Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme"

Transcriptie

1 Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme PROGRAMMA & INFO Inspiratie- en netwerkdag 18 mei 2015 Luc Vermeersch

2 VOORMIDDAG Plenaire sessies 9.30 uur: Onthaal met koffie 10 uur: Welkom, inleiding op de dag door Ann Van Nieuwenhuyse (MIAT) en gastheer Roel Daenen (FARO) uur Plenaire sessies uur Koffiepauze uur Plenaire sessies (vervolg) uur Lunch Mogelijkheid tot vrij bezoek aan de permanente collectie van het MIAT en de tijdelijke tentoonstelling Piano & co. 250 jaar Belgische piano-industrie tot uur: Industrieel erfgoed in Vlaanderen: een kennismaking, door Tijl Vereenooghe (ETWIE) Vlaanderen herbergt een schat aan industrieel erfgoed met toeristisch potentieel. Het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed geeft een overzicht. Tijl Vereenooghe beschrijft de problemen én de kansen bij een betere afstemming van industrieel erfgoed met toerisme en vice versa, aan de hand van sprekende voorbeelden uit Vlaanderen tot uur: Industrieel erfgoed als toeristisch product, door Ben De Vriendt (Toerisme Vlaanderen) Welke plek neemt industrieel erfgoed in binnen de marketingstrategie van Toerisme Vlaanderen? Ben De Vriendt gaat dieper in op de verwachtingen van de toeristische sector t.o.v. industrieel erfgoed. Hoe maak je de toerist warm voor industrieel erfgoed? Bij welk soort initiatieven kunnen industrieel erfgoed en de toeristische sector elkaar vinden en nauwer samenwerken? Wat kan de meerwaarde zijn van zo n samenwerking? tot uur: Case New York: over industrieel erfgoed, toerisme en stadsontwikkeling, door Jacqueline Goossens Journaliste Jacqueline Goossens neemt het fenomeen industrieel erfgoedtoerisme onder de loep. Jacqueline Goossens woont en werkt in New York. De voormalige haven- en industriestad is een schitterend voorbeeld van de wisselwerking tussen industrieel erfgoed, toerisme en stadsontwikkeling. Jacqueline deelt haar persoonlijke visie op deze stad in ontwikkeling. En haar passie voor The Big Apple.

3 NAMIDDAG tot uur: Keuzesessies tot uur: Verplaatsing naar de sessies uur tot uur Keuzesessies uur Slotreflectie, door Roel Daenen (FARO) uur Koffie en taart 16 tot uur Wandeling met gids Sporen van Industrieel Gent + afsluitend drankje in Stadsbrouwerij Gruut facultatief schrijf je in voor deze activiteit via het online inschrijvingsformulier Keuzesessies Erfgoedprofessionals en toerismewerkers wisselen tijdens thematische keuzesessies praktijkervaringen uit. Deelnemers reflecteren en gaan in gesprek. Per tijdsblok kies je één sessie. Geef je voorkeur mee via het online inschrijvingsformulier SESSIE 1 Gemaakt in Gelderland, door Dolly Verhoeven (Storia bureau voor historische projecten) SESSIE 2 Hoe maak je industrieel erfgoed sexy voor een breed publiek? In de zomer van 2015 start het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland, waarbij de historische (maar ook hedendaagse) maakindustrie in de schijnwerpers staat. Meer dan 100 organisaties slaan, gecoördineerd door festivaldirecteur prof. Dr. Dolly Verhoeven, de handen in elkaar. Samen werken zij een breed scala aan activiteiten uit voor een bijzonder breed doelpubliek. Van kraan tot hotel, door Edwin Kornmann Rudi (Faralda Crane Hotel Amsterdam) SESSIE 3 Industrieel erfgoed bewaren en beschermen is niet altijd evident. Een toeristische invulling kan in bepaalde gevallen een mooie win-winsituatie opleveren. In Amsterdam werd Kraan 13 omgebouwd tot het unieke Faralda NDSM Crane Hotel Amsterdam. Dit trok internationaal heel wat aandacht. Bij dit soort projecten moeten keuzes worden gemaakt inzake de bewaring van het industrieel erfgoed en de toeristische invulling. Hoe verliep dit hier? Sporen van industrieel Gent, een erfgoedwandeling, door Hilde Langeraert (MIAT) en Vanessa De Vuyst (Toerisme Gent) Samen met de Dienst Toerisme van Gent ontwikkelde het MIAT de wandeling Sporen van industrieel Gent. Deze toeristische wandelkaart voert bezoekers langs allerlei industriële relicten in Gent, met op gezette punten suggesties voor een hapje, drankje of bezoek. Hoe ontstaat een samenwerking tussen een museum en de toeristische dienst? Hoe stem je de doelstellingen van beide organisaties op elkaar af? Wat waren de voor- en/of nadelen?

4 Keuzesessies SESSIE 4 Strange Attraction: The Tourism Potential of a Rusty World, door Mike Robinson (Ironbridge Institute, University of Birmingham) SESSIE 5 Voertaal: Engels In deze presentatie gaat Mike Robinson dieper in op het concept aantrekkingskracht. Hoe werkt dit voor toeristen bij industrieel erfgoed? Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden gaat hij na op welke manieren industrieel erfgoed, in een creatief jasje, de toerist een waardevolle beleving kan bieden. De HollandRoute: wandelen, fietsen en varen langs industrieel erfgoed, door Hildebrand De Boer (HollandRoute) De HollandRoute verbindt erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur. Al wandelend, fietsend of varend ontdekken toeristen de bredere regio rond toeristische trekpleister Amsterdam, met onderweg heel wat horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Is zo n route een meerwaarde voor de betrokken musea en horeca? Hoe ontwikkel je zo n route en hoe evalueer je dit? Wandeling met gids 16 tot uur Wandeling Sporen van industrieel Gent Honderd jaar geleden was Gent een bloeiende industriestad. Rokende fabrieksschoorstenen en dichtbevolkte beluiken bepaalden het stadsbeeld. Vandaag zijn nog enkele pareltjes van industrieel erfgoed overgebleven in de stad. Deze gloednieuwe stadswandeling voert je langs verrassende overblijfselen van het industriële Gent.

5 SPREKERSINFO Roel Daenen studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade de Lisboa (Portugal). Hij werkte als audience developer mee aan de opstart van BOZAR. Bij Het Firmament deed hij onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een ambitieus 21e-eeuws erfgoedhuis. Sinds 2007 werkt Roel bij FARO, waar hij de jaarlijkse Erfgoeddag coördineerde. Momenteel staat hij er in voor de externe communicatiestrategie. Als freelancer werkt hij voor tijdschriften als AGENDA/Brussel Deze Week en Stripgids. Tijl Vereenooghe studeerde af als Licentiaat in de Archeologie aan de KU Leuven in Als wetenschappelijk medewerker was hij verbonden aan het Sagalassos Archaeological Research Project (KU Leuven). Ook werkte hij gedurende een jaar aan het Swiss Federal Institute of Technology in Zürich. Sinds 2007 is hij actief in de sector van het cultureel erfgoed. De voorbije jaren was hij in dienst bij Heemkunde Vlaanderen, eerst als projectmedewerker en later als consulent. Sinds september 2012 werkt hij als coördinator bij ETWIE vzw. Ben De Vriendt behaalde een Master in de Archeologie aan de UGent en een Master of Conservation of Monuments and Sites aan het Lemaire instituut van de KU Leuven. Na een tijdlang in de commerciële archeologie gewerkt te hebben, ging hij in 2012 aan de slag als onderzoeker bij het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. Sinds begin 2014 is hij Internationaal Publieksveroveraar voor Erfgoed en Kunsten bij Toerisme Vlaanderen. Jacqueline Goossens trok in 1980 voor een jaar naar New York. Vandaag woont ze er nog steeds. Ze is journaliste en officieel erkende stadsgids. Jacqueline is gefascineerd door grootsteden en hun mogelijkheden. Ze heeft New York met eigen ogen zien evolueren van stad in verval tot post-industrieel succes. In april verschijnt haar zevende boek over de stad: 360 graden New York. Ze woont met haar man Tom Ronse, schrijver en kunstenaar, op de North Shore van Staten Island. Prof. Dr. Dolly Verhoeven is sinds 2001 directeur van het Nederlandse bureau Storia dat in opdracht van musea, archieven, bedrijven en overheden publieksgerichte historische projecten uitwerkt. Ze heeft heel wat ervaring in het uitvoeren van projecten waarbij wetenschappelijke kennis toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek. Edwin Kornmann Rudi zet zich sinds augustus 2011 in voor het behoud en de herbestemming van het industrieel erfgoed van Kraan 13 op de voormalige NDSM-scheepswerf in Amsterdam. Zijn project om drie luxe-hotelkamers en een tv-studio verticaal onder te brengen in een gerestaureerde kraan trok internationaal heel wat aandacht. Begin 2015 werd het hotel officieel geopend.

6 SPREKERSINFO Hilde Langeraert studeerde in 2005 af als historica aan de UGent, met een thesis over de industrialisering van het Oost-Vlaamse platteland. Na een omzwerving in de jeugdsector maakte ze de overstap naar de museumwereld. Sinds september 2013 is ze aan de slag als coördinator tentoonstellingen en onderzoek in het MIAT. Vanessa De Vuyst is coördinator Marketing bij Toerisme Gent. Deze afdeling staat in voor de verspreiding van kwaliteitsvolle info over toeristisch Gent en het promoten van de bestemming Gent in een internationale context. Voorheen was Vanessa respectievelijk persattaché bij Philips België en citymarketing- en eventmanager bij de Stad Gent. Hildebrand de Boer studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1983 is hij professional op het gebied van het behoud van erfgoed, herontwikkeling en toerisme, met de nadruk op industrieel en militair erfgoed. De Boer is directeur van de Stichting HollandRoute. Naast zijn internationale activiteiten voor Europa Nostra, ICOMOS en TICCIH was De Boer vice-president en mede-oprichter van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH). Prof. Dr. Mike Robinson is directeur van het Ironbrigde International Institute, een onderzoeksinstelling geboren uit de samenwerking tussen de werelderfgoedsite IronBridge Gorge en de Universiteit van Birmingham. Al bijna 25 jaar onderzoekt hij de relatie tussen toerisme, erfgoed en cultuur. Hoe ervaren toeristen het verleden en hoe kan erfgoed toeristen helpen om een identiteit (individueel of collectief) vorm te geven? Hij is een veelgevraagd spreker op internationale conferenties over toerisme en erfgoed en begeleidt onderzoeksprojecten over de hele wereld. PRAKTISCH MIAT, Museum over Industrie, Arbeid en Textiel Minnemeers 10, 9000 Gent Hier vind je een wegbeschrijving naar het MIAT. Prijs: 30, 10 voor studenten incl. wandeling en drankje in de Gentse Stadsbrouwerij Gruut Inschrijven en meer info Een organisatie van: het MIAT, ETWIE, FARO, Toerisme Vlaanderen Met dank aan: Robin Debo

INDUSTRIEEL ERFGOED IN VLAANDEREN: EEN KENNISMAKING. Tijl Vereenooghe, Joeri Januarius en Robin Debo @ETWIE

INDUSTRIEEL ERFGOED IN VLAANDEREN: EEN KENNISMAKING. Tijl Vereenooghe, Joeri Januarius en Robin Debo @ETWIE INDUSTRIEEL ERFGOED IN VLAANDEREN: EEN KENNISMAKING Tijl Vereenooghe, Joeri Januarius en Robin Debo @ETWIE MIAT Gent - 18 mei 2015 OUTLINE Inleiding Industrieel erfgoed in Vlaanderen Een beetje geschiedenis

Nadere informatie

Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum

Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum Machine uit Daens straks pronkstuk in het nieuwe Industriemuseum Eind september wordt het huidige MIAT - het museum over industrie, arbeid en textiel - omgedoopt tot Industriemuseum. Bij de naamswijziging

Nadere informatie

ERIH HollandRoute. Industriecultuur en Toerisme. Hildebrand de Boer ERIH Program Manager

ERIH HollandRoute. Industriecultuur en Toerisme. Hildebrand de Boer ERIH Program Manager ERIH HollandRoute Industriecultuur en Toerisme Hildebrand de Boer ERIH Program Manager Shared European Development Shared European Development Shared European Heritage ERIH European Route of Industrial

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Verslag extern netwerkoverleg

Verslag extern netwerkoverleg Verslag extern netwerkoverleg Eindhoven, 30 mei 2011 Van kennismaken naar samenwerken aan fietsstimulering? Dit verslag geeft een beeld van het eerste extern netwerkoverleg van het project CARMA. Bij deze

Nadere informatie

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Werken in de culturele sector 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Luc Delrue Opleiding: Communicatiewetenschappen (E)MBA Strategisch Management: Specialiteit: structureren en positioneren van een organisatie

Nadere informatie

Het museum: - beschikt over een kwaliteitslabel als museum - heeft tijdig een aanvraag ingediend voor Vlaamse indeling en subsidiëring

Het museum: - beschikt over een kwaliteitslabel als museum - heeft tijdig een aanvraag ingediend voor Vlaamse indeling en subsidiëring Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), Gent 1. Gemotiveerd advies van de beoordelingscommissie Collectiebeherende Cultureel-erfgoedorganisaties over indeling bij het Vlaamse niveau en toekenning

Nadere informatie

Het belang van regionaal erfgoed

Het belang van regionaal erfgoed Het belang van regionaal erfgoed Slotmanifestatie Landschapscanon Het Groene Woud Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld Oirschot, 15 juni 2015 Inhoud Wat is erfgoed ook al weer? Culturele duurzaamheid Soorten

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Death. Migrant. and the AFSCHEID EN INTERCULTURELE DIVERSITEIT

Death. Migrant. and the AFSCHEID EN INTERCULTURELE DIVERSITEIT Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen en het Kenniscentrum voor levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid (ksgv) nodigen u op 23 april 2018 van harte uit op de studiedag Death AFSCHEID

Nadere informatie

CONFERENTIE MAANDAG 19/11 BRUSSEL. Van lokale en Vlaamse erfgoedpraktijk naar een Europees beleid en vice versa

CONFERENTIE MAANDAG 19/11 BRUSSEL. Van lokale en Vlaamse erfgoedpraktijk naar een Europees beleid en vice versa CONFERENTIE Van lokale en Vlaamse erfgoedpraktijk naar een Europees beleid en vice versa Interactieve conferentie voor de erfgoedsector en beleidsmakers MAANDAG 19/11 BRUSSEL Laurence Mazy, Brussel, The

Nadere informatie

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming

Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming Annelies Augustyns, team Vlaams Bouwmeester 24/04/2017 1 MEESTERPROEF 1. VLAAMS BOUWMEESTER? 2. AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED? 3. DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD EN

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Talent en goesting tussen de machines

Talent en goesting tussen de machines Talent en goesting tussen de machines Het MIAT heeft al veertig jaar ervaring in het samenwerken met vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarde voor de werking van het museum. Vandaag zet het MIAT

Nadere informatie

Presentatie Evaluatie Mei 2017

Presentatie Evaluatie Mei 2017 Presentatie Evaluatie 2013-2014 Mei 2017 Sven Lütticken Universitair docent kunstgeschiedenis Vrije Universiteit Amsterdam Bart de Baere directeur van het Museum van Hedendaagse kunst Antwerpen Anastasia

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

De vallei van het Schijn

De vallei van het Schijn PROVINCIALE LANDSCHAPSDAG 2012 De vallei van het Schijn Vilda Y. Adams PROVINCIALE L ANDSCHAPSDAG 2012 Halle-Zoersel dinsdag 25 september 2012 Blauwe zegge Rembrandt De Vlaeminck De provinciale landschapsdag

Nadere informatie

Holland Branding & Marketing Strategie Holland2020 Supporting the known - Introducing the new België

Holland Branding & Marketing Strategie Holland2020 Supporting the known - Introducing the new België Holland Branding & Marketing Strategie Holland2020 Supporting the known - Introducing the new België Bunnik, 23 april 2015 (x1.000) Aankomsten 2010-2014 Ontwikkeling Belgische bezoekers aan Nederland (2010-2014)

Nadere informatie

Europees Forum voor Sociaal Toerisme. Sociaal Toerisme: Welke toekomst in Europa?

Europees Forum voor Sociaal Toerisme. Sociaal Toerisme: Welke toekomst in Europa? Europees Forum voor Sociaal Toerisme Sociaal Toerisme: Welke toekomst in Europa? Floreal Blankenberge, 1-3 oktober 2013 Voorlopig programma Dinsdag 1 oktober 08u30: Opening secretariaat van het Forum 09u00

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Nieuwe expo Drie eeuwen grafische industrie in het Industriemuseum

Nieuwe expo Drie eeuwen grafische industrie in het Industriemuseum 30 april 2019, 12:00 (CEST) Nieuwe expo Drie eeuwen grafische industrie in het Industriemuseum Het Gentse Industriemuseum staat opnieuw een stapje verder in zijn totaalmetamorfose. In het weekend van 4

Nadere informatie

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid voor burgemeesters seminaries maart mei 2013 De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid 1 burgemeester en lokaal integraal veiligheidsbeleid gent 12 maart 2013 mechelen 26 maart 2013

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek 2016 donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek Activiteitenprogramma 2016 Januari t/m maart: Marketingstrategie + Activiteitenprogramma April t/m december: Uitvoering activiteitenprogramma

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 3 3 oktober 2018 Hoe maakt u het? Programma Presentaties: - Introductie Openluchtmuseum, CRAFTS. en VAKlab (Hilde Schoefs) - BKRK bokrijk brandmerkt (Stéphanie Mergeay)

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord)

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Login eduroam r0xxxxxx@student.kuleuven.be (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Onthaal 2015-2016 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt

Nadere informatie

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Zoals zo veel musea exposeren de Gentse musea slechts een deel van hun rijke collectie. Tal van objecten zitten opgeborgen in verschillende

Nadere informatie

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid.

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Studiedag Vrijdag 6 november 2009 Het Pand ( Gent ) Situering

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ERFGOED VAN DE INDUSTRIALISERING

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ERFGOED VAN DE INDUSTRIALISERING INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ERFGOED VAN DE INDUSTRIALISERING Leerlijn Erfgoed Thema Utopie Groep 7 en 8 10 oktober 2017 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Erfgoed Thema Utopie Groep 7 en 8 10 oktober

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN In Vlaanderen is er een universiteit in elke provincie, maar je kan niet alle opleidingen aan elke universiteit volgen. Wat kan je waar studeren? Bron: www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse

Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse TIM 5 Agenda Brief aan Peter Blees Innovation Asset Recovery Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse Brief aan Hans de Gier De plek van het Design Institute

Nadere informatie

Jeugdboekenmaand over wetenschap en techniek brengt illustrator Peter Goes naar het MIAT

Jeugdboekenmaand over wetenschap en techniek brengt illustrator Peter Goes naar het MIAT Jeugdboekenmaand over wetenschap en techniek brengt illustrator Peter Goes naar het MIAT De Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest, zet dit jaar Wetenschap en Techniek in de kijker. De thema

Nadere informatie

Voorstelling van het project en de onderzoeksresultaten. Dr. Ann Crabbé Universiteit Antwerpen

Voorstelling van het project en de onderzoeksresultaten. Dr. Ann Crabbé Universiteit Antwerpen Voorstelling van het project en de onderzoeksresultaten Dr. Ann Crabbé Universiteit Antwerpen Inhoudsopgave Waarom onderzoek doen naar de «governance» van overstromingsrisico s? Over STAR-FLOOD: projectdoel

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Open dag 14 maart 2015 Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Taal- en cultuurstudies kiezen 3/16/2015 Bachelorvoorlichting 2 Taal- en cultuurstudies kiezen en combineren Taal- en cultuurstudies wetenschap

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt Katrien Philippen Tim Juwet Gemotiveerde keuze Doel van de sessie Motivatie is je brandstof om

Nadere informatie

Industriemuseum opent met Industriefestival

Industriemuseum opent met Industriefestival Industriemuseum opent met Industriefestival Tijdens het laatste weekend van september gaan de deuren van het Industriemuseum open voor het grote publiek. De naam 'MIAT' wordt voorgoed verleden tijd, en

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Seminar Rapid Engineering

Seminar Rapid Engineering Seminar Rapid Engineering Rapid Prototyping & Manufacturing en Reverse Engineering Uw toekomst is nu! Donderdag 22 mei 2008 3D-Lab XIOS Hogeschool Limburg, Universitaire Campus Agoralaan gebouw H, 3590

Nadere informatie

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE WAT ZIJN GREETERS? Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed

Projectsubsidies cultureel erfgoed Projectsubsidies cultureel tweede ronde 2014 Aanvrager Titel Korte omschrijving Universiteit Antwerpen Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea Dit project wil een denkkader

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Actieplan Beschrijving werking en acties

Actieplan Beschrijving werking en acties Actieplan 2013 Beschrijving werking en acties Inleiding ETWIE startte in september 2012 zijn volledig nieuwe werking t.a.v. het TWI-erfgoedveld op. De eerste helft van 2012 besteedde ETWIE aan het uitwerken

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen Photographs by John G. Zimmerman One More Take 20.10.2016 08.01.2017 Abdijstraat 10 John G. Zimmerman (1927 2002) is een icoon van de Amerikaanse fotografie. Decennialang prijkten zijn foto s op covers

Nadere informatie

25ste Dag van de bedrijfsjurist. Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie. DONDERDAG 20 november 2014

25ste Dag van de bedrijfsjurist. Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie. DONDERDAG 20 november 2014 25ste Dag van de bedrijfsjurist Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie BNP PARIBAS FORTIS Auditorium MARAIS Kreupelenstraat 10 1000 BRUSSEL DONDERDAG 20 november 2014 O.V.B. : x juridische

Nadere informatie

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 De vragenlijst is in de periode van 6 t/m 15 augustus 2012 afgenomen De Resultaten: 1. In welke

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

STUDIE- EN ONTMOETINGSDAG VOOR VRIJWILLIGERS IN KERKELIJKE EN RELIGIEUZE ARCHIEVEN

STUDIE- EN ONTMOETINGSDAG VOOR VRIJWILLIGERS IN KERKELIJKE EN RELIGIEUZE ARCHIEVEN STUDIE- EN ONTMOETINGSDAG VOOR VRIJWILLIGERS IN KERKELIJKE EN RELIGIEUZE ARCHIEVEN ZATERDAG 30 MEI 2015 Mgr. Sencie-Instituut Erasmusplein 2 3000 Leuven KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor

Nadere informatie

Drie oude havenkranen op komst in de Oude Dokken

Drie oude havenkranen op komst in de Oude Dokken Drie oude havenkranen op komst in de Oude Dokken Sobemai-kraan Op de gemeenteraad van 25 september 2017 werd de uitvoering voor het EFROproject 'Plaatsen van historische havenkranen aan de Oude Dokken'

Nadere informatie

Goed, duurzaam en betaalbaar wonen.

Goed, duurzaam en betaalbaar wonen. Goed, duurzaam en betaalbaar wonen. Goed, duurzaam en toch betaalbaar wonen In september hadden we Magda Peeters op bezoek. Ze vertelde over allerlei initiatieven in het Leuvense. Ondertussen is daar een

Nadere informatie

Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte

Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte Katlijn Vanhulle Projectcoördinator Open Kerken vzw Inspiratiedag Openstellen Kerken - Intercommunale Leiedal 8 febr. 18 Wat is Open Kerken vzw? Erfgoedorganisatie

Nadere informatie

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Actieplan Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Gecorrigeerde versie Pagina 1 van 6 1 Inleiding Op 5 juli 2005 stelde de gemeenteraad het Masterplan Industrieel Erfgoed Toerisme vast. Het Masterplan

Nadere informatie

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 21 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Digitale rondleiding in collectie Ghysels Mortsel / Antwerpen Geachte schepen De Ridder, Geachte

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid CRKC Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 23 april 2015 Kennismaking Erfgoedcel Brugge Vrijwilligerswerking religieus

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

de Merode PROVINCIALE LANDSCHAPSDAG 2016 Averbode dinsdag 27 september 2016

de Merode PROVINCIALE LANDSCHAPSDAG 2016 Averbode dinsdag 27 september 2016 PROVINCIALE LANDSCHAPSDAG 2016 de Merode Averbode dinsdag 27 september 2016 Theo Meulemans DIENST DUURZAAM MILIEU- EN NATUURBELEID en DIENST ERFGOED Desguinlei 100 2018 Antwerpen www.provincieantwerpen.be

Nadere informatie

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg!

Gezinsaanbod. speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! gezinsactiviteiten Gezinsaanbod speciaal voor families met kinderen tot 12 jaar vlieg wijst je de weg! 29 UNIVERSITEITS- BIBLIOTHEEK Mgr. Ladeuzeplein 21 3000 Leuven Universiteitsbibliotheek bib.kuleuven.be

Nadere informatie

Kansen van Regiomarketing voor Zuidoost Drenthe

Kansen van Regiomarketing voor Zuidoost Drenthe Kansen van Regiomarketing voor Zuidoost Drenthe Derde Kamer Bijeenkomst De regio weer op de kaart Hotel Van der Valk, Nieuw Amsterdam, 21 september 2006 Prof.dr. P.H. Pellenbarg Faculteit der Ruimtelijke

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart)

Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart) Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart) De startbijeenkomst Erfgoed Ontmoet! van 13 maart heeft een grote hoeveelheid onderwerpen / input opgeleverd: uit het boekje, van de ansichtkaarten

Nadere informatie

Natuurlijk doe ik graag iets cultureels, maar De verwachtingen van occasionele cultuurproevers & families

Natuurlijk doe ik graag iets cultureels, maar De verwachtingen van occasionele cultuurproevers & families Natuurlijk doe ik graag iets cultureels, maar De verwachtingen van occasionele cultuurproevers & families Toerisme Vlaanderen - Bootcamp 24 oktober 2017 Meise Oktober 2017 Jo Steyaert Partner jo@indiville.be

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden Erfgoed Gelderland Bijeenkomst nieuwe leden 2017-2018 Erfgoed Gelderland Welkom! Programma 14.00 uur: Kennismaken en verwachtingen delen 14.45 uur: Samen verleden toekomst geven: in sneltreinvaart contacten

Nadere informatie

UITNODIGING. Innovation Lab. Lean Accounting. Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag:

UITNODIGING. Innovation Lab. Lean Accounting. Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag: UITNODIGING Innovation Lab Lean Accounting Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag: Hoe kunnen we door intensieve samenwerking ook het vakgebied Accounting lean organiseren? Datum :

Nadere informatie

Infodag Archeologie 2019

Infodag Archeologie 2019 Infodag Archeologie 2019 KOUD, WARM, WARM... VERANDERENDE PREHISTORISCHE LANDSCHAPPEN IN HET SCHELDEBEKKEN EN DE ANTWERPSE KEMPEN Bezoekerscentrum Landschap De Liereman - Oud-Turnhout 14 mei 2019 Ulco

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT Vertrek 13:30 Stadshal Gent Stoet tegen Kinderarbeid 12 juni 2017 miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT 09-269 42 00 v.u. Annelies Storms, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent - vorm R.M. Marchand - foto s: Stoffel

Nadere informatie

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Sinds 2006 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks een provinciale infodag

Nadere informatie

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede

Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede 28 juni 2011 Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede Voorstelling van het onderzoek Dagprogramma 9u00 9u30 9u45 10u45 11u00 12u30 14u00 16u30 Onthaal Verwelkoming en toespraak door Pascal Smet Vlaams

Nadere informatie