Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB"

Transcriptie

1 Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB St.-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4 4a 3520 ZONHOVEN Tel.: Fax: Jaargang 7 nr. 2 Pasen Verantwoordelijke uitgever: Veronique Huber Sjb gaat weer op reis Zoals elk jaar vertrekken ook nu weer heel wat zesdejaars naar Italië. Tweeëntachtig leerlingen zijn donderdag samen met een achttal leerkrachten op de bus gestapt naar het Romeinse moederland. Het zal een reis worden die heel wat te bieden heeft op cultureel en historisch vlak met bezoeken aan Firenze, Rome, Pisa, Assisi, Ravenna, Venetië, Siena, Pompeï, Verona en Paestum. Ik wens hen een onvergetelijke reis toe! Verder had deze trimester veel boeiende dingen te bieden zoals de Werelddag, de actie rond Een hart voor Limburg en nog veel meer, waarover je verder in dit nummer meer kan lezen. Ik wens iedereen een leuke vakantie toe en een vrolijk paasfeest! Veronique Huber directeur

2 Gedichtendag De Nationale Gedichtendag op 29 januari mocht toch niet onopgemerkt aan onze school voorbijgaan. Een kleine bloemlezing: De beste leerkracht Jij bent als een Lada met veel kracht, maar jij gebruikt je pen als toverkracht. Jij doet ons verlangen naar hevige honger, naar wijze wijsheden en appelsienen. Een honger die voor ons nooit overgaat, terwijl je elke keer telkens je geheel geeft. Jij bent een enorm groot zwembad, dat al je water weggeeft aan PLANTEN; Om groen te kunnen worden, net als jij. Jij bent als een immense draaikolk, alles in je buurt sleur je mee. Jij bent alles, zelfs een brandweerman, die ons van het vuur redden zal. Jeffrey Peeters (klas 5.4)

3 Schoenen Schoenen zijn speciaal, voor jou zijn ze ideaal. Ze liggen in de etalage fier en fijn, stiekem denk je dat worden de mijn! Je ouders neem je mee naar binnen om hun geld voor je te winnen. Ze bekijken de prijs, dochter jij bent niet wijs! Je zaagt en zakt door je knieën, nu moet je niet sniezen. Een verkoper ziet je ouders staan en laat hen niet begaan. Wat denken jullie van een korting? De dochter is een verkoopster in wording! Ze gaan op het aanbod in en jij krijgt je zin. Je staat op straat met je 2 kapoentjes, trots om te kunnen zeggen: dat zijn mijn nieuwe schattige schoentjes! Anke Vandenreyken (klas 5.6) De verkiezing van de kleuren van de zomer Blauw is de kleur van de lucht op een zonnige zomerdag Rood zoals mijn huid die verbrand is door de hete zon Groen is de kleur van de grassprietjes van het zachte tapijt in de wijde weide Geel zoals de zon die straalt aan de hoge hemel Bruin is de kleur van de ruwe schors van de boom in wiens schaduw ik lig Zwart zoals de kleur van de fluitende vogel hoog in de boom Roze is de kleur van de wereld door mijn zonnebril Oranje zoals de kleur van de frisse sinaasappel die me toelacht vanaf de rand van mijn zomerse cocktail Wit is de kleur van de vlinder die fladdert van bloem tot bloem Paars zoals de kleur van de zakdoek die me door zijn geur van lavendel doet dromen van de zomer die ik verkies Grete Vanloffelt (klas 5.5)

4 Chrysostomos Hier volgt een kort verslag van chrysostomos Voor de mensen die meededen aan de revue zat de sfeer er vanaf de eerste algemene repetitie op woensdag al in. Er werd al snel een vrij hechte band gesmeed. Ook donderdagavond op de generale repetitie was het lachen geblazen toen de eerste keer enkele leerkrachten kwamen kijken naar de revue. De vrijdag van chrysostomos zelf begon het feest vanaf 4 uur s ochtends in de pub in Zonhoven. Bijna alle zesdejaars verzamelden daar om al wat in de stemming te komen voor de rest van de dag. Om 7 uur werden we op school verwacht voor een uitgebreid ontbijt. Zodra het eten gedaan was, begon de ochtendact. De eerste leerlingen begonnen aan te komen en traditiegetrouw gingen wij hen op onze manier welkom heten! Vanaf 8.15 uur was er dan voor de hele school een kleine activiteit op de speelplaats van de derde graad. Alle andere jaren mochten kort komen aanschouwen hoe wij ons amuseerden en een feestje bouwden op de muziek van de DJ. Rond een uur of 9 begon de revue, gepresenteerd door koning Albert en koningin Fabiola. Natuurlijk waren enkel vijfde- en zesdejaars toegelaten om naar de revue te komen kijken want de anderen, die waren nog wat te klein voor zo n spectaculaire show;) Na deze geslaagde revue konden we even ontspannen en bijpraten tijdens de receptie. Daarna werden we getrakteerd op een lekkere warme maaltijd in de eetzaal. Als namiddagactiviteit was er gekozen om een DJ-contest te houden, die de hele middag nog zou vullen. In de klassen werden ondertussen lolly s uitgedeeld aan alle leerlingen. Om uur mochten we naar huis om ons even op te frissen en wat netjes op te kleden, want om 20 uur werden we terug op school verwacht voor de mega afsluitingsfuif. Hier begon het feest meteen weer op gang te komen, want er waren ook leerkrachten en leerlingen van vorig jaar aanwezig. Het werd er zeer gezellig. Helaas was het feest op school al om 1 uur gedaan, maar voor veel leerlingen ging het nog door tot in de vroege uurtjes, ergens in Hasselt of omstreken. Cédric Broux en Gilles Mevesen (klas 6.3) SJB Zonhoven en Een Hart voor Limburg + Met onze school Sint-Jan Berchmansinstituut Zonhoven steunen wij dit jaar Een Hart voor Limburg.

5 Wat is Een voor Limburg (EHvL)? Een Hart voor Limburg is een streekfonds dat opgericht werd voor en door de mensen van Limburg en dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. De vereniging wil de levensomstandigheden van alle mensen in Limburg verbeteren. De scholenwedstrijd: EHvL en SJB Onze school wil jongeren ervan bewust maken dat er ook kinderen zijn die het minder goed hebben dan zij. Juist dit jaar organiseerde EHvL een online wedstrijd voor de scholen. En wij mochten die wedstrijd promoten! Wat houdt deze wedstrijd in? Iedere leerling van elke middelbare school kan meedoen. Hoe doe je mee? Online antwoorden op de vragenreeksen die bestemd zijn voor jouw graad. De antwoorden zijn terug te vinden op de website: en in het boek Zoals het leven komt, dat Bettie Elias speciaal voor deze wedstrijd geschreven heeft. Dus tijd om de handen in elkaar te slaan... Hoe zijn we te werk gegaan? Op maandag 2 maart gingen we van start. Klas 3.1 van onze school mocht de promotiecampagne leiden. De heer Tips verdeelde de klas in 9 groepjes; deze gingen in SJB en de VMS in elke klas duiding geven bij het project. Overal hebben we het doel uitgelegd, maar ook iets gezegd van de prijzen die te winnen waren: die gingen van een 50 cc moto, tot een laptop. Iedereen van onze klas (de ene met wat meer gemor dan de andere) moest een T-shirt aandoen van Een Hart voor Limburg. Dinsdag 3 maart was er tijdens de laatste speeltijd een ballonnenactie, alle derde- en vierdejaars mochten een ballon oplaten met daaraan een bladwijzer waar een klein beetje informatie over EHvL opstond. Zo werd onze boodschap over heel Limburg verspreid. Er zijn ook nog (originele) brieven uitgedeeld voor de ouders en in elke klas hangt er (normaal gezien) een affiche op. Elke dinsdagmiddag kan je het spel ook gaan spelen in informaticalokaal 4. Op TVL: 3 meisjes van klas 3.1 en meneer Tips mochten woensdag 4 maart live op TVL het project komen voorstellen. De leerlingen werden wel niet zo goed voorbereid op hun taak door presentatrice Cynthia. Maar gelukkig is het toch nog allemaal goed gekomen. Tina Sioen (klas 3.1)

6 Project relatievorming en seksualiteit Ook dit jaar werd voor onze derdejaars het project relatievorming en seksualiteit georganiseerd. Om dit project in te leiden kregen de leerlingen de film Fucking Amal te zien. Deze film werd vooraf kort ingeleid en nadien besproken. De leerlingen hebben gedurende drie lesuren aan volgende onderdelen gewerkt: relatievorming, vriendschap, liefde, seksualiteit, voorbehoedsmiddelen, Deze thema s werden telkens visueel toegelicht en klassikaal besproken. Het project eindigde met een spel waarbij de leerlingen hun mening kwijt konden over de besproken thema s. Elke leerling kreeg van deze leerzame halve dag een boekje met informatie mee. Katrien Gielen en Katrien Herbots Mijn ervaring/indrukken in het VRT-omroepcentrum en in de Brusselse binnenstad We kwamen in de voormiddag aan op de VRT voor een bezoek van goed anderhalf uur. De gids liet ons verschillende TV-studio s zien, bijvoorbeeld de studio s waar alles opgesteld stond voor de opnames van De Cup en Phara. Phara wordt elke maandag, dinsdag en donderdag uitgezonden, De Cup op zaterdag. Dit vond ik erg leerrijk. De gids vertelde hoe de decors van FC De Kampioenen opgesteld staan als ze opnames maken. Deze opnames kosten ongeveer euro per aflevering. Daarom worden er maar 13 afleveringen per jaar gemaakt. Het voetbalveld dat we in FC De Kampioenen zien, ligt eigenlijk in Lier. Daar wordt eerst gefilmd en daarna doen ze pas al de binnenopnames in de studio. De gids vertelde ook dat het productiehuis Woestijnvis veel series en feuilletons opneemt voor de VRT, zoals De Slimste Mens. Ook Blokken wordt ergens anders opgenomen, omdat er bij de VRT niet genoeg studio s zijn om alles op te nemen. Blokken wordt opgenomen in Vilvoorde, dichtbij de studio s van Studio 100.

7 Wij zijn ook in de regiekamer geweest. Daar zorgen ze voor de stemmen, het geluid, het beeld dat wij op het tv-scherm krijgen. De radio-afdeling hebben we ook bezocht. Die lag een verdieping hoger dan de tv-studio s. We gingen de studio s van Radio 2 binnen. Eerst kwamen we in de technische studio en dan moesten we door een slangengang naar de presentatiestudio. In deze studio hoor je heel weinig geluid van de studio ernaast. Dan gingen we naar MNM. Daar werkten veel mensen aan computers. We liepen even langs deze redactie, om de studio s te kunnen bereiken. We mochten spijtig genoeg niet binnen bij de presentatrice Carolien. Zij was vroeger een Ketnetrapster. In de technische studio van MNM hoorden we Carolien wel praten en de muziek die ze speelde. En daarmee zat onze rondleiding erop. Tegen half twee waren we in het centrum van Brussel. Hier mochten we even vrij rondlopen om iets te eten en rond te kijken. Ik wilde Brussel wat ontdekken, omdat ik er nog niet geweest was. Eerst iets eten bij vrienden van mijn mama, in hun Grieks restaurant. En de winkels ben ik ook niet zomaar voorbij gelopen. We kwamen allemaal weer samen op de Grote Markt. Van daar liepen we terug naar de bus. Tegen uur waren we terug aan de school. Sanne Croughs (klas 5.7) Recensie Emmeken Maandag 26 januari gingen we met de vijfde- en de zesdejaars naar het cultureel centrum in Paal. Daar speelde het theatergezelschap Het Ongerijmde Emmeken. Emmeken is het verhaal van Marieken van Nieumeghen, die zeven jaar met de duivel verkeerde en toch nog gered kon worden. Iedereen kende intussen het verhaal van Marieken wel. Het was immers besproken en bekeken in de klas; het toneelgezelschap had ons op dat vlak dus niets nieuws te bieden. Toch hebben ze het boeiend kunnen houden door enkele vernieuwende elementen aan te brengen. Zo waren er maar twee decorstukken aanwezig. Een grote doek, die op de grond lag en een witte doos. Die doos was open aan twee zijden maar er was een doek voor. De acteurs klommen hierin en verdwenen zo van het podium als ze geen functie hadden in het stuk. Hierin konden ze zich ook omkleden. Dit was nodig omdat één personage, bijvoorbeeld de tante, gespeeld werd door twee personen. Ook konden ze op de doos bepaalde dingen projecteren. Bij de scène waarin Marieken het pact met de duivel afsluit in het bos, werd een blaadjesmotief op de doos geprojecteerd. Op het moment dat de duivel zeer kwaad werd, werden er vlammen op de doos geprojecteerd. Doordat de duivel ook in het wit gekleed was, nam deze de kleuren van de projectie over.

8 Hoewel de tekst van heel het stuk gerijmd was, werd er toch gesproken in een moderne taal. Hier voegden ze af en toe een oud woord in, om het publiek duidelijk te maken dat het een middeleeuws stuk is. Ook de saaie monoloog van Emmeken in de herberg, die wil bewijzen dat ze een geleerde dame is, is origineel opgelost door de duivel met een herberggast te laten vechten. Niemand lette nog op wat Emmeken aan het zeggen was doordat er achter haar rug allerlei dingen gebeurden. Er was geen eenduidig ruimtegebruik (bijvoorbeeld de linkerkant staat voor het slechte en de rechter voor het goede), maar de muziek maakte dit goed. Ze begonnen en eindigden met dezelfde sacrale muziek. Dit stemt overeen met de inhoud van het stuk: Marieken is een vroom meisje in het begin en op het eind is ze gered door haar berouw. Als er slechte dingen gebeurden, zoals het pact en de moorden in de herberg, werd er zeer ruige gitaarmuziek gespeeld. Het stuk was gemakkelijk te volgen, ook al kende je het verhaal niet. Ze hadden de langdradige scènes, zoals de marktscène, weggelaten. Zo werd het ook korter en was het gemakkelijker om er je aandacht bij te houden. Al bij al dus een goed stuk om te zien op een maandag na Chrysostomos. Jana Hulsmans (klas 6.3) Bedrijfsbezoek 5 kantoor Op vrijdag 23 januari gingen we met onze klas (5 kantoor) op bedrijfsbezoek bij Konings in Zonhoven om de magazijninrichtingen te bekijken. Een gids nam ons mee naar de magazijnen. Hier aangekomen zagen we goederen toekomen via een shuttle systeem. Dit systeem bestaat uit een kettingbaan en speciaal uitgeruste vrachtwagens, die bij het achteruitrijden in het shuttlesysteem vanzelf aaneengekoppeld worden. Zodra de vrachtwagen aan de kettingbaan gekoppeld is, komen met één simpele druk op de knop de goederen automatisch uit de vrachtwagen. De goederen worden door scanning automatisch in het voorraadsysteem gebracht. De heftruckchauffeurs weten vanaf dat moment ook waar ze de verschillende palletten moeten opslaan. Daarna zijn we langs de grote opslagstellingen gelopen en hebben we een smallegangentruck gezien. Enkel zo een truck kan bewegen tussen 2 rijen en kan behoorlijk hoog goederen opslaan en stapelen. We hebben ook veel gewone stellingen gezien en verschillende soorten interne transportmiddelen.

9 Daarna zijn we doorgelopen naar de wasstraat, waar alle glazen flessen gewassen worden, maar daar was men van flessoort aan het wijzigen; daarom stond de band stil. We hebben ook nog uitleg gekregen over de verschillende palletsoorten en soorten glazen. Toen was het tijd om terug te gaan naar de productieafdeling. Daar aangekomen moesten we haarnetjes opzetten voor de hygiëne. Er reden ook tamelijk veel elektrische heftrucks rond. We hebben ook één heftruck gezien op diesel maar die diende alleen om af en toe de machines te verplaatsen. Er stonden ook allerlei producten opgeslagen: graanjenever, WKD, fruitsap, Ook zagen we lege verpakkingen van fruitsap op een hele grote rol. We zagen een afvulinstallatie in werking. De flessen werden gevuld, verpakt in dozen en gestapeld op palletten. Het is wel eens fijn om te zien hoe dat gebeurt. Dit gaat allemaal heel snel. Tegen de muur lagen allemaal reserveaandelen in rekken om de machine aan te passen als de flessen van vorm veranderden (andere soort fles). Het was wel eens fijn om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat in een echt productiebedrijf! Gert Verbeeck (klas 5.7) Informatief Project 2009 Traditiegetrouw hielden de klassen van het vijfde jaar STW hun jaarlijks informatief project tijdens het tweede trimester. Een overzicht van wat er dit jaar op het programma stond. Zoals elk jaar mochten de leerlingen van het vijfde jaar STW een informatief project in elkaar steken. De onderwerpen, die we dit jaar helemaal zelf mochten kiezen, waren heel uiteenlopend: van make-up tot tienerzwangerschap en rugklachten. Na weken van voorbereiding en hard werk moesten we onze onderwerpen voorstellen aan enkele klassen van het derde en vierde jaar. Nu waren wij voor één keer eens de echte leerkrachten. In de leuk aangeklede lokalen wachtten we met zenuwen in onze buik de leerlingen op. Alle leerlingen en begeleidende leerkrachten luisterden dan ook aandachtig naar wat wij te vertellen hadden, de één natuurlijk al wat geïnteresseerder dan de ander. Hoe meer groepen we over de vloer hadden gekregen, hoe zelfzekerder we werden en hoe beter het ook ging. Op het einde van de dag konden we - nadat we de lokalen terug helemaal in orde hadden gebracht opgelucht ademhalen en waren we allemaal heel uitgelaten. Ons harde werk was dan toch beloond geworden: alles was vlot verlopen en we hadden punten gekregen. Het was een zeer geslaagd project! Eline Vanreppelen, Grete Vanloffelt, Dorien Thuwis, Kimmy Locckamper en Cynthia Cox(klas 5.5)

10 Onderwerp: Rugklachten bij jongeren Ons informatief project ging over rugklachten. We hadden dit onderwerp gekozen omdat meer en meer van onze leeftijdgenoten hiermee te maken hebben. De meeste jongeren klagen ook over te zware boekentassen. Dit zou één van de oorzaken kunnen zijn dat ze last hebben van hun rug. Meestal zitten er ook veel overbodige dingen in hun boekentassen of nemen ze veel meer mee dan eigenlijk nodig is. We vonden het dan ook fijn dat we hier wat meer uitleg over konden geven en ook wat nuttige tips om de rugklachten te verminderen of te voorkomen. Het informatief project bestond niet alleen uit luisteren maar ook uit enkele oefeningen om je rug zo min mogelijk te belasten. Ook hadden we enkele andere oefeningen voorzien zoals een woordzoeker. We hopen dat de leerlingen hiervan genoten hebben en dat we ze wat nuttige informatie hebben kunnen bijbrengen. Zorg dragen voor je rug in de toekomst is dus de boodschap! Jolien Millen, Lore Engelen, Tine Aerts en Dorien Griesat (klas 5.5) Onderwerp: Drugs Op dinsdag 10 februari hebben wij ons IP over drugs gehouden. Weken op voorhand waren we al bezig met de voorbereiding ervan. De dag zelf was de ene al wat zenuwachtiger dan de andere maar zodra we bezig waren, viel alles heel goed mee. We hielden ons IP voor klassen van het derde en vierde jaar. Ze deden allemaal heel goed hun best om het project tot een goed einde te brengen. Sommige groepen wisten er wat minder van dan de andere maar dit was voor ons een extra motivatie om de leerlingen in te lichten over de gevaren die drugsgebruik met zich mee brengt. We sloten ons informatief project af met een debat. Hier was iedereen vrij zijn eigen mening te uiten over stellingen in verband met drugs en verslaving. Zo kwamen wij zelf ook meer te weten over hun mening i.v.m. drugsgebruik. Ondanks dat er steeds leerkrachten aanwezig waren, durfden ze vrijuit te spreken. We hopen dat we de leerlingen wat meer hebben bijgebracht en ze het, net zoals wij, een aangename namiddag vonden. Anneleen Tiri, Celine Vanderyt, Jan Zeelmaekers, Tom Vermeulen en Jonas Bosmans (klas 5.5)

11 Onderwerp: Kindermishandeling We hadden weken naar deze dag uitgekeken Want dan zou het gedaan zijn met die stress i.v.m. dat samenkomen, teksten schrijven, powerpoint maken, En op 11 februari 2009 was het dan zo ver! Iedereen van onze groep was om 7.45u op school om onze klas in orde en gezellig te maken. We waren zo zenuwachtig dat we wel door onze knieën konden zakken! Toen al die vierdejaars voor ons zaten, werden al die zenuwen wat minder. Zo hebben we er een heel leuke en leerrijke voormiddag van kunnen maken. We hadden voor het thema kindermishandeling gekozen. Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar de vierdejaars deden echt heel goed mee. Ze waren stil op de momenten dat er informatie gegeven werd en heel actief als er een spel werd gespeeld. We hopen dat we ze iets hebben kunnen bijbrengen, voor ons was het een hele toffe en fijne ervaring. Emie Boyen, Liesa Switten, Veronique Melotte en Alexandra Haarler (klas 5.6) Onderwerp: Tienerzwangerschap Woensdag 11 februari 2009 was het dan zo ver! We mochten leerkracht spelen en onze leerlingen van 4 STW wat meer informatie en uitleg geven over ons zelfgekozen onderwerp, tienerzwangerschappen. De zenuwen waren natuurlijk ook weer van de partij maar na de eerste groep was dat geen probleem meer. Het was een hele leuke ervaring! Wij vinden het leuk dat we jongeren nieuwe dingen hebben kunnen bijbrengen en hun laten inzien dat ze voorzichtig moeten zijn bij seksuele activiteiten. De leerlingen luisterden natuurlijk aandachtig en werkten (meestal) héél goed mee; wij danken jullie hier voor! De voorbereidingen waren wel zwaar, maar het was zeker de moeite waard! Kaat Vanoppen, Sem Viola, Delphine Verbeke, Alyssa Wouters en Tessa Gilissen (klas 5.6)

12 Onderwerp: Prostitutie en loverboys Na vijf weken voorbereiding en een lange slapeloze nacht was het eindelijk zo ver. Het grote informatief project was aangebroken. Daar stonden we met ons vieren, vol spanning te wachten op onze eerste groep leerlingen. Het ging wat stroef, maar voor we het wisten, was onze eerste groep al weg. Het ging allemaal zo snel, dat we het niet eens beseften dat het al gedaan was. Toen kwam onze tweede groep. Maar... daar was onze eerste hindernis. Het internet werkte niet meer. Na een tijdje hadden we eindelijk een nieuwe laptop en kon ons informatief project doorgaan. Gelukkig bleven we kalm en verliep alles zeer vlot. Het laatste uur vloog voorbij en ons informatief project was gedaan. Het was een fijne dag met zeer toffe maar stille leerlingen. Jessie Paenen, Liesbeth Van Lishout, Joyce Vernijns en Lise Hendrix (klas 5.6) Onderwerp: Obesitas Woensdag 11 februari was het onze dag. De dag dat we ons informatief project moesten voorbrengen voor de vierde jaars. We hadden er toch wel een aantal weken werk aan gehad. We waren dan ook heel zenuwachtig. Dinsdagavond hadden we alles al klaar gezet voor woensdag. Om 8 uur hebben we alles nog eens getest; we hadden even een stroomonderbreking maar dit probleem was dadelijk opgelost. Om 8.20 uur kwam de eerste groep binnen. Liane had brillen ontworpen voor de vierde jaars zodat ze zich een beetje in onze dokterssfeer konden inleven. Tony kon het niet laten om soms wat humoristisch uit de hoek te komen. Dit was wel fijn omdat dit voor sommigen de saaie theorie interessanter en leuker maakte. Merve en Dilara waren heel zenuwachtig en daardoor ook wel stil. Alles ging heel vlotjes, bij al onze drie groepen. Het was een leerrijke en leuke ervaring. Merve Kaygisiz, Dilara Aksu, Tony Sanchez en Liane Braz Ferreira (klas 5.6)

13 Dikke-truiendag De dikke-truiendag is een jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering. Dit jaar had de dikke-truiendag plaats op vrijdag 13 februari. Uiteraard vermijden we op die dag beter ladders en zwarte katten, maar ook met onnodig energieverbruik rekenen we dan genadeloos af! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee en dat kan vaak zonder aan comfort in te boeten. Dit jaar waren er deelnemers voor deze dag, verdeeld over 604 bedrijven en overheden, 1445 scholen & 1277 gezinnen. Onze school mocht uiteraard niet ontbreken. De verwarming ging onverbiddelijk enkele graadjes lager. Zoals ieder jaar werden de klassen uitgedaagd om zich zo origineel mogelijk te beschermen tegen deze koude. Het was al vroeg duidelijk dat je niet naast klas 4.7 kon kijken. De hele klas had zich gehuld in een carnavalsoutfit. Dit was wel een weekje te vroeg, maar de clown, aardbei, prinses, bij, hebben toch bij menigeen een lach op het gezicht doen verschijnen. Proficiat aan de winnende klas, jullie worden vereeuwigd in de SJB-hall of fame. Tinneke Vangeneugden en Katrien Herbots

14 Excursie aardrijkskunde Het was vrijdag de dertiende... Dat voorspelde niet veel goeds! Maar de zon scheen en dat was het begin van een leuke dag! Voor de les aardrijkskunde namen we eerst een kijkje in het museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Daar was het de bedoeling om in groepjes allerlei informatie te zoeken. Zo leerden we heel wat bij over de landbouw en de zoogdieren in Afrika. Ook kon je in het plaatselijke winkeltje spulletjes kopen uit Midden- Afrika. s Middags konden we in het Brupark van Brussel iets gaan eten; zo waren we weer helemaal opgeladen voor de rest van de dag. Met ons goed gevulde buikje zijn we in de namiddag de plantentuin in Meise gaan bezoeken. Onder leiding van een gids maakten we kennis met enkele klimaattypes, waaronder enkele warme klimaten. In sommige serres was het namelijk erg warm en kregen we het benauwd. Ook kregen we de kans enkele speciale plantensoorten te bewonderen zoals: vleesetende planten, bananenbomen en vetplanten. En zo kwam er een einde aan deze boeiende en leerrijke dag zonder tegenslagen. Hildegard Clarysse, Renee Rutten en Elisa Dehasque (klas 3.3) Wiskunde pokergeluk Vrijdag 13 de maart was zeker geen ongeluksdag voor onze leerlingen van het zesde jaar. Onze oud-leerling Tim Neijens heeft aan onze leerlingen die de richting acht uren wiskunde volgen, een schitterende presentatie gegeven over speltheorie. Tim is afgestudeerd als master in de wiskunde en zal binnenkort zijn doctoraatsthesis gaan verdedigen. Hij maakte ons duidelijk dat de factor geluk in een heel aantal spelletjes erg miniem is. Blijkbaar komt er veel meer kanstheorie bij te kijken dan wij ooit denken. We zijn Tim heel dankbaar voor deze mooie uiteenzetting en hopen dat hij in de toekomst nog naar onze school zal komen. Raymond Claeskens en Kris Kerkhofs

15 Uitstap Vlaams Parlement te Brussel 6 TSO Op 16 februari 2009 gingen we op uitstap naar Brussel. We gingen het Vlaams Parlement bezoeken. Niemand van ons was daar al ooit geweest. We vertrokken s morgens vroeg met de bus. Aangekomen in Brussel zagen we vanuit de bus enkele gebouwen. Hierin kregen we een interessante rondleiding. Onze klas had een bijzonder goede gids die ons wegwijs maakte doorheen het Parlement en ons extra uitleg gaf bij de kamers die we mochten bezichtigen. We zijn zelfs in de zetels mogen gaan zitten waar de parlementsleden normaal vergaderen. Na de rondleiding konden we onze boterhammetjes lekker oppeuzelen. Het tweede deel van de uitstap was een opdrachtenboekje invullen. Met behulp van de opdrachten, die we onderweg moesten oplossen, moesten we zelf onze weg vinden naar de Grote Markt. Toen we op de grote markt arriveerden, kregen we wat vrije tijd om wat plaatselijke winkeltjes te gaan bekijken. Het was een leuke dag en zeker voor herhaling vatbaar. Margo Bogaerts (klas 6.5) Bezoek Vlaams Parlement 6 ASO Op vrijdag 20 februari 2009 vertrok 6ASO naar Brussel. Om acht uur stond de bus ons al op te wachten en we vertrokken dan ook met een leuke bende richting het Vlaams Parlement. We kwamen uiteindelijk aan om half tien. Daar werden we in drie groepen verdeeld en kregen we een rondleiding doorheen de verschillende zalen van het parlement. We bezochten o.a. de zuilenzaal, de Jan Van Eyckzaal, de Anna Bijnszaal. In de koepelzaal mochten we als echte volksvertegenwoordigers plaatsnemen in de comfortabele zetels en kregen we uitleg over de werking van een plenaire vergadering. Na de rondleiding kregen we van het huis een drankje aangeboden. Om half twaalf vertrokken we één voor één in groepjes van 5 personen richting Grote Markt. Tijdens deze wandeling leerden we Brussel iets beter kennen door enkele zoekopdrachten. Daarna kregen we anderhalf uur vrije tijd om de stad Brussel op eigen houtje te verkennen. Stipt drie uur vertrokken we terug richting Zonhoven. 20 februari 2009 werd zo een aangename en leerrijke dag. Aline Manshoven, Lieselot Nys en Lore Switten (klas 6.2)

16 Bezoek aan Europlanetarium Genk Op 18 februari vertrokken we met enkele klassen van het vijfde jaar naar het Europlanetarium in Genk. Er stonden verschillende activiteiten op het programma. Eerst gingen we op virtuele reis door de ruimte. Via de projecties op de koepel van de grote zaal werden we meegenomen naar de uithoeken van het heelal. Het onderwerp van de voorstelling was Hubbles venster op de kosmos en we kregen dan ook een paar indrukwekkende foto s van sterrennevels en planeten te zien. Daarna volgde een ingewikkelde uitleg over de beweging van de sterren en de zon aan onze hemel. Vervolgens gingen we kijken naar de telescoop. Helaas niet naar de sterren want daarvoor zullen we eens s nachts moeten terugkomen. Nog een beetje rillend van de kou begaven we ons ten slotte naar de interactieve tentoonstelling. Begrippen zoals massadichtheid en aantrekkingskracht werden duidelijk uitgelegd met behulp van kleurrijke infoborden en tekeningen. Vooral de opstelling van de zwaartekracht viel zéér in de smaak. En zo vertrokken we terug richting Zonhoven, weer heel wat ruimteweetjes wijzer. Elisabeth Vroonen (klas 5.2) East meets West 5 maart 2009 Donderdagmorgen 8.15 uur. Op de speelplaats staan 688 leerlingen klaar om zich samen met hun leerkrachten een ganse dag onder te dompelen in oosterse sfeer. Na Afrika en Latijns Amerika stond nu het Verre Oosten centraal. Een aantal klassen hadden ook hun uiterste best gedaan om hun leslokaal in een oosters kleedje te steken. Iedereen kreeg in de loop van de dag informatie over een bepaald land. We konden hierbij rekenen op enkele oud-leerlingen. Maja Vangoitsenhoven vertelde honderduit over haar inleefreis naar Bangladesh en Jolande Drenth liet ons kennismaken met Indonesië, waar zij een jaar als uitwisselingsstudente verbleef. Collega Linda Jacobs wist ons dan weer te boeien met haar reisverhaal over India. Voor het derde jaar mocht het wat speelser. Zij maakten kennis met Azië door middel van een quiz, vakkundig gepresenteerd door Jens en Liesbeth. Een mooi opgebouwde tentoonstelling rond producten uit het oosten mocht op heel wat belangstelling rekenen. De wereldwinkel zorgde er op haar beurt voor dat de derde wereldproducten ook geproefd konden worden.

17 Daarnaast kreeg iedereen de kans om een uurtje initiatie Chinees, Japans of Thais te volgen. Alle lesgevers deden hun uiterste best om dit zo ludiek mogelijk te doen. Mèt resultaat. Want de volgende dagen werd er geregeld uitgepakt met de opgedane talenkennis. Verder kregen de leerlingen de kans om wat fysiek bezig te zijn. De vijfdejaars waagden zich aan tai chi terwijl de meisjes van het vierde jaar onder de kundige leiding van Evelien Degros het bhangra dansen onder de knie probeerden te krijgen. De jongens mochten kennis maken met de oosterse gevechtssport happo biraki. De leerlingen van het derde en het zesde jaar mochten zich even een Japanse drummer wanen tijdens de sessies percussie. Het dagelijks kwartiertje speeltijd werd vervangen door een bezoek aan de Red Dragon Bar. De leraarskamer was namelijk omgetoverd in een heuse Chinese bar waar elke bezoeker kon genieten van een eerlijk fruitsapje. s Middags werd de inwendige mens versterkt met een heerlijk oosters gerecht op basis van rijst met kip en groenten. Tenslotte kon iedereen zijn creativiteit kwijt in het schilderen van mandala s of oosterse taferelen. In heel wat klaslokalen zijn de resultaten van deze kunstwerken nog te bewonderen. Rond vier uur was het dan tijd om deze werelddag af te sluiten. Uit de positieve feedback die we kregen, zowel van leerlingen als leerkrachten menen wij te mogen afleiden dat dit voor iedereen een geslaagde dag was. PAG (Pastorale AnimatieGroep)

18 Broers, De eilandverkaveling Op donderdag 19 maart gingen onze derdejaars in het Casino van Beringen kijken naar de muziektheatervoorstelling Broers van De Eilandverkaveling, een respectvolle bewerking van het jeugdboek Gebr. van Ted van Lieshout. In een eigenlijk simpel decor van wat opeengestapelde dozen vertelde het gezelschap het verhaal van de broers Pieter en Arne. Wanneer Pieter plots overlijdt, wordt het gezin ondergedompeld in een rouwproces. Om zijn dood te verwerken, wil de moeder zijn spullen verbranden, tegen de zin van Arne. Uit boosheid en onmacht steelt hij het dagboek van zijn overleden broer. Hoewel hij zich had voorgenomen om het dagboek niet te lezen, doet hij het toch. De acteurs brachten knotsgekke liedjes en beklijvende muziek afgewisseld met haarscherpe en ontroerende dialogen die niemand onberoerd lieten. Wie nog eens wil nagenieten van de liedjes uit de voorstelling moet beslist eens een bezoekje brengen aan Lieve Lijnen Zucht zoekt kopers voor gebakken lucht Elke dag krijgt de gemiddelde Belg meer dan 400 reclameboodschappen te verteren. Vaak boodschappen die een succesvol leven beloven na het aankopen van dat ene product. Is het nog mogelijk om vandaag geluk te vinden als je geen cent hebt? Een doelpubliek waaraan blijkbaar veel te verdienen valt, zijn de jongeren. Een reden te meer om onze vierdejaars op een speelse manier een spiegel voor te houden. Tijdens een voorbereidende workshop werden ze klaargestoomd tot rasechte verkopers, kritisch genoeg om het ballonnetje van de goedkope verkooptruc te doorprikken.

19 Op vrijdag 13 maart trokken we dan naar CC Muze voor de voorstelling Zucht van het theatergezelschap luxemburg. In het eerste bedrijf maken we kennis met Frank en Frans, twee gladde verkopers. Ze zien er niet uit in hun witte kostuums en overjaarse pruiken, hun show is houterig en op hun Engels groeit haar. De ene heeft de looks, de andere de brains. Ze beloven ons succes. Het enige wat wij moeten doen is geld bieden, zoveel mogelijk. De persoon die het hoogste bod doet, krijgt het geheim naar succes. In het tweede deel krijgen we de twijfelende vrienden te zien. Achter hun knullige lichtwand pauzeren ze terwijl de toeschouwers hun overschrijvingsformulier kunnen invullen. Samen liegen ze, spelen ze vals en doen ze alles wat nodig is om te winnen, maar al dat liegen zorgt er ook voor dat hun vriendschap wankelt. Hier heten ze Manoe en Jo en zijn ze twee acteurs die het niet onder de markt hebben. Kunnen ze elkaar wel vertrouwen wanneer ze weten dat wat je ziet schone schijn is? Zucht vertelt een verhaal op twee niveaus, twee waarheden. Aan ons om uit te zoeken wat waar is en wat niet! Lieve Lijnen ROS ROS? Op onze school? Wat is dat? Wie bij deze titel meteen aan de vier Heemskinderen denkt en aan Karel de Grote zit lelijk mis. We hebben het hier niet over het ros Beyaert, maar over Rijbewijs Op School. Zoals je vorig jaar in SJBeetje kon lezen, deed SJB mee aan het pilootproject Rijbewijs Op School van minister Kathleen Van Brempt. Met dit project wilde ze alle laatstejaars de kans geven om het theoretische deel van het rijbewijs op school te behalen. Het pilootproject kreeg van de overheid een positieve evaluatie en vanaf dit schooljaar konden alle secundaire scholen hieraan meedoen. SJB was uiteraard weer van de partij. In de week voor en de week na de krokusvakantie werden de voorziene acht lessen gegeven door erkende instructeurs van een rijschool. Tijdens en na de lessenreeks konden onze leerlingen gratis online oefenen en de dag voor het examen kwamen de instructeurs nog een extra uurtje les geven, volledig gratis. Hoewel dit uur buiten de normale schooluren viel, maakten toch veel leerlingen van deze buitenkans gebruik: drie volle klassen controleerden een laatste keer of ze alles wel begrepen hadden.

20 Van de 103 leerlingen die aan het examen meededen, was een kleine 80 % geslaagd! Als je weet dat het gemiddelde voor ASO-TSO-BSO in Vlaanderen tijdens het pilootproject vorig jaar 55,6 % was en dat in een examencentrum gemiddeld 48% slaagt, mag de prestatie van onze leerlingen er best zijn. Proficiat! Tel daar nog de leerlingen bij die niet konden wachten tot 18 maart en hun rijbewijs al buiten de school behaalden, dan zal 85 % van onze leerlingen in de komende weken achter het stuur van hun (?) stalen ros zitten! Veel rijplezier en hou het veilig! Guido Cornelissen ROS-verantwoordelijke SJB Woensdag 18 maart was het dan zover. Om 8.20 uur begonnen de eerste leerlingen aan hun examen: identiteitskaart laten inlezen, achter een notebook gaan zitten, op start tikken met je stift en. hopelijk een goed resultaat boeken. Ik heb heel vaak YES horen fluisteren je wilde je collega s natuurlijk niet storen, ook al was je erg blij met je prestatie af en toe was de ontgoocheling wel groot en waren er tranen te zien. Wie niet geslaagd was, werd meteen getroost door klasgenoten. En zo ging het non stop door tot ongeveer uur. Ik zit bij oudere broer in de les Twee keer per week pendelt hij van zijn middelbare school Sint-Jan Berchmansinstituut in Zonhoven naar de campus in diepenbeek: Daniël Slenders is met z n 16 jaar de jongste student aan UHasselt. Ik bleef maar nieuwe, moeilijkere oefeningen geven maar ik zag dat hij nog meer uitdagingen nodig had, dus heb ik voorgesteld om universiteit te proberen, vertelt Chris Kerkhofs, zijn leerkracht wiskunde. Hij heeft er net zijn eerste universitaire examens opzitten: 16 op 20 voor calculus. Ik had wel verwacht dat ik geslaagd was, de examens vielen mee maar ik had toch niet aan grote onderscheiding gedacht, klinkt het bescheiden. Terwijl de meeste scholieren niet kunnen wachten tot ze definitief een streep mogen trekken onder integralen en logaritmen, doet Daniël er aan UHasselt twee keer per week nog een schepje bovenop. Ik zit nu in het zesde middelbaar, ik mocht de derde kleuterklas overslaan. Wiskunde heb ik altijd interessant gevonden, ik kan het niet verklaren: ik doe het gewoon graag, vooral het redeneren. De

21 oefeningen op school vond ik te gemakkelijk en dan heeft mijn wiskundelerares verteld dat je aan UHasselt ook als scholier kon studeren, vertelt hij. Fysica Via dat nieuwe systeem kunnen leerlingen uit het middelbaar enkele uren er week in de collegebanken van Diepenbeek komen zitten: als ze geslaagd zijn, hebben ze meteen vrijstellingen voor hun universitaire studie op zak. Ik zit nu in de les bij mijn broer, die fysica studeert aan UHasselt. eigenlijk was ik niet echt zenuwachtig om hier te beginnen, alleen gaat het wel sneller dan ik gedacht had. Niet dat dit meteen een probleem lijkt voor de 16-jarige: hij kon na het eerste, geslaagde semester stoppen maar is nog een versnelling hoger gegaan met de nieuwe cursus calculus II. Op school mis ik op dit moment de lessen wiskunde, biologie en aardrijkskunde maar die haal ik tussendoor in, ik mag de notities van mijn vrienden kopiëren. Wat zij ervan vinden? Ze vinden het wel knap, maar zouden het zelf nooit doen Op stap En waagt hij zich al aan het studentenleven? Neen, ze hebben me nog niet uitgenodigd om op stap te gaan, maar dat interesseert me ook niet. De omgang met mijn medestudenten en de proffen is wel goed. En na dit semester? Dan ga ik burgerlijk ingenieur studeren. Uit: Het Belang van Limburg, 22 januari 2009 Andiamo in Italia Ook dit jaar gaat een sterke vertegenwoordiging van SJB naar Italië. See Italy in 10 days? We denken het niet: je kunt niet alles zien op zijn korte tijd. Toch staan in elke stad dingen op het programma die je gezien moet hebben en we gunnen de reizigers ook voldoende tijd om de typische sfeer van de stad te proeven. Op die manier hopen we je warm te maken om later nog eens naar Italië te reizen. Lijst deelnemers Romereis 2009: 6.1 Eline Bijnens, Wouter Eevers, Marjette Kouwen, Joke Lenaerts, Giel Meertens, Bart Peeters, Steven Put, Nathalie Smeets, Jona Sourbron, Brent Sybers, Joren Kippers, Brenda Lambrechts, Thierry Vincken, Karla Poueriet 6.2 Katrien Desair, Ine Jaspers, Paulien Plessers, Brett Samsom, Niels Vaes, Dana Vanhees, Manon Beerten, Alyssa Bruelemans, Jonas De Raeve, Dries Stevens, Hanne De Raeve, Tine Jans, Lieselot Nys, Jishi Schreurs, Daniël Slenders, Lore Switten, Lise Vaes 6.3 Mathias Aerts, Geoffrey Beertens, Matijn Boussé, Cédric Broux, Pano Dewit, Jana Hulsmans, Michiel Indeherberg, Claudio Lombardi, Kennith Metten, Gilles Mevesen, Arne Pallen, Leander Thomas, Martijn Tielens, Dorien Vandael, Kristof Vandael, Arnold Vandebeek, Katleen Vandijck, Arne Vrijsen

22 6.4 Kevin Aerts, Christophe Bijnens, Robrecht Clabots, Birgit Claeys, Frederik François, Leonard Jacobs, Kathleen Paulussen, Steffen Tielens, Jonas Vanlook, Koen Vanné, Katrien Winters 6.5 Shana Bielen, Margo Bogaerts, Karen Carremans, Dorien Cornelissen, Gertjan Croes, Katrien Cuppens, Charis Eevers, Heidi Ghysens, Lara-Elisa Maes, Lisa Mertens, Sofie Philtjens, Loes Roebben, Nina Vuegen 6.6 Elke Bielen, Febe Martens, Zoë Martens, Lore Mathuvis, Tatjana Stojkoski 6.8 Sabrina Claes, Kathleen Paesen 6.9 Lobke Gijbels, Jolien Vandael Guido Cornelissen Sport op school Volleybal woensdag 7 januari 2009 Cadetten meisjes SVS ACTIVITEITEN 2 DE TRIMESTER Deelnemers: Ilona Sansom(klas 3.1), Mauranne Beerten(3.2), Elisa Dehasque(3.3), Lotte Indeherberg(3.3), Elyne Van den Bosch(3.5), Julie Wuytens(3.6) en Louise Eycken(4.1). Uitslagen: DB Hechtel - SJB Zonhoven 2-0 SJB zonhoven - IMK Dilsen 2-1 We eindigden op de 2 de plaats met 2 punten! Scholieren meisjes Grete Vanloffelt (5.5), Lore Engelen (5.5), Hanne De Raeve (6.2), Steffi Bas (6.6), Febe en Zoë Martens (6.6). Uitslagen: SJB Zonhoven - SP Houthalen 0-3

23 Squash - woensdag - 28 januari 2009 Deelnemers: Ilona Sansom(3.1), Veronque Colpin(3.1), Ynse Metten(3.6), Lotte Tiri(3.6), Laura Veppi(3.6), Julie Wuytens(3.6), Katrien Valkeneers(5.5), Lore Engelen(5.5), Dorien Ory(5.8) en Nathalie Vanweerts(5.8). Initiatie, uitleg van spelreglementen, het spelen van wedstrijdjes werd gegeven door Delphine Verbeke(5.6) een verwoede squashspeelster! Voetbal - woensdag 28 janaur 2009 Woensdag 28 januari mochten we, na een paar weken uitstel omwille van het slechte weer, eindelijk aantreden om onze wedstrijd in de achtste finales van de Kardinaalsbeker voetbal te betwisten. Met een klein hartje vertrokken we richting Helchteren daar we verschillende belangrijke basisspelers moesten missen tegen een toch niet te onderschatten tegenstrever, namelijk het Technisch Instituut Don Bosco. Het weer was prachtig, de grasmat van FC Helson redelijk en onze noodploeg paraat om er tot de laatste snik voor te knokken (figuurlijk weliswaar). Door een lullig doelpunt kwam onze tegenstrever al vrij vroeg onverdiend op voorsprong, maar desondanks waren het onze jongens die het heft terug in handen namen en verdiend terug langszij kwamen. De tweede helft verliep ongeveer zoals de eerste, waarbij SJB voetballend zelfs nog een ietsje beter voor de dag kwam.na negentig minuten prijkte op het bord een 2-2 stand en moest er overgegaan worden tot het nemen van strafschoppen, een loterij zoals meestal het geval is.de details van het scoren en missen zullen we jullie besparen maar het komt er op neer dat we hierbij de boot ingingen met een stand van 9 8. Spijtig want het zag er bij momenten echt rooskleurig uit. Ondanks de nederlaag een dikke proficiat aan alle spelers (ook degenen van de voorronde) voor hun inzet, karakter en de bereidheid om in hun schaarse vrije tijd tussen de clubtrainingen door de kleuren van de school te verdedigen. Deelnemers: Kevin Aerts(klas 6.4), Tom Delbroek(5.2), Bjarne Geraerts(4.4), Giel Meertens(6.1), Jonas Bosmans(5.5), Brett Sansom(6.2), Kevin Beckers(6.4), Brent Sybers(6.1), Bugra Dönmez(5.3), Arne Pallen(6.3), Michael Hendrickx(5.4), Glenn Evers(5.3)

24 Volleybal vrijdag 13 februai 2009 Leerkrachten: Bram De Raeve, Koen Vandeput, Jo Tips, Patrick Zadora, Katrien Herbots, Kris Driesen en Rita Baeten speelden een héél recreatieve avond volleybal tot een van de speelsters een harde smash moest incasseren op het hoofd en de vogeltjes even heel hard floten! Het was een sportieve avond en we eindigden op een eervolle 3 de plaats na het spelen van 4 matchen! Basketbal woensdag 18 februari 2009 cadetten meisjes Deelnemers: Michelle Jans(3.7), Sara Bussé(3.7), Greet Coppens(4.3), Karlien Bongaerts(4.5), Friedl Hulsmans(4.5), Saar lambrechts(4.5) en Velela Matondo(4.6). Er stonden ons op deze namiddag twee tegenstanders te wachten. Eerst moesten we tegen St.-Truiden spelen, vervolgens tegen Leopoldsburg. De eerste wedstrijd gingen we mak van start en haalden onze achterstand nooit meer in. Integendeel, St.-Truiden werkte zeer secuur af en verdiende daarom deze ruime overwinning! Terwijl wij ons voorbereidden op onze tweede wedstrijd, zagen we hoe Leopoldsburg nipt won van St.-Truiden. Op deze manier wisten we dat ook de tweede wedstrijd een zware dobber zou worden. We startten onze laatste wedstrijd veel agressiever en dwongen dan ook een tamelijk ruime voorsprong af. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde, werd het spannender en spannender. Uiteindelijk wonnen we nipt van Leopoldsburg, wat een zeer knappe prestatie is. In deze poule eindigden alle ploegen met een gelijk aantal punten maar op basis van het verschil in gescoorde punten werden wij derde van Limburg. Uitslagen: SJB Zonhoven BSM Leopoldsburg - - KC St.-Truiden SJB Zonhoven

25 Voetbal woensdag 4 maart 2009 Deelnmers: Mirthe Loyens(3.2), Romina Abbruzzese(4.1) Jolien Metten(4.8), Liana Marano(4.10), Natalie Dominguez Garduno(5.5), Karen Carremans(6.5), Shana Bielen(6.5), Sofie Philtjens(6.5), Lisa Mertens(6.5), Yasmine Ceulemans(6.7), Natasja Geelen(6.8), Jolien Michiels(6.8), Natascha Renders(6.9) en Kimberly Voortmans(6.9). Onder de deskundige coaching van dhr De Raeve en dhr Schoenaers speelden onze meisjes een zware wedsrtijd tegen Humaniora Kindsheid Jesu Hasselt. De eerste helft zag het er hoop- en winstvol uit, we stonden maar één puntje achter. In de 2 de helft liepen onze tegenspelers al vlug uit tot 4-1, en moesten we het onderspit delven na een wanhopige maar fijne wedstrijd! Proficiat meisjes! Volleybal woensdag 4 maart 2009 Cadetten jongens Deelnemers: Thomas Vanbrabant(4.4), Martijn Reynders(4.1), Rob Geers(4.3), Gijs Vanloffelt(4.3), Niels Donders(4.3), Mathijs Geers(4.5), Toon Hendrikx(4.5) Na een erg makkelijke zege in de voorronde tegen Diepenbeek was SJB klaar voor het grote werk (de finale van Limburg). Na de zege van vorig schooljaar keken we vol vertrouwen uit naar de finale tegen het grote Maaseik. Dat vertrouwen slonk echter wanneer de eerste gewonde spelers afzegden voor de grote afspraak (zowel Niels Donders als Thomas Vanbrabant geraakten niet speelklaar). Onze kern verkleinde op deze manier tot 5 spelers. Vermits volleybal gespeeld wordt met zes spelers waren deze blessures een zware domper voor de schoolploeg. Gelukkig werd Rob Geers (basketter) bereid gevonden om al zijn volleybalkwaliteiten te demonstreren in Hasselt. Op die manier konden we toch een volleybalploeg vormen, en wat voor één! We startten de wedstrijd niet al te best en keken in de eerste set tegen een achterstand aan maar die snel werd goed gemaakt. Meer nog, we wonnen de eerste set uiteindelijk moeizaam met De volgende twee sets speelden wij steeds beter. Met als gevolg dat Maaseik in 3 sets ingemaakt. (set 2: 25-13, set 3: 25-17)

26 MIDDAGACTIVITEITEN Sportraad Sinds kort zijn we opnieuw met een sportraad begonnen. In deze sportraad zitten enthousiaste jongens en meisjes die tijdens de middag graag sportevenementen organiseren voor de anderen. We doen dit om de speeltijden een beetje aangenamer te maken. Zoals jullie allemaal wel al gemerkt hebben zijn we reeds in de klassen rondgekomen met een kleine enquête. We willen overigens langs deze weg ook nog eens iedereen bedanken voor het invullen van deze enquête. Voorts hopen we ook dat iedereen die zijn favoriete sport(en) aangeduid heeft, zal deelnemen want wij gaan ervoor zorgen dat jullie in de derde trimester de verkozen sporten kunnen beoefenen tijdens de middag. Dit zullen we gaan doen aan de hand van inschrijvingen. Iedereen die geïnteresseerd is om nog bij de sportraad te komen, mag dit altijd laten weten aan één van de leden: Dhr. Van Praet, Cédric Broux(klas 6.3), Gilles Mevesen(6.3), Dana Vanhees(6.2), Jeffrey Veestraeten(5.5), Michael Hendrikx(5.4), Vincent Deprez(5.4), Glenn Evers(5.3), Bugra Dönmez(5.3). En als laatste: We hopen op een goede opkomst want deelnemen is belangrijker dan winnen! Voetbaltornooi derde graad Na twee poules van drie ploegen die aan elkaar gewaagd waren, werden reeds de halve finales gespeeld. Deze finales gingen tussen klas 6.1 vs 5.5 en 6.3 vs 5 ASO. Voorts volgde de finale die gespeeld werd door 6.3 en 5.5. Na een gelijkopgaande match werd het verschil gemaakt door de jongens van 5 ASO in de slotfase. In het begin van volgend trimester zullen zij het mogen opnemen tegen de leerkrachten. Badminton dinsdag en donderdag tussen de middag recreatief De begeleidende leerkrachten LO hebben kunnen vaststellen dat de sporthal twee middagen per week goed gevuld zijn met (bijna) steeds dezelfde mannelijke enthousiaste badmintonliefhebbers uit het 3 de, 4 de en 5 de jaar! Waar blijven de sportieve kriebels van onze meisjes?

27 SVS-ACTIVITEITEN 3 DE TRIMESTER Woensdag 29 april 2009 Avonturentrophy Kattevenia - Genk Tennis C30/3-B+2/6 Basvelden - Zonhoven Woensdag 6 mei 2009 Atletiek Provinciaal Kampioenschap - Heusden-Zolder Atletiekstadion de Veen Waterfun: waterpolo, duiken, - Hasselt stedelijk zwembad Woensdag 13 mei 2009 Beachvolleybal recreatie - Zonhoven Basvelden Inschrijvingen en inlichtingen bij uw leerkracht LO!

28 Kalender woensdag 22 april zondag 26 april vrijdag 1 mei maandag 4 mei donderdag 7 mei donderdag 14 mei donderdag 21 mei vrijdag 22 mei maandag 1 juni maandag 29 juni info studiekeuze leerlingen 4 ASO kijkdag Feest van de Arbeid info ouders 2 ASO info ouders 2 TSO info ouders 4 TSO Hemelvaartdag vrije dag Pinkstermaandag proclamatie

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Op dinsdagnamiddag 2 september 2014 beleefden we samen met onze klas (7CZR) een aangenaam stadspel in Aalst. De zon was van de partij en iedereen

Nadere informatie

Voorbije activiteiten

Voorbije activiteiten Geachte ouders, beste collega s, We presenteren u: Nieuwsflits zes, dinsdag 25 juni 2013 Voorbije activiteiten Woensdag 17 april Woensdag 17 april werd voor de internen van Oost- en West-Vlaanderen de

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016 Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden!

Nieuwsbrief juni 2016 Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden! Nieuwsbrief juni 2016 Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden! RC neemt afscheid Maria kreeg zowaar een erehaag van al onze eerstejaars Maria De Kegel, leerlingenbegeleider 1ste graad en coördinator

Nadere informatie

SJB ZONHOVEN NIEUWSBRIEF

SJB ZONHOVEN NIEUWSBRIEF MAART 2017 SJB ZONHOVEN NIEUWSBRIEF KIJKDAG 12 MAART Wij nodigen alle geïnteresseerden uit op onze kijkdag op zondag 12 maart. Heel wat vakken en werkgroepen worden die dag voorgesteld en je kan ook van

Nadere informatie

Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB

Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB Blad voor leerlingen, ouders, personeelsleden en vrienden van SJB St.-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4 4a 3520 ZONHOVEN Tel.: 011 81 36 83 011 81 32 43 Fax: 011 81 71 38 sjb.zonhoven@skynet.be

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

Echo april mei - juni 2016

Echo april mei - juni 2016 G.V.L.S. Regina Pacis Mortselsesteenweg 70 2540 Hove tel. 03/454 19 90 gsm 0479/54 19 90 www.regpacho.be secretariaat2.ls@regpacho.net secretariaat1.ls@regpacho.net Echo april mei - juni 2016 Beste ouders

Nadere informatie

Nieuwsbrief maand Maart 2012

Nieuwsbrief maand Maart 2012 Nieuwsbrief maand Maart 2012 Beste ouders, LENTE!!! Het voelt goed en het doet me goed. Terugblikken op een drukke maar geslaagde tweede trimester. Vooruitkijken op ook een drukke maar leuke veelbelovende

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

Clubblad. Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus

Clubblad. Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus Clubblad Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus Voorwoord Beste tennisvrienden, Het tweede clubblad 2013 is er. Nu voor de meeste onder ons de zomervakantie

Nadere informatie

ik kies voor mijn talent

ik kies voor mijn talent 2deel 1 Naar de 2 de graad: ik kies voor mijn talent Naam:.. Klas:.. De sterke punten van jouw leven Mijn wensdromen = Mijn energie Jij vandaag Vragen 1. Denk na over volgende vragen. 2. Overleg hierover

Nadere informatie

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden.

Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden. Week 2 Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. Wat leeft er in klas 1: We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden. Het lezen gaat vooruit! We kennen nu al 4 woorden

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders,

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders, Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2013 zit er al weer op. Aan onze agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Fladderkrant MEI 2016

Fladderkrant MEI 2016 Fladderkrant MEI 2016 Kom met de fiets of te voet naar school, net als Sam! Onze school neemt deel aan de campagne Sam de Verkeersslang. Met die campagne stimuleert Mobiel 21 vzw ouders en kinderen om

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Bram Theys - Michiel Schelkens

Bram Theys - Michiel Schelkens Bram Theys - Michiel Schelkens Op 3 mei vertrok de hele Latijnse afdeling van 4, 5 en 6 Latijn naar het prachtige en antieke Trier, misschien beter bekend onder de naam Augusta Treverorum. Na de busrit

Nadere informatie

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Apollo 11 kleurde rood, wit, blauw en oranje. De meest prachtige T-shirts, jurkjes, haarbanden en kroontjes kwamen voorbij. Iedereen was

Nadere informatie

SCHOOLKRANT DE DRIE BEERTJES

SCHOOLKRANT DE DRIE BEERTJES SCHOOLKRANT DE DRIE BEERTJES Wat viel er te beleven? Wat moeten we onthouden? Aan welke maandtip moeten we aandacht besteden? U komt het allemaal te weten. MAART - APRIL 2017 Beste (groot)ouders De voorbije

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 11 oktober 2013 Kleur het bos van je dromen! Vorige week vrijdag beleefden we met de hele school een SUPER dag! Onze Muse- startdag. s Morgens werden onze kinderen verrast

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

SJB ZONHOVEN nieuwsbrief

SJB ZONHOVEN nieuwsbrief april 2013 SJB ZONHOVEN nieuwsbrief contactinformatie Het Reuzenhuis Adres: Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Telefoon: 011 81 36 83 Onze leerlingen uit 3 en 4 Voeding-Verzorging en 5 en 6 Verzorging

Nadere informatie

Woordje van de directie.

Woordje van de directie. NIEUWSBRIEF AAN DE OUDERS 2011-2012 http://www.leefschooldezonnewijzer.be/ M A I L T O : B S. K I E L D R E C H T @ R A G O. B E Woordje van de directie. Beste ouders, Donderdagmorgen heeft onze bus een

Nadere informatie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie W E E K B R I E F 24 19 februari 2016 Datum Omschrijving A G E N D A 16, 18 en 23 februari Definitieve adviesgesprekken VO voor groep 8 Woensdag 24 februari 8.30 9.30 uur Project DANS Inloopochtend als

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Beer in de winkel stom is dat geen vrienden weg wil ik eindelijk een nieuw huis zalig nieuwe vrienden (Michelle)

Beer in de winkel stom is dat geen vrienden weg wil ik eindelijk een nieuw huis zalig nieuwe vrienden (Michelle) KLASNIEUWS UIT KLAS 4! Jaargang 10, nummer 19 29 januari 2017 Dinsdag gaf Evy een les over gedichten, n.a.v. de gedichtenweek. We gingen daar verder mee aan de slag. Iedereen koos een voorwerp. Dat voorwerp

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

vzw Come & See- week Jump n Joy vzw - Rope skipping club Beste skippers en ouders,

vzw Come & See- week Jump n Joy vzw - Rope skipping club Beste skippers en ouders, Beste skippers en ouders, De laatste maand van ons seizoen is ingezet. Wat is de tijd toch weer voorbij gevlogen. Hopelijk heeft ieder van jullie genoten van dit springjaar en kunnen we met velen gezellig

Nadere informatie

Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, maar samen zijn we compleet

Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, maar samen zijn we compleet Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, maar samen zijn we compleet Weekbrief De Gerardusschool Meerkreuk 2 2377 VA Oude Wetering http://www.gerardusschool.nl/ de.gerardus@ssba.net ALGEMEEN: Schooljaar:

Nadere informatie

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan Advent vieren en beleven tweede graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

... afval overal! 20 de jaargang nummer 8 13 november 2014 nieuws uit leefschool de oogappel. kleuter- en lager onderwijs

... afval overal! 20 de jaargang nummer 8 13 november 2014 nieuws uit leefschool de oogappel. kleuter- en lager onderwijs 20 de jaargang nummer 8 13 november 2014 nieuws uit leefschool de oogappel. kleuter- en lager onderwijs bisdomkaai 1. 9000 gent. telefoon 09 2338532. fax 09 2243060 www.bsdeoogappel.be bs.de.oogappel@pantarhei.be

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel.

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel. 2008 Zegersblaadje: januari 2008 KALENDER maandag 31 december 2007 dinsdag 01 januari 2008 woensdag 02 januari 2008 donderdag 03 januari 2008 vrijdag 04 januari 2008 zaterdag 05 januari 2008 zondag 06

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015. 2. Laatste schooldag, dinsdag 30 juni. Volgnummer: 13. In dit nummer: 29 mei 2015

Nieuwsbrief. Schooljaar 2014-2015. 2. Laatste schooldag, dinsdag 30 juni. Volgnummer: 13. In dit nummer: 29 mei 2015 Schooljaar 2014-2015 Volgnummer: 13 In dit nummer: 1. Nieuwsbrieven lezen blijft belangrijk 2. Laatste schooldag 3. Mogelijke wijziging schooluren 4. Huwelijken 5. Schoolreizen 6. we betuigen ons medelen

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Tijd om even terug te blikken!

Tijd om even terug te blikken! April 2017 Tijd om even terug te blikken! Allemaal samen tegen pesten! Onze leerlingen van het 2de jaar deden aan teambuilding, kregen tips over het gebruik van sociale media, keken naar hun eigen rol

Nadere informatie

Maandlijst April - Mei - Juni

Maandlijst April - Mei - Juni Maandlijst April - Mei - Juni Algemene informatie Aangezien dat iedereen in juni moet studeren, gaan er die maand minder activiteiten doorgaan. Geen nood, op kamp wordt dit zeker ingehaald Elke activiteit

Nadere informatie

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is hier dan de digitale versie van Mugnieuwzzz, met iedere

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Deze data kan u alvast noteren. Recycleren voor het schoolfeest. Sam de verkeerslang

Deze data kan u alvast noteren. Recycleren voor het schoolfeest. Sam de verkeerslang Deze data kan u alvast noteren. -31 mei (forum) -22juni (schoolfeest) -27 juni (schoolreis) -28 juni (slotforum) Recycleren voor het schoolfeest We willen jullie allemaal bedanken om allerlei materialen

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

De eerste vakantieweek : "onder water".

De eerste vakantieweek : onder water. De eerste vakantieweek : "onder water". Ons thema was perfect gekozen want het was lekker warm weer. Waterspelletjes spelen met waterballonnen en waterflessenvoetbal waren een groot succes.we leerden ook

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Info 13. Datum: 20-05-2016. Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Talentenshow de Waterkant

Info 13. Datum: 20-05-2016. Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Talentenshow de Waterkant Info 13 Datum: 20-05-2016 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Inmiddels hebben we de uitslag van de CITO-eindtoets binnen gekregen. De kinderen hebben het prima gedaan, we scoren (gemiddeld)

Nadere informatie

NIEUWS UIT DE SCHOOL 9

NIEUWS UIT DE SCHOOL 9 Donderdag 30.04.2015 NIEUWS UIT DE SCHOOL 9 Jarigen maand maart op onze school. Naar maandelijkse gewoonte werden de jarigen gevierd. Deze keer stonden de kinderen geboren in de maand maart in de belangstelling.

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter De Vlecht 18 december 2015 Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! In dit nummer: Vanuit het team 1 Groep 3/4 2 Groep 5/6 3 Sport en Bewegen 4 Afscheid juf José 5 MIKZ / Kerstcollage

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag.

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 7 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Studiemiddag: Vorige

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Maandlijst Februari - Maart

Maandlijst Februari - Maart Maandlijst Februari - Maart Algemene informatie - Elke activiteit gaat door van 14u tot 17u tenzij anders vermeld. - Heb je nog geen sjaaltje, T-shirt of pull en wil je er graag ééntje kopen? Laat dit

Nadere informatie

WEEKBRIEF 30ste jaargang nr april Reijmerweg HG Renkum Tel

WEEKBRIEF 30ste jaargang nr april Reijmerweg HG Renkum Tel WEEKBRIEF 30ste jaargang nr. 29 21 april 2017 www.prinsesbeatrixrenkum.nl Reijmerweg 92 6871 HG Renkum Tel. 0317-315130 0317-843525 JARIGEN 24-04 Hayat, groep 3 24-04 Mats, groep 6 25-04 Iris, groep 2A

Nadere informatie

We wensen kleuters, ouders, leerkrachten en directie fijne kerstdagen en een 2014 vol geluk!

We wensen kleuters, ouders, leerkrachten en directie fijne kerstdagen en een 2014 vol geluk! Kleuterkrant November & December 2013 Kerstviering In deze periode van verwachting en hoop herdenken we de geboorte van Jezus in een stal te Bethlehem. Samen met onze kleuters en E.H. Pastoor Lei Gielen

Nadere informatie

Week van 21 september tot 25 september 2015

Week van 21 september tot 25 september 2015 Week van 21 september tot 25 september 2015 Project: verkeer: fiets/verkeersborden Maandag: Zoals elke maandag startten we met het forum, gevolgd door de praatronde. Aangezien de herfst officieel van start

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Week 04 21/09/2015 27/09/2015. Agenda LEERLINGEN

Week 04 21/09/2015 27/09/2015. Agenda LEERLINGEN Week 04 21/09/2015 27/09/2015 Agenda LEERLINGEN Blikvanger Zien en gezien worden! Mededelingen Medisch schooltoezicht maandag 21 september 1 LA A vanaf 08.25 uur De jongens komen in alfabetische volgorde

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

De meeuwen van de Afsluitdijk

De meeuwen van de Afsluitdijk De meeuwen van de Afsluitdijk Eerste druk, oktober 2011 2011 Ellen D. IJzendoorn Kleuringbewerking cover: Kasper Smoolenaars ISBN: 978-90-484-9016-5 NUR: 277 Uitgever: Literoza, Zoetermeer www.literoza.nl

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Op de agenda 09-11-2015 16-11-2015 26-11-2015 inleveren Studiedag Dalton. Alle kinderen zijn vrij Deze week muurschildering

Nadere informatie

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes.

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. Valentijnsdag 14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. In Engeland en de Verenigde Staten (VS) vieren mensen al eeuwen Valentijnsdag. In België

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Samen met ouders, verantwoordelijken en vrijwilligers vormen we een sliert, doorheen een landschap, met mooie horizonten, hellingen en soms obstakels.

Samen met ouders, verantwoordelijken en vrijwilligers vormen we een sliert, doorheen een landschap, met mooie horizonten, hellingen en soms obstakels. Beste ouders, Liefste kinderen Het schooljaar is pakweg 2 maanden lopend; 115 kleuters en 208 kinderen in het lager onderwijs, schaven hun eigen ikje bij. Samen streven wij naar een hechte band, waarbij

Nadere informatie

maandlijst Oktober-november

maandlijst Oktober-november maandlijst Oktober-november 1 Algemene informatie Ons kamp zal dit jaar doorgaan in Limburg, meer bepaald in Meeuwengruitrode. Het kamp zal begin augustus zijn, de juiste datum moeten we nog beslissen.

Nadere informatie

Jaargang 3, eerste trimester 2002

Jaargang 3, eerste trimester 2002 Jaargang 3, eerste trimester 2002 BOEKJE VAN HET SAMENLEVINGSINITIATIEF VU : Gemeenschapscentrum Essegem, Heidi Herremans, Leopold I straat 329, 1090 Jette -2- Beste, Mijn naam is Heidi Herremans. Ik ben

Nadere informatie

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandplanning november 2015 Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandpunt: Ook mijn mening telt! Kunstproject Start with Art van maandag 9 tot en met vrijdag 20 november! Activiteitenkalender

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Reinbôge

Nieuwsbrief van de Reinbôge vrijdag 16 januari 2015 Uit de jaarkalender: Januari Schoolkrant winter 30 januari Uurcultuur groep 6,7,8 13 februari Rapporten mee 17 en 19 februari Oudergesprekken 19 februari Nieuwsbrief februari 23

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Vriendenkrantje. Juli In deze editie:

Vriendenkrantje. Juli In deze editie: Vriendenkrantje In deze editie: Juli 2014 - Verslag van de barbecue en het oldtimer- evenement - Het optreden van Mathieu en Guillaume - Het WK met de Rode Duivels - Een nieuwe begeleider - Iemand is afgestudeerd!

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Nieuwsbrief uit de schatkist van de Taborschool. 1 september 17 oktober 2008

Nieuwsbrief uit de schatkist van de Taborschool. 1 september 17 oktober 2008 Nieuwsbrief uit de schatkist van de Taborschool. 1 september 17 oktober 2008 WELKOM ALLEMAAL! Blind Vertrouwen Evenwaardig Op maandag 1 september begonnen we er weer aan. Van harte welkom aan alle kinderen,

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie