Dorpsschool Halle. Start schooljaar. Groepsvorming. Schoolregels. Anti-pestprotocol

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dorpsschool Halle. Start schooljaar. Groepsvorming. Schoolregels. Anti-pestprotocol"

Transcriptie

1 Dorpsschool Halle Start schooljaar Anti-pestprotocol Groepsvorming Schoolregels

2 Algemeen: Groepsvorming onder kinderen is een proces dat zich maar moeilijk laat beïnvloeden door volwassenen. Toch kan door het geven van adequate ondersteuning op het juiste moment de groepsmentaliteit op een hoger plan worden gebracht. Door oog te hebben voor wat zich in de onderlinge kind-kind verhoudingen afspeelt en een tijdige bijsturing van ongewenste ontwikkelingen, kan middels (spel)activiteiten veel negatief gedrag en leed worden voorkomen. Daarbij is het van belang dat de gekozen activiteiten zorgvuldig met de groep worden nabesproken. Elke verandering in de groepssamenstelling kan leiden tot ingrijpende wijzigingen van de sfeer in de totale groep. Daarom is het begin van een nieuw schooljaar een uitstekend moment om heel gericht met groepsvorming bezig te zijn. Juist in deze periode worden onderlinge, al of niet uitgesproken en vastgelegde, groepsregels bepaald. Gedurende de rest van het schooljaar blijft de groepsvorming een onderhoudsgevoelig aspect van het pedagogisch handelen van de leerkracht. Het proces van groepsvorming wordt op gang gebracht door drie basisbehoeften bij mensen: erbij willen horen / mee kunnen doen - competentie invloed uit willen oefenen - autonomie behoefte aan persoonlijk contact - relatie / interactie. Om recht te doen aan de drie basisbehoeften van kinderen, is het belangrijk als leerkracht een veilige en positieve groep te creëren. Een positieve groep heeft de volgende kenmerken: iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het functioneren van de groep, er heerst wederzijds respect, er is een goede samenwerking tussen de leden van de groep, er zijn afspraken voor het nemen van beslissingen, problemen worden besproken en opgelost. Groepsvorming: hierbij zijn 5 fasen te onderscheiden. 1. Oriëntatiefase (forming); vormend, kat uit de boom kijken, kennismaken, wie zijn de anderen? 2. Conflictfase (storming): ontstaan van machtsverhoudingen. 3. Afsprakenfase (norming): vorming van groepsregels/codes: wat mag en wat moet? 4. Productiviteitsfase (performing): productiviteit, groepswerk. 5. Slotfase (adjourning): afscheid, losmaken, afbouwen.

3 Fase 1: Oriëntatiefase Het schooljaar starten we met de oriëntatiefase. Hierin staat het samen een groep zijn, één school zijn centraal. Kenmerk van deze fase: leerlingen zoeken een antwoord op drie fundamentele vragen: Wat gaat er hier gebeuren? Wat voor een ervaring zal het worden? Wie zijn de anderen? (Hoe gedragen zij zich bij een nieuwe leerkracht?) Hoe pas ik me aan de anderen aan? Hoe zal ik hier behandeld worden? Hoe starten we het schooljaar? In de eerste 4 weken staan onze schoolregels centraal: 1. Je bent aardig voor jezelf, de anderen en de leerkrachten. 2. We zijn zuinig op het materiaal. 3. Je hebt het recht om zonder gepest te worden op school te kunnen werken en spelen. 4. Iedereen, kinderen, leerkrachten, hulpouders moet fijn kunnen werken. Te denken valt aan: Een regel per week of per dag centraal stellen. Hoe geef je de regels inhoud? Geef de kinderen zelf de kans om positieve groepsregels te bedenken. Neem de kinderen serieus; schrijf hun ideeën bij de regelkaarten, maak er een woordspin of een muurkrant bij. Aan het einde van week 4 is er een info-avond voor de ouders; maak zichtbaar in de klas wat de inbreng van de kinderen is. Dagevaluaties (proces, gedrag en product). Laat de kinderen de dag een cijfer geven, waarom een 6, hoe komt het dat het geen 5 is, wat kunnen we doen om bij een 7 te komen Gebruik de lessen uit het pestprotocol (dit doen we tweejaarlijks, in de even jaren, dus sept. 2008, 2010, 2012). Maak een klassenboek, laat de klas iets maken voor de website. Behulpzaam gedrag van de leerkracht in deze fase: Begin de lessen met de leerlingen duidelijk te maken wat ze kunnen verwachten. Wees duidelijk over het programma; zet een agenda op het bord, gebruik picto s of dagritmekaarten. Geef aan wat je van de leerlingen verwacht wat hun schoolwerk en gedrag betreft. verwoord positieve verwachtingen. Help de leerlingen elkaar en jou als leerkracht te leren kennen; vertel wat over jezelf en vergeet niet daarbij aspecten te noemen die niet met school te maken hebben, zoals hobby s. Wees zelf een voorbeeld van het gedrag dat je verwacht. Door je eigen gedrag en door de manier waarop je de groep ontvangt, geef je de leerlingen aanwijzingen over de manier waarop ze in jouw groep behandeld zullen worden. Denk bij voorbeeldgedrag aan:

4 - Laat blijken dat je alle leerlingen ziet als ze s morgens de klas binnenkomen, bijvoorbeeld door ze bij de deur te begroeten. (Vanaf 8.15 uur is er inloop, de leerkrachten zijn dan in de klas). - Maak door je gedrag duidelijk dat je de omgang met elkaar en een goede samenwerking belangrijk vindt. - Houd je aan je eigen afspraken en toezeggingen. - Blijf jezelf. Doe wat bij je past en waar jij je goed bij voelt. - Zorg ervoor dat je niet zelf de competitiesfeer en tegenstellingen versterkt. - Beloon niet alleen prestaties of leerresultaten.

5 Fase 2: Conflictfase Na de eerste fase gaan we aan fase 2 en 3 werken. Er zal vooral in de periode tot de aan de herfstvakantie veel aandacht aan besteed (moeten) worden. Deze fase is van groot belang in het groeiproces van de groep. In deze periode wordt er een strijd gevoerd om de macht: wie zal er nieuwe ideeën inbrengen, wie zal de taken in de groep verdelen, wie zal bepalen welke richting de groep zal nemen? Kortom: wie zal er leiding geven? De sfeer in de klas wordt bepaald door en aantal groepskenmerken waarvoor de regels duidelijk vastgelegd moeten worden: Groepsverantwoordelijkheid: stimuleren van medeverantwoordelijkheid voor het wel en wee van de groep. Leiderschap komt uit de groep zelf voort; iedereen draagt bij aan het werk van de groep. Verantwoordelijkheid voor anderen / wederzijds respect: elkaar de gelegenheid geven zichzelf te kunnen zijn. De leerlingen luisteren aandachtig naar elkaar en bundelen hun ideeën. Samen verantwoordelijk. Onderlinge afhankelijkheid: de leerlingen werken eerder samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken dan dat ze met elkaar wedijveren. Behulpzaam gedrag van de leerkracht in deze fase: Afhankelijk van de opdracht bepaalt de leerkracht de groepsgrootte. Om bijvoorbeeld een beslissing te nemen over iets waar de hele groep bij betrokken is, bestaat de groep uit alle kinderen. Bij andere opdrachten is het handiger om de kinderen in kleine groepjes te laten werken. Kinderen met ASS kunnen niet zonder ondersteuning en begeleiding in een groepje werken. De leerkracht maakt een (willekeurige) verdeling van de leerlingen over kleine groepen. Wanner de kinderen zelf mogen kiezen met wie zij willen werken, kan dit bij veel leerlingen gevoelens van angst oproepen. Zowel het kiezen als het gekozen worden kan bedreigend zijn. De willekeurige indeling in groepjes zal er eerder toe leiden dat kinderen zich gelijkwaardig voelen. De leerkracht functioneert als observator en informatiebron van de groep, niet als leider. Overleg vooraf met de groep over het proces: Hoe pak je het samen aan? Wanneer de opdracht is gegeven, gaan de groepen aan het werk en trek je je als leerkracht terug. Wees wel actief aanwezig: loop rond om te controleren of alle leerlingen zo zitten dat ze volledig aan het werk van de groep kunnen deelnemen. Wijs geen groepsleiders aan: sommige groepen willen wel een leider, andere hebben er geen nodig. Groepsopdrachten moeten steeds worden nabesproken met de leerlingen. Laat de leerlingen vertellen: wat helpt, wat remt? De regels ontstaan en komen uit de groep. Kortom de rol van de leerkracht is: - de opdracht duidelijk maken, - de leerlingen observeren bij hun poging die uit te voeren, zonder in te grijpen, - wanneer ze klaar zijn, met hen nabespreken wat goed ging en wat niet, en hoe het de volgende keer beter kan.

6 Hoe lossen we conflicten op (wanneer die zich voordoen)? In een groep waarin de productiviteit en de onderlinge samenwerking steeds toeneemt, zullen op een bepaald moment vrijwel altijd toch conflicten ontstaan. Behulpzaam gedrag van de leerkracht tijdens conflicten: Maak duidelijk dat een conflict positieve kanten heeft. Het is belangrijk dat je conflicten ziet als het onvermijdelijke resultaat van de interactie tussen mensen met uiteenlopende waarden en normen. Een conflict is een mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en daardoor beter te leren samenwerken. Je eigen houding ten opzichte van conflicten is dus belangrijk. Wanneer zich conflicten voordoen in de groep, is het belangrijk de leerlingen te leren om op een constructieve wijze met conflicten om te gaan. Steun de leerlingen die conflictsituaties niet aankunnen en stel hen gerust. Sommige kinderen zullen zenuwachtig worden of misschien zelfs overstuur raken. Geef aan dat je hun ongerustheid of angstgevoelens wel begrijpt, maar verzeker hen er tevens van dat de meningsverschillen goed aangepakt zullen worden en dat het niet de bedoeling is dat kinderen gekwetst worden. Niet autoritair worden. Gebruik maken van actief luisteren. Let erop dat je goed naar de kinderen luistert en dat ze ook naar elkaar luisteren. Reageer op de gevoelens die aan de woorden van de leerlingen ten grondslag liggen. Laat merken dat je begrijpt en accepteert welke gevoelens er achter de woorden van de kinderen schuilgaan.

7 Fase 3: Afsprakenfase In deze fase maken we samen met de groep afspraken over gewenst gedrag. We gebruiken de informatie die we hebben verkregen d.m.v. kringgesprekken, groepswerk, observaties en conflicten. Fase 2 en 3 lopen globaal tot de herfstvakantie. (Maak hiervan een zichtbare neerslag voor in de klas). Kenmerk van deze fase: Beslissingen nemen door overeenstemming; de groepen komen tot beslissingen die voor allen bevredigend zijn, zonder dat ze de wil van de meerderheid opleggen aan de minderheid. Problemen het hoofd bieden: meningsverschillen / conflicten worden onder ogen gezien in plaats van genegeerd; er worden oplossingen gezocht. Behulpzaam gedrag van de leerkracht in deze fase: Een kring vormen. De leerlingen moeten altijd zo zitten dat iedereen de anderen kan zien en horen. Wanneer de leerlingen in kleine groepjes werken, moeten zij hun tafeltjes bij elkaar zetten met veel ruimte tussen de groepen onderling, zodat ze elkaar niet storen. Het gewenste resultaat omschrijven. Het succes van de groepsactiviteit is voor een belangrijk deel afhankelijk van de nauwkeurigheid van de instructie. Een goede instructie gericht op de groep en op de opdracht bestaat uit drie componenten: - De eis dat de leerlingen als groep samenwerken. - Een tijdslimiet voor de activiteit. - Een nauwkeurig omschreven eindresultaat. De leerlingen betrekken bij het vaststellen van de doelstellingen. De groep als geheel beoordelen. Spreek uit hoe je het groepswerk waardeert.

8 Fase 4: Productiviteitsfase In deze fase zullen we met het ontstane sociale klimaat in de groep gaan werken aan de pedagogische- en didactische ontwikkelingen van het kind. Na de herfstvakantie nemen we het pestprotocol af en starten we met de PAD-lessen en het PAD-kind van de week. In de voorgaande drie fasen is steeds naar deze fase toegewerkt. Kenmerk van deze fase: De groep heeft in deze fase de vaardigheid en de instelling ontwikkeld die noodzakelijk zijn voor een doeltreffende omgang met elkaar tijdens groepsactiviteiten. De aandacht van de groep richt zich in deze fase zowel op de opdracht waar ze mee bezig is als op de onderlinge, individuele behoeften van de groepsleden. De groep zal soms gericht bezig zijn met schoolzaken, maar soms ook meer met de onderlinge betrekkingen. De perioden waarin de aandacht zich meer richt op de onderlinge verhoudingen is belangrijk voor de persoonlijkheidsvorming van de kinderen. Behulpzaam gedrag van de leerkracht in deze fase: De groep helpen bij de consolidatie van vaardigheden. Over het algemeen is het niet meer nodig om trainingsoefeningen te doen. Voorbereid zijn op een tijdelijke achteruitgang. Perioden van achteruitgang zullen zich met name voordoen wanneer een speciale gebeurtenis de dagelijkse routine in de groep verstoort. Bijvoorbeeld de eerste dagen na een schoolvakantie of wanneer de kinderen in nieuwe groepjes worden ingedeeld. Wanneer je je als leerkracht ervan bewust bent dat kinderen zich na dit soort gebeurtenissen weer even moeten aanpassen, kun je leerlingen hierbij begeleiden. Rekening houden met het feit dat er nu eens aan opdrachten wordt gewerkt en dat kinderen dan weer met de onderlinge relaties bezig zijn. Dat betekent dat hier ruimte voor moet zijn, naast het bezig zijn met de leerstof. In deze fase kunnen de regels die zijn ontstaan in de groep worden geconsolideerd door kinderen actief een verantwoordelijkheid te laten houden bij het naleven van de regels. Mogelijke activiteiten: De groepsvergadering die elke week op een vast tijdstip plats vindt, en waarbij onderwerpen kunnen worden besproken als; zaken omtrent de organisatie op het schoolplein, omtrent de organisatie in de groep, zaken buiten school. Een sociaal groepsboek, waarin de sociale belevenissen van het schooljaar worden bijgehouden, zoals feesten en projecten, maar ook ziekte en verhuizing e.d. De postbus, waarin kinderen een brief kunnen posten over zaken die hen bezighouden (in de groep), voorvallen die er zijn geweest waar ze iets over kwijt willen. De leerkracht leest de berichten die in de postbus zijn gedaan en overlegt met de betreffende leerling wat deze ervan besproken wil hebben in de groep. Creëer bewust prettige en ontspannende momenten, waarbij je gebruik kunt maken van Energizers, of van Silly sports en Goofy games. Zingen, een favoriet voorleesboek, spelletjes of raadseltjes. Kies iets wat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Zorg er ook voor dat je de dag altijd plezierig afsluit.

9 Fase 5: de laatste fase, de Slotfase De groep zal (even) ophouden te bestaan. Dit geldt met name in groep 8 of wanneer de groep een volgend schooljaar een andere samenstelling krijgt, omdat groepen bijvoorbeeld worden samengevoegd. In elk geval nemen de kinderen meestal afscheid van de huidige leerkracht. Kenmerk van deze fase: De leerlingen maken de laatste fase door van het samenzijn in een groep: de slotfase, de groep gaat uit elkaar. De groep moet elkaar loslaten. De laatste fase van de schooltijd is aangebroken (groep 8). Behulpzaam gedrag van de leerkracht tijdens de slotfase: Het is zinvol te erkennen dat de groep het volgende jaar niet meer in de huidige samenstelling bij elkaar zal komen en dat de kinderen en jijzelf dat spijtig vinden. De leerlingen aanmoedigen hun gevoelens te uiten in verband met het uit elkaar gaan. De leerlingen helpen terug te zien op de ervaring (terugkijken, eventueel m.b.v. een klassenboek). De leerlingen helpen aan een maatregel waardoor de ervaring blijft bestaan.

Sint Jozefbasisschool

Sint Jozefbasisschool Sint Jozefbasisschool Samen op weg Protocol Groepsvorming Doel: Wij willen door middel van het positief bevorderen van groepsvorming het sociale klimaat in de groep verbeteren en op peil houden. Toepassingsgebied:

Nadere informatie

Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken

Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken De Gouden Weken zijn de eerste weken van ons schooljaar. Ze zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming

Nadere informatie

Hoe maak ik van mijn klas een groep? Barbara Janssens

Hoe maak ik van mijn klas een groep? Barbara Janssens Hoe maak ik van mijn klas een groep? Barbara Janssens Van klas naar groep Hoe ontstaat een moeilijke groep? 5 fasen van groepsvorming (Tuckman) Aandachtspunten Forming Storming Norming kennismaking en

Nadere informatie

Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei

Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei Pagina 1 BAS CBS De Schalmei De groep een groep Hoe wordt de groep `een groep? Vanuit eigen ervaringen met groepen, op school

Nadere informatie

Hoe maak ik van mijn klas een groep? Marijne Sammels 10 april 2014

Hoe maak ik van mijn klas een groep? Marijne Sammels 10 april 2014 Hoe maak ik van mijn klas een groep? Marijne Sammels 10 april 2014 Van klas naar groep Hoe ontstaat een moeilijke groep? 5 fasen van groepsvorming (Tuckman) Aandachtspunten Forming Storming Norming kennismaking

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Waarom zijn er groepen?

Waarom zijn er groepen? Groepsvorming Waarom zijn er groepen? Van welke groepen maak jij deel uit? Kenmerken van een positieve groep. De leden zijn eensgezind en gemotiveerd om groepsdoelen te halen. Groepsleden voelen zich verantwoordelijk

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol De groep een groep

CBS De Akker Protocol De groep een groep CBS De Akker Protocol De groep een groep Datum eerste versie 09-07-2012 Datum laatste versie 22-05-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging

Nadere informatie

Handleiding onderwijsinspiratiebox:

Handleiding onderwijsinspiratiebox: Handleiding onderwijsinspiratiebox: Plaats de box op een handige plek in uw klas en u kunt er op ieder moment een geschikte kaart uit halen die direct een concrete tip geeft op een essentieel onderwijskundig

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar!

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar! Gedragsprotocol Trots zijn op jezelf en op elkaar! Voorwoord Op de Ekke de Haan verwachten we dat de leerlingen, leerkrachten en ouders op een prettige manier met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat er

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN 1 2 3 4 5 A Samen werken (spelen) Hierbij is het samenwerken nog vooral doel en nog geen middel. Er is nog geen sprake van taakdifferentiatie. De taak ligt vooraf

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol Anti-pestprotocol Team 2004-2005 Bijgesteld met gedragsprotocol 2008-2009 Inleiding: Op de Josephschool besteden we aandacht aan het probleem pesten. We vinden het als school belangrijk dat alle leerlingen

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5 ANTI-PESTPROTOCOL Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 01-03-2017 0 van 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. ANTI-PESTPROTOCOL... 3 2.1. Pesten op school... 3 2.2. Algemene

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond van attitudes, vaardigheden en kennis in eilig de van een groeiproces van wereldoriëntatie is meer dan alleen maar het toetsen van kennis. Behalve kennis zijn ook vaardigheden en attitudes heel belangrijk,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 alles wat lager gescoord is dan 2,5 alles wat tussen de 2,5 en 3,5 gescoord is (niet in onderstaand overzicht opgenomen) Zeer tevreden: alles wat

Nadere informatie

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I Pestprotocol Laatste update: december 2015 Vijverlaan 513 2925 VH Krimpen aan den IJssel T 0180-520560 E info@jk.sggkrimpen.nl I www.sggkrimpen.nl Pestprotocol Jacobus Koelmanschool Doelstelling: Alle

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool

Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool Pestprotocol Burg. W.A. Storkschool Pesten op school Hoe ga je er mee om? Wat verstaan wij onder pesten? Pesten is een ongewenste systematische, psychologische, fysieke of seksuele handeling door een leerling

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining op De Meeander

Beleid Kanjertraining op De Meeander Beleid Kanjertraining op De Meeander Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Kanjertraining is meer dan een lesmethode.

Nadere informatie

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg De Linde / Theo Thijssen 2013 Anti-pestprotocol Obs Drieborg Inhoud: Inhoud blz. 1 Algemeen blz. 2 Pesten of plagen blz. 2 De signalen van het pesten blz. 3 Regels die gelden in alle groepen blz. 3 Aanpak

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

De Gouden Weken van obs de Meent

De Gouden Weken van obs de Meent De Gouden Weken van obs de Meent Commissie Sociaal/emotioneel 2016/2017= Lindy en Astrid Inleiding: De Gouden Weken worden ingezet om het goud dat je in handen hebt, je leerlingen, in korte tijd te smeden

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

De doelen van de kanjertraining:

De doelen van de kanjertraining: Wat is kanjertraining: De kanjertraining is meer dan alleen een (anti) pestmethode. De kanjertraining richt zich op de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen in de les

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES

Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Groep 6 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen. Het

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Leerthema 1.2 Groepsplan Gedrag

Leerthema 1.2 Groepsplan Gedrag Leerthema 1.2 Groepsplan Gedrag Doelen deel 2, Groepsplan 1. Preventie van probleemgedrag. 2. Handelingsgericht werken en het stellen van concrete en toetsbare doelen voor gedrag. 3. Sociaal emotioneel

Nadere informatie

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Doel van dit PESTPROTOCOL Alle leerlingen moeten zich op de basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Hier zijn wij. Een schooljaar vol plannen en voornemens

Hier zijn wij. Een schooljaar vol plannen en voornemens Hier zijn wij Een schooljaar vol plannen en voornemens Hier zijn WIJ. In de eerste weken van het schooljaar leggen we de basis voor de sociale verhoudingen binnen de groepen. Het gaat over hoe we met

Nadere informatie

Toelichting zeven dimensies

Toelichting zeven dimensies Toelichting zeven dimensies Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs December 2009 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoudsopgave Zeven dimensies 3 1. De kwaliteitsdimensies

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen Communicatie Dit schooljaar zal er wat veranderen met de verschijningsfrequentie van de nieuwsbrief van De Evenaar. Steeds meer groepsgebonden informatie wordt door de leerkrachten via digiduif aan de

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen...

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen... Welbevinden Relatie met andere kinderen INHOUD Toelichting bij deze handelingssuggestie... 1 Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst... 2 Aanpak... 2 Leerdoelen... 2 Pedagogische interventies...

Nadere informatie

Kanjerprogramma de Touwladder.

Kanjerprogramma de Touwladder. Kanjerprogramma de Touwladder. Hoe worden we kanjers en hoe gaan kanjers met elkaar om? Het doel van ons Kanjerprogramma: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol PCOH De Veenbrug Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Lunchkids

Pedagogisch beleid Lunchkids Pedagogisch beleid Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid van Lunchkids onderdeel van De Kinderkoepel. Het pedagogisch beleid geeft aan ouders, scholen, medewerkers en andere betrokkenen

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin Omgaan met een moeilijke klas Susan de Bruin SWV Amsterdam Zuid-Oost 31 oktober Welkom 39 jaar 10 jaar leerkracht SBAO te Alkmaar Susan de Bruin 6 jaar werkzaam bij Gedragpunt Ambulant begeleider & Trainer

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Zicht op de kracht van je groep

Zicht op de kracht van je groep Zicht op de kracht van je groep Berseba Randstad 21-11-2018 2 1 Teken je eigen groep als mobiel 3 De Ringaanpak Een groepsdynamische benadering voor een veilige klas Door Barry Redeker Uitgeverij Pica

Nadere informatie

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol is een verklaring van de vertegenwoordigers van de school, de ouders en de kinderen waarin is vastgelegd

Nadere informatie

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8 LBBO Conferentie Beter Begeleiden 2017 Samen maken we er een fijne school van! Welkom! Programma Kennismaking met KiVa 14:25 uur: pauze Een aantal oefeningen KiVa-monitor Oorsprong van KiVa Ontwikkeld

Nadere informatie

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag.

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. Anti-pestprotocol Inhoudsopgave: - Waarom een anti-pestprotocol. - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. - Evaluatie. - Extra informatie 1 Waarom een anti-pestprotocol?

Nadere informatie

Schema: Onderwerpen betreffende functioneren van de coalitie

Schema: Onderwerpen betreffende functioneren van de coalitie Waarderend onderzoek Vragenlijst coalitie* Etten Leur. Schema: Onderwerpen betreffende functioneren van de coalitie 1. Vertegenwoordigen De coalitie vertegenwoordigt de kiezers. Een coalitielid vertegenwoordigt

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

P e s t p r o t o c o l

P e s t p r o t o c o l P e s t p r o t o c o l Doel van dit pestprotocol: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken

Nadere informatie