Beasts of the Southern Wild. doelgroep: 2e en 3de graad SO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beasts of the Southern Wild. doelgroep: 2e en 3de graad SO"

Transcriptie

1 Beasts of the Southern Wild doelgroep: 2e en 3de graad SO

2 pag 01 film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het kader van Filmfestival MOOOV, ter gelegenheid van een workshop verzorgd door Jekino of van een film in de klas... Het medium film kreeg een plaats in het lessenpakket van heel wat scholen, daarom zorgen wij graag voor een degelijke programmatie en pedagogische omkadering. We maken jaarlijks een pittige selectie van een 30-tal films uit het afgelopen seizoen, organiseren op heel wat plaatsen vertoningen en zorgen voor kant-en-klare lesmappen voor een boeiende verwerking in de klas. Daarbij spelen we in op de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. In elke lesmap streven we naar een filmtechnische en inhoudelijke benadering van de film en focussen we op één filmterm. / / Feedback op de filmfiche! We horen graag je reactie. Surf naar en laat je (sterren)mening achter bij de film die je zag. De fiches zijn tegelijk een digitale, meer visuele uitdieping van deze lesmap, met trailers, foto s en interessante achtergrondinfo.

3 pag 02 inhouds tafel pag 03 Filmfiche pag 04 - pag 06 pag 07 pag 08 regie en productie / Regisseur Benh Zeitlin / Het begin: scenario / 2 geweldige acteurs Personages / Vragen reacties verzamelen bij de leerlingen pag 09 - pag 10 Focus op muziek / Vragen / Opdracht: luisteren / Opdracht: soundtracktekening / Opdracht: zelf muziek maken pag 11 - pag 12 de beesten: de oerossen pag 13 - pag 17 pag 18 pag 19 The Southern wild: louisiana Fiche voor de leerlingen / Opdracht: recycleren bijlage: de beesten Filmfiche Kopieer de filmfiche op de volgende pagina voor je leerlingen. Zo zijn ze meteen goed voorbereid op de voorstelling! Ook voor je collega s die de leerlingen vergezellen, kan dit een handige leidraad zijn.

4 pag 03 film fiche Technische kaart VS, 2012, 93 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld Regie: Benh Zeitlin Scenario: Benh Zeitlin, Lucy Alibar Producenten: Josh Penn, Dan Janvey, Michael Gottwald Camera: Ben Richardson Componist: Benh Zeitlin, Dan Romer Montage: Crockett Doob, Affonso Gonçalves Cast: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Jovan Hathaway, Levy Easterly, Philip Lawrence Distributie in België: A-Film Distribution Budget: $ (zo n ) Synopsis De 6-jarige Hushpuppy leeft samen met haar alcoholistische vader in The Bathtub, een afgelegen moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana. Dat gebied wordt bevolkt door mensen die geen rotte stuiver hebben, maar die wel beschikken over bijzondere moed en levenskracht. Afgesloten van de rest van de wereld door een waterbeschermingsreservaat, onderhoudt deze bevolking een mystieke band met de woeste natuur. Een naderende orkaan verstoort de natuurlijke orde der dingen echter drastisch. Hushpuppy ziet de ijskappen smelten, waarop een kudde ontdooide oerrunderen koers zet naar the Bathtub. Haar vader leert haar hoe te overleven en haar waardigheid te behouden. Palmares Beste film Sundance Film Festival, Deauville Film Festival, Seattle Film Festival, Reykjavik Film Festival Prijs van de jeugdjury Cannes filmfestival, Filmfestival Gent en vele andere Officiële site Neem ook een kijkje op de Facebookpagina van deze film. Wat vindt de pers? Één van de verrassendste films van het jaar. Een prachtige, niet alledaagse filmische ervaring die een groot publiek verdient! Filmtotaal Sprankelend debuut is apocalyptisch én hoopvol **** De Volkskrant Niet te missen! Het is een met niets anders te vergelijken, dapper en gepassioneerd tegengif voor al die tijdverspillende mainstream films. Kortom, het is onvergetelijk! The New York Post Vóór je naar de film gaat! Deze film dompelt je onder in een wereld die op het eerste gezicht misschien veraf lijkt, maar is dat wel zo? Regisseur Benh Zeitlin: Ik wou een verhaal vertellen over mensen die ergens willen blijven ook al is het een gevaarlijke plaats om te leven. Iets wat niemand begrijpt behalve zij. Ik wou dit vertrekpunt combineren met een verhaal waarin een kind moet omgaan met de dodelijke ziekte van haar vader. Ook op zo n moment lijkt het einde van de wereld nabij. Die twee verhalen vind ik gelijkaardig: op het punt staan je vader te verliezen of je thuis. Uit deze combinatie ontstond het verhaal. Tegelijk heeft Zeitlin de film opgedragen aan de inwoners van de Amerikaanse staat Louisiana. De bevolking daar kreeg de laatste jaren heel wat te verduren van de natuur: niet alleen orkaan Katrina, maar ook hevige stortbuien, extreme warmte, en natuurrampen zoals het ontplofte olieboorplatform van BP.

5 pag 04 regie en productie Regisseur Benh Zeitlin Regisseur Benh Zeitlin (New York, 14 oktober 1982) was nog geen 27 toen hij begon met de opnames van zijn eerste langspeelfilm BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Zijn liefde voor film begon al op 6-jarige leeftijd, als hij samen met een vriend een Batmanfilm maakte. Tijdens zijn opleiding filmstudies aan de Wesleyan Universiteit werd zijn passie voor film alleen maar groter. Zeitlin: Ik was alleen maar bezig met het maken van films en theater. Ik was precies een kluizenaar. Er bestond voor mij niets anders. Hij studeerde af in 2004 en verhuisde naar New Orleans, Louisiana, waar hij zijn eerste kortfilm maakte, GLORY AT SEA (2008), over enkele mensen die na een orkaan op zoek gaan naar familieleden. Na de kortfilm besloot Zeitlin dat hij in New Orleans wilde blijven. De mensen daar fascineerden hem. Zeitlin: Ik wou met BEASTS OF THE SOUTHERN WILD een film maken ter ere van de mensen die daar wonen. Ik vroeg me af waarom mensen ergens willen blijven wonen, ook al weten ze dat die plek verdoemd is en letterlijk steeds dieper weg zinkt. Ik bewonder de kracht in die mensen die weigerden om te verhuizen. Dit was voor mij het vertrekpunt van de film. Tip! Bekijk de kortfilm GLORY AT SEA. Je vindt hem op youtube.com onder de titel Glory at Sea. Herken je acteurs die ook een bijrol hebben bij BEASTS OF THE SOUTHERN WILD in deze kortfilm? Welke verbanden kun je leggen tussen GLORY AT SEA en BEASTS OF THE SOUTHERN WILD? Het begin: het scenario BEASTS OF THE SOUTHERN WILD is gebaseerd op een toneelstuk van Lucy Alibar: Juicy and Delicious ( Sappig en heerlijk ). Het toneelstuk gaat over een jongen wiens wereld op instorten staat wanneer zijn vader op sterven ligt. Lucy schreef het toneelstuk gebaseerd op haar eigen leven. Als jong meisje was haar vader ook erg ziek. Maar toch is het hoofdpersonage in het toneelstuk een jongen. Ik schreef een toneelstuk over mezelf en mijn zieke papa. Maar ik had wat afstand nodig om het te kunnen schrijven, dus maakte ik van het hoofdpersonage een jongen. Benh Zeitlin wou van het personage terug een meisje maken. Alibar: Dit keer dacht ik dat ik het wel zou aankunnen. Toch was het soms erg moeilijk, omdat ik mezelf zo goed in Hushpuppy herkende. Gelukkig leeft de vader van Alibar nog. Hij moest een ongelofelijk zware operatie ondergaan. Hij heeft het gehaald en het heeft onze relatie sterker gemaakt. Het is de sterkste en eerlijkste relatie die je kunt hebben. Het script voor de film kwam tot stand door het originele verhaal te combineren met de locatie Louisiana (waar Benh en Lucy vaak met de inwoners spraken over hun leefsituatie) en de manier waarop mensen daar met elkaar spreken. Lucy Alibar: Voor het toneelstuk schreef ik veel poëtische teksten, maar die zouden niet passen in de mond van Hushpuppy, een meisje van 6 jaar. Die moesten dus aan haar leeftijd aangepast worden.

6 pag 05 vervolg regie en productie Benh Zeitlin: Als hoofdactrice Quvenzhané Wallis iets in vraag stelde over het script dan zei ze dat gewoon. Ik gaf haar de toestemming om woorden te veranderen of te verwijderen, het was belangrijk dat ze haar eigen woorden kon toevoegen en dat ze begreep wat ze zei. Vragen voor de leerlingen: Welke feiten zijn volgens jou verzonnen door de filmmakers en welke zijn echt gebeurd? Ken je nog een film die gebaseerd werd op een (waar gebeurd) toneelstuk? Wat is het verschil tussen een film en een toneelstuk? Twee geweldige acteurs Quvenzhané Wallis (Hushpuppy) Quvenzhané Wallis (je spreekt het uit als Qui-ven-ZHEN-ay, maar geen zorgen: iedereen noemt haar gewoon Nayzie) was slechts vijf jaar toen ze auditie deed voor de hoofdrol in BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Eigenlijk was ze te jong, dus loog ze tegen de filmmakers dat ze zes was. Regisseur Benh Zeitlin was ondertussen al 9 maanden opzoek naar het meisje dat de rol van Hushpuppy zou kunnen spelen. Hij had al 4000 kinderen de revue zien passeren. Maar met Nayzie was die zoektocht eindelijk voorbij. Zeitlin: Tijdens haar auditie bracht ze zoveel wijsheid in het personage van Hushpuppy, dit hadden we nog nooit gezien. Tijdens haar eerste auditie moest ze doen alsof ze de moeder was van één van de producenten. Ze moest hem wakker maken zodat hij niet te laat op zijn werk zou komen. Wallis: Ik zei tegen de producent dat hij zijn benen moest gebruiken en dat hij zelf zijn ontbijt moest gaan klaarmaken. Tijdens haar tweede auditie vroeg regisseur Zeitlin haar om een lege, plastic fles te gooien naar dezelfde producent. Ze weigerde dat. Ik wil dat niet doen, zei ze. Dat is verkeerd. Toen besefte Zeitlin dat Hushpuppy waarschijnlijk net hetzelfde had gezegd. Henry Dwight (Wink) Voor deze film gemaakt werd, was Henry Dwight helemaal geen acteur. Hij was de trotse eigenaar van de bakkerij Buttermilk Drop Bakery and Cafe. Zijn bakkerij lag net tegenover het castingbureau waar de audities plaatsvonden voor de film. De regisseur en crew kwamen iedere dag naar de bakkerij voor hun ontbijt en lunch, en legden er flyers voor de audities. Zelf was Dwight nooit geïnteresseerd om auditie te doen. Dwight: Ik was dat nooit van plan, maar op een dag zaten Michael Gottwald, een van de producenten, en ik in de bakkerij te praten over hun zoektocht naar acteurs. Die dag had ik niet veel te doen, dus overhaalde hij mij om eens langs te komen voor een auditie. Dwight deed die auditie eerder om de makers een plezier te doen. Toen hij te horen kreeg dat hij de rol had, stond Dwight niet te springen. Dwight: Ik had net een nieuwe zaak geopend waar ik zo hard voor had gewerkt. Ik zag het niet zitten om dat allemaal aan de kant te schuiven voor een mogelijke acteercarrière. Na lang aandringen ging Dwight dan toch akkoord op voorwaarde dat hij kon blijven bakken. De repetities met de regisseur en acteercoaches verliepen daarom s nachts in de bakkerij. Dwight repeteerde zijn scènes, terwijl hij het brood, donuts en koffiekoeken aan bakken was.

7 pag 06 vervolg regie en productie Wist je dat? Quvenzhané Wallis en Henry Dwight hebben allebei al een nieuwe filmrol gekregen! Ze spelen opnieuw samen in een film TWELVE YEARS A SLAVE, naast niemand minder dan Brad Pitt. Quvenzhané Wallis, die vijf jaar was toen ze auditie deed, is ondertussen al bijna een tiener. Ze ziet er in het echte leven trouwens helemaal niet uit zoals Hushpuppy. Ze draagt nette kleren, haar haar zit altijd netjes en ze houdt ervan om videoclips te bekijken op haar ipod. Opdracht! Laat de leerlingen eens op bezoek gaan bij de bakkerij van Henry Dwight in New Orleans. Ze kunnen door de straat wandelen via Google Maps als ze bij zoeken Buttermilk Drop Bakery and Cafe intypen.

8 pag 07 personages Een centraal punt in de film is de relatie tussen Wink en zijn dochter Hushpuppy. Ze hebben elk hun eigen caravannetje. Dit wijst meteen al op een soort van afstand tussen de twee. Maar al snel blijkt hoe sterk de band tussen vader en dochter wel is I m your daddy, and it s my job to take care of you, OK? - Wink Hushpuppy Everyone loses the thing that made them. Hushpuppy Hushpuppy is een zeer zelfstandig meisje, ook al is ze erg jong. Ze verkent haar eigen omgeving en leert die te begrijpen door een mix van eigen fantasie en informatie die ze van volwassenen krijgt. Zij is de wijze stem doorheen de film. Als dochter is ze enorm geduldig en heeft ze veel respect voor haar vader. Tijdens de film ontdekt ze dat ze de kracht moet ontwikkelen om ondanks alle moeilijkheden sterk te blijven. Als ze te weten komt dat haar vader stervende is, krijgt ze geen tijd om dat te verwerken. Ze mag niet huilen van haar vader. Ze moet zo sterk zijn als een man. En mannen huilen niet. Maar uiteindelijk zal Hushpuppy zelfs nog krachtiger worden dan haar vader Wink My only purpose in life is to teach her how to make it. Wink Wink komt op het eerste gezicht over als een gewelddadige en ongeïnteresseerde vader, maar achter dit afstandelijke gedrag schuilt een andere kant. En hoewel de lieve kant van vader af en toe naar boven komt in de film, blijft het zijn bedoeling om zijn dochter klaar te stomen voor de grote gevaarlijke wereld. Hij wil haar mentaal en fysiek voorbereiden, zodat ze later, als hij er niet meer is, kan overleven in de harde realiteit. Hij doet er alles aan om er zeker van te zijn dat ze het in haar eentje zal redden. En dat is zijn manier van liefde geven. Producent Josh Penn: Wink is duidelijk geen perfecte vader, maar hij houdt erg veel van Hushpuppy. Hij weet alleen niet hoe hij die gevoelens moet uiten. Soms zorgt die liefde voor zijn dochter ervoor dat hij emotioneel wordt, en dat zijn nu net de momenten dat hij een erg slechte vader wordt en de meest verschrikkelijke dingen doet en zegt. Hij weet niet hoe hij met die dingen om moet gaan. Hij staat er als ouder ook alleen voor. Maar we hopen dat het publiek wel snapt dat hij haar graag ziet en dat hij een goed hart heeft. Al wil dat niet zeggen dat de dingen die hij haar aandoet te vergeven zijn. Hij weet waarschijnlijk ook niets over meisjes. Hij dwingt haar om mannelijke dingen te doen en zegt voordurend dat ze een man moet zijn. Vragen voor de leerlingen: Hoe is de relatie tussen Hushpuppy en haar vader? Denk je dat Wink houdt van Hushpuppy? Is Wink een goede vader? Zou er een reden zijn dat Wink zich zo opstelt tegen zijn dochter? Omschrijf het karakter van Wink en Hushpuppy. Ken je iemand die geen ouders meer heeft? Of van wie een ouder op sterven ligt? Hoe gaat die persoon ermee om? Is iemand zonder ouders sterker en meer volwassen dan zijn leeftijdsgenoten? Waarom wordt het afbrokkelen van de ijskap vergeleken met de ziekte van Wink?

9 pag 08 reacties verzamelen bij de leerlingen Vlak na de vertoning willen leerlingen vaak hun eerste indrukken kwijt. Je hoeft niet onmiddellijk dieper in te gaan op de bedenkingen van iedereen, laat de leerlingen gewoon even stoom aflaten. Daarbij kunnen enkele eenvoudige vragen helpen: Vond je het een goede film? Waarom (niet)? Heb je de film met plezier bekeken? Vond je de acteurs geloofwaardig? Kon je je inleven in een personage(s)? Waarom wel? Waarom niet? Wil je nu, na het zien van de film meer rekening houden met de klimaatverandering? Vind je dat deze film een Oscar verdient? Welke? Welke zeker niet? Was er iets wat je minder goed vond? Was er iets wat je niet begreep? Welke scène uit de film is je het meest bijgebleven? Zou je de film aanraden aan je vrienden? Aan je ouders? Waarom wel/niet? Met welk gevoel bleef je achter in je bioscoopzetel? Werden er dingen behandeld waarover je meer wil weten? Weet je nog wat het allereerste beeld van de film was? En het laatste?

10 pag 09 focus op muziek De muziek speelt een belangrijke rol in de film. Die ondersteunt niet enkel het beeld, ze is een essentieel onderdeel van het verhaal. De soundtrack is tegelijk een weergave van een het karakter van Hushpuppy. Het is de muziek zoals ze die zelf in haar hoofd zou afspelen. Niet toevallig is de muziek mee gecomponeerd door de regisseur/scenarist Benh Zeitlin. Zeitlin: Ik zie de muziek in de film als een soort radioantenne die uit Hushpuppy s hoofd komen. Ik heb de muziek heldhaftig gemaakt, omdat je op 6-jarige leeftijd alle acties die je doet, ziet als heldhaftige ondernemingen. Zo zie ik het ook in de film: Hushpuppy maakt in the Bathtub dingen mee die voor haar leeftijd zeer groots en ongewoon zijn. Er zijn niet veel regisseurs die naast de regie ook nog eens zelf de filmmuziek maken. Benh Zeitlin heeft de muziek voor zijn film zelf geschreven, in samenwerking met de producer Dan Romer. Benh en Dan hadden al eerder samen muziek gecomponeerd voor de twee kortfilms EGG en GLORY AT SEA, het was vanzelfsprekend dat dit opnieuw zou gebeuren bij BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Zeitlin: Ik kan mij niet voorstellen dat ik een film zou maken zonder de muziek ervoor te componeren, of het scenario mee te schrijven. Dat zou ik niet kunnen. je doen alsof. De soundtrack werd uiteindelijk ingespeeld met acht muzikanten. Die acht muzikanten hadden wel veel werk. De violist bijvoorbeeld heeft voor de soundtrack wel 30 uur viool gespeeld. Beluister ook op youtube.com dit filmpje: Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Het lijkt inderdaad alsof er veel meer muzikanten aan te pas zijn gekomen. Vragen voor de leerlingen: Wat vind je van deze muziek? Waar doet het soms aan denken? Spreekt deze filmmuziek je aan? Waarom? Welke instrumenten worden er gebruikt? Zie je een verband tussen het thema van de film en de muziek? Zie je een verband tussen de personages en de muziek? Zo doet een stukje muziek erg denken aan een muziekdoosje. Luister je soms naar soundtracks? Waarom wel of waarom niet? De soundtrack Zeitlin en co-componist Dan Romer dachten dat zo eenvoudig mogelijke muziek de beste manier was om de emoties van de zesjarige Hushpuppy weer te geven. Ze maakten gebruik van een heel eenvoudig ritme, die doet denken aan een popliedje. Op youtube.com kan je dit bijvoorbeeld horen als je naar dit filmpje zoekt: Benh Zeitlin - Once There Was a Hushpuppy Omdat de film een groots verhaal vertelt, wilden Zeitlin en Romer een grootse soundtrack, dat wil zeggen met een groot orkest. Maar als je daar geen geld voor hebt, moet Opdracht! Laat de leerlingen in groepjes of klassikaal naar de twee bovenvermelde YouTube-filmpjes luisteren. Laat ze alles opschrijven wat in hen opkomt tijdens het beluisteren. Wijs erop dat tijdens een brainstorm alles mag en kan!

11 pag 10 vervolg focus op muziek Opdracht! Laat ze het gevonden gezicht duidelijk aanduiden. Laat ze de figuur inkleuren en de tekeningen aan elkaar voorstellen, en hun gevoel erbij uitleggen. Soundtracktekening Deze opdracht kan je ook uitvoeren vóór de leerlingen de film gezien hebben. Laat de leerlingen geblinddoekt naar de soundtrack luisteren. Op die manier luisteren de leerlingen intenser naar de muziek. Te vinden op youtube.com onder de titel: Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Vraag welk gevoel ze hebben bij de soundtrack. Noteer de gevoelens op het bord. Bijvoorbeeld: jaloezie, verdriet; geluk, pijn, verliefdheid, ontgoocheling, bezorgdheid,... Vraag de leerlingen nu welke lijnen er bij zulke gevoelens passen, en teken voorbeelden op het bord. Bijvoorbeeld: jaloezie zal eerder een scherpe lijn zijn, en geluk een sierlijke lijn. Laat de soundtrack opnieuw horen. Terwijl ze naar de soundtrack luisteren, tekenen de leerlingen lijnen op een blad papier. Laat ze de lijnen tekenen zonder het potlood van hun blad te halen. Ze kunnen dikke, dunne, kromme, gebogen, rechte, scherpe, beverige, harde, zachte lijnen tekenen. Zolang het maar hun gevoel weergeeft die ze voelen bij de muziek. Dankzij de verschillende passages in de muziek zal hun blad vol staan met verschillende lijnen. Bespreek kort welke lijnen overheersen. Je kan de opdracht nog een staartje geven door de leerlingen in de lijnen een gezicht te laten zoeken. Een gezicht die eventueel de overheersende emotie uitstraalt (ogen neus, mond en vorm van het gezicht). Opdracht! zelf filmmuziek maken Bekijk vóór je de film gaat bekijken al eens de trailer maar dan zonder muziek/geluid. Je vindt de trailer op youtube.com onder de titel Beasts Of The Southern Wild - Official Trailer (2012) [HD]. Spreekt dit aan? Waarom wel of waarom niet? Waar gaat de film over, denk je? Vraag aan je leerlingen wat voor muziek volgens hen op het beeld past. Laat de leerlingen vervolgens zelf muziek maken voor de film. En dit door te recycleren! Laat ze de gekste instrumenten zoeken in de klas. Alles maakt geluid! Van pennenzakken openritsen en drummen met schrijfgerij, tot openklikken van mappen, en scheuren van papier. Laat hun in groepjes een korte compositie maken die past bij de trailer. Hier kunnen ze gebruik maken van herhalingen, luide geluiden en zachte geluiden. Tip: Een leuk voorbeeld van componeren met materiaal uit de omgeving vind je op youtube.com onder de titel Sound of Noise - Music for One Apartment and Six Drummers (long version)

12 pag 11 de beesten Wat zijn oerossen? De oeros of het oerrund is een uitgestorven rund dat echt heeft bestaan! De oeros was veel groter dan de runderen die we nu kennen. Ze konden wel twee meter groot worden. Men veronderstelt dat de oeros vooral leefde in vochtige, moerasachtige gebieden zoals de Bathtub. In de oertijd werd er door de grotbewoners op de oeros gejaagd. Hij zou een bedreiging geweest zijn voor de landbouw. Deze jacht wordt vaak uitgebeeld in oude muurschilderingen, te vinden in grotten zoals Lascaux en Pech Merle. Men neemt aan dat de jacht de reden is waardoor de dieren zijn uitgestorven. Dus oerossen zaten niet echt vastgevroren in ijsbergen zoals in de film! De oerossen zijn een weerspiegeling van dat einde. Zij zijn al uitgestorven, en volgens de redenering van Hushpuppy zal ook haar soort binnenkort uitgestorven zijn. Ze herkent in die oerossen dus een soort lotgenoten. Angstaanjagende lotgenoten. Alles wordt opgeslorpt of opgegeten door iets groters. Zo ziet Hushpuppy aanvankelijk de dood. Haar vader wordt opgeslorpt door zijn ziekte, haar huis wordt opgeslorpt door de storm en overstromingen. Door al die ingrijpende dingen die Hushpuppy meemaakt begint ze de werking van de natuur beter te begrijpen. Naar het einde toe ziet ze alles meer als een vloeiend systeem, iets waarin alles zijn eigen plaats heeft en een eigen rol. En daar neemt ze uiteindelijk vrede mee. De betekenis van de oerossen Regisseur Benh Zeitlin kwam met het idee om iets te doen rond oerossen nadat hij de grotschilderingen had gezien in Lascaux en Pech Merle. Zeitlin: Hushpuppy ziet zichzelf als de laatste van haar soort en ze vraagt zich af Hoe zullen mensen terugkijken op mijn beschaving? Ze ziet zichzelf in dezelfde positie als de holbewoners: we kijken terug naar hen en we begrijpen hen vanwege hun muurschilderingen. Dat inspireerde ons om de oerossen te gebruiken in het verhaal. Zeitlin wou het verhaal vertellen vanuit de wereld van een kind. Wanneer je zes jaar bent, bestaat er geen scheiding tussen fantasie en werkelijkheid. In Hushpuppy s wereld is haar vader stervende en door de storm valt haar omgeving stilaan uit elkaar. Het einde van de wereld lijkt nabij.

13 pag 12 vervolg de beesten Het maken van de oerossen De filmmakers hebben niet echt geprobeerd de oerossen zo natuurgetrouw mogelijk te creëren. Integendeel, ze gaven hun verbeelding de vrije loop. Hun voornaamste beperking was hun (heel laag) budget. Benh Zeitlin wou de oerossen niet digitaal namaken. Zeitlin: De Bathtub is een organische, niet-technologische plaats. Daarom wilden we geen digitale effecten gebruiken bij het maken van de oerossen, ze moesten gemaakt worden zoals Hushpuppy ze zelf zou zien in haar fantasie. Tijdens een bezoekje aan het ouderlijk huis van de scenarist zag de regisseur twee gigantische Vietnamese hangbuikzwijnen. Zeitlin kon zich deze varkens perfect voorstellen als grote alles vernietigende monsters. En dus worden de oerossen in de film gespeeld door vijf Vietnamese hangbuikbiggetjes. De varkentjes werden eerst getraind. Zeitlin: Het was een langdurig leerproces. Eerst laat je een hangbuikbiggetje op een loopband staan en dan geeft je het iets te eten. En dat weet het biggetje Ok, als ik op de loopband sta krijg ik eten. Dan laat je de loopband traag lopen zodat het biggetje kan wandelen. Het heeft echt maanden geduurd om ze echt te laten lopen zonder dat ze zich onveilig voelden. Daarna kregen de varkentjes ook nog een op maat gemaakt kostuum. En dan kon er eindelijk gefilmd worden. In slow motion! Want kleine hangbuikvarkentjes wandelen zo onstabiel dat je meteen ziet dat het kleine beestjes zijn. Maar als ze heel vlug rennen, maken ze meer een paardachtige beweging. Wanneer je dat in slow motion filmt, lijkt het alsof de beesten op een heel erg krachtige manier voortbewegen. Met de combinatie van hun kostuums, het kikvorsperspectief (van onder naar boven) en slow motion lijken de biggetjes echte krachtige oerossen. De biggetjes die de oerossen vertolkten stellen het goed! Ze worden verzorgd door mensen uit New Orleans die ze nu als hun huisdier beschouwen. Vragen voor de leerlingen: Welke symboliek vertolken de oerossen in de film, volgens jou? Is de film volledig fantasie?of zit er ook waarheid in? Wat is symboliek eigenlijk? Zie bijlage achteraan voor meer beelden.

14 pag 13 The Southern Wild: Louisiana In Louisiana verandert het klimaat veel zichtbaarder en spectaculairder dan elders. De mensen zeggen Twintig jaar geleden was dat een veld. Nu niet meer, nu moet ik een brug over om daar te geraken. regisseur Benh Zeitlin De eerste zeven minuten van de film dienen volgens de regisseur om de warme en hartstochtelijke sfeer van the Bathtub over te brengen. De makers wilden met die eerste beelden recht naar het hart van de toeschouwer gaan, zodat je als kijker zou begrijpen waarom mensen zo hard vechten om in dit gebied te blijven wonen. De rest van de film gaat immers over de teloorgang van dit gebied. Benh Zeitlin vond de geschikte locatie voor de film op een klein eilandje, genaamd Isle de Jean Charles, in het zuiden van Louisiana. Zeitlin: Het is een heel kwetsbaar gebied. Zuid-Louisiana is geen echt land, er is geen vaste grond, alles is slijk. Het is een in water gedrenkt land waar mensen op de rand van een afgrond leven. Het land is zo fragiel dat de kleinste schade massieve verwoesting aanricht. Het is hartverscheurend om te zien hoe alles verandert.

15 pag 14 vervolg The Southern Wild: Louisiana The Bathtub The Bathtub wordt afgesloten van de rest van de wereld door een enorme dijk. Beide kanten van de dijk begrijpen elkaar niet, ze bekijken de dingen op een zeer verschillende manier. De bewoners van the Bathtub vrezen voor gezagsdragers en de overheid terwijl de mensen aan de andere kant van de dijk bang zijn voor het water. De mensen aan de ene kant leven van industrie, geld speelt een grote rol en macht is een belangrijke factor. Of zoals Hushpuppy zegt: Baby s zitten er in karretjes, vis zit er verpakt in plastic, Aan de andere kant heerst volledige vrijheid. Er is geen onderscheid tussen arm en rijk, er is geen geld, technologie en racisme. Enkel moedige, sterke en hartstochtelijke mensen. Vragen voor de leerlingen: Is er echt een dam in Louisiana? Wat zijn de effecten op de natuur en de inwoners wanneer er een dam wordt geplaatst? Waarom blijven mensen ergens wonen, als ze weten dat de plek waar ze wonen verdoemd is? Waarom blijf je bij iemand waar je veel om geeft maar van wie je weet dat hij ten onder zal gaan? Kun je deze twee vormen van ondergang met elkaar vergelijken?

16 pag 15 vervolg The Southern Wild: Louisiana Orkaan Katrina + de Olieramp BP Hoewel de film niet rechtstreeks geïnspireerd werd door de orkaan Katrina, zijn er toch wel enkele herkenbare overeenkomsten. In 2006 werd de VS zwaar getroffen door de orkaan Katrina. In Louisiana en ook op andere plaatsen liepen de straten helemaal onder en vielen er vele doden. Acteur Dwight Henry (Wink) heeft de orkaan Katrina van heel dichtbij meegemaakt. Hij was alles kwijt en hij moest zijn bakkerij terug opbouwen vanuit het niets. Maar Louisiana kent ook andere milieurampen. Tijdens de eerste dagen van de opnames van de film vond er enkele kilometers van de filmlocatie één van de grootste olierampen uit de geschiedenis plaats: de olieramp van BP op 20 april Een boring naar olie liep helemaal fout, en een boorstang brak af. Hierdoor kwamen er miljoenen liters olie in het zeewater. Het dichten van het lek duurde maar liefst enkele maanden. Voor vele vogels en vissen was het dan al lang te laat. Ook het eiland waar de crew aan het filmen was werd bedreigd door de olie. BP plaatste een afweersysteem rond het eiland, zodat de olie het eiland niet zou verwoesten. Vragen voor de leerlingen: Ben jij bang wanneer het gaat stormen? Zo neen, hoe komt het dat jij je wel veilig voelt? Opdracht! Zoek op het internet welke natuurrampen (overstromingen, orkanen, aardbevingen ) er in de laatste vijf jaar zijn voorgekomen in de wereld. Welk werelddeel werd het meeste getroffen?

17 pag 16 vervolg The Southern Wild: Louisiana Klimaatverandering De gemiddelde temperatuur op de aarde stijgt. Door deze temperatuursstijging smelt de ijsmassa op de polen; dit heeft als gevolg dat de zeespiegel stijgt. Men heeft voorspeld dat over 50 jaar heel wat kuststreken van de kaart verdwenen zullen zijn. Het smelten van de ijskappen en de stijging van de zeespiegel komen sterk aan bod in de film. In de film bereidt Miss Bathsheba de klas van Hushpuppy voor op deze stijging van de zeespiegel en ze probeert hun zoveel mogelijk overlevingstechnieken bij te brengen. Vragen voor de leerlingen: Wij ervaren de verandering van het milieu, door vervuiling en de opwarming van de aarde, niet zoals in andere werelddelen. Wat zijn de verschillen? Hoe ziet een dag uit het leven van een leeftijdsgenoot in the Bathtub eruit? Waarmee houdt zij/hij zich bezig? Wat eet hij/zij? Vergelijk zijn/haar dag met hoe jij een doordeweekse dag doorbrengt. Waardeer jij je eigen levensstijl (woon-en levensomstandigheden) nu meer na het zien van deze film? Zou jij weg willen van je thuis wanneer er gevaar dreigt? Wat is een consumptiemaatschappij? Leven we in een consumptiemaatschappij? Wat kunnen wij doen om de afvalberg te verminderen? Stel samen met de leerlingen tips op zoals: Koop water in glazen flessen in plaats van plastic flessen, drink kraantjeswater, ga winkelen met een stoffen zak, koop geen koeken die voorverpakt zijn maar neem ze mee in een doosje, gebruik geen zilverpapier Zou jij een week kunnen leven zoals Hushpuppy en Wink? Een week zonder computer, tv, radio, gsm? En enkel leven in de natuur? Hoe lang zou je het volhouden, denk je? Misschien een uitdaging om met de hele klas eens te proberen? Opdracht: Recycleren Tijdens de voorbereidingen van de film kwam de zus van Benh Zeitlin op bezoek. Ze kwam aan bij Benh, zette de auto in de tuin, en enkele seconden nadat ze uit haar auto was gestapt, ontplofte deze. Later hebben ze de achterkant van de auto gebruikt om er een boot mee te maken. In de film zien we dat de gemeenschap veel materialen hergebruikt, ze leven niet volgens de hedendaagse consumptiemaatschappij.

18 pag 17 vervolg The Southern Wild: Louisiana Opdracht! Ga zelf aan de slag! Verzamel allerlei afval en recyclagemateriaal. Hiermee kan er heel wat gerecycleerd worden! Maak met het verzamelde materiaal een voorwerp dat je kunt hergebruiken. Dit kan echt van alles zijn! Of doe nog gekker en maak er een kunstwerk van! Heel wat kunstenaars hebben wonderbaarlijke creaties gemaakt met afval! Denk maar aan Ha schult, Tim Noble and Sue Webster, Dr. Evermor, Ann P. Smith, Belen Hermosa, en nog zoveel anderen! Zie ook de opdracht Zelf filmmuziek maken op pagina 10. Fiche voor de leerlingen: Op de volgende pagina vind je een fiche voor de leerlingen. Daarop staan een aantal trefwoorden, citaten en vragen die met de film te maken hebben. Je kan deze fiche gebruiken als leidraad tijdens de bespreking van de film.

19 pag 18 fiche voor de leerlingen In Louisiana verandert het klimaat veel zichtbaarder en spectaculairder dan elders. De mensen zeggen Twintig jaar geleden was dat een veld. Nu niet meer, nu moet ik een brug over om daar te geraken. - Regisseur Benh Zeitlin Henry Dwight die Wink speelt is eigenlijk bakker. Zijn bakkerij lag net tegenover het castingbureau waar de audities plaatsvonden voor de film. De regisseur en crew kwamen iedere dag naar de bakkerij voor hun ontbijt en lunch, en vroegen hem uiteindelijk zelf of hij geen auditie wou doen. Ik wou met BEASTS OF THE SOUTHERN WILD een film maken ter ere van de mensen die in Louisiana. Ik vroeg me af waarom mensen ergens willen blijven wonen, ook al weten ze dat die plek verdoemd is en letterlijk steeds dieper weg zinkt. Ik bewonder de kracht in die mensen die weigerden om te verhuizen. Dit was voor mij het vertrekpunt van de film. - Regisseur Benh Zeitlin Everyone loses the thing that made them. - Hushpuppy I m your daddy, and it s my job to take care of you, OK? - Wink My only purpose in life is to teach her how to make it. - Wink Wat is een consumptiemaatschappij? Leven we in een consumptiemaatschappij? Zou jij een week kunnen leven zoals Hushpuppy en Wink? Een week zonder computer, tv, radio, gsm? En enkel leven in de natuur? Beluister enkele songs uit de soundtrack op youtube.com: Benh Zeitlin - Once There Was a Hushpuppy Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Benh Zeitlin: De Bathtub is een organische, niet-technologische plaats. Daarom wilden we geen digitale effecten gebruiken bij het maken van de oerossen. Ze werden uiteindelijk gespeeld door hangbuikvarkentjes met een pruik op. Welke symboliek vertolken de oerossen in de film, volgens jou? Tip: Bekijk de kortfilm GLORY AT SEA, gemaakt door dezelfde filmmakers. Je vindt hem op youtube.com onder de titel Glory at Sea. Hoe is de relatie tussen Hushpuppy en haar vader? Is Wink een goede vader?

20 pag 17 bijlage: de beesten

Bekijk ook de digitale filmfiche via www.filmfiches.be FRUITVALE STATION

Bekijk ook de digitale filmfiche via www.filmfiches.be FRUITVALE STATION Bekijk ook de digitale filmfiche via www.filmfiches.be FRUITVALE STATION FRUITVALE STATION Film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het kader van Filmfestival MOOOV, ter

Nadere informatie

KIRIKOU en de mannen en de vrouwen

KIRIKOU en de mannen en de vrouwen KIRIKOU en de mannen en de vrouwen Bekijk ook de digitale filmfiche via www.filmfiches.be KIRIKOU en de mannen en de vrouwen Film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het

Nadere informatie

Inhoudstafel. Film en educatie. doelgroep dunya & desie: vanaf 13 jaar. Feedback! Filmfiche

Inhoudstafel. Film en educatie. doelgroep dunya & desie: vanaf 13 jaar. Feedback! Filmfiche dunya & desie Film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het Donker, in het kader van Filmfestival Open Doek, een workshop verzorgd door Jekino, een film in de klas... Film kreeg een plaats

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Le petit Nicolas. jekino EDUCATIE

Le petit Nicolas. jekino EDUCATIE Le petit Nicolas jekino EDUCATIE Le petit Nicolas Film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het kader van Filmfestival Open Doek, ter gelegenheid van een workshop verzorgd

Nadere informatie

Inhoudstafel. Het uitgangspunt van audiovisuele vorming is het omzetten van een passieve consumptiementaliteit

Inhoudstafel. Het uitgangspunt van audiovisuele vorming is het omzetten van een passieve consumptiementaliteit Het uitgangspunt van audiovisuele vorming is het omzetten van een passieve consumptiementaliteit in een bewust, kritische omgang met audiovisuele beelden. Filmanalyse is daar één van. Deze lesmap werd

Nadere informatie

INTRODUCTIE MINDLIFT LEARNING [WWW.PRESENTERENALSEENPRO.NL]

INTRODUCTIE MINDLIFT LEARNING [WWW.PRESENTERENALSEENPRO.NL] INTRODUCTIE Hoi! Ik ben Kasper van der Meulen; spreker, trainer en schrijver bij MindLift Learning. Ik wil je persoonlijk welkom heten bij het boek Presenteren als een PRO! Voordat je begint met lezen

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

NIET. Interview HIER. RTL-weerman Reinier van den Berg. Geloven, ondanks je chronische ziekte. Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug

NIET. Interview HIER. RTL-weerman Reinier van den Berg. Geloven, ondanks je chronische ziekte. Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug Echo NIET Interview HIER met RTL-weerman Reinier van den Berg Geloven, ondanks je chronische ziekte Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug 2 Redactioneel NIET HIER RTL-weerman Reinier van

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN Marina Schriek Chronische stress, depressie of burn-out? Dit boek is de oplossing! Met voorwoord van professor dr. Paul de Blot SJ, hoogleraar Business

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Lilia Mestre & Guy Cassiers

Lilia Mestre & Guy Cassiers Etcetera stuurde 4 artiesten op een Blind Date met een (hen) onbekende collega. Enkel gewapend met een opnameapparaat en een handvol drinkgeld, worstelden de twee koppels zich doorheen een dik uur conversatie.

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Inzicht INCEST. Hélène Havinga. Incestinzicht.nl

Inzicht INCEST. Hélène Havinga. Incestinzicht.nl Inzicht IN INCEST Hélène Havinga Incestinzicht.nl 2 Waarom dit blad? Van mijn vijfde tot mijn twaalfde ben ik misbruikt door mijn oudste broer. Na 30 jaar durfde ik daarover te praten. Op heel veel vragen

Nadere informatie

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn DANSTHEATER AYA Danstheater als ritueel voor het mens-zijn Een onderzoek naar de methode - Wies Bloemen Door Marieke van Delft Dance Theatre as a Ritualistic Exploration of Our Humanity An Inquiry into

Nadere informatie

Kinderrechtencommissariaat. Wat is een gedragsstoornis? Wat is het voor mij? Wie stelt wat vast? Wat helpt wel en niet? Het kind achter het label.

Kinderrechtencommissariaat. Wat is een gedragsstoornis? Wat is het voor mij? Wie stelt wat vast? Wat helpt wel en niet? Het kind achter het label. Kinderrechtencommissariaat Wat is een gedragsstoornis? Wat is het voor mij? Wie stelt wat vast? Wat helpt wel en niet? Het kind achter het label. 1 Inhoud Wat is een gedragsstoornis? 9 WIE IS DE GEDRAGSGESTOORDE?

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

2013-03-20. Heilige Geest en de Klif(Steile rots) deel 1. Dag allemaal,

2013-03-20. Heilige Geest en de Klif(Steile rots) deel 1. Dag allemaal, 2013-03-20 Heilige Geest en de Klif(Steile rots) deel 1 Dag allemaal, Kippen en gebroken ramen Mijn broertje en zijn vrienden waren niet veel ouder dan 10 jaar, toen het gebeurde. Ze waren op de boerderij

Nadere informatie

Pedagogische Didactische Vaardigheden verslag, Grafisch Lyceum Utrecht, 2010. Lose?Win!

Pedagogische Didactische Vaardigheden verslag, Grafisch Lyceum Utrecht, 2010. Lose?Win! D A V I D z e l f r e f l e c t i e Pedagogische Didactische Vaardigheden verslag,, Zo doen we dat Vechten, Blowen & Coachen 1 Vragen over Dimensionale Motivatie Lose?Win! scenario s om over na te denken

Nadere informatie

www.asja-reizigersinvrede.nl

www.asja-reizigersinvrede.nl 1 Eerste uitgave: juni 2011, uitgeverij Boekscout. Herziene uitgave: mei 2014, e-book in eigen beheer, ASJA Boekomslag ontwerp: ASJA Foto cover: ASJA : privé collectie Disclaimer, copyrights en wijze van

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeld Geheimen Geef je het wel of geef je het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeldgeheimen, een boek samengesteld door Amanda van der Gulik Kies uit wat voor jou werkt! Zakgeld geheimen

Nadere informatie

Incognito. Ervaringen die de identificatie tarten

Incognito. Ervaringen die de identificatie tarten Incognito Ervaringen die de identificatie tarten Originele uitgave In incognito, Esperienze che sfidano l identificazione, Cuneo, Italië, september 2003 Deze uitgave is een Nederlands-Belgische samenwerking.

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie