Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme"

Transcriptie

1 Tête-à-tête industrieel erfgoed en toerisme PROGRAMMA & INFO Inspiratie- en netwerkdag 18 mei 2015 Luc Vermeersch

2 VOORMIDDAG Plenaire sessies 9.30 uur: Onthaal met koffie 10 uur: Welkom, inleiding op de dag door Ann Van Nieuwenhuyse (MIAT) en gastheer Roel Daenen (FARO) uur Plenaire sessies uur Koffiepauze uur Plenaire sessies (vervolg) uur Lunch Mogelijkheid tot vrij bezoek aan de permanente collectie van het MIAT en de tijdelijke tentoonstelling Piano & co. 250 jaar Belgische piano-industrie tot uur: Industrieel erfgoed in Vlaanderen: een kennismaking, door Tijl Vereenooghe (ETWIE) Vlaanderen herbergt een schat aan industrieel erfgoed met toeristisch potentieel. Het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed geeft een overzicht. Tijl Vereenooghe beschrijft de problemen én de kansen bij een betere afstemming van industrieel erfgoed met toerisme en vice versa, aan de hand van sprekende voorbeelden uit Vlaanderen tot uur: Industrieel erfgoed als toeristisch product, door Ben De Vriendt (Toerisme Vlaanderen) Welke plek neemt industrieel erfgoed in binnen de marketingstrategie van Toerisme Vlaanderen? Ben De Vriendt gaat dieper in op de verwachtingen van de toeristische sector t.o.v. industrieel erfgoed. Hoe maak je de toerist warm voor industrieel erfgoed? Bij welk soort initiatieven kunnen industrieel erfgoed en de toeristische sector elkaar vinden en nauwer samenwerken? Wat kan de meerwaarde zijn van zo n samenwerking? tot uur: Case New York: over industrieel erfgoed, toerisme en stadsontwikkeling, door Jacqueline Goossens Journaliste Jacqueline Goossens neemt het fenomeen industrieel erfgoedtoerisme onder de loep. Jacqueline Goossens woont en werkt in New York. De voormalige haven- en industriestad is een schitterend voorbeeld van de wisselwerking tussen industrieel erfgoed, toerisme en stadsontwikkeling. Jacqueline deelt haar persoonlijke visie op deze stad in ontwikkeling. En haar passie voor The Big Apple.

3 NAMIDDAG tot uur: Keuzesessies tot uur: Verplaatsing naar de sessies uur tot uur Keuzesessies uur Slotreflectie, door Roel Daenen (FARO) uur Koffie en taart 16 tot uur Wandeling met gids Sporen van Industrieel Gent + afsluitend drankje in Stadsbrouwerij Gruut facultatief schrijf je in voor deze activiteit via het online inschrijvingsformulier Keuzesessies Erfgoedprofessionals en toerismewerkers wisselen tijdens thematische keuzesessies praktijkervaringen uit. Deelnemers reflecteren en gaan in gesprek. Per tijdsblok kies je één sessie. Geef je voorkeur mee via het online inschrijvingsformulier SESSIE 1 Gemaakt in Gelderland, door Dolly Verhoeven (Storia bureau voor historische projecten) SESSIE 2 Hoe maak je industrieel erfgoed sexy voor een breed publiek? In de zomer van 2015 start het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland, waarbij de historische (maar ook hedendaagse) maakindustrie in de schijnwerpers staat. Meer dan 100 organisaties slaan, gecoördineerd door festivaldirecteur prof. Dr. Dolly Verhoeven, de handen in elkaar. Samen werken zij een breed scala aan activiteiten uit voor een bijzonder breed doelpubliek. Van kraan tot hotel, door Edwin Kornmann Rudi (Faralda Crane Hotel Amsterdam) SESSIE 3 Industrieel erfgoed bewaren en beschermen is niet altijd evident. Een toeristische invulling kan in bepaalde gevallen een mooie win-winsituatie opleveren. In Amsterdam werd Kraan 13 omgebouwd tot het unieke Faralda NDSM Crane Hotel Amsterdam. Dit trok internationaal heel wat aandacht. Bij dit soort projecten moeten keuzes worden gemaakt inzake de bewaring van het industrieel erfgoed en de toeristische invulling. Hoe verliep dit hier? Sporen van industrieel Gent, een erfgoedwandeling, door Hilde Langeraert (MIAT) en Vanessa De Vuyst (Toerisme Gent) Samen met de Dienst Toerisme van Gent ontwikkelde het MIAT de wandeling Sporen van industrieel Gent. Deze toeristische wandelkaart voert bezoekers langs allerlei industriële relicten in Gent, met op gezette punten suggesties voor een hapje, drankje of bezoek. Hoe ontstaat een samenwerking tussen een museum en de toeristische dienst? Hoe stem je de doelstellingen van beide organisaties op elkaar af? Wat waren de voor- en/of nadelen?

4 Keuzesessies SESSIE 4 Strange Attraction: The Tourism Potential of a Rusty World, door Mike Robinson (Ironbridge Institute, University of Birmingham) SESSIE 5 Voertaal: Engels In deze presentatie gaat Mike Robinson dieper in op het concept aantrekkingskracht. Hoe werkt dit voor toeristen bij industrieel erfgoed? Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden gaat hij na op welke manieren industrieel erfgoed, in een creatief jasje, de toerist een waardevolle beleving kan bieden. De HollandRoute: wandelen, fietsen en varen langs industrieel erfgoed, door Hildebrand De Boer (HollandRoute) De HollandRoute verbindt erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur. Al wandelend, fietsend of varend ontdekken toeristen de bredere regio rond toeristische trekpleister Amsterdam, met onderweg heel wat horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Is zo n route een meerwaarde voor de betrokken musea en horeca? Hoe ontwikkel je zo n route en hoe evalueer je dit? Wandeling met gids 16 tot uur Wandeling Sporen van industrieel Gent Honderd jaar geleden was Gent een bloeiende industriestad. Rokende fabrieksschoorstenen en dichtbevolkte beluiken bepaalden het stadsbeeld. Vandaag zijn nog enkele pareltjes van industrieel erfgoed overgebleven in de stad. Deze gloednieuwe stadswandeling voert je langs verrassende overblijfselen van het industriële Gent.

5 SPREKERSINFO Roel Daenen studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade de Lisboa (Portugal). Hij werkte als audience developer mee aan de opstart van BOZAR. Bij Het Firmament deed hij onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een ambitieus 21e-eeuws erfgoedhuis. Sinds 2007 werkt Roel bij FARO, waar hij de jaarlijkse Erfgoeddag coördineerde. Momenteel staat hij er in voor de externe communicatiestrategie. Als freelancer werkt hij voor tijdschriften als AGENDA/Brussel Deze Week en Stripgids. Tijl Vereenooghe studeerde af als Licentiaat in de Archeologie aan de KU Leuven in Als wetenschappelijk medewerker was hij verbonden aan het Sagalassos Archaeological Research Project (KU Leuven). Ook werkte hij gedurende een jaar aan het Swiss Federal Institute of Technology in Zürich. Sinds 2007 is hij actief in de sector van het cultureel erfgoed. De voorbije jaren was hij in dienst bij Heemkunde Vlaanderen, eerst als projectmedewerker en later als consulent. Sinds september 2012 werkt hij als coördinator bij ETWIE vzw. Ben De Vriendt behaalde een Master in de Archeologie aan de UGent en een Master of Conservation of Monuments and Sites aan het Lemaire instituut van de KU Leuven. Na een tijdlang in de commerciële archeologie gewerkt te hebben, ging hij in 2012 aan de slag als onderzoeker bij het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. Sinds begin 2014 is hij Internationaal Publieksveroveraar voor Erfgoed en Kunsten bij Toerisme Vlaanderen. Jacqueline Goossens trok in 1980 voor een jaar naar New York. Vandaag woont ze er nog steeds. Ze is journaliste en officieel erkende stadsgids. Jacqueline is gefascineerd door grootsteden en hun mogelijkheden. Ze heeft New York met eigen ogen zien evolueren van stad in verval tot post-industrieel succes. In april verschijnt haar zevende boek over de stad: 360 graden New York. Ze woont met haar man Tom Ronse, schrijver en kunstenaar, op de North Shore van Staten Island. Prof. Dr. Dolly Verhoeven is sinds 2001 directeur van het Nederlandse bureau Storia dat in opdracht van musea, archieven, bedrijven en overheden publieksgerichte historische projecten uitwerkt. Ze heeft heel wat ervaring in het uitvoeren van projecten waarbij wetenschappelijke kennis toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek. Edwin Kornmann Rudi zet zich sinds augustus 2011 in voor het behoud en de herbestemming van het industrieel erfgoed van Kraan 13 op de voormalige NDSM-scheepswerf in Amsterdam. Zijn project om drie luxe-hotelkamers en een tv-studio verticaal onder te brengen in een gerestaureerde kraan trok internationaal heel wat aandacht. Begin 2015 werd het hotel officieel geopend.

6 SPREKERSINFO Hilde Langeraert studeerde in 2005 af als historica aan de UGent, met een thesis over de industrialisering van het Oost-Vlaamse platteland. Na een omzwerving in de jeugdsector maakte ze de overstap naar de museumwereld. Sinds september 2013 is ze aan de slag als coördinator tentoonstellingen en onderzoek in het MIAT. Vanessa De Vuyst is coördinator Marketing bij Toerisme Gent. Deze afdeling staat in voor de verspreiding van kwaliteitsvolle info over toeristisch Gent en het promoten van de bestemming Gent in een internationale context. Voorheen was Vanessa respectievelijk persattaché bij Philips België en citymarketing- en eventmanager bij de Stad Gent. Hildebrand de Boer studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1983 is hij professional op het gebied van het behoud van erfgoed, herontwikkeling en toerisme, met de nadruk op industrieel en militair erfgoed. De Boer is directeur van de Stichting HollandRoute. Naast zijn internationale activiteiten voor Europa Nostra, ICOMOS en TICCIH was De Boer vice-president en mede-oprichter van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH). Prof. Dr. Mike Robinson is directeur van het Ironbrigde International Institute, een onderzoeksinstelling geboren uit de samenwerking tussen de werelderfgoedsite IronBridge Gorge en de Universiteit van Birmingham. Al bijna 25 jaar onderzoekt hij de relatie tussen toerisme, erfgoed en cultuur. Hoe ervaren toeristen het verleden en hoe kan erfgoed toeristen helpen om een identiteit (individueel of collectief) vorm te geven? Hij is een veelgevraagd spreker op internationale conferenties over toerisme en erfgoed en begeleidt onderzoeksprojecten over de hele wereld. PRAKTISCH MIAT, Museum over Industrie, Arbeid en Textiel Minnemeers 10, 9000 Gent Hier vind je een wegbeschrijving naar het MIAT. Prijs: 30, 10 voor studenten incl. wandeling en drankje in de Gentse Stadsbrouwerij Gruut Inschrijven en meer info Een organisatie van: het MIAT, ETWIE, FARO, Toerisme Vlaanderen Met dank aan: Robin Debo

22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede!

22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede! 22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede! Wil jij ook je kennis vergroten van het op de juiste manier activeren van je Netwerk en ontdekken welke rol de Social World daarbij kan

Nadere informatie

Rebecca Schoeters. 26 E-marketing: een must voor culturele ondernemers Menno Heling

Rebecca Schoeters. 26 E-marketing: een must voor culturele ondernemers Menno Heling Museumpeil 31-2009 DEF:Opmaak 1 07-05-2009 15:45 Pagina 3 Voorwoord Musea moeten steeds vaker zelf inkomen genereren of worden door hun bestuur in grote mate afgerekend op het aantal (al dan niet betalende)

Nadere informatie

Moet er nog inhoud zijn?

Moet er nog inhoud zijn? Moet er nog inhoud zijn? Redactie Liesbeth De Ridder Redactieteam Tom Andries, Sigrid Bosmans, Eva Van Hoye, Bram Wiercx Eindredactie Bart Biesbrouck Dank aan Jan Baetens, Bert Cannaerts, Roel Daenen,

Nadere informatie

Programmakrant. Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap. 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem

Programmakrant. Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap. 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem Programmakrant Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem Voorwoord 1 Programma 2 Voorwoord Plenair programma 3 Deelsessies en ervaringsterras 6 Overzicht

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij

Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij Tijdens de raadsrotonde van 12 april jl. is er een voorbereidend

Nadere informatie

BINNENKRANT. BIJLAGE ONS HEEM juli-augustus-sepember 2007 INHOUDSTAFEL. Sprekers gezocht!? 2

BINNENKRANT. BIJLAGE ONS HEEM juli-augustus-sepember 2007 INHOUDSTAFEL. Sprekers gezocht!? 2 BINNENKRANT Huis De Zalm, Zoutwerf 5 2800 Mechelen Verantwoordelijke uitgever: Fons Dierickx, Grote Baan 193, 9310 Herdersem BIJLAGE ONS HEEM juli-augustus-sepember 2007 driemaandelijks tijdschrift afgiftekantoor:

Nadere informatie

BINNENKRANT. Heemkunde Vlaanderen, actieplan 2008 2. Studiedag vrijwilligers en archief op woensdag 16 april 2008 te Brussel 12

BINNENKRANT. Heemkunde Vlaanderen, actieplan 2008 2. Studiedag vrijwilligers en archief op woensdag 16 april 2008 te Brussel 12 BINNENKRANT Huis De Zalm, Zoutwerf 5 2800 Mechelen Verantwoordelijke uitgever: Fons Dierickx, Grote Baan 193, 9310 Herdersem BIJLAGE ONS HEEM oktober-november-december 2007 driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

De Kolonies: Pure Kempen Wortel en Merksplas Kolonie zondag 18 april

De Kolonies: Pure Kempen Wortel en Merksplas Kolonie zondag 18 april De Kolonies: Pure Kempen Wortel en Merksplas Kolonie zondag 18 april Welkom Beste bezoeker, U hebt een goede keuze gemaakt om uw zondag door te brengen in Wortel en/of Merksplas Kolonie. Het is misschien

Nadere informatie

Inhoud. 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout...

Inhoud. 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout... Inhoud 1 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout...3 2a. Welkomstwoord Wim van Gelder... 3 2b. Welkomstwoord Dorien Scheerhout...

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2017

Beleidsplan 2014-2017 Beleidsplan 2014-2017 Stichting Van Gogh Village Nuenen Wow! Heeft Van Gogh hier, op déze plek, echt gestaan? vraagt een ongelovige bezoeker aan de gids. Ja, hiér heeft hij echt gestaan toen hij dit schilderij

Nadere informatie

Welke bezoekers packages kunnen we koppelen aan de Biënnale Interieur, zodat Kortrijk kan uitblinken als gastvrije beursstad?

Welke bezoekers packages kunnen we koppelen aan de Biënnale Interieur, zodat Kortrijk kan uitblinken als gastvrije beursstad? Welke bezoekers packages kunnen we koppelen aan de Biënnale Interieur, zodat Kortrijk kan uitblinken als gastvrije beursstad? Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Opleiding Bachelor in het

Nadere informatie

Ontwikkelplan restauratie en herbestemming Afbramerij

Ontwikkelplan restauratie en herbestemming Afbramerij Ontwikkelplan restauratie en herbestemming Afbramerij DRU Industriepark 31 Mei 2011 www.deafbramerij.nl Inhoudsopgave 1. DE AFBRAMERIJ: GROEIDIAMANT VAN DE ACHTERHOEK...2 1.2 Afbramerij: investeren in

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Het Firmament vzw

JAARVERSLAG 2013 Het Firmament vzw JAARVERSLAG 2013 Het Firmament vzw Het Firmament vzw +32 (0)15 34 94 36 contact@hetfirmament.be www.hetfirmament.be Maatschappelijke zetel Hoogstraat 83 2800 Mechelen Dagelijkse werking Brusselpoort -

Nadere informatie

Aan de slag met Citymarketing Zutphen!

Aan de slag met Citymarketing Zutphen! Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen +tot Zutphen maakt ( 1 Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen tot Zutphen maakt 2 ) ( 3 Notitie over citymarketing

Nadere informatie

AGB Kunsten & Design. BUDGET 2015 Financiële nota met toelichting

AGB Kunsten & Design. BUDGET 2015 Financiële nota met toelichting AGB Kunsten & Design BUDGET 2015 Financiële nota met toelichting Inhoudstafel Beleidsnota en Exploitatiebudget per museum/operationeel domein...3 Exploitatiebudget per beleidsdomein & Evolutie... 20 Doelstellingenbudget

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Korte inhoud Routes. 1 Cultuureducatie op school 2 Creativiteit?

Inhoud. Inleiding Korte inhoud Routes. 1 Cultuureducatie op school 2 Creativiteit? ICQ-cursus Inhoud Inleiding Korte inhoud Routes p. 3 p. 6 p. 10 1 Cultuureducatie op school 2 Creativiteit? p. 13 p. 31 3 Vier hefbomen om het Creatief Quotiënt te verhogen 4 De vier W s en de batterijspanning

Nadere informatie

Citymarketing visie 2014-2018

Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Woerden Marketing Strategisch marketingplan van Stichting Woerden Marketing Maart 2014 Stichting Woerden Marketing De Bleek 6 3447 GV Woerden

Nadere informatie

10 ambities voor duurzame toeristische groei. Beleidsnota Toerisme 2014-2019. Annelies Storms. Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

10 ambities voor duurzame toeristische groei. Beleidsnota Toerisme 2014-2019. Annelies Storms. Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen 10 ambities voor duurzame toeristische groei Beleidsnota Toerisme 2014-2019 Annelies Storms Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen BELEIDSNOTA TOERISME STAD GENT 2014-2019 Inhoud 1 Voorwoord 4 2

Nadere informatie

BINNENKRANT. voor iedereen die lokaal erfgoed verzamelt of bestudeert 2. Een nieuwe computer voor de heemkring maar welke software zet je erop?

BINNENKRANT. voor iedereen die lokaal erfgoed verzamelt of bestudeert 2. Een nieuwe computer voor de heemkring maar welke software zet je erop? BINNENKRANT Huis De Zalm, Zoutwerf 5 2800 Mechelen Verantwoordelijke uitgever: Fons Dierickx, Grote Baan 193, 9310 Herdersem BIJLAGE ONS HEEM oktober-november-december 2009 driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2009 VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK VZW. 2010 03 31 v1.0a DEFINITIEF

JAARVERSLAG 2009 VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK VZW. 2010 03 31 v1.0a DEFINITIEF JAARVERSLAG 2009 VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK VZW 2010 03 31 v1.0a DEFINITIEF INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 0 Inleiding... 5 1 Personeel... 7 2 Projecten...9 2.1 Vlabidoc en Collecties Online (overzicht

Nadere informatie

beleidsplan 2013-2016

beleidsplan 2013-2016 beleidsplan 2013-2016 inhoud 1 Nieuw gebouw, nieuw museum, nieuw logo 4 2 Publiekstaak 11 3 Collectietaak 21 4 Bedrijfsvoering 29 Tot slot 35 Beleidsplan Fries Museum 2013-2016 3 1nieuw gebouw, nieuw

Nadere informatie

Herman Zondag, Directeur Customer Operations AFAS Software

Herman Zondag, Directeur Customer Operations AFAS Software Berd Warmelts is directeur van de Coöperatie Fabriek en voormalig bestuurslid van het Netwerk Citymarketing. Hij is ondernemer en treedt regelmatig op als dag- en juryvoorzitter. Berd is bestuurslid van

Nadere informatie

1. INLEIDING. Actieplan en begroting 2009. Actieplan 2009

1. INLEIDING. Actieplan en begroting 2009. Actieplan 2009 Actieplan en begroting 2009 Actieplan 2009 1. INLEIDING De opmaak van dit actieplan gebeurde in het najaar van 2008, zodat dit kon ingediend worden 01/02/09. Een brainstorm voor de opmaak van dit actieplan

Nadere informatie

STELLIN G KOERIER NIEUWSBRIEF VAN DE S T ELL I N G V AN AMS TER D A M [ UNES C O WERELDERF G OED]

STELLIN G KOERIER NIEUWSBRIEF VAN DE S T ELL I N G V AN AMS TER D A M [ UNES C O WERELDERF G OED] JULI 201 3 33 STELLIN G KOERIER NIEUWSBRIEF VAN DE S T ELL I N G V AN AMS TER D A M [ UNES C O WERELDERF G OED] In deze STELLINGKOERIER: 2 Bijzonder complex in hart van Stelling van Amsterdam Geheugen

Nadere informatie

Live like a local Perspectief Toerisme 2020

Live like a local Perspectief Toerisme 2020 Live like a local Perspectief Toerisme 2020 Utrecht.nl Inhoud Beleidscontext en inleiding 3 Huidige toeristische vraag en economische betekenis 6 Relevante markttrends 12 Verwachte vraagontwikkeling tot

Nadere informatie

ArcheoHotspots. Projectplan (inclusief Communicatieplan)

ArcheoHotspots. Projectplan (inclusief Communicatieplan) Projectplan (inclusief Communicatieplan) ArcheoHotspots ArcheoHotspots maakt archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. Het zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals,

Nadere informatie

Werkprogramma Nationale UNESCO Commissie 2014-2015

Werkprogramma Nationale UNESCO Commissie 2014-2015 Werkprogramma Nationale UNESCO Commissie 2014-2015 Den Haag Vastgesteld 14 januari 2014 1 INLEIDING UNESCO s Algemene Conferentie heeft in november 2013 een nieuwe meerjarenstrategie vastgesteld. Zij heeft

Nadere informatie

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Noord NL 19 Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Europese wintergasten in the top of Holland In zomer nieuwe subsidieregeling van start Noord-Nederland en Leningrad Oblast evalueren eerste jaar

Nadere informatie

ONTDEK!CITYMARKETING

ONTDEK!CITYMARKETING RAPPORT ONTDEK!CITYMARKETING CENTRUMMANAGEMENT EN LEIDEN MARKETING IN EEN NIEUWE FASE DEEL I & II 10 september 2012 INHOUDSOPGAVE Deel I NA DE BESLUITVORMING OVER LEIDEN MARKETING 2013-2016 I - 1 Inleiding:

Nadere informatie