PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis"

Transcriptie

1 PRINSENTUIN Type Bolwerk Adres Groeneweg, Leeuwarden Architect huis n.v.t. Architect park J.H. Knoop (formele aanleg, 1731), P.W. Schonk (vroeg landschappelijke aanleg, 1792), L.P. Roodbaard Jaar 1820 (landschappelijke aanleg) (Burgemeester T. Feenstra ) 1842 (laat landschappelijke aanleg) Opdrachtgever stadsbestuur Leeuwarden Uitvoering o.a. Wybren Krijns uit Joure, Bosgra uit Bergum Betaling - Huidige eigenaar gemeente Leeuwarden Reconstructie NoordPeil (1994) Tekening presentatietekening, 1820 gesigneerd, HCL D70 ontwerpschets, 1842 gesigneerd, HCL D85 Archief HCL; 9 (gemeentebestuur van Leeuwarden) Kadastraal minuutplan Topografische Militaire Kaart Literatuur - Aa, van der, A.J., Het aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden - Boschma, C., e.a., Lucas Pieters Roodbaard, architect van buitengoederen, Cremers, E., Kraaij, F., Steenbergen, C., Bolwerken als stadsparken. Nederlandse stadswandelingen in de 19de en 20ste eeuw, Eekhoff, W., Geschiedkundige beschrijving van Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, Groot, de, P.J., Karstkarel, P., Kuipersl, W.H., Leeuwarden. Beeld van een stad, Kuiper, Y., Mulder-Radetzky, R.L.P., Voornaam wonen in en rond Leeuwarden, Loosjes, A., Friesland en Groningen in Beeld, Mensen van macht en aanzien. Frieslands elite in de 18de en 19de eeuw, Mulder-Radetzky R.L.P., Karstkarel, P., De Prinsentuin, Mulder-Radetzky, R.L.P., Vries de, B.H., Geschiedenis van Oranjewoud, 1989 Topografische Militaire Kaart 1855 Atlas Eekhoff

2 - Mulder-Radetzky, R.L.P., L.P. Roodbaard ( ). Een tuinarchitect met schildersogen, Mulder-Radetzky, R.L.P., L.P. Roodbaard. Tuinen van de Friese adel, NoordPeil, Het Leeuwarder Bolwerk als stadspark, Oldenburger-Ebbers, C.S., De tuinengids van Nederland. Bezoekersgids en vademecum voor tuinen en tuinarchitectuur in Nederland, Oldenburger-Ebbers, C.S., Backer, A.M., Blok, E., Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, deel Noord, 1995 Lijst van Afbeeldingen - Tresoar: 6869, Tresoar: 22804, Tresoar: 22466, Mulder-Radetzky, L.P. Roodbaard ( ). Een tuinarchitect met schildersogen, 1999, p 22, p 38 - Mulder-Radetzky, L.P. Roodbaard. Tuinen van de Friese adel, 1992, p 12, p 15 - HCL: FDNRDPLAB019, N0.0RDPEIL Historie Ter verdediging van de stad is vanaf 1400 een verdedigingslinie om Leeuwarden gelegd. Binnen deze wallen werd in 1648 in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau de Prinsentuin aangelegd door Doecke Hemmema. In 1819 schonk koning Willem I de Prinsentuin terug aan de stad Leeuwarden. Hij verbond hieraan de voorwaarde dat het park een wandelplaats voor haar inwoners moest worden. ( )dat de gezegde tuin bij voortduring in stand gehouden worde en ook op den bestaanden voet tot wandelplaats voor de ingezetenen bestemd blijve. Koninklijk besluit, 21 mei 1819 Het park was hier niet op berekend en diende aangepast te worden. Voor deze opdracht werd een prijsvraag uitgeschreven door het stadsbestuur. Zowel Roodbaard, als de familie de Vries (vader en zoon) uit Weesp hadden een ontwerp ingezonden. Uit deze twee werd het ontwerp van Roodbaard toen nog woonachtig in Groningen gekozen. Beide ontwerpen zijn getekend in landschappelijke stijl. Deze ontwerpen gaan verder op de situatie van de Prinsentuin van voor De Prinsentuin bevond zich op dat moment in een stijlfase tussen de formele en landschappelijke aanleg.

