Sorghum Bier. Wereldwijd is gerst de voornaamste grondstof voor bier al worden er naast gerst natuurlijk ook granen als tarwe, mais en rijst gebruikt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sorghum Bier. Wereldwijd is gerst de voornaamste grondstof voor bier al worden er naast gerst natuurlijk ook granen als tarwe, mais en rijst gebruikt."

Transcriptie

1 Sorghum Bier Wereldwijd is gerst de voornaamste grondstof voor bier al worden er naast gerst natuurlijk ook granen als tarwe, mais en rijst gebruikt. In Afrika wordt veelal een ander graan gebruikt: sorghum. Sorghum is een graan uit de grassenfamilie met tientallen verschillende soorten die op alle continenten voorkomt. Gierst, een oude graansoort uit onze streken, hoort ook tot de familie. In West-Afrika wordt al sinds mensenheugenis z.g. pito bier gemaakt van lokaal verbouwde sorghum. De receptuur en het proces worden van moeder op dochter overgebracht want brouwen is daar een vrouwenzaak. De dames brouwen het bier thuis en verkopen het op de markt of in bars. In juni 2014 ben ik voor PUM (zie 2 weken in een kleine provinciestad in Ghana geweest om voor en met een lokale ondernemer genaamd Mister Kwaku uit te zoeken of je met lokaal verbouwde sorghum op semi-industriële wijze een goed en stabiel bier kunt maken dat, gebotteld in glazen flessen met etiket en kroonkurk, tenminste 6 maanden houdbaar blijft. De kostprijs zou zodanig moeten

2 zijn dat de consumentenprijs gelijk zou zijn aan de biertjes die de grote jongens als SAB Miller en Guinness/Heineken er in de markt zetten. We zijn eerst eens gaan kijken hoe het traditionele brouwproces in zijn werk gaat. Om tien uur s-morgens meldden we ons in een stoffige wijk met onverharde weggetjes en krakkemikkige houten huisjes bij een van de brouwsters. Die hem ondanks het toch nog vroege uur al aardig had zitten. Ze sprak nauwelijks Engels maar Kwaku vertaalde alles voor me. De dame vertelde dat ze het brouwen van haar moeder had geleerd, die het weer van háár moeder had afgekeken. Volgens mij had ze nauwelijks een idee waarom ze deed wat ze deed, en gemeten werd er ook helemaal niets, maar wel bleek dat er in haar proces veel facetten zaten die overeenkomen met het brouwproces zoals wij dat kennen. Het begon met het klaarmaken van de sorghum voor het brouwen. Inderdaad, het mouten van de sorghum. De sorghum wordt een paar uur geweekt in veel water. Dan wordt de sorghum buiten op een stuk zeil uitgespreid en regelmatig natgehouden. Ook door de tropische temperaturen begint het graan al snel te kiemen. Na 3 a 4 dagen wordt de ontkiemende, vochtige sorghum in een plastic zak gedaan die wordt dichtgemaakt. Na enige tijd gaat de inhoud broeien en door de oplopende temperatuur stopt het ontkiemen. Inderdaad, een originele manier om te eesten. De sorghum is nu vermout en zijn er enzymen gevormd die straks zetmeel in suiker omzetten. Van enzymen had mevrouw de brouwster nooit gehoord maar ze had er duidelijk wel lol in. Met een walsenmolentje wordt de sorghum gemalen, het maalsel (schroot) bevat erg veel meel ook omdat een sorghum korrel geen blies heeft. Een deel schroot wordt in een plastic drum met 5 a 7 delen lauw water gemengd waarin eerst een bosje houtachtig materiaal had liggen weken.

3 Volgens my lady was dat om de klaring te bevorderen. Wellicht heb ik dit niet goed begrepen, en van enige helderheid bleek op geen enkel moment van het proces enige sprake. Na het inmaischen laat men het prutje een paar uur staan. De vaste delen zakken uit op de bodem van de drum. Voorzichtig wordt de vloeistof afgegoten en dit wordt apart gehouden. De vaste delen ( solids ) worden met vers water gemengd, en 2 a 3 uur gekookt op een houtvuur. Het gekookte mengsel wordt heet bij de eerder afgescheiden vloeistof gedaan waardoor de temperatuur volgens mij ergens rond de 70 o C moet uitkomen (er wordt nergens een temperatuur gemeten!). Dit kooksel zet men een nachtje weg, tijd voor een biertje. De volgend ochtend wordt de vloeistof voorzichtig afgegoten van de bezonken solids. Deze worden in muskietengaas nog wat uitgeknepen en gaan naar de koeien. Alle vloeistof wordt 2 a 3 uur gekookt en daarna afgekoeld tot omgevingstemperatuur. De gist gaat erbij en binnen 24 uur is het zaakje heftig aan het vergisten. Die gist is werkelijk erg actief, ook omdat de omgevingstemperatuur 30 o C of hoger is. Doordat alles overschuimt, loopt er gistende vloeistof over de grond (ruw beton). Dit droogt op. De korst wordt met een spatel van het beton geschraapt en deze schilfers vormen de gist voor het volgende brouwsel. Over hygiëne wordt duidelijk niet moeilijk gedaan. Ik vroeg de brouwdiva hoe ze aan de gist kwam. Wel, die had ze van haar moeder gekregen. Het gistende bier wordt over een aantal gebruikte PET flessen van 1,0 1,5 liter verdeeld, en gistend, overschuimend en zonder dop naar de markt of de bar gebracht.

4 Consumptie is ongekoeld en binnen 24 uur. Opvallend is dat tijdens het hele proces niets gemeten wordt. Er wordt niets gewogen, er zijn geen thermometers laat staan ph bepaling, hydrometers of refractometers. Alles gaat op gevoel of per emmer en verder zoals door de voorouders overgebracht. De smaak van het traditionele pito bier is voor ons westerlingen onaantrekkelijk, ook al omdat het ongekoeld wordt gedronken. Het smaakt weeïg, zwavelig, staat stijf van de infectie en diacetyl en door het gebrek aan koeling en hopbitterheid komen al die off-flavour nog eens erg duidelijk naar voren. Plat gezegd: het stinkt de fles uit. Maar Ghanezen zijn er dol op en want het is local. Vergelijk het maar met een Nederlander die met smaak een haring naar binnen laat glijden. De rest van de wereld vindt dat toch iets minder

5 Ik nam afscheid van Kwaku en zijn mensen en met veel indrukken, goede herinneringen aan een sympathiek Ghana en 5 kg sorghum in mijn koffer vertrok ik naar huis. Ik besloot om de sorghum eerst zo goed als mogelijk te vermouten volgens een normaal mouterij proces. Dat vond ik in diverse literatuur en bleek eigenlijk niet zo gecompliceerd. 1 deel sorghum liet ik 12 uur weken in 2 delen water waarvan ik eerst de ph had verhoogd tot 10 met natriumcarbonaat (soda). Na gecheckt te hebben of het watergehalte > 50% was, heb ik de natte sorghum in mijn rvs filterkuip gedaan zodanig dat het een laag van zo n 2 cm dik vormde op de dubbele bodem. Onder regelmatig keren hield ik dit vochtig met lauw water uit een plantenspuit. De korrels begonnen bij kamertemperatuur na minder dan 2 dagen al te ontkiemen en hadden na 5 dagen al kiempjes van 1 cm. Ik heb de ontkiemende sorghum toen gedroogd in een speciaal hiervoor vervaardigde droogbak met ventilator. Volgens de literatuur zou het watergehalte zo moeten dalen tot < 4%, maar na een paar dagen ben ik ermee gestopt want lager dan 6% kwam ik niet. Hierna heb ik de sorghum ge-eest door alles in een kussensloop te doen en een uur in de wasdroger te laten draaien bij 60 o C. Dat ging naar mijn idee heel goed maar Marijke had er een iets andere mening over. Het neveneffect van deze manier van drogen was dat alle kiempjes door de schurende werking van de korrels onderling in de kussensloop los waren geraakt van de korrels. Door de ge-eeste sorghum korrels vrij te laten vallen op een winderige dag, werden de kiempjes weggeblazen en werd de sorghum gepoetst. Toen had ik sorghum mout.

6 Daar heb ik 2 kleine brouwsels van +/- 3,0 liter mee gemaakt. Brouwsel 1 exact volgens de traditionele methode, en brouwsel 2 volgens een o C infusie proces. In beide brouwsels heb ik 10 % gerstemout toegevoegd om wat extra enzymen toe te voegen, je weet maar nooit. Malen met de schijvenmolen die ik altijd gebruik. Het maalsel bevatte net als in Ghana erg veel meel en nauwelijks filtermateriaal. Hierdoor liep de wortfiltratie als verwacht erg moeizaam. Uit de jodium test bleek wel dat alle zetmeel was omgezet in suiker, dus was de enzymatische werking van de sorghummout OK. Ik heb wat Saaz hop toegevoegd voor een lichte bitterheid van 10 EBC. In beide gevallen heb ik Brewferm TOP korrel(boven) gist gebruikt, zonder giststarter, en vergist in een glazen fles van 5 liter bij o C. gedurende 7 dagen. Na de hoofdvergisting heb ik het bier overgeheveld naar een schone fles van 5 liter en 10 dagen gelagerd bij 6 8 o C. De hoeveelheid bezinksel in de vergistingsfles was erg groot. Het bier bleef overigens erg troebel. Met 8 gram/liter suiker heb ik alles in 30 cl flessen afgevuld. Het resultaat was eigenlijk boven verwachting. Het bier had veel weg van een weizen bier. Fris, fruitig, gigantisch veel en stabiel schuim en een lichte bitterheid die de frisheid accentueerde. De prominente smaakafwijkingen van het traditionele pito bier waren niet of nauwelijks waarneembaar waarbij de kanttekening dat het bier koud was. En: geheel tegen mijn verwachting was het smaakverschil tussen de 2 brouwsels niet erg groot. Verbeterpunten zouden nog kunnen zijn: de wortfiltratie, dit gaat met een gewone klaringskuip echt niet. Misschien met een mash filter? Verder zou ik het bier willen filtreren en carboniseren voordat het de fles ingaat, en de flessen pasteuriseren. Het blijft tenslotte Afrika met hoge temperaturen en soms twijfelachtige hygiëne. En het zou mooi zijn om eens met ondergist te experimenteren. Helaas gaat het niet lukken om bier op te sturen naar Kwaku. En heeft hij het geld niet om een ticket naar Amsterdam te kopen. Dus heeft hij alleen de foto s maar gezien en de verhalen gehoord en gelezen, en het bier niet kunnen proeven. Nog veel spijtiger is dat hij de financiering van zijn brouwerijtje niet rond krijgt. Dus mogelijk blijft het bij een idee.

7 Nu heeft de Afrikaan meestal weinig geld maar wel veel tijd. Dus hopelijk komt het er ooit nog eens van om Ghana Pito Beer te gaan produceren (hij heeft dit merk al gedeponeerd! ). We weten in elk geval dat je met lokale sorghum een correct biertje kunt maken dat in tegenstelling tot de traditionele pito stabiel en houdbaar is en waarmee de lokale ondernemer een bescheiden bestaan kan opbouwen als hij zo n hl per jaar of meer verkoopt. En ik? Ik vond het een machtig interessante en leerzame ervaring in een fascinerend en erg sympathiek stuk van Afrika waar ik met veel plezier aan terugdenk. Gep Mannak

Eerbeckse Dorpsbrouwerie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie Eerbeckse Dorpsbrouwerie Mijn naam is Koos van der Velde. Ik woon met vrouw en kinderen in Eerbeek. Ik ben 44 jaar oud en overdag werkzaam als bedrijfsleider bij een Electro Technisch installatiebureau.

Nadere informatie

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2)

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Decoctie Decoctie maischen is toch wel iets anders. Een typisch 2-traps decoctie proces ziet er uit als weergegeven in grafiek 3. Je begint met bij voorbeeld 10 liter

Nadere informatie

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3 / Kadett Vooropgestelde hoeveelheid: Corr.fact.:,8 Gewenste dichtheid: 6 Maischwater: Gistsoort: Kasteelbier Datum opstart giststarter: // Datum malen mout: 8// 6 C Temperatuur: 6 8 Tijd: 6 Bitterhop Hallertau,%

Nadere informatie

Wijngaard de Heuvel. Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen:

Wijngaard de Heuvel.  Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: 1. Koken 2. Koelen van het wort 3. Giststarter aanmaken en overheveling 4. Gist toevoegen en gisting 5. Controle gisting 6. Lagering

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties 6 de jaar

Onderzoekscompetenties 6 de jaar Onderzoekscompetenties 6 de jaar Werkschema: Bier brouwen Werkschema 1. Algemene lesgegevens Brouwproces leren kennen met chemische reacties, zelf brouwen, etiketontwerp. 2. Lesverloop Planning: les 1:

Nadere informatie

Münchener dunkles voor Serious Request

Münchener dunkles voor Serious Request Münchener dunkles voor Serious Request Het was prachtig weer op vrijdag 6 september toen ik s morgens om 07.00 u thuis de oprit af reed. Ik had met Gerrit afgesproken dat we vanaf Heerenveen samen verder

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld.

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. De Wijn deel II De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. Ontsteeld, gewassen en gekneusd in twee emmers. Een heel subtiele met de neus heerlijk waarneembare

Nadere informatie

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort O 2 en zijn invloed op het brouwproces Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort 30-03-18 Wat is zuurstof, ook wel O 2 genoemd Dizuurstof of moleculaire zuurstof (O 2 ) is de belangrijkste enkelvoudige stof

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 107 MAART 1999 Blandijnberg 2 BROUWERIJ 1 9000 Gent Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CRAFT-MALZ - ARTISANAAL - ONCONVENTIONEEL - MET HART EN ZIEL Op de biermarkt is de trend naar craft-bier gedurende de afgelopen

Nadere informatie

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben.

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben. Van Uisge Beatha, dat Schots Gaelic is voor Water of Life, is de naam whisky afgeleidt. De correcte uitspraak is ooskeh bayuh, alhoewel de meningen daarover op de verschillende sites nogal uiteen lopen.

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat?

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Korte presentatie met veel foto s Dit recept is van Willem Neeleman, hij heeft het mij geleerd en dit brengt mij al 2 jaar zonder probleem iedere week voldoende grote

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001 Over zwavel. Zoals eerder gezegd was het Jan S. die mij aanzette tot dit verhaaltje. Tijdens het proeven van bokbieren maakte iemand de opmerking: typisch een ondergister. Ik snapte niet wat er nou typisch

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 18 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Brouwland, 26 mei 2012

Brouwland, 26 mei 2012 Zuurstof, een vloek of een zegen? Jacques Bertens Een vet verhaal Brouwland, 26 mei 2012 Vet Dit verhaal gaat over zuurstof en vet Verzadigde vetzuren worden onder invloed van zuurstof omgezet in onverzadigde

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

ZANDSTUVE. ROUTE 10 km. De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier.

ZANDSTUVE. ROUTE 10 km. De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier. ZANDSTUVE ROUTE 10 km De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier. Deze route is gemaakt door Jan Kolkman van De Bosruiters. 20 17 Zandstuve 2 3 1 7 6 4 5 8 10 P 9

Nadere informatie

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren);

Nadere informatie

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen Brouwafwijkingen zijn (ongewenste) smaak en-/of geurafwijkingen te wijten aan: een fout in één of meer van de stappen in het gehele brouwproces de

Nadere informatie

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0)

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0) 5344 HS Oss Nederland T: +31 (0)412 85 56 41 info@brouwtechniek.nl www.brouwtechniek.nl Rapport Geursituatie Gooische Bierbrouwerij te Hilversum Auteur: Constant Keinemans Datum: November 2016 Kenmerk:

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

Gisten en ethanolproductie met C-6-suikers

Gisten en ethanolproductie met C-6-suikers Gisten en ethanolproductie met C-6-suikers 2 PB-CB Stephanie Jordaens Sara Van Hoven Sam Van Bouwel Nathalie De Smet Salima El Boujeddaini Doel: bepalen welke oorsprong van gist de verschillende suikers

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 15 april 2004 7 19 keer beoordeeld Vak ANW 1.DE GESCHIEDENIS VAN BIER IN HET ALGEMEEN De bekendste vroegere bierbrouwers

Nadere informatie

Productspecificatie OMER. Traditional Blond

Productspecificatie OMER. Traditional Blond RF 45.1 BEL NL Versie: C/17112014 Goedgekeurd door KV/KA: 1/5 1. PRODUCTOMSCHRIJVING Naam OMER. Traditional Blond Warenwettelijke benaming Bier Type bier Bier van hoge gisting met hergisting op de fles

Nadere informatie

Alles begint bij de boer

Alles begint bij de boer 1 Battle of Concepts Bedenk een innovatief agrotoerisme concept Omgevingsverkenning In Nederland kennen wij agrotoerisme als wat er nu op de markt is. Maar buiten Nederland zijn er nog meer mogelijkheden

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Gistexperimenten Jacques Bertens

Gistexperimenten Jacques Bertens Gistexperimenten Jacques Bertens Verantwoording experimenten Praktische insteek Aansluiten praktijk hobbybrouwer Keukenexperimenten Geen laboratorium Geen wetenschappelijke verantwoording Wel zorgvuldige

Nadere informatie

Confituur maken (oriëntatie)

Confituur maken (oriëntatie) Confituur maken (oriëntatie) Recept 1. Recept 2. Werkwijze Ingrediënten Hoeveelheid Maateenheid Seizoensfruit 500 gram Suiker 500 gram 5 minuten Confituur maken (oriëntatie) 2. Werkwijze 1. Recept 2. Werkwijze

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek Pressurized Transfer van CCT naar KEG BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek https://www.brewtalk.nl Pressurized Transfer Een van de voordelen van een RVS gistvat of CCT is dat er vaak een

Nadere informatie

1. Brouwen voor de beginner. Het recept

1. Brouwen voor de beginner. Het recept 1. Brouwen voor de beginner. Aan de hand van een eenvoudig recept voor een donker (robijn rood) bier met ongeveer 6.5 volumeprocent alcohol worden alle brouwstappen in vogelvlucht nader bekeken. Het bier

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 1. De locatie... 2 Brouwhoek... 2 Vergistingsruimte / Fermenteerruimte... 3 Wasbak... 3 Muren, vloer,

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe groot is de invloed van gist op mijn bier? Alle technische aspecten van 1 bier die met 4 verschillende gisten is gebrouwen Mét degustatie! Eigendom Derek Walsh & 2 Doelstellingen

Nadere informatie

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot GIST Van wort naar bier Chris Talbot Inhoud Gist Welke gist gebruik je? Hoeveel gist moet je toevoegen? Berekening korrelgist Hoofd- en nagisting Hergisting Gist Bijzondere ingrediënt Ééncellige schimmel,

Nadere informatie

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Document : Handleiding HACCP Module Brouwvisie Pro Versie : 1.0 Datum : Maandag 8 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen /

Nadere informatie

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Beschrijving van de hotelkamers www.deoudebrouwerij.nl Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Moutkamer Dit is onze meest voordelige (budget) kamer. Deze gemoedelijk ingerichte tweepersoonskamer is voorzien

Nadere informatie

Inleiding. Wie is het publiek? Kennismaking Hoe zit de cursus in elkaar? START. Wat is bier? Wat is het verschil met wijn? Wat is gisting?

Inleiding. Wie is het publiek? Kennismaking Hoe zit de cursus in elkaar? START. Wat is bier? Wat is het verschil met wijn? Wat is gisting? Inleiding Wie is het publiek? Kennismaking Hoe zit de cursus in elkaar? START Wat is bier? Wat is het verschil met wijn? Wat is gisting? Zelf bier brouwen 1) grondstoffen 2) mouten 3) malen 4) brouwen

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

eiwitmatrix kleine zetmeelkorrels grote zetmeelkorrels

eiwitmatrix kleine zetmeelkorrels grote zetmeelkorrels Over rusten Zoals in het stukje over mouten (zie website) vermeld, zitten in een cel in de mout de zetmeelkorrels omgeven door een eiwitnetwerk (zie afbeelding hieronder). Eiwit is opgebouwd uit aminozuren.

Nadere informatie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Van oudsher werd op het vaste land van Europa bier gebrouwen met de decoctie maischmethode. Bij deze methode neemt men een deel van het beslag uit de maischketel,

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

\.J \..J \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ l\j ~\J ~\J ~\J \.J \.J. J)oor Wuu van Dijk "-.-/ JoopPeters <Q 17-UJ- 2(j()(, \ / '-' \.

\.J \..J \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ l\j ~\J ~\J ~\J \.J \.J. J)oor Wuu van Dijk -.-/ JoopPeters <Q 17-UJ- 2(j()(, \ / '-' \. \. v '- 1 \. \.. \.' / \..'-./ \...' / L.--/ '-./ Lv Lv l\ \ L \ \ \. I \. "-.-/ \ / '-' \. )oor Wuu van Dijk & ooppeters

Nadere informatie

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater samenstelling Alvorens met maischen te beginnen, zul je de benodigde hoeveelheid brouwwater (inmaischwater + spoelwater) hebben uitgerekend en

Nadere informatie

6.4. Praktische-opdracht door een scholier 2256 woorden 4 februari keer beoordeeld

6.4. Praktische-opdracht door een scholier 2256 woorden 4 februari keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2256 woorden 4 februari 2003 6.4 48 keer beoordeeld Vak ANW INLEIDING Ik heb als onderwerp bier gekozen omdat het mij een leuk onderwerp lijkt en er volgens mij wel

Nadere informatie

BIER & BES; DAG 1. ROUTE 17 km

BIER & BES; DAG 1. ROUTE 17 km BIER & BES; DAG 1 ROUTE 17 km Een lekkere wandeling langs 2 lokale bierbrouwerijen én lijsterbessen waar je likeur van kunt maken. De wandeling maakt deel uit van een tweedaagse langs 3 lokale bierbrouwerijen

Nadere informatie

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit.

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd. nooit geëvenaard. Het unieke

Nadere informatie

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders.

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. De Maillard reactie Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. Levensmiddelen kunnen bruin kleuren. We kennen allemaal wel wat voorbeelden: als je een appel dóórsnijdt wordt-ie na een

Nadere informatie

Kijk voor instructievideo s en andere behulpzame clips op CraftaBrew.com/videos of scan de QR-code hierboven & kijk op je tablet of smartphone.

Kijk voor instructievideo s en andere behulpzame clips op CraftaBrew.com/videos of scan de QR-code hierboven & kijk op je tablet of smartphone. NL Kijk voor instructievideo s en andere behulpzame clips op CraftaBrew.com/videos of scan de QR-code hierboven & kijk op je tablet of smartphone. AMBAcHtelIJK BIer Ambachtelijk brouwen is een unieke wijze

Nadere informatie

Whisky The basics. 29 mei 2009

Whisky The basics. 29 mei 2009 Whisky The basics 29 mei 2009 Inhoud van presentatie De geschiedenis van whisky Productie van single malt whisky Whisky gebieden van de wereld Whisky trivia Geschatte duur: 20 minuten De geschiedenis van

Nadere informatie

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces. Cacaospel Stap 1. Cacaoboom Cacao komt van een cacaoboom. De boom groeit in een tropisch klimaat, waar het heet en vochtig is. Bijvoorbeeld in Ghana en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Aan de boom

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

DE WERELD VAN SAKÉ. Freddy Nguyen

DE WERELD VAN SAKÉ. Freddy Nguyen DE WERELD VAN SAKÉ Freddy Nguyen Inhoudsopgave Inleiding! 2 Wat is Saké?! 3 Bereiding van Sake! 4 Ontstaan van de alcohol! 4 Ingredienten! 4 Bereiding in het kort! 5 Bereiding stap voor stap! 6 Koji nader

Nadere informatie

Beste Vrienden van het Bier,

Beste Vrienden van het Bier, Beste Vrienden van het Bier, De zomer is weer voorbij en het brouwseizoen is weer geopend. Eindelijk zou je bijna zeggen, zo n zomer slaat toch weer een aardig gat in je voorraad. In mijn geval ben ik

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Wie kent niet de Martin s Pale Ale? Het bier dat onze voorouders "de nobelste Engelse Pale Ale noemden... Dit unieke bier is de vrucht van een absoluut buitengewone ambachtelijke

Nadere informatie

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding.

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april 2004 6,6 25 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. De meeste mensen houden wel van een lekker biertje. En daarbij worden allemaal eisen gesteld.

Nadere informatie

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN TEKST THOMAS CAMMELBEECK, KEES VERPLANKE TEST ALCOHOLVRIJ WITBIER EN WEIZEN OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN ZO HEBBEN WE GETEST We lieten vijf bierexperts blind drie alcoholvrije witbieren en tien alcoholvrije

Nadere informatie

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze 10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden. Derek Walsh BIER+ BrewingInnovationsEducationRecipes+

Nadere informatie

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Verslag proefje Koolzuurijs Netwerk Vers en Veilig Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Doel/Achtergrond Binnen het Netwerk Vers en Veilig is gezocht naar methoden en

Nadere informatie

Mout en Granen 16 oktober 1997

Mout en Granen 16 oktober 1997 Mout en Granen 16 oktober 1997 Inleiding: Dit artikel is voornamelijk gebaseerd op de artikelen van Jacques Bertens, gepubliceerd in 'PROOST' nr. 5, september/oktober 1994 en nr. 6, november/december 1994

Nadere informatie

Hoe brouw je een foutloos bier?

Hoe brouw je een foutloos bier? 1 Hoe brouw je een foutloos bier? Door: Lukas Ausems en Alain Hannewijk. 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Deelvraag 1: Hoe brouw je bier?... 6 Mouten... 6 Schroten... 6 Maischen... 6 Filtreren

Nadere informatie

* Werkwijze O-tentic Chef

* Werkwijze O-tentic Chef Wat is een desem? Desem is het resultaat van bloem en water die op natuurlijke wijze fermenteren. Tijdens de fermentatie ontstaan wilde gisten en melkzuurbacteriën, twee micro-organismen die bepalend zijn

Nadere informatie

Zachte Chocoladetaart

Zachte Chocoladetaart 200 g pure chocolade, bij voorkeur speciale patisserie chocolade 200 g boter op kamertemperatuur 200 g suiker 4 eieren Zachte Chocoladetaart Verwarm de oven voor op 175 C. Breek de chocola in stukken en

Nadere informatie

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Waarom? Hoe? Wat? 31-jan-2013 Recepten samenstellen - hints en tips 2 / 33 Waarom zelf een recept maken? Je eigen recept! Niet

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen.

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen. Leempleisters van Wanlin Samenstelling van de pleistermaterialen Zand, zuivere leem van Wanlin, gehakseld stro. Verpakking en opslag Het pleistermateriaal Argibase is verkrijgbaar in twee varianten: Argibase-D

Nadere informatie

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar ONK 2014 te Wijlre Op vrijdag 24 mei werd een feestje gevierd bij de Brand bierbrouwerij te Wijlre. Er kwamen een paar dingen samen: ter afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier werden op 24 en

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Les 3 Saison - Witbier - Weizen - IPA - DIPA Als voorbereiding op het proeven van saison, witbier, weizen, IPA en DIPA komt het volgende op tafel: -Limoen -Citroen -Sinaasappel -Grapefruit -Passievrucht

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: -

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - Bevoegde Naam Adres dienst van de Lidstaat: Bundesministerium

Nadere informatie

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Chocolade Inhoud 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Gemaakt door: Jeanine Datum: Maart 2009 Weetjes 1. De grootste

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst is een belangrijke graansoort in de arme delen van de wereld. Vooral boven en onder de Sahara wordt er veel gierst verbouwd. Gierst groeit op de armste

Nadere informatie

Een nieuwe brouwerij in China

Een nieuwe brouwerij in China Een nieuwe brouwerij in China Op de clubavond van 14 maart j.l. heeft Gep Mannak ons het boeiende verhaal verteld van de bouw van een grote brouwerij in China. In de jaren 2009-2011 verrees in Guangzhou

Nadere informatie

Brouwhistorie In 2002 heb ik de cursus gevolgd bij de Deltabrouwers. Een van de redenen is natuurlijk, dat ik wel van een biertje houdt en wel

Brouwhistorie In 2002 heb ik de cursus gevolgd bij de Deltabrouwers. Een van de redenen is natuurlijk, dat ik wel van een biertje houdt en wel Brouwhistorie In 2002 heb ik de cursus gevolgd bij de Deltabrouwers. Een van de redenen is natuurlijk, dat ik wel van een biertje houdt en wel speciaal een Belgisch biertje. De cursus kan ik iedereen van

Nadere informatie

Peterseliewijn Recept van Luc Volders

Peterseliewijn Recept van Luc Volders Peterseliewijn Recept van Luc Volders De meesten van ons kennen de strip Asterix en Obelix wel. Onoverwinnelijke Galliers die het tegen de Romeinse overheersers opnamen. In de strip komt ook altijd de

Nadere informatie

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen - PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen Categorie Bock Sub-type: Donker Bock Al e. Laaggegist en hooggegist (ca. 70-82% schijnbare vergistingsgraad). 6,0-7,4 Vol.% 1,061-74 g/cm 3 of 15-18 % w/w 31-100

Nadere informatie

CAVA De naam Cava De grondsoort

CAVA De naam Cava De grondsoort CAVA Cava is inmiddels de grootste mousserende wijn wereldwijd. Jaarlijks worden meer dan 150 miljoen flessen Cava geproduceerd. Cava is een mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de 'methode traditionelle'.

Nadere informatie

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS VEROUDERING - OXIDATIE VETZUREN - STRECKER DEGRADATIE - LICHTDEGRADATIE DIACETYL DMS 4 VG ETHYLACETAAT MELKZUUR VERSUS AZIJNZUUR VEROUDERING - OXIDATIE VAN VETZUREN

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

Kiemproeven na 5 dagen : 70 %(attest bijgevoegd) Kiemproeven na 14 dagen : 94 %(attest bijgevoegd) Praktijkperceel : 93% Afvalpercentage 8,4 %

Kiemproeven na 5 dagen : 70 %(attest bijgevoegd) Kiemproeven na 14 dagen : 94 %(attest bijgevoegd) Praktijkperceel : 93% Afvalpercentage 8,4 % Drogen van graszaad in een aardappel bewaarcel. Inleiding: Uit oogst 2009 is van het ras Montreux grasveldtype engelsraaigras een hoeveelheid van ca. 600 kg gedroogd in resp.: 1. Aardappel bewaring waarin

Nadere informatie

Smaakevolutie De smaaktest

Smaakevolutie De smaaktest We hebben allemaal wel eens gemerkt dat de smaak van ons bier verandert naarmate we hem langer bewaren. Sommigen beweren dat je bier best lang kunt bewaren, anderen zweren bij vers bier. Wat gebeurt er

Nadere informatie

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product...

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product... fourapples news Bij fourapples draait alles rond appels. We produceren... - *fourbubbels* (een cider van 4% vol. alc.) - *sweetshine* (een zoete appel likeur - 18% vol. alc.) - *sweetshine cherry* (een

Nadere informatie

Enquête resultaten. 1. : Kan u in volgende lijst de basisingrediënten aanduiden die relatief frequent bij het brouwen van bier gebruikt worden?

Enquête resultaten. 1. : Kan u in volgende lijst de basisingrediënten aanduiden die relatief frequent bij het brouwen van bier gebruikt worden? Enquête resultaten Meer dan 1.000 formulieren werden verzameld door de Lokale Verenigingen van Zythos. Bijna 900 hiervan waren ingevuld door niet-zythosleden en deze werden weerhouden ter evaluatie. Dit

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

Tips & tricks. Tappen

Tips & tricks. Tappen Tappen Tips & tricks HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE HET BESTE BIERTJE SERVEERT? WIJ HEBBEN NUTTIGE EN PRAKTISCHE TIPS & TRICKS VAN HORECAEXPERTS VERZAMELD. PRINT ZE UIT EN BESPREEK ZE MET JE PERSONEEL. Tip

Nadere informatie

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro)

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Recepten module Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Maandag 10 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en Porters 2/ Geschiedenis van Stouts en Porters 3/ Beschrijving Stouts en Porters porters Robuust porters dry stouts sweet stouts milk of cream stouts

Nadere informatie

Bierbrouwen doe je zó. Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde

Bierbrouwen doe je zó. Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde Bierbrouwen doe je zó Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde Januari 2015 1 Inhoud Inleiding 3 1. Grondstoffen 5 a.graan 6 b.water 10 c.hop 12 d.gist 14 2. Het brouwproces 15 3. Schoonmaken

Nadere informatie

Stelt u kleine verschillen in berekeningen vast, dan kan dat o.a. komen door afrondingen. +HWYRRUEHUHLGHQ

Stelt u kleine verschillen in berekeningen vast, dan kan dat o.a. komen door afrondingen. +HWYRRUEHUHLGHQ 7(.67(18,7/(*%,-'(%528:3/$11(59±PDDUW 'H]HWHNVWLVLQKRXGHOLMNLGHQWLHNDDQ99,'RHO Deze Excel werkmappen dienen de amateur-brouwer vooral te helpen bij experimenteren met de samenstelling van zijn recept.

Nadere informatie

Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)?

Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)? DECEMBER 2015 Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)? Verpakking instructie 650 van zowel ADR als IATA legt een aantal eisen op aan de verpakking voor het vervoer van biologische

Nadere informatie

De juiste keus voor uw zwembadwater

De juiste keus voor uw zwembadwater De juiste keus voor uw zwembadwater Het kraanwater waarmee u het zwembad heeft gevuld, blijft helaas niet zo helder en betrouwbaar als het was. Als u het water niet behandelt, zal het snel vervuilen en/of

Nadere informatie

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur ver hop Eigenlijk wil ik al heel lang iets over hop weten. Ach, als er weer eens gekeurd wordt en ik hoor Hans zeggen: tja, Challenger hoort niet in een tripel, teveel citrus, of: ik zou Goldings nemen,

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie