Verkenningsgroep 30 aug KRACHTIGE LEEROMGEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkenningsgroep 30 aug KRACHTIGE LEEROMGEVING"

Transcriptie

1 Verkenningsgroep 30 aug KRACHTIGE LEEROMGEVING

2 SOCIAL WORK ALS KRACHTIGE LEEROMGEVING DE BOUWSTENEN EN HET FUNDAMENT Ik ben het meest tevreden over (de opbrengst). intuïtieve overeenstemming ( common sense ) over didactisch toekomst perspectief, collectief en transformatief (leven lang) leren. Ik hoop dat de COP groep... omarmt en tot verdere ontwikkeling brengt. Ik hoop dat andere verkennersgroepen dáár aandacht aan hebben besteed aan veranderende functie van vastgoed. om inhoudelijk niet dicht te timmeren.lerend werken, werkend leren nieuw didactisch model én het lef o stip op horizon (lerende regio voo SW) vast te houde incl. de betekeni daarvan voor onsz (veranderend docentschap)

3 AGENDA DERDE (EN LAATSTE) BIJEENKOMST Doel: concreet vormgeven aan de nieuwe leeromgeving die we graag willen realiseren -> van samenvatting tot nu toe naar gedragen resultaat (A4) Samenvatting tot nu toe inbreng deelnemers, aanvullend perspectief Lisa en Saskia Werken naar een gedragen resultaat (subgroepen en overstijgend kijken) Afsluiting: Wie wil wat doen en hoe nu verder?

4 MODEL COLLECTIEF LEREN ALS BASIS

5 UITGEWERKT BETEKENT DIT De wereld wordt gekenmerkt door een veranderende rol van de lerende in leerprocessen (van consument naar coproducent van kennis) en de groeiende betekenis van informeel en collectief leren (netwerken en communities). Leren (transformeren) wordt een werkgewoonte. Bij uitstek voor sociaal werk: een complexe, normatieve, contextuele professie. Wij richten ons bij de ontwikkeling van de sociaal werk opleiding op het faciliteren en logistiek organiseren van ( informele en formele) leerprocessen naast het produceren en beheren van leerinhouden. Dat laatste gebeurt zoveel mogelijk tijdens het onderwijsproces en in cocreatie. Leren en kennisontwikkeling is een (dialogisch) proces van cocreatie van alle betrokkenen bij een kwestie. Werken, leren en onderzoeken gaan voortdurend samen (al dan niet gesimuleerd). Burgerperspectief is steeds uitgangspunt voor leren. Waardecreatie voor mens, kind (welbevinden) en samenleving het doel. Leerpraktijken worden ontwikkeld op basis van een sociale theorie van leren, gerelateerd aan het connectivisme. Hiermee zijn we als HAN Sociaal Werkopleiding uniek in transformatieleren -> we leren onze toekomstige sociaal werkers onzeker te weten om mee vorm te (blijven) geven aan sociale vernieuwing.

6 EEN FILMPJE:

7 ZELF TRANSFORMATIEF LEREN VIA het model van collectief leren natuurlijk ;-)! We vormen een lerende gemeenschap en ervaren ons nieuwe onderwijs (ervarend ontwikkelen) via een pilot: Om nieuwe taal te ontwikkelen (brillen, concepten, frames, denkkaders) Om andere verhoudingen (met werkveld, kenniscentra, burgers, initiatieven, andere disciplines/opleidingen) te ontwikkelen Om andere manieren van leren bij onszelf te ontwikkelen Om andere werkwijzen (m.b.t. toetsen, les geven, etc.) te ontwikkelen het onderzoeken (actieleren) van deze pilot komen tot elementen die beschreven moeten worden voor de ontwikkeling van ons nieuwe sociaal werk onderwijs. werkend leren en lerend werken het welbevinden verbeteren van mensen/ (burgers, studenten, professionals, onderzoekers) in onze regio. We maken gebruik van bestaande expertise en middelen (sparkcentra/eigen netwerk/ reflector transformatief leren etc.)

8 WELKE INPUT GEVEN WIJ AAN DE COP GROEP Golden Circle Sinek (2009) Why: Met opleiding, onderzoek én werk dragen we bij aan verbetering van het welbevinden van (kwetsbare) medemens. We willen het sociaal kapitaal in onze omgeving versterken/vergroten (student, docent, burger en onderzoeker). How: Op basis van verbondenheid met anderen, motivatie, inspiratie en co-creatie dragen we bij aan kennisontwikkeling. Een connectivistische visie op leren ligt hier aan ten grondslag. What: Aanbieden van keuze mogelijkheden; casuïstiek en authentieke (beroep) situaties vormen uitgangspunt om op meerdere niveau s en op verschillende plekken samen te leren. Er is ruimte voor (collectieve) reflectie en (peer)feedback om tot professionele groei te komen in passende stapjes (voor iedereen in alle fasen van het proces). De competenties zijn gebaseerd op transformatief leren.

9 SPECIFIEKE BOUWSTENEN VOOR DE OPLEIDING SOCIAL WORK 1. Waardecreatie voor mens, kind (welbevinden) en samenleving (Why); 2. Connectivisme (how); 3. Co-creatie (how); 4. Transformatieleren (what) 5. Normatieve professional (what)

10 uwsteen aardecreatie voor mens, kind elbevinden) en samenleving Kenmerken ontwerp (O) en resultaat Beoogde effecten Randvoorwaarden / CONCRETISEREN VAN HET WHY, HOW EN WHAT Partnerschap met alle belanghebbenden Gelijkwaardigheid, dialogisch, narratief, alliantie, presentie Duurzaam voor mens en samenleving Capability approach, ontwikkelingsmogelijkheden scheppen Outcomegericht Klantperspectief centraal Gezamenlijke evaluatie en reflectie, actieleren Aandacht voor bildung Authentieke context Kwaliteit van samen leven verbeteren Intrinsieke motivatie van alle betrokkenen (vanuit why) Als opleiding van betekenis voor de (lerende) regio (voor sociaal werki) Studenten kunnen aan de slag als sociale vernieuwers op basis van een onderzoekende houding Oog hebben voor datgene wat goed is Vraagstuk/dilemma Leefwereld als uitgangspunt in plaats van systeemwereld. Hoe doen we dat? Investeren in kleinschalige leeromgevingen Hoe kunnen we ontschot waarde creëren vanuit betekenis voor elkaar? Oog hebben voor degenen die buiten de boot vallen. Inclusie, hoe breng je dat nu écht in de praktijk? Je moet afscheid kunnen nemen van datgene wat niet meer past

11 uwsteen nnectivisme Kenmerken ontwerp (O) en resultaat Beoogde effecten Randvoorwaarden / CONCRETISEREN VAN HET WHY, HOW EN WHAT Informeel en formeel leren. Authentieke leeromgeving Leerdoelen worden door lerende bepaald. Bepaling individuele én collectieve leerdoelen. Het leerpad wordt door de lerenden zelf bepaald. Ervaringen staan centraal. Veel interactie binnen het netwerk van lerenden, maar ook in relatie met andere mogelijke netwerken. Collectief en dialogisch leren. Mogelijkheden creëren voor verschillende contexten om te leren. Didactisch handelen ontleend aan sociaal constructivisme en vindt dus altijd plaats in relatie tot anderen, omgeving en ín de context Netwerkleren, informele en formele opbouw netwerk Leven lang leren, duurzaam leren. Studenten bouwen voortdurend voort op bestaande kennis en organiseren hun eigen leren in een netwerk waarin iedereen naar vermogen bijdraagt. Vraagstuk/dilemma Vertrouwen en ruimte voor leerproces. Hoe geef je lerenden (studenten, docenten, burgers, professionals,..) zelfregie? Het is veeleisend voor zowel student als docent. Hoe zorgen we ervoor dat we de noodzakelijke vaardigheden om vanuit connectivisme leren vorm te geven opdoen? Vraagt om opbouw van expertise, oefening. Vluchtigheid versus duurzaamheid; verbindingen tot stand brengen. Docent en student (en overige betrokkenen) nemen verschillende rollen in het samen leren: van kennisdrager naar consument van kennis, naar producent van kennis.

12 uwsteen Kenmerken ontwerp (O) en resultaat Beoogde effecten Randvoorwaarden / CONCRETISEREN VAN HET WHY, HOW EN WHAT Vraagstuk/dilemma -creatie Partnerschap met alle belanghebbenden Innovatie in de context Lerende regio (voor sociaal werk) Versterkt netwerk Hoe beoordelen we individuele studenten in collectieve leerprocessen? Wie beoordeelt wie? Actieleren, reflectie Design / (prototypisch) ontwerp Ontschotting formeel (SW opleiding) en informeel leren (SW werk) & tussen disciplines Er is een facilitator nodig die het collectieve leer- en werkproces faciliteert. Authentieke context met regionale vraagstukken Trialogisch leren Ondernemende houding van alle betrokkenen Wederkerige betekenis voor elkaar Diversiteit Betere oplossingen; daadwerkelijke implementatie; duurzame benadering van sociale, maatschappelijke vraagstukken Het ontwikkelen en het schrijven vindt tegelijkertijd plaats (er wordt gewerkt aan een proto-type social-work). Hoe ziet cocreatie er in gedwongen kader uit? Hoe kijkt de regio naar ons als het gaat om cocreatie? Investeren in collectieve regionale ambitie en in strategische samenwerk en leerverbanden (regionale kennisagenda). Versterkte samenwerking tussen HAN kenniscentra (onderzoek) en onderwijs. Welke eisen worden nu gesteld?

13 uwsteen Kenmerken ontwerp (O) en resultaat Beoogde effecten Randvoorwaarden / CONCRETISEREN VAN HET WHY, HOW EN WHAT Vraagstuk/dilemma ansformatieleren Gezamenlijke betekenisgeving (docent, student, professional, burger,..) vanuit een geheel aan perspectieven, waardoor integrale oplossingen mogelijk zijn. Uitgaan van oplossend vermogen van burger (en student), burgerkracht. Verbeteren van leef-/werk- en leersituatie. Draagvlak voor oplossingen. Sociale innovatie. Ontwikkeling van transformatiecompetenties (o.a. leven lang leren). Opbouw netwerk. Lerende organisaties Ruimte voor zelfsturing en resultaatgerichtheid Diversiteit en complexiteit hanteren ( organiseren?). Hoe geven we ketenoriëntatie en samenwerking vorm binnen alle lagen waar geleerd wordt (formeel en informeel) om samen het leren te transformeren? Zelfsturing op individueel niveau; leerproces op collectief niveau. Eigen handelen in relatie brengen met lerend vermogen van organisatie. Voortdurende dialoog. Werken, leren en onderzoeken in de praktijk als parallelle processen. Omgaan met voortdurende verandering en je daartoe kunnen verhouden. Leren&innoveren als werkgewoonte Herkennen van tendensen en daarop

14 uwsteen Kenmerken ontwerp (O) en resultaat Beoogde effecten Randvoorwaarden / CONCRETISEREN VAN HET WHY, HOW EN WHAT Vraagstuk/dilemma ormatieve professional Reflectie: reflective practitioner (reflectie in en op) Verschillende perspectieven:diversiteit Socialisatie, normen en waarden, Niet neutraal Mechanismen van uitsluiting en insluiting herkennen Professional kan op basis van historisch besef én kennis van doelgroep en context beslissingen nemen die in belang zijn van mens, omgeving en samenleving Professional kan zijn handelingsrepertoire situationeel en moreel verstandig inzetten én verantwoorden Dilemma: Hoe geef je ruimte aan het ontdekken van normativiteit in een transformerende omgeving kost tijd! Kunnen reflecteren zowel tijdens als na (reflection in and on action) en zowel collectief als individueel. Hoe maken we keuzes in een zo n diverse, brede kennisbasis? Je kunnen verplaatsen in een ander dialoog gaat vooraf aan handelen Is bewust van hun eigen normativiteit; sensitief Professional kan omgaan met niet weten en zijn/haar kwetsbaarheid als lerende tonen. Handelingsverlegenheid als bron van dialogisch leren zien Hoe toetsen we normativiteit? En zelfsturing? Faciliteert; adviseert niet alleen Schakelt tussen verschillende perspectieven Houdt overzicht in een complexe omgeving Hanteert integraal perspectief; kent grenzen van eigen professie Stuurt het eigen leren

15

16 AFSLUITING We ronden deze fase af met een eindproduct (= deze powerpoint) waarin we onze conclusies, bouwstenen en randvoorwaarden verwoorden. We zoeken met de andere 3 vooruitgeschoven verkenningsgroepen (model SW, scenario s van opleiding, (eu)regio) naar een samengevat resultaat (= fundering voor nieuwe SW opleiding: WHY, HOW, WHAT)

17 BRONNEN Akker J.J.H. van den, Thijs A. (2009). Leerplan in ontwikkeling. Enschede: SLO, Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Andringa, J. & Weterings, R. (2006). Competenties van transitieprofessionals. Competentiecahier nr. 1. Utrecht: Competentiecentrum transities. Andringa, J. & Weterings, R. (2008). Competenties van transitieprofessionals. Competentiecahier nr. 2. Utrecht: Competentiecentrum transities. Cremers, P. (2015). Handreiking innovatiewerkplaatsen. Hulpmiddel voor het ontwerpen en evalueren van innovatiewerkplaatsen op het grensvlak tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk. Groningen: Hanze Hogeschool. Fransen, J. (2007). Digital natives vereisen een herontwerp van het onderwijs. Studenten van morgen hanteren andere strategiee n in kennisconstructie. Amsterdam: Hogeschool InHolland. Kooiman, A., Wilken, J. P., Stam, M., Jansen, E., & Biene, M., van, (2015). Leren transformeren. Hoe faciliteer je praktijkinnovatie in tijden van transitie. Utrecht: WMO Werkplaatsen. Sinek (2009). Golden Circle. Geraadpleegd via: Zitter, I. & Hoeve A. (2011). Ontwikkelmodel voor Hybride leeromgevingen in het Beroepsonderwijs. Expertisecentrum Beroepsonderwijs.

18 DOCUMENTEN ZIJN OOK OP INTERNET TE VINDEN Leerplan in ontwikkeling. Transitiepraktijk met verwijzing naar competeniecahier 1 en competentiecahier 2. HAN Social Work

19 BIJLAGEN EN ACHTERGROND INFORMATIE De slides met relevante (achtergrond) informatie zijn opgenomen als bijlage.

20 LEERPLAN IN ONTWIKKELING (BIJLAGE 1) Curriculaire spinnenweb en Curriculumcomponenten (Akker & Thijs, 2009)

21

Elly de Bruijn. Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden. Zaal 3 Tijdstip 11.00

Elly de Bruijn. Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden. Zaal 3 Tijdstip 11.00 Elly de Bruijn Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden Zaal 3 Tijdstip 11.00 Warming up De docent in het beroepsonderwijs opent de deuren naar de kennis, zienswijzen, vaardigheid, opvattingen

Nadere informatie

De docent beroepsonderwijs: Jongleren op het grensvlak van verschillende werelden. Elly de Bruijn 24 januari 2013 NOT Profiel Lezing

De docent beroepsonderwijs: Jongleren op het grensvlak van verschillende werelden. Elly de Bruijn 24 januari 2013 NOT Profiel Lezing De docent beroepsonderwijs: Jongleren op het grensvlak van verschillende werelden Elly de Bruijn 24 januari 2013 NOT Profiel Lezing Warming up Door de ervaringen als sociaal pedagogisch hulpverlener begreep

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen:

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen: Samenvatting Dit proefschrift gaat over ervaringen en leerprocessen in de ontwikkeling van de theorie en praktijk van Moreel Beraad als methode van ethiekondersteuning in de gezondheidszorg. Hoofdstuk

Nadere informatie

SAMEN (BLIJVEN) LEREN

SAMEN (BLIJVEN) LEREN SAMEN (BLIJVEN) LEREN De casus als kapstok voor integraal (leren) werken in het sociaal wijkteam Workshop/Presentatie voor Congres Lerend Transformeren TNO 8 april 2019 door Margo te Roller PROGRAMMA Ff

Nadere informatie

Professionele werkplaatsen: een model voor leren en onderzoekend samenwerken

Professionele werkplaatsen: een model voor leren en onderzoekend samenwerken Professionele werkplaatsen: een model voor leren en onderzoekend samenwerken Wat gaan we doen? 1. Waarom, wat en hoe - Professionele Werkplaatsen (PW) - WIN project 2. WIN uitkomst fase 1 definitie en

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

leercoach van Sociale wijkteams

leercoach van Sociale wijkteams Leer en ontwikkeltraject leercoach van Sociale wijkteams Wmo werkplaats Zwolle drs. Christel Teekman en dr. Marja Jager Vreugdenhil Wijkteams krijgen steun Viaa ZWOLLE - De gereformeerde hogeschool Viaa

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN!

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! > WAAROM? > WIE WE ZIJN INHOUD > WAAR WE IN GELOVEN > WAT WE BEOGEN 6 THEMA S 1. DE BEDOELING VOOROP > 2. LEER-WERK-LEEF > 3. LIEFDE VOOR LEREN > 4.

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016

Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016 Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016 Petra Jagtman MMHR Docent en HRD adviseur Dr Derk-Jan Nijman Senior (HRD) Researcher www.han.nl/opleidingskunde Paul Jacobs MEd

Nadere informatie

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel.

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel. Art of Hosting Hoe bouw je in deze tijden van verandering een omgeving waarin je met elkaar in vertrouwen werkt aan een zinvolle en gezamenlijke toekomst? Hoe creëer je een veilige omgeving, waarin ruimte

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

St!R profiel teamcoach

St!R profiel teamcoach St!R profiel teamcoach In dit beroepsprofiel wordt beschreven wat een teamcoach doet en zal doen in het licht van nieuwe ontwikkelingen en verwachtingen. Ingedeeld in vaardigheden en in ondersteunende

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG?

DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG? K E N NISPLATFORM sociaal domein NOORD-HOLLAND DOEN WE HET GOEDE? EN DOEN WE DAT GOED GENOEG? Samen bouwen aan een stevige kennisinfrastructuur ONZE MISSIE Het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland

Nadere informatie

Geleerd in het Westerkwartier. Reflectie op het organiseren van het leren Jifke Sol ECS/SOL

Geleerd in het Westerkwartier. Reflectie op het organiseren van het leren Jifke Sol ECS/SOL Geleerd in het Westerkwartier Reflectie op het organiseren van het leren Jifke Sol ECS/SOL Belang en context Belang Leren in de regio Een groeiende vorm van leren Aantrekkelijk Echt Latere beroepspraktijk

Nadere informatie

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap De KNVB gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van voetbal. Voetbal brengt de samenleving in beweging. Zo n 300.000 vrijwilligers zijn in Nederland actief bij

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Jouw ervaring Neem iets in gedachten dat je nu goed kunt en waarvan je veel plezier hebt in je werk: Vertel waartoe je in staat bent. Beschrijf

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

LOOPBAANGERICHT LEREN IN DE HR

LOOPBAANGERICHT LEREN IN DE HR LOOPBAANGERICHT LEREN IN DE HR Contactgegevens Annemiek Grootendorst A.B.Grootendorst@hr.nl (Onderwijsadviseur professionele identiteit) Artikel Grootendorst, Annemiek (2017).Van studieloopbaancoaching

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

Professionaliseren in Netwerken. Maarten de Laat

Professionaliseren in Netwerken. Maarten de Laat Professionaliseren in Netwerken Maarten de Laat maarten.delaat@ou.nl Het Nieuwe Leren Het Nieuwe Leren Het Nieuwe Leren Nadruk o.a. op Leren Leren Leren omgaan met verandering en onzekerheid There are

Nadere informatie

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 Kwaliteitsvol jeugdwerk Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 In vogelvlucht Kwaliteitsvol jeugdwerk Toelichting bij de politieke discussie in de EU en het traject van de

Nadere informatie

Medewerker 21 e eeuw. Permanente kennisontwikkeling. Innovatief en ondernemend gedrag. Kunnen netwerken (formeel en informeel)

Medewerker 21 e eeuw. Permanente kennisontwikkeling. Innovatief en ondernemend gedrag. Kunnen netwerken (formeel en informeel) Medewerker 21 e eeuw Permanente kennisontwikkeling Innovatief en ondernemend gedrag Kunnen netwerken (formeel en informeel) Werken aan persoonlijke ontwikkeling en 'eigen' vakmanschap Regie over eigen

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie. Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE

Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie. Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE Anje en praktijkonderzoek Lector Fontys Leren & Innoveren AOS Onderzoekscommissie Onderzoek: kennisbenutting

Nadere informatie

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren de Wat s 1.Wat is regioleren? 2.Wat levert regioleren op? 3.Wat vraagt de implementatie van regioleren? 2 Regioleren in

Nadere informatie

Zin in pionieren. Duurzaam pionieren in het onderwijs. SOK-congres 7 juni Zin in SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem

Zin in pionieren. Duurzaam pionieren in het onderwijs. SOK-congres 7 juni Zin in SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem Mieke de Vreede Zin in pionieren @ SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem Zin in pionieren Introductie Mijn veranderverhaal Pionieren De 4 uitdagingen Samenvatting In gesprek over pionieren SOK-congres

Nadere informatie

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Jos Fransen Lector Teaching, Learning & Technology SURF SIG Blended Learning - 20-09-2017 definities van blended learning blended learning of

Nadere informatie

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS 90 Tweedegraads docenten en hbo-bachelors met een pedagogisch-didactisch getuigschrift die lesgeven in een beroepsgericht vak, kunnen bij

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

Competentie Centrum Transities

Competentie Centrum Transities Competentie Centrum Transities Samen werken, samen leren, samen ontwikkelen José Andringa 10 november 2009 CoP Versnelling Innovatiecyclus (Movinnio/Traverse) PARTNERSCHAP VROM SenterNovem Beheergroep

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Wijkteams als living lab

Wijkteams als living lab Ondersteuningsprogramma Wijkteams als living lab Een ondersteuningsprogramma voor het najaar van 2014 gericht op samenwerkende professionals van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling in nieuw te vormen

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving?

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Leer- en ontwikkeltraject Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marja Jager-Vreugdenhil & Eelke Pruim @SamenViaa Deze workshop: - Over Wmo-werkplaats

Nadere informatie

Onzichtbaar Den Haag

Onzichtbaar Den Haag Onzichtbaar Den Haag Onzichtbaar Den Haag is een nieuwe speler op het speelveld van het sociale domein en het onderwijs. Jong, fris en in ontwikkeling. Wij komen uit de verschrikkelijke mooie wereld van

Nadere informatie

Blended Learning in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006

Blended Learning in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006 in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006 Interne notitie Hogeschool INHOLLAND in het kader van het project New Blends, in de praktijk.

Nadere informatie

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman 11/9/2015 Aanleiding Transitie en Decentralisatie Wijkteams de oplossing? Hype of hefboom naar betere hulp? Sociale (wijkteams)

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 5 Hoofdlijn 5. Consistente en op elkaar aansluitende leertrajecten in

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Eindproduct (aankruisen) X in beeld/lesgeven op pad/ecursie aan

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Visie op leren. Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten

Visie op leren. Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Visie op leren Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Tilburg, 1 januari 2012 Visie op leren Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Aan de opzet en inhoud van de leeractiviteiten van

Nadere informatie

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version)

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Roelien Wierda & Ron Barendsen NHL Hogeschool Inhoud Inleiding... 1 Firm

Nadere informatie

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid Inleiding Pi-groep is opgericht op 17 maart 2004. De visie die ten grondslag ligt aan het ontstaan van Pi-groep is in dit document vastgelegd. Met het vastleggen van de visie, missie en doelstellingen

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Inleiding. Projectonderwijs.slo.nl 1/5

Inleiding. Projectonderwijs.slo.nl 1/5 Inleiding Deze handleiding informeert lerarenopleiders en onderwijsondersteuners over de cursus waarmee zij docenten kunnen professionaliseren in het ontwikkelen van projectonderwijs. Na een korte verantwoording

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen SCAN in kwaliteitsvol toetsen Instructies Overloop en beoordeel de concrete indicatoren van valide, betrouwbaar, transparant, efficiënt en/of leerrijk toetsen voor het geheel van toetsen/ de toets van

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Samenvatting: Kantelen doe je samen! Evaluatie van het transformatieproces van tien SWT s in Nijmegen met de leergerichte innovatie aanpak

Samenvatting: Kantelen doe je samen! Evaluatie van het transformatieproces van tien SWT s in Nijmegen met de leergerichte innovatie aanpak Samenvatting: Kantelen doe je samen! Evaluatie van het transformatieproces van tien SWT s in Nijmegen met de leergerichte innovatie aanpak Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen Onderzoekers: Gideon Visser MSc

Nadere informatie

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet COCREATIE in straten, wijken, dorpen en gemeenten #kwadraet C o c r e a t i e p r a k t i j k e n e x p e r t i s e Koen Steuperaert directeur Procesbegeleider koen@kwadraet.be www.kwadraet.be Kwadraet

Nadere informatie

Trainersdag Technasium. 22 september 2017

Trainersdag Technasium. 22 september 2017 Trainersdag Technasium 22 september 2017 Uinodiging Beste trainers, Graag nodigen wij jullie uit voor een trainersdag op 22 september. Op deze dag wisselen we graag informatie, kennis en ervaringen met

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Hanzehogeschool Groningen, 2016 Lectoraat Rehabilitatie, Wmo-werkplaats Noord Lies Korevaar, lector rehabilitatie & Ria Barenkamp,

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE IMPACT IN FIELDLABS: ERVARINGEN UIT AMSTERDAM

MAATSCHAPPELIJKE IMPACT IN FIELDLABS: ERVARINGEN UIT AMSTERDAM MAATSCHAPPELIJKE IMPACT IN FIELDLABS: ERVARINGEN UIT AMSTERDAM Stan Majoor lector en directeur Speerpunt Urban Management Marie Morel onderzoeker Speerpunt Urban Management CREATING TOMORROW 1 LOKALE AANPAK

Nadere informatie

werkwijze PLG werkkaart

werkwijze PLG werkkaart werkwijze PLG werkkaart FOCUS PAS TOE 2 Bepaal het thema, het gewenste resultaat 8 Implementeer en borg de nieuwe aanpak GROEP 1 Formeer de groep TEST KIJK DEEL 5 Probeer uit 3 Onderzoek wat er speelt

Nadere informatie

klimaatatelier voor de raad van Rheden

klimaatatelier voor de raad van Rheden klimaatatelier voor de raad van Rheden 11 november 2015 Beeldverslag door GrondRR foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6 De gemeente Rheden is bezig met het opstellen van een ruimtelijke klimaatagenda.

Nadere informatie

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs VELON/VELOV CONFERENTIE Brussel, 4-5 februari 2016 Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs Fontys Hogescholen, Eindhoven Dr. E. Klatter, Dr. K. Vloet, Dr. S. Janssen & MEd

Nadere informatie

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Pijnpunten PBS Programma Welkom en voorstellen Pijnpunten SWPBS - Pijnpunten kort toelichten - World café: pijnpunten verkennen - Plenair inventariseren Wettelijk kader SWPBS Pedagogische kwaliteit van

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

Leven lang ontwikkelen als kompas voor het hoger onderwijs

Leven lang ontwikkelen als kompas voor het hoger onderwijs Leven lang ontwikkelen als kompas voor het hoger onderwijs Opinie door Radboud Dam & Lucie te Lintelo 27 maart 2019 Transformatief leren is een dynamische vorm van leren en vraagt daarom om een andere

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang 2012-2013 1 Opleiding 2012-2013 Met de opleiding COmmunity Arts Learning Lab (CALL) leer je het terrein van de Community Arts te verdiepen

Nadere informatie

OPEN SPORTPARK ALS HYBRIDE LEEROMGEVING. MINI-CONFERENTIE BREED OPLEIDEN Donderdag

OPEN SPORTPARK ALS HYBRIDE LEEROMGEVING. MINI-CONFERENTIE BREED OPLEIDEN Donderdag OPEN SPORTPARK ALS HYBRIDE LEEROMGEVING MINI-CONFERENTIE BREED OPLEIDEN Donderdag 31-01-2019 Ap te Winkel, Opleidingsmanager sporten bewegen bij Graafschap College, Doetinchem Regio Achterhoek Regionaal

Nadere informatie

Werkwijze Praktijktest

Werkwijze Praktijktest Januari 2016 Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz Postbus 20062 3502 LB UTRECHT T: 030 282 33 02 E: secretariaat@kwaliteitsontwikkelingggz.nl Inhoud 1 Toelichting... 2 2 Werkwijze... 3 Bijlage 1. Voorbeeld

Nadere informatie

Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek

Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek Bouwstenen voor verandering in de lokale driehoek Proces Typologie & Belangen & Samenspel Middelen Verandering Competenties formele rollen Typologie & Belangen & Proces Samenspel Middelen Verwarring Competenties

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION In het model van De Vitale Ruimte, worden de voorwaarden vervuld voor het leren van onderwijsprofessionals, binnen een Professionele Leergemeenschap.

Nadere informatie

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Nadere informatie

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM:

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: De (G)OC heeft als formele wettelijke vastgelegde taak het adviseren over de OER en het jaarlijks beoordelen

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Visitatie en Inspiratie

Visitatie en Inspiratie Visitatie en Inspiratie BG-dagen, Papendal Vrijdag 19 juni 2015 Gertjan Beens Sabrina Kwint Jos Manders Disclosure belangen spreker Dienstverband(en) Eigen onderneming(en) en aandelen HumanCapitalCare

Nadere informatie

Kennisdag HAN Sociaal 2013

Kennisdag HAN Sociaal 2013 Kennisdag HAN Sociaal 2013 Praktijkkennis in de aanbieding! Martha van Biene Marion van Hattum 1 HAN Sociaal Bevorderen participatie door, voor en met kwetsbare burgers in de samenleving Meedenken, meedoen,

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 1 Tussen opleiding en beroepspraktijk: een historische achtergrond 2 Het leerpotentieel van grenzen: een theoretische basis

Inhoud Inleiding 1 Tussen opleiding en beroepspraktijk: een historische achtergrond 2 Het leerpotentieel van grenzen: een theoretische basis V Inhoud Inleiding XI 1 Tussen opleiding en beroepspraktijk: een historische achtergrond 1 Elly de Bruijn 1.1 Beroepsopleidingen onderdeel van het onderwijs- én arbeidssysteem 2 1.2 Eerdere theorievorming

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen 1 OPZET Regelluw met welk doel? Onderwijskwaliteit: wie bepaalt dat? Naar scholen als lerende organisaties Condities: Een visie op innovatie

Nadere informatie

In 2 stappen naar integraal werken. Tips & tricks voor elke professional in gezondheids- en welzijnszorg in de eerste lijn.

In 2 stappen naar integraal werken. Tips & tricks voor elke professional in gezondheids- en welzijnszorg in de eerste lijn. In 2 stappen naar integraal werken Tips & tricks voor elke professional in gezondheids- en welzijnszorg in de eerste lijn. Colofon In 2 stappen naar integraal werken. Tips & tricks voor elke professional

Nadere informatie