Sourcing realiseert u onder andere met behulp van een van de volgende oplossingsrichtingen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sourcing realiseert u onder andere met behulp van een van de volgende oplossingsrichtingen:"

Transcriptie

1 Sourcing ADVISORY Sourcing wordt door veel organisaties omarmd als een belangrijk middel om de financiële en operationele prestatie te verbeteren. Welke functies binnen de organisatie behoren echt tot de kern? Welke taken zijn mogelijk samen te voegen? En wat kan worden uitbesteed? Wat op korte termijn een slimme, rendabele oplossing lijkt, kan later wel eens een kostbare misrekening blijken, omdat bijvoorbeeld het managen van weerstanden te veel energie kost. Het is dus van belang verstandig om te gaan met sourcing. Een goed doordachte aanpak zorgt voor meer efficiency, zonder uw kerncompetenties en innovatiekracht in gevaar te brengen. Onze dienstverlening helpt u bij het maken van concrete strategische keuzes en het effectief implementeren van de oplossingen. Wat is sourcing? Sourcing is het opnieuw organiseren van functies en/of diensten in een organisatie, waardoor processen effectiever en efficiënter worden gemanaged. Hierbij kan het gaan om (delen van) primaire bedrijfsprocessen (productie, inkoop, verkoop) of ondersteunende processen (financiën, HR, IT). Succesvolle sourcing kan leiden tot een grotere klanttevredenheid en significante kosten besparingen.

2 2 Sourcing Sourcing realiseert u onder andere met behulp van een van de volgende oplossingsrichtingen: Shared Service Centers Het bundelen van processen, die op meerdere plaatsen worden uitgevoerd, in één fysieke organisatie. Deze organisatie kan fysiek off-shore, on-shore of near-shore geplaatst zijn. Outsourcing Het overdragen van (delen van) processen aan gespecialiseerde externe partijen. Offshoring Het uitvoeren van processen in het buitenland door een derde partij of in eigen beheer. Uitdaging Kostenreductie en kostenbeheersing zijn vaak de belangrijkste triggers voor het starten van een sourcingtraject. De verwachtingen zijn hoog, en kostenreducties zijn mogelijk tot 30%. Echter, zonder een gedegen businesscase en risicomanagement kan een organisatie de verwachte potentiële voordelen niet realiseren. Daarnaast zijn er valkuilen bij de implementatie van een sourcingoplossing. Wat te denken van: Onduidelijkheid over wie de interne klant is en hoe deze te managen; Geen duidelijk gedefinieerd portfolio van activiteiten en verantwoordelijkheden binnen de sourcingovereenkomst; Geen aansluiting tussen de sourcingtargets en de performance-criteria van het senior management; Onvoldoende fit met de service provider; Onduidelijk of niet gedefinieerde prestatie-indicatoren waardoor achteraf niet objectief kan worden vastgesteld of de beoogde doelen daadwerkelijk zijn gerealiseerd; Geen eenduidige sourcingstrategie op de middellange en lange termijn. Al met al leidend tot juist toenemende kosten en een verminderde servicebeleving. Heldere uitgangspunten bij de start van een sourcingtraject en een effectieve sourcingaanpak voorkomen dat de organisatie in bovenstaande valkuilen belandt.

3 3 Sourcing Aanpak KPMG heeft op basis van zijn ervaringen een aanpak voor sourcing ontwikkeld. Deze aanpak bestaat uit zes fasen: de sourcing life cycle. De sourcing life cycle bevat best practices uit sourcingtrajecten bij bedrijven uit diverse industrieën en overheden wereldwijd, en wordt succesvol toegepast. De zes fasen worden hieronder kort toegelicht. Strategy Wij kunnen u helpen uw huidige strategische positie en businesscase te beoordelen of op te stellen, waarbij wij uw core competences en huidige operationele kosten inzichtelijk maken. Daarnaast onderzoeken wij welke sourcingopties (shared service centers, outsourcing, offshoring) het beste aan uw korte- en langetermijndoelstellingen voldoen. Scope & Plan In deze fase helpen wij u ieder geïdentificeerd proces in detail te beoordelen op de realisatie van verbeteringen in efficiency, effectiviteit, kwaliteit, het toewijzen van resources en het verlagen van risico s. Wij ondersteunen ook bij het ontwerp van uw toekomstig businessmodel op het gebied van personeel, processen, producten, (IT-)infrastructuur en governance, en ontwikkelen samen met u het ontwerp van een projectplan voor de implementatie.

4 4 Sourcing Design & Select Als outsourcing als sourcingvariant een relevante optie is om te onderzoeken, helpen wij u bij het definiëren van de vereisten en het selecteren van partners die niet alleen voldoen aan uw zakelijke voorwaarden, maar die ook effectief werken met uw eigen experts en management. Als u offshoring overweegt, kan ons Global Sourcing Network u bijstaan bij het opzetten van een partnership of een captive in het buitenland (bijvoorbeeld India, Oost-Europa of China). Transition In deze fase hebt u programmamanagement nodig om een succesvolle uitrol van het ontworpen plan te bewerkstelligen. KPMG kan dit programma-management verzorgen in samenwerking met de leverancier of met uw interne projectteam en uw senior management. Ook geven wij advies bij het vastleggen van een flexibel partnershipcontract met gedefinieerde servicelevels en betalingsmodellen, en het opzetten van risicomanagementplannen voor uw shared service center(s) of geselecteerde partner. Delivery Bij het ontwikkelen van een succesvolle langetermijnrelatie is het dag-tot-dagmanagement van uw service provider belangrijk. Het is nodig hiervoor resources uit uw eigen organisatie beschikbaar te stellen (zelfs bij interne toeleveranciers zoals shared service centers of captives). Wij kunnen u ondersteunen bij het opzetten van een partnermanagementproces of regieorganisatie welke de relatie met uw partner bewaakt en zo nodig bijstelt. Serviceverbetering Op een zeker moment is het nodig uw bestaande relatie te evalueren, hetzij vanwege het aflopen van het contract of door issues op het gebied van prestaties tijdens de contractperiode. Wij kunnen u helpen bij de evaluatie, de contractonderhandelingen, het beëindigen van het contract en bij het plannen van de overgangsperiode. In het geval van een intern shared service center, helpen wij bij het beoordelen van de efficiency en effectiviteit van de operatie en bij het vaststellen van de gewenste verandering, bijvoorbeeld het outsourcen van de shared services. De voorgaande stappen suggereren dat succes te garanderen is door een strakke projectmatige benadering op basis van rationele factoren. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat er niet één succesrecept of vaste route is voor sourcing. Elke situatie vraagt om een op maat gesneden aanpak, daarbij komt ook dat de manier van veranderen niet in iedere situatie dezelfde is.

5 5 Sourcing Over onze adviseurs KPMG werkt in multidisciplinaire teams, waarbij specialisten op het gebied van financiën, belasting, strategie, sourcing, risicomanagement, procesverbetering en IT hun kennis voor u inzetten. U kunt rekenen op een persoonlijk advies van onze adviseurs, die uit een rijke ervaring en kennis putten, wereldwijd opgedaan in de meest uiteenlopende markten. Gelet op het feit dat in sourcingvraagstukken veelal ook de mogelijkheden tot offshoring aan de orde komen, is de inzet van KPMG s Global Sourcing Network een belangrijk voordeel. In vele delen van de wereld beschikt KPMG over lokale expertise en marktkennis om u, indien gewenst, wereldwijd te ondersteunen. KPMG geeft u altijd advies op maat. Want elke vraag is uniek. En dat vraagt om de unieke oplossingen van KPMG.

6 kpmg.nl Contact Over KPMG KPMG biedt dienstverlening op het gebied van audit, tax en advisory. We werken voor een brede groep opdrachtgevers: grote (inter)nationale ondernemingen, middelgrote bedrijven, non-profitorganisaties en overheden. De ingewikkelde problematiek van onze klanten vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Onze professionals blinken uit in hun eigen specialisme, maar werken tegelijkertijd nauw samen om zo de toegevoegde waarde te bieden die het onze klanten mogelijk maakt te excelleren in hun eigen omgeving. Daarbij putten we uit een rijke bron van kennis en ervaring, wereldwijd opgedaan in de meest uiteenlopende organisaties en markten. We geven echte antwoorden, waardoor onze klanten beslissingen kunnen nemen. Indien u vragen hebt over het onderwerp sourcing en benieuwd bent naar wat KPMG kan betekenen voor uw organisatie, kunt u contact opnemen met onderstaande contactpersonen. KPMG Burgemeester Rijnderslaan MC Amstelveen Postbus DC Amsterdam Voor IT-sourcingvraagstukken, kunt u contact opnemen met KPMG IT Advisory: Gaston Vankan Tel. (020) Paul Olieman Tel. (020) Voor sourcingvraagstukken bij de (semi-) overheid kunt u contact opnemen met KPMG Business Performance Services: Paul Dijcks Tel. (070) Huibert Koevoets Tel. (070) De in dit document vervatte informatie is van algemene aard en is niet toegespitst op de specifieke omstandigheden van een bepaalde persoon of entiteit. Wij streven ernaar juiste en tijdige informatie te verstrekken. Wij kunnen echter geen garantie geven dat dergelijke informatie op de datum waarop zij wordt ontvangen nog juist is of in de toekomst blijft. Daarom adviseren wij u op grond van deze informatie geen beslissingen te nemen behoudens op grond van advies van deskundigen na een grondig onderzoek van de desbetreffende situatie., ingeschreven bij het handelsregister in Nederland onder nummer , is lid van het KPMG-netwerk van zelfstandige ondernemingen die verbonden zijn aan KPMG International, een Zwitserse coöperatie. Alle rechten voorbehouden. 482_1208

Continuous Auditing en Continuous Monitoring: Levert het de beloofde voordelen op? kpmg.nl

Continuous Auditing en Continuous Monitoring: Levert het de beloofde voordelen op? kpmg.nl Risk & Compliance Continuous Auditing en Continuous Monitoring: Levert het de beloofde voordelen op? kpmg.nl 2 Continuous Section or Brochure Auditing name en Continuous Monitoring Continuous Auditing

Nadere informatie

Subtitle (optional) in one line

Subtitle (optional) in one line SERVICE OR INDUSTRY NAME White Waarde papers creëren and met survey informatie titles may extend Omdat het moet? to two Of omdat lines het ertoe doet? Subtitle (optional) in one line AUDIT Advisory OR

Nadere informatie

Onderzoek Meerwaarde en kostenflexibiliteit van algemeen ondersteunende diensten

Onderzoek Meerwaarde en kostenflexibiliteit van algemeen ondersteunende diensten Onderzoek Meerwaarde en kostenflexibiliteit van algemeen ondersteunende diensten Rapportage bevindingen zorgsector kpmgplexus.nl Inhoudsopgave Onderzoek KPMG Plexus Meerwaarde en kostenflexibiliteit van

Nadere informatie

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit?

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit? Project- en programmamanagement survey 2012 Haalt u eruit wat erin zit? Inhoudsopgave 05 Voorwoord 06 Managementsamenvatting 09 Belang neemt toe 35 Quality Assessments 43 Conclusies en vooruitblik Het

Nadere informatie

A C A D E M Y. Facilitators van eigen verantwoordelijkheid. Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen

A C A D E M Y. Facilitators van eigen verantwoordelijkheid. Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen A C A D E M Y Facilitators van eigen verantwoordelijkheid Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen ACADEMY Inhoudsopgave ITSM workshops ITSM en ITIL Awareness 7 ISO/IEC 20000 Awareness 7 Management

Nadere informatie

Corporatie in control

Corporatie in control Corporatie in control Professionalisering van de financiële functie Een onderzoek naar de volwassenheid van de financiële functie en ambitie voor de toekomst KPMG 201 2 Corporaties in control Inleiding

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een heldere sourcing strategie In tijden van recessie maar ook voor de lange termijn

De toegevoegde waarde van een heldere sourcing strategie In tijden van recessie maar ook voor de lange termijn S o u r c i n g S t r a t e g y W h i t e P a p e r De toegevoegde waarde van een heldere sourcing strategie In tijden van recessie maar ook voor de lange termijn Veel organisaties heroverwegen op regelmatige

Nadere informatie

Talent Management in de financiële functie

Talent Management in de financiële functie ADVISORY Talent Management in de financiële functie In 2013 heeft KPMG International een wereldwijd onderzoek uitgevoerd onder CFO s met als titel Being the best: inside the intelligent finance function.

Nadere informatie

FINANCIEEL MANAGEMENT

FINANCIEEL MANAGEMENT BDO CONSULTANTS FINANCIEEL MANAGEMENT Omdat mensen tellen. Financieel Management 3 FINANCIEEL MANAGEMENT DE CONTROLE OVER UW FINANCIËN Een effectief financieel beleid anticipeert op toekomstige ontwikkelingen

Nadere informatie

Inleiding. toepassing vanaf 1 januari 2012. oktober 2012. Editie 2012. Overige wijzigingen 6. Wijzigingen in de RJk-bundel 7

Inleiding. toepassing vanaf 1 januari 2012. oktober 2012. Editie 2012. Overige wijzigingen 6. Wijzigingen in de RJk-bundel 7 oktober 2012 Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving Editie 2012 Inleiding Belangrijke wijzigingen van toepassing vanaf 1 januari 2012 De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft recentelijk de editie 2012

Nadere informatie

ADVISORY. Praktijkgids 5. Assurancerapporten voor IT-serviceorganisaties SOC 2. september 2014. kpmg.nl

ADVISORY. Praktijkgids 5. Assurancerapporten voor IT-serviceorganisaties SOC 2. september 2014. kpmg.nl ADVISORY Praktijkgids 5 Assurancerapporten voor IT-serviceorganisaties SOC 2 september 2014 kpmg.nl 2 Praktijkgids 5, Assurancerapporten voor IT-serviceorganisaties SOC 2 Praktijkgids 5, Assurancerapporten

Nadere informatie

Woningcorporaties resetten zich

Woningcorporaties resetten zich KPMG Branchegroep Woningcorporaties Woningcorporaties resetten zich Verslag van het onderzoek naar veranderingen en uitdagingen voor de corporatiesector kpmg.nl 2011 KPMG Advisory N.V. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

besparen in de publieke sector, gezondheidszorg en educatie Your business technologists. Powering progress

besparen in de publieke sector, gezondheidszorg en educatie Your business technologists. Powering progress slim besparen in de publieke sector, gezondheidszorg en educatie Your business technologists. Powering progress Uw opdracht is bezuinigen? Wat is SLIM? Binnen de publieke sector, gezondheidszorg en educatie

Nadere informatie

VOORWOORD... 3. Inleiding... 4

VOORWOORD... 3. Inleiding... 4 VOORWOORD... 3 Inleiding... 4 1.1 Wat is ITIL?... 4 1.2 Examens... 4 1.3 Indeling van deze samenvatting... 5 1.4 Hoe kunt u deze samenvatting gebruiken?... 5 DEEL 1 DE SERVICELEVENSCYCLUS VAN ITIL... 6

Nadere informatie

As each case is new, then we must think anew and act anew

As each case is new, then we must think anew and act anew As each case is new, then we must think anew and act anew van klantbewust naar klantgericht ondernemen Moderne kunst en golf zijn bezigheden die mij, naast mijn werk, veel voldoening geven. Ik denk dat

Nadere informatie

Shared Service Centra

Shared Service Centra Shared Service Centra Van keuze tot aan realisatie Den Haag, 1 april 2004 Status: versie 1.0 Gemaakt door Colofon Verantwoording Dit document beschrijft de visie van Quint Wellington Redwood en IBAS Consultancy

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Talent management versus personeels- en salarisadministratie

Talent management versus personeels- en salarisadministratie Whitepaper Talent management versus personeels- en salarisadministratie Wat is talent management? Hoe doeltreffend talent management te implementeren binnen uw organisatie! Consultancy-team PayRoll Solutions,

Nadere informatie

BDO CORPORATE CLIENTS CORPORATE AGILITY: SUCCESVOL ZIJN, SUCCESVOL BLIJVEN. Omdat mensen tellen.

BDO CORPORATE CLIENTS CORPORATE AGILITY: SUCCESVOL ZIJN, SUCCESVOL BLIJVEN. Omdat mensen tellen. BDO CORPORATE CLIENTS CORPORATE AGILITY: SUCCESVOL ZIJN, SUCCESVOL BLIJVEN Omdat mensen tellen. UW VERMOGEN TOT VERANDERING In de nieuwe economie is niets meer vanzelfsprekend. Beproefde business modellen

Nadere informatie

Optimaliseren van projectprestaties

Optimaliseren van projectprestaties Optimaliseren van projectprestaties 2 Optimaliseren van projectprestaties Vakmanschap in Project, Programma, Portfolio en Interim-management In een complexe en snel veranderende wereld grijpt ICT steeds

Nadere informatie

Assetmanagement bij corporaties Hype of structurele ontwikkeling?

Assetmanagement bij corporaties Hype of structurele ontwikkeling? Assetmanagement bij corporaties Hype of structurele ontwikkeling? Resultaten onderzoek 2 Assetmanagement bij corporaties Verantwoording Veel corporaties zijn bezig met assetmanagement. In dit kader heeft

Nadere informatie

the way we see it Application Services Application Lifecycle Services in a Box Meer met minder

the way we see it Application Services Application Lifecycle Services in a Box Meer met minder Application Services the way we see it Application Lifecycle Services in a Box Meer met minder Application Lifecycle Services in a Box Onderzoek leert dat een ICT-afdeling gemiddeld 71% besteedt aan beheer

Nadere informatie

SHARED SERVICE CENTERS: IN WELKE VERSNELLING RIJD IK NU? Hét onderzoek naar de volwassenheid van shared services in Nederland.

SHARED SERVICE CENTERS: IN WELKE VERSNELLING RIJD IK NU? Hét onderzoek naar de volwassenheid van shared services in Nederland. S E E I N G T H I N G S D I F F E R E N T LY SHARED SERVICE CENTERS: IN WELKE VERSNELLING RIJD IK NU? Hét onderzoek naar de volwassenheid van shared services in Nederland Onderzoeksrapport inhoud 1. INTRODUCTIE

Nadere informatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie OVER HC&H HC&H is een landelijk werkend adviesbureau voor woningcorporaties.

Nadere informatie

Het juiste ERP pakket in de Bouw

Het juiste ERP pakket in de Bouw ADVISORY Het juiste ERP pakket in de Bouw Een marktverkenning van ERP pakketten en hun fit met actuele ontwikkelingen in de bouw kpmg.nl 2 Het juiste ERP pakket in de bouw 2013 KPMG Advisory N.V. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Kritische opdrachtgever verwacht meer De opdrachtgever van vandaag is kritisch, verlangt toegevoegde waarde

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Functioneel Beheer. De basis voor een praktische inrichting

Functioneel Beheer. De basis voor een praktische inrichting De basis voor een praktische inrichting Logica is a leading IT and business services company, employing 39,000 people across 36 countries. It provides business consulting, systems integration, and IT and

Nadere informatie