handleiding leerkracht!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "handleiding leerkracht!"

Transcriptie

1 leerkracht! handleiding de Steenovens HET STEENOVEN-ARCHIEF Educatief project rond de Steenovens in Sint-Amands, voor vijfde en zesde leerjaar.

2 leerkracht1 handleiding de Steenovens Deel 1: in de klas. Op onderzoek in het archief. Wat moet je zelf voorzien? _ Haal het pakket van het STEENOVEN-ARCHIEF naar de klas. _ Kopieer onderzoeksdocument 1, 2 en 3 volgens het aantal leerlingen van je klas. Wat zit er in het pakket dat je meekrijgt? _ Handleiding leerkracht _ Kartonnen Kamishibai-verteltheatertje met 6 vertelprenten _ Blauwe map met infomap voor leerkracht _ 15 archiefmappen voor leerlingen (rood, geel, groen) _ 8 fototoestelletjes (met geheugenkaart, batterij, oplader, USB-kabeltje) _ 8 foto-opdrachtfiches Hoe verloopt het? Vertel een stukje geschiedenis van de Steenovens aan de hand van 6 prenten in het Kamishibai-theatertje. _ Plaats het kartonnen theatertje vooraan in de klas. Schuif de vertelprenten er in zodat de kinderen het titelblad zien van het STEENOVEN-ARCHIEF. Haal deze eerste prent er uit. Lees het stukje tekst voor dat je op de achterkant ziet staan. Het hoort bij de prent die nu vooraan zit in het theatertje. Neem daarna ook deze prent weg en lees het stukje tekst voor op de achterkant. Zo ga je verder tot het verhaal rond is. _ Praat nog even na met de kinderen. Wat zou hier gebeurd kunnen zijn? Hoe zou deze plek er vandaag uit zien?

3 ?? Het verhaal roept enkele vragen op. Om antwoorden te vinden moeten de kinderen het archief van de Steenovens onderzoeken. _ Per twee krijgen de kinderen een archiefmap en een onderzoeksdocument 1. In duo snuffelen ze door de paperassen en proberen zo het document in te vullen. Help hier en daar indien nodig. In de infomap voor de leerkracht vind je alle antwoorden alsook alle documenten die de kinderen kunnen onderzoeken in het archief. _ Als de kinderen het document juist hebben ingevuld vinden ze een codewoord (SCHELDE). Met dit codewoord kunnen ze bij jou onderzoeksdocument 2 opvragen. _ Als de kinderen onderzoeksdocument 2 juist hebben ingevuld vinden ze een codewoord (OVERSTROMING). Met dit codewoord kunnen ze bij jou onderzoeksdocument 3 opvragen. Evaluatie onderzoek De kinderen hebben het STEENOVEN-ARCHIEF onderzocht. Wat weten ze nu over de Steenovens? En wat is er gebeurd met de laatste bewoners? Stel de volgende vragen aan de onderzoekers. Om deze vragen te beantwoorden mogen de kinderen, indien nodig, gebruik maken van hun onderzoeksdocumenten. _ Op de locatie van de Steenovens leefden en woonden doorheen de tijd heel wat mensen. Wie kan meer informatie geven over deze mensen? (antwoord: zie tijdslijn onderzoeksdocument 1) _ Waarom kwamen deze mensen op de locatie van de Steenovens wonen? (antwoord: de Schelde, zie inleiding onderzoeksdocument 2) _ Jullie hebben onderzoek verricht over de waterloop van de Schelde en over het natuurlandschap van de Schelde in Sint-Amands. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen? (antwoord: onderzoeksdocument 2) _ De Steenovens bevinden zich dus in een landschap dat door de eeuwen heen gevormd werd door enerzijds de mens en door anderzijds de natuur van de Schelde. Lange tijd was er een evenwicht te vinden tussen natuur en mens, maar begin 20ste eeuw ging het mis wat gebeurde er? (antwoord: p224 uit Geschiedenis van de Steenovens Sint-Amands )

4 !! Klasgesprek Het verhaal van de Steenovens vertelt ons iets over hoe de mens kan omgaan met de natuur. Ook vandaag maken we volop gebruik van de natuur en haar krachten. Maar hebben we wel genoeg respect en denken we aan de gevolgen van ons intensief verbruik? Wanneer gaat de mens te ver? _ Massa s toeristen bezoeken prachtige natuurgebieden? Maar brengen we de natuur hierdoor niet in gevaar? _ We pompen dagelijks liters olie op. Gaan we daar niet te kwistig mee om? _ Door een stuwdam aan te leggen kan de mens gebruik maken van natuurlijke energie (waterkracht). Soms moeten hiervoor wel kilometers bestaande natuur worden verwoest. Kan dit? Afronding Vertel dat jullie binnenkort op bezoek gaan naar de Steenovens. Daar zullen de kinderen een opdracht krijgen om het archief verder aan te vullen.

5 leerkracht2 handleiding de Steenovens Deel 2: naar de Steenovens. Ter plekke op onderzoek. Wat moet je meenemen? _ Deze handleiding, 8 fototoestelletjes (batterij opgeladen!) en de foto-opdrachtfiches. _ Voorzie aangepaste wandelkledij- en schoenen voor de uitstap. Hoe verloopt het? Volg het plannetje (verder in deze handleiding) en stap langs de Schelde naar de Steenovens. Onderweg stop je enkele keren. Op de stopplaatsen stel je een vraag. Wie heeft het STEENOVEN-ARCHIEF nog in zijn geheugen zitten? Wie kan antwoorden? _ STOP 1: Jullie staan nu op een dijk. Wat is de functie van een dijk? _ STOP 2: In de verte zie je een straat lopen. Het is de Molendreef, vroeger de Patrijsstraat genoemd. Wat weten jullie nog over deze straat? _ STOP 3: Naast ons stroomt de Schelde. Weten jullie nog wat een slik is? _ STOP 4: We zijn aangekomen bij de Steenovens. Wie kent nog een beroep dat op deze locatie werd uitgevoerd? Stap met de leerlingen tot op de binnenplaats van de Steenovens. Zoals jullie kunnen zien is de KVNS volop bezig met de heropbouw van de Steenovens. Zij vinden het belangrijk dat het verleden van deze plek weer tot leven kan komen. Dit doen ze door de gebouwen te herstellen en weer op te bouwen, wandeltochten te organiseren, bomen en bloemen aan te planten, Zij maakten ook het STEENOVEN-ARCHIEF aan. Jullie hebben dit archief al grondig onderzocht. De KVNS wil dat dit archief ook in de toekomst verder wordt aangevuld. Daarom maakten ze op hun website ruimte voor een digitaal foto-archief. Jullie krijgen zo dadelijk de opdracht om 5 foto s te maken voor dit foto-archief.

6 Ga binnen in het koetshuis en bekijk de fototentoonstelling. Deze foto s werden gemaakt door de fotografe Nele Vancanneyt. Zij kreeg dezelfde opdracht: maak 5 foto s voor het STEENOVEN-ARCHIEF. In januari 2012 kwam ze met haar fototoestel naar deze plek. 1/2 3/4 5/6 Geef de leerlingen eerst even tijd om de foto s te bekijken. Daarna worden de foto s één voor één samen overlopen: Dit is een foto van een bakstenen muur. Zoals jullie wel weten stonden hier op de Steenovens doorheen de tijd muren van verschillende gebouwen: een Scaelgen huis, een blekerij, een herberg, een hoeve,... Vandaag worden deze oude muren heropgebouwd. Er worden ook nieuwe muren geplaatst. De muren op deze foto zijn duidelijke sporen van de mensen die hier ooit woonden. > Foto-opdracht: De fotografe speelt hier met de cadrage van haar foto. Wat is cadrage? Wel, een foto heeft 4 randen. Deze 4 randen vormen het kader van de foto. Als fotograaf denk je goed na over wat er allemaal binnen het kader van de foto komt te staan. Niet alles moet er altijd op staan. Dat maakt een foto net spannend. Maak een foto van één van de Steenoven-muren. Zorg ervoor dat er bijna enkel stenen te zien zijn. Toch moet er iets speciaals uitspringen, zoals hier het dichtgemetste raam. Op deze foto zie je iets van vroeger en iets van nu. Wat hoort er bij het heden en wat hoort bij het verleden? En wat is er altijd al geweest? > Foto-opdracht: In deze foto zie je verschillende lagen. Op de voorgrond zie je een muur met een deurgat. Een beetje verder zie je andere muren. En helemaal achteraan zie je een fietser. Door te spelen met achtergrond en voorgrond krijgt een foto diepte en ook meer karakter. Maak een foto waarop je zowel iets van nu, als iets van vroeger an zien. Zorg dat je in het beeld een duidelijke voorgrond en achtergrond kan herkennen. Wat is er te zien op deze foto? Waar doet dit beeld jou aan denken? Vertelt dit beeld jou iets over de tijd van vroeger? > Foto-opdracht: Deze foto toont een detail: het hartje in een toiletdeur. Ook de lichtinval is heel speciaal. Ga op zoek naar een bijzonder detail op deze locatie. Zorg er voor dat je foto anderen nieuwsgierig kan maken naar deze plek.

7 7/8 Als je naar deze foto kijkt dan lijkt het wel alsof je ergens binnenstaat. Alsof je door een venster naar buiten kijkt, naar een veld met bomen. Vroeger stonden die bomen er niet. Er was enkel een weide te zien met gras, zo groen als vooraan op de foto. Het was de bleekweide van de blekerij van Julius De Clerck. > foto-opdracht: Deze foto is heel erg in evenwicht en straalt rust uit. De twee verticale lijnen van de muren en de horizontale lijn tussen gras en bomenveld helpen daar bij. Hoe de verschillende elementen op de foto samen zijn geplaatst, dat heet de compositie. Fotografeer (een stuk van) de bleekweide van Julius De Clerck en ga hiervoor op zoek naar een bijzondere compositie. 9/10 De Schelde speelt en speelde een belangrijke rol voor de Steenovens. Er werden al oneindig veel foto s van gemaakt. Het is dan ook niet makkelijk om een origineel beeld te fotograferen van deze prachtige rivier. Nele Van Canneyt maakte een foto waarop je de golfjes kan zien van een voorbijvarende boot. Hoe zou jij deze rivier in beeld brengen? > Foto-opdracht: Fotografeer de Schelde zoals jij ze het mooiste vindt. Fotograferen Verdeel de klas nu in groepjes van 2 tot 4 leerlingen. Geef elk groepje een fototoestel en een foto-opdrachtfiche. Het is belangrijk dat ze echt de tijd nemen en op zoek gaan naar de juiste beelden volgens de opdrachten.

8 Wandeling

9 Plattegrond 4

10 leerkracht3 handleiding de Steenovens Deel 3: terug in de klas. Aanvulling van het foto-archief. Hoe verloopt het? Bekijk alle foto s die getrokken zijn op de Steenovens. > Kies er samen de 5 beste beelden uit. > Geef elk beeld een passende titel. > Stuur de 5 foto s door naar Onderwerp mail: archief@steenovens.be > foto-archief steenovens + klas + school + datum van bezoek > Deze foto s komen op de website te staan. > Verwijder ten slotte alle foto s van de geheugenkaartjes zodat een volgende klas met een schone lei kan beginnen.

11 leerkracht4 handleiding de Steenovens Eindtermen Wereldoriëntatie _ Levende -en niet levende natuur: De leerlingen maken kennis met het getijdenlandschap van de Schelde. (eindterm ) _ Historische tijd: De leerlingen maken zelf een tijdslijn aan en merken op hoe het leven op de Steenovens doorheen de tijd geëvolueerd is. (eindterm ) _ Ruimte: De leerlingen situeren het gebied van de Zeeschelde op een kaart en gaan op zoek naar de relatie tussen omgeving en mens in dit landschap. Ze maken tijdens hun onderzoek gebruik van verschillende historische kaarten. (eindterm ) _ Bronnengebruik: De leerlingen gebruiken verschillende informatiebronnen om meer te weten te komen over de geschiedenis en het landschap van de Steenovens. (eindterm 7) Muzische vorming - Media De leerlingen bekijken een foto-tentoonstelling op de locatie van de Steenovens en geven hier hun mening over. Ze gaan zelf met fototoestelletjes aan de slag en zoeken naar een eigen visuele beeldtaal. (eindterm ) Leren leren: De leerlingen worden vaardig in het zelf verwerven en verwerken van informatie. Dit doen ze door middel van een onderzoek in het Steenovenarchief. (eindterm 1-2-3) Programma voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen Les 3: Foto s kiezen en presenteren 1. Foto s kiezen Op het fort hebben jullie op drie verschillende locaties foto s gemaakt. De leerkracht

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3We

Steekkaart: nummer 3We Steekkaart: nummer 3We Onderwerp De groei van tuinkers vaststellen, verwoorden en vastleggen met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

1. Wat zie je vanuit de lucht?

1. Wat zie je vanuit de lucht? 1. Wat zie je vanuit de lucht? Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

LESMAP CONTACT LOCATIE. Lees verder meer:

LESMAP CONTACT LOCATIE. Lees verder meer: LESMAP Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar. p de archeologische site Hoge Wal ligt een grote berg aarde. Deze berg zou zoveel kunnen zijn:

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 3: In dialoog met een kinderportret Lestitel: In dialoog met een kinderportret Leerdomein: spreken, drama, wereldoriëntatie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Doelgroep Analfabete of gealfabetiseerde anderstaligen niveau 1.1. Deze les is gemaakt voor cursisten alfa mod. 4, maar is ook voor andere modules

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Lesidee: maak de baan vrij

Lesidee: maak de baan vrij Lesidee: maak de baan vrij REGELS, REGELS EN NOG EENS REGELS (WERELDORIËNTATIE) Om het verkeer goed te laten verlopen bestaan er ontzettend veel regels. Bespreek het volgende met de leerlingen: Met welke

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. namen 1 a OPDRACHTKAART ULRUM - ONDERZOEK Catharinakerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten.

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Paus Franciscus kondigde het kerkelijk jaar 2016 aan als een jubeljaar: jaar van de barmhartigheid. (Barmhartigheid is een woord dat we niet vaak meer gebruiken.

Nadere informatie

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd Thema Beroepen Les 1: Beroepen doorheen de tijd Lestitel: Beroepen doorheen de tijd Leerdomein: wereldoriëntatie en beeld Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie VVKBaO 1.5 Kinderen

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant!

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! Dit is het werkboek van: School: Klas: Datum: 1 Hoi Brugklasser, Het is feest! Erfgoedvereniging Heemschut bestaat een eeuw. Al 100

Nadere informatie

Begeleidende uitleg voor de leerkracht:

Begeleidende uitleg voor de leerkracht: TITEL ACTIVITEI T + beschrijving: Kennismaken met het huis van God 2 e graad In deze les gaan we dieper in op het grondplan van een kerk en bekijken de leerlingen de belangrijkste plaatsen in de kerk.

Nadere informatie

Thema: Verhuizen. Lesduur: ong. 50 min

Thema: Verhuizen. Lesduur: ong. 50 min Thema: Verhuizen Lesduur: ong. 50 min Muzische grondhouding ZiLL-doelen Bewegingsexpressie - MUgr3: zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve mogelijkheden (talenten) en die tonen - MUgr4:

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding

Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Fotozoektocht 6 tot 12 jaar Handleiding Hoe kan ik de fotozoektocht ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt

Nadere informatie

Middeleeuws Oldenzaal

Middeleeuws Oldenzaal D S T R K C N T Opdracht 1 Bekijk de kaart op de volgende bladzijde. 1. Waar kun je aan zien dat dit een oude kaart is? 2. Wat valt je op aan de manier waarop Oldenzaal vroeger gespeld werd? 3. Welke vorm

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 7

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 7 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 7 De beken in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Hengelo is ontstaan bij de drie beken De Beken. Wie reisde in vergangen tijd door deze Twentse streken

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.8 Kinderen zien in dat in hun omgeving verschillende informatieverwerkende toestellen voorkomen, waarvan ze er zelf enkele kunnen instellen en/of

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF Omschrijving van de activiteit De leerlingen geven elkaar mondelinge instructies om met hun lichaam letters en korte woordjes te vormen; andere leerlingen moeten

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek.

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. TITEL Leerjaar PO groep 1, 2 en 3 Magnifiek Grafiek (voorbereidende les) Type les Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. Lesduur Omschrijving van de les 45 minuten Een

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Inhoud handleiding: - Wat ga je doen bij het muzieum - Huisregels - Media opdrachten - Doe opdrachten Wat ga je doen bij het muzieum? De donkerbeleving (hoofdonderdeel)

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven?

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven? episode 1-1 les. Friezen om utens Lesdoel: Leerlingen verplaatsen zich in het leven van de familie Terpstra De leerkracht vertelt over de familie Terpstra: vader, moeder en een tweeling van 11 (jongen

Nadere informatie

HANDLEIDING TECHNO BOXEN

HANDLEIDING TECHNO BOXEN HANDLEIDING TECHNO BOXEN DOEL De leerlingen maken kennis met verschillende technische systemen en kunnen hierbij een eenvoudige handleiding stap voor stap volgen. De leerlingen werken veilig. De leerlingen

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 1: Poseren zoals in portretten Lestitel: Poseren zoals in portretten Leerdomein: drama, bewegingsexpressie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgroep: 2de graad Groepsgrootte: klasgroep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: o Powerpoint met foto s van Clémence uit Dogbo o Smartbord of beamer om de foto s te projecteren

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten

Algemene lessen. Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten Algemene lessen Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten Lestitel: Het mysterie van de verdwenen portretten Leerdomein: beeld, wereldoriëntatie Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Aan het eind van deze workshop

Aan het eind van deze workshop Creatief Denken in de Kleuterklas 2012 Minka Dumont Doelstelling Aan het eind van deze workshop weet u de regels voor het creatief denken bent u in staat activiteiten vorm te geven waarbij het creatief

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar.

HET MOTTE MYSTERIE LESMAP LOCATIE CONTACT. Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. LESMAP HET MOTTE MYSTERIE Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. D e leerlingen van je klas bezoeken de archeologische site Hoge Wal op een

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over de steden en staten. De lesonderdelen beschreven

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Kijkwijzer. Naam: School: Klas:

Kijkwijzer. Naam: School: Klas: Kijkwijzer Naam: School: Klas: Vooraf Deze kijkwijzer helpt je om een verslag te maken van je bezoek aan de tentoonstelling Agricola Novus van Stichting dertien hectare/atelier van Lieshout (AVL). AVL

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen Workshop Vertellen Er is om ons heen veel aandacht voor het (voor)lezen, maar veel minder voor het vertellen vanuit eigen verbeeldingskracht. Verhalenverteller en theatermaker Adrie Gloudemans geeft in

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandplanning november 2015 Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandpunt: Ook mijn mening telt! Kunstproject Start with Art van maandag 9 tot en met vrijdag 20 november! Activiteitenkalender

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs.

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. 28 Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. Speerwerpen in de Middeleeuwen, met een microscoop

Nadere informatie

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen DOCENT Binnen het thema verhalen houden zich bezig met de straatnamen in. Waar komen deze straatnamen vandaan? En wat betekenen ze? En waar komt de naam zelf vandaan? Bij een bezoek aan het Historisch

Nadere informatie

Opdracht: Waar kan ik terecht voor?

Opdracht: Waar kan ik terecht voor? Opdracht: Waar kan ik terecht voor? Sleutelwoorden: gemeente, gemeentediensten Werkvormen: de klas verdelen in groepen van 2, groepsgesprek Lesmateriaal: opdrachten bladen waar kan ik terecht voor? De

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in.

Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. 6 Kees Spiering Thuis werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. Thuis Kees Spiering Alsof je een plek (1). Om je heen kijkt en weet dat je thuis bent.

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Voorbereiding. Deze presentatie kan ook gedaan worden in aanwezigheid van alleen de kinderen (dus zonder ouders en genodigden).

Voorbereiding. Deze presentatie kan ook gedaan worden in aanwezigheid van alleen de kinderen (dus zonder ouders en genodigden). TITEL Het lab dagproject (presentatie) handleiding Leerjaar Groep 1 t/m 8 Type les Gezamenlijk groepen doorbrekende presentatie van het dagproject Het lab Lesduur +/- 60 tot 90 minuten Let op! Dit is inclusief

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen de eindtermen mens en maatschappij - Historische tijd: de leerlingen 3.7 kennen de grote periodes uit de

Nadere informatie

HALLO! Veel succes! Pleegzorg Vlaanderen

HALLO! Veel succes! Pleegzorg Vlaanderen HALLO! De Rode Duivels hebben een warm hart voor alle pleegkinderen in ons land. Samen met hen willen we pleegzorg ook begrijpelijk en bespreekbaar maken in de klas. Want net als in een samengesteld gezin

Nadere informatie

Landschapsgenese. Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft.

Landschapsgenese. Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft. Landschapsgenese Doel: Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft. Benodigdheden: Grondboor Meetlint Opdrachtenboekje Potlood Paraplu Vuilniszak Grondboor

Nadere informatie

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK!

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! voor groep 5 t/m 8 EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede MONUMENTEN bezoek de kerk Lesbrief Tijdens je bezoek aan de kerk onderzoek

Nadere informatie

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

EEN DAG IN HET LEVEN

EEN DAG IN HET LEVEN EEN DAG IN HET LEVEN Duur Leeftijd 10+ Groepsgrootte 8-24 Soort activiteit Samenvatting Doelstellingen Voorbereiding 50 minuten groepswerk de leerlingen delen met elkaar hun visie op een typische dag in

Nadere informatie

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Een fiets voor Bas: luisteroefening Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een fiets voor Bas: luisteroefening Doelgroep Derde kleuterklas Eerste leerjaar Eindtermen Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit:

Nadere informatie

Bekijk de oude kaart van Blokzijl. De kaart is gemaakt in Hoe heet de zee waar Blokzijl aan ligt?...

Bekijk de oude kaart van Blokzijl. De kaart is gemaakt in Hoe heet de zee waar Blokzijl aan ligt?... Opdracht 1 Nodig: kaartenblad 1 Bekijk de oude kaart van. De kaart is gemaakt in 1922. 1. Omcirkel op de kaart. 2. Kleur het water op de kaart blauw. 3. Omcirkel de haven van met groen. 4. Hoe heet de

Nadere informatie