Alumni Nieuwsbrief MWD. In dit nummer o.a.: MWD accreditatie 2013 Reünie voor afstudeerders 2004 (zie pagina 2) Werkervaringen Interne stage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alumni Nieuwsbrief MWD. In dit nummer o.a.: MWD accreditatie 2013 Reünie voor afstudeerders 2004 (zie pagina 2) Werkervaringen Interne stage"

Transcriptie

1 Alumni Nieuwsbrief MWD In dit nummer o.a.: MWD accreditatie 2013 Reünie voor afstudeerders 2004 (zie pagina 2) Werkervaringen Interne stage Jaargang 5 Nummer 10 Juni 2013

2 2 Colofon Waarom een alumniblad? Een middel om in contact te blijven met de bij onze afdeling afgestudeerde maatschappelijk werkers. Wij willen een zo groot mogelijke binding realiseren, die zowel voor de afgestudeerden als voor de opleiding van meerwaarde kan zijn. Naast dit alumniblad op papier hebben we een website Alumni MWD, LinkedIn en Facebook. Schoolstraat Arnhem OPROEP: Deelnemers gezocht voor Reünie werkgroep ALUMNI MWD Het is ontzettend leuk om na bijvoorbeeld tien jaar je oud-klasgenootjes terug te zien tijdens een reünie en te horen wat iedereen nu doet qua werk en hoe het met ze gaat. Om het te organiseren en iedereen terug te vinden is een uitdaging. Vandaar dat we de werkgroep reünie Alumni MWD zijn gestart, die als eerste doel heeft om een reünie te organiseren voor de klas die in 2004 aan de HAN opleiding MWD is afgestudeerd. Vind jij het leuk om mee te helpen bij deze werkgroep als oud-student? Ben je zelf toevallig afgestudeerd in 2004 aan de HAN MWD en wil je mee helpen of gewoon zorgen dat je de uitnodiging krijgt? Neem dan contact op met het bestuur van Alumni MWD via Vernieuwde MWD Alumnisite Oktober 2011 is de MWD Alumnisite vernieuwd, de link naar betreffende site:

3 3 VOORWOORD Met een nieuwe foto van de Kapittelweg in Nijmegen op de voorkant en een impressie van het afscheid van het schoolgebouw in Arnhem in de Schoolstraat openen en sluiten wij dit nummer. Tussenin staan artikelen over accreditie, werkervaring van alumni en allerlei nieuws van de opleiding MWD. Wij wensen jullie een zonnige zomer toe. Anneke Buijinck In dit nummer Colofon 2 Voorwoord 3 Inhoudsopgave 3 Een alumna aan het woord 4 Accreditatie 5 Beleidsplan Alumni MWD 5 Werkervaring 6-8 Nieuws van de opleiding Interne stage / ouderavond 8-9 Kickoff Young Professionals/Studenten 9 Conferentie Social Work Ensact 10 Best Buddies wint Kroonappelprijs 10 Pilot Klapperproject Regio Nijmegen 11 Alumni MWD Aandachtsfunctionaris Secretariaat

4 4 Een alumna aan het woord Mijn ervaring rondom de deelname aan de accreditatie van de opleiding MWD Voordat ik heb ingestemd om als oud-student deel te nemen aan de accreditatie van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, heb ik eerst opgezocht wat de precieze betekenis ervan is: Het erkennen van de deugdelijkheid van een opleiding. Het deelnemen aan de accreditatie heb ik ervaren als een positieve en leerzame ervaring. Samen met een aantal (oud)studenten en docenten ben ik een aantal keren op de HAN bijeengekomen om te oefenen voor de officiële accreditatie. De allereerste bijeenkomst vond ik vooral erg spannend, omdat ik niet wist wat ik er precies van kon verwachten. Toen duidelijk werd dat ik niet de enige (oud)student was die deelnam aan de accreditatie, viel er direct een last van mijn schouder. Ook het weerzien van bekende docenten heeft daaraan bijgedragen. Daarnaast werd mij tijdens het oefenen duidelijk dat er veel interessante vragen werden gesteld, die dicht bij de belevingswereld van jou als student blijven. Hierbij kun je denken aan vragen zoals: Hoe wordt er aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen in het vak tijdens de opleiding?, Hoe hebben jullie als student de beoordelingsformulieren ervaren? en Voel je je na het behalen van de opleiding zelfverzekerd genoeg in de praktijk?. De accreditatie heeft mij als afgestudeerd maatschappelijk werker aan het denken gezet over de verhouding tussen de opleiding tot maatschappelijk werker en de werkelijke praktijk. Daarin is mijn ervaring dat er in de praktijk nog weinig ruimte is voor het doen van onderzoek als uitvoerende maatschappelijk werker. En dat terwijl de HAN daar veel aandacht aan besteedt gedurende de opleiding. Dit is iets waarvan ik denk dat de opleiding voorop loopt in vergelijking met de praktijk. Een volgende keer zou ik zeker weer een bijdrage willen leveren aan de accreditatie van de opleiding, aangezien het interessant is om van dichtbij mee te mogen maken hoe zo n accreditatie in zijn werk gaat. Tevens is het leuk om in contact te komen met andere (oud)studenten en te zien hoe zij de opleiding hebben ervaren en hoe zij het nu doen in de praktijk. Sacha Cremer, afgestudeerd in juni 2012

5 5 Accreditatie Op 24 april 2013 is de afdeling MWD gevisiteerd door het panel van de NQA. Na een lange periode van voorbereiding was daar de visitatiedag. Aan het eind van de dag was er het volgende bericht: Zoals jullie weten, vonden vandaag de gesprekken plaats vanuit allerlei geledingen van MWD met het panel van de NQA. Om kwart over vier mocht het Managementteam weer naar binnen en die kreeg het volgende te horen: Wij oordelen POSITIEF over ALLE DRIE de standaarden. Het panel was onder de indruk van de aanwezige documentatie, van de verzorging en van het elan en de betrokkenheid van het team bij de studenten en het onderwijs. Ze hebben gezien dat we geweldige inspanningen hebben geleverd om de opleiding te verbeteren. Ze vonden het ook zeer plezierig om te ervaren hoe goed de jonge en nieuwe docenten integreren in het team. Belangrijk aandachtspunt was het feit dat we als opleiding steeds groeien en tegelijkertijd continu bezig zijn met upgrading van ons onderwijs, waardoor de borging van kwaliteit op de uitvoering in het nauw kan komen. Verder werd genoemd: het regelmatig ontbreken van de toelichting op de beoordelingsformulieren, het gebrekkige Nederlands en werd genoemd dat we meer zouden kunnen inzetten op studenten die willen en kunnen excelleren. Over vier weken krijgen we het rapport waarin in detail zal worden ingegaan op de bevindingen van het panel. Dan zal ook bekend worden of we allemaal voldoendes of ook nog ergens een goed krijgen. Ik ben uiteraard erg blij met bovenbehaald resultaat en wil iedereen hartelijk bedanken voor zijn en haar inzet. Joke Pol Onlangs hebben we te horen gekregen dat we twee voldoendes hebben en een goed! Het rapport laat nog even op zich wachten. In een volgende Alumni nieuwsbrief gaan we daarop in. Beleidsplan Alumni MWD In de voorbereiding op de accreditatie is er een notitie beleidsplan Alumni MWD verschenen. Een eerdere versie was van Nieuwe ontwikkelingen zijn het beter gebruik gaan maken van sociale media en het ontwikkelen van een regionetwerk, waaraan ook alumni kunnen deelnemen. Geïnteresseerde alumni kunnen het Beleidsplan Alumni MWD opvragen bij Peggy Benda

6 6 W e r k e r v a r i n g Een paar uurtjes van het werk Vanmorgen op weg naar een gesloten jeugdzorg instelling aan de andere kant van het land. De jongere die geplaatst is, is boos, begrijpt niet waarom ze gesloten zit. Ze heeft het idee dat we alleen maar hebben besloten haar daar te plaatsen op leugens die over haar zijn verteld. De nieuwe mentor wil graag even kennismaken en hoopt dat de boosheid van deze jongere wat weggenomen kan worden. Gelukkig kan ik onderweg nog een paar telefoongesprekken doen voor andere casussen. Een telefoongesprek met een hulpverlener van moeder om te informeren of er ontwikkelingen zijn in de hulpverlening van deze moeder, waardoor we wellicht volgende week een betere inschatting kunnen maken of de begeleide omgang tussen haar en haar kind uitgebreid kan worden. In een ander telefoongesprek over dezelfde casus krijg ik tussendoor te horen dat de vader nu signalen heeft gekregen dat moeder wietplanten in haar tuin heeft staan. Hij vindt dit zorgelijk, vooral als hun zoon naar moeder mag gaan tijdens omgangsmomenten. Als ik er niets aan doe, zegt hij, dan gaat hij er zelf via zijn advocaat werk van maken. Net voor het gesprek met de jongere, spreek ik de behandelcoördinator van deze jongere die gesloten zit geplaatst. Hij vertelt me dat de cognitieve gedragstherapie vanmiddag kan starten. Ik denk dat ouders hier blij mee zullen zijn, omdat ze al weken vragen naar de start van enige vorm van hulpverlening. In het gesprek met de jongere heb ik haar laten vertellen en heb ik gehoord wat haar zo boos maakt. De mentor sluit aan bij de jongere. In gesprek probeer ik opnieuw uit te leggen wat maakt dat de zorgen in de afgelopen periode zijn toegenomen. De mentor probeert hierop aan te sluiten en de jongere te motiveren haar blik op vooruit te zetten. De jongere blijft alle zorgen ontkennen en heeft het idee dat ik, net als alle andere gezinsvoogden, er helemaal niet aan mee wil werken dat ze überhaupt nog naar huis kan. Ze vraagt zich af wanneer ik (als gezinsvoogd) de plaatsing ga beëindigen. Het lukt in dit gesprek niet om haar duidelijk te maken dat zij vooral degene is die aan de slag moet met haarzelf. Voor de mentor is het helder en wellicht zal de jongere na meer tijd, gesprekken en hulp beseffen dat zij degene is die de touwtjes in handen heeft. De boosheid lijkt op het einde van het gesprek wat gesust. Of ze nu gemotiveerd raakt om te gaan werken aan terugkeer naar huis, is afwachten. Kris Vergoossen, gezinsvoogd

7 7 W e r k e r v a r i n g Jeugd FACT Sinds januari 2013 is er een Jeugd FACT opgericht voor de regio Nijmegen. Het team richt zich op zorgwekkende en soms ook zorgmijdende jongeren tussen de 16 en 23 jaar die tevens kampen met psychische/psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en/of verstandelijke beperking in combinatie met problemen op meerdere leefgebieden. FACT is een raamwerk en niet zozeer een methode. Het is een raamwerk waarin men multidisciplinair werkt, een gemeenschappelijke caseload heeft en meerdere malen in de week digibord bespreking heeft. Leden van een FACT team kunnen bestaan uit: sociaal psychiatrisch verpleegkundige, een klinisch psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, ervaringsdeskundige, arbeidsdeskundige, verslavingsdeskundige etc. De teamleden zijn allemaal gestationeerd in het FACT en komen van verschillende organisaties, wat het vrij uniek maakt in Nederland. Deze organisaties zijn: Iriszorg, NIM/R75, Pro persona, Inzicht, Jongerenloket en Pluryn. Een dag van een Jeugd FACT medewerker Als maatschappelijk werker begin ik mijn dag om 08:30 uur op het kantoor. Ik check mijn mail, mijn voic , overleg nog snel met een collega voor de start van de vergadering. De vergadering is eigenlijk een zogeheten digi-bord bespreking waar alle 130 cliënten van het hele team op staan en geprojecteerd worden op een scherm. Bij alle jongeren staat de stand van zaken vermeld en welke teamleden dossierhouder zijn. De jongeren die we begeleiden hebben we ingedeeld in vijf categorieën van ernst. Bij categorie een is het belangrijk dat die iedere dag besproken wordt en dat het hele team op de hoogte is van de situatie van die cliënt. Bij categorie twee is het eenmaal in de week bespreken en bij drie tot en met vijf wordt de zorg en de besprekingsfrequentie steeds lager. Zoals iedere ochtend gaan we binnen een half uur snel door de cliënten heen van categorie een en twee en vervolgens naar de cliënten die collega s willen opschalen naar een of twee. Zelf heb ik 15 jongeren in mijn caseload met een arbeidscontract van 25 uur. Maar ik ken de verhalen van bijna alle 130 jongeren. Daarnaast deel ik veel van mijn cliënten met onder meer de systeemtherapeut, de verslavingsdeskundige, de sociaal psychiatrisch verpleegkundige, de arbeidsdeskundige en de psychiater. Om 10:30 uur stuur ik een aantal herinneringssms jes aan de jongeren die ik ga zien die dag of de dag erop. Sommigen bel ik bewust een uur van te voren, zodat ze wakker zijn. Sommige jongeren komen liever naar mij, omdat ze bijvoorbeeld in een kraakpand zitten of er even uit willen. Anderen, die via ons huisvesting hebben gekregen, zitten net bij de RIBW of zitten in de crisisopvang, die zoek ik op. Het jeugd FACT Nijmegen is begonnen in januari Ik werkte daarvoor bij R75, waar dak- en thuisloze jongeren en jongeren met meervoudige problematiek begeleid worden.

8 8 Deze afdeling bestaat nog steeds en R75 heeft nu de mogelijkheid om op te schalen bij de jongeren die naast bovenstaande problematiek ook nog te kampen hebben met psychiatrische problematiek en/of verslavingsproblematiek en/of een verstandelijke beperking hebben. Zo kreeg ik van mijn vroegere collega van R75 een jongere doorverwezen die gekraakt zit, geen inkomen heeft, geen verzekering, geen inschrijfadres, ontzettende tandpijn heeft, geen huisarts en geen tandarts heeft. Deze jongere kwam naar R75 met praktische vragen, maar doordat er gesignaleerd werd dat er mogelijk meer aan de hand was, werd er in overleg met deze jongere opgeschaald naar het Jeugd FACT. Toen is ook nog gebleken dat hij verslaafd is en flinke hoeveelheden speed per dag gebruikt. Mogelijk spelen er ook psychiatrische problemen. Vanuit het Jeugd FACT kunnen we de aansluiting vinden bij deze jongere. Dit doen we door ambulante behandeling door de verslavingsdeskundige en praktische hulpverlening door mij als maatschappelijk werker. Als maatschappelijk werker ben ik ontzettend blij dat dit Jeugd FACT er is, want nu kunnen we de jongeren meer bieden, dan alleen te verwijzen naar de verschillende voordeuren van de verschillende instanties, waar het deze jongere niet lukt om naar binnen te komen, al dan niet door hun eigen beperking of door zorgwekkend en zorgmijdend gedrag. Lydia Knijf Nieuws van de opleiding Interne stage Bij MWD kunnen studenten in het eerste en twee jaar opteren voor een stageplaats op de opleiding MWD. Wij noemen dat interne stage. Net als in het werkveld moeten zij voor zo n stage solliciteren en worden ze aangenomen of afgewezen. Wat houdt de interne stage in? De interne stage MWD vergt een groot vermogen tot het nemen van eigen initiatieven, organisatietalent en leidinggeven aan een grote groep medestudenten. Enkele werkzaamheden: - contact maken met nieuwe studenten (door middel van introductiedagen, meeloopdagen en Open Dagen) - contact maken met ouders op de ouderavond die zij organiseren - organiseren van talloze maatschappelijk geëngageerde activiteiten. Denk hierbij aan een inzamelingsactie voor War Child, nationale complimentendag, filmavonden, World Social Work Day. Twee studenten hebben een verslag geschreven over de bijdrage aan de ouderavond.

9 9 Ouderavond Wij zijn Lieke van Heel en Jaya Baidjnath van de interne stage, HAN opleiding MWD. Wij zijn tweedejaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studenten die hebben geholpen met de ouderavond, georganiseerd door de interne stage. De ouderavond hield in dat ouders van MWD-studenten een avond konden ervaren wat hun zoon of dochter leert op de HAN. Dit ging niét over de studievoortgang en dat werd er ook duidelijk bij vermeld. De aanvang was om 18:30 uur en ouders en hun zoon of dochter werden ontvangen met koffie en thee. Om 19:00 uur werd er een hoorcollege psychologie gegeven door Jeroen Otten, zodat de ouders het wetenschappelijke theoretische deel konden ervaren. Hierbij werd er verteld hoe wij dit toepassen in de onderwijseenheden binnen de opleiding. Daarna konden de ouders voor twee lessen kiezen die ze wilden bijwonen. Hiervoor konden ze kiezen tussen meerdere verschillende vakken zoals Outreachend werken in de wijk, Leerlijn Professionele Ontwikkeling of Signaleren en Actie ondernemen. Ook waren er lessen die je kon volgen, die gingen over de werkvelden zoals: jeugdzorg, medisch maatschappelijk werk, verslavingszorg. De lessen werden verzorgd en gegeven door docenten van de opleiding zelf. De docenten werden hierbij ondersteund door studenten van de interne stage. Tussen de twee lessen door was er tijd voor een pauze van 30 minuten en stond er al iets te drinken klaar in de aula. Tijdens deze pauze konden de ouders, docenten, studenten en stagiaires van de interne stage met elkaar in gesprek gaan. We kregen veel leuke en positieve feedback over de opleiding of juist vragen over onze eigen ervaringen met de opleiding. Na afloop van de lessen hebben we een enquête afgenomen over de tevredenheid van de ouders over de gehele avond. Dit hebben we gedaan zodat we in de toekomst de ouderavond kunnen optimaliseren en zo kunnen organiseren dat iedereen het leuk, interessant en leerzaam vindt. Kickoff Young Professionals/Studenten Op 24 april vond de eerste bijeenkomst plaats van (functiegroep) Young Professionals/Studenten van de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werkers plaats. Mede dankzij samenwerking met de HAN mochten 50 mensen deelnemen aan lezingen, workshops en een netwerkborrel. Er werd van wal gestoken met een welkom door voorzitter Michiel Baars. Na een introductie geeft hij het stokje door aan Jeroen Berkhout van de MO-groep. Hij geeft inzicht in het werkveld vanuit de visie van de werkgever en vertelt over sollicitatieprocedures. Hierna gaat de groep uit elkaar; de ene helft volgt een workshop 'elevator-pitch' en de andere helft een workshop CV-check. Vervolgens wisselen de groepen van workshops. Als klap op de vuurpijl is er een presentatie van stafmedewerker van de NVMW Leonie Tiel-Groenestege. Als afsluiting is er een netwerkborrel waar de verhalen over het zoeken van werk de boventoon voeren. Er wordt gepraat over de middag en de bijeenkomst wordt bestempeld als succesvol. De functiegroep is de HAN enorm dankbaar voor het faciliteren van dit succesverhaal en hoopt ook in de toekomst op een dergelijk goede samenwerking. Michiel Jongman, student MWD

10 10 Students and teachers of Social Work (MWD) visited Ensact Istanbul 2013 Twee MWD docenten en vier studenten bezochten de Europese conferentie van Social Work Ensact. Hier een korte impressie: We kunnen terugkijken op een erg geslaagde week! We hebben zeer interessante workshops gevolgd, bijzondere ontmoetingen gehad en interessante en soms confronterende werkbezoeken afgelegd. Onze aanwezigheid sprong er duidelijk uit, omdat wij een van de weinige hogescholen waren die samen met studenten de ENSACT 2013 bezochten. De dagen waren lang en intensief (niet alleen voor de studenten), maar we hebben veel materiaal verzameld om ons curriculum te internationaliseren. Onze posterpresentatie op de donderdag was een 'hit'. Met name andere hogescholen uit Nederland waren erg geïnteresseerd in wat wij allemaal doen om de HAN University of Applied Sciences inclusief te maken voor LesbianGayBisexuel Transgender-studenten. Best Buddies wint Kroonappelprijs van het Oranjefonds In Nijmegen werkt Best Buddies samen met de opleiding MWD! In dit project worden onze studenten gekoppeld aan jongeren met een licht verstandelijke handicap. Doel is dat zij gedurende een jaar een vriendschap met elkaar ontwikkelen. Studenten die deelnemen aan dit project krijgen vanuit Best Buddies intervisie aangeboden.

11 11 Pilot Klapperproject van start in Regio Nijmegen Vanuit het praktijkconsulentschap MWD is het initiatief genomen met de Gemeenten en MWD-instellingen in Nijmegen en de regio te onderzoeken of er draagvlak is om te starten met een Klapperproject. Het Klapperproject is een succesvol project in Arnhem waar een 15 tal tweedejaars studenten MWD in het kader van hun praktijkwerk administratieondersteuning aan huis verzorgen voor mensen in een schuldsituatie. De gezins- en financiële administratie wordt geordend en bijgehouden in een speciaal daarvoor ontwikkelde klapper. Op deze wijze worden op jaarbasis in Arnhem 150 gezinnen ondersteund. Het gevolg van deze ondersteuning is dat bij cliënten vroegtijdig problemen worden gesignaleerd en dat het bijdraagt aan terugvalpreventie en een succesvol verloop van een schuldregeling. OOK BELANGRIJK! Alumni MWD ook op LinkedIn Wil je ook via LinkedIn op de hoogte worden gehouden van Alumni MWD? Of wil je gemakkelijker studiegenoten terugvinden? Meld je dan aan via: Ben je al geregistreerd als alumna/alumnus HAN MWD? Om het contact te onderhouden en je op de hoogte te houden van activiteiten is het nodig dat wij je kunnen bereiken. Registreer je voor Alumni MWD via de site: Mocht je gaan verhuizen of een ander adres krijgen, mail het naar: Alumna / Alumnus Wie ken je nog uit je jaar? Maak haar/hem erop attent dat we een alumninetwerk MWD hebben. Wijs ze erop dat ze zich kunnen registeren via de site. Hoe meer alumni hoe meer vreugd! FACEBOOK alumni HAN MWD https://www.facebook.com/groups/ / Er is een groep aangemaakt op Facebook waar je oud-studenten kan vinden van de opleiding MWD van de HAN. Alleen wanneer je lid bent kan je de inhoud zien van wat men post. Het is namelijk een besloten groep, zo borgen we de privacy. Oude herinneringen en plaatjes worden gepost. Ook toekomstige evenementen zal je hier kunnen vinden. Vind oud-klasgenoten en/of nodig oud-klasgenoten uit om ook lid van de groep te worden.

12 12 Afscheidsfeest van de Schoolstraat in Arnhem. Heerlijk in de tuin! Juni 2003 Voor de verhuizing naar Kapittelweg

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Alumni Nieuwsbrief MWD

Alumni Nieuwsbrief MWD Alumni Nieuwsbrief MWD In dit nummer o.a.: Welzijn Nieuwe Stijl en Maatschappelijke ontwikkelingen Aan het woord Lydia Knijf, nieuw bestuurslid Terugblik Alumni Conferentie d.d. 26-09-2012 Afscheid Marijke

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapport STEP In-housedag bij Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) -- De Boelelaan N-b, HV Amsterdam info@stepweb.nl T. () F. () postbank rekening K.V.K Amsterdam S INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE.

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

#3. Zuidwest drenthe in beweging.

#3. Zuidwest drenthe in beweging. APR 2012 NIEUWSBRIEF ONDERSTEBOVEN Naar een klantgerichte organisatie met kleinschalige teams #1. Ondersteboven gaan is: van en met elkaar leren! Het lijkt misschien een vorm van een Loesje (Liefde is:

Nadere informatie

Stagelopen bij Entrea

Stagelopen bij Entrea Stagelopen bij Entrea Waar ga jij stage lopen? Al jaren biedt Entrea een groot aantal stageplaatsen aan studenten van verschillende opleidingen. Entrea besteedt veel aandacht aan haar stagiaires. Wij investeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 7 1 2 3 4 8 5 9 10 6 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

S TA G E S L I J N 5

S TA G E S L I J N 5 STAGES LIJN5 Wil jij stage lopen bij Lijn5? In de provincie Utrecht biedt Lijn5 behandeling en begeleiding aan kinderen en jongeren met én zonder licht verstandelijke beperking en hun gezin. Lijn5 beschikt

Nadere informatie

Jaarverslag Preventie 2011. Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen

Jaarverslag Preventie 2011. Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen Jaarverslag Preventie 2011 Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen Jaarverslag 2011: Preventie schuldhulpverlening. Bureau Schuldhulpverlening. Januari 2012. Pagina 2 Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Stagelopen bij Entrea

Stagelopen bij Entrea Stagelopen bij Entrea Waar ga jij stage lopen? Al jaren biedt Entrea een aantal stageplaatsen aan studenten van verschillende opleidingen. Entrea besteedt veel aandacht aan haar stagiaires. Wij investeren

Nadere informatie

... haar helpt een toekomst op te bouwen. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. MWD voltijd de opleiding en het werkveld

... haar helpt een toekomst op te bouwen. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. MWD voltijd de opleiding en het werkveld ... haar helpt een toekomst op te bouwen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening MWD voltijd de opleiding en het werkveld Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) voltijd Bij sommige mensen gaat het

Nadere informatie

Huntington Expertisecentrum Atlant. Nooit meer tussen wal en schip

Huntington Expertisecentrum Atlant. Nooit meer tussen wal en schip Huntington Expertisecentrum Atlant Nooit meer tussen wal en schip De Zorgketen Samen werken aan balans Huntington Expertisecentrum Atlant Heeft u ergens hulp bij nodig? Wilt u graag zo lang mogelijk thuis

Nadere informatie

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid.

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Jaarrapportage 2011 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2011 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2011

Nadere informatie

Via deze weg de oproep om uw email-adres door te geven aan het secretariaat. U kunt mailen naar secretariaat@accentnijkerk.nl

Via deze weg de oproep om uw email-adres door te geven aan het secretariaat. U kunt mailen naar secretariaat@accentnijkerk.nl Jaargang 7, nummer 4, juli 2014 Geachte ouders/verzorgers en allerbeste leerlingen, Het schooljaar is bijna ten einde. Er is veel gebeurd. Ik denk dat we kunnen terug kijken op een succesvol jaar. Als

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Alumni nieuwsbrief MWD

Alumni nieuwsbrief MWD Alumni nieuwsbrief MWD Jaargang 2 Nummer 4 December 2009 In dit nummer Voorwoord Uitnodiging voor alumniconferentie MWD-HAN Oud-studenten Hoe is het ze vergaan? Nieuws vanuit de opleiding Mag ik mezelf

Nadere informatie

Alumni nieuwsbrief MWD

Alumni nieuwsbrief MWD Alumni nieuwsbrief MWD Jaargang 1 Nummer 2 Januari 2009 In dit nummer Voorwoord Nieuws van de opleiding MWD aan de HAN Eerste baan Afscheid en alumnifeest MWD + NVMW Levensverhaal van oud-student: Linda

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave. Voorwoord Beste alumni,

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave. Voorwoord Beste alumni, NIEUWSBRIEF Alere Jaargang 7, april 2014 Voorwoord Beste alumni, Dit voorjaar zijn we zonnig begonnen met de voorbereidingen voor het symposium eind dit jaar. Dank voor alle tips en ideeën, we werken hard

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Jongerenraad Wageningen Adviesnr. : 1 Datum : 29-05-2013 Colofon De Jongerenraad, een adviesorgaan van de gemeente Wageningen, is geïnstalleerd in

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag. 1. Kinderboekenweek. en Juffendag

Nieuwsbrief oktober 2014. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag. 1. Kinderboekenweek. en Juffendag De Bloesem Pr. Beatrixstraat 46a 4024 HM Eck en Wiel Tel.nr. : 0344-691967 Schoolleider : Anneke Smits. Website : www.obsdebloesem.nl Email : info@obsdebloesem.nl Nieuwsbrief oktober 2014 Maandag Dinsdag

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren!

maandag 11 mei inleveren! maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... Stageboek 2015 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie.

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie. Voorwoord. Hier is weer de nieuwsbrief, tevens laatste dit jaar, van onze school, met de nodige informatie over school erin opgenomen. In deze nieuwsbrief is er info over de schoolkalender, de schoolgids,

Nadere informatie

Studeren met psychische klachten

Studeren met psychische klachten Studeren met psychische klachten Handicap + Studie Regiobijeenkomst Nijmegen, 8 oktober 2015 Lies Korevaar Overzicht 1. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? 2. Toolkit Begeleid Leren

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING 2016 OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING UIT EIGEN ERVARING Inge Mol Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kennis

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus 2015

maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus 2015 Elk jaar organiseert de HAN een introductie voor de nieuwe studenten. Dit jaar vindt deze introductie plaats van maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus 2015. De introductie is een uitstekende gelegenheid

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

De kracht van ADHD. Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD

De kracht van ADHD. Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD De kracht van ADHD Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD Vraag Wie heeft er ADHD in de zaal? Voorstellen Arno de Poorter ADHD Jaren hulpverlening 2007 afgestudeerd Psycholoog 2008 begonnen met Hulp

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn

Jaarverslag 2014. CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn Jaarverslag 2014 CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn Het CJG is iedereen in Groesbeek en Millingen aan de Rijn die te maken heeft met jeugd en gezinnen. Of je nu ouder, professional, mede-opvoeder

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Herstelfeestspecial. Programma. Toegang is gratis!

Herstelfeestspecial. Programma. Toegang is gratis! Extra editie, jaargang 4, Mei 2015 Herstelfeestspecial Beste lezer.. Deze editie van de nieuwsbrief staat geheel in het teken van het aankomende Herstelfeest. Het feest zal plaatsvinden op woensdag 3 juni

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen.

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen. Jaarrapportage 2012 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2012 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2012

Nadere informatie

FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies

FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies Bauke Koekkoek & Karin van Montfoort-de Rave Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda:

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda: de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Bosuilstraat 11, 7523 BJ ENSCHEDE, 053 4368164 e mail menkotoren@skoe.nl Nieuwe datum Vormsel en ouderavond Er is een nieuwe datum voor de Vormselviering.

Nadere informatie

In de put, uit de put

In de put, uit de put In de put, uit de put Ouderen In de put, uit de put Introductie Wachten tot het beter gaat? Wachten in de hoop dat het gepieker en verdriet vanzelf overgaat? In de put, uit de put 1 Veel piekeren, weinig

Nadere informatie

informatie voor cliënten FACT-team

informatie voor cliënten FACT-team informatie voor cliënten FACT-team FACT-team Voor een grote groep mensen is het leven moeilijk. Zij hebben niet alleen last van psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld somberheid of het horen van stemmen,

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp Werken met esar@almere.nl Werken met ESAR werkt! ESAR werkt! betere en snellere hulp Almeerse professionals over hun ervaringen met het Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd Telefoon 14 036

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Bevindingen getroffenen en betrokkenen monstertruck-drama

Bevindingen getroffenen en betrokkenen monstertruck-drama Bevindingen getroffenen en betrokkenen monstertruck-drama Resultaten van drie belrondes onder getroffenen en betrokkenen van het monstertruckdrama op 28 september 2014 F.D.H. Koedijk, A. Kok Bevindingen

Nadere informatie

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Behandeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2012 Consultatiebureau Widar & Oudergroep

Nieuwsbrief April 2012 Consultatiebureau Widar & Oudergroep Nieuwsbrief April 2012 Consultatiebureau Widar & Oudergroep Zeist, april 2012 Beste ouders, Namens Sylvia Stroink en de oudergroep van consultatiebureau Widar bieden wij u deze nieuwsbrief aan. Met hierin

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen.

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. NIEUWSBRIEF / november 2012 IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. WERVING NIEUWE LEERLINGEN Met

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

De aanpak van kindermishandeling in GGZ en verslavingszorg

De aanpak van kindermishandeling in GGZ en verslavingszorg De aanpak van kindermishandeling in GGZ en verslavingszorg Programma Kennismaking Toelichting op HET STOPLICHT door Jacqueline Kuppens Korte inleiding door Marthe Renders, GGzE Korte inleiding door Ria

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO WELKOM BIJ INDIGO MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ IEDEREEN HEEFT WEL EENS EEN PERIODE WAARIN HET NIET ZO LEKKER GAAT. VAAK KOM JE DAAR ZELF WEL WEER UIT. OOK KAN EEN HUISARTS DAARVOOR GOEDE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

52 responses in 260 results

52 responses in 260 results Van: Secretariaat Vrouw&Zorg Onderwerp: Evaluatie CTG Scholingsdag --3 Datum: 3 februari 4 9:5:45 GMT+: EVALUATIE CTG scholingsdag -3 No data to display. Huidige functie 5 responses

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA Nieuwsbrief mei 2010 Uitgave van Stichting Polliewollie De Pollewop NR 4 AGENDA 23 AUGUSTUS 1 e dag open! SEPTEMBER Openingsfeest In deze nieuwsbrief: Polliewollie Spring SALE groot succes! Verbouwing

Nadere informatie

Alumni Nieuwsbrief MWD

Alumni Nieuwsbrief MWD Alumni Nieuwsbrief MWD In dit nummer o.a.: Wat is de WAR? Marc Niels is ons nieuw bestuurslid Oproep voor een bijdrage aan de voortgangstoets Loopbaandag Jaargang 6 Nummer 11 Januari 2014 2 Colofon Waarom

Nadere informatie

D i g i t a l e n i e u w s b r i e f. Openbare basisschool Prof. Kohnstamm Nummer 1; schooljaar 2013/2014

D i g i t a l e n i e u w s b r i e f. Openbare basisschool Prof. Kohnstamm Nummer 1; schooljaar 2013/2014 VANUIT DE SCHOOLLEIDING Start nieuwe schooljaar Het nieuwe schooljaar is deze week van start gegaan. Op maandagmorgen waren er heel veel kinderen die zin hadden om weer naar school te gaan! Gelukkig want

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Doetinchem, 15 augustus Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Doetinchem, 15 augustus Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s), Doetinchem, 15 augustus 2016 Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s), Op 2016 start het nieuwe schooljaar. Dat lijkt op dit moment misschien nog ver weg, maar toch sturen we jou en je ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Navigators Studenten Verenigingen. Praktische uitdagingen om te groeien in een getuigende levensstijl

Navigators Studenten Verenigingen. Praktische uitdagingen om te groeien in een getuigende levensstijl Navigators Studenten Verenigingen Praktische uitdagingen om te groeien in een getuigende levensstijl Voorwoord Binnen NSV zijn we in de Bijbelkringen vaak op een cognitieve manier bezig met de Bijbel.

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014

Ertoe Doen. Vania werkt in het restaurant. Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 7 augustus 2014 Uitgave 7 augustus 2014 Ertoe Doen Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Vania werkt in het restaurant > Veranderingen in de zorg > Wandelen tijdens de Nijmeegse 4daagse > Maak je eigen zomercocktail

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE Mensen met een licht verstandelijke beperking 2017 Hogeschool Sociale Studies Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 14 15 April 2014 Pagina 1 van 4

Nieuwsbrief nummer 14 15 April 2014 Pagina 1 van 4 Pagina 1 van 4 Inhoudsopgave Algemeen: Koningsspelen SO: Thema afsluiting: gezondheid SO: Bezoek van juf Bernice en Noud VSO: Gym VSO: OZG VSO VSO: Perspectief gesprekken VSO: Paaskantine VSO: Koningsspelen

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Welkom bij De Hondsberg

Welkom bij De Hondsberg Welkom bij De Hondsberg Inhoud 7 Een eerste kennismaking met De Hondsberg Voor wie is De Hondsberg? Veel deskundigheid Onze werkwijze Het multidisciplinaire team 9 Samen kijken we verder Observatie en

Nadere informatie

de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI

de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI CLI Centrum voor Leven en Intuïtie opleidingen workshops reading & healing Maliebaan 66, 3581 CT Utrecht, Nederland telefoon: 030-2300310, fax: 030-2331217

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Autisme NVA en het Registerinstituut SRi aan professionalisering van het specialisme autisme, doet u mee?

Autisme NVA en het Registerinstituut SRi aan professionalisering van het specialisme autisme, doet u mee? Kwaliteitsregister Autisme werkt samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme NVA en het Registerinstituut SRi aan professionalisering van het specialisme autisme, doet u mee? Zichtbaarheid van kwaliteit,

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Gezondheid, Welzijn & Technologie

Gezondheid, Welzijn & Technologie Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie Wmo werkplaats Twente, fase 2 Praktijk 2: Bundeling van diensten op het gebied van welzijn, informele zorg en formele zorg Toegang tot de Wmo Evaluatierapport

Nadere informatie