MMA magazine. Lief en Creatief. Colofon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MMA magazine. Lief en Creatief. Colofon"

Transcriptie

1

2 MMA magazine editoriaal Lief en Creatief Colofon Cover: Leon Volders Jaargang 6 nr. 65 MMA magazine is een uitgave van Marquise Model Agency. V.U. Leon Volders Verspreiding Deze publicatie wordt uitsluitend op digitale wijze verspreid via de internetkanalen van Marquise Model Agency. Redactie Leon Volders Geerdegemdries Mechelen leon@marquisemodels.eu 0475/ / Kristina Drcha Art Director Jurrien Suiskens Fotografie Hugo Maes Rob Meijer Leon Volders Bert Meskens Nat Deryckere Website Alle rechten voorbehouden Leon Volders, 2014 We zitten nog steeds op koers voor de realisatie van onze projecten. In dit nummer gaan we nog even verder over het Hasselbladproject, omdat dit de start is van een vernieuwde kijk op de modellenwerking. En dus richten we ons tot de belangrijkste afnemer van fotomodellen, namelijk de fotograaf. Creativiteit is een bijzondere en kostbare gave. Daarom dwingen we onszelf ertoe om regelmatig onze werkwijze, onze omgeving en onze interacties opnieuw te bekijken. Tegenwoordig benadrukken we dit thema ook meer en meer in onze opleidingen: we willen geen modellen die hopen met 20 standaardposes de wereld te veroveren. Wat we wél willen zijn modellen die durven experimenteren, die risico s nemen en die evenals wijzelf de begane paden willen verlaten. Je kan hierbij op je bek gaan, maar dat is ontelbare malen beter dan jezelf te veroordelen tot het eindeloos en treurig herhalen van steeds hetzelfde stramien. Sommige modellen hebben dit zeer goed begrepen. In de afgelopen weken hebben we het begrip originaliteit op een verhoog gezet. Voor elke sessie wordt met het model gekeken hoe we sleur kunnen vermijden en naar een scheppende, vernieuwde kijk op onze opnamen kunnen evolueren. Zo bestaat de portfolio van Kaylee, die we deze maand presenteren, voornamelijk uit foto s die we in de loop van de laatste drie weken hebben genomen. De foto s zijn wel bijzonder en het creatieve zit in vele kleine elementen. Het thema speelt mee en dan vooral de uitwerking ervan. Maar ook de stijl van de foto's, het oorspronkelijke van de poses, de contrastwerking van attributen, alles werkt mee om een foto een wat ongebruikelijk karakter mee te geven. Uiteraard zal dit culmineren in de Fine Art shoot die voor volgende maand is gepland. En dan hopen we ook de tijd te krijgen om een veertigtal modellen op de wachtlijst eindelijk aan bod te laten komen. Als het goed zit, wordt ook de website nog deze maand up-to-date gebracht. Veel werk dus, maar is het ooit anders geweest? Reproductie, zelfs van gedeelten van dit magazine, ongeacht in welke vorm of wijze, is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3 Een Hasselblad voor iedereen! (2) In de vorige aflevering hebben we het reeds gehad over ons nieuwe project. Nu dit op de drempel van zijn realisatie staat, is het nuttig wat meer informatie te verschaffen. Zo zijn er nu digitale en gedrukte flyers beschikbaar voor mogelijke geïnteresseerden. Een Engelstalige versie is beschikbaar. Hieronder de oorspronkelijke folder:

4 We nemen ons voor het succes van dit soort seminaries nu ook naar België te brengen. In het buitenland vooral het UK zijn deze workshops een daverend succes. Het is dan ook een unieke gelegenheid om de winnende combinatie topcamera, topmodel, fotostudio en begeleiding te kunnen uittesten. Wie een Hasselblad camera wil huren is een veelvoud kwijt van wat wij aanrekenen. En dan ontbreekt model, studio en assistentie nog. Om een betere dienstverlening te verzekeren, hebben we de data ook aangepast. Door rekening te houden met de paasvakantie kunnen we meer mensen dit bijzonder aanbod doen. De exacte gegevens staan in de brochure. Naast de flyer zijn er ook twee teksten beschikbaar: een beknopte handleiding over de verschillen tussen midformaat en een kleinbeeldcamera.

5 Maar we doen het nog beter dan de bekende Hasselbladseminaries in het buitenland. We hebben immers één model beschikbaar per fotograaf. Elders zet men meerdere fotografen in tegelijk, waardoor elke fotograaf zijn beurt moet afwachten. En we doen ook méér om de creativiteit van de deelnemers te stimuleren. De visagiste is de hele tijd aanwezig op de achtergrond, de modellen hebben meerdere outfits en de studio biedt ruime variatie in mogelijkheden: van de backdrops en chromakey tot kleurgels en de grote variatie in lichtbronnen. Voor dit laatste is zowel continu licht als studioflits beschikbaar. En natuurlijk zijn lichtmeters (Sekonic) en diverse kleurkaarten beschikbaar. Wie nog meer informatie wil kan op de website kijken of de aanvullende handleiding aanvragen. Er is ook een Engelstalige manual. Er is voorzien in alle wettelijke documenten: een contractje, een model release en een factuur maken deel uit van dit pakket. Daar staan slechts enkele beperkingen tegenover. Zo mogen de modellen niet worden aangeraakt, houden we ons strikt aan de afgesproken tijden en vragen we de grootste zorgen bij het hanteren van de apparatuur. Als er in de studio wijzigingen worden aangebracht, verwachten we dat de deelnemer de oorspronkelijke toestand herstelt. Reserveren: telefonisch, per of schriftelijk. De toewijzing van de beschikbare uren gebeurt zonder uitzondering op een first come - first served basis. Een reservering is pas definitief als het vereiste bedrag op onze rekening is gestort: Rekening KBC tbv Marquise Model Agency Geerdegemdries 55 te 2800 Mechelen IBAN: BE BIC: KREDBEBB

6 Portfolio: Kaylee Het is de bedoeling dat we elke maand een selectie maken uit de portfolio van één van onze modellen.

7

8

9

10

11 Gels, grids en gobo s Leuke alliteratie, maar waarover gaat dit artikeltje eigenlijk? Laat ons duidelijk zijn: met haargel heeft het niets te maken. Elke fotograaf probeert op de meest verscheidene manieren zijn foto s van meer extra s te voorzien: meer punch, meer kleur, meer compositie, meer en betere lichtverdeling. Voor het toevoegen van kleur gaat dit vrij simpel: je voorziet je flitskop of de flitser op je camera van een gekleurde gel. Het woord gel komt van gelatine, want daar waren die kleurfilters oorspronkelijk van gemaakt. Nu is het materiaal meestal een plastic als cellofaan of PVC, maar één probleem is gebleven: bij hevige warmte vervormen ze. Dus een pilootlamp kan je niet gebruiken. Gels zijn vrij duur, alhoewel ze geen optische kwaliteiten moeten hebben (ze komen niet voor de cameralens). Het is dan ook mogelijk ze te vervangen door spotgoedkoop gekleurd plastiekfolie van bijvoorbeeld een A4-mapje. Dit gebeurt met kleurenfilters als je ze voor een modelleerlamp zet Je kan ze ook combineren: geel en blauw levert dan groen op. In dat geval moet je de lichtopbrengst wat verhogen, want meer gels nemen meer licht weg. Gewoonlijk komen de gels in sets, met de basiskleuren rood, groen, blauw en geel. Daarmee raak je al een heel eind weg. Een handig en goedkoop hulpmiddeltje zijn de ledlampen van Philips, die alle kleuren van de regenboog kunnen opleveren. Deze bolletjes zijn goedkoop (35 ) en geven snel een gewenst sfeerlicht dat je kan richten op je gewenste onderwerp, al zal dat meestal een achtergrond zijn. Waar komen deze mooie kleurtjes vandaan? Als je een kleppenset (zgn. barndoors of schuurdeuren) gebruikt, wordt de kleur vaak te sterk verspreid. En hier komt dan de grid van pas. Een grid of honingraat is een soort plastic of metalen rooster dat op de flitskop wordt geplaatst. Door de structuur van de grid kan het licht niet naar opzij uitwijken en het komt dus mooi op het onderwerp terecht en nergens anders. We kunnen een grid vinden op een snoot, die heel gericht licht geeft in een kleine bundel, bijvoorbeeld voor een haarlicht. van 3 Philips ledlampjes, die alle kleuren kunnen geven. Heel lichtsterk zijn ze niet, maar ze doen hun werk.

12 Maar ook op een beauty dish past een grid, en voor softboxen bestaat een variant: een rooster van verticaal en horizontaal geplaatste linten die de lichtrichting regelen. Fotografen houden van grids, want ze zetten de modellen mooi in een lichtbundel, waardoor ze beter uitkomen. Vaak is dit ook fraai en zacht licht, dat zeker voor portretten is geschikt. Dat is dus duidelijk. Maar wat is dan een gobo en waar dient hij voor? Een kleppenset, enkele gels en een grid. Een gobo is meestal een uitgestanst metalen plaatje, dat als een soort dia in een projectorlamp wordt geplaatst. Deze lampen zijn voorzien van een scherpstelling en een fresnellens, wat maakt dat ze duur uitvallen. Er bestaan ook glazen gobo s. We projecteren dus een vorm op onze backdrop. Vaak is dat bijvoorbeeld een vensterraam, maar in principe kan dit alles zijn: maan met sterren, een hartje, golfjes of een willekeurige reeks strepen en lijnen. De term komt van go black-out, een manier om het licht van een schijnwerper of studiolamp te doven door er een plaat voor te houden. Als er in die plaat een gat is, wordt dat geprojecteerd. In de fotografie kan men een gobo imiteren door in Photoshop een achtergrond te maken, die men dan in de foto gebruikt. Goed en veel goedkoper. Want niet alleen is een gobo duur, hij vraagt ook continu licht en dus warmte. En die kan gemakkelijk tot 500 C oplopen. Op de volgende bladzijde nog even ter illustratie het gebruik van een kleurgel om de achtergrond bij te kleuren. Dit werkt het best op een lichte en neutrale achtergrond. Een zwarte backdrop slorpt al de kleuren op en daar heeft het gebruik van een kleurfilter dus weinig effect. Resultaat van een gobo Ook voor fotomodellen is al deze informatie belangrijk, want het helpt hen te begrijpen waarom een fotograaf juist dit soort materiaal gebruikt in de ene situatie, en niet in een andere. En het is natuurlijk interessant als je een beetje kunt meepraten. De fotograaf weet dan meteen dat je een goed geïnformeerd model bent.

13 Er zijn vele manieren om een gekleurde achtergrond te bekomen. De zware oplossing is om voor elke kleur een eigen rol te gebruiken. Duur en erg tijdrovend. Makkelijker gaat het met Photoshop, waar je de achtergrond naar eigen gevoel kan vastleggen. Door met chromakey te werken kan je een groene of blauwe achtergrond wijzigen in om het even welke kleur of patroon. Dat is wat we hier hebben gedaan. Om slechts een kleuraccent te leggen is een kleurgel dan weer heel geschikt. Hier werd de lamp op de achtergrond gericht en het rode licht werd gebundeld met een grid, zodat het niet op het model overstraalde. Wil je de hele foto in het rood zetten, alles inbegrepen, dan gebruik je een roodfilter op je objectief of je grijpt naar een bewerkingsprogramma om dit achteraf te doen.

14 Het overkomt ons niet elke dag dat één van onze modellen prinses wordt en de sleutels van de Stad Mechelen aangereikt krijgt. MMA-shoots maand februari Allyssa Maar dat is wat gebeurde met Allyssa, door haar bekroning tot jeugdprinses 2014.

15

16 Een studie in zwart-wit: Eline

17

18 De fotograaf als dirigent Een verhaal over pudding We zien het zo vaak: een beginnend model en een student fotografie. Beiden onzeker en niet goed wetende wat er moet gebeuren. Is het nu de fotograaf die aan het model moet leiding geven, of gaat het initiatief van het model uit? Wie bepaalt er uiteindelijk wat er op de foto moet komen? Het is wel duidelijk: als een student fotografie een schoolopdracht krijgt, waarbij hij een fotomodel moet fotograferen, dan is hij het best af met een ervaren model. Vanuit haar professionalisme kan ze hem op mogelijke fouten wijzen en zo draagt ze bij aan betere foto s en dus een goede quotering van zijn leraar. Bovendien kent het model de gang van zaken. Ze weet dat je een fotoshoot best niet begint met een rookmachine, omdat je dan de rest van de sessie in de stank moet doorbrengen, om van vrij ademen niet te spreken. En van belichting kent ze genoeg om te kunnen adviseren bij het opstellen van de lampen. Bovendien is ze gewend te poseren en kan ze zo nodig improviseren. Op die manier krijgt de student nooit het gevoel dat hij blokkeert omdat hij niet weet hoe het nu verder moet. Het is tenslotte de bedoeling dat hij iets bijleert. Als hij zijn zus voor de camera zet en die heeft nog nooit voor de lens gestaan, dan is het resultaat voorspelbaar. Helemaal anders loopt het als beiden al enige vakervaring hebben. De algemene regel is: de fotograaf heeft het voor het zeggen, omdat hij degene is die het eindproduct het best voor ogen heeft. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij ook in staat is om die ideeën door te drukken of te laten accepteren. En de regels veranderen totaal als het om een commerciële shoot gaat. De opdracht gaat dan niet naar het model, maar naar de fotograaf, die dan ook de laatste verantwoordelijkheid draagt. En hier is het simpel: de fotograaf is professioneel (anders zou hij de opdracht niet hebben gekregen) en ook het model heeft een degelijke opleiding gehad. En dan voert de fotograaf de volle regie. Hij dirigeert en het model zorgt voor de muziek. Het inwendige beeld dat de fotograaf zich reeds heeft gevormd van het eindresultaat, primeert. Bij een shoot waar veel van het resultaat afhangt, zal de fotograaf bij voorkeur werken met een model dat hij kent en met wie hij al een band heeft. Op dat moment heeft het fotomodel ook een andere rol: maximaal inspelen op de eisen van de fotograaf. Alle vakkennis gaat naar het tonen van de juiste emoties, het afmeten van de juiste poses en het aanvoelen wat vereist wordt. Dat is niet het moment om suggesties te gaan geven of te proberen het verloop van de sessie te beïnvloeden. Omdat beiden dan rekenen op de vakbekwaamheid van de andere, kan het ook niet dat beginnersfouten worden gemaakt. Een model dat naar de shoot komt met gebroken nagels, verbreekt het stilzwijgende contract dat ze het beste van zichzelf zal geven. Bij een professioneel model mogen dergelijke slordigheden en fouten niet meer voorkomen. Omgekeerd moet de fotograaf zorgen dat zijn materiaal in orde is. Lege batterijen, een vergeten flitser of een verkeerd objectief worden dan zwaar aangerekend. Het is dan alsof de fotograaf bij een huwelijksreportage bezig is de batterijen van de camera te wisselen tijdens het ja-woord: onvergeeflijk. Op dat ogenblik gelden dus de hoogste normen. Bij beginnelingen gebruiken we andere criteria. Daar ligt het accent immers op het aanleren. Om te vermijden dat twee blinden samen in de sloot sukkelen, is het goed dat een van beiden al ingewerkt is. Want nog erger dan niets te weten, is het aanleren van verkeerde dingen: daar wordt niemand beter van. Toch is het ook hier goed om niet te toegeeflijk te zijn voor elkaar, zodat vanaf het begin bepaalde eisen worden gesteld. Als het model bijvoorbeeld de beloofde outfit niet heeft meegebracht, gaat de shoot niet door. Komt ze zelfs niet opdagen, dan komt er geen volgende fotosessie meer met haar. En wanneer de fotograaf zijn geheugenkaartjes is vergeten of zijn materiaal niet deugt, mag hij het ook vergeten. In de praktijk durft het al eens mis te lopen, want de wetten van Murphy zijn onverbiddelijk.

19 Fotograaf en model zijn op elkaar aangewezen. Die samenwerking moet vlot verlopen of er ontwikkelen zich problemen. Een flinke dosis humor, een goede terugkoppeling door de fotograaf op wat het model doet liefst in vriendelijke termen en zonder uitvliegen durven helpen. Als beiden weten wat ze van elkaar mogen verwachten, staan we al een stuk verder. Maar er blijft altijd de mogelijkheid van de botsende karakters. Dat gebeurt vooral als beiden een ontwikkeld Ego hebben: denken dat ze op hun vakgebied tot de allerbesten behoren en zich door niemand de wet willen laten voorschrijven. Dan wil het model op bepaalde instructies van de fotograaf niet ingaan of de fotograaf wordt gek van het feit dat zijn model het eigenzinnig op haar manier blijft doen. Het fotomodel moet dan goed beseffen dat de dirigent het in een orkest steeds voor het zeggen heeft. Ze mag niet op eigen initiatief luider of stiller beginnen spelen, of het tempo van haar muziek veranderen. Hoe de dirigent haar ook zijn dwingende maten oplegt, het is niet aan haar om dat te negeren. Als dan uiteindelijk zou blijken dat zijn pudding niet te eten is, dan treft jou geen schuld: je hebt zijn recept gevolgd en dat deugde niet. Goed. Ik verontschuldig me voor de belachelijke beeldspraak van een dirigent die al fotograferend pudding maakt. Ook mijn fantasie slaat al eens op hol. Maar de kern van het verhaal is dat alleen het eindresultaat telt. Soms bereik je dat gemakkelijk, soms is het een lijdensweg. Bij een kritische shoot waar veel van afhangt, moet je als model op de fotograaf kunnen vertrouwen. Hoe vlotter de samenwerking, hoe beter het verloop en het eindproduct. En loopt het écht helemaal faliekant uit, dan is de conclusie voor de hand liggend: van die dirigent geen pudding meer Nooit. En nu zit ik te wachten op het eerste model dat me komt vertellen dat ik een gekke dirigent ben die toch goede pudding weet te maken In dat geval volgt het gelijk altijd nadien. Als blijkt dat de dirigent-fotograaf achteraf zijn werkstuk heeft verbrod, dan is dat uitsluitend zijn eigen schuld en aan het model kan niets worden verweten: zij heeft immers nauwgezet zelfs tegen beter weten in de regels van de fotograaf gevolgd. Maar tot het zover is doet zij er beter aan alle richtlijnen te volgen. De kans is immers groot dat de fotograaf een eigen, bijzondere visie heeft die misschien ongewoon, maar toch duidelijk artistiek is. En zoals de Engelsen zeggen: the proof of the pudding is in the eating. Ongeacht wat men in de pudding heeft gemengd, uiteindelijk is het de smaakproef die bepaalt of hij eetbaar is. En zelfs met merkwaardige ingrediënten kan soms een uitstekende pudding worden gemaakt. Het ene recept is het andere niet. Maar zekerheid heb je pas als alles achter de rug is. Dus als het nog eens voorkomt dat je het als model niet eens bent met de fotograaf, probeer het dan eens met de rare gedachte dat de meest gekke dirigent ook wel een goede pudding kan maken. Misschien moet je dan lachen en dan is het ijs gebroken.

20 Marquise Model Agency Modellen: Siegrid, Eline, Kaylee, Kiani, Laura, Allyssa Make-up artist: Ilona Teksten: Leon Volders Fotografie: Leon Volders

MMA magazine. Trop is teveel. Colofon

MMA magazine. Trop is teveel. Colofon MMA magazine editoriaal Trop is teveel Nooit hebben we gedacht dat we ons in deze luxepositie zouden bevinden: we hebben te veel. Colofon Cover: Leon Volders Jaargang 6 nr. 71 MMA magazine is een uitgave

Nadere informatie

Zie het groot. Colofon. Verspreiding Deze publicatie wordt uitsluitend op digitale wijze verspreid via de internetkanalen van Marquise Model Agency.

Zie het groot. Colofon. Verspreiding Deze publicatie wordt uitsluitend op digitale wijze verspreid via de internetkanalen van Marquise Model Agency. MMA magazine editoriaal Zie het groot Wat kan een modellenbureau aanvangen met een grootformaatprinter? Colofon Cover: Leon Volders Jaargang 6 nr. 66 MMA magazine is een uitgave van Marquise Model Agency.

Nadere informatie

Een einde en een begin. Colofon

Een einde en een begin. Colofon MMA magazine editoriaal Een einde en een begin Alles vloeit en niets is blijvend. Dat vertelden de oude Grieken reeds. De dingen rondom ons veranderen, en wij met hen. Soms is dat een goede zaak en soms

Nadere informatie

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit).

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit). TIPS VOOR MODELLEN In dit artikel: Je portfolio, Je Houding, Je Niveau, Je vakgebied, Je eigen website, Werk met een contract, Oefen poses en uitdrukkingen, Waarschuwing, Outfit, Fotograaf, Modellenbureaus

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

MMA Magazine nummer 78 - bladzijde a

MMA Magazine nummer 78 - bladzijde a MMA Magazine nummer 78 - bladzijde a Deze maand is er geen filmpje bijgesloten en dat heeft een goede reden. Dit nummer is namelijk het omvangrijkste dat we ooit maakten: meer dan 100 bladzijden, zonder

Nadere informatie

Alle begin is moeilijk. Colofon

Alle begin is moeilijk. Colofon MMA magazine editoriaal Alle begin is moeilijk Colofon Cover: Leon Volders Jaargang 6 nr. 67 MMA magazine is een uitgave van Marquise Model Agency. V.U. Leon Volders Verspreiding Deze publicatie wordt

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

De winter is verganghen. Colofon

De winter is verganghen. Colofon MMA magazine editoriaal De winter is verganghen ic sie des meien schijn; ic sie die bloemkens hanghen, des is mijn hert verblijt. Colofon Cover: Leon Volders Jaargang 6 nr. 69 MMA magazine is een uitgave

Nadere informatie

De Glamourshoot. Een shoot boeken.

De Glamourshoot. Een shoot boeken. De Glamourshoot Mooie glamourfoto's voorbij zien komen en nu ook interesse voor zo'n shoot voor jezelf? Hartsikke leuk! We maken er een gezellige ochtend of middag van en we maken een prachtige serie portretten.

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E 2 0 1 8 N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E g e z i n g e z i n s s h o o t. Ik maak een mooie serie lifestyle foto's van jullie als gezin, of bij jullie thuis of op een locatie die jullie dierbaar

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Optica s Portret Fotografie Powered by: TheMagica The Creations Experience Optica is één van de creatieve landen die zich bevindt in de creatieve wereld van Themagica. Met Optica bied ik sprekende en kleurrijke

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Refleks. maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA. 38ste jaargang nummer 377 dec 2018

Refleks. maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA. 38ste jaargang nummer 377 dec 2018 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA 38ste jaargang nummer 377 dec 2018 kalender expressie Woensdag 12 december 2018 20u00 de Kerkewegel Projectie najaar uitstap Ieper. Projectie

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

GINGER. Een Foto Project website: GSM:

GINGER. Een Foto Project website:   GSM: Een Foto Project - 2018 GINGER email: info@haraldmeert.be website: https://www.haraldmeert.be GSM: +32 477 87 01 59 Huttenstraat 41-2440 Geel KBO: 0692.611.672 Dank je voor je interesse! WELKOM Neem deze

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES Prijsgids BRUIDSREPORTAGES You are beautiful LET ME CAPTURE IT Linda Hemmes Jullie hebben besloten om te gaan trouwen. Gefeliciteerd! Deze dag wil je dan natuurlijk ook graag op prachtige foto s vastgelegd

Nadere informatie

voor al jou mooie plaatjes Bemind Fotografie uit het hart

voor al jou mooie plaatjes Bemind Fotografie uit het hart Bemind Fotografie uit het hart voor al jou mooie plaatjes Wie is bemind? Bemind; geliefd, geliefkoosd, lief, na aan het hart, naverwant,teergeliefd. In 2012 begon ik voor het eerst te bloggen. Ik was een

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Rare jongens, die fotografen. Colofon

Rare jongens, die fotografen. Colofon MMA magazine editoriaal Rare jongens, die fotografen. De wereld van de fotografie is chaotisch en rechtszekerheid is soms ver te zoeken. Dat komt enerzijds door de vele wetjes en reglementen, maar ook

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G KLEUR NAAR ZWART WIT! Naast analoge zwart wit fotografie kan je je digitale fototoestel dwingen in zwart wit te fotograferen. Sommigen beweren zelfs dat een zwart wit foto met zijn vele tussentinten meer

Nadere informatie

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld.

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. Prijzen U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. * Personen fotografie Portret Glamour Shoot Portfolio Figuur / Lingerie

Nadere informatie

Opdrachten FotoJam 2016

Opdrachten FotoJam 2016 Opdrachten FotoJam 2016 We hebben ons best gedaan om weer een 10-tal uitdagende opdrachten te bedenken. Deze keer mag je de opdrachten uitvoeren op elk tijdstip. Dat betekent van 10 september 0:00 tot

Nadere informatie

Een witte achtergrond in de studio maken

Een witte achtergrond in de studio maken Een witte achtergrond in de studio maken Je ziet bij foto's uit de fotostudio vaak witte achtergronden. Dit kun je naderhand prima in Photoshop doen maar je kunt jezelf een hoop tijd besparen door in je

Nadere informatie

Moeder, waarom leven wij? Colofon

Moeder, waarom leven wij? Colofon MMA magazine editoriaal Moeder, waarom leven wij? Dit is meer dan een aanhaling uit bekende Vlaamse literatuur. Mensen hebben de neiging om zich te verantwoorden over wat ze doen. En dus kan men zich afvragen

Nadere informatie

nvdesign. be P h o t o s h o o t s # 1 JHPF TIPS versie 2 Persoonlijke verzorging Kleding Algemeen En last but not least

nvdesign. be P h o t o s h o o t s # 1 JHPF TIPS versie 2 Persoonlijke verzorging Kleding Algemeen En last but not least P h o t o s h o o t s # 1 JHPF TIPS versie 2 Persoonlijke verzorging Je kan best je eigen make-up meebrengen en in ieder geval: foundation, lippenstift (en evt. lipgloss), mascara en oogschaduw zijn erg

Nadere informatie

en zwangerschap '18 '19

en zwangerschap '18 '19 n e w b o r n en zwangerschap '18 '19 www.hannawursten.nl h e l l o t h e r e! HANNA WURSTEN LIEFDE IN BEELD D R O M E R, G E P A S S I O N E E R D, & L I E F H E B B E R V A N D E L I E F D E! Het is

Nadere informatie

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016 Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT Cursusjaar 2016 foto leertraject Het Foto Leertraject is een combinatie van de lesstof van de belangrijkste cursussen en workshops uit ons reguliere cursusprogramma.

Nadere informatie

Puur en onschuldig. Jan scholz

Puur en onschuldig. Jan scholz door Ewout de Bruijn Puur en onschuldig Jan scholz Het werk van is degelijk, bijna saai. maar Wie verder kijkt ziet een extra dimensie; de rust en romantiek die de beelden uitstralen. Met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels go-moku Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels go-moku...1 Doel van het spel...1 Winstkansen...1 Strategie...3 i Spelregels go-moku Doel van het spel

Nadere informatie

Prijslijst De Grote Dag bruidsfotografie 2017

Prijslijst De Grote Dag bruidsfotografie 2017 Prijslijst De Grote Dag bruidsfotografie 2017 Referenties JUDITH & TON MARTINE & WYBREN Stephan is een fantastische trouwfotograaf. Het meest bijzondere aan de trouwreportage vinden we dat de sfeer die

Nadere informatie

Belichting 4: Modellen op locatie

Belichting 4: Modellen op locatie PRAKTIJK4Masterclass Door Frank Doorhof Belichting 4: Modellen op locatie DE EXPERT FRANK DOORHOF Frank Doorhof is gevierd portretfotograaf en expert op het gebied van belichting en kleurtechniek. Naast

Nadere informatie

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen!

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! Mogelijkheden en prijslijst My Eye Fotografie 2016-2017 Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! My Eye Fotografie heeft daarom een folder gemaakt waarin jullie de eerste belangrijke informatie kunnen lezen.

Nadere informatie

Beauty en fashion licht

Beauty en fashion licht Beauty en fashion licht Otto van den Toorn is beauty- en fashionfotograaf. In de modewereld is hij een bekende en bij het grote publiek heeft hij naam gemaakt met het Net5-televisie programma Model In

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 39 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de Samsung telefoon. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Steelwool Lightpainting

Steelwool Lightpainting Steelwool Lightpainting Redactie 18 november 2014, 11:20 Brandend staalwol is een leuk alternatief voor de klassieke lightpainting methode. Fotogroep FPS organiseert meerdere malen per jaar een fotosessie

Nadere informatie

Informatie en Prijzen. Visagie. Opleidingen

Informatie en Prijzen. Visagie. Opleidingen Informatie en Prijzen Visagie Opleidingen Wij geven basis- en vak opleidingen tot visagist. Wij staan bekend om onze individuele aandacht voor elke cursist. Op deze manier wordt de kwaliteit in het lesgeven

Nadere informatie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie De fotografie is een essentieel element in de huisstijl van de UvA. Beeld is namelijk zeer bepalend in het vertellen van je verhaal. De toepassing van de basisrichtlijnen

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 29 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de iphone. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je heen kijken

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet.

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet. Voorwaarden: 1)De foto s gemaakt door JustMyrn fotografie, Myrna van den Doel, zijn alleen bestemd voor Myrna. Foto s blijven ook eigendom/copyright van JustMyrn fotografie mogen niet doorverkocht en/of

Nadere informatie

Rob Nijhuis. Professional photographer

Rob Nijhuis. Professional photographer Rob Nijhuis Professional photographer 12 TIPS voor het FOTOGRAFEREN met je SMARTPHONE De telefoons die momenteel op de markt verschijnen beschikken over uitstekende camera s met heel veel mogelijkheden

Nadere informatie

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen Ontdek De Basis Van De Betere Foto Door Peter van Veen Hoi en welkom. Mijn naam is Peter van Veen, van Moor Fotografie! Allereerst wil ik je bedanken voor de aanschaf van dit rapport. Door middel van dit

Nadere informatie

In het bij-zijn. Siska Vandecasteele

In het bij-zijn. Siska Vandecasteele 8 SHOOT n 40 Siska Vandecasteele In het bij-zijn In Hanyuan, in de Chinese provincie, Sichuan, bestuiven de boeren hun perenbomen met de hand. Door overmatig gebruik van pesticiden zijn de wilde bijen

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Catalogus www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086 Jaargang 2014 De mooiste dag van het leven zegt men. Zoiets unieks moet natuurlijk op de mooist

Nadere informatie

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Deck of Needs De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Het Deck of Needs is ontwikkeld door Drs. Hugo A. Roele, schrijver van het Book of Needs en mede-oprichter van www.kommunikasie.org. a-1

Nadere informatie

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Creatief brainstorm sessie draaiboek Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Voorbereiding De voorbereiding van de workshop bestaat uit acht stappen 1. Formuleer een vraagstelling

Nadere informatie

inhoud DEEL 1 Organisatie en planning 8 Inleiding 6 1.1 De briefing 10 1.2 Werken met agentschappen 18 1.3 Locaties 24

inhoud DEEL 1 Organisatie en planning 8 Inleiding 6 1.1 De briefing 10 1.2 Werken met agentschappen 18 1.3 Locaties 24 inhoud DEEL 1 Organisatie en planning 8 Inleiding 6 1.1 De briefing 10 De briefing schrijven 12 De klant 13 Besprekingen 14 Lijst met opnamen en logistiek 15 Copyright en licenties 16 De briefing gebruiken

Nadere informatie

Basistraining Freelance fotograaf

Basistraining Freelance fotograaf Basistraining Freelance fotograaf WELKOM Leuk dat u de folder van de Basistraining: freelance fotograaf heeft gedownload. Wij leren u in deze training alles wat u moet weten en op basis van waar in de

Nadere informatie

3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze?

3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze? 3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze? Een digitale spiegelreflexcamera is een zeer ingenieus apparaat met zeer geavanceerde optische technologie. Het toestel kan lichtmeten, automatisch scherpstellen,

Nadere informatie

cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden

cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden cultuur Innovatie Yellow Blue Voorspel Baarheid Kennis verbinden In zijn oorspronkelijke vorm bestaat een organisatie uit een groep mensen met een gezamenlijk doel, die elkaar goed kennen en in dezelfde

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van

Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van seminars en workshops. Door zijn gebruik van licht en opvallende

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Strobistfotografie.

Strobistfotografie. Strobistfotografie www.moorfotografie.nl Strobistfotografie méér dan alleen een trend Door Peter van Veen Van Moor Fotografie Staat voor Mensen Leren Fotograferen Professioneel fotograaf en workshopleider

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen F.A.Q. BRUILOFT Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen WERKWIJZE IN HET KORT AANVRAAG VRIJBLIJVEND GESPREK OFFERTE

Nadere informatie

FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING

FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING VOORWOORD In het huidige digitale tijdperk wordt het steeds belangrijker om in de makelaardij optimaal te presenteren. Potentiële kopers beslissen steeds

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt.

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt. LESBRIEF Workshop verbeelden door Rob van Roon, voor leden van Studio en Vrienden van het Beeldenpark Data zondag 9 oktober van 11 tot 13 uur: Beeldmateriaal verzamelen in het beeldenpark te Zwijndrecht

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

Zorgen voor een scherpe werkvraag

Zorgen voor een scherpe werkvraag http://lemniscaatacademie.com francis@lemniscaatacademie.be Zorgen voor een scherpe werkvraag 1 Een 'probleem' is een werkvraag In een andere tekst (Oplossingsgericht werken) heb ik uitgelegd wat het nut

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF Voor onze opleiding fotografie hebben we de beschikking over twee fotostudio s, die beide voorzien zijn van voldoende studiomateriaal, twee computerlokalen voor de verwerking

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Breien en haken, een stapje verder

Breien en haken, een stapje verder Breien en haken, een stapje verder Hobby & Vrije tijd Heb je enige ervaring in het haken en/of breien. Beheers je volgende technieken: Breien: opzet, rechts en averechts breien, tricotsteek Haken: ketting

Nadere informatie

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor Check-in De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. Wim T. Schippers D it boek gaat over zingeving. We richten ons vooral op zingeving in ons werk. Wij noemen dat de Z-factor. Wij geloven

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

Training Fotograaf in een week

Training Fotograaf in een week Training Fotograaf in een week WELKOM Leuk dat u de folder van de training Fotograaf in één week heeft gedownload. Wij leren u in deze training alles wat u moet weten en op basis van waar in de praktijk

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld.

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld. Voorwoord Studiofotografie is meer dan alleen portretten of pasfoto s maken. Deze vorm van fotografie omvat bijvoorbeeld ook product-, mode-, stilleven- en bepaalde vormen van dierenfotografie. Ook het

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio Winnende foto Pia d Or gespot4portfolio Fotografie zonder grenzen Als Irene van der Meijs afdrukt met haar Nikon D3x is ze pas voor de helft klaar. Beeldbewerking en -manipulatie met Photoshop speelt in

Nadere informatie

Voorwaarden: Alleen foto s met het logo van JustMyrn fotografie mogen geplaatst/gedeeld worden op social media!

Voorwaarden: Alleen foto s met het logo van JustMyrn fotografie mogen geplaatst/gedeeld worden op social media! Voorwaarden: 1)De foto s gemaakt door JustMyrn fotografie, Myrna van den Doel, zijn alleen bestemd voor Myrna. Foto s blijven ook eigendom/copyright van JustMyrn fotografie mogen niet doorverkocht en/of

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Catalogus T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086. Najaar 2012

Catalogus T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086. Najaar 2012 Catalogus I: www.fotovriend.nl A: Lijsterbesstraat 75 M: info@fotovriend.nl P: 7581 XV Losser T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086 Najaar 2012 De mooiste dag van het leven zegt men. Zoiets unieks moet natuurlijk

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018 WELKOM Killerbody Agenda 2018 JIJ BENT JIJ Met alle schoonheidsidealen om ons heen lijkt het wel of er steeds meer mensen ontevreden over zichzelf zijn. Ook jij vindt misschien wel dat je te dik, te klein,

Nadere informatie