Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers"

Transcriptie

1 Expressie project 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers

2 De lessen cultuurwetenschappen van de leerlingen van 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers (Brussel, Laken) waren in september en oktober 2012 volledig aan kunst gewijd. De informatie uit de lessen verwerkten de leerlingen op een persoonlijke manier aan de hand van een zelfgekozen schilderij uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel.

3 Expressie project Welke ideeën en gevoelens roept een project rond schilderkunst bij jou op? Jawad Eerlijk gezegd vind ik het kunstproject een leuk idee. Zo kan ik veel over kunst leren. En het is veel beter dan alleen maar les volgen. Marwane Dit project roep bij mij kennis op. Dat wil zeggen dat ik zeker ben dat we nieuwe dingen zullen leren. Verder zal ik kunst misschien op een andere manier bekijken. Het zal misschien een nieuwe passie worden. Ahlam Dit project vind ik interessant en leuk omdat we allerlei opzoekingen gaan doen op het internet en omdat we mooie schilderijen zullen zien. De schilderijen die we moeten kiezen werden gemaakt tussen de 15 de en de 18 de eeuw en dat zijn mooie schilderijen. Er zijn schilderijen over de natuur, het leven in het algemeen enzovoort. Ten slotte gaan we onze werkjes misschien publiceren en dat vind ik leuk. Ik hoop dat het een leuk project zal zijn. Chaïma Dit kunstproject vind ik eerlijk gezegd een zeer slimme manier om ons meer te laten leren over schilderijen. Het betekent niet dat ik deze opdracht leuk vind want het is nooit leuk als je huiswerk te doen hebt. Maar we hebben een goede motivatiebron. Als onze opdracht goed uitgevoerd wordt, dan verschijnt ons werkje op de website van een bekend museum in België. Sarah Dit project vind ik tof en spannend omdat ik niets weet over schilderijen. Ik zal meer kennis opdoen over schilderijen. Deze opdracht leert ons veel over schilderijen zoals de periode en de schilder plus zijn bedoelingen.

4 Expressie project De opdracht is een soort uitdaging voor ons omdat we geen kennis over cultuur en kunst hebben. Dit gaat voor ons een leuke opdracht zijn. Ons werk gaat misschien gepubliceerd worden en ik vind het tof dat andere mensen mijn werk kunnen zien. Dit project gaat weken lang duren en dat is een beetje saai maar voor de rest is dit project een interessante opdracht. Esra Dit project vind ik interessant en leuk omdat we opzoekingen gaan doen op het internet en omdat we mooie en speciale schilderijen zullen zien. Twee maanden bezig zijn met dit project is voor mij veel maar omdat het een leuk project is, vind ik het toch goed. De schilderijen die we moeten kiezen zijn van de 15 de tot de 18 de eeuw. Dit is goed omdat de schilderijen van die tijd mooi en speciaal zijn. Onze werkjes kunnen misschien gepubliceerd worden en dit vind ik leuk omdat we zo een extra inspanning kunnen leveren. Billal Ik vind dit project niet tof want we verliezen veel tijd. Over schilderijen weet ik niet veel en ook daarom vind ik het project niet leuk. Ik vind oude kunstwerken niet zo mooi. Ik vind dat moderne kunstwerken beter zijn. Wat ik verwacht van dit project is dat ik iets zal bijleren. Kelly Volgens mij zal dit project een groot en belangrijk project zijn. Ik denk ook dat we veel opzoekwerk op computer zullen doen. Het lijkt mij een interessant project, ook al vind ik Kunst niet bepaald het meest interessante onderdeel van cultuurwetenschappen. Maar goed, het lijkt mij een interessant project. Pierrette Werken over kunst is wel een leuk onderwerp. Maar het hangt af van de opdrachten die we krijgen. Nu gewoon zien hoe het in de loop van de dagen gaat aflopen.

5 Expressie project De leerlingen legden van het schilderij dat ze kozen een dossier aan en beantwoordden enkele vragen. Vraag 1: Je kiest op de website van de KMSK een schilderij dat gemaakt werd in de 15de, 16de, 17de of 18de eeuw en dat momenteel tentoongesteld wordt in het museum. Je noteert de naam van de kunstenaar, geboorte - en sterftedatum (of periode), de exacte titel van het werk, de datum of de periode waarin het gemaakt is. Noteer waarom jij dit schilderij gekozen hebt. Vraag 2: Noteer hoe je aankijkt tegen een bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België waar momenteel vooral schilderijen en enkele beeldhouwwerken van de 15de tot en met de 18de eeuw getoond worden. Vraag 3: Bespreek de inhoud en de functie van het schilderij dat je koos. Vraag 4: Noteer je eigen mening over het project en het museumbezoek.

6

7 Expressie project Sarah & Pierrette Pieter I Bruegel (1527/ ) De val van de opstandige engelen (16 de eeuw) Sarah: Ten eerste koos ik voor dit kunstwerk omdat er een goede harmonie is tussen de kleuren. De personages lijken niet zo realistisch waarmee ik wil zeggen dat ze op de personages van een oud sprookje lijken. Ten tweede is dit kunstwerk niet gestructureerd maar we zien dat er veel energie is en we hebben de sensatie dat de personages bewegen. Pierrette: Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat dit het enige schilderij is dat mij aangesproken heeft. De andere kunstwerken leken volgens mij op elkaar. Het waren ofwel gezinnen, een vrouw met een baby, historische schilderijen enzovoort. Het werk dat ik gekozen heb, is iets helemaal anders. De titel zelf zegt dat er engelen in staan. Maar er staat ook veel meer in. Heel het schilderij staat vol tekeningetjes, terwijl je in een ander schilderij een gewone achtergrond hebt. Hier heb je veel meer. Daarom heb ik dit schilderij ook gekozen. Sarah: Ik ben zeer nieuwsgierig om al die kunstwerken te zien. Ik weet vooral dat deze uitstap tof zal zijn. Ik hoop dat we veel zullen bijleren bij deze uitstap en ik hoop met heel mijn hart dat we ons goed amuseren en dat we er geen spijt van zullen hebben. Sarah & Pierrette Pierrette: Ik ben meerdere musea gaan bezoeken maar van kunsten nog niet. Het zal dus iets nieuws zijn. Kunst is meer iets dat mensen met fantasie doen. Daarom vind ik het goed dat we daar een bezoek brengen. Dit is niet de enige reden. Het is ook goed dat we zien en dat we leren hoe andere mensen zich inspireren en hun kunstwerken maken, van waar ze dat allemaal halen. Sarah: De val van de opstandige engelen gaat over engelen die oorlog voeren tegen dieren of anders gezegd ze zijn dieren aan het doden. Misschien doen ze dit om zich te beschermen. Ik denk dat de kunstenaar de mogelijkheden van de kunst wil onderzoeken. Hij wou oorlog op een andere manier tonen, niet met mensen tegen mensen maar wel op een vreemde manier engelen tegen dieren. Pierrette: onderzoeken van de mogelijkheden van de kunst past volgens mij het best bij dit schilderij. Deze functie zegt dat de kunstenaar naar nieuwe manieren op zoek is om iets weer te geven. De kunstenaar wil aan veel zaken een betekenis geven, zoals een engel, vuur aan één kant, een half mens half paard. De kunstenaar heeft ook plezier in het maken van zijn werk. Er zijn veel kleuren en beelden die allemaal in één schilderij staan dus vond ik dat de kunstenaar veel plezier had wanneer hij het schilderij maakte.

8 Expressie project Sarah & Pierrette Sarah: Nu is het twee maanden geleden dat we aan een opdracht begonnen, deze opdracht gaat over "KUNST". Ik vind dit heel leuk want vaak werken we niet op dit soort onderwerpen. Soms werd deze opdracht een klein beetje saai zoals ons mening geven voor elke opdracht, maar voor de rest ging alles goed. Het bezoek aan het museum was heel fijn om al die mooie beelden en schilderijen te zien en hun functie te kennen en weten waarom de kunstenaar dit schilderij geschilderd heeft. Het was prachtig te zien en te horen. Als we deze opdracht konden herbeginnen dan zou ik dit met veel plezier doen. Pierrette: We hebben samen aan een project kunst gewerkt. In het begin vond ik het idee een beetje saai. Ik vond het ook lang om er twee maanden mee bezig te zijn. Maar uiteindelijk was het toch een goed project. We zijn een museum gaan bezoeken waar we allemaal iets hadden voorbereid. We zijn ieder om beurt aan bod gekomen en we hebben dan onze mening kunnen geven over de kunstwerken die we zagen. Wat ik ook goed vond tijdens de wandeling in het museum is dat er iemand bij ons was die telkens uitleg gaf wanneer we voor een kunstwerk stonden. En dat gaf ons de kans om meer informatie te krijgen en niet zomaar rond te wandelen en niets te doen. Pierrette: Op mijn kunstwerk zijn allerlei beelden geschilderd, beelden en tekeningen die niets met elkaar te maken hebben. Ik vind het schilderij zeer creatief en diepgaand. Ik zou nooit aan de details gedacht hebben die hij geschilderd heeft. Door wat de schilder doet, begin je jezelf vragen te stellen: hoe, waar en vanwaar haalt hij het allemaal?

9

10 Expressie project Ahlam & Marwane Joachim Patenier ( ) Landschap met de prediking van de heilige Johannes de Doper Alham: Ik heb dit schilderij gekozen omdat ik het mooi en uniek vind. Wat ik er mooi aan vind, is de rustige hemel boven het landschap. Het is mooi omdat er allerlei kleuren voorkomen zoals bv. blauw, groen, bruin. De kunstenaar geeft ons een mooi uitzicht. Marwane: Ik heb voor het schilderij Landschap met prediking van de heilige Johannes de Doper gekozen. Ik vond dit schilderij heel speciaal omdat het landschap in twee gedeeld is. Het eerste deel met veel natuur en mensen is het warme, gelukkige deel. Het is te zeggen dat dit deel levendig is. Het tweede deel is volgens mij een verlaten plaats. Er zijn geen mensen maar ook geen natuur. Dit deel is het koude, triestige deel. De man die in het midden zit, lijkt uit dit deel te komen. Ik heb de indruk dat hij een boodschap mee heeft. Dit schilderij is mysterieus en laat de mensen zelf een interpretatie verzinnen. Alham: Dinsdag 23 oktober gaan we op bezoek naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ik vind in het algemeen musea goed omdat we er allerlei zullen leren. Nu gaan we naar een museum met kunstwerken. We weten er al wat over omdat we in de klas over dit onderwerp hebben gesproken. Wat ik saai vind zijn de strikte regels die er in enkele musea zijn bv. geen handtassen meenemen, niet eten of drinken of in sommige musea mag je geen nota s nemen. Maar voor de rest hoop ik dat we een fijne dag zullen hebben.

11 Expressie project Ahlam & Marwane Marwane: Ik vind het bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België interessant. Want ten eerste zullen we veel schilderijen en enkele beeldhouwwerken van de 15de tot en met de 18de eeuw kunnen zien. Ten tweede zullen we alle schilderijen zien die de leerlingen van de klas gekozen hebben. Een activiteit buiten school is altijd plezant om te doen en dat vind ik belangrijk. En ik denk dat we met de gekozen schilderijen meer kunnen leren over de smaken maar ook over de gevoelens van de leerlingen. Ja, want iedere leerling zal zijn eigen visie hebben over een bepaald schilderij en dat zal ook interessant zijn om te weten. Ten slotte zal ik met meer aandacht kijken naar het schilderij dat ik gekozen heb. Op de details zal ik sowieso meer letten maar ook op de manier hoe het geschilderd werd. Nieuwe dingen zal ik er zeker van bijleren. Ahlam: In dit schilderij wil de kunstenaar de wereld rondom hem tonen, hij geeft een beeld van hoe de omgeving eruit zag. Hij toont het landschap onder een rustige hemel. Marwane: De titel van het schilderij is landschap met prediking van de heilige Johannes de Doper. Het is geschilderd door Joachim Paternier. Dit schilderij gaat over een godsdienstig verhaal. Op het schilderij is Johannes de Doper aanwezig. De functie van dit schilderij is de mensen laten reizen, het is te zeggen dat een simpel beeldje ons kan laten dromen. Dit schilderij doet denken aan een verhaal uit de bijbel. Dit kunstwerk biedt ons ontspanning dankzij het mooie landschap. Ahlam & Marwane Alham: Ik vond het een leuk bezoek omdat ik veel geleerd hebt. We leerden dat de schilderijen er anders uitzien dan op internet. Zowel de afmetingen als de kleuren zien er anders uit. Marwane: Ik heb het schilderij voor het eerst gezien op de website van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Op de website lijkt het schilderij enorm. Maar toen ik het schilderij in het museum zag, dan was het wel kleiner dan ik mij had ingebeeld. Op het schilderij zijn de kleuren wel feller dan op de website. Ik raad u aan om dit museum te bezoeken om dit schilderij en nog veel andere te ontdekken. Onze gids gaf duidelijk uitleg over een groot aantal schilderijen. We hebben heel wat over schilderijen bijgeleerd en ik ben er heel blij om. Ik vond dit project leuk. Ik heb veel bijgeleerd. Vanaf nu zal ik schilderijen veel beter observeren en proberen een interpretatie te geven aan elk element dat daar deel van uitmaakt. En met observeren bedoel ik kijken naar de manier waarop de schilder verf op het doek aanbrengt, de inhoud en de functie van het schilderij zoeken. Alham: Ik vond dit een mooi schilderij want de natuur is heel mooi weergegeven. Er zijn bergen en bomen en een rivier slingert zich naar de horizon. De kleuren zijn somber. Marwane: Ik heb de indruk dat de schilder een boodschap meegeeft over het koude deel. Dat er bijvoorbeeld een natuurramp is geweest of dat er toch mensen wonen. Dit schilderij is mysterieus en laat de mensen zelf interpretaties verzinnen.

12

13 Expressie project Esra Jan I Brueghel Stilleven met bloemenkrans en schaal (1618?) Ik heb dit schilderij gekozen omdat ik het mooi en speciaal vind. Wat ik er mooi aan vind is de bloemenkrans die schuin staat op de vaas. Het is mooi omdat de bloemen allerlei kleuren hebben. En de juwelen ernaast zijn echt mooi om te zien. Wat ik er speciaal aan vind, is dat de juwelen verspreid staan rond de vaas en niet allemaal in een doos zitten. En dat geeft ons een mooi zicht. Samen met onze klas gaan we een bezoek brengen aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ik vind dit bezoek heel leuk omdat het te maken heeft met onze lessen. We hebben verschillende soorten schilderijen gezien tijdens de lessen, maar in dit museum gaan we er nog meerdere zien en er ook meer informatie over krijgen. Ik ben heel nieuwsgierig om daar naartoe te gaan en om alle schilderijen en beeldhouwwerken te zien. Ik hoop dat het een leuke uitstap zal zijn en dat we mooie schilderijen zullen zien. Op het schilderij zien we hoe de juwelen belangrijk zijn voor de mensen. De kunstenaar heeft ze mooi rond de vaas geschilderd en het mooier en zichtbaar geschilderd. De kunstenaar toont zijn plezier in het schilderen door een vaas met een bloemenkrans te schilderen. Hij heeft mooie kleuren gebruikt met verschillende soorten juwelen. Hij heeft het zo mooi geschilderd dat je denkt dat hij van juwelen houdt. Esra Ik vond dit project leuk en interessant omdat we allerlei informatie opgezocht hebben op internet en omdat we veel geleerd hebben. We zijn er twee maanden aan bezig geweest. Ik vond dit lang maar het is goed afgelopen. We brachten een bezoek aan het museum. We hebben verschillende soorten schilderijen gezien die heel mooi waren. We hebben zelfs ons eigen schilderij gezien. In het echt waren ze mooier dan op het internet.

14

15 Expressie project Chaima Gerard David (ca ) Maria met paplepel Ik heb dit schilderij uit de 15 de eeuw gekozen omdat ik eerst en vooral iets ouderwets wou. Dit schilderij vond ik zeer mooi omwille van de huiselijke uitbeelding van Maria met haar zoon Jezus. Persoonlijk vind ik dat dit schilderij niet op vele manieren interpreteerbaar is. Ik kan het op mijn leven betrekken omdat ik de relatie tussen moeder en zoon zeer belangrijk vind. De kunstenaar laat zijn gevoelens tot uiting komen en dat vind ik een belangrijk punt bij het maken van een schilderij. Mijn persoonlijke mening over dit bezoek aan het museum is 90% positief en 10% negatief. Daarmee bedoel ik dat het een goed idee is om eenmaal een uitstap naar het museum te maken omdat we er zoveel over gesproken hebben in de klas. Nu zullen we het eindelijk beleven. Ik zou het superleuk vinden mocht ik het schilderij dat ik gekozen had voor mijn werk in het echt kunnen zien. Wat betreft die 10% is gewoon dat het misschien saai kan worden. In mijn herinnering, toen ik het laatst naar een museum gegaan was, vond ik het saai want ik was daar naartoe gegaan zonder concrete reden. Hopelijk zal het nu beter zijn. Op het schilderij Maria met de paplepel van Gerard David zien we Maria met haar zoon Jezus. We zien dat Maria Jezus aan het voeden is. Ze doet dit met een paplepel. In de kamer waar Maria en Jezus zitten, hangt nog een ander schilderij. Chaima We merken ook de huiselijke uitbeelding van Maria met haar zoon Jezus omdat ze daar rustig zitten en we zien dat Maria dat met veel plezier doet. Dit schilderij heeft een religieuze betekenis want Maria wordt met haar zoon Jezus voorgesteld. We denken onmiddellijk aan het Christendom omwille van de Christenen die geloven dat Jezus de zoon van god is. Daaruit trek ik mijn conclusie dat dit schilderij een religieuze functie heeft. Dit project vond ik eerlijk gezegd goed, want we kregen elke keer een kleine taak die we moesten maken en ik vond het een goede manier om ons meer te weten te laten komen over schilderijen. Het museumbezoek vond ik interessant. We hadden een gids die uitleg gaf en ik verwachtte niet dat er naast een schilderij een verhaal was. Ik vond het leuk om informatie over het schilderij dat we gekozen hadden met onze klasgenoten te delen. Het was een goede ervaring. Ik heb bij dit project veel bijgeleerd en vond het leuk. Toch had ik niet altijd zin om een taak te maken. Alles samen was het een goede ervaring. Als we de achtergrond van het schilderij bekijken, merken we dat de schilder een ander schilderij heeft geschilderd in zijn schilderij. Dat vind ik heel slim van de schilder. Ik denk dat het moeilijk moet zijn voor de schilder en dit is de reden waarom ik aangetrokken word door dit schilderij. Deze compositie moet zeer populair geweest zijn, want er zijn er vier van bewaard.

16

17 Expressie project Kelly Quinten Metsys (1465/ ) - Maria met Kind (ca. 1510) Ik koos voor dit schilderij omdat ik het een mooi schilderij vind. Ik vind dat het kindje Jezus goed geschilderd is. Dus de technische vaardigheid van dit werk is heel goed. Ik vind niet dat het mij emotioneel raakt. Ik vind ook dat de kleuren leven in het werk brengen. Hiermee bedoel ik dat bijvoorbeeld, het rode kleed van Maria is niet te donker en ook niet te licht. Het is juist goed. En ik moet geen moeite doen om het werk te begrijpen. Ik denk dat het interessant is om eens een museum te bezoeken want het is goed dat ik de kans krijg om het werk dat ik gekozen heb ook in het echt te bekijken. Ik verwacht dat we veel zullen bijleren over kunstwerken van de 15 de tot de 18 de eeuw. Musea bezoeken is niet wat ik het liefste doe want ik heb er het geduld niet voor. Uren stil zitten is voor mij heel moeilijk maar ik zal me aan de regels houden. Ik heb zin om naar het museum te gaan. Het kunstwerk dat ik gekozen heb heet Maria met Kind van Quinten Metsys. Dit werk heeft een religieuze betekenis want de maagd Maria en haar zoon Jezus worden hier voorgesteld. Het kunstwerk heeft een religieuze functie want we zien hier duidelijk de maagd Maria en het kind Jezus. Volgens mij vinden de Christenen dit een belangrijk kunstwerk want voor hen zijn de maagd Maria en het kindje Jezus heilige personen dus dan voelen ze zich door dit kunstwerk aangetrokken. Kelly Ik hou van de kleuren en het sierlijke rode kleed met de gouden geborduurde motieven. Het kunstwerk is groot, het is mooi en het heeft prachtige kleuren. Het is echt de moeite waard om het dit schilderij te bekijken. Het leek mij een interessant project. Ook al vond ik kunst niet bepaald het meest interessante onderdeel van Cultuurwetenschappen. Ik dacht dat het interessant was om het museum te bezoeken zodat ik de kans kreeg mijn kunstwerk dat ik koos te bekijken. Eerlijk gezegd zijn musea bezoeken nog steeds niet wat ik het liefste wat ik doe. Toch was het leuk om naar het museum te gaan. Dit was de eerste keer dat ik een kunstwerk moest onderzoeken. Ik heb er natuurlijk wat moeite mee gehad, maar ik ben uiteindelijk tot een eindresultaat gekomen.

18

19 xpressie project Jawad Léonard Defrance ( ) Interieur van een gieterij. Ik heb dit schilderij gekozen omdat ik het mooi vind. Er zijn heel veel kleine details namelijk de schaduwen en de gebaren van de personages die moeilijk kunnen nagemaakt worden. Op dinsdag 23 oktober bezoeken we de Koninklijke Musea voor Schone kunsten van België. We gaan naar het museum omdat het deel uitmaakt van ons project. Ik ben heel nieuwsgierig omdat we het schilderij dat we gekozen hebben in het echt kunnen zien. Maar we gaan ook veel andere schilderijen en beeldhouwwerken kunnen zien. Ik denk dat het heel leuk zal worden. En ik verwacht veel kennis op te doen over dit museum. Ik vond het project over kunst heel interessant en leerrijk. De uitstap naar het museum voor schone kunsten was tof omdat ik er iets meer geleerd heb over kunst. Er zijn verschillende details waardoor het voor mij een mooi schilderij is. De kleur van het vuur verlicht bijvoorbeeld heel het schilderij, de arbeiders in het midden hebben een langgerekte schaduw. De personages die links staan, zijn fel belicht want het gaat hier om belangrijke personages.

20 xpressie project Bilal Bonaventura Peeters ( ) Een oosterse haven ( ) Ik heb dit schilderij gekozen omdat het over oorlog gaat. Als ik dit schilderij zie, krijg ik het gevoel dat ik de oorlog zelf meemaak. Het is origineel gemaakt. Het is een kunstwerk dat niet te ingewikkeld is om naar te kijken. De kleuren zijn donker en reflecteren beter wat er geschilderd is. Ik heb het ook gekozen omdat het een oud mooi schilderij is en ik vind oude schilderijen interessant.

21 Uw project op Aarzel niet ons te contacteren om over uw ideeën te praten. Beelden: Fotograaf: [dig. photo: J. Geleyns / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, 2013

22

Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers 2013-2014

Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers 2013-2014 Expressie project 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers 2013-2014 De lessen cultuurwetenschappen van de leerlingen van 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers (Brussel, Laken)

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk 5 jongeren uit diverse opleidingen van SPECTRUM school, GOTALENT en CLW Turnhout liepen een buitenlandse werkstage in Arras, Portugal. URMA

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst De schepping Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt op de scheppingsdagen (Gen. 1:1 2:3). Dit verhaal is één van de heilige verhalen. Het verhaal hoort tot de kernpresentatie. Christenen beleven

Nadere informatie

Brussel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brussel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vierdeklassers naar Brussel Op een vrijdag in maart gingen we een hele dag naar Brussel. De verslagjes lees je hier onder. Brussel Om 8 uur hebben de ouders ons gebracht naar het perron. We zijn om half

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Uit de kunst. 6 tot 9 jaar. Het laatste oordeel

Uit de kunst. 6 tot 9 jaar. Het laatste oordeel tot 9 jaar Het laatste oordeel Het laatste oordeel is een veel voorkomend onderwerp in de kunst. Het moment waarop de Apocalyps de wereld wegvaagt en het er op aankomt. Hoe heb jij je leven geleefd? Wordt

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 19 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Wie ik ben, is een verhaal. Bildung en onderwijs

Wie ik ben, is een verhaal. Bildung en onderwijs Bildung en onderwijs Wie ik ben, is een verhaal THEODOOR MEEDENDORP Om onze leer- en vormingsdoelen te bereiken, laten we leerlingen in 4-havo en 4-vwo hun eigen levensverhaal schrijven onder de titel

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017 Nieuwsbrief 1 / 2 6 februari 2017 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Kunst Muziek (1) Muziek (2) Excursie Spreekavond / rapporten Kleding Letterherhaling Gezond eten TAAL THUIS opdrachten Speelgoedmiddag!

Nadere informatie

Openbaring een overzicht. Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010.

Openbaring een overzicht. Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010. Openbaring een overzicht Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010. Openbaring Pagina 2 Een overzicht Inhoud Voorwoord... 3 Mooi

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij foto s Foto s en auteursrecht Klik, klik Weer twee foto s gemaakt! Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Dat kunnen

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

hema: Natuur en cultuur

hema: Natuur en cultuur Naam: hema: T Datum: 1. De windhoos Geef bij elke vraag een passend antwoord. fotola70 - Fotolia.com - Wat is mooi in dit stormachtige natuurbeeld? Noem één ding. Bv. de vorm van de windhoos, het spel

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Maria. door de ogen van schilders. Uitgave van stichting Kinderen bidden voor Kinderen

Maria. door de ogen van schilders. Uitgave van stichting Kinderen bidden voor Kinderen Maria door de ogen van schilders Uitgave van stichting Kinderen bidden voor Kinderen Inleiding Zo n n 2000 jaar geleden woonde Maria in het land Israël. Zij was een heilig meisje. God koos haar uit om

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Ken jezelf en de ander

Ken jezelf en de ander Ken jezelf en de ander Codificatie Verwantschapsleutel Doel kat die zichzelf in de spiegel ziet als leeuw we zien onszelf graag anders dan we zijn Uitwisseling over wie we zijn en hoe we de ander denken

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling Kijkwijzer niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007 Malin Persson, Sound, silence, echo, 2007 Noot voor de leerling Gebruik een clipboard en uitsluitend

Nadere informatie

Kleur het palet naar eigen smaak in, met de kleuren die elke vaardigheid. Aandacht besteden aan jezelf. Een leven leiden dat bij je past

Kleur het palet naar eigen smaak in, met de kleuren die elke vaardigheid. Aandacht besteden aan jezelf. Een leven leiden dat bij je past Mag ik aardig zijn voor mezelf? Wat zal er van mij gedacht worden als ik aandacht aan mijzelf besteed? Zal mij dit niet kwalijk worden genomen? Zal ik niet egoïstisch worden? Ben ik aardig genoeg voor

Nadere informatie

Inleiding Wat heb je nodig? Ontdek je eigen schrijfstijl Faux kalligrafie Krullen aan de letters Speelse letters...

Inleiding Wat heb je nodig? Ontdek je eigen schrijfstijl Faux kalligrafie Krullen aan de letters Speelse letters... Inhoudsopgave Inleiding... 7 Wat heb je nodig?... 8 Ontdek je eigen schrijfstijl... 9 Een hoopvolle toekomst... 12 Faux kalligrafie... 14 Krullen aan de letters... 18 Speelse letters...20 Handletteren...24

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren.

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren. Inleiding In deze media lessenserie voor groep 7 en 8 gaan we inzoomen op de theorie van de schepping vanuit de Bijbel en de oerknal vanuit wetenschappelijk oogpunt. De kinderen maken via verschillende

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

Bekende bijbelse verhalen

Bekende bijbelse verhalen Categorie Bijbel Aantal deelnemers 6-20 personen Leeftijd 12-16 jaar Duur / aantal bijeenkomsten Een bijeenkomst van 1,5 uur Auteur Hanna Oosterlee KORTE BESCHRIJVING De Bijbel staat vol met verhalen.

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Vrijdag 21 dec. Maandag 7 jan. Dinsdag 8 jan. Woensdag 9 jan. Woensdag 9 jan. Donderdag 24 jan. 12.00u. start kerstvakantie Studiedag leerkrachten, kinderen zijn vrij. Weer naar

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Chat dit jaar met Jozef en Maria

Chat dit jaar met Jozef en Maria Chat dit jaar met Jozef en Maria Rotterdam, 14 december 2018 Beste jeugdleider, jongerenwerker, docent, Mensen denken na over beslissingen, de weg die ze moeten nemen. Maar de Heer bestuurt zijn voetstappen.

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE. bij programma back 4 to school

BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE. bij programma back 4 to school BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE 3 bij programma back 4 to school 8 BACK TO SCHOOL Calculator 3 4 8 1 2 3 5 4 6 7 9 + 8 = 0 Opdrachtkaartjes behorende bij : uitbeelden Overhoring Huiswerk maken Appel

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

Vormingsnamiddag rond het opvoedingsproject in beeld

Vormingsnamiddag rond het opvoedingsproject in beeld Vormingsnamiddag rond het opvoedingsproject in beeld Don Bosco Oasecentrum In het Oasecentrum heeft men voor de medewerkers een vormingsnamiddag uitgewerkt aan de hand van het meditatiedoek. samen DON

Nadere informatie

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten)

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten) Onderbouw Boekverslag Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten). Titelpagina. (2 punten) o Naam o Klas o Datum o Titel van het boek o Schrijver o Jaar van uitgave o Uitgever

Nadere informatie