DesignThis! 23 april Michelle Plaisier CMD3C

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DesignThis! 23 april Michelle Plaisier CMD3C"

Transcriptie

1 DesignThis! 23 april 2014 Michelle Plaisier CMD3C

2 Inleiding Voor het vak DesignThis is het de bedoeling om aan een geheel eigen opdracht te werken. In dit document is te zien en te lezen hoe ik aan de slag gegaan ben, wat mijn conclusies en experimenten zijn geweest. De opbouw van dit document is als eerste waar ik mee begonnen ben. Het is een soort tijdlijn hoe ik dit kwartaal doorlopen ben. Dit is de link naar mijn blog waar alles op staat beschreven inclusies extra s:

3 Inspiratie Aan het begin van het kwartaal stond ik met een mond vol tanden omdat ik werkelijk geen idee had wat ik voor eigen opdracht kon verzinnen voor dit vak. Om mij heen hoorde ik diverse leuke ideeën maar bij mij bleef het nog stil. Ik besloot maar een brainstormsessie te houden voor mezelf. Wat vind ik leuk en waar kan ik iets van leren. Dingen die ik had opgeschreven waren ideeën zoals iets met kinderen, gezond eten, sport, of huishoudelijke dingen. Geen idee wat ik er mee zou kunnen doen. Toen ik op een keer mijn laatste boterham naar binnen gewerkt had zag ik mijn lege broodtrommel die heel veel plek in beslag nam in mijn tas. Ik dacht, hier moet ik wat mee doen, een schoolvriendelijke, opvouwbare broodtrommel. Ik wist zeker dat dit aan zou slaan en hier veel mensen enthousiast van zouden worden. Maar toen ik onderzoek ging doen naar hoe ik dit idee kon uitwerken en kon aanpakken bleek dat het al bestond. Dit was een tegenvaller. Ik moest iets anders verzinnen. Op een rustige avond ging ik de film The odd life of timothy green kijken. Deze film ging over een jongen die gek was van de natuur en als idee had om van bladeren een nieuw soort potlood te maken voor de fabriek van zijn vader. Op dat moment kreeg ik het idee voor DesignThis!. Ik wil iets van natuurlijke producten maken. Iets waar ik nog nooit mee gewerkt heb en wat mij wel een uitdaging leek. Iets met natuurlijke producten maken was alleen nog een beetje vaag. Wat zou er gemaakt kunnen worden van natuurlijke producten. Toen ik thuis mijn bureaula open deed zag ik dat ik heel veel telefoonhoesjes had maar die mij al snel verveelde. Ik koop vaak nieuwe telefoonhoesjes, omdat ik een die ik om mijn telefoon heb al snel zat ben. Je kijkt er iedere dag naar, je hebt het vast en het is gewoon een beetje saai na een tijdje. Dus toen bedacht ik mij, waarom ga ik geen telefoonhoesjes maken die afkomstig zijn van natuurlijke producten?! Dus zo gezegd, zo gedaan. Ik ben gaan onderzoeken en experimenteren.

4 Uitwerking idee Duurzaam ontwerpen Het idee om iets van natuurlijke producten te maken stond vast. Ik vond het leuk om mij hierop te richten. Maar wat zou ik dan kunnen maken? Toen ik eens thuis kwam, en ik mijn bureau ging opruimen kwam ik erachter dat ik veel verschillende telefoonhoesjes in de la had liggen. Ik vind het namelijk leuk om de hoesjes af te wisselen. Ik wilde altijd weer een nieuw hoesje die op dat moment goed bij mij paste. In de winter een wat winterse kleur en in de zomer weer felle kleurtjes. Dit heeft mij op het idee gebracht om telefoonhoesjes te gebruiken voor mijn concept. Hoesjes van natuurlijke producten, zoals hieronder beschreven. - bladeren - dennentakken - kerstbomen - papier van school/werk - gemaaid gras Enkele productnamen (NL) Bladeren = leaves (EN) Recycle - Re-leave - Re-lief - Re-leef Design Goal Mijn DesignThis ontwerpoplossing is het maken van een tutorial hoe mensen zelf een telefoonhoesje kunnen maken van natuurlijke producten voor telefoongebruikers heeft tot gevolg dat de doelgroep hun persoonlijke telefoonhoesje kunnen maken, het is milieubewust, uniek en persoonlijk. De 25 vragen 1. Wat is mijn doelgroep? 2. Is mijn doelgroep makkelijk te bereiken? 3. Waar is mijn doelgroep dan? 4. Hoe is mijn doelgroep? 5. Is mijn doelgroep creatief? 6. Gebruikt mijn doelgroep telefoonhoesjes? 7. Zo ja, waarom gebruiken ze deze hoesjes? 8. Beschikken ze over meerdere hoesjes? 9. Hoe zouden ze het vinden om zelf een hoesje te ontwikkelen? 10. Beschikt de doelgroep over de middelen om aan de slag te gaan? 11. Wat zijn de middelen waar de doelgroep mee aan de slag kan gaan? 12. Wat kan ik voor natuurlijke producten gebruiken? 13. Wat zijn natuurlijke producten? 14. Hoe kan ik deze natuurlijke producten verzamelen? 15. Wat is het meest gebruikte natuurlijke product? 16. Wie kan mij helpen tijdens dit project? 17. Waar wil ik mijn doelgroep toe zetten? 18. Wat is mijn doel van dit project? 19. Wat kan ik er van leren? 20. Hoeveel tijd heb ik nodig voor dit project? 21. Is mijn doelgroep er van bewust wat natuurlijke producten zijn? 22. Hoe kan ik een een mal maken waarmee een telefoonhoesje gemaakt kan worden? 23. Welke middelen heb ik hiervoor nodig? 24. Waar kan ik deze middelen kopen? 25. Hoeveel tijd gaat mij dit kosten? 26. Wat zijn de andere opties als mij dit niet gaat lukken? 27. Kan ik met een 3D printer een mal printen?

5 Experiment 1 Een experiment die ik uitgevoerd heb is het onderzoek naar de doelgroep. Met 7 mensen heb ik dit kunnen uitvoeren. Ik heb aan deze mensen in een gespreksvorm een aantal vragen gesteld. - Gebruik je een telefoonhoesje? Zo ja, waarom? - Heb je er meerdere? Zo ja, hoeveel? - Vervang je je hoesje vaak? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel? - Wat voor materiaal is je telefoonhoesje? - Zou jij je eigen telefoonhoesje willen maken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel? - Hoe zou deze er dan uit moeten zien? - Zou je het leuk vinden om van natuurlijke producten een hoesje te maken? Zo ja, waarom - Zo nee, waarom niet? Zou je het dan met ander materiaal willen maken? - Heb je ideeën van wat voor materiaal je het dan zou willen maken? Een samenvatting van de uitkomst van dit experiment: Al mijn respondenten gebruiken een telefoonhoesje. Ze gebruiken dit hoesje als bescherming van hun telefoon. Ze hechten waarde aan hun telefoon en willen niet dat deze na een keer laten vallen een barst in het scherm heeft. Een aantal hadden meerdere telefoonhoesjes. Dit hadden ze om het een beetje af te wisselen. Dan waren ze het ene hoesje zat en haalden ze de andere erbij. Na de vraag of ze zelf wel eens een telefoonhoesje zouden willen maken kwamen er positieve reacties. Ze vonden het leuk om echt een geheel eigen hoesje te creëeren. Een hoesje waar ze hun identiteit in konden uitbrengen. Maar niet iedereen was even enthousiast om het van natuurlijke producten te maken. Ze wilden hun eigen identiteit erin brengen. Dus ik heb doorgevraagd wat voor materiaal ze dan wel wilden gebruiken. Hier kwam uit: zacht hoesje wat terugverend is, kleurrijk, hout, kleding, stof, wel natuurlijke kleuren, stripverhalen, aluminiumfolie, gesmolten plastic en zelfs snoepgoed.

6 Definitieve concept Voor designthis wil ik een tutorial maken hoe mensen zelf een telefoonhoesje kunnen maken. Iedereen heeft een telefoon en ook gebruiken heel veel mensen een hoesje om hun telefoon te beschermen. Ik wil dat mensen hun telefoonhoesje persoonlijk kunnen maken. Hoe je je voelt, zo kan je een hoesje maken. In de zomer met zomers kleuren of juist zachte natuurlijke kleuren. Make it personal! De telefoon en alle huidige media is een en al technologie en online socializen, dus wil ik er voor zorgen dat men weer creatief bezig kan en wil zijn. Ze kunnen hun eigen hoesje ontwerpen, maar ook helemaal zelf maken. Dit kan van allerlei soorten materialen, wat de gebruiker ook maar wilt (hout, kleding, stof, plastic, folie, rubber, ijzer, etc etc.).

7 Experiment 2 Het tweede experiment waar ik aan gewerkt heb is eigenlijk gebaseerd op de uitslag van experiment 1. Na aanleiding van de vragen ben ik erachter gekomen dat de doelgroep zich niet alleen wil richten op natuurlijke producten, maar ook met ander materiaal aan de slag wil gaan. Materiaal zoals stof, plastic, papier, kleding, folie etc. Daarom ben ik gaan experimenteren met een paar van deze materialen. Tot nu toe met folie en kranten. Dit onderzoek is nog steeds bezig omdat ik de andere materialen ook wil proberen. Voor mijn experiment heb ik een oud telefoonhoesje van mij gebruikt. Allereerst ben ik aan de slag gegaan met de aluminium folie. Ik heb nagedacht hoe ik dit het beste sterk kon maken om om een hoesje heen te wikkelen. Wanneer je folie tot een propje maakt wordt het heel sterk want je krijgt het dan niet meer uit elkaar zonder dat je het kapot moet scheuren. Dus heb ik dit om het bestaande telefoonhoesje heen gevouwen. En het bleef heel goed zitten en het zag er goed uit. Ander materiaal waar ik mee aan de slag gegaan ben is een krant. Ik heb allemaal stukjes krant gescheurd. Toen heb ik deze met water nat gemaakt (en geprobeerd ze niet te laten scheuren) en deze om het oude telefoonhoesje heen gevouwen. Maar dit werkte niet. De stukjes krant vielen er met hetzelfde tempo er weer af. Toen heb ik een beetje papier-maché lijm klaargemaakt. Ik heb de stukjes krant in de papier-maché pot gedoopt en op het bestaande telefoonhoesje geplakt. Gelukkig bleven deze stukjes wel zitten en na dat het opgedroogd was zag het het ook super leuk uit. Allemaal stukjes krant over elkaar heen geplakt op de achterkant van je telefoon.

8 Experiment 3 Het derde experiment staat al wel vast maar moet nog uitgevoerd worden. Voor dit experiment ga ik onderzoeken hoe ik het beste een mal kan maken waarmee een telefoonhoesje gegoten kan worden. De benodigdheden (siliconenrubber) heb ik besteld, maar dit is nog steeds niet binnen. Waarschijnlijk komt dit door het paasweekend waardoor het een langere levertijd heeft. Zodra dit product binnen is ga ik aan de hand van tutorials proberen een mal te maken. Mocht dit niet lukken ga ik kijken of het met een 3D printer ook kan. Door een mal te printen met de 3D printer. Hiervoor heb ik op internet gezocht hoe ik dit kan aanpakken. Hieronder diverse websites die mij iets meer duidelijkheid gegeven hebben over het maken van een mal: Latex vormrubber mal Mal van siliconenrubber Ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat en ik vind het een leuke opdracht om aan te werken. Ik heb veel geleerd van de experimenten en de dingen die ik onderzocht heb op internet en offline.

9 Manifesto Link uitgebreide manifesto

10 Reflectie DesignThis was voor mij een leerzaam vak. Voor dit project ben ik zo veel mogelijk uit mijn comfort zone gestapt en heb ik mezelf uitgedaagd om zo min mogelijk bezig te zijn met het ontwerpen op mijn laptop omdat ik dit altijd al doe. Aan het begin van het kwartaal wist ik niet waar ik moest beginnen. Het is zo n grote en vrije opdracht. Persoonlijk hou ik meer van wat meer richtlijnen en specificaties waar ik me aan kan houden zodat ik op een eindproduct kom. Dus dit is voor mij al een uitdaging. Er zijn veel dingen die ik leuk vind en die mij inspireren. Maar om daar een opdracht van te maken is voor mij nog erg lastig. De lessen waren voor mij erg fijn omdat hier iedereen zijn/haar ideeën vertelde en we elkaar feedback konden geven. Op zo n manier krijg ik zelf ook altijd ideeën waar ik wat aan zou kunnen hebben. De eindpresentatie die in pecha kucha stijl gehouden moest worden vond ik een heel spannende manier om te presenteren. Ik dacht dat ik veel te veel tijd over zou hebben bij iedere foto, maar dit bleek vaak het tegenovergestelde. Door de 20 seconden limiet ben ik verplicht om een sterk verhaal te vertellen. Deze manier van presenteren heb ik nooit eerder gedaan, maar vind ik wel een heel goede manier dus dat ga ik zeker vaker gebruiken. Het presenteren aan de hand van afbeeldingen zonder tekst komt vaak veel meer over dan het neerzetten van tekst in de presentatie. Afbeeldingen worden ook beter onthouden door de luisteraars. De feedback die ik er op kreeg aan de hand van de beoordelingsblaadjes was een beetje neutraal. Echte tips waar ik wat aan zou kunnen hebben zaten er niet bij. Wel dat ik dus mijn experimenten die ik nog niet heb uitgevoerd moest uitvoeren om nog meer inzicht te krijgen. Ik ben heel benieuwd naar kwartaal 2 als ik het concept ga uitwerken. Het eerste kwartaal vond ik al uitdagend en spannend, dus ik ben nog benieuwder naar de eindresultaten die in kwartaal twee zichtbaar zullen zijn.

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4 DesignThis! 2 Create fase Michelle Plaisier 0848133 - CMD3C Kwartaal 4 REC VER INHOUD Inleiding 4 Concept 5 Mijn proces - visualisatie 6 Mijn proces - toelichting 7 Feedback test DareThis 9 Tutorials 10

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

T & T Portfolio. Loes. Klas ---

T & T Portfolio. Loes. Klas --- T & T Portfolio Loes Klas --- Inhoud In dit document leest uw over mijn persoonlijke informatie, ook ziet uw over mijn competenties en hoe ik daar in gegroeid ben. Uw ziet bewijs stukken van hoe de competenties

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

DAG 1 DINSDAG 18 NOVEMBER

DAG 1 DINSDAG 18 NOVEMBER Foto 18 DAG 1 DINSDAG 18 NOVEMBER Juf Joke van groep 8b heeft s ochtends vertelt aan de groep dat we een 3d printer gaan bouwen. Je hebt misschien vast wel eens een 3d printer gezien of ervan gehoord.

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum:

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: 17-01-2016 Inhoudsopgave Mijn idee... 3 Proces... 4 PMI s... 10 Mijn idee Voor het project If This Then That wilde ik een

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Jonne: Ik heb altijd met veel plezier rijles gehad van Nico Aperloo. De reden dat ik bij zijn rijschool een lessenpakket heb genomen is door het feit dat Nico bekend staat als iemand die veel

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

les Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen*

les Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen* Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: les 1 Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen* Vraag 3 Ik had zelf het volgende bedacht: Vraag

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is.

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. BVMBO organiseert de wedstrijd Beste rekenidee mbo voor rekendocenten uit het mbo. Een idee kan bestaan uit bijvoorbeeld inspirerende materialen voor rekenlessen

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders Moeders voor Moeders Nu jullie weten dat ik zwanger ben, wil ik hier zeker vaker op terug gaan komen. Jullie hebben mijn verhaal kunnen lezen over de moeite die ik heb moeten doen om zwanger te worden.

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1.

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. Leonie van Drunen Klas: 1VTA 05-11-2014 Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. - Wat heb ik me voorgenomen? Om het gegeven thema ruimte te bepalen, heb ik mezelf eerst de vragen

Nadere informatie

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Snuffelstage Exact Kjell Ouwendijk Klas 2D Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Begeleiding school: Mevrouw Lindenbergh 22 oktober 2018 Inleiding Vanuit school

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development Persoonlijke reflectie Project Agile Development Naam: Dewi van Aalderen Project: WaagSociety Team: WGS10 Inleverdatum: 12 juni 2017 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Bijdrage... 3 3. Waar ben ik trots op?...

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Huishoudbeurs 2016 + shoplog

Huishoudbeurs 2016 + shoplog Huishoudbeurs 2016 + shoplog Elk jaar weer is het de traditie om samen met mijn beste vriendin naar de huishoudbeurs te gaan. Mijn plan was, om heel voorzichtig daar aan haar te vragen of ze het erg vond

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker. Meer tools nodig? Kijk op

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker.  Meer tools nodig? Kijk op Actie toolbox van idee naar actie Auteur: Bas Bakker www.basblogt.com 1. Inhoudsopgave 2. Van idee naar actie... 3 3. Het idee...6 4. Drie grote stappen bepalen...8 5. Experiment: Je eerste klant... 9

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Presenteren Eindverslag. Maarten Meij Cmd1b 11 april, 2012

Presenteren Eindverslag. Maarten Meij Cmd1b 11 april, 2012 Presenteren Eindverslag Maarten Meij 0848912 Cmd1b 11 april, 2012 Presenteren, Opdracht 1 Mijn mening over mijn presentatie: Ik vond het zelf niet heel erg goed. Het was vrij kort, ik had op een gegeven

Nadere informatie

Designopdracht Groenten pimpen

Designopdracht Groenten pimpen Designopdracht Groenten pimpen Opdracht Groenteboer Gert Stoofpeer maakt zich zorgen! Kinderen (vooral kleuters) eten te weinig groenten. Kinderen vinden groenten vaak niet lekker en niet leuk. Gert wil

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

Trendbronnen. Geke Cornelissen

Trendbronnen. Geke Cornelissen Trendbronnen Geke Cornelissen Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Trendbron 1: Het Nieuwe Instituut Blz. 4 Trendbron 2: Print the Legend Blz. 6 Trendbron 3: Online trends 2014 in 60 minuten Blz. 7 Trendbron

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Evaluatie. Rots & Water

Evaluatie. Rots & Water Evaluatie Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk Brunssum - Onderbanken Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 Algemene Basisschool Dol-fijn Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Klooikoffer tapenen! tekenen? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Speel spannende spelletjes. Hoe groot kun jij

Klooikoffer tapenen! tekenen? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Speel spannende spelletjes. Hoe groot kun jij let op: al het klooien is op eigen risico! ;) lekker samen klooien! Klooikoffer tapenen! Speel spannende spelletjes Hoe groot kun jij tekenen? Kun je van het bos een relaxte hangplek maken? Hoe snel gaat

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Thinking of Art - Stijl Document

Thinking of Art - Stijl Document Thinking of Art - Stijl Document Door Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 28-11 - 2014 Stijl: Star Wars Stijl onderzoek Star Wars Star wars zijn Amerikaanse sci-fi films die zich afspelen in een andere galaxy.

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

CMS WEEK 5. Opdracht: Dinsdag 30 september

CMS WEEK 5. Opdracht: Dinsdag 30 september CMS WEEK 5 Dinsdag 30 september Opdracht: De luchtvervuiling in de grote steden is zo ernstig geworden, dat kinderen en volwassen buiten een mondkapje moeten dragen tijdens spitsuren. Mondkapjes zijn niet

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4

Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4 Door: Arne Bernards Klas: MTD1a4 Inhoud Inleiding... 2 Planning... 3 Plan van aanpak (Pva)... 4 Interview met Frans Cox... 6 Concurrentie analyse... 7 Pakket van eisen en wensen... 9 Ideeschetsen...11

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R BEN JIJ SNELLER DAN JE SCHADUW? Jullie gaan een exhibit ontwerpen waarbij jullie de bezoekers kennis laten maken met de eigenschappen van glow-in-the-dark -verf. Met de exhibit kunnen de bezoekers hun

Nadere informatie

Enquete ouders timmerdorp 2011. Waardering voor inzet en ruimte voor verbetering

Enquete ouders timmerdorp 2011. Waardering voor inzet en ruimte voor verbetering Enquete ouders timmerdorp 2011 Waardering voor inzet en ruimte voor verbetering Bestuur timmerdorp Egmond Binnen, april 2012 Inhoudsopgave 1 Enquête ouders timmerdorp 2011...3 2 Samenvatting enquête en

Nadere informatie

Verslag Look & Inspire

Verslag Look & Inspire Verslag Look & Inspire Erik de Beurs Game Design 3012400 G&IA Inleiding De fascinatie voor plectrums komt voor uit wat een plectrum in essentie is. Plectrums zijn op zichzelf namelijk maar gek gevormde

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef.

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef. - Wat ga jij doen en wat gaan de kinderen doen? Beschrijf de opzet voor iemand die de les niet kent. Het thema bouwen is deze week geïntroduceerd. Voordat ik met het liedje aanleren begin, gaan wij eerder

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F

Les 1 woordenschat 2F Het Repair Café Woorden van deze les toegankelijk ter inzage de reparateur de deskundige inspireren overdragen er de waarde van inzien opdoen de concurrentie professioneel Wat weet je al? 1. Hoe goed ken

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Link naar de Prezi: http://prezi.com/tqiod1asarcg/kersenpitje/?kw=view-tqiod1asarcg&rc=ref-19707371 Het kussentje is gevuld met kersenpitjes.

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Voeding, gaatjes en tanderosie

Voeding, gaatjes en tanderosie Auteur Silvia Drent Laatst gewijzigd 02 July 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/60962 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HOE WERKT EEN FOTOCAMERA? Jullie gaan een exhibit ontwerpen waarbij jullie de bezoekers laten ontdekken hoe een fotocamera werkt. Dat doen jullie door een camera obscura te maken. Dat is een soort voorloper

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Opening Schoolplein. Donderdag 22 februari is het vernieuwde. Wat zijn we allemaal trots op zo n leuk en mooi nieuw plein!

Nieuwsbrief. Opening Schoolplein. Donderdag 22 februari is het vernieuwde. Wat zijn we allemaal trots op zo n leuk en mooi nieuw plein! Nieuwsbrief Opening Schoolplein Februari 2018 IN DIT NUMMER: Opening Schoolplein 1 Open dag 21 maart 2 Nederlands kampioenschap Ski en snowboard 3 Gratis activiteit sportservice 4 GGD Flits 5 Kinderdisco

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Inhoud Voorwoord 9 Inleiding 10 Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Mind-app 15 De kracht van de mindmap 16 Overzicht en inzicht 16 Ordenen, onthouden en bedenken 17 Een mindmap voor alles! 17 Gebruik

Nadere informatie

PROCES DEELOPLOSSINGEN EN VERBETERINGEN VERZINNEN

PROCES DEELOPLOSSINGEN EN VERBETERINGEN VERZINNEN DEELPROBLEMEN BEPALEN DEELOPLOSSINGEN EN VERBETERINGEN VERZINNEN SOORT 1. Hoe gaan jullie de deelproblemen die nog moeten worden opgelost bepalen? 2. Kunnen jullie toetsen aan eisen en wensen? 3. Kunnen

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND?

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? 2 TOT 4 UUR Groep 4 5 6 7 8 Begin november 1963 ontstond er een nieuw eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van IJsland. Een week eerder

Nadere informatie

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard.

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. KLANTTEST Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksvraag 3. Vraagstuk 4. Doelstelling 5. Hypothese 6. Functieomschrijving

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

PROCES DEELPROBLEMEN BEPALEN

PROCES DEELPROBLEMEN BEPALEN PROCES DEELPROBLEMEN BEPALEN 1. Hoe gaan jullie de deelproblemen die nog moeten worden opgelost bepalen? 2. Kunnen jullie toetsen aan eisen en wensen? 3. Kunnen jullie het vragen aan anderen? Aan gebruikers,

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie