VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement"

Transcriptie

1 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement STARTEN 1. Ga naar vb. 2. Vul uw usernaam (gebruikersnaam) in en uw paswoord. 3. Klik op de Log-in knop. Zowel je gebruikersnaam als je paswoord heb je via de partij ontvangen. Indien beide goed zijn, krijg je de startpagina van TYPO3 met een overzichtje van welke mogelijkheden het programma heeft. Links verschijnt er tegelijk de hoofdmenu. Klik op de functie lijst in de hoofdmenu. Dan verschijnt de boomstructuur van je website rechts van de hoofdmenu. Je bent nu klaar om verder te werken

2 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement Hoofdmenu VERKLARING SYMBOLEN EN BELANGRIJKSTE MENU S Web Pagina Beeld Lijst Info Bestand Help Alles onder dit symbool heeft betrekking op je eigen website en de bewerkmogelijkheden van je website via TYPO3. Geeft de samenstelling van de pagina weer die in je boomstructuur is aangeduid. Geeft het beeld weer hoe je pagina in realiteit zal worden weergegeven. De weergave is van de pagina die in je boomstructuur is aangeduid. Bewerkmodus voor je website te bewerken. Alle onderdelen worden weergegeven per record. Alle info over de pagina die je hebt aangeduid in je boomstructuur zoals de boomstructuur van de betreffende pagina en de pagina-informatie. Hieronder vind je alle logo s, foto s van mandatarissen en heb je de mogelijkheid zelf foto s en afbeeldingen van je afdeling/gemeente te downloaden. Hulp met TYPO3. Meer info over TYPO3 en de uitgebreide handleiding. Log uit Uitloggen en stoppen met je website te bewerken. Symbolen Je webpagina bekijken zoals ze effectief op het internet zal weergegeven worden. De pagina bewerken. Een nieuwe pagina, record of inhoudselement aanmaken. Verbergt de betrokken pagina. De pagina, de record of inhoudselement verplaatsen. De pagina, de record of inhoudselement naar het klembord kopiëren. Bewaren. Maak er een automatisme van om altijd nadat je dingen in hebt gebracht hierop te klikken. Bewaren en meteen ook weergeven zoals de website zal weergegeven worden.

3 Contextmenu Deze menu verschijnt wanneer je op de boomstructuur op het paginasymbool klikt. Toon Geeft de pagina weer zoals ze op het internet wordt getoond. Bewerken Van hieruit kan u de pagina aanpassen, items toevoegen,.... Nieuw Om een nieuwe pagina aan te maken of een inhoudselement van een pagina. Info De belangrijkste gegevens over de pagina. Kopiëren Kopieert de pagina (met inhoud) naar het klembord. Knippen De pagina wordt naar het klembord verplaatst. De oorspronkelijke pagina verdwijnt! Plakken in Inhoud van het klipbord wordt onder de gekozen pagina ingevoegd m.a.w. een niveau lager. Plakken na Inhoud van het klipbord wordt direct na de gekozen pagina ingevoegd. Meer opties: toont de optie verplaats pagina/nieuw assistent/geschiedenis-herstel/web>lijst Verberg Om een pagina al dan niet te verbergen op de website. Zichtbaarheid Hiermee kan u een pagina gedurende een bepaalde tijd weergeven. Pagina-info Verwijderen Tip: Ga met je cursor over de symbolen waarvan je de functie niet kan herinneren en er zal weergegeven worden welke functie het betrokken symbool heeft.

4 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement OPGELET!!!! Je hebt in je boomstructuur MAPPEN en PAGINA'S. PAGINA: MAPPEN: Hier kan je tekst, afbeeldingen, plugins (speciale functies zoals nieuwsberichten, links, personen,...) op invoegen. Verwijzen naar een plugin. Zo gebruik je de map Nieuws om nieuwsitems toe te voegen. Zo gebruik je de map Kalender om aktiviteiten aan je kalender toe te voegen.

5 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement EEN PAGINA AANMAKEN Er zij hiervoor 2 grote manieren, via de icoontjes in het rechtervak van je scherm of via het contextmenu Een pagina aanmaken via de icoontjes 1. Klik op het item Lijst van de hoofdmenu 2. klik op het symbool maak nieuw record bovenaan rechts 3. Het programma vraagt welk soort record, kies voor pagina en best voor de pagina -assistent. 4. Kies de positie waar je de nieuwe pagina wil invoeren door op de gewenste grijze pijl te klikken. 5. Definieer je nieuwe pagina 1 Verberg pagina Je pagina zal niet weergegeven worden op het internet (front-end) maar wel in het programma (back-end). De pagina is niet raadpleegbaar via het internet.

6 2 Type Kies welke soort pagina je wil uit de mogelijkheden. Kies voor een gewone pagina standaard (niets wijzigen). 3 Paginatitel Verplicht vak. Hoe ga je je nieuwe pagina benoemen? 4 Verberg in menu Door deze optie aan te vinken, zal de pagina niet in de menu opgenomen worden van je website op het internet (front-end), de pagina is wel raadpleegbaar via het internet. 5 Selecteer sjabloon Wens je een pagina met of zonder submenu in de linker kolom (standaard is dit steeds met). 6 Selecteer sjabloon voor inhoud Laat je toe in een of meerdere kolommen te werken. 7 Algemene opties Vul hier de start en eind datum voor de pagina in. De pagina wordt gedurende deze periode getoond. Deze laatste optie komt bii alle inhoudselementen terug. 8 Subpagina's opnemen De opties van start- en stopdatum gelden ook voor alle pagina's die je onder de nieuwe pagina aanmaakt. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan! 6. Eens je alles bewaarde, zal je zien dat je boomstructuur opnieuw zal gestructureerd worden met je nieuwe pagina er in geplaatst op de plek die jij wou.

7 Een pagina aanmaken via het contextmenu 1. Klik op het item Lijst van de hoofdmenu 2. Ga met je cursor op een pagina-symbool staan van je boomstructuur en klik er op, de contextmenu zal verschijnen (zie afbeelding hiernaast) 3. Kies de optie Nieuw 4. Het programma vraagt welk soort record, kies voor pagina en best voor de pagina -assistent. 5. Kies de positie waar je de nieuwe pagina wil invoeren door op de gewenste grijze pijl te klikken. 6. Definieer je nieuwe pagina 1 Verberg pagina Je pagina zal niet weergegeven worden op het internet (front-end) maar wel in het programma (back-end). De pagina is niet raadpleegbaar via het internet.

8 2 Type Kies welke soort pagina je wil uit de mogelijkheden. Kies voor een gewone pagina standaard (niets wijzigen). 3 Paginatitel Verplicht vak. Hoe ga je je nieuwe pagina benoemen? 4 Verberg in menu Door deze optie aan te vinken, zal de pagina niet in de menu opgenomen worden van je website op het internet (front-end), de pagina is wel raadpleegbaar via het internet. 5 Selecteer sjabloon Wens je een pagina met of zonder submenu in de linker kolom (standaard is dit steeds met). 6 Selecteer sjabloon voor inhoud Laat je toe in een of meerdere kolommen te werken. 7 Algemene opties Vul hier de start en eind datum voor de pagina in. De pagina wordt gedurende deze periode getoond. Deze laatste optie komt bii alle inhoudselementen terug. 8 Subpagina's opnemen De opties van start- en stopdatum gelden ook voor alle pagina's die je onder de nieuwe pagina aanmaakt. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan! 6. Eens je alles bewaarde, zal je zien dat je boomstructuur opnieuw zal gestructureerd worden met je nieuwe pagina er in geplaatst op de plek die jij wou.

9 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement EEN PAGINA INVULLEN 1. Zorg dat in je hoofdmenu de knop Lijst in een grijze achtergrond is geplaatst. Is dit niet het geval, klik dan op Lijst. 2. Kies met de cursor de pagina waar je een inhoudselement wil aan toevoegen en klik op deze pagina in de boomstructuur. 3. Klik in het iconenmenu bovenaan rechts het icoontje Maak nieuw record aan of klik op deze titel met bijhorend icoontje. 4. Kies onder de optie Pagina inhoud, Klik hier voor de assistent. Je krijgt volgend scherm:

10 5. Kies welk soort inhoudselement je wil toevoegen door je keuze aan te stippen. Automatisch krijg je dan de vraag op welke plaats je het inhoudselement op je pagina wenst. Indien je bij de pagina aanmaak koos voor het standaard sjabloon voor inhoud, kies dan ook hier voor de optie normaal. Klik op de grijze pijl. 6. Afhankelijk van het inhoudselement dat je hebt gekozen, krijg je nu telkens een invulformulier dat de gegevens vraagt die je nodig hebt om het betreffende inhoudselement aan te kunnen maken. Kijk verder naar het overzicht en de uitleg per inhoudselement. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan!

11 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement DE INHOUDSELEMENTEN Je hebt de keuze (via de pagina-inhoud assistent) uit een hele reeks inhoudselementen. Ze zijn gerangschikt onder 4 grote delen: specifieke paginainhoud, speciale elementen, formulier elementen en plugins. Gebruik je de assistent niet, dan kan je dezelfde keuze maken door via de pagina-inhoud in het menu type je keuze te maken uit dezelfde inhoudselementen. Het invulformulier wordt dan automatisch aangepast aan het inhoudselement dat je koos. We gaan hier telkens verder vanaf het scherm dat je krijgt als je het deel EEN PAGINA INVULLEN hebt gevolgd en aan punt 6 zit. Specifieke pagina-inhoud Gewone pagina-inhoud Je koos voor het Type (1): Tekst Bepaal in Kolommen (2) waar in de pagina de tekst moet komen. Voor en Na (3) laat je toe om extra witruimte voor of na het inhoudselement tekst) toe te voegen. De hoeveelheid witruimte wordt uitgedrukt in pixels. De optie Frame (4) biedt je de mogelijkheid een kader rond het element Index (5) zorgt dat het inhoudselement wordt opgenomen in de index.

12 Naar boven (6) plaatst bij het inhoudselement een pijltje met een link de pagina. Dit kan handig zijn wanneer de pagina's wat lang uitvallen. In het vak Kop (7) voer je een hoofding in voor het inhoudselement. De hoofding kan je vervolgens uitlijnen. U kan via Type (8) de lay-out van de kop aanpassen, tevens kan je een link aan toevoegen of er een datum (9) laten bovenplaatsen. Tekst met afbeelding onder/aan de rechterkant De onderdelen Type en Kop zijn identiek aan de voorgaande. Via de knop Browse/Bladeren selecteer je een afbeelding op de eigen PC. Let wel, deze afbeeldingen worden niet toegevoegd aan de lijst van beschikbare afbeeldingen op de webserver. Met de optie Positie (2) bepaal je de plaats waar het beeld moet komen. Indien je meerdere beelden op de pagina zet, kan je aangeven of ze in één of meerdere kolommen gepresenteerd moeten worden (optie Kolommen

13 indien bij de pagina-opmaak deze optie is ingebracht). Met de optie Rand plaatst je een kader rond het beeld. Ook de afmetingen (3) van het beeld kan je hier wijzigen. Verander je bij voorbeeld alleen de breedte dan zal de hoogte in de juiste verhouding aangepast worden. Aan het beeld kan ook een Link (4) worden toegevoegd. Met Klik-vergroten (5) zorg je er voor dat een groter formaat van de afbeelding in een apart venster wordt weergegeven wanneer u de afbeelding aanklikt. Onderschrift (6) : In dit vak vult u het bijschrift in dat onder de foto zal verschijnen. Deze tekst kan vervolgens links, rechts of gecentreerd geplaatst worden. Algemene opties: zoals bij de andere inhoudselementen kan u hier de Start en Stop datum aangeven.

14 Afbeeldingen Je kan zoveel afbeeldingen invoegen als je wil. Door de optie bij positie in kolommen je gewenste aantal aan te duiden bepaal je het uitzicht van je fotoreeks. Hoogte en breedte zijn aan te passen (in pixels). Ook effecten zijn mogelijk. Let op: de effecten en aanpassingen gelden telkens voor alle ingebrachte foto's bij hetzelfde inhoudselement. Afbeeldingen invoegen Via de partijbestanden Via je eigen bestanden Klik op Klik op bladeren Je krijgt een nieuw menu met als structuur Beeldbank en de naam van je afdeling. Door op de + naar Beeldbank te klikken krijg je de onderverdeling van de beeldbank (Apersand, Logo's, Personen) waar je je keuze kan uit maken. Zoek in je eigen mappen/bestanden welke afbeelding je wenst te gebruiken. Klik je afbeelding naar keuze aan en klik op de bewaarknop! WACHT tot je scherm hernieuwt en je afbeelding mee is opgenomen in de lijst. Je kan ook op de naam van je afdeling klikken. Daar kan je bestanden uploaden die je nuttig vindt steeds beschikbaar te hebben. Gewoon op bladeren klikken en je afbeelding(en) selecteren. Klik op Upload bestanden en ze staan in je persoonlijke website beeldbank.

15 Tip: Vink de optie Toon mini afbeelding aan en je ziet over welke afbeelding(en) het gaat. Bulletlijst Een lijst met een opsomming van dingen, voorafgegaan door een bullet of punt. Goed voor een opsomming van iets te maken. In het vak Tekst je verschillende punten onder elkaar plaatsen. Ze worden dan als aparte punten weergegeven. Vergeet vooral niet op te slaan! Tabel (max. 8 kolommen) Met de opties in de Lay-out kan je het uitzicht van je tabel naar keuze aanpassen. De celspacing gaat over de ruimte tussen de cellen onderling, de celpadding over de ruimte in de cellen voor er tekst in komt. Vergeet ook geen getal op te geven om de dikte van je kader aan te duiden indien je eer kader wenst rond jet tabelcellen. Gebruik best de assistent (logo naast de cel voor je tekst in te voeren). Met de linkse symbolen kan je rijen bewerken, onderaan kan je met die symbolen de kolommen bewerken. Vergeet vooral niet op te slaan! Speciale elementen Bestandslinks (filelinks) Laad je bestanden op zoals bij de afbeeldingen via je eigen bestand. Via omschrijvingen kan je extra info over het bestand meegeven.

16 Met de lay-out opties kan je het beeld naar keuze veranderen. Vergeet vooral niet op te slaan! Multimedia Tellers, geluid, bewegende beelden... Zorg dat je HTML-code (of een andere herkenbare code) hebt om in het parameter-veld in te voeren. Eventueel het bestand downloaden zoals eerder beschreven (vooral muziek/geluid en filmpjes). Vergeet vooral niet op te slaan! Menu/Sitemap

17 Met het inhoudselement Menu/Sitemap kan je bijvoorbeeld automatisch een lijst maken van de pagina's die zich op een lager gelegen niveau bevinden. Naast de gebruikelijke elementen heeft u hier vak Menu type (1). Daarmee bepaal je wat er precies in de lijst zal verschijnen. De meest voor de hand liggende optie is hier Menu bestaande uit subpagina's van deze pagina's. Andere optie is Menu bestaande uit subpagina's van deze pagina's (met korte omschrijving). Bij deze sitemap wordt dan onder elk item uit de lijst een korte omschrijving geplaatst. Deze omschrijving moet u ingeven bij de pagina instellingen in het vak Subtitel. In het vak Startpunt (2) geeft u aan vanaf welke pagina de onderliggende pagina's moeten getoond worden. Vergeet vooral niet op te slaan! Standaard HTML / HTML Je kan HTML (programmeercode) rechtstreeks invoeren.

18 Vergeet vooral niet op te slaan! Formulier elementen formulier/Form Klik meteen op bewaar of (bewaar en toon). Dan verschijnt de formulier assistent. Je krijgt een nieuw scherm waar je onder de kolom element type de labels kan wijzigen in het Nederlands. De invulruimte waarde onder Gedetailleerde informatie kan je ook in het Nederlands wijzigen. In de tabel speciale configuratie voor formulieren kan je de naam voor de verstuurknop en betreft in het Nederlands wijzigen. Vergeet onderaan het adres van de ontvanger niet in te vullen. Vergeet vooral niet op te slaan! Tip: Meerdere ontvangers hun adres invoeren is mogelijk. Plaats een ; tussen de adressen! Meer informatie over invulformulieren krijg je hieronder. Invulformulieren extra info

19 Met het inhoudselement formulier maak je een invulscherm waarin de bezoeker informatie kan invoeren. De geregistreerde gegevens worden vervolgens naar het -adres van je keuze verstuurd. In het vak Configuratie (1) verschijnt de code die u via de gebruiksvriendelijke Formulierassistent (2) opbouwt. De verschillende mogelijkheden van de assistent: In de kolom Element type (1) geeft u aan welk type informatie u wenst op te vragen.

20 De meest gebruikte types zijn: Invulveld: een veld bestaande uit één lijn, bv. om een naam in te geven. Tekstveld : een veld met meerdere lijnen, bv. om boodschap in te geven. Selectbox : hier kan je meerdere keuzemogelijkheden opgeven. De bezoeker kan dan één of meerdere mogelijkheden aanduiden. Checkbox : met deze optie geeft je één keuzemogelijkheid. De bezoeker kan het vakje aanvinken of blanco laten. Radioknoppen : de bezoeker krijgt meerdere keuzemogelijkheden maar kan slechts één optie selecteren. Blanco (geen type) : wanneer u geen type selecteert wordt de tekst in het vak Label als commentaar aan het formulier toegevoegd. Dit kan handig zijn wanneer je bij bepaalde velden een woordje uitleg kwijt wil. Laat je ook het veld Label leeg dan voeg je een blanco lijn toe aan het formulier. In het vak Type kiest u een Element type. Het vak Label is de tekst die verschijnt naast een formulierelement. Met het vak Verplicht geef je aan of het veld ingevuld moet worden of niet. De eigenschappen variëren naargelang het Element type je geselecteerd hebt. Bij een Invulveld kan je de naam van het veld opgeven, de breedte van het tekstvak, het maximum aantal karakters dat ingevuld kan worden en een standaard waarde (bv Vul hier uw naam in ). In de kolom Gedetailleerde configuratie (2) kan u bepaalde eigenschappen van het geselecteerde Element type opgeven. Afhankelijk van het gekozen Type wijzigen deze eigenschappen. Veld: is de naam van het label dat je opgaf Grootte: de lengte van het invulvakje Waarde: de tekst die vooraf zal ingevuld zijn in je invulvakje Kolommen / Rijen: om de grootte van je invulruimte te bepalen Opties tonen: mogelijke antwoorden Automatisch aanpassen/meervoudig: opties om een pul-down, keuzemenu,... te verkrijgen om je antwoorden te kiezen In het vak onderaan Speciale configuratie voor formulieren geeft u nog een aantal specifieke eigenschappen mee : Verstuurknop label: de tekst die op de knop verschijnt die de bezoeker aanklikt om het formulier te versturen HTML-modus geactiveerd: activeert je deze optie dan wordt

21 het formulier in HTMLformaat opgemaakt en verstuurd. Doet u dit niet dan zal de mail als een zuiver tekstbericht verstuurd worden. Betreft: vul hier de tekst in die je in de onderwerpregel van de wil plaatsen. adres ontvanger: vul hier het adres in van de persoon of de dienst waar het formulier naartoe moet gestuurd worden. Standaard staat niets ingevuld! Meerdere ontvangers zijn mogelijk, indien ingevoerd met tussen de s een ;. In het vak Spring naar pagina (3) geeft u de pagina op waar de bezoeker naartoe gebracht zal worden eens het formulier werd verstuurd. Meestal is dit een bedankings- of bevestigingspagina. In het vak adres ontvanger (4) vult u het adres in van de persoon of dienst voor wie het bericht bestemd is. Meerdere ontvangers zijn mogelijk, indien ingevoerd met tussen de s een ;. Vergeet vooral niet op te slaan! Zoekenformulier / Zoeken Selecteer deze optie als je een zoekrobot wil plaatsen die de website doorzoekt. De resultaten worden automatisch weergegeven. Vergeet vooral niet op te slaan! Plugins Algemene plugins Voor onderstaande elementen is een extensie (plugin) nodig:

22 Nieuws Agenda (Kalender) Personen Poll Links Concreet wil dit zeggen dat je eerst de plugin op de pagina moet plaatsen en soms configureren alvorens deze inhoudselementen kunnen afgebeeld worden. Sommige plugins zijn niet zo eenvoudig in te stellen (bv nieuws, kalender,...) andere zijn wel eenvoudig (personen). Om het je gemakkelijk te maken hebben we op de standaard aangeleverde webstructuur op bepaalde pagina s de plugins al geplaatst en geconfigureerd. In principe is het alleen de Personen -plugin die je misschien nog zelf op nieuwe Webpagina s zal willen installeren. Indien je van bepaalde voorgesinstallleerde plugins geen gebruik wil maken dan is het beter deze te verbergen (of de volledige pagina te verbergen) dan dat je deze verwijdert. Indien je er later toch gebruik van wenst te maken, moet je alleen het verbergen ongedaan maken (en dus niet de plugin herinstalleren en configureren). Een overzicht van de vooraf geïnstalleerde plugins Op de homepagina: Op Wie is wie > Partij bureau de Poll plugin de Kalender plugin de Nieuws plugin (nationaal en lokaal) de Banner plugin Op Wie is wie > Mandaten en Op Verkiezingen 2006 > Kandidaten: de Personen plugin Op Actueel > Nieuws Op Actueel > Nieuws Archief Op Actueel > Nieuwsbericht de Nieuws plugin de Nieuws plugin de Nieuws plugin Opgelet: deze pagina (Actueel > Nieuwsbericht) is niet opgenomen in de menu-structuur omdat de pagina het

23 volledige nieuwsbericht toont als de bezoeker op Lees meer heeft geklikt in het nieuwsoverzicht. Verwijder of wijzig deze pagina niet. Op Actueel > Kalender Op Kalender Event de Kalender plugin de Kalender plugin Opgelet: deze pagina is niet opgenomen in de menu-structuur omdat de pagina het volledige event toont als de bezoeker op Lees meer heeft geklikt in de kalender. Verwijder of wijzig deze pagina niet. Nieuwsberichten invoeren lokaal Een vooraf geïnstalleerde plugin. Op de pagina Nieuws worden de teksten weergegeven als je verder wil lezen 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de map Nieuws 3 Klik op maak een nieuw record 4 Kies het item NIEUWS 5 Voer de titel in van je nieuwsbericht (zorg dat de functie Verberg niet is aangevinkt, tenzij dit de bedoeling is) 6 Vul de gegevens van je nieuwsbericht in Vergeet vooral niet op te slaan! Je nieuwsbericht is ingevoerd. Wil je je bericht wijzigen, klik dan op de map nieuws en daarna op het potloodje achter het bericht dat je wil wijzigen. Zorg dat je hoofdmenu steeds op Lijst staat geselecteerd! Je kan ook een foto bij je nieuwsbericht voegen. Als je je gegevens hebt ingevoerd en alles bewaard, klik dan bovenaan op relations. Dan krijg je een scherm, analoog met de andere om een afbeelding toe te voegen. Vergeet vooral niet op te slaan!

24 Aktiviteit toevoegen - kalender Een vooraf geïnstalleerde plugin. Op de pagina Kalender-event worden de teksten weergegeven als je verder wil lezen en is de plugin geïnstalleerd 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de map Kalender 3 Klik op maak een nieuw record 4 Kies het item UITGEBREID KALENDER EVENT 5 Voer de informatie van je aktiviteit in Vergeet vooral niet op te slaan! Je aktiviteit is ingevoerd. Wil je je akiviteit wijzigen, klik dan op de map kalender en daarna op het potloodje achter de aktiviteit die je wil wijzigen. Zorg dat je hoofdmenu steeds op Lijst staat geselecteerd! Vergeet vooral niet op te slaan! Tip: Om de website te bekijken zoals hij effectief zal weergegeven worden met de nieuw toegevoegde gegevens, klik je best op Home in de boomstructuur en dan op het symbool van het vergrootglas in het rechtervak bovenaan. Dan zal een nieuw scherm weergegeven worden met je website. Een vooraf geïnstalleerde plugin op: Personen-fiche toevoegen Wie is wie > Partijbureau Wie is wie > Mandaten Verkiezingen 2006 > kandidaten 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de pagina waar de plugin is op geïnstalleerd 3 Klik op maak een nieuw record 4 Klik op Personen 5 Voer de gegevens/foto in van de persoon die je wenst

25 Vergeet vooral niet op te slaan! De persoon werd toegevoegd onder het item Personen op de betrokken pagina. Je kan de volgorde tussen de ingevoerde personen onderling wijzigen door: 1 Klik op Lijst in je hoofdmenu 2 Zorg dat je op de juist pagina staat waarop de plugin staat en de personen die je van volgorde wil wijzigen 3 Achter de personen staan symbolen, met de pijlen kan je de volgorde wijzigen Een plugin installeren - personenfiches Zorg dat je in je boomstructuur op de pagina staat waar de plugin dient op geïnstalleerd. 1 Hoofdmenu op lijst 2 Maak nieuw record 3 Kies de pagina inhoud assistent 4 Kies Algemene plugins 5 Positie: Normaal 6 Bij het invulformulier voor de plugin kies je onder het deeltje Plugin voor personen (andere opties zijn nieuws, banners, linklijst, ) Vergeet vooral niet op te slaan! De plugin is ingevoerd. Nu moet je de personenfiches nog invoeren. Kijk Personenfiche toevoegen. De personen worden automatisch weergegeven op de bladzijde.

26 Tip: Yves Leterme Met de symbolen achter inhoudselementen kan je heel wat realiseren. Zo kan je met de symbolen achter een ingevoerd record dat record gaan bewerken/verplaatsen. Potlood - bewerken van het record I Informatie tonen over de record Verklaring van de symbolen van links naar rechts Pagina met pijl linksom toont de wijzigingen en zal de laatste ongedaan maken Pagina met ster maak nieuw record na dit record Pijl naar boven/beneden verplaats dit record 1 positie Oog / Oog met streep door record zichtbaar of onzichtbaar Vuilbakje verwijder dit record 2 bladzijden record plakken schaar record knippen Verwijzingen maken - Links Je kan je links verder onderverdelen. Dit zijn de link categorie. Ofwel kan je gewoon je links toevoegen en dan spreken we over de link. Een link categorie maken: 1 Zorg dat je op de hoofdmenu in Lijst staat 2 Maak nieuw record 3 Kies de optie link categorie 4 Vul de naam in van de categorie (5) (onder welke categorie Cat. UID)

27 Vergeet vooral niet op te slaan! De categorie is aangemaakt! Wil je een categorie nog verder onderverdelen, dan moet je kiezen onder welke categorie je je nieuwe onderverdeling wil steken en kies je deze uit de opties in Categorie UID (stap 5) Een link maken: 1 Zorg dat je op de hoofdmenu in Lijst staat 2 Maak nieuw record 3 Kies de optie link 4 Vul de naam in waarmee de lik zal weergegeven worden onder label Onder omschrijving kan je een korte omschrijving van de website plaatsen en eventueel een afbeelding toevoegen onder het deel Afbeelding 5 Vul onder HREF het website adres in, klik op de wereldbol en in het nieuw schermpje typ je de URL. Bij Open in venser kies je de grootte waarin de link zal geopend worden via een nieuw venster 6 Als alles is ingevoerd klik op Bepaal link 7 De status is normaal goedgekeurd 8 Kies de categorie Vergeet vooral niet op te slaan! VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement Leren is jezelf verrijken, jong of wat ouder, ervaren of groen achter de oren. Leerprocessen leggen vaardigheden bloot die zorgen voor verdieping en kwaliteit van politiek engagement. De dienst vorming ondersteunt, traint en inspireert de uitdragers van het christen-democratische gedachtegoed. De dienst vorming

28 coördineert het vormingsaanbod, zowel korte als langere trajecten, gericht op de verschillende doelgroepen en met aandacht voor individuele begeleiding. Externe vorming wordt toegankelijk gemaakt door de beschikbare informatie te stroomlijnen. Hiervoor werkt de dienst nauw samen met de diensten communicatie en beweging, met Ceder en met de fracties. Kwaliteitszorg vraagt een geïntegreerde aanpak van vorming, horizontaal verweven in alle geledingen en structuren van de partij. Jonathan Cardoen Verantwoordelijke vorming CD&V Tel: Fax: Marleen Daeleman secretariaat Dinamo Tel: Fax: Stefaan Deleeck Tel : Patricia Van Overstraeten Webmaster Tel : Luc Stroobant Koenraad Van Coppenolle Informatica Tel: Fax: Kurt Callaerts dienst beweging Tel :

Inhoudsopgave. Scholingsboulevard Handleiding TYPO3

Inhoudsopgave. Scholingsboulevard Handleiding TYPO3 Inhoudsopgave Over TYPO3...4 Specifieke voordelen TYPO3:...4 Redacteur / Beheerder / Ontwikkelaar...5 De backend van Typo3...7 Het inloggen...7 Het beginscherm...7 De boomstructuur...9 Iconen van Typo3...11

Nadere informatie

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website december 2010 1 Inhoudsopgave Inloggen in TYPO3... 3 Algemene informatie... 4 De paginastructuur... 4 Iconen en paginanamen... 4 Het bestandsbeheer

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

Pagina s toevoegen Pagina 2 6. Informatiepagina s aanmaken Pagina 6 25. Tekst invoegen op een pagina Pagina 7 9

Pagina s toevoegen Pagina 2 6. Informatiepagina s aanmaken Pagina 6 25. Tekst invoegen op een pagina Pagina 7 9 Pagina s toevoegen Pagina 2 6 Informatiepagina s aanmaken Pagina 6 25 Tekst invoegen op een pagina Pagina 7 9 Pagina s (on)zichtbaar maken op de website Pagina 8-9 & 31 Foto s opladen in een pagina via

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

FAQ: meest gestelde vragen http://typo3.cdenv.be/handleidingen/faq.pdf

FAQ: meest gestelde vragen http://typo3.cdenv.be/handleidingen/faq.pdf FAQ: meest gestelde vragen http://typo3.cdenv.be/handleidingen/faq.pdf Overzicht Waar vind ik de handleiding? 2 Hoe krijg ik mijn site op http://www.cdenv.be/linken/afdelingen/? 2 Kan ik de hoofding van

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

Handleiding WebEtui. Over WebEtui. Het verschil tussen wijzigen, bewaren en publiceren

Handleiding WebEtui. Over WebEtui. Het verschil tussen wijzigen, bewaren en publiceren pagina 1 van 11 Handleiding WebEtui Over WebEtui WebEtui is een beheersysteem waarmee redacteuren snel en eenvoudig een website kunnen onderhouden. WebEtui is met name geschikt voor websites waarbij meerdere

Nadere informatie

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in Handleiding Content 2 MS Gefeliciteerd met uw keuze voor Content 2 MS, het CMS van Eye for your Vision. Met ons CMS kunt u heel eenvoudig, zonder kennis van de onderliggende techniek, de inhoud van uw

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Clubwebsite

Handleiding Sportlink Clubwebsite Handleiding Sportlink Clubwebsite Versie 1.6 januari 2009 Sportlink Services Huis ter Heideweg 14 3705 LZ Zeist www.sportlink.nl 1 Inhoud Handleiding Sportlink Clubwebsite 1 Versie 1.4 december 2008 1

Nadere informatie

WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL

WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL Inleiding Deze handleiding is gemaakt om te illustreren hoe je een website kunt bouwen met Google Sites. Met deze eenvoudige, maar uitgebreide handleiding

Nadere informatie

screenpost Wat is screenpost

screenpost Wat is screenpost screenpost on-line nieuwsbrief generator professionele opmaak van uw email-nieuwsbrieven kostenbesparend en eenvoudig te bewerken eenvoudig verzendlijst beheer archief en documenten beheer Wat is screenpost

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

Handleiding IVN afdelingswebsite

Handleiding IVN afdelingswebsite Handleiding IVN afdelingswebsite Een praktische handleiding voor IVN afdelingen. Handleiding IVN afdelingswebsite Datum: 10 maart 2013 Versie: 1.3 Auteurs: John Roggen, Fanny van Zon, Hans Hogenbirk op

Nadere informatie

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Wat is Google Sites? Google Sites is een online systeem om websites te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een computer met internet. Een gewoon account

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 Handleiding ILIAS Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 G. Smits 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inloggen... 5 De pagina editor... 8 Paragraaf invoegen... 9 Media invoegen... 12 Voer vraag

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Novosite

Gebruikershandleiding Novosite Gebruikershandleiding Novosite Inhoudsopgave Inleiding Support Feedback Aan de slag Inloggen Websiteinstellingen Afbeeldingen Paginas Logo Bestanden Modules Fotogallery Weblog Webhop Links Gastenboek Mailinglist

Nadere informatie

Werkbeschrijving Basisvaardigheden WordPress

Werkbeschrijving Basisvaardigheden WordPress Werkbeschrijving Basisvaardigheden WordPress V e r s i e j u n i 2 0 1 2 Inhoud Inhoud... 1 Introductie WordPress... 3 1 Het Begin... 4 1.1 Inloggen op je website... 4 1.2 Het Dashboard... 5 1.3 De Editor...

Nadere informatie

Handleiding WordPress

Handleiding WordPress Handleiding WordPress Paul Brink MrWebsite Inleiding Klanten van MrWebsite kunnen snel en gemakkelijk hun website bijhouden met een Content Management Systeem. Op het internet wordt een grote diversiteit

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie