Activiteitenrapport April 2016 september 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenrapport April 2016 september 2016"

Transcriptie

1 Activiteitenrapport April 2016 september 2016 auteur [dossiernaam] Groene Sporen contact 28 november 2016 Kortrijk 0. Situering Dit is het vijfde halfjaarlijkse activiteitenrapport van het strategisch project Groene Sporen, fase II. Dit project werd eind december 2013 door de Vlaamse Regering goedgekeurd als strategisch project ter uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. 1. Overkoepelende activiteiten 1 april september Projectcoördinatie Tussen begin juli en midden oktober was Isabelle Putseys met bevallingsverlof, Isabelle werd in die periode vervangen door Stefaan Verreu. 1.2 Overlegmomenten in het kader van de projectstructuur Het projectteam kwam in het vijfde semester meer dan wekelijks samen, hoofdzakelijk in het kader van concrete projecten of grensoverschrijdende samenwerkingen. Heel vaak waren op de projectteams dan ook externe partners aanwezig zoals gemeenten, Vlaamse agentschappen, Waalse en Franse partners en vond zowel plaats op locatie bij de partners in eigen vergaderzalen. Er werd een stand van zaken gegeven aan Ruimte Vlaanderen tijdens een overleg op 22/06 in Gent. Op 24 juni 2016 heeft het projectteam de stuurgroep Groene Sporen bijeen geroepen. Bedoeling was om alle partners van Groene Sporen samen te brengen met het oog op kennisuitwisseling, stand van zaken te geven, feedback te verzamelen op de aanpak van het projectteam en om nieuwe opportuniteiten aan te Groene Sporen Streekhuis Zuid-West-Vlaanderen Engelse Wandeling 2F4L 8500 Kortrijk tel fax Intercommunale Leiedal President Kennedypark Kortrijk tel fax Provincie Oost-Vlaanderen Woodrow Wilsonplein Gent tel

2 pagina 2 reiken. Er waren een 30-tal vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, Leiedal en Vlaamse agentschappen. Het verslag van de stuurgroep zit in bijlage van dit activiteitenrapport. Naast de projectteams namen de coördinatoren actief deel aan de complementaire acties van de Eurometropool (Summerschool Doornik eind augustus-begin september, ateliers Blauwe Ruimte op 22/03, conferentie "Le Fluvial en devenir"), Seine-Schelde/Rivierherstel (werkgroep bruggen 01/07), het traject omgeving op mensenmaat van de provincie West-Vlaanderen bij de gemeente Kuurne (slotmoment 09/09) en de conferentie groen-blauwe netwerken in een complexe omgeving op 14/ Grondverwerving Het projectteam Groene Sporen heeft geen nieuwe grondverwervingsdossiers voorbereid in het afgelopen semester. Het projectteam wacht het antwoord van Ruimte Vlaanderen af op de eerst ingediende dossiers. 1.4 Cartografie In het kader van het project VALYS wordt kartering ingezet als middel voor participatie. De bestaande digitale kaart (aka Leieparkkaart) is in zijn huidige vorm voornamelijk een middel voor co-creatie. De kaart zal uitgebreid worden naar Frankrijk, Wallonië en Oost-Vlaanderen. Het onderwerp van de kaart zal zich ook uitbreiden, van de grote waterweg naar het fijnmazige netwerk van beken. De uitbreiding naar beken zal de identiteit van de regio meer kenbaar gemaakt worden, gemeenschappelijke problematieken op beken, projecten, Het profiel van de Leievallei wordt in die zin uitgebreid. We gaan van een Leieparkkaart, naar een kaart die de blauwe aders in de hele vallei beoogt. De uitbreiding van de kaart is nodig om grensoverschrijdend te kunnen werken, om van elkaar te leren, om de aanpak op de bovenstroomse lopen te leren kennen en om verhalen te delen. Eigen aan de digitalisering is dat men met een query gemakkelijk alle natuurinrichtingen, aangelegen woonprojecten, waterwerken, kan lokaliseren om mogelijke win-win situaties te screenen. In het voorbije half jaar werd opgelijst welke handelingen nodig zullen zijn om de bestaande kaart aan bovenstaande ambities aan te passen: participatief, tweetalig, cross-scalair,.. Binnen het project VALYS zullen deze acties kunnen getest en gerealiseerd worden. 1.5 Website De website werd geüpdatet naar aanleiding van de Groene Sporen stuurgroep en de goedkeuring van het project VALYS. De update ging ook gepaard met het uitsturen van een nieuwsbrief.

3 pagina Klimaat Het projectteam werkte aanvankelijk aan een grensoverschrijdend Scheldeproject met Waalse en Franse partners om terreinacties (iswm met lokale partners) te realiseren in de Scheldevallei. De klemtoon van deze acties lag daarbij ook telkens op klimaatadaptatie. Door het afspringen van de onderhandelingen (de Waalse en Franse partners opteerden vooral voor de ontwikkeling van gebiedsvisies, minder op de uitvoering ervan), besloten de projectpartners om de realisatiegerichte acties te integreren in een aanvraag voor een interreg 2 zeeën project (specifieke doelstelling: klimaatadaptatie). Hiervoor werd een partnerschap samengesteld dat zich vooral richt op klimaatadaptief ontwikkelen van natuurinfrastructuur met als Vlaamse partners VMM, ANB, Provincie Oost-Vlaanderen, RLVA en Provincie West-Vlaanderen. 2. Activiteiten per deelas 2.1 Leievallei VALYS Op 7 juli 2016 heeft de Interreg-stuurgroep officiële goedkeuring gegeven aan het Interreg-project VALYS. Zoals aangegeven in het vorige activiteitenrapport heeft het projectteam Groene Sporen er over gewaakt dat het project zowel inhoudelijk (integratie van Vlaspark Kuurne, Spijkerland Harelbeke, Brielmeersen Deinze, Barakkenpark Menen, Kleine Bergelen Wevelgem, Heulebeek Kortrijk, Geluwebeek Wervik-Menen en Gaverbeek Waregem) als qua partnerschap (drie projectleiders opgenomen) volledig aansluit bij het strategisch project Groene Sporen. Op die manier geeft het project VALYS maximaal uitvoering aan het strategisch project Groene Sporen. Het budget van het project bedraagt in totaal ,51 euro. Partnerschap: Provinciebestuur West-Vlaanderen (projectleider), Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal en Stad Kortrijk, Gemeente Kuurne, Stad Menen, Stad Wervik, Gemeente Wevelgem en Stad Harelbeke + Métropole Européenne de Lille aan Franse kant en de stad Comines- Warneton aan Waalse kant. Het projectteam Groene Sporen heeft de start van het project VALYS aangewend om Groene Sporen in de verf te zetten. Zoals al vaak aangehaald is communicatie rond Groene Sporen niet eenvoudig gezien het om een vrij algemene thematiek gaat die moeilijk te vatten is in een duidelijke boodschap. Daarom heeft het projectteam rekening gehouden met verschillende lessons learned uit vorige Groene Sporen initiatieven (zoals de Groene Sporen dag): - Communicatie laten vertrekken vanuit een concrete Groene Sporen realisatie die als heel tastbare illustratie geldt voor het project. Op die manier kan het grotere plaatje van Groene Sporen geschetst worden - Aangaan van partnerschap met lokale én nationale partners, zowel publiek als privaat.

4 pagina 4 - Duidelijke keuzes maken wat betreft doelgroep van de communicatie - Toepassen van innovatieve methodieken om de dialoog met de burger aan te gaan over een complexe materie Om rekening te houden met deze aandachtspunten heeft het projectteam het evenement grondig voorbereid met veel overleg met partners en met begeleiding door externe dienstverleners voor wat betreft de communicatiestrategie. Als locatie werd de nieuw ingerichte Markebeek gekozen in Marke, een perfecte illustratie van wat het groenblauwe netwerk kan betekenen in de praktijk. Om te differentiëren naar doelgroep werd er voor gekozen om het evenement in twee delen op te splitsen, enerzijds een conferentie voor de partners met een uitgebreide toelichting over het project en anderzijds een evenement voor een zo groot mogelijk publiek. Qua timing werd aansluiting gezocht bij de week van het bos omdat op die manier de communicatie nog beter ondersteund werd. Beide evenementen werden druk bijgewoond met een 60-tal aanwezigen op het conferentiegedeelte (7 oktober 2016) en een 600-tal aanwezigen voor het publieksgedeelte (9 oktober 2016). Op beide evenementen werd ook participatie georganiseerd onder begeleiding van een communicatiebureau. Groene Sporen werd telkens in de kijker gezet en het project VALYS werd gekaderd als uitvoering van Groene Sporen Gaverbeek In het voorbije half jaar werd op zoek gegaan naar de verschillende actoren die kunnen meewerken aan de Gaverbeekvisie. Met de opmaak van een draft tekst van de doelstelling werd gepolst naar het gemeenschappelijke ambitieniveau. We moeten zeggen zoals het is; niet iedereen vertrouwt in de voorspellingen die gedaan worden met betrekking tot klimaatverandering. Het was dan ook vaak van belang het thema aan te brengen, te argumenteren en te discussiëren om de neuzen in dezelfde richting te plaatsen. Overlegmomenten met het projectteam Groene Sporen:

5 pagina 5 o Stad Waregem: schepen RO en ambtenaren RO, groen, openbare werken, VMM (25 september 2015, waregem) o Stad Waregem: schepen RO, schepen landbouw, ambtenaren ( 18 april 2016, waregem) o Stad Harelbeke: schepen groen, ambtenaar groen (30 juni 2016, harelbeke) o Gemeente Deerlijk: burgemeester, schepen RO, ambtenaar RO (6 juli 2016, deerlijk) o Gemeente Zulte: via provincie O-Vl o Waterbeheerders: bekkenwerking, VMM, provincie water (20 juni 2016, Ieper) o Boerenbond: in te plannen dec Project Brielmeersen In juni 2016 keurden de deputatie, provincieraad en het college van burgemeester en schepenen van Deinze de samenwerkingsovereenkomst voor het opmaken van een masterplan (met daaraan gekoppeld een voorstel voor procesbegeleiding voor uitvoeringsfase) goed voor de site Brielmeersen. Deze samenwerkingsovereenkomst werd onderhandeld door het projectteam groene sporen. Doel is een geïntegreerde, duurzame visie voor het volledige projectgebied te ontwikkelen waarin niet enkel de sportrecreatieve functie van het gebied centraal zal staan, maar waarin de recreatieve ontsluiting en natuurverbinding van en naar het stadscentrum opgenomen zijn. Voorafgaand aan de ondertekening trok het projectteam hiervoor een stageopdracht aan om ontwerpend onderzoek te doen die deze visie verbeeldt. Het resultaat hiervan is ook voorgesteld op de stuurgroep. Op 1 september is het project (waarin participatieve input ingeschreven werd) effectief van start gegaan met in totaal een budget van en een personeelsinzet van in totaal 1 FTE. 2.2 Scheldevallei Interreg Zoals aangegeven in vorige activiteitenrapporten wil het projectteam Groene Sporen de continuïteit verzekeren van de samenwerking in de Scheldevallei, geïnitieerd door het project DOSTRADE ( ). Het projectteam heeft in dit kader erg veel pogingen gedaan om een nieuw grensoverschrijdend project op te zetten en heeft de afgelopen twee jaar erg veel overleg gepleegd met Waalse en Franse partners. Een geïntegreerd gebiedsgericht project voor de Scheldevallei bleek uiteindelijk niet haalbaar, een eerste poging (REVEILLE) werd niet goedgekeurd door Interreg, een tweede poging leidde na vele onderhandelingen door het projectteam Groene Sporen, niet tot een voldoende geïntegreerd project met evenwichtig partnerschap aan beide kanten van de grens. Eén specifieke actie uit DOSTRADE, namelijk de erkenning van de vallei van de Bovenschelde tot UNESCO Man and Biosphere regio, heeft onder impuls van het projectteam Groene Sporen wel navolging gekregen. Zo werd een summerschool van de Eurometropool deels gewijd aan dit concept en stapte Leiedal in een Interreg-project UNESCAUT. Doel van het project is om elementen voor het indienen van het aanvraagdossier voor de oprichting van een grensoverschrijdend Biosfeer Reservaat voor de Vallei van de

6 pagina 6 Bovenschelde verder aan te vullen. Het partnerschap bestaat uit Contrat de rivière Escaut-Lys (projectleider), Syndicat Mixte du SAGE de l'escaut, Leiedal en de Vlaams Milieu Maatschappij. Het project heeft een budget van euro. Verder werd in 1.7 reeds omschreven dat in de Scheldevallei een interreg 2-zeeën-project werd opgezet rond klimaatadaptatie Maarkebeek De verkenningsfase in de Maarkebeek is afgerond. In de tweede fase, de ontwerpfase, wordt gewerkt aan een de gebiedsvisie die de plannen concreter uitwerkt. In deze fase wordt naast een globale ruimtelijke visie voor de volledige vallei ook concreter nagedacht worden over de invulling en inrichting van een zestal deelgebieden: de kern Maarke-Kerkem met de geplande gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG s) Borgt- en Romansmolen; het bedrijventerrein Meersbloem en monding Maarkebeek; signaalgebied Schapendries en omgeving; signaalgebied Nonnemolen en omgeving; omgeving van Ladeuzemolen; de kern van Schorisse met het mogelijks gepland GOG Kasteelmolen. In de maand juni vonden 2 Maarkebeeksessies plaats. De focus lag op het bedrijventerrein Meersbloem/monding Maarkebeek en de deelzone Schapendries (gebied tussen N8 N60 en Schapendries). De betrokken bedrijven, omwonenden, eigenaars en gebruikers gaven input die tijdens de zomer en het najaar door het ontwerpteam in de gebiedsvisie verder werd/ wordt uitgewerkt. Het projectteam ondersteunde dit proces vanuit de klemtoon op robuuste natuurverbinding en waterbuffering, mits aandacht voor integratie met andere functies. Daarnaast worden ondertussen verschillende quickwins getraceerd waar er (nog voor de noodzakelijke opmaak van een RUP) aan natuurversterking en/of verbinding kan gedaan worden (met extra aandacht voor klimaatadaptatie). Deze acties werden ingediend in het interreg 2 zeeën-preproject CAT (climat adaptation tools). Hiervoor werd een gebiedsgericht partnerschap samengesteld met als Vlaamse partners VMM, ANB, Provincie Oost-Vlaanderen, RLVA. Ook de provincie West-Vlaanderen is partners want dit project zal zich niet beperken tot inrichtingen in de Maarkebeekvallei alleen. Ook andere inrichtingen in de Vlaamse Bovenscheldevallei worden aangepakt (zo werken de Provincie West-Vlaanderen en ANB aan natuurinrichting aan de Spierebeek). De preprojectfiche voor het project CAT werd opgesteld en grensoverschrijdend afgestemd door het projectteam. (zie voor CAT ook 1.7) Site Ruien Om een vollediger beeld te krijgen op de milieugebruiksruimte op de site Ruien werd door de provincie Oost-Vlaanderen besloten over te gaan tot het uitvoeren van een plan-mer op 4 uiteenlopende ruimtelijke scenario s. Op deze manier wordt eerst in kaart gebracht wat de ecologische draagkracht is van de site (voor 10 MER-disciplines), vooraleer gewerkt wordt naar een definitief scenario (dat opnieuw onderworpen zal worden aan een MER-scan). De output van deze studie zal als afbakening fungeren voor verder studies (economische haalbaarheid, ruimtelijk economisch onderzoek en participatief traject). Op deze atypische methodiek werd aangedrongen door het projectteam omdat een economische ontwikkeling niet onwenselijk is, maar prioritair aangepast moet worden aan de ecologische draagkracht

7 pagina 7 van de site. In elk van de voorgestelde scenario s wordt nu al minimaal 10 ha aan permanente natuurinrichting geïntegreerd. Tot slot dient opgemerkt dat klimaat niet als afzonderlijke discipline wordt onderworpen in de plan-mer-studie, maar dat het thema bij iedere discipline afzonderlijk behandeld zal worden, het klimaatadaptief ontwikkelen van de site is immers door zowel de gemeente, de eigenaar als de provincie onderschreven als een doelstelling voor het terrein. 2.3 Kanaal Bossuit-Kortrijk De Kanaalzone Bossuit-Kortrijk, met een verbinding naar De Gavers, is geselecteerd als één van de prioritaire gebiedsprogramma s voor de Provincie West-Vlaanderen. Dat betekent dat verder geïnvesteerd wordt om de toekomstvisie voor het Kanaal tot uitvoering te brengen via volgende acties: - Versterken belevingswaarde Gavers kanaal Transfo via de realisatie van veilige recreatieve verbinding tussen Gavers en Transfo en langsheen kanaal, realisatie van openruimtekamers met nadruk op landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten (groene corridors, boerenlandschap, vista s, ); programma opzetten rond avontuurlijk sporten en recreëren) - Opwaardering van natuurcomplex Banhoutbos Kwadestraat, Vaarttaluds, Orveytbos Mortagnebos - Kanaaldorp Knokke - Lettenhofpark als groene voet - Kanaaldorp Bossuit kasteelpark als groene voet - Kanaalbrede acties: soortenbescherming / beheer / communicatie en animatie / Binnen de gebiedsgerichte werking van het Provinciebestuur West-Vlaanderen is Tim Denutte aangesteld als programmaverantwoordelijke voor het gebiedsprogramma, in de zomer van 2016 werd hij vervangen door Silvie Vanhoutteghem. Hij volgt dan ook alle ontwikkelingen op die met bovenstaande acties te maken hebben en staat dagelijks in contact met het projectteam Groene Sporen. Stand van zaken: - RUP Gavers o Het voorontwerp provinciaal RUP werd op 23 juni voorlopig vastgesteld door de provincieraad. Het RUP kadert binnen een ruimer traject dat is gestart met de opmaak van een geïntegreerde gebiedsvisie en nu wordt stap voor stap tot uitvoering gebracht, o.a. via dit provinciaal RUP en bijhorende inrichtingsnota met de vooropgestelde maatregelen en timing. o Het RUP Gavers kreeg van het VRP de Vlaamse Planningsprijs 2016 omwille van zijn ambtelijk activisme en grote professionaliteit. De jury loofde de aanpak om te vertrekken van het provinciaal domein als kern van het gebied en omwille van het gebruik van de gepaste juridische kaders (koppeling van inrichtingsnota aan het RUP ikv het nieuwe landinrichtingsdecreet) om doortastend de leidende rol van de provincie waar te maken. - Procesnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk Het complex project bereidt zich voor om de startbeslissing aan te vragen bij Vlaanderen. Recent (zomer 2016) werd het studiebureau Sweco aangesteld dat zowel het onderzoek als de regie van

8 pagina 8 het complex project in handen neemt. Sweco bereidt de procesnota voor die zal leiden tot de startbeslissing. Op 28 oktober 2016 werd het stakeholdersoverleg nogmaals samengeroepen om de inhoud van de procesnota te bespreken, ditmaal zonder de betrokken steden en gemeenten. De steden werden voorafgaandelijk afzonderlijk geraadpleegd. Aanvullingen op de procesnota werden vanuit Groene Sporen als volgt geformuleerd: o rekening te houden met de recreatieve en functionele fietsverbindingen zoals gestipuleerd in de gebiedsvisie Kanaal Bossuit-Kortrijk o rekening te houden met natuurtechnische milieubouw voor de aanleg van nieuwe oevers o rekening te houden met de vispopulaties op het kanaal (vismigratieknelpunten, etc ) o rekening te houden met het open ruimte gebied Esser en het Kanaalbos o rekening te houden met de effecten op bekenstelsels bij het verleggen/vernieuwen van syphons dit in alle vier van de voorliggende scenario s. Basisinventarisatie werd voor de derde keer opgevraagd: voor bovenstaande elementen werd vanuit Groene Sporen nogmaals verwezen naar de studie Gelijktijdige Landschappen, de gebiedsvisie Kanaal, de fietsroutenetwerken, het open ruimte-gebied Esser en de aanwezigheid van het Kanaalbos. Ook levert GS haar eigen basisscreening door die bestaan uit kaarten mbt planningscontext: afbakening stedelijk gebied, structuurplannen, BPA s, RUP s, projecten (woonprojecten, bedrijventerreinen, ), signaalgebieden, VEN, IVON, Voorts wordt een opsplitsing gemaakt in overlegfora. De stuurgroep bevat enkel de rechtstreeks betrokken actoren (W&Z, steden en gemeenten), daarnaast is er een ambtelijk overleg voorzien waarin Groene Sporen wordt uitgenodigd. De vraag werd gesteld om ook aanwezig te zijn in de stuurgroep te mogen aanwezig zijn. Het antwoord luidde dat alle onderdelen steeds in het ambtelijk overleg zullen worden voorbereid en er daardoor geen nood is om in beide fora aanwezig te zijn. Timing: procesnota wordt in januari ingediend, volgende stuurgroep op 20 december De aangepast procesnota wordt eind november doorgestuurd naar de groep van het ambtelijk overleg. Opmerkingen kunnen nog doorgegeven worden in de eerste week van december ter voorbereiding van de stuurgroep. 2.4 Heulebeek Het project Heerlijke Heulebeek omvat de inrichting van de beekvallei binnen de gemeenten Wevelgem (Moorsele en Gullegem), Kortrijk (Heule) en Kuurne. De gebiedsvisie is uitgewerkt in een structuurschets met een overzicht van maatregelen en acties. De waterloopbeheerder van de Heulebeek is afdeling operationeel waterbeheer van de Vlaamse milieumaatschappij. Er zijn drie concrete acties in uitvoering van de gebiedsvisie waar het projectteam Groene Sporen een trekkende rol speelt om tot realisaties op het terrein te komen. Alle drie de projecten zijn ook opgenomen in het Interreg-project VALYS, waardoor ze alle drie in dialoog met de bevolking zullen tot stand komen.

9 pagina 9 1. Het projectteam Groene Sporen heeft een overleg georganiseerd met alle betrokken stadsdiensten. De stad Kortrijk zal een verfijning doen van de gebiedsvisie heerlijke Heulebeek voor de beekvallei tussen de Warandestraat en de Watermolen. Groene Sporen wordt opgenomen in de stuurgroep van deze opdracht, zowel voor het inhoudelijk luik als voor de participatie. Het plan wordt nog deze legislatuur omgezet in concrete realisaties. 2. Het project "Kleine Bergelen' in Wevelgem zit nog in planningsfase, participatie en inrichting worden binnen het project VALYS opgenomen. 3. De gemeente Kuurne heeft de gebiedsvisie al verfijnd via het masterplan "Vlaspark', maar om met concrete inrichting te kunnen starten werd nog een deelopdracht besteld bij Delva architecten. Op die manier wordt een detailontwerp gemaakt voor de gronden die al eigendom zijn van de gemeente. Uitvoering van deze eerste terreinacties is voorzien in Via Groene Sporen is een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt tussen de gemeente Kuurne en het Provinciebestuur West-Vlaanderen, op die manier worden de kosten voor het detailontwerp gedeeld tussen de gemeente en de provincie. 3. Complementaire acties opgevolgd door projectteam - Het agentschap Eurometropool heeft sinds het voorjaar 2016 het bureau van Paola Vigano aangesteld om de visie Blauwe Ruimte mee helpen uit te bouwen en de bewustwording rond water te doen groeien in de hoofden van de bevolking. Hiervoor zal gedurende drie jaar elk jaar gewerkt worden aan een specifiek thema (de corridors, het capillaire net, het grondwater). Per jaar worden er door het studiebureau summer schools georganiseerd. - Bert Kestelyn ondersteunde het traject omgeving op mensenmaat van de provincie west-vlaanderen in de gemeente Kuurne. Deze oefening deed uitspraken over het Vlaspark in Kuurne. - Bissegemse meersen: Natuurpunt Kortrijk heeft ongeveer 2 hectare grond aangekocht vlak langs de Leie in Bissegem. Omdat dit project een duidelijke versterking betekent van het groen-blauwe netwerk in de regio heeft het Groene Sporen dit project opgepikt en gezorgd dat er een ontwerp werd gemaakt voor deze site (betaald door het Provinciebestuur West-Vlaanderen). 4. Bijlagen - Verslag en presentatie stuurgroep - Projectfiche UNESCAUT - Projectfiche CAT

Van visie naar uitvoering

Van visie naar uitvoering Van visie naar uitvoering in beekvalleien, Deinze 24 juni 2016 Isabelle Putseys, Stefaan Verreu Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Beekvalleien maken deel

Nadere informatie

Focus Groene Sporen fase II

Focus Groene Sporen fase II Agenda 14h30: Welkom (gedeputeerde Guido Decorte) 14h45: Stand van zaken strategisch project Groene Sporen (Bert Kestelyn) 15h15: Masterplan Deinze (Ward Deschildre) 15h40: Gebiedsvisies: van visie naar

Nadere informatie

Jaarrapport April 2016 maart 2017

Jaarrapport April 2016 maart 2017 Jaarrapport April 2016 maart 2017 auteur [dossiernaam] Groene Sporen bert.kestelyn@west-vlaanderen.be veerle.cox@leiedal.be ward.deschildre@oost-vlaanderen.be contact 16 mei 2017 Kortrijk 0. Situering

Nadere informatie

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei 2017 1 Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen 2 Situering provinciaal domein De Gavers Situering provinciaal domein

Nadere informatie

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Groene Sporen Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Waarom Groene Sporen? Zuid-West-Vlaanderen wordt geconfronteerd met een aantal ruimtelijke uitdagingen die in de komende

Nadere informatie

Krachtlijnen en aanpak

Krachtlijnen en aanpak Agenda 14h00: verwelkoming en opzet van groene sporen II (gedeputeerde Guido Decorte) 14h10: Voorstelling van selectie GS-projecten (projectteam Groene Sporen) 15h00: inhoudelijke toelichtingen ü 15h00-15h30:

Nadere informatie

TOELICHTING PROJECT HEERLIJKE HEULEBEEK. Stefaan Verreu - Leiedal GTO Heulebeek, 26 januari 2017

TOELICHTING PROJECT HEERLIJKE HEULEBEEK. Stefaan Verreu - Leiedal GTO Heulebeek, 26 januari 2017 TOELICHTING PROJECT HEERLIJKE HEULEBEEK Stefaan Verreu - Leiedal GTO Heulebeek, 26 januari 2017 2005: Opgave Heulebeek als groene corridor binnen een verstedelijkte regio Kortrijk Intercommunale Leiedal

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie. Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij

Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie. Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij Naar een klimaatbestendige vallei met de Gaverbeekvisie Intercommunale Leiedal en Vlaamse Milieumaatschappij 1 GAVERBEEKVISIE GTO Naar een veerkrachtige Gaverbeekvallei Intercommunale Leiedal, 23 april

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser Toelichting Ontwerp Infovergadering 8 september 2016 Evelyne Vercauteren Wouter Billiet Inhoud Situering plan A. Provinciaal ruimtelijk

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied INDUSTRIEGEBIED HEULEBEEK - PIJPLAP WEVELGEM

Ontwerp startbeslissing signaalgebied INDUSTRIEGEBIED HEULEBEEK - PIJPLAP WEVELGEM Ontwerp startbeslissing signaalgebied INDUSTRIEGEBIED HEULEBEEK - PIJPLAP WEVELGEM STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 9/05/2014 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied

Nadere informatie

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Masterplan De basis van het Health Sciences Campus project is het masterplan van het ontwerpteam AWG uitgevoerd

Nadere informatie

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Stedelijk Wonen. Daarmee wil de Stad stedenbouwkundige problemen

Nadere informatie

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds PLANNEN VAN AANPAK dinsdag 19 januari 2016 AANLEIDING Samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt (8 december 2014) Drie projectgebieden ter compensatie van LAR-Zuid Groenfonds Relatie tussen de plannen van

Nadere informatie

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimte project Moervaartvallei. met alle betrokkenen werk maken van een breed open ruimte project voor de Moervaartvallei.

Nadere informatie

Naar een riviercontract in het stroomgebied van de Kerkebeek

Naar een riviercontract in het stroomgebied van de Kerkebeek Naar een riviercontract in het stroomgebied van de Kerkebeek Voorzitter: Sven Verbeke VMM Facilitator: Eva Verstraete VLM & Raf Huylebroeck VMM Stuurgroepvergadering 2, 13/05/2016, Kasteel Tillegem Programma

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 april 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Nota Ruimte. Ontwerp Nota Ruimte. Goedkeuring.

Nadere informatie

Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden

Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven AFBAKENING GEBIEDEN NATUURLIJKE EN AGRARISCHE STRUCTUUR REGIO HASPENGOUW - VOEREN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven startvergadering 31 maart 2015 1 agenda startvergadering kennismaking

Nadere informatie

Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek

Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek Provinciale Dienst Ruimtelijke Planning & Dienst Waterlopen Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek Inhoud 1. Projectorganisatie... 4 1.1.

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Wonen. Hoe kan Leiedal bijdragen aan een toekomstgericht wonen?

Wonen. Hoe kan Leiedal bijdragen aan een toekomstgericht wonen? Wonen Hoe kan Leiedal bijdragen aan een toekomstgericht wonen? 1. Beleidsondersteuning tav lokale besturen 2. Woonprojecten begeleiden en realiseren 3. Regionaal netwerk initieert en stimuleert 1. Beleidsondersteuning

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. januari 2018, procesnota, fase startnota

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. januari 2018, procesnota, fase startnota Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid januari 2018, procesnota, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24

Nadere informatie

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Groen. Dit RUP wil de bestaande groengebieden

Nadere informatie

Geïntegreerde gebiedsvisie voor het kanaal Bossuit-Kortrijk dienst Ruimtelijke Planning- Gebiedsvisie kanaal Bossuit-Kortrijk 1

Geïntegreerde gebiedsvisie voor het kanaal Bossuit-Kortrijk dienst Ruimtelijke Planning- Gebiedsvisie kanaal Bossuit-Kortrijk 1 Geïntegreerde gebiedsvisie voor het kanaal Bossuit-Kortrijk 12-4-2011 dienst Ruimtelijke Planning- Gebiedsvisie kanaal Bossuit-Kortrijk 1 Visie Hoe? definiëren van een ROL VOOR HET KANAAL Drie thema s

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota Stad harelbeke RUP MOLENeiland juli 2018, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zonevreemd jeugdverblijf De Horizon Gemeente Bredene Procesnota 2.0 algplanid: rup_30000_213_00146_00001 maart 2018 dienst ruimtelijke planning. tel 050 40 35 33.

Nadere informatie

Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009

Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009 Project Oude Dokken - een nieuwe thuishaven Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009 Project Oude Dokken - klankbordgroep 1 Klankbordgroep 21 maart 2009 Verloop van de dag - Kennismaking - Verwelkoming

Nadere informatie

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Dit ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) bestaat uit de volgende niet te scheiden

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie 3e Directie Dienst 33 Ruimtelijke ordening en Stedenbouw aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Besluit van de Deputatie Alexander Vercamer, Marc De Buck, Peter Hertog, Jozef Dauwe, Eddy Couckuyt,

Nadere informatie

Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen

Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP 167 Stedelijk Wonen. Met dit RUP wil

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1403169 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Personeelsbehoefte Opmaak inventaris in het kader van de projecten "Ruien" en "Groene

Nadere informatie

PROCESNOTA. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. PRUP Galloo - Ropswalle Gemeente Menen 1.0 (21/06/2018) algplanid: RUP_30000_213_00161_00001

PROCESNOTA. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. PRUP Galloo - Ropswalle Gemeente Menen 1.0 (21/06/2018) algplanid: RUP_30000_213_00161_00001 PROCESNOTA 1.0 (21/06/2018) Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan PRUP Galloo - Ropswalle Gemeente Menen algplanid: RUP_30000_213_00161_00001 juni 2018 Colofon dienst ruimtelijke planning Koning Leopold

Nadere informatie

Pilootgebied Kerkebeek

Pilootgebied Kerkebeek Pilootgebied Kerkebeek Via participatie naar een gedragen riviercontract Sven Verbeke, SGverg. 25/3 Overzicht Aanleiding en doelstelling Participatie Stappenplan Kerkebeek 2 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning vergadering van 14 juli 2016 aanwezig Briers Jan, gouverneur-voorzitter Vercamer Alexander Versnick Geert Hertog Peter Dauwe Jozef Couckuyt Eddy leden Besluit

Nadere informatie

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE ONTWERP GRS Bindend deel Identificatienummer : 104792414/kja Datum Status/beschrijving revisie Paraaf 21.05.2007 Voorontwerp GRS 2007 jpa 20.03.2008 Ontwerp

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA. april 2019, definitief vastgeteld

Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA. april 2019, definitief vastgeteld Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA april 2019, definitief vastgeteld Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32

Nadere informatie

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI Wouter Pattyn SYMPOSIUM DEMERVALLEI PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI drv afdeling Gebieden en Projecten Jana Van Hoyweghen Gerard Stalenhoef www.ruimtevlaanderen.be departement Ruimte

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP eiland. maart 2018, procesnota, fase scopingnota

Stad harelbeke RUP eiland. maart 2018, procesnota, fase scopingnota Stad harelbeke RUP eiland maart 2018, procesnota, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 - fax

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP eiland. november 2017, procesnota, fase startnota

Stad harelbeke RUP eiland. november 2017, procesnota, fase startnota Stad harelbeke RUP eiland november 2017, procesnota, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 -

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld 1. Opzet De voorliggende procesnota wordt opgemaakt in kader van de opmaak van het RUP Natuurgebied Zuid. Deze procesnota

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Samenkomst

Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Samenkomst Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk Samenkomst 13.12.2011 Inhoud 1. Opzet van de studie 2. Visie en ontwikkelingsstrategie 3. Kanaalpark: plaats voor mens, natuur, economie

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

VR DOC.1571/2

VR DOC.1571/2 VR 2018 2112 DOC.1571/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de inrichtingsnota Kwetshage Meetkerkse Moeren DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting,

Nadere informatie

Gecoro en Minaraad De Ham Wetteren. Voorstelling Gebiedsvisie

Gecoro en Minaraad De Ham Wetteren. Voorstelling Gebiedsvisie Gecoro en Minaraad 02.03.2009 De Ham Wetteren Voorstelling Gebiedsvisie gemeente WETTEREN INHOUD 1. Situering opdracht - uitgangssituatie 2. Inrichtingsvisie 3. Verder verloop uitwerken visie 2 INHOUD

Nadere informatie

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. juni 2018, procesnota, fase scopingnota

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. juni 2018, procesnota, fase scopingnota Stad WAREGEM RUP WINDHOEK juni 2018, procesnota, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be

Nadere informatie

Plenaire vergadering RUP Harelbeke Bavikhove dorp West voorontwerp

Plenaire vergadering RUP Harelbeke Bavikhove dorp West voorontwerp Vergaderingsverslag dossier 20180607-u-HAR- verslag plenaire vergadering bestand Stad Harelbeke plaats 01/06/2018 Datum Plenaire vergadering RUP Harelbeke Bavikhove dorp West voorontwerp Overeenkomstig

Nadere informatie

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56

Nadere informatie

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Participatiestrategie Doelstellingen Een gedragen netwerk creëren Doelgroepen Gemeentebesturen Buurprovincies Vlaams Gewest (verschillende

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kasteelpark de Merode Procesnota 1

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kasteelpark de Merode Procesnota 1 Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kasteelpark de Merode Procesnota 1 Procesnota 1 van 9 2 van 9 Procesnota 1 Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kasteelpark de Merode De doelstelling van het plan

Nadere informatie

Ruimtelijk uitvoeringsplan Groenas 4 - Bovenschelde Concept-RUP. Infomoment 9 januari Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

Ruimtelijk uitvoeringsplan Groenas 4 - Bovenschelde Concept-RUP. Infomoment 9 januari Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Ruimtelijk uitvoeringsplan Groenas 4 - Bovenschelde Concept-RUP Infomoment 9 januari 2014 Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Verloop van de avond Algemene toelichting groenassen en RUP

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer Programma Water- Land- Schap Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer in Vlaanderen Water-land-schap Landinrichting om klimaatrobuust te kunnen boeren Landinrichting om een klimaatbestendig Vlaanderen

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSMOLENWIJK BRUGGE

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSMOLENWIJK BRUGGE Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSMOLENWIJK BRUGGE STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 9/05/2014 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota ZELZATE RUP EUROHAL 01.06.2018 WWW.VENECO.BE I. COLOFON Dit document is een publicatie van Gemeentebestuur Zelzate Grote Markt 1 9060 Zelzate Planid: RUP_43018_214_00006_00001 Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS Advies 2019-08 / 28.06.2019 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Opzet project Kluisbos... 3 3 Enkele bedenkingen / aandachtspunten... 4 3.1 Procesaanpak

Nadere informatie

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. november 2018 procesnota

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. november 2018 procesnota Stad WAREGEM RUP WINDHOEK november 2018 procesnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be Ontwerper

Nadere informatie

gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota

gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16

Nadere informatie

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Startvergadering 27 maart 2013 1 Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Agenda Kennismaking

Nadere informatie

PROCESNOTA 1.0 (26/04/2018)

PROCESNOTA 1.0 (26/04/2018) PROCESNOTA 1.0 (26/04/2018) Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Prup Reigersburg Gemeente Ieper algplanid: RUP_30000_213_00116_00002 april 2018 Colofon dienst ruimtelijke planning Koning Leopold III

Nadere informatie

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 Peter Cabus Kabinet Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Inhoud 1. Visienota Vlaamse regering:

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem)

Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem) Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem) Participatie- en infomoment 9 oktober 2017 Toelichting i.k.v. raadpleging start- en procesnota Algemeen - toelichting omtrent de plannen rond

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Kluisbergen. Gecoördineerde ontwerpversie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Kluisbergen. Gecoördineerde ontwerpversie Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kluisbergen Gecoördineerde ontwerpversie opgemaakt door: TECHNUM nv Afd RUIMTELIJKE PLANNING KORTRIJKSESTEENWEG 1144 A 9051 GENT Tel 09/240.09.11 Fax 09/240.09.00

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Gemeente Kruishoutem Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Ontwerp Bindend gedeelte Uitgave Datum 1 november 2004 2 februari 2005 3 mei 2005 4 oktober 2005 5 april 2006 Studiebureau VDS b.v.b.a.

Nadere informatie

VAARTKOM LEUVEN. Leuven 20130325 Veronique Henderix

VAARTKOM LEUVEN. Leuven 20130325 Veronique Henderix VAARTKOM LEUVEN Leuven 20130325 Veronique Henderix RSL Leuven = provinciale metropool > Bevattelijk karakter maar ook kernstad van een verstedelijkte regio > Behoud compacte structuur door herontwikkeling

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Brussel, 24 april 2009 042409_Advies provinciale mobiliteitscharter Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Situering en inhoud voorontwerp

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 8/05/2015 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling aan de

Nadere informatie

Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s

Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s Decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting Besluit van de Vlaamse Regering van.. betreffende de landinrichting 4.03.2014 Situering

Nadere informatie

Wat doen de provincies inzake water?

Wat doen de provincies inzake water? Boudewijnlaan 20-21 B-1000 Brussel tel. 02-508 13 22 fax 02-502 46 80 e-mail: jeroen.mercy@vlaamseprovincies.be www.vlaamseprovincies.be Inhoud 1 De missie van de provincies inzake integraal waterbeleid...

Nadere informatie

STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN

STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN 04.06.2008 1 Presentatie RWO-ARP 04.06.2008 PROGRAMMA (totaal 1 uur) 1. Strategische projecten RSV tot heden 2. Het besluit 05.10.2007 3. Organisatie

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE

Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE Masterplan Slachthuissite - Noordschippersdok 04.06.2014 PARTICIPATIEMOMENT PROJECTDEFINITIE Agenda Waarom een masterplan? Waar staan we nu? Wat is een projectdefinitie? Wat staat er in de projectdefinitie?

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSWIJK BRAKEL

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSWIJK BRAKEL Ontwerp startbeslissing signaalgebied SINT-PIETERSWIJK BRAKEL STATUS/VERSIE: versie 2 wijzigingen goedgekeurd door Vlaamse Regering dd 31/03/2017 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied

Nadere informatie

PERS DOSSIER. De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai

PERS DOSSIER. De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai PERS DOSSIER De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai De Blauwe Ruit van de Eurometropool Hoe kan je de fiets- en wandelroutes in het Blauwe Park van de Eurometropool meer zichtbaar maken?

Nadere informatie

PROCESNOTA RUP BEKINA PROVINCIE: OOST-VLAANDEREN GEMEENTE: KLUISBERGEN. Dossier nr RUP BEKINA DE ONTWERPERS:

PROCESNOTA RUP BEKINA PROVINCIE: OOST-VLAANDEREN GEMEENTE: KLUISBERGEN. Dossier nr RUP BEKINA DE ONTWERPERS: PROCESNOTA RUP BEKINA PROVINCIE: OOST-VLAANDEREN GEMEENTE: KLUISBERGEN Dossier nr 45060- RUP BEKINA OPDRACHTGEVER DATUM ONTWERPFASE OPGEMAAKT DOOR Gemeente Kluisbergen 13/08/18 26/10/18 13/12/18 Opmaak

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 maart 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00187 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst 'Co-creatie van een lokaal traject rond duaal leren' - periode

Nadere informatie

Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie. Procesnota mei 2018

Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie. Procesnota mei 2018 Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie Procesnota mei 2018 INHOUD 1 SAMENSTELLING VAN HET PLANTEAM... 3 2 ADVIESINSTANTIES, ACTOREN EN STAKEHOLDERS... 4 2.1 ADVISERENDE INSTANTIES... 4 2.2 ACTOREN

Nadere informatie

Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk

Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk Advies Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk Brussel, 14 december 2018 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be

Nadere informatie

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Door de invoering van het decreet ruimtelijke ordening moeten alle gemeenten een adviescommissie voor ruimtelijke ordening oprichten.

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting,

Nadere informatie

DE RIVIER MAAKT DE STAD

DE RIVIER MAAKT DE STAD Masterplan Leieboorden Hoe kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik? DE RIVIER MAAKT DE STAD VISIE VOOR DE LEIEBOORDEN KORTRIJK Masterplan Leieboorden - situering Masterplan Leieboorden

Nadere informatie

Nieuwsbrief zuidwestelijke ontsluiting Waaslandhaven

Nieuwsbrief zuidwestelijke ontsluiting Waaslandhaven Nieuwsbrief zuidwestelijke Bestaand Eerste deel westelijke Mogelijk tracé laatste fase westelijke Uitbreiding Uitbreidingswerken aan de E34 tem rotonde Watermolen SAEFTINGHE R2 Start van de opmaak van

Nadere informatie

Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015

Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015 LOGO INTERWAAS!!! Waasland 2020 (werktitel) Kick-off Sint-Niklaas, 27 maart 2015 Kim Rienckens (Provincie Oost-Vlaanderen, beleidsmedewerker dienst milieubeleid) en Frauke Van Goethem (Interwaas, projectmanager

Nadere informatie

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015 NOTA RUIMTE INFORMATIESESSIE VOOR OPDRACHT Raamovereenkomst voor de inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van een nieuwe ruimtelijke visie 13 oktober 2015 1-16/10/2015 Agenda Procesverloop Nota Ruimte

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping

gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd APW0301 Rijwoningen Zuid-West Vlaanderen Status project: Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd 1 Initiatiefnemers INTERCOMMUNALE LEIEDAL Deze architectenpool voor rijwoningen

Nadere informatie

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group

AGENDA u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan Verheyen, Rebel Group Michiel De Cleene AGENDA 13.45u - 14.00u Pilootprojecten: beleidsvoorbereidend ontwerpend onderzoek Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester 14.00u 14.45u Resultaten van de Strategische Verkenning Jan

Nadere informatie

Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt. Geosted bvba 91/101

Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt. Geosted bvba 91/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Geosted bvba 91/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Geosted bvba 92/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Bijlage 1: advies van ANB van 6 december 2011

Nadere informatie

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma 1. Uittreksel uit het 2 Zeeën Operationeel Programma, Prioriteit 4 : Gemeenschappelijke Prioriteit met het

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door Vlaamse Regering dd 14/1/2014 LEESWIJZER Op 24 januari 2014 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de vervolgstappen

Nadere informatie