KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST"

Transcriptie

1 KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST

2 Tèchne Tèchne: alles wat op kunstige wijze wordt gemaakt of gedaan. De Grieken maken nog geen onderscheid tussen kunstenaar en vakman. Alles wat op kunstige en kundige wijze gedaan werd was in hun ogen een uiting van tèchne.

3 De functie van de Griekse beeldhouwkunst De beeldhouwkunst dient ter verfraaiing en dankzegging aan de goden in: Tempels, openbare gebouwen, schathuizen, begraafplaatsen, agora. Belangrijke wapenfeiten zien we op reliëfs. De sculptuur geeft de stad allure, herinnert aan de aanwezigheid van goden en aan het roemrijk verleden.

4 De Archaïsche periode ca vchr. Het materiaal dat men gebruikt in deze periode is marmer. De blokken worden in de groeve reeds voorgehakt. De steenhouwtechniek leerde men van de Egyptenaren. Mannenbeelden noemt men kouros, vrouwenbeelden korè. Men plaats de beelden bij tempels als wijgeschenk. De schenker wordt afgebeeld in zijn ideale gestalte. Soms is het een grafmonument.

5 De beelden en reliëfs van de Grieken worden op grond van hun stilistische kenmerken in verschillende perioden ingedeeld vchr. Archaïsche periode vchr. Klassieke periode vchr. Hellenistische periode

6 De archaïsche periode vchr. Acropolis, korè, 500 vchr.

7 Stijlkenmerken: ontwikkeling van stijf naar nauurlijke perfectie Nog geen echte contra-post; Frontale vormgeving; Analytische opbouw: onderdelen vloeien niet in elkaar over; Bolle amandelvormige ogen; Gestileerde slakkenhuis krullen; Haarstrengen die over de schouder vallen; Archaïsche glimlach

8 Dypilon hoofd 610 vchr.

9 Delphi Kleobis en Byton 600 vchr.

10 Acropolis, Korè van Chios, 510 v.chr. Acropolis, Korè, 500 vchr.

11 Acropolis Korè 500 v chr.

12 Delphi Korè, Karyatide 525 v hr.

13 Sounion Kouros 600 vchr.

14 Acropolis De Kalfdrager 570 vchr/

15 Volomandros kouros 540 v.chr. Aristodikos kouros 500 v.chr.

16 De Kritios-jongen, ca 480 vchr. Dit beeld werd gevonden tussen Perzenpuin : na het verslaan van de Perzen (479 vchr.) wordt het beeld gevonden tussen het puin van de Acropolis. Beschadigde beelden werden gebruikt om het plateau van de Acropolis te egaliseren en te vergroten. Het beeld werd daar eind 19e eeuw teruggevonden. Het jaar 479 mag men dan ook beschouwen als het einde van de Archaïsche periode. Kenmerken: Begin van echte contrapost; Kleine draaiing van het hoofd; Het lange haar is opgerold; Levensecht.

17 De Klassieke periode v.chr. Hoofd van Hera, 420 v.chr.

18 De Strenge Stijl v chr. Begin van emoties in het gelaat; Begin van experimenten in houdingen; Doorbreken van frontaliteit; Dynamiek De Blonde-jongen is de overgang naar de Klassieke stijl. De eerste 30 jaar wordt de Strenge Stijl genoemd. Voorbeeld: De Blonde jongen, ca 480 v.chr. Sporen van gele verf in het haar; Ogen liggen diep in de kassen; Zware kin; Gestileerd haar.

19 Delphi De wagenmenner 470 v.chr. Een levensgroot bronzen beeld van een jonge wagenmenner, die een strijdwagen met vier paarden bestuurde tijdens de Pythia-Spelen.. Slechts de benen en de staart van de paarden bestaan nog. Het is een van de weinig overgebleven meesterstukken van de oude Griekse kunst.

20 Delphi, De wagenmenner, 470 v.chr. (detail)

21 Poseidon van Artemis. 460 v.chr. In 1926 werd de hand van het bronzen beeld gevonden door duikers gevonden op de bodem van de zee in de nabijheid van Artemis. Later in 1928 werd het beeld geborgen. Waarschijnlijk is het door de Romeinen gekocht voor een tempel, maar de God van de zee nam het terug. Niet alleen door de hoogte, 2,08 m.,is het een groots beeld. De beeldhouwer laat het moment zien dat Poseidon de drietand werpt. Men vermoed dat de beeldhouwer Kalamis is, anderen wijzen het toe aan Onatas.

