Handboek Online Marketing (WEB2.0)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek Online Marketing (WEB2.0)"

Transcriptie

1 Handboek Online Marketing (WEB2.0) by Luud The Marketplace to Buy and Sell your Study Material Buy and sell all your summaries, notes, theses, essays, papers, cases, manuals, researches, and many more..

2 Hoofdstuk 12 Social Media Social Media gaat over burgerjournalistiek. Het is het online instrument dat zichzelf snel en stevig in de online mix heeft geplaatst. Voor Social Media was er een oudere vorm, Public Relation. Social Media is een fascinerend en organisch internetinstrument omdat de machtspositie van de open vorm van media in hoog tempo toeneemt. Haast iedereen is bezig met Social Media, zo zijn er; - Klanten en relaties van een organisatie - Collega s en medewerkers van een organisatie - Fans van een artiest of trend - De concurrent die ook online zit - Iedereen die internet en een mening heeft De eigenschappen en aanpak van Social Media De hoofdkenmerken van Social Media zijn: - Het kanaal is niet sterk georganiseerd en komt organisch tot stand; - De communicatie is niet strak geregisseerd en geredigeerd; - Het kanaal zelf vormt de strategische waarden. De gedragskenmerken van Social Media zijn: - Er vindt altijd snelle afwijzing of acceptatie plaats; - Social Media kent een minimale hiërarchie in besluitvorming; - Het bestaat uit sterke netwerken; - Het is een menselijk communicatiekanaal zonder regie en met weinig zakelijke toon Social Media S.O.C.I.A.L. - Speed: Twitteren, mailen, bloggen, sms en gaat erg snel. - Organic: het platform en de omgeving wordt organisch en puur gevormd. - Collaboration: het samen met de klant en gebruiker doorontwikkelen van producten en diensten. - Intelligence: door het crowdsourcen het gebruik van de kennis van de internet massa wordt er een organische Sociale intelligentie gecreëerd. Prospect worden Producers. - Anti-structure: een sterke organisatie van het social media-kanaal kan de voortgang en ontwikkeling afremmen. - Learning: de blogs die gericht zijn op het uitdiepen van onderwerpen fungeren als focussites. Door vergaande interactie kan van het social medium geleerd worden.

3 Het bij effect van Social Media wordt Personal Branding genoemd. De sociale kanalen geven personen online reputatie De middelen van Social Media Binnen het instrument Social Media kunnen we duidelijke middelen benoemen. Een erkende Social Mediamix bestaat uit: - Bloggen; social news en social networking - Microbloggen; Podcasts en RSS - Wikis; Crowdsourcing en collaboratie. Hierna worden de sociale mediamiddelen uitgewerkt Bloggen Voorwaarden voor succesvol bloggen zijn: - Het onderwerp of de organisatie moet genoeg content bieden om jarenlang over te kunnen bloggen; - Het aanwezig zijn van een open cultuur bij een organisatie of het kunnen geven van openheid over een bepaald onderwerp; - De middelen hebben om tijdig te reageren op reacties op blogposts Microbloggen Microbloggen is een beperkte vorm van bloggen maar kent dezelfde eigenschappen als het normale webbloggen. Een microblog is bijvoorbeeld Twitter Wiki Een wiki is een goed voorbeeld van een educatieve vorm van Social Media waarbij het leren voorop staat. Het voorbeeld is natuurlijk Social news en Social networking De scheidslijn tussen een blog en Social news is niet altijd te maken. De sociale aanpak en open manier van communiceren geeft veel overlap in beide vormen van Social Media. Social news wordt door de crowd gebracht en aangeboden. Social News is daarom ook grover en minder gedirigeerd dan regulier nieuws Podcasts & RSS Podcasts is een samenwerking van ipod en broadcasting. Bekende vormen van Podscasts zijn: - Radioshows - Interviews gemaakt op evenementen - Liveshows zoals muziekoptredens - Presentaties en toespraken.

4 RSS staat voor Really Simple Syndication en wordt omgeschreven als een Scripting News format. Het is ontwikkeld in 1997 door Dave Winer en vooral bekend gemaakt door Netscape. Door middel van RSS kan content zich gemakkelijk verspreiden. Bij het aanklikken van een zogenoemde RSS-feed wordt de lezer doorgelinkt naar het originele artikel. Door RSS is er dus veel extra verkeer op sites Crowdsourcing en collaborate Als je bijvoorbeeld een vraag via Twitter stelt en je krijg er antwoord op, heb je in principe al gedaan aan crowdsourcing De succesfactoren en het rendement van Social Media Bedrijven trekken vaak hun twijfels bij het gebruik van Social Media, dit komt omdat bedrijven liever niet te open zijn aan andere De to do s van Social Media - Consumenten delen graag meningen en reviews, speel hier op in. - Social Media staat voor openheid en betrokkenheid. - De authority van weblogs en daarmee de machtspoisities van blogs zijn enorm. - Laat social media zich gedragen als een open en transparant persoon, wees persoonlijk in de communicatie. - Social Media helpt bij Brand exposure en het betrokken raken bij merken door prospects. - Het is gebasseerd op samenwerking. - Organisaties die bewust en proactief bezig zijn laten zien dat ze trendzettend en vooral innoverend zijn. - Social Media werkt positief voor natuurlijke zoekmachineoptimalisatie. - Het is geschikt voor after-service en retentie - Bouw en onderhoud relaties - Naast Brand engagement levert het ook bruikbare profielen en reacties op van betrokkenen Het monitoren van Social Media Social Media is reactief, actie en interactief. Een discussie ontstaat snel, en kan bij een te langzame reactie ontpoppen. Sites als uitgekotst.nl verzamelen Tweets die klachten over personen of organisaties tweeten met #fail. Zo kom je negatief op Social Media en dat is niet wat je wilt Gereedschap voor het monitoren van Social Media Er zijn verschillende gratis gereedschappen om Social Media te monitoren. Zo heb je de site Er zijn nog veel meer van dit soort sites.

5 12.5 Het P.O.S.T model voor een Social Media Marketingplan Social Media Marketing kent de volgende kenmerken: - Relatief goedkoop - Hoog bereik bij ster viraal effect - Experimenteren zonder imagoschade - Gevoelige en mensgerichte manier P.O.S.T staat voor: - People: Breng in kaart wie je wilt bereiken; - Objectives: Stel doelen in voor jouw Social Media Marketing; - Strategy: Welk langdurig pad ga je betreden om je doel te bereiken; - Technology: Welke middelen zet je in voor je campagne Trends en innovatie met Social Media Door de lage drempel van Social Media biedt de creatieve geest opening tot een nieuwe business. Er zijn verschillende trends en innovaties die bij Social Media horen: - Footprint of social cloud; - Tv combineren met Twitter; - Schudden voor gebruik; - Webcare; - Layar.

6 Hoofdstuk 14 Mobiele marketing Mobiele marketing is een groeiend instrument. Het stijgend gebruik van mobiel internet en het toenemend bezit van Smartphone waar internettoepassingen eenvoudig op kunnen draaien, ligt hieraan ten grondslag De inrichting van Mobiele marketing Mobiele marketing is: - Persoonlijk - Direct en snel - Location based context, het is omgevingsgericht - Het gaat om engagement, de ontvanger kan makkelijk berichten negeren - Het is een platform met een eigen besturingssysteem - Relevante advertenties - Persoonlijke manier van direct marketing Mobiele marketing is geschikt voor bijvoorbeeld branding maar ook snelle en directe participatie door de doelgroep. Onder technische mobiele marketing valt: - Sms - Mobiel internet - Bluetooth marketing 14.2 Mobiele marketing: sms en mms Het gebruik van sms wordt steeds aantrekkelijker door de dalende kosten. Er zijn diverse sms-diensten, zoals SMS9009. Mobiele gebruikers kunnen naar zo n nummer smsen, hier ontvangen ze een link naar een bepaalde site van. Mms wordt minder gebruikt, dit komt waarschijnlijk door de hoge kosten Widgets en location based toepassingen Widgets zijn offline toepassingen voor de mobiele telefoon. Een voorbeeld is de widget Schudden voor gebruik. Met deze widget kan er location based het huizenaanbod worden gevonden Bluetooth marketing of bluecasting Bluetooth is geschikt voor het vrij verzenden van informatie zoals foto s en tekstberichten in een kleine straal. Dit maakt bluetooth tot een location based service. Met het zogenoemde bluecasting krijgen gebruikers van mobiele apparaten automatisch content te zien.

7 Hoofdstuk 7 Virale Marketing Viral Marketing lijkt op de werking van marketingmethode als: - Relatiemarketing, zoals diverse vormen van direct marketing en e- mailmarketing - Multilevel marketing, en netwerkmarketing zoals het commercieel gebruiken van social networks bij databasemarketing en het segmenteren. - Exprerience marketing, zoals portals waar enthousiast over het spelen van games wordt verteld. - Idea virus, zoals video s plaatsen op weblogs om de unieke bewegingsbesturing van de WII spelcomputer te tonen - Fluistercampagnes, zoals het op blogs plaatsen van afbeeldingen van de Iphone met daarbij de influistering van nieuwe toepassingen op de telefoon. 7.1 Wat is Viral Marketing niet Een viral staat niet gelijk aan zomaar een hype, buzz. Het persoonlijk contact en de persoonlijke overdracht van de boodschap staat bij Viral marketing centraal. Het belangrijke bij Viral Marketing is dat er een sneeuwbal effect komt. Dit betekend dat mensen het naar bekende doorsturen. 7.2 Waarom Viral Marketing gebruiken in de online mix? We delen onze ervaringen graag, Hoe meer gebruikers contact hebben met elkaar, des te effectiever en noodzakelijker virale marketing wordt. Een organisatie zou aan Viral Marketing moeten doen omdat: - Het product of de boodschap interessanter is dan de verkopende partij zelf; - Consument zijn minder ontvankelijker voor traditionele online uitingen zoals banners; - De natuurlijke manier van imagebuilding, de marketeer geeft onopvallende producten een spannend imago; - De (internet)klant acht de betrouwbaarheid van de eigen social community groter dan de verkopende partij; - Viral marketing is moderne en krachtige mond-tot-mondreclame; - De consument bepaalt door wie hij of zij beïnvloed wil worden, zo ontstaan er machtsverschuivingen in het verkoopkanaal.

8 7.2.1 De zeven kenmerken van een Viral Marketingcampagne Een viral marketingcampagne opzetten is eenvoudig, maar het moet intensief en slim getimed worden uitgevoerd om ook echt succes te hebben. Grondig testen is dus van belang bij het opstarten van een virale campagne. Kenmerkend voor een Viral Campaign: - Het weggeven van waardevol advies, producten of diensten - Ga niet ten onder in het tijdelijk virale succes maar transformeer de virale campagne snel naar een gestuurde marketingcampagne als de boodschap eenmaal is opgepakt - De organisatie en het product of dienst moeten een virale factor hebben - Gebruik herkenbare, actuele, alledaagse motivaties, emoties, gedrag en plak deze aan je boodschap - Gebruik bestaande databases, relaties en sociale netwerken - Hebben een aaibaarheidsfactor waardoor de viral snel wordt opgepakt in de diverse media - De boodschap dient eenvoudig overgedragen te kunnen worden van de een naar de ander. Daarnaast zijn er nog etnische voorwaarden: verantwoordelijk omgaan met klantrelaties, relevantie, respect van verstandhouding en beschermen van privacy. 7.3 De vormen en plaats van Viral Marketing Het kent verschillende vormen en doelstellingen: - Branded Virals: Het wil beleving en bewustzijn creëren. - Viral Content: grappig of aanstekelijke content, zodat gebruikers het graag doorsturen. - Virale Public Relations: Gericht op social media. De top 5 viral vormen zijn: - Opvallende microsite - Videoclip of commercial - Online spel - Tell-a-friend - E-card 7.4 De plaats van Viral Marketing Landingspagina s zijn bij Virals erg belangrijk. Het is belangrijk dat er een goede microsite komt zodat het effect van de marketing goed kan worden gemeten.

9 7.5 De succesfactoren en feiten over Viral Marketing - 80% van de virale content is corporate - Vrouwen sturen meer door dan mannen - Video s met een compacte en concrete boodschap - Eenvoudige boodschappen zij succesvoller - Korte humoristische virals worden snel doorgestuurd - Veel virale content gaat om mensen, anders dan objecten - Op Youtube bestaat 48% van de virale video s uit User Generated Content - Bewezen succesfactoren voor in een virale boodschap zijn: cool zijn, sex, humor en sport. - Veel virale boodschappen en creatieve concepten danken hun bestaan aan zelfgemaakte UGC video s De do s van VM - Het concept moet simpel en geschikt zijn voor een brede doelgroep. - Eenvoudige virals werken het best - Zorg voor een vorm van engagement - Zorg dat de boodschap of heel goed, of zeer onderscheidend is - Een leuke aanstekelijke boodschap wordt snel doorgestuurd - Gebruik geen technische belemmeringen - Zorg voor interactie en dialoog tussen de virale gebruiker - Houd doelstellingen realistisch De don ts van VM - Flauwe virale concepten - Laat het creatieve concept niet door 1 persoon bepalen - Geef niet te veel uit aan een viral - Een viral video is niet hetzelfde als een tv-commercial - Adverteer niet te veel voor de eigen viral 7.6 Plan van aanpak Een virale campagne bestaat uit een boodschap, de bepaling van de gegevens die opgevangen worden, de registratie en de actie. Bij het maken van een viral moet bekent zijn: waarom, wat, hoe en welk Het zaaien van een viral Het zorgen voor het in omloop brengen van een viral. Het virale succes begint bij de beïnvloeders.

10 Hoofdstuk 15 Online video advertising Dit hangt logischerwijs samen met de stijgende populariteit van het gebruik van online video. Onder online video wordt verstaan: - Streaming - Vloggen, video s op blogs - Virale video s - In-banner video - Online live videokanalen - Videokanalen als youtube Online video voor- en nadelen De drempel om zelf video online te zetten is sinds de introductie van youtube- zo eenvoudig geworden dat het aanbod gigantisch is. Voordelen: - Kosten zijn relatief laag - Een gemakkelijke manier voor virale marketing - Je kunt gemakkelijk je eigen productie bepalen - Het is een eenvoudig middel voor branding en het creëren van engagement Nadelen: - Professionele video is arbeidsintensief - Het kan pr-technisch verkeerd vallen Marketingmogelijkheden online video Dat online video de aandacht vasthoudt en een prettige manier van contentpresentatie is, staat vast. De mogelijkheden die online video biedt zijn: - Online broadcasting, het eenvoudig en snel kunnen opstarten van een eigen live videokanaal. - Functionele, losstande content waarin je bijvoorbeeld de werking van een product of een producttest op een video weergeeft. - Een personal brandingtool waarbij je met video s bijvoorbeeld op een weblof je persoonlijke ervaringen vastlegt van een reis, stage of productieproces. - Een social media en pr-functie - SEO-middel - Virale video met als doel het verspreiden van de video. Er zijn drie hoofdregels: - Publisch - Optimize - Promote

11 15.3 Vormen van Online video advertising - Instream video-ad - Layering of overlay tijdens het afspelen van een video - Een companion - Een take over ad - Sponsoring - Skinning, het grafisch vormgeven.

Online Marketing. Uitwerkingen

Online Marketing. Uitwerkingen Online Marketing Uitwerkingen Deze uitwerkingen behoren bij de opdrachten in het Handboek Online Marketing 2 e editie, ISBN-nummer 9789013077346. 2010, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

MASTERTHESIS DE IMPACT VAN SOCIAL MEDIA OP DE AUTOJOURNALISTIEK. Annique van der Valk. anniquevdvalk@gmail.com

MASTERTHESIS DE IMPACT VAN SOCIAL MEDIA OP DE AUTOJOURNALISTIEK. Annique van der Valk. anniquevdvalk@gmail.com MASTERTHESIS DE IMPACT VAN SOCIAL MEDIA OP DE AUTOJOURNALISTIEK Annique van der Valk 349163 anniquevdvalk@gmail.com ERASMUS SCHOOL OF HISTORY, CULTURE AND COMMUNICATION (ESHCC) Media & Journalistiek media

Nadere informatie

copyright 2010 Blinker BV

copyright 2010 Blinker BV copyright 2010 Blinker BV H1 Inleiding... 2 H2 Het belang van sociale media en e-mail... 3 2.1 Social media en e-mail grote potentie... 3 2.2 E-mail: het grootste online direct marketingkanaal... 4 2.3

Nadere informatie

In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC digital Universe Study, Pew Internet 2010).

In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC digital Universe Study, Pew Internet 2010). Dit is een concepttekst voor hoofdstuk 5 van de 2 e druk van het boek Marketing.com. 5. De rol van Social Media Opmerkingen, feed back en ander commentaar graag naar wim@dialoogtrainers.nl 26-11-2010 Internet

Nadere informatie

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday Efficiënt ondernemen met Social Media Door Richard van Hooijdonk facebook.com/marketingmonday Executive Summary De wereld om ons heen verandert in rap tempo. De opkomst en ontwikkeling van nieuwe, interactieve

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

TU Delft en online media Rob Speekenbrink

TU Delft en online media Rob Speekenbrink Personal brand Networking Friends Photos Status updates Tagging Communication Emotions Social Media TU Delft en online media Rob Speekenbrink Messages Connections Media ISBN/EAN: 978-94-6186-175-7 Vormgeving:

Nadere informatie

Whitepaper. Social Media Strategie in 12 stappen. facebook.com/marketingmonday. Door Richard van Hooijdonk

Whitepaper. Social Media Strategie in 12 stappen. facebook.com/marketingmonday. Door Richard van Hooijdonk Whitepaper Social Media Strategie in 12 stappen Door Richard van Hooijdonk facebook.com/marketingmonday 2 Stappenplan Inhoud Management Samenvatting 4 Social Media Cycle: in 12 stappen naar een strategie

Nadere informatie

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) 4 juli 2015 Jordan van Bergen Print: De 1 e druk van dit boek is gratis verspreid op 18 november 2010 tijdens de Nationale

Nadere informatie

Dankwoord 7 Voorwoord 9 Introductie 10

Dankwoord 7 Voorwoord 9 Introductie 10 Inhoudsopgave Dankwoord 7 Voorwoord 9 Introductie 10 1 Geschiedenis, introductie en trends in de marketing 22 1.1 Grondleggers Kotler en Bartels en hun marketingdenken 24 1.2 Van productie-, via product-

Nadere informatie

E-MAILMARKETING GAAT SOCIAAL

E-MAILMARKETING GAAT SOCIAAL E-MAILMARKETING GAAT SOCIAAL GraphicMail White Paper 2011 Inhoud Introductie Een online marketing evolutie E-mailmarketing en Social media versterken elkaar De voordelen van integratie van e-mailmarketing

Nadere informatie

THE RULES OF ENGAGEMENT

THE RULES OF ENGAGEMENT Exact Online THE RULES OF ENGAGEMENT Een introductie in de wereld van Engagement marketing www.exactonline.nl 02 THE RULES OF ENGAGEMENT WELKOM IN EEN NIEUW MARKETING TIJDPERK De opkomst van internet heeft

Nadere informatie

Van ARG tot Widget-TV

Van ARG tot Widget-TV Van ARG tot Widget-TV Van ARG tot Widget-TV Afstudeeronderzoeken bij het Crossmedialab Harry van Vliet (Red.) LabRats #1 Uitgeverij Plan B Deventer, Nederland 2010 Hogeschool Utrecht Van ARG tot Widget-TV

Nadere informatie

Praktische social media tips voor bedrijven!

Praktische social media tips voor bedrijven! Praktische social media tips voor bedrijven! Inhoud: Pagina Voorwoord 2 Wat is social media? 3 Hoe werkt het? 4 De mogelijkheden voor bedrijven 5 Als online vorm van mond-tot-mond reclame 7 Internet optimalisatie

Nadere informatie

Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks

Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks 1. Introductie A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Dit rapport is het

Nadere informatie

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Whitepaper op basis van case onderzoek Hogeschool Utrecht, juli 2011 Inhoudsopgave Ei van Columbus of doorn in het oog?... 2 Sociale media in gebiedsontwikkeling...

Nadere informatie

Op welke manier kan social media de corporate identity versterken?

Op welke manier kan social media de corporate identity versterken? Social media is booming. Niet alleen Hyves groeit naar haar maximum, maar ook Flickr, Twitter, weblogs en allerlei andere social media groeien de pan uit. Op wat voor manieren kunnen bedrijven profiteren

Nadere informatie

Aanbevelingen bij het gebruik van sociale media. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 21

Aanbevelingen bij het gebruik van sociale media. Gids voor de federale communicatoren. COMM Collection - Nr 21 Aanbevelingen bij het gebruik van sociale media Gids voor de federale communicatoren COMM Collection - Nr 21 COMM Collection is een reeks praktische gidsen bestemd voor alle federale communicatoren. Ze

Nadere informatie

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2 Addemdum Dit praktisch rapport over Online Reputatie Management is medio 2008 uitgebracht, na een langdurig onderzoek naar het wat, maar vooral hoe van Online Reputatie Management. Inmiddels hebben veel

Nadere informatie

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content Word Koning Contentmarketing In dit e-book lees je: Over hoe merken kunnen navigeren in een omgeving waarin klanten en prospects

Nadere informatie

Praktijkinfo. Sociale Media Datum: februari 2011. Wat zijn sociale media? Pagina >> 3. Zakelijke voordelen Pagina >> 7. Kernvoorwaarden voor gebruik

Praktijkinfo. Sociale Media Datum: februari 2011. Wat zijn sociale media? Pagina >> 3. Zakelijke voordelen Pagina >> 7. Kernvoorwaarden voor gebruik Pagina 1/14 Sociale Media februari 2011 Praktijkinfo Sociale Media Datum: februari 2011 Sociale media staan volop in de belangstelling. Maar wat zijn het en waarom zou een ondernemer er wel of juist niet

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= stappenplan =-- Inleiding Wat moet ik nou met Twitter doen? Ik zou niet weten wat ik op een weblog moet schrijven Dat kost me veel te veel tijd! Wat levert het op?

Nadere informatie

ereader bij training Social Media

ereader bij training Social Media ereader bij training Social Media Deze ereader mag u vrij verspreiden onder uw relaties mits dit gebeurt onder verwijzing naar de bron en reeds vermelde bronnen niet verwijderd. Bij het samenstellen van

Nadere informatie

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011)

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) goed in direct klantcontact Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) bekijk onze website op www.pondressocialmarketing.nl Ralph Merkle If you look at the various

Nadere informatie

Social media en projecten (Op basis van een uitgave van KING, 2011 ook beschikbaar in PDF via www.dordrecht.nl/web20)

Social media en projecten (Op basis van een uitgave van KING, 2011 ook beschikbaar in PDF via www.dordrecht.nl/web20) Social media en projecten (Op basis van een uitgave van KING, 2011 ook beschikbaar in PDF via www.dordrecht.nl/web20) Inleiding Het onderwerp sociale media vraagt om een heel directe beschouwing, omdat

Nadere informatie