DankWoord. Body or No Body 120 x 120 x 4 cm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DankWoord. Body or No Body 120 x 120 x 4 cm"

Transcriptie

1 DankWoord Body or No Body 120 x 120 x 4 cm In het begin leefde ieder mens dichtbij de aarde, zijn lichaam, bij zichzelf. Totdat hij op zijn eigen manier klanken uitstootte. Hij schilderde met zijn klanken een menselijk laag over de bestaande wereld vol zelf gemaakte betekenissen. De betekenissen van de klanken bestonden enkel in de hoofden van de mens. Met deze klanken voor ogen werd het door de eeuwen heen steeds moeilijker de echte wereld nog te zien. Woorden zijn net zo betekenisloos als geld, het krijgt pas waarde als men er massaal in gelooft. En men gelooft liever in de eigengemaakte woordenwereld dan de echte onbegrijpelijke wereld, die voor de woordenmens ongezien voorbij glijdt. Gelukkig stonden er altijd verzetshelden op tegen deze lawaaimakers; lof aan hen die de kwast ter hand namen.

2 Beeld & woord Met de kwast legt men de mens beter bloot dan met woorden. Woorden blijven abstracties, ze komen niet ver zonder verbeelding. Maar verbeelding heeft de neiging het leven te ontvluchten en en kan ook doorslaan in abstracties of onaardse idealen.

3 A white page in western civilication 160 x 80 x 4 cm Woordenwereld Het was de makelaar en filosoof Plato die de verhuizing op grote schaal op gang bracht om de bestaande wereld te verlaten voor de woordenwereld. En O, wat was de woordenwereld in trek bij heiligen, filosofen, kunstenaars, wetenschappers en niet te vergeten de idealisten van Marxisten tot er met de Strijders van het Vrije Woord. Deze verhuizing was zo massaal, dat nauwelijks iemand achter bleef in de zichtbare fysieke wereld. En als er toch mensen gevonden werden in deze verlaten wereld, werden ze door de woordenmens niet meer gezien als echte mensen, ze werden woorden: inboorlingen, heidenen, zwarte beesten, slaven, vijanden van de democratie of een ander woord om ze te elimineren.

4 zwartepiet toespelen, zwart maken, zwarte humor, zwart werken, zwart inzien, zwarte markt, zwarte schaap, zwarte magie, zwarte lijst. zwartepiet toespelen, zwart maken, zwarte humor, zwart werken, zwart inzien, zwarte markt, zwarte schaap, zwarte magie, zwarte lijst. The black burden of the white words 100 x160 x 4 cm

5 Prisoner of definitions 120 x 120 x 4 cm Definitie: samenvattende Omschrijving van de Kenmerken van een Begrip, zodat het niet met een ander verward kan worden Omschrijving: het Omschrijven, nadere Omschrijving of Verklaring Kenmerken: het aanwezig-zijn van of het behoren tot een zekere Categorie op kenbare wijze doen blijken Begrip: Eenheid van Denken; algemene Voorstelling Verklaring: Categorie: Eenheid: Denken: Opheldering a-prioristisch Begrip der Rede waaronder deze Waarnemingen van de Zintuigen ordent Eigenschap van een hecht samenhangend Geheel te vormen, niet verdeeld of meervoudig te zijnl het Verstand gebruiken, doen werken, te weten en reeks Voorstellingen van de Geest bewust op elkaar doen volgen om Verschil, Overeenkomst, oorzakelijk Verband te vinden en Begrippen en Oordelen te vormen.

6 You can not live in abstractions 100 x 100 x 4 cm Vrijheid gelijkheid en broederschap Rechten van de mens Paradijs Liefde Ik

7 De dwangmatige zucht te categoriseren is de oorzaak van al Lijsten van krullend bladgoud glimmend metaal. die beknellende namen, Wanneer zal de woordmens want alleen dommeriken en intellectuelen zou het werkelijk zo zijn kunnen denken om alles te benoemen, en in te kaderen die lijsten om de schilderijen. tot en met glad Wanneer zal de mens stromingen en lijsten vergeten. werkelijk gaan kijken denken in zwart en wit in grijstinten, dat enkel de schilders in alle kleuren.

8 Come and see Adam, there is an another world 150 x 100 x 4 cm Paradijs Zelfs in het paradijs was het voor de mens aanlokkelijk om verder te kijken. Door van de appel te eten, kwam hij in een andere wereld, waar hij zich plotseling schaamde voor zijn naaktheid. Alle religies, idealen en politieke partijen, zelfs elk carrièrepad spiegelen een andere wereld voor. Een belofte dat het veel beter zal gaan in toekomst, ja zelfs beloftes van een paradijs op aarde of erna. Maar als de mens eenmaal in het paradijs is zal hij het niet nalaten verder te kijken.

9 Endless love or love at the end 170 x 100 x 4 cm Liefde Ze klampen zich aan elkaar vast en geloven werkelijk in het absurde idee, dat ze elkaar geluk kunnen GEVEN, alsof geluk Overdraagbaar is. Ze bijten en zuigen zich in alles vast wat ook maar een klein beetje naar geluk ruikt. En deze ziekte noemen ze liefde. Het is vermakelijk te zien hoe twee parasieten met bijna niets elkaar proberen het gevoel te geven, dat ze iets zijn.

10 Open up and look again through the curious eyes of a child 100 x 100 x 4 cm Ware Ik We moeten ons bezinnen op ons eigen ik Het is zo dik en rond geworden dat de ware ik niet meer zichtbaar is We moeten ons als een ui ontdoen van die vele schillen Schillen die we in ons leven opgeplakt kregen door de ander: weg met de schil van ouders, weg met de schil van taal, weg met de schil van scholing weg met de schil van overtuigingen En dan verschijnt de ware ik als een krijsende baby

11 Fragiele identiteit De baby die niet verder hoeft te zien dan de roze tepel. De wereld is nog gesloten, behalve de melk waarvan ze groeit en groeit. Na de melk de lange foltering van klanken en het gejuich als ze mama zegt. Dan die veel te lange voeding van woorden, definities en overtuigingen die bij elkaar gehouden wordt door het geheugen en haar een leven lang identiteit geeft, totdat het geheugen minder en minder wordt. Ze vergeet wat ze zich in de loop van haar leven eigen gemaakt heeft. Zelfs de naam van haar enige kind, die haar voert met een roze lepel.

12 Everything is changing, everything is no-thing 80 x 180 x 4 cm ZIJN Het woord ZIJN, waarover zoveel gefilosofeerd is, bestaat niet, want alles verandert sommige dingen snel andere zaken heel langzaam. Alles wat IS, is ontstaan doordat de mens er een klank, een woord op heeft opgeplakt. Alles wat IS, lost op in de stroom van de tijd, er is geen ZIJN, alles is een WORDEN. Daarom snakt de mens naar onveranderbare houvasten: zijn land, zijn identiteiten, zijn goden, zijn woorden, zijn waarheden. Allemaal pogingen om het WORDEN, om zijn sterfelijkheid te vergeten. Zoals de alcoholist zijn drank nodig heeft, zo laaft de mens zich aan zijn zelfverzonnen houvasten: zijn land, zijn identiteit, zijn woorden, zijn goden, zijn waarheden.

13 The pyramide of Maslow is empty 150 x 100 x 4 cm Vlucht in de woordenwereld Het dier vecht of vlucht in moeilijke situaties en vergeet deze gebeurtenis. De mens omarmt juist deze moeilijke situatie met woorden en zet het als een verhaal vast in zijn geheugen. Alleen de mens bevriest zijn moeilijke situaties in verhalen, die hij meesleept tot zijn laatste adem, want dat is namelijk zijn identiteit. Hij praat graag over zijn overwinningen en verbergt liever zijn nederlagen, maar juist die verhalen grijpen als zoutzuur in zijn geheugen. Laat hij de verhalen los zoals een dier dan verliest hij zijn IK. En sommige mensen overtreffen zichzelf door ingebeelde gebeurtenissen in de toekomst vast te leggen, die ze idealen noemen. De mens wil vastpakken, wil blijven, wil niet loslaten. De mens wil niets weten van het Worden en Vergaan. Het dier vecht of vlucht, de mens vecht niet, hij vlucht in zijn verhalen, in de wereld van het woord.

14 Antwoorden Man block out the infinite darkness with answers, or neither man nor moon are a source of light 150 x 100 x 4 cm Het ergste geloof is het geloven dat wij denken dat wij iets kunnen begrijpen De wetenschap, kunst en religie geven allemaal op hun eigen manier antwoord op het wereldraadsel: rationele systemenen, abstracte kunst en duistere teksten ze geven slechts het gevoel van schijnweten voor degenen die er in geloven Maar het onbekende is niet te vangen met antwoorden of een geloof Antwoorden veroorzaken dat je niet meer verder denkt, een rustpauze in het denkproces, want het menselijk denkproces is oeverloos. De meest oninteressante mensen zijn daarom de mensen die niet meer denken, die zich vastklampen aan de oever, de mensen met de antwoorden

15 The ultimate study of human behaviour 140 x 100 x 4 cm Kopieerdier De man met antwoorden heeft de onbegrijpelijke wereld zo gesimplificeerd dat hij weet wat goed, wat kwaad is en welke weg we moeten gaan. De man met antwoorden met antwoorden denkt te weten hoe men moet leven. En hoe simpele de antwoorden hoe meer volgelingen, want de mens is in zijn diepste wezen een kopieerdier. Hij kopieert eerst de taal en dan het gedachtengoed van ouders, leraren, filosofen en leiders. Men kan veel makkelijker de mens dresseren dan een huisdier, als men maar vroeg genoeg begint. Elk mens is geboren zonder geloof, maar zal snel, na enig dresseerwerk, geloven in God, Allah, Arische Ras, Democratie of Vrijheid van Meningsuiting afhankelijk op welke plek en tijdstip hij geboren is. Daarom kan een man met antwoorden explosief worden tussen kopieerdieren. Moeten we hieruit de conclusie trekken dat de menselijke ras een extreem gevaarlijk diersoort is? Nee, natuurlijk niet! We denken weer antwoorden gevonden te hebben, die we snel achter ons moeten laten.

16 The dangers of abstracting 60 x 80 x 4 cm Het gevaar van abstraheren: Een Leven was geboren En ze noemde haar Anne Frank, Daarna noemde ze haar een Jood En uiteindelijk, werd haar leven een nummer

17 The dangers of abstracting detail 60 x 80 x 4 cm Body or No Body detail 120 x 120 x 4 cm Een Leven werd geboren en veranderde in een nummer Lichaam of Nummers Lichaam of Woorden Lichaam of Definities Lichaam of Gedachtes Lichaam of Answers Lichaam of Abstracties Body or No Body

18 Leave the world of words behind, while you can 160 x 80 x 4 cm Laat de wereld van woorden achter je, als het je nog lukt The magie van woorden is mensenwerk, de magie van het lichaam is magie Je bent geboren zonder woorden, antwoorden of overtuigingen Diegene die in woorden geloven, zullen nooit zien Verafschuw abstracties, wees menselijk

19 Or 60 x 180 x 4 cm Men kan kijken naar de bestaande wereld, naar de machtige zee, het oneindige heelal en de mysterieuze maan, maar ook de verschrikking in Auswitz of of Men kan luisteren naar de mensgemaakte woordenwereld en de verhalen aan horen over waarheid, vrede en vrijheid en zelfs over het eeuwige leven

20 Voor de mensen die van abstracte kunst houden, is in dit schilderij het leven eraf gesneden, zodat het spel kan beginnen met woorden & symbolen Or, detail 60 x 180 x 4 cm

21 The thinker: consciousness is not the light in the darkness, but instead, it mask darkness 160 x 80 x 4 cm TegenWoord Het is niet met woorden te beschrijven. Het is geen talent, maar een loslaten van een schijnwereld. Het is daarom niet te leren. Het kan enkel groeien door een instinctieve afkeer van de polonaise van het woord. Het niet meer willen aansluiten achter de eeuwenlange parade van gedachten, ideeën en waarheden. Ook niet iets willen toevoegen, veranderen of ontkrachten. Juist diegene die alle wijsheden opgezogen heeft die door enkelingen op aarde zijn geproduceerd, zit gevangen in een woordenwereld en heeft het zicht verloren op de bestaande wereld. Juist hij is de onwetende. De hele geschiedenis van de mensheid van de woordenwereld is erop gericht om zicht te ontnemen op de nietigheid van de mens zelf. Ontneemt men de mens zijn woorden, zijn verhalen, zijn geschiedenis en zijn idealen, dan zal hij angstig en verwonderd rondkijken en een glimp opvangen van zijn verschrikkelijke nietigheid in de tijdloze, onbegrensde, onmenselijke wereld van het Worden en Vergaan

22 NaWoord Hoeveel heiligen filosofen, kunstenaars en wetenschappers hebben hun lichte wereld geschapen om daarna de werkelijke wereld achteloos weg te gooien als een stel vieze sokken. En hoeveel volgelingen geloven nog steeds in hun onaardse licht. Diegenen die het licht zoeken, willen van het leven verlost worden. Ik ben niet zoekende, het probleem is juist dat ik te veel gevonden heb, ik zit weer vastgeroest in mijn eigen zekerheden, mijn eigen gewoonten, mijn eigen beelden. Ik ben niet zoekende, ik moet juist veel verliezen om dichter bij het leven te komen

DE GROTE BEWUSTZIJNS VERANDERING DEEL6 ALLES IS HIER EN NU

DE GROTE BEWUSTZIJNS VERANDERING DEEL6 ALLES IS HIER EN NU DE GROTE BEWUSTZIJNS VERANDERING DEEL6 ALLES IS HIER EN NU De aarde is HIER 2002 is NU De maan is HIER 1945 is NU De Zon is HIER 2012 is NU 0 is HIER en NU Het begin en einde zijn OVERAL in het HIER en

Nadere informatie

Sta eens stil en denk eens na!

Sta eens stil en denk eens na! Sta eens stil en denk eens na! Zeer weinig mensen hebben ooit nagedacht over waarom zij geloven wat zij geloven. Waarom zij de gewoonte volgen die zij volgen, of vanwaar die gewoonten stammen. Wij werden

Nadere informatie

Inleiding op de lijdenstijd Paasproject: God geeft ons vrijheid

Inleiding op de lijdenstijd Paasproject: God geeft ons vrijheid De volgende teksten zijn geschreven om u te helpen het project te verduidelijken voor de kinderen en de gemeente. U bent vrij om ze te gebruiken bij het vertellen of ze over te nemen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

Gods Doel met de Gelovige

Gods Doel met de Gelovige Gods Doel met de Gelovige Miles J. Stanford (1914-1999) Oorspronkelijke uitgave: Christian Correspondence, U.S.A. Uitgegeven, in 22 periodieke afleveringen, door Brood voor een hongerig hart Mandolinehof

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Copyright 2004 - Stichting Ars Floreat. www.arsfloreat.nl. info@arsfloreat.nl

Copyright 2004 - Stichting Ars Floreat. www.arsfloreat.nl. info@arsfloreat.nl Goed Gezelschap Deze tekst is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik is niet toegestaan. Evenmin is het toegestaan de tekst te wijzigen, bewerken, geheel of gedeeltelijk te publiceren,

Nadere informatie

(Op weg naar) Pasen in verhalen, gedachten en gebeden

(Op weg naar) Pasen in verhalen, gedachten en gebeden (Op weg naar) Pasen in verhalen, gedachten en gebeden Als ik Pasen hoor Als ik Pasen hoor, dan moet ik denken aan een enorme berg. Ik sta aan de voet en kijk omhoog. Wat voel ik me klein. Als ik Pasen

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Open Aanwezigheid alles gebeurt

Open Aanwezigheid alles gebeurt Open Aanwezigheid alles gebeurt The Guest House This being human is a guest house. Every morning a new arrival. A joy, a depression, a meanness, some momentary awareness comes as an unexpected visitor.

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

Diamantjes voor het leven

Diamantjes voor het leven het diamantje brengt je altijd thuis www.danellandia.org Diamantjes Diamantjes zijn de energieversterker van Danellandia. Diamantjes zijn natuurlijke cosmetica die van binnenuit werken. Ze zijn een tonicum

Nadere informatie

Uitgeschreven channelings van Pamela Kribbe

Uitgeschreven channelings van Pamela Kribbe Uitgeschreven channelings van Pamela Kribbe Oktober 2011 Copyright notice: De teksten in dit document zijn uitgetypte channelings, die je in het kader van het channel-abonnement reeds als geluidsbestand

Nadere informatie

De Stem van Mijn Geliefde. De Stem van Mijn Geliefde

De Stem van Mijn Geliefde. De Stem van Mijn Geliefde HANDBOEK OVER GEHOORZAAMHEID door Esther Korson Ik sliep, maar mijn hart waakte, de stem van mijn Geliefde, Die klopte Ziet Hem, Hij komt, springende op de bergen, huppelende op de heuvelen! Hooglied 5:2

Nadere informatie

Lilia Mestre & Guy Cassiers

Lilia Mestre & Guy Cassiers Etcetera stuurde 4 artiesten op een Blind Date met een (hen) onbekende collega. Enkel gewapend met een opnameapparaat en een handvol drinkgeld, worstelden de twee koppels zich doorheen een dik uur conversatie.

Nadere informatie

7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren!

7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren! 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren! 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren een handleiding voor mensen die niet meer geleefd willen worden Prema Devi Ishaya (Katja Wognum) www.premadevi.com

Nadere informatie

Tjeerd van de Laar. Eindtermen vrije wil (Augustus 2011) Wat is vrije wil?

Tjeerd van de Laar. Eindtermen vrije wil (Augustus 2011) Wat is vrije wil? Eindtermen vrije wil (Augustus 2011) Tjeerd van de Laar Hieronder vindt u een uitwerking van de eindtermen bij het examen filosofie over vrije wil zoals vermeld in deel vier van de syllabus filosofie 2013

Nadere informatie

the work of byron katie Het einde van lijden

the work of byron katie Het einde van lijden the work of byron katie Het einde van lijden Niemand behalve jijzelf kan jou vrijheid geven. Dit boekje laat zien hoe. - Byron Katie Over Katie & The Work In 1986, was Byron Kathleen Reid (beter bekend

Nadere informatie

Perspectief. Jolande Merlijn. 1. Proloog.

Perspectief. Jolande Merlijn. 1. Proloog. Perspectief Jolande Merlijn 1. Proloog. De wijze hond Op zekere dag kwam een wijze hond voorbij een gezelschap katten. Toen hij dichterbij kwam en zag, dat zij zeer aandachtig met iets bezig waren en hem

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

God is liefde. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl

God is liefde. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl God is liefde Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Denk aan uw barmhartigheid, HEER, aan uw liefde door de eeuwen heen. Psalm 25:6 Barmhartige liefde Als we bidden tot God, mogen we hem ook altijd weer

Nadere informatie

Het Einde van al het Kwaad

Het Einde van al het Kwaad Het Einde van al het Kwaad Dit boek is een vertaling van: The End of All Evil, by Jeremy Locke ISBN 0-9777451-0-4 Dit boek wordt aangeboden vanuit www.mensenrechten.org Meer informatie over natural law,

Nadere informatie

Leven in een Web van Relaties

Leven in een Web van Relaties 16 Familie als Gegeven Leven in een Web van Relaties Een handreiking voor bezinning, gesprek en oefening van de Protestantse Kerk in Nederland Generale Synode November 2013 LWK 13-02 16 Pagina 3 van 16

Nadere informatie

Het Versterken van Familie deel 1 Ron Weinland 28 December 2012

Het Versterken van Familie deel 1 Ron Weinland 28 December 2012 Het Versterken van Familie deel 1 Ron Weinland 28 December 2012 Ik heb eigenlijk geen mededelingen. Ik wil wel nog iets zeggen, ik heb verleden week ergens over gesproken en daar is een vraag over gesteld.

Nadere informatie

Het Kleine Boekje. Een introductie op The Work van Byron Katie. Niemand kan jou vrijheid geven behalve jij. Dit kleine boekje zal je laten zien hoe.

Het Kleine Boekje. Een introductie op The Work van Byron Katie. Niemand kan jou vrijheid geven behalve jij. Dit kleine boekje zal je laten zien hoe. Het Kleine Boekje Een introductie op The Work van Byron Katie Niemand kan jou vrijheid geven behalve jij. Dit kleine boekje zal je laten zien hoe. Byron Katie Dit boekje geeft de essentie weer van The

Nadere informatie

HET GEVEN VAN EEN WORKSHOP FOCUSSEN

HET GEVEN VAN EEN WORKSHOP FOCUSSEN HET GEVEN VAN EEN WORKSHOP FOCUSSEN Een handleiding voor een presentatie van twee uur. Eventueel aan te passen voor cursussen of presentaties van elke gewenste duur. Door Joan Klagsbrun, Ph.D. Vertaling:

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

BURGERSCHAP. Visies. Burgerschap Gevorderdenfase II grote visies op mens en samenleving[kies de datum

BURGERSCHAP. Visies. Burgerschap Gevorderdenfase II grote visies op mens en samenleving[kies de datum BURGERSCHAP Visies I have a dream Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven: "Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen

Nadere informatie

De Theosofische Vereniging in de wereld van nu. Danielle Audoin

De Theosofische Vereniging in de wereld van nu. Danielle Audoin De Theosofische Vereniging in de wereld van nu Danielle Audoin De Theosofische Vereniging in de wereld van nu Danielle Audoin Uitgeverij der Theosofische Vereniging in Nederland Deze brochure verscheen

Nadere informatie

Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek)

Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek) Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek) 1 Liturgie zondagmorgen 1 januari 2012 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1:2b) Liedboek

Nadere informatie