22 De jeugdige van Antikythera 340 v.chr. Dit beeld is ook een van de weinige originele bronzen die ontdekt zijn. Het lag in stukken gebroken op de bodem van de Zee van Antikythera, samen met vele andere marmeren onderdelen van andere beelden. Opmerkelijk is de houding met het opzij gedraaide hoofd in de richting van het spielbein, zodat slechts de tenen de grond raken. Het werk vertoont de typische kenmerken van de vierde eeuw v.chr.

23 Olympia 450 vchr. Toen de tempel van Olympia instortte zijn de metopen niet allen verpletterd. Een gedeelte is als reconstructie te zien in het museum. Hiernaast ziet men een overzicht van de reconstructies.op de metopen zijn de twaalf werken van Herakles uitgebeeld.,

24 Olympia Eurytion en Deidama 450 v.chr.

25 Olympia: Thesus, de Centaur en de Lapithen vrouw 450 vchr.

26 Olympia Apollo, West tympaan 450 v.chr. Op deze tympaan is de strijd van de Lapithen die strijden tegen de Centaurs verbeeldt, Zij kwamen om de bruiloft van Peirithoös en Hippodameia te verstoren.

27 Olympia Wachter, West Tympaan 450 v.chr.

28 Olympia Dienstmeisje, Oost Tympaan 450 v.chr.

29 Olympia Hoofd waarzegger Oost Tympaan 450 v.chr.

30 De beelden van Riace, 450 v.chr. De belden zijn in 1972 gevonden op de zeebodem bij Riace in Italië. Het zijn twee manshoge beelden van een atleet of soldaat. Na restauratie zijn ze in perfecte conditie. Naast brons werden andere materialen gebruikt: ogen van ivoor en glaspasta, roodkoper voor lippen en tepels. Ze vertonen een perfecte contra-post in combinatie met de gewenst S-curve van de houding. Beeldhouwer: Myron, Phidias, Alcamenes?

31 Doryphorus 450 v.chr. De maker van dit beeld: De lansdrager is Polyclitus. Polyclitus is de meester in het toepaasen van de contra-post. Tevens is hij de schrijver van het boek Kanon (Richtsnoer) dat de juiste verhouding tussen de lichaamsdelen behandeld. Op basis van zijn berekeningen maakte hij de Doryphorus: het perfecte voorbeeld van harmonie tussen spanning en ontspanning: de balans tussen gespannen en ontspannen spieren, richting van het hoofd naar rechts, torso en heupen naar links, het evenwicht tussen beweging en rust: de beweging van de voeten, de aanzet tot een stap.

32 Olympia Hermes en Dionysius 410 v.chr. Mogelijk Romeinse kopie van een bronzen beeld. Het beeld is een van de hoogtepunten van de klassieke periode, maar markeert ook de overgang naar het Hellenisme.

33 De Panatheneion fries 410 v.chr. Tot de vierde eeuw zijn de vrouwen gekleed afgebeeld. In de Archaïsche periode dragen ze een peplos of chiton. Plooien werden aanvankelijk door incisie (insnijding) aangegeven. In de klassieke periode worden de plooien gebruikt om lichaamsvormen te accentueren, bewegingen te tonen, emoties zichtbaar te maken. Deze stijl wordt de Natte Stijl genoemd. Praxiteles is de eerste beeldhouwer die een naakte vrouw maakte: De Aphrodite van Cnidus.

34 Tympaan Parthenon 410 v.chr.

35 Hellenisme v.chr Nikè van Samontrace 150 v.chr.

36 Alexander de Grote. Eind vierde eeuw wordt gekenmerkt door grote politieke, economische en sociale veranderingen. Philippus van Macedonië dwingt de Griekse polissen hem als heerser te erkennen. Zijn zoon Alexander de Grote wordt de echte Griekse leider. Hij begint de Perzische Oorlog en verslaat Perzië. Hij streeft naar vermenging van Griekse en Perzische cultuur. Na zijn dood in 323 v.chr. Valt zijn rijk uiteen. Dit moment markeert het begin van het Hellenisme. Paard en jockey van Artemision, 150 v.chr.

37 Door de oosterse invloed wordt de kracht van de polissen minder: gemeenschapszin evolueert in individualisme. Hiervan zijn sporen in de kunst te ontdekken: Aandacht voor persoonlijke trekken van de mens; De serene rust van de klassieke kunst verdwijnt; Er is aandacht voor individuele omstandigheden van de mens: de mens wordt afgebeeld in elk levensstadium; De emoties krijgen de nadruk. Het Hellenisme wordt gekenmerkt door een grote mate van complexiteit, dat zich uit in verschillende substijlen. Paard en jockey van Artemision, 150 v.chr.

38 Het lachende kind 126 v.chr. In het Hellenisme wordt aandacht geschonken aan elke fase in het leven van de mens. Dus worden beelden van kinderen interessant. Dit is een voorbeeld van de substijl Rococo: een speelse stijl, spelende kinderen. Vaak ook erotische beelden.

39 Jongen met een eend, 250 v.chr. Ook dit beeld is een voorbeeld van de Rococo substijl.

40 Hoofd van een filosoof van Atikythera 250 v.chr. Individuele gezichtsuitdrukking en emotie komt in de plaats van de absolute schoonheid van de klassieke tijd. Barokke substijl: nadruk op emoties en dramatiek dmv gezichtsexpressie, houding en beweging, zware accenten, zoals plooival en overdreven anatomische kenmerken.

41 Aphrodite en Pan 100 v.chr. Het vrouwelijk naakt is een geaccepteerde kunstvorm geworden. Erotiek als emotie. Rococo

42 Myron: de Discuswerper 150 v.chr. Voorbeeld van de Classicistische substijl: nabootsing van de klassieke periode.

43 Myron: dronken vrouw 150 v.chr. Barok. De naam van de kunstenaar wordt bekend, net zoals de afbeeldingen persoonlijk worden, zo komt ook de naam van de kunstenaar naar voren. Ook zijn individuele vakmanschap wordt erkend.

44 Bronzen mannenhoofd 75 v.chr. Het individuele portret met zijn alledaagse realisme wordt populair. Later zullen vooral de Romeinen deze stijl verder ontwikkelen tot genadeloze portretten. Voorbeeld van de substijl Realisme: objectieve weergave zonder idealisering.

45 Nikè van Samotrace 150 v.chr. Dit imposante beeld is gevonden op het eiland Samotrace. Vandaar de naam. Het is een voorbeeld van Barok: de emotie, de beweging de dynamiek die het beeld uitstraalt. Het kan als symbool van het Hellenisme worden beschouwd.

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 6,2 26 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis KCV samenvatting Grieken beschouwden het vak van de beeldhouwer als techné, ook wel een vakmanschap.

Nadere informatie

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven.

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven. Samenvatting door L. 1442 woorden 11 december 2012 3,4 5 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis Hetvak beeldhouder is een technè (kunst en vakmanschap) In Olympia waren veel beelden van beroemde atleten

Nadere informatie

MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015. Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome

MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015. Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015 Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome Prof. dr. Ruurd Halbertsma (Rijksmuseum van Oudheden/Universiteit

Nadere informatie

De Griekse beeldhouwkunst

De Griekse beeldhouwkunst 1 De Griekse beeldhouwkunst De Doruforos van Polukleitos 2 Eerste druk januari 2008 Copyright (C) 2007 Sjaak van Hal Niets unit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door

Nadere informatie

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting door een scholier 770 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Griekse kunst Beeldhouwkunst De

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

3.1Griekse beeldhouwkunst

3.1Griekse beeldhouwkunst Samenvatting door een scholier 1497 woorden 13 december 2004 7 34 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 3 Griekse kunst 3.1Griekse beeldhouwkunst de Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

8,2. Samenvatting door een scholier 2207 woorden 23 november keer beoordeeld. Samenvatting KCV hoofdstuk 2&4

8,2. Samenvatting door een scholier 2207 woorden 23 november keer beoordeeld. Samenvatting KCV hoofdstuk 2&4 Samenvatting door een scholier 2207 woorden 23 november 2008 8,2 49 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis Samenvatting KCV hoofdstuk 2&4 Hoofdstuk 2, De Griekse kunst. Het vak beeldhouder is een technè

Nadere informatie

KG-KB 3. aantekeningen van

KG-KB 3. aantekeningen van KGKB 3 aantekeningen van Griekenland werd gevormd door een aantal staten, die onderling weinig contacten hadden. Het bestuur werd op democratische grondslag gevoerd. De kunst kenmerkte zich door eenvoud

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Tijd van Grieken en Romeinen

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Tijd van Grieken en Romeinen Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Alexander de Grote opvolger Philippos

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december 2002 6,3 36 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Bijlage Stap1: Het begrip classicisme In het woordenboek staat: clas si cis me (het ~) navolging

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3:

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek

Nadere informatie

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar POPULAIR KLASSIEK Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar Joke Reichardt. Bewerkt werkstuk voor het vak Kernproblemen 1400-1600 (2012-2013), bachelor

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

techné -> de term die de grieken gebruikten voor vakmanschap, hieronder vielen dokters en schipbestuurders, maar ook kunstenaars vielen hieronder.

techné -> de term die de grieken gebruikten voor vakmanschap, hieronder vielen dokters en schipbestuurders, maar ook kunstenaars vielen hieronder. Samenvatting door een scholier 3735 woorden 9 juli 2004 6,2 83 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis Hoofdstuk 2A De Griekse Beeldhouwkunst 1. Beelden Alom techné -> de term die de grieken gebruikten

Nadere informatie

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE 1050 720 480 323 140 0 1100 700 600 530 GEOMETRISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken Het land Griekenland

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën Boekverslag door S. 2644 woorden 8 juni 2005 6.1 18 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Verslag van de drie Gratiën Het werkstuk gaat over de drie Gratiën. We hebben informatie gezocht over de drie Gratiën

Nadere informatie

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd Opzoekfiche van Fien uit klas Wim 26/11/09 Blz. 1 van 8 De 7 wereldwonderen zijn 7 bijzondere bouwwerken. De zeven wereldwonderen zijn: 1. De piramiden van Gizeh 2. De hangende tuinen van Babylon 3. De

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) machtstrijd poleis (Athene <> Sparta) zelfde vijand Homerus

taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) machtstrijd poleis (Athene <> Sparta) zelfde vijand Homerus H2 GRIEKENLAND 1. Eenheid en verdeeldheid > Waarom? taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) religie machtstrijd poleis (Athene Sparta) zelfde vijand Homerus Polis: - Acropolis - bestuur, rechtspraak,

Nadere informatie

4, functie van de tempel. 2.2 vorm en stijl. 2.3 de Arcropolis: de grootheid van Athene. Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003

4, functie van de tempel. 2.2 vorm en stijl. 2.3 de Arcropolis: de grootheid van Athene. Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003 Samenvatting door een scholier 2110 woorden 31 mei 2003 4,6 19 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum Forum 55-62 De Griekse bouwkunst: in dienst van de goden. 2.1 functie van de tempel goden belangrijke

Nadere informatie

Werkstuk Grieks Akropolis

Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk door een scholier 2240 woorden 15 mei 2002 5,6 168 keer beoordeeld Vak Grieks Geschiedenis van De Akropolis In 480 voor Christus vielen de Perzen onder leiding van koning

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

Praktische opdracht Kunstgeschiedenis De mens en emotie in het Hellenisme en de Barok

Praktische opdracht Kunstgeschiedenis De mens en emotie in het Hellenisme en de Barok Praktische opdracht Kunstgeschiedenis De mens en emotie in het Hellenisme en de Barok Praktische-opdracht door een scholier 3691 woorden 3 juli 2010 4,1 18 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Kunstbeschouwelijke

Nadere informatie

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische-opdracht door een scholier 2180 woorden 16 november 2002 5,6 159 keer beoordeeld Vak Grieks Inleiding Het onderwerp van dit werkstuk

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Een stèle is meestal een uit één stuk steen gehouwen tablet met daarin een reliëf met de voorstelling, de naam en de titels van de grafeigenaar.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Beeldhouwkunst: vroeger en nu

Praktische opdracht Geschiedenis Beeldhouwkunst: vroeger en nu Praktische opdracht Geschiedenis Beeldhouwkunst: vroeger en nu Praktische-opdracht door een scholier 4749 woorden 30 januari 2009 5,6 24 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst Samenvatting door een scholier 4096 woorden 9 juni 2007 7,4 27 keer beoordeeld Vak KCV H3: Griekse kunst 1. De Griekse beeldhouwkunst: streven naar perfectie

Nadere informatie

De Griekse beeldhouwkunst

De Griekse beeldhouwkunst De Griekse beeldhouwkunst H.W.A.M. Sancisi-Weerdenburg In 1764 publiceerde Winckelmann zijn Geschichte der Kunst des Alterthums. Met dit monumentale werk werd de Griekse beeldhouwkunst bij een groot publiek

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN...

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... score: 1. a Waarom konden er in Griekenland zoveel verschillende staatsvormen naast elkaar bestaan? Gebruik in je antwoord het begrip poleis. b Sparta en Athene

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

Praktische opdracht CKV Romeinse en Griekse beeldhouwkunst

Praktische opdracht CKV Romeinse en Griekse beeldhouwkunst Praktische opdracht CKV Romeinse en Griekse b Praktische-opdracht door een scholier 3346 woorden 4 maart 2006 5,6 226 keer beoordeeld Vak CKV KCV PRAKTISCHE OPDRACHT GRIEKSE BEELDHOUWKUNST VERSUS ROMEINSE

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

TEKST EN VERWERKINGSOPDRACHTEN

TEKST EN VERWERKINGSOPDRACHTEN TEKST EN VERWERKINGSOPDRACHTEN Beschrijving van Delphi: Lees de tekst van Pausanias, maak de bijbehorende vragen en bereid een poster/pp presentatie over Delphi voor. Antieke sport in Olympia: Lees de

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk door een scholier 1896 woorden 16 april 2004 4,3 14 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. In dit werkstuk ga ik het hebben over de invloed die klassieke

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Tijdvakken Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid K.A. * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat * klassieke vormentaal

Nadere informatie

Pompeii. de laatste dag INTRODUCTIE. Ooggetuige

Pompeii. de laatste dag INTRODUCTIE. Ooggetuige INTRODUCTIE Pompeii de laatste dag Ik huiver nog steeds bij de herinnering, maar ik zal proberen uit te leggen hoe het was. Het werd donker, niet donker zoals bij een maanloze of bewolkte nacht, nee, pikkedonker,

Nadere informatie

4,5. Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april keer beoordeeld. Geschiedenis

4,5. Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april 2003 4,5 484 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Wie, wat en wanneer. Griekse goden. Athene. Sparta. Het orakel van Delphi. De Olympische spelen.

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3 en 4

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting KCV Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting door een scholier 3102 woorden 29 maart 2008 7 19 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 1. De Griekse beeldhouwkunst: streven naar perfectie 1.1 Inleiding:

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5 EVALUATIE EVOLUTIE OUWKUNST A espreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL: - onderdelen,5,5,5 - doel van het bouwwerk,5,5,5 - vergelijking met de Egyptische tempels,5,5,5 - vergelijking met het Romeinse

Nadere informatie

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk door een scholier 1308 woorden 21 oktober 2005 5,4 154 keer beoordeeld Vak KCV Wie waren de Romeinen? De Romeinen waren ongeveer 2000 jaar geleden de bewoners

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars.

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars. Erotiek in de kunst naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Venus is een Romeinse godin, zij is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. 1 Daarnaast symboliseert zij ook de seksuele

Nadere informatie

Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst

Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst Samenvatting door een scholier 1844 woorden 9 juni 2009 5,7 12 keer beoordeeld Vak KCV H3 Griekse Kunst 1 De Griekse beeldhouwkunst: streven naar perfectie 1.1 Inleiding:

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

44 Daniël 8:1 45 Daniël 7:6-8:5

44 Daniël 8:1 45 Daniël 7:6-8:5 Hoofdstuk 6 310-349 voor Christus - schema 10 349-388 voor Christus - schema 11 388-427 voor Christus - schema 12 Alexander de Grote Met het verschijnen van Alexander de Grote op onze chronologische kaart

Nadere informatie

Antwoordmodel Grieken.

Antwoordmodel Grieken. Antwoordmodel Grieken. ACTEUR 1A: b 1B: Ze zijn van aardewerk gemaakt. 1C: Eigen invulling leerlingen. 2A: Tragedie: Vader Poseidon enz. (b) Komedie: Snel! enz. (a) Saterspel: Nadat jullie enz. (c) 2B:

Nadere informatie

Opdracht KCV Bezoek aan Paleis op de Dam

Opdracht KCV Bezoek aan Paleis op de Dam Opdracht KCV Bezoek aan Paleis op de Dam Opdracht door een scholier 1438 woorden 26 februari 2000 5,3 88 keer beoordeeld Vak KCV 1 Klassieke culturele vorming en Het Paleis op de Dam Opdracht 1 1 video

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

De twee werj nummers. In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende

De twee werj nummers. In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende De twee werj nummers In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende speerwerper, de Spanjaard Erazquien, de atletiekwereld in grote beroering. Met een volslagen nieuwe techniek wierp hij als eerste

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr.

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr. Antwoorden Kennismaking met de Klassieken Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken a. Tarente, Zuid-Italië. b. 340 330 v. Chr. Eigen antwoord leerling. De aanwezigheid van tin zorgt voor de groenige kleur

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

A. N. ZADOKS-JOSEPHUS JITTA

A. N. ZADOKS-JOSEPHUS JITTA Grieksche en Romeinse fie Carvatide - Britsck Museum, Londen zuil en mensch? Wat hebben de elegante, keurig gefriseerde jongemannen der Romeinsche copiisten gemeen met den nobelen Apollo van den tempel

Nadere informatie

Ca 3 miljoen v chr. tot en met het jaar 0 Geen dieren gehouden tot de eerste urbanisaties. Halve maangebied, eerste steden 5000 v chr.

Ca 3 miljoen v chr. tot en met het jaar 0 Geen dieren gehouden tot de eerste urbanisaties. Halve maangebied, eerste steden 5000 v chr. Prehistorie Stenentijdperk: Paleolithicum (oude steentijd) Mesolithicum (middensteentijd ca 10.500 v chr.) Neolithicum (nieuwe steentijd Geen geschreven bronnen, dus interpretatie Venus van Willendorf

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015

Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015 ciaotutti.nl http://www.ciaotutti.nl/italie-dichtbij/italiaanse-kunstenaars-tijdens-artzuid-2015/ Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015 Sculpturen van wereldklasse in het Art Deco-district van Amsterdam:

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

Classic Beauties. Dit werkboekje is van:

Classic Beauties. Dit werkboekje is van: Classic Beauties Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

De Olympisciie vijfkamp

De Olympisciie vijfkamp De Olympisciie vijfkamp De hoogste roem die een atleet bij de Olympische Spelen kon behalen was een overwinning in de vijfkamp, bet pentathlon. De vijfkamp stelde hoge eisen aan de deelnemers: kracht,

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september 2016 6,1 2 keer beoordeeld Vak Latijn De beeldhouwkunst Ontwikkeling Griekse beeldhouwkunst 1. Archaïsche periode ~650-500 v.c. 2. Klassieke periode ~500-323

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Epigrammen van Poseidippos

Epigrammen van Poseidippos Epigrammen van Poseidippos Piet Hemker Tot het einde van de vorige eeuw was de dichter Poseidippos alleen bekend als de auteur van een paar dozijn epigrammen, waarvan de meeste te vinden zijn in de Anthologie

Nadere informatie

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Amuletten Amuletten zijn kleine voorwerpen die een levende of een dode tegen gevaren moet beschermen of van een bijzondere macht zijn voorzien. Het gebruik

Nadere informatie

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument 3. Welke elementen kan je terugvinden op het monument? Kruis aan. De omgeving van het monument 1. Kijk goed naar het monument. Kruis aan wat juist is. Je kan het van ver zien. Je kan er rond. Er is een

Nadere informatie

Werkstuk KCV Klassiek in de kunst

Werkstuk KCV Klassiek in de kunst Werkstuk KCV Klassiek in de kunst Werkstuk door een scholier 2552 woorden 21 april 2001 5,3 91 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding Tegenwoordig zien we nog overal om ons heen klassieke vormen. Niet alleen

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

The Dream Collection

The Dream Collection beddrawer H22xW200xD90 desk H72xW100xD The Dream Collection 2012-2013 er 1, 2 & 4) 4 Tijdloos Design WarmeTinten X Geborgenheid Thuis The Dream Collection is een nieuwe serie van de Deense fabrikant LifeTime

Nadere informatie

Rondleiding door Griekenland

Rondleiding door Griekenland Pausanias Rondleiding door Griekenland Periegesis tes Hellados VERTAALD EN BECOMMENTARIEERD DOOR JELLE ABBENES BOEK 5: ELIS 1 10. (1) Bij de Grieken zijn talloze verbazingwekkende zaken te zien en te horen,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 en 2, t/m paragraaf 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 en 2, t/m paragraaf 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 en 2, t/m paragraaf 6 Samenvatting door een scholier 2560 woorden 6 oktober 2010 5,5 19 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Van jagen en verzamelen

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie