VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement"

Transcriptie

1 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement STARTEN 1. Ga naar vb. 2. Vul uw usernaam (gebruikersnaam) in en uw paswoord. 3. Klik op de Log-in knop. Zowel je gebruikersnaam als je paswoord heb je via de partij ontvangen. Indien beide goed zijn, krijg je de startpagina van TYPO3 met een overzichtje van welke mogelijkheden het programma heeft. Links verschijnt er tegelijk de hoofdmenu. Klik op de functie lijst in de hoofdmenu. Dan verschijnt de boomstructuur van je website rechts van de hoofdmenu. Je bent nu klaar om verder te werken

2 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement Hoofdmenu VERKLARING SYMBOLEN EN BELANGRIJKSTE MENU S Web Pagina Beeld Lijst Info Bestand Help Alles onder dit symbool heeft betrekking op je eigen website en de bewerkmogelijkheden van je website via TYPO3. Geeft de samenstelling van de pagina weer die in je boomstructuur is aangeduid. Geeft het beeld weer hoe je pagina in realiteit zal worden weergegeven. De weergave is van de pagina die in je boomstructuur is aangeduid. Bewerkmodus voor je website te bewerken. Alle onderdelen worden weergegeven per record. Alle info over de pagina die je hebt aangeduid in je boomstructuur zoals de boomstructuur van de betreffende pagina en de pagina-informatie. Hieronder vind je alle logo s, foto s van mandatarissen en heb je de mogelijkheid zelf foto s en afbeeldingen van je afdeling/gemeente te downloaden. Hulp met TYPO3. Meer info over TYPO3 en de uitgebreide handleiding. Log uit Uitloggen en stoppen met je website te bewerken. Symbolen Je webpagina bekijken zoals ze effectief op het internet zal weergegeven worden. De pagina bewerken. Een nieuwe pagina, record of inhoudselement aanmaken. Verbergt de betrokken pagina. De pagina, de record of inhoudselement verplaatsen. De pagina, de record of inhoudselement naar het klembord kopiëren. Bewaren. Maak er een automatisme van om altijd nadat je dingen in hebt gebracht hierop te klikken. Bewaren en meteen ook weergeven zoals de website zal weergegeven worden.

3 Contextmenu Deze menu verschijnt wanneer je op de boomstructuur op het paginasymbool klikt. Toon Geeft de pagina weer zoals ze op het internet wordt getoond. Bewerken Van hieruit kan u de pagina aanpassen, items toevoegen,.... Nieuw Om een nieuwe pagina aan te maken of een inhoudselement van een pagina. Info De belangrijkste gegevens over de pagina. Kopiëren Kopieert de pagina (met inhoud) naar het klembord. Knippen De pagina wordt naar het klembord verplaatst. De oorspronkelijke pagina verdwijnt! Plakken in Inhoud van het klipbord wordt onder de gekozen pagina ingevoegd m.a.w. een niveau lager. Plakken na Inhoud van het klipbord wordt direct na de gekozen pagina ingevoegd. Meer opties: toont de optie verplaats pagina/nieuw assistent/geschiedenis-herstel/web>lijst Verberg Om een pagina al dan niet te verbergen op de website. Zichtbaarheid Hiermee kan u een pagina gedurende een bepaalde tijd weergeven. Pagina-info Verwijderen Tip: Ga met je cursor over de symbolen waarvan je de functie niet kan herinneren en er zal weergegeven worden welke functie het betrokken symbool heeft.

4 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement OPGELET!!!! Je hebt in je boomstructuur MAPPEN en PAGINA'S. PAGINA: MAPPEN: Hier kan je tekst, afbeeldingen, plugins (speciale functies zoals nieuwsberichten, links, personen,...) op invoegen. Verwijzen naar een plugin. Zo gebruik je de map Nieuws om nieuwsitems toe te voegen. Zo gebruik je de map Kalender om aktiviteiten aan je kalender toe te voegen.

5 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement EEN PAGINA AANMAKEN Er zij hiervoor 2 grote manieren, via de icoontjes in het rechtervak van je scherm of via het contextmenu Een pagina aanmaken via de icoontjes 1. Klik op het item Lijst van de hoofdmenu 2. klik op het symbool maak nieuw record bovenaan rechts 3. Het programma vraagt welk soort record, kies voor pagina en best voor de pagina -assistent. 4. Kies de positie waar je de nieuwe pagina wil invoeren door op de gewenste grijze pijl te klikken. 5. Definieer je nieuwe pagina 1 Verberg pagina Je pagina zal niet weergegeven worden op het internet (front-end) maar wel in het programma (back-end). De pagina is niet raadpleegbaar via het internet.

6 2 Type Kies welke soort pagina je wil uit de mogelijkheden. Kies voor een gewone pagina standaard (niets wijzigen). 3 Paginatitel Verplicht vak. Hoe ga je je nieuwe pagina benoemen? 4 Verberg in menu Door deze optie aan te vinken, zal de pagina niet in de menu opgenomen worden van je website op het internet (front-end), de pagina is wel raadpleegbaar via het internet. 5 Selecteer sjabloon Wens je een pagina met of zonder submenu in de linker kolom (standaard is dit steeds met). 6 Selecteer sjabloon voor inhoud Laat je toe in een of meerdere kolommen te werken. 7 Algemene opties Vul hier de start en eind datum voor de pagina in. De pagina wordt gedurende deze periode getoond. Deze laatste optie komt bii alle inhoudselementen terug. 8 Subpagina's opnemen De opties van start- en stopdatum gelden ook voor alle pagina's die je onder de nieuwe pagina aanmaakt. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan! 6. Eens je alles bewaarde, zal je zien dat je boomstructuur opnieuw zal gestructureerd worden met je nieuwe pagina er in geplaatst op de plek die jij wou.

7 Een pagina aanmaken via het contextmenu 1. Klik op het item Lijst van de hoofdmenu 2. Ga met je cursor op een pagina-symbool staan van je boomstructuur en klik er op, de contextmenu zal verschijnen (zie afbeelding hiernaast) 3. Kies de optie Nieuw 4. Het programma vraagt welk soort record, kies voor pagina en best voor de pagina -assistent. 5. Kies de positie waar je de nieuwe pagina wil invoeren door op de gewenste grijze pijl te klikken. 6. Definieer je nieuwe pagina 1 Verberg pagina Je pagina zal niet weergegeven worden op het internet (front-end) maar wel in het programma (back-end). De pagina is niet raadpleegbaar via het internet.

8 2 Type Kies welke soort pagina je wil uit de mogelijkheden. Kies voor een gewone pagina standaard (niets wijzigen). 3 Paginatitel Verplicht vak. Hoe ga je je nieuwe pagina benoemen? 4 Verberg in menu Door deze optie aan te vinken, zal de pagina niet in de menu opgenomen worden van je website op het internet (front-end), de pagina is wel raadpleegbaar via het internet. 5 Selecteer sjabloon Wens je een pagina met of zonder submenu in de linker kolom (standaard is dit steeds met). 6 Selecteer sjabloon voor inhoud Laat je toe in een of meerdere kolommen te werken. 7 Algemene opties Vul hier de start en eind datum voor de pagina in. De pagina wordt gedurende deze periode getoond. Deze laatste optie komt bii alle inhoudselementen terug. 8 Subpagina's opnemen De opties van start- en stopdatum gelden ook voor alle pagina's die je onder de nieuwe pagina aanmaakt. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan! 6. Eens je alles bewaarde, zal je zien dat je boomstructuur opnieuw zal gestructureerd worden met je nieuwe pagina er in geplaatst op de plek die jij wou.

9 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement EEN PAGINA INVULLEN 1. Zorg dat in je hoofdmenu de knop Lijst in een grijze achtergrond is geplaatst. Is dit niet het geval, klik dan op Lijst. 2. Kies met de cursor de pagina waar je een inhoudselement wil aan toevoegen en klik op deze pagina in de boomstructuur. 3. Klik in het iconenmenu bovenaan rechts het icoontje Maak nieuw record aan of klik op deze titel met bijhorend icoontje. 4. Kies onder de optie Pagina inhoud, Klik hier voor de assistent. Je krijgt volgend scherm:

10 5. Kies welk soort inhoudselement je wil toevoegen door je keuze aan te stippen. Automatisch krijg je dan de vraag op welke plaats je het inhoudselement op je pagina wenst. Indien je bij de pagina aanmaak koos voor het standaard sjabloon voor inhoud, kies dan ook hier voor de optie normaal. Klik op de grijze pijl. 6. Afhankelijk van het inhoudselement dat je hebt gekozen, krijg je nu telkens een invulformulier dat de gegevens vraagt die je nodig hebt om het betreffende inhoudselement aan te kunnen maken. Kijk verder naar het overzicht en de uitleg per inhoudselement. Vergeet de pagina vooral niet op te slaan!

11 VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement DE INHOUDSELEMENTEN Je hebt de keuze (via de pagina-inhoud assistent) uit een hele reeks inhoudselementen. Ze zijn gerangschikt onder 4 grote delen: specifieke paginainhoud, speciale elementen, formulier elementen en plugins. Gebruik je de assistent niet, dan kan je dezelfde keuze maken door via de pagina-inhoud in het menu type je keuze te maken uit dezelfde inhoudselementen. Het invulformulier wordt dan automatisch aangepast aan het inhoudselement dat je koos. We gaan hier telkens verder vanaf het scherm dat je krijgt als je het deel EEN PAGINA INVULLEN hebt gevolgd en aan punt 6 zit. Specifieke pagina-inhoud Gewone pagina-inhoud Je koos voor het Type (1): Tekst Bepaal in Kolommen (2) waar in de pagina de tekst moet komen. Voor en Na (3) laat je toe om extra witruimte voor of na het inhoudselement tekst) toe te voegen. De hoeveelheid witruimte wordt uitgedrukt in pixels. De optie Frame (4) biedt je de mogelijkheid een kader rond het element Index (5) zorgt dat het inhoudselement wordt opgenomen in de index.

12 Naar boven (6) plaatst bij het inhoudselement een pijltje met een link de pagina. Dit kan handig zijn wanneer de pagina's wat lang uitvallen. In het vak Kop (7) voer je een hoofding in voor het inhoudselement. De hoofding kan je vervolgens uitlijnen. U kan via Type (8) de lay-out van de kop aanpassen, tevens kan je een link aan toevoegen of er een datum (9) laten bovenplaatsen. Tekst met afbeelding onder/aan de rechterkant De onderdelen Type en Kop zijn identiek aan de voorgaande. Via de knop Browse/Bladeren selecteer je een afbeelding op de eigen PC. Let wel, deze afbeeldingen worden niet toegevoegd aan de lijst van beschikbare afbeeldingen op de webserver. Met de optie Positie (2) bepaal je de plaats waar het beeld moet komen. Indien je meerdere beelden op de pagina zet, kan je aangeven of ze in één of meerdere kolommen gepresenteerd moeten worden (optie Kolommen

13 indien bij de pagina-opmaak deze optie is ingebracht). Met de optie Rand plaatst je een kader rond het beeld. Ook de afmetingen (3) van het beeld kan je hier wijzigen. Verander je bij voorbeeld alleen de breedte dan zal de hoogte in de juiste verhouding aangepast worden. Aan het beeld kan ook een Link (4) worden toegevoegd. Met Klik-vergroten (5) zorg je er voor dat een groter formaat van de afbeelding in een apart venster wordt weergegeven wanneer u de afbeelding aanklikt. Onderschrift (6) : In dit vak vult u het bijschrift in dat onder de foto zal verschijnen. Deze tekst kan vervolgens links, rechts of gecentreerd geplaatst worden. Algemene opties: zoals bij de andere inhoudselementen kan u hier de Start en Stop datum aangeven.

14 Afbeeldingen Je kan zoveel afbeeldingen invoegen als je wil. Door de optie bij positie in kolommen je gewenste aantal aan te duiden bepaal je het uitzicht van je fotoreeks. Hoogte en breedte zijn aan te passen (in pixels). Ook effecten zijn mogelijk. Let op: de effecten en aanpassingen gelden telkens voor alle ingebrachte foto's bij hetzelfde inhoudselement. Afbeeldingen invoegen Via de partijbestanden Via je eigen bestanden Klik op Klik op bladeren Je krijgt een nieuw menu met als structuur Beeldbank en de naam van je afdeling. Door op de + naar Beeldbank te klikken krijg je de onderverdeling van de beeldbank (Apersand, Logo's, Personen) waar je je keuze kan uit maken. Zoek in je eigen mappen/bestanden welke afbeelding je wenst te gebruiken. Klik je afbeelding naar keuze aan en klik op de bewaarknop! WACHT tot je scherm hernieuwt en je afbeelding mee is opgenomen in de lijst. Je kan ook op de naam van je afdeling klikken. Daar kan je bestanden uploaden die je nuttig vindt steeds beschikbaar te hebben. Gewoon op bladeren klikken en je afbeelding(en) selecteren. Klik op Upload bestanden en ze staan in je persoonlijke website beeldbank.

15 Tip: Vink de optie Toon mini afbeelding aan en je ziet over welke afbeelding(en) het gaat. Bulletlijst Een lijst met een opsomming van dingen, voorafgegaan door een bullet of punt. Goed voor een opsomming van iets te maken. In het vak Tekst je verschillende punten onder elkaar plaatsen. Ze worden dan als aparte punten weergegeven. Vergeet vooral niet op te slaan! Tabel (max. 8 kolommen) Met de opties in de Lay-out kan je het uitzicht van je tabel naar keuze aanpassen. De celspacing gaat over de ruimte tussen de cellen onderling, de celpadding over de ruimte in de cellen voor er tekst in komt. Vergeet ook geen getal op te geven om de dikte van je kader aan te duiden indien je eer kader wenst rond jet tabelcellen. Gebruik best de assistent (logo naast de cel voor je tekst in te voeren). Met de linkse symbolen kan je rijen bewerken, onderaan kan je met die symbolen de kolommen bewerken. Vergeet vooral niet op te slaan! Speciale elementen Bestandslinks (filelinks) Laad je bestanden op zoals bij de afbeeldingen via je eigen bestand. Via omschrijvingen kan je extra info over het bestand meegeven.

16 Met de lay-out opties kan je het beeld naar keuze veranderen. Vergeet vooral niet op te slaan! Multimedia Tellers, geluid, bewegende beelden... Zorg dat je HTML-code (of een andere herkenbare code) hebt om in het parameter-veld in te voeren. Eventueel het bestand downloaden zoals eerder beschreven (vooral muziek/geluid en filmpjes). Vergeet vooral niet op te slaan! Menu/Sitemap

17 Met het inhoudselement Menu/Sitemap kan je bijvoorbeeld automatisch een lijst maken van de pagina's die zich op een lager gelegen niveau bevinden. Naast de gebruikelijke elementen heeft u hier vak Menu type (1). Daarmee bepaal je wat er precies in de lijst zal verschijnen. De meest voor de hand liggende optie is hier Menu bestaande uit subpagina's van deze pagina's. Andere optie is Menu bestaande uit subpagina's van deze pagina's (met korte omschrijving). Bij deze sitemap wordt dan onder elk item uit de lijst een korte omschrijving geplaatst. Deze omschrijving moet u ingeven bij de pagina instellingen in het vak Subtitel. In het vak Startpunt (2) geeft u aan vanaf welke pagina de onderliggende pagina's moeten getoond worden. Vergeet vooral niet op te slaan! Standaard HTML / HTML Je kan HTML (programmeercode) rechtstreeks invoeren.

18 Vergeet vooral niet op te slaan! Formulier elementen formulier/Form Klik meteen op bewaar of (bewaar en toon). Dan verschijnt de formulier assistent. Je krijgt een nieuw scherm waar je onder de kolom element type de labels kan wijzigen in het Nederlands. De invulruimte waarde onder Gedetailleerde informatie kan je ook in het Nederlands wijzigen. In de tabel speciale configuratie voor formulieren kan je de naam voor de verstuurknop en betreft in het Nederlands wijzigen. Vergeet onderaan het adres van de ontvanger niet in te vullen. Vergeet vooral niet op te slaan! Tip: Meerdere ontvangers hun adres invoeren is mogelijk. Plaats een ; tussen de adressen! Meer informatie over invulformulieren krijg je hieronder. Invulformulieren extra info

19 Met het inhoudselement formulier maak je een invulscherm waarin de bezoeker informatie kan invoeren. De geregistreerde gegevens worden vervolgens naar het -adres van je keuze verstuurd. In het vak Configuratie (1) verschijnt de code die u via de gebruiksvriendelijke Formulierassistent (2) opbouwt. De verschillende mogelijkheden van de assistent: In de kolom Element type (1) geeft u aan welk type informatie u wenst op te vragen.

20 De meest gebruikte types zijn: Invulveld: een veld bestaande uit één lijn, bv. om een naam in te geven. Tekstveld : een veld met meerdere lijnen, bv. om boodschap in te geven. Selectbox : hier kan je meerdere keuzemogelijkheden opgeven. De bezoeker kan dan één of meerdere mogelijkheden aanduiden. Checkbox : met deze optie geeft je één keuzemogelijkheid. De bezoeker kan het vakje aanvinken of blanco laten. Radioknoppen : de bezoeker krijgt meerdere keuzemogelijkheden maar kan slechts één optie selecteren. Blanco (geen type) : wanneer u geen type selecteert wordt de tekst in het vak Label als commentaar aan het formulier toegevoegd. Dit kan handig zijn wanneer je bij bepaalde velden een woordje uitleg kwijt wil. Laat je ook het veld Label leeg dan voeg je een blanco lijn toe aan het formulier. In het vak Type kiest u een Element type. Het vak Label is de tekst die verschijnt naast een formulierelement. Met het vak Verplicht geef je aan of het veld ingevuld moet worden of niet. De eigenschappen variëren naargelang het Element type je geselecteerd hebt. Bij een Invulveld kan je de naam van het veld opgeven, de breedte van het tekstvak, het maximum aantal karakters dat ingevuld kan worden en een standaard waarde (bv Vul hier uw naam in ). In de kolom Gedetailleerde configuratie (2) kan u bepaalde eigenschappen van het geselecteerde Element type opgeven. Afhankelijk van het gekozen Type wijzigen deze eigenschappen. Veld: is de naam van het label dat je opgaf Grootte: de lengte van het invulvakje Waarde: de tekst die vooraf zal ingevuld zijn in je invulvakje Kolommen / Rijen: om de grootte van je invulruimte te bepalen Opties tonen: mogelijke antwoorden Automatisch aanpassen/meervoudig: opties om een pul-down, keuzemenu,... te verkrijgen om je antwoorden te kiezen In het vak onderaan Speciale configuratie voor formulieren geeft u nog een aantal specifieke eigenschappen mee : Verstuurknop label: de tekst die op de knop verschijnt die de bezoeker aanklikt om het formulier te versturen HTML-modus geactiveerd: activeert je deze optie dan wordt

21 het formulier in HTMLformaat opgemaakt en verstuurd. Doet u dit niet dan zal de mail als een zuiver tekstbericht verstuurd worden. Betreft: vul hier de tekst in die je in de onderwerpregel van de wil plaatsen. adres ontvanger: vul hier het adres in van de persoon of de dienst waar het formulier naartoe moet gestuurd worden. Standaard staat niets ingevuld! Meerdere ontvangers zijn mogelijk, indien ingevoerd met tussen de s een ;. In het vak Spring naar pagina (3) geeft u de pagina op waar de bezoeker naartoe gebracht zal worden eens het formulier werd verstuurd. Meestal is dit een bedankings- of bevestigingspagina. In het vak adres ontvanger (4) vult u het adres in van de persoon of dienst voor wie het bericht bestemd is. Meerdere ontvangers zijn mogelijk, indien ingevoerd met tussen de s een ;. Vergeet vooral niet op te slaan! Zoekenformulier / Zoeken Selecteer deze optie als je een zoekrobot wil plaatsen die de website doorzoekt. De resultaten worden automatisch weergegeven. Vergeet vooral niet op te slaan! Plugins Algemene plugins Voor onderstaande elementen is een extensie (plugin) nodig:

22 Nieuws Agenda (Kalender) Personen Poll Links Concreet wil dit zeggen dat je eerst de plugin op de pagina moet plaatsen en soms configureren alvorens deze inhoudselementen kunnen afgebeeld worden. Sommige plugins zijn niet zo eenvoudig in te stellen (bv nieuws, kalender,...) andere zijn wel eenvoudig (personen). Om het je gemakkelijk te maken hebben we op de standaard aangeleverde webstructuur op bepaalde pagina s de plugins al geplaatst en geconfigureerd. In principe is het alleen de Personen -plugin die je misschien nog zelf op nieuwe Webpagina s zal willen installeren. Indien je van bepaalde voorgesinstallleerde plugins geen gebruik wil maken dan is het beter deze te verbergen (of de volledige pagina te verbergen) dan dat je deze verwijdert. Indien je er later toch gebruik van wenst te maken, moet je alleen het verbergen ongedaan maken (en dus niet de plugin herinstalleren en configureren). Een overzicht van de vooraf geïnstalleerde plugins Op de homepagina: Op Wie is wie > Partij bureau de Poll plugin de Kalender plugin de Nieuws plugin (nationaal en lokaal) de Banner plugin Op Wie is wie > Mandaten en Op Verkiezingen 2006 > Kandidaten: de Personen plugin Op Actueel > Nieuws Op Actueel > Nieuws Archief Op Actueel > Nieuwsbericht de Nieuws plugin de Nieuws plugin de Nieuws plugin Opgelet: deze pagina (Actueel > Nieuwsbericht) is niet opgenomen in de menu-structuur omdat de pagina het

23 volledige nieuwsbericht toont als de bezoeker op Lees meer heeft geklikt in het nieuwsoverzicht. Verwijder of wijzig deze pagina niet. Op Actueel > Kalender Op Kalender Event de Kalender plugin de Kalender plugin Opgelet: deze pagina is niet opgenomen in de menu-structuur omdat de pagina het volledige event toont als de bezoeker op Lees meer heeft geklikt in de kalender. Verwijder of wijzig deze pagina niet. Nieuwsberichten invoeren lokaal Een vooraf geïnstalleerde plugin. Op de pagina Nieuws worden de teksten weergegeven als je verder wil lezen 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de map Nieuws 3 Klik op maak een nieuw record 4 Kies het item NIEUWS 5 Voer de titel in van je nieuwsbericht (zorg dat de functie Verberg niet is aangevinkt, tenzij dit de bedoeling is) 6 Vul de gegevens van je nieuwsbericht in Vergeet vooral niet op te slaan! Je nieuwsbericht is ingevoerd. Wil je je bericht wijzigen, klik dan op de map nieuws en daarna op het potloodje achter het bericht dat je wil wijzigen. Zorg dat je hoofdmenu steeds op Lijst staat geselecteerd! Je kan ook een foto bij je nieuwsbericht voegen. Als je je gegevens hebt ingevoerd en alles bewaard, klik dan bovenaan op relations. Dan krijg je een scherm, analoog met de andere om een afbeelding toe te voegen. Vergeet vooral niet op te slaan!

24 Aktiviteit toevoegen - kalender Een vooraf geïnstalleerde plugin. Op de pagina Kalender-event worden de teksten weergegeven als je verder wil lezen en is de plugin geïnstalleerd 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de map Kalender 3 Klik op maak een nieuw record 4 Kies het item UITGEBREID KALENDER EVENT 5 Voer de informatie van je aktiviteit in Vergeet vooral niet op te slaan! Je aktiviteit is ingevoerd. Wil je je akiviteit wijzigen, klik dan op de map kalender en daarna op het potloodje achter de aktiviteit die je wil wijzigen. Zorg dat je hoofdmenu steeds op Lijst staat geselecteerd! Vergeet vooral niet op te slaan! Tip: Om de website te bekijken zoals hij effectief zal weergegeven worden met de nieuw toegevoegde gegevens, klik je best op Home in de boomstructuur en dan op het symbool van het vergrootglas in het rechtervak bovenaan. Dan zal een nieuw scherm weergegeven worden met je website. Een vooraf geïnstalleerde plugin op: Personen-fiche toevoegen Wie is wie > Partijbureau Wie is wie > Mandaten Verkiezingen 2006 > kandidaten 1 Hoofdmenu op Lijst 2 Kies de pagina waar de plugin is op geïnstalleerd 3 Klik op maak een nieuw record 4 Klik op Personen 5 Voer de gegevens/foto in van de persoon die je wenst

25 Vergeet vooral niet op te slaan! De persoon werd toegevoegd onder het item Personen op de betrokken pagina. Je kan de volgorde tussen de ingevoerde personen onderling wijzigen door: 1 Klik op Lijst in je hoofdmenu 2 Zorg dat je op de juist pagina staat waarop de plugin staat en de personen die je van volgorde wil wijzigen 3 Achter de personen staan symbolen, met de pijlen kan je de volgorde wijzigen Een plugin installeren - personenfiches Zorg dat je in je boomstructuur op de pagina staat waar de plugin dient op geïnstalleerd. 1 Hoofdmenu op lijst 2 Maak nieuw record 3 Kies de pagina inhoud assistent 4 Kies Algemene plugins 5 Positie: Normaal 6 Bij het invulformulier voor de plugin kies je onder het deeltje Plugin voor personen (andere opties zijn nieuws, banners, linklijst, ) Vergeet vooral niet op te slaan! De plugin is ingevoerd. Nu moet je de personenfiches nog invoeren. Kijk Personenfiche toevoegen. De personen worden automatisch weergegeven op de bladzijde.

26 Tip: Yves Leterme Met de symbolen achter inhoudselementen kan je heel wat realiseren. Zo kan je met de symbolen achter een ingevoerd record dat record gaan bewerken/verplaatsen. Potlood - bewerken van het record I Informatie tonen over de record Verklaring van de symbolen van links naar rechts Pagina met pijl linksom toont de wijzigingen en zal de laatste ongedaan maken Pagina met ster maak nieuw record na dit record Pijl naar boven/beneden verplaats dit record 1 positie Oog / Oog met streep door record zichtbaar of onzichtbaar Vuilbakje verwijder dit record 2 bladzijden record plakken schaar record knippen Verwijzingen maken - Links Je kan je links verder onderverdelen. Dit zijn de link categorie. Ofwel kan je gewoon je links toevoegen en dan spreken we over de link. Een link categorie maken: 1 Zorg dat je op de hoofdmenu in Lijst staat 2 Maak nieuw record 3 Kies de optie link categorie 4 Vul de naam in van de categorie (5) (onder welke categorie Cat. UID)

27 Vergeet vooral niet op te slaan! De categorie is aangemaakt! Wil je een categorie nog verder onderverdelen, dan moet je kiezen onder welke categorie je je nieuwe onderverdeling wil steken en kies je deze uit de opties in Categorie UID (stap 5) Een link maken: 1 Zorg dat je op de hoofdmenu in Lijst staat 2 Maak nieuw record 3 Kies de optie link 4 Vul de naam in waarmee de lik zal weergegeven worden onder label Onder omschrijving kan je een korte omschrijving van de website plaatsen en eventueel een afbeelding toevoegen onder het deel Afbeelding 5 Vul onder HREF het website adres in, klik op de wereldbol en in het nieuw schermpje typ je de URL. Bij Open in venser kies je de grootte waarin de link zal geopend worden via een nieuw venster 6 Als alles is ingevoerd klik op Bepaal link 7 De status is normaal goedgekeurd 8 Kies de categorie Vergeet vooral niet op te slaan! VORMING AFDELINGSWEBSITES Donderdag 27 oktober 2005 Vlaams Parlement Leren is jezelf verrijken, jong of wat ouder, ervaren of groen achter de oren. Leerprocessen leggen vaardigheden bloot die zorgen voor verdieping en kwaliteit van politiek engagement. De dienst vorming ondersteunt, traint en inspireert de uitdragers van het christen-democratische gedachtegoed. De dienst vorming

28 coördineert het vormingsaanbod, zowel korte als langere trajecten, gericht op de verschillende doelgroepen en met aandacht voor individuele begeleiding. Externe vorming wordt toegankelijk gemaakt door de beschikbare informatie te stroomlijnen. Hiervoor werkt de dienst nauw samen met de diensten communicatie en beweging, met Ceder en met de fracties. Kwaliteitszorg vraagt een geïntegreerde aanpak van vorming, horizontaal verweven in alle geledingen en structuren van de partij. Jonathan Cardoen Verantwoordelijke vorming CD&V Tel: Fax: Marleen Daeleman secretariaat Dinamo Tel: Fax: Stefaan Deleeck Tel : Patricia Van Overstraeten Webmaster Tel : Luc Stroobant Koenraad Van Coppenolle Informatica Tel: Fax: Kurt Callaerts dienst beweging Tel :

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Gevorderden training TYPO3. Stap voor stap de website beheren

Gevorderden training TYPO3. Stap voor stap de website beheren Gevorderden training TYPO3 Stap voor stap de website beheren Programma Nieuwsbrief opzetten Werken met formulieren Creatieve pagina opmaak, FC E 's uitleg van de smaakjes Gebruik van webmail Statistieken

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Websites i.s.m. Service @ School

Websites i.s.m. Service @ School Websites i.s.m. Service @ School Inhoudsopgave Introductie...3 Inloggen in het Beheer Panel...3 Aanpassen van de tekst op de pagina s...4 Nieuwe pagina maken...5 Toelichting op enkele knoppen...6 Een link

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS 12 maart 2007 Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 INLOGGEN... 3 Betekenis van de onderdelen...

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES wendy.dekeyzer@okra.be Opbouw trefpuntsite... 3 Startpagina... 3 Over OKRA... 7 Activiteiten... 8 Lid worden... 9 Contact... 10 Foto s... 11 Hoe starten?... 12

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Handleiding nieuwsbrief

Handleiding nieuwsbrief Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding nieuwsbrief Om in het nieuwsbrief systeem te komen vult u het volgende

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEHEER 5 2.1 Site structuur 6 2.2 Afdelingen 7 2.3 Beheerders 8 2.3.1 Rechten 9 2.3.1.1 Rechten Beheer 9 3. INSTELLINGEN

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2017 1 Inhouds opgave 1. Hoe log ik in? Inloggen in het CMS systeem is heel simpel! Hoe log ik in? Een pagina toevoegen. Een pagina vullen/aanpassen.

Nadere informatie

2 Pagina s binnen TYPO3

2 Pagina s binnen TYPO3 2 Pagina s binnen TYPO3 Als u links onder de module Web klikt op de submodule Pagina krijgt u aan de rechterzijde het volgende scherm: Afbeelding 2.2 (frontend) Afbeelding 2.1 (backend) De gele, blauwe

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Introductiehandleiding Website Dussense Boys

Introductiehandleiding Website Dussense Boys Introductiehandleiding Website Dussense Boys Versie: 1.0 Naam: E-mail: H.A.P.P. Ribbers e.ribbers@dussenseboys.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Account... 3 Inloggen met uw gebruikersaccount... 3 Uitloggen

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen

Leerlingdossier & handelingsplannen FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding kaart aanmaken in Google Maps

Handleiding kaart aanmaken in Google Maps Handleiding kaart aanmaken in Google Maps onderwerp online communicatie versie 1 datum 12 december 2016 afzender Eden Koopman Inhoudsopgave Waarom een eigen kaart aanmaken?... 3 Aan de slag... 4 De inhoud...

Nadere informatie

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website.

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Voor wie? U wilt uw bedrijf professioneel voor stellen? U wenst uw website graag zelf te onderhouden? U wenst het budget laag te houden? Wat?

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1 WORDPRESS op de FourBottles manier Pagina 1 Fijn dat je voor FourBottles hebt gekozen voor het realiseren van je website. Bij een website hoort natuurlijk een Content Management Systeem (CMS). Ik maak

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Inhoudsopgave Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)...2 Wat is LCMS 2?...3 Hoe gebruik ik LCMS 2?...3 De modules...4 Instellingen...4 Gebruikers...4

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 1. Formulieren aanmaken en plaatsen... 2 1.1 Formulieren aanmaken... 2 1.2 Formulier plaatsen op een pagina... 8 1.3 Aanmaken formulieren map...

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren

Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren Programma Uitleg indeling website Achtergrond beheeromgeving TYPO3 Het publiceren Opmaken homepage Het maken van pagina's Het opmaken van pagina

Nadere informatie

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen.

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen. Een Jimdo website Pagina s opvullen Je hebt je navigatie aangepast. Nu moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de pagina s ook overeen komen met het menu. Om te beginnen wis je de inhoud die reeds op de

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem

Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem FAST FORWARD DESIGN Fast Forward Design 2009 Inhoudsopgave Hoofdstuk1:De structuur van pagina s en artikelen 1.1 De manier van werken binnen TYPOLight

Nadere informatie

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ Stijn Van Baekel 1/19 - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ laatste aanpassing: 08/10/2008 Stijn Van Baekel 2/19 Index Index... 2 Inleiding... 3 1. Tonen van pagina s... 4 2. Beheer van pagina

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

DE MODULE FOTOGALERIJ

DE MODULE FOTOGALERIJ DE MODULE FOTOGALERIJ Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. INLEIDING... 2 2. PROCEDURE... 3 2.1. De module Fotogalerij openen... 3 2.2. Een galerij creëren.....4 2.2.1 Een galerij openen....4 2.2.2 Een galerij

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis Winkelparade.nl De krant voor winkelen in Nederland Handleiding Winkelparade Parade Basis Inhoudsopgave Inloggen...3 Het hoofdmenu...4 Mijn zoekwoorden invoeren of wijzigen... 5 Een nieuw nieuwsbericht

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Inleiding. Instellingen. Agendamodule

Inleiding. Instellingen. Agendamodule Inleiding Instellingen Agendamodule Inhoudsopgave 1. Starten in Omniwize 2 a) opstarten en inloggen 2 b) mijn profiel wijzigen (enkel nodig bij eerste gebruik) 2 2. Een kleine rondleiding door het programma

Nadere informatie

ACCEPETEREN RESERVERING

ACCEPETEREN RESERVERING E-mail Templates In i-reserve is het mogelijk gestandaardiseerde e-mails te verzenden. Het verzenden van dergelijke mails kan volledig worden geautomatiseerd: u maakt dan gebruik van zogenaamde automatische

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheersmogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

imailingtool Handleiding

imailingtool Handleiding imailingtool Handleiding 1 Inhoud 1 Introductie imailingtool 3 2 Aan de slag met imailingtool 3 2.1 Log-in 3 2.2 Homepage 4 3 Adressenlijst 5 3.1 Een nieuwe adreslijst aanmaken 5 3.1.1 Een adres toevoegen

Nadere informatie

Surf naar en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Surf naar  en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Surf naar www.sgrein.be en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Hier zie je de cursussen waartoe jij toegang hebt. Voorlopig zijn dit cursussen die door Tuur zijn aangemaakt en die toegankelijk zijn

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

4.1 Het creëren van inhoudselementen

4.1 Het creëren van inhoudselementen 4.1 Het creëren van inhoudselementen De inhoud van de pagina wordt gemaakt door gebruik van inhoudselementen. Je kunt een pagina maken door verschillende elementen in combinatie met elkaar te gebruiken.

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen. Met linken interne,externe en naar een mail op naam

Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen. Met linken interne,externe en naar een mail op naam Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen Met linken interne,externe en naar een mail op naam Ga naar de edesk van uw trefpunt Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk Klik in de edesk op Nieuws

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Handleiding gebruik photo-gallery

Handleiding gebruik photo-gallery Handleiding gebruik photo-gallery Nadat u uw photo-gallery admin wachtwoord heeft ingesteld kunt u op uw fotoboek inloggen op http://www.uwwebsite.nl/photo-gallery/ Mocht u ooit de instellingen en inhoud

Nadere informatie

Ooievaarspas.nl. Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving

Ooievaarspas.nl. Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving Ooievaarspas.nl Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving Versie 1.4 29-04-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voor u start 3 1.2 Verantwoordelijkheid 3 1.3 Vragen 3 2. Toegang 4 2.1 Inloggen 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Typo3

Gebruikershandleiding Typo3 Gebruikershandleiding Typo3 Inhoudsopgave: 1. Inhoudsopgave 2. Inloggen op de backend 3. Tekst aanpassen 4. Afbeeldingen toevoegen. a. Een afbeelding toevoegen in de teksteditor. b. Een afbeelding toevoegen

Nadere informatie

Wat is Wordpress? Over deze handleiding

Wat is Wordpress? Over deze handleiding Een kleine ordpress handleiding Versie 1.1-26 augustus 2012 2 Inhoudsopgave Wat is Wordpress?... 5 Over deze handleiding... 5 Inloggen op de site... 6 Paswoord vergeten... 7 Introductie in het dashboard...

Nadere informatie

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS 1. Keuze navigatietaal van de website 2. Aanloggen 3. Wachtwoord wijzigen 4. Wachtwoord vergeten 5. Een PPA uitnodiging sturen naar een kandidaat 6. Een PPA rapport creëren

Nadere informatie

Handleiding website Sint-Carolus

Handleiding website Sint-Carolus Handleiding website Sint-Carolus www.carolusschool.be INHOUD 1. AANMELDEN 1) Aanmelden... p2 2) Wachtwoord vergeten.. p2 2. FOTOALBUM 1) Foto s toevoegen.. p3 2) Fotoalbum toevoegen in stappen. p3 3) Foto

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Inhoud INLOGGEN EN REGISTREREN... 2 PROFIEL INSTELLINGEN... 2 PAGINA S... 4 AGENDA... 5 BEHEER MENU... 6 AANMAKEN OPENBAAR EVENEMENT...

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in Handleiding Content 2 MS Gefeliciteerd met uw keuze voor Content 2 MS, het CMS van Eye for your Vision. Met ons CMS kunt u heel eenvoudig, zonder kennis van de onderliggende techniek, de inhoud van uw

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave pag. 2

Inhoudsopgave pag. 2 www.hofdesign.nl 1 Inhoudsopgave pag. 2 Sblog: Beheerdersmenu pag. 3 Sblog: Berichten plaatsen pag. 4 Sblog: Berichten plaatsen (vervolg) pag. 5 Sblog: Afbeeldingen pag. 6 Sblog: Afbeeldingen (vervolg)

Nadere informatie

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Een nieuwe nieuwsbrief maken Om een nieuwe nieuwsbrief te maken klik je op de button nieuwe nieuwsbrief (2). Je kunt ook een reeds bestaande nieuwsbrief dupliceren

Nadere informatie