De preventie-piramide: Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De preventie-piramide: Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag."

Transcriptie

1 De preventie-piramide: Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag. Op onze school willen we de kans op een aangename en veilige leeromgeving vergroten. In de klas: door veel samen te werken, samen te vieren in o.a. projecten, door sociale vaardigheden te oefenen, enz Uit de klas: door op de speelplaats onze gedragscode (1) na te leven, bij conflicten zelf oplossingen te zoeken onder begeleiding van onze bemiddelaars (2) of door aan de leerkracht te melden als er wordt gepest (3). Want pesten tolereren wij niet! De preventiepiramide is een model dat ons hierbij helpt. Het biedt ons een kader om verschillende mogelijke maatregelen naast elkaar te nemen. Daarnaast zorgt dit model ervoor dat wij deze maatregelen op elkaar afstemmen en er een consistent geheel van maken. Op deze manier blijft de LEEFkwaliteit centraal staan bij de aanpak van probleemgedrag. Het probleem staat centraal, niet de veroorzaker/leerling.

2 De vijf niveaus De piramide is opgebouwd uit vijf niveaus (niveau 0 tot en met 4) die verbonden zijn met LEEFkwaliteitgerichtheid en met probleemgerichtheid. 1. Niveau 0 = de samenleving in haar verschillende aspecten = onze leerlingenpopulatie Niveau 0 is geen actieniveau. Wij zijn gebonden aan onze inplanting in de buurt en gemeente, aan onze leerplandoelen, aan politieke beleidskeuzes, enz Bijvoorbeeld: onze school bestaat uit twee campussen: campus 7 (1 ste, 2 de en 3 de leerjaar) en campus 13 (4 de, 5 de en 6 de leerjaar) en één wijkschooltje (1 ste en 2 de leerjaar). Bijvoorbeeld: een derde van onze leerlingen zijn kinderen van militairen. Bijvoorbeeld: Leopoldsburg staat in Limburg op de derde hoogste plaats aangaande aantal kansarme gezinnen/kinderen.

3 LEEFkwaliteitsgerichte niveaus 1 en 2 2. Niveau 1 = algemeen kwaliteitsbevorderend klimaat De maatregelen op niveau 1 hebben niet als doel preventief te werken. Op dit niveau worden initiatieven genomen die er voor zorgen dat IEDEREEN zich goed voelt op school. Hierdoor zijn ze indirect preventief. Wij proberen op een positieve manier iedereen betrokken te maken met het schoolgebeuren zodat iedereen de school kan ervaren als een aangename leef-, werk- en ontmoetingsplaats. Dit vraagt om een goede klasen schoolorganisatie, een verzorgde infrastructuur, TIJD voor feesten en ontmoetingen en overleg, enz Bijvoorbeeld: leerlingen krijgen in de klas en op de speelplaats taken en leren op deze manier omgaan met eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: blije gebeurtenissen vieren wij samen. Ook wordt er plaats en tijd vrijgemaakt om droevig nieuws samen te gedenken.

4 3. Niveau 2 = algemene preventiemaatregelen Op niveau 2 werken we direct preventief. Het doel is om via de genomen maatregelen de school (leerlingen, leerkrachten, ouders) meer draagkracht te geven. Er wordt vertrokken vanuit een probleem, maar via een positieve ingesteldheid wordt het probleem opgevangen om het in de toekomst te vermijden. Structurele maatregelen worden ingebouwd in het schoolbeleid. Bijvoorbeeld moeilijk gedrag wordt bespreekbaar gemaakt in een multidisciplinaire overleg en schade aan infrastructuur wordt onmiddellijk hersteld. Daarnaast werken we aan positief volgehouden gedrag. Bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor werkpunten in het opvoedingsrapport, door aan sociale vaardigheden te werken. Bijvoorbeeld: om verveling op de speelplaats tegen te gaan kunnen de leerlingen spelmateriaal kiezen uit spelkoffers. Bijvoorbeeld: om leerlingen positief te leren omgaan met ruzie kunnen ze terecht bij een bemiddelaar (2).

5 Bijvoorbeeld: goede afspraken maken goede vrienden. In het begin van het schooljaar vragen wij iedereen (leerlingen, leerkrachten en ouders) onze gedragscode te ondertekenen. Zo toont iedereen zijn engagement om van onze school een aangename leef- en leergemeenschap te maken. PROBLEEMgerichte niveaus 3 en 4 4. Niveau 3 = specifieke preventiemaatregelen Ook op niveau 3 wordt er vertrokken vanuit een probleem. Het probleem wordt in de verf gezet omdat het leef- en leerklimaat kan belasten of bedreigen. Er worden probleemgerichte antwoorden gezocht of maatregelen genomen om het probleem te voorkomen. Preventiecampagnes met informatie, sensibilisatie of vorming binnen verschillende thema s vinden hier hun plaats alsook kringgesprekken rond problemen of trainingen voor risico leerlingen. Bijvoorbeeld: wanneer een leerling het moeilijk heeft wordt er steeds voor gezorgd dat er een leerkracht in de nabijheid is.

6 Bijvoorbeeld: wanneer samenspelen voor een leerling moeilijker lukt wordt er gewerkt met een positieve gedragskaart of volgkaart. Bijvoorbeeld: een leerling met een bloedziekte of suikerziekte krijgt een foto met daarbij noodnummers op het medicijnenkastje geplakt. Zo weet de leerkracht die deze leerling moet verzorgen onmiddellijk dat deze leerling een risico leerling is. Bijvoorbeeld: wanneer de leerlingen van het vijfde leerjaar zich aanmelden om deel te nemen aan de training voor bemiddelaar, dan wordt er niet enkel gekeken of de leerlingen voldoende taalvaardig zijn. In overleg wordt ook besproken om een risico leerling aan te moedigen de training te volgen. 5. Niveau 4 = curatieve maatregelen (interventie) Op niveau 4 is de probleemgerichtheid het grootst, want het probleem MOET onmiddellijk stoppen. We zoeken op dit niveau naar maatregelen die er voor kunnen zorgen dat er een oplossing komt, dat escalatie wordt voorkomen of dat er aan een snelle afhandeling kan gewerkt worden. We houden in het oog dat de leef- en leerkwaliteit voor iedereen kan behouden blijven of hersteld worden.

7 Dit geldt zowel voor slachtoffer als voor dader, als voor medeleerlingen, leerkrachten, de school, de buurt, enz Bijvoorbeeld: bij pestgedrag kan de No Blame - methode (3) opgestart worden. Bijvoorbeeld: leerlingen die de leef- en leerkwaliteit blijven bedreigen kunnen in samenspraak met de ouders een gedragscontract krijgen. Bijvoorbeeld: leerlingen die schade toebrengen aan materiaal of aan medeleerlingen worden aangemoedigd deel te nemen aan een herstelgesprek. Een effectief beleid combineert twee soorten maatregelen werkt op drie niveaus en streeft verschillende doelen na. Het preventiebeleid werkt omdat we aan een mentaliteitsverandering werken (attitudevorming) én structurele maatregelen nemen.

8 Bij attitudevorming denken we aan leren een ik-boodschap te geven. Leren samen te werken (al dan niet via coöperatief leren). Leren elkaar te bemoedigen en complimenten te geven, enz.. Bij structurele maatregelen grijpen wij in op de omgeving door onze speelplaats aan te passen, door iets dat stuk ging onmiddellijk te herstellen, door overleg te creëren daar waar nodig, door er oog voor te hebben dat bij een gebeurtenis of bij veranderingen steeds IEDEREEN op de hoogte wordt gebracht, enz Doelen op niveau van de leerlingen Het aantal leerlingen met een positief zelfbeeld en sociale competentie vermeerderen. Relationele vaardigheden via spel en interactie vergroten. Betrokkenheid verhogen door verantwoordelijkheden aan te bieden. Het zelfbeeld verhogen door uitdrukking te kunnen geven aan gedachten, gevoelens, sfeer, beelden, De leerlingen leren een preventieve houding aan te nemen bij pestproblemen. De leerlingen leren een ik-boodschap verwoorden. In conflictsituaties zelf oplossingen bedenken, enz

9 Doelen op niveau van de leerkrachten Optimaliseren van de sociale competenties door de wereld als een geheel te zien zodat leerlingen zich in elke situatie kunnen terugvinden of een herkenningspunt als houvast hebben. Een klasklimaat creëren waarin open communicatie en expressie bevorderd worden. Gericht werken aan de socio-emotionele competentie van de leerlingen via aangepast inhouden, materialen en activiteiten. Kansen bieden zodat leerlingen van elkaar leren. Kansen bieden eigen verantwoordelijkheden te nemen. Op een planmatige wijze hulp bieden bij problemen op sociaal-emotioneel gebied in samenwerking met collega s. De leerlingen taalvaardig maken bij het (h)erkennen en oplossen van problemen. Het aanleren van oorzaken en gevolgen die acties en reacties bij handelingen en communicatie teweegbrengen om zo pestgedrag tegen te gaan, enz

10 Doelen op niveau van de school Intercultureel samenleven en samen leren door de diversiteit aan te wenden als een positief gegeven. Een verbondenheid creëren die openstaat voor ruimere inzichten, attitudes en vaardigheden. Een omgangsstijl ontwikkelen die getuigt van sensitiviteit en inlevingsvermogen. Een visie en gelijkgericht handelen ontwikkelen om socio-emotionele ontwikkeling te realiseren en te professionaliseren, enz Met de preventiepiramide aan de slag: stappen en voorbeelden. Stap 1: preventieve maatregelen inventariseren. Alle initiatieven, acties en maatregelen die bijdragen tot het welbevinden in de klas en op school worden in de vier niveaus (niveau 1 t.e.m. 4) ingedeeld. Tegelijkertijd worden ook alle initiatieven, acties en maatregelen die deel uitmaken van het zorgbeleid in deze vier niveaus geplaatst. Op deze manier wordt duidelijk wat er reeds gebeurt op onze school.

11 Bijvoorbeeld: Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Specifieke preventie Leefklimaatbevordering Algemene preventie Probleemaanpak - Belonen en - Werken aan - Nabijheid - Oudergeaanmoedigen sociale van de lkr. sprekken- - Positief omgaan vaardigheden bij moeilijke - No Blame met ruzie momenten - Klas-afspraken - Negatief - Kansen geven tot - - Gedragsgedrag eigen Schoolafspraken contract voorkomen verantwoordelijkheid - Kansen tot door warm samenwerking contact, - Samen vieren - Taken - Spelkoffers - Conflictbemiddeling - Gedragscode structuur, pos. aandacht - Oog voor risicolln. - Pos. Gedragskaarten, volgkaarten

12 Stap 2: bespreekbaar maken welke maatregelen veel aandacht krijgen en welke de onderbelichte vlekken zijn. Onmiddellijk is duidelijk welke maatregelen veel aandacht krijgen. Via de preventiepiramide kan je dit goed visualiseren. Zo ontdek je wellicht ook de onderbelichte vlekken. Dit bespreekbaar maken in het team is belangrijk. Bijvoorbeeld: dankzij onze gedragscode houden leerlingen zich goed aan de afspraken. Echter, het kan steeds gebeuren dat leerlingen onverantwoord gedrag gebruiken en iets stuk maken. De gedragscode vermeldt duidelijk welke de gevolgen zijn. Soms is het belangrijk naast deze gevolgen ook een herstelgesprek te voeren (meestal samen met de directeur). In bovenstaand kader is dit herstelgesprek een onderbelichte vlek. Hierover wordt tijdens een personeelsvergadering gesproken. Stap 3: samenhang zichtbaar maken, ordenen. Acties toetsen aan de doelen van de school. We streven er op school naar dat iedereen op een kwaliteitsvolle en aangename manier kan leren, leven, samenwerken en samen spelen. Door na te gaan of alle maatregelen dit doel nastreven, krijg je een goed beeld van de samenhang van de aanwezige initiatieven. Als er samenhang ontbreekt, geeft de piramide een goed beeld in welke richting je moet verder zoeken.

13 Bijvoorbeeld: wanneer leerkrachten niet positief met ruzies omgaan, dan kunnen de bemiddelaars hun werk niet doen bij conflicten. Hier leren de leerlingen dan niets uit. Bijvoorbeeld: wanneer er geen nabijheid is van leerkrachten bij moeilijke momenten, dan zullen oudergesprekken moeizamer verlopen of gedragscontracten onvoldoende onderbouwd zijn. Stap 4: blik verruimen en keuzes maken en prioritaire doelstellingen kiezen. Zorg dat je niet blijft steken op één of twee interventieniveaus. ELK niveau krijgt aandacht. Wanneer je als school veel aandacht geeft aan niveau 1-2 (welzijn van iedereen) ga je wellicht weigerachtig staan tegenover controleren en sanctioneren. Wanneer je veel aandacht geeft als school aan niveau 3-4 (controle en sanctioneren) verlies je het welbevinden van iedereen uit het oog. Op deze manier kom je als school in een spanningsveld terecht. Daarom kiezen wij voor een én-én-benadering. Wij kijken breed naar verschillende maatregelen op de verschillende niveaus. We houden de positieve oriëntatie voor ogen en zoeken voortdurend naar het evenwicht tussen attitudevorming en structurele maatregelen. Bij onevenwicht kiezen we niet voor brandjes blussen. We kiezen een prioritair doel dat wordt getoetst aan het hoger liggend doel iedereen kan deelnemen aan een kwaliteitsvolle en aangename manier van leven, leren, samenwerken en samen spelen.

14 Bijlage: Gedragscode (1) De gedragscode is een duidelijke beschrijving van de normen en waarden voor het gedrag van onze leerlingen. Onze gedragscode geeft aan hoe wij verwachten dat onze leerlingen zich gedragen tegenover andere leerlingen, tegenover materiële zaken en tegenover de leerkrachten in de klas, maar vooral op de speelplaats. Op deze manier helpt iedereen mee aan het creëren van een aangename leer- en speelomgeving. Deze gedragscode speelt ook een belangrijke rol in de sociale veiligheid. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Kinderen die er toch voor kiezen zich niet aan onze gedragscode te houden, worden daarvoor gesanctioneerd. De gevolgen zijn op voorhand bekend aan de leerlingen en de ouders. Alle kinderen én ouders hebben in het begin van het schooljaar de gedragscode ondertekend. Je kan deze gedragscode terugvinden in het schoolreglement én in de schoolagenda van je zoon of dochter. conflictbemiddeling (2) dóór kinderen uit het vijfde leerjaar vóór alle kinderen van de lagere school op de speelplaatsen van nummer 7 en 13

15 Na een zeer intensieve training zullen er vanaf februari tijdens de middagspeeltijden vijfdeklassers aanvangen met het bemiddelen van conflicten. Dit houdt in dat kinderen, indien zij dit zelf wensen, bij onenigheden beroep kunnen doen op een neutrale partij, de zogenaamde bemiddelaars*. Uitgaande van een kindvriendelijk maar stevig onderbouwd stappenplan worden kinderen die het oneens zijn, gestimuleerd om echt naar elkaar te luisteren en samen naar een oplossing te zoeken. Dit alles gebeurt in de daarvoor voorziene bemiddelingsruimte in de onmiddellijke nabijheid van de speelplaats. Het is niet de bedoeling dat onze vijfdeklassers de rol van de toezichthoudende leerkrachten zullen overnemen. Deze blijven vanzelfsprekend hun taak vervullen. Het is vooral de bedoeling dat kinderen van kinderen enkele belangrijke basishoudingen meekrijgen. *Conflicten geweldloos oplossen: Een training voor leerlingen in conflictbemiddeling, conflictbemiddeling door peer group. cmgj vzw. Pesten stoppen stap voor stap! De No-Blame methode (3) Op onze school werken wij preventief rond pesten en storend gedrag. Dat doen wij door een positief schoolklimaat op te bouwen en door de sociale en communicatieve vaardigheden te versterken. Maar ondanks deze waardevolle inspanningen zullen pesterijen nooit helemaal verdwijnen.

16 Uit ervaring weten wij dat ook de pester vaak een kind met problemen is, een kind dat hulp nodig heeft. En is het belangrijkste doel niet dat de pester stopt en dat de sfeer in de klas weer goed wordt? Daarom kiezen wij op onze school voor de Engelse No Blameaanpak. Met deze methode worden de leerlingen betrokken bij het zoeken naar een oplossing. Alle kinderen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid, want het pesten MOET stoppen. Op deze manier is de No Blame-aanpak een kindvriendelijke manier om met elke pestsituatie om te gaan. *Pesten stoppen stap voor stap, de No Blame-aanpak in theorie en praktijk op de basisschool, Leefsleutels vzw,2005 Mieke Gielis, zorgcoördinator niveau lager onderwijs Sint-Michiel Leopoldsburg

Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag.

Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag. Hoe wij werken aan welbevinden EN aan de preventie van probleemgedrag. Sint-Michiel van 2,5 tot 18 jaar Kleuterschool Lagere school Middenschool Secundaire school Artist Trading Cards Campus 7-9-13 Campus

Nadere informatie

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt.

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt. Plagen is vooral een spel en het gebeurt vaak tussen vrienden. Het spel gaat om te kijken of je creatief kan reageren en dat waardeer je. Pesten is herhaaldelijk uitoefenen van lichamelijke en/of geestelijke

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

Werken aan een warme school

Werken aan een warme school DE LUCHTBALLON Werken aan een warme school Werken aan een goed gevoel op school Antipestbeleid Werken aan een warme school werken aan een goed gevoel op school Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode

Nadere informatie

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 Hoofdstuk 9. Pesten Pesten, wij willen er SAMEN iets aan doen! Inleiding In onze school zijn we reeds verschillende jaren

Nadere informatie

Samen goed voor elkaar!

Samen goed voor elkaar! Samen goed voor elkaar! Omgangsprotocol Sint Maartenschool Pesten op school Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

ruzies conflicten pesterijen KIES VOOR PEERMEDIATION LAAT EEN CONFLICT HET SCHOOLKLIMAAT NIET VERPESTEN

ruzies conflicten pesterijen KIES VOOR PEERMEDIATION LAAT EEN CONFLICT HET SCHOOLKLIMAAT NIET VERPESTEN ruzies conflicten pesterijen KIES VOOR PEERMEDIATION LAAT EEN CONFLICT HET SCHOOLKLIMAAT NIET VERPESTEN Wat staat er in dit boekje? Wat betekent peer mediation? Wanneer komen leerlingbemiddelaars tussenbeide?

Nadere informatie

Pestactieplan. Dit pestactieplan bestaat uit twee delen : Het preventieve en het remediërende deel.

Pestactieplan. Dit pestactieplan bestaat uit twee delen : Het preventieve en het remediërende deel. Pestactieplan Als school zijn wij er ons van bewust dat er gepest kan worden op school, buiten de school of via sociale media. Daarom hebben wij een pestactieplan opgesteld. Dit pestactieplan bestaat uit

Nadere informatie

Infobrochure Anti-pestbeleid

Infobrochure Anti-pestbeleid Infobrochure Anti-pestbeleid 2 Beste ouder, Zoals u wellicht weet, besteden wij op school aandacht aan het zich goed voelen binnen de groep. Samen met de kinderen trachten wij een veilige omgeving te creëren

Nadere informatie

- Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden.

- Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden. Overzicht anti-pestactieplan Gaspard de Colignyschool- School met de Bijbel Preventief Schoolniveau - Babbel - spel Dit is een spel die leerlingen op een speelse manier laat oefenen in sociale vaardigheden.

Nadere informatie

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR Pesten! Wij zeggen neen!

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR   Pesten! Wij zeggen neen! BROCHURE LEERKRACHT GBS EIKENLAAR www.eikenlaar.be Pesten! Wij zeggen neen! Is het pesten of plagen? Hoe herken ik pesten? Wat kan ik doen tegen pesten? Gesprek aangaan met pester en slachtoffer. Stappenplan.

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Pesten en plagen. 3 Aanpak van de school. 3.1 Preventieve maatregelen

1 Inleiding. 2 Pesten en plagen. 3 Aanpak van de school. 3.1 Preventieve maatregelen 1 Inleiding Pesten is een veelvoorkomend gedrag bij kinderen. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen zich goed voelt op onze school, willen we het pesten preventief en concreet aanpakken. Daarom

Nadere informatie

DEEL 1. Pesten aanpakken en voorkomen. De dynamiek van pesten en gepest worden. (c) hilde.leonard@pandora.be 1. Begeleiding: Hilde Leonard

DEEL 1. Pesten aanpakken en voorkomen. De dynamiek van pesten en gepest worden. (c) hilde.leonard@pandora.be 1. Begeleiding: Hilde Leonard Pesten aanpakken en voorkomen Info-avond voor ouders GILKO Merelbeke, 28 januari 2016 Begeleiding: Hilde Leonard opleiding pedagogiek KUL mama van een zoon van 13 jaar 10 jaar vormingswerk met jongeren

Nadere informatie

Pestactieplan Sint-Amandusschool. Anti-pestcontract op onze school

Pestactieplan Sint-Amandusschool. Anti-pestcontract op onze school Pestactieplan Sint-Amandusschool Anti-pestcontract op onze school Ik houd me aan de leefregels op onze school: Eerlijkheid bovenal! Agressie en geweld bannen we uit onze school! We tonen respect voor ieders

Nadere informatie

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties Inhoud Pestprotocol openbare basisschool De Krijtmolen Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten Preventief werken, hoe doen we dat? Signalen van pestgedrag Stelregels Klassenregels Aanpak van ruzies

Nadere informatie

Speel je met ons mee?

Speel je met ons mee? Nieuwsbrief april 2017-2018 Speel je met ons mee? Leren door te spelen, spelen met elkaar, spelen en zo leren, leren van elkaar! Aangezien we het volledige schooljaar werken rond het thema Speel je met

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar!

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar! Gedragsprotocol Trots zijn op jezelf en op elkaar! Voorwoord Op de Ekke de Haan verwachten we dat de leerlingen, leerkrachten en ouders op een prettige manier met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat er

Nadere informatie

VISIETEKST. Pesten op school

VISIETEKST. Pesten op school Wat wil je worden? vroeg de juf t was in de derde klas Ik keek haar aan en wist het niet Ik dacht dat ik al iets was. Toon Hermans VISIETEKST Pesten op school Pesten komt helaas op iedere school voor.

Nadere informatie

Aanpak van pesten op school

Aanpak van pesten op school Aanpak van pesten op school 1. Positionering Pesten is geen probleem dat zich gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt zich vaak in het verborgene af en dat alleen al maakt het moeilijk om er greep op

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

Pestprotocol Nutsscholen Oss. Pestprotocol Nutsscholen Oss

Pestprotocol Nutsscholen Oss. Pestprotocol Nutsscholen Oss INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 2. Handelingsprotocol aanpak van pestgedrag 3. Op welke wijze wordt in onze school gewerkt aan het voorkomen van pestgedrag? 4. Welke maatregelen worden

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad

ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad 1 ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad Doelstelling 1: WELBEVINDEN: scheppen van een veilig klasklimaat, een proactieve aanpak LEERLINGENNIVEAU Groepsactiviteiten die het positief zelfbeeld

Nadere informatie

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen.

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen. Bijlage 9 Pestprotocol Pesten is niet een probleem dat zich gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt zich vaak in het verborgene af en dat alleen al maakt het moeilijk om er greep op te krijgen. Als school

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan van het St.

PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan van het St. PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan 2012-2013 van het St. Bonifatiuscollege HET PESTPROTOCOL Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE BASISSCHOLEN

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE BASISSCHOLEN ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE BASISSCHOLEN 1. Inleiding Sinds 2002 biedt Leefsleutels vormingen aan over de No Blame-methode bij pesten. Omdat er na vijf jaar nog geen cijfers bestaan

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Is meestal te verdragen, maar kan ook kwetsend zijn. Is negatief en altijd kwetsend bedoeld

PESTPROTOCOL. Is meestal te verdragen, maar kan ook kwetsend zijn. Is negatief en altijd kwetsend bedoeld Basisschool De Rijdtmeersen Kasteelstraat 32 9660 Brakel PESTPROTOCOL Dit pestprotocol heeft als doel, alle kinderen zich veilig te laten voelen op onze school zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan Anti- Pestprotocol Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan 1. Doel van het anti-pestprotocol Alle kinderen moeten zich op onze school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Dutch Cultural Centre De Bontekoe Bhd Sdn

Dutch Cultural Centre De Bontekoe Bhd Sdn Dutch Cultural Centre De Bontekoe Bhd Sdn Pestprotocol De Bontekoe Introductie Pesten is op veel Nederlandse en Vlaamse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs een veel voorkomend en niet makkelijk

Nadere informatie

Pestprotocol Nutsscholen Oss

Pestprotocol Nutsscholen Oss Pestprotocol Nutsscholen Oss Pestprotocol Nutsscholen Oss, versie 15 november 2013 1 INHOUD Bladzijde: 1. Waarom hanteren wij een pestprotocol 3 2. Op welke wijze wordt in onze school gewerkt aan het voorkomen

Nadere informatie

pestprotocol Het Volle Leven

pestprotocol Het Volle Leven pestprotocol Het Volle Leven 1 Inhoudsopgave blz.2 Voorwoord blz.3 Wat is pesten? blz.5 Een veilig klimaat blz.6 Het signaleren van pesten blz.7 Hoe gaan we op onze school met een pestprobleem om? 2 Voorwoord.

Nadere informatie

Pest protocol cbs De Rank Pagina 1

Pest protocol cbs De Rank Pagina 1 Pest protocol cbs De Rank Pagina 1 Pestprotocol Onze school is een school die bewust aandacht aan het omgaan met elkaar. Onze methode Kind op Maandag en Leefstijl (thematisch) worden ingezet om hier vorm

Nadere informatie

Jongerencoaching Raster

Jongerencoaching Raster Jongerencoaching Raster School is de plek waar jonge mensen kennis en vaardigheden ontwikkelen, maatschappelijk toegerust worden tot verantwoordelijke burgers en ondersteund worden hun talenten te ontwikkelen.

Nadere informatie

1. Inleiding. Wij dulden geen pestgedrag in onze school en vinden het belangrijk dat heel de schoolgemeenschap pesten ernstig neemt.

1. Inleiding. Wij dulden geen pestgedrag in onze school en vinden het belangrijk dat heel de schoolgemeenschap pesten ernstig neemt. S t appenplan pesten 1. Inleiding We vinden het belangrijk dat alle kinderen zich op school goed voelen. Toch blijkt uit onderzoek dat één op de vier kinderen uit het basisonderwijs slachtoffer zijn van

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

GOED GEDRAG. Presentatie schoolbeleid Algemene ouderavond 29 oktober 2013

GOED GEDRAG. Presentatie schoolbeleid Algemene ouderavond 29 oktober 2013 GOED GEDRAG Presentatie schoolbeleid Algemene ouderavond 29 oktober 2013 Kinderen in de groei naar zelfstandige zelfbewuste verantwoordelijke personen Ontwikkelingsopgave: Omgaan met leeftijdsgenoten (4

Nadere informatie

Het-voel-je-goed-op-school-beleid

Het-voel-je-goed-op-school-beleid Eerst en vooral willen we benadrukken dat pestbeleid zeker geen goed gekozen woord is. Anti-pestbeleid dekt al beter de lading, maar liever nog willen we werken aan een warme school en het hebben van een

Nadere informatie

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN 1. Inleiding Sinds 2002 biedt Leefsleutels vormingen aan over de No Blame-methode bij pesten. Omdat er na vijf jaar nog geen cijfers bestaan

Nadere informatie

Protocol Anti-pestbeleid

Protocol Anti-pestbeleid Protocol Anti-pestbeleid februari 2015 Inleiding Dit protocol anti-pestbeleid is opgesteld door een commissie binnen de school, bestaande uit een leerkracht, de intern begeleider en de leerkracht/gedragsspecialist.

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld Pestprotocol Versiedatum: oktober 2014 Status: versie 1 vastgesteld 1 Missie/visie van de Triangel: Missie Samen bereiken we meer. Visie Op de Triangel werken leerkrachten, kinderen en ouders samen om

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Het belang van een anti-pestprotocol Een positief en veilig klimaat is noodzakelijk voor kinderen om zich goed te ontwikkelen. Op IKC Zeven Zeeën doen we onze uiterste

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag.

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. Anti-pestprotocol Inhoudsopgave: - Waarom een anti-pestprotocol. - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. - Evaluatie. - Extra informatie 1 Waarom een anti-pestprotocol?

Nadere informatie

PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK

PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK INHOUD Voorwoord 3 Inleiding 3 Uitgangspunten 3 Doel 3 De werkwijze op het Kleurrijk 4 Preventief 4 Curatief 5 2 VOORWOORD INLEIDING Plagen en pesten worden vaak

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool de Bolderik

Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015 Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT Maurits.wysmans@ucll.be OMSCHRIJVING Pesten is een herhaaldelijk en langdurig blootstaan

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4F A protocol tegen pesten jan. 2011 4F PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten is het (systematisch) uitoefenen van psychisch,

Nadere informatie

Protocol sociale veiligheid

Protocol sociale veiligheid Protocol sociale veiligheid Jan. 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Belang van een protocol voor sociale veiligheid... 3 1.2 Uitgangspunten... 3 1.3 Methode(s) voor de sociaal-emotionele ontwikkeling...

Nadere informatie

Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes

Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes Doel: Voorkomen van plaag en pestgedrag en adequaat omgaan met hiermee. Waarom: Bij kinderopvang Babbeloes bespreken wij met de kinderen hoe we met elkaar omgaan

Nadere informatie

Stappenplan Aanpak bij pesten

Stappenplan Aanpak bij pesten Stappenplan Aanpak bij pesten 1. Inleiding We vinden het belangrijk dat alle kinderen zich op school goed voelen. Elke leerkracht gaat samen met de leerlingen op zoek naar wat nodig is zodat leerlingen

Nadere informatie

PESTEN KAN NIET Een beleid op school

PESTEN KAN NIET Een beleid op school PESTEN KAN NIET Een beleid op school 1. Inleiding De school is voor jongeren een plaats om te leren, om op verhaal te komen, om de wereld te verkennen. Zich goed in zijn vel voelen, is een basisvoorwaarde

Nadere informatie

Protocol sociale veiligheid Montessorischool Haaksbergen

Protocol sociale veiligheid Montessorischool Haaksbergen Protocol sociale veiligheid Montessorischool Haaksbergen 1 Sinds 1 augustus 2015 zijn scholen wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige schoolomgeving. Er zijn een aantal verwachtingen ten aanzien

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E

I N H O U D S O P G A V E Pestprotocol Pagina: 2 I N H O U D S O P G A V E 1. Pesten... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Signalering... 3 1.3 Preventie... 4 1.3.1 Mentorlessen... 4 1.3.2 Blijvende aandacht... 4 1.3.3 De rol van de ouderraad...

Nadere informatie

methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief

methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief KiVaantipestprogramma preventief met curatief onderdeel Taakspel

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Splitting

PESTPROTOCOL Splitting PESTPROTOCOL Splitting Een pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en volgens een vooraf bepaalde

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

Voor ouders. OBS Beukenlaan

Voor ouders. OBS Beukenlaan Voor ouders OBS Beukenlaan 2018-2019 1 Uitgangspunten voor een fijne, veilige schooltijd voor alle kinderen Op school willen wij pesten voorkomen door het scheppen van een goed pedagogisch klimaat; daar

Nadere informatie

DE NO BLAME-METHODE VOORAF

DE NO BLAME-METHODE VOORAF DE NO BLAME-METHODE VOORAF Omdat mijn school probeert te werken met de No Blame-Methode heb ik deze hier in kaart gebracht. Het is een manier om met kinderen in gesprek te gaan en zo ook de waarheid te

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen.

Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen. Tevredenheidsonderzoek onderbouw (1 ste, 2 de en 3 de leerjaar) Graag willen we jullie de conclusies van het tevredenheidsonderzoek van de onderbouw meedelen. Hier worden de resultaten in percenten uitgedrukt

Nadere informatie

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen?

ACTIEPLAN PESTEN. melding vaststelling pestprobleem. - klastitularis + directie - feiten + verantwoording - hoe schade herstellen? Begin schooljaar : in de klasafspraken Pesten : Niet Nooit Nergens (NNN) ACTIEPLAN PESTEN melding pestprobleem 1. ondersteunend gesprek gepeste melding vaststelling pestprobleem GEDRAGSCODE LEERKRACHTEN

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol:

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

De oorsprong van KiVa

De oorsprong van KiVa Heidedreef 82 2970 Schilde T 03 353 71 19 info@sint-ludgardis.be De oorsprong van KiVa Pesten is een probleem dat het welzijn en de ontwikkeling van kinderen ernstig bedreigt. Wereldwijd wordt al jaren

Nadere informatie

team De gelukkige groep

team De gelukkige groep pedagogisch klimaat... sociaal-emotionele ontwikkeling team Aandacht voor sociaal-emotioneel functioneren De gelukkige groep Op school en in uw groep speelt veel meer dan alleen het schoolse leren. Het

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Pestprotocol CBS de Citer

Pestprotocol CBS de Citer Pestprotocol CBS de Citer Inleiding In het pestprotocol is vastgelegd dat wij pestgedrag op school niet accepteren. CBS de Citer wil alle kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich

Nadere informatie

Pestprotocol Aloysiusschool

Pestprotocol Aloysiusschool Pestprotocol Aloysiusschool Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school Toch komt pesten regelmatig voor,

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Pestprotocol Daltonbasisschool het Parelhof Purmerend.

Pestprotocol Daltonbasisschool het Parelhof Purmerend. Pestprotocol Daltonbasisschool het Parelhof Purmerend. Het Parelhof is een Daltonbasisschool. Missie "Daltononderwijs is iedere leerling gegund" Daltononderwijs staat voor een brede vorming (zowel cognitief,

Nadere informatie

Westerdiep o.z. 96 7881 HG Emmer Compascuum (0591) 35 33 20 administratie@obs-bente.nl www.obs-bente.nl Aan de ouders, verzorgers, Alle leerlingen van o.b.s. de Bente hebben het pestprotocol ondertekend.

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Pestprotocol CBS De Saenparel

Pestprotocol CBS De Saenparel Pestprotocol CBS De Saenparel Missie Ieder kind is uniek met eigen talenten. Wij bieden kinderen een veilige leeromgeving met ruimte voor plezier, verwondering, creativiteit en talentontwikkeling. We werken

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Pestprotocol & Pestaanpak

Pestprotocol & Pestaanpak Pestprotocol & Pestaanpak Kamerlingh Onnes Juli, 2016 Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Definities...3 Pesten...3 Cyberpesten...3 Direct en indirect pesten...3 2. Aanpak van pesten...4 Voorwaarden...4 Passend

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie