Gemeente van Christus, Johannes 1:38-39a

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van Christus, Johannes 1:38-39a"

Transcriptie

1 Gemeente van Christus, Johannes 1:38-39a Onze tekst vanmorgen begint met een vraag die ook wij soms aan elkaar stellen. Waar woon je? Na de vraag: Wie ben je?, is dat vaak de volgende vraag: Waar woon je? Want als je weet waar iemand woont, dan weet je vaak al een heleboel van iemand. Wat zijn je wortels, je roots? Ben je een dorpsmens, een stadsmens? Heb je een flink stuk grond om je huis, - hé da s een buitenmens of ben je iemand van een knus appartement. Waar woon je? Als je dan bij iemand binnenkomt, dan weet je nog meer. Keurig opgeruimd, tafels leeg, spic en span schoon, dat zegt iets over de bewoners. Of alles gewoon lekker door elkaar op tafel, als je niet uitkijkt struikel je over het nodige speelgoed, een stoel wordt nog even leeggemaakt van de spullen die daar nog op lagen, dat zegt ook iets over de bewoners. Waar woon je? Ja, het is mooi dan altijd even verder te kijken. Die bepaalde foto s aan de muur; die souvenirs. Dat ene bijzondere voorwerp op de kast waar een heel verhaal achter zit. Een mooi, ontroerend verhaal; een verdrietig verhaal misschien, maar vol dierbare herinnering. En je oog valt op die wijze van inrichten van de huiskamer, of op dat tegeltje met nou net die tekst Met elkaar vertelt het een verhaal over wie daar woont. Iets van het levensverhaal van wie daar woont. Van zijn passies, haar instelling, van liefdes en voorkeuren Van hoe iemand leeft, maar ook: van wie iemand is, wie hij of zij is. Zo nu mag je volgens mij ook luisteren naar die vraag van deze leerlingen aan Jezus: waar woont U? Waar logeert U?, heeft onze Nieuwe Bijbelvertaling. En daar zit iets in, want een echte vaste woonplaats voor lange tijd, dat had Jezus niet. Hoewel, vanuit Nazareth trok hij naar Kapernaüm en daar ging Hij wonen, zo lees je in het evangelie, in Matteüs 4 staat dat. Hij zal er niet zo veel geweest zijn, in dat huis dat Hij daar had betrokken. Jezus trok rond, van dorp tot dorp, van stad tot stad. En zo komen die twee leerlingen Hem ook tegen. Rabbi, meester zo spreken ze Hem aan, want zo zei je dat tegen een belangrijke leraar van het geloof, zeker als je graag iets van Hem leren wilde. Rabbi, waar verblijft U?, zo staat het er letterlijk. Rabbi, waar houdt U verblijf?, zo stond het in onze oude Bijbel. Die vraag wordt gesteld door twee jonge mensen. De een heet Andreas, van de ander staat het er niet bij, maar het is waarschijnlijk de evangelist Johannes zelf geweest. Want hij herinnert zich nog precies het tijdstip van deze bijzondere ontmoeting. Het was ongeveer twee uur voor zonsondergang, zo eindigt onze tekst, laat op de middag dus. Twee jonge mensen, discipelen van Johannes de Doper, die hen opnieuw wijst op Jezus. Daar is het Lam van God, zegt hij tegen ze terwijl Jezus daar voorbijkomt.

2 En dat was niet de eerste keer dat Johannes de Doper dat zei. We lazen ook de verzen daarvoor, een dag eerder was het. Toen had Johannes de Doper dat ook al gedaan: Wijzen op Jezus: Daar is het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt. Een getuigenis had hij over Jezus gegeven: Hij is meer dan ik. Hij doopt met de heilige Geest. Hij is de Zoon van God Wijzen op Jezus, zo vervulde Johannes de Doper zijn levenstaak. En Andreas en Johannes, nieuwsgierig geworden, gaan ze achter Jezus aan. Die zich omdraait en hen vraagt: Wat zoeken jullie? En dan klinkt die vraag van onze tekst: Rabbi, Meester, waar verblijft U? Ja, dat is dus meer dan: Here Jezus, waar hebt U uw Bed & Breakfast? Meer dan een vraag naar een tijdelijk logeeradres. Nee, uit deze vraag spreekt een veel dieper verlangen. Het is de vraag naar waar Jezus nou echt vandaan komt, zijn werkelijke wortels, zijn roots. Het is de vraag naar de basis van zijn zending en zijn Zender; naar zijn roeping en zijn levensmissie. Het is het verlangen om daarin te delen: Meester, waar kunnen ook wij bij U zijn? Waar mogen we U ontmoeten, U leren kennen? Rabbi, waar woont U? Waar verblijft U? En het antwoord van Jezus is dan ook geen adres. Jezus zegt niet: Ik woon in die-en-die straat. "Kom maar mee, dan zul je het zien", zegt onze Heiland. Volg me maar, dan zul je merken waar Ik vandaan kom en waar mijn wortels liggen. Dan zul je merken hoe mijn leven er uit ziet en waar Ik voor ga. Volg me maar en je zult gaan zien waar Ik vandaan kom en wie Ik ben! En zo gaan deze twee jonge mensen met Jezus mee. Blijven ze bij Hem. Eerst een dag, daarna hun hele leven. Here Jezus, waar woont U? Er zijn mindere vragen die je kunt stellen in je leven. Welke vragen stel je zo al, als het er echt op aankomt? Op van die echte keuzemomenten in jouw leven, dat was het ook voor die twee jonge mensen in ons Bijbelverhaal. Welke vragen stel je dan, als het echt gaat over hoe je jouw leven wil gaan leiden? Wat zijn daar nou de dingen zijn die het verschil maken? Ik stel me zo voor dat we daar niet elke dag even bewust over nadenken. Vaak gaan de dingen gewoon zoals ze gaan. Je werk, je school, je gezin En plannen en voorkeuren, soms gebeuren ze gewoon of ze groeien heel geleidelijk in je. En dan word je je dat een keer bewust: die opleiding wil ik doen, die baan, daar ga ik voor, die hobby, daar heb ik echt iets mee; die vriend, die vriendin Maar soms kunnen er ook van die echte keuzemomenten zijn, zoals bij die twee leerlingen van Johannes. Ik zou er vanmorgen ook wel een beetje reclame voor willen maken, zulke keuzemomenten, dat we ons daarvan bewust zijn, daar niet maar aan voorbijlopen. Dat is nou juist wat ons mens maakt, denk ik dan. Dat je je niet zomaar in allerlei laat meenemen of meedrijven.

3 De flow van de maatschappij of van je naaste omgeving. En je doet maar wat iedereen doet, ach waarom ook niet En als ze allemaal zo denken, ach dan moet ik daar misschien ook maar niet moeilijk over doen. En als ze om me heen allemaal meedoen, dan voelt dat toch ook wel heel flauw om het feestje te verstieren. Maar het unieke van een mens is dat ie kan kiezen. Wat wel wat niet? Waar doe ik nou goed aan, en waaraan niet? Kiezen, ook in jouw geloof, in jouw leven met God, in je leven met de woorden van God. Het leven met zijn beloften en zijn geboden. Waarmee eer ik mijn Schepper en waarmee niet? En wie ben ik dan als mens voor mijn naaste en in deze wereld en mijn omgang met Gods schepping? En mag dat nou ook echt mee doen in mijn leven van elke dag? Als mens kun je ook daar keuzes maken. Dat maakt jou tot mens. Dat betekent het nou dat je bent geschapen naar Gods beeld en zijn gelijkenis, zo staat het er toch Keuzemomenten, we hebben dus ook nodig daarop gewezen te worden. Dat is wat Johannes de Doper doet. Kijk jongens, daar gaat Hij; dat is Hem. Om Hem is het te doen Die Jezus uit Nazareth, Hij is het die moest komen. Woorden van God brengt Hij. Het Koninkrijk van God brengt Hij, Gods Geest deelt Hij uit. Ja, zelf is Hij het Lam, het offerlam, dat daarvoor nodig is. Kijk, zie, staat er heel nadrukkelijk: zie, het Lam van God! En dat valt mij dan ook op daar laat Johannes het dus ook bij. Hij laat het aan zijn leerlingen om zelf te kiezen. Het lijkt misschien maar een detail, maar bij mij blijft het haken. Johannes zegt heel belangrijke dingen over Jezus, Hij getuigt over hem. Maar hij zegt niet tegen die twee: vooruit, achter Hem moeten jullie nu ook aangaan. Ga nou maar weg bij mij, vanaf nu moet je die Jezus gaan volgen. En zo is daar op die volgende dag van onze tekst alleen die wijzende hand en dat korte zinnetje dat alles zegt: Daar is het Lam van God. En de twee leerlingen hoorden wat hij zei en gingen met Jezus mee. Dat staat er dan eigenlijk heel droog achteraan. Maar daar zit dus een keuzemoment tussen. Daar zit hun eigen keuze tussen. Ze hadden het ook niet kunnen doen. Laat maar gaan die Jezus die daar voorbijkomt. Wat nou Lam van God? Een messias? Ach in elke tijd heb je van die charismatische types waar mensen hun hoop op stellen. Dat is in onze tijd zo, en dat was in die tijd al niet anders. Er hadden wat zogenaamde messiassen rondgelopen daar in Israël rond het begin van onze jaartelling. Fiasco op fiasco was het geworden.

4 En ze hadden het toch goed bij Johannes de Doper? De populairste bijbelleraar van het land in zijn dagen. Altijd publiek, massa s volgelingen, bewonderaars ook. Johannes leerlingen, ze deelden toch maar mooi mee in de glorie en de roem van hun meester. En kunt het willen of niet, maar dat doet iets met je Nee, ze hadden het ook niet kunnen doen. Zoals wij er ook voor kunnen kiezen om het niet te doen. Dat kan, en je bent niet de enige. Wij leven in een land dat de afgelopen tientallen jaren in een hoog tempo het christelijk geloof heeft uitgespuugd. Duizenden, miljoenen die ervoor kozen en ervoor kiezen om het niet te doen, of om het niet meer te doen. Geloven in zo n oud boek als de Bijbel? Kom nou Geloven in een schepper, een God die een plan met je heeft? Ach, ze kunnen zoveel zeggen En hoe dat in de kerk ging, dat hielp dan ook niet altijd mee. En wat moet ik met die boodschap over Jezus? Lam van God dat de zonden wegneemt? Wat nou zonden? Mensen, ik heb nergens last van. Ik gun ieder het zijne, en ik geniet van het mijne. Dominee, wilt u mij alstublieft geen probleem aanpraten dat ik niet ervaar? Zo gaat dat volgens mij, bij heel veel mensen in onze tijd. Dan zijn wij nog een beetje een christelijk dorp, dat is waar, maar vergis je niet. Dit is een manier van denken, die zit heel diep. Die sluipt ook ons leven op allerlei manieren binnen. En je bent zelf net zo goed ook mens van deze tijd, gepokt en gemazeld door het levensbesef van onze tijd, met z n mooie dingen, zeker dat ook; maar ook het platte, horizontale denken van onze westerse cultuur. En dat doet wat met je Soms ook bij mensen bij wie jarenlang geloof en kerk een vaste, trouwe plaats hadden; het is weg, dominee, het gleed als het ware weg uit mijn leven. Het was eigenlijk al lange tijd alleen een gewoonte, een traditie, voor me geworden, en nu merk ik dat het eigenlijk prima zonder gaat. God? Waar heb ik dat woord eigenlijk nog voor nodig? Heel geleidelijk werkt dat volgens mij vaak, sluipend, er zit iets heel listigs in. Des te mooier en belangrijker vind ik dat keuzemoment waarvoor Johannes de Doper zijn leerlingen en ook ons stelt. Je bent een mens, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, en daarom: je kunt kiezen. Je bent geroepen om te kiezen. Daar gaat Ie! Jezus, Lam van God, ook voor jou in de wereld gekomen. Het is een weerbarstige boodschap ook in 2017; het schuurt en wringt.. Hoezo moet Hij mijn zonden wegdragen? Ja dus, want ook jouw leven ligt onder het beslag van machten en krachten die haaks staan op wat God ooit met het project aarde en het project mens voor ogen had. En dat heeft ook jou en mij van nature te pakken, en zo maar heeft het je steeds weer te pakken. Het is simpelweg actueel van je eerste ademtocht tot je laatste zucht. En ik dat ieder het zijne geef, dat is heel fijn, maar als ik Jezus goed begrijp, vindt God het pas interessant worden als ik ieder het mijne geef.

5 Ieder het mijne en God alle eer. Ik zou zeggen, als ik daar nou eens echt over nadenk ook daar ben je mens voor: je kunt nadenken over dingen en over de echte vragen van je leven, zin, doel, bestemming. Ik zou zeggen, als je doet en je laat dat nou eens echt binnenkomen in je hart, in je leven Toch geweldig eigenlijk, wat Johannes de Doper hier zegt: Daar gaat het Lam van God. Eén zinnetje, maar die ene zin is alles. En dan kun je dus kiezen. Je kunt het niet doen. Je kunt het ook wel doen. Rabbi, waar woont U? Waar houdt U verblijf? Hoe kan ik mijn leven verbinden aan Uw levensweg?, daar komt die vraag van deze leerlingen op neer. Dat is een mooi gebed. Het is een prachtgebed, ook op een achtste januari van een nieuw jaar met nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen misschien. Een prachtgebed: Here Jezus, hoe kan ik mijn levensweg verbinden aan Uw levensweg? En ik geloof van harte dat dat antwoord van Jezus in onze tekst nog steeds recht overeind staat: Kom maar mee, dan zul je het zien. Dat woordje zien, dat komt nog terug verder in dit hoofdstuk. Waar het als een lopend vuurtje verder gaat, leerling op leerling komt erbij. En dan is er het laatste vers van dit hoofdstuk waar Jezus tegen hen zegt: Ik verzeker jullie, jullie zullen de hemel geopend zien, en de engelen van God zien omhooggaan en neerdalen naar de Mensenzoon. Kom maar mee, dan zul je het zien. Dat er een open hemel is, dat mag je dan zien. Dat we niet in een platte wereld leven, maar een werkelijkheid van God die alles te betekenen heeft voor je leven nu en altijd. Je zult het zien, want de toegang naar dat leven is de Mensenzoon, Jezus. Mooi vind ik hoe de Bijbel het dan ook omdraait. Waar woont U?, vroegen die twee leerlingen. Kunnen we bij U wonen, met U verblijven? Maar ze vroegen het aan Hem die zelf op aarde was gekomen om daar te wonen onder mensen. Waar woont U? Als je het aan Hem zou hebben gevraagd, zou het antwoord hebben geluid: Bij God de Vader woonde Ik. Op de mooiste plek waar je kunt zijn, woonde Ik. Rustend aan zijn hart als de enige Zoon die helemaal, 100%, deelde in de heerlijkheid van Gods wezen, zo woonde Ik. Maar het Woord is mens geworden en het heeft onder ons gewoond, zo lazen we het in dit zelfde hoofdstuk. Jezus woonde onder ons; in ons, kun je ook vertalen. Jezus die woont onder ons, nee zo gaat Hij onder ons niet meer rond op aarde. Maar nog steeds woont Hij in mensen. Dat is en blijft altijd de basis. De basis ook van mijn keuzes, de grond onder mijn keuzes.

6 Dan denk ik de heilige Geest waarmee Hij doopt. Gods Geest die Hij ons naliet toen Hij naar zijn Vader in de hemel terugkeerde. Gods Geest die in harten van mensen woning maakt voor Jezus. En daar mag je dus om vragen. In het spoor van die twee leerlingen in onze tekst mag je het Hem vragen. Woon door uw Heilige Geest maar in mijn hart Woon ook in mij, opdat ik mijn leven lang en bij alles wat ik doe en laat, mag wonen bij U. Nee, het is niet altijd de makkelijkste weg, dan hadden ook Andreas en die andere discipel misschien beter kunnen blijven staan, in plaats van met Jezus mee gaan. Wonen bij Jezus, Hem door zijn Geest laten wonen in jou, dat doe je midden in deze wereld, met al z n pijn en verdriet, soms ook heel dichtbij. Je wordt er niet direct populair van, het kan je op hoon en kritiek komen te staan. Maar je weet van een woning, die vast is, en waar je altijd op pleiten mag. Van een huis om je heen, waar je veilig bent en dat de basis van heel je leven. Wonen bij Jezus, Hem laten wonen in jou. En dat alles is dan ook nog eens een voorproefje. Het is een voorproefje van zijn grote toekomst. Dat gaat ook over wonen, lazen we in onze begintekst uit Openbaring 21 God woont dan voorgoed onder de mensen en wij wonen bij Hem. Je kunt het nauwelijks voorstellen, zo groot is het. Zo groot, zo mooi zal het zijn Daar gaat het heen. Dat is waar Hij, het Lam van God, garant voor staat. En nu? En wij? Je kunt dus kiezen. Een leven van wonen bij Jezus? Je kunt het niet doen. Je kunt het ook wel doen, opnieuw doen, nog weer meer doen! Rabbi, waar houdt U verblijf? En Hij zegt ook tegen jou: Kom maar mee, dan zul je het zien. Amen

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Leven op naam van Jezus. Leven met een geweldige roeping en perspectief. Voor vandaag en voor altijd. Amen

Leven op naam van Jezus. Leven met een geweldige roeping en perspectief. Voor vandaag en voor altijd. Amen Gemeente van Christus, doopouders, Handelingen 2:38, Doopdienst Ik denk niet dat ik ooit een preek heb gemaakt over een kortere tekst dan vanmorgen. Ik heb het hele zinnetje nog wel even uitgeschreven

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers.

1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers. 1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers. En Jezus belooft dat Hij in dat huis van Zijn Vader ook voor ons een plaats bereid

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog Zondag 14 januari Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst : Bertus Konijnenbelt Organist Lector : Rien Hoekjen : Joke de Gier Koster : Zingen Lied 150a: 1, 2, 3

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Maandag 1 januari Nieuwjaarsdag

Maandag 1 januari Nieuwjaarsdag Maandag 1 januari Nieuwjaarsdag Lezen: Matteüs 3:7-17 Uit de hemel klonk een stem: Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind ik vreugde. (vs. 17) Ieder mens heeft van tijd tot tijd bevestiging nodig. Het

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Maak me niet arm, maar ook niet rijk. Voed mij met het brood mij toebedeeld.

Maak me niet arm, maar ook niet rijk. Voed mij met het brood mij toebedeeld. 1 Preek biddag 2008 (12 maart), ds. C.A. van der Graaf Schriftlezing: Spreuken 30: 8b/ Lukas 11:1-4 Maak me niet arm, maar ook niet rijk. Voed mij met het brood mij toebedeeld. Een les in het bidden, van

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus,. * We zijn in onze tekst met Paulus geknield in gebed. Je voelt je voor je geloof helemaal afhankelijk van de machtige

Gemeente van onze Heer Jezus,. * We zijn in onze tekst met Paulus geknield in gebed. Je voelt je voor je geloof helemaal afhankelijk van de machtige Votum en groet Zingen Ps 139: 1, 3, 11 Heer U doorgrondt mij Gebed Lezen Efeziërs 2: 19-22 Zingen Ps 127: 1 Wanneer de Heer het huis niet bouwt Efeziërs 3: 14-21 Zingen NLB 442 Op U mijn Heiland blijf

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Leesrooster gemeenteproject Volg Mij Week 9: Volgelingen maken

Leesrooster gemeenteproject Volg Mij Week 9: Volgelingen maken Leesrooster gemeenteproject Volg Mij Week 9: Volgelingen maken Vlak voordat Jezus weer naar zijn Vader ging, gaf Hij Zijn volgelingen een belofte en een opdracht mee. En doordat zij die opdracht volgden

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 1, 10-11 Middagdienst Broeders en zusters, op deze feestdag willen we de volken van de aarde oproepen in ons lied om zich in de Here te verblijden. We

Nadere informatie

Mar. 1, preek - NGKE

Mar. 1, preek - NGKE Mar. 1, 14-20 - preek - NGKE - 21-1-2017 Roeping? Wat is jouw roeping in het leven? Weet je dat? Van sommige mensen menen we dat te wéten. Wij thuis vroeger meenden dat van mijn broer te weten. Toen hij

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1311 zondag: 5 e zondag van Pasen, Cantate datum: 19-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Deuteronomium 6:1-9; Johannes 13:31-35 liederen: ps

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER!

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER! 50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen Deel 1 EEN WONDER! 1 Vreugde Hoi, ik ben Joy. Dat is het Engels voor vreugde, blijdschap.

Nadere informatie

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord.

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord. Bijna nergens meer is het echt donker. Er zijn altijd wel lichten in de buurt, verkeer. Daarom gaan wij op zoek naar plekken waar het nog donker is. Gisteravond was het de Nacht van de Nacht Dan kun je

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

De bruiloft van het Lam

De bruiloft van het Lam Openbaring 1: 1-4 De bruiloft van het Lam 1.Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en die Hij door Zijn engel gezonden

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Ik geloof in een nieuw begin.

Ik geloof in een nieuw begin. Dienstnummer: 1296 zondag: 2 e zondag van advent datum: 09-12-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 3: 1-6 liederen: ps 80:1,2; Lb 463:1,3,6,7,8; projectlied;

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het brood

Nadere informatie

Preekschets D-Day (Durf discipel te zijn!)

Preekschets D-Day (Durf discipel te zijn!) Preekschets D-Day (Durf discipel te zijn!) Donna Evans (Majoor) Bijbellezingen Johannes 1:35-50 en Matteüs 28:19 Inleiding D-Day - De 2e Wereldoorlog Op 6 juni 1944 begon één van de grootste militaire

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool)

Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool) Liturgie morgendienst Emmen, 10 september 2017 Thema: God woont in een tent (preek mede afgestemd op de kinderen van de basisschool) 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader en

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Ken je wereld, zoals Jezus haar weer op haar plaats heeft gezet.

Ken je wereld, zoals Jezus haar weer op haar plaats heeft gezet. Ken je wereld, zoals Jezus haar weer op haar plaats heeft gezet. Je zult de hemel geopend zien, en de engelen van God Joh. 1: 51 Engelen: Engelen: - na de verzoeking in de woestijn Engelen: - na de verzoeking

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op pad voor een paar dagen, een paar weken of zomaar een dagje

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie