Cowboy Stanny. & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld. Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cowboy Stanny. & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld. Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling"

Transcriptie

1 Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling

2 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 1 Inhoud Inhoud (1) 1 Voorwoord (2) 2 Tips voor een geslaagde voorstelling (3) 3 Inleving ter voorbereiding van de voorstelling (4) 4 Het scenario van de voorstelling (7) 5 Hoe herken je een echte cowboy? (8) 6 Activiteiten voor in de klas (9) 6.1 In de kring met de brief van Stan (9) 6.2 Cowboyspelletjes (10) 6.3 Knutseltips rond het thema cowboys (10) 6.4 Boekenversjes (11) 6.5 Boekenliedjes (12) 6.6 Schrijfkansen na het lezen van een verhaal (12) 7 Leesbevorderende activiteiten voor de school (14) 8 Coach Willem doet z'n boekje open (16) 9 Bibliografie (17) 10 Colofon (18) Bijlagen 1 Tips voor een geslaagde voorstelling 2 Ra ra raad het boek 3 Boekenlijst met boeken uit de voorstelling 4 Post van cowboy Stanny (27) 5 Post voor cowboy Stanny (28) 6 Stappenplan 'Een cowboy' (29) 7 Stappenplan 'Een cowboy op een paard' (30) 8 De kop van het boekenpaard (31) 9 De staart van het boekenpaard (32) 10 Evaluatie boek (33) 11 Boekenliedjes (34) 12 Spaarkaart (36)

3 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 2 1 VOORWOORD Iedereen wil wel eens een echte cowboy zijn. Razendsnel rijden op een groot zwart paard,... de wijde wereld in. Een barbecue als de avond valt, zingen bij het kampvuur en nadien zorgeloos slapen onder de sterrenhemel. Maar heb jij al ooit een cowboy gezien in een bibliotheek? Ik niet! En toch is er een cowboy die helemaal gek is op boeken. Boeke-boeke-boeke, hap-hap-hap, van een boek lust Stanny wel pap! Cowboy Stanny neemt je in deze voorstelling mee in de wondere wereld van letters en woorden en zijn leeshonger werkt aanstekelijk. In zijn zoektocht naar een cowboymeisje passeren er tientallen boeken die op verschillende manieren even aan bod komen. Grote boeken, kleine boeken, trieste boeken, grappige boeken... Geen boek gaat hij uit de weg, hij leest ze allemaal. Het leesplezier van de kinderen zal geprikkeld worden door vertellen, poppenspel, muziek en nog veel meer. Want zeg nu zelf... wat is er leuker dan lezen (zelfs als je geen cowboy bent)? We bieden jullie graag deze lesmap aan. Hierin vind je meer informatie over de inhoud van de voorstelling. Je krijgt tips ter voorbereiding en enkele suggesties om nadien in je eigen klas of in je school aan de slag te gaan.

4 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 3 2 TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VOORSTELLING Het is wenselijk dat je vooraf de volgende afspraken met de kinderen overloopt, dan zullen ze zich zeker 'cowboy-knap' gedragen tijdens de voorstelling! In bijlage 1 kunnen de leerlingen de pictogrammen bekijken of de picto's sorteren: "wat doen we beter niet tijdens de voorstelling en wat wel". BIJ AANKOMST Wachten op een teken van de bibliotheekmedewerker om binnen te gaan. TIJDENS DE VOORSTELLING: Goed stilzitten en rustig kijken. Stttt... zwijgen hoor! Van de boeken afblijven tijdens de voorstelling.

5 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 4 3 INLEVING ALS VOORBEREIDING OP DE VOORSTELLING Wil je al graag op voorhand werken rond het thema van de voorstelling? Dat mag! Het zal ongetwijfeld zorgen voor een grotere betrokkenheid bij de kinderen. De voorstellen die we hieronder meegeven kunnen misschien ter inspiratie dienen. Hoe maak je van je klas het wilde westen van boeken? Zithoek Met een beetje verbeelding maak je al snel een paard van je zitbanken. Een stapeltje houtblokken in het midden van de kring kan dienst doen als kampvuur. Een koeienvel of schapenmatje maakt het helemaal af! Leeshoek Tja,... het spreekt voor zich dat hier zeker geen boeken mogen ontbreken. De lijst met boeken die voorkomen in de voorstelling vind je in de bijlage. Muziekhoek Laat kinderen experimenteren met een mondharmonica en voorzie halve kokosnoten om de hoeven van paarden te imiteren. Met wat countrymuziek zijn er misschien wel kinderen die in staat zijn tot een line dance? Knutselhoek Maak een stokpaard of boetseer een cactus en gebruik tandenstokers voor die vreselijke stekels. Schrijfhoek Laat kinderen met vele kleine blaadjes zelf een eigen boek maken. Wie gaat aan de slag met allerlei schrijfmateriaal, krantenknipsels, letterstempels en schrijft (of tekent) zo zijn eigen boek? Winkel Verzamel dikke, dunne, grote en kleine boeken in de boekenwinkel van de klas. Laat ze sorteren en ordenen. Hang prijskaartjes op de boeken. Wie komt er kopen in de winkel?

6 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 5 Hoe maak jij je klaar voor een boekenavontuur in de bibliotheek? Er zijn nog steeds jonge kinderen die niet alle kansen krijgen om kennis te maken met de wereld van de kinderboeken. Dat is jammer want uit onderzoek blijkt dat leven en spelen in de nabijheid van boeken erg stimulerend is. Zien lezen, doet immers lezen. Als er in je klas kinderen zijn die nog weinig vertrouwd zijn met de bib en de manier van werken, dan is het aan te raden om dit voor de voorstelling al even met hen te bespreken. Je kan ze vanuit hun vertrouwde omgeving hier zelf op voorbereiden of je kan de hulp inschakelen van een medewerker uit de bibliotheek door deze uit te nodigen in de klas. Deze kan (eventueel met een handpop) de kinderen warm maken voor boeken en ze informeren over de werking van een bibliotheek. Een verhaal laten voorlezen is uiteraard ook een zinvolle activiteit op dat moment. Als deze bibliotheekmedewerker de kinderen op de dag van de voorstelling ook onthaalt, dan zullen deze kinderen zich sneller thuis voelen. Na de voorstelling kunnen er misschien wel afspraken gemaakt worden om in de toekomst nog eens een bibliotheekbezoek met de klas te organiseren. Een folder van de bibliotheek kan de ouders van de kinderen misschien ook wel warm maken?

7 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 6 Ra ra raad het boek! Je kan voor de voorstelling al werken met één of enkele boeken uit de voorstelling. Jonge kinderen genieten immers van herkenbaarheid en herhaling. De boekenlijst kan je vinden in bijlage 2. Hieronder staat een werkvorm beschreven rond boekomslagen en illustraties waarbij de magische poorten van de verbeelding worden geopend. Jiehaa! Neem je leerlingen mee op boekenavontuur! 1 Doe op voorhand een kleurrijke bandana rond een boek zodat de kinderen de kaft nog niet meteen kunnen zien. Leg het mysterieuze pakje in het midden van de kring. Je kan hiervoor bijlage 3 gebruiken! Lees het beginfragment van dat boek voor (dit is een kopie van de eerste bladzijden uit het boek) zodat de kinderen kennis maken met de personages en de aanzet van het verhaal. 2 In het klasgesprek dat daarop volgt, bespreek je bijvoorbeeld: - Wie zijn de hoofdpersonages? - Waarover gaat het verhaal? - Hoe zal het verder gaan? - Welk soort verhaal is het? Je kan de gegeven antwoorden eventueel noteren op een blad zodat je ze later heel eenvoudig kan vergelijken met de werkelijkheid. 3 We doen dan de bandana van het boek en bekijken de boekomslag grondig. De titel is voorlopig nog overplakt. Herkennen we personages op de tekening van de kaft? We lezen de tekst op de achterkant. Kloppen onze verwachtingen? Zijn er andere dingen op de kaft die ons nog iets vertellen over het boek? 4 Nu bedenken we een titel voor het verhaal, en dan vergelijken we deze met de echte titel. 5 Wie zou dit fantastische boek willen lezen? Voorzie deze mogelijkheid en kies een geschikte werkvorm: voorlezen door de leerkracht, duo-lezen, zelfstandig lezen,...

8 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 7 4 HET SCENARIO VAN DE VOORSTELLING Dit scenario kan een hulpmiddel zijn voor de leerkracht om na de voorstelling het verhaal te reconstrueren. Wij vragen met nadruk om dit a.u.b. niet vooraf met de kinderen door te nemen. Het zou de magie van de voorstelling wegnemen. Cowboy Stanny komt tevoorschijn vanachter de boekenrekken van de wild-west bib! Hier voelt Stanny zich thuis want hij is echt leesgek. Hij gaat op ontdekking in de verschillende boeken die zijn aandacht trekken. Sprookjes, kookboeken, spannende avonturen of poëzie,... Maar vandaag brengt het "HANDBOEK van een COWBOY" hem helemaal tot in het wilde westen! Een boekensteker uit de rekken doet dienst als geweer en onze cowboy voelt zich helemaal in zijn nopjes. Stanny beseft dat hij zich nog niet heeft voorgesteld en hij doet dat terwijl het boek MENEER G uit het boekenrek komt. Maar opgelet want Stanny ontdekt alweer het volgende boek. Wat zit het hoofd van cowboy Stanny toch weer vol rare gedachten en gekke avonturen. Vorige week was hij nog een hele week ALICE IN WONDERLAND. En enkele dagen later was hij ook nog DE KLEINE PRINS. En dan begint onze cowboy hardop te dromen. "IK WOU..., ik wou dat ik altijd gelukkig was, en ik wou,... ik wou dat ik een cowboymeisje had!" Zou hij haar kunnen vinden in deze bibliotheek denk je? Op zijn zoektocht ontdekt onze cowboy trouwens ook een klein konijntje in één van de boeken. Het diertje zit graag 'met zijn neus in de boeken' en vertelt dat hij in een boek zat dat ontleend was door Annie Dockx. Door deze informatie te geven ging het konijn uiteraard 'zijn boekje te buiten'! Maar,... zou Annie het cowboymeisje kunnen zijn waar cowboy Stanny naar op zoek is? Stanny besluit om Annie een bezoekje te brengen en om haar HET MEEST FANTASTISCHE BOEK TER WERELD cadeau te doen... De lijst met de boeken uit de voorstelling kan je vinden in bijlage 2.

9 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 8 5 HOE HERKEN JE EEN ECHTE COWBOY? slaapt vaak onder de sterren draagt een cowboyhoed heeft een lasso (om woeste stieren te vangen) heeft een stoppelbaard (weinig tijd om zich te scheren) en een bandana kan paardrijden draagt stoere stoffige cowboylaarzen speelt leuke deuntjes op een mondharmonica zingt liedjes rond een kampvuur

10 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 9 6 KLASACTIVITEITEN ALS NAVERWERKING 6.1 In de kring met de brief van Stan Na de voorstelling krijgt elke klas in de bibliotheek een brief van de bibliothecaris (bijlage 4) om voor te lezen in de klas. Hierin vertelt cowboy Stanny dat hij zijn cowboyhoed zal achterlaten in de bibliotheek. Als cactus Stan heeft hij die immers niet meer nodig! Hij wil erg graag van de kinderen weten wat vandaag hun 'Meest Fantastische Boek ter Wereld' is. Morgen of volgende week kan dat alweer een ander boek zijn! Dit boek mogen ze noteren op een strookje (zie bijlage 5) en het dan in de bib in de cowboyhoed van Stanny achterlaten. Dit kan een aanleiding zijn om met de klas terug een bezoekje te brengen aan de bibliotheek. Als de kinderen achteraf met hun ouders de bibliotheek bezoeken om hun 'Meest Fantastische Boek ter Wereld' in de cowboyhoed te droppen, is volgens ons een zeer belangrijk doel bereikt. Na de voorstelling is het heel waardevol om een kort gesprekje te hebben met de kinderen. Het is heel fijn om te ontdekken wat de kinderen grappig vonden, wat indruk gemaakt heeft en je zal versteld staan van wat ze allemaal onthouden hebben! Dit kan aan de hand van onderstaande vragen en de brief van Stan. Bespreek bijvoorbeeld even het personage 'Cowboy Stanny'. Is het een echte cowboy denk je? Waarom? Is Stan al lang een cowboy? Wat was hij vorige week? Wat was hij op het einde van de voorstelling? Hoe komt het dat hij verandert in Alice, de Kleine Prins, in Cowboy Stanny of in cactus Stan? Bevraag de kinderen over de boeken uit de voorstelling. Welk boek(en) uit de voorstelling zou jij willen lezen? Waarom? Ga jij het graag eens zoeken in de bibliotheek? Herkende je één van de boeken? Welk dan? Heb je het zelf al gelezen of werd het voorgelezen? Heb jij ook een oma die voorleest? Wie doet dat dan? Wat deed cowboy Stanny allemaal met de boeken?

11 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Cowboyspelletjes Hoeden werpen Met een beetje fantasie (en wat groene stof) kan je een kapstok ombouwen tot een cactus. Wie slaagt erin om een hoed te werpen zodat deze blijft hangen? Je kan cijfers aan de cactusstekels bevestigen en hiermee allerlei oefeningen laten uitvoeren. Kleuters kunnen de cijfers benoemen. Leerlingen van het eerste leerjaar kunnen twee maal werpen en de cijfers optellen, in het tweede leerjaar kunnen ze de cijfers vermenigvuldigen,... Schietkunst oefenen Leg een pingpongballetje op een fles. Met een waterpistool kunnen je stoere cowboys nu proberen om het balletje van de fles te schieten. Wie niet zo gek is op natte voeten, voorziet deze activiteit best buiten! Goud zoeken Spuit enkele kleine steentjes in een goudkleur. Verstop ze in de zandtafel of een bak met zand. Laat de kinderen op zoek gaan naar 'het goud' door het zand te zeven. Kunnen ze verwoorden hoeveel goudblokjes ze al vonden en hoeveel er dan nog verstopt zijn in het zand? 6.3 Knutseltips rond het thema cowboys Een stoere cowboy tekenen Volg het stappenplan in bijlage 6 en ontdek je eigen magische tekentalent. Een cowboy op een paard tekenen Heel veel kinderen verkiezen een paard als lievelingsdier. Maar zo'n viervoeter tekenen dat is andere boek,... euh, koek natuurlijk. Met het stappenplan in bijlage 7 moet het zeker lukken. Een boekenpaard Maak een kopie van de paardenkop in bijlage 8 en de paardenstaart in bijlage 9. Hang ze in de klas maar voorzie tussen de kop en de staart een touw. Kinderen maken het lijf van het boekenpaard door wc-rolletjes toe te voegen. Voor elk gelezen boek krijgen ze één wc-rolletje. In het rolletje kan eventueel iets over het gelezen boek gestopt worden. Een voorbeeld kan je hiervan vinden in bijlage 10. De kinderen kunnen de buitenkant van het wc-rolletje eventueel versieren in het thema van het gelezen boek. Hoe lang zal het boekenpaard worden denk je?

12 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Boekenversjes Was het leuk die leeskriebeljeuk? Neem dan nog een boek en beleef het helemaal. Want niets is heerlijker dan te verdwijnen in een lekker leesverhaal. Loes van de Linden is zo verdiept in haar boek dat niemand haar kan vinden ze is sinds woensdag zoek. J. Van Coillie Neem een duik in het boekenbad. Zwem, lees en geniet van deze verhalenschat.

13 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Boekenliedjes In bijlage 11 kun je de tekst en de noten terugvinden van liedjes over boeken of over de bibliotheek. Ben je zelf ook een cowboy of een cowboymeisje, dan lukt het je misschien wel om het lied op een mondharmonica te spelen? Proberen maar, jiehaaa! 6.6 Schrijfkansen na het lezen van een verhaal Zoals u kan nalezen in het scenario, passeert er tijdens de voorstelling een hele variatie aan degelijke kinderboeken. De ene is al bekender dan de andere maar ze zijn allemaal de moeite om er grondiger mee aan de slag te gaan. Hieronder doen we enkele suggesties die ter inspiratie kunnen dienen bij deze (of andere) boeken. Nadat je een verhaal hebt voorgelezen in de klas, kan je aan de hand van enkele vragen de fantasie van de kinderen wat prikkelen. Ik geef hieronder enkele voorbeelden. "Stel dat jij dat personage was uit dit boek, wat had jij dan gedaan?" Boek: "Ik wil een cowboymeisje zijn" Laat de kinderen fantaseren over wie ze wel eens willen zijn. (Wat doe je dan de hele dag? Welke kleding draag je?) Ze kunnen alles tekenen en/of schrijven in droomwolkjes. Bepaalde fragmenten uit een boek kan je door de kinderen verder laten uitwerken zodat ze er hun eigen verhaal van kunnen maken. Boek: "Hoe word ik een echte cowboy?" Het interview in dit boek kan ter inspiratie dienen om de kinderen zelf een gesprekje te laten schrijven met een prins, een monster of een krokodil. Of beschrijven ze liever een gesprekje met een duif, Assepoester of met een vreselijke boekeneter? Boek: "De rode boom" De leerlingen kunnen hun fantasie volop gebruiken als je werkt met de eindzin van het boek. "Plots groeit er iets vlak voor je, het heeft kleur en het gloeit en het wacht op je precies zoals je had gehoopt." Wat zou dat voor jouw kunnen zijn? Lees slechts een deel van een boek voor en stop op een punt waarop het verhaal nog alle kanten op kan. Vraag kinderen hoe zij denken dat het verhaal verder zal verlopen en laat ze het verhaal verder schrijven. De verschillende versies kunnen voorgelezen worden en met elkaar of met het oorspronkelijk verhaal vergeleken worden. De kinderen zien hierdoor dat je op een

14 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 13 situatie erg verschillend kan reageren. Zo leren ze dat ze veel meer mogelijkheden hebben dan ze oorspronkelijk denken en dit verhoogt de verdraagzaamheid tegenover mensen die op gelijkaardige situaties anders reageren dan zij. Boek: "Meneer G." De vriendelijke meneer G. woont al zijn leven lang in een klein en droog dorpje midden in de woestijn. Meneer G. graaft een gat net buiten het dorp. Hij doet er een bloembol in en zorgt er heel goed voor. De scheut groeit door de goede zorgen van meneer G. uit tot... tja, wat denk jij? Dramatiserend voorlezen Een verkleedkoffer, enkele decorstukken en attributen en eventueel wat geluidseffecten (boek met geluiden) kunnen een voorgelezen verhaal nog meer tot leven brengen. Een overdaad aan materialen leidt de aandacht van de verhaallijn af en zorgt voor een hele hoop onhandig gestuntel. Boek: "Vos en Haas - Troep is leuk!" Leg wat "troep" op de grond midden in een kring. Wat een troep zeg! Gebruik een riem, een houten lepel en een deksel van een pan voor Vos zodat je ook een ridder kan spelen. Een doek en een ooglapje neem je dan voor piraat Haas. Voorleesboeken Heel wat kinderboeken zijn verkrijgbaar op cd of cassette, vaak voorgelezen door de auteur zelf. Boek: De kleine prins Boek: Alice in wonderland Luisterlezen Je kan zelf een boek inlezen. Zorg ervoor dat je het leestempo aanpast aan het tempo van de zwakkere lezers van de klas. Door de kinderen te laten 'meelezen', kun je het luisteren en het lezen combineren. Deze werkvorm kan erg stimulerend werken en het zelfvertrouwen van beginnende lezers vergroten. Boek: Wolf en hond Boek: Job en de duif De voorlezer van de week Kinderen mogen naar eigen mogelijkheden en interesse een fragment uit een boek kiezen en dit thuis oefenen. Ze kunnen eventueel wat bijkomende informatie over de auteur of de achtergrond van het verhaal verzamelen. Het gaat hier uiteraard niet om een "wedstrijdje" voorlezen. Maar deze formule garandeert een regelmaat in het voorlezen van verhalen en biedt ruime ontdekkingsmogelijkheden in nieuw leesmateriaal.

15 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 14 7 LEESBEVORDERENDE ACTIVITEITEN VOOR DE SCHOOL Jeugdboekenweek Doe mee aan jaarlijks terugkerende boekenactiviteiten zoals bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek. Tal van aangepaste activiteiten worden ingericht om kinderen boek- en leesplezier te laten beleven. Bij de Jeugdboekenweek horen steeds heel aantrekkelijk promotiemateriaal en activiteitentips voor de klas. Deze worden uitgebracht door het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur. Voorleesweek De Voorleesweek loopt elk jaar in Vlaanderen tijdens de laatste week van november. Het is de bedoeling om ouders, kinderdagverblijven, leerkrachten aan te zetten om meer voor te lezen voor de kinderen. Het is een initiatief van de Werkgroep Kinderboeken van de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV- Boek.be) in samenwerking met LINC en NDJ. Samenwerking met de bib uit de buurt Als je school dicht bij de plaatselijke bib gevestigd is, dan kan je uiteraard daar terecht. Men zal je graag informeren over de mogelijkheden en de speciale activiteiten voor klassen/scholen. De meeste bibliotheken hanteren een speciaal systeem waardoor leerkrachten meer boeken kunnen ontlenen voor een langere periode. Ga je mee naar het leeseiland Ik ga op reis en ik neem mee... een boek natuurlijk! Misschien heb je in je school wel een leeg lokaal(tje), een berghok of een knus hoekje boven op de zolder van de school. Met gebundelde krachten (leerkrachten, leerlingen, ouderraad,...) kan je van zo'n lokaal een erg leuke leesklas maken. Met een knus tapijt, een mooi, fris kleurtje op de muur en enkele stevige boekenkasten nodigt de bib uit tot lezen. Voorzie zeker voldoende verlichting! In zo'n leesklas zorg je voor veel variatie in de beschikbare boeken. Boeken voor jonge kinderen en oudere kinderen (denk na over een code om het niveau van het boek aan te geven) en voldoende variatie naar interesse. Deze klas kan gebruikt worden om voor te lezen of om van het vrij lezen een moment te maken om naar uit te kijken. Als je dan zelf als leerkracht ook leest, dan zet dit je leerlingen zeker aan tot lezen. En wie weet verdwijnen jullie dan even helemaal in een boek op het leeseiland van je school. Een klas- of schoolbibliotheek uitbouwen Het oudercomité of schoolbestuur kan een bepaald budget vrijmaken om recente boeken te verzamelen. Heel wat uitgeverijen doen geregeld mooie acties. Sommige scholen stimuleren ouders om de snoepjes van een verjaardagstraktatie te vervangen door een boek van een verlanglijstje. Tweedehandswinkels of verkoopdagen van bibliotheken kunnen voor weinig geld pareltjes van boeken opleveren. Aan ouders vragen om boeken af te staan, levert ook af en toe iets op.

16 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 15 Hierbij is het zeker en vast belangrijk dat je niet zomaar alle boeken in je klas- of schoolbibliotheek opneemt! Voorlezen door een andere leerkracht Als de meester van het 4de leerjaar gaat voorlezen bij de 5-jarige kleuters en de juf van het eerste bij de grote jongens en meisjes van het 6de leerjaar, dan is het feest natuurlijk! Deze activiteit is bijvoorbeeld perfect te organiseren binnen de voorleesweek. De klasleerkracht voorziet eventueel zelf een geschikt boek. Hij/zij is uiteraard het beste op de hoogte van het niveau en de belevingswereld van de kinderen. Na ongeveer 20 minuten gaan de leerkrachten terug naar hun eigen klas. Voorlezen door een leerling aan een leerling De meeste kinderen vinden het geweldig leuk om te gaan voorlezen bij jongere kinderen. Het is een erg zinvolle activiteit om dit op voorhand goed te laten voorbereiden. Hierbij zijn o.a. intonatie en leestempo belangrijke aandachtspunten. Leesminuten sparen Kinderen worden uitgedaagd om leesminuten te sparen. Het aantal minuten dat ze lezen wordt genoteerd en gevisualiseerd op een schijf. Het totaal aantal minuten dat alle kinderen van de school (of de klas) gelezen hebben, is daardoor voor iedereen goed te zien en het aantal minuten dat nog moet gelezen worden is ook heel duidelijk. Slagen de kinderen erin om het aantal minuten te behalen, dan is een tegenprestatie van de leerkrachten hier wel op zijn plaats (samen met de leerkrachten speeltijd houden, een voorleesmomentje,...). Je kan ook een individuele spaarkaart gebruiken om het aantal leesminuten te noteren. De kinderen duiden per vijf minuten aan hoe lang ze dagelijks lezen. In bijlage 12 vind je hiervan een voorbeeld. Boekentrommel Leerlingen die een boek hebben gelezen, kunnen een korte evaluatie invullen op een formulier (zie bijlage 10). Hierop kunnen ze de titel en de schrijver noteren, de korte inhoud, de eigen bevindingen over het boek, eventueel een tekening,... De formulieren worden verzameld in een grote doos, namelijk de boekentrommel. Elk trimester trekt een onschuldige hand één formulier uit de boekentrommel. De gelukkige krijgt uiteraard een groot applaus en de mogelijkheid om even iets te vertellen over het gelezen boek.

17 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 16 8 COACH WILLEM DOET Z'N BOEKJE OPEN Toen Eric mij vroeg om samen met hem Cowboy Stanny en het meest fantastische boek te maken, voelde ik me niet meteen geroepen omdat ik weinig of niks met cowboys van doen heb. En toen hij me vertelde dat bovendien de voorstelling vol spanning, avontuur en humor een stimulator diende te worden om het leesplezier bij kinderen zonder dat ze het doorhebben te bevorderen en te ontwikkelen, verklaarde ik hem helemaal want wat hebben in godsnaam cowboys en boeken nu met elkaar gemeen? Niks dacht ik. Of misschien toch, want ik hou wel ontzettend veel van boeken. In een vorig leven heb ik nog als vrijwilliger in een bibliotheek gewerkt. En veel gelezen Als we Cowboy Stanny nu eens in een echte bibliotheek van het ene boek naar het andere boek laten reizen? De boekenrekken vormen sowieso het natuurlijke decor. De boeken zelf worden onze personages. Ja, toch? - En als we nu eens iets speciaals maken, een boek waaruit een figuur verschijnt? Die kunnen we laten maken? Of we prepareren een muzikaal boek Of we bouwen enkele boeken om tot? Nee, liever niet, Eric We doen alles met de boeken zoals iedereen ze in de bib vindt. Dingen die mensen per ongeluk soms achterlaten in boeken zoals boodschappenlijstjes, bladwijzers, foto s Dat kan dan weer wel. - Oef, zei Eric. En ja, hoor De bibliotheek werd erg vlug zijn geliefde boekenprairie. Cowboy Stanny werd wild van een zeer uiteenlopende mix van steengoede actuele kinderboeken en pareltjes van oude boeken die het nog steeds doen: van fictie tot non-fictie, van prentenboek tot poëziebundel, van een drakenavonturenboek tot een fijn en innig knuffelboekje. Eric zelf had niet veel nodig om getransformeerd te worden tot cowboy. Een cowboyhoed uiteraard, een geruit hemd, een grote gesp in zijn oude jeansbroek, een bandana (is een sjaaltje!) en stevige boots verrichtten wonderen. Yiehaa! De boekensteker werd in een handomdraai zijn revolver, de boekenkar zijn niet te temmen merrie en 2 stripverhalen deden actief dienst als klapdeuren van het saloon. Het wilde westen was met zijn mondharmonica nooit veraf. Maar een lasso? Dat was wel een probleem die had hij niet En als hij die zou hebben, zou hij het touw zoals in films kunnen laten opvliegen? Je weet wel, in zo n rondje? En moeilijke problemen vragen meestal een eenvoudige oplossing. Stan is gek van boeken daarmee ontroert, beroert en ontvoert hij zijn toeschouwers. Dus m.a.w. met boeken kan hij iemand vangen. Net zoals een lasso dit kan. Wanneer iemand helemaal weg is van een boek zit hij of zij er middenin (weer zo n tegenstelling), en wat doet een lasso? Juist, iemand vangen, je wordt meegenomen en ontvoerd Als er bij elke voorstelling één kind gepakt wordt door de boekenlasso van Eric en het leesplezier ontdekt is deze productie meer dan geslaagd! Conclusie: cowboys en boeken gaan perfect samen! Alstublieft! Willem Verheyden, regisseur

18 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 17 9 BIBLIOGRAFIE Pictogrammen van Eigen materiaal verzameld uit de jaren in de praktijk als leerkracht Leesrijk school- en klasklimaat - Een schat aan le(e)sideeën voor het basisonderwijs. Garant (2002) Antwerpen-Apeldoorn NT2. Redactie Marleen Colpin, Griet Ramaut ea, Illustraties Klaas Verplancke en Dorus Brekelmans Handboek Cowboy - Hoe word ik een echte cowboy. Uitgeverij Luister (2005) Amsterdam. Tekst Meg Clibbon, tekeningen Lucy Clibbon Laat je ook inspireren op de volgende websites:

19 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld COLOFON Reacties Wil je ons iets vertellen over de voorstelling of heb je vragen bij deze lesmap? Graag! Stuur je mailtje naar Auteur lesmap Hilde Embrechts Eindredactie en lay - out Pool Nuyts Foesiemauw, februari 2012

20 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 19 Bijlage 1: Tips voor een geslaagde voorstelling Wat cowboy-knap, zeg! Dit doen we niet!

21 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 20 Bijlage 2: Boekenlijst (versie 20 febr. 2012) Deze boeken komen duidelijk aan bod tijdens de voorstelling. Je kan ze voorlezen in de klas VOOR de voorstelling. ASSEPOESTER Kveta Pacovska DE KLEINE PRINS Antoine de Saint Exupéry DE RODE BOOM Shaun Tan FLUIT ZOALS JE BENT Edward Van de Vendel, Carl Cneut poëzie MAGRITTE GEWOON BUITENGEWOON V. Carreno, AL Tuyet kunst OLIVIA EN DE PRINS Erika Cotteleer dromen, fantasie, prentenboek WOLF EN HOND Sylvia Vanden Heede dieren ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT Greet Bosschaert

22 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 21 Deze boeken komen heel kort aan bod tijdens de voorstelling. Je kan ze voorlezen in de klas VOOR de voorstelling. ALICE IN WONDERLAND Lewis Carroll, vertaling Ed Franck avontuur BERGEN reeks mijn eerste docu-boek DE OMHELZING David Grossman filosoferen, romans DIEREN IN GROEN ROOD GEEL EN BLAUW Valérie Rebiscoul dierenboek IN HET BOS VAN DE LUIAARD Anouck Boisrobert, Louis Rigaud pop-up, dieren IK WIL EEN COWBOYMEISJE ZIJN Tony Ross, Jeanne Willis JOB EN DE DUIF Evelien De Vlieger dieren, vriendschap KIKKER Max Velthuijs

23 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 22 MENEER G Gustavo Roldán RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU Sam McBratney en Anita Jeram liefde, familie, prentenboek VOS EN HAAS: Troep is leuk! Sylvia Vanden Heede WIND reeks mijn eerste docu-boek

24 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 23 Deze boeken komen uitgebreid aan bod tijdens de voorstelling. Daarom vragen we om ze vooraf NIET voor te lezen. DE ONGELOOFLIJK BIJZONDERE BOEKENETER Oliver Jeffers fantasie, prentenboek EEN BOEK Hervé Tullet fantasie, prentenboek HANDBOEK COWBOY: Hoe word ik een echte Meg Clibbon & M. Clibbon IK WOU Ingrid Godon, Toon Tellegen gedichten (9-11j) KLEINE MAN EN GOD Kitty Crowther gedichten KLIPPERDEKLOP Nicola Smee prentenboek (0-3j)

25 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 24 Deze boeken worden kort getoond tijdens de voorstelling. Ze zijn minder geschikt om voor te lezen. DAGELIJKSE KOST Jeroen Meus kookboek DE NATUUR Marion Billet geluidenboek DE VERLOREN SCHAT VAN DE DRAKENGROT Martin Taylor, Duncan Smith pop-up HET PENSIOENSPOOK Gilbert De Swert boek voor volwassenen HONKIE EN PONKIE OP DE MAAN Jac. Linders IK ZOEK EEN PAARD Astrid Panis, Greet Bosschaert JIJ LIEVERT Geert De Kockere poëzie JOMMEKE, DE STRAALVOGEL Jef Nijs strip

26 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 25 KUIFJE IN AMERIKA Hergé strip LUCKY LUKE: RODEO Maurice De Bevere strip OP ZOEK NAAR DE SCHAT De avonturen van Bert en Ernie geluidenboek

27 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 26 Bijlage 3: Ra ra raad het boek Leg hier één van de fantastische boeken van Cowboy Stanny. Leg er een bandana over zodat je het boek niet kan zien.

28 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 27 Bijlage 4: Post van Cowboy Stanny Howdy kleine boekenmonstertjes! Ik ben Stan of dachten jullie dat ik altijd cowboy Stanny was? Nee, hoor! Vandaag kwam ik in de bibliotheek als een echte cowboy, maar ik ga weer naar huis als een prikkende cactus. Weten jullie nog waarom ik soms iemand of iets anders ben?... Goed geraden! Als ik een boek fantastisch vind, word ik zoals het boek. Mijn oma vindt dat een beetje raar. En jullie? Vandaag laat ik mijn cowboyhoed achter in jullie bibliotheek. Ik heb hem niet meer nodig. Zeg nu zelf, hebben jullie ooit een cactus met een cowboyhoed gezien? Hey rakkers, geloven jullie me niet?! Ga dan maar eens in de bibliotheek kijken... Jiehaa, ik heb opeens een prachtig idee. Ik wil dolgraag jullie Meest Fantastische Boek ter Wereld leren kennen. Schrijf de titel maar op een briefje en kom met je juf, meester, ouders of vrienden naar de bib. Post het briefje dan maar in mijn cowboyhoed. Jiehaa, dat vind ik een fantastisch idee. Twee briefjes mag ook of drie, want misschien is volgende week weer een ander boek, je Meest Fantastische Boek... Nu maar hopen dat ook jij mijn idee cactus-aanstekelijk vindt... Jiehaa! Stan

29 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 28 Bijlage 5: Post voor cowboy Stanny Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Mijn naam is en ik ben jaar. Mijn Meest Fantastische Boek ter Wereld is: Het boek is geschreven door. Ik vind het zo fantastisch omdat Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Mijn naam is en ik ben jaar. Mijn Meest Fantastische Boek ter Wereld is: Het boek is geschreven door. Ik vind het zo fantastisch omdat

30 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 29 Bijlage 6: Stappenplan Een cowboy Bron: Knutselen voor kinderen zelf tekenen cowboy

31 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 30 Bijlage 7: Stappenplan Een cowboy op een paard Bron: Knutselen voor kinderen zelf tekenen cowboy op paard

32 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 31 Bijlage 8: De kop voor het boekenpaard

33 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 32 Bijlage 9: De staart voor het boekenpaard

34 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 33 Bijlage 10 : Evaluatie boek Wat is de titel van het boek? Wie is de schrijver? Wie is de tekenaar? Als een schrijver een boek heeft geschreven, gaat hij naar een uitgeverij. Die zorgt ervoor dat het boek gedrukt en verkocht wordt. Zo kunnen wij het boek lezen. Vind je de naam van de uitgeverij?.. Teken het verhaal in drie stappen. Zo begint het: Dan gebeurt er dit: Zo eindigt het: Stel dat je net als cowboy Stanny in het verhaal kon duiken! Op welke bladzijde wil je dan graag komen? Bladzijde Waarom?..... Op welke bladzijde wil je liever niet komen? Bladzijde Waarom niet?.....

35 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 34 Bijlage 11: Boekenliedjes Ik ben lekker zoek (Bron: Zonnekind 7 maart 2008) Boekiemonster (Bron: Zonnekind, Zingen tot 10 eerste graad)

36 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 35 Weet je waar ik gister liep? (Bron: Veilig leren lezen 1 ste leerjaar, Zwijsen)

37 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 36 Bijlage 12: Spaarkaart

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief April 2015 Lesbrief Kik en Joep / Bibliotheek Hengelo / lesbrief 1 Kik en Joep Kik en Joep zijn al bekend uit de kindertijdschriften Maan Roos Vis en Roetsj!

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Kinderboeken in de klas

Kinderboeken in de klas Kinderboeken in de klas Begeleidingsbrochure voor leerkrachten 3-4 de leerjaar 1 HET HUIS IN HET MIDDEN VAN DE STRAAT: LESBRIEF Peter Slabbynck, ill. Klaas Verplancke Davidsfonds/Infodok, 2002 Over de

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Lesbrief groep 1 en 2 Winter

Lesbrief groep 1 en 2 Winter Lesbrief groep 1 en 2 Winter De vakantie ligt al weer een week achter ons en langzaam beginnen de kleuters alweer te wennen. Vorige week maandag zijn we begonnen in de kring en ze zaten vol verhalen over

Nadere informatie

LEZEN FICTIE BK 1 LEKKER LEZEN PERRON 1

LEZEN FICTIE BK 1 LEKKER LEZEN PERRON 1 LEZEN FICTIE BK LEKKER LEZEN PERRON Lekker lezen Daar lag de molen. Donker en dreigend lag hij daar in de sneeuw, als een sterk, gevaarlijk dier dat loert op zijn prooi. Ik hoef er helemaal niet heen,

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen Lesbrief Schaap met laarsjes Deel 1 Theater Anna s Steen Lesbrief : Schaap met Laarsjes Binnenkort ga je met je klas naar de theatervoorstelling Schaap met laarsjes van Theater Anna s Steen. Schaap met

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind?

Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind? Hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind? De AVI-niveaus zijn veranderd. Wat nu? Informatie voor ouders 2013 Lieven Coppens Versie VL 1.2 Nieuw, maar niet slechter! De leesniveaus op de boekjes worden

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op!

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op! Stip Lesmap INTRO Voor veel kleuters zal STIP de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid in

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan.

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 EEN KLODDER MODDER Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. de aarde schoon glijden nat de blubber

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Liturgie voor de Gezinsdienst. Thema: In de wolken!

Liturgie voor de Gezinsdienst. Thema: In de wolken! Liturgie voor de Gezinsdienst op 26 oktober 2014 om 10,00 uur in De Ark Thema: In de wolken! Met medewerking van: Elly Maarsingh Renny Post Leden van de KiWi Voor de dienst zingt Ludgrut: Wees welkom allemaal

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Kanjerkrant maart 2015

Kanjerkrant maart 2015 Kanjerkrant maart 2015 Wat leuk dat u de Kanjerkrant van De Duinsprong bekijkt! In deze krant leest u over activiteiten in de groepen die te maken hebben met de Kanjertraining. In deze editie leest u onder

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen.

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen. Leestips! Tip 1: Thuis lezen moet leuk zijn voor uw kind. Het gaat erom om samen met uw kind op een ontspannen manier bezig te zijn. Moedig Uw kind tijdens het lezen aan en geef een complimentje als het

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4

Vrij lezen groep 4. Doelen eind groep 4 Vrij lezen groep 4 Doelen eind groep 4 Leerlingen hebben plezier in voorgelezen worden hebben plezier in lezen en voorlezen hebben belangstelling voor verhalende teksten (waaronder poëzie) en informatieve

Nadere informatie

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties Zonkinderen Suggesties bij kern 11 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be, vindt u een aantal lees- en schrijfactiviteiten voor de uitmuntende

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

De jongen en de erwt

De jongen en de erwt De jongen en de erwt Een jongen komt op en stelt zich voor als Gert-Jan. Hij zoekt een prinses, zegt hij. Daarvoor heeft hij een erwt nodig, om onder twaalf matrassen te leggen. Niet eender welke erwt.

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Een impressie Schrijven naar aanleiding van het verhaal van de kleine prins, hoe doe je dat? Ik kan er veel over schrijven en vertellen, maar het

Nadere informatie

25 leesbelevingsactiviteiten

25 leesbelevingsactiviteiten 25 leesbelevingsactiviteiten Beste leerling, Fijn dat je zo lekker aan het lezen bent. In dit boekje vind je 25 leuke activiteiten om uit te voeren nadat je een leesboek uit hebt. o Informatieboek uit?

Nadere informatie

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. naam: Maanzaad

Zwijsen. estafette. naam: Maanzaad Zwijsen estafette naam: Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt... Maanzaad E s t a f e t t e l o p e r M 7 1 Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt... en Maanzaad zijn weer twee nieuwe Estafetteboeken. Natuurlijk

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat Echte helden Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, lente, vijver, talenten, liefde KORTE

Nadere informatie