Wat was de reden van de welvaart van Edom en wie was in het verleden vanwege hongersnood naar Edom vertrokken?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat was de reden van de welvaart van Edom en wie was in het verleden vanwege hongersnood naar Edom vertrokken?"

Transcriptie

1 Het boek Obadja nader bekeken, deel 2. Wat was de reden van de welvaart van Edom en wie was in het verleden vanwege hongersnood naar Edom vertrokken? Ruth 1:1-2 1 In de dagen, als de richters richtten, zo geschiedde het, dat er honger in het land was; daarom toog een man van Bethlehem-juda, om als vreemdeling te verkeren in de velden Moabs, hij, en zijn huisvrouw, en zijn twee zonen. 2 De naam nu dezes mans was Elimelech, en de naam zijner huisvrouw Naomi, en de naam zijner twee zonen Machlon en Chiljon, Efrathers, van Bethlehem-juda; en zij kwamen in de velden Moabs, en bleven aldaar. Edom lag ten zuiden van Moab, in het gebied tussen Ezion Geber aan de Golf van Akaba en de zuidpunt van de Dode Zee. e Edomieten moesten hun kostje verdienen in de handel. Hun karavanen bezochten Damascus en Mesopotamië.

2 Waar was reeds voorzegd dat Israël en Edom aartsrivalen zouden worden? Genesis 25:23 23 De HEERE zei toen tegen haar: Er zijn twee volken in uw schoot, en twee naties zullen zich uit uw lichaam vaneenscheiden. Het ene volk zal sterker zijn dan het andere en de meerdere zal de mindere dienen. De Israëlieten en de Edomieten zijn altijd elkaars rivalen geweest, hoewel hun beide stamvaders broers waren. God heeft Jakob uitverkoren om zijn plan tot redding van de wereld te realiseren. Maar dat betekent niet dat Edom werd verworpen. God kiest voor Jakob. Hij heeft een voorkeur heeft voor het zwakke, het geringe en niet voor het machtige, het sterke en grote! Ook Esau ontvangt de zegen, maar niet het eerstgeboorterecht en de daarbij behorende zegen.

3 Bij welke gelegenheden toonde Edom vijandschap tegenover Gods volk? Psalm 83:5-7; Zie Numeri 20:14, 21 5 Kom, zeiden zij, laten wij hen uitroeien, zodat zij geen volk meer zijn en aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt. 6 Want samen hebben zij in hun hart beraadslaagd; dezen hebben een verbond tegen U gesloten: 7 de tenten van Edom en de Ismaëlieten, Moab... Als de Israëlieten op weg zijn naar Kanaän weigeren de Edomieten hen door hun land te laten trekken. De Edomieten weigeren botweg en komen de Israëlieten zelfs met een groot sterk leger tegemoet. Daarom moest het volk Israël met een grote boog om Edom heen trekken. Het allerergste was wat de Edomieten gedaan hebben in het jaar 586 voor Chr. Zij hebben toen koning Nebukadnezar van Babel geholpen bij zijn verovering van Jeruzalem. Toen het broedervolk werd weggevoerd naar Babel, pikten zij ook nog het vruchtbare land van Juda in.

4 Met welke twee voorbeelden wordt de totale uitplundering van Edom in beeld gebracht? Obadja 1:5 5 Als er dieven bij u komen, of nachtelijke verwoesters, hoe zult u uitgeroeid worden! stelen zij niet tot zij genoeg hebben? Als er druivenplukkers bij u komen, zullen zij niet een nalezing overlaten? Om de totale uitplundering van Edom aanschouwelijk voor te stellen worden twee gevallen voorgesteld waarbij nog iets wordt overgelaten. Als Edom uitgeplunderd wordt, zal er niets overblijven. Het eerste geval gaat over een diefstal en beroving. Dieven zijn mensen die stiekem de eigendommen van anderen wegnemen. Nachtelijke verwoesters doen hetzelfde, maar dan met geweld. Zulke mensen nemen mee wat ze kunnen gebruiken. De andere spullen laten ze liggen.

5 Hoe was de mentaliteit van de mensen in Edom in de loop van de eeuwen ontwikkelt? Obadja 1:5 5 Als er dieven bij u komen, of nachtelijke verwoesters, hoe zult u uitgeroeid worden! stelen zij niet tot zij genoeg hebben? Als er druivenplukkers bij u komen, zullen zij niet een nalezing overlaten? Kortom de handelwijze van deze kwalijke lieden wordt aan Edom tot voorbeeld gesteld. Bij Edom is helemaal geen grens aan hun verdorven handelen. Wat ze ook maar kunnen stelen, nemen ze mee of ze het nu kunnen gebruiken of niet. Er is bij hen geen enkel respect voor het bezit van de ander. Daarom zullen zij ook zelf geheel en zonder pardon worden uitgeroeid.

6 Hoe kreeg onderstaande profetie gestalte? Obadja 1:6 6 Hoe is Ezau doorzocht, wat hij verborgen heeft, opgespoord! Jeremia 49: Geef Moab vleugels, want vliegend zal het weggaan. Zijn steden zullen tot een verwoesting worden, zodat er geen inwoner meer is. 10 Vervloekt wie het werk van de HEERE traag uitvoert, ja, vervloekt wie zijn zwaard bloed onthoudt. Tot in alle schuilhoeken speuren de vijanden van Edom naar iets wat nog kan worden meegenomen; niets wordt over het hoofd gezien. Alles waaraan Edom enige waarde hecht, wordt opgespoord. Heel wat mensen stellen hun vertrouwen op hun schatten en hun weelde. Tegelijk is er de angst ze kwijt te raken. Juist hun schatten trekken rovers aan in plaats van hen af te schrikken.

7 Hoe is deze profetie o.a. in vervulling gegaan? Obadja 1:5 5 Als er dieven bij u komen, of nachtelijke verwoesters, hoe zult u uitgeroeid worden! stelen zij niet tot zij genoeg hebben? Als er druivenplukkers bij u komen, zullen zij niet een nalezing overlaten? Bij de definitieve uitroeiing hebben de nomadenstam van de Nabateeërs de Edomieten verdreven en zij hebben zich later in Petra gevestigd.

8 Wat laat de profeet Obadja meer weten? Obadja 1:7 7 Tot aan de grens hebben zij u gestuurd, al uw bondgenoten. Zij met wie u in vrede leefde, hebben u bedrogen, u overwonnen. Zij die uw brood eten, leggen een valstrik voor u. Er is geen inzicht in hem. Edom zoekt niet alleen bescherming in zijn rotsen en schatten, maar zoekt ook steun bij zijn bondgenoten. Ook daarmee zullen ze bedrogen uitkomen. Hun bondgenoten, tot wie zij hun boodschappers sturen om hulp te vragen, zullen die boodschappers terugsturen naar de grens, omdat zij niet betrokken willen worden in de verwikkelingen van Edom. Zelfs hun vrienden en door hem begunstigden laten hem in de steek, bedriegen hem. Niets en niemand is er nog waarop zij kunnen vertrouwen. Ze staan er helemaal alleen voor.

9 Wat blijken de Edomieten niet te beseffen? Obadja 1:7, laatste deel Er is geen inzicht in hem. De zin: Er is geen inzicht in hem geeft aan dat Edom niets beseft van het kwaad dat hem zal worden aangedaan van kanten waarvan hij het niet verwacht. Zijn beroemde wijzen hebben in hun alom geroemde wijsheid geen rekening gehouden met de misleiding en de kracht van de zogenaamde vrienden. Hij zal al zijn berekeningen en verwachtingen zien falen, blind als hij is voor de valstrikken die gelegd worden door hen die van hem afhankelijk zijn.

10 Wat is het gevolg door niet op God te bouwen? Obadja 1:7, laatste deel Er is geen inzicht in hem. In de trouweloosheid van bondgenoten, vrienden en begunstigden ontvangt Edom een rechtmatige vergelding voor de behandeling van zijn broer Jakob. Door het ongeluk waarin Edom wordt gestort, zullen ze hun gebruikelijke inzicht verliezen en niet meer weten hoe of wat ze moeten doen. Ze zullen het spoor naar uitredding totaal bijster zijn. Dit is het lot van allen die op hun eigen wijsheid vertrouwen. Zij wanen zich alwetend, maar hebben geen kennis van het menselijk hart en van Gods handelen.

11 Wie neemt de verwoesting van Edom ter hand? Obadja 1:8 8 Zal het niet op die dag zijn, spreekt de HEERE, dat Ik zal ombrengen de wijzen uit Edom en het inzicht uit het bergland van Ezau? Deze verwoesting neemt Hij Zelf ter hand. Het tijdstip waarop Hij het oordeel zal voltrekken, is op die dag. Zoals zo vaak in de taal van de profeten wordt daarmee gedoeld op de tijd dat God openlijk het wereldgebeuren zal binnentreden om al Zijn voorzeggingen te gaan vervullen. Voor de goddelozen betekent dat het oordeel, voor zijn verdrukte volk betekent het uitredding en behoudenis.

12 Wat doet God met de wijzen van Edom? Zie Amos 1:12, Habakuk 3:3, Jeremia 49:7, Jakobus 2:11, Jakobus 4:1 Obadja 1:8, tweede deel; dat Ik zal ombrengen de wijzen uit Edom en het inzicht uit het bergland van Ezau? Deze verwoesting neemt Hij Zelf ter hand. Het tijdstip waarop Hij het oordeel zal voltrekken, is op die dag. De Edomieten, en speciaal de stam van de Themanieten, staan bekend om hun wijzen. Maar die wijsheid zal hun geen redding brengen. Hierboven staat al dat hun wijsheid hen in de steek laat tegenover hun bondgenoten en vrienden. Hier worden de wijzen zelf door de HEERE uit Edom weggedaan.

13 Op welke wijze wordt het noodlot van Edom stap voor stap verder uitgewerkt? Zie Amos 1:12, Habakuk 3:3, Jeremia 49:7, Jakobus 2:11, Jakobus 4:1 Obadja 1:8, tweede deel; dat Ik zal ombrengen de wijzen uit Edom en het inzicht uit het bergland van Ezau? Stap voor stap wordt Edom elke hulpbron ontnomen die zij menen te hebben. Na een tevergeefs vertrouwen op hun rotsen, rijkdom en bondgenoten, raken ze nu ook hun wijzen en daarmee hun inzicht kwijt.

14 Hoe benoemt God het werk van bestraffing? Jesaja 28:21 21 Want de HEERE zal opstaan zoals op de berg Perazim. Hij zal woeden, zoals in het dal van Gibeon, om Zijn werk te doen vreemd zal Zijn werk zijn en om Zijn daad te verrichten ongewoon zal Zijn daad zijn. Zij die volkomen gericht zijn op het doen van het kwaad, zoals de inwoners van Edom, zullen als straf omgebracht worden. Het feit, dat God lange tijd verdraagzaam, geduldig en genadig is geweest, het feit, dat Zijn oordelen op zich hebben laten wachten, maakt de straf niet minder wanneer deze uiteindelijk uitgevoerd wordt.

Obadja. God duldt geen haat tegen Zijn volk. = slaaf van God. Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten.

Obadja. God duldt geen haat tegen Zijn volk. = slaaf van God. Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten. Obadja = slaaf van God God duldt geen haat tegen Zijn volk Edom Ezau Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten. Jakob Edom Ezau Jakob Genesis 25 : 23 Het ene volk

Nadere informatie

Wat werd Edom tenslotte ontnomen?

Wat werd Edom tenslotte ontnomen? Het boek Obadja nader bekeken, deel 3. Wat werd Edom tenslotte ontnomen? Obadja 1:9 9 Ook zullen uw helden, o Teman! versaagd zijn; opdat een ieder uit Ezau s gebergte door de moord worde uitgeroeid. De

Nadere informatie

Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich?

Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich? Het boek Obadja nader bekeken. Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich? Obadja 1:1 1 Het visioen van Obadja. Zo zegt de Heere HEERE over Edom: Een bericht hebben wij gehoord van de HEERE, en een gezant

Nadere informatie

In welke tijd leefde Obadja ongeveer?

In welke tijd leefde Obadja ongeveer? De profeet Obadja, de algemene aspecten. In welke tijd leefde Obadja ongeveer? 2 Kronieken 21:16-17 16 Toen wekte de HEERE tegen Jehoram de geest op van de Filistijnen en van de Arabieren die in de nabijheid

Nadere informatie

metterdaad dienaren van de Heer. Daar staat namelijk: Het boek Obadja

metterdaad dienaren van de Heer. Daar staat namelijk: Het boek Obadja - 1 - Het boek Obadja Men kan beter spreken van een boekje dan van een boek, want het bevat slechts één hoofdstuk van 21 verzen. Toch is dit kleine boekje een "best seller" geworden want het boek Obadja

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet?

Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet? Jeremia en koning Zedekia Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet? Jeremia 37:1 1 Koning Zedekia, de zoon van Josia, werd koning in plaats van Chonia, de zoon

Nadere informatie

Seïr. De Horieten woonden op hun gebergte dat Seïr werd genoemd.

Seïr. De Horieten woonden op hun gebergte dat Seïr werd genoemd. is de naam van een persoon, een gebergte en een landstreek. was een Horiet. Zijn zonen, vorsten der Horieten, woonden in een landstreek die zijn naam kennelijk aan dankt en zijn latere tweede naam aan

Nadere informatie

Oude Testament Cursus 9

Oude Testament Cursus 9 Oude Testament Cursus 9 30. Joël Schrijver: Joël. Voor wie?: Juda. Doel: Juda waarschuwen vanwege hun zonden en wijzen op de noodzaak van bekering. Informatie over Gods toekomstplannen met het volk. Een

Nadere informatie

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE,

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE, Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel Ik heb u 2 liefgehad, zegt de HEERE, Sinds wanneer heeft God Zijn kinderen lief gehad en wat is

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

Nahum. = troost. God tuchtigt die Hij liefheeft

Nahum. = troost. God tuchtigt die Hij liefheeft Nahum = troost God tuchtigt die Hij liefheeft Nahum = troost Elkos? Kapernaüm Kfar-Nahum = dorp van troost? Nahum = troost Jesaja 40 : 1 Troost, troost mijn volk, zegt uw God. Spreekt tot het hart van

Nadere informatie

Kom binnen in Mijn rust

Kom binnen in Mijn rust Kom binnen in Mijn rust Jakobus 1 vs 1~4 4 Maar laat die volharding ook volledig mogen doorwerken Now let endurance have its perfect work Kom binnen in Mijn rust - Loslaten Genesis 25 22 De kinderen

Nadere informatie

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God?

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? De list van de Gibeonieten. Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? Jozua 9:3-6 3 Toen de inwoners van Gibeon hoorden wat Jozua met Jericho en Ai gedaan

Nadere informatie

XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab) XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab)

XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab) XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab) XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab) XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab) כ ד ב א ד ר תשע ח 5778 Adar, 11 maart 2018, 24th of XIII Israël Meerdere volken in een land (II, Moab)

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 5

BIJBELROOSTER GROEP 5 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN Dag 1 De schepping Genesis 1 2 : 7 Dag 2 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 Dag 3 De eerste zonde Genesis 3 Dag 4 Het begin Lesboek p. 6 & 7, Werkboek p. 2 & 3 HOOFDSTUK 2 HOOP! Dag 1

Nadere informatie

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen?

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? De reden waarom Jeremia een akker koopt. Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? Jeremia 32:6-7 6 Jeremia zei:

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag.

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. Psalm 8:5-7 Wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome www.debijbelopen.nl Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november,

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner?

Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner? Dina. Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner? Dina Genesis 24:3, tweede deel dat je voor mijn zoon geen vrouw zult zoeken onder de Kanaänieten, tussen wie ik hier woon;

Nadere informatie

Hoe voelde het volk zich toen ze geen kant meer op konden? In welk vers zie je Mozes vertrouwen in Gods almacht? Weet jij er ook van? Vertel.

Hoe voelde het volk zich toen ze geen kant meer op konden? In welk vers zie je Mozes vertrouwen in Gods almacht? Weet jij er ook van? Vertel. 3440 AB Zee Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Zee. Vakantie. Dat is misschien waar jij aan denkt bij dit woord. We schakelen onze eigen gedachten over de zee uit en luisteren naar

Nadere informatie

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? De profeet Amos en de eindtijd. Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? Wij hebben in het boek Amos de uiteenzetting gezien van de onveranderlijke wegen die

Nadere informatie

Jozua en het beloofde land

Jozua en het beloofde land Materiaal bij preek 4 Jozua en het beloofde land 1) Voor de bespreking van de preek van 14 januari a. suggestie voor een werkvorm We gaan aan het werk in groepjes van 3. Elk groepje krijgt een stapeltje

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

3 september uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters. Verwachting en groet. GK psalm 67:1,2.

3 september uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters. Verwachting en groet. GK psalm 67:1,2. 3 september 2017 17.00 uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Verwachting en groet GK psalm 67:1,2 Gebed Schriftlezing en tekst: Psalm 137 GK psalm 79:3 en 4 Preek Psalmen

Nadere informatie

Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba?

Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba? Nathan bestraft David. Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba? Met het verstrijken van de tijd werd de zonde van David met Batseba bekend, en het vermoeden rees dat hij de dood

Nadere informatie

Inleiding over de profeet Obadja.

Inleiding over de profeet Obadja. Inleiding over de profeet Obadja. De inleiding van deze middag zal gaan over het bijbelboek Obadja. Het is het kortste bijbelboek van het O.T. Niettemin draagt het een goddelijk stempel. Het opschrift

Nadere informatie

Land voor de Arabieren

Land voor de Arabieren Land voor de Arabieren 1. Gods verbond met Abraham In Genesis 15:18-21 lezen we dat God een verbond sloot met Abraham en zei: 'Aan uw nageslacht heb Ik dit land gegeven, van de rivier van Egypte af tot

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 62 : 1 en 5 Nieuwe Liedboek

Wij zingen voor de dienst: Lied 62 : 1 en 5 Nieuwe Liedboek Wij zingen voor de dienst: Lied 62 : 1 en 5 Nieuwe Liedboek 1a 1b 1a 1b 1a 1b Mededelingen Wij zingen als intochtslied: Lied 111 : 1 en 2 Nieuwe Liedboek Votum en Groet Wij zingen: Lied 111 :

Nadere informatie

Zijn naam betekent: Lastdrager. Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst

Zijn naam betekent: Lastdrager. Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst Amos Zijn naam betekent: Lastdrager Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst Amos Hij kwam uit: Tekoa (18 km onder Jeruzalem) in de woestijn van Juda. Hij werd gezonden

Nadere informatie

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich?

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? De leugen om het eerstgeboorterecht. Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? Genesis 27:1 1 Het gebeurde, toen Izak oud geworden was en zijn ogen dof geworden

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Wie zal komen en overwinnen?

Wie zal komen en overwinnen? Zacharia over Gods definitieve overwinning. Wie zal komen en overwinnen? Zacharia 14:1 1 Zie, er komt een dag voor de HEERE waarop de buit, op u behaald, in uw midden zal worden verdeeld. Jesaja 2:12 Want

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Goede buren, eerlijk delen

Goede buren, eerlijk delen Kerk- en schooldienst Goede buren, eerlijk delen Zondag 15 november 2015 Dominee:. Simon de Kam Pianist: Timo vd Heuvel M.m.v. kinderen van de Kon. Julianaschool Pianospel Welkom en mededelingen (door

Nadere informatie

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja.

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. In welke tijd leefde de profeet Jona? Ongeveer 780 jaar voor Christus. De tijdsorde van de profeten zou ongeveer als volgt

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven?

Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven? David koning in Jeruzalem. Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven? 2 Samuel 5:4-5 4 Dertig jaar oud was David toen hij koning werd; veertig jaar heeft hij geregeerd.

Nadere informatie

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst.

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst. - 1 - Het boek Klaagliederen Klaagliederen 1:1 begint met het woord "Hoe" van de regel: Hoe zit zij eenzaam neder, de eens volkrijke stad. In de Hebreeuwse bijbel heet dit boek dan ook niet "Klaagliederen"

Nadere informatie

Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia?

Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia? Welke profetie kreeg koning Zedekia te horen. Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia? Jeremia 38:7-9 7 Toen Ebed-Melech, de Cusjiet, een van de hovelingen die toen in het huis

Nadere informatie

Hoeveel jaren gingen er over heen voordat de profetieën van Amos vervuld werden?

Hoeveel jaren gingen er over heen voordat de profetieën van Amos vervuld werden? De profetie van Amos tegen de naburige landen. Hoeveel jaren gingen er over heen voordat de profetieën van Amos vervuld werden? Amos 2:3-4 3 Zo zegt de HEERE: Vanwege drie overtredingen van Damascus, ja,

Nadere informatie

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God?

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Het oordeel. gericht te gaan. Helaas blijkt de situatie niet volgens Gods wil te zijn. Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Jesaja 1:21 21 Hoe is de trouwe stad tot een hoer geworden!

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

Hoe verwoordt de Bijbel de zonde en straf van het volk Juda?

Hoe verwoordt de Bijbel de zonde en straf van het volk Juda? onde en straf van Juda. Hoe verwoordt de Bijbel de zonde en straf van het volk Juda? Jeremia 17: 1 De zonde van Juda is opgeschreven met een stift van ijzer, met een punt van diamant ingegrift op de schrijftafel

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN HOOFDSTUK 2 HOOP! HOOFDSTUK 3 ABRAM De schepping Genesis 1 2 : 7 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 De eerste zonde Genesis 3 Het begin Lesboek p. 6 & 7 Werkboek p. 2 & 3 Kain en Abel

Nadere informatie

De richters na Jozua.

De richters na Jozua. De richters na Jozua. Wat overkwam Israël na de dood van Jozua en wat was de oorzaak? Door hun zonden werden de Israëlieten van God gescheiden; God ontnam hen Zijn kracht, en niet langer konden ze hun

Nadere informatie

Simson is een nazireeër. Wat houdt dat in?

Simson is een nazireeër. Wat houdt dat in? De gelofte als nazireeër. Simson is een nazireeër. Wat houdt dat in? Genesis 49:26 26 De zegeningen van je vader gaan de zegeningen van mijn vaderen te boven, tot aan de begerenswaardigheid van de eeuwige

Nadere informatie

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote?

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? De actie van Abigaïl en de les voor David. Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? 1 Samuel 25:2 2 Nu was er in Maon een man die in Karmel zijn bedrijf had. Die man

Nadere informatie

1) Knip de titel uit. Plak die in je boekrol. 2) Schrijf de datum van vandaag erbij. Of knip uit en plak op.

1) Knip de titel uit. Plak die in je boekrol. 2) Schrijf de datum van vandaag erbij. Of knip uit en plak op. XI Israël De volken in het Beloofde Land 1) Knip de titel uit. Plak die in je boekrol. 2) Schrijf de datum van vandaag erbij. Of knip uit en plak op. י ב ב ש ב ט תשע ח 28 januari 2018 = 12 Sh'vat 5778

Nadere informatie

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op?

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? Bevel om Kanaän te verkennen. Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? 1 De HEERE sprak tot Mozes: 2 Stuur mannen voor u uit

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's 2014 22,4 (2014): De geheime dienst 22,3 (2014): Op het altaar 22,2 (2014): Worstelen met 22,1 (2014): Nieuwe Testament 2013 21,6

Nadere informatie

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden GT_NBG-versie_040815.indd 10 Inhoudsopgave Genesis 1:1-2:4 Genesis 2:4-3:24 Genesis 6:5-22 Genesis 11:1-9 Genesis 11:27-12:9 Genesis 22:1-19 Genesis 25:19-34 Genesis 28:10-22 Genesis 29:1-30 Genesis 37:1-36

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken?

Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken? Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken? Israël Syrië Assyrië Egypte Welke kans had Achaz, koning van Juda, laten lopen en wat waren de gevolgen van zijn keuze? Jesaja

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren.

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk 1 1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk stelt vragen aan God Habakuk begrijpt niet wat God doet 2 Habakuk zei: Heer, hoe lang moet ik nog om hulp

Nadere informatie

Komt de eindtijd dichterbij?

Komt de eindtijd dichterbij? Komt de eindtijd dichterbij? Echtenerbrug voorjaar 2019 11 april Ontwikkelingen in het Midden-Oosten 9 mei Wat staat Israël nog te wachten? Vragen, opmerkingen? Mail naar: wim@zoeklicht.nl 1979-1989 Afghaanse

Nadere informatie

Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen?

Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen? De profeet Micha, deel 3. Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen? Micha 2:1-2 1 Wee hun die kwaad in de zin hebben en op hun bed boze plannen smeden. Al

Nadere informatie

19 april uur AA Kramer

19 april uur AA Kramer 19 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 98: 1, 3 Wet Psalm 25: 4 Voor de kinderen: Bethesda Sela: Ik zal er zijn. Lezen: Johannes 5: 1-18 Nieuw Liedboek 534 Tekst:

Nadere informatie

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen.

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen. Een waarmerk De meeste mensen zijn benieuwd naar wat de toekomst zal brengen.vooral in spannende en angstige tijden, zoals onze tijd, is er veel vraag naar wat er staat te gebeuren. Er zijn drie manieren

Nadere informatie

Thema: "Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?!"

Thema: Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?! Thema: "Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?!" Jeremia 18:11-12 1 Het woord, dat van de HERE tot Jeremia kwam: 2 Maak u op, daal af naar het huis van de pogenbakker, en daar zal Ik u mijn

Nadere informatie

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië?

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Assyrië valt Juda binnen. Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Jesaja 8:7 7 daarom, zie, doet de Heere over hen opkomen de machtige, geweldige wateren van de rivier [de Eufraat],

Nadere informatie

[Uitzending 1036: Amos 1:4 t/m 15]

[Uitzending 1036: Amos 1:4 t/m 15] [Uitzending 1036: Amos 1:4 t/m 15] In de vorige uitzending lazen we al dat de HERE brult als een getergde leeuw en dat Hij spreekt vanuit Zijn tempel in Jeruzalem. Bij Amos zien we hoe de bliksem aan alle

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

Wie heeft er alles aan gedaan om de verwoesting van Sodom en Gomorra tegen te houden?

Wie heeft er alles aan gedaan om de verwoesting van Sodom en Gomorra tegen te houden? Het moeizame vertrek uit Sodom. Wie heeft er alles aan gedaan om de verwoesting van Sodom en Gomorra tegen te houden? Genesis 18:23-24 23 En Abraham kwam dichterbij en zei: Zult U ook de rechtvaardige

Nadere informatie

Dankbaarheidskalender

Dankbaarheidskalender Dankbaarheidskalender Schrijf elke dag één of een aantal punten op waar je dankbaar voor bent. Het kunnen geschenken zijn die je vandaag hebt ontvangen, zoals bijvoorbeeld: ik ben dankbaar dat ik vandaag

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's 2011 19,6 (2011): Bijbelse hufters 19,5 (2011): God en het lot 19,4 (2011): List en bedrog 19,3 (2011): Vorsten

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 9, Middagdienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 9, Middagdienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 9, 11-15 Middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst laten stilstaan bij de wijze waarop Hij aan zijn volk een nieuwe en heerlijke

Nadere informatie

zal een groot licht zien.

zal een groot licht zien. Want een Kind is ons geboren. Welke blijde boodschap laat Jesaja dan horen? Jesaja 9:1-2 1 Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM TERUGBLIK AVOND 1 ER WAS

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's 2012 20,6 (2012): Verbinding 20,5 (2012): Kleur 20,4 (2012): Jij bent m 20,3 (2012): In de zon 20,2 (2012):

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai?

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? De profetische aspecten uit het boek Jozua, deel 3. Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? Jozua 7:1, eerste deel; Zie Jozua 1:4-5 1 Maar de Israëlieten pleegden trouwbreuk met wat door

Nadere informatie

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL 4 VAN J.N. DARBY 4.6.1 UIT HET WOORD DER WAARHEID DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR OP DE HELE BIJBEL, VERSCHENEN IN 8 DELEN BIJ DEZE UITGEVER.

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap Nebukadnezar Darius Babel Meden 606 537 ballingschap Jeremia Daniël Daniël

Nadere informatie

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel?

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? Hoe de profetie over Achab en Izebel is uitgekomen. Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? 1 Koningen 21:17-19 17 Maar het woord van de HEERE kwam tot Elia, de Tisbiet: 18 Sta op,

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie?

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Nederlaag bij Ai en de verborgen zonde. Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Jozua 7:2-3 2 Toen Jozua mannen stuurde van Jericho naar Ai, dat bij Beth-Aven ligt, ten oosten van Bethel, zei

Nadere informatie

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr.

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Jesaja is de zoon van Amoz, de broer van Uzzia, koning van Juda. Uzzia werd op 16- jarige leeftijd koning, tijdens het 27 e regeringsjaar van Jerobeam

Nadere informatie

Israel. a) profetie en Israel: wat zegt de bijbel? b) Israel: zegen of vloek c) Jezus komt: tekenen van de tijd

Israel. a) profetie en Israel: wat zegt de bijbel? b) Israel: zegen of vloek c) Jezus komt: tekenen van de tijd a) profetie en Israel: wat zegt de bijbel? b) Israel: zegen of vloek c) Jezus komt: tekenen van de tijd a) profetie en Israel: wat zegt de bijbel? 1.Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling Stil gebed Intochtslied psalm 65

ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling Stil gebed Intochtslied psalm 65 ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling Stil gebed Intochtslied psalm 65 1) De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar Gij ons bidden hoort. Daar zal men,

Nadere informatie

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen?

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? avid in Ziklag, wat een verkeerde keuze blijkt te zijn. Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? 1 Samuel 27:1-2 1 Maar David zei in zijn hart: Ik zal

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän?

Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän? Wat heeft God ons aangedaan? Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän? Genesis 42:27 27 Toen een van hen zijn zak opendeed om in de herberg zijn ezel voer te geven, zag hij zijn geld; zie, het

Nadere informatie

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde?

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Oproep tot bekering. Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Jesaja 1:16 16 Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad doen, Mattheüs 3:8 8 Brengt dan vruchten

Nadere informatie

Assen seizoen Uw koninkrijk kome

Assen seizoen Uw koninkrijk kome Assen seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 16 september David tot koning gezalfd 21 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 18 november David, een

Nadere informatie