VOORBEELDRAPPORTAGE HBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEELDRAPPORTAGE HBO"

Transcriptie

1 VOORBEELDRAPPORTAGE HBO De casuïstiek die hieronder gehanteerd wordt, komt van de Hogeschool van Amsterdam, die meegedaan heeft in een pilot-studie. De opzet is algemeen van aard geweest zonder een gerichte probleemstelling. Dienovereenkomstig is ook de verslaglegging een puur diagnostische benadering van de opleiding. In het kader van het project Audit Flexibiliteit, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de HBOraad, heeft het projectteam in januari een pilot-audit uitgevoerd bij de Hogeschool van Amsterdam. De audit, bestaande uit 5 vragenlijsten, is afgenomen bij ±20 personeelsleden van de school en een aantal andere betrokken personen. Om een goede steekproef te hebben, zijn personen geselecteerd die voldoende overzicht hebben op alle beleidszaken van de opleiding of specifieke expertises hebben. Een ieder heeft op basis hiervan één, twee of drie vragenlijsten van de audit ingevuld. De bevindingen van de audit zijn besproken tijdens een workshop op 2 februari In deze rapportage worden de resultaten van de audit beschreven alsmede de eerste conclusies/bevindingen zoals deze in de workshop zijn besproken. Totaalbeeld omgeving De turbulentie in de omgeving is een resultante van de mate waarin de omgeving complex, dynamisch en onvoorspelbaar is. De mate van turbulentie bepaalt in welke mate het noodzakelijk is dat de organisatie zich wendbaar/flexibel toont in de omgeving. Zie onderstaand figuur voor de resultaten van de omgevingsturbulentie.

2 De omgeving van de onderwijsinstelling kenmerkt zich niet door een hoge turbulentie. De mate van turbulentie wordt met name beïnvloed door de complexiteit, die is op enkele punten hoog. De veranderlijkheid van de omgeving (dynamiek) is redelijk op bijna alle aspecten. De voorspelbaarheid van de veranderingen is in zijn algemeenheid groot te noemen, met uitzondering van het aspect arbeidsmarkt en personeel. Enkele omgevingsaspecten zijn erg complex. Maatregelen zijn dan vooral zinvol als ze gericht zijn op het omgaan met de complexiteit en niet zozeer op de veranderlijkheid van de omgeving. In een voorspelbare complexe omgeving ligt het accent meer op zorgvuldigheid en tijdigheid dan in een dynamische eenvoudige omgeving waar termen als snelheid en wendbaarheid meer van belang zijn. De instelling bevindt zich in een beperkt turbulente omgeving. In een dergelijke omgeving is het zinvol naast flexibiliteit tevens te streven naar efficiëntie en effectiviteit. De relatieve stabiliteit in de omgeving biedt ruimte om processen te standaardiseren met het oog op kostenbesparing en kwaliteitsbewaking. Totaalbeeld flexibiliteitsmaatregelen

3 Het overzicht van mogelijke maatregelen op het gebied van flexibiliteit, zoals dit is weergegeven in bovenstaand schema, is te groeperen naar fases in de bedrijfsvoering. Input Throughput Output De eerste vier maatregelen (instroom, vooropleidingsinstellingen, opleidingsactiviteiten en arbeidsmarkt) verwijzen naar maatregelen die genomen zijn om variaties in de input/toelevering te beheersen. Kennis/technologie, dienstverleningsproces, informatiesystemen, diensten in bewerking, personeel en financiële middelen verwijzen naar maatregelen om afwijkingen in het reguliere bedrijfsvoeringsproces op te vangen. Tot slot verwijzen maatregelen op het gebied van co-producenten, externe klanten, produkt/markt combinaties en informatie-activiteiten naar instrumenten om het aanbod aan te passen op de veranderende behoeften van (potentiële) afnemers. Het management ziet de handelingsopties in sterke mate en vooral gelegen op het gebied van diensten (in bewerking), daarnaast: Instroom van studenten/opleidingsactiviteiten, Kennis/technologie en Externe klanten. Docenten nemen vooral (en meer dan het management) maatregelen waarop het gebied van Externe klanten en Informatiesystemen. Op deze gebieden zagen zij de afgelopen jaren beweging (iets meer tekst om beweging te verklaren). Uit de grafiek blijkt dat het management een breder samengestelde groep dan uitsluitend de directie- meer dan docenten maatregelen waar neemt op het gebied van financiële middelen en arbeidsmarkt personeel. Op financieel gebied en op het gebied van arbeidsmarkt personeel zijn er desalniettemin weinig maatregelen genomen in de visie van managers, en in het bijzonder docenten. Een beeld van het overschot of het tekort aan maatregelen komt verderop in de rapportage aan bod.

4 Totaalbeeld primair proces De kenmerken van het primaire proces (onderwijsproces, onderzoeksproces en/of adviesproces) zijn te groeperen in drie clusters: aanbod/assortiment, capaciteit en werkproces. In zijn algemeenheid is het primair proces te duiden als gemiddeld flexibel. Binnen de grenzen van het curriculum zijn er redelijke mogelijkheden om te variëren/af te wijken.

5 Totaalbeeld structuur De structuur van de organisatie beweegt zich tussen de assen mechanisch en organisch. Een mechanistische structuur is geschikt voor een organisatie waar sprake is van sterke standaardisering, ingegeven door de wens om een lage kostprijs te bereiken, danwel doordat het product aan standaardspecificaties moet voldoen (b.v. bij het belastingkantoor). Een organische structuur is geëigend voor een organisatie met sterk wisselende markten, respectievelijk producten en diensten. De volgende aspecten vallen op: Verbijzondering : scoort naar doelgroep (organisch). Taakinhoud (organisch). Men ervaart een complexe taakinhoud. Uitwisselbaarheid. Blijft achter bij de ontwikkeling naar een meer organische organisatie. Dit hangt waarschijnlijk samen met de als complex ervaren taakinhoud. Er kan gesteld worden dat complexe taakinhouden vaak moeilijk uitwisselbaar zijn. Er geldt: docenten zijn aangetrokken op hun specialisme. Uitwisselbaarheid past daar niet bij. We adviseren docenten te betrekken bij visie-ontwikkeling en de harmonisatie van processen en kwaliteiten die in de toekomst geleverd moeten worden. De waarde voor standaardisatie ligt ongeveer in het midden. Onze hypothese is dat ook de standaardisatie versterkt moet worden, indien de gap naar het masteraanbod overbrugd moet worden

6 Een organische organisatie zien we dus niet bij alle ontwikkelingsdoelen van een hogeschool als integraal nastrevenswaardig. Er lijkt sprake van een paradoxale situatie: een meer organische organisatie kan uitsluitend worden gerealiseerd indien bepaalde mechanische aspecten versterkt worden. Totaalbeeld cultuur Bevindingen: Leiderschapsstijl. Deze wordt door docenten als participatief ervaren. Er wordt ook veel geïmproviseerd. Gezien de strategische oriëntatie zou er meer regie moeten komen, om de gap tussen de strategische oriëntatie op het mastersaanbod en de huidige praktijk te overbruggen. Identiteitsvorming. Docenten ervaren een heterogene gemeenschappelijkheid. Dit is sterker dan bij het management. Dit betekent dat meerdere opvattingen naast elkaar bestaan over de identiteit. De medewerkers zullen zichzelf gemakkelijker in de identiteit kunnen herkennen, maar het algehele beeld van de medewerkers over de identiteit is minder eenduidig.

7 Externe oriëntatie. Docenten ervaren een open, op de lange termijn gerichte externe oriëntatie. Tevens ervaren docenten beperkingen van een meer conserverende, inactieve planningsattitude (er wordt niet gepland), terwijl het management de planningsattitude als pro-actief waarneemt. Voor de overige aspecten lijkt het management de cultuur overeenkomstig te ervaren. Matrix In de flexibiliteitsmatrix wordt de turbulentie in de omgeving gekoppeld aan de flexibiliteitsmaatregelen die reeds zijn genomen. Hieruit volgt een gedetailleerd overzicht van gebieden waarop de flexibiliteit tekort schiet of een overschot heeft. De uitkomsten op primair proces, structuur en cultuur bepalen of er binnen deze elementen nog ruimte bestaat om meer flexibiliteitsmaatregelen te nemen.

8 Onderstaand is in algemene termen een overzicht gegeven van de gesignaleerde tekorten in de flexibiliteitsmaatregelen. Afstemming met de markt Het punt afstemming met de markt verwijst naar twee gebieden in de flexibiliteitsmatrix die een tekort laten zien. Enerzijds de kolom die aantoont dat er onvoldoende maatregelen worden genomen op het gebied van Produkt/markt combinaties en anderzijds de rij die aangeeft dat er onvoldoende maatregelen zijn om op de ontwikkeling van markten en concurrenten te kunnen inspelen (rij). Beide punten verwijzen naar een beperkte afstemming met de markt. Het aanbod van de school onderscheidt zich door de vorm van onderwijs. Het concept zoals dat bij de introductie is ontwikkeld wordt in de directe contacten met studenten en afnemers redelijk flexibel aangewend. Het concept wordt echter in structurele zin niet of nauwelijks getoetst en doorontwikkeld. Als er een nieuwe produkt markt combinatie zal worden ontwikkeld zal dit leiden tot een nieuw instituut. De discussie wijst uit dat het beheer van de assortimentsmix van onderwijsinstellingen (in de regio) valt onder de directe verantwoordelijkheid van het CvB van de hogeschool in Amsterdam. Het overstijgt hiermee de invloedssfeer van de afzonderlijke instituten. Tevens is opgemerkt dat de prioriteit en nadruk binnen de instelling de laatste jaren zat in het professionaliseren van de jonge kleine organisatie. Bestendigen en consolideren lijken in dat kader belangrijker dan groei en verandering De gesignaleerde tekorten in de flexibiliteitsmatrix zijn hiermee verklaard. De verantwoordelijkheid voor het nemen van de eventueel aanvullende maatregelen ligt bij een hoger hiërarchisch niveau.. De vraag of deze vorm van besturing effectief en wenselijk is, hangt samen met de volgende discussiepunten. Overigens voert het te ver om daar in het kader van dit onderzoek een oordeel over te geven. Wat is de verwachte lengte van de levenscyclus van het onderwijsconcept Heeft het CvB voldoende instrumenten, informatie en middelen om de verantwoordelijkheid voor het beheer en uitbouwen van de assortimentsmix adequaat te kunnen vervullen. Profiteren de verschillende onderdelen van de verschillende opleidingen voldoende van elkaar en zijn ze voldoende afwijkend. Wordt er voldoende gebruik gemaakt van schaalvoordelen. Is voldoende transparant wat de autonome behoefte is van de onderwijsinstelling. Welk leerlingenaantal, welk aanbod, welke relatie met andere aanbieders. 2. Financiële middelen De kolom van financiële middelen toont aan dat er een beperkte flexibiliteit is in het aanwenden van budgetten. Deze beperking kan wijzen op de absolute omvang van de budgetten of de flexibele aanwending ervan.

9 In overleg tussen hogeschool en instituut moet onderzocht worden in hoeverre flexibilisering van financiële middelen mogelijk/wenselijk is. 3. Overig De flexibiliteitsmatrix laat tevens een tekort zien op het gebied van kennis en technologie en beroepenveld. Er worden onvoldoende maatregelen genomen om de ontwikkeling in deze omgevingsvariabelen te kunnen volgen en te kunnen inbedden in de organisatie. Bovenstaand is een eerste overzicht gegeven van de resultaten van de uitgevoerde audit. Zoals eerder opgemerkt zijn de resultaten slechts voor een deel besproken binnen de onderwijsinstelling. De voorliggende management letter kan dan ook worden gezien als een eerste conclusie van de bevindingen en dient tevens ter voorbereiding van de nadere discussie

MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT

MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT Deze managementletter is een geanonimiseerde samenvatting van de managementletters voor de drie pilots die reeds zijn uitgevoerd in het kader van de Audit Flexibiliteit.

Nadere informatie

Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering

Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering Agenda Flexibiliteit Opzet audit Turbulentie in de omgeving en Flexibiliteitsmix Flexibliteitsmatrix Mogelijkheden voor flexibiliteit: primaire

Nadere informatie

FLEXIBILITEITSAUDIT. een integrale management audit. Henk Volberda i.s.m. ERBS & GITP

FLEXIBILITEITSAUDIT. een integrale management audit. Henk Volberda i.s.m. ERBS & GITP FLEXIBILITEITSAUDIT een integrale management audit Henk Volberda i.s.m. ERBS & GITP Audit 1 AGENDA 4 Barrieres Omgeving & Management 2 5 Verandertrajecten Evaluatie 3 6 Conclusies FLEXIBILITEITSAUDIT een

Nadere informatie

MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT BAM. GITP OrganisatieAdvies

MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT BAM. GITP OrganisatieAdvies MANAGEMENT LETTER AUDIT FLEXIBILITEIT BAM GITP OrganisatieAdvies - 2 - INHOUD 1. Inleiding...3 2. Totaalbeeld omgeving...4 3. Totaalbeeld flexibiliteitsmaatregelen...7 3. Totaalbeeld flexibiliteitsmaatregelen...7

Nadere informatie

1 Kunt u een typering geven van de organisatiestructuur van uw organisatie-eenheid?

1 Kunt u een typering geven van de organisatiestructuur van uw organisatie-eenheid? Voorbeeldvragen HBO Structuur 1 Kunt u een typering geven van de organisatiestructuur van uw organisatie-eenheid? - Ingericht naar vakgroepen - Grove sector/divisie structuur (grote eenheden) - Fijne sector/divisie

Nadere informatie

Flexibel werken en organiseren

Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Inhoud Inhoud Inleiding De kracht van flexibiliteit Differentiatie in ontwikkeling en doorstroom gebaseerd op organisatieverschillen Aspecten

Nadere informatie

Quick-scan flexibiliteit

Quick-scan flexibiliteit Quick-scan flexibiliteit Hieronder leggen we u enkele stellingen voor die betrekking hebben op de omstandigheden en de markt waarin uw onderneming, divisie of business unit (dit kunt u zien als uw organisatie

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Samenvattende notitie bij het rapport Reële analyse, reële verwachtingen van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Samenvattende notitie bij het rapport Reële analyse, reële verwachtingen van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Samenvattende notitie bij het rapport Reële analyse, reële verwachtingen van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Amsterdam, 19 juni 2007 1. INTRODUCTIE De indruk bestaat dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (hierna

Nadere informatie

Rampen- en Crisisbestrijding: Wat en wie moeten we trainen

Rampen- en Crisisbestrijding: Wat en wie moeten we trainen Kenmerken van rampen- en crisisbestrijding Crisissen of rampen hebben een aantal gedeelde kenmerken die van grote invloed zijn op de wijze waarop ze bestreden worden en die tevens de voorbereiding erop

Nadere informatie

Ontwikkelen salarissysteem

Ontwikkelen salarissysteem Ontwikkelen salarissysteem Augustus 2012 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl HR ontwikkelaanpak Externe ontwikkelingen Overleg (Management,

Nadere informatie

Factsheet Competenties Ambtenaren

Factsheet Competenties Ambtenaren i-thorbecke Factsheet Competenties Ambtenaren Competenties van gemeenteambtenaren - nu en in de toekomst kennis en bedrijf Gemeenten werken steeds meer integraal en probleemgestuurd aan maatschappelijke

Nadere informatie

Vier in Balans-tool. Teamrapportage

Vier in Balans-tool. Teamrapportage Vier in Balans-tool Teamrapportage 1 Inleiding Deze tool is gebaseerd op het Vier in Balans-model. Dit model vat samen wat er uit wetenschappelijk onderzoek bekend is over succesvolle invoering en gebruik

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE EN MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR - 15:45 UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE EN MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR - 15:45 UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ORGANISATIE EN MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART 2015 14.15 UUR - 15:45 UUR SPD Bedrijfsadministratie ORGANISATIE EN MANAGEMENT B / 6 2015 Stichting ENS B / 6 Opgave 1

Nadere informatie

Leiderschap bij organisatie verandering. Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015

Leiderschap bij organisatie verandering. Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015 1 1 Leiderschap bij organisatie verandering Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015 Het belang van leiderschap: overal om ons heen 2 Thema s 3 1. Wat is leiderschap?

Nadere informatie

Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017

Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017 Audit- en beleidsevaluatieprogramma 2017 Beschrijving opdrachtgever College van Bestuur opdrachtnemer BE&C auteur BE&C, Cors Punt documenttype Instrument beleidscyclus Evaluatie thema (sub-thema)

Nadere informatie

Vier in Balans-tool. Rapportage Teamlid

Vier in Balans-tool. Rapportage Teamlid Vier in Balans-tool Rapportage Teamlid 1 Inleiding Deze tool is gebaseerd op het Vier in Balans-model en is aangevuld met elementen uit Didactiek en Leiderschap in Balans. Dit model vat samen wat er uit

Nadere informatie

Transactieland Koppelzone concept

Transactieland Koppelzone concept Transactieland Koppelzone concept Vooraf Het koppelzone 1 concept is een bepaalde manier van samenwerken Het samenwerken wordt daarbij ondersteund door c.q. in die samenwerking wordt gebruik gemaakt van

Nadere informatie

Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten

Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten Positionering Overheidsarchiefdiensten Algemene uitkomsten Archief & BRAIN Managementconferentie 12 mei 14 Positioneringsmodel Archief wil strategie- en visievorming van de archiefsector stimuleren. Aandacht

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

QUICK SCAN FLEXIBILITEIT

QUICK SCAN FLEXIBILITEIT QUICK SCAN FLEXIBILITEIT Fictie BV A. Noniem Prof.dr. H.W. Volberda Dr. N.P. van der Weerdt voor: Deze rapportage is gebaseerd op de antwoorden van: met login code: Gepubliceerd op: De auteurs zijn niet

Nadere informatie

Voorspelbaar verkoopsucces met sales opportunities in SAP Business One

Voorspelbaar verkoopsucces met sales opportunities in SAP Business One Voorspelbaar verkoopsucces met sales opportunities in SAP Business One Op welke wijze beheert u klantrelaties en monitort u de behoeften en wensen van uw klanten en prospecten? Bent u op de hoogte van

Nadere informatie

BRAND REPORT CARD (Pag 162)

BRAND REPORT CARD (Pag 162) BRAND REPORT CARD (Pag 162) WAT IS DE WAARDE VAN UW MERK? De Brand Report Card (BRC) is een instrument om de sterktes van een merk te bepalen, om te identificeren waar verbeteringen nodig zijn en om inzicht

Nadere informatie

Teamscan op accreditatiewaardigheid

Teamscan op accreditatiewaardigheid Teamscan op accreditatiewaardigheid De Teamscan accreditatiewaardigheid (in vervolg: scan) geeft inzicht in hoe het opleidingsteam ervoor staat met betrekking tot de opleidingsaccreditatie. De scan bestaat

Nadere informatie

Integrale informatie voorziening: Inschrijven - Volgen Plannen - Roosteren. SIS Link 2010: Educator Scheduling, een nieuw paradigma

Integrale informatie voorziening: Inschrijven - Volgen Plannen - Roosteren. SIS Link 2010: Educator Scheduling, een nieuw paradigma Integrale informatie voorziening: Inschrijven - Volgen Plannen - Roosteren SIS Link 2010: Educator Scheduling, een nieuw paradigma Agenda SIS-Link 2010 Introductie Educator 03 Concept: Massa maatwerk 04

Nadere informatie

OVER SPP DOEL VAN SPP

OVER SPP DOEL VAN SPP OVER SPP DOEL VAN SPP Strategische PersoneelsPlanning (SPP) heeft tot doel het bieden van inzicht in de toekomstige arbeidsvoorzieningsvraagstukken van uw organisatie c.q. een onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

Samenwerken! Noodzaak of Kans?

Samenwerken! Noodzaak of Kans? Brug tussen onderwijs en ondernemer Visie op CRM voor onderwijsinstellingen Samenwerken! Noodzaak of Kans? 14 oktober 2011 Samenwerken! Kans of Noodzaak? Overheid HBO instelling WO instelling Netwerk van

Nadere informatie

Paradigmashift in kantelperiode

Paradigmashift in kantelperiode Paradigmashift in kantelperiode Van aanbodgericht naar vraaggericht Van grootschalig naar kleinschalig Centraal naar Decentraal Van landelijk naar lokaal Van hiërarchisch naar zelforganiserend Van bureaucratisch

Nadere informatie

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version Introductie Quickscan De financiële organisatie moet, net zo als alle andere ondersteunende diensten, volledig gericht zijn

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs In samenwerking met: Algemeen Dagblad Contactpersoon: Ellen van Gaalen Utrecht, augustus 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Tanya Beliaeva

Nadere informatie

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE 23.6.14 Omgevingskwaliteit is geen eenduidig gegeven Omgevingskwaliteit is een begrip dat in hoge mate subjectief is en door verschillende partijen anders wordt ingevuld 6

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

Naar een Zoetermeers Werkbedrijf. 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018

Naar een Zoetermeers Werkbedrijf. 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018 Naar een Zoetermeers Werkbedrijf 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018 Aanleiding Directe aanleiding: - Wens tot opheffing gemeenschappelijke regeling - Intentieverklaring drie gemeenten => Zoetermeers

Nadere informatie

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart www.zichtadviseurs.nl Het uitstippelen van een effectief risicoplan begint met elkaar leren kennen Ondernemen is risico lopen. Als ondernemer

Nadere informatie

Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor

Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor Whitepaper Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor In vijf stappen naar effectief online reputatiemanagement De online reputatie van merken en organisaties bepaalt in toenemende mate

Nadere informatie

WHITEPAPER Nl-ANALYSE

WHITEPAPER Nl-ANALYSE WHITEPAPER Nl-ANALYSE Inhoudsopgave: 1. Wat is een Next Level-analyse? 2. Waarom een Next Level-analyse en wat is de toegevoegde waarde? 3. Hoe komt een Next Level-analyse tot stand? 4. Dan is er en analyse,

Nadere informatie

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair)

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Groot Hoogwaak levert een professionele bijdrage aan het aanbod van woon-, zorg-, en welzijnsvoorzieningen voor ouderen in Noordwijk. Dit aanbod

Nadere informatie

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College minder moeilijk dan het lijkt 11-02-2010 Kees den Bok, Hoornbeeck College Jef van den Hurk, M&I/Partners Introductie Context Workshop FlexCollege (MBO2010/Kennisnet)

Nadere informatie

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Stop met procesgericht ICT-beheer Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Wie is Leo Ruijs? Leo Ruijs, Service 8-2 - Ontwikkelingen vakgebied 1950-1970 Beheer als specialisatie 1970-1990 ICT

Nadere informatie

BENCHMARKRAPPORTAGE PERSOONLIJK RAPPORT. De heer VOORBEELD

BENCHMARKRAPPORTAGE PERSOONLIJK RAPPORT. De heer VOORBEELD BENCHMARKRAPPORTAGE Raad van Commissarissen VOORBEELDORGANISATIE PERSOONLIJK RAPPORT De heer VOORBEELD Introductie Geachte heer VOORBEELD, Dit rapport geeft een beeld van (1) uw opvattingen over het functioneren

Nadere informatie

Individueel Beeld - Zelfbeeld Rapport. De heer Voorbeeld

Individueel Beeld - Zelfbeeld Rapport. De heer Voorbeeld Individueel Beeld - Rapport De heer Voorbeeld pagina 1 van 16 Introductie Geachte heer Voorbeeld, Voor u ligt uw individuele beeld-zelfbeeld verslag in het kader van het BoardResearch onderzoek van uw

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2012 Nr. 64 BRIEF VAN

Nadere informatie

Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk'

Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk' Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk' 29 januari 2013 Agenda 1) Uitgangssituatie 2) Voorlopige resultaten inventarisatie 3) (markt)ontwikkelingen 4) Wat is het vraagstuk? 5)

Nadere informatie

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK?

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? WHITEPAPER DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? DOOR M. HOOGERWERF, SENIOR BUSINESS CONS ULTANT Risicomanagement is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering. Dagelijks wordt er aandacht

Nadere informatie

Onderzoek automatisering en gebruik klantdata

Onderzoek automatisering en gebruik klantdata Onderzoek automatisering en gebruik klantdata in opdracht van mei 2014 1 Inleiding Bureau D & O heeft in opdracht van de SEH een onderzoek uitgevoerd onder de deelnemers van de SEH over de rol van automatisering

Nadere informatie

De Netwerkschool. Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015)

De Netwerkschool. Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015) Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015) De Netwerkschool Onderzoek naar werkzame bestanddelen voor vernieuwing van het middelbaar beroepsonderwijs Kohnstamm Instituut SEO Economisch

Nadere informatie

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Klantgerichtheid Selecteren van een klant Wanneer u hoog scoort op 'selecteren

Nadere informatie

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein Spiegelartikel: Meer omzet door: dr. Alex Klein Soms is het goed om uzelf een spiegel voor te houden, ook al is het beeld dat u te zien krijgt misschien niet altijd even leuk. Het is wél de realiteit en

Nadere informatie

Instrument. Avans-audit op onderwijskwaliteit. Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon

Instrument. Avans-audit op onderwijskwaliteit. Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon 1 Instrument Avans-audit op onderwijskwaliteit Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon 2 Inhoud 1 De context... 4 2 De inhoud... 5 3 De uitvoering... 6 3.1 De voorbereiding...

Nadere informatie

NIDAP biedt hogescholen ondersteuning bij het analyseren van de marktkansen voor de verschillende deeltijd en duale bachelor- en masteropleidingen.

NIDAP biedt hogescholen ondersteuning bij het analyseren van de marktkansen voor de verschillende deeltijd en duale bachelor- en masteropleidingen. Audits NIDAP biedt hogescholen ondersteuning bij het analyseren van de marktkansen voor de verschillende deeltijd en duale bachelor- en masteropleidingen. 2 De NIDAP Audit richt zich op deeltijd/duale

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst Wendbaar Organiseren Waar de samenleving voorheen relatief stabiel, eenvoudig en voorspelbaar was, is deze in de laatste decennia steeds wispelturiger, complexer en turbulenter geworden. Er is een andere

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions

S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions ONLINE INBASKET Test Person Competentie Rapport 7-nov-2016 Vertrouwelijk RAPPORT MANAGEMENTSIMULATIE HIGHLIGHT

Nadere informatie

Bestuursrapportage Personeeltevredenheidspeiling Basisonderwijs Stichting Grimm. Haarlem, maart 2009

Bestuursrapportage Personeeltevredenheidspeiling Basisonderwijs Stichting Grimm. Haarlem, maart 2009 Bestuursrapportage Personeeltevredenheidspeiling Basisonderwijs 2009 Stichting Grimm Haarlem, maart 2009 Verklaring termen en begrippen Profileringspunten en Verbeterpunten. De top 10 van de pluspunten

Nadere informatie

NIDAP Informatie 02042015 / Audits NIDAP. Opleidingsmarktonderzoek. Informatie over onze onderzoeksdiensten NIDAP 2015

NIDAP Informatie 02042015 / Audits NIDAP. Opleidingsmarktonderzoek. Informatie over onze onderzoeksdiensten NIDAP 2015 Opleidingsmarktonderzoek Informatie over onze onderzoeksdiensten 2015 1 Introductie Inleiding In dit korte document staat algemene informatie over onze opleidingsmarktonderzoeken. Tevens wordt dieper ingegaan

Nadere informatie

Datum: 31 augustus 2011

Datum: 31 augustus 2011 ICT assessment Methodiek: ITEM-C ICT assessment Ontwikkeld door: ITEM-C advies en interim management Auteur: H.W. Gooskens Datum: 31 augustus 2011 Copyright: ITEM-C advies en interim management Niets uit

Nadere informatie

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB)

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) www.zat.nl Over dit instrument 1 Commissies voor de Begeleiding (CvB s) hebben de taak om er met het team voor te zorgen dat iedere leerling optimaal gebruik

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

Werkdocument 1 Opleidingsconcept

Werkdocument 1 Opleidingsconcept Samenvatting De basis van de samenwerking binnen Samenscholing.nu is de gezamenlijke visie op de eisen waaraan onderwijskrachten in Rotterdam moeten voldoen. De aard van de opleiding is afgestemd op het

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Vier in Balans-tool. Individuele Rapportage

Vier in Balans-tool. Individuele Rapportage Vier in Balans-tool Individuele Rapportage 1 Inleiding Deze tool is gebaseerd op het Vier in Balans-model en is aangevuld met elementen uit Didactiek en Leiderschap in Balans. Dit model vat samen wat er

Nadere informatie

M Ondernemerschap en strategie in het MKB

M Ondernemerschap en strategie in het MKB M200609 Ondernemerschap en strategie in het MKB drs. A. Bruins Zoetermeer, september 2006 Ondernemerschap en strategie in het MKB Vernieuwing staat niet hoog in het vaandel van ondernemers in het MKB.

Nadere informatie

IT kwaliteit helder en transparant. bridging IT & users

IT kwaliteit helder en transparant. bridging IT & users IT kwaliteit helder en transparant bridging IT & users Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten CEPO helpt al meer dan 15 jaar organisaties om integraal de kwaliteit van hun informatiesystemen en

Nadere informatie

Wat zou het onderwijs zijn zonder virtuositeit?

Wat zou het onderwijs zijn zonder virtuositeit? VIRTUOOS ONDERWIJS EN VIRTUOOS ONDERWIJZEN: WAT BETEKENT DAT CONCREET & IN DE PRAKTIJK? Gert Biesta Brunel University London ArtEZ Institute of the Arts Wat zou het onderwijs zijn zonder virtuositeit?

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 Veelgestelde vragen van Partners www.novell.com WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 W a t i s d e I n t e l l i g e n t W o r k l o a d M a n a g e m e n t m a r k t? De Intelligent Workload

Nadere informatie

Flexibel onderwijs, waar staat u? Congres Bouwen en binden, 12 december 2016 Lex Jansen

Flexibel onderwijs, waar staat u? Congres Bouwen en binden, 12 december 2016 Lex Jansen Flexibel onderwijs, waar staat u? Congres Bouwen en binden, 12 december 2016 Lex Jansen Even voorstellen + Lex Jansen (1955) + Sen. consultant handicap + studie + 1981-2008 diverse functies in het HBO

Nadere informatie

Meer Control met minder Instrumentarium?

Meer Control met minder Instrumentarium? financiële specialisten voor de non-profit www.jeconsultancy.nl Meer Control met minder Instrumentarium? Verslag van de workshop tijdens het Voorjaarscongres op dinsdag 20 mei in Apeldoorn JE Consultancy

Nadere informatie

Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB.

Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB. BIJLAGE 3 / onderdeel van het bestuursvoorstel GUK: Gemeenschappelijk Uitvoeringskader voor de regio MWB. Tilburg, 13 juni 2018 Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB. Inleiding

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

2014 KPMG Advisory N.V

2014 KPMG Advisory N.V 02 Uitbesteding & assurance 23 Overwegingen bij uitbesteding back- en mid-office processen van vermogensbeheer Auteurs: Alex Brouwer en Mark van Duren Is het zinvol voor pensioenfondsen en fiduciair managers

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Project Management met Teamcenter 2007 Door: Ramon van Raak Beheert u complexe projecten dan weet u als geen ander dat de projectvoorbereiding de basis legt

Nadere informatie

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS)

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) LEARNING BY DOING Kort signalement Road2Results heeft op basis van haar jarenlange ervaring met het managen van business en ICT projecten vanuit diverse

Nadere informatie

Sociale innovatie. Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties

Sociale innovatie. Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties Sociale innovatie Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties DATUM 1 maart 2014 CONTACT Steef de Vries MCC M 06 46 05 55 57 www.copertunity.nl info@copertunity.nl 2 1. Wat is sociale

Nadere informatie

PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS

PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS PROEFTUINEN VERSTERKING PROFESSIONELE DIALOOG BINNEN DOCENTENTEAMS Peter Horsselenberg Lectoraat ghrm Lector Teamprofessionalisering Daniel van Middelkoop Hogeschool van Amsterdam p.horsselenberg@hva.nl

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Jaarplan 2015 Stichting Orion 1

Jaarplan 2015. Jaarplan 2015 Stichting Orion 1 Jaarplan 2015 Inleiding In 2015 zullen we de eerste effecten gaan merken van de verschillende transities in de zorg. Nu (oktober 2014) heeft Orion het jaar 2015 een aanbesteding gedaan de WMO ongeveer

Nadere informatie

Omarm de cloud. Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s

Omarm de cloud. Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s Omarm de cloud Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s Introductie Cloud computing symboliseert een grote verschuiving in de manier waarop ITdiensten worden geleverd binnen

Nadere informatie

Wendbaarheid: een inleiding

Wendbaarheid: een inleiding Wendbaarheid: een inleiding Rollen en functies veranderen snel. Dit vraagt dat medewerkers zich voortdurend moeten kunnen aanpassen. Wendbaarheid is de manier waarmee iemand kan omgaan met veranderende

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs

Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs Diversiteit Loont?! Factsheet Middelbaar Beroepsonderwijs Inleiding In opdracht van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt heeft EIM onderzoek gedaan naar de meerwaarde van diversiteitsbeleid in het onderwijs.

Nadere informatie

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt WHITEPAPER Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt Onderzoek van het (een initiatief van Bindinc) toont aan dat onder 50-plussers merktrouw vaker voorkomt dan onder 50- minners. Daarbij

Nadere informatie

Onderwijslogistiek. Mark Vlasblom

Onderwijslogistiek. Mark Vlasblom Onderwijslogistiek Mark Vlasblom 4CID & ICT Vier componenten bij competentiegericht opleiden Leertaken Ruggengraat van de opleiding Ondersteunende informatie Procedurele informatie Deeltaakoefening 1.

Nadere informatie

ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE

ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE drs. Frank Kriek drs. Luuk Mallee drs. Katrien de Vaan dr. Miranda Witvliet Amsterdam, januari 2016 Regioplan Jollemanhof 18 1019 GW Amsterdam Tel.:

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek.

Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek. Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek. Vanuit het streven naar beter en dus effectiever onderwijs, maar ook naar betekenisvoller en aantrekkelijker

Nadere informatie

Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo

Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo Handleiding bij de LOB-scan voor het mbo Inleiding Voor u ligt de handleiding bij de LOB-scan voor het mbo. De LOB-scan voor het mbo is in opdracht van MBO Diensten ontwikkeld en is te vinden op www.mbodiensten.nl.

Nadere informatie

MEDEWERKERSTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2004 Resultaten en vervolgtraject

MEDEWERKERSTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2004 Resultaten en vervolgtraject MEDEWERKERSTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2004 Resultaten en vervolgtraject Inleiding In mei van dit jaar is een nieuw medewerkertevredenheidsonderzoek gehouden. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn in

Nadere informatie

De flexibiliteit van Nederlandse Gemeenten. Verslag van het onderzoek

De flexibiliteit van Nederlandse Gemeenten. Verslag van het onderzoek De flexibiliteit van Nederlandse Gemeenten Verslag van het onderzoek 2 Inhoudsopgave Voorwoord 7 3 1 Samenvatting 9 1.1 Samenvatting van het gehanteerde model organisatieflexibiliteit 9 1.2 Samenvatting

Nadere informatie