Beasts of the Southern Wild. doelgroep: 2e en 3de graad SO

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beasts of the Southern Wild. doelgroep: 2e en 3de graad SO"

Transcriptie

1 Beasts of the Southern Wild doelgroep: 2e en 3de graad SO

2 pag 01 film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het kader van Filmfestival MOOOV, ter gelegenheid van een workshop verzorgd door Jekino of van een film in de klas... Het medium film kreeg een plaats in het lessenpakket van heel wat scholen, daarom zorgen wij graag voor een degelijke programmatie en pedagogische omkadering. We maken jaarlijks een pittige selectie van een 30-tal films uit het afgelopen seizoen, organiseren op heel wat plaatsen vertoningen en zorgen voor kant-en-klare lesmappen voor een boeiende verwerking in de klas. Daarbij spelen we in op de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. In elke lesmap streven we naar een filmtechnische en inhoudelijke benadering van de film en focussen we op één filmterm. / / Feedback op de filmfiche! We horen graag je reactie. Surf naar en laat je (sterren)mening achter bij de film die je zag. De fiches zijn tegelijk een digitale, meer visuele uitdieping van deze lesmap, met trailers, foto s en interessante achtergrondinfo.

3 pag 02 inhouds tafel pag 03 Filmfiche pag 04 - pag 06 pag 07 pag 08 regie en productie / Regisseur Benh Zeitlin / Het begin: scenario / 2 geweldige acteurs Personages / Vragen reacties verzamelen bij de leerlingen pag 09 - pag 10 Focus op muziek / Vragen / Opdracht: luisteren / Opdracht: soundtracktekening / Opdracht: zelf muziek maken pag 11 - pag 12 de beesten: de oerossen pag 13 - pag 17 pag 18 pag 19 The Southern wild: louisiana Fiche voor de leerlingen / Opdracht: recycleren bijlage: de beesten Filmfiche Kopieer de filmfiche op de volgende pagina voor je leerlingen. Zo zijn ze meteen goed voorbereid op de voorstelling! Ook voor je collega s die de leerlingen vergezellen, kan dit een handige leidraad zijn.

4 pag 03 film fiche Technische kaart VS, 2012, 93 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld Regie: Benh Zeitlin Scenario: Benh Zeitlin, Lucy Alibar Producenten: Josh Penn, Dan Janvey, Michael Gottwald Camera: Ben Richardson Componist: Benh Zeitlin, Dan Romer Montage: Crockett Doob, Affonso Gonçalves Cast: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Jovan Hathaway, Levy Easterly, Philip Lawrence Distributie in België: A-Film Distribution Budget: $ (zo n ) Synopsis De 6-jarige Hushpuppy leeft samen met haar alcoholistische vader in The Bathtub, een afgelegen moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana. Dat gebied wordt bevolkt door mensen die geen rotte stuiver hebben, maar die wel beschikken over bijzondere moed en levenskracht. Afgesloten van de rest van de wereld door een waterbeschermingsreservaat, onderhoudt deze bevolking een mystieke band met de woeste natuur. Een naderende orkaan verstoort de natuurlijke orde der dingen echter drastisch. Hushpuppy ziet de ijskappen smelten, waarop een kudde ontdooide oerrunderen koers zet naar the Bathtub. Haar vader leert haar hoe te overleven en haar waardigheid te behouden. Palmares Beste film Sundance Film Festival, Deauville Film Festival, Seattle Film Festival, Reykjavik Film Festival Prijs van de jeugdjury Cannes filmfestival, Filmfestival Gent en vele andere Officiële site Neem ook een kijkje op de Facebookpagina van deze film. Wat vindt de pers? Één van de verrassendste films van het jaar. Een prachtige, niet alledaagse filmische ervaring die een groot publiek verdient! Filmtotaal Sprankelend debuut is apocalyptisch én hoopvol **** De Volkskrant Niet te missen! Het is een met niets anders te vergelijken, dapper en gepassioneerd tegengif voor al die tijdverspillende mainstream films. Kortom, het is onvergetelijk! The New York Post Vóór je naar de film gaat! Deze film dompelt je onder in een wereld die op het eerste gezicht misschien veraf lijkt, maar is dat wel zo? Regisseur Benh Zeitlin: Ik wou een verhaal vertellen over mensen die ergens willen blijven ook al is het een gevaarlijke plaats om te leven. Iets wat niemand begrijpt behalve zij. Ik wou dit vertrekpunt combineren met een verhaal waarin een kind moet omgaan met de dodelijke ziekte van haar vader. Ook op zo n moment lijkt het einde van de wereld nabij. Die twee verhalen vind ik gelijkaardig: op het punt staan je vader te verliezen of je thuis. Uit deze combinatie ontstond het verhaal. Tegelijk heeft Zeitlin de film opgedragen aan de inwoners van de Amerikaanse staat Louisiana. De bevolking daar kreeg de laatste jaren heel wat te verduren van de natuur: niet alleen orkaan Katrina, maar ook hevige stortbuien, extreme warmte, en natuurrampen zoals het ontplofte olieboorplatform van BP.

5 pag 04 regie en productie Regisseur Benh Zeitlin Regisseur Benh Zeitlin (New York, 14 oktober 1982) was nog geen 27 toen hij begon met de opnames van zijn eerste langspeelfilm BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Zijn liefde voor film begon al op 6-jarige leeftijd, als hij samen met een vriend een Batmanfilm maakte. Tijdens zijn opleiding filmstudies aan de Wesleyan Universiteit werd zijn passie voor film alleen maar groter. Zeitlin: Ik was alleen maar bezig met het maken van films en theater. Ik was precies een kluizenaar. Er bestond voor mij niets anders. Hij studeerde af in 2004 en verhuisde naar New Orleans, Louisiana, waar hij zijn eerste kortfilm maakte, GLORY AT SEA (2008), over enkele mensen die na een orkaan op zoek gaan naar familieleden. Na de kortfilm besloot Zeitlin dat hij in New Orleans wilde blijven. De mensen daar fascineerden hem. Zeitlin: Ik wou met BEASTS OF THE SOUTHERN WILD een film maken ter ere van de mensen die daar wonen. Ik vroeg me af waarom mensen ergens willen blijven wonen, ook al weten ze dat die plek verdoemd is en letterlijk steeds dieper weg zinkt. Ik bewonder de kracht in die mensen die weigerden om te verhuizen. Dit was voor mij het vertrekpunt van de film. Tip! Bekijk de kortfilm GLORY AT SEA. Je vindt hem op youtube.com onder de titel Glory at Sea. Herken je acteurs die ook een bijrol hebben bij BEASTS OF THE SOUTHERN WILD in deze kortfilm? Welke verbanden kun je leggen tussen GLORY AT SEA en BEASTS OF THE SOUTHERN WILD? Het begin: het scenario BEASTS OF THE SOUTHERN WILD is gebaseerd op een toneelstuk van Lucy Alibar: Juicy and Delicious ( Sappig en heerlijk ). Het toneelstuk gaat over een jongen wiens wereld op instorten staat wanneer zijn vader op sterven ligt. Lucy schreef het toneelstuk gebaseerd op haar eigen leven. Als jong meisje was haar vader ook erg ziek. Maar toch is het hoofdpersonage in het toneelstuk een jongen. Ik schreef een toneelstuk over mezelf en mijn zieke papa. Maar ik had wat afstand nodig om het te kunnen schrijven, dus maakte ik van het hoofdpersonage een jongen. Benh Zeitlin wou van het personage terug een meisje maken. Alibar: Dit keer dacht ik dat ik het wel zou aankunnen. Toch was het soms erg moeilijk, omdat ik mezelf zo goed in Hushpuppy herkende. Gelukkig leeft de vader van Alibar nog. Hij moest een ongelofelijk zware operatie ondergaan. Hij heeft het gehaald en het heeft onze relatie sterker gemaakt. Het is de sterkste en eerlijkste relatie die je kunt hebben. Het script voor de film kwam tot stand door het originele verhaal te combineren met de locatie Louisiana (waar Benh en Lucy vaak met de inwoners spraken over hun leefsituatie) en de manier waarop mensen daar met elkaar spreken. Lucy Alibar: Voor het toneelstuk schreef ik veel poëtische teksten, maar die zouden niet passen in de mond van Hushpuppy, een meisje van 6 jaar. Die moesten dus aan haar leeftijd aangepast worden.

6 pag 05 vervolg regie en productie Benh Zeitlin: Als hoofdactrice Quvenzhané Wallis iets in vraag stelde over het script dan zei ze dat gewoon. Ik gaf haar de toestemming om woorden te veranderen of te verwijderen, het was belangrijk dat ze haar eigen woorden kon toevoegen en dat ze begreep wat ze zei. Vragen voor de leerlingen: Welke feiten zijn volgens jou verzonnen door de filmmakers en welke zijn echt gebeurd? Ken je nog een film die gebaseerd werd op een (waar gebeurd) toneelstuk? Wat is het verschil tussen een film en een toneelstuk? Twee geweldige acteurs Quvenzhané Wallis (Hushpuppy) Quvenzhané Wallis (je spreekt het uit als Qui-ven-ZHEN-ay, maar geen zorgen: iedereen noemt haar gewoon Nayzie) was slechts vijf jaar toen ze auditie deed voor de hoofdrol in BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Eigenlijk was ze te jong, dus loog ze tegen de filmmakers dat ze zes was. Regisseur Benh Zeitlin was ondertussen al 9 maanden opzoek naar het meisje dat de rol van Hushpuppy zou kunnen spelen. Hij had al 4000 kinderen de revue zien passeren. Maar met Nayzie was die zoektocht eindelijk voorbij. Zeitlin: Tijdens haar auditie bracht ze zoveel wijsheid in het personage van Hushpuppy, dit hadden we nog nooit gezien. Tijdens haar eerste auditie moest ze doen alsof ze de moeder was van één van de producenten. Ze moest hem wakker maken zodat hij niet te laat op zijn werk zou komen. Wallis: Ik zei tegen de producent dat hij zijn benen moest gebruiken en dat hij zelf zijn ontbijt moest gaan klaarmaken. Tijdens haar tweede auditie vroeg regisseur Zeitlin haar om een lege, plastic fles te gooien naar dezelfde producent. Ze weigerde dat. Ik wil dat niet doen, zei ze. Dat is verkeerd. Toen besefte Zeitlin dat Hushpuppy waarschijnlijk net hetzelfde had gezegd. Henry Dwight (Wink) Voor deze film gemaakt werd, was Henry Dwight helemaal geen acteur. Hij was de trotse eigenaar van de bakkerij Buttermilk Drop Bakery and Cafe. Zijn bakkerij lag net tegenover het castingbureau waar de audities plaatsvonden voor de film. De regisseur en crew kwamen iedere dag naar de bakkerij voor hun ontbijt en lunch, en legden er flyers voor de audities. Zelf was Dwight nooit geïnteresseerd om auditie te doen. Dwight: Ik was dat nooit van plan, maar op een dag zaten Michael Gottwald, een van de producenten, en ik in de bakkerij te praten over hun zoektocht naar acteurs. Die dag had ik niet veel te doen, dus overhaalde hij mij om eens langs te komen voor een auditie. Dwight deed die auditie eerder om de makers een plezier te doen. Toen hij te horen kreeg dat hij de rol had, stond Dwight niet te springen. Dwight: Ik had net een nieuwe zaak geopend waar ik zo hard voor had gewerkt. Ik zag het niet zitten om dat allemaal aan de kant te schuiven voor een mogelijke acteercarrière. Na lang aandringen ging Dwight dan toch akkoord op voorwaarde dat hij kon blijven bakken. De repetities met de regisseur en acteercoaches verliepen daarom s nachts in de bakkerij. Dwight repeteerde zijn scènes, terwijl hij het brood, donuts en koffiekoeken aan bakken was.

7 pag 06 vervolg regie en productie Wist je dat? Quvenzhané Wallis en Henry Dwight hebben allebei al een nieuwe filmrol gekregen! Ze spelen opnieuw samen in een film TWELVE YEARS A SLAVE, naast niemand minder dan Brad Pitt. Quvenzhané Wallis, die vijf jaar was toen ze auditie deed, is ondertussen al bijna een tiener. Ze ziet er in het echte leven trouwens helemaal niet uit zoals Hushpuppy. Ze draagt nette kleren, haar haar zit altijd netjes en ze houdt ervan om videoclips te bekijken op haar ipod. Opdracht! Laat de leerlingen eens op bezoek gaan bij de bakkerij van Henry Dwight in New Orleans. Ze kunnen door de straat wandelen via Google Maps als ze bij zoeken Buttermilk Drop Bakery and Cafe intypen.

8 pag 07 personages Een centraal punt in de film is de relatie tussen Wink en zijn dochter Hushpuppy. Ze hebben elk hun eigen caravannetje. Dit wijst meteen al op een soort van afstand tussen de twee. Maar al snel blijkt hoe sterk de band tussen vader en dochter wel is I m your daddy, and it s my job to take care of you, OK? - Wink Hushpuppy Everyone loses the thing that made them. Hushpuppy Hushpuppy is een zeer zelfstandig meisje, ook al is ze erg jong. Ze verkent haar eigen omgeving en leert die te begrijpen door een mix van eigen fantasie en informatie die ze van volwassenen krijgt. Zij is de wijze stem doorheen de film. Als dochter is ze enorm geduldig en heeft ze veel respect voor haar vader. Tijdens de film ontdekt ze dat ze de kracht moet ontwikkelen om ondanks alle moeilijkheden sterk te blijven. Als ze te weten komt dat haar vader stervende is, krijgt ze geen tijd om dat te verwerken. Ze mag niet huilen van haar vader. Ze moet zo sterk zijn als een man. En mannen huilen niet. Maar uiteindelijk zal Hushpuppy zelfs nog krachtiger worden dan haar vader Wink My only purpose in life is to teach her how to make it. Wink Wink komt op het eerste gezicht over als een gewelddadige en ongeïnteresseerde vader, maar achter dit afstandelijke gedrag schuilt een andere kant. En hoewel de lieve kant van vader af en toe naar boven komt in de film, blijft het zijn bedoeling om zijn dochter klaar te stomen voor de grote gevaarlijke wereld. Hij wil haar mentaal en fysiek voorbereiden, zodat ze later, als hij er niet meer is, kan overleven in de harde realiteit. Hij doet er alles aan om er zeker van te zijn dat ze het in haar eentje zal redden. En dat is zijn manier van liefde geven. Producent Josh Penn: Wink is duidelijk geen perfecte vader, maar hij houdt erg veel van Hushpuppy. Hij weet alleen niet hoe hij die gevoelens moet uiten. Soms zorgt die liefde voor zijn dochter ervoor dat hij emotioneel wordt, en dat zijn nu net de momenten dat hij een erg slechte vader wordt en de meest verschrikkelijke dingen doet en zegt. Hij weet niet hoe hij met die dingen om moet gaan. Hij staat er als ouder ook alleen voor. Maar we hopen dat het publiek wel snapt dat hij haar graag ziet en dat hij een goed hart heeft. Al wil dat niet zeggen dat de dingen die hij haar aandoet te vergeven zijn. Hij weet waarschijnlijk ook niets over meisjes. Hij dwingt haar om mannelijke dingen te doen en zegt voordurend dat ze een man moet zijn. Vragen voor de leerlingen: Hoe is de relatie tussen Hushpuppy en haar vader? Denk je dat Wink houdt van Hushpuppy? Is Wink een goede vader? Zou er een reden zijn dat Wink zich zo opstelt tegen zijn dochter? Omschrijf het karakter van Wink en Hushpuppy. Ken je iemand die geen ouders meer heeft? Of van wie een ouder op sterven ligt? Hoe gaat die persoon ermee om? Is iemand zonder ouders sterker en meer volwassen dan zijn leeftijdsgenoten? Waarom wordt het afbrokkelen van de ijskap vergeleken met de ziekte van Wink?

9 pag 08 reacties verzamelen bij de leerlingen Vlak na de vertoning willen leerlingen vaak hun eerste indrukken kwijt. Je hoeft niet onmiddellijk dieper in te gaan op de bedenkingen van iedereen, laat de leerlingen gewoon even stoom aflaten. Daarbij kunnen enkele eenvoudige vragen helpen: Vond je het een goede film? Waarom (niet)? Heb je de film met plezier bekeken? Vond je de acteurs geloofwaardig? Kon je je inleven in een personage(s)? Waarom wel? Waarom niet? Wil je nu, na het zien van de film meer rekening houden met de klimaatverandering? Vind je dat deze film een Oscar verdient? Welke? Welke zeker niet? Was er iets wat je minder goed vond? Was er iets wat je niet begreep? Welke scène uit de film is je het meest bijgebleven? Zou je de film aanraden aan je vrienden? Aan je ouders? Waarom wel/niet? Met welk gevoel bleef je achter in je bioscoopzetel? Werden er dingen behandeld waarover je meer wil weten? Weet je nog wat het allereerste beeld van de film was? En het laatste?

10 pag 09 focus op muziek De muziek speelt een belangrijke rol in de film. Die ondersteunt niet enkel het beeld, ze is een essentieel onderdeel van het verhaal. De soundtrack is tegelijk een weergave van een het karakter van Hushpuppy. Het is de muziek zoals ze die zelf in haar hoofd zou afspelen. Niet toevallig is de muziek mee gecomponeerd door de regisseur/scenarist Benh Zeitlin. Zeitlin: Ik zie de muziek in de film als een soort radioantenne die uit Hushpuppy s hoofd komen. Ik heb de muziek heldhaftig gemaakt, omdat je op 6-jarige leeftijd alle acties die je doet, ziet als heldhaftige ondernemingen. Zo zie ik het ook in de film: Hushpuppy maakt in the Bathtub dingen mee die voor haar leeftijd zeer groots en ongewoon zijn. Er zijn niet veel regisseurs die naast de regie ook nog eens zelf de filmmuziek maken. Benh Zeitlin heeft de muziek voor zijn film zelf geschreven, in samenwerking met de producer Dan Romer. Benh en Dan hadden al eerder samen muziek gecomponeerd voor de twee kortfilms EGG en GLORY AT SEA, het was vanzelfsprekend dat dit opnieuw zou gebeuren bij BEASTS OF THE SOUTHERN WILD. Zeitlin: Ik kan mij niet voorstellen dat ik een film zou maken zonder de muziek ervoor te componeren, of het scenario mee te schrijven. Dat zou ik niet kunnen. je doen alsof. De soundtrack werd uiteindelijk ingespeeld met acht muzikanten. Die acht muzikanten hadden wel veel werk. De violist bijvoorbeeld heeft voor de soundtrack wel 30 uur viool gespeeld. Beluister ook op youtube.com dit filmpje: Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Het lijkt inderdaad alsof er veel meer muzikanten aan te pas zijn gekomen. Vragen voor de leerlingen: Wat vind je van deze muziek? Waar doet het soms aan denken? Spreekt deze filmmuziek je aan? Waarom? Welke instrumenten worden er gebruikt? Zie je een verband tussen het thema van de film en de muziek? Zie je een verband tussen de personages en de muziek? Zo doet een stukje muziek erg denken aan een muziekdoosje. Luister je soms naar soundtracks? Waarom wel of waarom niet? De soundtrack Zeitlin en co-componist Dan Romer dachten dat zo eenvoudig mogelijke muziek de beste manier was om de emoties van de zesjarige Hushpuppy weer te geven. Ze maakten gebruik van een heel eenvoudig ritme, die doet denken aan een popliedje. Op youtube.com kan je dit bijvoorbeeld horen als je naar dit filmpje zoekt: Benh Zeitlin - Once There Was a Hushpuppy Omdat de film een groots verhaal vertelt, wilden Zeitlin en Romer een grootse soundtrack, dat wil zeggen met een groot orkest. Maar als je daar geen geld voor hebt, moet Opdracht! Laat de leerlingen in groepjes of klassikaal naar de twee bovenvermelde YouTube-filmpjes luisteren. Laat ze alles opschrijven wat in hen opkomt tijdens het beluisteren. Wijs erop dat tijdens een brainstorm alles mag en kan!

11 pag 10 vervolg focus op muziek Opdracht! Laat ze het gevonden gezicht duidelijk aanduiden. Laat ze de figuur inkleuren en de tekeningen aan elkaar voorstellen, en hun gevoel erbij uitleggen. Soundtracktekening Deze opdracht kan je ook uitvoeren vóór de leerlingen de film gezien hebben. Laat de leerlingen geblinddoekt naar de soundtrack luisteren. Op die manier luisteren de leerlingen intenser naar de muziek. Te vinden op youtube.com onder de titel: Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Vraag welk gevoel ze hebben bij de soundtrack. Noteer de gevoelens op het bord. Bijvoorbeeld: jaloezie, verdriet; geluk, pijn, verliefdheid, ontgoocheling, bezorgdheid,... Vraag de leerlingen nu welke lijnen er bij zulke gevoelens passen, en teken voorbeelden op het bord. Bijvoorbeeld: jaloezie zal eerder een scherpe lijn zijn, en geluk een sierlijke lijn. Laat de soundtrack opnieuw horen. Terwijl ze naar de soundtrack luisteren, tekenen de leerlingen lijnen op een blad papier. Laat ze de lijnen tekenen zonder het potlood van hun blad te halen. Ze kunnen dikke, dunne, kromme, gebogen, rechte, scherpe, beverige, harde, zachte lijnen tekenen. Zolang het maar hun gevoel weergeeft die ze voelen bij de muziek. Dankzij de verschillende passages in de muziek zal hun blad vol staan met verschillende lijnen. Bespreek kort welke lijnen overheersen. Je kan de opdracht nog een staartje geven door de leerlingen in de lijnen een gezicht te laten zoeken. Een gezicht die eventueel de overheersende emotie uitstraalt (ogen neus, mond en vorm van het gezicht). Opdracht! zelf filmmuziek maken Bekijk vóór je de film gaat bekijken al eens de trailer maar dan zonder muziek/geluid. Je vindt de trailer op youtube.com onder de titel Beasts Of The Southern Wild - Official Trailer (2012) [HD]. Spreekt dit aan? Waarom wel of waarom niet? Waar gaat de film over, denk je? Vraag aan je leerlingen wat voor muziek volgens hen op het beeld past. Laat de leerlingen vervolgens zelf muziek maken voor de film. En dit door te recycleren! Laat ze de gekste instrumenten zoeken in de klas. Alles maakt geluid! Van pennenzakken openritsen en drummen met schrijfgerij, tot openklikken van mappen, en scheuren van papier. Laat hun in groepjes een korte compositie maken die past bij de trailer. Hier kunnen ze gebruik maken van herhalingen, luide geluiden en zachte geluiden. Tip: Een leuk voorbeeld van componeren met materiaal uit de omgeving vind je op youtube.com onder de titel Sound of Noise - Music for One Apartment and Six Drummers (long version)

12 pag 11 de beesten Wat zijn oerossen? De oeros of het oerrund is een uitgestorven rund dat echt heeft bestaan! De oeros was veel groter dan de runderen die we nu kennen. Ze konden wel twee meter groot worden. Men veronderstelt dat de oeros vooral leefde in vochtige, moerasachtige gebieden zoals de Bathtub. In de oertijd werd er door de grotbewoners op de oeros gejaagd. Hij zou een bedreiging geweest zijn voor de landbouw. Deze jacht wordt vaak uitgebeeld in oude muurschilderingen, te vinden in grotten zoals Lascaux en Pech Merle. Men neemt aan dat de jacht de reden is waardoor de dieren zijn uitgestorven. Dus oerossen zaten niet echt vastgevroren in ijsbergen zoals in de film! De oerossen zijn een weerspiegeling van dat einde. Zij zijn al uitgestorven, en volgens de redenering van Hushpuppy zal ook haar soort binnenkort uitgestorven zijn. Ze herkent in die oerossen dus een soort lotgenoten. Angstaanjagende lotgenoten. Alles wordt opgeslorpt of opgegeten door iets groters. Zo ziet Hushpuppy aanvankelijk de dood. Haar vader wordt opgeslorpt door zijn ziekte, haar huis wordt opgeslorpt door de storm en overstromingen. Door al die ingrijpende dingen die Hushpuppy meemaakt begint ze de werking van de natuur beter te begrijpen. Naar het einde toe ziet ze alles meer als een vloeiend systeem, iets waarin alles zijn eigen plaats heeft en een eigen rol. En daar neemt ze uiteindelijk vrede mee. De betekenis van de oerossen Regisseur Benh Zeitlin kwam met het idee om iets te doen rond oerossen nadat hij de grotschilderingen had gezien in Lascaux en Pech Merle. Zeitlin: Hushpuppy ziet zichzelf als de laatste van haar soort en ze vraagt zich af Hoe zullen mensen terugkijken op mijn beschaving? Ze ziet zichzelf in dezelfde positie als de holbewoners: we kijken terug naar hen en we begrijpen hen vanwege hun muurschilderingen. Dat inspireerde ons om de oerossen te gebruiken in het verhaal. Zeitlin wou het verhaal vertellen vanuit de wereld van een kind. Wanneer je zes jaar bent, bestaat er geen scheiding tussen fantasie en werkelijkheid. In Hushpuppy s wereld is haar vader stervende en door de storm valt haar omgeving stilaan uit elkaar. Het einde van de wereld lijkt nabij.

13 pag 12 vervolg de beesten Het maken van de oerossen De filmmakers hebben niet echt geprobeerd de oerossen zo natuurgetrouw mogelijk te creëren. Integendeel, ze gaven hun verbeelding de vrije loop. Hun voornaamste beperking was hun (heel laag) budget. Benh Zeitlin wou de oerossen niet digitaal namaken. Zeitlin: De Bathtub is een organische, niet-technologische plaats. Daarom wilden we geen digitale effecten gebruiken bij het maken van de oerossen, ze moesten gemaakt worden zoals Hushpuppy ze zelf zou zien in haar fantasie. Tijdens een bezoekje aan het ouderlijk huis van de scenarist zag de regisseur twee gigantische Vietnamese hangbuikzwijnen. Zeitlin kon zich deze varkens perfect voorstellen als grote alles vernietigende monsters. En dus worden de oerossen in de film gespeeld door vijf Vietnamese hangbuikbiggetjes. De varkentjes werden eerst getraind. Zeitlin: Het was een langdurig leerproces. Eerst laat je een hangbuikbiggetje op een loopband staan en dan geeft je het iets te eten. En dat weet het biggetje Ok, als ik op de loopband sta krijg ik eten. Dan laat je de loopband traag lopen zodat het biggetje kan wandelen. Het heeft echt maanden geduurd om ze echt te laten lopen zonder dat ze zich onveilig voelden. Daarna kregen de varkentjes ook nog een op maat gemaakt kostuum. En dan kon er eindelijk gefilmd worden. In slow motion! Want kleine hangbuikvarkentjes wandelen zo onstabiel dat je meteen ziet dat het kleine beestjes zijn. Maar als ze heel vlug rennen, maken ze meer een paardachtige beweging. Wanneer je dat in slow motion filmt, lijkt het alsof de beesten op een heel erg krachtige manier voortbewegen. Met de combinatie van hun kostuums, het kikvorsperspectief (van onder naar boven) en slow motion lijken de biggetjes echte krachtige oerossen. De biggetjes die de oerossen vertolkten stellen het goed! Ze worden verzorgd door mensen uit New Orleans die ze nu als hun huisdier beschouwen. Vragen voor de leerlingen: Welke symboliek vertolken de oerossen in de film, volgens jou? Is de film volledig fantasie?of zit er ook waarheid in? Wat is symboliek eigenlijk? Zie bijlage achteraan voor meer beelden.

14 pag 13 The Southern Wild: Louisiana In Louisiana verandert het klimaat veel zichtbaarder en spectaculairder dan elders. De mensen zeggen Twintig jaar geleden was dat een veld. Nu niet meer, nu moet ik een brug over om daar te geraken. regisseur Benh Zeitlin De eerste zeven minuten van de film dienen volgens de regisseur om de warme en hartstochtelijke sfeer van the Bathtub over te brengen. De makers wilden met die eerste beelden recht naar het hart van de toeschouwer gaan, zodat je als kijker zou begrijpen waarom mensen zo hard vechten om in dit gebied te blijven wonen. De rest van de film gaat immers over de teloorgang van dit gebied. Benh Zeitlin vond de geschikte locatie voor de film op een klein eilandje, genaamd Isle de Jean Charles, in het zuiden van Louisiana. Zeitlin: Het is een heel kwetsbaar gebied. Zuid-Louisiana is geen echt land, er is geen vaste grond, alles is slijk. Het is een in water gedrenkt land waar mensen op de rand van een afgrond leven. Het land is zo fragiel dat de kleinste schade massieve verwoesting aanricht. Het is hartverscheurend om te zien hoe alles verandert.

15 pag 14 vervolg The Southern Wild: Louisiana The Bathtub The Bathtub wordt afgesloten van de rest van de wereld door een enorme dijk. Beide kanten van de dijk begrijpen elkaar niet, ze bekijken de dingen op een zeer verschillende manier. De bewoners van the Bathtub vrezen voor gezagsdragers en de overheid terwijl de mensen aan de andere kant van de dijk bang zijn voor het water. De mensen aan de ene kant leven van industrie, geld speelt een grote rol en macht is een belangrijke factor. Of zoals Hushpuppy zegt: Baby s zitten er in karretjes, vis zit er verpakt in plastic, Aan de andere kant heerst volledige vrijheid. Er is geen onderscheid tussen arm en rijk, er is geen geld, technologie en racisme. Enkel moedige, sterke en hartstochtelijke mensen. Vragen voor de leerlingen: Is er echt een dam in Louisiana? Wat zijn de effecten op de natuur en de inwoners wanneer er een dam wordt geplaatst? Waarom blijven mensen ergens wonen, als ze weten dat de plek waar ze wonen verdoemd is? Waarom blijf je bij iemand waar je veel om geeft maar van wie je weet dat hij ten onder zal gaan? Kun je deze twee vormen van ondergang met elkaar vergelijken?

16 pag 15 vervolg The Southern Wild: Louisiana Orkaan Katrina + de Olieramp BP Hoewel de film niet rechtstreeks geïnspireerd werd door de orkaan Katrina, zijn er toch wel enkele herkenbare overeenkomsten. In 2006 werd de VS zwaar getroffen door de orkaan Katrina. In Louisiana en ook op andere plaatsen liepen de straten helemaal onder en vielen er vele doden. Acteur Dwight Henry (Wink) heeft de orkaan Katrina van heel dichtbij meegemaakt. Hij was alles kwijt en hij moest zijn bakkerij terug opbouwen vanuit het niets. Maar Louisiana kent ook andere milieurampen. Tijdens de eerste dagen van de opnames van de film vond er enkele kilometers van de filmlocatie één van de grootste olierampen uit de geschiedenis plaats: de olieramp van BP op 20 april Een boring naar olie liep helemaal fout, en een boorstang brak af. Hierdoor kwamen er miljoenen liters olie in het zeewater. Het dichten van het lek duurde maar liefst enkele maanden. Voor vele vogels en vissen was het dan al lang te laat. Ook het eiland waar de crew aan het filmen was werd bedreigd door de olie. BP plaatste een afweersysteem rond het eiland, zodat de olie het eiland niet zou verwoesten. Vragen voor de leerlingen: Ben jij bang wanneer het gaat stormen? Zo neen, hoe komt het dat jij je wel veilig voelt? Opdracht! Zoek op het internet welke natuurrampen (overstromingen, orkanen, aardbevingen ) er in de laatste vijf jaar zijn voorgekomen in de wereld. Welk werelddeel werd het meeste getroffen?

17 pag 16 vervolg The Southern Wild: Louisiana Klimaatverandering De gemiddelde temperatuur op de aarde stijgt. Door deze temperatuursstijging smelt de ijsmassa op de polen; dit heeft als gevolg dat de zeespiegel stijgt. Men heeft voorspeld dat over 50 jaar heel wat kuststreken van de kaart verdwenen zullen zijn. Het smelten van de ijskappen en de stijging van de zeespiegel komen sterk aan bod in de film. In de film bereidt Miss Bathsheba de klas van Hushpuppy voor op deze stijging van de zeespiegel en ze probeert hun zoveel mogelijk overlevingstechnieken bij te brengen. Vragen voor de leerlingen: Wij ervaren de verandering van het milieu, door vervuiling en de opwarming van de aarde, niet zoals in andere werelddelen. Wat zijn de verschillen? Hoe ziet een dag uit het leven van een leeftijdsgenoot in the Bathtub eruit? Waarmee houdt zij/hij zich bezig? Wat eet hij/zij? Vergelijk zijn/haar dag met hoe jij een doordeweekse dag doorbrengt. Waardeer jij je eigen levensstijl (woon-en levensomstandigheden) nu meer na het zien van deze film? Zou jij weg willen van je thuis wanneer er gevaar dreigt? Wat is een consumptiemaatschappij? Leven we in een consumptiemaatschappij? Wat kunnen wij doen om de afvalberg te verminderen? Stel samen met de leerlingen tips op zoals: Koop water in glazen flessen in plaats van plastic flessen, drink kraantjeswater, ga winkelen met een stoffen zak, koop geen koeken die voorverpakt zijn maar neem ze mee in een doosje, gebruik geen zilverpapier Zou jij een week kunnen leven zoals Hushpuppy en Wink? Een week zonder computer, tv, radio, gsm? En enkel leven in de natuur? Hoe lang zou je het volhouden, denk je? Misschien een uitdaging om met de hele klas eens te proberen? Opdracht: Recycleren Tijdens de voorbereidingen van de film kwam de zus van Benh Zeitlin op bezoek. Ze kwam aan bij Benh, zette de auto in de tuin, en enkele seconden nadat ze uit haar auto was gestapt, ontplofte deze. Later hebben ze de achterkant van de auto gebruikt om er een boot mee te maken. In de film zien we dat de gemeenschap veel materialen hergebruikt, ze leven niet volgens de hedendaagse consumptiemaatschappij.

18 pag 17 vervolg The Southern Wild: Louisiana Opdracht! Ga zelf aan de slag! Verzamel allerlei afval en recyclagemateriaal. Hiermee kan er heel wat gerecycleerd worden! Maak met het verzamelde materiaal een voorwerp dat je kunt hergebruiken. Dit kan echt van alles zijn! Of doe nog gekker en maak er een kunstwerk van! Heel wat kunstenaars hebben wonderbaarlijke creaties gemaakt met afval! Denk maar aan Ha schult, Tim Noble and Sue Webster, Dr. Evermor, Ann P. Smith, Belen Hermosa, en nog zoveel anderen! Zie ook de opdracht Zelf filmmuziek maken op pagina 10. Fiche voor de leerlingen: Op de volgende pagina vind je een fiche voor de leerlingen. Daarop staan een aantal trefwoorden, citaten en vragen die met de film te maken hebben. Je kan deze fiche gebruiken als leidraad tijdens de bespreking van de film.

19 pag 18 fiche voor de leerlingen In Louisiana verandert het klimaat veel zichtbaarder en spectaculairder dan elders. De mensen zeggen Twintig jaar geleden was dat een veld. Nu niet meer, nu moet ik een brug over om daar te geraken. - Regisseur Benh Zeitlin Henry Dwight die Wink speelt is eigenlijk bakker. Zijn bakkerij lag net tegenover het castingbureau waar de audities plaatsvonden voor de film. De regisseur en crew kwamen iedere dag naar de bakkerij voor hun ontbijt en lunch, en vroegen hem uiteindelijk zelf of hij geen auditie wou doen. Ik wou met BEASTS OF THE SOUTHERN WILD een film maken ter ere van de mensen die in Louisiana. Ik vroeg me af waarom mensen ergens willen blijven wonen, ook al weten ze dat die plek verdoemd is en letterlijk steeds dieper weg zinkt. Ik bewonder de kracht in die mensen die weigerden om te verhuizen. Dit was voor mij het vertrekpunt van de film. - Regisseur Benh Zeitlin Everyone loses the thing that made them. - Hushpuppy I m your daddy, and it s my job to take care of you, OK? - Wink My only purpose in life is to teach her how to make it. - Wink Wat is een consumptiemaatschappij? Leven we in een consumptiemaatschappij? Zou jij een week kunnen leven zoals Hushpuppy en Wink? Een week zonder computer, tv, radio, gsm? En enkel leven in de natuur? Beluister enkele songs uit de soundtrack op youtube.com: Benh Zeitlin - Once There Was a Hushpuppy Beasts of the Southern Wild - Suite - Dan Romer & Benh Zeitlin Benh Zeitlin: De Bathtub is een organische, niet-technologische plaats. Daarom wilden we geen digitale effecten gebruiken bij het maken van de oerossen. Ze werden uiteindelijk gespeeld door hangbuikvarkentjes met een pruik op. Welke symboliek vertolken de oerossen in de film, volgens jou? Tip: Bekijk de kortfilm GLORY AT SEA, gemaakt door dezelfde filmmakers. Je vindt hem op youtube.com onder de titel Glory at Sea. Hoe is de relatie tussen Hushpuppy en haar vader? Is Wink een goede vader?

20 pag 17 bijlage: de beesten

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD BEASTS OF THE SOUTHERN WILD BEASTS OF THE SOUTHERN WILD Film en educatie... in het vertoningscircuit van Lessen in het donker, in het kader van Filmfestival MOOOV, ter gelegenheid van een workshop verzorgd

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten.

God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten. Les 3 God heeft mensen gemaakt om van Zijn glorie te genieten. Thema s: -God heeft mensen naar Zijn beeld gemaakt om te tonen hoe bijzonder Hij is. -God verlangt ernaar om een intieme relatie te hebben

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER

WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER 1. Verplaatsing 1. Beschrijf hieronder wat je het voorbije weekend hebt gedaan. Heb je hobby s? Ga je naar de jeugdbeweging? Naar de muziekschool? Op stap met vrienden?

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Theater Speelman DO (8+)

Theater Speelman DO (8+) Theater Speelman DO (8+) Met dank aan Hanne Moors Beste leerkracht, Deze lesmap is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Er zijn een aantal aspecten die je kunt bespreken

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Groningen Matthias Sulin K3a

Groningen Matthias Sulin K3a Groningen Matthias Sulin K3a Van onze school (Cs Vincent Van Gogh Salland) Zijn er ongeveer 60 leerlingen en docenten mee geweest naar een activiteit in Groningen genaamd De Rode Loper. Er waren Nederlandse

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Mijn dochter; boulimia en borderline

Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline E.M. van der Linden Schrijver: E.M. van der Linden Coverontwerp: via Brave New Books ISBN: 9789402130331 E.M. van der Linden Dit

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie