Art for Education Jaarverslag 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Art for Education Jaarverslag 2013"

Transcriptie

1 Art for Education Jaarverslag 2013 Inhoud Voorwoord Nepal De Kinderen Algemeen Resultaten Het management Het team Kantoor Extra activiteiten Planning Professionalisering inleefreizen Registratie NGO Meer kinderen Ondersteuning en begeleiding verder professionaliseren België Activiteiten Eigen events Petizaar Samenwerkingen Markten Management Werknemer Vrijwilligers Organisatieverbeteringen Planning Petizaar Fiesta Europa Projectcoordinator Management en organisatorisch Financieel Overzicht inkomsten Overzicht uitgaven... 16

2 3.4 Uitleg bij de cijfers Planning Dank Aan... 18

3 Voorwoord 2013 was een jaar vol veranderingen voor Art for Education. Zowel in België als in Nepal deden er zich grote veranderingen voor. Zo gingen we van 1 naar 4 vaste werknemers, verdubbelde het aantal kinderen dat we steunen en werden de begeleiding en het management in Nepal geprofessionaliseerd. In de rest van dit verslag zal u een opsomming en meer uitleg krijgen over alle facetten van onze werking in België en Nepal. We houden het bondig, zodat de meest essentiële info voor iedereen makkelijk terug te vinden is. Wij wensen u veel leesplezier. En mocht u nog vragen hebben, mag u ons natuurlijk steeds contacteren voor meer uitleg. 1 Nepal 1.1 De Kinderen Algemeen We starten 2013 met steun aan 23 kinderen. Bij de overgang naar het nieuwe schooljaar breiden we onze steun uit naar 30 nieuwe kinderen. De 23 kinderen waar we mee startten in 2013 zijn allemaal kinderen die gered zijn uit tehuizen waar ze niet correct behandeld werden. De nieuwe kinderen kunnen we naar hun achtergrond verdelen in twee groepen: - kinderen uit kindertehuizen - kinderen uit zeer arme gezinnen, waarbij de ouders en kinderen werken en leven op de afvalbergen van Kathmandu. Zij gaan nu naar school in Tinpiple, aan de rand van Kathmandu.

4 1.1.2 Resultaten Voorbeelden van studenten die zelfstandig zijn geworden in de loop van het jaar: - Een studente heeft een eigen schoonheidssalon opgestart met de hulp van Art for Education. - Een studente maakte haar opleiding als spa therapeute af en werkt nu voltijds voor een plaatselijk bedrijf. Ze is opnieuw gestart met hogere studies, maar deze keer helemaal op zichzelf. Ze betaalt zelf haar studies en alle extra kosten met haar eigen inkomen. - Een andere student geeft les op de school waar hij vroeger zelf naartoe ging. Voorbeelden van studenten die hoger onderwijs volgen: - Een van onze studenten (v) volgt de richting Toerisme. Ze droomt er van een culturele gidse te worden. - Een student begon zijn bacheloropleiding Business aan de universiteit van Kathmandu. - En tot slot studeert er dit jaar nog een student af als bachelor in het hotel management. Nieuwe kinderen op school: Alle nieuwe kinderen die naar school zijn beginnen gaan in Tinpiple deden het heel goed in hun eerste jaar op school. Allen scoorden hoge punten en eindigden op de eerste, tweede of derde plaats. Sommige kinderen zullen een jaar overslaan omdat hun resultaten zo goed waren. 1.2 Het management Het team Het team in Nepal bestond aan het begin van het 2013 alleen uit Anu en is in de loop van het jaar uitgebreid met Kundan en Manoj. Ieder van hen heeft een groep studenten te begeleiden en daarnaast de verantwoordelijkheid over specifieke taken. Anu en Kundan begeleiden beiden een groep van schoolgaande kinderen (tot 16 jaar). Manoj begeleidt de studenten tijdens hun hogere opleidingen tot aan hun zelfstandigheid. Vlnr: Manoj,Anu en Kundan

5 Anu Zij begeleidt en volgt de kinderen van de lagere school op. Iedere drie maanden schrijft ze en nieuwsbrief over haar groep kinderen. Ze zorgt voor de betalingen van de schoolrekeningen. Ze woont in het Art for Education huis en ontvangt de vrijwilligers die naar Nepal komen. Ze helpt bij het management op kantoor. Manoj Hij begeleidt en ondersteunt de kinderen die hoger onderwijs volgen. Ook hij schrijft iedere drie maanden een nieuwsbrief over al zijn studenten. Hij schrijft de maandelijkse nieuwsbrief over de werking van Art for Education in Nepal. Hij zorgt voor de betalingen van de schoolrekeningen, extra opleidingen, trainingen, Hij is verantwoordelijk voor het management van het kantoor en roept wekelijkse interne vergaderingen bijeen. Kundan Hij begeleidt en volgt een groep kinderen van de lagere school op. Iedere drie maanden schrijft hij en nieuwsbrief over zijn groep kinderen. Hij zorgt voor de betalingen van de schoolrekeningen. Hij organiseert de inleefreizen voor vrijwilligers die naar Nepal komen en ondersteunt hen bij hun bezoek aan Nepal. Ook Kundan helpt bij het management op kantoor Kantoor We hebben dit jaar ons kantoor uitgebreid van één ruimte, naar een volledige woning in Kathmandu. Deze combineert de volgende functies: kantoor, ontmoetinsruimte voor de studenten, verblijf voor jongens, verblijf voor meisjes en een kamer voor de vrijwilligers.

6 1.3 Extra activiteiten Activiteiten in 2013: 1. Nieuwjaarspicknick Op 14 april organiseerden we een picknick ter gelegenheid van he nieuwe jaar. In de Nepalese telling is dit Alle kinderen van Art for Education waren aanwezig. Het werd een prachtige dag vol ontspanning (voetbal,,badminton, kaartspelen ). 2. Health camp Op 27 september werd er een health camp (medische check up) georganiseerd in een van de schooltjes vlakbij de stortplaats in Kathmandu. Door de vervuilde omgeving zijn vele kinderen vaak ziek. Er kwamen drie dokters alle kinderen onderzoeken. De opkomst van kinderen uit de buurt was enorm. 3. Dashain en Tihar Dit is één van de grootste festivalperioden van Nepal. Dashain en Tihar werd met alle Art for Education kinderen gevierd. Vele scholen zijn dan een maand lang gesloten. Er werd gegeten, gedronken, gedanst, gespeeld en met iedereen samen gevierd. Met Dashain worden er door de ouderen tika s uitgedeeld aan de jongeren. Met Tihar doen meisjes dit bij hun broers.

7 4. Belgisch eten In augustus waren er enkele vrijwilligers op bezoek in Art for Education. Ze maakten Belgisch eten gereed en alle kinderen mochten proeven. Niet iedereen vond het lekker, maar de meesten wel. Het werd een gezellige dag. 5. Kledij verdeling In de maand december warden er in de buurt van de stortplaats zakken kledij uitgedeeld. Deze kleren zijn in België verzameld en naar Nepal vervoerd. Het was een erg koude winter, waarin vele kinderen warme kleren wel konden gebruiken. 6. Film kijken Deze activiteit werd georganiseerd door enkele Vlaamse vrijwilligers in augustus. Met alle kinderen gingen we naar de cinema om een Bollywood film te zien. 7. Bezoek aan White Gumba. We bezochten het op twee na grootste klooster met de kinderen uit het dorp Tinpiple. 8. Kerstmis Op 25 december vierden we Kerstmis met alle kinderen in het huis van Beth. Iedereen kreeg cadeautjes, at momo s, speelde spelletjes en was gelukkig.

8 9. Bijles op zaterdag Elke zaterdag wordt er bijles gegeven door oud-studenten aan de kinderen en jongeren die moeilijkheden hebben met bepaalde vakken. 10. Voetballen Elke zaterdag gaan de jongens van Art for Education voetballen in het centrale park van Kathmandu, genaamd Tudhikhel. 11. Bezoek aan ICAN (International computer association Nepal) Fair. Met enkele oudere studenten bezochten we dit centrum. Hier werden nieuwe elektronica en technologieën getoond. 1.4 Planning Professionalisering inleefreizen In 2014 willen we de inleefreizen verder uitwerken en professionaliseren. Bij het uitbreiden en professionaliseren gaan we er wel over waken dat onze visie bewaard blijft! Het zijn reizen op maat waarbij de inleving centraal staat en niet het werk. We zijn geen bedrijf en bieden deze reizen aan als een kennismaking met onze werking en als een bewustmakingsprogramma. De kosten zijn laag en dienen om het programma op een correcte manier te kunnen aanbieden, niet om winstgevend bedrijf mee op te bouwen. Onze lokale verantwoordelijke voor de inleefreizen, Kundan, zal ook in 2014 werken aan verbeteringen aan het programma, vb; bezoeken aan families in afgelegen dorpen, uitbreiding programma workshops, etc.

9 1.4.2 Registratie NGO In 2014 zal Art for Education in Nepal geregistreerd worden als een lokale NGO. De leden en het bestuur van de organisatie zullen bestaan uit alle studenten en ex-studenten boven de 16 jaar. Op deze manier geven de we de organisatie terug aan de kinderen en zorgen we dat exstudenten over onze lokale organisatie waken en betrokken blijven bij de begeleiding van nieuwe kinderen. Op deze manier kan de lokale NGO ook rechtsreeks fondsen aantrekken voor het ondersteunen van nieuwe kinderen Meer kinderen Sinds de start van het nieuwe schooljaar in april 2013 steunen we een eerste groep kinderen die samen met hun ouders op de afvalbergen aan de rand van Kathmandu werkten. De kinderen gaan nu naar school en doen het enorm goed. Spijtig genoeg zien we dat er nog heel veel kinderen dagelijks op de afvalbergen aan het werk zijn en geen onderwijs volgen omdat de ouders daartoe niet de nodige financiële middelen hebben. In april 2014 zullen we onze begeleiding en steun in dit dorp, Tinpiple, uitbreiden met 18 nieuwe kinderen. We hopen later deze groep natuurlijk nog uit te breiden. Geen enkel kind verdient het om op te groeien op een afvalberg Ondersteuning en begeleiding verder professionaliseren Onze lokale werknemers zullen ook in 2014 verder opgeleid en begeleid worden om zich verder te professionaliseren als begeleiders van onze kinderen. 2 België 2.1 Activiteiten Eigen events We proberen onze eigen activiteiten steeds te voorzien van 3 componenten, namelijk iets inhoudelijks overbrengen, verankering in buurt/stad en financieel voordeel. De activiteiten die in 2013 plaatsvonden zijn: Free Podium (2 voorrondes, finale en 1 ste nieuwe voorronde); opstart van de jamsessies; Paasbrunch; Art Contest (beeldende kunstenwedstrijd); Artistiek Wijkfeest; Taartenslag (puur financieel); Kerstevent;

10 Eindejaarsactie wijnverkoop. Nu al deze activiteiten achter de rug zijn, is het tijd om een evaluatie te maken. Sommige activiteiten zijn succesvol geweest, anderen moeten nog groeien of zijn overbodig. We moeten ons afvragen of er geen overload aan events aanwezig is. Telkens worden er vrijwilligers gezocht en gevonden, maar met een activiteitenbalans van één op de maand wordt dit steeds moeilijker. Daarom besluiten we het in 2014 anders aan te pakken. De geplande activiteiten zoals de Free Podia en de Art Contest zullen nog doorgaan, maar worden stilletjes aan afgebouwd. We zullen ons vooral toespitsen op één groot event, namelijk het Artistiek Wijkfeest. We kiezen dit omdat de eerste editie reeds een succes was en aan de drie vooropgestelde doelen/componenten hier het meest wordt voldaan. Zowel qua inhoud overbrengen als het verankeren in de buurt kunnen hier goed uitgewerkt worden. Daarnaast is het financiële plaatje voor deze eerste editie ook zeer goed meegevallen Petizaar De start van de verhuur van onze zalen in het Ontmoetingcentrum Petizaar begon met de nodige papierhandel. Brandinspectie, milieu inspectie, Het duurde allemaal een tijdje voor alles in orde was. In april 2013 zijn dan de eerste huurcontracten getekend. We begonnen met drie zalen, maar zijn nu afgeslankt tot twee. We willen onze naam en zaal bekend maken in de buurt en bredere omgeving, maar dit loopt niet van een leien dakje. Publiciteit plaatsen op gevels en oprit blijkt niet meteen te mogen. Aanvragen moeten worden ingediend bij Stad Antwerpen. Ondertussen verloopt de verhuur vrij goed en gaat het in stijgende lijn. We hebben ons aangesloten bij Zaalzoeker, een stadsdienst die mensen die op zoek zijn naar een locatie aan een plek helpt. Sindsdien krijgen we veel aanvragen binnen. We hebben sinds het begin van het schooljaar twee vaste huurders: een dansschool en een toneelgroep. Zij hebben een langer lopend contract bij ons. Sinds december is er een derde vaste huurder bijgekomen. De losse verhuurmomenten zijn zeker nog niet op hun hoogtepunt. De zalen zijn regelmatig nog leeg. Vooral de daguren worden minder snel ingevuld. TOEKOMST Momenteel zijn we in onderhandeling met stad Antwerpen, onder meer rond meer zichtbaarheid naar buiten toe (publiciteit op straat). De eerste plannen zijn uitgetekend en er staan grote veranderingen op til. De toneelzaal zal uitgebreid worden en de bar daar zal worden afgesloten. De garage wordt omgetoverd tot een café met vaste toog en winkel.

11 Een lichtkoepel zal het garage-gevoel doen verdwijnen. De inkom zal in doorzichtig glas gemaakt worden zodat er een open gevoel gecreëerd wordt en het ontmoetingscentrum van buiten goed zichtbaar zal zijn. Er zullen meer toiletten komen voor de bezoekers. We gaan inzetten op veel meer verhuur en inkomsten van drank (vaste toog). Om dit verder uit te bouwen en op te volgen, bekijken we nog enkele verschillende opties Samenwerkingen We wilden van in het begin vaste samenwerkingen met bedrijven of andere organisaties aangaan, om onze werkingskosten te kunnen drukken. Sinds maart 2013 zijn Noton (piano s), Springkasteel Antwerpen en Luc Boonen (zonnewering) peter van Art for Education geworden. Zij gingen met ons deze financiële samenwerking aan in ruil voor publiciteit. Ook de dansschool Andiamo steunt onze werking, maar dan door het sponseren van één bepaalde jongere in Nepal. Later volgden nog Klimzaal Blok ( vriend ) en sinds november juwelier Peter Van Haver. Deze laatste heeft een partnerschap met ons afgesloten en is daarmee onze grootste sponsor. Voor meer details over de cijfers zie bij

12 3 Financieel. In het kader van onze toekomstvisie naar activiteiten toe, willen we ons vanaf 2014 meer toeleggen op samenwerkingen met anderen. Zo is daar het Kinderwinterfestijn dat we samen met dansschool Andiamo en Springkasteel Antwerpen organiseerden (januari 2014). Zulke samenwerkingen gaan in de toekomst meer gebeuren. Deze samenwerking zijn een win-win voor iedereen. Ook kleinere samenwerkingen (waarmee we bedoelen: niet met vaste partners) proberen we op poot te zetten. Zo hadden we in 2013 de volgende activiteiten die financieel iets opbrachten: pianoconcert van een conservatoriumstudent, 10 km werd gelopen en gesponsord door een sympathisant, foto s werden ten voordele van Art for Education verkocht door een jonge fotograaf, een quiz werd georganiseerd door een sympathisant, een amateurfotograaf organiseerde een expositie, Markten We hebben dit jaar op enkele zomer- en rommelmarkten gestaan in Vlaanderen. Dit met onze Nepalese spullen: vilt, (kinder)kledij, papierwaren, vlaggetjes. Vooral Sfinks festival was een groot succes. Volgend jaar zijn we zeker opnieuw van plan hier te staan. We zamelden een tijd ook (degelijke) rommel in die we dan op rommelmarkten verkochten ten voordele van de werking. Dit bracht echter zo veel werk met zich mee en bracht relatief weinig op, dat we besluiten dit volgend jaar niet meer te doen. De rommel die we nog over hadden is gedoneerd aan de Kringloopwinkel. 2.2 Management Werknemer Karen Defossé trad op 7 januari in dienst als halftijdse projectcoördinator. Haar takenpakket bestaat uit: Opvolgen peter-meterschapsprogramma Communicatie en opvolging werking Nepal Opzetten en coördineren van eigen activiteiten Samenwerkingen opzetten met partners en bedrijven Vrijwilligers rekruteren en opvolgen Petizaar: opvolging

13 Administratie werking België Uitwerken en promoten inleefreizen Vrijwilligers Coördinerende vrijwilligers Voor enkele grote activiteiten hebben we coördinerende vrijwilligers die, zoals het woord het zegt, de activiteit coördineren. Zo was er Elena voor het Artistiek Wijkfeest, Lorelien voor de Art Contest, Els voor de paasbrunch, Bedoeling is deze manier van werken in de toekomst verder uit te breiden. Ondersteunende vrijwilligers Verder zijn er heel wat helpende handen, vrijwilligers die de activiteiten hier in België hebben ondersteund in Met het Artistiek Wijkfeest konden we rekenen op 60 paar vrijwillige handen. Zij spelen een belangrijke rol in het opzetten van evenementen. Zonder hen zouden de activiteiten niet kunnen blijven bestaan Organisatieverbeteringen Dit jaar werkten we aan een betere communicatie naar meters en peters toe. Driemaandelijkse nieuwsbrieven, opgesteld in Nepal, worden nauwgezet verstuurd. Sinds dit jaar hebben we ook maandelijkse algemene nieuwsbrieven uit Nepal die naar onze hele mailinglist wordt verstuurd. Dit zorgt voor meer transparantie over de werking in Nepal naar onze sympathisanten toe. Dit jaar probeerden we voor de verschillende grote activiteiten (Artistiek Wijkfeest, brunch, Art Contest) een verantwoordelijke/coördinator vrijwilliger in te schakelen die de leiding op zich nam om het event in goede banen te leiden. Zo willen we de werkdruk verspreiden en dit zorgde ook voor andere invalshoeken van waaruit activiteiten in een nieuw kleedje werden gestoken. In 2014 willen we hier nog veel meer in investeren en werk van maken. Via de bank hebben we de toestemming gekregen om met mandaten te werken voor onder andere het peter-meterschapsprogramma. Dit houdt in dat nieuwe meters/peters een papier kunnen ondertekenen waardoor wij de toestemming hebben maandelijks een bedrag van hun rekening af te houden. Dit is hetzelfde als een doorlopende opdracht, maar dan geregeld door ons. Dit is een handig middel om mensen sneller over de schreef te trekken om meter of peter te worden. Men moet minder zélf regelen.

14 2.3 Planning Petizaar Doel: ons echt vestigen als sociaal en cultureel Ontmoetingscentrum voor kleine vzw s in Antwerpen. Momenteel zijn we in onderhandeling met stad Antwerpen, onder meer rond meer zichtbaarheid naar buiten toe (publiciteit op straat). De eerste plannen zijn uitgetekend en er staan grote veranderingen op til. De toneelzaal zal uitgebreid worden en de bar daar zal worden afgesloten. De garage wordt omgetoverd tot een café met vaste toog en winkel. Een lichtkoepel zal het garage-gevoel doen verdwijnen. De inkom zal in doorzichtig glas gemaakt worden zodat er een open gevoel gecreëerd wordt en het ontmoetingscentrum van buiten goed zichtbaar zal zijn. Er zullen meer toiletten komen voor de bezoekers. We gaan inzetten op een veel mee verhuur en inkomsten van drank (vaste toog). Deze veranderingen staan in het najaar 2014 op het programma, maar de plannen worden binnenkort reeds uitgewerkt. Het actief aanschrijven van verenigingen die mogelijks op zoek zijn naar een zaal zal één van de eerste zaken zijn die we zullen doen nadat de werken voltooid zijn Fiesta Europa Vanaf maart 2014 worden we partner van Fiësta Europa, een organisatie die culinaire markten over verschillende steden in Vlaanderen organiseert. Daar zullen wij vanaf dan het hele seizoen (van maart tot en met september) met een stand staan die instaat voor kinderanimatie. Daarnaast zal er actief promotie gevoerd worden rond het peter-meterschapsprogramma en de inleefreizen. Er zullen ook enkele producten verkocht worden. Doelstellingen zijn: promotie voeren, inkomen verwerven, het bereiken van nieuwe mensen, relaties aangaan met nieuwe partners, Projectcoordinator In 2014 zullen de taken van de projectcoördinator meer gericht zijn op professionalisering en evolutie van de organisatie. Dit houdt vooral in dat er meer gewerkt gaat worden rond het inhoudelijke aspect, zoals het opvolgen van het team in Nepal en de begeleiding van de kinderen daar. Zo staat er een bezoek aan de werking in Nepal op het programma.

15 In 2014 zal de communicatie en promotie naar buiten toe verbeterd worden. Dit onder meer door de afwerking van onze nieuwe website. Hierop wordt een beveiligde blog ontwikkeld, enkel toegankelijk voor de meters en peters en de kinderen in Nepal. Hier zullen dan informatie en foto s kunnen worden gedeeld, die niet zichtbaar zijn voor de rest van de surfers. Verder zal de website een handige tool worden om de laatste nieuwsjes van de werking te kunnen volgen alsook om meer informatie over alle activiteiten makkelijk terug te vinden. We werken hiervoor samen met een vrijwilliger. De inleefreizen zullen sterk worden uitgewerkt (in samenwerking met Kundan in Nepal) en gepromoot over heel Vlaanderen. Dit laatste zal voor een groot deel gebeuren door de verantwoordelijke voor de markten. De projectcoördinator zal eveneens instaan voor de inhoudelijke ontwikkeling, promotie en de verdere opvolging van de inleefreizen. Verder zal er nog meer ingezet worden op samenwerkingen met andere organisaties. Zowel voor de financiële ondersteuning als het grotere publiek dat we zo kunnen bereiken Management en organisatorisch We willen zo transparant mogelijk werken en informatie vrijgeven naar buiten toe. Zo zal het jaarverslag op de website verschijnen, toegankelijk voor iedereen. Op regelmatige basis zullen er vrijwilligersavonden plaatsvinden waarop geïnteresseerden kunnen langskomen en op de hoogte blijven van de laatste veranderingen, activiteiten enzovoort. We gaan vooral werken op onze eigen events en samenwerkingen met andere organisaties. Daarnaast willen we het aantal meters/peters serieus laten stijgen alsook de vriendschappen, peterschappen en partnerschappen met bedrijven. Volgend jaar zullen de statuten ge-update worden naar de huidige situatie.

16 3 Financieel 3.1 Overzicht inkomsten Inkomsten Art for Education vzw 2013 Petizaar - Verhuur 5869,5 Verkoop Winkel 1387,74 Verkoop Markt 1586,76 Fundraising acties (wijn en taarten) 2445,42 Eigen kunstevents 7617,41 Bedrijfsvrienden 90,75 Bedrijfspeters 2587,56 Bedrijfspartners 605 Donaties 16644,79 Peter-meterbijdragen kinderen 10894,69 Subsidies 112 Recuperaties BV 20,97 Financiële Opbrengsten 560,14 Totaal 50422, Overzicht uitgaven Uitgaven Art for Education vzw 2013 Aankoop producten winkel 1937,55 Kosten Petizaar 89 Nepal Management 5172,64 Nepal kinderen 13517,4 Installatiekosten Nepal 1033,43 Onkosten vrijwilligers Nepal 340,34 Fundraisingkosten 1100,04 Algemene Onkosten 536,18 Onkosten Activiteiten België 3851,93 Promotiekosten 270,47 Personeelskosten 15717,78 Afschrijvingen 1021,69 Financiële kosten 3184,48 Totaal 47772,93

17 3.4 Uitleg bij de cijfers Omdat Art for Education verantwoordelijk is voor vele kinderen, gezinnen en werknemers en we geen subsidies krijgen, besteden we veel aandacht aan het opbouwen van een eigen inkomen en stabiliteit van de organisatie. De structuur in België is opgebouwd zodat we ons op drie domeinen focussen: Inhoud (bewustmaking), Promotie (bereiken nieuwe mensen), Inkomsten (stabiel inkomen opbouwen). I. Kosten kinderen. De rechtstreeks kosten van de kinderen worden voor het grootste deel betaald door de meters en peters. Nieuwe meters en peters worden voornamelijk aangetrokken door: - promotie te voeren op de markten (in samenwerking met Fiesta Europa) - promotie op eigen events Uit de cijfers kan opgemaakt worden dat we in 2013 een totaal van ,4 euro spendeerden aan de rechtstreekse kosten van de kinderen en het inkomen uit het meterpeterschapsprogramma 10894,69 bedroeg. Dit betekent dus dat 80,6 % van de kosten voor de kinderen door de meters en peters gedragen worden, de rest wordt betaald met inkomsten uit onze andere activiteiten. II. Eigen stabiel inkomen opbouwen. Om steeds nieuwe mensen te bereiken zijn we vanaf dit jaar een partnership aangegaan met Fiesta Europa. Deze investering in tijd en geld, moet er dus voor zorgen dat we een vaste manier hebben om nieuwe mensen te bereiken met onze promotiecampagnes over; onze werking, het peter/meterschap, de inleefreizen, vrijwilligers voor België, etc. Door de verkoop van producten op deze markten, moet deze manier van promotie voeren na verloop van tijd zelfredzaam worden en zelfs een kleine bijdrage leveren aan het inkomen van de vzw. Om een stabiel inkomen op te bouwen breiden we Petizaar verder uit. Door de vaste verhuur op te bouwen en het centrum uit te breiden (o.a. met een café) moeten we het maandelijkse inkomen weten te verhogen. Zo kunnen we de werkingskosten (loon begeleiders en verantwoordelijke noordwerking) garanderen naar de toekomst. Een bijkomend voordeel van de dubbele projectwerking ( Petizaar en markten) is dat we nu een interessant aanbod hebben naar bedrijven om in ons te investeren (peter/partnership). Zij krijgen nu zowel in het ontmoetingscentrum als op de markten veel zichtbaarheid en bereiken veel personen. Beide projecten, Fiesta Europa markten en Petizaar, moeten daarom gezien worden als twee afzonderlijke projecten binnen de werking van Art for Education met een eigen kostenplaatje en inkomen. Enkel door te investeren in beide projecten, kunnen we er voor zorgen dat deze niet enkel zelfredzaam worden, maar ook winstgevend en de dragers van de volledige organisatie worden.

18 3.4 Planning 2014 In 2014 werken we in België voornamelijk aan de stabilisering van de organisatie. Door de investeringen (in tijd en financieel) in het ontmoetingscentrum Petizaar en de Fiesta Europa markten, willen we een stabiel inkomen opbouwen voor de volledige werkingsstructuur in Nepal en België. Op deze manier kunnen de werknemers in Nepal en de projectcoördinator in België zich volledig focussen op het begeleiden van de kinderen en het inhoudelijke werk. 4 Dank Aan We willen graag volgende mensen bedanken voor hun (soms al jarenlange) steun. Meters en peters: Marc Van Treeck, Els Claessens, Raymond De Loose, Steffie Defossé, Silke Claessens, Dimitri Defossé, Ellen Van Hoof, Omèr De Cauwer, Nathalie Bellemans, Albert Conings, Annik Wynen, Sabine Heinze, Kim Defossé, Myriam Rommelaere, Geert Braems, Katrien Mampaey, Tom Verlinden, Koen Braems, Katrien Geebelen, Leen Mampaey, Dirk Vervoort, Elisabeth Zawadzka, Tessa Sluyts, Eva Bossaer, Johan Declerck, Marleen Strubbe, Loes Verbanck, Silke Debruyne, Wim Braems, Sander Van Treeck, Philip De Smet, Karen d Huyvetter, Stefaan Gysels, Dirk Van de Voorde, Gilles Fiers, Birgit Blumnetritt, Birgit Schulte, Annette Berger, Roel Van Acker, Jochem Bruyninckx, Dirk Reynaerts en Lu Demaere. Partner: Juwelen P.J. Van Haver, Van Peltstraat 1, 2018 Antwerpen Peter: Dansschool Andiamo (www.dansandiamo.be) Noton Piano s (www.depianostemmer.be) Springkasteel Antwerpen (www.springkasteelantwerpen.be) Luc Boonen zonnewering (www.lucboonen.be) Vriend: Klimzaal Blok (www.klimzaalblok.be) Coördinatoren-vrijwilligers: Els Claessens, Lorelien Van Treeck, Elena Van Eupen En last but not least een dikke merci aan alle vrijwilligers die soms véle uren hebben komen helpen op onze events, aan de bar, aan de kassa, in de keuken, achter de schermen, BEDANKT!!

19

Ondernemingsplan Kwagala Center

Ondernemingsplan Kwagala Center Ondernemingsplan Kwagala Center 1 Ondernemingsplan Kwagala Health Care Center Auteur/initiatiefnemer: Ellen van Beers (Voorzitter Kwagala) In opdracht van: Stichting Kwagala Datum: Versie 1: oktober 2013

Nadere informatie

She Inspires We Invest. Get Involved!

She Inspires We Invest. Get Involved! Kate, de inspiratie en naamgeefster van Stichting Meet Kate She Inspires We Invest. Get Involved! Jaarverslag Stichting Meet Kate 2011 1 Soms ontmoet je iemand die je inspireert Iemand die je leven verandert

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting Luz Alba

Jaarverslag 2012 Stichting Luz Alba Jaarverslag 2012 Stichting Luz Alba Voorwoord Beste lezers, Eindelijk is het dan zover. Eindelijk kan ik jullie een mooi jaarverslag presenteren. Eindelijk kan ik echt laten zien wat ik nu allemaal met

Nadere informatie

Voor wie is dit jaarverslag?

Voor wie is dit jaarverslag? Voor wie is dit jaarverslag? Dit jaarverslag is bedoeld voor eenieder die geïnteresseerd is in de activiteiten van Cucu. Wij willen ons met dit jaarverslag verantwoorden naar alle mensen die Cucu het afgelopen

Nadere informatie

wij pakken acties tegen armoede armoede in van de vlaamse overheid van 2004 tot 2009 vlaanderen aan! Departement WVG Afdeling Welzijn en Samenleving

wij pakken acties tegen armoede armoede in van de vlaamse overheid van 2004 tot 2009 vlaanderen aan! Departement WVG Afdeling Welzijn en Samenleving wij pakken acties tegen armoede armoede in van de vlaamse overheid van 2004 tot 2009 vlaanderen aan! Departement WVG Afdeling Welzijn en Samenleving wij pakken acties tegen armoede armoede in van de vlaamse

Nadere informatie

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 der S.V. RealTime 20 januari 2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 Versie 1.2 Studievereniging RealTime

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Meet Kate 2011-2015 30 April 2011, Amsterdam

Beleidsplan Stichting Meet Kate 2011-2015 30 April 2011, Amsterdam Beleidsplan Stichting Meet Kate - 2015 30 April, Amsterdam Stichting Meet Kate www.meetkate.nl www.meetkate.org info@meetkate.nl Inhoudsopgave 1. STICHTING MEET KATE IN HET KORT 4 1.1. WIE ZIJN WIJ? 4

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA)

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) 1 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Algemene beschrijving... 4 2.1 Algemene gegevens... 4 2.2 Missie... 5 2.3 Beschrijving van het concept... 5 2.4 Behoefte... 6 2.5

Nadere informatie

Cambodian Organization

Cambodian Organization Jaarverslag 2011 Cambodian Organization for Learning and Training www.colt-cambodia.org Stichting COLT - Cambodia Nieuwe Rijksweg 22 9481 AR VRIES Tel.: 0592-543839 tina@colt-cambodia.org Bankrekening

Nadere informatie

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor Moeders, 2010 Alle rechten voorbehouden. Dit jaarverslag is een uitgave van de stichting Microkrediet voor Moeders. Als u gebruik wilt maken

Nadere informatie

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512 GH Utrecht tel. 030-2317511 mail: info@lsabewoners.nl web: www.lsabewoners.nl www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur

Jaarverslag 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur Jaarverslag 2014-2015 Studievereniging PAP 13 e bestuur Brenda Renes Hanneke Vingerling Anne Stevers Puck van den Bosch Myrthe Overbeek Laura Peters Roos Vandebriel Voorzitter Secretaris Penningmeester

Nadere informatie

Beleidsplan 2013. Januari 2013 tot en met december 2013. Versie 1.0

Beleidsplan 2013. Januari 2013 tot en met december 2013. Versie 1.0 Beleidsplan 2013 Januari 2013 tot en met december 2013 Versie 1.0 Stichting Why Not richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in Kenia in de leeftijd van 4

Nadere informatie

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Deze brochure kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling in

Nadere informatie

voorwoord Geachte lezer, mevrouw, mijnheer,

voorwoord Geachte lezer, mevrouw, mijnheer, jaarverslag 2013 1 INHOUDSTAFEL Voorwoord 3 Inleiding 5 YAR Vlaanderen: wie zijn we? 6 YAR Vlaanderen in cijfers YAR Coaching Antwerpen 12 YAR Coaching Vlaams-Brabant en Brussel 18 YAR Coaching Limburg

Nadere informatie

VOORWOORD. Peter van Weert, voorzitter

VOORWOORD. Peter van Weert, voorzitter Jaarverslag 2010-2011 Bestuur SupportPunt Eindhoven v.l.n.r. Henk van Beurden, Wil van de Molengraft, Peter van Weert (voorzitter), Theo Rens, Arjen Buit (directeur) In 2010 en 2011 heeft SupportPunt

Nadere informatie

Voor u ligt het jaarverslag van de International Federation of Medical Students Associations- VUmc (IFMSA-VUmc) over het beleidsjaar 2013-2014.

Voor u ligt het jaarverslag van de International Federation of Medical Students Associations- VUmc (IFMSA-VUmc) over het beleidsjaar 2013-2014. Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het jaarverslag van de International Federation of Medical Students Associations- VUmc (IFMSA-VUmc) over het beleidsjaar 2013-2014. In dit jaarverslag vindt u een overzicht

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Bommelerwaard

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Bommelerwaard VluchtelingenWerk WOBB LOCATIE BOMMELERWAARD 1 VRIJWILLIGERS Zonder vrijwilligers zouden we onze taken niet kunnen uitvoeren. Vrijwilligers zijn de drijvende motor achter onze organisatie. In de Bommelerwaard

Nadere informatie

No child is born to grow up alone

No child is born to grow up alone No child is born to grow up alone Jaarverslag 2014 SOS Kinderdorpen België Onder Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin Inhoud p.3 Voorwoord p.4 SOS Anno 2015 p.6 SOS kort samengevat p.8 Onze

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarverslag 2014. Doetinchem, 06-03-2015. Geachte heer/mevrouw

Onderwerp: Jaarverslag 2014. Doetinchem, 06-03-2015. Geachte heer/mevrouw Onderwerp: Jaarverslag 2014 Doetinchem, 06-03-2015 Geachte heer/mevrouw Met gepaste trots bieden wij u bijgevoegd ons jaarverslag 2014 aan. Het is een uitgebreid verslag geworden waarin duidelijk wordt

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting Casa de la Alegría

Jaarverslag 2013. Stichting Casa de la Alegría Jaarverslag 2013 Stichting Casa de la Alegría 1. Inleiding Stichting Casa de la Alegría is in Nederland opgericht op 31 januari 2011. Het eerste jaar hebben we besteed aan het vormgeven van de stichting

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Proniños 2015

Beleidsplan Stichting Proniños 2015 Beleidsplan Stichting Proniños 2015 Voorwoord Ons motto is Extra scholing, extra kansen. Bij het schrijven van dit beleidsplan bestaat Proniños ruim vijf jaar. Proniños is in november 2009 opgericht. In

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Stichting Achter de Regenboog

Jaarverslag 2010 Stichting Achter de Regenboog Jaarverslag 2010 KvK 41.18.62.89 www.achterderegenboog.nl Informatie en Advieslijn Giro 55.57.536 info@achterderegenboog.nl 0900 233 4141 Historie is geïnspireerd door ervaringen in Engelse Hospices. Zorgverleners

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Bij deze heel hartelijk bedankt aan alle aanvragers, bestuursleden, adviseurs, donateurs en andere sympathisanten!

Bij deze heel hartelijk bedankt aan alle aanvragers, bestuursleden, adviseurs, donateurs en andere sympathisanten! Jaarverslag 2007-2008 Voorwoord Voor je ligt het jaarverslag 2007-2008 van Stichting Alertfonds voor Jongerenactiviteiten (Alert). 2007 en 2008 waren voor Alert jaren met veel vernieuwende impulsen. Een

Nadere informatie

Stichting Onyame. Beleidsplan Onyame 2014 2016

Stichting Onyame. Beleidsplan Onyame 2014 2016 Beleidsplan Onyame 2014 2016 1. Inleiding Voor u ligt het meerjaren beleidsplan van de Stichting Onyame. Deze stichting faciliteert ontwikkelingswerk in Ghana. Het feitelijke ontwikkelingswerk wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Werkvorm Verblijf en contextbegeleiding Dagbegeleiding en contextbegeleiding Contextbegeleiding

Werkvorm Verblijf en contextbegeleiding Dagbegeleiding en contextbegeleiding Contextbegeleiding De Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdbijstand ON 0412792804 ALGEMEEN OVERZICHT Vereniging Zonder Winstoogmerk Statuten B. Stbl. 28.12.1972 N.8720, 03.07.1987, 09.08.1990, 19.06.1997, 24.02.05,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Stichting Luz Alba

Jaarverslag 2014 Stichting Luz Alba Jaarverslag 2014 Stichting Luz Alba Voorwoord Beste lezers, Voor jullie ligt het jaarverslag over 2014. Wat is het jaar weer snel voorbijgevlogen. 2014 begon fantastisch voor mij, namelijk in Peru. De

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

Investeren in duurzame ontwikkeling

Investeren in duurzame ontwikkeling Investeren in duurzame ontwikkeling 2 Voorwoord ASAP bestaat 15 jaar! Net zoals kinderen van deze leeftijd, kent ASAP ook groeipijnen. Het hebben van groeipijnen betekent dat de stichting nog steeds groeit

Nadere informatie