E-ZINE Stichting ROOS 20 december 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-ZINE Stichting ROOS 20 december 2012"

Transcriptie

1 E-ZINE Stichting ROOS 20 december 2012 Holtense scholen en Serious Request: Op dinsdag 18 december werden de scholen om kwart voor twee bij AH verwacht met de door de leerlingen ingezamelde lege flessen. Per school werd een delegatie afgevaardigd, in totaal 20 personen. Er werden in totaal 7 volle containers naar AH gereden. Elke fles bracht 25 cent op. Alles samen was dit een bedrag van ruim 400 euro! Daarnaast zijn er verschillende acties door kinderen geweest waarmee de spaarpotten op school zijn gevuld. Ook zijn er eigen gemaakte lekkernijen, kerstbakjes, kerstlichtjes, enzovoort verkocht en wordt een deel van de opbrengst van de kerstmarkt gedoneerd. Hiermee is de teller afgelopen week opgelopen tot ruim 1000!! OBS Holterenk maakt een cheque voor het totaalbedrag van alle Holtense scholen. Op vrijdagmorgen 21 december wordt het geld (en de cheque) onder schooltijd naar Enschede gebracht. Van elke school gaat er iemand mee en het mag duidelijk zijn dat de scholen in Enschede flink reclame maken voor hun eigen (ROOS)school! OBS De Drie Linden: Sinterklaas voorleesactie OBS De Drie Linden heeft meegedaan aan een voorleesactie, waarbij zoveel mogelijk basisscholen en verzorgingshuizen samen werden gebracht met als doel generaties bij elkaar te brengen. Het met elkaar zijn en ervaringen delen stonden daarbij centraal. Door het voorlezen uit het Sinterklaasprentenboek Het Grote Geheim van Sinterklaas en het zingen van bekende Sinterklaasliedjes kreeg het doel vorm.

2 En de kinderen kunnen meteen hun leeskunst vergroten. Binnen dit initiatief heeft OBS De Drie Linden contact opgenomen met verzorginghuis De Blenke in Hellendoorn. Dat was een groot succes. Kinderen en bewoners deden enthousiast mee, en de bewoners waardeerden dit initiatief enorm. De foto s spreken voor zich. Het is mooi dat jong en oud elkaar kunnen vinden. Met De Blenke worden wel meer activiteiten georganiseerd. Met Pasen wordt de ontmoetingsruimte in dit verzorgingshuis versierd met mooie takken en bloemstukken die door de kinderen van OBS De Drie Linden zijn gemaakt en gebracht. Deze initiatieven passen binnen de ROOS-doelstelling; namelijk samen met externe instanties activiteiten organiseren in buurt, wijk of dorp. OBS De Schakel: Houdt ook dit jaar de jaarlijkse Kerstbroodactie. En dat doet de school al vanaf De opbrengst van de broodactie komt ten goede aan de leerlingen. Niet alle kosten van de verschillende activiteiten en feesten die worden georganiseerd op de school kunnen bekostigd worden uit de ouderbijdrage. De scholen ontvangen steeds minder geld van het Ministerie en daarom kunnen extra leermiddelen en uitbreiding van het aantal computers niet volledig bekostigd worden. OBS Dijkerhoek: Sinterklaas op OBS Dijkerhoek Op 5 december kwam sinterklaas met een heuse speedboot naar school. Hij had door de sloot willen varen maar omdat de speedboot het niet deed, stond de boot op een aanhangwagen. Na de toespraak buiten werd door alle kinderen de zwarte pieten stijl gedanst en gezongen. Het was een gezellige dag. Lege flessen actie voor Serious Request: Ook OBS Dijkerhoek zet zich in voor Serious Request. Van dinsdag 11 december tot en met maandag 17 december verzamelen de leerlingen zoveel mogelijk lege statiegeldflessen. Het geld dat hiermee opgehaald wordt, gaat naar de actie Serious Request van 3FM! Nieuwbouw OBS Dijkerhoek: Het team en de bouwcommissie hebben onlangs een bijeenkomst gehad waarin drie architecten hun tekeningen en ideeën lieten zien en horen. Na afloop heeft iedereen de plannen punten gegeven. Gerben van Heun buigt zich nu over de tekeningen. Binnenkort wordt bekend welke architect het gebouw gaat ontwerpen.

3 Het team van OBS Dijkerhoek wenst alle ROOS-collega s fijne kerstdagen en een goed en gezond 2013! OBS Touwladder: Wouter Gaillard, leerling van OBS Touwladder, heeft onlangs tijdens een weekendje Terschelling een bijzondere fles gevonden. De fles spoelde aan terwijl hij een strandwandeling maakte. Bij het openen van de fles bleken er tekeningen in te zitten van zieke kinderen uit Frankrijk. Wouter wilde de kinderen graag een bericht terug sturen en besloot de hulp van zijn klasgenoten van groep 5-6 in te roepen. Samen hebben ze een aantal tekeningen gemaakt en deze, met een mooie groepsfoto, opgestuurd naar Frankrijk. Niet in een fles maar in een hele grote enveloppe met veel postzegels! OBS t Heem: Serious Request: Oliebollen: Ouders van leerlingen kunnen oliebollen bestellen voor het goede doel: 11 oliebollen voor 5 euro. De opbrengst van de actie gaat helemaal naar Serious Request. Op donderdag 21 december houdt OBS t Heem haar eerste kerstmarkt! Het wordt een fantastisch gezellige wintermarkt met allerlei lekkernijen, voorstellingen, kerstversiering en natuurlijk het Glazen Lokaal! De kerstmarkt wordt van 17 tot uur gehouden. Glazen Lokaal: Van woensdag 19 tot en met donderdag 20 december zullen meester Alejandro, meester Roy en juf Kim E in het Glazen Lokaal worden opgesloten. Ze zijn verkleed als baby s Let s hear it for the Babies!

4 Vervelen zullen ze zich niet want de kinderen houden ze de hele dag bezig met allerlei opdrachten. Kinderen, ouders en leerkrachten kunnen muziek aanvragen en geld doneren. Op donderdag mogen ze om 17 uur het glazen huis verlaten! Het team van t Heem wenst alle collega s van Stichting ROOS prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig OBS Widerode: Gastles DJ Sander Guis! Op dinsdag 18 december was Sander Guis, oud-leerling van OBS Widerode, te gast op school. Al in zijn tijd op OBS Widerode was hij enthousiast over het fenomeen radio en alles wat ermee te maken had. Destijds begon Sander als hobbyist bij Regio FM in Wierden en na verloop van jaren (en een passende mediaopleiding) belandde hij bij BNN. Via Radio 3 FM kreeg hij langzaamaan landelijke bekendheid en ontmoette vele bekende artiesten. Zo was hij bijvoorbeeld ook een paar edities betrokken bij de organisatie van Serious Request (hij zat niet als DJ in het Glazen Huis). De laatste jaren werkt Sander voor Radio 2 (onder andere het programma Music Matters) en is hij presentator van de Top Dit jaar mag hij zelfs de laatste uren presenteren op oudejaarsavond. De kinderen zagen echt uit naar de komst van Sander en terecht, want hij wist de groepen 5 en 6 en de groepen 7 en 8 op boeiende wijze te onderhouden over het radiovak. Sander vertelde over de geschiedenis van de radio, liet de kinderen vragen stellen en tot slot mochten sommige kinderen zelf een stukje radio maken. Sander kondigde zogenaamd een gast (een kind dus) aan en die mocht dan een seconde of vijfendertig op een boeiende manier de overige kinderen vertellen over een zelfgekozen onderwerp. Daarna mocht de gast ook een zelfgekozen plaat aankondigen die door Sander werd gestart. De kinderen vonden het natuurlijk prachtig, dus het wekte geen verbazing dat er voor Sander op het laatst een meterslange rij ontstond van kinderen die op de valreep nog een handtekening wilden. Het was een prachtig slot van een hele leuke onderhoudende ochtend En dat in de actieweek van Serious Request!

5 Serious Request: Op woensdag 19 december hebben 12 kinderen uit de groepen 5 t/m 8, drie leden van de ouderraad en juf Simone en juf Sonja de cheque aan de drie deejays van het Glazen Huis aangeboden. Om 6.50 uur vertrok de delegatie per trein (dankzij juf Simone kreeg de school vier gratis volwassen treinkaartjes van NS) richting Enschede. Via de flessenactie en de sponsorloop werd maar liefst 5.990,18 euro bijeen gebracht!!! Super, kinderen van OBS Widerode. Zie ook de website van de school en volg via Twitter!! Lief en Leed en andere personele zaken: Beste collega's, Mijn naam is Otto Vrijhof, ben woonachtig in Huizen (117 km. verderop), ik heb 4 kinderen. Mijn hele leven ben ik werkzaam in het onderwijs: van (LOM)meester, IB-er, Ambulant Begeleider tot Directeur. De laatste vijf jaar heb ik mij op het interim-werk gestort. De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd als verandermanager, (team)coach en trainer van onder andere het IGDI-model (Interactieve Gedifferentieerde Directe Instructie). In het kader van de basiszorg richting Passend Onderwijs het meest toegepaste model. Ik doe voornamelijk opdrachten via APS-interim (Algemeen Pedagogisch Studiecentrum). Op dit moment ben ik, naast OBS De Peppel, werkzaam als interimdirecteur op een school in Amsterdam Zuid en train ik een team in het IGDI-model. De Stichting ROOS zocht enige weken geleden een interim-directeur met ervaring in het leiden van onderwijskundige veranderprocessen. OBS De Peppel is in maart 2012 als zwak beoordeeld door de Inspectie van het Onderwijs. Ik ben na de herfstvakantie gestart met een super gemotiveerd team. Een team met veel verborgen kwaliteiten, die tot nu toe mijns inziens onvoldoende zijn benut. Ik ben 16 uur per week beschikbaar voor OBS De Peppel. Mijn werkdagen worden per week bepaald in verband met gebeurtenissen op school of mijn agenda. Het kern van mijn werk als interim directeur ligt heel dicht bij een groot deel van de missie die de Stichting ROOS voorstaat: Het beste uit alle kinderen halen. Het samen willen doen. Openheid en eerlijkheid. Veranderen doe je met het aanwezige team. We moeten het samen doen, hoe lastig dat soms ook is. Veranderen moet duurzaam zijn, dus moet ik mijzelf als interim na verloop van tijd overbodig maken. Daarbij moeten alle processen transparant zijn, zodat iedereen snapt wat en hoe we het (blijven) doen. Op 26 en 27 november heeft het team tijdens een tweedaagse op de hei een uitstekende start gemaakt met het verbetertraject. Onderwerpen als: de missie van de school, de kritische noten in het inspectierapport, de doorgaande lijnen in de school en het pedagogisch didactisch handelen (IGDI model) passeerden de revue. Er is inmiddels een plan van aanpak ontwikkeld dat op 17 december jongstleden aan het team en Herman Wevers is gepresenteerd. We zijn van plan in januari 2013 alle ouders van de school uit te nodigen voor een informatie-uitwisseling. We willen het het midwinterfeest op zaterdag 26 januari een extra mooi tintje meegeven als uitkomst van onze tweedaagse. De nieuwe missie van de school zal dan worden onthuld. Wordt vervolgd

6 Ik ben super gemotiveerd om het beste op OBS De Peppel te realiseren. Mijn ervaring leert dat de school er na het veranderproces, vele malen sterker uitkomt en zich zal ontwikkelen tot één van de beste scholen binnen Nijverdal en de Stichting ROOS (!) Ik wens u allen prettige feestdagen en een ambitieus 2013! Met vriendelijke groet, Otto Vrijhof, , Van het Bestuurskantoor: Serious Request: (kerstpakketten) Vorige week is vanuit het bestuursbureau het prachtige bedrag van euro namens alle ROOSscholen, het bestuurskantoor en het bestuur, overgemaakt op rekening 661 van het Nederlandse Rode Kruis! Medewerkerstevredenheidsonderzoek: Het onderzoek is een week langer (tot en met vrijdag 21 december) opengesteld om meer mensen de gelegenheid te geven de enquête in te vullen. Dit is de gelegenheid voor u als medewerker uw mening te geven en stem te hebben over diverse zaken binnen de Stichting ROOS. U wordt van harte opgeroepen de enquête in te vullen! Zoals u weet is de anonimiteit gewaarborgd!! Verzuimbeleid: Het verzuimbeleid is door alle gremia behandeld en vastgesteld. U kunt het vinden op de website van de Stichting ROOS: Loopbaanwenseninventarisatie: De wenseninventarisatieformulieren zijn ter verspreiding naar de directeuren gestuurd. Het ingevulde formulier graag voor 14 januari aan uw leidinggevende overhandigen. Deze verzamelt ze per school en stuurt ze terug naar het Bestuursbureau. De inventarisatieformulieren worden elk jaar verspreid ter voorbereiding op het BestuursFormatiePlan voor het komende schooljaar. Hierdoor wordt duidelijk wat er per school te verwachten is aan eventueel verlof, urenvermindering, scholing en dergelijke. Nadrukkelijk vermeld moet worden dat de wenseninventarisatie niet geldt als een officiële aanvraag. Het opnemen van verlof, urenvermindering, of scholing moet op de gebruikelijke manier aangevraagd worden. Nieuwe werkwijze BHV: De bestuurder heeft afgelopen week, na een positief advies van Bestuur en MT, een nieuwe werkwijze omtrent de BHV-cursussen vastgesteld. Belangrijkste wijziging is dat de cursussen voortaan via de ROOS-academie worden georganiseerd. Ieder jaar wordt er op de eerste en tweede woensdag in maart en de eerste en tweede woensdag in april een herhalingscursus georganiseerd. Dit jaar wordt gestart met de herhaling van EHBO/Spoedeisende Eerste Hulp. U kunt zich als BHV-er daarvoor nu al inschrijven via Volgend jaar wordt dan de herhaling voor Brand, Calamiteiten en Ontruiming georganiseerd. Elk jaar worden er dus vier bijeenkomsten georganiseerd. Het is uw eigen verantwoordelijkheid als BHV-er uw certificering up-to-date te houden en er voor te zorgen dat u elk jaar een herhalingsbijeenkomst volgt. Als u zich inschrijft via de ROOS-academie kunt u zelf één van de vier bijeenkomsten kiezen. Als een bijeenkomst vol is, ziet u dat meteen en moet u zich voor één van de andere drie bijeenkomsten inschrijven. Binnen de Stichting ROOS wordt er van uit gegaan: Eens een BHV-er, altijd een BHV-er. De Stichting ROOS investeert in de opleiding van BHVers. Wisseling van school, betekent dus niet dat u BHV-er af bent, ook al zijn er op de nieuwe school BHV-ers. Een opleiding is maximaal twee jaar geldig. Hebt u langer dan twee jaar geen herhalingscursus gevolgd dan moet u een nieuwe startopleiding volgen. Als u een jaar geen herhalingscursus volgt, zit er langer dan twee jaar tussen en moet u opnieuw opgeleid worden met onnodig hoge opleidingskosten als gevolg. BHV-ers: u wordt nadrukkelijk gevraagd ervoor te zorgen elk jaar voor een herhalingsbijeenkomst in te schrijven!

7 Scholing MR: Op verzoek van diverse scholen, wordt er via de ROOS-academie een cursus voor MR-leden georganiseerd. Vanaf januari 2013 kunnen MR-leden, zowel ouder- als personeelsgeleding, zich hiervoor inschrijven via De inhoud van deze cursus van één bijeenkomst zal voornamelijk gericht zijn op de verschillende taken, bevoegdheden en rechten van een MR. Bestuursbesluiten: Hier komen vanaf 1 januari de besluiten die door de bestuurder zijn genomen. Van het MT: Op dinsdag 18 december vergaderde het MT over de volgende punten: Stand van zaken ROOS-academie Werkwijze invalkrachten in het kader van verplichtingen Facturering: afsluiting financieel jaar 2012 Inkoop Van de GMR: De volgende GMR-vergadering is op 6 februari gepland Van het Bestuur: De volgende reguliere vergadering van het Bestuur (dan Raad van Toezicht) is gepland op 7 maart Op 7 februari komt het Bestuur bij elkaar voor de jaarlijkse evaluatie. Voor u gelezen of gezien: - Op de website van CPS zijn goede publicaties en boeken voor het onderwijs te vinden. - Op de website van innofun vindt u interessante wetenswaardigheden rond innovatie in het onderwijs. - Op de website van SLO is relevante informatie te vinden rond diverse onderwerpen: Algemene informatie op website; Specifieke informatie over Zorg en Passende perspectieven taal en rekenen: Algemene informatie: Referentiekader Zorgleerlingen Specifieke informatie Zorg Passende perspectieven taal: Referentieniveaus taal Zorgleerlingen -> downloads Specifieke informatie Zorg Passende perspectieven rekenen: Referentieniveaus rekenen Zorgleerlingen -> downloads TCT 12 december 2012 Weinig scholieren zijn echte uitblinkers Nederlandse basisscholenleerlingen presteren naar behoren, maar springen er op geen enkele manier positief uit. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het niveau van leerlingen in groep 6 van de basisschool op het gebied van lezen, rekenen en natuuronderwijs. De resultaten van de prestaties uit meer dan 45 landen zijn op 11 december 2012 bekend gemaakt. Het Nederlandse onderwijs kan zwak presterende leerlingen op basisniveau krijgen, maar talentvolle leerlingen krijgen nauwelijks de kans te excelleren. Tot 2006 / 2007 daalden de resultaten van de Nederlandse scholieren licht, sindsdien is het wel weer een beetje opgekrabbeld. Toch daalt Nederland op de internationale ranglijst. Dat komt deels door dat later nieuwe goed presterende landen zijn toegevoegd aan de ranglijst. Maar het komt ook door dalende resultaten. Zo zijn landen als Engeland, de Verenigde Staten, Rusland en Hongkong, die eerst onder Nederland stonden op het gebied van lezen, op gelijke hoogte gekomen of Nederland voorbij gestreefd. De scores tussen Nederlandse leerlingen en leerlingen uit omringende landen, ontlopen elkaar niet veel. Scholieren uit Singapore presteren over het algemeen het beste.

8 Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) laat in een reactie weten ontzettend trots te zijn dat Nederland er goed in slaagt kwetsbare leerlingen niet door het ijs te laten zakken. Tegelijk zien we dat onze slimste leerlingen onder hun kunnen presteren. Zo laten we veel talenten onbenut. De twee grote onderzoeken worden eens in de vier of vijf jaar gehouden. In Nederland hebben meer dan meegewerkt. 11 december 2012 bnr.nl Mijke Hurkx Fins onderwijs veel beter dan het onze In Europa staan de Finnen op één. In veel Aziatische landen zijn leerlingen veel beter in rekenen en taal. Nederland wordt qua onderwijskwaliteit flink ingehaald door het buitenland. Wat gaat mis? Marina Meelissen: Je moet echt een strenge selectie door om het beroep van leraar te mogen uitoefenen Harriette van der Woude-Rantalaiho: Er is in Finland meer geld beschikbaar voor onderwijs Echte uitblinkers, daar zijn er in Nederland niet zoveel van, blijkt uit internationaal onderzoek. "Behalve in rekenen zijn de Finse kinderen in alle andere vakgebieden beter dan Nederland", zegt onderzoekster Martina Meelissen van de Universiteit Twente. Waarom doen basisscholieren in Finland het veel beter dan onze kinderen? Daar heeft Meelissen geen sluitend antwoord op. "Het enige grote verschil dat ik weet is dat de leraren in Finland academisch zijn geschoold. Het beroep heeft daar ook heel veel aanzien. Je moet echt een strenge selectie door om het beroep van leraar te mogen uitoefenen. Ik denk niet dat je zo kan zeggen dat het net niveau van het onderwijs hierdoor verbetert. Wat ik wel in Nederland zie, is dat er weinig programma's zijn om excellerende leerlingen meer uitdaging te bieden en op een hoger niveau te tillen", zegt Meelissen op BNR. Langer spelen Later naar school gaan helpt ook, zegt Harriete van der Woude - Rantalaiho tegen Petra Grijzen. Ze woont sinds 1970 in Finland en werkt aan de Sibelius Academie, een muziekopleiding. Haar twee kinderen en ook kleinkinderen hebben Fins onderwijs genoten. "De kinderen gaan pas veel later naar school in Finland, de eerste klas begint als ze 7 jaar zijn, de pre-school als ze 6 zijn. Die is ook niet verplicht, toch gaan veel kinderen erheen." "Finse kinderen willen graag leren. Ze mogen lang genoeg kind zijn, kunnen lang genoeg spelen en krijgen dan behoefte om naar school te gaan. De klassen zijn ook minder groot. 28 leerlingen is het maximum. Er is in Finland meer geld beschikbaar voor onderwijs", vult Van der Woude - Rantalaiho aan. Twee reacties op bovenstaande tekst: Bij een studiebezoek aan Finland in 2005 werd er nog een belangrijk verschil genoemd: Finse moeders behoren tot de hoogst opgeleiden ter wereld. De opleiding van de moeder speelt een grote rol in het (school)succes van de kinderen. Verder kennen ze daar zeer goede voorzieningen voor ouderschapsverlof en kinderopvang. Er wordt (veel) minder getoetst, er is meer aandacht voor zorg en de leerlingen blijven langer samen in één groep, waardoor de groepen heterogener zijn dan in Nederland. Het eruit lichten van één aspect (academische opleiding) is te simplistisch. Als de oplossing zo eenvoudig was, was deze allang toegepast. Voor een Finse universiteitsopleiding moet men toelatingsexamen doen. Dit geldt voor alle studierichtingen. Wie wil gaan werken in het onderwijs wordt op vele manieren getest. De motivatie van toekomstige onderwijzers wordt ook gestimuleerd door de mogelijk zich te kunnen specialiseren in vakken die hen het meeste interesseren. Finse schooldagen zijn kort in vergelijking tot de Nederlandse. Er blijft tijd voor hobby s, sport en ontspanning. Alle Finse kinderen leren op school niet alleen maar rekenen maar ook koken en ook handwerken. Alle meisjes leren te klussen in huis, alle jongens leren ook textielhandwerken. Creativiteit is belangrijk voor iedereen! Zo jong mogelijk leren alle kinderen gebruik te maken van bibliotheken.

9 Een leuke tip als kerstcadeautje: de Motivatiewaaier. Ondanks de beste intenties, stevige inspanningen, veel creativiteit en voldoende geduld, lukt het niet altijd leerlingen voldoende in beweging te krijgen. De motivatiewaaier is een handzaam hulpmiddel boordevol tips en ideeën. In de waaier staan naast theoretische uitwerkingen vooral veel praktische handreikingen, lesideeën, oefeningen, overwegingen en metaforen. Ook staan er praktische aanbevelingen voor de directie in de waaier. Dit prachtig uitgevoerde product van Uitgeverij Quirijn is geschreven door Ivo Mijland. Een absolute aanrader voor iedereen die vanuit eigen passie voor het onderwijs, leerlingen wil uitdagen passief leren om te zetten in leren met passie. (ISBN: ) Ritske van der Veen, directeur VOS/ABB, en Bert-Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs, schrijven beurtelings een column: De beste basis voor de toekomst De eerste hoofdlijnen van een mogelijk regeerakkoord tussen PvdA en VVD zijn bekend. VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) stuurden in de aanloop naar de onderhandelingen een brief naar de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos, om aandacht te vragen voor de positie van het openbaar onderwijs. De nieuwe regering heeft volgens ons de opdracht om naast leeropbrengsten ook de Maatschappelijke taak van het onderwijs te waarborgen. De VOO heeft er daarom voor gepleit om de sociale verantwoordelijkheid van scholen concreter vorm te geven, waarbij recht moet worden gedaan aan de principiële gelijkwaardigheid van elk kind. In dat kader hebben wij hen gewezen op de grote waarde van het pluriforme karakter van het openbaar onderwijs, dat van nature aanwezig is en nauw aansluit bij liberale, socialistische en humanistische waarden. Veel schoolbesturen van nieuwe scholen, door bevolkingskrimp gefuseerde scholen en samenwerkingsscholen zien zich voor een denominatief dilemma geplaatst. De wettelijk verplichte keuze tussen openbaar of bijzonder leidt tot lastige organisatorische en bovenal tot principieel bezwaarlijke situaties. Zo komt het voor dat op basis van een indirecte meting een nieuwe katholieke school wordt gesticht in een omgeving waar nauwelijks een katholiek gezin woont, en ontstaan samenwerkingsscholen die gedwongen een algemeen-bijzondere denominatie aannemen of onder een nieuw bestuur moeten worden geplaatst. Aan ouders in de omgeving wordt in het geheel niet gevraagd of zij op bijvoorbeeld een katholieke of een openbare school zitten te wachten. De VOO pleit daarom voor de invoering van een tertium. Dat is een derde weg, naast het bestaande duale onderwijsbestel (openbaar en bijzonder), waarin scholen en besturen voortaan zonder de last van een verplichte denominatie invulling kunnen geven aan hun pedagogische en didactische principes. Daarin moeten wensen en opvattingen van de ouders een plaats krijgen, maar dient de overheid zich, net als voor het openbaar onderwijs geldt, te verzekeren van algemene toegankelijkheid voor leerlingen en leerkrachten. De VOO vindt dat gelijkwaardigheid en ontmoeting de beste basis bieden voor de Nederlandse samenleving. Met het tertium kunnen schoolbesturen in krimpsituaties bovendien echt oplossingen creëren die tegemoetkomen aan de verwachtingen van ouders en teams.net als de overheid vindt de VOO ook dat ouders een belangrijke rol hebben als educatieve partners van de school. Wij ijveren al sinds jaar en dag voor de versterking en formalisering van de rol van ouders. Voor veel schoolbesturen en scholen is het recht van ouders om de opvoeding en vorming van hun kinderen in schoolverband mede te bepalen, nog lang niet vanzelfsprekend. Te vaak wordt vergeten om de positie van ouders vanaf het eerste moment mee te nemen. Dat gebeurt op scholen, die soms hun deuren te lang gesloten houden, maar ook in wet-gevingstrajecten, met als recent voorbeeld het wetsvoorstel passend onderwijs. De nieuwe regering doet er daarom verstandig aan om de positie van ouders en de vertegenwoordigende organisaties te onder-steunen, zodat ouderbetrokkenheid op school daadwerkelijk kan worden versterkt. Dat komt de samen-werking tussen de professional en de ouder ten goede; elk vanuit een eigen rol, maar wel samen. Wiskunde verstript: Leerlingen die bang zijn voor wiskunde, kunnen hun angst overwinnen met een stripboek. Het eerste wiskundestripboek ter wereld met de titel Nummers in New York is samengesteld door illustrator Stephan Timmers, die ook stripboeken over andere schoolvakken heeft gemaakt. De wiskundestrip gaat over drie kinderen die in New York moeten zijn voor de jeugd-verenigde Naties. Ze krijgen via sms jes allerlei wiskundige opdrachtjes. Zo moeten ze op zoek naar een parabool, die ze vinden in de vorm van de Brooklyn Bridge. Het wiskundestripboek werd op 8 november in Utrecht gepresenteerd tijdens het symposium Strips op school.

10 Bekroond voor inzet mobieltjes: Het ICT -onderwijs op de openbare brede basisschool De Zevensprong in Almere is onlangs bekroond met een internationaliseringprijs van het Europees Platform. Het ging om het project Be smart with your phone, waarvoor de school de eigen mobieltjes van de kinderen inzet. Niet afpakken, maar omdenken en er iets positiefs mee doen, is het motto van directeur Yvonne Penne. De school heeft een eigen ICT - leerkracht: Eric Redegeld. Waarom zet u zo groot in op ICT-onderwijs? Penne: Wij willen ons graag profileren als ICT-school. Kinderen van nu groeien op met ICT en hebben al jong een mobiele telefoon op zak. In groep 7 hebben de meeste kinderen zelfs al smartphones. Wij willen daar iets mee doen, want die smartphones zijn er nu eenmaal. Niet dat onze leerlingen continu met de mobiel op schoot zitten: in principe leveren ze die in aan het begin van de dag. Maar soms mogen ze er iets mee opzoeken en in de lessen van Eric worden ze echt gebruikt, dat vinden ze prachtig. Redegeld: Veel kinderen krijgen de oude smartphone van hun ouders, als die een nieuwe kopen. Ouders vinden het fijn als hun kind bereikbaar is, maar realiseren zich niet altijd dat het kind daarmee ook meteen verbonden is met het internet en wat daarvan de gevaren zijn. Ik laat de kinderen zien dat een leuk meisje waarmee je aan het chatten bent, in het echt zomaar een oudere man met dubieuze bedoelingen kan zijn. Het wordt dan altijd muisstil in de klas. Maar zo begrijpen ze snel dat ze nooit een adres moeten geven, en moeten oppassen met afspraakjes met chatcontacten. Verder leer ik ze wat sterke wachtwoorden zijn, wat sluikreclame is en zo meer. Ze halen hier een diploma veilig internetten. Wat houdt het project Be smart with your phone in? Redegeld: Het is een project van etwinning.net. De kinderen gebruiken hun mobieltjes om contact te leggen met kinderen van een Poolse partnerschool. Ze stellen zich aan elkaar voor via een zelfgemaakt geluidsfragmentje, filmpje of webpagina, toegankelijk via een QR-code. Zo maken ze ook opdrachtjes voor elkaar. Ze spreken bijvoorbeeld een Engelse zin in, waarin een woord ontbreekt. Dat moeten de Poolse kinderen dan invullen. Wij gebruiken QR-codes trouwens ook in ons eigen lesmateriaal. Neem deze rekenopdracht: daar staat zo n code met zwart-witte blokjes in. Als een kind die code scant met zijn mobiel, krijgt hij een filmpje te zien waarin een andere leerling de som uitlegt. Er zijn zoveel mogelijk-heden. Dit jaar wil ik de kinderen filmpjes laten maken van hun woonbuurt, en misschien wil de gemeente die QR-codes wel op straattegels zetten, zodat iedereen die langsloopt de filmpjes kan bekijken. Penne: Zo doen we hier tegelijkertijd aan ICT, Engels én burgerschap. Dat de kinderen het leuk vinden, zien we aan de virtuele klas die we hebben ingericht: Max Class via Daar kunnen klasgenoten inloggen en chatten op een veilige manier, want ook de juf zit erbij. Het grappige is: na schooltijd zien we de virtuele klas meteen vollopen! Wat doen jullie aan de kernwaarden van het openbaar onderwijs? Penne: We zijn trots op alle kernwaarden en vooral op de eerste: Iedereen welkom. Op onze school zit een gemêleerd gezelschap, met kinderen uit veel verschillende culturen. Daar besteden we aandacht aan. We vertellen over elkaars feesten, laten de kinderen er PowerPoint-presentaties van maken, en bekijken er filmpjes van op onze digi-borden. We willen ook de ouders graag laten zien dat juist die mix van nationaliteiten zo leuk is, en dat hun kinderen hierdoor goed worden voorbereid op onze multiculturele samenleving.

11 Hoe zit het met de kwaliteit van jullie onderwijs? Penne: De laatste jaren hebben we zwaar ingezet op kwaliteit en het laatste inspectierapport was dan ook heel positief. Bovendien houdt de zorg voor onze leerlingen niet op bij de schooldeur. We zijn een brede school en werken samen met een buurthuis, waar veel activiteiten worden georganiseerd. Ook staat er op het schoolplein een Schatkist: een container vol spelmateriaal waar kinderen na schooltijd mee mogen spelen, onder begeleiding van een vrijwilliger. Waarom wilt u op deze plek gefotografeerd worden? Dit is ons ICT-lokaal, en deze leerlingen uit groep 7 en 8 laten zien dat ze hier graag zijn! Boek: Focus! Over sociale media als de grote afleider Pubers en sociale media, het is alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Altijd aan, altijd contact. Dat wás al een tijdje zo, maar de smartphone heeft het twitteren en facebooken alleen maar erger gemaakt. Geen moment meer offline, geen moment meer rust. Hoe leg je aan je kind uit dat nu even niet ook belangrijk is? Heeft het überhaupt nog zin het te proberen? Ja! Je wilt immers toch voorkomen dat het school-werk gaat lijden onder al die afleiding, met mogelijk zittenblijven tot gevolg. Maar hoe moet dat dan? Dit boek behandelt een actueel probleem dat steeds nijpender lijkt te worden, getuige het toenemend aantal vragen hierover op ouderavonden, forums en websites. Regels stellen werkt niet. Zeggen dat je kind zich anders moet gedragen ook niet. Je moet het slimmer doen! Namelijk door een gesprek op gang te brengen. Dat kan, mits je de juiste vragen stelt. Zó leer je je kind focussen. Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online en Mediaopvoeding.nl. Ze is gespecialiseerd in kinderen en media. Recensies: Eindelijk! Dé handleiding om met elkaar in gesprek te raken over sociale media. Verplichte kost voor elke ouder. (Marina van der Wal, schrijfster van 'Het enige echte eerlijke puberopvoedboek') Dit is een handzaam en bedachtzaam boek. Niet alleen voor ouders die kampen met een al te fervent internetgebruik van hun tieners. Maar voor ons allemaal! (Patti Valkenburg - Hoogleraar Jeugd en Media, Universiteit van Amsterdam) Door: Justine Pardoen, ISBN: , Aantal pagina's: 120, Prijs: De volgende ROOS E-ZINE komt uit op donderdag 17 januari 2013! Graag uiterlijk op woensdag 16 januari 17 uur materiaal aanleveren fijne feestdagen & een kleurig 2013!

12 HERMAN WEVERS, VANESSA BERENTSCHOT, HENK VELDHUIS, MARJON TER HAAR EN LAMMI WINK VAN HET BESTUURSBUREAU WENSEN U EEN HEEL FIJNE ONTSPANNEN KERSTVAKANTIE TOE EN EEN MOOI EN GEZOND 2013! De Blokstoeke

Bioritme van tieners: beter leren door later te beginnen

Bioritme van tieners: beter leren door later te beginnen MAgAZINE VOOR HET OPENBAAR ONDERWIJS Nummer 1, februari 2015 EXTRA! SPECIAL SCHOOL!WEEK 10 pagina s inspiratie De eindtoets vernieuwd. Beter of toch niet? De digitale plusklas, een slimme oplossing Bioritme

Nadere informatie

Flexibele schooltijden, effectiever onderwijs

Flexibele schooltijden, effectiever onderwijs MAGAZINE VOOR HET OPENBAAR ONDERWIJS Nummer 5, september 2014 Flexibele schooltijden, effectiever onderwijs Kernwaarden die staan als een huis Elke week een vragenrondje over seks NIEU W! bestel gratis

Nadere informatie

voor ouders, school en kinderopvang

voor ouders, school en kinderopvang Trainingen Cursussen Bijeenkomsten voor ouders, school en kinderopvang 20.000 deelnemers per jaar, Kwaliteit in uitvoering Al 30 jaar vertrouwd, Actueel en vernieuwend 2 Voor Onderwijs & Kinderopvang Ouders

Nadere informatie

Schoolgids 2014-2015

Schoolgids 2014-2015 Schoolgids 2014-2015 September 2014 1 Voorwoord Voor u ligt de schoolgids van de openbare basisschool 2 e Dalton. De schoolgids is bedoeld voor alle ouders maar vooral voor nieuwe ouders is deze gids,

Nadere informatie

JAARGANG 11 NUMMER 2 MEI 2009. Gaming geschikt als leermiddel. Het jaarverslag als pr-document. Onderwijshuisvesting verdient meer

JAARGANG 11 NUMMER 2 MEI 2009. Gaming geschikt als leermiddel. Het jaarverslag als pr-document. Onderwijshuisvesting verdient meer JAARGANG 11 NUMMER 2 MEI 2009 Gaming geschikt als leermiddel Het jaarverslag als pr-document Onderwijshuisvesting verdient meer Hoe haal je het beste uit iedere leerling? In iedere groep zitten leerlingen

Nadere informatie

Sociale media. op de basisschool. de leerkracht maakt het verschil. inspiratieboek. onder redactie van Remco Pijpers

Sociale media. op de basisschool. de leerkracht maakt het verschil. inspiratieboek. onder redactie van Remco Pijpers inspiratieboek Sociale media op de basisschool de leerkracht maakt het verschil inclusief Sociale media abc-poster met 52 lestips onder redactie van Remco Pijpers 2 3 4 inspiratieboek Sociale media op

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Goed worden en goed blijven Communicatie met ouders Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Over het informeren van ouders over de kwaliteit van de school en het betrekken

Nadere informatie

Jaargang 8 Nr. 28 Winter 2014-2015 GEDRAAG JE!

Jaargang 8 Nr. 28 Winter 2014-2015 GEDRAAG JE! ( ( impuls Jaargang 8 Nr. 28 Winter 2014-2015 GEDRAAG JE! CEES WEET RAAD Een nieuwe cao GEDRAGSSPECIALIST RIANNE KATHMANN Niet alles zomaar aannemen RAPPORT VAN DE ONDERWIJSRAAD Verslaafd aan een dealer

Nadere informatie

Schoolgids 2012-2013 Zo was het Zo is het

Schoolgids 2012-2013 Zo was het Zo is het Schoolgids 2012-2013 Sint op school 2011 Kerst 2011 Kerst 2011 Carnaval 2011 IJspret 2011 Schoolgids 2012-2013 van de St. Odradaschool School voor R.K. basisonderwijs St. Odradastraat 14 5335 LL Alem Telefoon:

Nadere informatie

VOOR IEDEREEN EEN PLEK

VOOR IEDEREEN EEN PLEK ( ( impuls Jaargang 7 Nr. 24 Zomer 2013 VOOR IEDEREEN EEN PLEK Collega in de schijnwerpers Schakelen tussen 4 scholen PASSEND ONDERWIJS Wat betekent dat voor de leerkracht? LB-leerkrachten Verschillen

Nadere informatie

# 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

# 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN vakblad voor het primair en speciaal onderwijs # 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN 1 Hoog tijd voor inhoud en praktische

Nadere informatie

Schoolgids. Christelijke Jenaplan basisschool de Regenboog te Assen

Schoolgids. Christelijke Jenaplan basisschool de Regenboog te Assen Schoolgids 2014 2015 Christelijke Jenaplan basisschool de Regenboog te Assen Inhoudsopgave Blz. ONDERWERP 3 Voorwoord 4 1. Onze school 4 1.1 Naam, adres en telefoonnummer 5 1.2 De identiteit van de school

Nadere informatie

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ken mijn kind... Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ouders willen altijd het beste voor hun kind! Het Kinderopvangfonds hecht aan de

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

School en ouders: gelijkwaardig!

School en ouders: gelijkwaardig! SCHOOL EN OMGEVING PO/VO School en ouders: gelijkwaardig! Over het vormgeven van ouderbetrokkenheid op scholen Een vervolg op de publicaties Aardig of gelijkwaardig (CPS 2011) en Van aardig naar gelijkwaardig

Nadere informatie

Mensenkinderen. Ouders en school

Mensenkinderen. Ouders en school Mensenkinderen t i j d s c h r i f t v o o r e n o v e r j e n a p l a n o n d e r w i j s Ouders en school p a r t i c i p a t i e e n b e t r o k k e n h e i d g e z a m e n l i j k e v e r a n t w o

Nadere informatie

onderwijs nieuwsbrief POOL Wij zijn POOL en stellen ons voor nieuwsbrief onderwijs inhoud doorstart project onderwijs in zelfstandig POOL

onderwijs nieuwsbrief POOL Wij zijn POOL en stellen ons voor nieuwsbrief onderwijs inhoud doorstart project onderwijs in zelfstandig POOL nieuwsbrief inhoud Voorstellen POOL 1 Eerste antwoorden voor jonge ouders 2 Altijd op de hoogte met de direct mail 2 Een klacht indienen helpt 3 Als een school vinden niet lukt 4 Nieuws voor gebruikers

Nadere informatie

Montessori School Venray

Montessori School Venray Montessori School Venray Sleutelbloem 22 t/m 28 5803 KH Venray Telefoon 0478-51 57 50 Email: info@montessorischoolvenray.nl Website: www.montessorischoolvenray.nl Nawoord... We zijn trots op onze school

Nadere informatie

Praktijkboek voor de verkeersouder

Praktijkboek voor de verkeersouder Praktijkboek voor de verkeersouder Het Praktijkboek voor de verkeersouder is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland in het kader van het project Verkeersouders. Het praktijkboek vormt samen met het startwerkplan

Nadere informatie

schoolgids 2014-2015

schoolgids 2014-2015 schoolgids 2014-2015 Waar elk kind wordt gezien! Instemming en vaststelling van deze schoolgids De Medezeggenschapsraad van de St.Corneliusschool heeft op 16 juni 2014 ingestemd met de tekst van deze schoolgids.

Nadere informatie

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015 In stijl DE DALTONSISTERS Stralen op de Koningin Wilhelminaschool LEIDERSCHAPSTIJLEN Open-deur-beleid heeft geen zin als je zelf gesloten blijft DOOR HET OOG VAN EEN OUDER

Nadere informatie

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9)

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Inleiding Dit is het Schoolmodel van de Steve JobsSchool: een volledige beschrijving van de uitgangspunten en inrichting van een school volgens

Nadere informatie

Schoolgids openbare basisschool De Schakel

Schoolgids openbare basisschool De Schakel Schoolgids openbare basisschool De Schakel Schooljaar 2013-2014 1 1.Voorwoord Geachte ouders, Het doet ons genoegen u een uitgave van de schoolgids te kunnen aanbieden. Scholen verschillen in sfeer, in

Nadere informatie

Schoolgids 2015-2016. Fuseren betekent verhuizen. 2 basisschool Laureyn

Schoolgids 2015-2016. Fuseren betekent verhuizen. 2 basisschool Laureyn Fuseren betekent verhuizen 2 basisschool Laureyn INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 7 1 Onze school... 9 1.1 Situering en naamgeving van onze school... 9 1.2 Contact... 9 1.3 Indeling van het schoolgebouw... 9

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

Gereformeerde Basisschool de Handpalm te Leens.

Gereformeerde Basisschool de Handpalm te Leens. Schoolgids van de Gereformeerde Basisschool de Handpalm te Leens. Een gereformeerde basisschool waar ieder kind zich mag ontwikkelen in de breedste zin van het Woord. De schoolnaam, DE HANDPALM, heeft

Nadere informatie

Schoolgids 2015-2016. OBS Mettegeupel

Schoolgids 2015-2016. OBS Mettegeupel Schoolgids 2015-2016 OBS Mettegeupel Inhoudsopgave Woord vooraf 4 1 Mettegeupel: openbare school 5 2 Stichting OOG 5 3 Waar onze school voor staat 6 4 Het team 7 5 Onze ouders 8 5.1 Communicatie met ouders

Nadere informatie

Interview met staatssecretaris Van Bijsterveldt

Interview met staatssecretaris Van Bijsterveldt CVOpen 3 Jaargang 10 April 2010 Interview met staatssecretaris Van Bijsterveldt Kennisreizen en passieshops inspireren medewerkers Accent Hoogleraar Van der Wolf: Ontzorg de school Pilot Vriendschapsscholen

Nadere informatie