Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB"

Transcriptie

1 Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB St.-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4 4a 3520 ZONHOVEN Tel.: Fax: Jaargang 7 nr. 2 Pasen Verantwoordelijke uitgever: Veronique Huber Sjb gaat weer op reis Zoals elk jaar vertrekken ook nu weer heel wat zesdejaars naar Italië. Tweeëntachtig leerlingen zijn donderdag samen met een achttal leerkrachten op de bus gestapt naar het Romeinse moederland. Het zal een reis worden die heel wat te bieden heeft op cultureel en historisch vlak met bezoeken aan Firenze, Rome, Pisa, Assisi, Ravenna, Venetië, Siena, Pompeï, Verona en Paestum. Ik wens hen een onvergetelijke reis toe! Verder had deze trimester veel boeiende dingen te bieden zoals de Werelddag, de actie rond Een hart voor Limburg en nog veel meer, waarover je verder in dit nummer meer kan lezen. Ik wens iedereen een leuke vakantie toe en een vrolijk paasfeest! Veronique Huber directeur

2 Gedichtendag De Nationale Gedichtendag op 29 januari mocht toch niet onopgemerkt aan onze school voorbijgaan. Een kleine bloemlezing: De beste leerkracht Jij bent als een Lada met veel kracht, maar jij gebruikt je pen als toverkracht. Jij doet ons verlangen naar hevige honger, naar wijze wijsheden en appelsienen. Een honger die voor ons nooit overgaat, terwijl je elke keer telkens je geheel geeft. Jij bent een enorm groot zwembad, dat al je water weggeeft aan PLANTEN; Om groen te kunnen worden, net als jij. Jij bent als een immense draaikolk, alles in je buurt sleur je mee. Jij bent alles, zelfs een brandweerman, die ons van het vuur redden zal. Jeffrey Peeters (klas 5.4)

3 Schoenen Schoenen zijn speciaal, voor jou zijn ze ideaal. Ze liggen in de etalage fier en fijn, stiekem denk je dat worden de mijn! Je ouders neem je mee naar binnen om hun geld voor je te winnen. Ze bekijken de prijs, dochter jij bent niet wijs! Je zaagt en zakt door je knieën, nu moet je niet sniezen. Een verkoper ziet je ouders staan en laat hen niet begaan. Wat denken jullie van een korting? De dochter is een verkoopster in wording! Ze gaan op het aanbod in en jij krijgt je zin. Je staat op straat met je 2 kapoentjes, trots om te kunnen zeggen: dat zijn mijn nieuwe schattige schoentjes! Anke Vandenreyken (klas 5.6) De verkiezing van de kleuren van de zomer Blauw is de kleur van de lucht op een zonnige zomerdag Rood zoals mijn huid die verbrand is door de hete zon Groen is de kleur van de grassprietjes van het zachte tapijt in de wijde weide Geel zoals de zon die straalt aan de hoge hemel Bruin is de kleur van de ruwe schors van de boom in wiens schaduw ik lig Zwart zoals de kleur van de fluitende vogel hoog in de boom Roze is de kleur van de wereld door mijn zonnebril Oranje zoals de kleur van de frisse sinaasappel die me toelacht vanaf de rand van mijn zomerse cocktail Wit is de kleur van de vlinder die fladdert van bloem tot bloem Paars zoals de kleur van de zakdoek die me door zijn geur van lavendel doet dromen van de zomer die ik verkies Grete Vanloffelt (klas 5.5)

4 Chrysostomos Hier volgt een kort verslag van chrysostomos Voor de mensen die meededen aan de revue zat de sfeer er vanaf de eerste algemene repetitie op woensdag al in. Er werd al snel een vrij hechte band gesmeed. Ook donderdagavond op de generale repetitie was het lachen geblazen toen de eerste keer enkele leerkrachten kwamen kijken naar de revue. De vrijdag van chrysostomos zelf begon het feest vanaf 4 uur s ochtends in de pub in Zonhoven. Bijna alle zesdejaars verzamelden daar om al wat in de stemming te komen voor de rest van de dag. Om 7 uur werden we op school verwacht voor een uitgebreid ontbijt. Zodra het eten gedaan was, begon de ochtendact. De eerste leerlingen begonnen aan te komen en traditiegetrouw gingen wij hen op onze manier welkom heten! Vanaf 8.15 uur was er dan voor de hele school een kleine activiteit op de speelplaats van de derde graad. Alle andere jaren mochten kort komen aanschouwen hoe wij ons amuseerden en een feestje bouwden op de muziek van de DJ. Rond een uur of 9 begon de revue, gepresenteerd door koning Albert en koningin Fabiola. Natuurlijk waren enkel vijfde- en zesdejaars toegelaten om naar de revue te komen kijken want de anderen, die waren nog wat te klein voor zo n spectaculaire show;) Na deze geslaagde revue konden we even ontspannen en bijpraten tijdens de receptie. Daarna werden we getrakteerd op een lekkere warme maaltijd in de eetzaal. Als namiddagactiviteit was er gekozen om een DJ-contest te houden, die de hele middag nog zou vullen. In de klassen werden ondertussen lolly s uitgedeeld aan alle leerlingen. Om uur mochten we naar huis om ons even op te frissen en wat netjes op te kleden, want om 20 uur werden we terug op school verwacht voor de mega afsluitingsfuif. Hier begon het feest meteen weer op gang te komen, want er waren ook leerkrachten en leerlingen van vorig jaar aanwezig. Het werd er zeer gezellig. Helaas was het feest op school al om 1 uur gedaan, maar voor veel leerlingen ging het nog door tot in de vroege uurtjes, ergens in Hasselt of omstreken. Cédric Broux en Gilles Mevesen (klas 6.3) SJB Zonhoven en Een Hart voor Limburg + Met onze school Sint-Jan Berchmansinstituut Zonhoven steunen wij dit jaar Een Hart voor Limburg.

5 Wat is Een voor Limburg (EHvL)? Een Hart voor Limburg is een streekfonds dat opgericht werd voor en door de mensen van Limburg en dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. De vereniging wil de levensomstandigheden van alle mensen in Limburg verbeteren. De scholenwedstrijd: EHvL en SJB Onze school wil jongeren ervan bewust maken dat er ook kinderen zijn die het minder goed hebben dan zij. Juist dit jaar organiseerde EHvL een online wedstrijd voor de scholen. En wij mochten die wedstrijd promoten! Wat houdt deze wedstrijd in? Iedere leerling van elke middelbare school kan meedoen. Hoe doe je mee? Online antwoorden op de vragenreeksen die bestemd zijn voor jouw graad. De antwoorden zijn terug te vinden op de website: en in het boek Zoals het leven komt, dat Bettie Elias speciaal voor deze wedstrijd geschreven heeft. Dus tijd om de handen in elkaar te slaan... Hoe zijn we te werk gegaan? Op maandag 2 maart gingen we van start. Klas 3.1 van onze school mocht de promotiecampagne leiden. De heer Tips verdeelde de klas in 9 groepjes; deze gingen in SJB en de VMS in elke klas duiding geven bij het project. Overal hebben we het doel uitgelegd, maar ook iets gezegd van de prijzen die te winnen waren: die gingen van een 50 cc moto, tot een laptop. Iedereen van onze klas (de ene met wat meer gemor dan de andere) moest een T-shirt aandoen van Een Hart voor Limburg. Dinsdag 3 maart was er tijdens de laatste speeltijd een ballonnenactie, alle derde- en vierdejaars mochten een ballon oplaten met daaraan een bladwijzer waar een klein beetje informatie over EHvL opstond. Zo werd onze boodschap over heel Limburg verspreid. Er zijn ook nog (originele) brieven uitgedeeld voor de ouders en in elke klas hangt er (normaal gezien) een affiche op. Elke dinsdagmiddag kan je het spel ook gaan spelen in informaticalokaal 4. Op TVL: 3 meisjes van klas 3.1 en meneer Tips mochten woensdag 4 maart live op TVL het project komen voorstellen. De leerlingen werden wel niet zo goed voorbereid op hun taak door presentatrice Cynthia. Maar gelukkig is het toch nog allemaal goed gekomen. Tina Sioen (klas 3.1)

6 Project relatievorming en seksualiteit Ook dit jaar werd voor onze derdejaars het project relatievorming en seksualiteit georganiseerd. Om dit project in te leiden kregen de leerlingen de film Fucking Amal te zien. Deze film werd vooraf kort ingeleid en nadien besproken. De leerlingen hebben gedurende drie lesuren aan volgende onderdelen gewerkt: relatievorming, vriendschap, liefde, seksualiteit, voorbehoedsmiddelen, Deze thema s werden telkens visueel toegelicht en klassikaal besproken. Het project eindigde met een spel waarbij de leerlingen hun mening kwijt konden over de besproken thema s. Elke leerling kreeg van deze leerzame halve dag een boekje met informatie mee. Katrien Gielen en Katrien Herbots Mijn ervaring/indrukken in het VRT-omroepcentrum en in de Brusselse binnenstad We kwamen in de voormiddag aan op de VRT voor een bezoek van goed anderhalf uur. De gids liet ons verschillende TV-studio s zien, bijvoorbeeld de studio s waar alles opgesteld stond voor de opnames van De Cup en Phara. Phara wordt elke maandag, dinsdag en donderdag uitgezonden, De Cup op zaterdag. Dit vond ik erg leerrijk. De gids vertelde hoe de decors van FC De Kampioenen opgesteld staan als ze opnames maken. Deze opnames kosten ongeveer euro per aflevering. Daarom worden er maar 13 afleveringen per jaar gemaakt. Het voetbalveld dat we in FC De Kampioenen zien, ligt eigenlijk in Lier. Daar wordt eerst gefilmd en daarna doen ze pas al de binnenopnames in de studio. De gids vertelde ook dat het productiehuis Woestijnvis veel series en feuilletons opneemt voor de VRT, zoals De Slimste Mens. Ook Blokken wordt ergens anders opgenomen, omdat er bij de VRT niet genoeg studio s zijn om alles op te nemen. Blokken wordt opgenomen in Vilvoorde, dichtbij de studio s van Studio 100.

7 Wij zijn ook in de regiekamer geweest. Daar zorgen ze voor de stemmen, het geluid, het beeld dat wij op het tv-scherm krijgen. De radio-afdeling hebben we ook bezocht. Die lag een verdieping hoger dan de tv-studio s. We gingen de studio s van Radio 2 binnen. Eerst kwamen we in de technische studio en dan moesten we door een slangengang naar de presentatiestudio. In deze studio hoor je heel weinig geluid van de studio ernaast. Dan gingen we naar MNM. Daar werkten veel mensen aan computers. We liepen even langs deze redactie, om de studio s te kunnen bereiken. We mochten spijtig genoeg niet binnen bij de presentatrice Carolien. Zij was vroeger een Ketnetrapster. In de technische studio van MNM hoorden we Carolien wel praten en de muziek die ze speelde. En daarmee zat onze rondleiding erop. Tegen half twee waren we in het centrum van Brussel. Hier mochten we even vrij rondlopen om iets te eten en rond te kijken. Ik wilde Brussel wat ontdekken, omdat ik er nog niet geweest was. Eerst iets eten bij vrienden van mijn mama, in hun Grieks restaurant. En de winkels ben ik ook niet zomaar voorbij gelopen. We kwamen allemaal weer samen op de Grote Markt. Van daar liepen we terug naar de bus. Tegen uur waren we terug aan de school. Sanne Croughs (klas 5.7) Recensie Emmeken Maandag 26 januari gingen we met de vijfde- en de zesdejaars naar het cultureel centrum in Paal. Daar speelde het theatergezelschap Het Ongerijmde Emmeken. Emmeken is het verhaal van Marieken van Nieumeghen, die zeven jaar met de duivel verkeerde en toch nog gered kon worden. Iedereen kende intussen het verhaal van Marieken wel. Het was immers besproken en bekeken in de klas; het toneelgezelschap had ons op dat vlak dus niets nieuws te bieden. Toch hebben ze het boeiend kunnen houden door enkele vernieuwende elementen aan te brengen. Zo waren er maar twee decorstukken aanwezig. Een grote doek, die op de grond lag en een witte doos. Die doos was open aan twee zijden maar er was een doek voor. De acteurs klommen hierin en verdwenen zo van het podium als ze geen functie hadden in het stuk. Hierin konden ze zich ook omkleden. Dit was nodig omdat één personage, bijvoorbeeld de tante, gespeeld werd door twee personen. Ook konden ze op de doos bepaalde dingen projecteren. Bij de scène waarin Marieken het pact met de duivel afsluit in het bos, werd een blaadjesmotief op de doos geprojecteerd. Op het moment dat de duivel zeer kwaad werd, werden er vlammen op de doos geprojecteerd. Doordat de duivel ook in het wit gekleed was, nam deze de kleuren van de projectie over.

8 Hoewel de tekst van heel het stuk gerijmd was, werd er toch gesproken in een moderne taal. Hier voegden ze af en toe een oud woord in, om het publiek duidelijk te maken dat het een middeleeuws stuk is. Ook de saaie monoloog van Emmeken in de herberg, die wil bewijzen dat ze een geleerde dame is, is origineel opgelost door de duivel met een herberggast te laten vechten. Niemand lette nog op wat Emmeken aan het zeggen was doordat er achter haar rug allerlei dingen gebeurden. Er was geen eenduidig ruimtegebruik (bijvoorbeeld de linkerkant staat voor het slechte en de rechter voor het goede), maar de muziek maakte dit goed. Ze begonnen en eindigden met dezelfde sacrale muziek. Dit stemt overeen met de inhoud van het stuk: Marieken is een vroom meisje in het begin en op het eind is ze gered door haar berouw. Als er slechte dingen gebeurden, zoals het pact en de moorden in de herberg, werd er zeer ruige gitaarmuziek gespeeld. Het stuk was gemakkelijk te volgen, ook al kende je het verhaal niet. Ze hadden de langdradige scènes, zoals de marktscène, weggelaten. Zo werd het ook korter en was het gemakkelijker om er je aandacht bij te houden. Al bij al dus een goed stuk om te zien op een maandag na Chrysostomos. Jana Hulsmans (klas 6.3) Bedrijfsbezoek 5 kantoor Op vrijdag 23 januari gingen we met onze klas (5 kantoor) op bedrijfsbezoek bij Konings in Zonhoven om de magazijninrichtingen te bekijken. Een gids nam ons mee naar de magazijnen. Hier aangekomen zagen we goederen toekomen via een shuttle systeem. Dit systeem bestaat uit een kettingbaan en speciaal uitgeruste vrachtwagens, die bij het achteruitrijden in het shuttlesysteem vanzelf aaneengekoppeld worden. Zodra de vrachtwagen aan de kettingbaan gekoppeld is, komen met één simpele druk op de knop de goederen automatisch uit de vrachtwagen. De goederen worden door scanning automatisch in het voorraadsysteem gebracht. De heftruckchauffeurs weten vanaf dat moment ook waar ze de verschillende palletten moeten opslaan. Daarna zijn we langs de grote opslagstellingen gelopen en hebben we een smallegangentruck gezien. Enkel zo een truck kan bewegen tussen 2 rijen en kan behoorlijk hoog goederen opslaan en stapelen. We hebben ook veel gewone stellingen gezien en verschillende soorten interne transportmiddelen.

9 Daarna zijn we doorgelopen naar de wasstraat, waar alle glazen flessen gewassen worden, maar daar was men van flessoort aan het wijzigen; daarom stond de band stil. We hebben ook nog uitleg gekregen over de verschillende palletsoorten en soorten glazen. Toen was het tijd om terug te gaan naar de productieafdeling. Daar aangekomen moesten we haarnetjes opzetten voor de hygiëne. Er reden ook tamelijk veel elektrische heftrucks rond. We hebben ook één heftruck gezien op diesel maar die diende alleen om af en toe de machines te verplaatsen. Er stonden ook allerlei producten opgeslagen: graanjenever, WKD, fruitsap, Ook zagen we lege verpakkingen van fruitsap op een hele grote rol. We zagen een afvulinstallatie in werking. De flessen werden gevuld, verpakt in dozen en gestapeld op palletten. Het is wel eens fijn om te zien hoe dat gebeurt. Dit gaat allemaal heel snel. Tegen de muur lagen allemaal reserveaandelen in rekken om de machine aan te passen als de flessen van vorm veranderden (andere soort fles). Het was wel eens fijn om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat in een echt productiebedrijf! Gert Verbeeck (klas 5.7) Informatief Project 2009 Traditiegetrouw hielden de klassen van het vijfde jaar STW hun jaarlijks informatief project tijdens het tweede trimester. Een overzicht van wat er dit jaar op het programma stond. Zoals elk jaar mochten de leerlingen van het vijfde jaar STW een informatief project in elkaar steken. De onderwerpen, die we dit jaar helemaal zelf mochten kiezen, waren heel uiteenlopend: van make-up tot tienerzwangerschap en rugklachten. Na weken van voorbereiding en hard werk moesten we onze onderwerpen voorstellen aan enkele klassen van het derde en vierde jaar. Nu waren wij voor één keer eens de echte leerkrachten. In de leuk aangeklede lokalen wachtten we met zenuwen in onze buik de leerlingen op. Alle leerlingen en begeleidende leerkrachten luisterden dan ook aandachtig naar wat wij te vertellen hadden, de één natuurlijk al wat geïnteresseerder dan de ander. Hoe meer groepen we over de vloer hadden gekregen, hoe zelfzekerder we werden en hoe beter het ook ging. Op het einde van de dag konden we - nadat we de lokalen terug helemaal in orde hadden gebracht opgelucht ademhalen en waren we allemaal heel uitgelaten. Ons harde werk was dan toch beloond geworden: alles was vlot verlopen en we hadden punten gekregen. Het was een zeer geslaagd project! Eline Vanreppelen, Grete Vanloffelt, Dorien Thuwis, Kimmy Locckamper en Cynthia Cox(klas 5.5)

10 Onderwerp: Rugklachten bij jongeren Ons informatief project ging over rugklachten. We hadden dit onderwerp gekozen omdat meer en meer van onze leeftijdgenoten hiermee te maken hebben. De meeste jongeren klagen ook over te zware boekentassen. Dit zou één van de oorzaken kunnen zijn dat ze last hebben van hun rug. Meestal zitten er ook veel overbodige dingen in hun boekentassen of nemen ze veel meer mee dan eigenlijk nodig is. We vonden het dan ook fijn dat we hier wat meer uitleg over konden geven en ook wat nuttige tips om de rugklachten te verminderen of te voorkomen. Het informatief project bestond niet alleen uit luisteren maar ook uit enkele oefeningen om je rug zo min mogelijk te belasten. Ook hadden we enkele andere oefeningen voorzien zoals een woordzoeker. We hopen dat de leerlingen hiervan genoten hebben en dat we ze wat nuttige informatie hebben kunnen bijbrengen. Zorg dragen voor je rug in de toekomst is dus de boodschap! Jolien Millen, Lore Engelen, Tine Aerts en Dorien Griesat (klas 5.5) Onderwerp: Drugs Op dinsdag 10 februari hebben wij ons IP over drugs gehouden. Weken op voorhand waren we al bezig met de voorbereiding ervan. De dag zelf was de ene al wat zenuwachtiger dan de andere maar zodra we bezig waren, viel alles heel goed mee. We hielden ons IP voor klassen van het derde en vierde jaar. Ze deden allemaal heel goed hun best om het project tot een goed einde te brengen. Sommige groepen wisten er wat minder van dan de andere maar dit was voor ons een extra motivatie om de leerlingen in te lichten over de gevaren die drugsgebruik met zich mee brengt. We sloten ons informatief project af met een debat. Hier was iedereen vrij zijn eigen mening te uiten over stellingen in verband met drugs en verslaving. Zo kwamen wij zelf ook meer te weten over hun mening i.v.m. drugsgebruik. Ondanks dat er steeds leerkrachten aanwezig waren, durfden ze vrijuit te spreken. We hopen dat we de leerlingen wat meer hebben bijgebracht en ze het, net zoals wij, een aangename namiddag vonden. Anneleen Tiri, Celine Vanderyt, Jan Zeelmaekers, Tom Vermeulen en Jonas Bosmans (klas 5.5)

11 Onderwerp: Kindermishandeling We hadden weken naar deze dag uitgekeken Want dan zou het gedaan zijn met die stress i.v.m. dat samenkomen, teksten schrijven, powerpoint maken, En op 11 februari 2009 was het dan zo ver! Iedereen van onze groep was om 7.45u op school om onze klas in orde en gezellig te maken. We waren zo zenuwachtig dat we wel door onze knieën konden zakken! Toen al die vierdejaars voor ons zaten, werden al die zenuwen wat minder. Zo hebben we er een heel leuke en leerrijke voormiddag van kunnen maken. We hadden voor het thema kindermishandeling gekozen. Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de vierdejaars deden echt heel goed mee. Ze waren stil op de momenten dat er informatie gegeven werd en heel actief als er een spel werd gespeeld. We hopen dat we ze iets hebben kunnen bijbrengen, voor ons was het een hele toffe en fijne ervaring. Emie Boyen, Liesa Switten, Veronique Melotte en Alexandra Haarler (klas 5.6) Onderwerp: Tienerzwangerschap Woensdag 11 februari 2009 was het dan zo ver! We mochten leerkracht spelen en onze leerlingen van 4 STW wat meer informatie en uitleg geven over ons zelfgekozen onderwerp, tienerzwangerschappen. De zenuwen waren natuurlijk ook weer van de partij maar na de eerste groep was dat geen probleem meer. Het was een hele leuke ervaring! Wij vinden het leuk dat we jongeren nieuwe dingen hebben kunnen bijbrengen en hun laten inzien dat ze voorzichtig moeten zijn bij seksuele activiteiten. De leerlingen luisterden natuurlijk aandachtig en werkten (meestal) héél goed mee; wij danken jullie hier voor! De voorbereidingen waren wel zwaar, maar het was zeker de moeite waard! Kaat Vanoppen, Sem Viola, Delphine Verbeke, Alyssa Wouters en Tessa Gilissen (klas 5.6)

12 Onderwerp: Prostitutie en loverboys Na vijf weken voorbereiding en een lange slapeloze nacht was het eindelijk zo ver. Het grote informatief project was aangebroken. Daar stonden we met ons vieren, vol spanning te wachten op onze eerste groep leerlingen. Het ging wat stroef, maar voor we het wisten, was onze eerste groep al weg. Het ging allemaal zo snel, dat we het niet eens beseften dat het al gedaan was. Toen kwam onze tweede groep. Maar... daar was onze eerste hindernis. Het internet werkte niet meer. Na een tijdje hadden we eindelijk een nieuwe laptop en kon ons informatief project doorgaan. Gelukkig bleven we kalm en verliep alles zeer vlot. Het laatste uur vloog voorbij en ons informatief project was gedaan. Het was een fijne dag met zeer toffe maar stille leerlingen. Jessie Paenen, Liesbeth Van Lishout, Joyce Vernijns en Lise Hendrix (klas 5.6) Onderwerp: Obesitas Woensdag 11 februari was het onze dag. De dag dat we ons informatief project moesten voorbrengen voor de vierde jaars. We hadden er toch wel een aantal weken werk aan gehad. We waren dan ook heel zenuwachtig. Dinsdagavond hadden we alles al klaar gezet voor woensdag. Om 8 uur hebben we alles nog eens getest; we hadden even een stroomonderbreking maar dit probleem was dadelijk opgelost. Om 8.20 uur kwam de eerste groep binnen. Liane had brillen ontworpen voor de vierde jaars zodat ze zich een beetje in onze dokterssfeer konden inleven. Tony kon het niet laten om soms wat humoristisch uit de hoek te komen. Dit was wel fijn omdat dit voor sommigen de saaie theorie interessanter en leuker maakte. Merve en Dilara waren heel zenuwachtig en daardoor ook wel stil. Alles ging heel vlotjes, bij al onze drie groepen. Het was een leerrijke en leuke ervaring. Merve Kaygisiz, Dilara Aksu, Tony Sanchez en Liane Braz Ferreira (klas 5.6)

13 Dikke-truiendag De dikke-truiendag is een jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering. Dit jaar had de dikke-truiendag plaats op vrijdag 13 februari. Uiteraard vermijden we op die dag beter ladders en zwarte katten, maar ook met onnodig energieverbruik rekenen we dan genadeloos af! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee en dat kan vaak zonder aan comfort in te boeten. Dit jaar waren er deelnemers voor deze dag, verdeeld over 604 bedrijven en overheden, 1445 scholen & 1277 gezinnen. Onze school mocht uiteraard niet ontbreken. De verwarming ging onverbiddelijk enkele graadjes lager. Zoals ieder jaar werden de klassen uitgedaagd om zich zo origineel mogelijk te beschermen tegen deze koude. Het was al vroeg duidelijk dat je niet naast klas 4.7 kon kijken. De hele klas had zich gehuld in een carnavalsoutfit. Dit was wel een weekje te vroeg, maar de clown, aardbei, prinses, bij, hebben toch bij menigeen een lach op het gezicht doen verschijnen. Proficiat aan de winnende klas, jullie worden vereeuwigd in de SJB-hall of fame. Tinneke Vangeneugden en Katrien Herbots

14 Excursie aardrijkskunde Het was vrijdag de dertiende... Dat voorspelde niet veel goeds! Maar de zon scheen en dat was het begin van een leuke dag! Voor de les aardrijkskunde namen we eerst een kijkje in het museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Daar was het de bedoeling om in groepjes allerlei informatie te zoeken. Zo leerden we heel wat bij over de landbouw en de zoogdieren in Afrika. Ook kon je in het plaatselijke winkeltje spulletjes kopen uit Midden- Afrika. s Middags konden we in het Brupark van Brussel iets gaan eten; zo waren we weer helemaal opgeladen voor de rest van de dag. Met ons goed gevulde buikje zijn we in de namiddag de plantentuin in Meise gaan bezoeken. Onder leiding van een gids maakten we kennis met enkele klimaattypes, waaronder enkele warme klimaten. In sommige serres was het namelijk erg warm en kregen we het benauwd. Ook kregen we de kans enkele speciale plantensoorten te bewonderen zoals: vleesetende planten, bananenbomen en vetplanten. En zo kwam er een einde aan deze boeiende en leerrijke dag zonder tegenslagen. Hildegard Clarysse, Renee Rutten en Elisa Dehasque (klas 3.3) Wiskunde pokergeluk Vrijdag 13 de maart was zeker geen ongeluksdag voor onze leerlingen van het zesde jaar. Onze oud-leerling Tim Neijens heeft aan onze leerlingen die de richting acht uren wiskunde volgen, een schitterende presentatie gegeven over speltheorie. Tim is afgestudeerd als master in de wiskunde en zal binnenkort zijn doctoraatsthesis gaan verdedigen. Hij maakte ons duidelijk dat de factor geluk in een heel aantal spelletjes erg miniem is. Blijkbaar komt er veel meer kanstheorie bij te kijken dan wij ooit denken. We zijn Tim heel dankbaar voor deze mooie uiteenzetting en hopen dat hij in de toekomst nog naar onze school zal komen. Raymond Claeskens en Kris Kerkhofs

15 Uitstap Vlaams Parlement te Brussel 6 TSO Op 16 februari 2009 gingen we op uitstap naar Brussel. We gingen het Vlaams Parlement bezoeken. Niemand van ons was daar al ooit geweest. We vertrokken s morgens vroeg met de bus. Aangekomen in Brussel zagen we vanuit de bus enkele gebouwen. Hierin kregen we een interessante rondleiding. Onze klas had een bijzonder goede gids die ons wegwijs maakte doorheen het Parlement en ons extra uitleg gaf bij de kamers die we mochten bezichtigen. We zijn zelfs in de zetels mogen gaan zitten waar de parlementsleden normaal vergaderen. Na de rondleiding konden we onze boterhammetjes lekker oppeuzelen. Het tweede deel van de uitstap was een opdrachtenboekje invullen. Met behulp van de opdrachten, die we onderweg moesten oplossen, moesten we zelf onze weg vinden naar de Grote Markt. Toen we op de grote markt arriveerden, kregen we wat vrije tijd om wat plaatselijke winkeltjes te gaan bekijken. Het was een leuke dag en zeker voor herhaling vatbaar. Margo Bogaerts (klas 6.5) Bezoek Vlaams Parlement 6 ASO Op vrijdag 20 februari 2009 vertrok 6ASO naar Brussel. Om acht uur stond de bus ons al op te wachten en we vertrokken dan ook met een leuke bende richting het Vlaams Parlement. We kwamen uiteindelijk aan om half tien. Daar werden we in drie groepen verdeeld en kregen we een rondleiding doorheen de verschillende zalen van het parlement. We bezochten o.a. de zuilenzaal, de Jan Van Eyckzaal, de Anna Bijnszaal. In de koepelzaal mochten we als echte volksvertegenwoordigers plaatsnemen in de comfortabele zetels en kregen we uitleg over de werking van een plenaire vergadering. Na de rondleiding kregen we van het huis een drankje aangeboden. Om half twaalf vertrokken we één voor één in groepjes van 5 personen richting Grote Markt. Tijdens deze wandeling leerden we Brussel iets beter kennen door enkele zoekopdrachten. Daarna kregen we anderhalf uur vrije tijd om de stad Brussel op eigen houtje te verkennen. Stipt drie uur vertrokken we terug richting Zonhoven. 20 februari 2009 werd zo een aangename en leerrijke dag. Aline Manshoven, Lieselot Nys en Lore Switten (klas 6.2)

16 Bezoek aan Europlanetarium Genk Op 18 februari vertrokken we met enkele klassen van het vijfde jaar naar het Europlanetarium in Genk. Er stonden verschillende activiteiten op het programma. Eerst gingen we op virtuele reis door de ruimte. Via de projecties op de koepel van de grote zaal werden we meegenomen naar de uithoeken van het heelal. Het onderwerp van de voorstelling was Hubbles venster op de kosmos en we kregen dan ook een paar indrukwekkende foto s van sterrennevels en planeten te zien. Daarna volgde een ingewikkelde uitleg over de beweging van de sterren en de zon aan onze hemel. Vervolgens gingen we kijken naar de telescoop. Helaas niet naar de sterren want daarvoor zullen we eens s nachts moeten terugkomen. Nog een beetje rillend van de kou begaven we ons ten slotte naar de interactieve tentoonstelling. Begrippen zoals massadichtheid en aantrekkingskracht werden duidelijk uitgelegd met behulp van kleurrijke infoborden en tekeningen. Vooral de opstelling van de zwaartekracht viel zéér in de smaak. En zo vertrokken we terug richting Zonhoven, weer heel wat ruimteweetjes wijzer. Elisabeth Vroonen (klas 5.2) East meets West 5 maart 2009 Donderdagmorgen 8.15 uur. Op de speelplaats staan 688 leerlingen klaar om zich samen met hun leerkrachten een ganse dag onder te dompelen in oosterse sfeer. Na Afrika en Latijns Amerika stond nu het Verre Oosten centraal. Een aantal klassen hadden ook hun uiterste best gedaan om hun leslokaal in een oosters kleedje te steken. Iedereen kreeg in de loop van de dag informatie over een bepaald land. We konden hierbij rekenen op enkele oud-leerlingen. Maja Vangoitsenhoven vertelde honderduit over haar inleefreis naar Bangladesh en Jolande Drenth liet ons kennismaken met Indonesië, waar zij een jaar als uitwisselingsstudente verbleef. Collega Linda Jacobs wist ons dan weer te boeien met haar reisverhaal over India. Voor het derde jaar mocht het wat speelser. Zij maakten kennis met Azië door middel van een quiz, vakkundig gepresenteerd door Jens en Liesbeth. Een mooi opgebouwde tentoonstelling rond producten uit het oosten mocht op heel wat belangstelling rekenen. De wereldwinkel zorgde er op haar beurt voor dat de derde wereldproducten ook geproefd konden worden.

17 Daarnaast kreeg iedereen de kans om een uurtje initiatie Chinees, Japans of Thais te volgen. Alle lesgevers deden hun uiterste best om dit zo ludiek mogelijk te doen. Mèt resultaat. Want de volgende dagen werd er geregeld uitgepakt met de opgedane talenkennis. Verder kregen de leerlingen de kans om wat fysiek bezig te zijn. De vijfdejaars waagden zich aan tai chi terwijl de meisjes van het vierde jaar onder de kundige leiding van Evelien Degros het bhangra dansen onder de knie probeerden te krijgen. De jongens mochten kennis maken met de oosterse gevechtssport happo biraki. De leerlingen van het derde en het zesde jaar mochten zich even een Japanse drummer wanen tijdens de sessies percussie. Het dagelijks kwartiertje speeltijd werd vervangen door een bezoek aan de Red Dragon Bar. De leraarskamer was namelijk omgetoverd in een heuse Chinese bar waar elke bezoeker kon genieten van een eerlijk fruitsapje. s Middags werd de inwendige mens versterkt met een heerlijk oosters gerecht op basis van rijst met kip en groenten. Tenslotte kon iedereen zijn creativiteit kwijt in het schilderen van mandala s of oosterse taferelen. In heel wat klaslokalen zijn de resultaten van deze kunstwerken nog te bewonderen. Rond vier uur was het dan tijd om deze werelddag af te sluiten. Uit de positieve feedback die we kregen, zowel van leerlingen als leerkrachten menen wij te mogen afleiden dat dit voor iedereen een geslaagde dag was. PAG (Pastorale AnimatieGroep)

18 Broers, De eilandverkaveling Op donderdag 19 maart gingen onze derdejaars in het Casino van Beringen kijken naar de muziektheatervoorstelling Broers van De Eilandverkaveling, een respectvolle bewerking van het jeugdboek Gebr. van Ted van Lieshout. In een eigenlijk simpel decor van wat opeengestapelde dozen vertelde het gezelschap het verhaal van de broers Pieter en Arne. Wanneer Pieter plots overlijdt, wordt het gezin ondergedompeld in een rouwproces. Om zijn dood te verwerken, wil de moeder zijn spullen verbranden, tegen de zin van Arne. Uit boosheid en onmacht steelt hij het dagboek van zijn overleden broer. Hoewel hij zich had voorgenomen om het dagboek niet te lezen, doet hij het toch. De acteurs brachten knotsgekke liedjes en beklijvende muziek afgewisseld met haarscherpe en ontroerende dialogen die niemand onberoerd lieten. Wie nog eens wil nagenieten van de liedjes uit de voorstelling moet beslist eens een bezoekje brengen aan Lieve Lijnen Zucht zoekt kopers voor gebakken lucht Elke dag krijgt de gemiddelde Belg meer dan 400 reclameboodschappen te verteren. Vaak boodschappen die een succesvol leven beloven na het aankopen van dat ene product. Is het nog mogelijk om vandaag geluk te vinden als je geen cent hebt? Een doelpubliek waaraan blijkbaar veel te verdienen valt, zijn de jongeren. Een reden te meer om onze vierdejaars op een speelse manier een spiegel voor te houden. Tijdens een voorbereidende workshop werden ze klaargestoomd tot rasechte verkopers, kritisch genoeg om het ballonnetje van de goedkope verkooptruc te doorprikken.

19 Op vrijdag 13 maart trokken we dan naar CC Muze voor de voorstelling Zucht van het theatergezelschap luxemburg. In het eerste bedrijf maken we kennis met Frank en Frans, twee gladde verkopers. Ze zien er niet uit in hun witte kostuums en overjaarse pruiken, hun show is houterig en op hun Engels groeit haar. De ene heeft de looks, de andere de brains. Ze beloven ons succes. Het enige wat wij moeten doen is geld bieden, zoveel mogelijk. De persoon die het hoogste bod doet, krijgt het geheim naar succes. In het tweede deel krijgen we de twijfelende vrienden te zien. Achter hun knullige lichtwand pauzeren ze terwijl de toeschouwers hun overschrijvingsformulier kunnen invullen. Samen liegen ze, spelen ze vals en doen ze alles wat nodig is om te winnen, maar al dat liegen zorgt er ook voor dat hun vriendschap wankelt. Hier heten ze Manoe en Jo en zijn ze twee acteurs die het niet onder de markt hebben. Kunnen ze elkaar wel vertrouwen wanneer ze weten dat wat je ziet schone schijn is? Zucht vertelt een verhaal op twee niveaus, twee waarheden. Aan ons om uit te zoeken wat waar is en wat niet! Lieve Lijnen ROS ROS? Op onze school? Wat is dat? Wie bij deze titel meteen aan de vier Heemskinderen denkt en aan Karel de Grote zit lelijk mis. We hebben het hier niet over het ros Beyaert, maar over Rijbewijs Op School. Zoals je vorig jaar in SJBeetje kon lezen, deed SJB mee aan het pilootproject Rijbewijs Op School van minister Kathleen Van Brempt. Met dit project wilde ze alle laatstejaars de kans geven om het theoretische deel van het rijbewijs op school te behalen. Het pilootproject kreeg van de overheid een positieve evaluatie en vanaf dit schooljaar konden alle secundaire scholen hieraan meedoen. SJB was uiteraard weer van de partij. In de week voor en de week na de krokusvakantie werden de voorziene acht lessen gegeven door erkende instructeurs van een rijschool. Tijdens en na de lessenreeks konden onze leerlingen gratis online oefenen en de dag voor het examen kwamen de instructeurs nog een extra uurtje les geven, volledig gratis. Hoewel dit uur buiten de normale schooluren viel, maakten toch veel leerlingen van deze buitenkans gebruik: drie volle klassen controleerden een laatste keer of ze alles wel begrepen hadden.

20 Van de 103 leerlingen die aan het examen meededen, was een kleine 80 % geslaagd! Als je weet dat het gemiddelde voor ASO-TSO-BSO in Vlaanderen tijdens het pilootproject vorig jaar 55,6 % was en dat in een examencentrum gemiddeld 48% slaagt, mag de prestatie van onze leerlingen er best zijn. Proficiat! Tel daar nog de leerlingen bij die niet konden wachten tot 18 maart en hun rijbewijs al buiten de school behaalden, dan zal 85 % van onze leerlingen in de komende weken achter het stuur van hun (?) stalen ros zitten! Veel rijplezier en hou het veilig! Guido Cornelissen ROS-verantwoordelijke SJB Woensdag 18 maart was het dan zover. Om 8.20 uur begonnen de eerste leerlingen aan hun examen: identiteitskaart laten inlezen, achter een notebook gaan zitten, op start tikken met je stift en. hopelijk een goed resultaat boeken. Ik heb heel vaak YES horen fluisteren je wilde je collega s natuurlijk niet storen, ook al was je erg blij met je prestatie af en toe was de ontgoocheling wel groot en waren er tranen te zien. Wie niet geslaagd was, werd meteen getroost door klasgenoten. En zo ging het non stop door tot ongeveer uur. Ik zit bij oudere broer in de les Twee keer per week pendelt hij van zijn middelbare school Sint-Jan Berchmansinstituut in Zonhoven naar de campus in diepenbeek: Daniël Slenders is met z n 16 jaar de jongste student aan UHasselt. Ik bleef maar nieuwe, moeilijkere oefeningen geven maar ik zag dat hij nog meer uitdagingen nodig had, dus heb ik voorgesteld om universiteit te proberen, vertelt Chris Kerkhofs, zijn leerkracht wiskunde. Hij heeft er net zijn eerste universitaire examens opzitten: 16 op 20 voor calculus. Ik had wel verwacht dat ik geslaagd was, de examens vielen mee maar ik had toch niet aan grote onderscheiding gedacht, klinkt het bescheiden. Terwijl de meeste scholieren niet kunnen wachten tot ze definitief een streep mogen trekken onder integralen en logaritmen, doet Daniël er aan UHasselt twee keer per week nog een schepje bovenop. Ik zit nu in het zesde middelbaar, ik mocht de derde kleuterklas overslaan. Wiskunde heb ik altijd interessant gevonden, ik kan het niet verklaren: ik doe het gewoon graag, vooral het redeneren. De

21 oefeningen op school vond ik te gemakkelijk en dan heeft mijn wiskundelerares verteld dat je aan UHasselt ook als scholier kon studeren, vertelt hij. Fysica Via dat nieuwe systeem kunnen leerlingen uit het middelbaar enkele uren er week in de collegebanken van Diepenbeek komen zitten: als ze geslaagd zijn, hebben ze meteen vrijstellingen voor hun universitaire studie op zak. Ik zit nu in de les bij mijn broer, die fysica studeert aan UHasselt. eigenlijk was ik niet echt zenuwachtig om hier te beginnen, alleen gaat het wel sneller dan ik gedacht had. Niet dat dit meteen een probleem lijkt voor de 16-jarige: hij kon na het eerste, geslaagde semester stoppen maar is nog een versnelling hoger gegaan met de nieuwe cursus calculus II. Op school mis ik op dit moment de lessen wiskunde, biologie en aardrijkskunde maar die haal ik tussendoor in, ik mag de notities van mijn vrienden kopiëren. Wat zij ervan vinden? Ze vinden het wel knap, maar zouden het zelf nooit doen Op stap En waagt hij zich al aan het studentenleven? Neen, ze hebben me nog niet uitgenodigd om op stap te gaan, maar dat interesseert me ook niet. De omgang met mijn medestudenten en de proffen is wel goed. En na dit semester? Dan ga ik burgerlijk ingenieur studeren. Uit: Het Belang van Limburg, 22 januari 2009 Andiamo in Italia Ook dit jaar gaat een sterke vertegenwoordiging van SJB naar Italië. See Italy in 10 days? We denken het niet: je kunt niet alles zien op zijn korte tijd. Toch staan in elke stad dingen op het programma die je gezien moet hebben en we gunnen de reizigers ook voldoende tijd om de typische sfeer van de stad te proeven. Op die manier hopen we je warm te maken om later nog eens naar Italië te reizen. Lijst deelnemers Romereis 2009: 6.1 Eline Bijnens, Wouter Eevers, Marjette Kouwen, Joke Lenaerts, Giel Meertens, Bart Peeters, Steven Put, Nathalie Smeets, Jona Sourbron, Brent Sybers, Joren Kippers, Brenda Lambrechts, Thierry Vincken, Karla Poueriet 6.2 Katrien Desair, Ine Jaspers, Paulien Plessers, Brett Samsom, Niels Vaes, Dana Vanhees, Manon Beerten, Alyssa Bruelemans, Jonas De Raeve, Dries Stevens, Hanne De Raeve, Tine Jans, Lieselot Nys, Jishi Schreurs, Daniël Slenders, Lore Switten, Lise Vaes 6.3 Mathias Aerts, Geoffrey Beertens, Matijn Boussé, Cédric Broux, Pano Dewit, Jana Hulsmans, Michiel Indeherberg, Claudio Lombardi, Kennith Metten, Gilles Mevesen, Arne Pallen, Leander Thomas, Martijn Tielens, Dorien Vandael, Kristof Vandael, Arnold Vandebeek, Katleen Vandijck, Arne Vrijsen

22 6.4 Kevin Aerts, Christophe Bijnens, Robrecht Clabots, Birgit Claeys, Frederik François, Leonard Jacobs, Kathleen Paulussen, Steffen Tielens, Jonas Vanlook, Koen Vanné, Katrien Winters 6.5 Shana Bielen, Margo Bogaerts, Karen Carremans, Dorien Cornelissen, Gertjan Croes, Katrien Cuppens, Charis Eevers, Heidi Ghysens, Lara-Elisa Maes, Lisa Mertens, Sofie Philtjens, Loes Roebben, Nina Vuegen 6.6 Elke Bielen, Febe Martens, Zoë Martens, Lore Mathuvis, Tatjana Stojkoski 6.8 Sabrina Claes, Kathleen Paesen 6.9 Lobke Gijbels, Jolien Vandael Guido Cornelissen Sport op school Volleybal woensdag 7 januari 2009 Cadetten meisjes SVS ACTIVITEITEN 2 DE TRIMESTER Deelnemers: Ilona Sansom(klas 3.1), Mauranne Beerten(3.2), Elisa Dehasque(3.3), Lotte Indeherberg(3.3), Elyne Van den Bosch(3.5), Julie Wuytens(3.6) en Louise Eycken(4.1). Uitslagen: DB Hechtel - SJB Zonhoven 2-0 SJB zonhoven - IMK Dilsen 2-1 We eindigden op de 2 de plaats met 2 punten! Scholieren meisjes Grete Vanloffelt (5.5), Lore Engelen (5.5), Hanne De Raeve (6.2), Steffi Bas (6.6), Febe en Zoë Martens (6.6). Uitslagen: SJB Zonhoven - SP Houthalen 0-3

23 Squash - woensdag - 28 januari 2009 Deelnemers: Ilona Sansom(3.1), Veronque Colpin(3.1), Ynse Metten(3.6), Lotte Tiri(3.6), Laura Veppi(3.6), Julie Wuytens(3.6), Katrien Valkeneers(5.5), Lore Engelen(5.5), Dorien Ory(5.8) en Nathalie Vanweerts(5.8). Initiatie, uitleg van spelreglementen, het spelen van wedstrijdjes werd gegeven door Delphine Verbeke(5.6) een verwoede squashspeelster! Voetbal - woensdag 28 janaur 2009 Woensdag 28 januari mochten we, na een paar weken uitstel omwille van het slechte weer, eindelijk aantreden om onze wedstrijd in de achtste finales van de Kardinaalsbeker voetbal te betwisten. Met een klein hartje vertrokken we richting Helchteren daar we verschillende belangrijke basisspelers moesten missen tegen een toch niet te onderschatten tegenstrever, namelijk het Technisch Instituut Don Bosco. Het weer was prachtig, de grasmat van FC Helson redelijk en onze noodploeg paraat om er tot de laatste snik voor te knokken (figuurlijk weliswaar). Door een lullig doelpunt kwam onze tegenstrever al vrij vroeg onverdiend op voorsprong, maar desondanks waren het onze jongens die het heft terug in handen namen en verdiend terug langszij kwamen. De tweede helft verliep ongeveer zoals de eerste, waarbij SJB voetballend zelfs nog een ietsje beter voor de dag kwam.na negentig minuten prijkte op het bord een 2-2 stand en moest er overgegaan worden tot het nemen van strafschoppen, een loterij zoals meestal het geval is.de details van het scoren en missen zullen we jullie besparen maar het komt er op neer dat we hierbij de boot ingingen met een stand van 9 8. Spijtig want het zag er bij momenten echt rooskleurig uit. Ondanks de nederlaag een dikke proficiat aan alle spelers (ook degenen van de voorronde) voor hun inzet, karakter en de bereidheid om in hun schaarse vrije tijd tussen de clubtrainingen door de kleuren van de school te verdedigen. Deelnemers: Kevin Aerts(klas 6.4), Tom Delbroek(5.2), Bjarne Geraerts(4.4), Giel Meertens(6.1), Jonas Bosmans(5.5), Brett Sansom(6.2), Kevin Beckers(6.4), Brent Sybers(6.1), Bugra Dönmez(5.3), Arne Pallen(6.3), Michael Hendrickx(5.4), Glenn Evers(5.3)

24 Volleybal vrijdag 13 februai 2009 Leerkrachten: Bram De Raeve, Koen Vandeput, Jo Tips, Patrick Zadora, Katrien Herbots, Kris Driesen en Rita Baeten speelden een héél recreatieve avond volleybal tot een van de speelsters een harde smash moest incasseren op het hoofd en de vogeltjes even heel hard floten! Het was een sportieve avond en we eindigden op een eervolle 3 de plaats na het spelen van 4 matchen! Basketbal woensdag 18 februari 2009 cadetten meisjes Deelnemers: Michelle Jans(3.7), Sara Bussé(3.7), Greet Coppens(4.3), Karlien Bongaerts(4.5), Friedl Hulsmans(4.5), Saar lambrechts(4.5) en Velela Matondo(4.6). Er stonden ons op deze namiddag twee tegenstanders te wachten. Eerst moesten we tegen St.-Truiden spelen, vervolgens tegen Leopoldsburg. De eerste wedstrijd gingen we mak van start en haalden onze achterstand nooit meer in. Integendeel, St.-Truiden werkte zeer secuur af en verdiende daarom deze ruime overwinning! Terwijl wij ons voorbereidden op onze tweede wedstrijd, zagen we hoe Leopoldsburg nipt won van St.-Truiden. Op deze manier wisten we dat ook de tweede wedstrijd een zware dobber zou worden. We startten onze laatste wedstrijd veel agressiever en dwongen dan ook een tamelijk ruime voorsprong af. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde, werd het spannender en spannender. Uiteindelijk wonnen we nipt van Leopoldsburg, wat een zeer knappe prestatie is. In deze poule eindigden alle ploegen met een gelijk aantal punten maar op basis van het verschil in gescoorde punten werden wij derde van Limburg. Uitslagen: SJB Zonhoven BSM Leopoldsburg - - KC St.-Truiden SJB Zonhoven

25 Voetbal woensdag 4 maart 2009 Deelnmers: Mirthe Loyens(3.2), Romina Abbruzzese(4.1) Jolien Metten(4.8), Liana Marano(4.10), Natalie Dominguez Garduno(5.5), Karen Carremans(6.5), Shana Bielen(6.5), Sofie Philtjens(6.5), Lisa Mertens(6.5), Yasmine Ceulemans(6.7), Natasja Geelen(6.8), Jolien Michiels(6.8), Natascha Renders(6.9) en Kimberly Voortmans(6.9). Onder de deskundige coaching van dhr De Raeve en dhr Schoenaers speelden onze meisjes een zware wedsrtijd tegen Humaniora Kindsheid Jesu Hasselt. De eerste helft zag het er hoop- en winstvol uit, we stonden maar één puntje achter. In de 2 de helft liepen onze tegenspelers al vlug uit tot 4-1, en moesten we het onderspit delven na een wanhopige maar fijne wedstrijd! Proficiat meisjes! Volleybal woensdag 4 maart 2009 Cadetten jongens Deelnemers: Thomas Vanbrabant(4.4), Martijn Reynders(4.1), Rob Geers(4.3), Gijs Vanloffelt(4.3), Niels Donders(4.3), Mathijs Geers(4.5), Toon Hendrikx(4.5) Na een erg makkelijke zege in de voorronde tegen Diepenbeek was SJB klaar voor het grote werk (de finale van Limburg). Na de zege van vorig schooljaar keken we vol vertrouwen uit naar de finale tegen het grote Maaseik. Dat vertrouwen slonk echter wanneer de eerste gewonde spelers afzegden voor de grote afspraak (zowel Niels Donders als Thomas Vanbrabant geraakten niet speelklaar). Onze kern verkleinde op deze manier tot 5 spelers. Vermits volleybal gespeeld wordt met zes spelers waren deze blessures een zware domper voor de schoolploeg. Gelukkig werd Rob Geers (basketter) bereid gevonden om al zijn volleybalkwaliteiten te demonstreren in Hasselt. Op die manier konden we toch een volleybalploeg vormen, en wat voor één! We startten de wedstrijd niet al te best en keken in de eerste set tegen een achterstand aan maar die snel werd goed gemaakt. Meer nog, we wonnen de eerste set uiteindelijk moeizaam met De volgende twee sets speelden wij steeds beter. Met als gevolg dat Maaseik in 3 sets ingemaakt. (set 2: 25-13, set 3: 25-17)

26 MIDDAGACTIVITEITEN Sportraad Sinds kort zijn we opnieuw met een sportraad begonnen. In deze sportraad zitten enthousiaste jongens en meisjes die tijdens de middag graag sportevenementen organiseren voor de anderen. We doen dit om de speeltijden een beetje aangenamer te maken. Zoals jullie allemaal wel al gemerkt hebben zijn we reeds in de klassen rondgekomen met een kleine enquête. We willen overigens langs deze weg ook nog eens iedereen bedanken voor het invullen van deze enquête. Voorts hopen we ook dat iedereen die zijn favoriete sport(en) aangeduid heeft, zal deelnemen want wij gaan ervoor zorgen dat jullie in de derde trimester de verkozen sporten kunnen beoefenen tijdens de middag. Dit zullen we gaan doen aan de hand van inschrijvingen. Iedereen die geïnteresseerd is om nog bij de sportraad te komen, mag dit altijd laten weten aan één van de leden: Dhr. Van Praet, Cédric Broux(klas 6.3), Gilles Mevesen(6.3), Dana Vanhees(6.2), Jeffrey Veestraeten(5.5), Michael Hendrikx(5.4), Vincent Deprez(5.4), Glenn Evers(5.3), Bugra Dönmez(5.3). En als laatste: We hopen op een goede opkomst want deelnemen is belangrijker dan winnen! Voetbaltornooi derde graad Na twee poules van drie ploegen die aan elkaar gewaagd waren, werden reeds de halve finales gespeeld. Deze finales gingen tussen klas 6.1 vs 5.5 en 6.3 vs 5 ASO. Voorts volgde de finale die gespeeld werd door 6.3 en 5.5. Na een gelijkopgaande match werd het verschil gemaakt door de jongens van 5 ASO in de slotfase. In het begin van volgend trimester zullen zij het mogen opnemen tegen de leerkrachten. Badminton dinsdag en donderdag tussen de middag recreatief De begeleidende leerkrachten LO hebben kunnen vaststellen dat de sporthal twee middagen per week goed gevuld zijn met (bijna) steeds dezelfde mannelijke enthousiaste badmintonliefhebbers uit het 3 de, 4 de en 5 de jaar! Waar blijven de sportieve kriebels van onze meisjes?

27 SVS-ACTIVITEITEN 3 DE TRIMESTER Woensdag 29 april 2009 Avonturentrophy Kattevenia - Genk Tennis C30/3-B+2/6 Basvelden - Zonhoven Woensdag 6 mei 2009 Atletiek Provinciaal Kampioenschap - Heusden-Zolder Atletiekstadion de Veen Waterfun: waterpolo, duiken, - Hasselt stedelijk zwembad Woensdag 13 mei 2009 Beachvolleybal recreatie - Zonhoven Basvelden Inschrijvingen en inlichtingen bij uw leerkracht LO!

28 Kalender woensdag 22 april zondag 26 april vrijdag 1 mei maandag 4 mei donderdag 7 mei donderdag 14 mei donderdag 21 mei vrijdag 22 mei maandag 1 juni maandag 29 juni info studiekeuze leerlingen 4 ASO kijkdag Feest van de Arbeid info ouders 2 ASO info ouders 2 TSO info ouders 4 TSO Hemelvaartdag vrije dag Pinkstermaandag proclamatie

ALLA SCOPERTA DEL PIÙ BEL PAESE DEL MONDO

ALLA SCOPERTA DEL PIÙ BEL PAESE DEL MONDO Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB St.-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4 4a 3520 ZONHOVEN Tel.: 011 81 36 83 011 81 32 43 Fax: 011 81 71 38 sjb.zonhoven@skynet.be

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

LINK. Woord vooraf. Tijdschrift van WICO Campus Sint-Jozef Lommel. Jaargang 14, nr. 1 20 december 2013. In dit nummer:

LINK. Woord vooraf. Tijdschrift van WICO Campus Sint-Jozef Lommel. Jaargang 14, nr. 1 20 december 2013. In dit nummer: Jaargang 14, nr. 1 20 december 2013 LINK In dit nummer: 10 jaar WICO Onze schoolbevolking 2 Lief & Leed 3 Even weg van de schoolbanken. Slagerijbezoek. Antwerpen. Zorgkeuken Hoevezavel. Biotoopstudie.

Nadere informatie

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013 :SAM Sint-Antonius Magazine editie kerst 2013 Open School 2013 de directeur aan het woord Ik moet je van harte bedanken. In onze SAM van mei 2013 deed ik een warme oproep om onze school een bezoekje te

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Leuke puzzels. Exclusief interview met Eline. Jaargang 59 nummer 1 - Verantwoordelijke uitgever: Stationsstraat 232 3620 Lanaken

Leuke puzzels. Exclusief interview met Eline. Jaargang 59 nummer 1 - Verantwoordelijke uitgever: Stationsstraat 232 3620 Lanaken Leuke puzzels Exclusief interview met Eline Jaargang 59 nummer 1 - Verantwoordelijke uitgever: Stationsstraat 232 3620 Lanaken 1 Als eerste aan het woord in onze nieuwe editie, niemand minder dan Dhr.

Nadere informatie

Hilde Dengis, Myriam Neves, Annick Van Petegem

Hilde Dengis, Myriam Neves, Annick Van Petegem Hilde Dengis, Myriam Neves, Annick Van Petegem An Aernoudt, Hilde Claus, Veerle Collet, Koen Dobbelaere, Elisabeth Eneman, Emma Garrido, Wim Heylen, Barbara Lauwereys, Jos Maes, Marthe Neslissen, Katleen

Nadere informatie

t Is Pasen, de winter is voorbij

t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, t is Pasen! Er zijn weer jonge katjes en de vogels zingen blij. De zon schijnt in mijn snoet. Het kriebelt in mijn benen en het tintelt in mijn bloed. t Is

Nadere informatie

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni 1 2013-2014 HAVERKLAP Vrije School Haverlo januari - juni 2 Inhoud Voorwoord... 3 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt... 4 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove.. 5 De

Nadere informatie

MALLE BERTJE. pronken in Parijs. juni 2013. negentiende jaar nummer 2. save the horse p. 6. alles loopt op wieltjes p. 24. open school p.

MALLE BERTJE. pronken in Parijs. juni 2013. negentiende jaar nummer 2. save the horse p. 6. alles loopt op wieltjes p. 24. open school p. juni 2013 negentiende jaar nummer 2 pronken in Parijs MALLE BERTJE save the horse p. 6 alles loopt op wieltjes p. 24 open school p. 36 Malle Bertje is het informatieblad voor leerlingen, ouders en leerkrachten

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege. Schakeltjes K O M. Schooljaar 2014-2015 Nr 2

Sint-Jan Berchmanscollege. Schakeltjes K O M. Schooljaar 2014-2015 Nr 2 Sint-Jan Berchmanscollege K O M Schakeltjes Schooljaar 2014-2015 Nr 2 In dit nummer Woord vooraf............................................... 2 Lager onderwijs. 3 In de grote school.............................................3

Nadere informatie

MOZAÏEKJES 2014-2015 MÉÉR DAN EEN SCHOOL ASO-BSO-TSO-INTERNAAT

MOZAÏEKJES 2014-2015 MÉÉR DAN EEN SCHOOL ASO-BSO-TSO-INTERNAAT MOZAÏEKJES 2014-2015 MÉÉR DAN EEN SCHOOL ASO-BSO-TSO-INTERNAAT INHOUDSTAFEL VOORWOORD P. 3 AFSCHEID P. 5 WOORDJE VAN DE DIRECTIE P. 7 AANKONDIGING OPENDEUR P. 9 HEET VAN DE NAALD P. 10 KORTEMARKSE BASISSCHOLEN

Nadere informatie

Op zaterdag 22 juni namen we op gepaste manier afscheid van onze zesdejaars op het galabal in de Salons Georges. We willen bij deze nogmaals onze

Op zaterdag 22 juni namen we op gepaste manier afscheid van onze zesdejaars op het galabal in de Salons Georges. We willen bij deze nogmaals onze Paridaensinfo 3 - juli 2013 Op zaterdag 22 juni namen we op gepaste manier afscheid van onze zesdejaars op het galabal in de Salons Georges. We willen bij deze nogmaals onze sponsors KU Leuven en GroepT

Nadere informatie

juli 2009 Schoolkrant Maaswaal College Locatie Veenseweg Wijchen (S)Cool Paper 4 2008-2009 Bezoek Dalai Lama In the spotlights Terugblik

juli 2009 Schoolkrant Maaswaal College Locatie Veenseweg Wijchen (S)Cool Paper 4 2008-2009 Bezoek Dalai Lama In the spotlights Terugblik 2008-2009 Schoolkrant Maaswaal College Locatie Veenseweg Wijchen juli 2009 (S)Cool Paper 4 Bezoek Dalai Lama In the spotlights Terugblik In deze (S)C00l Paper In the spotlights Interview met een docent

Nadere informatie

Dutchie. De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds 2013-2014 Rotary Youth Exchange Rotex Nederland

Dutchie. De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds 2013-2014 Rotary Youth Exchange Rotex Nederland Dutchie De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds 2013-2014 Rotary Youth Exchange Rotex Nederland Inhoudsopgave Dutchie... 1 Voorwoord... 1 Chili... 2 Willemijn Dijk... 2 Sophie Haafkes...

Nadere informatie

EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP

EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP A P R I L 2 0 1 1 P A R T Y S + F A S H I O N + M E D I A + L I F E S T Y L E + A R T + S C I E N C E + S P O R T S EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP Het ware gezicht van mevrouw Mehinagic WIJ KOMEN BIJ U ETEN!

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

LINK. Woord vooraf. Tijdschrift van WICO Campus Sint-Jozef Lommel. Jaargang 13, nr. 1 21 december 2012. In dit nummer:

LINK. Woord vooraf. Tijdschrift van WICO Campus Sint-Jozef Lommel. Jaargang 13, nr. 1 21 december 2012. In dit nummer: Jaargang 13, nr. 1 21 december 2012 LINK In dit nummer: Tijdschrift van WICO Campus Sint-Jozef Lommel Sjockt stelt voor À la minute Chocolicious Lief & Leed Pedagogische studiedag Vriendschapsdagen Dag

Nadere informatie

Ic Hou. 200 jaar SJKS

Ic Hou. 200 jaar SJKS Schoolmagazine van het SJKS Februari 2008 Nummer 85 Ic Hou 200 jaar SJKS INHOUD Nieuw schoolgebouw Jongeren en de pc Schooltoneel Vredesproject Bautzen, Terneuzen, Litouwen, Polen Eindreizen De drie van

Nadere informatie

Sterk in de zachte sector

Sterk in de zachte sector V.u.: V. Vanoost, Polenplein 23, 8800 Roeselare, Tel. 051 20 14 57 Sterk in de zachte sector België - Belgique P.B. 8800 Roeselare 3691 Afgiftekantoor Roeselare 1 P003055 Schoolblad van VISO ROESELARE

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Schoolmagazine van het SJKS Februari 2010 Nummer 89. Ic Hou

Schoolmagazine van het SJKS Februari 2010 Nummer 89. Ic Hou Schoolmagazine van het SJKS Februari 2010 Nummer 89 Ic Hou INHOUD Missie, Damiaan, BD E Politiek debat E Romein in de klas E Naar Emmerich E Richard III E VIS E Ruben Ketels en Cédric Mengiedi E Nathalie

Nadere informatie

Vooraf. Personalia. Ik wens alle Coornherters een gezond en leerzaam 2014 toe! Drs. J. Zuelen Rector. Drs. J. Zuelen Rector

Vooraf. Personalia. Ik wens alle Coornherters een gezond en leerzaam 2014 toe! Drs. J. Zuelen Rector. Drs. J. Zuelen Rector 2014 Winter Info Inhoud Vooraf... blz. 3 Personalia... blz. 3 Bijeenkomst oud-personeelsleden... blz. 4 Jong en oud vieren samen kerst.... blz. 4 Brugklaswerkweek.... blz. 6 Romereis 2013... blz. 8 Berlijn

Nadere informatie

Een heel gelukkig 2013!

Een heel gelukkig 2013! Verenigingsblad van Korfbalclub Antilopen januari 2013. jaargang 7. nr. 30 Een heel gelukkig 2013! Antilopenjeugd verrast Sinterklaas Maagdenburgstraat 20 a 7421 ZC DEVENTER Postbus 2038 7420 AA DEVENTER

Nadere informatie

Een heel gelukkig 2013!

Een heel gelukkig 2013! Verenigingsblad van Korfbalclub Antilopen januari 2013. jaargang 7. nr. 30 Een heel gelukkig 2013! Antilopenjeugd verrast Sinterklaas ST!P jaargang 7 nummer 30 ST!P is een officieel orgaan van de korfbalclub

Nadere informatie

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo

Brugklasgids. Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Brugklasgids Karel de Grote College school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs vmbo-t - havo - vwo Welkom! Hoi! Leuk dat je wat meer wilt weten over het KGC. Deze gids is er speciaal voor jou. Als je

Nadere informatie

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015 In stijl DE DALTONSISTERS Stralen op de Koningin Wilhelminaschool LEIDERSCHAPSTIJLEN Open-deur-beleid heeft geen zin als je zelf gesloten blijft DOOR HET OOG VAN EEN OUDER

Nadere informatie

Assumptimes. Colofon >3 >4 >7. Cultuur. De lege danstent. De film Bluf is misschien wel bluf. De Grammy s. Recensie Oorlogswinter.

Assumptimes. Colofon >3 >4 >7. Cultuur. De lege danstent. De film Bluf is misschien wel bluf. De Grammy s. Recensie Oorlogswinter. Colofon Assumptimes Re d a c t i e: Leerlingen 4 ASO-TSO Verantwoordelijke uitgever: A Stalkruidlaan 1, 1020 Laken T. 02 268 29 77 - F. 02 262 12 02 www.mariaa.be info@mariaa.be Druk en vormgeving: Drukkerij

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 5 maart 2014

Nieuwsbrief 2 5 maart 2014 Nieuwsbrief 2 5 maart 2014 Inhoud voorwoord algemeen klas 1 mavo 2, 3 en 4 havo 2 en 3 vwo 2 en 3 havo 4 en 5 vwo 4, 5 en 6 tvwo-afdeling Voorwoord Beste ouders, verzorgers, Half januari rolde een publiciteitsgolfje

Nadere informatie