3 Nadat het ontwerp van Roodbaard werd uitgevoerd, kreeg hij ook de opdracht voor het vergraven en aanpassen van het omliggende gebied (de bolwerken). Nadat rond 1840 het hele omliggende gebied was omgraven, kreeg Roodbaard de opdracht tot het aanpassen en verbinden van de Prinsentuin aan de omliggende omgeving. Presentatietekening 1820 De tekening van de Prinsentuin uit 1820 kan getypeerd worden als een presentatietekening. Het is een nette en gedetailleerde tekening. Het is mogelijk dat Roodbaard de tekening op een hiervoor bestemd papier heeft getekend, gezien de strakke omranding van de aanleg en de gracht en het in gedrukte letters weergegeven stadsgracht. Het ontwerp van de Prinsentuin is ingekaderd in de puntige vormen van het bolwerk. Op enige afstand van de waterrand begint pas het eigenlijke ontwerp. Dit deel wordt begrensd door rode lijnen. Binnen de rode lijnen is het ontwerp in kleur weergegeven. Het geheel bestaat uit twee waterpartijen, perken in verschillende vormen, een kronkelend padenstelsel en een samenspel van solitaire bomen en bomenrijen. Interpretatie presentatietekening 1820 Het ontwerp uit 1820 laat nog een overgang zien tussen de formele en landschappelijke aanleg. Door middel van een dubbele bomenrij wordt het bastion sterk benadrukt. De aanleg wordt bovendien aan onderzijde voor een groot deel begrensd door een rechte bomenrij. Presentatietekening 1820 Het ontwerp is op te vatten als een aanleg die uit twee delen bestaat. Deze delen worden verenigd in de waterpartij. Het bastion kan gezien worden als een deel dat los staat van het lange, smalle rechthoekige deel. In deze smalle strook vormt het padenstelsel het belangrijkste ontwerpmiddel. De paden lopen slingerend langs weerskanten van de strook, waartussen - door verbindingspaden - diverse perken zijn gevormd. Deze perken hebben een horizontaal kronkelend karakter. Ze zijn allen verschillend ingevuld: van open groene ruimte met solitaire bomen, bomenrijen en beplantingen tot zelfs een waterpartij. In het bastion vormt de brede waterpartij het belangrijkste onderdeel. Om de vijver zijn de paden en perken gecentreerd. In de punt ligt het zomerhuis, waar vandaan zichtlijnen over het water lopen. Het zomerhuis is nog een erfenis van de voormalige formele aanleg. Roodbaard heeft in zijn ontwerp ook de middenas gebruikt uit de voorgaande aanleg. Deze as loopt vanaf het huis door in de rechte vijverarm, naar het bruggetje en de rand van de zitplaats. De beide zijden langs de middenas hebben een overeenkomend karakter.

4 Ontwerpschets 1842 De tekening van de Prinsentuin uit 1842 kan getypeerd worden als schetsontwerp. In vergelijking met de tekening uit 1820 zijn bepaalde lijnen en details veel minder nauwkeurig (tot zelfs helemaal niet) uitgewerkt. Ook het getoonde beeld verschilt van het eerdere ontwerp, aangezien de Prinsentuin nu samengaat met de Oldehoofsterdwinger. Hierdoor is er meer sprake van een gebiedsontwerp. Een ander belangrijk verschil is de omranding. De strak geometrisch vormgegeven dwingerwallen zijn in dit ontwerp verdwenen en omgevormd tot een glooiende contour. Het geheel bestaat uit twee waterpartijen, diverse gebouwen, een verdicht padenstelsel en vele verschillend vormgegeven perken. Interpretatie ontwerpschets 1842 In het ontwerp uit 1842 is nog maar weinig te herkennen van de aanleg uit Waar in dat ontwerp nog sprake was van een voorzichtige landschappelijke stijl, is hier de landschappelijke stijl tot grote bloei gekomen. Dit komt allereerst tot uiting in het grote aantal grillig vormgegeven perken en de aangepaste vijverpartij. De vijverpartij heeft een sterker kronkelend verloop gekregen en oogt hierdoor dynamischer dan de vijverpartij uit de eerdere aanleg. De middenas kan nog wel getrokken worden, maar vanwege de gewijzigde vijver, is de nadruk minder duidelijk. Dat de middenas wel gebruikt is als ontwerpmiddel blijkt uit de koepel, die precies in deze as is geplaatst. Ontwerpschets 1842 In vergelijking met de aanleg uit 1820 is er met name veel veranderd in het aantal perken en het verloop van de paden. De tweedeling - die in het vroege ontwerp nog gemaakt kon worden - is hierdoor volledig verdwenen. De enorme dichtheid van frivool vormgegeven perken bepaalt hier de ligging van de paden. De langgerekte kronkelige paden vinden we nu alleen nog langs de glooiende waterrand van het bolwerk. Hierdoor is het zicht op de stadsgracht vergroot. Bovendien zijn er nog twee punten in het park ontworpen waar het zicht op de stadsgracht wordt benadrukt. Ook de dichte bomenrijen zijn langs de randen verdwenen. De aanleg is hierdoor in zijn geheel meer op het buitenliggende landschap gericht.

5 Beplanting In de tekening uit 1820 worden door Roodbaard diverse solitaire bomen omschreven. Hiervan kunnen we de bonte esdoorn, gele es, haagdoorn, gele kastanje, tulpenboom, bonte iep, esdoorn, es, vogelkers en lariks onderscheiden. De onderlinge verschillen in tekenstijl zijn echter beperkt. Zo kunnen we alleen de treurwilg, (Italiaanse) populieren, en dennen van elkaar onderscheiden. In dit ontwerp worden bomenrijen als ontwerpmiddel gebruikt. Er zijn zowel rijen bomen geplaatst om de aanleg naar buiten af te schermen, als om kronkelende lijnen te benadrukken. Op de tekening uit 1842 is door Roodbaard veel bijgeschreven. Helaas wordt nergens een boomsoort of andere vorm van beplanting genoemd. Aangezien het geheel hoofdzakelijk schetsmatig is getekend, levert ook de tekening zelf weinig informatie op. Het enige onderscheid dat gemaakt kan worden is in solitaire bomen; langs de waterpartij zien we twee treurwilgen en twee andere - niet te onderscheiden - bomen. De overige informatie komt neer op een onderscheid tussen hoge en lage, en dichte en open beplanting. Elke perk bestaat uit een unieke combinatie van beplanting en daarmee uit een afwisselend systeem van open en gesloten. Bouwwerken Een belangrijk bouwwerk in de Prinsentuin was het zomerhuis. Dit gebouw speelde met name in het eerste ontwerp een belangrijke functie. Vanaf dit huis richten de zichtlijnen zich op de aanleg. In het tweede ontwerp van de Prinsentuin zien we een verandering. Hier vormt het huis niet langer het belangrijkste punt wat betreft de zichtlijnen. Bovendien is het karakter van het park van binnengekeerd naar de omgevinggericht. Andere belangrijke bouwwerken zijn de kettingbrug en koepel. In de tweede helft van de negentiende eeuw is hier een muziekkoepel geplaatst. Huidige situatie De Prinsentuin ligt in de stedelijke omgeving van Leeuwarden. Aan de noordzijde wordt het omringd door de stadsgracht, en aan de zuidkant door de stedelijke context van gebouwen en wegen. In 1994 is er een reconstructieplan gemaakt voor de Prinsentuin, Noorderplantage en Westerplantage. De aanbevelingen zijn gebaseerd op het ontwerp van Roodbaard. In de huidige situatie is in de Prinsentuin nog te zien dat het om een ontwerp uit oeuvre van Roodbaard gaat. Dit wordt met name zichtbaar in het reliëfgebruik. Wel hebben er een groot aantal wijzigingen plaatsgevonden. Deze wijzigingen bestaan uit een grote verschraling van het aantal perken en daarmee een aanpassing van het padenstelsel, het verdwijnen van de tweede waterpartij en een aanpassing van de beplanting.

Type. Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis. n.v.t. Architect park. L.P. Roodbaard Jaar Opdrachtgever

Type. Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis. n.v.t. Architect park. L.P. Roodbaard Jaar Opdrachtgever B O LWE R KE N LE E UWA R DE N Type Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis n.v.t. Architect park L.P. Roodbaard Jaar 1830-1842 Opdrachtgever stadsbestuur Leeuwarden (burgemeester T. Feenstra en J.H. van

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar LYNDENSTEIN Type Adres Architect huis Architect park Jaar Lineair park Hoofdstraat, Beetsterzwaag A. Bruinsma L.P. Roodbaard 1825 tuin bij het huis 1832 overtuin en aanpassingen tuin Opdrachtgever Frans

Nadere informatie

F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P.

F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P. F R AE YLEMABO R G Type Park L/XL Adres Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis - Architect park J.D. Zocher G.A., Blum L.P. Roodbaard Jaar Ontwerp landschappelijke aanleg 1802 Aanleg achterbosch 1809-1820

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin LYNDENSTEIN Naam: Lyndenstein Type: buitenplaats Ontwerpjaar: 1821/1832 Uitgevoerd: ja Nog bestaand: ja/2012 Architect/bureau: Roodbaard, L.P. 1821/1832 Bijdragen: Springer, L.A. 1915 Opdrachtgever: Frans

Nadere informatie

E KE NSTE IN. Type. Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis. - Architect park. L.P. Roodbaard Jaar. Opdrachtgever

E KE NSTE IN. Type. Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis. - Architect park. L.P. Roodbaard Jaar. Opdrachtgever E KE NSTE IN Type Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis - Architect park L.P. Roodbaard Jaar 1827 Opdrachtgever W. Alberda van Ekenstein Uitvoering n.t.o. Betaling n.t.o. Huidige eigenaar

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Door de analyse en vergelijking van de ontwerptekeningen en de bestaande tuinen en parken, kunnen enkele ontwerpmethoden worden vastgesteld

Nadere informatie

BOLWERKEN LEEUWARDEN. Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184

BOLWERKEN LEEUWARDEN. Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184 BOLWERKEN LEEUWARDEN Naam: Tournooiveld Ontwerpar: 1841 Nog bestaand: /2012 Groeneweg Leeuwarden HCL/D84;HCL/9 Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184 Het terrein van het Tournooiveld

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

- Dorr, Heemschut, Drentse biografieen 4, Eekhoff, Geschiedenis van den Stads- of Prinsentuin, Eekhoff, Geschiedkundige

- Dorr, Heemschut, Drentse biografieen 4, Eekhoff, Geschiedenis van den Stads- of Prinsentuin, Eekhoff, Geschiedkundige LITERATUURLIJST - Abrahamse, De Braak, een romantisch landgoed in Noord-Drenthe, in: Noorderbreedte nr. 88 - Abrahamse, Asserbos, een oase in een drukke stad, in: Noorderbreedte, 2000, 5 - Algemeene konst

Nadere informatie

De Overtuin Oranjewoud

De Overtuin Oranjewoud De Overtuin Oranjewoud structuurplan De Overtuin Oranjewoud structuurplan Sneek, augustus 2002 C o l o f o n opdrachtgever gemeente Heerenveen M. Tiekink H. Huisman G. Wolters adviseur Noord Peil landschapsarchitekten

Nadere informatie

CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER

CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER Kracht van de cartografie De oorsprong van de topografische kaart van Nederland, het resultaat van de systematische en uniforme kartering van ons land, ligt in het

Nadere informatie

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap Niftarlake 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 met opschrift "Een klein gedeelte van de Heerlijkheid van Maarseveen" de Hggingaan van maar liefst 40 buitenplaatsen met hun formele tuinaanleg.

Nadere informatie

Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder

Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder Jan Holwerda Eind 2011 komt er met de website Roodbaard s Rijkdom opnieuw aandacht voor de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851). 1 Net als bij een

Nadere informatie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie CASCADE bulletin voor tuinhistorie Jaargang 2014 (23) nummer 2 Johan Philip Posth en zijn werk op Enghuizen bij Hummelo Arinda van der Does Tot nu toe werd de verlandschappelijking van de aanleg van het

Nadere informatie

Historische identiteit van de plek

Historische identiteit van de plek Schetsontwerp In het schetsontwerp is het model veld op diverse onderdelen verder uitgewerkt. Basisprincipe voor de zonering van het terrein vormt het contrast tussen het groene parkgedeelte en het hoger

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

DE TUIN in vier seizoenen

DE TUIN in vier seizoenen Deze tuin is verdeeld in verschillende tuinkamers. Het overgrote deel van de tuin bevindt zich op het zuiden, wat de keuze in beplanting erg ruim maakt. 80 DE TUIN in vier seizoenen Michel van Kammen tuinadviesbureau/hoveniersbedrijf

Nadere informatie

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten bomensingels woerden 17.05.2016 tuin- en landschapsarchitecten 030 26 44 333 www.copijn.nl vraagstelling en uitgangspunten Op welke manier kan de bomenstructuur op de singels van Woerden in samenhang worden

Nadere informatie

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages.

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages. NATUURLIJK RITME Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages november, 2010 W E R K D O C U M E N T Versie # 1 Kunstproject Oranjewoud Natuurlijk Ritme, Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden Adviesbureau de Wildernis Willem Overmars, landschapsarchitect Rhedense Veerweg 5-12 6987EC Giesbeek 0313-630-198 06-5424.5525 Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden 10 november

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES De werkzame periode van Roodbaard wordt tot op heden geduid op de periode van 1819 tot aan circa 1850. Dit is de periode waarin de tuinen uit

Nadere informatie

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING : NUMMER : P12-0340 ONDERWERP : Landschappelijke inpassing recreatiepark DATUM : 20 mei 2016 OPGESTELD DOOR : J.M. Bongers 1 Inleiding 1.1 Aanleiding werkt aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Reacties Duivendaal 20 januari 2016

Reacties Duivendaal 20 januari 2016 Reacties Duivendaal 20 januari 2016 Model 1 Forum -/negatief Wat een lelijk blok. Veel te massief. Gebouw aan de LA naast bodemkunde is te hoog, te massief. Bebouwing Forum te overheersend? Onduidelijkheid

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

Fraeylemaborg. Levende Historie. bijlage 6: Advies maatregelen

Fraeylemaborg. Levende Historie. bijlage 6: Advies maatregelen Fraeylemaborg Levende Historie bijlage 6: Advies maatregelen 2 huidige situatie Fraeylemaborg (topografi sche kaart 2006) Algemeen De bijlage geeft de principemaatregelen voor het park en de gebouwde elementen

Nadere informatie

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan.

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Landschaps - en inrichtingsplan. oktober 2011 september 2012 gew. 02-2013 1 Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Locatie De locatie aan de Molenpaal 3 in Onstwedde,

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 510591 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Van Heek-/Lochemsbleekpark

Nadere informatie

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER SO 03-05-2017 Inpassingsplan zonneakker Vlagtwedde 03-05-2017 2 Inleiding Dit is een studie naar de landschappelijke inpassing van een groot zonnepark van ongeveer

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen

Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen januari 2016 BURO POELMANS REESINK LANDSCHAPSARCHITECTUUR Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen

Nadere informatie

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 Deze visie geeft richting aan het beheer van de wegbeplantingen voor de komende 10 jaar. Er is geen (uitvoerings)geld

Nadere informatie

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel gaardenhage, PROJECTTITEL de maten PLAATSNAAM arnhem Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel Gaarden en...... Hagen Gaardenhage, De Maten Duurzaam landschappelijk raamwerk

Nadere informatie

Cultuurhistorische Analyse Van Bergen IJzerdoornpark, Gouda. Beeldboek

Cultuurhistorische Analyse Van Bergen IJzerdoornpark, Gouda. Beeldboek Cultuurhistorische Analyse Van Bergen IJzerdoornpark, Gouda Beeldboek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Gouda Titel: Cultuurhistorische analyse Van Bergen IJzerdoornpark, Gouda Status: Definitief Datum:

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN B+O ARCHITECTUUR EN INTERIEUR B.V. OPDRACHTGEVER: DE HEER EN MEVROUW H. DE HAAN 28 OKTOBER 2013 INHOUDSOPGAVE Landschappelijke inpassing

Nadere informatie

Lage Duin en Daalseweg 31

Lage Duin en Daalseweg 31 Lage Duin en Daalseweg 31 Straat en huisnummer : Lage Duin en Daalseweg 31 Postcode en plaats : 2061 BB Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A10613 Complexonderdeel : Duin en Daal Naam object : Zwitserse

Nadere informatie

Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu

Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu Werkwijze Grondig Geniethen Schoonheid in elk seizoen Agenda Inleiding Stukje geschiedenis Berkeloord Waardering Berkeloord Ontwerp Samuel Voorhoeve Huidige

Nadere informatie

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant:

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant: Afgelopen dinsdag heb ik in de RIA een zeer korte powerpoint presenta7e gegeven waarin nu vooral met beelden wordt getoond welke consequen7es de omvang van de uitbreiding van De Gaard voor de kwaliteit

Nadere informatie

Kwaliteitsbijdrage en landschappelijke inpassing Bestemmingswijziging locatie Dautzenberg Kerkstraat 72, 6367 JG Ubachsberg - PNR 6367JG

Kwaliteitsbijdrage en landschappelijke inpassing Bestemmingswijziging locatie Dautzenberg Kerkstraat 72, 6367 JG Ubachsberg - PNR 6367JG LIGGING Het plangebied is gesitueerd in de bebouwde kom, aan de zuidoostelijke rand van de kern Ubachsberg. Zie de markeringen in de uitsnede van de topografische kaart hieronder en de luchtfoto rechts.

Nadere informatie

landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER

landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER 13 oktober 2015 LAUTA STATE WIER Uitsnede van de kaart van Jan Jans (1590, Nationaal Archief, Den Haag, collectie Hingman) 2 INLEIDING PERIODE I 18E EEUW 4 PERIODE II

Nadere informatie

4.10. Landschappelijke inpassing, ruimtelijke kwaliteitsverbetering

4.10. Landschappelijke inpassing, ruimtelijke kwaliteitsverbetering 4.10. Landschappelijke inpassing, ruimtelijke kwaliteitsverbetering De kwaliteitskaart geeft de te behouden, versterken en benutten karakteristieken en kwaliteiten van het gebied aan. Ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje

Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje De meeste Rijswijkse buitenplaatsen liggen op de overgang van de hogere strandwal naar de aangrenzende lager gelegen polders. De Van Vredenburchweg loopt

Nadere informatie

Instructie voor leerkracht

Instructie voor leerkracht Instructie voor leerkracht Bij deze PPT hoort achtergrondinformatie. Dit vindt u ook op deze site. In het document: Informatie voor leerkrachten Print het uit. Dan heeft u de info bij de hand, tijdens

Nadere informatie

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot Datum : 02 oktober 2014 Inleiding Hotel Van Der Valk Hotel Akersloot is voornemens het hotel en het terrein uit te breiden. Omwille van

Nadere informatie

Citadel, Nijmegen Nieuw centrum voor de Waalsprong

Citadel, Nijmegen Nieuw centrum voor de Waalsprong Nieuw centrum voor de Waalsprong In opdracht van GEM Waalsprong, AM, Multi V astgoed, Heijmans, Portaal en Rabobouwfonds Nieuwe woongebieden - - Woonmilieus Invullingen van het bouwblok met verschillende

Nadere informatie

profielenboek versie 2017 duurzaam bedrijventerrein Noord BAANSTEE

profielenboek versie 2017 duurzaam bedrijventerrein Noord BAANSTEE profielenboek versie 2017 duurzaam bedrijventerrein BAANSTEE Noord bedrijventerrein Baanstee Noord - toekomstige impressie Baanstee Noord Baanstee Oost Baanstee West 4 N24 de Koog 02 profielenboek versie

Nadere informatie

de balije utrecht Rijke cultuurhistorie en parken leiden tot ongewone vinexwijk

de balije utrecht Rijke cultuurhistorie en parken leiden tot ongewone vinexwijk de balije utrecht Rijke cultuurhistorie en parken leiden tot ongewone vinexwijk De Balije Rijke cultuurhistorie en parken leiden tot ongewone vinexwijk Wie op de A12 rijdt ter hoogte van Leidsche Rijn

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

VERKAVELING EN BEELDKWALITEIT. 5 Woningen Rietbaan te Huissen

VERKAVELING EN BEELDKWALITEIT. 5 Woningen Rietbaan te Huissen VERKAVELING EN BEELDKWALITEIT 5 Woningen Rietbaan te Huissen 13045.B Rietbaan Huissen, Bureau Maris i.o.v. Walvoort Vastgoed B.V. 19-5-2015 HISTORIE - Het plangebied (gele kader) was in de 19e eeuw onderdeel

Nadere informatie

GEMEENTE SOMEREN. Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren

GEMEENTE SOMEREN. Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren GEMEENTE SOMEREN Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren Projectnr.119-009 / 5 oktober 2017 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2 2. RUIMTELIJKE

Nadere informatie

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur Loenen aan de Vecht Oud Over 30a LOE-1545 31 maart 2015 Moerdijkstraat Moerdijkstraat 23 2751 23 2751 BE BE Moerkapelle Colofon Inhoudsopgave Loenen aan de Vecht LOE-1545 31 maart 2015 In opdracht van:

Nadere informatie

Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016.

Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016. Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016. - In het rapport zijn de scorekaarten opgenomen van beide banen: akkoord! Uitgangspunt dient te zijn dat bestaande rating van de banen wordt

Nadere informatie

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning BiermanHenketarchitecten juli 2012 COLOFON Opdrachtgever totale project: Opdrachtgever projectnota-fase: Architect: Rijkswaterstaat Grontmij Bierman Henket

Nadere informatie

Arnhem. Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie

Arnhem. Herstelplan Geheime tuin Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie Arnhem Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie CULTUURHISTORISCHE ANALYSE SYLVA HOEVE 1850 ontginningen (heide) vanuit zuidoostelijke richting (landgoed Menthenberg;

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan

Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan Vul dit formulier in, zet uw handtekening en stuur de aanvraag op naar het college van burgemeester en wethouder, Postbus 500, 3850 AM Ermelo. Raadhuisplein 2

Nadere informatie

CONCEPT. Voorontwerp Utrechtsebaan overkluizing Boslaan IbDH augustus 2017

CONCEPT. Voorontwerp Utrechtsebaan overkluizing Boslaan IbDH augustus 2017 CONCEPT Voorontwerp Utrechtsebaan overkluizing Boslaan IbDH augustus 2017 Huidige situatie De entree van de tunnelbak Utrechtsebaan wordt nu door de Malietoren geaccentueerd. Vanaf de huidige overkluizing

Nadere informatie

Villa van Wanrooij - Geffen Ontwerpboek December 2010

Villa van Wanrooij - Geffen Ontwerpboek December 2010 Villa van Wanrooij - Geffen Ontwerpboek December 2010 02 Geffen Villa van Wanrooij ontwerpboek december 2010 BvB/ag/BOE7444-002-Geffen Villa van Wanrooij_BRO.indd Dit boekwerk is een samenvatting van het

Nadere informatie

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE 22-06-2017 ZODO 17-23 22-06-2017 UITGEVOERD DOOR MD Landschapsarchitecten Kerklaan 30, Haren Postbus 6070 9702 HB Groningen 050 5278218 contact@mdlandschapsarchitecten.nl

Nadere informatie

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning. Barry Wopereis Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning. Barry Wopereis Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018 Notitie / Memo Aan: Barry Wopereis Van: Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018 Kopie: archief Ons kenmerk: T&PBF6720-101-100N001F0.1 Classificatie: Alleen voor intern gebruik HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede De Overplaats De Overplaats is van oudsher de overtuin van buitenplaats De Hartekamp, en van historische waarde voor Zuid-Kennemerland.

Nadere informatie

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel 1 Fietsen in je eigen

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Harderwijk kende oorspronkelijk zeven stadspoorten. De meest onbekende hiervan is de Peelenpoort aan het einde van de Grote Oosterwijk. Deze poort

Nadere informatie

PROFIELEN DEFINITIEF ONTWERP HOGEKAMPPLEIN

PROFIELEN DEFINITIEF ONTWERP HOGEKAMPPLEIN PROFIELEN VERHARDING Zoals gezegd is het gehele plein gebaseerd op een 2x2 raster. Dit raster is niet overal zichtbaar maar in de verharding omliggende verharding. Raster, vulling kleurverschil, met de

Nadere informatie

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Nummer Toegang: D04a Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 This finding aid is

Nadere informatie

Oostvaardersland Lelystad. Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden

Oostvaardersland Lelystad. Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden Oostvaardersland Lelystad Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden dijkgebouwtjes moeraszone riet, ruigte vlonderpad Natuuractiviteitencentrum Oosvaardersland Paviljoen van gestampte

Nadere informatie

Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase

Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase 1 Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase Inleiding De Werkgroep Bosakkers Gasteren heeft in samenwerking

Nadere informatie

: Stedenbouwkundig advies inpassing woning Heesterseweg Leiweg. Vraagstelling. Aanleiding. Uitgangspunten

: Stedenbouwkundig advies inpassing woning Heesterseweg Leiweg. Vraagstelling. Aanleiding. Uitgangspunten Advies : Stedenbouwkundig advies inpassing woning Heesterseweg Leiweg Datum : 26 november 2012 Opdrachtgever : Gemeente Maasdonk Ter attentie van Projectnummer : Roy Borst : 209x00452 Opgesteld door Michel

Nadere informatie

project verborgen buitens

project verborgen buitens project verborgen buitens Gegevens verborgen buiten: Swanenburg Naam eigenaar: Fam. Cornelisse-Francke Adres: Swanenburgseweg 4 Postcode : 4356 RR Woonplaats : Oostkapelle Telefoonnummer: 071-5155502 Emailadres:

Nadere informatie

Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies

Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN PRELAATWEG 11 "DE ARKE" Opdrachtgever: Dhr. P.Maas Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies Datum: 18 augustus 2014 versie-01 INHOUD: 1.AANLEIDING

Nadere informatie

Wieringenrandmeer - wieringen. Ontwerp voor het masterplan en het beeldkwaliteitsplan voor een nieuw woonlandschap in de kop van Noord-Holland.

Wieringenrandmeer - wieringen. Ontwerp voor het masterplan en het beeldkwaliteitsplan voor een nieuw woonlandschap in de kop van Noord-Holland. Wieringenrandmeer - wieringen Ontwerp voor het masterplan en het beeldkwaliteitsplan voor een nieuw woonlandschap in de kop van Noord-Holland. Ontwerp voor het masterplan en het beeldkwaliteitsplan voor

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg RX Beltrum

Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg RX Beltrum Landschappelijke inpassing ten behoeve van aanvraag functieverandering Ringweg 9 7156 RX eltrum Familie Groot Severt 10-05-2011 Getekend door ing. J.Collou Aanleiding Aan de Ringweg 9 in eltrum heeft de

Nadere informatie

Verkavelingschets en erfbeplantingsplan behorende bij bestemmingsplan Oudeweg 4 Sint-Oedenrode

Verkavelingschets en erfbeplantingsplan behorende bij bestemmingsplan Oudeweg 4 Sint-Oedenrode Verkavelingschets en erfbeplantingsplan behorende bij bestemmingsplan Oudeweg 4 Sint-Oedenrode Aanleiding verkavelingsschets en erfbeplantingsplan Met de sanering van de varkenshouderij aan de Oudeweg

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning L a g e G o u w e 2 1 4 2 8 0 1 L M G o u d a 0 1 8 2 T 5 2 3 0 0 3 F 5 8 4 1 3 1 v a n H e e s t u i n - e n l a n d s c h a p s a r c h i t e c t u u r Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke

Nadere informatie

Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden

Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden Aanleiding erfbeplantingsplan Aan de Lage Randweg 34 is momenteel een varkenshouderij gevestigd. De eigenaar is voornemens de bedrijfsactiviteiten te beëindigen.

Nadere informatie

: Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO

: Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO Onderwerp Iepenlaan 1A te Woerden Projectnummer : 211x08556 Datum : 01 maart 2018 Opdrachtgever : Lidl Nederland Gmbh, de heer M. de Jong Van : R. Tak : Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO BLAD

Nadere informatie

Landmark Overslag Terminal Alphen langs de N11/OTA-terrein

Landmark Overslag Terminal Alphen langs de N11/OTA-terrein Landmark Overslag Terminal Alphen langs de N11/OTA-terrein landschappelijke inpassingsvisie projectnr. 197.878 revisie 02 12 oktober 2009 Opdrachtgever Overslag Terminal Alphen B.V. t.a.v. de heer Floris

Nadere informatie

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE 06-04-2017 1. Analyse Plangebied Hantumerweg Kwelderwallen / oeverwallen Hiausterdyk Oude Paesens Agrarisch Kweldervlakten Zonneakker Bedrijventerrein Bedrijventerrein

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht

ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht 1 LIGGING VAN HET PLANGEBIED IN DE GEMEENTE WOENSDRECHT Aanleiding Het initiatief is gelegen aan de Burgemeester Voetenstraat 42 te Ossendrecht. Het

Nadere informatie

Aanleiding / Problematiek / Doel

Aanleiding / Problematiek / Doel Dorpsranden een onderzoek naar dorpsranden in het landschap door Lea van Liere, Katarina Noteberg en Maike Warmerdam Aanleiding / Problematiek / Doel Aanleiding rivierverruimende maatregelen langs de IJssel

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N015-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Inrichtingsplan Vesting Loevestein

Inrichtingsplan Vesting Loevestein Inrichtingsplan Vesting Loevestein Vesting Loevestein herbergt drie kenmerkende tijdsperioden namelijk de Middeleeuwen, de Staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Iedere tijdsperiode heeft zijn sporen

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie.

Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie. Stedebouwkundig plan Bosstraat 50 te Dichteren (Doetinchem). Voorstel voor de beplanting rondom de locatie. De locatie van de Bosstraat 50 is een groene plek in Dichteren. De kwaliteit van de bosstroken

Nadere informatie

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen GEMEENTE WIJCHEN Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding Aanleiding voor het opstellen van het voorliggend landschapsplan voor het perceel Graafseweg 916 te

Nadere informatie

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale

Nadere informatie

Belmermeer 3 Broek in Waterland

Belmermeer 3 Broek in Waterland Belmermeer 3 Broek in Waterland opmerkingen: Stolp, circa 1900. Oorspronkelijke wanden. Oorspronkelijke ramen, naast extra toegevoegde ramen en gevelopeningen. Imposante kap met oude Hollandse pannen.

Nadere informatie

WOONT U BINNENKORT OP NUMMER

WOONT U BINNENKORT OP NUMMER WOONT U BINNENKORT OP NUMMER 36 TWEEBAKSMARKT LEEUWARDEN INFO@MAKELAARDIJFRIESLAND.NL WWW.MAKELAARDIJFRIESLAND.NL Soort herenhuis Type geschakelde woning Ligging in centrum, beschutte ligging Bouwjaar

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan

Landschappelijk inpassingsplan Landschappelijk inpassingsplan Opdrachtgever: Dhr. Westerlaken Midgraaf 25 Babyloniënbroek Projectlocatie: De Omloop ong. Almkerk Datum: februari 2012/Januari 2012 Status: Concept Projectnummer: 11201.014

Nadere informatie

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Opdrachtgever: de heer Van Veen projectnummer: 292.12.00.00.00 Onderwerp: Landschappelijke inpassing Schaapskooi Opmerking: Zuilichem Datum: 17-10-2012 Initiatief De heer

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

Hof Waalse Kerk, Leeuwarden Kloppend Hart bouwen aan de binnenstad van Leeuwarden

Hof Waalse Kerk, Leeuwarden Kloppend Hart bouwen aan de binnenstad van Leeuwarden Hof Waalse Kerk, Leeuwarden Kloppend Hart bouwen aan de binnenstad van Leeuwarden Peter de Ruyter landschapsarchitectuur Nynke Jelles stedenbouwkundig ontwerp Hof Waalse Kerk Ontwerp voor een groen hof

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515204 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Weeresteyn Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Toelichting op de waardevolle elementenkaart van Enschede-Noord

Toelichting op de waardevolle elementenkaart van Enschede-Noord Toelichting op de waardevolle elementenkaart van Enschede-Noord Inleiding Om te kunnen starten met de wettelijke herverkaveling is het nodig, dat een waardevolle elementenkaart is opgesteld. Een waardevolle

Nadere informatie

Het nieuwe Park Dwingeland. Bijpraten omwonenden 28 november 2016

Het nieuwe Park Dwingeland. Bijpraten omwonenden 28 november 2016 Het nieuwe Park Dwingeland Bijpraten omwonenden 28 november 2016 Programma Proces tot nu toe: hoe zat het ook alweer? Ontwerp voor park Dwingeland / Stoekeplein Planning bestemmingsplan, aanleg nieuwe

Nadere informatie