3 Hoe komt het eigenlijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 Hoe komt het eigenlijk?"

Transcriptie

1 3 Hoe komt het eigenlijk? 3.1 Inleiding Zelfs bij gezonde personen kan de slaaptoestand tot het optreden van ademhalingsstoornissen leiden. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat de overgang van waak naar slaap wordt gekenmerkt door een toename van de weerstand in de bovenste luchtweg en een verandering in de ademhalingscontrole vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen (de zogenoemde ademhalingsstimulus). Of het in de bovenste luchtweg gaat flapperen (snurken) en of deze al dan niet afsluit (apneu) wordt bepaald door individuele gevoeligheid die weer wordt bepaald door anatomische (structurele) factoren enerzijds en factoren in het spierzenuwstelsel anderzijds. We lopen die in dit hoofdstuk stuk voor stuk langs. Naast aanleg en gedrag heeft leeftijd een belangrijke invloed. Met het ouder worden neemt het vetweefsel rond de bovenste luchtweg toe en worden de spieren in dit gebied slapper. 3.2 Bouw en gedrag In vergelijking met controlepersonen hebben snurkers en OSASpatiënten een structureel kleinere bovenste luchtweg die sterker geneigd is dicht te vallen. Er zijn verschillende factoren die hieraan in meer of mindere mate bijdragen: erfelijke belasting, vetstapeling rond de bovenste luchtweg, veranderingen in de doorbloeding en oppervlaktespanning van het slijmvlies van de bovenste luchtweg en veranderingen in longvolume.

2 40 Leven met snurken en apneu Bij de meerderheid van de OSAS-patiënten vindt de bovenste luchtwegobstructie op meerdere plaatsen (neus, verhemelte, tongbasis) tegelijkertijd plaats. Waar de obstructie optreedt kan ook variëren, afhankelijk van slaapstadium en slaaphouding. Een en ander heeft belangrijke gevolgen voor de therapiekeuze. Tijdens waak zorgen spieren dat de bovenste luchtweg wordt opengehouden. Tijdens slaap is de spieractiviteit minder, zodat de bovenste luchtweg gedeeltelijk of volledig kan samenvallen. Gebruik van alcohol, vermoeidheid of spierverslappende medicijnen, bijvoorbeeld tegen overspannenheid (valium etc.), kan bijdragen tot verminderde spieractiviteit van de bovenste luchtweg. 3.3 Erfelijkheid en familie Veel snurkers geven aan dat zij familieleden hebben die luid snurken. Uit Europees (Denemarken, Italië en Frankrijk) en Amerikaans onderzoek is inderdaad gebleken dat erfelijke factoren een rol spelen. Sociaal onacceptabele snurkers hebben driemaal vaker familieleden die snurken dan niet-snurkers. Bij eeneiige tweelingen snurkt 56% van de tweelingen beiden, bij twee-eiige tweelingen is dit 50%. Ook OSAS komt vaker in meer generaties in de familie voor. Bij erfelijke kenmerken valt te denken aan bouw: een korte gedrongen nek, een terugvallende kin, waardoor de achterste keelholte een geringere omvang heeft. Maar soms speelt gedrag ook een rol. In bepaalde families komt veel overgewicht voor door een bepaald eetpatroon, of is men gewend veel alcohol te gebruiken. 3.4 (Tijdelijk) verminderde neuspassage Bij snurken kan ook verminderde neusademhaling door anatomische afwijkingen een rol spelen, zoals een scheef neustussenschot, vergrote neusschelpen, neuspoliepen en een vergrote neusamandel. U of uw omgeving hebt zelf mogelijk wel eens gemerkt dat u harder snurkt bij een verkoudheid, als uw neus helemaal dichtzit. Ook mensen die een neusoperatie hebben ondergaan, en die gedurende enige dagen tampons in de neus hebben, snurken in deze periode harder. Het snurken kan overgaan in OSAS, of een bestaande OSAS kan in deze periode in ernst toenemen.

3 3 Hoe komt het eigenlijk? 41 Een vergelijkbaar verband is er met allergie. Allergieën kunnen leiden tot een verminderde neuspassage. Dan kan ook het snurken verergeren, of het aantal apneus toenemen. 3.5 Overgewicht Er is een overweldigende hoeveelheid literatuur die wijst op de samenhang tussen snurken, OSAS en overgewicht. Enkele voorbeelden: Snurken komt bij mensen met overgewicht driemaal vaker voor dan bij mensen met een normaal gewicht. Bij een lengte van 1,80 m neemt bij een gewichtstoename van twintig kilo de kans op OSAS met een factor 4 toe. Ook de nekomtrek is van belang: bij mannen met een nekomtrek van > 42 cm is de kans op OSAS verhoogd. Voor mensen die al OSAS hebben bleek uit onderzoek dat de AHI gemiddeld met 3% toeneemt voor elke 1% toename in lichaamsgewicht. Beeldvormend onderzoek (CT-scan en MRI) tijdens waak, maar ook tijdens slaap, laat bij overgewicht een duidelijke toename van vetafzetting in de zijwanden van de keel zien. Bij zwaarlijvige mensen met OSAS worden dit ook plaatsen voor obstructie. Hier zijn dan niet de huig, amandelen, verhemelte, of tongbasis, maar de zijwanden van de keel de boosdoener. Overgewicht (obesitas), is een toenemend, wereldwijd probleem in ontwikkelde landen. Nederland behoort tot de zwaarste landen ter wereld. Zowel bij kinderen als bij volwassenen neemt het gemiddelde gewicht gestaag toe. Terecht zijn er overheidscampagnes die proberen hieraan iets te doen. De veroorzakende factoren zijn bekend: over het algemeen berust overgewicht op een combinatie van te weinig lichaamsbeweging en te veel en ongezonde voeding. Overgewicht heeft verschillende effecten: te zwaar zijn geeft een toename van het vetweefsel rond de bovenste luchtweg; massawerking geeft aanleiding tot eerder samenvallen van de bovenste luchtweg. Zoals hiervoor vermeld worden snurken en OSAS niet alleen in grote mate veroorzaakt door overgewicht en obesitas, maar veroorzaakt OSAS op zichzelf ook overgewicht. Dat heeft consequenties voor de behandeling.

4 42 Leven met snurken en apneu 3.6 Alcohol Alcohol ontspant, geestelijk en lichamelijk. Het leidt overal tot spierverslapping, maar ook in de bovenste luchtweg. Door deze spierverslapping kan de bovenste luchtweg gemakkelijker samenvallen. Een ander werkingsmechanisme is dat alcohol ook direct op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Het onderdrukt het ademhalingscentrum in de hersenen en onderdrukt de ontwaakreflex. Waarschijnlijk is het hebben van een kater deels terug te voeren op verstoorde slaap en te vaak ontwaken. Een glas alcohol voor het slapengaan kan al het verschil zijn tussen niet-snurken en snurken, snurken doen overgaan in (licht) OSAS, of bestaand OSAS verergeren. Hoe meer u drinkt, hoe groter het effect. Een belangrijke maatregel is dus beperking. 3.7 Roken Roken is voor alles slecht en ook voor snurken en OSAS. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de invloed ervan wel minder groot is dan die van alcohol. Toch kan ook roken het verschil maken tussen snurken en niet-snurken, snurken doen overgaan in OSAS en bestaand OSAS verergeren. Bevolkingsonderzoek in Amerika heeft aangetoond dat het voorkomen van snurken bij rooksters een factor 4 hoger is dan bij nietrooksters. Bij mannen is dit een factor 2,5 verhoogd. Opvallend is dat het na stoppen met roken tot vier jaar kan duren voor het snurken van een ex-roker weer afgenomen is tot het niveau van een nooitroker. Het werkingsmechanisme is niet geheel duidelijk. Tijdens het roken treedt zwelling van het slijmvlies in de neus op. Deze verminderde neusademhaling kan van invloed zijn. Dit verklaart echter niet waarom het zo lang kan duren tot het snurken weer is afgenomen tot normale proporties. Mogelijk heeft het te maken met een meer algemene ontstekingsreactie van het slijmvlies van de luchtwegen, dat langere tijd nodig heeft om te herstellen van de negatieve invloed van sigarettenrook. Ook hier geldt weer dat hoe meer men rookt, hoe groter de invloed. Het zal niet verbazen dat de combinatie roken en drinken tot verdere toename van snurken en OSAS leidt.

5 3 Hoe komt het eigenlijk? Slaapmiddelen en antidepressiva Slaapmiddelen, antidepressiva rustgevende medicatie zoals valium geven spierverslapping en kunnen het verschil maken tussen snurken en niet-snurken, snurken doen overgaan in OSAS en bestaande OSAS verergeren. Ongelukkigerwijs worden de symptomen van OSAS soms verward met burn-out en depressie (zie par. 2.15). Daarbij hoort medicatie die OSAS juist verergert. Als bekend is dat iemand snurkt of OSAS heeft, is het juist raadzaam bijzonder omzichtig om te gaan met slaapmiddelen en antidepressiva. Langdurig gebruik van slaapmiddelen wordt altijd afgeraden. Zij kunnen verslavend werken, terwijl op de langere duur de werkzaamheid afneemt. Dat is dus geen oplossing. Gebruik van slaapmiddelen door OSAS-patiënten ligt verder niet voor de hand. Door oververmoeidheid vallen zij meestal als een blok in slaap. Voor de onrust halverwege de nacht en de ochtend is het geen oplossing. Innemen halverwege de nacht moet ten strengste worden ontraden, omdat de slaaparchitectuur dan nog verder verstoord raakt. Dergelijke medicatie helpt iemand van de wal in de sloot. Langdurig gebruik van antidepressiva is soms niet te vermijden. Maar er zijn ook soorten op de markt die niet spierverslappend werken. Meld het de arts altijd wanneer er sprake is van snurken of OSAS. 3.9 Slaaphouding Veel partners van snurk(st)ers en OSAS-patiënten hebben de ervaring dat het gesnurk afhankelijk is van de houding waarin men ligt. Bij op de rug liggen is het gesnurk en zijn de apneus het ernstigst. Dit ligt voor de hand, omdat bij ontspanning van de spieren in rugligging de tong en weefsel van het zachte verhemelte gemakkelijker naar achteren zakken. Zijligging wordt dan ook aanbevolen. Positieafhankelijke slaapapneu is in medische termen gedefinieerd als een apneu-hypopneu-index (AHI) die meer dan tweemaal zo groot is bij slapen in rugligging als bij slapen in zijligging. Dit komt in 56% van de gevallen voor.

6 44 Leven met snurken en apneu 3.10 Samenvatting Snurken en OSAS hebben deels te maken met aanleg en bouw, die erfelijk kunnen zijn: een scheef neustussenschot, beperkte neusdoorgang, korte nek, terugvallende kin of een nauwe keelopening zonder meer. Hierdoor ontstaan gemakkelijk trillingen (snurken) en blokkades. Deels zijn snurken en OSAS een gevolg van leeftijd, waardoor de spieren slapper worden en in dit gebied gemakkelijker vetophopingen ontstaan. Met eenzelfde effect. Zeer overtuigend is het bewijs dat snurken en OSAS met overgewicht en obesitas te maken hebben. Dit zal dus altijd bestreden moeten

Ik heb mijn gezonde nachtrust nodig.

Ik heb mijn gezonde nachtrust nodig. Ik heb mijn gezonde nachtrust nodig. Informatie voor slaapapneupatiënten 2 Een ademstilstand die slaapapneu genoemd wordt... 4 Hoe herken ik slaapapneu?...5 Hoe slaapapneupatiënten het ervaren...5 Wat

Nadere informatie

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Wat kan ik in deze folder vinden? In deze folder worden veelgestelde

Nadere informatie

zó werkt dat! Colofon feiten over slaap wat verstoort een goede slaap? wat bevordert een goede slaap? waar vindt u informatie? www.nhg.

zó werkt dat! Colofon feiten over slaap wat verstoort een goede slaap? wat bevordert een goede slaap? waar vindt u informatie? www.nhg. Waarom een slaapdagboek? De eerste stap om een slaapprobleem aan te pakken is om dit probleem goed in kaart te brengen. Hoe ziet het slaappatroon eruit? Hoe ernstig is het? Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

in gesprek over: Delier (acute verwardheid)

in gesprek over: Delier (acute verwardheid) in gesprek over: Delier (acute verwardheid) Colofon Auteur: I. Klijn Redactie: W. Smith-van Rietschoten (eindredacteur) J.L.M. van der Beek E.A.M. Knoppert-van der Klein R.B. Laport C.R. van Meer E. Olivier

Nadere informatie

Nieuw-West gezond en wel?

Nieuw-West gezond en wel? Factsheet Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2012 Nieuw-West gezond en wel? Twee derde van de inwoners van Nieuw-West heeft een positief oordeel over de eigen gezondheid, zo blijkt uit de gegevens van de Amsterdamse

Nadere informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Colofon Tekstbewerking: Walstra tekst en advies, Oegstgeest Redactie: Projectgroep: Mw. dr. ir. A.M.J. Chorus, voedingsdeskundige/epidemioloog,

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Osteoporose = Botontkalking

Osteoporose = Botontkalking Osteoporose = Botontkalking Wat u moet weten over botontkalking ernstige aandoening. Gelukig kan Osteoporose vroegtijdig worden Inhoudstafel Inleiding I. Ziektebeeld II. Risicofactoren III. Preventie IV.

Nadere informatie

Een röntgenfoto; is dat gevaarlijk?

Een röntgenfoto; is dat gevaarlijk? Een röntgenfoto; is dat gevaarlijk? Inleiding Deze folder informeert u over het nut en over de mogelijke nadelige effecten bij het maken van röntgenfoto's. Mocht u naar aanleiding van deze folder nog andere

Nadere informatie

www.slaap-wel.be www.demaakbaremens.org

www.slaap-wel.be www.demaakbaremens.org www.slaap-wel.be www.demaakbaremens.org Onze slaapduur is flink afgenomen, met ongeveer twee uur tegenover 60 jaar geleden. Minder slapen kan het gevolg zijn van vele zaken; soms zijn deze dwingend, soms

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2015 pavo 1168 Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been Open been Als uw arts u deze brochure heeft gegeven, hebt u last van een vervelende aandoening. Waarschijnlijk lijdt u pijn en hebt u gemerkt dat de wonden aan uw onderbeen of aan uw voet niet willen genezen.

Nadere informatie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling ggz multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie Multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie 2005 Deze patiëntenversie is mede ontleend aan

Nadere informatie

Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden?

Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden? Romy Bes Emiel Kerpershoek Anne Brabers Margreet Reitsma-van

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Hartfalen: wat is dat?

Hartfalen: wat is dat? Hartfalen: wat is dat? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want ruim

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie, angststoornissen en alcoholverslaving. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren,

Nadere informatie

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Als een vriend of familielid een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5

Nadere informatie

Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici

Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici Richtlijn Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici Juni 2014 1 2 Colofon Richtlijn Mensen met migraine aan het werk! versie voor niet-medici. Opgesteld op basis van de professionele

Nadere informatie

1 Wat zijn drugs en hoe werken ze?

1 Wat zijn drugs en hoe werken ze? 1 Wat zijn drugs en hoe werken ze? Roel Kerssemakers 1.1 Defi nitie drugs Alcohol en drugs raken veel aspecten van het menselijk leven. Drugs hebben te maken met genot, plezier, opwinding, inzichten in

Nadere informatie

HUISELIJK GEWELD ONDER SURINAMERS, ANTILLIANEN EN ARUBANEN, MAROKKANEN EN TURKEN IN NEDERLAND. Aard, omvang en hulpverlening.

HUISELIJK GEWELD ONDER SURINAMERS, ANTILLIANEN EN ARUBANEN, MAROKKANEN EN TURKEN IN NEDERLAND. Aard, omvang en hulpverlening. HUISELIJK GEWELD ONDER SURINAMERS, ANTILLIANEN EN ARUBANEN, MAROKKANEN EN TURKEN IN NEDERLAND Aard, omvang en hulpverlening Uitgevoerd door Intomart Beleidsonderzoek Tom van Dijk Erik Oppenhuis m.m.v.

Nadere informatie

Problemen met aandacht of geheugen na kanker

Problemen met aandacht of geheugen na kanker Problemen met aandacht of geheugen na kanker Veel mensen hebben last van concentratieverlies en geheugenproblemen na kanker. Welke oorzaken zijn er bekend? En wat kunt u zelf doen aan cognitieve problemen

Nadere informatie

Wat staat er in mijn genen geschreven? in de kijker. informatie over erfelijkheid en predictief genetisch onderzoek

Wat staat er in mijn genen geschreven? in de kijker. informatie over erfelijkheid en predictief genetisch onderzoek Wat staat er in mijn genen geschreven? erfelijkheid in de kijker informatie over erfelijkheid en predictief genetisch onderzoek Inleiding 3 Wat moeten we weten over ons erfelijk materiaal? 4 Autosomaal

Nadere informatie