Nr mei 2015 Avondvierdaagse Personele zaken Overblijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nr. 17 27 mei 2015 Avondvierdaagse Personele zaken Overblijven"

Transcriptie

1 Nr mei 2015 We zijn in de laatste weken van het schooljaar beland: een periode waarin heel wat bijzondere activiteiten plaatsvinden. Vandaag zijn de groepen 8 aan hun kamp begonnen en wat hebben de kinderen zich verheugd op dit schoolkamp. We wensen de groepen en hun begeleiders heel veel plezier in Lunteren! Ook in de formatie gaat het langzamerhand wat duidelijker worden. Deze week zijn de laatste gesprekken op bestuursniveau, waarna teamleden en MR kunnen worden geïnformeerd. Zodra we het formatieplaatje voor rond hebben, laten we u dit weten. De groepsindeling van de groepen 1 en 2 is bijna rond, en de leerkrachten voor deze groepen zijn bekend en aan de ouders bekend gemaakt. De nieuwe 4-jarige kinderen die na de vakantie voor het eerst naar school gaan, komen op 17 juni al kennismaken. Dan zullen ook de namenlijsten van de nieuwe groepen klaar liggen. Avondvierdaagse De avondvierdaagse is weer voorbij. De kinderen (en hun begeleiders) hebben weer flink wat kilometers gelopen (20 of 40 km). Maar ook de leden van de ouderraad hebben heel wat kilometers in de benen: elke avond hebben ze gezorgd voor een versnapering en iets te drinken voor alle deelnemers! Een gigantische klus waar veel voorbereiding aan vooraf gaat en die de leden van de ouderraad telkens opnieuw geweldig organiseren: een groot applaus namens ons allen!! Personele zaken George van t Sant heeft in de meivakantie opnieuw een operatie aan zijn hart ondergaan. Het lijkt er op dat de behandeling hem goed heeft geholpen, maar George zal zijn werk voor de klas voorzichtig moeten gaan oppakken. We wensen hem veel beterschap toe en het is fijn als hij zich in de komende tijd al weer eens op school mag laten zien! Vanaf 1 juni mag hij zijn werkzaamheden langzaam gaan opbouwen. Overblijven Er zijn heel wat kinderen die tussen de middag op school blijven en samen met andere klasgenoten hun brood en fruit eten. De ouders die dit begeleiden zijn er attent op, dat de kinderen even kunnen uitrusten van het schoolwerk om nieuwe energie op te doen voor de rest van de dag. We merken echter, dat steeds meer kinderen moeite hebben met de regels en afspraken die hier gelden. De overblijfouders moeten met stemverheffing praten of flink mopperen op kinderen die zich niet aan de afspraken houden. Dat is niet fijn voor de kinderen, maar ook niet voor de overblijfouder.

2 Daarom vragen we de afspraken voor het overblijven nog eens met uw kind door te nemen en ook uw kind aan te spreken op zijn of haar verantwoordelijkheid tijdens het overblijven. Kinderen weten dat ze moeten luisteren naar de volwassene die bij hen is en het maakt echt niet uit of dit de juf, een stagiaire, een oppasouder of de directeur van de school is. Als we met elkaar weer even attent zijn op de regels en afspraken, dan is het voor alle kinderen weer een plezier om samen te zijn tussen de middag. Regels voor het overblijven Je luistert naar de overblijfmoeder. Als je de klas binnenkomt, ga je rustig zitten. Je eet rustig je eten op en blijft zitten tijdens het eten. Je helpt even mee met het opruimen van de rommel. Je loopt (niet rennen) rustig door de gangen. Met elkaar zorg je ervoor dat het overblijven gezellig en rustig is. Dat alle kinderen zich prettig voelen en dat ze kunnen spelen met wie of wat ze willen. Kun je je niet aan de afspraken houden, dan kun je helaas niet meer meedoen met het overblijven. Na een lange periode van onderzoeken, proeflessen geven en uitproberen zijn we tot een keuze gekomen voor een nieuwe methode Engels voor groep 4 t/m 8: Our Discovery Island. Onze groepen 1 t/m 3 maken al een aantal jaar gebruik van de methode My name is Tom. De methode Our Discovery Island sluit hierbij goed aan. We hebben als collega s van groep 4 t/m 8 een informatiebijeenkomst gehad van iemand van uitgeverij Pearson (die Our Discovery Island uitgeeft) en we werden alleen maar enthousiaster over deze methode. Uiteraard hebben we ook feedback gevraagd aan onze kinderen en ook zij zijn enthousiast! Met behulp van leuke stripfiguren die op verschillende eilanden avonturen beleven, worden de kinderen gemotiveerd en gestimuleerd om de Engelse taal te leren. Activatie van de taal vindt plaats door verschillende lesvormen. Bij de methode is een online game ontwikkeld, waarmee de leerstof op een innovatieve manier herhaald wordt. De game kan zowel online als offline worden gespeeld. Our Discovery Island is geschreven door native speakers en is volledig Engels. Door de onderdompeling in de Engelse taal, krijgen onze kinderen het vertrouwen en de gelegenheid om de taal actief te gebruiken. Door het vele gebruik van de taal gaan zij de Engelse taal vloeiend spreken. Our Discovery Island besteedt extra aandacht aan meervoudige intelligentie van leerlingen, iets dat mooi aansluit op het onderwijs op De Brugge. Hierdoor kan elk kind op zijn eigen manier succesvol zijn in het leren van de Engelse taal. Wanneer Our Discovery Island gebruikt wordt vanaf groep 4, dan is het eindniveau van de leerlingen voldoende om aan te sluiten op het Versterkt Talenonderwijs Engels in het voortgezet onderwijs. We gaan deze methode op een rustige manier invoeren. De materialen zijn besteld en zodra deze binnen zijn gaan we hier vanaf groep 4 mee aan de slag.

3 In deze periode bekijken we als team of de methode Nieuwsbegrip past binnen onze manier van lesgeven op De Brugge. Nieuwsbegrip is een methode voor begrijpend lezen met teksten uit de actualiteit. Veel scholen gebruiken Nieuwsbegrip om kinderen te leren hoe ze teksten moeten lezen en leren begrijpen. Begrijpend lezen is op school heel belangrijk, maar ook daarbuiten! Onderwerpen Weet u nog, het nieuws over 70 jaarbevrijding?...één voorbeeld van een onderwerp in een les van Nieuwsbegrip. De kinderen lezen wekelijks een tekst op hun eigen niveau over een onderwerp dat in het nieuws is. Elke week is er een nieuw onderwerp; in totaal 42 keer per jaar. De scholen kunnen de onderwerpen zelf mee bepalen door hun keuze te mailen naar de redactie van Nieuwsbegrip. De redactie zorgt ervoor dat er veel afwisseling in teksten is. Na een moeilijk onderwerp, zoals de herdenking van 9/11, volgt een luchtig onderwerp. Strategieën Het doel van de lessen Nieuwsbegrip is het strategisch leren lezen van teksten. Het nieuws is een middel om de kinderen te interesseren om de tekst te lezen. De leerkracht speelt daarbij een belangrijke rol. Hij of zij doet in de lessen Nieuwsbegrip namelijk hardop denkend voor (modellen) hoe het lezen van een tekst in je hoofd werkt. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van het digibord. Elke week oefenen de kinderen met een strategie die ze bij de tekst kunnen gebruiken. Ze leren bijvoorbeeld, dat ze eerst naar de titel en de plaatjes bij de tekst moeten kijken, voor ze de tekst gaan lezen. Als je eerst voorspelt waarover de tekst gaat, begrijp je de tekst beter. Voorspellen is één van de vijf strategieën die leerlingen bij Nieuwsbegrip leren. Ze werken ook met een stappenplan. Opdrachten Bij de teksten horen ook opdrachten. De opdrachten maken de kinderen in de klas, na het lezen van de tekst. Soms zijn de opdrachten op papier en soms op de computer. Vaak moeten de kinderen samenwerken. Door over de tekst en de opdrachten te praten, kunnen de kinderen van elkaar leren. In elke les maken de kinderen een schema van de tekst. Bij Nieuwsbegrip heet dat een sleutelschema. Het schema heeft bijvoorbeeld de vorm van een tijdbalk. De kinderen moeten dan de jaartallen en gebeurtenissen uit de tekst in de tijdbalk schrijven. Een sleutelschema maken is ook heel handig als je teksten moet leren, bij aardrijkskunde of geschiedenis. Ook maken we gebruik van vormgevers (bv. gebeurtenissenketting, tekstballonnen, vergelijkingsstrook) en andere middelen vanuit Boeiend Onderwijs (zoals mindmaps en relatiecirkels) om onze kinderen nog beter te leren begrijpend lezen.

4 Baasje gezocht Deze knuffel is zijn baasje kwijt. Hij is vlakbij school gevonden en wacht al een tijdje tot hij weer wordt opgehaald. Hij staat bij de hoofdingang op het gele AED kastje te wachten! Nieuws over het zendingsproject Beste allemaal, In oktober 2014 is er een actie geweest voor projecthulp ten behoeve van kinderen in China die het zoveel minder hebben dan onze kinderen. We mochten het mooie bedrag van 900 overmaken wat ingezet is voor kleinschalige projecten. Daarnaast is er het hele jaar ook gespaard door het zendingsgeld wat de kinderen hebben meegebracht. We hebben nog een korte tijd te gaan voor de zomervakantie aanbreekt. Wellicht is het allemaal een beetje weggezakt, dus hoog tijd voor een update over de projecten in China. Zoals u aan de projectbeschrijvingen kunt merken, komen uitsluitend kleinschalige projecten in aanmerking, die bovendien gericht moeten zijn op de verbetering van levensomstandigheden van kinderen. Verder dienen de projecten een bijdrage te leveren aan de zelfstandigheid van de mensen, m.a.w. de mensen aan wie de projecthulp ten goede komt, moeten er zelf trots op zijn. Dit kan vaak bereikt worden door mensen zelf een stuk eigen arbeid te laten leveren. Dit maakt de projecten niet alleen goedkoper, zodat er geld beschikbaar komt voor meer of andere projecten, maar het geeft de mensen tevens het gevoel: het is niet alleen voor ons, het is ook van ons, we hebben het samen tot stand gebracht! U ziet hier een foto van 12 meervoudig gehandicapte kinderen waar voor - door een Belgisch echtpaar wat in China woont - een project is gestart om hen een zo normaal mogelijk thuis te geven. Dit echtpaar is totaal afhankelijk van giften, terwijl de kosten hoog zijn omdat deze kinderen intensieve zorg nodig hebben. Ook zijn er veel kinderen die niet geopereerd kunnen worden aan bv. klompvoetjes of schisis omdat de ouders het geld er niet voor hebben. Ook hiervoor is een project wat deze ouders ondersteund, zodat het leven voor deze kinderen zoveel verbeterd kan worden.

5 Verder is er ook een project om kinderen die nu in een kindertehuis wonen te plaatsen in pleeggezinnen waar ze zoveel meer aandacht kunnen krijgen. Het gaat om gehandicapte kinderen. De pleegouders moeten getraind worden om goede zorg te kunnen bieden. En niet te vergeten de onderwijsprojecten in Yunnan, House of Joy voor oudere meervoudige gehandicapte mensen, het dorpsschooltje in Miao voor kinderen van een minderheidsgroepering waar u al eerder over hebt kunnen lezen. Graag breng ik deze projecten nog een keer onder uw aandacht. Spaart u mee? Heel hartelijk dank, Wilma Paauw Planning activiteiten en vrije dagen 27 t/m 29 mei Kamp groep 8 23 juni Musicalavond 8a 25 juni Musicalavond 8b 9 juli Groep 1 t/m 4 hele dag vrij 9 juli Groep 5 t/m 8 middag vrij 10 juli Zomervakantie t/m 21 augustus Hartelijke groet, Hanneke Bink Marga Ubing

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015

Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015 Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015 Kalender: 25 mei Tweede Pinksterdag 26 mei Waardendag studiedag voor de leerkrachten, alle leerlingen vrij 28 mei Verjaardag juf Mascha 28 mei Hercontrole hoofdluis

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2014

Nieuwsbrief November 2014 Nieuwsbrief November 2014 Beste ouders / verzorgers, In deze nieuwsbrief informeren wij u over de volgende onderwerpen: De lat omhoog bij de vakken rekenen, lezen, begrijpend lezen en spelling. Voor uw

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Hoeveel dingen worden niet beschouwd als onmogelijk totdat zij daadwerkelijk zijn bereikt. Kerstgedachte 2011. In dit nummer: Beste ouders,

Hoeveel dingen worden niet beschouwd als onmogelijk totdat zij daadwerkelijk zijn bereikt. Kerstgedachte 2011. In dit nummer: Beste ouders, Nummer: 365 25 November 2011 Wij zorgen voor elkaar Interessante informatie: 23 DECEMBER ALLE LEERLINGEN VRIJ OM 1200u 31 december juf Ellen jarig 06 januari meester Léon jarig 16 januari algemene ouderavond

Nadere informatie

N i e u w s b r i e f 1 6

N i e u w s b r i e f 1 6 N i e u w s b r i e f 1 6 Deltaweg 109, 2134XS Hoofddorp Tel: 023 561 91 87 e-mail: directie@obsoptimist.nl website: www.obsoptimist.nl Nieuw op school Kyan Abdelaziz is gestart in groep 12a en Mitch de

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

De Wijckwijzer. Deze week was de Avondvierdaagse. Alle kinderen die meededen: gefeliciteerd met deze sportieve prestatie!

De Wijckwijzer. Deze week was de Avondvierdaagse. Alle kinderen die meededen: gefeliciteerd met deze sportieve prestatie! De Wijckwijzer is de nieuwsbrief van onze school en wordt maandelijks per mail verstuurd aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van de van Asch van Wijckschool. Ook is de Wijckwijzer te vinden op het

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Werkdruk in balans! Plezier in het werk!

Werkdruk in balans! Plezier in het werk! Te Hoge Werkdruk! Werkdruk in balans! Plezier in het werk! Te lage werkdruk! Hier vindt u voorbeelden hoe u werkdruksignalen uit de praktijk kunt indelen op de vijf stuurknoppen voor werkdrukbalans en

Nadere informatie

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. 28 november 2014. Jaargang 2, nr. 3. Beste ouder(s) en verzorger(s),

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. 28 november 2014. Jaargang 2, nr. 3. Beste ouder(s) en verzorger(s), Waterlandjournaal Jaargang 2, nr. 3 Beste ouder(s) en verzorger(s), 28 november 2014 Nieuws van de directie I N D I T N U M M E R : Nieuws van de directie OR voorzitter Oproep directie Nieuws van LOS Daltonnieuws

Nadere informatie

De MAAT voor ELK kind!! openbaar basisonderwijs Oostvoorne

De MAAT voor ELK kind!! openbaar basisonderwijs Oostvoorne De MAAT voor ELK kind!! openbaar basisonderwijs Oostvoorne SCHOOLGIDS 2014 2015 Beste ouders / verzorgers, Voor het eerst naar school of overstappen van de ene naar de andere school: Een grote stap voor

Nadere informatie

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons?

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? Wat is er aan de hand? Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs. Voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap

Nadere informatie

SCHOOLGIDS. Schooljaar 2014 2015

SCHOOLGIDS. Schooljaar 2014 2015 SCHOOLGIDS Schooljaar 2014 2015 I S L A M I T I S C H E B R E D E S C H O O L A L W A F A Buskenblaserstraat 65 BOS EN LOMMER 1055 AG AMSTERDAM TELEFOON 020 486 16 38 / 020 411 79 05 E-mail : info@alwafa.nl

Nadere informatie

Leren studeren met pl zier

Leren studeren met pl zier Leren studeren met pl zier De handleiding Tom Cox I. Achtergrond bij het boek Waarom dit boek? Ik ga er vanuit dat er op onze Vlaamse schoolbanken heel wat jongeren zitten die het fijn vinden om naar school

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs

Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs Amsterdam, 28 april 2015 Voorwoord Ook wel eens gehad dat je docent een cruciale rekenfout maakte, waardoor de klas dacht dat ze het

Nadere informatie

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18 234 Samenwerken met de omgeving De moeder van Astrid (6) is bloemist. In de kersttijd komt zij een woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang om samen met de kinderen kerststukjes te maken. Ze heeft

Nadere informatie

Zo zien wij het onderwijs!

Zo zien wij het onderwijs! vanuit bekeken Zo zien wij het onderwijs! Onderzoek naar de schoolbeleving van kinderen met autisme Lieske Carrière Lindy van Dorst Suzanne Boomsma september 2014 "Zo zien wij het onderwijs!" Onderzoek

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

COLOFON. directeur mevr. Yolande Hartkamp telefoon: 06-25333495. intern begeleider mevr. Lotje Saalmink

COLOFON. directeur mevr. Yolande Hartkamp telefoon: 06-25333495. intern begeleider mevr. Lotje Saalmink COLOFON directeur mevr. Yolande Hartkamp telefoon: 06-25333495 intern begeleider mevr. Lotje Saalmink coördinator onderbouw mevr. Willeke van Groningen De schoolgids is goedgekeurd door de Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie