RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden"

Transcriptie

1 K RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden

2 Inhoud Oriëntatie -1- Analyse -2- Synthese -6- Evaluatie -7-

3 Oriëntatie Gedetailleerde probleemstelling De opdracht. Ontwerp een notenkraker op basis van een mechanisch principe De schoonheid van techniek. Duurzaamheid staat hier centraal. Opdrachtgever is de hogeschool Fontys Venlo. Deze hogeschool heeft een technische vleugel werktuigbouwkunde en industrieel product ontwerpen. Deze opleidingen zoeken een give-away of een relatiegeschenk in de vorm van een notenkraker die zij kunnen schenken aan een doelgroep. In dit verslag kunt u lezen hoe er te werk is gegaan met het ontwerp en uitvoering. Welke keuzes er gemaakt zijn en wat voor problemen er zijn op gedoken tijdens de het productieproces. Veel fabrikanten en consumenten van producten denken groen. Dus daar spelen wij op in. 1.

4 Analyse Marketing onderzoek In het marketing onderzoek zijn veel belangrijke onderwerpen onderzoch. Deze resultaten hebben geleid tot het uit eindelijke ontwerp. Zo is er onderzoek gedaan naar: de doelgroep, gebruiksomgeving, mechanisme, vormgeving en het afdanken van het product. Hieronder is een beschrijving van het uiteindelijke resultaat en gemaakte keuzes. Doelgroep Dit is bijna de belangrijkste stap in het hele ontwerp proces. Word de notenkraker een give-away of een relatie geschenk. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Beiden producten zijn gratis en worden meestal door een bedrijf geschonken. De notenkraker is ontworpen als een relatie geschenk. Omdat deze producten wat duurder mogen en zijn en zo het ontwerp wat uitbundiger mag worden en de keuze uit bijvoorbeeld materialen groter wordt. Dit betekent wel dat de notenkraker van hoge kwaliteit moet voldoen. Andere eisen die gesteld worden aan de notenkraker door de doelgroep en opdrachtgever kunt u lezen in het plan van eisen (PVE). 2.

5 Analyse Afdanking Als het product goed is vormgegeven en de juiste materiaal en verbindingskeuzes gemaakt zijn wordt het afdanking proces wat ook wel recyclen word genoemd een stuk gemakkelijker. Dit betekend dat als een notenkraker maar uit een materiaal bestaat bijvoorbeeld: metaal, dat het hergebruiken van het metaal tamelijk eenvoudig is. Gelakt hout is bijvoorbeeld erg slecht, omdat verf nog nauwelijks te scheiden is van het hout. Als het dan verbrand wordt schadelijk is voor het milieu vanwege giftige stoffen. Ook zijn verbindingen belangrijk in het proces van verwijdering. Als het product zeer gecompliceerd in elkaar zit met bouten en lijmverbindingen is het zeer moeilijk te scheiden en blijft er meer afval over wat ook weer verbrand word of niet meer gebruikt kan worden. Techniek De techniek van een notenkraker is het belangrijkste van alles. Dit bepaald de vormgeving, en welke noten er gekraakt kunnen worden en wat voor krachten daar voor nodig zijn. Door naar allerlei gebuikte technieken te kijken die worden toegepast in het dagelijks leven kan men bijvoorbeeld nieuwe technieken ontwikkelen voor het openen van een noot. Maar noten worden niet alleen door mensen opgemaakt. Ook dieren zoals eekhoorns maken gebruik van speciale techniek om zelfs de hardste noten te kraken. Technieken die veel komen in het dagelijks leven zijn: Hefbomen en draaibewegingen. 3.

6 Analyse Plan van eisen (PVE) Eisen Ontwerpen: - Moet bestaan uit een metaal / niet-metaal. - Niet meer dan 5 componenten. - Mechaniek moet bestaan. - visueel aantrekkelijk. - niet te gecompliceerd. - Geen externe energiebron. Productie: - Moet binnen 7 weken gerealiseerd kunnen worden door 1 persoon. - Productie mag niet meer kosten dan 20 euro. Gebruik: - Makkelijke bediening weinig kracht niet meer dan 10 newton. - Handmatige bediening. - Moet voldoen aan veiligheidseisen geen vingers ergens tussen. - Voor het kraken van meerdere soorten noten. - Noot moet binnen 25 seconden gekraakt kunnen worden. Afdanken: - minimaal 85% van de materialen moet recyclebaar zijn. - minimale levensduur van 10 jaar. - geen verf. Wensen - Strak uiterlijk. - verkoop prijs niet meer dan 30 euro. 4.

7 Synthese Na de Analysefase komt de synthesefase. Deze fase begint met het maken van 100 schetsen. Daarna worden er drie concepten gekozen die verder uit worden gewerkt. Door middel van toetsing aan het PVE word een concept gekozen en uitgewerkt tot een totaal product. Schetsen Schetsen houd niet anders in dan gedachten die je hebt op papier zetten. Dit kan betekenen van een verbinding detail tot een heel product. Aan de rechterkant van deze pagina zijn enkele schetsen afgebeeld. De honderd schetsen zijn bijgevoed in de bijlage. 5.

8 Synthese Concept 1 Het eerste concept is op basis van een kogelkraan. Het kraken van de noot is ontzettend makkelijk. Plaats de noot voorin, draai het handvat 90 graden en de noot is gekraakt. De voordelen van dit concept zijn dat het kraken erg makkelijk gaat en dat er geen vingers geklemd kunnen worden een nadeel is de kostprijs, omdat het niet eenvoudig is te produceren. Concept 1 Materiaal: Staal Productie: Frezen Techniek: Kogelkraan (klemming) Punt aan PVE: 7 6.

9 Synthese Concept 2 Het tweede concept bestaat uit twee delen. In het metalen deel legt men de noot en door middel van de houten balk naar binnen te schuiven word de noot geleidelijk gekraakt. Een voordeel van dit concept is dat het maar uit twee onderdelen bestaat. Maar de kracht die uitgeoefend moet worden om een noot te kraken is erg groot. Concept 2 Materiaal: Hout/metaal Productie: Frezen/draaien Techniek: Afschuiving Punt aan PVE: 6,5 7.

10 Synthese Concept 3 Het laatste concept. Dit is ook het uiteindelijke product geworden. Het lijkt op een maisschieter die je maakte als kind. De werking is makkelijk. Haal de dop eraf, doe de noot in de rubber balon, plaats de dop terug en trek het rubber aan. Laat rubber los schieten en de noot is gekraakt. De voordelen zijn dat er weinig kracht nodig is om een noot te kraken. De kraaktijd is korter dan 15 seconden. Ook kunnen er meerdere soorten noten gekraakt worden. Een mogelijk nadeel is het rubber. Dit is niet slijtvast, maar wel makkelijk vervangbaar. Concept 3 Houtje-touwtje model Materiaal: Aluminium/rubber Productie: Draaien Techniek: Veerkracht Punt aan PVE: 8 8.

11 Synthese Na het kiezen van het 3e concept is dit idee verder uitgwerkt. Met maattekeningen en materiaal keuzes. De maattekeningen zijn terug te vinden in de bijlage. Materiaal keuze De keuze van het metaal was niet moeilijk. Dit is aluminium geworden, omdat het makkelijk te bewerken is en de gewenste uitstraling geeft. Voor de rekbaar materiaal op de achterkant is gekozen voor latex, omdat dit goed koop is en niet te stug is om naar achter te trekken. Productie Omdat de notenkraker cilinderische vorm heeft is er gekozen voor de bewerking van draaien. Met draaien is er veel gebruikt van de automatische voeding om een glad oppervlak te verkrijgen. Een andere reden dat er voor draaien is gekozen is dat het nauwkeurig is en dat is belangrijk met de passing van de dop en de achterste ring. 9.

12 Synthese Kostprijs calculatie (volledige versie zie bijlage) totaal: materiaal + productie 5.82 Overige ontwikkeling en eenmalige kosten 3,500 verkoop aantallen kostprijs ex BTW 9.32 winstmarge 30% 2.79 verkoopprijs ex BTW verkoopprijs incl BTW

13 Synthese Het uiteindelijke prototype 11.

14 Evaluatie Er kan met volle overtuiging Ja geantwoord worden op de vraag of het project geslaagd is. Ik ben er zelf zeer tevreden over. Het is zeer goed verlopen. Dit komt voornamelijk, omdat ik op het begin van het project een paar stapjes meer heb gezet en zo voorliep op de rest. En dat resulteerde op het eind extra tijd op. Deze extra tijd is benut door de notenkraker nog wat verder te ontwikkelen. Zo kon de ballon niet vervangen worden en na wat extra aandacht wel. Het is een product is na wat kleine aanpassingen verkoop klaar. Er zijn ook nauwelijks problemen opgedoken tijdens het ontwerp en realisatie proces. Oorzaak hiervan is: eenvoud. De notenkraker bestaat uit 3 onderdelen die gemaakt moesten worden. En dit waren relatief eenvoudige processen, zoals draaien. Mijn doel is bereikt en het mag er zijn al zeg ik het zelf. Naam: Rob van der Heijden Student nr: Datum: 24-jun

15 W TwopA Fontys Venlo Rob van der Heijden

Project 1 - Rob van der Heijden

Project 1 - Rob van der Heijden Inhoud Oriëntatie 1. Analyse 2. Synthese 4. Evaluatie 11. 1. Oriëntatie Gedetailleerde probleemstelling. Fontys Venlo is mijn opdrachtgever. Zij hebben op korte termijn behoefte aan een nieuwe lamp, bestemd

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie Evaluatie 11 8.

Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie Evaluatie 11 8. 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie 10 7. Evaluatie 11 8. Kostprijsberekening 12 9. Bronnen 18 2 1. Voorwoord Tijdens het 2e semester

Nadere informatie

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo MEALHELP Inzending Support Innovatieprijs 2012 Eric van den Munckhof Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo Het concept De essentie van de mealhelp is kort samen te vatten met de volgende

Nadere informatie

IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL

IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL INLEIDING Het minimalistische bureau-en vergadertafelprogramma met ranke open frames en zwevend blad dat de omgeving visueel open houdt. Ruime bladafmetingen maken de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Probleemstelling...blz2. 2. Deelvragen formuleren, ter voorbereiding op analyse...blz3. 3. Analyse...blz4

Inhoudsopgave. 1. Probleemstelling...blz2. 2. Deelvragen formuleren, ter voorbereiding op analyse...blz3. 3. Analyse...blz4 Inhoudsopgave 1. Probleemstelling...blz2 2. Deelvragen formuleren, ter voorbereiding op analyse...blz3 3. Analyse......blz4 4. Eisen en Wensen (denk aan checklist)...blz5 5. Ideefase (creativiteitssessie)...blz6

Nadere informatie

Omvalbeveiliging. Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen

Omvalbeveiliging. Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen Omvalbeveiliging 1 Omvalbeveiliging Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen 2 Voorwoord: Dit verslag gaat over misschien wel het grootste probleem van iedereen die

Nadere informatie

Notenkraker. Ilse Speelman. Bewegingstechnologie HHS. Vak: vervaardigen 1. Docent: J.J.F. van Dam

Notenkraker. Ilse Speelman. Bewegingstechnologie HHS. Vak: vervaardigen 1. Docent: J.J.F. van Dam Notenkraker Ilse Speelman Bewegingstechnologie HHS Vak: vervaardigen 1 Docent: J.J.F. van Dam Probleemstelling Er moet een notenkraker worden ontworpen voor een bepaalde doelgroep. Eisen en wensen moeten

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Gebruik... 3 2. Gebruik en onderhoud... 3 3. Technische kenmerken... 5 4. Smering... 5 5. Accessoires... 5 6. Geleverde delen... 5 7. Onderdelenlijst en -tekening... 6 CE Certifikaat van overeenstemming...

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

SDK MEER DAN OPBERGEN

SDK MEER DAN OPBERGEN SDK MEER DAN OPBERGEN PRODUCTBESCHRIJVING Bijzondere schuifdeurkast SDK is de ideale schuifdeurkast als u functioneel én sfeervol wilt opbergen en archiveren in open ruimtes. De kast opent en sluit geruisloos

Nadere informatie

Kinetisch Landmark bij de Bonkevaart

Kinetisch Landmark bij de Bonkevaart School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Opdrachtgever is dhr. Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden Situatie In 2018 is Leeuwarden/Fryslân

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Het kubus project. De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen.

Het kubus project. De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen. Het kubus project De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, 2151992 Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen. 23 januari 2012 Samenvatting deel 1 nevermindlions.jimdo.com Dit is het tweede

Nadere informatie

De Compobok Door Jeroen Vogels en Simon Verlinden TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek 25-06-2010

De Compobok Door Jeroen Vogels en Simon Verlinden TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek 25-06-2010 De Door en TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek 25-06-2010 P a g i n a 2 Inhoud Samenvatting... 3 Inleiding... 4 1. Oriëntatiefase... 5 2. Analyse fase... 6 2.1 Programma van eisen... 6 2.1 Concepten...

Nadere informatie

Prestige Connex. Brengt ideeën tot leven. Whiteboards Flipover Mobiel whiteboard Magnetisch memobord. noboeurope.com

Prestige Connex. Brengt ideeën tot leven. Whiteboards Flipover Mobiel whiteboard Magnetisch memobord. noboeurope.com Brengt ideeën tot leven noboeurope.com Prestige Connex Whiteboards Flipover Mobiel whiteboard Magnetisch memobord Neem contact op met uw leverancier voor meer informatie over het volledige assortiment

Nadere informatie

Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4

Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4 Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4 Inhoud Inleiding... 2 Planning... 3 Plan van aanpak (Pva)... 4 Interview met Frans Cox... 6 Concurrentie analyse... 7 Pakket van eisen en wensen... 9 Ideeschetsen...11

Nadere informatie

Element recyclingstation

Element recyclingstation INTRODUCTIE Beschikbaar in Europa: 15 januari 2010 PRODUCTBESCHRIJVING Het Element recyclingstation van biedt consumenten een stijlvolle totaaloplossing voor gescheiden inzameling van afval en recyclebaar

Nadere informatie

Ecodesign Ecolizer. OVAM Liesbet Van Ackeleyen SUSPRO³

Ecodesign Ecolizer. OVAM Liesbet Van Ackeleyen SUSPRO³ Ecodesign Ecolizer OVAM Liesbet Van Ackeleyen 17.02.2011 SUSPRO³ OVAM en Ecodesign? Ecolizer 2.0 Praktijkvoorbeeld 3 OVAM & Ecodesign vroeger end of pipe aanpak hoge kosten en weinig milieuwinst ondanks

Nadere informatie

PRODUCT > PROTOTYPE. In 3 stappen van idee naar markt PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PRO

PRODUCT > PROTOTYPE. In 3 stappen van idee naar markt PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCERE PRODUCT > PROTOTYP PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PROD PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN { In

Nadere informatie

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen:

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen: Het ontwerpproces De aangeleverde ontwerpen en ideeën Gert-Willem Veldhoen: Wanneer men vier armen aan elkaar verbindt door middel van scharnieren en op twee scharnieren die in elkaars spiegelvlak liggen

Nadere informatie

Individueel project. Plan van aanpak v1. Sjoerd Hoeks Individueel project

Individueel project. Plan van aanpak v1. Sjoerd Hoeks Individueel project Individueel project Plan van aanpak v1 Sjoerd Hoeks 2076367 Individueel project INLEIDING In dit document beschrijf ik het plan van aanpak voor het ontwerptraject dat ik doorloop tijdens de verdieping

Nadere informatie

Quest XS - L profiel inlamineren

Quest XS - L profiel inlamineren Het lamineren moet in een ruimte gebeuren waar de temperatuur tussen de 20 en 25 graden C is, uitharden moet ook bij die temperatuur gebeuren gedurende minimaal 24 uur. Benodigdheden: - epoxy hars - glas

Nadere informatie

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS Scheiden vervuilende fracties Bouw en sloop Maar 10 van de totale volume behelst de meest vervuilende stromen zoals: Keramiek, Bitumen, Isolatie, C-Hout en E-waste,

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285 1 2 Pittig Potje Met de vele verschillende dozen en bakjes van de HEMA kan iedereen gemakkelijk zijn spulletjes ordenen. Behalve het kruidenrekje. Hiervoor heeft de HEMA (nog) geen handige bakjes, waardoor

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Opzoekspel 6

Inhoud. Voorwoord 5. Opzoekspel 6 Inhoud Voorwoord 5 Opzoekspel 6 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 14 1.3 Kosten van duurzame teelt 20 1.4 Relatie prijs - kwaliteit -

Nadere informatie

dreamwhipper Onderdeel: Kloppers Uitgewerkt concept

dreamwhipper Onderdeel: Kloppers Uitgewerkt concept dreamwhipper Onderdeel: Kloppers Uitgewerkt concept Na het afronden van fase 4 zitten we nu met een vrijwel uitgewerkte concept die nu al redelijk vorm vast is. Alleen kleine details en vaste dimensies

Nadere informatie

December 6. Concepten Rapport. WP 1.2 serieproduct Slangpomp. Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P.

December 6. Concepten Rapport. WP 1.2 serieproduct Slangpomp. Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P. Concepten Rapport December 6 2013 Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P. Souren WP 1.2 serieproduct Slangpomp Contents Inleiding.... 2 1 Onderzoek.... 3 1.1 Patenten onderzoek...

Nadere informatie

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld?

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? Kunststoffen 1.9 Vragen en opgaven 1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? aardolie: aardgas; of steenkool. 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? thermoplasten,

Nadere informatie

Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze

Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze Kunststof kozijnen van Schüco de perfecte keuze 2 Corona Accent Corona Accent 3 Kozijnen geven het huis een eigen gezicht Ramen en deuren zijn niet alleen een praktisch hulpmiddel om van buiten naar binnen

Nadere informatie

topklasse voor cleanrooms

topklasse voor cleanrooms Cleanroom topklasse voor cleanrooms Het voorkomen van radioactieve besmetting van producten en processen is vooral in de micro electronica, farmaceutica, ruimtevaart, voedingsmiddelenindustrie even als

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting door Dylan 551 woorden 30 december 2016 9 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Aardolie ( onzuivere stof ) - Organisch materiaal -

Nadere informatie

Een vuilniszak uit een vuilnisbak krijgen geeft problemen als de vuilnisbak vol is. Of als de vuilniszak te zwaar is.

Een vuilniszak uit een vuilnisbak krijgen geeft problemen als de vuilnisbak vol is. Of als de vuilniszak te zwaar is. Plan van aanpak Achtergrond van het project Wat is het probleem Het probleem is een vuilniszak uit een vuilnisbak krijgen. Iedereen kent het wel, in elk huishouden komt het voor. De vuilnisbak moet geleegd

Nadere informatie

Plastic Visser 2.0. Klas: Groep: Namen: Jephte Rodrigues de Miranda

Plastic Visser 2.0. Klas: Groep: Namen: Jephte Rodrigues de Miranda Plastic Visser 2.0 Jephte Rodrigues de Miranda JBC Klas: Groep: Namen: 0 Inhoud: blz 1) Inleiding project 2 2) Situatie 2 3) De opdracht / programma van eisen 3 4) Opdrachtverwerking 4 - Oriëntatiefase

Nadere informatie

COMPETENTIES Bart Bruggeling WP

COMPETENTIES Bart Bruggeling WP COMPETENTIES Bart Bruggeling 16069838 WP22 29-06-2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Ontwerpen... 3 3. Onderzoeken... 4 4. Adviseren... 5 5. Analyseren... 6 6. Realiseren... 7 7. Professionalisering... 8

Nadere informatie

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Nulmeting naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Deze nul meting geeft een indicatie op welk niveau ik deze opleiding ben begonnen. Het niveau wordt gemeten door 15 verschillende competenties. Al

Nadere informatie

Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008

Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008 Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008 S.G. Daedalus S.G. Daedalus is de studievereniging van de opleiding Industrieel Ontwerpen (IO) aan de Universiteit Twente. Momenteel telt zij 550 leden, waarvan ruim een

Nadere informatie

If This Then That Projectdocumentatie

If This Then That Projectdocumentatie If This Then That Projectdocumentatie Het muizenhol Lennart Kuyvenhoven Game Designer - GI1C 14 12-15 Generatie meerdere concepten: Concept 1: -Een kattenmand met een druksensor en speaker. Als een kat

Nadere informatie

Inleiding Het eerste deel van het project De ongezochte vondst van de opleiding Industrieel product ontwerp van de Fontys Hogeschool Venlo, is het ont

Inleiding Het eerste deel van het project De ongezochte vondst van de opleiding Industrieel product ontwerp van de Fontys Hogeschool Venlo, is het ont Inleiding Het eerste deel van het project De ongezochte vondst van de opleiding Industrieel product ontwerp van de Fontys Hogeschool Venlo, is het ontwerpen en produceren van negen kubussen. Drie kubussen

Nadere informatie

Conceptraport. Uitlaatsysteem

Conceptraport. Uitlaatsysteem Conceptraport Uitlaatsysteem Conceptraport Uitlaatsysteem In opdracht van: Alexander Beenen namens Custom Concepts 27 september 2013 Vincent ten Have, Tim Hogenbrik, Rudsly Petronielia, Karim Balaich Guus

Nadere informatie

7 Directe en indirecte kosten

7 Directe en indirecte kosten 7 Directe en indirecte kosten hoofdstuk 7.1 C 7.2 B 7.3 C 7.4 A 7.5 B 7.6 D 800 / 7.0 = 0,101 7.7 B 1.350 13,5 40 = 810 Opslag: 60 / 40 = 1,5 (150%) 7.8 A 2 35 + 10 15 + 0,50 2 35 = 255 7.9 B 12 + 10 +

Nadere informatie

De concept ideeën voor de Green Tree

De concept ideeën voor de Green Tree De concept ideeën voor de Green Tree 1. Green Tree concept 1.0 HighTech SolarTree Een stalen Green Tree, waarbij de takken de luchtkwaliteit data visualiseren in kleur verlichting door lampen. Dit is ons

Nadere informatie

Veiligheidsdeuren voor appartementen Veilig, mooi en duurzaam

Veiligheidsdeuren voor appartementen Veilig, mooi en duurzaam Veiligheidsdeuren voor appartementen Veilig, mooi en duurzaam Veilige deuren 22 Een veiligheidsdeur beschermt uw huis. Inbraak in appartementen is een veelvoorkomend probleem. De meeste van deze inbraken

Nadere informatie

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5 Conceptenrapport Groep 5 Module (vakcode) : THSP2 Beroepsproduct: Verbetert Conceptenrapport Groep: WP11 groep 5 Projectieleden: A. J. Houweling, J. Hop, M. van der Jagt, S. Kaptein, T. Jansen, D. Janse,

Nadere informatie

AANDACHT VOOR MILIEU DOOR HERGEBRUIK VAN ONDERDELEN VASTE HUURPRIJZEN PER M2 INCLUSIEF ONTWERP, OP-EN AFBOUW

AANDACHT VOOR MILIEU DOOR HERGEBRUIK VAN ONDERDELEN VASTE HUURPRIJZEN PER M2 INCLUSIEF ONTWERP, OP-EN AFBOUW De Gruyter Fabriek Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch +31 (0)418 510 815 info@standsite.com www.standsite.com AANDACHT VOOR MILIEU DOOR HERGEBRUIK VAN ONDERDELEN VASTE HUURPRIJZEN PER M2 INCLUSIEF

Nadere informatie

SETT COMBINEERT EENVOUD EN ZITCOMFORT

SETT COMBINEERT EENVOUD EN ZITCOMFORT SETT COMBINEERT EENVOUD EN ZITCOMFORT INLEIDING Ingetogen en functioneel Gispen Sett is een karakteristieke designbank met een bijzonder hoog zitcomfort. Ontwerper Peter van de Water zocht en vond een

Nadere informatie

Touchscreen iphone 3G / 3GS Installatie handleiding

Touchscreen iphone 3G / 3GS Installatie handleiding 1. Verwijder de twee kleine schroeven van de dock-aansluiting onderaan de iphone. Let op: ga voorzichtig te werk bij het openen van de iphone, zodat de kabels onder het scherm niet kapot gaan! 2. Er zit

Nadere informatie

IPERCO lijmen. Introductie

IPERCO lijmen. Introductie IPERCO lijmen Introductie Het is aan te raden de basis begrippen te kennen voor een goede lijmverbinding. Doormiddel van deze handleiding geven wij u inzicht in het vulcaniseren en het noodzakelijk uit

Nadere informatie

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen

2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen De dump van elektronica afval in ontwikkelingslanden 2e hands elektronica: ontwikkelingshulp of afval dump? Kim Schoppink campagneleider giftige stoffen Elektronica afval: een groeiend probleem Elk jaar

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Bijlage 1. Module Kunststof

Bijlage 1. Module Kunststof Bijlage 1 Module Kunststof GLASHELDER Je hebt al geleerd wat kunststof is. In deze opdracht ga je een fotolijstje maken. Je krijgt glashelder Acrylaat. Om het helder te houden moet je de beschermfolie

Nadere informatie

Solflex Zonwering shutter techniek

Solflex Zonwering shutter techniek Solflex Zonwering shutter techniek Over onze shutters Voordelen Product overzicht Meetinstructies Montage Houten shutters vs Kunststof shutters Voordelen Houten shutters Geverfde en gekleurde afwerking

Nadere informatie

Leerstofvragen. 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten

Leerstofvragen. 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten Leerstofvragen 1 Welke twee effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? 2 Noem 3 Soorten krachten 3 De zwaartekrachtpijl begint middenin het voorwerp. Hoe noem je dit punt? 4 Als de kracht op een veer

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan Semester 2

Persoonlijk Actie Plan Semester 2 203 Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Semester 2 Corné van Liere H. Meeuwsen 30--203 Inleiding In deze PAP voor het tweede semester hebben wij weer competenties moeten uitkiezen om het komende

Nadere informatie

Special Rollers Custom made

Special Rollers Custom made Special Rollers Custom made Subassemblages, trolleys Tailor-made rollers Geïntegreerde lagers Over MultiComponents MultiComponents International B.V. is een zelfstandige technische handelsonderneming.

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Hijsklemmen. Alles wat u moet weten over hijsklemmen. Verticale platenklemmen. Horizontale platenklemmen. Balkenklemmen

Hijsklemmen. Alles wat u moet weten over hijsklemmen. Verticale platenklemmen. Horizontale platenklemmen. Balkenklemmen Hijsklemmen Alles wat u moet weten over hijsklemmen Verticale platenklemmen Horizontale platenklemmen Balkenklemmen Hijsklemmen We kennen drie verschillende soorten hijsklemmen: 1. Verticale platenklem

Nadere informatie

Hanbediende Afdoppers Voor handmatig vastdraaien of controleren van schroefdoppen

Hanbediende Afdoppers Voor handmatig vastdraaien of controleren van schroefdoppen Agencies & Consultancy Van Zeylstraat 23 4698 DC Oud Vossemeer The Netherlands Email : info@acuradmin.com WEB: www.acuradmin.com TEL: 0031/ (0) 6 30 18 44 09 FAX: 0031/ (0) 16 66 10 213 Ver. 1.0 NL Hanbediende

Nadere informatie

IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006

IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006 IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006 Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen Frank De Troyer, Prof. Dr ir Arch. KULeuven Department ASRO Nieuwe slagwoord? Echt iets toepasbaar?

Nadere informatie

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Machinefabriek Gebrs. Frencken B.V. Machinefabriek. Gebrs. Frencken. Member of the Frencken Group

Machinefabriek Gebrs. Frencken B.V. Machinefabriek. Gebrs. Frencken. Member of the Frencken Group Machinefabriek Gebrs. Frencken B.V. Member of the Frencken Group Machinefabriek achinefabriek Gebrs. Frencken Gebrs. Frencken achinefabriek Gebrs. Frencken Frencken Group Fijnmechanische verspaning, prototyping

Nadere informatie

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva. ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.nl 1 CONTENT Ontwerpen van technische innovaties Het innovatielab Cases Discussie

Nadere informatie

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken!

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! 1 Voor de zenuwspiraal gaan we een paar leuke technieken gebruiken. Deze wordt ook gebruikt als je sieraden

Nadere informatie

WIELEN EN BANDEN 11. Capri 11: Sektie 11-1. Januari 1974

WIELEN EN BANDEN 11. Capri 11: Sektie 11-1. Januari 1974 WIELEN EN BANDEN 11 Inhoud Blz. Algemene beschrijving 2 Onderhouds afstellingen en controles 3 Speciale gereedschappen-indentificatie 4 Onderhouds- en reparatiebewerkingen inhoud 5 Onderhouds- en reparatiebewerkingen

Nadere informatie

G-line slang vergeleken met de 200 en de 600 serie slang. Hoe geeft u de hoek aan tussen 2 fittingen

G-line slang vergeleken met de 200 en de 600 serie slang. Hoe geeft u de hoek aan tussen 2 fittingen INDEX Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 9 Pagina 10 Voorblad Deze index G-Line Slang types G-line slang vergeleken met de 200 en de 600 serie slang Crimp fittingen

Nadere informatie

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62284 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Montage van de zijspan carrosserie.

Montage van de zijspan carrosserie. F. Montage van de zijspan carrosserie. Opmerking: indien de bovenschaal nog gespoten/geschilderd moet worden, is het meestal handiger om dit eerst te (laten) doen voordat er verdere montagewerkzaamheden

Nadere informatie

Aluminium frames: Voordelen: Betaalbare fiets frames, het is erg licht en stijf te maken en het roest niet.

Aluminium frames: Voordelen: Betaalbare fiets frames, het is erg licht en stijf te maken en het roest niet. Materiaal- en overbrengingsoriëntatie In dit hoofdstuk zal gekeken worden van welke materialen het vluchtvoertuig gemaakt zou kunnen worden. Daarnaast zal gekeken worden welke overbrengingsmechanismen

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

THE PROCESS PERFECTION PEOPLE

THE PROCESS PERFECTION PEOPLE THE PROCESS PERFECTION PEOPLE UW IDEALE LOGISTIEKE PARTNER Budi is de ideale logistieke partner in lasersnijden, watersnijden en CNC-kanten. Bij Budi wordt uw tevredenheid gegarandeerd. Door onze process

Nadere informatie

CIRCULAIR HOUT IS GOUD WAARD

CIRCULAIR HOUT IS GOUD WAARD CIRCULAIR HOUT IS GOUD WAARD PETER KUINDERSMA JAN DE JONG INNOVATIE CENTRUM BOUW - TNO CIRCULAIR HOUT, NIEUWE GRONDSTOF VOOR HOUTINDUSTRIE Bij renovatie- en sloopprojecten komen in Nederland jaarlijks

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting door F. 874 woorden 3 maart 2015 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Samenvatting NaSk, hoofdstuk 5 Omgekeerd ontwerpen = hierbij

Nadere informatie

zit- en omgevingsmeubilair ELLEN BROUWERS

zit- en omgevingsmeubilair ELLEN BROUWERS zit- en omgevingsmeubilair ELLEN BROUWERS Ellen Brouwers Ellen Brouwers zit- en omgevingsmeubilair ELLEN BROUWERS heeft een ontwerpstudio in Oisterwijk. Zij legt zich toe op een aantal specialiteiten o.a.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. grafimedia CSPE KB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. grafimedia CSPE KB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 890 minuten grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten

Nadere informatie

HANDLEIDING MANUEL D UTILISATION. Kleine Tuinman VTech Printed in China

HANDLEIDING MANUEL D UTILISATION. Kleine Tuinman VTech Printed in China HANDLEIDING MANUEL D UTILISATION Kleine Tuinman 2011 VTech Printed in China 91-002613-001 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische,

Nadere informatie

Proef 1 krachtversterking voelen (1)

Proef 1 krachtversterking voelen (1) Hefbomen. =- ~j ~ 0-:.. ~. Je hebt vast wel eens gezien hoe iemand een blik waarin verf zit open maakte; misschien heb je dat zelf ook weleens gedaan. Je neemt het blik, zet een schroevedraaier onder de

Nadere informatie

Nieuwe bruggen voor klimbos

Nieuwe bruggen voor klimbos School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Wouter de Kroes is locatiemanager van klimbos Veluwe in Apeldoorn. Hij is ook degene die het eindresultaat mee beoordeelt. Situatie Klimbos

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2.

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2. Meer Blokken Voorkennis: SuperDojo, Snake Leerdoelen: Meer Blokken Introductie Meer Blokken zijn Scratch s manier van functies. Functies zijn een heel belangrijk concept in alle programmeertalen. Het staat

Nadere informatie

Bandschuurapparaten PRT voor draaibank. "Eindelijk een veilige oplossing voor het schuren op de draaibank"

Bandschuurapparaten PRT voor draaibank. Eindelijk een veilige oplossing voor het schuren op de draaibank INFO Dec. 07 Bandschuurapparaten PRT voor draaibank. "Eindelijk een veilige oplossing voor het schuren op de draaibank" Doel : Een gereedschap voor het schuren en ontbramen op de conventionele draaibank.

Nadere informatie

Railkokersystemen geïntegreerd in installaties

Railkokersystemen geïntegreerd in installaties Railkokersystemen geïntegreerd in installaties Ruud Twiss / Paul Langbein 14 maart 2018 Inleiding Binnen onze maatschappij gaat steeds meer gebruik gemaakt worden van elektriciteit. De installaties daarvan

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2019 Werk Handschoenen

PRIJSLIJST 2019 Werk Handschoenen OREGON 542656 Oregon Werkhandschoen 10,57 8,73 Lederen en stoffen handschoen Soepel leer Polsstuk met perfecte pasvorm Alleen verkrijgbaar in maat 10 =L 539170-M Oregon Werkhandschoen 17,03 14,07 539170-L

Nadere informatie

Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game

Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game Opdracht 3 is de grootste opdracht binnen het vak Applied Games. Je gaat in een groep van vier studenten een Applied Game ontwerpen. Bijzonder aan dit ontwerp

Nadere informatie

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Bedrijfsafval: een waardevolle grondstof Onze natuurlijke bronnen worden schaarser en duurder. Gelukkig groeit het besef dat we zuiniger

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP)

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) Naam student: Sebastiaan Winters Studentnummer: 10078177 E-mail: s.m.winters@me.com Leerbedrijf: CB&I Datum: 12-02-2012 Blok: 2.1 Versie document: 1.2 Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES. Rotterdam, Ashley Bick. Yvo van Oosterum. Lydia van Driel.

K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES. Rotterdam, Ashley Bick. Yvo van Oosterum. Lydia van Driel. R O T T E R D A M P A R T K now w here to go! PLAN VAN AANPAK CONNECTING VIBES Rotterdam, 12-09-2011 Ashley Bick Yvo van Oosterum Lydia van Driel Rob Weerman Melangelo Prince Rotterdam Party Crew projectgroep

Nadere informatie

Inhoudsopgaven. 1. Voorwoord 5 2. Oriëntatie 7 3. Analyse Doelgroep Gebruiksomgeving Productie 13 4.

Inhoudsopgaven. 1. Voorwoord 5 2. Oriëntatie 7 3. Analyse Doelgroep Gebruiksomgeving Productie 13 4. 1 2 Inhoudsopgaven 1. Voorwoord 5 2. Oriëntatie 7 3. Analyse 9 3.1 Doelgroep 9 3.2 Gebruiksomgeving 11 3.4 Productie 13 4. Synthese 15 4.1 Concept 1 15 4.2 Concept 2 17 4.3 Concept 3 19 4.4 Concept 4 21

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Exclusieve en evenwichtige tuinontwerpen Vakkundige tuinaanleg en -onderhoud

Exclusieve en evenwichtige tuinontwerpen Vakkundige tuinaanleg en -onderhoud Exclusieve en evenwichtige tuinontwerpen Vakkundige tuinaanleg en -onderhoud Wij zijn Rodenburg Tuinen... Ons team bestaat uit professionals op elk vakgebied. Met ruim veertig jaar ervaring in het ontwerpen,

Nadere informatie

Speaker ipad 3 Reparatie handleiding

Speaker ipad 3 Reparatie handleiding 1. In de volgende stappen wordt de ipad open gemaakt met behulp van een zogenaamde iopener. Deze iopener moet eerst verwarmd worden in de magnetron. Maak de iopener overigens niet te warm, anders kan deze

Nadere informatie

Gijs Jansen (CEO Alucha)

Gijs Jansen (CEO Alucha) Gijs Jansen (CEO Alucha) December 2012 INDEX Alucha Technologie Toepassingen in de papierindustrie Drankenkartons Mixed plastics Papierslib Conclusies ALUCA istorie: Ons doel: Referentie installatie: Opgericht

Nadere informatie

POLYESTER DAKKAPELLEN

POLYESTER DAKKAPELLEN Uit eigen productie PRIJSINDICATIE POLYESTER DAKKAPELLEN 15 jaar garantie Isolatiewaarde volgens bouwbesluit Prefab montage, in 1 dag geplaatst PERFECT DAKKAPELLEN Amerikastraat 3 5171 PL Kaatsheuvel www.perfectdakkapellen.nl

Nadere informatie