FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/9]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/9]"

Transcriptie

1 FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/9] Fiscale eindejaar tips Alle ondernemers Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor sommige zaken kunt u niet wachten tot 2013, maar andere zaken vragen juist om uitstel tot in het nieuwe jaar. In ieder geval zijn er diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat zijn, leest u in deze eindejaarstips. Voorkom afschrijvingsbeperking op vastgoed Sinds 2007 is afschrijven op gebouwen nog slechts toegestaan indien en voor zover de boekwaarde van het gebouw hoger is dan de zogenoemde bodemwaarde. De hoogte van de bodemwaarde is afhankelijk van de bestemming. De bodemwaarde van een gebouw dat in eigen gebruik is, bedraagt 50% van de WOZ-waarde. Is het gebouw bestemd om direct of indirect ter beschikking te worden gesteld of verhuurd wordt aan derden, dan is de bodemwaarde gelijk aan 100% van de WOZ-waarde. Er mag niet meer afgeschreven worden indien de boekwaarde de bodemwaarde heeft bereikt. Stijgt de WOZ-waarde (de bodemwaarde), dan hoeft geen winst te worden genomen. Kunt u niet meer afschrijven op uw gebouw, beoordeel dan of de bedrijfswaarde lager is. Het is namelijk mogelijk om het gebouw te waarderen op lagere bedrijfswaarde. Maak bezwaar tegen de Woz beschikking De Woz-waarde is van belang om het afschrijvingspotentieel van uw vastgoed te bepalen. Beoordeel de WOZ beschikking van de gemeente en maak indien nodig bezwaar. Kunt u niet meer afschrijven op uw onroerende zaak? Gezien de dalende markten is het goed mogelijk dat vanwege de waardering op lagere bedrijfswaarde u alsnog een last kunt nemen. Liever onderhoudskosten dan verbetering bedrijfspand Kosten voor verbetering moeten geactiveerd worden en vallen hierdoor onder de afschrijvingsbeperking voor vastgoed. Onderhoud aan uw bedrijfspand levert een directe aftrek met de bijbehorende belastingbesparing op. De grenzen tussen onderhoud en verbetering liggen soms dicht bij elkaar, beoordeel dit dus goed.

2 FISCALE EINDEJAARSTIPS [2/9] Nieuwe factureringsregels BTW per 1 januari 2013 Met ingang van 1 januari 2013 veranderen de factureringsregels voor de BTW. Deze nieuwe factureringsregels gelden niet alleen in Nederland maar in de hele Europese Unie. Het doel van deze nieuwe regelgeving is om de facturering voor de BTW-heffing te vereenvoudigen en te harmoniseren. De nieuwe regels moeten bovendien elektronisch factureren stimuleren. Wat moet er per 1 januari 2013 op een factuur staan? 1. Datum uitreiking factuur. 2. Opeenvolgend factuurnummer (u mag meerdere reeksen hanteren). Factuurvereisten Tip: pas uw factureersysteem 3. Btw-identificatienummer leverancier / dienstverrichter. tijdig aan. 4. Btw-identificatienummer afnemer bij toepassing verleggingsregeling of als een intracommunautaire levering wordt verricht. 5. NAW-gegevens ondernemer en afnemer. 6. De hoeveelheid geleverde goederen en/of diensten en een duidelijke omschrijving hiervan. 7. Datum waarop levering of dienst heeft plaatsgevonden. 8. De maatstaf van heffing voor elk tarief of elke vrijstelling, de eenheidsprijs Het niet voldoen aan de factureringsregels kan u duur komen te staan. De boete bij onjuist factureren kan oplopen tot een boete van exclusief btw, evenals de eventuele (vooruitbetalings)kortingen die niet bij de eenheidsprijs zijn inbegrepen. 9. Het toegepaste btw-tarief. 10. Het te betalen btw-bedrag. 11. Indien de afnemer i.p.v. leverancier of dienstverrichter de factuur uitreikt, de vermelding: Factuur uitgereikt door de afnemer. 12. (Indien van toepassing): - Verwijzing naar de vrijstelling of intracommunautaire levering. 13. Indien een verleggingsregeling van toepassing is, de vermelding: Btw verlegd. 14. Gegevens over het vervoermiddel (nieuw of gebruikt). 15. (Indien van toepassing) de vermelding: Bijzondere regeling reisbureaus. 16. (Indien van toepassing) de vermelding: Bijzondere regeling gebruikte goederen of Bijzondere regeling kunstvoorwerpen of Bijzondere regeling voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten. 17. Indien van toepassing: - NAW-gegevens en btw-identificatienummer fiscaal vertegenwoordiger. De punten verwijzen naar de verlegging regeling, de reisbureauregeling en het specifiek vermelden van een bijzondere regeling zijn nieuw vanaf 1 januari 2013.

3 FISCALE EINDEJAARSTIPS [3/9] Te weinig btw afgedragen? Heeft u te veel btw afgetrokken en zodoende te weinig btw afgedragen, zorg er dan voor dat u de suppletie in ieder geval binnen drie maanden na afloop van het jaar indient. Door vrijwillig en tijdig een suppletie in te dienen, voorkomt u invorderingsrente en bovendien zal de boete in principe lager uitpakken. Vanaf 1 januari 2012 is de ondernemer verplicht een wijziging op de aangifte omzetbelasting in te dienen als te veel of te weinig btw is afgedragen. Dit moet gebeuren voordat de ondernemer weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de inspecteur achter de onjuistheid of onvolledigheid komt, anders kan hij een 100%-boete krijgen. Plan investeringen Plan uw investeringen en kom in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en dus voor meer belastingvoordeel. Hoe werkt de KIA? Om in aanmerking te komen moet u in 2012 meer dan en maximaal investeren in premieabele bedrijfsmiddelen. De KIA is 28% op investeringen tot maximaal Voor investeringen meer dan tot is de KIA een vast bedrag van Daarboven daalt de aftrek met 7,56% van het investeringsbedrag boven de Door deze schijvenindeling is het voordelig de investeringen te spreiden en over twee jaren te verdelen. Blijft u dit jaar onder de drempel van 2.300, dan is het voordelig de geplande investeringen voor volgend jaar naar voren te halen. Zo maakt u optimaal gebruik van het voordeel. Desinvestering Voor desinvesteringen geldt dat bij verkoop binnen vijf jaar, bij panden is dit langer, na aanvang van het kalenderjaar waarin de investering plaatsvond, een desinvestering betaling verschuldigd is. Ofwel, wacht en desinvesteer in januari 2012 als de vijf jaar voorbij zijn.

4 FISCALE EINDEJAARSTIPS [4/9] Beoordeel uw verzekeringspakket Per 1 januari 2013 gaat de assurantiebelasting omhoog van 9,7% naar 21%. U kunt de verhoging voorkomen door nog dit jaar de premie (vooruit) te betalen. De verhoging van de assurantiebelasting is tevens een goede gelegenheid om samen met uw adviseur uw verzekeringspakket te beoordelen en waar nodig aan te passen. Maak gebruik van de R&D-aftrek (research en development) De aftrekpost voor (RDA) voor R&D-kosten geldt vanaf 2012 voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. De hoogte van de RDA wordt berekend door de R&Dkosten (niet-loonkosten) en R&D-investeringen te vermenigvuldigen met het RDA-percentage. Dit percentage bedraagt voor %, per 1 januari %. Het netto voordeel is dan afhankelijk van het belasting-tarief dat geldt voor de ondernemer (maximaal 52%) of de bv (maximaal 25%). De ondernemer/bv heeft een RDA-beschikking van Agentschap NL nodig om de aftrekpost op te nemen in de fiscale winstberekening. Investeer in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen Investeert u in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u in aanmerking voor een fiscaal voordeel. U kunt namelijk gebruik maken van de willekeurige afschrijving op milieu-bedrijfsmiddelen (Vamil). Met deze regeling kunt u investeringen op een willekeurig moment afschrijven, hetgeen goed is voor de liquiditeit en een rentevoordeel oplevert. Het bedrijfsmiddel moet wel voorkomen op de milieulijst daarnaast is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75% van de investering. Vorm een voorziening voor verwachte uitgaven Verwacht u in 2013 bepaalde (grote) uitgaven? U kunt hiervoor dan misschien al in 2012 een voorziening vormen. Dit kan alleen als is voldaan aan drie voorwaarden: de toekomstige uitgaven moeten hun oorsprong vinden in feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan in 2012 en ze moeten ook aan die periode zijn toe te rekenen. Bovendien moet redelijk zeker zijn dat u de uitgaven zult maken. Let op dat u voor de hoogte van de voorziening wel rekening moet houden met feiten en omstandigheden die bekend zijn op het moment waarop u de belastingaangifte doet. Herinvesteringsreserve: stel belastingheffing uit Heeft u recent bedrijfsmiddelen met boekwinst verkocht en heeft u het voornemen om die opbrengst te herinvesteren in nieuwe bedrijfsmiddelen binnen uw onderneming? Dan kunt u de boekwinst onderbrengen in een herinvestingsreserve en zo de directe belastingheffing over de boekwinst voorkomen. Voorwaarden: de herinvestering moet plaatsvinden in hetzelfde jaar of de drie daaropvolgende jaren; de boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel mag niet lager uitkomen dan de boekwaarde van het verkochte bedrijfsmiddel en uw herinvesteringvoornemen moet u kunnen aantonen, bijvoorbeeld door dit vast te leggen in een besluit.

5 FISCALE EINDEJAARSTIPS [5/9] Voorkom vrijval van de herinvesteringsreserve Hebt u in de afgelopen jaren een bedrijfsmiddel met winst verkocht en de belastingheffing daarover uitgesteld door gebruik te maken van een herinvesteringsreserve? Voorkom dan vrijval van de herinvesteringsreserve door op tijd te (her)investeren. Wellicht is dit nog nodig vóór het einde van dit jaar. Voorwaarde van de herinvesteringsreserve is immers dat u uiterlijk in het derde jaar na het jaar waarin u het bedrijfsmiddel hebt verkocht, overgaat tot herinvestering. Extra aandacht is vereist bij vennootschappen die van eigenaar verwisselen. De herinvesteringsreserve valt namelijk vlak vóór de aandeelhouderswisseling vrij. Een herinvestering na zo n wisseling heeft dan weinig zin meer. Bent u van plan om te investeren in een bedrijfsmiddel en gebruik te maken van de herinvesteringsreserve? Dan is het verstandig om schriftelijk vast te leggen dat u wilt herinvesteren en eventueel informatie over de mogelijke herinvestering bij elkaar te zoeken. Dit maakt uw bewijspositie beter als de inspecteur (jaren later) zou stellen dat u niet van plan was om te herinvesteren. Factureer aan het begin van de maand Bent u gewend de facturen aan het einde van de maand te versturen? Doe het voortaan aan het begin van de maand. De BTWafdracht geschiedt namelijk aan het einde van de maand, of soms zelfs aan het einde van het kwartaal. U houdt de BTWopbrengsten, door aan het begin van de maand te factureren, een maand langer op uw rekening. De Kostenegalisatiereserve Als voor een bepaalde kostenpost geen voorziening kan worden gevormd, is een kostenegalisatiereserve wellicht een optie. Dit is onder meer mogelijk voor groot onderhoud of (onder omstandigheden) voor toekomstige uitgaven wegens milieuschade. De kostenegalisatiereserve kan worden gevormd voor kosten en lasten die worden veroorzaakt door de bedrijfsuitoefening in een bepaald jaar en al in dat jaar ten laste van de winst kunnen worden gebracht. En dat terwijl de daarmee verband houdende uitgaven pas in een later jaar worden gedaan! Vergeet MIA en EIA niet Bent u van plan om te gaan investeren in bedrijfsmiddelen? Denk dan eens energiezuinige en milieuvriendelijke varianten. Als u investeert in nieuwe, energiezuinige bedrijfsmiddelen, kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA bedraagt 41,5% (percentage 2012). Als u investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die zijn aangewezen als milieu-bedrijfsmiddelen, kunt u in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA kan oplopen tot 36%.

6 FISCALE EINDEJAARSTIPS [6/9] Minimum(start)kapitaal BV kan omlaag De belemmerende bepaling van het verplichte minimumkapitaal van is verdwenen. Bij het oprichten van een bv is vanaf 1 oktober 2012 vereist dat er ten minste één aandeel met stemrecht moet zijn. Dat aandeel mag niet worden gehouden door de bv zelf. Dat betekent dat een bv kan worden opgericht met bijvoorbeeld maar één geplaatst aandeel van 0,01. Dit geeft u mogelijkheden om het kapitaal in uw bv te verminderen. De nominale waarde van het kapitaal hoeft overigen niet meer in euro s te luiden. Het mag ook in vreemde valuta. Vanaf 2012 moet u uw investering in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen digitaal melden via het E-loket van Agentschap NL om later in aanmerking te kunnen komen voor de MIA of EIA. Hetzelfde geldt als u wilt gebruikmaken van de regeling voor willekeurige afschrijving Onbelast kapitaal uit de bv (Vamil). Door de afschaffing van het minimumkapitaal van kunt u als aandeelhouder dit bedrag desgewenst uit de bv halen. Ook als er sprake is van meer gestort kapitaal dan het oude wettelijke minimum. Als dit op de juiste wijze gebeurt, kan dat zonder belastingheffing. Bij een kapitaal van levert dit een eenmalig voordeel op van (25% van ), omdat over deze terugbetaling geen aanmerkelijkbelangheffing van box 2 wordt geheven. Krijgt u bij de bank geen krediet probeer BMKB Krijgt u bij de bank de financiering niet rond vanwege te weinig zekerheid? Probeer dan of BMKB (Borgstelling MKB Kredieten) een oplossing kan bieden. Bij deze regeling staat de overheid garant voor een deel van de lening, vaak is de bank dan eerder bereid om een lening te verstrekken. Het aanvragen van de BMKB wordt verzorgd door de bank. van milieubedrijfsmiddelen Soepeler uitstel van betaling openstaande belastingaanslag Met ingang van 1 januari 2013 krijgt u van de Belastingdienst soepeler uitstel van betaling voor openstaande belastingaanslagen. De uitstel is voor maximaal 4 maanden na de laatste vervaldag van de (oudste) belastingaanslag. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden: - De openstaande belastingaanslagen bedragen maximaal ; - Er staan geen belastingaanslagen open waarvoor een dwangbevel ontvangen is; - Er is tijdig aangifte gedaan; - Er zijn geen oninbare openstaande belastingschulden.

7 FISCALE EINDEJAARSTIPS [7/9] Laat kassatransacties digitaal registreren De wettelijke bewaartermijn voor de administratie is zeven jaar. Dat betekent dat u de administratie over 2005 en eerdere jaren na 31 december 2012 kunt afvoeren. Strikt genomen zijn kassabonnen en rollen ook een onderdeel van de administratie, maar deze hoeven geen zeven jaar te worden bewaard. Ze moeten dan wel digitaal zijn opgeslagen. Er is sprake van digitale opslag als de kassa s zijn aangesloten op een computer die de transacties ook digitaal registreert. De administratie over het gebruik van een onroerende zaak moet u negen jaar bewaren. Deze termijn begint te lopen in het boekjaar na het boekjaar waarin de onroerende zaak voor het eerst in gebruik is genomen. Dit is voorval van belang als is gekozen voor een btw-belaste levering. Lastenverlichting: Stuur factuur elektronisch Lastenverlichting en kostenbesparing, twee kreten die u als ondernemer als muziek in de oren zullen klinken. Het elektronisch versturen van factureren is een enorme lastenverlichting en het bespaart papier, postzegels en enveloppen. Het kan, wettelijk gezien. Voor de elektronische facturen gelden dezelfde eisen als voor de vertrouwde facturen (inclusief de bewaarplicht), plus een extra eis: de ontvanger moet de digitale factuur aanvaarden. Dat kan door dit af te spreken (dit is overigens niet vereist). Als de ontvanger de nota zonder opmerking verwerkt en betaalt, wordt hij geacht akkoord te gaan met de nieuwe vorm. Ook in 2013 kwartaalaangifte omzetbelasting Ondernemers kunnen kiezen of zij maandelijks of elk kwartaal BTW-aangiften doen. De latere afdracht bij kwartaalaangifte leidt tot een liquiditeitsvoordeel. Heeft u recht op btw-teruggave dan is maandaangifte voordeliger. Doe uw voordeel met kostenaftrekbeperking Maakt u beperkt aftrekbare kosten zoals kosten van voedsel, congressen en studiereizen? Deze kosten zijn tot een bedrag van niet aftrekbaar. U kunt er ook voor kiezen deze kosten voor 73,5% in aftrek te brengen. Dat is voordelig als de beperkt aftrekbare kosten over 2012 minder dan bedragen. Ook voor BV s is er een soortgelijke regeling. Hiervoor geldt het niet aftrekbare bedrag 0,4% van de loonsom in de BV, indien de uitkomst daarvan meer is dan Wat is voor u het voordeligst? Wij rekenen het u graag voor. Waardeer incourante goederen flink af Beoordeel uw voorraad positie en waardeer incourante goederen af. Een waardering op de geschatte opbrengst, minus de regulier gecalculeerde winstmarge is goed te verdedigen. Door een afwaardering betaalt de belastingdienst eerder mee aan de waardedaling van de voorraad!

8 FISCALE EINDEJAARSTIPS [8/9] Correcties op laatste btw-aangifte nodig? Gaat u aan het einde van het jaar nog eens goed na of u in de laatste btw-aangifte over 2012 correcties moet maken. Correcties zijn nodig voor onder andere: - het privégebruik van de auto van de zaak; - overig privégebruik, zoals elektriciteit, gas en water; - de ten onrechte in aftrek gebrachte btw op relatiegeschenken en giften; - herrekening en/of herziening van de aftrek van betaalde btw op (on)roerende zaken bij gebruik voor zowel met btw belaste als van btw vrijgestelde activiteiten; - de ten onrechte in aftrek gebrachte btw op personeelsvoorzieningen (zoals kerstpakketten en kantine). Waardeer oninbare handelsvorderingen af en vraag btw terug Heeft u (door de crisis) te maken met een sterk oplopend debiteurenbestand? Als u eraan twijfelt of uw vorderingen wel voor het volle bedrag betaald zullen worden, kunt u deze vorderingen geheel of gedeeltelijk afwaarderen. U moet dit wel kunnen beargumenteren. U hoeft niet te wachten totdat uw debiteur definitief failliet is. De afwaardering vermindert uw winst en dus de te betalen belasting. Denk er ook aan om de afgedragen btw op de vordering terug te vragen. De btw op de dubieuze debiteuren kunt u op verzoek terugvragen. Bij dit verzoek moet u bewijsstukken toevoegen, waaruit blijkt dat de debiteuren (waarschijnlijk) niet meer zullen betalen. Het verzoek dient bij voorkeur te worden ingediend bij de laatste btw-aangifte over Dient u het verzoek te laat in, dan kan de teruggaaf geweigerd worden. Kortom heeft u dubieuze debiteuren, vraag dan tijdig de afgedragen btw terug. Dit verbetert uw liquiditeitspositie. Controleer btw-grens personeelsverstrekkingen Checkt u of u in 2012 voor meer of minder dan 227 aan personeelsverstrekkingen aan uw werknemers hebt verstrekt. Blijft u onder deze grens, dan hebt u recht op teruggaaf van btw. Houdt u er wel rekening mee dat deze grens snel wordt gehaald. Personeelsverstrekkingen zijn namelijk ook bijvoorbeeld de telefoon, personeelsfeesten, parkeerplaatsen voor het personeel en de personeelskantine. Bij overschrijding van de 227-grens komt het recht op aftrek te vervallen. De nietaftrekbare omzetbelasting kunt u natuurlijk wel als een loonkostenpost in mindering brengen op de winst.

9 FISCALE EINDEJAARSTIPS [9/9] Vergeet overlopende passiva niet Het eerder nemen van kosten verlaagt uw resultaat en daarmee de belastingheffing. Beoordeel daarom of de overlopende passiva volledig zijn opgenomen. Als voorbeeld kunt u hierbij denken aan inkoopfacturen die u in 2013 ontvangt doch die betrekking hebben op 2012 en aan vooruitbetaalde abonnementen en verzekeringen. Tip: beoordeel de overlopende posten en neem deze als passiefpost op. In het verlengde hiervan: Vergeet niet om de vakantiegeld- en vakantiedagenreservering op te nemen. Het opnemen van deze passiefpost vermindert de winst. Kortom hebben uw medewerkers nog recht op vakantiedagen en keert u het vakantiegeld in mei/juni uit, neem de verplichting inclusief sociale lasten op. Dit verlaagt direct de winst en daarmee de belastingdruk Vergeet ook niet om vooruit gefactureerde bedragen, middels creditatie op de balans op de winst te corrigeren. Op delen van deze eindejaarstips uitgave berust copyright Licent

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7]

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7] FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7] Fiscale eindejaarstips Alle ondernemers Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor sommige

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

Administratieve verplichtingen. Marja van den Oetelaar

Administratieve verplichtingen. Marja van den Oetelaar Administratieve verplichtingen Marja van den Oetelaar Thema s Suppletieaangifte Herziening van ten onrechte berekende btw Teruggaaf van btw bij oninbare vorderingen Factureringsregels 2013 Self-billing

Nadere informatie

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren Nationale Administrateursdag 2016 Carola van Vilsteren Programma Welkom Factuur Factuureisen en postbusnummer Creditfactuur en BTW E-facturering en BTW BTW-aangifte Laatste BTW-aangifte Overige actualiteiten

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Factureringsregels 2013

Factureringsregels 2013 Factureringsregels 2012 en 2013 Facturen spelen binnen de btw-regelgeving een zeer belangrijke rol. De ondernemer kan aan de hand van verkoopfacturen de verschuldigde belasting aantonen en door middel

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

MKB Boekhouder in control

MKB Boekhouder in control MKB Boekhouder in control Themabijeenkomst over alles wat een boekhouder moet weten van omzetbelasting 09-05-2017 MKB Boekhouder in control - omzetbelasting 1 Omzetbelasting in uw bedrijf 09-05-2017 MKB

Nadere informatie

Informatie voor ondernemers

Informatie voor ondernemers Informatie voor ondernemers Factuurvereisten en regels Vrijwel elke ondernemer heeft te maken met btw. Btw is de belasting die u als ondernemer verschuldigd bent over uw omzet. Daar staat tegenover dat

Nadere informatie

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Audit І Tax І Advisory Belangrijke wijzigingen in de btw facturerings regels per 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wanneer moet

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2017

Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: WOZ-beschikking 2017 Vervallen tijdklem bij Kapitaalverzekering Eigen Woning Autobelastingen 2017 Geen aftrek BTW bij postbusnummer

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

Tips voor ondernemers en rechtspersonen

Tips voor ondernemers en rechtspersonen www.stolk-accountants.nl Tips voor ondernemers en rechtspersonen Pro iteer optimaal van de investeringsaftrek en voorkom dat u door veel kleine investeringen de drempel van 2.300 net niet haalt. Vergeet

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS

FISCALE EINDEJAARSTIPS FISCALE EINDEJAARSTIPS BIJHOUDEN ONDERNEMINGSUREN (ZEER BELANGRIJK) Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek), moeten in 2009 minimaal 1225 uren besteed zijn aan werkzaamheden

Nadere informatie

Checklist Investeren en Fiscus

Checklist Investeren en Fiscus Checklist Investeren en Fiscus 1. Investeer in bedrijfsmiddelen Ondernemen en investeren gaat hand in hand. Een goede afweging van alle mogelijke gevolgen is de moeite waard. Het vervroegen, uitstellen

Nadere informatie

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum BTW-nieuwtjes 5-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Workshop BTW en factuurvereisten

Nadere informatie

2.17. Innovatiekosten

2.17. Innovatiekosten 2.17. Innovatiekosten Om innovatie te stimuleren, bestaat er een belangrijke fiscale faciliteit, de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale korting die u mag verrekenen

Nadere informatie

Eindejaarstips

Eindejaarstips Eindejaarstips 2016 In dit document vindt u de belangrijkste eindejaarstips voor de BV/IB ondernemer. Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Lenssen ondersteunt ondernemers

Nadere informatie

Eshuis Actueel Eindejaarstips 2015

Eshuis Actueel Eindejaarstips 2015 Deze nieuwsbrief bevat tips over zaken voor ondernemers en rechtspersonen, die u in 2015 nog kunt ondernemen. Daarnaast vindt u op www.eshuis.com nog veel meer interessante eindejaarstips. Wenst u een

Nadere informatie

Checklist met tips voor 2014

Checklist met tips voor 2014 Checklist met tips voor 2014 1. Drempel EIA, MIA en VAMIL omhoog Wanneer u milieuvriendelijk onderneemt, zijn er diverse interessante fiscale regelingen zoals de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

Update BTW. 11 november 2011 Carola van Vilsteren

Update BTW. 11 november 2011 Carola van Vilsteren Update BTW 11 november 2011 Carola van Vilsteren Programma Welkom en doelstellingen BTW-actualiteiten Auto van de zaak Laatste aangifte 2011 BTW tips Casus Programma Welkom en doelstellingen BTW-actualiteiten

Nadere informatie

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips Accountantskantoor Utrecht B.V. www.acckantoorutrecht.nl Jan Speld en Jan Verwoert Eindejaarstips 2012 Doteren aan Fiscale Oudedagsreserve tot maximaal 9.382 (vorig jaar 11.882)

Nadere informatie

Fiscale eindejaar tips. Alle ondernemers

Fiscale eindejaar tips. Alle ondernemers Fiscale eindejaar tips Alle ondernemers Investeren loont Investeren in 2010 (en 2011) drukt de winst en dus de belastingaanslagen. Afschrijven mag namelijk versneld: in twee kalenderjaren (twee keer 50%

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 2. Jaarafsluiting en aangifte omzetbelasting 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw 2. Incidentele posten Les 2 Verzorgen jaarafsluiting

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Eindejaarstips 2013: Tips voor ondernemers en rechtspersonen

Eindejaarstips 2013: Tips voor ondernemers en rechtspersonen Eindejaarstips 2013: s voor ondernemers en rechtspersonen Voor u liggen de eindejaarstips 2013 voor ondernemers en rechtspersonen. In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen

Nadere informatie

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Agenda Werking oude landbouwregeling t/m 31-12-2017 Afschaffing landbouwregeling vanaf 01-01-2018

Nadere informatie

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010 VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP Rapport inzake jaarstukken 2010 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsrapport 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 6 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3.

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. Eindejaarstips 2018 Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. privé 1. Ondernemer en onderneming 1.1 Bepaal de meewerkaftrek

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie

Hoe oud zijn uw debiteuren?

Hoe oud zijn uw debiteuren? Fiscaal Uitgave van het Register Belastingadviseurs 04 Klantennieuwsbrief met actuele en praktische artikelen, speciaal voor klanten van leden van het RB. nummer 4 2017 Rijksweg 88, 5941 AG Velden Telefoon

Nadere informatie

Stichting Stadsherstel Gorinchem te Gorinchem Financieel verslag 2017

Stichting Stadsherstel Gorinchem te Gorinchem Financieel verslag 2017 Stichting Stadsherstel te Financieel verslag 2017 Inhoudsopgave JAARVERSLAG Pagina 1 Samenstellingsverklaring 2 2 Doelstelling 3 3 Vaststelling jaarrekening 2017 3 4 Resultaatbestemming 3 JAARREKENING

Nadere informatie

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren Workshop Penningmeesters Mischa Boeren Wettelijke eisen voor de jaarrekening Eenvoudige regelgeving Opstellen van een balans Opstellen van een staat van baten en lasten Toelichting Ondertekening door bestuur

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw en incidentele posten 1. Maak een plan en begroting 2. Administratie op orde 3. Gegevens verwerken

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN WORKSHOP BTW EN BOUW (INCLUSIEF TARIEFSWIJZIGING) Op 1 maart 2013 is een tijdelijke maatregel van kracht geworden voor renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen. In deze workshop wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Energie-investeringsaftrek: Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016

Energie-investeringsaftrek: Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Investeren in zonne-energie is voor veel ondernemers een slimme keuze. U bespaart niet alleen jaarlijks op uw energiekosten, u profiteert als ondernemer

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Nieuwe BTW per 1 oktober 2012! 1.2 Aanpassing urencriterium naar omzetcriterium? 2. De B.V. 2.1 Flex-BV-wet

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Illustere Figuren Grote Buren PS Wergea

Jaarrekening Stichting Illustere Figuren Grote Buren PS Wergea Jaarrekening 2017 Grote Buren 24 9005 PS Voorblad 0 Inhoud Jaarrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Resultaatvergelijk 4 Algemeen 5 Financiele positie 6 Jaarrekening 8 Balans 9 Resultatenrekening 10

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2016 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2014 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2014 Tot

Nadere informatie

Stichting Open Future Institute

Stichting Open Future Institute Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Stichting Open Future Institute Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2017

Nadere informatie

Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016

Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Investeren in zonne-energie is voor veel ondernemers een slimme keuze. U bespaart niet alleen jaarlijks op uw energiekosten, u profiteert als ondernemer

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2012

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2012 Inkomstenbelasting T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premies volksverzekering zijn ingehouden. In dat geval kan het

Nadere informatie

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2013 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2013 Tot en met 31-12-2013

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels

Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels 2 november 2012 Indirect Tax Alert btw no. 454 Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels Per 1 januari 2013 wijzigen de factureringsregels voor de btw. De nieuwe regels zijn gebaseerd op richtlijn

Nadere informatie

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 21 mei 2019 BTW-nieuwtje 12-2019: Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015 Vennootschapsbelasting Verzoek om voorlopige verliesverrekening van 80% Als de vennootschap 2012 met winst heeft afgesloten maar in 2013 een verlies heeft geleden, is het mogelijk om een verzoek in te

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2015 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

2.3.3 Telefoonkosten 39 2.3.4 Autokosten 39 2.3.5 Een auto op de balans 39 2.4 Aandachtspunten 40

2.3.3 Telefoonkosten 39 2.3.4 Autokosten 39 2.3.5 Een auto op de balans 39 2.4 Aandachtspunten 40 Inhoud Voorwoord 11 1 Het starten van een onderneming en de administratie 13 1.1 Algemeen 13 1.2 Inschrijven in het Handelsregister 13 1.3 Aanmelding bij de Belastingdienst 15 1.4 Het opzetten van een

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Wat u vooraf moet weten

Hoofdstuk 1 - Wat u vooraf moet weten Inhoudsopgave Voorwoord.................................................... 1 Hoofdstuk 1 - Wat u vooraf moet weten 1.1. Wat zijn fiscaal aftrekbare kosten?... 5 1.2. Investering of kosten?..................................

Nadere informatie

Actiepunten voor de ondernemer

Actiepunten voor de ondernemer en voor de ondernemer Plan uw investeringen Wanneer u nog een herinvesteringsreserve heeft die dit jaar gebruikt moet worden, zorg er dan voor dat er nog dit jaar wordt geïnvesteerd en voorkom dat u de

Nadere informatie

3. Investeringen. 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA)

3. Investeringen. 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA) 3. Investeringen 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA) Met de EIA stimuleert het ministerie van Economische Zaken de aanschaf van bedrijfsmiddelen door ondernemingen die leiden tot energiebesparing of de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?... Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Inleiding in de btw.................................................... 3 1.1. Wat zijn kostprijsverhogende belastingen?..............................

Nadere informatie

KIA, MIA en VAMIL-Regeling

KIA, MIA en VAMIL-Regeling KIA, MIA en VAMIL-Regeling Uitleg van de KIA, MIA en VAMIL met betrekking tot de aanschaf van een high speed e-bike. Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken?

Nadere informatie

Uitstel van belastingheffing

Uitstel van belastingheffing Tax management Uitstel van belastingheffing Belastingadvies Om te kunnen investeren, stellen ondernemers de heffing van belasting graag uit naar een later moment. In de belastingwetgeving en belastingrechtspraak

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel Fiscale eindejaarstips Sjoerd van den Heuvel EIA en MIA Minimuminvesteringsbedrag volgend jaar omhoog naar 2.500 per investering. In 2013 jaardrempelbedrag 2.300, drempelbedrag per investering 450 EIA

Nadere informatie

VOORBEELD JAARRAPPORTAGE

VOORBEELD JAARRAPPORTAGE Jaarrekening 2010 Facility Management Arnhem VOORBEELD JAARRAPPORTAGE Administratiekantoor ZZP-tool ZZP Tool Versie 2.02 Arnhem Jaarrekening Facility Management Arnhem 2/10 Aangemaakt op 7-11-2012 18:14

Nadere informatie

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF Wegens de feestdagen zijn wij van 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019 gesloten. Donderdag 3 januari 2019 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld:

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: A. INKOMSTEN/VENNOOTSCHAPSBELASTING De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: U betaalt als werkgever 1.904 inclusief BTW voor een personeelsdag

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips Accountantskantoor Utrecht B.V. www.acckantoorutrecht.nl Jan Speld en Jan Verwoert Eindejaarstips 2013 Doteren aan Fiscale Oudedagsreserve tot maximaal 9.542 of 12% van de gerealiseerde

Nadere informatie

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK E-BOOK VOORBEREIDEN JAARREKENING EN AANDACHTSPUNTEN - EDITIE 2016 INLEIDING Beste lezer, Voor u ligt alweer de vierde editie van het E-Book Voorbereiden Jaarrekening. In dit geheel ge-update E-Book zijn

Nadere informatie

! De belastingrente gaat vanaf 1 april 2014 omhoog. Voor de inkomstenbelasting bedraagt de

! De belastingrente gaat vanaf 1 april 2014 omhoog. Voor de inkomstenbelasting bedraagt de Inkomstenbelasting - eindejaarstips Voorlopige aanslag kan in rekening brengen belastingrente voorkomen Wie verwacht (meer) belasting te moeten betalen over 2013, kan verzoeken om een voorlopige aanslag

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod:

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod: BTW-nieuwtjes 4-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 In dit BTW-nieuwtje komen

Nadere informatie

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Strijker Administratie & Belastingadvies 10-12-2018 Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Geef btw-correctie auto op in 4e kwartaal 2018 Als u nog vóór 1 januari 2019 aan uw (klein)kinderen schenkt,

Nadere informatie

Huwelijkse voorwaarden? Let op schenk- en/of erfbelasting!

Huwelijkse voorwaarden? Let op schenk- en/of erfbelasting! Fiscaal Uitgave van het Register Belastingadviseurs 04 Klantennieuwsbrief met actuele en praktische artikelen, speciaal voor klanten van leden van het RB. Daarom is nu in een wetsvoorstel vastgelegd wanneer

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

STICHTING LOKALE OMROEP IN DE GEMEENTE ELBURG TE ELBURG. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING LOKALE OMROEP IN DE GEMEENTE ELBURG TE ELBURG. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING LOKALE OMROEP IN DE GEMEENTE ELBURG TE ELBURG Rapport inzake jaarstukken INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 1 Algemeen 3 2 Resultaat vergelijking en analyse 4 3 Meerjarengegevens 5 4 Financiële

Nadere informatie

Handleiding investeringsaftrek personenauto s

Handleiding investeringsaftrek personenauto s Handleiding investeringsaftrek personenauto s In deze handleiding gaan wij in op de fiscale regeling van de investeringsaftrek. Hoewel de regelingen per 2014 versoberd zijn, biedt vooral de milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes

BTW-nieuwtjes BTW-nieuwtjes-18-2016 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum e info@btwadvies.com w www.btwadvies.com t 085-0403220 KvK Arnhem 09136209 1. Creditnota niet voldoende voor teruggave

Nadere informatie

Onder bepaalde voorwaarden kunnen pensioendotaties en inleg in de levensloopregeling in mindering komen op het gebruikelijk loon.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen pensioendotaties en inleg in de levensloopregeling in mindering komen op het gebruikelijk loon. Inleiding: Hieronder kunt u de aandachtspunten en tips vinden voor de directeur-aandeelhouder van een besloten vennootschap relevant kunnen zijn. Wij hebben de aandachtpunten en tips zoveel als mogelijk

Nadere informatie

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013 DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN IN 2013 Bij de aanschaf van een nieuwe Nissan komt u als ondernemer in aanmerking voor enkele fiscale voordelen die het nog interessanter

Nadere informatie

Special Eindejaarstips Tips voor ondernemers en rechtspersonen

Special Eindejaarstips Tips voor ondernemers en rechtspersonen Tips voor ondernemers en rechtspersonen 10. Laat zien dat u bezig bent met een modelovereenkomst Het zal u niet ontgaan zijn dat vanaf 1 mei 2016 de VAR niet meer geldig is. Vanaf die datum kunt u alleen

Nadere informatie

BTW: nieuwe regels voor plaats van dienst Bereid u tijdig voor!

BTW: nieuwe regels voor plaats van dienst Bereid u tijdig voor! 1/ 5 BTW: nieuwe regels voor plaats van dienst Bereid u tijdig voor! Vanaf 1 januari 2010 gelden nieuwe btw-regels. Hoofdregel is dat een dienst belast is in het land van de afnemer. Gevolg hiervan is

Nadere informatie

Stichting Dorpscentrum Lijtweg HA Oegstgeest. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015

Stichting Dorpscentrum Lijtweg HA Oegstgeest. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Stichting Dorpscentrum Lijtweg 9 2341 HA Oegstgeest KvK-nummer: 61575488 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Inhoud ALGEMEEN VERSLAG Voorwoord 2 JAARSTUKKEN 2015 JAARREKENING Balans Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal Nieuw jaar = nieuwe regels Het jaar 2014 is al weer een aantal weken oud. Een nieuw jaar zorgt ook weer voor nieuwe regels. In deze nieuwsflits een aantal belangrijke opmerkingen / wijzigingen voor 2014.

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 218 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 218 JAARREKENING

Nadere informatie

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015 CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein 20 5651 GR Eindhoven Publicatierapport 2015 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Eindhoven, dossiernummer 17175918 Vastgesteld door de Algemene Vergadering van

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 De eerste handelingen van de zzp er / 1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Inschrijven in het handelsregister van de onderneming / 1 1.3 Aanmelding bij de Belastingdienst / 3 1.4 Het opzetten

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7]

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7] FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/7] Fiscale eindejaarstips Ondernemers met een BV Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine onder nemersregeling. U betaalt dan minder of helemaal

Nadere informatie