Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV"

Transcriptie

1 Handleiding pre-press afdeling Drukkerij Pattyn NV A) Aanleveren van digitale drager U kan uw bestanden aanleveren op vele soorten dragers. Hieronder een lijst van de door ons leesbare schijven. Wij volgen de nieuwe evoluties op de voet en investeren in leesapparatuur voor de meest gebruikte schrijfsoorten. Diskette (enkel voor tekst) CD Rom DVD USB-stick - memory stick - mp3 B) Opmaakbestanden voor mac Hieronder vindt u de programma s die wij ondersteunen. Als u bij het opmaken daarnaast nog rekening houdt met onderstaande spelregels, vermijdt u vertragingen en meerkosten. Indien u nog met een ander programa werkt, wil u dan op voorhand contact met ons opnemen. Software QuarkPress 6.5 Indesign CS Illustrator CS Photoshop CS Vermeld steeds met welke software werd gewerkt, zowel de naam, het versienummer en de taalversie. Opmaak A5 = 14,7 x 21 mm A4 = 21 x 29,7 mm Afloop minimaal 2 mm Alle gebruikte lettertypes meegeven (zowel scherm- als printerfonts). Nooit elektronisch bold of cursief zetten, maar steeds de vereiste font gebruiken. Enkel hoge resolutiebeelden meeleveren (300 dpi) GEEN RGB kleuren gebruiken. Steeds vermelden hoe het werd opgemaakt: cmyk, zwart-wit of pantonekleuren (1 of meerdere) Altijd de laatste, definitieve print-out (zonder correcties) op 100% meegeven. Is uw drukwerk in kleur, indien mogelijk, een kleurprint bezorgen. Werken die in 1,2 of 3 kleuren dienen gedrukt te worden, gelieve deze ook zo te bezorgen (pantonekleuren) en niet in CMYK. Omgekeerd, beelden die in full-colour (quadri) worden gedrukt, dienen ook in CMYK te worden aangeleverd. Niet zelf kleuren gaan creëren, dit kan niet gecontroleerd worden met de pantonekaart. Te fijne haarlijntjes vermijden Gelieve uw bestand op te maken op het fomaat dat u het wenst te drukken. Let ook op de plaatsing van uw nulpunt. Hou rekening met het te bedrukken papier!

2 Kopij: - geschreven tekst: verdient niet de aanbeveling, onleesbare teksten zorgen voor fouten - getypte teksten: alles wat u getypt hebt, moeten wij weer over tikken. U kunt de tekst beter direct in een tekstverwerkingsprogramma tikken, dan kunnen we die via een diskette of onmiddellijk inlezen. Beelden Tif of eps - met een resolutie van 300 dpi op een beeld van 100 %. Liever geen jpeg gezien dit steeds zorgt voor kleurafwijkingen bij omzetting in photoshop. Jpeg is een gecomprimeerd formaat en is niet goed voor druk. Lijnwerk met een minimale resolutie van 800 dpi. Enkel hoge resolutie beelden aanleveren. Voer geen compressie uit op beelden. Beelden die met een digitale camera genomen werden, moeten een resolutie hebben van 300 dpi. Beelden niet leveren in een Word-document. Dit wordt herkend als een tekstdocument en niet als beeldbestand. Alle geleverde bestanden dragen een correcte extensie (.eps,.tif). Illustraties van het web zijn meestal op schermresolutie (72 dpi) en dus onbruikbaar voor druktoepassing. Gebruik geen Xpress EPS Vermijd het gebruik van geïmporteerde beelden in de Illustrator-documenten. Bewaar uw documenten in Illustrator onder EPS-vorm. Photoshop: registreer uw beelden in eps en onder de CMYk-mode, compresseer deze in jpeg formaat van hoogwaardige kwaliteit Indien u zelf de scans aanlevert, gelieve scans te vermijden van negatieven. Start liever van foto s of bij voorkeur van dia s: 24 x 36mm voor kleinbeeld of 60 x 60mm voor beelden die op A5 of groter moeten komen. Algemeen GELIEVE STEEDS ALLE BEELDINFORMATIE EN LETTERTYPES MEE TE LEVEREN! Plaats op de schijf die u aanlevert alleen de files die nodig zijn om die specifieke opdracht te verwerken en verwijder alle andere gegevens. Is dit niet gebeurt, vermeld heel duidelijk waar de gegevens teruggevonden kunnen worden. Maak daarvoor gebruik van een begeleidende inhoudelijke print. Apple Macintosh (Mac) bestanden op een mac-geformateerde schijf aanleveren en niet op een dosgeformatteerde schijf in verband met de verminking van bestanden.

3 C) Opmaakbestanden voor PC ZIE OPMAAKBESTANDEN VOOR MAC Opmaakbestanden voor PC: enkel QuarkXpress, Illustrator Opgepast: lettertypes van Pc kunnen wij niet inladen op Mac. Gelieve deze vóór het wegschrijven te bewaren als lettercontouren (Illustrator) of het overeenstemmende lettertype uit onze lettercataloog aan te duiden. Werken opgemaakt in Coreldraw moeten bewaard als: exporteer als illustrator document:.ai. Tekst dient omgezet te zijn naar outline (krommen/lettercontouren). Het heeft geen zin wanneer u een opgemaakt Word-document aanlevert. Bij conversie naar Mac dient uw opmaak volledig opnieuw gemaakt te worden. Word-files met enkel platte tekst kunnen gemakkelijk in een opmaakprogramma geïmporteerd. Tekst in voetnoten wordt door ons opmaakprogramma niet herkend. Ook heft u best de beveiliging op: kunnen wij uw tekst niet binnentrekken dan kunnen we nog altijd rechtstreeks de tekst uit uw Worddocument copiëren en plakken. Een werk bewaard als quick save kan Mac niet openen. Ook Wordperfect-bestanden zijn te vermijden. D) of ftp-server Is de omvang van uw bestand beperkt, wil u transportkosten uitsparen of dient er nog snel een correctie doorgezonden te worden, dan kunt u gebruik maken van of ftp-server. Indien u aanlevert via of ftp-server: altijd een lage resolutiepdf van de lay out meesturen zodat wij een controle hebben op het drukwerk. Voor aanlevering per ftp-server graag even bellen en dan geven wij de nodige codes door zodat u op onze ftp-server kan geraken. Hieronder vindt u de specificaties. bestanden niet zwaarder dan 2 mb ftp-server: (codewoord krijg je bij telefonisch contact) bestanden niet zwaarder dan 500 mb

4 E) Pdf bestanden Het werken met PDF s biedt heel wat voordelen t.o.v. het aanleveren van bronbestanden. De drukwereld werkt namelijk met Apple Macintosh, als particulier werkt u meestal met PC. Door de Pdf worden deze verschillende werelden overschreden. (Crossplatform) Een greep uit de vele voordelen. U kan onmiddellijk zelf controleren of uw opmaakbestand in orde is door uw PDF s te openen in Acrobat Reader en op scherm bekijken. Acrobat Reader is volledig gratis down te loaden van het internet: De inhoud van uw PDF s kan door een verkeerde manipulatie niet meer gewijzigd worden. Bij de verwerking zijn er geen verrassingen, zodat de afgesproken planning niet in gevaar komt. De kans op de noodzaak tot aanpassingen door ons (en dus de meerkosten) om het bestand drukklaar te maken is zeer klein. Kortom, het voorbereidingstraject verloopt een stuk sneller en voorspelbaarder hetgeen voor alle partijen prettig werkt. Om van bovenstaande voordelen te kunnen genieten, moet uw bestand aan de criteria voldoen die u hieronder vindt: PDF s zonder compressie Alle lettertypes moeten ingesloten zijn Hoge resolutie beelden vervat in PDF: Pixel beelden: minimaal 300 dpi Lijnwerk: minimaal 800 dpi 2mm afloop oneven pag. rechts aflopend, even pag. links aflopend Geen RGB maar CMYK-kleuren (geen spotkleuren) Maximaal 20 pag. per bestand Bestanden voor CMYK in composiet bewaren, bestanden voor Pantonedrukwerk gesepareerd meeleveren. Download gratis de Febelgra-standaard. Die vindt u op: of op Indien u de specifieke instellingen van drukkerij Pattyn wenst te gebruiken, gelieve dit op voorhand, vóórhet maken van de PDF, te melden. U dient dus de PDf op een correcte wijze aan te maken. Veel programma s hebben exporteer of bewaar als PDF. Deze Pdf s zijn NIET goed voor druk. U dient eerst te printen naar bestand en dan uw PDF via ACROBAT DISTILLER aan te maken. (dit is een programma die u moet aankopen, is niet op het net te vinden). Met de Febelgra Certified PDF-standaard kunt u met alle partijen eenvormige afspraken maken. - voor cmyk gebruik je sheetcmyk_1v2 - voor pantone gebruik je sheetspothires_1v2 De documentontwerper die ze toepast, levert moeiteloos perfecte PDF-bestanden aan. De documentontvanger kan er onmiddellijk mee aan de slag. DENK ER STEEDS AAN: WIJ KUNNEN UW PDF NIET WIJZIGEN. ALS U ZE AANLEVERT, DIENT ZE DRUKKLAAR TE ZIJN!!!

5 F) Controle van onze kant Als bij de ingangscontrole of op een later tijdstip blijkt dat er onvolkomendheden zijn zullen wij contact met u opnemen. Hiervoor is belangrijk dat wij weten wie we waar moeten bereiken om snel te kunnen corrigeren. G) Virus Als laatste punt een niet onbelangrijk detail. Voor de veiligheid van zowel uw als onze werkomgeving is een recente virusscanner onontbeerlijk. We zouden het uiteraard zeer op prijs stellen uw bestanden virusvrij te ontvangen.

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL:

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: 1. Opslagmedia ISDN: EASY TRANSFER Tel. 0032 11 61 14 79 E-mail: info@drukkerijhendrix.be (files tot c.a. 4mb, lettertypes en opmaakbestanden comprimeren) FTP server:

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom.

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom. Algemeen Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u telefonisch bericht. Klant blijft eindverantwoordelijk voor het aangeleverde

Nadere informatie

Grafische handleiding voor het aanleveren van bestanden

Grafische handleiding voor het aanleveren van bestanden Grafische handleiding voor het aanleveren van bestanden 1. Een goede planning garandeert succes Alles staat of valt met een realistische planning, want uw project legt vaak een lange weg af. Door de planning

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATIE PREPRESS 2006

TECHNISCHE INFORMATIE PREPRESS 2006 TECHNISCHE INFORMATIE PREPRESS 2006 Om met uw aangeleverde files uiteindelijk een correct drukresultaat te bereiken, zetten we alle aandachtspunten op een rij. cmyk BELANGRIJK Gesloten bestandsformaten

Nadere informatie

Eindformaat = 210x150mm

Eindformaat = 210x150mm Hoe aanleveren? Voorbereiding bij opmaak Bij de opmaak van een layout zijn heel wat punten waar rekening dient mee worden gehouden. In deze pdf kunt u een aantal zaken vinden die van hoofdzaak zijn bij

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam 1 x project Bedrijf X heeft een nieuw product ontworpen dat nog niet bestaat en nog niemand kent, en vraagt aan jou of jij er voor wilt zorgen dat zij naamsbekendheid krijgen. Met andere woorden, of jij

Nadere informatie

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering FEBRUARI 2013 Handleiding digitale aanlevering VOORWOORD Drukkerscollectief De Wrikker is van oudsher (1975) de drukkerij voor kleine blaadjes, magazines, nieuwsbrieven, buurtkranten en plooifolders uit

Nadere informatie

Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef

Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef Inleiding Smurfitkappazedek is een moderne verpakkingsdrukker, die werkt naar de ISO 12647-2 norm. Wat willen

Nadere informatie

Opmaakbestanden digitaal aanleveren

Opmaakbestanden digitaal aanleveren Opmaakbestanden digitaal aanleveren Athena Graphics nv Liebeekstraat 20 B - 8800 Roeselare T +32 (0)51 22 69 66 F +32 (0)51 22 79 28 www.athena-graphics.be Athena Graphics sa 1, Z.A. La Borie F - 43120

Nadere informatie

Aanleverspecificaties PDF-Workflow Koninklijke Wöhrmann bv

Aanleverspecificaties PDF-Workflow Koninklijke Wöhrmann bv Aanleverspecificaties PDF-Workflow Koninklijke Wöhrmann bv 1 Voorwoord Bij onze berekeningen gaan wij ervan uit dat u ons een drukklaar PDF bestand aanlevert. In dit boekje geven wij u informatie hoe u

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties.

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Er gaat bij het aanleveren en verwerken van digitale bestanden nogal wat fout en soms zijn de gevolgen verstrekkend. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben BNO, Koninklijke KVGO

Nadere informatie

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL versie 22 januari 2007 (INTERNATIONALE STANDAARDNORM) Meiboomlaan 33 B-8800 Roeselare Tel. +32 (0)51 26 61 11 Fax +32 (0)51 26 65 66 www.roulartaprinting.be info@roulartaprinting.be

Nadere informatie

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Boekje dig-aanleveren RH.indd 28-1 26-06-2007 11:13:16 Inhoudsopgave 1 1.1 KOPIËREN 9 1.2 PRINTEN 9 Programma's Formaat Afdrukvoorbeeld Lettertypen

Nadere informatie

Aandachtspunten, tips en voorbeelden. voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek. Ga naar inhoudsopgave >>>

Aandachtspunten, tips en voorbeelden. voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek. Ga naar inhoudsopgave >>> Aandachtspunten, tips en voorbeelden voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek >>> 1 Ipskamp Drukkers - 1000 publicaties per jaar Geen moeilijke vragen, maar oplossingen

Nadere informatie

Aanlevering digitale bestanden

Aanlevering digitale bestanden Aanlevering digitale bestanden 5/2014 CMYK beelden (ISOcoated-v2.icc) Lettertypes + JPG-EPS-TIFF bestanden Adobe Indesign 1 Quark Xpress Export PDF GWG settings Postscript bestand GWG settings Acrobat

Nadere informatie

Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@cewe-print.nl. Ontwerphandleiding. Maak zelf uw drukklare ontwerpen! cewe-print.nl. Uw online drukpartner

Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@cewe-print.nl. Ontwerphandleiding. Maak zelf uw drukklare ontwerpen! cewe-print.nl. Uw online drukpartner Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@ Ontwerphandleiding Maak zelf uw drukklare ontwerpen! Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@ Inhoud Checklist 3 Bijsnijden/afloopmarges 4 Producten met meerdere

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

ALGEMEEN TECHNISCHE SPECIFICATIES

ALGEMEEN TECHNISCHE SPECIFICATIES OPMAKEN VAN EEN DRUKKLARE PDF Algemeen Vergeet bij het maken van een PDFbestand a.u.b. niet om nota te nemen van onderstaande dataeisen: Afloopgebied Gebruik enkel de templates van PartySpace die u kan

Nadere informatie

We danken u dat u de tijd neemt om onze aanbevelingen en richtlijnen voor het aanleveren van uw artwork voor drukwerk te lezen.

We danken u dat u de tijd neemt om onze aanbevelingen en richtlijnen voor het aanleveren van uw artwork voor drukwerk te lezen. Dank u wel! We danken u dat u de tijd neemt om onze aanbevelingen en richtlijnen voor het aanleveren van uw artwork voor drukwerk te lezen. Dit zijn de specificaties voor het aanleveren van drukwerk. Voor

Nadere informatie

Richtlijnen voor het aanleveren van digitale bestanden

Richtlijnen voor het aanleveren van digitale bestanden Richtlijnen voor het aanleveren van digitale bestanden Dit document bevat de technische informatie voor het aanleveren van open en PDF-bestanden aan Speciaaldrukkerij Lijnco Groningen b.v. En van de installatie

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN 1. Boekblok 1.1 snijformaat 1.2 opmaak- en lay-out richtlijnen 1.3 foto s en illustraties 1.4 rugdikte uitrekenen 2. Kaft 2.1 de kaft formateren 2.2 kaft voorbeeld 3. PDF bestanden

Nadere informatie

TIP! Een boek opmaken in Word. Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig:

TIP! Een boek opmaken in Word. Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig: Een boek opmaken in Word Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig: 1 PDF bestand voor het binnenwerk (de daadwerkelijke inhoud) 1 PDF bestand voor het omslag of kaft 1 PDF bestand

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

aanleveringsvoorwaarden

aanleveringsvoorwaarden aanleveringsvoorwaarden TM Bij het bestellen van drukwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoet aan voorwaarden die in de grafische branche word gehanteerd. Deze voorwaarden gelden

Nadere informatie

Proefschriften. Handleiding

Proefschriften. Handleiding Proefschriften Boeken Lay-out Handleiding Handleiding Pottenbakkerstraat 15 2984 AX Ridderkerk Postbus 46 2980 AA Ridderkerk T 0180 463 962 E info@ridderprint.nl I www.ridderprint.nl Over ons Ridderprint

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Digitaliseren in de heemkundige kring

Digitaliseren in de heemkundige kring Digitaliseren in de heemkundige kring We willen onze fotocollectie op het net zetten, we willen onze dure boeken digitaliseren zodat we het origineel niet meer ter beschikking moeten stellen in onze bibliotheek,

Nadere informatie