Cowboy Stanny. & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld. Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cowboy Stanny. & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld. Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling"

Transcriptie

1 Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Verwerkingsmap bij de theatervoorstelling

2 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 1 Inhoud Inhoud (1) 1 Voorwoord (2) 2 Tips voor een geslaagde voorstelling (3) 3 Inleving ter voorbereiding van de voorstelling (4) 4 Het scenario van de voorstelling (7) 5 Hoe herken je een echte cowboy? (8) 6 Activiteiten voor in de klas (9) 6.1 In de kring met de brief van Stan (9) 6.2 Cowboyspelletjes (10) 6.3 Knutseltips rond het thema cowboys (10) 6.4 Boekenversjes (11) 6.5 Boekenliedjes (12) 6.6 Schrijfkansen na het lezen van een verhaal (12) 7 Leesbevorderende activiteiten voor de school (14) 8 Coach Willem doet z'n boekje open (16) 9 Bibliografie (17) 10 Colofon (18) Bijlagen 1 Tips voor een geslaagde voorstelling 2 Ra ra raad het boek 3 Boekenlijst met boeken uit de voorstelling 4 Post van cowboy Stanny (27) 5 Post voor cowboy Stanny (28) 6 Stappenplan 'Een cowboy' (29) 7 Stappenplan 'Een cowboy op een paard' (30) 8 De kop van het boekenpaard (31) 9 De staart van het boekenpaard (32) 10 Evaluatie boek (33) 11 Boekenliedjes (34) 12 Spaarkaart (36)

3 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 2 1 VOORWOORD Iedereen wil wel eens een echte cowboy zijn. Razendsnel rijden op een groot zwart paard,... de wijde wereld in. Een barbecue als de avond valt, zingen bij het kampvuur en nadien zorgeloos slapen onder de sterrenhemel. Maar heb jij al ooit een cowboy gezien in een bibliotheek? Ik niet! En toch is er een cowboy die helemaal gek is op boeken. Boeke-boeke-boeke, hap-hap-hap, van een boek lust Stanny wel pap! Cowboy Stanny neemt je in deze voorstelling mee in de wondere wereld van letters en woorden en zijn leeshonger werkt aanstekelijk. In zijn zoektocht naar een cowboymeisje passeren er tientallen boeken die op verschillende manieren even aan bod komen. Grote boeken, kleine boeken, trieste boeken, grappige boeken... Geen boek gaat hij uit de weg, hij leest ze allemaal. Het leesplezier van de kinderen zal geprikkeld worden door vertellen, poppenspel, muziek en nog veel meer. Want zeg nu zelf... wat is er leuker dan lezen (zelfs als je geen cowboy bent)? We bieden jullie graag deze lesmap aan. Hierin vind je meer informatie over de inhoud van de voorstelling. Je krijgt tips ter voorbereiding en enkele suggesties om nadien in je eigen klas of in je school aan de slag te gaan.

4 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 3 2 TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VOORSTELLING Het is wenselijk dat je vooraf de volgende afspraken met de kinderen overloopt, dan zullen ze zich zeker 'cowboy-knap' gedragen tijdens de voorstelling! In bijlage 1 kunnen de leerlingen de pictogrammen bekijken of de picto's sorteren: "wat doen we beter niet tijdens de voorstelling en wat wel". BIJ AANKOMST Wachten op een teken van de bibliotheekmedewerker om binnen te gaan. TIJDENS DE VOORSTELLING: Goed stilzitten en rustig kijken. Stttt... zwijgen hoor! Van de boeken afblijven tijdens de voorstelling.

5 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 4 3 INLEVING ALS VOORBEREIDING OP DE VOORSTELLING Wil je al graag op voorhand werken rond het thema van de voorstelling? Dat mag! Het zal ongetwijfeld zorgen voor een grotere betrokkenheid bij de kinderen. De voorstellen die we hieronder meegeven kunnen misschien ter inspiratie dienen. Hoe maak je van je klas het wilde westen van boeken? Zithoek Met een beetje verbeelding maak je al snel een paard van je zitbanken. Een stapeltje houtblokken in het midden van de kring kan dienst doen als kampvuur. Een koeienvel of schapenmatje maakt het helemaal af! Leeshoek Tja,... het spreekt voor zich dat hier zeker geen boeken mogen ontbreken. De lijst met boeken die voorkomen in de voorstelling vind je in de bijlage. Muziekhoek Laat kinderen experimenteren met een mondharmonica en voorzie halve kokosnoten om de hoeven van paarden te imiteren. Met wat countrymuziek zijn er misschien wel kinderen die in staat zijn tot een line dance? Knutselhoek Maak een stokpaard of boetseer een cactus en gebruik tandenstokers voor die vreselijke stekels. Schrijfhoek Laat kinderen met vele kleine blaadjes zelf een eigen boek maken. Wie gaat aan de slag met allerlei schrijfmateriaal, krantenknipsels, letterstempels en schrijft (of tekent) zo zijn eigen boek? Winkel Verzamel dikke, dunne, grote en kleine boeken in de boekenwinkel van de klas. Laat ze sorteren en ordenen. Hang prijskaartjes op de boeken. Wie komt er kopen in de winkel?

6 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 5 Hoe maak jij je klaar voor een boekenavontuur in de bibliotheek? Er zijn nog steeds jonge kinderen die niet alle kansen krijgen om kennis te maken met de wereld van de kinderboeken. Dat is jammer want uit onderzoek blijkt dat leven en spelen in de nabijheid van boeken erg stimulerend is. Zien lezen, doet immers lezen. Als er in je klas kinderen zijn die nog weinig vertrouwd zijn met de bib en de manier van werken, dan is het aan te raden om dit voor de voorstelling al even met hen te bespreken. Je kan ze vanuit hun vertrouwde omgeving hier zelf op voorbereiden of je kan de hulp inschakelen van een medewerker uit de bibliotheek door deze uit te nodigen in de klas. Deze kan (eventueel met een handpop) de kinderen warm maken voor boeken en ze informeren over de werking van een bibliotheek. Een verhaal laten voorlezen is uiteraard ook een zinvolle activiteit op dat moment. Als deze bibliotheekmedewerker de kinderen op de dag van de voorstelling ook onthaalt, dan zullen deze kinderen zich sneller thuis voelen. Na de voorstelling kunnen er misschien wel afspraken gemaakt worden om in de toekomst nog eens een bibliotheekbezoek met de klas te organiseren. Een folder van de bibliotheek kan de ouders van de kinderen misschien ook wel warm maken?

7 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 6 Ra ra raad het boek! Je kan voor de voorstelling al werken met één of enkele boeken uit de voorstelling. Jonge kinderen genieten immers van herkenbaarheid en herhaling. De boekenlijst kan je vinden in bijlage 2. Hieronder staat een werkvorm beschreven rond boekomslagen en illustraties waarbij de magische poorten van de verbeelding worden geopend. Jiehaa! Neem je leerlingen mee op boekenavontuur! 1 Doe op voorhand een kleurrijke bandana rond een boek zodat de kinderen de kaft nog niet meteen kunnen zien. Leg het mysterieuze pakje in het midden van de kring. Je kan hiervoor bijlage 3 gebruiken! Lees het beginfragment van dat boek voor (dit is een kopie van de eerste bladzijden uit het boek) zodat de kinderen kennis maken met de personages en de aanzet van het verhaal. 2 In het klasgesprek dat daarop volgt, bespreek je bijvoorbeeld: - Wie zijn de hoofdpersonages? - Waarover gaat het verhaal? - Hoe zal het verder gaan? - Welk soort verhaal is het? Je kan de gegeven antwoorden eventueel noteren op een blad zodat je ze later heel eenvoudig kan vergelijken met de werkelijkheid. 3 We doen dan de bandana van het boek en bekijken de boekomslag grondig. De titel is voorlopig nog overplakt. Herkennen we personages op de tekening van de kaft? We lezen de tekst op de achterkant. Kloppen onze verwachtingen? Zijn er andere dingen op de kaft die ons nog iets vertellen over het boek? 4 Nu bedenken we een titel voor het verhaal, en dan vergelijken we deze met de echte titel. 5 Wie zou dit fantastische boek willen lezen? Voorzie deze mogelijkheid en kies een geschikte werkvorm: voorlezen door de leerkracht, duo-lezen, zelfstandig lezen,...

8 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 7 4 HET SCENARIO VAN DE VOORSTELLING Dit scenario kan een hulpmiddel zijn voor de leerkracht om na de voorstelling het verhaal te reconstrueren. Wij vragen met nadruk om dit a.u.b. niet vooraf met de kinderen door te nemen. Het zou de magie van de voorstelling wegnemen. Cowboy Stanny komt tevoorschijn vanachter de boekenrekken van de wild-west bib! Hier voelt Stanny zich thuis want hij is echt leesgek. Hij gaat op ontdekking in de verschillende boeken die zijn aandacht trekken. Sprookjes, kookboeken, spannende avonturen of poëzie,... Maar vandaag brengt het "HANDBOEK van een COWBOY" hem helemaal tot in het wilde westen! Een boekensteker uit de rekken doet dienst als geweer en onze cowboy voelt zich helemaal in zijn nopjes. Stanny beseft dat hij zich nog niet heeft voorgesteld en hij doet dat terwijl het boek MENEER G uit het boekenrek komt. Maar opgelet want Stanny ontdekt alweer het volgende boek. Wat zit het hoofd van cowboy Stanny toch weer vol rare gedachten en gekke avonturen. Vorige week was hij nog een hele week ALICE IN WONDERLAND. En enkele dagen later was hij ook nog DE KLEINE PRINS. En dan begint onze cowboy hardop te dromen. "IK WOU..., ik wou dat ik altijd gelukkig was, en ik wou,... ik wou dat ik een cowboymeisje had!" Zou hij haar kunnen vinden in deze bibliotheek denk je? Op zijn zoektocht ontdekt onze cowboy trouwens ook een klein konijntje in één van de boeken. Het diertje zit graag 'met zijn neus in de boeken' en vertelt dat hij in een boek zat dat ontleend was door Annie Dockx. Door deze informatie te geven ging het konijn uiteraard 'zijn boekje te buiten'! Maar,... zou Annie het cowboymeisje kunnen zijn waar cowboy Stanny naar op zoek is? Stanny besluit om Annie een bezoekje te brengen en om haar HET MEEST FANTASTISCHE BOEK TER WERELD cadeau te doen... De lijst met de boeken uit de voorstelling kan je vinden in bijlage 2.

9 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 8 5 HOE HERKEN JE EEN ECHTE COWBOY? slaapt vaak onder de sterren draagt een cowboyhoed heeft een lasso (om woeste stieren te vangen) heeft een stoppelbaard (weinig tijd om zich te scheren) en een bandana kan paardrijden draagt stoere stoffige cowboylaarzen speelt leuke deuntjes op een mondharmonica zingt liedjes rond een kampvuur

10 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 9 6 KLASACTIVITEITEN ALS NAVERWERKING 6.1 In de kring met de brief van Stan Na de voorstelling krijgt elke klas in de bibliotheek een brief van de bibliothecaris (bijlage 4) om voor te lezen in de klas. Hierin vertelt cowboy Stanny dat hij zijn cowboyhoed zal achterlaten in de bibliotheek. Als cactus Stan heeft hij die immers niet meer nodig! Hij wil erg graag van de kinderen weten wat vandaag hun 'Meest Fantastische Boek ter Wereld' is. Morgen of volgende week kan dat alweer een ander boek zijn! Dit boek mogen ze noteren op een strookje (zie bijlage 5) en het dan in de bib in de cowboyhoed van Stanny achterlaten. Dit kan een aanleiding zijn om met de klas terug een bezoekje te brengen aan de bibliotheek. Als de kinderen achteraf met hun ouders de bibliotheek bezoeken om hun 'Meest Fantastische Boek ter Wereld' in de cowboyhoed te droppen, is volgens ons een zeer belangrijk doel bereikt. Na de voorstelling is het heel waardevol om een kort gesprekje te hebben met de kinderen. Het is heel fijn om te ontdekken wat de kinderen grappig vonden, wat indruk gemaakt heeft en je zal versteld staan van wat ze allemaal onthouden hebben! Dit kan aan de hand van onderstaande vragen en de brief van Stan. Bespreek bijvoorbeeld even het personage 'Cowboy Stanny'. Is het een echte cowboy denk je? Waarom? Is Stan al lang een cowboy? Wat was hij vorige week? Wat was hij op het einde van de voorstelling? Hoe komt het dat hij verandert in Alice, de Kleine Prins, in Cowboy Stanny of in cactus Stan? Bevraag de kinderen over de boeken uit de voorstelling. Welk boek(en) uit de voorstelling zou jij willen lezen? Waarom? Ga jij het graag eens zoeken in de bibliotheek? Herkende je één van de boeken? Welk dan? Heb je het zelf al gelezen of werd het voorgelezen? Heb jij ook een oma die voorleest? Wie doet dat dan? Wat deed cowboy Stanny allemaal met de boeken?

11 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Cowboyspelletjes Hoeden werpen Met een beetje fantasie (en wat groene stof) kan je een kapstok ombouwen tot een cactus. Wie slaagt erin om een hoed te werpen zodat deze blijft hangen? Je kan cijfers aan de cactusstekels bevestigen en hiermee allerlei oefeningen laten uitvoeren. Kleuters kunnen de cijfers benoemen. Leerlingen van het eerste leerjaar kunnen twee maal werpen en de cijfers optellen, in het tweede leerjaar kunnen ze de cijfers vermenigvuldigen,... Schietkunst oefenen Leg een pingpongballetje op een fles. Met een waterpistool kunnen je stoere cowboys nu proberen om het balletje van de fles te schieten. Wie niet zo gek is op natte voeten, voorziet deze activiteit best buiten! Goud zoeken Spuit enkele kleine steentjes in een goudkleur. Verstop ze in de zandtafel of een bak met zand. Laat de kinderen op zoek gaan naar 'het goud' door het zand te zeven. Kunnen ze verwoorden hoeveel goudblokjes ze al vonden en hoeveel er dan nog verstopt zijn in het zand? 6.3 Knutseltips rond het thema cowboys Een stoere cowboy tekenen Volg het stappenplan in bijlage 6 en ontdek je eigen magische tekentalent. Een cowboy op een paard tekenen Heel veel kinderen verkiezen een paard als lievelingsdier. Maar zo'n viervoeter tekenen dat is andere boek,... euh, koek natuurlijk. Met het stappenplan in bijlage 7 moet het zeker lukken. Een boekenpaard Maak een kopie van de paardenkop in bijlage 8 en de paardenstaart in bijlage 9. Hang ze in de klas maar voorzie tussen de kop en de staart een touw. Kinderen maken het lijf van het boekenpaard door wc-rolletjes toe te voegen. Voor elk gelezen boek krijgen ze één wc-rolletje. In het rolletje kan eventueel iets over het gelezen boek gestopt worden. Een voorbeeld kan je hiervan vinden in bijlage 10. De kinderen kunnen de buitenkant van het wc-rolletje eventueel versieren in het thema van het gelezen boek. Hoe lang zal het boekenpaard worden denk je?

12 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Boekenversjes Was het leuk die leeskriebeljeuk? Neem dan nog een boek en beleef het helemaal. Want niets is heerlijker dan te verdwijnen in een lekker leesverhaal. Loes van de Linden is zo verdiept in haar boek dat niemand haar kan vinden ze is sinds woensdag zoek. J. Van Coillie Neem een duik in het boekenbad. Zwem, lees en geniet van deze verhalenschat.

13 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Boekenliedjes In bijlage 11 kun je de tekst en de noten terugvinden van liedjes over boeken of over de bibliotheek. Ben je zelf ook een cowboy of een cowboymeisje, dan lukt het je misschien wel om het lied op een mondharmonica te spelen? Proberen maar, jiehaaa! 6.6 Schrijfkansen na het lezen van een verhaal Zoals u kan nalezen in het scenario, passeert er tijdens de voorstelling een hele variatie aan degelijke kinderboeken. De ene is al bekender dan de andere maar ze zijn allemaal de moeite om er grondiger mee aan de slag te gaan. Hieronder doen we enkele suggesties die ter inspiratie kunnen dienen bij deze (of andere) boeken. Nadat je een verhaal hebt voorgelezen in de klas, kan je aan de hand van enkele vragen de fantasie van de kinderen wat prikkelen. Ik geef hieronder enkele voorbeelden. "Stel dat jij dat personage was uit dit boek, wat had jij dan gedaan?" Boek: "Ik wil een cowboymeisje zijn" Laat de kinderen fantaseren over wie ze wel eens willen zijn. (Wat doe je dan de hele dag? Welke kleding draag je?) Ze kunnen alles tekenen en/of schrijven in droomwolkjes. Bepaalde fragmenten uit een boek kan je door de kinderen verder laten uitwerken zodat ze er hun eigen verhaal van kunnen maken. Boek: "Hoe word ik een echte cowboy?" Het interview in dit boek kan ter inspiratie dienen om de kinderen zelf een gesprekje te laten schrijven met een prins, een monster of een krokodil. Of beschrijven ze liever een gesprekje met een duif, Assepoester of met een vreselijke boekeneter? Boek: "De rode boom" De leerlingen kunnen hun fantasie volop gebruiken als je werkt met de eindzin van het boek. "Plots groeit er iets vlak voor je, het heeft kleur en het gloeit en het wacht op je precies zoals je had gehoopt." Wat zou dat voor jouw kunnen zijn? Lees slechts een deel van een boek voor en stop op een punt waarop het verhaal nog alle kanten op kan. Vraag kinderen hoe zij denken dat het verhaal verder zal verlopen en laat ze het verhaal verder schrijven. De verschillende versies kunnen voorgelezen worden en met elkaar of met het oorspronkelijk verhaal vergeleken worden. De kinderen zien hierdoor dat je op een

14 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 13 situatie erg verschillend kan reageren. Zo leren ze dat ze veel meer mogelijkheden hebben dan ze oorspronkelijk denken en dit verhoogt de verdraagzaamheid tegenover mensen die op gelijkaardige situaties anders reageren dan zij. Boek: "Meneer G." De vriendelijke meneer G. woont al zijn leven lang in een klein en droog dorpje midden in de woestijn. Meneer G. graaft een gat net buiten het dorp. Hij doet er een bloembol in en zorgt er heel goed voor. De scheut groeit door de goede zorgen van meneer G. uit tot... tja, wat denk jij? Dramatiserend voorlezen Een verkleedkoffer, enkele decorstukken en attributen en eventueel wat geluidseffecten (boek met geluiden) kunnen een voorgelezen verhaal nog meer tot leven brengen. Een overdaad aan materialen leidt de aandacht van de verhaallijn af en zorgt voor een hele hoop onhandig gestuntel. Boek: "Vos en Haas - Troep is leuk!" Leg wat "troep" op de grond midden in een kring. Wat een troep zeg! Gebruik een riem, een houten lepel en een deksel van een pan voor Vos zodat je ook een ridder kan spelen. Een doek en een ooglapje neem je dan voor piraat Haas. Voorleesboeken Heel wat kinderboeken zijn verkrijgbaar op cd of cassette, vaak voorgelezen door de auteur zelf. Boek: De kleine prins Boek: Alice in wonderland Luisterlezen Je kan zelf een boek inlezen. Zorg ervoor dat je het leestempo aanpast aan het tempo van de zwakkere lezers van de klas. Door de kinderen te laten 'meelezen', kun je het luisteren en het lezen combineren. Deze werkvorm kan erg stimulerend werken en het zelfvertrouwen van beginnende lezers vergroten. Boek: Wolf en hond Boek: Job en de duif De voorlezer van de week Kinderen mogen naar eigen mogelijkheden en interesse een fragment uit een boek kiezen en dit thuis oefenen. Ze kunnen eventueel wat bijkomende informatie over de auteur of de achtergrond van het verhaal verzamelen. Het gaat hier uiteraard niet om een "wedstrijdje" voorlezen. Maar deze formule garandeert een regelmaat in het voorlezen van verhalen en biedt ruime ontdekkingsmogelijkheden in nieuw leesmateriaal.

15 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 14 7 LEESBEVORDERENDE ACTIVITEITEN VOOR DE SCHOOL Jeugdboekenweek Doe mee aan jaarlijks terugkerende boekenactiviteiten zoals bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek. Tal van aangepaste activiteiten worden ingericht om kinderen boek- en leesplezier te laten beleven. Bij de Jeugdboekenweek horen steeds heel aantrekkelijk promotiemateriaal en activiteitentips voor de klas. Deze worden uitgebracht door het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur. Voorleesweek De Voorleesweek loopt elk jaar in Vlaanderen tijdens de laatste week van november. Het is de bedoeling om ouders, kinderdagverblijven, leerkrachten aan te zetten om meer voor te lezen voor de kinderen. Het is een initiatief van de Werkgroep Kinderboeken van de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV- Boek.be) in samenwerking met LINC en NDJ. Samenwerking met de bib uit de buurt Als je school dicht bij de plaatselijke bib gevestigd is, dan kan je uiteraard daar terecht. Men zal je graag informeren over de mogelijkheden en de speciale activiteiten voor klassen/scholen. De meeste bibliotheken hanteren een speciaal systeem waardoor leerkrachten meer boeken kunnen ontlenen voor een langere periode. Ga je mee naar het leeseiland Ik ga op reis en ik neem mee... een boek natuurlijk! Misschien heb je in je school wel een leeg lokaal(tje), een berghok of een knus hoekje boven op de zolder van de school. Met gebundelde krachten (leerkrachten, leerlingen, ouderraad,...) kan je van zo'n lokaal een erg leuke leesklas maken. Met een knus tapijt, een mooi, fris kleurtje op de muur en enkele stevige boekenkasten nodigt de bib uit tot lezen. Voorzie zeker voldoende verlichting! In zo'n leesklas zorg je voor veel variatie in de beschikbare boeken. Boeken voor jonge kinderen en oudere kinderen (denk na over een code om het niveau van het boek aan te geven) en voldoende variatie naar interesse. Deze klas kan gebruikt worden om voor te lezen of om van het vrij lezen een moment te maken om naar uit te kijken. Als je dan zelf als leerkracht ook leest, dan zet dit je leerlingen zeker aan tot lezen. En wie weet verdwijnen jullie dan even helemaal in een boek op het leeseiland van je school. Een klas- of schoolbibliotheek uitbouwen Het oudercomité of schoolbestuur kan een bepaald budget vrijmaken om recente boeken te verzamelen. Heel wat uitgeverijen doen geregeld mooie acties. Sommige scholen stimuleren ouders om de snoepjes van een verjaardagstraktatie te vervangen door een boek van een verlanglijstje. Tweedehandswinkels of verkoopdagen van bibliotheken kunnen voor weinig geld pareltjes van boeken opleveren. Aan ouders vragen om boeken af te staan, levert ook af en toe iets op.

16 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 15 Hierbij is het zeker en vast belangrijk dat je niet zomaar alle boeken in je klas- of schoolbibliotheek opneemt! Voorlezen door een andere leerkracht Als de meester van het 4de leerjaar gaat voorlezen bij de 5-jarige kleuters en de juf van het eerste bij de grote jongens en meisjes van het 6de leerjaar, dan is het feest natuurlijk! Deze activiteit is bijvoorbeeld perfect te organiseren binnen de voorleesweek. De klasleerkracht voorziet eventueel zelf een geschikt boek. Hij/zij is uiteraard het beste op de hoogte van het niveau en de belevingswereld van de kinderen. Na ongeveer 20 minuten gaan de leerkrachten terug naar hun eigen klas. Voorlezen door een leerling aan een leerling De meeste kinderen vinden het geweldig leuk om te gaan voorlezen bij jongere kinderen. Het is een erg zinvolle activiteit om dit op voorhand goed te laten voorbereiden. Hierbij zijn o.a. intonatie en leestempo belangrijke aandachtspunten. Leesminuten sparen Kinderen worden uitgedaagd om leesminuten te sparen. Het aantal minuten dat ze lezen wordt genoteerd en gevisualiseerd op een schijf. Het totaal aantal minuten dat alle kinderen van de school (of de klas) gelezen hebben, is daardoor voor iedereen goed te zien en het aantal minuten dat nog moet gelezen worden is ook heel duidelijk. Slagen de kinderen erin om het aantal minuten te behalen, dan is een tegenprestatie van de leerkrachten hier wel op zijn plaats (samen met de leerkrachten speeltijd houden, een voorleesmomentje,...). Je kan ook een individuele spaarkaart gebruiken om het aantal leesminuten te noteren. De kinderen duiden per vijf minuten aan hoe lang ze dagelijks lezen. In bijlage 12 vind je hiervan een voorbeeld. Boekentrommel Leerlingen die een boek hebben gelezen, kunnen een korte evaluatie invullen op een formulier (zie bijlage 10). Hierop kunnen ze de titel en de schrijver noteren, de korte inhoud, de eigen bevindingen over het boek, eventueel een tekening,... De formulieren worden verzameld in een grote doos, namelijk de boekentrommel. Elk trimester trekt een onschuldige hand één formulier uit de boekentrommel. De gelukkige krijgt uiteraard een groot applaus en de mogelijkheid om even iets te vertellen over het gelezen boek.

17 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 16 8 COACH WILLEM DOET Z'N BOEKJE OPEN Toen Eric mij vroeg om samen met hem Cowboy Stanny en het meest fantastische boek te maken, voelde ik me niet meteen geroepen omdat ik weinig of niks met cowboys van doen heb. En toen hij me vertelde dat bovendien de voorstelling vol spanning, avontuur en humor een stimulator diende te worden om het leesplezier bij kinderen zonder dat ze het doorhebben te bevorderen en te ontwikkelen, verklaarde ik hem helemaal want wat hebben in godsnaam cowboys en boeken nu met elkaar gemeen? Niks dacht ik. Of misschien toch, want ik hou wel ontzettend veel van boeken. In een vorig leven heb ik nog als vrijwilliger in een bibliotheek gewerkt. En veel gelezen Als we Cowboy Stanny nu eens in een echte bibliotheek van het ene boek naar het andere boek laten reizen? De boekenrekken vormen sowieso het natuurlijke decor. De boeken zelf worden onze personages. Ja, toch? - En als we nu eens iets speciaals maken, een boek waaruit een figuur verschijnt? Die kunnen we laten maken? Of we prepareren een muzikaal boek Of we bouwen enkele boeken om tot? Nee, liever niet, Eric We doen alles met de boeken zoals iedereen ze in de bib vindt. Dingen die mensen per ongeluk soms achterlaten in boeken zoals boodschappenlijstjes, bladwijzers, foto s Dat kan dan weer wel. - Oef, zei Eric. En ja, hoor De bibliotheek werd erg vlug zijn geliefde boekenprairie. Cowboy Stanny werd wild van een zeer uiteenlopende mix van steengoede actuele kinderboeken en pareltjes van oude boeken die het nog steeds doen: van fictie tot non-fictie, van prentenboek tot poëziebundel, van een drakenavonturenboek tot een fijn en innig knuffelboekje. Eric zelf had niet veel nodig om getransformeerd te worden tot cowboy. Een cowboyhoed uiteraard, een geruit hemd, een grote gesp in zijn oude jeansbroek, een bandana (is een sjaaltje!) en stevige boots verrichtten wonderen. Yiehaa! De boekensteker werd in een handomdraai zijn revolver, de boekenkar zijn niet te temmen merrie en 2 stripverhalen deden actief dienst als klapdeuren van het saloon. Het wilde westen was met zijn mondharmonica nooit veraf. Maar een lasso? Dat was wel een probleem die had hij niet En als hij die zou hebben, zou hij het touw zoals in films kunnen laten opvliegen? Je weet wel, in zo n rondje? En moeilijke problemen vragen meestal een eenvoudige oplossing. Stan is gek van boeken daarmee ontroert, beroert en ontvoert hij zijn toeschouwers. Dus m.a.w. met boeken kan hij iemand vangen. Net zoals een lasso dit kan. Wanneer iemand helemaal weg is van een boek zit hij of zij er middenin (weer zo n tegenstelling), en wat doet een lasso? Juist, iemand vangen, je wordt meegenomen en ontvoerd Als er bij elke voorstelling één kind gepakt wordt door de boekenlasso van Eric en het leesplezier ontdekt is deze productie meer dan geslaagd! Conclusie: cowboys en boeken gaan perfect samen! Alstublieft! Willem Verheyden, regisseur

18 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 17 9 BIBLIOGRAFIE Pictogrammen van Eigen materiaal verzameld uit de jaren in de praktijk als leerkracht Leesrijk school- en klasklimaat - Een schat aan le(e)sideeën voor het basisonderwijs. Garant (2002) Antwerpen-Apeldoorn NT2. Redactie Marleen Colpin, Griet Ramaut ea, Illustraties Klaas Verplancke en Dorus Brekelmans Handboek Cowboy - Hoe word ik een echte cowboy. Uitgeverij Luister (2005) Amsterdam. Tekst Meg Clibbon, tekeningen Lucy Clibbon Laat je ook inspireren op de volgende websites:

19 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld COLOFON Reacties Wil je ons iets vertellen over de voorstelling of heb je vragen bij deze lesmap? Graag! Stuur je mailtje naar Auteur lesmap Hilde Embrechts Eindredactie en lay - out Pool Nuyts Foesiemauw, februari 2012

20 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 19 Bijlage 1: Tips voor een geslaagde voorstelling Wat cowboy-knap, zeg! Dit doen we niet!

21 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 20 Bijlage 2: Boekenlijst (versie 20 febr. 2012) Deze boeken komen duidelijk aan bod tijdens de voorstelling. Je kan ze voorlezen in de klas VOOR de voorstelling. ASSEPOESTER Kveta Pacovska DE KLEINE PRINS Antoine de Saint Exupéry DE RODE BOOM Shaun Tan FLUIT ZOALS JE BENT Edward Van de Vendel, Carl Cneut poëzie MAGRITTE GEWOON BUITENGEWOON V. Carreno, AL Tuyet kunst OLIVIA EN DE PRINS Erika Cotteleer dromen, fantasie, prentenboek WOLF EN HOND Sylvia Vanden Heede dieren ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT Greet Bosschaert

22 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 21 Deze boeken komen heel kort aan bod tijdens de voorstelling. Je kan ze voorlezen in de klas VOOR de voorstelling. ALICE IN WONDERLAND Lewis Carroll, vertaling Ed Franck avontuur BERGEN reeks mijn eerste docu-boek DE OMHELZING David Grossman filosoferen, romans DIEREN IN GROEN ROOD GEEL EN BLAUW Valérie Rebiscoul dierenboek IN HET BOS VAN DE LUIAARD Anouck Boisrobert, Louis Rigaud pop-up, dieren IK WIL EEN COWBOYMEISJE ZIJN Tony Ross, Jeanne Willis JOB EN DE DUIF Evelien De Vlieger dieren, vriendschap KIKKER Max Velthuijs

23 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 22 MENEER G Gustavo Roldán RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU Sam McBratney en Anita Jeram liefde, familie, prentenboek VOS EN HAAS: Troep is leuk! Sylvia Vanden Heede WIND reeks mijn eerste docu-boek

24 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 23 Deze boeken komen uitgebreid aan bod tijdens de voorstelling. Daarom vragen we om ze vooraf NIET voor te lezen. DE ONGELOOFLIJK BIJZONDERE BOEKENETER Oliver Jeffers fantasie, prentenboek EEN BOEK Hervé Tullet fantasie, prentenboek HANDBOEK COWBOY: Hoe word ik een echte Meg Clibbon & M. Clibbon IK WOU Ingrid Godon, Toon Tellegen gedichten (9-11j) KLEINE MAN EN GOD Kitty Crowther gedichten KLIPPERDEKLOP Nicola Smee prentenboek (0-3j)

25 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 24 Deze boeken worden kort getoond tijdens de voorstelling. Ze zijn minder geschikt om voor te lezen. DAGELIJKSE KOST Jeroen Meus kookboek DE NATUUR Marion Billet geluidenboek DE VERLOREN SCHAT VAN DE DRAKENGROT Martin Taylor, Duncan Smith pop-up HET PENSIOENSPOOK Gilbert De Swert boek voor volwassenen HONKIE EN PONKIE OP DE MAAN Jac. Linders IK ZOEK EEN PAARD Astrid Panis, Greet Bosschaert JIJ LIEVERT Geert De Kockere poëzie JOMMEKE, DE STRAALVOGEL Jef Nijs strip

26 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 25 KUIFJE IN AMERIKA Hergé strip LUCKY LUKE: RODEO Maurice De Bevere strip OP ZOEK NAAR DE SCHAT De avonturen van Bert en Ernie geluidenboek

27 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 26 Bijlage 3: Ra ra raad het boek Leg hier één van de fantastische boeken van Cowboy Stanny. Leg er een bandana over zodat je het boek niet kan zien.

28 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 27 Bijlage 4: Post van Cowboy Stanny Howdy kleine boekenmonstertjes! Ik ben Stan of dachten jullie dat ik altijd cowboy Stanny was? Nee, hoor! Vandaag kwam ik in de bibliotheek als een echte cowboy, maar ik ga weer naar huis als een prikkende cactus. Weten jullie nog waarom ik soms iemand of iets anders ben?... Goed geraden! Als ik een boek fantastisch vind, word ik zoals het boek. Mijn oma vindt dat een beetje raar. En jullie? Vandaag laat ik mijn cowboyhoed achter in jullie bibliotheek. Ik heb hem niet meer nodig. Zeg nu zelf, hebben jullie ooit een cactus met een cowboyhoed gezien? Hey rakkers, geloven jullie me niet?! Ga dan maar eens in de bibliotheek kijken... Jiehaa, ik heb opeens een prachtig idee. Ik wil dolgraag jullie Meest Fantastische Boek ter Wereld leren kennen. Schrijf de titel maar op een briefje en kom met je juf, meester, ouders of vrienden naar de bib. Post het briefje dan maar in mijn cowboyhoed. Jiehaa, dat vind ik een fantastisch idee. Twee briefjes mag ook of drie, want misschien is volgende week weer een ander boek, je Meest Fantastische Boek... Nu maar hopen dat ook jij mijn idee cactus-aanstekelijk vindt... Jiehaa! Stan

29 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 28 Bijlage 5: Post voor cowboy Stanny Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Mijn naam is en ik ben jaar. Mijn Meest Fantastische Boek ter Wereld is: Het boek is geschreven door. Ik vind het zo fantastisch omdat Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld Mijn naam is en ik ben jaar. Mijn Meest Fantastische Boek ter Wereld is: Het boek is geschreven door. Ik vind het zo fantastisch omdat

30 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 29 Bijlage 6: Stappenplan Een cowboy Bron: Knutselen voor kinderen zelf tekenen cowboy

31 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 30 Bijlage 7: Stappenplan Een cowboy op een paard Bron: Knutselen voor kinderen zelf tekenen cowboy op paard

32 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 31 Bijlage 8: De kop voor het boekenpaard

33 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 32 Bijlage 9: De staart voor het boekenpaard

34 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 33 Bijlage 10 : Evaluatie boek Wat is de titel van het boek? Wie is de schrijver? Wie is de tekenaar? Als een schrijver een boek heeft geschreven, gaat hij naar een uitgeverij. Die zorgt ervoor dat het boek gedrukt en verkocht wordt. Zo kunnen wij het boek lezen. Vind je de naam van de uitgeverij?.. Teken het verhaal in drie stappen. Zo begint het: Dan gebeurt er dit: Zo eindigt het: Stel dat je net als cowboy Stanny in het verhaal kon duiken! Op welke bladzijde wil je dan graag komen? Bladzijde Waarom?..... Op welke bladzijde wil je liever niet komen? Bladzijde Waarom niet?.....

35 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 34 Bijlage 11: Boekenliedjes Ik ben lekker zoek (Bron: Zonnekind 7 maart 2008) Boekiemonster (Bron: Zonnekind, Zingen tot 10 eerste graad)

36 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 35 Weet je waar ik gister liep? (Bron: Veilig leren lezen 1 ste leerjaar, Zwijsen)

37 Foesiemauw Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld 36 Bijlage 12: Spaarkaart

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

LESTIPS JEUGDBOEKENWEEK. eerste leerjaar. Stichting Lezen presenteert. www.jeugdboekenweek.be

LESTIPS JEUGDBOEKENWEEK. eerste leerjaar. Stichting Lezen presenteert. www.jeugdboekenweek.be LESTIPS eerste leerjaar www.jeugdboekenweek.be JEUGDBOEKENWEEK Stichting Lezen presenteert 10 tot 25 maart 2012 Inleiding Dieren in boeken Tijdens de Jeugdboekenweek 2012 duiken we recht de wereld en de

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

JEUGDBoEkEnWEEk 2011

JEUGDBoEkEnWEEk 2011 LESTIPS TWEEDE & DErDE LEErJaar Stichting Lezen presenteert JEUGDBoEkEnWEEk 2011 19 maart-3 april Inleiding Psst Wie leest, weet : elk boek is een geheim. Elke lezer is een ontdekkingsreiziger. In elk

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Anders aanpakken! Centrum voor Taal en Onderwijs, K.U.Leuven Blijde-Inkomststraat 7-3000 Leuven - 016/32 53 67

Anders aanpakken! Centrum voor Taal en Onderwijs, K.U.Leuven Blijde-Inkomststraat 7-3000 Leuven - 016/32 53 67 Niveaulezen? Anders aanpakken! Centrum voor Taal en Onderwijs, K.U.Leuven Blijde-Inkomststraat 7-3000 Leuven - 016/32 53 67 Niveaulezen zoals het meestal wordt georganiseerd (kinderen lezen wekelijks

Nadere informatie

Circus Kiekeboe Handleiding voor de kleuterleerkracht

Circus Kiekeboe Handleiding voor de kleuterleerkracht Circus Kiekeboe Handleiding voor de kleuterleerkracht Uitgave van het CED/Projectbureau Rotterdam en het Centrum voor Taal & Migratie, K.U.Leuven, in opdracht van de Nederlandse Taalunie, Den Haag Circus

Nadere informatie

Inleiding... 5. 1. Voorwaarden, rollen en regels... 6. Voorwaarden voorlezer... 6. Rol coördinator... 6. Contact met de ouders...

Inleiding... 5. 1. Voorwaarden, rollen en regels... 6. Voorwaarden voorlezer... 6. Rol coördinator... 6. Contact met de ouders... Inhoud Inleiding... 5 1. Voorwaarden, rollen en regels... 6 Voorwaarden voorlezer... 6 Rol coördinator... 6 Contact met de ouders... 6 Omgangsregels... 7 2. Verloop voorleesseizoen... 8 Planning... 8 Voorbereiding...

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

voorwoord Beste ouder,

voorwoord Beste ouder, voorwoord Beste ouder, Dit is alweer de tweede editie van het Gouden Leestips Magazine. De eerste editie was zo n overweldigend succes dat de Bibliotheek nog veel meer leuke, nuttige en verrassende informatie

Nadere informatie

Good practice. KLETS! On Tour

Good practice. KLETS! On Tour Good practice KLETS! On Tour Inleiding Wie zijn wij? De Ambrassade versterkt de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en heeft een positieve impact op hun levenskwaliteit. Ze strijdt voor

Nadere informatie

Lespakket: DUURZAAMHEID Ik ben een helper voor mezelf, de ander en de wereld

Lespakket: DUURZAAMHEID Ik ben een helper voor mezelf, de ander en de wereld Lespakket: DUURZAAMHEID Ik ben een helper voor mezelf, de ander en de wereld Project Frisse Scholen Dit lespakket is ontwikkeld door IRISZ, in opdracht van het project Frisse Scholen, een initiatief van

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen DENK CREATIEF! creatieve vaardigheden in de onderwijspraktijk Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen Colofon uitgever auteurs VORMGEVING Onderwijs Maak Je Samen David van der Kooij & Mignon

Nadere informatie

Van boekenkriebels tot bibexpert. Informatie voor leerkrachten

Van boekenkriebels tot bibexpert. Informatie voor leerkrachten Van boekenkriebels tot bibexpert Informatie voor leerkrachten Colofon: Bibliotheken Antwerpen www.antwerpen.be/bibliotheek bib.klantendienst@stad.antwerpen.be Infolijn 03 22 11 333 Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen!

na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen! na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen! Colofon Dit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid. Het educatief pakket

Nadere informatie

LESTIPS. Stichting Lezen presenteert EEN ZEE VAN TIJD. kleuters JEUGDBOEKENWEEK 2 4 1 7 MAART 20 1 3. www.jeugdboekenweek.be

LESTIPS. Stichting Lezen presenteert EEN ZEE VAN TIJD. kleuters JEUGDBOEKENWEEK 2 4 1 7 MAART 20 1 3. www.jeugdboekenweek.be LESTIPS kleuters Stichting Lezen presenteert EEN ZEE VAN TIJD JEUGDBOEKENWEEK 2 4 1 7 MAART 20 1 3 www.jeugdboekenweek.be Inleiding Tijd voor boeken In 2013 neemt de Jeugdboekenweek de tijd. Ze kijkt naar

Nadere informatie

Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren

Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren 1 Geef aan de leerling een uitnodiging op papier voor een infoavond over de sneeuw-, bos- of zeeklassen en bespreek die kort. Wie wordt uitgenodigd? Waarvoor?

Nadere informatie

JEUGDBoEkEnWEEk 2011

JEUGDBoEkEnWEEk 2011 LESTIPS kleuters Stichting Lezen presenteert JEUGDBoEkEnWEEk 2011 19 maart-3 april Inleiding Psst Wie leest, weet : elk boek is een geheim. Elke lezer is een ontdekkingsreiziger. In elk boek zit een verhaal

Nadere informatie

Ontwikkeling in de groep Groepsdynamica bij kinderen en jongeren Spel- en werkvormen

Ontwikkeling in de groep Groepsdynamica bij kinderen en jongeren Spel- en werkvormen Ontwikkeling in de groep Groepsdynamica bij kinderen en jongeren Spel- en werkvormen Marianne Luitjes Ilona de Zeeuw-Jans u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2011 Deze spel- en werkvormen horen

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

Ontwikkelingslijn: Coöperatief leren / Samenwerken Ontwikkelingsveld 1: Groepsvorming Eigenaren: Bob Bouma en Karina de Vries

Ontwikkelingslijn: Coöperatief leren / Samenwerken Ontwikkelingsveld 1: Groepsvorming Eigenaren: Bob Bouma en Karina de Vries Ontwikkelingslijn: Coöperatief leren / Samenwerken Ontwikkelingsveld 1: Groepsvorming Eigenaren: Bob Bouma en Karina de Vries Doel Het doel van deze procedure is, dat de leerkracht en de leerlingen én

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

eten en drinken VoorSprong, spelenderwijs woorden leren... 7 leren praten - taal komt niet vanzelf... 11

eten en drinken VoorSprong, spelenderwijs woorden leren... 7 leren praten - taal komt niet vanzelf... 11 VoorSprong, spelenderwijs woorden leren.......................................................................... 7 ik leren praten - taal komt niet vanzelf.... 11 Activiteit: 1. ik was ook een baby................................................................................

Nadere informatie

Inhoudsopgave Waarom Waarom Waarom Hoe kan ik als ouder ervoor zorgen dat mijn kinderen een mooie, gelukkige en succesvolle toekomst krijgen.

Inhoudsopgave Waarom Waarom Waarom Hoe kan ik als ouder ervoor zorgen dat mijn kinderen een mooie, gelukkige en succesvolle toekomst krijgen. Inhoudsopgave Waarom Waarom Waarom 3 Hoe kan ik als ouder ervoor zorgen dat mijn kinderen een mooie, gelukkige en succesvolle toekomst krijgen. 4 Wat maakt nu dat ik wel een Happy Parent ben. 5 De 11 geheimen

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

SpElEnD. digitale media 2-4 jaar. leren

SpElEnD. digitale media 2-4 jaar. leren SpElEnD digitale media 2-4 jaar leren VoOrWoOrD De ervaringen die kinderen opdoen in hun eerste levensjaren zijn van grote betekenis voor hun verdere ontwikkeling. Dit geldt voor zowel taal- en cognitieve

Nadere informatie

Vooruit met de groep. Handige tips over groepsmanagement. Sardes, december 2013. Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink

Vooruit met de groep. Handige tips over groepsmanagement. Sardes, december 2013. Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink Vooruit met de groep Handige tips over groepsmanagement Sardes, december 2013 Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink Vooruit met de groep! Handige tips over groepsmanagement Sardes,

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie