NH- leeuwenhorst Noordwijkerhout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NH- leeuwenhorst Noordwijkerhout"

Transcriptie

1 NH- leeuwenhorst Noordwijkerhout Naam student: Klas: Docent:

2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 2 Begeleidende informatie 3 Inleiding 4 Bedrijfsbeschrijving 5 Geschiedenis 5 Product en/of dienstverlening 6 Doelgroep 6 Missie van het bedrijf 9 Actuele ontwikkelingen 9 Verslaglegging t.a.v. eigen ontwikkeling 10 Dagelijkse werkzaamheden 14 Verslag stagebezoek 15 Ontwikkeling leerdoelen/competenties 16 Bedrijfsopdracht 18 Samenvatting(Engels) 24 Literatuuroverzicht 25 Bijlagen 26

3 Begeleidende informatie Stagebedrijf; NH- Leeuwenhorst Langelaan XT Noordwijkerhout The Netherlands Stagiair: Stagecoördinator: S. Albada Jelgersma Tempelhofstraat XX Amsterdam The Netherlands Stageperiode: Begindatum: Terugkomdag: Einddatum:

4 Inleiding De aard van deze stage is het tweede studiejaar Hotel- en Evenementenmanagement aan de Hogeschool TIO te Amsterdam. Ter aanvulling van dit lesjaar dient de student een stage te lopen van minimaal 10 weken tot maximaal de tijd die de student zelf wenst waarbij wel rekening gehouden moet worden met studievertraging. Per extra week stage levert dit voor de student 1,5 extra studiepunten op om de vrije keuzeruimte op te vullen. Deze stage zal mede dankzij deze laatste reden ook 12 weken duren. Naar aanleiding van het tweede studiejaar Hotel- en Evenementenmanagement adviseert TIO haar studenten om na het tweede jaar een management stage te lopen. De gelegenheid om deze stage te lopen deed zich dan ook voor bij NHleeuwenhorst te Noordwijkerhout. Zij boden voor deze periode een stage bij het Duty management aan en daar heb ik dan ook enthousiast op gereageerd. Na het eerste sollicitatiegesprek werd mijn profiel binnen NH leeuwenhorst beter schikkend bevonden bij het Assistant management team ook wel het hotel project team genoemd. Dit is dan ook na een tweede sollicitatie gesprek mijn uiteindelijke stageplaats geworden. Naar aanleiding van deze stageplek heb ik de volgende competentie, deelcompetenties en leerdoelen vastgesteld: Competentie: Ontwikkelen van een visie op veranderingen en trends in de externe omgeving en ontwikkelingen van relaties, netwerken en ketens. Bij deze competentie behoren de volgende deelcompetenties: De theorieën, methoden en technieken in organisatiewetenschappen om trends te herkennen en analyseren en toekomstgericht onderzoek te doen. Herkennen en bijhouden van ontwikkelingen en weten hoe er mee om te gaan. Methoden van informatieverzameling over de sector en branche en de juiste media/bronnen en de juiste mensen/experts. Opzetten, uitvoeren, analyseren en interpreteren van onderzoek. Toepassen van methoden en technieken voor het uivoeren van trendonderzoek. Naar aanleiding van deze deelcompetenties zijn de volgende leerdoelen tot stand gekomen: 1. Binnen 3 maanden sneller en beter trends kunnen herkennen. Het beheersen van deze competentie zal aangetoond worden wanneer ik erin geslaagd ben een, twee of meer trends heb kunnen ontdekken tijdens mijn stageperiode. 2. Binnen 3 maanden een beter inzicht ontwikkelen met betrekking tot het opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoek. Het beheersen van deze competentie zal aangetoond worden door het schrijven van het onderzoek naar aanleiding van deze stage en wanneer dit onderzoek als goedgekeurd zal worden beschouwd. 3. Binnen 3 maanden sneller ontwikkelingen kunnen herkennen en bijhouden. Het beheersen van deze competentie zal aangetoond worden wanneer ik erin geslaagd ben een, twee of meer ontwikkelingen heb kunnen herkennen en bijhouden tijdens mijn stageperiode.

5 Bedrijfsbeschrijving NH-Leeuwenhorst NH Conference Centre Leeuwenhorst is gelocaliseerd in de regio Noordwijkerhout die bekend staat als de Bollenstreek van Nederland. Het hotel is omringd door bos, bollenvelden en duinen, echte natuur dus. Het is een prachtig gebied in de buurt van de welbekende badplaats Noordwijk en steden zoals Haarlem, Leiden en Den Haag. Het treinstation en schiphol zijn op 30 minuten afstand, heel toegankelijk en handig voor gasten van buiten de regio. Het is een groot hotel met maar liefst 120 vergaderzalen voor ongeveer 2000 gasten, 513 kamers, twee buffet restaurants, een a la carte restaurant, eigen parkeerterrein en sportfaciliteiten zoals een fitness centre, zwembad, bowlingbaan, squashbaan, tenniscourts en een voetbalveld. Het is het ideale hotel voor een vergadering, congres of een fantastische vakantie. Geschiedenis De Leeuwenhorst is een gebied tussen het Westeinde en de leidsevaart. Het gebeid was in de 13 e eeuw gelegen op een verhoging (horst) langs het toenmalige riviertje de Lee. De Abdy van leuwenhorst ontstond in 1261 als cisterciënzerinnenklooster, halverwege de Leeweg en de Leidsevaart. Na de reformatie werd het klooster in 1573 opgeheven en afgebroken. De overige bebouwing bleef bestaan als buitenplaats Oud Leeuwenhorst. Vanaf de Leidsevaart is in het landschap de vroegere toegangsweg met weerszijden bomen nog goed herkenbaar. In 1801 werd de aan het Westeinde gelegen buitenplaats Dijkenburg samengevoegd met de buitenplaats Leeuwenhorst. Het huis Dijkenburg (nieuw Leeuwenhorst) dateert oorspronkelijk uit de 17 e eeuw in de vorm van een hofstede, maar werd tussen 1810 en 1820 iets zuidelijker herbouwd. Dat is grotendeels afgebrand. Het huidige huis stamt vermoedelijk uit ca Aan de Gooweg werd in 1858 het nu nog bestaande Klein Leeuwenhorst gebouwd. In 1880 werd halverwege het Westeinde en de Gooweg kasteel Huize leeuwenhorst gebouwd, dat in 1943 door de Duitsers werd gesloopt ten behoeve van een tankgracht. Thans resteren alleen het vm. Koetshuis en de vijvers. Aan de noordzijde van het gebied langs de Langelaan verrees in ca een Semenarie, dat in 1971 werd gesplitst in een middelbare school (College Leeuwenhorst) en het Congrescentrum Leeuwenhorst. Sindsdien is het Congrescentrum met de jaren steeds groter en groter geworden en beschikt nu over 513 kamers en ruim 120 vergaderzalen. Als Congrescentrum is Leeuwenhorst gericht op de zakelijke markt maar toch ook op de leisure gast.

6 Tot 2001 is het Congrescentrum in handen geweest van Golden Tulip en daarna is het overgenomen door de Spaanse Hotelketen Navarra Hotelles beter bekent als NH Hoteles. Op dit moment is het nog steeds in handen van NH Hoteles. Ondertussen is Congrescentrum Leeuwenhorst in het bezit van de 5-hamer congreslocatie onderscheiding. En beschikt zij over een ruim arsenaal van sport en ontspanningsfaciliteiten waaronder 5 bars, 4 restaurant, een Zwembad, Fitnessruimte, Sportlessen, Sauna en Turks Stoombad, Tennisbanen, Squashbanen, Bowlingbanen, Biljart, Tafeltennis en een Kidscorner. Product en/of dienstverlening NH Conference Centre Leeuwenhorst is absoluut een dienstverlenende instantie. En dan vooral gericht op zakelijke diensten. Het bieden van de beste congres en vergadermogelijkheden staan hier dan ook centraal. Wel wordt er natuurlijk ook goed gezorgt voor de individuele gast maar de kerndoelen van NH Conference Centre Leeuwenhorst liggen toch absoluut bij de zakelijke bezoeken. Het komt bijvoorbeeld zelfs wel eens voor dat een deel van het hotel wordt verhuurd aan één bedrijf. Naar aanleiding van de wensen van het bedrijf wordt dan zelfs dit deel van het hotel afgeschermd voor andere groepen of gasten. Doelgroep Organisatiebeschrijving (incl. organigram) Elk hotel kent een aantal specifieke functies of afdelingen. De belangrijkste worden hieronder in alfabetische volgorde toegelicht: Aqua Fitness Center Hier vind je het zwembad, sauna, solarium, bar en de fitnessruimte. De werknemer die hier toezicht houdt is vaak ook tegelijkertijd instructeur voor fitnesslessen bijvoorbeeld Aerobics. In het zwembad van NH Leeuwenhorst vindt ook zwemles plaats op de dagen maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 tot 18:00. Duty Management Duty Managers zijn verantwoordelijk voor een goed verloop van alle congressen, evenementen, tours en andersoortige bijeenkomsten die in het hotel plaatsvinden. Zij zijn het aanspreekpunt van de organisatoren en lossen samen met deze mensen alle problemen op die zich tijdens een bijeenkomst kunnen voordoen. Ze houden in de gaten dat alle voorzieningen, zoals koffie, maaltijden en dergelijke, op de juiste manier en het juiste tijdstip aangeleverd worden. Deze afdeling is als het ware de spin in het web die alles in het oog houdt. F&B ( Food & Beverage Eten & Drinken) Deze afdeling is te verdelen in de keuken, de restaurant(s) & bar(s), zalen, de store en het facility management. In de keuken ligt de basis voor het creeren van de innovatieve concepten en presentatie die NH Hoteles erg belangrijk vind. Het is de taak van de bediening in het restaurant of de bar om ervoor te zorgen dat de gast optimaal kan genieten van zijn ontbijt, lunch, diner, of drankje. Bij de bediening in de zalen ligt de nadruk op verzorging tijdens een congres, vergadering of feest.

7 Front Office (Receptie) Op deze afdeling wordt het eerste contact met de gast gemaakt als zij persoonlijk worden ontvangen. Alle informatie over de hotelfaciliteiten en hotelmogelijkheden is hier aanwezig. Naast de verzorgen van de ontvangst en vertrek van de gasten ligt hier meestal ook de zorg voor de veiligheid en het welzijn van de gast. HACO De HACO zorgt er niet alleen voor dat de rekeningen worden gecontroleerd en dat er betaald wordt, dat de vorderingen op klanten geïnd worden, maar ook dat het management van NH Hoteles cijfers krijgt aangeleverd waaruit precies is af te lezen hoe de organisatie in de BU Nederland en België presteert. Hotel Director De Hotel Director is voor het hotel eindverantwoordelijke voor het optimaal functioneren van het hotel. Dat wil zeggen een zo hoog mogelijke opbrengst weten te halen tegen zo redelijk mogelijke loon- en andere kosten. De Hotel Director moet zorgen voor de uitvoer van de beste strategie op het gebied van Sales en marketing. Bovendien dient hij/zij zorg te dragen voor het goede imago van het hotel/ de hotels en de merknaam NH. De Hotel Director is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van de procedures en het beleid op het gebied van service en product, zoals bepaald door het hoofdkantoor in Madrid en vervolgens ook in Hilversum. Andere taken zijn het opstellen van jaarlijkse budgetten en het onderhouden van de goede relaties met interne en externe klanten, gasten. Management Assistant Voor een uitgebreide toelichting, zie dagelijkse werkzaamheden. Housekeeping (Huishoudelijke Dienst) Deze afdeling is verantwoordelijk voor de verzorging en uitstraling van alle kamers, zalen en openbare ruimten in het hotel. De medewerkers hebben rechtstreeks invloed op de tevreden en beleving van de gast tijdens zijn verblijf. Maintenance (Technische dienst) Om te zorgen dat alle hotelkamers en zalen technisch in orde zijn, maar ook om alle voorzieningen en technische installaties in het hotel goed te laten functioneren en de veiligheid van gasten en medewerkers technische dienst aangesteld. Reservations & Banquet Sales (Reserveringen) Is onderverdeeld in Leisure Sales (toerisme) en Banquet Sales (zakelijk). In deze afdeling wordt het voorwerk verricht, dat wil zeggen reserveringen aangenomen en wensen van toekomstige gasten genoteerd zodat we het verblijf van de gast gegarandeerd tot een succes kunnen maken. De afdeling heeft hiervoor ook overleg met de andere afdelingen in het hotel. Secretarial office De medewerkers van het secretariaat verzorgen de administratie ondersteuning van de Hotel Director, zoals notuleren, het bijhouden van de agenda van de Hotel Director, de inkomende en uitgaande correspondentie en personeelsborrels. Tevens regelen zij sociale activiteiten zoals jubilarisfeesten. Op het secretariaat is ook een medewerkster kwaliteitszorg werkzaam. Zij verzamelt informatie die te maken geeft met enquêtes en vragenlijsten.

8 Specifieke beroepen In verschillende hotels komen beroepen voor die specifiek zijn en je niet in alle hotels vindt. Zo werken er bij NH Hoteles bijvoorbeeld medewerkers die zich helemaal hebben toegelegd op audio- en visuele ondersteuning, systeembeheerders, ICT medewerkers, tuinonderhoud, entertainers, guest relations, sportinstructeur en masseurs. Stewarding (Afwas/Schoonmaak) De stewarding zorgt voor het afwassen en gereed maken voor gebruik van serviesgoed en bestek met gebruik van een was/spoelmachine. Dit houdt in schoonmaken, poleren, sorteren en het terugzetten van het serviesgoed en bestek. Daarnaast is de afdeling stewarding ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van de keuken inclusief keukenapparatuur. In de kleine hotels is de stewarding gecombineerd met de algemene dienst. Dit houdt in dat naast de hierboven beschreven taken, de stewarding ook verantwoordelijkheid heeft over het schoonmaken van publieke ruimten in het hotel. Verder zijn er ook nog andere afdelingen maar die bevinden zich niet in het hotel zoals: Central Services/Hoofdkantoor NL Momenteel is een aantal afdelingen volledig gecentraliseerd. De medewerkers van deze afdelingen werken op het Nederlandse Central Servies hoofdkantoor in Hilversum en hebben vanuit daar een ondersteunende taak richting de hotels. Je zult hier geen gasten tegenkomen. De belangrijkste afdelingen zijn: Finance De afdeling financiën in Hilversum beheert de kasgelden, controleert en verzamelt cijfers van de hotels om ze aan te leveren aan het management van NH Hoteles. Ze ondersteunt en begeleidt de hotels waar dat nodig is. Bovendien zorgt ze ervoor dat de salarissen maandelijks worden uitgerekend en uitbetaald aan onze medewerkers. Project & Building De afdeling Projects & Building adviseert en begeleidt hotels (in binnen- en buitenland) bij nieuwbouw- renovatie, vervangings-, en verbeteringsprojecten. Dit gebeurt zowel op bouwtechnisch gebied en installatietechniek als op het gebied van interieur design of het ontwikkelen van nieuwe concepten.

9 Organisatie-structuur Hotel Director Executive Secretary Management Assistant Aqua Fitness Centre Booking Office Duty Management Food & Beverage ICT Property Operations Maintenance Rooms Division Banquet Sales Leisure Sales Reservations F&B Project Coordinator Front Office Housekeeping Facility Management F&B Service Kitchen Stewarding Missie van het bedrijf Missie van NH Hoteles We zijn vastbesloten om een constante en efficiënte gastvrijheidervaring te verzorgen, met oog voor detail, voor onze steeds meer verwachtende partners. Verder is NH Leeuwenhorst bezig geweest met het ontwikkelen van een eigen missie. Naast de NH missie die hierboven weergegeven is. Hier is de volgende missie uitgekomen: Altijd Helemaal. NH Conference Centre Leeuwenhorst. Actuele ontwikkelingen Een actuele ontwikkeling waar NH Conference Centre Leeuwenhorst veel mee te maken heeft is bijvoorbeeld de trend van het verschuiven van congressen, die voorheen in 5 sterren hotels gehouden werden, naar de 4 sterren hotels zoals NH Leeuwenhorst. Maar ook de nieuwe missie van NH Leeuwenhorst is een belangrijke actuele ontwikkeling. Deze luidt: Altijd Helemaal NH Conference Centre Leeuwenhorst. Hiermee wil men aantonen dat NH Leeuwenhorst voor ieder congres en iedere vergadering of andere speciale gelegenheid dé perfecte locatie is.

10 Verslaglegging t.a.v. eigen ontwikkeling Houding als professional (intern) Staat open voor commentaar van collega s. Ieder begin is lastig en zo ook het begin van een nieuwe stage. Omdat ik nog moest wennen aan de werkwijze op mijn afdeling en mijn collega s kwam het in het begin behoorlijk vaak voor dat ik nog even gecorrigeerd werd. Dit heb ik gewoon opgenomen in mijn leerproces en heb daar dan ook verder geen probleem van gemaakt. Is kwaliteitsbewust. Kwaliteit staat zeker bij een belangrijk congres locatie als NH Leeuwenhorst zeker hoog in het vaandel. Wat ik gemerkt heb is dat doordat de andere collega s allemaal ook zeer gemotiveerd werken en ook goed op de kwaliteit van de diensten letten, je zelf ook een stuk beter op de kwaliteit let. Natuurlijk voer je altijd je taken zo goed mogelijk uit maar door de inzet van de collega s krijg je toch een stukje extra motivatie om het nog beter te doen. Dit resulteerde in mooie posters maar ook kwalitatief goed shirts en dergelijke. Kan omgaan met conflicten. Ik heb tijdens mijn stage niet direct te maken gehad met grote conflicten. De situaties die zich voordeden waren meer uitdagingen. Zo werd mij bijvoorbeeld op een morgen gevraagt om zo snel mogelijk nog een fruit blender te halen omdat ze die smiddags nodig hadden voor een congres. Ik ben toen zo snel mogelijk op zoek gegaan naar de bedrijfsauto maar die was weg. Zonder tegenstribbelen heb ik een fiets gepakt en ben ik naar het dorp gefietst in plaats van gereden. Houding als professional (extern) Is dienstverlenend (hoffelijk en gastvrij) ingesteld. Mijn motto is: behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wil worden. Dit resulteerd in mijn mening altijd in de meest gastvrije situatie die je maar kan bedenken. Zo werd ik ook geselecteerd om op drukke dagen de ontvangst van de gasten tot mijn rekening te nemen in de lobby. Hier werd mij dan gevraagd om de gasten alvast een hapje en een drankje aan te bieden omdat zij nog even moesten wachten. Is communicatief ingesteld naar klanten. Bij de ontvangst komt natuurljik ook een welkomsgesprek kijken. Dit gesprek voerde ik dan ook van harte maar dat niet alleen. Als medewerker van het hotel krijg je in de lobby ook andere vragen bijvoorbeeld over de snelste fietsroute, over de locatie van de kamers en over de locaties van de andere faciliteiten. Ook dit gaf mij voldoening wanneer ik weer iemand naar de gewenste locatie heb gelijd. Houding (algemeen) Heeft discipline. Ik heb tijdens mijn stage altijd heel veel vrijheid gehad, maar op de momenten dat ik een directe taak toebedeeld kreeg heb ik deze ook direct uitgevoerd. Ook is het maar 1 keer voorgekomen dat ik te laat verschenen ben op mijn stage en dat kwam door een 2 uur durende file vanaf Langeraar naar Leimuiden. Is flexibel. Het kwam wel eens voor dat het mijn bedrijfscoach beter uitkwam als ik een dag wat later begon om ook wat later te eindigen in verband met een vergadering of iets dergelijks. Dit heb ik dan ook zonder tegenstribbelen gedaan, en ook toen ik gevraagd werd om op een zondag extra terug te komen om een dienst te draaien in het Aqua Fitness Centre heb ik dit met alle plezier aangenomen.

11 Creatief, innovatief en probleemoplossend vermogen. Tijdens mijn stage heb ik veel communicatieve posters gemaakt. Deze posters gaven ideeën en suggesties weer voor bijvoorbeeld het meer verkopen van kleinigheden in de restaurants om extra sales te genereren. Ik kan zeggen dat niet één poster hetzelfde was als de andere. Ook ben ik verantwoordelijk geweest voor de WAAS-meter. Dit is een grote houten termometer in de kantine, die iedere week een beetje bijgevuld word om de medewerkers te laten zien wat de score is die wij als NH Leeuwenhorst voor het We Are All Sales project behaald hebben. Toen mijn stage begon hing deze er niet en ik ben daarbij dus mede verantwoordelijk geweest om deze termometer te maken en ook hoe alles te werk zou gaan met betrekking tot de invulling. Om de termometer zo duidelijk mogelijk te maken moest er een goede schaalverdeling maken, maar omdat het ook voorkwam dat er maanden waren waarbij men ver over die normale schaalverdeling heen ging, was het nodig om de meter flexibel te maken en dit heb ik dan ook geregeld door een variabele schaalverdeling te maken met doorzichtige velletjes met waarden. Is resultaatgericht. Ik vind het heel belangrijk dat als ik iets doe dit op de beste manier doe die ik kan verzinnen. Ik ben niet direct voorstander van de uitspraak: het doel heiligt de middelen. Maar af en toe komt dit net even beter uit dan wanneer je te veel rekening houdt met de middelen. Ik was tijdens mijn stage ook verantwoordelijk voor een extra kamercheck bij welke ik altijd op zoek ging naar zo veel mogelijk mankementen aan de te checken kamer. Dit deed ik niet om de collega s van housekeeping te corrigeren maar meer om gewoon die extra kwaliteit te kunnen garanderen. Vermogen om samen te werken Is in staat om compromissen te sluiten. Zoals eerder verteld kwam het wel eens voor dat er een spoed klusje binnenkwam op mijn bureau en ik zorgde dan ook dat ik deze zo snel mogelijk kon doen. Als ik dan bezig was met een andere taak stelde ik voor deze een klein beetje vooruit te schuiven zodat eerst het spoedklusje geregeld kan worden. En zo ook met de dagen dat ik langer door moest werken dan gepland. Geen punt, zeker niet als er ook aangeboden word de volgende dag dan wat later te beginnen. Is in staat om in een interdisciplinair team te werken. Ik heb tijdens mijn stage altijd in de gaten gehouden wie mij welke taken toebedeelde. Natuurlijk vond ik het belangrijker als ik iets voor mijn bedrijfscoach moest doen dan wanneer iemand van de F&B mij iets vroeg maar meest waren beide taken belangrijk en deed ik al gauw wat mij gevraagd word. Ook ben ik gevraagd om een nieuwe stagiair te ontvangen omdat mijn bedrijfscoach die dag geen tijd had. Dit vond ik geen probleem en ook de stagiair vond het niet erg om door mij alles uitgelegd te krijgen. Ik was erg duidelijk en heb hem met open armen ontvangen vond hij zelf. Heeft inzicht in teamrollen en sociale dynamiek. Tijdens mijn uren in de Lobby bij de ontvangst merkte ik dat er mensen waren bij de Front Desk die zichzelf verantwoordelijkheden toebedeelden die niet hun verantwoordelijkheden waren. Er was bijvoorbeeld één persoon van wie ik vaak de tijden en dergelijke doorgecommuniceerd kreeg. Maar wanneer we dit doorgenomen hadden kreeg ik later van andere medewerkers ineens correcties over het invullen van het politiebriefje (wat gedaan kon worden in de wachttijd) of over hoe ik de mensen precies ontving.

12 Bijdragen aan een goede sfeer Is in staat sfeer van vertrouwen te scheppen. Ik merkte dat als ik eens bij een andere afdeling meehielp dat iedereen altijd gewoon zei wat hij of zij dacht. Niet zozeer over mij als persoon maar over de werk en dergelijke. Dit gaf mij het gevoel alsof ik ook direct een van hen was en dat ze mij vertrouwde. Toont wederzijds respect. Vanaf het begin dat ik stage ging lopen bij NH Leeuwenhorst heb ik gewoon iedereen netjes met u aangesproken behalve wanneer mij vriendelijk gevraagd werdt om je te zeggen. Is in staat conflicten op te lossen. Tijdens mijn uren in de lobby kwam het ook wel eens voor dat er mensen naar mij toe kwamen die niet tevreden waren over de kamer die ze toegewezen hebben gekregen. Als dit voorkwam probeerde ik die mensen altijd zo veel mogelijk zelf te helpen en tevreden te stellen maar al gauw kwam het erop neer dat ik ze naar een collega van Duty Management moest doorverwijzen omdat zij veel meer met de klachten konden doen dan ikzelf. Bevorderen van de teamspirit Draagt bij aan een saamhorigheidsgevoel. Bij NH Leeuwenhorst heerst een ontzettend groot saamhorigheidsgevoel tussen de werknemers. En als je hier binnenkomt als stagiair wordt je daar dan ook gelijk in opgenomen en ik heb me dan ook gedurende mijn gehele stage ontzettend deel van de familie gevoeld om het zo maar te noemen. Dit heb zelf ook direct op nieuwe stagiaires of medewerkers proberen over te dragen. Is in staat vertrouwen te geven en te vragen. Als mensen mij iets in vertrouwen vertelde ben ik hier ook altijd heel verantwoordelijk mee omgegaan. Ook als zelf iets kwijt moest durfde ik dit, waarschijnlijk ook door het grote saamhorigheidgevoel, altijd wel bij iemand neer te leggen. Is in staat collega s te stimuleren. Als ik in de Lobby stond met iemand van wie ik het gevoel had dat deze niet net zo gemotiveerd was als ik, of zelfs niet gemotiveerd was, probeerde ik deze persoon altijd zo te stimuleren dat de gasten het beste en meest open ontvangst kregen die ze zich konden wensen. Aanvaarden van leiding Luistert naar de inbreng van anderen. Het is altijd belangrijk om te luisteren naar de inbreng van anderen. Zelfs als dit niet altijd even goede inbreng lijkt te zijn. Het kwam wel eens voor iemand van de housekeeping of TD iets voorstelde over de communicatie bij mijn afdeling vandaan. En ondanks dat je zou zeggen wat weten hun daar nou van. Zijn toch juist ook die mensen de doelgroep van de communicatie die voortvloeide uit mijn afdeling dus nietemin zijn ook deze inbrengen erg belangrijk. Vraagt tijdig hulp. Als ik ergens niet uitkwam, bijvoorbeeld met outlook, ben ik altijd eerst zelf op zoek gegaan naar een oplossing, maar als ik deze niet kon vinden (wat toch niet vaak voorkwam) heb ik altijd gelijk om hulp gevraagd. Het gaat er tenslotte om dat de taken voltooid worden en het liefst zo goed mogelijk. Reageert op gepaste wijze. Als gasten naar mij toekwamen omdat ze niet tevreden waren over iets en dit dan nogal aggressief overbrachten zorgde ik er altijd voor dat ik zo rustig mogelijk bleef en de oplossing van het probleem altijd zo snel mogelijk geregeld had.

13 Overtuigen van anderen Is in staat eigen standpunten en ideeën op enthousiaste wijze te brengen. Als ik een idee in mijn hoofd heb ben ik hier altijd heel erg enthousiast over. De meeste mensen merken dit ook als ik over deze ideeën praat. Is in staat steekhoudende argumenten te gebruiken. Ook vind ik het belangrijk voor mezelf dat wanneer ik een betoog voer of in een discussie zit dat de argumenten die ik naar voren breng ook wel diepgang hebben. Wel vind ik het lastig hier een goed voorbeeld voor te verzinnen. Is in staat met gefundeerde tegenvoorstellen te komen. Tot voor kort werden de flyers bij een normale drukkerij gemaakt. Dit waren relatief zeer dure flyers maar hier kwam bij dat ze vaak wel direct (binnen een paar uur) geleverd konden worden. Ik heb voorgesteld dat ondanks de snelle levertijd het toch financieel verstandiger is om andere flyers te nemen omdat voor dezelfde prijs bijna 20x zoveel flyers gemaakt konden worden van een beter kwaliteit alleen is de levertijd hierbij wat langer.

14 Dagelijkse werkzaamheden Er zijn geen vaste dagelijkse werkzaamheden als je werkt in het Hotel Project team van NH-Leeuwenhorst te Noordwijkerhout. Iedere dag zal op een leuke interessante en boeiende manier ingevuld moeten worden. Je bent dagelijks verantwoordelijk voor verschillende projecten die allemaal stuk voor stuk hun eigen dingen hebben waar je extra aandacht aan moet besteden en wat zeker wel gesteld kan worden is dat de communicatie daarbij ontzettend belangrijk is. De projecten zelf lopen ook ontzettend uiteen. Van een simpel project als het maken en uitprinten van upselling en crosselling stimulerende posters tot het op poten zetten van de All Employee meeting+bbq waarbij jij dan de verantwoordelijke bent om te zorgen dat: 1. Er zalen gereserveerd zijn om de vergadering in te houden, 2. Diezelfde zalen leuk aangekleed worden om de werknemers een goed gevoel te geven, 3. Het BBQ buffet gereserveerd is bij de F&B en dat zij ook de tijd weten wanneer dat allemaal klaar moet staan, 4. De planning rond komt wat betreft koffie en thee rondes ter onderbreking, 5. De General Manager de juiste materialen aangeleverd krijgt om zijn presentatie nog verder op te vullen en er piekfijn uit te laten zien. 6. Ook al het overige tot in de puntjes geregeld is of word. Niet te vergeten is dat dezelfde afdeling zich ook bezig houdt met alle andere zaken die het gehele hotel aangaan. Zo houdt men zich ook bezig met de GREEN KEY, dit is een internationaal erkent keurmerk voor milieuvriendelijkheid en ook daar zijn we vanuit het projectteam samen met alle andere afdelingen druk mee bezig. Hierbij is het Hotel Project team vooral verantwoordelijk dat iedereen hier nog volop aandacht aan besteed. De gedachte aan de GREEN KEY mag niet verwateren zoals mijn bedrijfscoach dit zo mooi omschreef. Verder heeft het Project team naast al haar eigen taken ook nog een veelvragende ondersteunende taak voor de andere afdelingen van het hotel. Als een afdeling omhoog zit word het Hotel Project team gevraagd om bij te springen als dat mogelijk is en dat word dan ook meestal gedaan. Maar niet alleen binnen het hotel heeft het Hotel Project team contacten ook buiten het hotel zijn er belangrijke contacten die vooral door mijn bedrijfscoach onderhouden worden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook een aantal ondernemers uit de omgeving, waaronder NH-Leeuwenhorst dus, die zich hard maken voor de beleving van de Bollenstreek om het zo maar te noemen. Al die ondernemers werken samen om meer toeristen te trekken naar dit kleurrijke stuk Nederland midden tussen de bollenvelden. En ook dit geeft weer een extra kleurrijke kant aan het werken in het Project team. Kortom alles kan op je pad komen als je werkt bij het Hotel Project team van NH- Leeuwenhorst. En dat maakt het juist een uitdagende en spannende functie. Iedere dag kan iets nieuws brengen en van iedere afdeling pik je dingen op. Je weet automatisch wat er allemaal gaande is in het hotel. En dat is ten eerste erg leerzaam en ten tweede gewoon ontzettend uitdagend. Vaak als je op één afdeling werkt ben je niet zo bekent met de andere afdelingen maar door een goed afgestemd inwerkschema en een uitermate diverse werkplek neem je bij iedere afdeling andere dingen op. Ik zou deze stageplek voor andere studenten ten zeerste aanbevelen gewoon omdat je er ontzettend veel leert en er ontzettend veel van andere afdelingen meekrijgt. Zo leer je echt een overzicht te ontwikkelen en deze ook te behouden.

15 Verslag stagebezoek Datum: Tijd: 16:00 Duur: 1,5 uur Naam: Op 17-juni-2009 heeft Dhr. Albada Jelgersma een bezoek gebracht aan NH- Leeuwenhorst te Noordwijkerhout. Bij binnenkomst werd hij ontvangen door de frontdesk en deze hebben mij en mijn bedrijfscoach Dirk Geerts laten weten dat hij aanwezig was. Tijdens het gesprek hebben we het over verschillende zaken gehad. Te beginnen met hoe het nu gaan met mij als stagiair en met NH-Leeuwenhorst als stagebedrijf. Mijn bedrijfscoach heeft alles eerlijk aangegeven en naar mijn weten geen negatieve dingen over mijn werk als stagiair kwijt gehoeven. Ook mijn ervaringen met NH- Leeuwenhorst zijn niet anders dan positief geweest tot op de dag van het bezoek (en daarna ook niet overigens). Daarna hebben we gekeken naar de mate waarin in voldeed aan de verwachtingen van mijn bedrijfscoach en in hoeverre hij mijn verschillende kwaliteiten op prijs stelt. En natuurlijk of ik over de juiste kwaliteiten beschik. Na een uitgebreide toelichting van mijn bedrijfscoach op de hierboven genoemde punten hebben we het ook nog even over de contactgegevens van NH- Leeuwenhorst gehad en of deze nog up to date waren. Ook hebben we het overzicht aan stageplaatsen doorgenomen en de ontbrekende plaatsen toegevoegd. Beide heren (mijn stagecoördinator en mijn bedrijfscoach) hebben ook TIO als leverancier van stagiaires gehad en ook daar zijn alleen maar positieve punten uit voortgekomen. Mijn bedrijfscoach is van mening dat de stagiaires van TIO de laatste jaren alleen maar beter en beter zijn geworden en dat klonk ook mij prettig in de oren. Na het gesprek heb ik Mr. Albada Jelgersma nog meegenomen om even bij de meest interessante zalen te kijken waar op dat moment nog mensen volop bezig waren met het klaarzetten van het thema van die avond. De eerste zaal was het Atrium wat een zaal is van 1000m2 waar ontelbaar veel verschillende thema s in in te richten zijn. Voor deze zaal stonden die week 5 verschillende thema-avonden op het programma waarbij ook overdag de zaal de volle week in gebruik is geweest. De tweede zaal was de Rotonde. Dit is een interessante zaal omdat dit voorheen een kathedraal geweest is en de glas in lood ruiten er nog steeds in zitten. Ook de deur die gemaakt is van brons is nog authentiek. Ter afsluiting van het bezoek ben ik nog met Dhr. Albada Jelgersma meegelopen naar de uitgang en heb daar afscheid genomen.

16 Ontwikkeling leerdoelen/competenties Competentie Ontwikkelen van een visie op veranderingen en trends in de externe omgeving en ontwikkelen van relaties, netwerken en ketens. Deelcompetenties De theorieën, methoden en technieken in organisatiewetenschappen om trends te herkennen en analyseren en toekomstgericht onderzoek te doen. Herkennen en bijhouden van ontwikkelingen en weten hoe er mee om te gaan. Methoden van informatieverzameling over de sector en branche en de juiste media/bronnen en de juiste mensen/experts. Opzetten, uitvoeren, analyseren en interpreteren van onderzoek. Toepassen van methoden en technieken voor het uitvoeren van trendonderzoek. 3 Leerdoelen gebaseerd op de SMART methode. Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Leerdoel 1: Binnen 3 maanden sneller en beter trends kunnen herkennen. Ik heb hieraan gewerkt door heel erg op te letten welke trends er te ontdekken zijn binnen NH Leeuwenhorst. Tijdens deze zoektocht ben ik er samen met mijn bedrijfscoach achter gekomen dat steeds meer congressen die voorheen plaatsvonden in de 5 sterren hotels op zoek gaan naar een representatief alternatief in onder de 4 sterren hotels. Dit toch waarschijnlijk wel in verband met de prijsklasse en om de deelnemers te laten zien dat men actief bezig is met de kredietcrisis. Deze trend werd al binnen een paar weken duidelijk toen ik voor mezelf een analyse opstelde van de bezoekende congressen van nu. Mijn bedrijfscoach heeft me geholpen door aan te geven van welke bedrijven het bekend was dat ze voorheen in 5 sterren hotels verbleven. Leerdoel 2: Binnen 3 maanden een beter inzicht ontwikkelen met betrekking tot het opzetten, uitvoeren en analyseren van onder zoek. Ik merkte tijdens het maken van mijn onderzoek dat dit mij niet moeilijk afging. Ik heb alle onderdelen van het onderzoek zonder problemen kunnen uitvoeren en in redelijk tempo. Mijn bedrijfscoach heeft mij ook verteld dat ik een zeer waardevol onderzoek gedaan heb en hij vond dat ik het erg professioneel aanpakte. Mijn doel was ook om mijn onderzoeksopdracht te gebruiken om dit leerdoel zo goed en snel mogelijk te bereiken.

17 Leerdoel 3: Binnen 3 maanden sneller ontwikkelingen kunnen herkennen en bijhouden. Ik heb tijdens mijn stage bij NH Leeuwenhorst een aantal ontwikkelingen herkend. Zelf ben ik ook mede verantwoordelijk geweest voor een aantal ontwikkelingen binnen NH Leeuwenhorst. Zo ben ik bezig geweest met een aantal Standard Operating Procedures en andere projecten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de WAAS-meter waarover ik het eerder had. Deze bestond nog niet voor mijn komst en daar was dus ook nog geen SOP voor. Deze heb ik gemaakt en zo ook een SOP voor het mappengebruik van de stagiaires op de project team account. Bij mijn binnenkomst viel het me op dat iedere stagiaire een eigen map had en dat van verschillende projecten verschillende zaken in verschillende mappen stonden. Dit heb ik gelijk getrokken door een aantal mappen te maken met de meest belangrijke projecten zoals WAAS, de Employee Satisfaction Survey, enz. Als ik het herkennen van ontwikkelingen vergelijk met de periode voor mijn stage denk ik dat ik wel bewuster ben geworden van ontwikkelingen. Veelal doen ontwikkelingen zich voor maar besteed je er niet direct aandacht aan omdat het proces vaak langzaam verloopt. Maar door extra aandacht te besteden aan de ontwikkelingen en er dus extra op te letten vallen ze zeker sneller op. Competentie Ontwikkelen van een visie op veranderingen en trends in de externe omgeving en ontwikkelen van relaties, netwerken en ketens. Naar aanleiding van mijn gestelde leerdoelen en de evaluatie daarover denk ik dat ik de competentie wel meer beheers dan voorheen. Zeker als ik kijk naar mijn verhoogde oplettendheid als het gaat om trend en ontwikkelingen denk ik dat ik met grote sprongen vooruit gegaan ben. Toch denk ik dat ik zeker nog niet klaar ben met het verder ontwikkelen van deze competentie en dat ik deze ook mee neem in mijn verdere leven. Dit vooral ook omdat ik tot nu toe veel bezig geweest ben met het ontwikkelen van deze competentie binnen één hotel/keten, en dit dus nog veel verder kan verbreden naar ook de netwerken en relaties.

18 Bedrijfsopdracht Management Samenvatting: This research is about environmental friendly purchasing and ways to deal with garbage at NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. The core of the research is: Which criteria can be adjusted to make the purchasing at NH Leeuwenhorst more environmental friendly in the year 2009? This problem provided us with the following part questions: Which criteria are used during purchasing at the moment? Which criteria can make the choice for the various products more environmental friendly? Which factors work against the use of these criteria? What happens to the leftover products of the purchased products? What do you need to manage your garbage disposal in the most environmental friendly way? The objective of this research is to back up an advice on adjusting or maintaining several criteria for purchasing and garbage disposal. The tested hypothesis for this research is: NH Leeuwenhorst is already very up to date when it comes to the environment and purchasing. NH Leeuwenhorst will also have the various resources to be the most efficient and environmental friendly when it comes to garbage disposal, but when it comes to using these resources not everyone is using them correctly. There were two different methods used during this research with the first one being two deptinterviews with the heads of purchasing for the hotel and the kitchen and the second one being a large scaled product analysis about packaging and efficiency. The theoretical framework includes collected data about the environment and purchasing. The following topics are included in the theoretical framework: The green key team, Environmental friendliness, (Environmental friendly) criteria, extra attention for the use of materials en energy, purchasing (the purchasing process) The results from the product analysis are as follows. Most of the analyzed product where already either environmental friendly or had specific reasons for being purchased this way. There where only a few products which could be purchased more environmental friendly but these products were mostly purchased this way because these are the best quantities available according to the use within the hotel. A lot of products also have very strict Health and Hygiene standards and regulations. When it comes to garbage disposal NH Leeuwenhorst certainly offers various and highly qualified means. The collected paper is wrapped in a tight bunch and the regular garbage also goes into a large press. Both of them make it less and less necessary for the garbage trucks to come by more often. The Green waste is also collected separately but in small separate containers. Which take quite some time to empty and clean. A bigger container might be better but the large quantity of natural waste will rot even faster which comes down to very bad smells surrounding the hotel. The glass is also collected in several smaller containers with the same downside as the natural waste containers. They take more time to empty and clean then a larger container would but in this case it would certainly make a difference when bringing in a larger container. Glass doesn t rot so I can easily be put together in large quantities without experiencing negative effects. When you break it all down you will see that NH Leeuwenhorst does not really have to change any of the criteria used in the purchasing department, but they can pay a little more attention to handling their waste. By making sure the garbage trucks come by as few times as possible they will save the environment a little and probably also their own funds in the process.

19 Inleiding Aanleiding tot het onderzoek: De aanleiding voor dit onderzoek komt voort uit de richtlijnen van het Green Key Team en de mate waarin NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout hieraan wil voldoen. Een tweede aanleiding voor dit onderzoek is het onderzoek wat gedaan moet worden naar aanleiding van de 2 e -jaars stage van de opleiding Hotel- en Evenementenmanagement op de Hogeschool TIO. Het is de bedoeling dat uit dit onderzoek een advies en voorstel komen met betrekking tot de selectiecriteria bij het inkopen aan de ene kant en de afvalverwerking van het afval dat de ingekochte producten met zich meebrengen aan de andere kant. Probleemstelling: Welke criteria kunnen worden aangepast om de inkoop van het congres hotel NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout milieuvriendelijker te maken in het jaar Deelvragen: Welke criteria worden er nu gehanteerd tijdens het inkopen? Welke criteria kunnen de keuze voor een in te kopen product milieubewuster maken? Welke factoren werken het tegen om deze criteria toe te passen? Wat wordt er gedaan met de overblijfselen van de ingekochte producten? Hoe kan er het milieuvriendelijkst omgegaan worden met de overblijfselen van de ingekochte producten? Doelstelling De doelstelling van dit onderzoek is het naar voren brengen van een advies met betrekking tot de selectiecriteria bij het inkopen en de afvalverwerking Hypothese die getoetst gaat worden Mijn hypothese is dat zal blijken dat tijdens het inkopen bij NH-leeuwenhorst men al goed oplet of men het in te kopen product niet goedkoper en efficiënter te krijgen is. Ook verwacht ik dat de middelen wel aanwezig zijn om efficiënte en milieuvriendelijke afvalverwerking mogelijk te maken maar dat deze middelen niet op de juiste manier gebruikt worden. Methoden van onderzoek: Om tot de juiste resultaten te komen voor het beantwoorden van de deelvragen is er gekozen voor een kwalitatieve onderzoeksmethode om de grootste categorieën af te bakenen waaronder: soorten producten die ingekocht worden en de mate van milieuvriendelijkheid. Dit zal gedaan worden door middel van gestructureerde diepte-interviews. Daarnaast is ook gekozen voor een kwantitatieve onderzoeksmethode om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de verschillende productgroepen en de mate van milieuvriendelijkere mogelijkheden. Deze resultaten zullen verzameld worden door middel van een grootschalige productanalyse. Te raadplegen literatuur voor het onderzoek: Saunders M. Lewis P. Thornhill A. (2008) Methoden en Technieken van onderzoek 4 e Amsterdam Pearson Education Benelux Gelderman & Albronda (2007) Professioneel inkopen 3 e druk Groningen Wolters-Noordhoff

20 Tijdsplanning voor onderzoek: Week 1 Week 2 Opzet onderzoek Literatuuronderzoek Week 2 Afbakenen begrippen Extra: minimale steekproef berekenen Week 3 Diepte-interviews en verwerken resultaten. Extra: Productanalyse opstellen Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8 Week 9 Week 10 Producten analyseren analyses verwerken Resultaten vergelijken Deelvragen beantwoorden Conclusie trekken n.a.v. deelvragen Rapport schrijven en opsturen. Feedback verwerken Eindrapport schrijven Naam en handtekening bedrijfscoach: Dirk Geerts Akkoord ja Naam student: Mark Valentijn Onderzoeksopzet. welke onderzoeksstrategieën zijn gekozen; wat was de steekproef; waar en wanneer is het onderzoek uitgevoerd; welke middelen zijn gebruikt (vragenlijsten, vraagpuntenlijsten, statistische toetsen e.d.); welke relevante theorieën en theoretische modellen zijn gebruikt; een verantwoording van de gemaakte keuzes; Onderzoeksstrategieën. Om het onderzoek objectief te kunnen analyseren is er gebruik gemaakt van twee soorten strategieën. Deze zijn de diepte-interview en de gegevensanalyse. Verder zal er uitgelegd worden waarom deze keuzes zijn gemaakt. Steekproef. De steekproef die er gehouden is had betrekking op alle producten die ingekocht worden bij NH Leeuwenhorst. En om de van het onderzoek zo hoog mogelijk te maken zijn alle producten in het onderzoek opgenomen. Wel gaat het hier alleen over de producten die met regelmaat worden ingekocht. Plaats en datum van het onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd in Noordwijkerhout, in NH Conference Centre Leeuwenhorst. De datum dat het onderzoek werd uitgevoerd was, van negentien mei tweeduizend en negen tot en met negentien augustus tweeduizend en negen (19/5/ /08/2009). De middelen. De middelen die zijn gebruikt om het onderzoek uit te kunnen voeren zijn: Een beschrijvende statistische analyse waarbij alle bestellijsten zijn geanalyseerd. Informatie van het internet Informatie uit verschillende boeken Bij de literatuurlijst zullen de bronnen op de juiste wijze vermeldt worden.

21 Relevante theorieën en theoretische modellen. Om de antwoorden op een adequate en correcte manier te kunnen analyseren hoort het gebruik te worden gemaakt van een relevante theorie en een of meerdere theoretische modellen. In dit onderzoek wordt er geen gebruik gemaakt van een bepaalde theorie, maar door de manier waarop de kwantitatieve antwoorden worden omgezet in resultaten wordt er op theoretisch niveau gewerkt. Omdat er gebruik wordt gemaakt van beschrijvende gegevens moet de centrale tendentie worden gemeten. In dit onderzoek wordt de modus toegepast. Dit houdt in dat de meest voorkomende groep wordt vermeldt, het houdt niet gelijk in dat de andere antwoorden niet geldig of betrouwbaar zijn, het is dus een manier om deze gegevens te kunnen analyseren en beschrijven. Omdat er van de waarde die het meest voorkomt wordt uitgegaan (modus) kan de algemene eerste indruk van de waarden als algemeen worden gezien. Waarom zijn de gekozen strategieën toegepast?. Beschrijvende statistische analyse is de al genoemde strategie die gebruikt is om dit onderzoek te kunnen analyseren. Deze strategie is toegepast omdat alle te verwerken en te verkrijgen gegevens van te voren vastliggen. Bij veel onderzoek moeten er nog onbekende gegevens worden verzameld zoals de verschillende meningen van mensen of hun gedachtes over een bepaald onderwerp. Dit onderzoek is gebaseerd op bestaande gegevens namelijk de verpakking van de ingekochte producten. Dit wordt geanalyseerd door waarnemingen en criteria (bv. Efficiëntie). Conclusies: Welke criteria worden er nu gehanteerd tijdens het inkopen? Op dit moment worden er verschillende criteria gehanteerd tijdens het inkopen. Deze criteria verschillen niet veel van de meest voorkomende criteria behalve dan dat men zich bij NH Leeuwenhorst meer moet houden aan de voorschiften vanuit het hoofdkantoor. Dit natuurlijk omdat de keten als geheel een veel betere prijs kan bedingen bij een leverancier dan dat de verschillende hotels dat zelf zouden doen. De volgende criteria worden nu gehanteerd: Omloopsnelheid, mate van representativiteit, verplichte inkopen hoofdkantoor, handzame verpakkingen, JIT-Management, leveringsverpakking, Hygiëne, beslissingen Management. Er zijn nog meer criteria maar dit zijn voor nu de belangrijkste. Welke criteria kunnen de keuze voor een in te kopen product milieubewuster maken? Het in gedachte houden van de verpakkingsvorm en de vorm van oververpakking is een goede manier om de keuze milieubewuster te maken. Zo kan men bijvoorbeeld de keuze maken om een verpakking te nemen die voornamelijk uit karton bestaat omdat dit makkelijker te recyclen is. De vorm van verpakking wordt alleen niet altijd aangegeven door de leverancier. Dit lost men bij NH Leeuwenhorst al zeer goed op door zelf bij te houden in wat voor verpakking de verschillende producten geleverd worden en ook de prijs van de verpakkingen helpt hierin mee. Over het algemeen genomen kan men zeker aannemen dat hoe groter de verpakking (dus hoe minder enkele verpakkingen), hoe goedkoper het product. Dit zorgt er voor dat men al snel kiest voor de grootste verpakking en zeker bij de Keuken is dit nogal eens de hoofdreden om een product op die manier in te kopen.

22 Welke factoren werken het tegen om deze criteria toe te passen? Bij het centrale magazijn wordt het lastiger om de producten in een zo groot mogelijke hoeveelheid aan te schaffen. Omdat NH Leeuwenhorst ook verscheidene snoep en drank automaten in eigen beheer heeft, kan men niet anders dan hier single verpakkingen voor aan te schaffen. Dit ook mede in verband met de hygiëne. Ook in de keuken speelt hygiëne een grote rol. Een aantal soorten vlees wordt bijvoorbeeld vacuüm in enkele verpakkingen aangeleverd. Dit zijn direct de portie groottes en dit zorgt er dan ook voor dat dit minder werk kost en restafval scheelt. Daarom is dit enerzijds een milieuonvriendelijke inkoop omdat er meer plastic mee gemoeid gaat maar anderzijds toch ook weer een wel milieuvriendelijke inkoop omdat er minder Groenafval mee gemoeid gaat wat resulteert in een vermindering van vuilniswagenritten. Het groenafval wordt namelijk apart opgehaald en zit in losse groencontainers tegenover het plastic wat bij het gewone afval gaat en dit zit in een grote perscontainer waarvoor veel minder ritten nodig zijn om deze goed bij te houden. Wat wordt er gedaan met de overblijfselen van de ingekochte producten? Er wordt bij NH Leeuwenhorst streng op toegezien dat glas, papier en groenafval goed worden gescheiden. Glas heeft een eigen achttal vuilnisbakken en wordt naarmate de drukte in het hotel 1 à 2 maal per week geleegd. Groenafval heeft een zestiental vuilnisbakken en ook deze worden naarmate de drukte in het hotel 1 à 2 keer per week geleegd. Voor het papier is NH Leeuwenhorst in het bezit van een Papier pers. Deze zorgt ervoor dat er handige grote balen met papier komen met een inhoud van 1.8 kubieke meter. Ook deze balen worden regelmatig opgehaald met een maximum van 1 à 2 keer per week. Hoe kan er het milieuvriendelijkst omgegaan worden met de overblijfselen van de ingekochte producten? Bij het milieuvriendelijk omgaan van restafval denkt men over het algemeen direct aan het scheiden van afval en dit bewijst dan ook dat men goed op de hoogte is van deze mogelijkheid. In de huidige tijd kan men meer en meer goederen recyclen en dit zorgt er dan ook voor dat de vuilnisbelten slinken. Ook bij NH Leeuwenhorst is men er goed van op de hoogte welke productgroepen er gescheiden kunnen worden om het verwerken van het restafval zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo werd voorheen ook plastic apart ingezameld maar dit was niet rendabel genoeg. Andere productgroepen worden nog steeds zo veel mogelijk gescheiden ingezameld. Denk bijvoorbeeld aan het glas, papier en groenafval. Ook alle kapotte lampen worden apart ingezameld voor een speciale verwerking. Een andere manier om milieuvriendelijk om te gaan met het restafval is om de hoeveelheid restafval zo klein mogelijk te houden door bijvoorbeeld op te letten bij het verwerken van de producten of het inkopen van de producten.

Beste Maatjes. Een onderzoek naar de werkwijze maatjesaanpak van het Ontmoetingscentrum Jonge Ouders. Tamara Atema

Beste Maatjes. Een onderzoek naar de werkwijze maatjesaanpak van het Ontmoetingscentrum Jonge Ouders. Tamara Atema Beste Maatjes Een onderzoek naar de werkwijze maatjesaanpak van het Ontmoetingscentrum Jonge Ouders. Tamara Atema Beste maatjes Een onderzoek naar de werkwijze maatjesaanpak van het Ontmoetingscentrum

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Hans Struijk Fietsen

Hans Struijk Fietsen Hans Struijk Fietsen Sneller op het internet wegdek? Pak de fiets! Afstudeerverslag 10 mei 24 september 2010 Emma Kloosterhuis Studentennummer: 20050715 Opleiding: Communication Multimedia Design HANS

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken bij de Belastingdienst

Het Nieuwe Werken bij de Belastingdienst Door de invoering van Het Nieuwe Werken kunnen werknemers te allen tijde en op alle plekken werkzaam zijn. Dit kan gevolgen hebben voor het boundary management van de werknemers. Dit onderzoek zoekt naar

Nadere informatie

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 der S.V. RealTime 20 januari 2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 Versie 1.2 Studievereniging RealTime

Nadere informatie

Meten en beloven KPI s en Kwaliteitshandvest, nieuwe stijl

Meten en beloven KPI s en Kwaliteitshandvest, nieuwe stijl Meten en beloven KPI s en Kwaliteitshandvest, nieuwe stijl rapportage kwaliteitshuis publiekszaken Rapportageonderdelen 1. Oorsprong van de vraag 2. Aanpak 3. Inventariseer behoeften 4. Verwerk behoeften

Nadere informatie

Projectverslag. Plezierige Activiteiten Methode

Projectverslag. Plezierige Activiteiten Methode Projectverslag Plezierige Activiteiten Methode De weg naar langer thuis wonen Studenten: Jasmijn Oostveen 0819207 0819207@student.hr.nl Selene Fabry 0809538 0809538@student.hr.nl Opleiding: HBO-V Hogeschool

Nadere informatie

BETROKKENHEID VAN HET

BETROKKENHEID VAN HET BETROKKENHEID VAN HET PERSONEEL Het vergroten van de betrokkenheid en motivatie van het personeel van de afdeling X Naam: Michel Brookhuis Examinator: Dr.Ir. J. de Leede Meelezer: Prof.dr. J. K. Looise

Nadere informatie

Procesmap: Co-creatie

Procesmap: Co-creatie Procesmap: Co-creatie MEDMEC CMD kwartaal Lente Door: Bart Nederveen Diana van der Sprek Jasper van Vugt Justin Dijkshoorn 0799083 0779757 0801790 0796711 Inhoudsopgave Inleiding 3 Onderzoek Kwalitatief

Nadere informatie

Building an International community;

Building an International community; Building an International community; Connecting the dots Onderzoek naar de vorming van een internationale community binnen een multinational Naam: Juliette Jansen Datum: 23-08-2011 Student nummer: 3640647

Nadere informatie

Enschede, december 2009 Rob van Dijk. Afstudeerscriptie Master Communication Studies Universiteit Twente

Enschede, december 2009 Rob van Dijk. Afstudeerscriptie Master Communication Studies Universiteit Twente Enschede, december 2009 Rob van Dijk Afstudeerscriptie Master Communication Studies Universiteit Twente Afstudeercommissie: Dr. J.M. Gutteling, faculteit Gedragswetenschappen Prof. Dr. G.J. Hospers, faculteit

Nadere informatie

Een goed gesprek is het halve werk

Een goed gesprek is het halve werk Een goed gesprek is het halve werk Onderzoek Wmo-loket gemeente Purmerend 2013-2014 Een goed gesprek is het halve werk Onderzoek Wmo-loket gemeente Purmerend 2013-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 1.1

Nadere informatie

Kracht in Kaart. Een spel voor persoonlijke profilering

Kracht in Kaart. Een spel voor persoonlijke profilering Kracht in Kaart Een spel voor persoonlijke profilering Anke Worms, Eddie Maas, Chris Vossen Avans Hogeschool Breda Communication & Multimedia Design Augustus 2012 Afstudeerrapportage: Kracht in kaart

Nadere informatie

de redactie niet om een interessante nieuwsbrief te maken. De redactie wenst u dan ook veel leesplezier toe onder de kerstboom. Fijne feestdagen.

de redactie niet om een interessante nieuwsbrief te maken. De redactie wenst u dan ook veel leesplezier toe onder de kerstboom. Fijne feestdagen. December 2004 Nieuwsbrief van de vereniging TestNet Van de redactie Door Meile Posthuma tnn@testnet.org Al weer de laatste TNN van dit jaar. Naast de standaard onderwerpen in dit nummer, besteden we aandacht

Nadere informatie

Een eerste stap naar klantenrelatie management binnen ON

Een eerste stap naar klantenrelatie management binnen ON Bacheloropdracht Een eerste stap naar klantenrelatie management binnen ON Een onderzoek naar het best beschikbare middel op de softwaremarkt om de gegevensadministratie en informatiestromen te ordenen.

Nadere informatie

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Luc Burggraaff 500654160 15-juni-2015 1 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om aan te tonen dat ik klaar ben om te mogen afstuderen. Binnen dit

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult

Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult H. A. Rödel Bachelorscriptie Bedrijfskunde Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult Uitgevoerd in opdracht van KMO Consult Datum:

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

Eindopdracht Masterclass Persoonlijk Leiderschap

Eindopdracht Masterclass Persoonlijk Leiderschap Eindopdracht Masterclass Persoonlijk Leiderschap De toegevoegde waarde van leiderschap op het bereiken van ondernemingsdoelstellingen Cursist: Maarten Hopman Docent: Mevrouw van t Geloof-Witte Cursistnummer:

Nadere informatie

Voorwoord Arjan Apperlo

Voorwoord Arjan Apperlo Voorwoord Voor u ligt het eindrapport van het onderzoek ter afronding van de Masteropleiding Construction Management & Engineering aan de Universiteit Twente. Dit onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

DE LEEGSTAND VAN HET MKB IN BRIELLE EEN ONDERZOEK NAAR DE WERKING VAN CITYMARKETING BIJ HET TEGENGAAN VAN LEEGSTAND

DE LEEGSTAND VAN HET MKB IN BRIELLE EEN ONDERZOEK NAAR DE WERKING VAN CITYMARKETING BIJ HET TEGENGAAN VAN LEEGSTAND DE LEEGSTAND VAN HET MKB IN BRIELLE EEN ONDERZOEK NAAR DE WERKING VAN CITYMARKETING BIJ HET TEGENGAAN VAN LEEGSTAND NAAM: ANOUK SLUIS - 0833947 STUDIE: COMMUNICATIE BEGELEIDER: MEVROUW K. STOLK INSTITUUT:

Nadere informatie

NAAR DE TOP! RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN.

NAAR DE TOP! RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN. RENEE NIEUWENHUIZEN AFSTUDEERSCRIPTIE JUNI 2011 NAAR DE TOP! ONDERZOEK EN CAMPAGNEPLAN OM QUBIE OP DE MARKT TE ZETTEN. Afstudeerscriptie Renée Nieuwenhuizen, opleiding ICT Media en Design Fontys Hogeschool

Nadere informatie

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GIDS 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Nadere informatie

De weblog als platform voor interne teamcommunicatie

De weblog als platform voor interne teamcommunicatie De weblog als platform voor interne teamcommunicatie Een onderzoek naar het effect van het gebruik van weblogs binnen de operationele teams van het Customer Care Center van Nuon Afstudeerscriptie 28 februari

Nadere informatie

ExplainiT. Bachelor scriptie. Klanttevredenheid bij ExplainiT

ExplainiT. Bachelor scriptie. Klanttevredenheid bij ExplainiT ExplainiT Bachelor scriptie Klanttevredenheid bij ExplainiT Jorg Schulte Juli 2011 2 Klanttevredenheid bij ExplainiT Student Universiteit Twente Begeleiders ExplainiT J.M (Jorg) Schulte Studentnummer:

Nadere informatie

#@an de slag! De archivering van sociale media bij Nederlandse gemeenten. Media, Informatie en Communicatie. Afstudeeropdracht

#@an de slag! De archivering van sociale media bij Nederlandse gemeenten. Media, Informatie en Communicatie. Afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie #@an de slag! De archivering van sociale media bij Nederlandse gemeenten Afstudeeropdracht Kenny de Vilder Studentnummer: 500630202 Informatie & Media (deeltijd) D401

Nadere informatie