Huisstijlhandboek. van de Vlaamse overheid. grafische en redactionele richtlijnen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisstijlhandboek. van de Vlaamse overheid. grafische en redactionele richtlijnen"

Transcriptie

1 Huisstijlhandboek van de grafische en redactionele richtlijnen 2007

2 Huisstijlhandboek Inhoudstafel Inleiding 5 1 LOGO Beschrijving Officiële kleuren Wit en wit-geel Andere kleuren Weergave Gebruik op een gekleurde achtergrond Toepassing LOGO MET BIJSCHRIFT Vlaamse Regering in advertenties Met steun van de Met steun van de Vlaamse Regering Weergave Gebruik op een gekleurde achtergrond Andere kleuren Andere talen TYPOGRAFIE Letterfamilie: Adobe Garamond en Arial Typografie in publicaties...26

3 Huisstijlhandboek REDACTIONELE HUISSTIJL Vaste elementen van de brief en de nota De afzender De geadresseerde Referenties en onderwerpsregel Aanhef De eigenlijke brief HUISSTIJLDRAGERS Brief van de kabinetten Brief van de Vlaamse ministeries Envelop van de kabinetten Envelop van de Vlaamse ministeries Naamkaartje Groetenkaart Eigen logo in huisstijldragers Faxbericht Omzendbrief Decreet en besluit Verslag Presentatie Map Belettering van het wagenpark...62

4 Huisstijlhandboek Wegenbord: tot 90 km/u Wegenbord: 90km/u tot 120 km/u Werfpaneel Bord voor kunstwerken Naamplaat voor openbare gebouwen Formulier Colofon Communicatieproducten Websites SYMBOLEN Wapen Zegel Vlag CONTACT 77

5 Huisstijlhandboek Inleiding Logotype 1 Waarom een huisstijl? De bijlage bij het decreet van 7 juli definieert het normenkader voor de scommunicatie, zoals die opgesteld is door de Expertencommissie voor Overheidscommunicatie. In artikel 1 staat: Alle overheidscommunicatie is duidelijk als zodanig herkenbaar en De hanteert altijd een herkenbare huisstijl, zodat het voor de ontvanger duidelijk is van wie de communicatie komt. Dat het voor de in haar communicatie van belang is om als zodanig herkend te worden, is ook in het Vlaamse regeerakkoord en in de beleidsnota Communicatie het uitgangspunt. De huisstijl is de hoeksteen van de organisatie-identiteit van de. Een consequent en uniform gebruik ervan biedt de organisatie verschillende voordelen. De huisstijl maakt de herkenbaar als overheid, maakt duidelijk wanneer het om overheidscommunicatie gaat en kent aan de communicatie een keurmerk van kwaliteit, integriteit en betrouwbaarheid toe. Hij draagt in die hoedanigheid bij tot de identificatie met de eigen organisatie en biedt de kans om de waarden waar de overheid voor staat, uit te dragen. In het kader van de overgang naar de nieuwe organisatiestructuur van de is de huisstijl opgefrist. Als grafisch uitgangspunt blijft de gestileerde leeuw behouden, met een lichte herstijling van het kleurgebruik en de grafische ondersteuning. Het gebruik van de gestileerde leeuw bestendigt de merkbekendheid en het officiële karakter van het logo ondertussen meer dan 15 jaar in gebruik en onderstreept tegelijk de continuïteit 1 Decreet houdende de goedkeuring van de normen voor scommunicatie en houdende wijziging van het decreet van 19 juli 2002 houdende de controle op de communicatie van de, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 5 september 2006.

6 Huisstijlhandboek Logotype 1 van de dienstverlening van de in haar nieuwe organisatiestructuur. De wijzigingen in coloriet en grafiek zetten het belang van de vernieuwing van de in de verf en geven het logo een iets minder harde uitstraling. Dit handboek toont u de huisstijl in al zijn facetten. Het biedt u instructies over het correcte gebruik van het logo en geeft de nodige typografische en redactionele richtlijnen mee voor alle huisstijldragers. De afdeling Communicatie van de Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid ondersteunt en adviseert u graag op het vlak van huisstijl. U kunt terecht op de huisstijlsite (intra.vlaanderen. be/huisstijl of voor een digitale versie van dit handboek en voor het downloaden van logo s en sjablonen. En u kunt met al uw huisstijlvragen steeds bij de afdeling aankloppen via het adres

7 Huisstijlhandboek Logo 1.1 Beschrijving Het logo van de bestaat sinds 1989 in zijn huidige gestilleerde vorm. Het werd ontworpen door Herman Lampaert en Antoon De Vijlder. Sinds 19 maart 1990 zijn de auteursrechten van de leeuwenfiguur eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Bij de invoering van Beter Bestuurlijk Beleid in 2006 werd ervoor gekozen om niets aan de leeuwenfiguur te wijzigen. Er werd wel een grafisch element aan toegevoegd. De vijf gele balkjes geven de leeuw een hedendaagse en dynamische uitstraling. leeuw-g+g.eps leeuw-g+g.tif Dezereferentiesverwijzennaarlogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

8 Huisstijlhandboek Logo 1.2 Officiële kleuren De officiële kleuren zijn PMS 012 en PMS Cool gray 10. De briefhoofden worden met deze kleuren bedrukt. Minimumafmetingen: 12,5 mm x 10 mm PMS Cool Gray 10 PMS 012 PMS Cool Gray 10 PMS Cool Gray 10 50% leeuw-g+g-pms.eps leeuw-g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

9 Huisstijlhandboek Logo 1.2 Officiële kleuren Voor andere toepassingen zoals publicaties kunnen de PMS-kleuren (Pantone Matching System) vervangen worden door vierkleurendruk (cyaan, magenta, yellow en black). Het Cool gray 10 kan vervangen worden door 60% zwart voor de leeuw en 30% zwart voor de streepjes. RAL-versie: geel: RAL donkergrijs: RAL 7012 lichtgrijs: RAL 7037 Vierkleurenversie: Geel: Magenta: 10% + Yellow: 100% Zwart: 60% Grijsversie: Donkergrijs: 60% zwart Lichtgrijs: 30% zwart leeuw-g+g.eps leeuw-g+g.tif leeuw-g.eps leeuw-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

10 Huisstijlhandboek Logo 1.3 Wit en wit-geel Voor toepassingen in publicaties van de mag naargelang van het kleurengebruik in de lay-out ook gebruikgemaakt worden van een wit of wit-geel logo. leeuw-w.eps leeuw-w.tif leeuw-w+g.eps leeuw-w+g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

11 Huisstijlhandboek Logo 1.4 Andere kleuren Voor publicaties in PMS-kleuren of vierkleurendruk (cyaan, magenta, yellow en black) mag de kleur van het logo aangepast worden aan de kleur van het drukwerk, met uitzondering van zwart. De gekozen kleur wordt zowel voor de leeuw als de streepjes vol (100%) toegepast. Deze voorbeelden zijn niet beschikbaar op de site van de huisstijl. Ze moeten per drukwerk aangemaakt worden door het prepressbureau aan de hand van leeuw-w.eps.

12 Huisstijlhandboek Logo 1.5 Weergave De resolutie voor drukwerk moet minstens 300 dpi zijn. Logo s met een resolutie van 72 dpi mogen alleen voor webtoepassingen gebruikt worden. 300 dpi of hoger voor drukwerk 72 dpi alleen voor webtoepassingen, niet voor drukwerk! leeuw-g.eps = 300 dpi leeuw-g.tif = 300 dpi leeuw-g.gif = 72 dpi Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

13 Huisstijlhandboek Logo 1.6 Gebruik op een gekleurde achtergrond Bij een gekleurde achtergrond moet het logo voldoende contrasteren. Als het contrast niet groot genoeg is, moet gekozen worden voor een logo met een groter verschil in lichtsterkte, zoals een witte leeuw, of moet de kleur van de achtergrond aangepast worden. leeuw niet goed zichtbaar wel goed zichtbaar leeuw-w+g.eps leeuw-w+g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

14 Huisstijlhandboek Logo 1.7 Toepassing Het logo kan gebruikt worden op serviesgoed, banners en vlaggen van de, op affiches waarop meerdere sponsors vermeld staan en op publicaties die in de titel een verwijzing naar de of Vlaamse Regering bevatten. Derden mogen het logo niet gebruiken voor privé- of handelsdoeleinden. De leeuwenfiguur is auteursrechterlijk beschermd sinds 19 maart leeuw-g-pms.eps leeuw-g+g-pms.eps leeuw-w.eps leeuw-w+g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

15 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.1 Vlaamse Regering Het logotype met bijschrift Vlaamse Regering wordt geplaatst op briefpapier, naamkaartjes, faxen en verslagen van de kabinetten. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwvr-g+g.eps leeuwvr-g.eps Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

16 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.2 Het logo staat niet alleen. Op briefpapier, naamkaartjes, omzendbrieven, faxen, verslagen wordt het altijd vergezeld van het bijschrift Op alle publicaties moet op de voorzijde duidelijk het logo met bijschrift voorkomen. Als in de titel van de publicatie voorkomt, dan volstaat het logo zonder bijschrift. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwvo-g+g.eps leeuwvo-g+g.tif leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

17 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.3 in advertenties Voor advertenties, tv-spots en regeringsmededelingen op tv moet gebruikgemaakt worden van het logo met bijschrift. Minimumafmetingen: 33 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. Deze variant met donkergrijze streepjes mag alleen gebruikt worden voor drukwerk in kranten, fax, verslag, omzendbrief, besluit en decreet. leeuwvo-g+g.eps leeuwvo-g+g.tif leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif leeuwvo-g-fax.eps Dezereferentiesverwijzennaardelogo sdietevindenzijnophetintranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

18 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.4 Met steun van de De sponsort talloze organisaties, initiatieven en projecten van derden. Derden vervullen ook talrijke opdrachten voor rekening van de. Organisaties moeten dat vermelden door bij alle mededelingen, verklaringen, publicaties en presentaties het logo met bijschrift Met steun van de te plaatsen, ongeacht de drager. Minimumafmetingen: 34,5 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwsteunvo-g+g.eps leeuwsteunvo-g+g.tif leeuwsteunvo-g.eps leeuwsteunvo-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

19 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.5 Met steun van de Vlaamse Regering Bij sommige aangelegenheden wordt het bijschrift Met steun van de Vlaamse Regering gebruikt. Andere bijschriften kunnen speciaal worden aangemaakt, zoals: In opdracht van..., Gesubsidieërd door..., Onder de bescherming van de Vlaamse Regering. Minimumafmetingen: 34,5 mm x 10 mm Dit logo is ook beschikbaar in wit en wit-geel. leeuwsteunvr-g+g.eps leeuwsteunvr-g+g.tif leeuwsteunvr-g.eps leeuwsteunvr-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

20 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.6 Weergave De resolutie voor drukwerk moet minstens 300 dpi zijn. Logo s met een resolutie van 72 dpi mogen alleen voor webtoepassingen gebruikt worden. 300 dpi of hoger voor drukwerk 72 dpi alleen voor webtoepassingen, niet voor drukwerk! leeuwvo-g.eps leeuwvo-g.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

21 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.7 Gebruik op een gekleurde achtergrond Bij een gekleurde achtergrond moet rekening gehouden worden met de lichtsterkte van de kleur van de achtergrond en die van het logo. Als ze een gelijkwaardige lichtsterkte hebben, moet gekozen worden voor een logo met verschillende lichtsterkte of moet de kleur van de achtergrond aangepast worden. Alle logo s met bijschrift zijn ook beschikbaar in wit en wit-geel. niet goed zichtbaar wel goed zichtbaar leeuwvo-w+g.eps leeuwvo-w+g.tif leeuwvo-w.eps leeuwvo-w.tif Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

22 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.8 Andere kleuren Voor publicaties in PMS-kleuren of vierkleurendruk mag de kleur van het logo aangepast worden aan de kleur van het drukwerk, met uitzondering van zwart. De gekozen kleur wordt zowel voor de leeuw als de streepjes vol (100%) toegepast. Deze voorbeelden zijn niet beschikbaar op de site van de huisstijl. Ze moeten per drukwerk aangemaakt worden door het prepressbureau aan de hand van leeuwvo-w.eps.

23 Huisstijlhandboek Logo met bijschrift 2.9 Andere talen Vlaamse Regering Met steun van de Vlaamse Regering leeuwvr-g+g_fr.eps leeuwvr-g+g_dui.eps leeuwvr-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via be. leeuwsteunvr-g+g_fr.eps leeuwsteunvr-g+g_dui.eps leeuwsteunvr-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via

24 Huisstijlhandboek Logotype 2.9 Andere talen Met steun van de leeuwvo-g+g_fr.eps leeuwvo-g+g_dui.eps leeuwvo-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via be. leeuwsteunvo-g+g_fr.eps leeuwsteunvo-g+g_dui.eps leeuwsteunvo-g+g_eng.eps Deze referenties verwijzen naar de bestanden die te verkrijgen zijn via

25 Huisstijlhandboek Typografie 3.1 Letterfamilie: Adobe Garamond en Arial Het lettertype Garamond is sinds 1989 de huisletter van de. Het wordt gebruikt voor huisstijldragers zoals naamkaartjes, groetenkaartjes en enveloppen. Vanwege de leesbaarheid wordt op brieven, omzendbrieven, faxen, verslagen, wegenborden, werfpanelen en borden voor kunstwerken Arial gebruikt. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Adobe Garamond Regular Adobe Garamond Italic Adobe Garamond Semibold Adobe Garamond Bold Verder bevat de letterfamilie: Adobe garamond semibold italic en Adobe garamond bolditalic. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Arial Regular Arial Bold

26 Flanders Huisstijlhandboek Typografie 3.2 Typografie in publicaties Om de creativiteit van de ontwerper niet in de weg te staan zijn de lettertypes voor de opmaak van publicaties vrij. Elke publicatie moet op die manier haar eigenheid kunnen uitstralen. Wel moet op de voorzijde van de kaft van elke publicatie het logo van de duidelijk zichtbaar staan, met een hoogte van minstens 10 mm. Daardoor zijn alle publicaties van de herkenbaar. Flanders, a region of excellence in the heart of Europe As part of the Belgian Federal State, Flanders is a natural meeting point for knowledge and talent, attractive through its highly-skilled population, excellent research and easy accessibility. Its capital city Brussels is also the centre of both Belgium and Europe. Flanders is one of the richest and with a population of about 6 million most densely populated regions in Europe. The fact that Flanders has few natural resources is fully compensated by the education level and the multilingualism of its people. As one of its top priorities, the Flemish Government has been systematically increasing its investment efforts in R&D over the last decade, thereby nearly doubling its public outlays for R&D. The Flemish Government will continue these efforts, so that together with the additional input of the private sector, Flanders is set to meet Europe s objective and spend 3% of its GDP on R&D by the year The main part of the Flemish Government s budget for R&D is allocated to biotechnology, environmental technology and information technology. In these areas, Flanders has already established a world-wide reputation so far, not in the least through its Strategic Research Centres. Foto s: Stockbyte Flanders is characterised by one of the world s highest productivity rates, within an open economy dominated by service industries and small and medium-sized enterprises. As such, the socio-economic progress of Flanders is largely driven by its ability to face and adapt to the constantly changing challenges of the global knowledge society. The knowledge backbone strongly interlinks education, research, innovation and entrepreneurship, and Flanders clearly got the message! The Science and Innovation Administration (awi.vlaanderen.be) of the Ministry of Flanders grasps the opportunity provided by the European Business Summit 2006 to show that Flanders is an attractive, not-to-be-missed region for potential investors. Apart from the Flemish Strategic Research Centres IBBT (Interdisciplinary Institute for Broad- Band Technology IMEC (Interuniversity MicroElectronics Center VIB (Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology and VITO (Flemish Institute for Technological Research promoting Flanders as a knowledge region, Flanders District of Creativity (www.flandersdc.be) and the Flemish Institute for Logistics (www.vil.be) will also be present, picturing Flanders as a creative region and a logistic hub in the heart of Europe. Raad voor Cultuur Jaarverslag 2005 Raad voor CultuurRaad voor Cultuur- Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuuRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuur Jaarverslag 2005 Raad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurraad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor CultuurRaad voor Cultuurjij bent Netwerkcafé Voor het lijnmanagement van de Vlaamse Overheid Gastspreker: Jari Demeulemeester Image building De afdeling Vorming nodigt u uit op het netwerkcafé van 16 maart 2006

27 Huisstijlhandboek De Vlaamse Infolijn is nu 1700 De Vlaamse Infolijn heeft sinds december 2006 een nieuw gratis nummer en tegelijkertijd ook een nieuwe naam: Daarmee is de de eerste overheidsdienst in België met een verkort nummer. Het logo van 1700 bestaat uit twee vaste elementen: het nummer en een baseline. Daarnaast zijn er drie variabele elementen: de leeuw, de openingsuren en de url.

28 Huisstijlhandboek Leeuw Bij elke vermelding van 1700 moet de band met de duidelijk zijn. Omdat op een groot aantal communicatiedragers van de al een leeuw staat, werden twee versies van het 1700-logo ontwikkeld: een basisversie zonder leeuw en een versie met leeuw. De versie met leeuw wordt voornamelijk gebruikt op communicatie-uitingen van organisaties die geen deel uitmaken van de, bijvoorbeeld op een website van een lokale overheid. Minimumafmetingen: 23 mm x 13,5 mm Openingsuren De openingsuren worden altijd toegevoegd, behalve bij uitingen waar deze extra informatie de boodschap te complex of minder leesbaar maakt door een beperkte beschikbare ruimte of leestijd. Dat is het geval bij audiovisuele toepassingen, sponsoring (sport, vlaggen) en promotiemateriaal (balpennen, muismatten, USB-sticks, T-shirts). Minimumafmetingen: 23 mm x 15 mm Url Deze versie van het logo wordt aanbevolen voor campagnes en uitingen waarbij de url belangrijk is, bijvoorbeeld als een dienst ervoor kiest om de eigen url niet te vermelden of bij de promotie van onlinediensten. Minimumafmetingen: 23 mm x 15 mm

29 Huisstijlhandboek Kleurgebruik De officiële kleuren zijn PMS 012 en PMS black. Voor andere toepassingen zoals publicaties kunnen de PMS-kleuren vervangen worden door vierkleurendruk. Het PMS 012 kan vervangen worden door 10% magenta en 100% yellow. Voor toepassingen in publicaties van de moet altijd het gele logo gebruikt worden, ongeacht het kleurgebruik van die publicatie. De kleur van het logo mag in geen geval aangepast worden. In zwart-wituitingen mag het logo in negatief gebruikt worden. Lettertype Horatio (voor de baseline) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Helvetica (voor de openingsuren) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

30 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.1 Vaste elementen van de brief en de nota Onderscheid tussen een brief en een nota Een nota is een brief waarmee u binnen de organisatie communiceert over interne aangelegenheden. Een brief kan gericht zijn aan iemand van de organisatie of aan een externe persoon. De richtlijnen hieronder gelden zowel voor brieven als voor nota s, met uitzondering van de aanhef en de slotformule, die alleen in brieven voorkomen. De geadresseerde wordt in een nota op een andere manier vermeld dan in een brief. berichten De aanwijzingen voor de afzender, de onderwerpsregel, de aanhef en de eigenlijke brief kunt u ook toepassen in uw berichten. Omzendbrieven en dienstorders Een omzendbrief (rondzendbrief of circulaire) en een dienstorder zijn instructieve documenten. Ze hebben min of meer dezelfde vormkenmerken als een nota, maar in een omzendbrief en dienstorder staan geen referentieregels. Links bovenaan staan het opschrift en het nummer van het document. U vindt een model van een omzendbrief op pagina 53.

31 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 De afzender Voor de samenstelling van het adres van de afzender gelden vaste regels. Bij de namen van de entiteiten van de worden maximaal twee niveaus vermeld. Kabinetten Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Arenbergstraat 7, 1000 BRUSSEL Tel Fax Persoonlijk briefpapier Yves Leterme Minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax

32 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 Departementen en agentschapppen Departement Bestuurszaken Koning Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel Fax Bij de departementen wordt de naam van het ministerie waartoe het departement behoort, niet vermeld. Bij de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA s) wordt ook alleen de naam van het agentschap vermeld. Agentschap voor Onderwijscommunicatie Albert II-laan 15, 1210 BRUSSEL Tel Fax Lagere entiteiten Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel Fax Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Team Ouderenzorg Markiesstraat 1, 1000 BRUSSEL Tel Fax

33 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.2 Agentschap Infrastructuur Wegen en Verkeer West-Vlaanderen - District en Regie 311 Brugge Koning Albertlaan Brugge Tel Fax Adviesraden en andere raden of commissies Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel Fax Ondertekeningsbestand bij berichten Katrien Spreutels Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Taaladvies Boudewijnlaan BRUSSEL Boudewijngebouw, kamer 6A10 Tel Fax

34 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.3 Geadresseerde in een brief De geadresseerde Vermeld de naam van de geadresseerde op de eerste regel van het adres, voorafgegaan door De heer of Mevrouw. Vermeld ook de voornaam of eventueel de initiaalletter van de geadresseerde. Vóór de persoonsnaam wordt soms een afgekorte titel toegevoegd: De heer ir. Eric Stroobants, Mevrouw mr. Kristel Van Nierop, De heer prof. dr. Willem Smeets of Prof. dr. W. Smeets. Onder de naam kunt u de functie van de geadresseerde vermelden. Daaronder komt de entiteit waar de persoon werkt. Als u twee niveaus in de organisatie vermeldt, dan zet u het hoogste niveau bovenaan. Op de volgende regel zet u eventueel de naam van het gebouw waar de geadresseerde werkt. Ten slotte vermeldt u de straat en het huisnummer, eventueel gevolgd door het woordje bus + het busnummer. Zet geen komma tussen het huisnummer en het busnummer. Op de onderste regel schrijft u het postnummer en de naam van de gemeente of stad. Schrijf elk woord dat aan het begin van een regel staat, met een hoofdletter, ook als dat een functiebenaming is. Schrijf in het adres de plaatsnaam volledig in hoofdletters. Mevrouw Anne Carlier Directeur Instituut voor Bedrijfsontwikkeling Grote Thems 37 bus D 8490 VARSENARE Mevrouw Tine Mortelmans Afdelingshoofd Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Koolstraat BRUSSEL

35 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.3 Geadresseerde in een nota Algemene aanschrijfformule In een nota vermeldt u geen adres. Schrijf op de eerste regel Nota aan, gevolgd door de naam van de geadresseerde. Op de volgende regel of regels vermeldt u de functie van de geadresseerde. Nota aan de heer Jean-Marie Agten Afdelingshoofd Aanschrijfformule voor ministers Vermeld in een nota die voor een minister bestemd is, steeds zijn volledige titel. Bij langere titels verdeelt u de woorden over meer dan één regel, zodat de naam en de titel samen een tekstblokje vormen. Als een element van de titel uit meer dan één woord bestaat (bijvoorbeeld Onroerend Erfgoed), splitst u dat niet over twee regels uit. Bij de minister-president en de viceminister-president neemt u altijd twee titels op. U verwijst naar de titel van minister-president of viceminister-president én naar de titel die de specifieke bevoegdheid aangeeft. De twee titels staan op afzonderlijke regels. Onder de geadresseerde kunt u een notitie voegen, bijvoorbeeld: Via de secretaris-generaal. Laat een witregel boven die vermelding. Nota aan mevrouw Fientje Moerman Viceminister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel Nota aan de heer Geert Bourgeois Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Via de secretaris-generaal

36 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.4 Behandelend ambtenaar (vragen naar / ) Referenties en onderwerpsregel Vermeld steeds de voor- en achternaam van de behandelend ambtenaar en daaronder zijn adres. De voornaam komt altijd voor de achternaam. Chantal Vanhee Telefoon- en faxnummer Schrijf in een telefoon- of faxnummer geen streepjes of haakjes. Groepeer de nummers per twee of per drie, van elkaar gescheiden door een spatie. Telefoon- en faxnummers of (gemakkelijker te onthouden) Gsm-nummers Internationale notatie Onderwerpsregel (Betreft:...) In de onderwerpsregel geeft u duidelijk en bondig het onderwerp van de brief of nota aan. Het neemt bij voorkeur niet meer dan één regel in beslag. Vermijd telegramstijl zoals: Besluit 20 januari toekenning subsidie - procedure en dossierafhandeling - dossiernr. 2548SR Schrijf achter de dubbele punt geen hoofdletter en zet aan het eind van de onderwerpsregel geen punt. Betreft: tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang

37 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.5 Aanhef in een brief Aanhef De neutrale aanschrijfvormen in een brief zijn Geachte heer + achternaam, en Geachte mevrouw + achternaam. U kunt iemand ook in zijn functie aanschrijven: Mijnheer de + functie of Mevrouw de + functie. Informele aanschrijvingen zijn: Beste collega, Beste Frank, Dag Frank. Na Geachte en Beste moet altijd een zelfstandig naamwoord of een eigennaam volgen. Schrijf het eerste woord van de aanhef met een hoofdletter. Schrijf functieaanduidingen met een kleine letter. Onder de aanhef laat u één witregel. Hieronder staan enkele voorbeelden. Geachte heer Crabs, Geachte mevrouw Vandenbelle, Mijnheer de secretaris-generaal, Mevrouw het afdelingshoofd, Mijnheer de bouwmeester, Mijnheer de minister-president, Mevrouw de viceminister-president, Mijnheer de minister, Mevrouw de minister, Waarde collega, (in een brief van een minister aan een andere minister) Beste collega, Beste Frank, Dag Frank,

38 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 De eigenlijke brief U- of je-vorm? Gebruik zo veel mogelijk de beleefdheidsvorm u. Alleen als u uw brief richt aan iemand die u goed kent en een informele aanschrijfformule gebruikt (Beste collega, Beste Frank, Dag Frank), gebruikt u de je-persoon. Schrijf u met een kleine letter, behalve als u het eerste woord van een zin is. Verwijzing naar entiteiten van de In de officiële namen van de entiteiten die deel uitmaken van de (ministeries, departementen, agentschappen), schrijft u elk betekenisvol woord met een hoofdletter: dat zijn alle zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden en de eventuele werkwoorden en telwoorden die in de naam voorkomen. Lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden schrijft u met een kleine letter. (de) Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid (het) Vlaams Ministerie van Bestuurszaken (het) Departement Bestuurszaken (het) Vlaams Agentschap voor Rekrutering en Selectie (het) Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (het) Agentschap Infrastructuur (de) Inspectie Welzijn en Volksgezondheid Toerisme Vlaanderen Kind en Gezin Zorg en Gezondheid

39 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 In de algemene overkoepelende benaming schrijft u overheid met een kleine letter. De officiële benamingen Vlaams Parlement, Vlaamse Regering, Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap schrijft u met twee hoofdletters. Met steun van de Het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn de drie gewesten van België. De woorden ministerie, departement en agentschap schrijft u met een kleine letter als ze geen deel uitmaken van de officiële naam van een entiteit. U gebruikt die woorden dan als een soortnaam. Als u de aanduiding (intern/extern verzelfstandigd) agentschap aan de officiële naam laat voorafgaan om duidelijk te maken dat het om een verzelfstandigde entiteit van de gaat, schrijft u agentschap dus ook met een kleine letter. Onder een Vlaams ministerie kunnen verschillende agentschappen ressorteren. (soortnamen) het agentschap Toerisme Vlaanderen (de officiële naam is Toerisme Vlaanderen) het intern verzelfstandigd agentschap Kind en Gezin (de officiële naam is Kind en Gezin) het agentschap Zorg en Gezondheid (de officiële naam is Zorg en Gezondheid) In namen van subentiteiten van departementen en agentschappen schrijft u zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden met een hoofdletter. De woorden afdeling, cel, dienst, entiteit en team krijgen in lopende tekst een kleine letter als ze vooraan staan. We beschouwen die woorden dan als een soortnaam. (de) Coördinatiecel Vlaams E-government (de) Gemeenschappelijke Dienst Preventie en Bescherming (de) Managementondersteunende Diensten de afdeling Communicatie de dienst Emancipatiezaken de entiteit Media het team Ouderenzorg

40 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Verwijzingen naar de bevoegdheden van een minister De bevoegdheden van een minister kunt u op twee manieren vermelden. In de officiële titel van een minister (de Vlaamse minister van...) schrijft u elk betekenisvol woord van de bevoegdheid met een hoofdletter. Als u een bevoegdheidsomschrijving gebruikt (de Vlaamse minister, bevoegd voor het/de...) schrijft u de bevoegdheid zelf met kleine letters. Het is niet nodig om altijd alle bevoegdheden van een minister te vermelden: vaak kunt u volstaan met de bevoegdheid die in de context van uw brief of nota belangrijk is. De functiebenaming minister schrijft u met een kleine letter, behalve als die het eerste woord van een zin is. Schrijf Vlaamse - met een buigings-e - als er een lidwoord voor staat: de Vlaamse minister, een Vlaamse minister. De onverbogen vorm Vlaams schrijft u alleen als er geen lidwoord voor staat: Vlaams minister, bijvoorbeeld in een ondertekening of in een toevoeging achter de naam van de minister. De Vlaamse minister van Cultuur is ook bevoegd voor het sportbeleid. Als Vlaams minister van Cultuur bent u bevoegd voor het gebruik van de talen. De heer Kris Peeters, Vlaams minister van Leefmilieu, zal de studiedag inleiden. Minister Marino Keulen, bevoegd voor het stedenbeleid, heeft zijn beleidsplan toegelicht. Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming, zal op de persconferentie aanwezig zijn.

41 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Slotformule in een brief Met vriendelijke groeten, Met vriendelijke groet, Hoogachtend, U kunt elke brief afsluiten met de neutrale slotformules Met vriendelijke groeten, of Met vriendelijke groet. Als u in de aanhef Geachte heer/mevrouw, of Mijnheer/Mevrouw + functie hebt gebruikt, kunt u uw brief ook afsluiten met Hoogachtend. Deze formele slotformule is niet bruikbaar als u een informele aanhef hebt gebruikt (Beste collega, Beste Frank, Dag Frank). De slotformule mag niet alléén op de laatste pagina staan: zorg ervoor dat er nog minstens twee regels tekst van de brief boven staan. Tussen de laatste regel van de brief en de slotformule zet u één witregel. Ondertekening Met vriendelijke groeten, JBachs Jeannine Bachs Afdelingshoofd In de ondertekening komt de functieaanduiding onder de naam. De eerste letter van de functieaanduiding wordt met een hoofdletter geschreven. Achter de naam en de functieaanduiding staat geen leesteken. Laat onder de slotformule voldoende witruimte voor de handtekening. Als twee personen de brief ondertekenen, zet u ze naast elkaar. De persoon met de hoogste rang staat rechts. Met vriendelijke groeten, JBachs Jeannine Bachs Afdelingshoofd Lievens Karel Lievens Secretaris-generaal

42 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Met vriendelijke groeten, Voor Jeannine Bachs, afdelingshoofd PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur Als u een brief in opdracht van een andere persoon opmaakt en ondertekent (delegatie), gebruikt u de onderstaande formulering. Met vriendelijke groeten, Voor het afdelingshoofd, PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur Als de naam van de opdrachtgever bekend is, kunt u volstaan met een formulering als in het onderstaande voorbeeld. Met vriendelijke groeten, Voor het afdelingshoofd, afwezig PeliKaans Katrien Pelikaans Adjunct van de directeur U kunt de reden van de delegatie ook specificeren in de ondertekening. Met vriendelijke groeten, i.o. PeliKaans Katrien Pelikaans Jeannine Bachs Afdelingshoofd Als een brief al is opgemaakt en u moet onverwachts in de plaats van iemand anders tekenen, dan schrijft u met de hand de afkorting i.o. (in opdracht) voor uw handtekening. Als uw handtekening moeilijk leesbaar is, kunt u voor de duidelijkheid uw naam ook voluit onder uw handtekening schrijven.

43 Huisstijlhandboek Redactionele huisstijl 5.6 Andere gegevens Als u documenten als bijlage bij de brief voegt, zet u onder de handtekening de vermelding Bijlage:, gevolgd door de titel van de documenten die u bijvoegt. Laat ten minste twee witregels tussen de laatste handtekening en de vermelding van de bijlagen. In het briefhoofd vermeldt u bij de kenmerken onder de aanduiding bijlagen ook hoeveel bijlagen u bij de brief hebt gevoegd. Als u een kopie van de brief of nota aan derden stuurt, schrijft u onder de handtekening de vermelding Kopie:, gevolgd door de naam of namen van de personen aan wie u een kopie bezorgd hebt. Als u tegelijk de bijlagen en de personen aan wie u een kopie stuurt, vermeldt, noteert u eerst de bijlagen. Laat één witregel tussen beide vermeldingen. Bijlagen: uittreksel uit het Belgisch Staatsblad van 21 december 1994 huishoudelijk reglement van de OVAM Kopie: Tine Metselaars, Karl Meeuws

44 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.1 Brief van de kabinetten Mevrouw Marie Vandecasteele Koningsstraat BRUSSEL Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 23 januari / /tv 2 vragen naar / telefoonnummer datum Tom Verberckmoes februari 2007 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Papier: crèmekleurig 90 g. Geschikt voor copiers en offset. Voor brieven is er een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Voor de vervolgbladen wordt ook het papier met logo gebruikt. Geachte mevrouw Vandecasteele, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Hoogachtend, Tom Verberckmoes Raadgever Bijlagen: Augue duis dolore te feugait Delenit augue duis dolore schaal 65%

45 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.2 Brief van de Vlaamse ministeries Mevrouw Isabel Dewitte Koningsstraat BRUSSEL uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 16 januari / /lt 1 vragen naar / telefoonnummer datum Leen Tourwé januari 2007 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Geachte mevrouw Dewitte, Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax Papier: crèmekleurig 90 g. Geschikt voor copiers en offset. Voor brieven is er een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Voor de vervolgbladen wordt ook het papier met logo gebruikt. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Hoogachtend, Leen Tourwé Bijlage: Augue duis dolore te feugait schaal 65%

46 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.2 Brief van de Vlaamse ministeries 11 mm 93 mm 32 mm Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid 105 mm 19 mm Arial Regular corps mm 57 mm Mevrouw Isabel Dewitte Koningsstraat BRUSSEL Arial Regular corps 11 Communicatie Arial Bold corps 11 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Arial Regular corps 11 Tel Fax mm 33 mm uw bericht van Arial Bold corps 11 uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 22 mm 5 oktober 2006 Arial Regular corps 11 20/ /lt vragen naar / Arial Bold corps 11 telefoonnummer datum Leen Tourwé Arial Regular corps oktober 2005 Arial Regular corps 12 Betreft: implementatie van de nieuwe huisstijl Arial Regular corps 12 Geachte mevrouw Dewitte, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Hoogachtend, Leen Tourwé 25 mm Arial Regular corps mm schaal 65%

47 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.3 Envelop van de kabinetten Formaat van de enveloppen: 228 x 114 mm. De enveloppen zijn met en zonder venster beschikbaar. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Vlaamse Regering Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL U.V. schaal 85% leeuw-g-envelop-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

48 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.4 Envelop van de Vlaamse ministeries Formaat van de enveloppen: 228 x 114 mm. De enveloppen zijn met en zonder venster beschikbaar. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL U.V. schaal 81% leeuw-g-envelop-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

49 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.4 Envelop Deze instructies zijn bestemd voor prepress en drukkers. De enveloppen worden volledig in PMS Cool Gray 10 gedrukt. Papiersoort: crèmekleurig. Voor enveloppen van een groter formaat gelden ook deze instructies. 9 mm 37 mm 7,5 mm 8 mm 7,5 mm 19 mm Adobe Garamond Regular corps 9/17 Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid A G Bold corps 9/17 Communicatie A G Regular corps 9/10 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL A G Regular corps 9/17 max. 148 mm 19 mm U.V. 24 mm A G Regular corps mm schaal 81%

50 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.5 Naamkaartje Formaat van de naamkaartjes: 85 x 55 mm. Papiersoort: crèmekleurig papier 250g. De vermelding van een url is facultatief. Kabinet Tom Verberckmoes Raadgever Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax Ministerie Gerrit Van Dijck Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax leeuwvo-g+g-pms.eps leeuwvr-g+g-pms.eps Deze referenties verwijzen naar de logo s die te vinden zijn op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

51 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.5 Naamkaartje Bij de benamingen van de entiteiten wordt het hoogste niveau altijd niet-vet gezet en het lagere niveau vet. 4 mm 10 mm 6 mm 4 mm Gerrit Van Dijck Adobe Garamond Bold corps 9/11 8 mm Adjunct van de directeur A G Regular corps 8/8 A G Regular corps 8/9 Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie A G Bold corps 8/9 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL A G Regular corps 8/9 Tel Fax vaste maat :4 mm leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

52 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.6 Groetenkaart Formaat van de groetenkaarten: 210 x 105 mm. Papiersoort: crèmekleurig papier 250g. De groetenkaart voor de kabinetten ziet er hetzelfde uit. Met vriendelijke groet, Gerrit Van Dijck Adjunct van de directeur Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax schaal 85% leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

53 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.6 Groetenkaart 7 mm 19 mm 9 mm 20 mm Adobe Garamond Regular corps 10/12 Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Adobe Garamond Bold corps 10/12 Communicatie Met vriendelijke groet, AG Regular corps 11/13 Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Gerrit Van Dijck AG Bold corps 11/13 Adobe Garamond Regular corps 10/12 Tel Fax Adjunct van de directeur Adobe Garamond Regular corps 11/13 10 mm schaal 85% leeuwvo-g+g-pms.eps Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/huisstijl/huisstijl-logos.htm.

54 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.7 Eigen logo in huisstijldragers Als u de huisstijldragers wilt voorzien van een eigen logo, plaatst u dat rechts van het logo van de. De fictieve voorbeelden hieronder tonen waar het eigen logo staat. Voor concrete toepassingen kunt u contact opnemen via AM Mevrouw Sonja Degrijze Koningsstraat BRUSSEL Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 22 december 2006 MV/103 03/CC/PV 2 vragen naar / telefoonnummer datum Leen Lemahieu januari 2007 AM Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL U.V.

55 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.7 Eigen logo in huisstijldragers Marlies De Korte Adjunct van de directeur AM Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax AM Met vriendelijke groet, Marlies De Korte Adjunct van de directeur Agentschap Monitoring Controle Boudewijnlaan 30, 1000 BRUSSEL Tel Fax

56 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.8 Faxbericht Faxbericht datum afzender telefoon fax geadresseerde fax geadresseerde aantal pagina s (deze pagina inbegrepen) Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Communicatie Boudewijnlaan BRUSSEL Tel Fax Voor faxberichten is een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Er is ook een versie voor de kabinetten. leeuwvo-g-fax.tif Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/ huisstijl/huisstijl-logos. schaal 65%

57 Huisstijlhandboek Huisstijldragers 6.9 Omzendbrief Omzendbrief VR/2006/01 Omzendbrief VR/2006/01 Aan alle personeelsleden van de Vlaamse overheid 10 januari 2007 Kabinet van de minister-president, Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19, 1000 BRUSSEL Tel Fax Voor omzendbrieven is een sjabloon beschikbaar op intra.vlaanderen.be /huisstijl/ huisstijl-sjablonen. htm. Betreft: Huisstijl Magniatummy nos niat. Gait augiam, sim nit la facidunt utat. Sustrud ming etumsan ulputem digna adip ex exeros dolor amet lor sum zzriure eugait lamcore tinibh elis dolore dolor sum zzriure min henim nonsequatum quisim irit vercipisci eu feuip elendio nsenibh euipsusto consequisl euis del iusto coreetue magnim zzrit alisse minim do eugait wisit prate magna feu facilit wis niam, quamet amconum diat. Ercilit nim nonse ea feuipit nonummy nulput lutet eugiamcore eraessi estrud ea at del ut lortio corper acin eugue dipit, velenit lortionsed do del euis alisit dolutat, sequipit velit utat, quam, veniam, sequipit euis nibh eril duiscinit velenim iure ent lor amet alit, quisl iureetummy nonsed tem in ut nit lutatet vullute magnibh eum do elit wisi tat. Unt lorem veros accum ilit vullametum ipsuscin henit non utat. Ut loborem dolorper augait vel ulla adipit lumsan henibh etummy nit autpatuer sim ex euguera essectet nis estio dolorem adionse quamcon henim dolobore magnisi. Agniamet, sum nostie modiate faccummod dolortionse molorper sum zzrilissequi tat. Duissequis nulput velit praesto consecte minit wisl ute duisl ulputat. Or alisis aut iustrud dolore commolutem dit volobore faccum ametummy nostie feuipit nonulput lum ea feum nonullan vercidunt nullam vel eummod tinim quat dui te magnim dolore mod mod tat. Duisisit, quisl in velese dipsustie dio odigna faccum vendiam, quatie com. Oborer inibh et, si bla faciliquam dolum volore magna ad magnit il ex estrud minim quatet vel exerati ncidunt luptat. Elit nim zzrilis dolobor perostrud dolortin henim et il ese min henisci te vullaore velit nosto commod min veliquipit iniamcoreet luptat. Obor sit accummodolor ipit prat praesting eugue dolobore diat. Ugiam, venis dolore et vel esto erosto odolore ercil dolore delesecte feu facipis eugue er iuscil irit lummy nos dit aliquatem dio doloreetuero core cor sum amet dolutpat vel il esed dio od dolor ilis am dolor iuscil ullamco nsequisim dolenibh elis alisl utem incidunt alit, con er in ver in veliquip etue et ing eugue modipsum quatet, corem iriustion vel dolor amconsequam, quat vercil digna conum zzrit augait lum volor am atie enim irit adiam iril ip euissequat. Yves Leterme Minister-president van de Vlaamse Regering leeuwvr-g-fax.tif Deze referentie verwijst naar het logo dat te vinden is op het intranet: intra.vlaanderen.be/ huisstijl/huisstijl-logos. schaal 65%

De stijl van het huis

De stijl van het huis De stijl van het huis Richtlijnen voor gebruik van de Portaal huisstijl versie 1.0 november 2017 Logo toepassing 2 Logo toepassing Bij gebruik in communicatiemiddelen altijd in witte balk bovenaan de uiting

Nadere informatie

Huisstijlhandboek van de Vlaamse overheid

Huisstijlhandboek van de Vlaamse overheid Huisstijlhandboek van de grafische en redactionele richtlijnen 2007 Huisstijlhandboek 2007 2 Inhoudstafel Inleiding 5 1 LOGO 7 1.1 Beschrijving...7 1.2 Officiële kleuren...8 1.3 Wit en wit-geel...10 1.4

Nadere informatie

Versie: Merkidentiteit richtlijnen

Versie: Merkidentiteit richtlijnen Versie: 30-06-2017 Merkidentiteit richtlijnen Inhoudsopgave 1. Huisstijl Logo Achtergrond Illustratie Kleur Typografie 2. Drukwerk Logobalk Flyer A5 en Poster A3 Backdrop Klapper E-ticket Programmaboekje

Nadere informatie

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM HUISSTIJL SEPTEMBER 2012 VERSIE 1.0. Richtlijnen Samenwerkingshuisstijl

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM HUISSTIJL SEPTEMBER 2012 VERSIE 1.0. Richtlijnen Samenwerkingshuisstijl Richtlijnen Samenwerkingshuisstijl Inhoudsopgave 1 3 4 5 6 7 Richtlijnen toepassing samenwerkingshuisstijl UvA-HvA Hoofdstuk 1 Basiselementen - Logo - Kleur - Typografie - Designelement 8 9 10 11 12 13

Nadere informatie

European Merchant Services. Huisstijlmanual

European Merchant Services. Huisstijlmanual European Merchant Services Huisstijlmanual versie 1 - januari 2011 European Merchant Services Huisstijlmanual 02 Inhoudsopgave Introductie 3 01 Logo 4 Logo grijswaarden 5 logo kleuren 6 02 Basis kleuren

Nadere informatie

De essentie van de basisregistraties. Quarant. Basisregistraties, Registreren doe je voor een ander

De essentie van de basisregistraties. Quarant. Basisregistraties, Registreren doe je voor een ander ACTUALITEITENDAG INVOLON - DECEMBER 2014 Dia 1 Dia 2 Adrie van Bohemen Fris kijken naar basisregistraties Dia 3 Dia 4 De basis voor dienstverlening en processen Quarant Werkt voor de overheid, 99% gemeenten

Nadere informatie

n.a.v. restyle logo Hanzehogeschool

n.a.v. restyle logo Hanzehogeschool G2K designers Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen Huisstijl gezamenlijke activiteiten n.a.v. restyle logo Hanzehogeschool beeldmerken Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool

Nadere informatie

1.0 Homepage Openbaar (Template Connected) Concept ConnecteD

1.0 Homepage Openbaar (Template Connected) Concept ConnecteD 1.0 Homepage Openbaar (Template Connected) Concept Pagina 1 van 15 openbaar TNO.NL > Over ons > openbaar Over ons Roelof-Jan,wij gaan speciaal voor een topvisual laten maken. En ook de kleur van de vouw

Nadere informatie

Huisstijlgids. juni 2005 megaluna+triumviraat

Huisstijlgids. juni 2005 megaluna+triumviraat Huisstijlgids juni 2005 megaluna+triumviraat Voorwoord In de eerste 6 hoofdstukken van deze brochure vindt u de richtlijnen voor een correct gebruik van het logo van FOD Volksgezondheid, Veiligheid in

Nadere informatie

HERPOSITIONERING WERKSTAD A4 GEBIEDSCONCEPT BRENGT FOCUS AAN

HERPOSITIONERING WERKSTAD A4 GEBIEDSCONCEPT BRENGT FOCUS AAN HERPOSITIONERING WERKSTAD A4 GEBIEDSCONCEPT BRENGT FOCUS AAN TOTAL IDENTITY INLEIDING TOEKOMST VAN LOGISTIEK TWEE STRATEGISCHE ROUTES VOOR SCHIPHOL NIEUWE NAAM VOOR WERKSTAD A4: ACT INLEIDING Om de concurrerende

Nadere informatie

Huisstijl-Boek -- Cards 4 Free

Huisstijl-Boek -- Cards 4 Free Huisstijl-Boek -- Cards 4 Free Door: Peter van der Meulen Mr Iniawei 1 9219 VR De Tike petervdmeulen.rfdgra.nl Inhoud Pagina 4 Pagina 5 pagina 6 pagina 7 2 HuisstijlBoek -- Cards4Free Dezign Samenvatting

Nadere informatie

Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Fnac bij profilerende toepassingen.

Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Fnac bij profilerende toepassingen. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Fnac bij profilerende toepassingen. Inhoud Inleiding...1 De huisstijl...2 - Het Logo - De Huisstijlkleuren Typografie...3 - Broodletter

Nadere informatie

Portfolio Karlijn van Leeuwen Voor een compleet overzicht van mijn werk:

Portfolio Karlijn van Leeuwen Voor een compleet overzicht van mijn werk: Portfolio Karlijn van Leeuwen Voor een compleet overzicht van mijn werk: www.karlijnvl.nl Scotch en Soda Manual Instructieboek voor Scotch and Soda voor het inrichten van de etalages ELLE spread voor Barts

Nadere informatie

styleguide POWERNATION

styleguide POWERNATION styleguide Inleiding De branding van Powernation word uitgebereid beschreven in deze styleguide. Powernation is het nieuwe bedrijf dat producten verkoopt in alle populaire categorieën van sport. Hiermee

Nadere informatie

Sponsoring / Partnership

Sponsoring / Partnership Inleiding: Sponsoring is concreet zaken doen!. Een bedrijf kan, mag of wil zich soms graag associeren met een thema, een vereniging, of met een doelgroep. In ieder geval is de wens dat hij/zij er beter

Nadere informatie

Mdock. TT Vasumweg, Amsterdam

Mdock. TT Vasumweg, Amsterdam Mdock TT Vasumweg, Amsterdam locatie Mdock wordt een zakelijk experience centre. Een plek waar introducties, seminars en tvproducties elkaar afwisselen. Met zijn grote eventstudio, een ruimtelijke foyer

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid. Vraaggericht. nemen. Gewone mensentaal. Patient is klant. Ons merk.

Verantwoordelijkheid. Vraaggericht. nemen. Gewone mensentaal. Patient is klant. Ons merk. Vraaggericht. Verantwoordelijkheid nemen. Gewone mensentaal. Patient is klant. Ons merk. Kernwaarden. VieCuri viert vandaag haar geboorte als merk. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? En waarom is het zo

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Huisstijlhandboek gemeente Boechout p. 1

Huisstijlhandboek. Huisstijlhandboek gemeente Boechout p. 1 Huisstijlhandboek Huisstijlhandboek gemeente Boechout p. 1 Huisstijlhandboek gemeente Boechout p. 2 Inleiding 3 1. Het logo 1.1 Logo 6 1.2 Elementen 7 1.3 Opbouw 8 1.4 Variaties 10 2. De kleuren 2.1 Primaire

Nadere informatie

Zonnepanelen Verdien aan de zon!

Zonnepanelen Verdien aan de zon! regionaal & betrokken Zonnepanelen Verdien aan de zon! 2 Zonnepanelen Verdien aan de zon! Zonlicht is er overdag altijd. Ook op een bewolkte dag. Geld verdienen met gratis zonlicht is nu mogelijk met zonnepanelen

Nadere informatie

HUISSTIJLHANDBOEK DRUKWERK

HUISSTIJLHANDBOEK DRUKWERK HUISSTIJLHANDBOEK DRUKWERK HUISSTIJLHANDBOEK DRUKWERK Het belang van een huisstijl kan niet onderschat worden. Het consequente gebruik ervan is een eenvoudige doch uiterst efficiënte manier om herkenbaarheid

Nadere informatie

BOUWSTENEN VAN DE CREATIVE BUSINESS IMPROVER

BOUWSTENEN VAN DE CREATIVE BUSINESS IMPROVER BOUWSTENEN VAN DE CREATIVE BUSINESS IMPROVER DE CORPORATE IDENTITY VAN COPPEN COMMUNICATIONS+MARKETING POSITIONERING EN KENMERKEN POSITIONERING: KENMERKEN: DE COPPEN IS: BUSINESS CREATIVE INVENTIEF: VERNIEUWEND

Nadere informatie

Vormgoed is mijn ontwerpbureau en heeft een frisse kijk. op grafische vormgeving. Met 12 jaar ervaring bij verschillende

Vormgoed is mijn ontwerpbureau en heeft een frisse kijk. op grafische vormgeving. Met 12 jaar ervaring bij verschillende Vormgoed is mijn ontwerpbureau en heeft een frisse kijk op grafische vormgeving. Met 12 jaar ervaring bij verschillende bureaus heb ik alle kennis in huis om opdrachten van begin tot eind op een creatieve

Nadere informatie

vel ullaore con henibh eu faccum ex esecte minim ipit lute dipit praestiniam nos alisit num dolorero corerat. Dui ea feu faci tat mincips ustru

vel ullaore con henibh eu faccum ex esecte minim ipit lute dipit praestiniam nos alisit num dolorero corerat. Dui ea feu faci tat mincips ustru TILLIUM Opschrift de unieke keukenmontagehulp quat nos alis dolortio cor irit ex nissit ullumsan erostis ciduisim er ip eriure dolore conulluptat. del dolesequis dolore vel ea consent at. Odiam in henisse

Nadere informatie

TITEL SUBTITEL OF PROJECTNUMMER

TITEL SUBTITEL OF PROJECTNUMMER Verslag/nota - template cover zonder contactgegevens vaste positie corporate logo cover (100%) Arial Bold 30/40pt Arial Regular 20/30pt (caps) TITEL SUB Arial Regular 12/16pt Ruimte voor aanvullende tekst

Nadere informatie

Postbank Advies Incentivemiddelen 2008 PBA doet Meerrr! 04 12 2007

Postbank Advies Incentivemiddelen 2008 PBA doet Meerrr! 04 12 2007 Postbank Advies Incentivemiddelen 2008 PBA doet Meerrr! 04 12 2007 Meerrrr Suriname Schotland Ardennen Postbank Advies Incentivemiddelen 2008: PBA doet Meerrr! 04.12.2007 Link Design 2 Incentivelogo PBA

Nadere informatie

L AVION Huisstijlhandboek

L AVION Huisstijlhandboek Huisstijlhandboek Bastian Schilderink Inhoudsopgave Logo Typografie Kleurgebruik Huisstijlelementen Toepassingen huisstijl pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 briefpapier volgvel envelop visitekaartje

Nadere informatie

COMPANY NAME. Onderwerpregel 2. Opdrachtgever. Inschrijving / Offerte. Onderwerpregel 1. Onderwerpregel 3. ten behoeve van

COMPANY NAME. Onderwerpregel 2. Opdrachtgever. Inschrijving / Offerte. Onderwerpregel 1. Onderwerpregel 3. ten behoeve van Inschrijving / Offerte COMPANY NAME Onderwerpregel 1 Onderwerpregel 2 Onderwerpregel 3 ten behoeve van Opdrachtgever Opdrachtgever naamsvermelding Pagina 1 Opdrachtgever naamsvermelding Pagina 2 USB-stick

Nadere informatie

vergeet dementie onthou mens

vergeet dementie onthou mens vergeet HUISSTIJL LOGO BASISLOGO MET VLAK vergeet 30 mm 60 mm Gebruik een minimumgrootte van 30 mm. Voor het logo met baseline is de minimumgroootte 60 mm. Indien kleiner, gebruik het logo links. Altijd

Nadere informatie

Woonboulevard Reiderpark Winschoten

Woonboulevard Reiderpark Winschoten Doe-het-zelf Meubelen Bedden Woonboulevard Reiderpark Winschoten Woninginrichting Vloerbedekking Keukens Sanitair Badkamers (Outdoor-) Sport- en Kampeerartikelen Woonwinkel-boulevard Reiderpark Lorem ipsum

Nadere informatie

GROEP 14. Huisstijl handboek

GROEP 14. Huisstijl handboek GROEP 14 Huisstijl handboek Groep 14 Groepsleden: Merve Celikkaya, Nick van Tienderen, Janga den Ouden, Darrian Brammerloo, Betul Cengiz. Grafisch Lyceum Rotterdam Inhoudsopgave Inleiding 3 De huisstijl

Nadere informatie

januari 2010 Wist u dat...

januari 2010 Wist u dat... Nieuw in dienst November Klaas Achternaam, medewerker technische dienst, Sneek Jaap Achternaam, technisch allround medewerker, Groningen Roelie Achternaam, technisch verkoper, Eemshaven Stephan Kok, balieverkoper,

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl Huisstijlhandboek Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl februari 2009 Inhoud Huistijlhandboek Inleiding 5 Basiselementen 7 Beeld- en woordmerk 7 Beeldmerk 7 Kleur 8 Onjuiste toepassingen

Nadere informatie

H U I S S T I J L G I D S

H U I S S T I J L G I D S HUISSTIJLGIDS We zijn een organisatie waar jongeren uit alle culturen en achtergronden samen spelenderwijs kunnen leren omgaan met conflicten. We bieden hiertoe vorming en activiteiten waarin plezier,

Nadere informatie

meergrevelingen huisstijlhandboek

meergrevelingen huisstijlhandboek meergrevelingen huisstijlhandboek Versie 1.0 juni 2013 2 meergrevelingen inhoud meergrevelingen inhoud 3 Inhoud Inleiding 4 Kleur gebruik 5 Toepassen van logo 6 Toepassen vormgeving 11 Typografie 12 Style

Nadere informatie

Elementaire deeltjes Huisstijl Chemie is overal

Elementaire deeltjes Huisstijl Chemie is overal Elementaire deeltjes Huisstijl Chemie is overal januari 2009 VNCI_huisstijlboekje.indd 1 30-01-2009 14:01:26 Inhoud Kleurelement 3 Kleurcodes 4 Secondair palet 5 2 Gebruik kleurelement 6 Woordmerk 7 Tekst

Nadere informatie

Brandpepper. Navigatiestructuur.

Brandpepper. Navigatiestructuur. Navigatiestructuur Inhoud 1 Navigatie 2 Wireframes 21 22 23 Diensten 24 Portfolio 25 Contact sitemap Vacatures Diensten Portfolio Cases Onze klanten Contact Lay out Header Navigatie Pagina content Footer

Nadere informatie

Inleiding: Huisstijl. Wat is een Huisstijl? Waarom een Huisstijl?

Inleiding: Huisstijl. Wat is een Huisstijl? Waarom een Huisstijl? Inleiding: Huisstijl Wat is een Huisstijl? Van Dale omschrijft een huisstijl als de manier waarop een bedrijf zichzelf presenteert door aankleding, kleuren, materiaal e.d. Kortom, een huisstijl is het

Nadere informatie

LICENTIEOVEREENKOMST SOFTWARE

LICENTIEOVEREENKOMST SOFTWARE LICENTIEOVEREENKOMST SOFTWARE De ondergetekenden: 1. De te Amsterdam gevestigde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid BasicSoftware, kantoorhoudende te Amsterdam (1017HD) aan de Condensatorweg

Nadere informatie

HUISSTIJLGIDS 2006 GRAFISCHE RICHTLIJNEN STRATEGISCHE KEUZES

HUISSTIJLGIDS 2006 GRAFISCHE RICHTLIJNEN STRATEGISCHE KEUZES HUISSTIJLGIDS 2006 GRAFISCHE RICHTLIJNEN STRATEGISCHE KEUZES logobeschrijving 01 algemeen A 3 1 2 4 Het logo bestaat uit: 2 vaste elementen het nummer (1) de baseline (2) 3 variabele elementen de leeuw

Nadere informatie

NPS score: -77 Lorem Ipsum Donec sodales lorem in libero rhoncus, ac egestas augue rhoncus.

NPS score: -77 Lorem Ipsum Donec sodales lorem in libero rhoncus, ac egestas augue rhoncus. Pakkende titel van de infographic Subtitel of introtekst: Praesent id congue lorem, eget ultricies sapien. Quisque vel nunc id quam porttitor feugiat non et quam. Donec vulputate mauris at consectetur

Nadere informatie

Vlaanderen is zorg HUISSTIJLHANDBOEK AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID

Vlaanderen is zorg HUISSTIJLHANDBOEK AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID HUISSTIJLHANDBOEK ZORG & GEZONDHEID V2 JUNI 2014 01 / VERBALE IDENTITEIT / verbale identiteit INLEIDING Een merk uit zich verbaal door zijn naam, de tone of voice en de verhalen die het vertelt. Met een

Nadere informatie

HUISSTIJL HANDBOEK September 2011

HUISSTIJL HANDBOEK September 2011 HUISSTIJL HANDBOEK September 2011 INLEIDING Dit handboek beschrijft de nieuwe huisstijl van PAT Learning Solutions. De huisstijl vertegenwoordigt de kernwaarden van PAT Learning Solutions. Met het oog

Nadere informatie

Stijlboek. jacquelinevanzetten.nl

Stijlboek. jacquelinevanzetten.nl Stijlboek jacquelinevanzetten.nl Kleurgebruik zoals het logo nu. Paars als krachtige kleur voor de koppen en social media iconen. Groen wordt spaarzaam gebruikt, oa in de referenties. Grijs met een zweempje

Nadere informatie

Huisstijl handboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl.

Huisstijl handboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl. Huisstijl handboek Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl. 1 Colofon Redactie: B2Design, Groningen Vormgeving en opmaak: B2Design, Groningen Fotografie: Ruud Krispijn Huisstijl

Nadere informatie

Ontwerpen van drukwerk

Ontwerpen van drukwerk 5 Ontwerpen van drukwerk 5.1 Werken met sjablonen 5.2 Poster 5.3 Brochure 5.4 Nieuwsbrief 5.5 Rapport A4 5.6 Werken in series en reeksen 64 65 5.1 Werken met sjablonen stap 1 Open in InDesign het sjabloon

Nadere informatie

HET NIEUWE LOGO & DE BASELINE

HET NIEUWE LOGO & DE BASELINE BRAND MANUAL 1. Het nieuwe logo & de baseline...22 2. Kleurgebruik...3 3. Typografie...45 4. Minimumafmetingen...5 6 5. Grafische elementen...56 6. Plaatsing...67 7. Don ts...78 8. Papierkeuze...7 8 1

Nadere informatie

19 exclusieve kavels.

19 exclusieve kavels. Eén met de natuur. Eén met het groen. Eén met de omgeving. De panden op de getoonde foto's in deze brochure zjin referentieobjecten en dienen alleen ter illustratie. Aan deze foto's kunnen geen rechten

Nadere informatie

HUISSTIJL HANDBOEK OXFAM RECYCLED FASHION BEWARE OF WHAT YOU WEAR

HUISSTIJL HANDBOEK OXFAM RECYCLED FASHION BEWARE OF WHAT YOU WEAR HUISSTIJL HANDBOEK OXFAM RECYCLED FASHION BEWARE OF WHAT YOU WEAR INHOUDSOPGAVEN 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 IDENTITEIT/UITSTRALING PERSONA LOGO ORGINEEL LOGO S VARIANTE LOGO DIAPOSITIEF KLEURSPECIFICATIES

Nadere informatie

SELECTIEASSESSMENT. Manager Bedrijfsvoering. Mevrouw L. ten Cate. Organisatie: Wonen en Zorg. Datum: 03-04-2012. De heer drs. P.M.

SELECTIEASSESSMENT. Manager Bedrijfsvoering. Mevrouw L. ten Cate. Organisatie: Wonen en Zorg. Datum: 03-04-2012. De heer drs. P.M. SELECTIEASSESSMENT Manager Bedrijfsvoering Van: Mevrouw L. ten Cate Organisatie: Wonen en Zorg Datum: 03-0-2012 Normgroep: Consultant: Selectie De heer drs. P.M. van Gennep 1. Inleiding Dit rapport geeft

Nadere informatie

Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: 24-12-2009

Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: 24-12-2009 Versie: 0.6 Auteur: Richard de Vries Datum: --009 Cover Inhoudsopgave / Inhoudsopgave / Versiebeheer Gerefereerde documenten overview 6 Interactie principes 7 Schermlogica 8 Homepage[H] 9 Flow 0 IM Finder

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 4) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Wind. Rust - Ruimte - Antwoorden - Beweging - Persoonlijk - Uitzonderlijk - Ontwikkeling - Verbindend. Ontwerp 1 - Logo

Wind. Rust - Ruimte - Antwoorden - Beweging - Persoonlijk - Uitzonderlijk - Ontwikkeling - Verbindend. Ontwerp 1 - Logo Ontwerp 1 - Logo KPZ Katholieke PABO Zwolle T.a.v. anette Herfst 8012 EW Zwolle Den Bosch, 25 april 2011, Betreft: Debriefing lopende opdracht. Geachte mevrouw Herfst, Hartelijk bedankt voor uw briefing.

Nadere informatie

Daily BITE H E Y!! Explore new visions BITES FOR SALE! 030 291 41 05 info media plaza.nl JOIN BITES! > search! top3! EVENTs! press room!

Daily BITE H E Y!! Explore new visions BITES FOR SALE! 030 291 41 05 info media plaza.nl JOIN BITES! > search! top3! EVENTs! press room! poll! YES/no Nieuwe media bevorderen de intelligentie van jonge kinderen Daily BITES FOR SALE! Amgate Cityscape Jaarbeurs Utrecht Ministerie EZ NOiV Syntens Rem adigna Aaccumsan venim esed Dolore velendipit

Nadere informatie

Echte multifunctionaliteit in zwart/wit... met kleur!

Echte multifunctionaliteit in zwart/wit... met kleur! Echte multifunctionaliteit in zwart/wit... met kleur! Productief in zwart/wit, innovatief in kleur Uw werkgroep komt steeds meer uitdagingen tegen op het gebied van productiviteit en efficiëntie. Door

Nadere informatie

Ontwerpen van drukwerk

Ontwerpen van drukwerk 5 Ontwerpen van drukwerk 5.1 Werken met sjablonen 5.2 Poster 5.3 Brochure 5.4 Nieuwsbrief 5.5 Word-sjablonen 5.6 Werken in series en reeksen 5.1 5.1 Werken met sjablonen stap 1 Open in InDesign het sjabloon

Nadere informatie

Texel 600 jaar Stad DE NAAM. De naam Texel 600 jaar Stad dient altijd geschreven te worden als: Texel 600 jaar Stad

Texel 600 jaar Stad DE NAAM. De naam Texel 600 jaar Stad dient altijd geschreven te worden als: Texel 600 jaar Stad HUISSTIJLHANDBOEK INTRODUCTIE Om het 600-jarig bestaan van Texel te vieren, is onlangs een identiteit met huisstijl ontwikkeld voor de gebeurtenis en alle evenementen die daarmee gepaard gaan. In dit huisstijlhandboek

Nadere informatie

Welkom, Jan. Jan Mijntjes Raadsheer. Custom widget. Start >.. Lopende Zaken Eindigd op Status Collega s. Profiel. Mededelingen.

Welkom, Jan. Jan Mijntjes Raadsheer. Custom widget. Start >.. Lopende Zaken Eindigd op Status Collega s. Profiel. Mededelingen. Start Lopende Zaken Database Start >.. Welkom, Jan Profiel Lopende Zaken Eindigd op Status Collega s Mededelingen aanwezig Jan Mijntjes Raadsheer Lopende zaak naam 2 Lopende zaak naam 4 Lopende zaak naam

Nadere informatie

Het Nederlands Migratie Instituut

Het Nederlands Migratie Instituut Het Nederlands Migratie Instituut NL Nederland is van oudsher een land waar veel migranten zich vestigen. Soms komen mensen naar Nederland omdat zij uit eigen land zijn verdreven door oorlog, droogte

Nadere informatie

Introductie. 1. Externe partijen die willen weten hoe het logo van Link te hanteren op hun eigen uitingen.

Introductie. 1. Externe partijen die willen weten hoe het logo van Link te hanteren op hun eigen uitingen. Huisstijlhandboek Introductie Dit huisstijlhandboek geeft een korte introductie en beschrijving van de huisstijl van Studievereniging LiNK. Doel van dit huisstijlhandboek is houvast geven over hoe het

Nadere informatie

Logo & kleuren. PMS Rhodamine Red C 5. M 100 R 240. G 0. B 140 RAL 4010 WEB colour #F0008C

Logo & kleuren. PMS Rhodamine Red C 5. M 100 R 240. G 0. B 140 RAL 4010 WEB colour #F0008C Logo Guide Logo & kleuren Het logo is een origineel ontwerp dat een sterk herkenbaar beeld van het product biedt. Het moet worden gebruikt zoals het hier wordt voorgesteld, en mag in GEEN GEVAL gewijzigd

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen Advertenties. Instructie basisonderdelen op basis van advertentie A4

Rijksuniversiteit Groningen Advertenties. Instructie basisonderdelen op basis van advertentie A4 Rijksuniversiteit Groningen Advertenties Instructie basisonderdelen op basis van advertentie A Titel Hier staat een inleidende tekst. Nummole ndignis adit alissectet aliquatuerci tionulputat in ut aut

Nadere informatie

Functioneel Ontwerp. Mousegestures

Functioneel Ontwerp. Mousegestures Functioneel Ontwerp Mousegestures Mogelijke single mousegestures Tijdens het laden van de applicatie kan de gebruiker verschillende gestures proberen. De handelingen hebben effect op de bal. Als de handeling

Nadere informatie

WIREFRAMES DANCING WHEELCHAIRS TEAM MINERVA

WIREFRAMES DANCING WHEELCHAIRS TEAM MINERVA S DANCING WHEELCHAIRS INDEX PAGINA logo / naam website *Komt op elke pagina van de website terug. Link naar inbox: Het cijfer is het aantal nieuwe berichten. *Komt op elke pagina van de website terug.

Nadere informatie

Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 11

Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 11 Hoe en waarom een huisstijl ontwikkelen Gids voor de federale communicatoren COMM Collection - Nr 11 COMM Collection is een reeks praktische gidsen bestemd voor alle federale communicatoren. Ze zijn het

Nadere informatie

Focalize. Communications. Portfolio

Focalize. Communications. Portfolio Focalize Communications Portfolio VsPtFD Kinderdagverblijf Suus LIGILO LOGO S BROCHURES Payroll? Payroll? Bij payrolling Bij payrolling geeft u geeft het juridische u het juridische werkgeverschap werkgeverschap

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave. 1 Logo 2. 2 Kleurgebruik 4. 3 Typografie 5. 4 Huisstijlelementen 6. 5 Papiersoort 6. 6 Huisstijlmiddelen 7

Inleiding. Inhoudsopgave. 1 Logo 2. 2 Kleurgebruik 4. 3 Typografie 5. 4 Huisstijlelementen 6. 5 Papiersoort 6. 6 Huisstijlmiddelen 7 Huisstijlhandboek Inleiding Belastingsamenwerking West-Brabant communiceert dagelijks via diverse uitingen met haar doelgroep. Deze uitingen dienen een duidelijk herkenbaar en overzichtelijk karakter te

Nadere informatie

CERTIFICERING EEN PRESTATIE OM TROTS OP TE ZIJN.

CERTIFICERING EEN PRESTATIE OM TROTS OP TE ZIJN. CERTIFICERING EEN PRESTATIE OM TROTS OP TE ZIJN. Certificatiebeeldmerk Managementsystemen Richtlijnen juni 2011 Guidelines_NL.indd 1 16-09-11 11:24 1. Inleiding. Laat de markt weten Certificering volgens

Nadere informatie

Wat is een huisstijl? Waarom een huisstijl? Waarvoor staat de huisstijl van Turnclub De Zeester?

Wat is een huisstijl? Waarom een huisstijl? Waarvoor staat de huisstijl van Turnclub De Zeester? Huisstijlhandboek Turnclub De Zeester vzw 3 Een huisstijl Wat is een huisstijl? Een huisstijl is het geheel van richtlijnen en afspraken die beschrijven hoe een organisatie naar buiten treedt. Waarom een

Nadere informatie

talent verplicht nobleo corporate nobleo technology nobleo bouw & infra opdrachtgevers

talent verplicht  nobleo corporate nobleo technology nobleo bouw & infra opdrachtgevers toegevoegde waarde expertisepartner referenties thema s niatum nibhcing enibh ent prat adit lamet vel esequi blam dolore tatem eugait nulla alis eriure volor ipis er inibh et, bla faccummy nim ipsum iril

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR WWW.AFV-EPE.NL

VOORSTEL VOOR WWW.AFV-EPE.NL VOORSTEL VOOR WWW.AFV-EPE.NL Home Fotobond Nieuw Venster of Tab Actueel Galerie FotoNieuws Links Historie Contact Fshow Fshow Fshow Fshow Nieuw Venster of Tab Niet te veel tekst. Visueel houd en! Databank

Nadere informatie

huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1

huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1 huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1 groenlinks logo horizontaal groenlinks logo banderol groenlinks logo badge groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.2

Nadere informatie

aris_0_1 Aris De paarse krokodil van de planeet Bil Deel 1: Hoe Aris aan zijn naam kwam.

aris_0_1 Aris De paarse krokodil van de planeet Bil Deel 1: Hoe Aris aan zijn naam kwam. aris_0_1 Aris De paarse krokodil van de planeet Bil Deel 1: Hoe Aris aan zijn naam kwam. insidecover bract1 Aris, de paarse krokodil van de planeet Bil Deel 1: Hoe Aris aan zijn naam kwam. Auteur en copyright

Nadere informatie

huisstijl handboek www.nationalesportplatform.nl/huisstijl 3 Basislogo Inleiding Fotografie Lay-out & Grids Sponsoren 7 Themalogo s

huisstijl handboek www.nationalesportplatform.nl/huisstijl 3 Basislogo Inleiding Fotografie Lay-out & Grids Sponsoren 7 Themalogo s huisstijl handboek www.nationalesportplatform.nl/huisstijl Inleiding 3 Basislogo 7 Themalogo s 11 Nationale SportWeek en -Dag 15 Typografie 23 Kleuren 27 Fotografie Lay-out & Grids Sponsoren 31 35 39 1.0

Nadere informatie

H u i s s t i j l H a n d b o e k september 2013

H u i s s t i j l H a n d b o e k september 2013 H u i s s t i j l h a n d b o e k september 2013 2 Introductie 3 Waarom dit huisstijlhandboek? Index Logo 4 5 6 7 8 9 10 Lettertype 11 12 Huisstijldragers 13 14 15 16/18 19 20 21 22 23 Vormgeving Kleuren

Nadere informatie

ZAGIS - Inkopen voor ziekenhuisapotheken

ZAGIS - Inkopen voor ziekenhuisapotheken ZAGIS - Inkopen voor ziekenhuisapotheken 6 oktober 2015 -Robert van der Linde Meer tijd om in te kopen 1 De inhoud raakt ondergeschikt aan de administratie Brieven maken, offertes ontvangen en verwerken,

Nadere informatie

Huisstijl handboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl.

Huisstijl handboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl. Huisstijl handboek Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de huisstijl. 1 Colofon Redactie: B2Design, Groningen Vormgeving en opmaak: B2Design, Groningen Fotografie: BPZ Huisstijl ontwikkeling

Nadere informatie

01 Wageningen UR Huisstijlaanpassing Correspondentiemiddelen algemeen 26 oktober 2010

01 Wageningen UR Huisstijlaanpassing Correspondentiemiddelen algemeen 26 oktober 2010 01 Wageningen UR Huisstijlaanpassing Correspondentiemiddelen algemeen 26 oktober 2010 In de nieuwe aangepaste huisstijl zijn onderstaande veranderingen doorgevoerd: Logo: Het logo van het moedermerk Wageningen

Nadere informatie

Voorkant. BP 1.3 Ondersteunen bij ontwikkelingsgerichte activiteiten

Voorkant. BP 1.3 Ondersteunen bij ontwikkelingsgerichte activiteiten Voorkant BP 1.3 Ondersteunen bij ontwikkelingsgerichte activiteiten Naam: Jolanda Spinder Studentnummer: 0123456 Klas: SW2bsa Inleverdatum: 05042013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënteren... 4 POP...

Nadere informatie

Wie staan achter u voor u?

Wie staan achter u voor u? Wie staan achter u voor u? Belangen behartigen Communiceren Professionaliseren Samenwerken De Nederlandse oudpapierindustrie is een bij uitstek duurzame, professionele, internationale bedrijfstak. Papierrecycling

Nadere informatie

huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1

huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1 huisstijlrichtlijnen drukwerk groenlinks 2009 groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.1 groenlinks logo horizontaal groenlinks logo banderol groenlinks logo badge groenlinks huisstijlrichtlijnen 2009 p.2

Nadere informatie

1.1. Vernieuwing 1.2. Opdracht van Vrouw & Maatschappij - CD&V politica 1.3. Duiding logo en naam 1.4. Belang van huisstijl 1.5.

1.1. Vernieuwing 1.2. Opdracht van Vrouw & Maatschappij - CD&V politica 1.3. Duiding logo en naam 1.4. Belang van huisstijl 1.5. Stijlgids Inhoud 1. Inleiding 1.1. Vernieuwing 1.2. Opdracht van Vrouw & Maatschappij - CD&V politica 1.3. Duiding logo en naam 1.4. Belang van huisstijl 1.5. Creatie 2. Toepassingen logo 2.1. Richtlijnen

Nadere informatie

huisstijl handboek 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51

huisstijl handboek 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51 huisstijl handboek 1 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51 Inhoud Kernboodschap 30 minuten bewegen... 3 De basisregels... 4 Bewaking en beheer... 5 Verklaring beeld- en woordmerk... 6 Logo

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam.

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam. Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam februari 2012 Inhoud 1. Inleiding 2. De huisstijl 3. Logo toepassingen 4. Huisstijlkleuren

Nadere informatie

Het concept Een nieuw elan 4. Kleurgebruik Primaire en secundaire kleuren 6. Het logo Woord- en beeldmerk 8. Typografie Fluisteren en schreeuwen 10

Het concept Een nieuw elan 4. Kleurgebruik Primaire en secundaire kleuren 6. Het logo Woord- en beeldmerk 8. Typografie Fluisteren en schreeuwen 10 huisstijl stijlgids 01 / 2009 inhoud De Lotto heeft een nieuwe huisstijl die past bij het nieuwe elan van de dynamische organisatie. Naast enkele elementen van de oude huisstijl communiceert de nieuwe

Nadere informatie

Beste masterproef ooit al geschreven

Beste masterproef ooit al geschreven Beste masterproef ooit al geschreven Een Auteur Tweede Auteur Thesis voorgedragen tot het behalen van de graad van Master of Science in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek, optie Elektronica en

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Over EHBO. Logo. Kleuren. Typografie. Elementen. Praktijkvoorbeelden

INHOUDSOPGAVE. Over EHBO. Logo. Kleuren. Typografie. Elementen. Praktijkvoorbeelden HUISSTIJL HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Over EHBO Logo Kleuren Typografie Elementen Praktijkvoorbeelden 2 OVER DE EHBO Informatie over KNV EHBO De EHBO er Het werkterrein van de moderne eerste hulpverlener is

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een online advies op maat voor cyberpest slachtoffers

Het ontwikkelen van een online advies op maat voor cyberpest slachtoffers Het ontwikkelen van een online advies op maat voor cyberpest slachtoffers Video Casey Heynes Personen Niels Jacobs (Promovendus) Dr. Trijntje Völlink (co-promotor/dagelijkse begeleider) Dr. Francine Dehue

Nadere informatie

Professionele telezoom voor full-frame camera s

Professionele telezoom voor full-frame camera s Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD Professionele telezoom voor full-frame camera s Uitgerust met Tamron VC (Vibration Compensation) en USD (Ultra Sonic Drive) automatische scherpstelling in werelds meest

Nadere informatie

Zoning. Header. Header biedt identiteit en vaste links, los van schermen.

Zoning. Header. Header biedt identiteit en vaste links, los van schermen. Header Zoning Header biedt identiteit en vaste links, los van schermen. De pijltjes aan de zijkanten van het scherm kunnen gebruikt worden om te navigeren tussen de hoofdpagina s Inhoudsopgave Sociaal

Nadere informatie

PMN Caecilia bold italic 38 pt/15mm. Subkop PMN Caecilia regular 16 pt/9mm

PMN Caecilia bold italic 38 pt/15mm. Subkop PMN Caecilia regular 16 pt/9mm PMN Caecilia bold italic 38 pt/15mm Subkop PMN Caecilia regular 16 pt/9mm Paginanummering Caecilia light 7 pt. 4 Typografie PMN Caecilia light 16 pt Header 1 PMN Caecilia bold 30 pt/12mm Header 2 PMN

Nadere informatie

De Belgische briefnormen

De Belgische briefnormen De Belgische briefnormen Paul Callewaert, met medewerking van Dirk Caluwé De toepasselijke normen Er zijn drie normen van toepassing op brieven: de norm voor Indelen en typen van documenten (normcode Z

Nadere informatie

Stijl van Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld- Slotermeer

Stijl van Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld- Slotermeer Stadsdeel Geuzenveld- Slotermeer Inhoud De stijl van........................................ 2 Merk......................................................................... 3 Kleurpalet.....................................................................

Nadere informatie

Inhoud. logo 8 font 15

Inhoud. logo 8 font 15 Tool Brandbook Inhoud EVOLUTIE 3 logo 8 font 15 kleur 20 stationary 25 publicaties 30 digitale toepassingen 32 templates 36 EVOLUTIE FLANDERS DC ALS MERK flanders dc brandbook 3 flanders dc brandbook 4

Nadere informatie

Acilit la conse. oktober 2009

Acilit la conse. oktober 2009 oktober 2009 Acilit la conse Acilit la conse mod duntrit pratue verostrud tie minisci liquat ute dolum zzrillaore min hent eros num dolesequamet lor sum eugiam, quis at, commy non hendigna con henim dolor

Nadere informatie

Huisstijlrichtlijnen Stationery

Huisstijlrichtlijnen Stationery Huisstijlrichtlijnen Sttionery Inhoud Inleiding 3 Bouwstenen 4 Briefppier 5 Visitekrtje 8 Enveloppen 10 Adressticker 17 Complimentkrt 18 Rpportomslg 19 Insteekmp 21 Bewonersmp 24 Powerpoint Presenttie

Nadere informatie

IDENTITEIT LANDELIJK PLATFORM COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN

IDENTITEIT LANDELIJK PLATFORM COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN IDENTITEIT LANDELIJK PLATFORM COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN Mischa Piepers & Martijn Hoenderop Hogeschool van Arnhem & Nijmegen Voorwoord Het logo is ontstaan door te beginnen met een reflectie van

Nadere informatie

OV-bureau Randstad. Stijlimpressie Productformule R-net

OV-bureau Randstad. Stijlimpressie Productformule R-net OV-bureau Randstad Stijlimpressie Productformule R-net April 2011 Inleiding Het is van groot belang dat de hoogwaardige kwaliteit van het R-net voor reizigers herkenbaar is. Deze kwaliteit overstijgt immers

Nadere informatie

Huisstijlhandboek Versie: augustus 2013

Huisstijlhandboek Versie: augustus 2013 Huisstijlhandboek Versie: augustus 2013 VOORWOORD Een huisstijl is een programma van afspraken over de wijze waarop een organisatie zich presenteert aan de buitenwereld en aan zijn eigen medewerkers.

Nadere informatie

Instructies Presentatiemappen

Instructies Presentatiemappen Rijksuniversiteit Groningen Instructies Presentatiemappen versie 1.0 Mei 2008 RUGR_logoNL CMYK.eps RUGR_logoNL CMYK.eps Wit (regel tussen y165 RUGR_logoNL CMYK.eps x319,5 16,5mm Parry RUGR_logoNL CMYK.eps

Nadere informatie

Erwin en zijn fysiotherapie praktijk

Erwin en zijn fysiotherapie praktijk Startende onderneming Een complete identiteit van binnen naar buiten: Erwin en zijn fysiotherapie praktijk Als startende ondernemer brengt dit verheldering in je zoektocht naar je eigen identiteit. Dit

Nadere informatie