groesbeek Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Groesbeek Jaarverslag 2014 Zorg voor een mooi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "groesbeek Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Groesbeek Jaarverslag 2014 Zorg voor een mooi"

Transcriptie

1 Jaarverslag groesbeek Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Stef de Wit / Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon w.broer@geldersgenootschap.nl Website Dit is een uitgave van het Gelders Genootschap

2 Terugblik Wilma Broer was een jaar waarin ik wederom een bijdrage heb mogen leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van de inmiddels gefuseer de gemeenten, Millingen aan de Rijn en Ubbergen. Dat gaat anders dan vroeger, doordat de relatie tussen overheid en burger sterk verandert. Een andere overheid hoort bij een andere samenleving waarbij initiatieven meer bij burgers en bedrijfsleven liggen en de overheid faciliteert. Ik probeer zoveel mogelijk om initiatiefnemers te stimuleren om plannen te maken die positief bijdragen aan het beeld van jullie gemeenten. Dat vraagt om een gezamenlijke ambitie en het vertrouwen dat je die ambitie ook werkelijk met elkaar deelt. Het geeft veel voldoening om samen met opdrachtgevers en ontwerpers te wearken aan de beste oplossing om optimaal resultaat te leveren. Waarmee we zowel de kwaliteit van de publieke ruimte verbeteren als ook de wensen van de opdrachtgever vervullen. Dat vergt ook nauw contact met de ambtelijke organisatie, wat in jullie gemeenten prima is geregeld.

3 Stimuleringsregeling gevelverbetering Centrum 1+2 gevel verbetering bestaande en nieuwe situatie (La Vie) 3+4 Schetsen gevel verbetering (Cairo)

4 Stimuleringsregeling gevelverbetering Centrum Die gevel is toch mijn visitekaartje (uit de Stimuleringsregeling gevelverbetering) Het centrum van krijgt een metamorfose. In het centrumplan zijn diverse onderdelen opgepakt: er komt een nieuwe bestrating, verlichting, kleurstelling en de aanplant van meer groen en grote bomen. Ook komt er meer rust en evenwicht in de openbare ruimte waardoor de mooie gevels beter tot hun recht komen en waardoor de bezoeker het centrum als prettig ervaart. Verder stelt de gemeente geld beschikbaar voor haar ondernemers en winkeliers in het centrum die de gevel van hun winkelpand een betere uitstraling willen geven. Die gevel is toch mijn visitekaartje is het motto van de stimuleringspremie voor de verbetering van het centrum. Deze plannen worden door een kwaliteitsteam (bestaande uit een architect en stedenbouwkundige) besproken, eerst met de ondernemer en daarna met de rayonarchitect. Het blijkt een groot succes. Met deze samenwerking worden 5 gevel verbetering zaal verhoeven worden vele gevels voorzien van een nieuwe, veel betere uitstraling. Ontwerp: Kees Teeken, stedenbouwkundige Frank Willems, architect

5 Terugblik Co van Caulil (Burgerlid voor de gemeente Millingen aan de Rijn) In zijn de effecten van de economische crisis voor de bouw en de bouwplannen nog in alle hevigheid merkbaar geweest. Relatief weinig bouwplannen zijn aan de commissie voorgelegd. Met vertraagde regelmaat komen de indieners van de plannen, al dan niet vergezeld van de architect, op bezoek bij de mandaatcommissie om hun plannen toe te lichten en te laten toetsen aan de uitgangspunten en criteria zoals geformuleerd in de welstandnota. De uitwerkingen van de plannen voor de komst van een Aldi in Millingen aan de Rijn, een markante ontwikkeling in het hart van het dorp was in het jaar een belangrijk onderwerp van aandacht. De voorgelegde plannen hebben in goed constructief onderling overleg aan kwaliteit gewonnen. De mandaatcommissie heeft in in een commissievergadering van de gemeenteraad haar mogen toelichten. Dat zou wat de commissie betreft ieder jaar mogen gebeuren. Tijdens de bespreking werd namelijk ook inhoudelijk ingegaan op het eigen beleid van de gemeente waaraan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit de ingediende bouwplannen toetst. De uitstekende ambtelijke ondersteuning door de heer Bas ter Steege heeft, voor de commissie, op geen enkele wijze hinder ondervonden van de overgang naar de Nijmeegse ODRN en wij hopen op een ongestoord goede voortgang van die ondersteuning. Ondanks het feit dat de vaste rayonarchitect helaas door ziekte lange tijd afwezig was, heeft de beoordeling van de voorgelegde plannen niet aan kwaliteit verloren. Voor mij als burgerlid van de commissie is het prettig vast te stellen dat het Gelders Genootschap steeds in staat is om in goede kwalitatieve vervanging te voorzien.

6 De kwaliteit van de gemeente Woont u of werkt u in de gemeente? Misschien bent u hier wel geboren of bent u hier pas onlangs komen wonen. Hopelijk heeft u het hier naar uw zin en vindt u het hier fijn om te wonen of te werken. Dat laatste wordt natuurlijk door allerlei omstandigheden bepaald. Maar aan sommige zaken kun je als inwoners, samen met de gemeente, echt iets doen, toevoegen of verbeteren. Dat geldt met name voor onze gebouwde omgeving en voor de open ruimten. Hoe zien die eruit en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat onze omgeving aantrekkelijk blijft of wordt? De gemeente rekent het tot haar taak om de kwaliteit van bebouwing en landschap zoveel mogelijk te behouden of nog te verbeteren. Om daarmee te bereiken dat u met plezier in uw straat of buurt woont en dat daarmee ook de waarde van uw woning en woonomgeving behouden blijft. En ook om verloedering van de omgeving te voorkomen en zo schoolgebouw Notre Dame des Anges Prijswinnaar Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Ontwerp: Spring Architecten & Rinus Roovers Architect te werken aan de (sociale) veiligheid. Maar ook om de eigenheid, de identiteit van een dorp of buurt of de landschappelijke waarde van het buitengebied met bossen, akkers en weidegronden te beschermen.

7 Millingen aan de Rijn Dijkwoningen 1 vogelvluchtimpressie oorspronkelijk plan 2 schetsen dijkwoningen

8 Millingen aan de Rijn Dijkwoningen 3 Overzicht ontwikkelingsgebied 4 Kavel Afgelopen jaar is een eigentijds vormgegeven plan voorgesteld in zone A. Dit plan voldeed aan de oorspronkelijk versie van het beeldkwaliteitplan maar niet aan de aangepaste versie waarbij juist sprake zou moeten zijn van versoepeling. Samen met de commissie is hierover gediscussieerd. Mede gelet op deze versoepeling kon, in afwijking van het geldende beeldkwaliteitplan, uiteindelijk ingestemd worden met het plan. Vanuit de ruimtelijke kwaliteit is dit gemotiveerd op basis van de bijzondere ligging van het eindkavel waarmee de woning gezien wordt als een stedenbouwkundig accent. Verder was bij het architectuurbeeld sprake van een hoogwaardige kwaliteit. Ontwerp: LIZ Architectuur

9 Kwaliteit & beleid De gemeente investeert al jaren in kwaliteit en probeert deze met beleidsdocumenten als bestemmingsplannen en (welstands-)nota s te versterken. Soms lukt dat, op andere plekken is het succes minder. Bij dit beleid blijkt voortdurend dat de gemeente dit niet alleen kan. Juist op dit terrein kan het alleen maar slagen als mensen uit een dorp, buurt of wijk of ondernemers uit het centrum samen met de gemeente werken aan die kwaliteit. Het gaat ons immers allemaal aan. Overigens gaat dat niet alleen om het bouwen van woningen of gebouwen, maar juist ook om het onderhoud daarvan en van onze gezamenlijke openbare ruimte. Met gedetailleerde regels en nota s komen we er dus niet. Kwaliteit laat zich maar moeilijk in regels vastleggen en voor nieuwe en creatieve ontwikkelingen moet zo veel mogelijk ruimte blijven.

10 Aldi in Millingen aan de Rijn Nieuwbouw 1 Centrumplan

11 Aldi in Millingen aan de Rijn Nieuwbouw Een belangrijk project voor Millingen aan de Rijn is de nieuwbouw van de Aldi (supermarkt met daarboven appartementen) aan de Heerbaan. In het beoordelingsproces bleek als snel dat het complex op gespannen voet stond met de stedenbouwkundige visie voor de Heerbaan uit Deze visie zette in op een versterking van het dorpshart, o.a. door een verbreding van het straatprofiel. De supermarkt Stedenbouwkundige visie voor de Heerbaan uit 2006 Verkavelingsopzet Aldi-supermarkt met naar voren geschoven rooilijn Heerbaan 160 Aldi-locatie kwam echter te ver naar voren. Naar aanleiding hiervan is in samenspraak met de stedenbouwkundige van buro Waalbrug gekeken of de gemeentelijke ambities inzake het dorpshart samen konden gaan met de vestiging van de supermarkt. Een nieuwe visie hiertoe is vervolgens door de rayonarchitect en de stedenbouwkundige toegelicht tijdens een raadsbijeenkomst, 2 Overzicht bebouwing supermarkt en appartementen waarna het plan verder is uitgewerkt. Momenteel wordt het plan verder uitgewerkt, parallel aan de wettelijke bestemmingsplanprocedure.

12 Werken aan kwaliteit De omgeving moet mooi en aantrekkelijk blijven, dat is het uitgangspunt. Daarnaast zijn, Millingen aan de Rijn en Ubbergen dynamische gemeenten, waarin ook in deze tijd- veel ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Er wordt nog veel nieuw gebouwd en er zijn grote veranderingen bij bestaande gebouwen en complexen. Bij al die veranderingen wordt de vraag gesteld: blijft de bestaande kwaliteit in stand of wordt er een nieuwe kwaliteit toegevoegd? Juist bij cultuurhistorisch waardevolle gebouwen wordt natuurlijk extra gekeken of de monumentale waarde niet verloren gaat. Hiertoe worden deze plannen integraal bekeken door de adviseur ruimtelijke kwaliteit en adviseur cultuurhistorie van het Gelders Genootschap en het burgerlid. Mandaat adviseur omgevingskwaliteit Onze adviseur ruimtelijke kwaliteit is het eerste aanspreekpunt voor gemeente en initiatiefnemers. Het merendeel van de plannen wordt tweewekelijks ter plekke bij de gemeente door de rayonarchitect (en het burgerlid) behandeld. Dit gebeurt onder mandaat van de commissie. Behandeling plannen in welstandscommissie De welstandscommissie vergaderde in vierwekelijks, waarbij vooral complexe plannen en projecten worden voorgelegd. Daarbij speelden naast welstand ook aspecten als stedenbouw, landschap, cultuurhistorie of openbare ruimte mee. Om hierover goed te kunnen adviseren, is de commissie samengesteld uit meerdere disciplines. De planbehandelingen zijn in principe openbaar en iedereen is welkom om te zien hoe daar met initiatiefnemers (inwoners, architecten, ondernemers) aan de plannen wordt gewerkt. Niet zoals vroeger pas aan het einde van de planvorming, maar juist bij de eerste ideeën en schetsen, om samen te zoeken naar een optimale kwaliteit in een bestaande omgeving. Mooi en inspirerend werk, waar we als commissieleden graag over vertellen. Dat doen we ook iedere keer in het. Om ieder te laten zien dat het in jullie gemeente wel ergens over gaat en dat het de moeite waard is om samen een inspanning te leveren om er iets moois van te maken! Hopelijk spreken de voorbeelden uit dit voor zich.

13 Heilig Landstichting Bijzonder plan 1 Moses en Aaronlaan

14 Heilig Landstichting Bijzonder plan In het najaar is een uitbreidingsvoorstel voor een bijzondere vrijstaande en modern vormgegeven villa in de Heilig Landstichting meerdere malen besproken. Het eerste planconcept ging uit van een ondergrondse kelder waarbij de voortuin ingrijpend werd gewijzigd, met de toevoeging van een verharde hellingbaan als inrit. Vanwege het grootschalige karakter van deze ingreep en de vele verharding is negatief geadviseerd. De rayonarchitect heeft gelijktijdig gekeken naar verschillende mogelijke alternatieven. Gezien werd dat binnen de ruime bestemmingsplanmogelijkheden de uitbreiding van de begane grond kon worden vormgegeven zonder de onderkeldering. Op basis van deze oplossingsrichting heeft de architect het plan uitgewerkt. Met het goedgekeurde ontwerp is er beter rekening gehouden met het oorspronkelijke karakter van de villa, bestaande uit een samenspel van plat afgedekte volumes in een landschappelijke setting. 2 Schetsen goedgekeurd ontwerp Ontwerp: Jan van den Elsaker, architect te Nijmegen

15 Anticiperen op de Omgevingswet Hoewel het nog even duurt voor de nieuwe Omgevingswet in werking treedt, adviseert de commissie de gemeente om tijdig hierop in te spelen door bijvoorbeeld een inspirerende en beeldende omgevingsvisie op te stellen. Onder de Omgevingswet komen nieuwe instrumenten die de welstandsnota vervangen: een (verplicht) omgevingsplan en (facultatieve) omgevingsvisie. In een omgevingsplan worden regels opgenomen, vergelijkbaar met een bestemmingsplan. Een omgevingsvisie is bedoeld als integrale, strategische visie waarin keuzes worden gemaakt voor de inrichting van de leefomgeving. Daarmee is dit instrument hét middel voor de ruimtelijke ambities van de gemeente en biedt het houvast aan burgers en bestuurders. Daarbij staan niet de regels voorop, maar de vraag of een project bijdraagt aan een goede ruimtelijke kwaliteit.

16 Samenstelling CRK Voorzitter Henk Vreeswijk Wethouder gemeente Scherpenzeel Adviseur ruimtelijke kwaliteit ir. Stef de Wit Wilma Broer (vervanger) Gelders Genootschap Architect/stedenbouwkundige Eric Jongen Architect ir. Anton Vermeulen Landschapsarchitect mevr. ir. Aditi Kho Gelders Genootschap Monumentendeskundige Werner Weijkamp MA Gelders Genootschap Burgerlid Co van Caulil Ambtelijke ondersteuning Bas ter Steege Alfred Cornelissen Vlnr: Eric Jongen, Anton Vermeulen, Henk Vreeswijk, Co van Caulil en Wilma broer (vervangend adviseur ruimtelijke kwaliteit)

17 Biesseltsebaan Bijzonder plan 1+2 Definitief ontwerp

18 Biesseltsebaan Bijzonder plan Soms worden wij verrast met een bijzonder plan dat niet geheel past binnen het bestemmingsplan of de uitgangspunten van het welstandsbeleid. Zoals in dit plan, waarbij er geen sprake is van een kap, terwijl de welstandsnota dit vraagt. Dit betekent niet dat het plan meteen wordt meteen afgekeurd; integendeel. Wel wordt zorgvuldig overwogen of het plan alsnog goed past binnen zijn omgeving. In dit geval ging het om een erg bijzonder ontwerp in het landelijk gebied. Het hele plan is op basis van een totaalvisie ontwikkeld in relatie tot het landschap. Met dit ontwerp wordt het volume ingebed in het geaccidenteerde terrein, waarbij sprake is van een object verscholen in het landschap. Daarbij zijn ook de principes van passief bouwen meegenomen in het kader van duurzaamheid. Op basis hiervan kon met dit plan worden ingestemd. Ontwerp: Leenders Architecten 3 Doorsnede rechter zijgevel

19 in cijfers Millingen aan de Rijn - Onze adviseur ruimtelijke kwaliteit behandelde 137 plannen, deels in aanwezigheid van de aanvrager of ontwerper. - Van deze plannen werd 79% ter plekke door de adviseur ruimtelijke kwaliteit van een positief advies voorzien. - Voor 21% was een (kleine) wijziging nodig. - De voltallige commissie behandelde in totaal 2 plannen. - De commissieplannen betroffen voornamelijk grote ruimtelijke / stedenbouwkundige ontwikkelingen. - Voor 5 plannen brachten wij een gecombineerd welstands- en monumentenadvies uit. UBBERGEN - Onze adviseur ruimtelijke kwaliteit behandelde 98 plannen, deels in aanwezigheid van de aanvrager of ontwerper. - Van deze plannen werd 90% ter plekke door de adviseur ruimtelijke kwaliteit van een positief advies voorzien. - Voor 10% was een wijziging nodig. - De voltallige commissie behandelde in totaal 0 plannen - Onze adviseur ruimtelijke kwaliteit behandelde 27 plannen, deels in aanwezigheid van de aanvrager of ontwerper. - Van deze plannen werd 78% ter plekke door de adviseur ruimtelijke kwaliteit van een positief advies voorzien. - Voor 6 plannen was een wijziging nodig. - De voltallige commissie behandelde in totaal 1 plan.

20 nota 2015 Gelders Genootschap Gemeente nota ruimtelijke kwaliteit Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente groesbeek 1 Nota Ruimtelijke Kwaliteit De voormalige gemeenten, Millingen aan de Rijn en Ubbergen hebben bijna 10 jaar gewerkt met afzonderlijke welstandsnota s. Met de vorming van de nieuwe fusiegemeente sinds 1 januari 2015 is voor de hele gemeente één nieuwe welstandsnota opgesteld. De nieuwe nota bevat het welstandsbeleid voor de nieuwe gemeente. Met de nota worden een goed Nota Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente Nota Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente Deel IV gebieden en niveaus waarde & kernkwaliteiten waarde De linten vormen waardevolle elementen in het huidige beeld van de gemeente. Ze vormen de historische context van veel objecten van cultuurhistorische waarde. De linten zijn belangrijke schakels binnen het wegennetwerk en ondersteunen de oriëntatie in het buitengebied binnen de gemeente. Het schaalverschil tussen het weide open land en de relatief besloten en/of knusse profiel van de linten en het gevarieerde karakter van de begeleidende bebouwing wordt zeer gewaardeerd en nodigt uit om te recreëren. RbeleIDSnIVeau het beleidsniveau Nota Ruimtelijke Kwaliteit 30 Beleid kernkwaliteiten De landschappelijke structuur van de linten wordt bepaald door een open en perceelsgewijze bebouwing met een divers karakter mede bepaald door de variatie in de situering tot de weg. De openbare ruimte wordt bepaald door het profiel van de straat met eventueel de begeleidende bomen en de diepte van ReSpect de voortuinen zorgt voor samenhang. De typologie en architectuur van de bebouwing is divers van karakter. De gebouwen zijn individueel ontworpen en dateren uit verschillende tijdsperioden. De bebouwing bestaat overwegend uit één tot twee lagen + kap met een lage goot. De samenhang wordt bepaald door de overeenkomsten in maat en schaal van de bebouwing, de eenvoudige hoofdvormen, de overwegend voorkomende kapvormen en de onder- > Essentiële kenmerken van de aanwezige linge positie van de bebouwing ten opzichte van de weg. bebouwings- en omgevingskarakteristiek op Gevelindeling, materiaal, detaillering en kleur is gevarieerd en afhankelijk van de bouwstijl. De gevels zijn vaak traditioneel het gebied van stedenbouw/landschap en geordend. Naar boven toe worden gevelopeningen meestal kleiner. De overeenkomsten bestaan uit de toepassing van architectuur worden gerespecteerd. gatengevels en de toepassing van natuurlijk materiaalgebruik als rode of bruine baksteen, pleisterwerk, keramische rode of > Bouwmassa s voegen zich binnen uitersten antracietkleurige pan of riet en hout. Het kleurgebruik is ingetogen en voegt zich naar de kenmerken van de betreffende van de omgeving én nemen ook de bouwstijl. beeldbepalende elementen over. beheer en een goede ontwikkeling van de gebouwde ruimte van de gemeente beoogd. Iedere omgevingsvergunning met de activiteit bouwen wordt op basis van de nota getoetst aan redelijke eisen van welstand door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. In de eerste plaats is de gemeente van mening dat er voor de nieuwe gemeente een compacte en integraal toegankelijke nota moet zijn, die ook perceelsgewijs digitaal ontsloten kan worden. 31 / 30 RIchtlIjnen bouwplan en omgeving het bouwplan: past bij de waarde en kernkwaliteiten van het deelgebied en is afgestemd op de stedenbouwkundige of landschappelijke structuur; versterkt de kwaliteit van de omgeving en de openbare ruimte en levert een positieve bijdrage aan de leefbaarheid en sociale veiligheid van de omgeving; vormt een versterking van markante stedenbouwkundige ruimten en locaties; richt zich op de openbare ruimte en de toegang vanaf het openbaar gebied is duidelijk herkenbaar; markeert het onderscheid tussen openbaar en privégebied duidelijk; heeft op zichzelf een evenwichtige opzet, die tot uitdrukking komt in samenhangende maatverhoudingen van buitenruimten, bouwvolumes, massa-opbouw, kapvorm en vlakverdelingen; bouwplan op zich het bouwplan: past bij de kernkwaliteiten van het ensemble en/of de gebouwtypologie; is afgestemd op de omgeving voor wat betreft positie, hoofdvorm, maat en schaal; heeft een herkenbaar en consequent uitgewerkt ontwerpconcept met esthetische kwaliteiten en de architectuur- of bouwstijl is afgestemd op de omgeving; gevel, materiaal, Detaillering en kleur het bouwplan: heeft een samenhangende gevelindeling en kleurgebruik en een materialisering waarvan de kwaliteit ook op langere termijn behouden blijft; heeft een detaillering die ondersteunend is aan de architectuur. aanvullend agrarische bebouwing het bouwplan: ligt terug ten opzichte van het (historische) hoofdgebouw op het erf; heeft een eenvoudige hoofdvorm met kap heeft een sobere detaillering en donkere gedekte kleuren die zijn afgestemd op de landelijke omgeving; heeft minimaal een gemetselde plint; mag voor het overige doelmatig zijn gematerialiseerd (geprofileerde beplating) mits het bouwplan geen industrieel uiterlijk heeft en toch passend is in de omgeving. Ook moeten gemeenten volgens de Wet ruimtelijke ordening bestaande bestemmingsplannen actualiseren en digitaliseren. Het nu actualiseren van het welstandsbeleid biedt de mogelijkheid bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen in te spelen op het nieuwe welstandsbeleid. Nota Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente 31

Berg en Dal Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Berg en Dal! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Berg en Dal

Berg en Dal Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Berg en Dal! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Berg en Dal Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Millingen aan de rijn Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Millingen aan de rijn! Jaarverslag 2013. Voor een mooi

Millingen aan de rijn Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Millingen aan de rijn! Jaarverslag 2013. Voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. S. de Wit Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email s.de.wit@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Wijchen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Wijchen! Jaarverslag Zorg voor een mooi

Wijchen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Wijchen! Jaarverslag Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Stef de Wit/Geert Jan Jonkhout Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17

Nadere informatie

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag 2015. Zorg voor een mooi

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag 2015. Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

2014/2015. Voorst Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorst! Jaarverslag 2014/2015. Zorg voor een mooi

2014/2015. Voorst Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorst! Jaarverslag 2014/2015. Zorg voor een mooi Jaarverslag 2014/2015 Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Winterswijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Winterswijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Berkelland Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Berkelland! Jaarverslag 2014. Zorg voor een mooi

Berkelland Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Berkelland! Jaarverslag 2014. Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Ermelo Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Ermelo Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Geert Jan Jonkhout Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email gj.jonkhout@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Neder-Betuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Neder-Betuwe! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Neder-Betuwe

Neder-Betuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Neder-Betuwe! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Neder-Betuwe Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email t.stahlie@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zorg voor een mooi

Jaarverslag 2014. Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Putten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Putten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Putten

Putten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Putten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Putten Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email L.Van.Grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Ermelo Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Ermelo Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email

Nadere informatie

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen Jaarverslag Advisering Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Winterswijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Winterswijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

bergen Bergen! Jaarverslag 2014 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi

bergen Bergen! Jaarverslag 2014 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi Jaarverslag Bergen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi Bergen! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. S. de Wit / ir. J.Boros Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon

Nadere informatie

Zevenaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zevenaar! Jaarverslag Zorg voor een mooi

Zevenaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zevenaar! Jaarverslag Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Heerde Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Heerde! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Heerde

Heerde Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Heerde! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Heerde Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Mook & middelaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Mook & middelaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. S. de Wit / ir. J.Boros Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42

Nadere informatie

Aalten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Aalten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Maasdriel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Maasdriel! Jaarverslag Zorg voor een mooi

Maasdriel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Maasdriel! Jaarverslag Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442

Nadere informatie

Culemborg Welstandscommissie. Culemborg! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Culemborg

Culemborg Welstandscommissie. Culemborg! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Culemborg Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email t.stahlie@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Beuningen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi

Beuningen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Harderwijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Harderwijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon Geert Jan Jonkhout Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email gj.jonkhout@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Oost Gelre Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

KAVELPASPOORT NIEUWE DAM 2, KERKWIJK (KAVEL 17)

KAVELPASPOORT NIEUWE DAM 2, KERKWIJK (KAVEL 17) KAVELPASPOORT NIEUWE DAM 2, KERKWIJK (KAVEL 17) BESTEMMINGSPLANKAART Bron: Ruimtelijkeplannen.nl 2 BESTEMMINGSPLANKAART INGEZOOMD = KAVEL 17 Bron: Ruimtelijkeplannen.nl 3 KAVELREGELS In dit kavelpaspoort

Nadere informatie

Hattem Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hattem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Hattem

Hattem Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hattem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Hattem Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Doetinchem Welstandscommissie. Doetinchem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Doetinchem

Doetinchem Welstandscommissie. Doetinchem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Doetinchem Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 colofon SAB Arnhem B.V. Contactpersoon: Arjan van der Laan bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres:

Nadere informatie

oldebroek! Oldebroek Jaarverslag 2016 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi

oldebroek! Oldebroek Jaarverslag 2016 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi oldebroek! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondele Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit en welstand Telefoon 026 442 17 42 Email L.VanGrondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Westervoort Welstandscommissie

Westervoort Welstandscommissie Welstandscommissie Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie Rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl Dit is een uitgave van

Nadere informatie

Ubbergen Welstandscommissie. Ubbergen! Jaarverslag 2013. Voor een mooi

Ubbergen Welstandscommissie. Ubbergen! Jaarverslag 2013. Voor een mooi Jaarverslag Welstandscommissie Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Stef de Wit Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email s.de.wit@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Harderwijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Harderwijk! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Harderwijk

Harderwijk Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Harderwijk! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Harderwijk Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. G.J. Jonkhout Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email gj.jonkhout@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Doetinchem Welstandscommissie. Doetinchem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Doetinchem

Doetinchem Welstandscommissie. Doetinchem! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Doetinchem Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website

Nadere informatie

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Duiven

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Duiven Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Voor een mooi

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Voor een mooi Jaarverslag Welstandscommissie Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie gemeentearchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Scherpenzeel

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Scherpenzeel Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email L.Van.Grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Rijnwaarden Welstandscommissie

Rijnwaarden Welstandscommissie Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website

Nadere informatie

heumen Welstandscommissie heumen! Jaarverslag 2013 Voor een mooi Heumen

heumen Welstandscommissie heumen! Jaarverslag 2013 Voor een mooi Heumen Jaarverslag heumen Welstandscommissie Voor een mooi heumen! Wilt u meer weten? Contactpersoon Stef de Wit Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email s.de.wit@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1.

Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1. Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1. Blz.1 Er is een verzoek ingediend om op een perceel grond op de hoek van de Olieslagweg en de Hengelosestraat een bestaande vrijstaande

Nadere informatie

B E E L D K WA L I T E I T S P L A N

B E E L D K WA L I T E I T S P L A N BEELDKWALITEITSPLAN April 2011 INHOUDSOPGAVE Inleiding 5 1.1. Algemeen 1 1.2. De kamers 1 1.3. Richtlijnen voor de kavel en bebouwing 1 1.4. Procedure 1 Gebied 3 en 4 6 Gebied 5 Accent langs Rijksweg 50

Nadere informatie

Mook & Middelaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Mook & Middelaar! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Mook & Middelaar

Mook & Middelaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Mook & Middelaar! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Mook & Middelaar Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Janos Boros Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email j.boros@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Berg en Dal. Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Jaarverslag Jaarverslag Berg en Dal

Berg en Dal. Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Jaarverslag Jaarverslag Berg en Dal Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. W. Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer @geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

AI13168 beeldkwaliteitsplan erve Wink te ansen

AI13168 beeldkwaliteitsplan erve Wink te ansen AI13168 beeldkwaliteitsplan erve Wink te ansen 26 januari 2015 2 inhoud Inhoudsopgave Luchtfoto plangebied Inleiding Beelden bestaande situatie Nieuwe situatie, positie en kapvorm bebouwing Impressie bouwplan

Nadere informatie

BEELDKWALITEITPLAN WATERTOREN UPPEL

BEELDKWALITEITPLAN WATERTOREN UPPEL BEELDKWALITEITPLAN WATERTOREN UPPEL Gorinchem, maart 2012 Drs. J. Beijer en Drs. M. Meerkerk INLEIDING In dit beeldkwaliteitplan voor de watertoren van Uppel worden handreikingen geboden aan de hand waarvan

Nadere informatie

Brummen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Brummen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie Rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl Dit is

Nadere informatie

WELSTANDSNOTA RIJSSEN-HOLTEN - 1 RIJSSEN WONEN 31

WELSTANDSNOTA RIJSSEN-HOLTEN - 1 RIJSSEN WONEN 31 Situering - De situering van de bebouwing dient te worden afgestemd op de bebouwingskarakteristieken van de directe omgeving. - In gebieden waarbij in de situering sprake is van een grote mate van eenheid

Nadere informatie

Geldermalsen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Geldermalsen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Geldermalsen

Geldermalsen Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Geldermalsen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Geldermalsen Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email t.stahlie@geldersgenootschap

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

OLDEBROEK OLDEBROEK! Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voor een mooi OLDEBROEK

OLDEBROEK OLDEBROEK! Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voor een mooi OLDEBROEK Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Duiven Welstandscommissie

Duiven Welstandscommissie Welstandscommissie Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie Gemeentearchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl Dit is een uitgave

Nadere informatie

4.2 BEELDKWALITEIT. Inleiding. Deze beeldkwaliteitsparagraaf dient als leidraad voor het bereiken van een gewenste

4.2 BEELDKWALITEIT. Inleiding. Deze beeldkwaliteitsparagraaf dient als leidraad voor het bereiken van een gewenste 4.2 BEELDKWALITEIT Inleiding Deze beeldkwaliteitsparagraaf dient als leidraad voor het bereiken van een gewenste stedenbouwkundige samenhang en blijft beperkt tot díe elementen en aspecten die het beeld

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Denekamp 't Pierik fase 2

Beeldkwaliteitsplan. Denekamp 't Pierik fase 2 Beeldkwaliteitsplan Denekamp 't Pierik fase 2 Govert Flinckstraat 31 - postbus 1158-8001 BD Zwolle 038-4216800 13 november 2008 2 Beeldkwaliteitsplan Denekamp t Pierik fase 2 1. Inleiding 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai. 232.30.05.35.00 1 juli 2013

Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai. 232.30.05.35.00 1 juli 2013 Plek voor ideeën Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai 232.30.05.35.00 1 juli 2013 Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai 1 juli 2013 232.30.05.35.00 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wal GG Eindhoven Postbus KA Eindhoven T:

Wal GG Eindhoven Postbus KA Eindhoven T: plan 1 : Boxtel datum : 11-5-2016 bouwplan : het bouwen van een woning bwt.nr. : VB2016041 GC16.00593 bouwadres : Oude Boomgaard 6 te Boxtel --- advies : Gespreksnotitie beh. : 1 In de vergadering van

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan De Poelakker, Lunteren 2 mei 2011

Beeldkwaliteitsplan De Poelakker, Lunteren 2 mei 2011 Beeldkwaliteitsplan De Poelakker Lunteren mei 0 Beeldkwaliteitsplan De Poelakker, Lunteren mei 0 N Beeldkwaliteitsplan De Poelakker, Lunteren mei 0 Inhoud Inleiding Stedenbouwkundige uitgangspunten Gebouwen

Nadere informatie

Doetinchem Welstandscommissie

Doetinchem Welstandscommissie Welstandscommissie Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie Rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl Dit is een uitgave van

Nadere informatie

B E E L D K W A L I T E I T S P L A N

B E E L D K W A L I T E I T S P L A N Gemeente Midden-Drenthe B E E L D K W A L I T E I T S P L A N Plan ontwikkeling Nieuwe Es 6A & 8 te Wijster. t 10192-BKP-01 14 oktober 2012 Beeldkwalteitsplan Nieuwe ES 6A & 8 te Wijster 10192-BKP-01 14-10-2012

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Kloostertuin Tienray

Beeldkwaliteitsplan Kloostertuin Tienray Beeldkwaliteitsplan Kloostertuin Tienray September 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Analyse en aanbeveling... 5 3. Inspiratiebeelden... 6 4. Criteria... 9 1. Inleiding De gemeente Horst aan de Maas heeft

Nadere informatie

Jaarverslag gemeente Ridderkerk. commissie Ruimtelijke Kwaliteit. aandacht voor omgevingskwaliteit in

Jaarverslag gemeente Ridderkerk. commissie Ruimtelijke Kwaliteit. aandacht voor omgevingskwaliteit in commissie Ruimtelijke Kwaliteit aandacht voor omgevingskwaliteit in gemeente Ridderkerk Inhoudsopgave Voorwoord 3 Uw commissie Ruimtelijke Kwaliteit 4 Beleidsafstemming en samenwerking 6 Feiten & cijfers

Nadere informatie

AI14028 beeldkwaliteitsplan Warder 52 te Warder

AI14028 beeldkwaliteitsplan Warder 52 te Warder 28 oktober 2014 2 inhoud Inhoudsopgave Luchtfoto plangebied Inleiding Beelden bestaande situatie Bestaande situatie Nieuwe situatie, positie en kapvorm bebouwing Impressie bouwplan 3 4 7 8 10 11 12 Uitwerking

Nadere informatie

LINTBEBOUWING (sterke samenhang)

LINTBEBOUWING (sterke samenhang) 5 LINTBEBOUWING (sterke samenhang) Gebiedsbeschrijving In de na-oorlogse periode is op nieuwe plaatsen en in het verlengde van bestaande linten, nieuwe lintbebouwing gerealiseerd. Doordat deze linten in

Nadere informatie

Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal. 1. Beschrijving bestaande situatie GELDERS GENOOTSCHAP Welstandsnota Heerde Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal 1. Beschrijving bestaande situatie In dit deelgebied komen zeven bruggen over het Apeldoorns Kanaal aan de orde. Bruggen

Nadere informatie

Landschappelijk Wonen Mussel

Landschappelijk Wonen Mussel gemeente Stadskanaal Landschappelijk Wonen Mussel Verkoopbrochure maart 2014 - kaveltekening en prijzen - bestemmingsplan - beeldkwaliteitsplan Leeswijzer Op bladzijde 3 en 4 vindt u de verkaveling en

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Heerenhage Heerenveen

Beeldkwaliteitplan Heerenhage Heerenveen Beeldkwaliteitplan Heerenhage Heerenveen Team stedenbouw Ontwerp29112017 1 Inleiding Het bestaande complex van Heerenhage in wijk De Greiden in Heerenveen zal volledig herontwikkeld worden. De bestaande

Nadere informatie

Gennep Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Gennep! Jaarverslag Zorg voor een mooi. gennep

Gennep Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Gennep! Jaarverslag Zorg voor een mooi. gennep Jaarverslag Gennep Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi Gennep! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. S. de Wit/ir. J. Boros Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon

Nadere informatie

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag Voor een mooi

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag Voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

ACTUALISATIE DIEPENHEIM NOORD 2

ACTUALISATIE DIEPENHEIM NOORD 2 ACTUALISATIE DIEPENHEIM NOORD 2 2015 Inleiding Dit beeldkwaliteitsplan is een herziening van het beeldkwaliteitsplan voor Diepenheim Noord 2 uit 2008. De huidige inzichten op het gebied van ruimtelijke

Nadere informatie

Voorst Welstandscommissie

Voorst Welstandscommissie Welstandscommissie Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondele Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit en welstand Telefoon 026 442 17 42 Email L.VanGrondelle@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

West Maas en Waal Welstandscommissie. West Maas en Waal! Jaarverslag Zorg voor een mooi. West Maas en Waal

West Maas en Waal Welstandscommissie. West Maas en Waal! Jaarverslag Zorg voor een mooi. West Maas en Waal Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email t.stahlie@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Welstandsparagraaf Locatie Voorweg

Welstandsparagraaf Locatie Voorweg Welstandsparagraaf Locatie Voorweg concept november 2010 inhoudsopgave 1 Locatie en programma 2 Ruimtelijke structuur 3 Stedenbouwkundig uitgangspunt 4 Welstandsbeleid 5 Welstandscriteria Algemeen Hoofdvorm/Massavorm

Nadere informatie

Technische vragen. Onderwerp: Welstandsnota Ongewenste trendsetter. Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016

Technische vragen. Onderwerp: Welstandsnota Ongewenste trendsetter. Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016 Technische vragen Onderwerp: Welstandsnota 2016 Agendapunt: Welstandsnota 2016 Datum: Voorronde 6 juni 2016 Vragen: Proces Afwijkingen De welstandsnota geeft ruimte voor afwijkingen, zoals bij de gewijzigde

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 3 juni 2009 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI 2009. Actualisering welstandsbeleid

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 3 juni 2009 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI 2009. Actualisering welstandsbeleid Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI 2009 Doetinchem, 3 juni 2009 Actualisering welstandsbeleid Voorstel: Als kader voor de actualisering van het welstandsbeleid vaststellen: 1. Er moet één

Nadere informatie

neder-betuwe Welstandscommissie neder -betuwe! Jaarverslag 2013 Voor een mooi

neder-betuwe Welstandscommissie neder -betuwe! Jaarverslag 2013 Voor een mooi Jaarverslag Welstandscommissie Voor een mooi neder -betuwe! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. T. (Tessa) Stahlie-Biersteker Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17

Nadere informatie

WELSTANDSNOTA GEMEENTE BERNHEZE ALGEMEEN DEEL BEBOUWINGSTYPEN

WELSTANDSNOTA GEMEENTE BERNHEZE ALGEMEEN DEEL BEBOUWINGSTYPEN WELSTANDSNOTA GEMEENTE BERNHEZE ALGEMEEN DEEL BEBOUWINGSTYPEN 2.2 Welstandsniveaus Aan elk gebied in de gemeente Bernheze is een welstandsniveau toegekend. De basis voor het welstandsniveau is gelegen

Nadere informatie

Doetinchem! Jaarverslag Welstandscommissie. Voor een mooi. doetinchem

Doetinchem! Jaarverslag Welstandscommissie. Voor een mooi. doetinchem Jaarverslag Welstandscommissie Voor een mooi Doetinchem! Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Het dorp kenmerkt zich door zijn historische kern, de compacte ligging in het open poldergebied en een eigen voorstedelijk woonmilieu.

Het dorp kenmerkt zich door zijn historische kern, de compacte ligging in het open poldergebied en een eigen voorstedelijk woonmilieu. Achtergrondinformatie Bokhoven Ligging in de stad Bokhoven is een typisch dijkdorp aan de zuidkant Maas. Het dorp ligt in het noordwesten van de gemeente s-hertogenbosch. Bokhoven maakt deel uit van stadsdeel

Nadere informatie

URHAHN STEDENBOUW EN STRATEGIE MAART 2016 BKP AMERSFOORTSESTRAATWEG

URHAHN STEDENBOUW EN STRATEGIE MAART 2016 BKP AMERSFOORTSESTRAATWEG URHAHN STEDENBOUW EN STRATEGIE MAART 2016 BKP AMERSFOORTSESTRAATWEG 1 BEELDKWALITEITPLAN PROCES KLANKBORD 1 PARTICIPATIEBIJEENKOMST KLANKBORD 2 PRESENTATIE VASTSTELLING DEFINITIEF PRODUCT PRINCIPES UITWERKING

Nadere informatie

Plan Muggenborch Kavelpaspoort A: Richtershof - Kapel Avezaath. gemeente T i e l

Plan Muggenborch Kavelpaspoort A: Richtershof - Kapel Avezaath. gemeente T i e l Plan Muggenborch Kavelpaspoort A: Richtershof - Kapel Avezaath gemeente T i e l Plan Muggenborch Kapel Avezaath Kavelpaspoort A: Richtershof Uw eigen droomhuis bouwen! Een eigen huis bouwen doet u waarschijnlijk

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging)

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Gemeente Emmen 21 april 2011 2 1. Inleiding Dit Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein

Nadere informatie

Bijlage 9: Motivering niet vaststellen beeldkwaliteitscriteria Landgoed de Klauwenhof en nieuw woonkavel aan de Lange Klauwenhof Didam.

Bijlage 9: Motivering niet vaststellen beeldkwaliteitscriteria Landgoed de Klauwenhof en nieuw woonkavel aan de Lange Klauwenhof Didam. Bijlage 9: Motivering niet vaststellen beeldkwaliteitscriteria Landgoed de Klauwenhof en nieuw woonkavel aan de Lange Klauwenhof Didam. Inleiding Vanaf 14 mei 2015 hebben gedurende 6 weken ter inzage gelegen

Nadere informatie

Ermelo Commissie Omgevingskwaliteit

Ermelo Commissie Omgevingskwaliteit Jaarverslag Commissie Omgevingskwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. G.J. Jonkhout Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email gj.jonkhout@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

BEELDKWALITEITPLAN DRIELANDEN WEST FASE 1

BEELDKWALITEITPLAN DRIELANDEN WEST FASE 1 BEELDKWALITEITPLAN DRIELANDEN WEST FASE 1 1 juli 2015 Doel In dit document worden de richtlijnen beschreven voor de vormgeving van de bebouwing in het stedenbouwkundig plan voor Drielanden west fase 1.

Nadere informatie

Overbetuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Overbetuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon Wilma Broer Functie Rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl Dit is

Nadere informatie

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Duiven

Duiven Welstandscommissie. Duiven! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Duiven Jaarverslag Welstandscommissie Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Wilma Broer Functie gemeentearchitect Telefoon 026 442 17 42 Email w.broer@geldersgenootschap.nl Website www.geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Putten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Putten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondele Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit en welstand Telefoon 026 442 17 42 Email L.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Aanvulling welstandsnota voor vier compensatie kavels voor Landgoed Weldam

Aanvulling welstandsnota voor vier compensatie kavels voor Landgoed Weldam Aanvulling welstandsnota voor vier compensatie kavels voor Landgoed Weldam Inleiding Het landgoed Weldam (hierna Landgoed) en de gemeente Hof van Twente (hierna gemeente) hebben overeenstemming bereikt

Nadere informatie

BIJLAGE 1 : BEGRIPPENKADER. Opzet gebiedsgerichte matrixformulieren. Welstandsnota gemeente Bedum blad 1 bijlage 1 begrippenkader

BIJLAGE 1 : BEGRIPPENKADER. Opzet gebiedsgerichte matrixformulieren. Welstandsnota gemeente Bedum blad 1 bijlage 1 begrippenkader BIJLAGE 1 : BEGRIPPENKADER Opzet gebiedsgerichte matrixformulieren Welstandsnota gemeente Bedum blad 1 bijlage 1 begrippenkader BEGRIPPENKADER De matrix is opgebouwd uit een aantal zo te noemen beeldcomponenten.

Nadere informatie

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 Voorwoord Naast een zelfstandig jaarverslag van de onafhankelijke welstandscommissie verlangt de Woningwet (Ww) ook van het College van B&W om eenmaal per jaar aan de gemeenteraad

Nadere informatie

3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove

3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove 3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove 3.4. Sint Jansklooster Gebiedsbeschrijving Structuur Aan de oostelijke rand van de stuwwal is de lintbebouwing van Sint Jansklooster uitgegroeid tot een

Nadere informatie

Overbetuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Overbetuwe! Jaarverslag Zorg voor een mooi

Overbetuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Overbetuwe! Jaarverslag Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Hans Pietersma Arch. AvB Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email h.pietersma@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Den Bergh te Boxtel Beeldkwaliteitplan

Den Bergh te Boxtel Beeldkwaliteitplan Den Bergh te Boxtel Beeldkwaliteitplan 1 juni 2011 Beeldkwaliteitplan Den Bergh behorende bij bestemmingsplan Den Bergh inhoudsopgave aanleiding en doel luchtfoto plangebied stedenbouwkundig plan uitgangspunten

Nadere informatie

hoek bosstraat-smallestraat Nieuw-dijk

hoek bosstraat-smallestraat Nieuw-dijk hoek bosstraat-smallestraat Nieuw-dijk beeldkwaliteitplan mei 2013 nieuw erf Nieuw-Dijk colofon SAB bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres: postbus 479 6800 AL Arnhem T

Nadere informatie

nunspeet Jaarverslag 2013 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi Nunspeet

nunspeet Jaarverslag 2013 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi Nunspeet Jaarverslag Nunspeet Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit/rayonarchitect Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Ter Idzard - Woningbouwlocatie Hamersweg

Beeldkwaliteitsplan Ter Idzard - Woningbouwlocatie Hamersweg Beeldkwaliteitsplan Ter Idzard - Woningbouwlocatie Hamersweg Beeldkwaliteitsplan Ter Idzard - Woningbouwlocatie Hamersweg Projectnummer 267.28.05.01.00.01 23 oktober 2014 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Gebied 12 Elst Centrum

Gebied 12 Elst Centrum Gebied 12 Elst Centrum het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 12 Elst centrum 131 Gebiedsbeschrijving Structuur Het centrum van Elst wordt gevormd door de licht gekromde

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Baflo Oosterhuisen, 2e fase juni 2009

Beeldkwaliteitsplan Baflo Oosterhuisen, 2e fase juni 2009 Plek voor ideeën Beeldkwaliteitsplan Baflo Oosterhuisen, 2e fase 275.11.02.31.00.00 11 juni 2009 Beeldkwaliteitsplan Baflo Oosterhuisen, 2e fase 275.11.02.31.00.00 11 juni 2009 Inhoud 1.0 Aanleiding

Nadere informatie

De ligging van het plan Lubberstraat fase II in de kernrandzone van Spoordonk vraagt in de

De ligging van het plan Lubberstraat fase II in de kernrandzone van Spoordonk vraagt in de 4.5 Beeldkwaliteit 4.5.1 Algemeen De ligging van het plan Lubberstraat fase II in de kernrandzone van Spoordonk vraagt in de planvorming en het benoemen van de beeldkwaliteitregels om zorgvuldigheid en

Nadere informatie