Huisstijlhandboek. van de Vlaamse overheid. grafische en redactionele richtlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisstijlhandboek. van de Vlaamse overheid. grafische en redactionele richtlijnen"

Transcriptie

1 Huisstijlhandboek van de grafische en redactionele richtlijnen 2007

2 Huisstijlhandboek Inhoudstafel Inleiding 5 1 LOGO Beschrijving Officiële kleuren Wit en wit-geel Andere kleuren Weergave Gebruik op een gekleurde achtergrond Toepassing LOGO MET BIJSCHRIFT Vlaamse Regering in advertenties Met steun van de Met steun van de Vlaamse Regering Weergave Gebruik op een gekleurde achtergrond Andere kleuren Andere talen TYPOGRAFIE Letterfamilie: Adobe Garamond en Arial Typografie in publicaties...26

3 Huisstijlhandboek REDACTIONELE HUISSTIJL Vaste elementen van de brief en de nota De afzender De geadresseerde Referenties en onderwerpsregel Aanhef De eigenlijke brief HUISSTIJLDRAGERS Brief van de kabinetten Brief van de Vlaamse ministeries Envelop van de kabinetten Envelop van de Vlaamse ministeries Naamkaartje Groetenkaart Eigen logo in huisstijldragers Faxbericht Omzendbrief Decreet en besluit Verslag Presentatie Map Belettering van het wagenpark...62

4 Huisstijlhandboek Wegenbord: tot 90 km/u Wegenbord: 90km/u tot 120 km/u Werfpaneel Bord voor kunstwerken Naamplaat voor openbare gebouwen Formulier Colofon Communicatieproducten Websites SYMBOLEN Wapen Zegel Vlag CONTACT 77

5 Huisstijlhandboek Inleiding Logotype 1 Waarom een huisstijl? De bijlage bij het decreet van 7 juli definieert het normenkader voor de scommunicatie, zoals die opgesteld is door de Expertencommissie voor Overheidscommunicatie. In artikel 1 staat: Alle overheidscommunicatie is duidelijk als zodanig herkenbaar en De hanteert altijd een herkenbare huisstijl, zodat het voor de ontvanger duidelijk is van wie de communicatie komt. Dat het voor de in haar communicatie van belang is om als zodanig herkend te worden, is ook in het Vlaamse regeerakkoord en in de beleidsnota Communicatie het uitgangspunt. De huisstijl is de hoeksteen van de organisatie-identiteit van de. Een consequent en uniform gebruik ervan biedt de organisatie verschillende voordelen. De huisstijl maakt de herkenbaar als overheid, maakt duidelijk wanneer het om overheidscommunicatie gaat en kent aan de communicatie een keurmerk van kwaliteit, integriteit en betrouwbaarheid toe. Hij draagt in die hoedanigheid bij tot de identificatie met de eigen organisatie en biedt de kans om de waarden waar de overheid voor staat, uit te dragen. In het kader van de overgang naar de nieuwe organisatiestructuur van de is de huisstijl opgefrist. Als grafisch uitgangspunt blijft de gestileerde leeuw behouden, met een lichte herstijling van het kleurgebruik en de grafische ondersteuning. Het gebruik van de gestileerde leeuw bestendigt de merkbekendheid en het officiële karakter van het logo ondertussen meer dan 15 jaar in gebruik en onderstreept tegelijk de continuïteit 1 Decreet houdende de goedkeuring van de normen voor scommunicatie en houdende wijziging van het decreet van 19 juli 2002 houdende de controle op de communicatie van de, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 5 september 2006.

6 Huisstijlhandboek Logotype 1 van de dienstverlening van de in haar nieuwe organisatiestructuur. De wijzigingen in coloriet en grafiek zetten het belang van de vernieuwing van de in de verf en geven het logo een iets minder harde uitstraling. Dit handboek toont u de huisstijl in al zijn facetten. Het biedt u instructies over het correcte gebruik van het logo en geeft de nodige typografische en redactionele richtlijnen mee voor alle huisstijldragers. De afdeling Communicatie van de Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid ondersteunt en adviseert u graag op het vlak van huisstijl. U kunt terecht op de huisstijlsite (intra.vlaanderen. be/huisstijl of voor een digitale versie van dit handboek en voor het downloaden van logo s en sjablonen. En u kunt met al uw huisstijlvragen steeds bij de afdeling aankloppen via het adres

7 Huisstijlhandboek Logo 1.1 Beschrijving Het logo van de bestaat sinds 1989 in zijn huidige gestilleerde vorm. Het werd ontworpen door Herman Lampaert en Antoon De Vijlder. Sinds 19 maart 1990 zijn de auteursrechten van de leeuwenfiguur eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Bij de invoering van Beter Bestuurlijk Beleid in 2006 werd ervoor gekozen om niets aan de leeuwenfiguur te wijzigen. Er werd wel een grafisch element aan toegevoegd. De vijf gele balkjes geven de leeuw een hedendaagse en dynamische uitstraling. leeuw-g+g.eps leeuw-g+g.tif Dezereferentiesverwijzennaarlogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

8 Huisstijlhandboek Logo 1.2 Officiële kleuren De officiële kleuren zijn PMS 012 en PMS Cool gray 10. De briefhoofden worden met deze kleuren bedrukt. Minimumafmetingen: 12,5 mm x 10 mm PMS Cool Gray 10 PMS 012 PMS Cool Gray 10 PMS Cool Gray 10 50% leeuw-g+g-pms.eps leeuw-g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

9 Huisstijlhandboek Logo 1.2 Officiële kleuren Voor andere toepassingen zoals publicaties kunnen de PMS-kleuren (Pantone Matching System) vervangen worden door vierkleurendruk (cyaan, magenta, yellow en black). Het Cool gray 10 kan vervangen worden door 60% zwart voor de leeuw en 30% zwart voor de streepjes. RAL-versie: geel: RAL donkergrijs: RAL 7012 lichtgrijs: RAL 7037 Vierkleurenversie: Geel: Magenta: 10% + Yellow: 100% Zwart: 60% Grijsversie: Donkergrijs: 60% zwart Lichtgrijs: 30% zwart leeuw-g+g.eps leeuw-g+g.tif leeuw-g.eps leeuw-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

10 Huisstijlhandboek Logo 1.3 Wit en wit-geel Voor toepassingen in publicaties van de mag naargelang van het kleurengebruik in de lay-out ook gebruikgemaakt worden van een wit of wit-geel logo. leeuw-w.eps leeuw-w.tif leeuw-w+g.eps leeuw-w+g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

11 Huisstijlhandboek Logo 1.4 Andere kleuren Voor publicaties in PMS-kleuren of vierkleurendruk (cyaan, magenta, yellow en black) mag de kleur van het logo aangepast worden aan de kleur van het drukwerk, met uitzondering van zwart. De gekozen kleur wordt zowel voor de leeuw als de streepjes vol (100%) toegepast. Deze voorbeelden zijn niet beschikbaar op de site van de huisstijl. Ze moeten per drukwerk aangemaakt worden door het prepressbureau aan de hand van leeuw-w.eps.

12 Huisstijlhandboek Logo 1.5 Weergave De resolutie voor drukwerk moet minstens 300 dpi zijn. Logo s met een resolutie van 72 dpi mogen alleen voor webtoepassingen gebruikt worden. 300 dpi of hoger voor drukwerk 72 dpi alleen voor webtoepassingen, niet voor drukwerk! leeuw-g.eps = 300 dpi leeuw-g.tif = 300 dpi leeuw-g.gif = 72 dpi Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

13 Huisstijlhandboek Logo 1.6 Gebruik op een gekleurde achtergrond Bij een gekleurde achtergrond moet het logo voldoende contrasteren. Als het contrast niet groot genoeg is, moet gekozen worden voor een logo met een groter verschil in lichtsterkte, zoals een witte leeuw, of moet de kleur van de achtergrond aangepast worden. leeuw niet goed zichtbaar wel goed zichtbaar leeuw-w+g.eps leeuw-w+g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

14 Huisstijlhandboek Logo 1.7 Toepassing Het logo kan gebruikt worden op serviesgoed, banners en vlaggen van de, op affiches waarop meerdere sponsors vermeld staan en op publicaties die in de titel een verwijzing naar de of Vlaamse Regering bevatten. Derden mogen het logo niet gebruiken voor privé- of handelsdoeleinden. De leeuwenfiguur is auteursrechterlijk beschermd sinds 19 maart leeuw-g-pms.eps leeuw-g+g-pms.eps leeuw-w.eps leeuw-w+g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

15 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.1 Vlaamse Regering Het logotype met bijschrift Vlaamse Regering wordt geplaatst op briefpapier, naamkaartjes, faxen en verslagen van de kabinetten. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwvr-g+g.eps leeuwvr-g.eps Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

16 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.2 Het logo staat niet alleen. Op briefpapier, naamkaartjes, omzendbrieven, faxen, verslagen wordt het altijd vergezeld van het bijschrift Op alle publicaties moet op de voorzijde duidelijk het logo met bijschrift voorkomen. Als in de titel van de publicatie voorkomt, dan volstaat het logo zonder bijschrift. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwvo-g+g.eps leeuwvo-g+g.tif leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

17 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.3 in advertenties Voor advertenties, tv-spots en regeringsmededelingen op tv moet gebruikgemaakt worden van het logo met bijschrift. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. Deze variant met donkergrijze streepjes mag alleen gebruikt worden voor drukwerk in kranten, fax, verslag, omzendbrief, besluit en decreet. leeuwvo-g+g.eps leeuwvo-g+g.tif leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif leeuwvo-g-fax.eps Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

18 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.4 Met steun van de De sponsort talloze organisaties, initiatieven en projecten van derden. Derden vervullen ook talrijke opdrachten voor rekening van de. Organisaties moeten dat vermelden door bij alle mededelingen, verklaringen, publicaties en presentaties het logo met bijschrift Met steun van de te plaatsen, ongeacht de drager. Minimumafmetingen: 34,5 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwsteunvo-g+g.eps leeuwsteunvo-g+g.tif leeuwsteunvo-g.eps leeuwsteunvo-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

19 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.5 Met steun van de Vlaamse Regering Bij sommige aangelegenheden wordt het bijschrift Met steun van de Vlaamse Regering gebruikt. Andere bijschriften kunnen speciaal worden aangemaakt, zoals: In opdracht van..., Gesubsidieërd door..., Onder de bescherming van de Vlaamse Regering. Minimumafmetingen: 34,5 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwsteunvr-g+g.eps leeuwsteunvr-g+g.tif leeuwsteunvr-g.eps leeuwsteunvr-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

20 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.6 Weergave De resolutie voor drukwerk moet minstens 300 dpi zijn. Logo s met een resolutie van 72 dpi mogen alleen voor webtoepassingen gebruikt worden. 300 dpi of hoger voor drukwerk 72 dpi alleen voor webtoepassingen, niet voor drukwerk! leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

21 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.7 Gebruik op een gekleurde achtergrond Bij een gekleurde achtergrond moet rekening gehouden worden met de lichtsterkte van de kleur van de achtergrond en die van het logo. Als ze een gelijkwaardige lichtsterkte hebben, moet gekozen worden voor een logo met verschillende lichtsterkte of moet de kleur van de achtergrond aangepast worden. Alle logo s met bijschrift zijn ook beschikbaar in wit en wit-geel. niet goed zichtbaar wel goed zichtbaar leeuwvo-w+g.eps leeuwvo-w+g.tif leeuwvo-w.eps leeuwvo-w.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

22 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.8 Andere kleuren Voor publicaties in PMS-kleuren of vierkleurendruk mag de kleur van het logo aangepast worden aan de kleur van het drukwerk, met uitzondering van zwart. De gekozen kleur wordt zowel voor de leeuw als de streepjes vol (100%) toegepast. Deze voorbeelden zijn niet beschikbaar op de site van de huisstijl. Ze moeten per drukwerk aangemaakt worden door het prepressbureau aan de hand van leeuwvo-w.eps.

23 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.9 Andere talen Vlaamse Regering Met steun van de Vlaamse Regering leeuwvr-g+g_fr.eps leeuwvr-g+g_dui.eps leeuwvr-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via be. leeuwsteunvr-g+g_fr.eps leeuwsteunvr-g+g_dui.eps leeuwsteunvr-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via

24 Huisstijlhandboek Logotype 2.9 Andere talen Met steun van de leeuwvo-g+g_fr.eps leeuwvo-g+g_dui.eps leeuwvo-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via be. leeuwsteunvo-g+g_fr.eps leeuwsteunvo-g+g_dui.eps leeuwsteunvo-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via

25 Huisstijlhandboek Typografie 3.1 Letterfamilie: Adobe Garamond en Arial Het lettertype Garamond is sinds 1989 de huisletter van de. Het wordt gebruikt voor huisstijldragers zoals naamkaartjes, groetenkaartjes en enveloppen. Vanwege de leesbaarheid wordt op brieven, omzendbrieven, faxen, verslagen, wegenborden, werfpanelen en borden voor kunstwerken Arial gebruikt. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Adobe Garamond Regular Adobe Garamond Italic Adobe Garamond Semibold Adobe Garamond Bold Verder bevat de letterfamilie: Adobe garamond semibold italic en Adobe garamond bolditalic. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Arial Regular Arial Bold

26 Flanders Huisstijlhandboek Typografie 3.2 Typografie in publicaties Om de creativiteit van de ontwerper niet in de weg te staan zijn de lettertypes voor de opmaak van publicaties vrij. Elke publicatie moet op die manier haar eigenheid kunnen uitstralen. Wel moet op de voorzijde van de kaft van elke publicatie het logo van de duidelijk zichtbaar staan, met een hoogte van minstens 10 mm. Daardoor zijn alle publicaties van de herkenbaar. Flanders, a region of excellence in the heart of Europe As part of the Belgian Federal State, Flanders is a natural meeting point for knowledge and talent, attractive through its highly-skilled population, excellent research and easy accessibility. Its capital city Brussels is also the centre of both Belgium and Europe. Flanders is one of the richest and with a population of about 6 million most densely populated regions in Europe. The fact that Flanders has few natural resources is fully compensated by the education level and the multilingualism of its people. As one of its top priorities, the Flemish Government has been systematically increasing its investment efforts in R&D over the last decade, thereby nearly doubling its public outlays for R&D. The Flemish Government will continue these efforts, so that together with the additional input of the private sector, Flanders is set to meet Europe s objective and spend 3% of its GDP on R&D by the year The main part of the Flemish Government s budget for R&D is allocated to biotechnology, environmental technology and information technology. In these areas, Flanders has already established a world-wide reputation so far, not in the least through its Strategic Research Centres. Foto s: Stockbyte Flanders is characterised by one of the world s highest productivity rates, within an open economy dominated by service industries and small and medium-sized enterprises. As such, the socio-economic progress of Flanders is largely driven by its ability to face and adapt to the constantly changing challenges of the global knowledge society. The knowledge backbone strongly interlinks education, research, innovation and entrepreneurship, and Flanders clearly got the message! The Science and Innovation Administration (awi.vlaanderen.be) of the Ministry of Flanders grasps the opportunity provided by the European Business Summit 2006 to show that Flanders is an attractive, not-to-be-missed region for potential investors. Apart from the Flemish Strategic Research Centres IBBT (Interdisciplinary Institute for Broad- Band Technology IMEC (Interuniversity MicroElectronics Center VIB (Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology and VITO (Flemish Institute for Technological Research promoting Flanders as a knowledge region, Flanders District of Creativity (www.flandersdc.be) and the Flemish Institute for Logistics (www.vil.be) will also be present, picturing Flanders as a creative region and a logistic hub in the heart of Europe. Raad voor Cultuur Jaarverslag 2005 Raad voor CultuurRaad voor Cultuur- Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuuRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005 Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurjij bent Netwerkcafé Voor het lijnmanagement van de Vlaamse Overheid Gastspreker: Jari Demeulemeester Image building De afdeling Vorming nodigt u uit op het netwerkcafé van 16 maart 2006

27 Huisstijlhandboek De Vlaamse Infolijn is nu 1700 De Vlaamse Infolijn heeft sinds december 2006 een nieuw gratis nummer en tegelijkertijd ook een nieuwe naam: Daarmee is de de eerste overheidsdienst in België met een verkort nummer. Het logo van 1700 bestaat uit twee vaste elementen: het nummer en een baseline. Daarnaast zijn er drie variabele elementen: de leeuw, de openingsuren en de url.

28 Huisstijlhandboek Leeuw Bij elke vermelding van 1700 moet de band met de duidelijk zijn. Omdat op een groot aantal communicatiedragers van de al een leeuw staat, werden twee versies van het 1700-logo ontwikkeld: een basisversie zonder leeuw en een versie met leeuw. De versie met leeuw wordt voornamelijk gebruikt op communicatie-uitingen van organisaties die geen deel uitmaken van de, bijvoorbeeld op een website van een lokale overheid. Minimumafmetingen: 23 mm x 13,5 mm Openingsuren De openingsuren worden altijd toegevoegd, behalve bij uitingen waar deze extra informatie de boodschap te complex of minder leesbaar maakt door een beperkte beschikbare ruimte of leestijd. Dat is het geval bij audiovisuele toepassingen, sponsoring (sport, vlaggen) en promotiemateriaal (balpennen, muismatten, USB-sticks, T-shirts). Minimumafmetingen: 23 mm x 15 mm Url Deze versie van het logo wordt aanbevolen voor campagnes en uitingen waarbij de url belangrijk is, bijvoorbeeld als een dienst ervoor kiest om de eigen url niet te vermelden of bij de promotie van onlinediensten. Minimumafmetingen: 23 mm x 15 mm

29 Huisstijlhandboek Kleurgebruik De officiële kleuren zijn PMS 012 en PMS black. Voor andere toepassingen zoals publicaties kunnen de PMS-kleuren vervangen worden door vierkleurendruk. Het PMS 012 kan vervangen worden door 10% magenta en 100% yellow. Voor toepassingen in publicaties van de moet altijd het gele logo gebruikt worden, ongeacht het kleurgebruik van die publicatie. De kleur van het logo mag in geen geval aangepast worden. In zwart-wituitingen mag het logo in negatief gebruikt worden. Lettertype Horatio (voor de baseline) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Helvetica (voor de openingsuren) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

30 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.1 Vaste elementen van de brief en de nota Onderscheid tussen een brief en een nota Een nota is een brief waarmee u binnen de organisatie communiceert over interne aangelegenheden. Een brief kan gericht zijn aan iemand van de organisatie of aan een externe persoon. De richtlijnen hieronder gelden zowel voor brieven als voor nota s, met uitzondering van de aanhef en de slotformule, die alleen in brieven voorkomen. De geadresseerde wordt in een nota op een andere manier vermeld dan in een brief. berichten De aanwijzingen voor de afzender, de onderwerpsregel, de aanhef en de eigenlijke brief kunt u ook toepassen in uw berichten. Omzendbrieven en dienstorders Een omzendbrief (rondzendbrief of circulaire) en een dienstorder zijn instructieve documenten. Ze hebben min of meer dezelfde vormkenmerken als een nota, maar in een omzendbrief en dienstorder staan geen referentieregels. Links bovenaan staan het opschrift en het nummer van het document. U vindt een model van een omzendbrief op pagina 53.

31 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 De afzender Voor de samenstelling van het adres van de afzender gelden vaste regels. Bij de namen van de entiteiten van de worden maximaal twee niveaus vermeld. Kabinetten Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Arenbergstraat 7, 1000 BRUSSEL Tel Fax Persoonlijk briefpapier Yves Leterme Minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax

32 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 Departementen en agentschapppen Departement Bestuurszaken Koning Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel Fax Bij de departementen wordt de naam van het ministerie waartoe het departement behoort, niet vermeld. Bij de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA s) wordt ook alleen de naam van het agentschap vermeld. Agentschap voor Onderwijscommunicatie Albert II-laan 15, 1210 BRUSSEL Tel Fax Lagere entiteiten Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel Fax Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Team Ouderenzorg Markiesstraat 1, 1000 BRUSSEL Tel Fax

33 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 Agentschap Infrastructuur Wegen en Verkeer West-Vlaanderen - District en Regie 311 Brugge Koning Albertlaan Brugge Tel Fax Adviesraden en andere raden of commissies Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel Fax Ondertekeningsbestand bij berichten Katrien Spreutels Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Taaladvies Boudewijnlaan BRUSSEL Boudewijngebouw, kamer 6A10 Tel Fax

34 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.3 Geadresseerde in een brief De geadresseerde Vermeld de naam van de geadresseerde op de eerste regel van het adres, voorafgegaan door De heer of Mevrouw. Vermeld ook de voornaam of eventueel de initiaalletter van de geadresseerde. Vóór de persoonsnaam wordt soms een afgekorte titel toegevoegd: De heer ir. Eric Stroobants, Mevrouw mr. Kristel Van Nierop, De heer prof. dr. Willem Smeets of Prof. dr. W. Smeets. Onder de naam kunt u de functie van de geadresseerde vermelden. Daaronder komt de entiteit waar de persoon werkt. Als u twee niveaus in de organisatie vermeldt, dan zet u het hoogste niveau bovenaan. Op de volgende regel zet u eventueel de naam van het gebouw waar de geadresseerde werkt. Ten slotte vermeldt u de straat en het huisnummer, eventueel gevolgd door het woordje bus + het busnummer. Zet geen komma tussen het huisnummer en het busnummer. Op de onderste regel schrijft u het postnummer en de naam van de gemeente of stad. Schrijf elk woord dat aan het begin van een regel staat, met een hoofdletter, ook als dat een functiebenaming is. Schrijf in het adres de plaatsnaam volledig in hoofdletters. Mevrouw Anne Carlier Directeur Instituut voor Bedrijfsontwikkeling Grote Thems 37 bus D 8490 VARSENARE Mevrouw Tine Mortelmans Afdelingshoofd Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Koolstraat BRUSSEL

35 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.3 Geadresseerde in een nota Algemene aanschrijfformule In een nota vermeldt u geen adres. Schrijf op de eerste regel Nota aan, gevolgd door de naam van de geadresseerde. Op de volgende regel of regels vermeldt u de functie van de geadresseerde. Nota aan de heer Jean-Marie Agten Afdelingshoofd Aanschrijfformule voor ministers Vermeld in een nota die voor een minister bestemd is, steeds zijn volledige titel. Bij langere titels verdeelt u de woorden over meer dan één regel, zodat de naam en de titel samen een tekstblokje vormen. Als een element van de titel uit meer dan één woord bestaat (bijvoorbeeld Onroerend Erfgoed), splitst u dat niet over twee regels uit. Bij de minister-president en de viceminister-president neemt u altijd twee titels op. U verwijst naar de titel van minister-president of viceminister-president én naar de titel die de specifieke bevoegdheid aangeeft. De twee titels staan op afzonderlijke regels. Onder de geadresseerde kunt u een notitie voegen, bijvoorbeeld: Via de secretaris-generaal. Laat een witregel boven die vermelding. Nota aan mevrouw Fientje Moerman Viceminister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel Nota aan de heer Geert Bourgeois Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Via de secretaris-generaal

36 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.4 Behandelend ambtenaar (vragen naar / ) Referenties en onderwerpsregel Vermeld steeds de voor- en achternaam van de behandelend ambtenaar en daaronder zijn adres. De voornaam komt altijd voor de achternaam. Chantal Vanhee Telefoon- en faxnummer Schrijf in een telefoon- of faxnummer geen streepjes of haakjes. Groepeer de nummers per twee of per drie, van elkaar gescheiden door een spatie. Telefoon- en faxnummers of (gemakkelijker te onthouden) Gsm-nummers Internationale notatie Onderwerpsregel (Betreft:...) In de onderwerpsregel geeft u duidelijk en bondig het onderwerp van de brief of nota aan. Het neemt bij voorkeur niet meer dan één regel in beslag. Vermijd telegramstijl zoals: Besluit 20 januari toekenning subsidie - procedure en dossierafhandeling - dossiernr. 2548SR Schrijf achter de dubbele punt geen hoofdletter en zet aan het eind van de onderwerpsregel geen punt. Betreft: tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang

37 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.5 Aanhef in een brief Aanhef De neutrale aanschrijfvormen in een brief zijn Geachte heer + achternaam, en Geachte mevrouw + achternaam. U kunt iemand ook in zijn functie aanschrijven: Mijnheer de + functie of Mevrouw de + functie. Informele aanschrijvingen zijn: Beste collega, Beste Frank, Dag Frank. Na Geachte en Beste moet altijd een zelfstandig naamwoord of een eigennaam volgen. Schrijf het eerste woord van de aanhef met een hoofdletter. Schrijf functieaanduidingen met een kleine letter. Onder de aanhef laat u één witregel. Hieronder staan enkele voorbeelden. Geachte heer Crabs, Geachte mevrouw Vandenbelle, Mijnheer de secretaris-generaal, Mevrouw het afdelingshoofd, Mijnheer de bouwmeester, Mijnheer de minister-president, Mevrouw de viceminister-president, Mijnheer de minister, Mevrouw de minister, Waarde collega, (in een brief van een minister aan een andere minister) Beste collega, Beste Frank, Dag Frank,

38 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 De eigenlijke brief U- of je-vorm? Gebruik zo veel mogelijk de beleefdheidsvorm u. Alleen als u uw brief richt aan iemand die u goed kent en een informele aanschrijfformule gebruikt (Beste collega, Beste Frank, Dag Frank), gebruikt u de je-persoon. Schrijf u met een kleine letter, behalve als u het eerste woord van een zin is. Verwijzing naar entiteiten van de In de officiële namen van de entiteiten die deel uitmaken van de (ministeries, departementen, agentschappen), schrijft u elk betekenisvol woord met een hoofdletter: dat zijn alle zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden en de eventuele werkwoorden en telwoorden die in de naam voorkomen. Lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden schrijft u met een kleine letter. (de) Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid (het) Vlaams Ministerie van Bestuurszaken (het) Departement Bestuurszaken (het) Vlaams Agentschap voor Rekrutering en Selectie (het) Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (het) Agentschap Infrastructuur (de) Inspectie Welzijn en Volksgezondheid Toerisme Vlaanderen Kind en Gezin Zorg en Gezondheid

39 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 In de algemene overkoepelende benaming schrijft u overheid met een kleine letter. De officiële benamingen Vlaams Parlement, Vlaamse Regering, Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap schrijft u met twee hoofdletters. Met steun van de Het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn de drie gewesten van België. De woorden ministerie, departement en agentschap schrijft u met een kleine letter als ze geen deel uitmaken van de officiële naam van een entiteit. U gebruikt die woorden dan als een soortnaam. Als u de aanduiding (intern/extern verzelfstandigd) agentschap aan de officiële naam laat voorafgaan om duidelijk te maken dat het om een verzelfstandigde entiteit van de gaat, schrijft u agentschap dus ook met een kleine letter. Onder een Vlaams ministerie kunnen verschillende agentschappen ressorteren. (soortnamen) het agentschap Toerisme Vlaanderen (de officiële naam is Toerisme Vlaanderen) het intern verzelfstandigd agentschap Kind en Gezin (de officiële naam is Kind en Gezin) het agentschap Zorg en Gezondheid (de officiële naam is Zorg en Gezondheid) In namen van subentiteiten van departementen en agentschappen schrijft u zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden met een hoofdletter. De woorden afdeling, cel, dienst, entiteit en team krijgen in lopende tekst een kleine letter als ze vooraan staan. We beschouwen die woorden dan als een soortnaam. (de) Coördinatiecel Vlaams E-government (de) Gemeenschappelijke Dienst Preventie en Bescherming (de) Managementondersteunende Diensten de afdeling Communicatie de dienst Emancipatiezaken de entiteit Media het team Ouderenzorg

40 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Verwijzingen naar de bevoegdheden van een minister De bevoegdheden van een minister kunt u op twee manieren vermelden. In de officiële titel van een minister (de Vlaamse minister van...) schrijft u elk betekenisvol woord van de bevoegdheid met een hoofdletter. Als u een bevoegdheidsomschrijving gebruikt (de Vlaamse minister, bevoegd voor het/de...) schrijft u de bevoegdheid zelf met kleine letters. Het is niet nodig om altijd alle bevoegdheden van een minister te vermelden: vaak kunt u volstaan met de bevoegdheid die in de context van uw brief of nota belangrijk is. De functiebenaming minister schrijft u met een kleine letter, behalve als die het eerste woord van een zin is. Schrijf Vlaamse - met een buigings-e - als er een lidwoord voor staat: de Vlaamse minister, een Vlaamse minister. De onverbogen vorm Vlaams schrijft u alleen als er geen lidwoord voor staat: Vlaams minister, bijvoorbeeld in een ondertekening of in een toevoeging achter de naam van de minister. De Vlaamse minister van Cultuur is ook bevoegd voor het sportbeleid. Als Vlaams minister van Cultuur bent u bevoegd voor het gebruik van de talen. De heer Kris Peeters, Vlaams minister van Leefmilieu, zal de studiedag inleiden. Minister Marino Keulen, bevoegd voor het stedenbeleid, heeft zijn beleidsplan toegelicht. Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming, zal op de persconferentie aanwezig zijn.

41 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Slotformule in een brief Met vriendelijke groeten, Met vriendelijke groet, Hoogachtend, U kunt elke brief afsluiten met de neutrale slotformules Met vriendelijke groeten, of Met vriendelijke groet. Als u in de aanhef Geachte heer/mevrouw, of Mijnheer/Mevrouw + functie hebt gebruikt, kunt u uw brief ook afsluiten met Hoogachtend. Deze formele slotformule is niet bruikbaar als u een informele aanhef hebt gebruikt (Beste collega, Beste Frank, Dag Frank). De slotformule mag niet alléén op de laatste pagina staan: zorg ervoor dat er nog minstens twee regels tekst van de brief boven staan. Tussen de laatste regel van de brief en de slotformule zet u één witregel. Ondertekening Met vriendelijke groeten, JBachs Jeannine Bachs Afdelingshoofd In de ondertekening komt de functieaanduiding onder de naam. De eerste letter van de functieaanduiding wordt met een hoofdletter geschreven. Achter de naam en de functieaanduiding staat geen leesteken. Laat onder de slotformule voldoende witruimte voor de handtekening. Als twee personen de brief ondertekenen, zet u ze naast elkaar. De persoon met de hoogste rang staat rechts. Met vriendelijke groeten, JBachs Jeannine Bachs Afdelingshoofd Lievens Karel Lievens Secretaris-generaal

42 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Met vriendelijke groeten, Voor Jeannine Bachs, afdelingshoofd PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur Als u een brief in opdracht van een andere persoon opmaakt en ondertekent (delegatie), gebruikt u de onderstaande formulering. Met vriendelijke groeten, Voor het afdelingshoofd, PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur Als de naam van de opdrachtgever bekend is, kunt u volstaan met een formulering als in het onderstaande voorbeeld. Met vriendelijke groeten, Voor het afdelingshoofd, afwezig PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur U kunt de reden van de delegatie ook specificeren in de ondertekening. Met vriendelijke groeten, i.o. PeliKaans Katrien Pelikaans Jeannine Bachs Afdelingshoofd Als een brief al is opgemaakt en u moet onverwachts in de plaats van iemand anders tekenen, dan schrijft u met de hand de afkorting i.o. (in opdracht) voor uw handtekening. Als uw handtekening moeilijk leesbaar is, kunt u voor de duidelijkheid uw naam ook voluit onder uw handtekening schrijven.

43 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Andere gegevens Als u documenten als bijlage bij de brief voegt, zet u onder de handtekening de vermelding Bijlage:, gevolgd door de titel van de documenten die u bijvoegt. Laat ten minste twee witregels tussen de laatste handtekening en de vermelding van de bijlagen. In het briefhoofd vermeldt u bij de kenmerken onder de aanduiding bijlagen ook hoeveel bijlagen u bij de brief hebt gevoegd. Als u een kopie van de brief of nota aan derden stuurt, schrijft u onder de handtekening de vermelding Kopie:, gevolgd door de naam of namen van de personen aan wie u een kopie bezorgd hebt. Als u tegelijk de bijlagen en de personen aan wie u een kopie stuurt, vermeldt, noteert u eerst de bijlagen. Laat één witregel tussen beide vermeldingen. Bijlagen: uittreksel uit het Belgisch Staatsblad van 21 december 1994 huishoudelijk reglement van de OVAM Kopie: Tine Metselaars, Karl Meeuws

44 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.1 Brief van de kabinetten Mevrouw Marie Vandecasteele Koningsstraat BRUSSEL Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 23 januari / /tv 2 vragen naar / telefoonnummer datum Tom Verberckmoes februari 2007 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Papier: crèmekleurig 90 g. Geschikt voor copiers en offset. Voor brieven is er een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Voor de vervolgbladen wordt ook het papier met logo gebruikt. Geachte mevrouw Vandecasteele, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Hoogachtend, Tom Verberckmoes Raadgever Bijlagen: Augue duis dolore te feugait Delenit augue duis dolore schaal 65%

45 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.2 Brief van de Vlaamse ministeries Mevrouw Isabel Dewitte Koningsstraat BRUSSEL uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 16 januari / /lt 1 vragen naar / telefoonnummer datum Leen Tourwé januari 2007 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Geachte mevrouw Dewitte, Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax Papier: crèmekleurig 90 g. Geschikt voor copiers en offset. Voor brieven is er een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Voor de vervolgbladen wordt ook het papier met logo gebruikt. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Hoogachtend, Leen Tourwé Bijlage: Augue duis dolore te feugait schaal 65%

46 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.2 Brief van de Vlaamse ministeries 11 mm 93 mm 32 mm Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid 105 mm 19 mm Arial Regular corps mm 57 mm Mevrouw Isabel Dewitte Koningsstraat BRUSSEL Arial Regular corps 11 Communicatie Arial Bold corps 11 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Arial Regular corps 11 Tel Fax mm 33 mm uw bericht van Arial Bold corps 11 uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 22 mm 5 oktober 2006 Arial Regular corps 11 20/ /lt vragen naar / Arial Bold corps 11 telefoonnummer datum Leen Tourwé Arial Regular corps oktober 2005 Arial Regular corps 12 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Arial Regular corps 12 Geachte mevrouw Dewitte, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Hoogachtend, Leen Tourwé 25 mm Arial Regular corps mm schaal 65%

47 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.3 Envelop van de kabinetten Formaat van de enveloppen: 228 x 114 mm. De enveloppen zijn met en zonder venster beschikbaar. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Vlaamse Regering Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL U.V. schaal 85% leeuw-g-envelop-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

48 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.4 Envelop van de Vlaamse ministeries Formaat van de enveloppen: 228 x 114 mm. De enveloppen zijn met en zonder venster beschikbaar. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL U.V. schaal 81% leeuw-g-envelop-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

49 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.4 Envelop Deze instructies zijn bestemd voor prepress en drukkers. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Papiersoort: crèmekleurig. Voor enveloppen van een groter formaat gelden ook deze instructies. 9 mm 37 mm 7,5 mm 8 mm 7,5 mm 19 mm Adobe Garamond Regular corps 9/17 Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid A G Bold corps 9/17 Communicatie A G Regular corps 9/10 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL A G Regular corps 9/17 max. 148 mm 19 mm U.V. 24 mm A G Regular corps mm schaal 81%

50 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.5 Naamkaartje Formaat van de naamkaartjes: 85 x 55 mm. Papiersoort: crèmekleurig papier 250g. De vermelding van een url is facultatief. Kabinet Tom Verberckmoes Raadgever Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax Ministerie Gerrit Van Dijck Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax leeuwvo-g+g-pms.eps leeuwvr-g+g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

51 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.5 Naamkaartje Bij de benamingen van de entiteiten wordt het hoogste niveau altijd niet-vet gezet en het lagere niveau vet. 4 mm 10 mm 6 mm 4 mm Gerrit Van Dijck Adobe Garamond Bold corps 9/11 8 mm Adjunct van de directeur A G Regular corps 8/8 A G Regular corps 8/9 Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie A G Bold corps 8/9 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL A G Regular corps 8/9 Tel Fax vaste maat :4 mm leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

52 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.6 Groetenkaart Formaat van de groetenkaarten: 210 x 105 mm. Papiersoort: crèmekleurig papier 250g. De groetenkaart voor de kabinetten ziet er hetzelfde uit. Met vriendelijke groet, Gerrit Van Dijck Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax schaal 85% leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

53 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.6 Groetenkaart 7 mm 19 mm 9 mm 20 mm Adobe Garamond Regular corps 10/12 Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Adobe Garamond Bold corps 10/12 Communicatie Met vriendelijke groet, AG Regular corps 11/13 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Gerrit Van Dijck AG Bold corps 11/13 Adobe Garamond Regular corps 10/12 Tel Fax Adjunct van de directeur Adobe Garamond Regular corps 11/13 10 mm schaal 85% leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

54 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.7 Eigen logo in huisstijldragers Als u de huisstijldragers wilt voorzien van een eigen logo, plaatst u dat rechts van het logo van de. De fictieve voorbeelden hieronder tonen waar het eigen logo staat. Voor concrete toepassingen kunt u contact opnemen via AM Mevrouw Sonja Degrijze Koningsstraat BRUSSEL Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 22 december 2006 MV/103 03/CC/PV 2 vragen naar / telefoonnummer datum Leen Lemahieu januari 2007 AM Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL U.V.

55 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.7 Eigen logo in huisstijldragers Marlies De Korte Adjunct van de directeur AM Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax AM Met vriendelijke groet, Marlies De Korte Adjunct van de directeur Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax

56 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.8 Faxbericht Faxbericht datum afzender telefoon fax geadresseerde fax geadresseerde aantal pagina s (deze pagina inbegrepen) Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan BRUSSEL Tel Fax Voor faxberichten is een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Er is ook een versie voor de kabinetten. leeuwvo-g-fax.tif Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/ huisstijl/huisstijl-logos. schaal 65%

57 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.9 Omzendbrief Omzendbrief VR/2006/01 Omzendbrief VR/2006/01 Aan alle personeelsleden van de Vlaamse overheid 10 januari 2007 Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax Voor omzendbrieven is een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Betreft: Huisstijl Magniatummy nos niat. Gait augiam, sim nit la facidunt utat. Sustrud ming etumsan ulputem digna adip ex exeros dolor amet lor sum zzriure eugait lamcore tinibh elis dolore dolor sum zzriure min henim nonsequatum quisim irit vercipisci eu feuip elendio nsenibh euipsusto consequisl euis del iusto coreetue magnim zzrit alisse minim do eugait wisit prate magna feu facilit wis niam, quamet amconum diat. Ercilit nim nonse ea feuipit nonummy nulput lutet eugiamcore eraessi estrud ea at del ut lortio corper acin eugue dipit, velenit lortionsed do del euis alisit dolutat, sequipit velit utat, quam, veniam, sequipit euis nibh eril duiscinit velenim iure ent lor amet alit, quisl iureetummy nonsed tem in ut nit lutatet vullute magnibh eum do elit wisi tat. Unt lorem veros accum ilit vullametum ipsuscin henit non utat. Ut loborem dolorper augait vel ulla adipit lumsan henibh etummy nit autpatuer sim ex euguera essectet nis estio dolorem adionse quamcon henim dolobore magnisi. Agniamet, sum nostie modiate faccummod dolortionse molorper sum zzrilissequi tat. Duissequis nulput velit praesto consecte minit wisl ute duisl ulputat. Or alisis aut iustrud dolore commolutem dit volobore faccum ametummy nostie feuipit nonulput lum ea feum nonullan vercidunt nullam vel eummod tinim quat dui te magnim dolore mod mod tat. Duisisit, quisl in velese dipsustie dio odigna faccum vendiam, quatie com. Oborer inibh et, si bla faciliquam dolum volore magna ad magnit il ex estrud minim quatet vel exerati ncidunt luptat. Elit nim zzrilis dolobor perostrud dolortin henim et il ese min henisci te vullaore velit nosto commod min veliquipit iniamcoreet luptat. Obor sit accummodolor ipit prat praesting eugue dolobore diat. Ugiam, venis dolore et vel esto erosto odolore ercil dolore delesecte feu facipis eugue er iuscil irit lummy nos dit aliquatem dio doloreetuero core cor sum amet dolutpat vel il esed dio od dolor ilis am dolor iuscil ullamco nsequisim dolenibh elis alisl utem incidunt alit, con er in ver in veliquip etue et ing eugue modipsum quatet, corem iriustion vel dolor amconsequam, quat vercil digna conum zzrit augait lum volor am atie enim irit adiam iril ip euissequat. Yves Leterme Minister-president van de Vlaamse Regering leeuwvr-g-fax.tif Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/ huisstijl/huisstijl-logos. schaal 65%

Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 11

Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 11 Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen Gids voor de federale communicatoren COMM Collection - Nr 11 COMM Collection is een reeks praktische gidsen bestemd voor alle federale communicatoren. Ze zijn het

Nadere informatie

European Merchant Services. Huisstijlmanual

European Merchant Services. Huisstijlmanual European Merchant Services Huisstijlmanual versie 1 - januari 2011 European Merchant Services Huisstijlmanual 02 Inhoudsopgave Introductie 3 01 Logo 4 Logo grijswaarden 5 logo kleuren 6 02 Basis kleuren

Nadere informatie

1) homepagina: Taaladvies

1) homepagina: Taaladvies 1) homepagina: Taaladvies Adviesgids In duidelijk Nederlands. Spreken en schrijven voor iedereen De adviesgids In duidelijk Nederlands bevat een overzicht van adviezen voor helder en correct taalgebruik

Nadere informatie

De Belgische briefnormen

De Belgische briefnormen De Belgische briefnormen Paul Callewaert, met medewerking van Dirk Caluwé De toepasselijke normen Er zijn drie normen van toepassing op brieven: de norm voor Indelen en typen van documenten (normcode Z

Nadere informatie

Huisstijl handboek 14.09.2009

Huisstijl handboek 14.09.2009 Huisstijl handboek 14.09.2009 Huisstijl handboek 14.09.2009 Voor u ligt het huisstijlhandboek van A+O fonds Gemeenten. In dit handboek vindt u de basisrichtlijnen en voorbeelden ter inspiratie voor de

Nadere informatie

De essentie van de basisregistraties. Quarant. Basisregistraties, Registreren doe je voor een ander

De essentie van de basisregistraties. Quarant. Basisregistraties, Registreren doe je voor een ander ACTUALITEITENDAG INVOLON - DECEMBER 2014 Dia 1 Dia 2 Adrie van Bohemen Fris kijken naar basisregistraties Dia 3 Dia 4 De basis voor dienstverlening en processen Quarant Werkt voor de overheid, 99% gemeenten

Nadere informatie

Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: 24-12-2009

Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: 24-12-2009 Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: --009 Cover Inhoudsopgave / Inhoudsopgave / Versiebeheer Gerefereerde documenten overview 6 Interactie principes 7 Schermlogica 8 Homepage[H] 9 Flow 0 IM Finder

Nadere informatie

HANDBOEK BRANCHECAMPAGNE

HANDBOEK BRANCHECAMPAGNE HANDBOEK BRANCHECAMPAGNE Microsoft Dynamics partners Draaiboek voor deelnemers in het verticale marketingprogramma 2 Draaiboek BrancheCampagne Introductie Voor u ligt het handleiding voor de Microsoft

Nadere informatie

Zonnepanelen Verdien aan de zon!

Zonnepanelen Verdien aan de zon! regionaal & betrokken Zonnepanelen Verdien aan de zon! 2 Zonnepanelen Verdien aan de zon! Zonlicht is er overdag altijd. Ook op een bewolkte dag. Geld verdienen met gratis zonlicht is nu mogelijk met zonnepanelen

Nadere informatie

Profiel van Isabel gevonden in Diest

Profiel van Isabel gevonden in Diest Portfolio2 Profi van Isab gevonden in Diest - Illustrator - Grafische Vormgever - Desktop Publisher Naam: Isab Bae Woonplaats: Valleilaan, 329 Diest Geboortedatum: 28//988 Geslacht: vrouw Beroep: Illustrator,

Nadere informatie

////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////////// //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// L UT ALIQUIP EX EA COMMODO CONSEQUAT. DUIS AUTEM VEL IURESSDFSDFSDFSDFSDFSDF ////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

BRAND TOOLKIT. UNICEF Nederland Februari 2011

BRAND TOOLKIT. UNICEF Nederland Februari 2011 BRAND TOOLKIT UNICEF Nederland Februari 2011 2 BRAND TOOLKIT UNICEF Nederland DAADKRACHTIG OPTIMISME In onze (merk)communicatie staat daadkrachtig optimisme centraal. Wij geloven dat een betere wereld

Nadere informatie

Formulierenleidraad (2003). Brussel: Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Formulierenleidraad (2003). Brussel: Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Formulierenleidraad Formulierenleidraad (2003). Brussel: Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Deze uitgave van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is voor persoonlijk gebruik bestemd. Ze valt

Nadere informatie

Huisstijlhandboek 2012. Hamilton Bright

Huisstijlhandboek 2012. Hamilton Bright Huisstijlhandboek 2012 Hamilton Bright Huisstijlhandboek Hamilton Bright Inhoud Belang van de huisstijl... 3 Algemeen... 4 1. Logo... 5 2. Kleuren... 9 3. Woordmerk... 10 4. Beeldmerk... 11 5. Pay-off...

Nadere informatie

Focalize. Communications. Portfolio

Focalize. Communications. Portfolio Focalize Communications Portfolio VsPtFD Kinderdagverblijf Suus LIGILO LOGO S BROCHURES Payroll? Payroll? Bij payrolling Bij payrolling geeft u geeft het juridische u het juridische werkgeverschap werkgeverschap

Nadere informatie

BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Nr. 2 Zitting 2006-2007 November 2006 BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN INHOUDSTAFEL I. VRAGEN VAN DE VLAAMSE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN ANTWOORDEN VAN DE MINISTERS (REGLEMENT ARTIKEL 81, 1, 2, 3, 5 EN

Nadere informatie

Asbest in en om het huis

Asbest in en om het huis Asbest in en om het huis Veilig omgaan met asbesthoudend materiaal Inhoud Het is algemeen geweten dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Gezondheids problemen bij werknemers en omwonenden van asbestverwerkende

Nadere informatie

Huisstijlhandboek Universiteit Leiden

Huisstijlhandboek Universiteit Leiden Huisstijlhandboek Universiteit Leiden Inhoudsopgave De huisstijl van de Universiteit Leiden 5 Basiselementen 7 1.1 Logo - kleur 9 1.2 Logo - maten 10 1.3 Logo - uitzonderingen 11 1.4 Logo bestanden 12

Nadere informatie

Beleidsbrief Overheidscommunicatie 2009

Beleidsbrief Overheidscommunicatie 2009 Beleidsbrief Overheidscommunicatie 2009 Kris Peeters Minister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media, Toerisme, Havens,

Nadere informatie

Iets maken waar een ander heel blij mee is, dat is wat ik het liefste doe ONDERNEMEN

Iets maken waar een ander heel blij mee is, dat is wat ik het liefste doe ONDERNEMEN ik wil mensen weer in beweging brengen Iets maken waar een ander heel blij mee is, dat is wat ik het liefste doe een tevreden klant is niet genoeg ONDERNEMEN met t Gooi - nr. 1-2010 4,95 Ik heb geleerd

Nadere informatie

BlueBerry. interactie aan de magazines toe te voegen. Hierdoor veranderd een platte pub-

BlueBerry. interactie aan de magazines toe te voegen. Hierdoor veranderd een platte pub- BlueBerry voudige manier publicaties online te plaatsen. Een ontwerper kan hierbij zelf bepalen om het magazine eenvoudig of uitgebreid op te zetten. De uitgebreide opties in het pakket geven ontwerpers

Nadere informatie

eyeon huisstijlmanual versie 1.0

eyeon huisstijlmanual versie 1.0 eyeon huisstijlmanual versie 1.0 1 2 eyeon huisstijlmanual versie 1.0 inleiding Deze manual geeft een zo breed mogelijke weergave van de nieuwe huisstijl die voor EyeOn is ontwikkeld. Deze manual gaat

Nadere informatie

portfolio Maarten de Tollenaer 11/2010

portfolio Maarten de Tollenaer 11/2010 portfolio Maarten de Tollenaer 11/2010 martin & inge riebeek Vaak wordt op basis van eerder werk bepaald of een kunstenaar wordt gevraagd om nieuw werk te maken. Voor subsidies geldt veelal hetzelfde.

Nadere informatie

BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Nr. 11 Zitting 2006-2007 September 2007 BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN INHOUDSTAFEL I. VRAGEN VAN DE VLAAMSE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN ANTWOORDEN VAN DE MINISTERS (REGLEMENT ARTIKEL 81, 1, 2, 3, 5

Nadere informatie

Duurzaam communiceren. Deze brochure is gedrukt op 100% gerecycleerd, dubbelzijdig gestreken papier met inkt op vegetale basis

Duurzaam communiceren. Deze brochure is gedrukt op 100% gerecycleerd, dubbelzijdig gestreken papier met inkt op vegetale basis Deze brochure is gedrukt op 100% gerecycleerd, dubbelzijdig gestreken papier met inkt op vegetale basis Duurzaam communiceren Gids voor de federale communicatoren COMM Collection - Nr 14 COMM Collection

Nadere informatie

Efficient gebruik van e-mail. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - N r 1

Efficient gebruik van e-mail. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - N r 1 Efficient gebruik van e-mail Gids voor de federale communicatoren COMM Collection - N r 1 COMM Collection is een reeks praktische gidsen bestemd voor alle federale communicatoren. Ze zijn het resultaat

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2000. van de cel TAALADVIES. Afdeling Kanselarij

JAARVERSLAG 2000. van de cel TAALADVIES. Afdeling Kanselarij JAARVERSLAG 2000 van de cel TAALADVIES Afdeling Kanselarij Woord vooraf Dit jaarverslag geeft u een kijk in de keuken van de cel Taaladvies. Het beschrijft de werking van de taaladviesdienst van het ministerie

Nadere informatie

BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie 1.2 - februari 2015

BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie 1.2 - februari 2015 BRAND MANUAL JCI Vlaanderen Versie 1.2 - februari 2015 1 inleiding Waarom deze brand manual? Beste JCI (bestuurs)lid, JCI is als wereldwijde organisatie van jonge ondernemers een sterk merk te noemen.

Nadere informatie

JURIDISCHE VERWIJZINGEN EN AFKORTINGEN

JURIDISCHE VERWIJZINGEN EN AFKORTINGEN JURIDISCHE VERWIJZINGEN EN AFKORTINGEN JURIDISCHE VERWIJZINGEN EN AFKORTINGEN Interuniversitaire Commissie Juridische Verwijzingen en Afkortingen 2012 De inhoud van dit boekje is ook gratis online consulteerbaar

Nadere informatie

CORPORATE IDENTITY MANUAL OKTOBER 2006

CORPORATE IDENTITY MANUAL OKTOBER 2006 CORPORATE IDENTITY MANUAL OKTOBER 2006 Voorwoord Beste mensen Na de bekendmaking van onze nieuwe naam en het nieuwe logo zijn we in een nieuwe fase aanbeland. Om onze nieuwe naam te ondersteunen, is het

Nadere informatie