BELEIDS- EN WERKPLAN 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDS- EN WERKPLAN 2013"

Transcriptie

1 BELEIDS- EN WERKPLAN 2013 Wonen is een grondrecht, maar hoe houden we het betaalbaar. Inleiding Er is in Den Haag een beleid gekozen, waarbij de huursector, met name de sociale sector, als een grabbelton gebruikt gaat worden om begrotingen rond te krijgen. Verhuurdersheffing en Vestiaheffing zullen de financiële zaken enorm beïnvloeden. Er is minder geld en dus minder te besteden door de corporatie. Hogere grondprijzen in Ede zijn dan niet zo erg omdat er toch te weinig geld is om te bouwen. Resultaat is dan wel dat Gemeente Ede minder opbrengsten gaat krijgen. Wij zijn bang dat de wachtlijsten hierdoor langer zullen worden en willen dit goed in de gaten houden. Of wachtlijsten wenslijsten zijn is deel van de problematiek. Energiezuinig wonen zal voor Huurdersbond Ede e.o. belangrijk blijven. Helaas denken niet alle bewoners daar zo over. De energieambassadeurs krijgen veel werk. Leefbaarheid in wijken en dorpen is heel belangrijk, hoewel het steeds lastiger wordt om bewoners er bij te betrekken. Huurders kunnen een belangrijke rol daarin spelen. Een vaste factor is ook het begeleiden van bewoners(commissies) in het proces Groot Onderhoud. Zij kunnen ook een grote rol gaan spelen als het gaat om het beheersen van servicekosten. Het woonakkoord Wonen 4.0 zal ons vertrekpunt blijven totdat de politiek het omarmt. Voor Ede kunnen de maximaal toegestane huurprijzen voor sommige woningen lager uitvallen dan nu het geval is. Maximaal toegestaan is wat anders dan wat u nu betaalt bij de corporatie omdat Woonstede momenteel niet de maximaal toegestane prijzen doorberekent. Het bordje van de Huurdersbond Ede raakt zo aardig vol voor Belangenbehartiging vindt veelal op de achtergrond plaats. Het zorgt wel dat huurdersbelangen aan de orde komen bij gemeenten en corporaties. Om dat te kunnen doen is meer menskracht nodig.

2 1.Huurbeleid In 2013 is dit een lastig onderwerp. Hoe kun je een huurbeleid met Woonstede vaststellen als je niet weet welk Haags en gemeentelijk beleid de afspraken gaan beïnvloeden. Want geld alleen bepaalt in belangrijke mate de mogelijkheden van het beleid. En zolang er in de grabbelton van de huurders wordt gegraaid heeft dat invloed op het beleid. Huurdersbond Ede e.o. gaat het gesprek aan met als uitgangspunt betaalbaarheid. Maar wat de één betaalbaar acht, acht de ander onbetaalbaar ook al zijn de inkomens van beide gelijk. Persoonlijke keuzes qua comfort en levensstijl hebben daar invloed op. De huidige beschikbare sociale woningvoorraad getalsmatig in stand houden is het minste gezien de wachtlijsten. Verder vinden wij het belangrijk dat de huidige woningvoorraad ook kwalitatief op het gewenste niveau blijft. Acties Huurdersbond Ede 2013 Een huurbeleid afspreken waarbij de huurtoeslaggrens wordt gehanteerd voor 80% van de woningen en 15% tussen huurtoeslaggrens en aftoppingsgrens van 664,66. Goede afspraken maken over de nieuwe huur na mutatie. Er moeten afspraken worden gemaakt over woningen, die uitgepond kunnen worden maar terug gaan in de verhuur, omdat ze niet verkocht raken. Dit moet aansluiten bij het vastgestelde huurbeleid en goed gecommuniceerd worden naar de achterban. Wij gaan de landelijke en lokale partijen opzoeken om in gesprek te komen over de genomen maatregelen en ons geluid te laten horen over de slechte maatregelen als het gaat om betaalbaarheid. 2. Energiebesparing Aan de hand van het Klimaatconvenant worden bestaande afspraken vervolgd. Onze energieambassadeurs ondersteunen bewonerscommissies bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen en andere maatregelen krijgen onze aandacht. Het ontbreken van geld benadeelt de te nemen maatregelen en het tempo. Bewoners moeten niet alleen aan eigen belang op de korte termijn denken. Ook zij hopen te zijner tijd in een andere woning een energiebesparende woning aan te treffen. Tevens bespaart het de totale woonkosten. Hoe meer er mee doen, hoe minder geld het per woning kost of hoe meer maatregelen voor hetzelfde geld gedaan kunnen worden. De gevolgen voor het Klimaatconvenant van het vernieuwde Energieconvenant in 2012 worden bekeken en besproken. Nu huurders zwaarder belast worden via heffingen lijkt het ook redelijk om de gemeente aan te moedigen ook financiële steun te geven bij energiebesparende maatregelen. De Huurdersbond Ede zal op die manier ook laten zien waarom ze in 2012 van de Milieufederaties in diverse delen van Nederland de Stook je Rijktrofee als huurdersorganisatie heeft ontvangen. Het Energieteam van de Woonbond zal benut worden om de voorstellen van de verhuurder door te rekenen of die kloppen. Het instrument woonlastengarantie kan dan mogelijk achterwege blijven. Op de site van de Woonbond vindt u daar gegevens over.

3 Acties Huurdersbond Ede 2013 Het ondersteunen van de energieambassadeurs bij hun scholing en activiteiten. Initiatieven nemen om via gedrag van bewoners energiebesparing te bereiken. Bij de Gemeente Ede het voorstel inbrengen om ook huurders financieel tegemoet te komen bij energiebesparende maatregelen. Het Klimaatconvenant aanpassen naar aanleiding van het Landelijk Energieconvenant Met ondersteuning van de Woonbond bewoners(commissies) bijstaan bij de realisering van energiebesparende maatregelen. 3 Doorstroming en starters Het gaat hier om een Nederlands probleem, dus ook een probleem in Ede. De doorstroming van huur naar koop loopt mogelijk tegen zijn grenzen aan. Hypotheekrenteaftrek blijkt niet toekomstbestendig en de eisen voor kredietwaardigheid worden verscherpt. De politiek heeft geen visie op dit dossier maar is meer functionerend als de brandweer zonder de brand echt te blussen. Doorstroming van koop naar huur als men ouder is en toekomstbestendig wil gaan wonen geeft ook problemen. Men kan de woning niet verkopen dus er is geen kans op een volgende woonstap. Ook de inkomenseis speelt deze aspirant-huurders parten. Wachtlijsten in de sociale sector geven een vertekend beeld omdat die niet altijd uitsluitsel geven over wat en wanneer de woningzoekende zoekt. De hogere huren na mutatie weerhouden veel huurders er van om de volgende stap te maken. Ook het maatschappelijke beeld dat huurders veel te goedkoop wonen en meer moeten gaan betalen zal niet bevorderend werken op doorstroming. Natuurlijk wonen er nu sporadisch huurders in de sociale woningen die meer dan verdienen. Maar dat is bij de sociale koopwoningen ook het geval en die categorie heeft diverse voordelen ontvangen ten opzichte van de huurders. Toch moeten we de doorstroming op gang brengen door die groep goede alternatieven te bieden. Acties Huurdersbond Ede 2013 Met de Gemeente Ede overleggen over doorstroming en met name over doorstroombevorderende maatregelen zoals bij het experiment Rozenlaan. Controleren of het percentage, dat is toegestaan voor de groep met inkomens tussen en om tot sociale woningen toegelaten te worden, wordt benut. De groep boven de alternatieven bieden zodat sociale betaalbare woningen aan de doelgroep kunnen worden toegewezen. De te hoge huren na mutatie beperken door de huursombenadering.

4 4 Bewonersparticipatie De vrijwilliger wil zich best inzetten voor leefbaarheid en een aantrekkelijke woonomgeving. Belangenbehartiging heeft een lagere prioriteit. Mede omdat structureel opkomen voor belangen van huurders te weinig succes oplevert op de korte termijn. Doordat er minder bewoners met belangenvertegenwoordiging bezig zijn is de werkdruk op de Huurdersbond Ede verhoogd daar zij als er geen bewonersvertegenwoordiging is de belangen van de bewoners direct behartigt. Dat bewonersvertegenwoordiging ook verplichtingen geeft gezien de Overlegwet is logisch, rechten krijg je niet zo maar. Activiteitencommissies ontwijken de verplichtingen, maar veelal eigenen ze zich wel de positie behorende bij de rechten van een bewonerscommissie toe om als gesprekspartner richting verhuurder te kunnen optreden. Een onwenselijke situatie, met name als er verschil van mening is. Inmiddels probeert de Huurdersbond Ede een netwerk in Ede aan te leggen zodat overal waar huurders zitten contactpersonen zijn die ingezet kunnen worden bij rechten die voortvloeien uit de Overlegwet. Gebeurt er niets in een complex of wijk dan hebben ze het rustig. Pas als het nodig is kunnen ze optreden onder de paraplu van de Huurdersbond. Daarnaast blijft de Huurdersbond Ede zich inzetten voor de actieve bewoners door in het Platform Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) te participeren en de activiteiten van het LSA te bezoeken. Doordat Ede veel verschillende verenigingen, stichtingen, clubs en initiatieven kent en er geen overkoepelend orgaan is in het kader van bewonersparticipatie neemt de Huurdersbond Ede deze rol op zich totdat er een geschikte structuur is voor de vertegenwoordiging bij het LSA. De contacten tot nu toe zijn goed en het levert veel op. Het fenomeen Wijkwaardebonnen in de wijk Veldhuizen is daar een concreet voorbeeld van. Wel ervaart de Huurdersbond dat de gemeente en de daarbij behorende professionals nog veel óver bewoners praten en te weinig mèt bewoners. Doorgaan met het bouwen van het netwerk. Bewonerscommissies daadwerkelijk blijven ondersteunen door 10x per jaar het blad Woonbondig en 4x het blad Huurwijzer van de Woonbond te sturen. Daarnaast blijven we bewoners die lid zijn van de Huurdersbond en een rol spelen in een bewonerscommissie een gratis lidmaatschap aanbieden. We blijven bewonerscommissies de mogelijkheid aanbieden om bij Groot Onderhoud door ons ondersteund te worden in de gesprekken met de verhuurder. Ondersteuning bij het opstellen van een Sociaal Plan hoort bij de taken van de Huurdersbond, ondersteuning bij uitvoeringsproblemen blijven we ook geven. We gaan bewonerscommissies ook scholen door 1 of 2 cursusavonden te organiseren over relevante onderwerpen. Daarnaast gaan we bestuderen op welke wijze we bewonerscommissies kennis kunnen laten maken met het LSA en hun activiteiten.

5 5 Wachtlijsten Helaas moet dit punt weer in het werkplan staan. Er wordt te weinig gebouwd. Men weet het, maar doordat men bij woningbouw de koop en huur koppelt en door het ontbreken van voldoende financiële middelen ziet de toekomst er niet fleurig uit. In 2012 is er veel gepraat over de wachtlijsten door de lokale politiek. Van alles wordt onderzocht. Cijfers worden weerlegd. Gezocht wordt naar methodes om te weten te komen wat nu daadwerkelijk op de langere termijn de behoefte is om te bouwen. De hogere huurprijzen die bij de nieuwbouw horen nodigen ook niet echt uit om door te stromen. Zijn er nu wel of geen wachtlijsten? Of zijn het wenslijsten die aan sterke veranderingen onderhevig zijn? Is er regionaal een oplossing te bedenken? Dat er wachtlijsten zijn wordt niet betwist. Er wordt door allerlei onderzoeken aangetoond dat er een behoefte aan sociale huurwoningen in Ede e.o. is. Maar een echte aanpak zien we nog niet.de Gemeente Ede heeft het als speerpunt staan in het Collegeakkoord, maar er nog steeds geen invulling aan gegeven. Met de Raadsverkiezingen van 2014 in het verschiet mogen we weer de nodige beloftes verwachten. Het blijft afwachten welke politieke partij ook echt met een plan van aanpak gaat komen. Dat de huidige regering meer ziet in de koop- dan in de huursector zal de oplossing ook niet versnellen. Lokaal en landelijk aandacht blijven geven aan het fenomeen wachtlijsten. In Ede het College er op aan blijven spreken dat er actie moet komen om de wachtlijsten terug te dringen. Bedenken of we onderscheid kunnen maken in wenslijsten en wachtlijsten. Hoge prioriteit moet de woning krijgen die bij je situatie past. De woningbouwproductie in de sociale sector op de lange termijn aanpassen aan de behoefte, met daarbij aandacht voor 55+ en jeugd en doorstromingseffecten. Het slim in samenhang de doorstroming op gang brengen verkort de wachtlijsten.

6 6 De Vereniging Het Bestuur blijft de enthousiaste animator van onze Vereniging. Vernieuwing blijft ook altijd nodig. Aanvulling van het bestuur blijft een aandachtspunt: zo kunnen de taken beter verdeeld worden. Maar ook het behouden van leden en zo mogelijk nieuwe leden werven hoort er bij. Natuurlijk zijn we trots op onze ruim 500 leden die tegen een lage contributie ons werk waarderen en steunen. Maar we moeten de Vereniging wel uitdragen met zijn allen. Deze ruim 500 ambassadeurs kunnen zorgen dat er nieuwe leden bij komen. Zeker nu het onrustige tijden zijn wat betreft het huren hebben alle huurders belang bij een goede belangenvertegenwoordiging. Het Bestuur gaat zich beraden hoe we de jeugd onder de 25 kunnen betrekken bij belangenbehartiging door bijvoorbeeld een speciaal digitaal lidmaatschap. Het bestuur blijft gebruik maken van het lidmaatschap van de Woonbond en een adviseur voor 150 uur. Dat hoort bij onze professionaliteit en wij hechten er aan georganiseerd zijn via een Landelijke Vereniging, die het tot op heden prima doet. Mede door deze ondersteuning van de Woonbond waarderen onze gesprekspartners onze adviezen en inzet. Daarnaast heeft het er voor gezorgd dat de Huurdersbond over een groot netwerk beschikt, waardoor er ook veel kennis is binnen het bestuur. De bijeenkomsten van de Ledenvergaderingen en Raad van Bewonerscommissies laat qua belangstelling te wensen over. Wij blijven zoeken naar oplossingen hiervoor, want we willen de stem van de huurders kunnen horen. Draagvlak is en blijft belangrijk voor het huurderswerk. We gaan er niet van uit dat iedereen het allemaal wel prima vindt gaan zo. Een Bestuur heeft meedenkers en gegevens nodig. Want wij kunnen huurders niet goed vertegenwoordigen als we hun mening niet kennen. Leden aansporen om nieuwe leden te werven. Naast nieuwe huurders welkom heten ook complexen benaderen met een ledenwerfactie. Lid blijven van de Woonbond en gebruik blijven maken van een adviseur van het WKA. Bewonerscommissies blijven ondersteunen. Zoeken naar manieren om leden te bereiken. Een jeugdlidmaatschap instellen. Tenminste 6x zal er een bestuursvergadering gehouden worden, 2x een Algemene Ledenvergadering en zo nodig bijeenkomsten van de Raad van Bewonerscommissies. Er is overleg met Woonstede en de gemeente Ede, waarbij de adviseur aanwezig is. Samen met de adviseur worden de adviezen opgesteld voor Woonstede. De leden ontvangen 2x de Nieuwsbrief en 1x de Huurwijzer, de bewonerscommissies ontvangen 4x de Huurwijzer en 10x Woonbondig.

7 7 Communicatie Ook in 2013 zal Huurdersbond Ede e.o. actief zijn op mediagebied. De Huurdersbond laat zich via allerlei kanalen horen en zien. De activiteiten hoeven op dit moment niet te worden uitgebreid. Persberichten van de Woonbond krijgen extra aandacht en worden ook vertaald naar lokale situaties. Naast ons actief Twitter is de Huurdersbond als blogger ook actief op in het Corporatie Forum. Uiteraard hopen wij dat lokale, regionale en landelijke media ons weten te vinden en wij staan daar voor open. De site dient er rekening mee te houden dat de Woonbond het gratis ter beschikking stellen van deze faciliteit beëindigt. Via onze website relevante zaken en artikelen publiceren, via twitter contacten informeren en via persberichten lokaal aandacht vragen voor huurdersonderwerpen.op symposia en congressen acte de présence geven. Alternatieven voor een eigen website bekijken in overleg met Woonbond als deze service stopt. 8 De ,--grens Huurdersbond Ede e.o. blijft aandacht schenken aan deze onredelijke grens, maar daar hebben wij ook onze leden bij nodig. Gevraagd was om zich te laten registreren op als men hierdoor in de problemen zou komen. Slechts een paar huurders in Ede hebben dat gedaan, terwijl veel huurders te maken hebben met deze grens en daarom niet kunnen of willen verhuizen. Woonstede gebruikt wel de toegestane extra ruimte voor inkomens boven de maar wij horen het graag als mensen boven deze grens, die reageren op een woning, door Woonstede niet in aanmerking mogen komen voor een sociale woning. Wij moeten het probleem goed zichtbaar hebben. Aan de zittende huurders wordt gevraagd te kijken of ze last van deze maatregelen zullen krijgen en of ze zich willen laten registreren (dat kan anoniem). Het onderwerp blijft zeer hoge prioriteit hebben bij de Huurdersbond. De inspanningen worden beloond, er gaat een tijdelijke verruiming van de grens komen. Huurdersbond Ede e.o. zal indien nodig informatie geven en oproepen doen om huurders te laten reageren en zich te laten registreren.

8 9. Regionale en lokale samenwerking Moeizaam blijft het om andere gesprekspartners die huurders vertegenwoordigen aan tafel te krijgen en om in de Regio samen een koers uit te zetten. Dit moet echt gaan gebeuren. De Huurdersbond heeft al bij Woonstede te kennen gegeven om in Food Valley-verband ook een huurdersstem te willen laten horen. Ook via andere kanalen proberen wij in gesprek te komen en te blijven met huurdersorganisaties in de WERV en in de toekomst in Food Valley. Wij blijven doorgaan deze organisaties te informeren over ons werk en onze standpunten. Er wordt 1x een regionale bijeenkomst en 1x een lokale bijeenkomst gehouden met andere huurdersorganisaties. 10 Varia onderwerpen In 2013 kunnen we te maken krijgen met het wijzigen van het WWS (Woningwaarderingsstelsel) in een WOZ-waarde bij het vaststellen van het plafond huren. Ook staat er een gedifferentieerde huurverhoging, afhankelijk van inkomen, gepland voor Huurdersbond Ede e.o. vindt dat niet de goede weg en kiest voor een huursombenadering waarbij een gemiddelde wordt afgesproken voor de huurverhoging en binnen een bandbreedte gevarieerd kan worden voor Ede. Wij zullen nieuw beleid toetsen op betaalbaarheid. Nu al staan de netto huurprijzen na mutatie op de agenda. Er moeten voldoende woningen beneden de huurtoeslaggrens beschikbaar zijn en komen. Wij blijven actief op het gebied van leefbaarheid: wij roepen bewoners in wijken op om mee te doen en wij ondersteunen hen via ons netwerk van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken ( Ook in 2013 zal Huurdersbond Ede e.o. aandacht geven aan Veldhuizen A in het algemeen en de Middelhoogbouw Burgwijk in het bijzonder. Er wordt rekening gehouden met de noodzaak van ondersteuning van B.C. Veldboeket en eventuele andere projecten bij Groot Onderhoud. In 2012 heeft de Huurdersbond Ede zich aangesloten bij de actie #huuralarm van de Woonbond. Na onze oproep tot tekenen van de petitie op de site van de Woonbond en de start van de actiepagina op vervolgen we de actie in 2013 en willen Ede in de provincie Gelderland Actiestad Huuralarm maken om de onevenredige aanpak Woningmarkt te beëindigen en een evenwichtige Woningmarkt te bereiken waar huren betaalbaar zijn en blijven.

Beleids- en Werkplan 2014

Beleids- en Werkplan 2014 Beleids- en Werkplan 2014 TE HOGE WOONLASTEN ZULLEN ARMOEDE IN EDE VERGROTEN Waar gaat het om We verwachten dat 2014 een overgangsjaar wordt qua huurbeleid. Inkomensafhankelijke huurverhogingen blijven

Nadere informatie

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 Voorwoord Het bestuur van de HBV heeft tezamen met haar vaste commissieleden de keuzes voor een toekomstig

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig?

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig? WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT Wordt de huurder opstandig? De economie krabbelt op in 2015 en menigeen ziet herstel van de Woningmarkt. Daarmee wordt de koopmarkt bedoeld

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2012

Nieuwsbrief oktober 2012 Nieuwsbrief oktober 2012 Jaargang 4 nummer 2 Stichting Landelijk Huurders Platform Voorwoord Wist u dat: Naar aanleiding van de uitkomsten van onze regiobijeenkomst hebben wij besloten u in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken;

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken; Werkplan STOK 2017 De prioriteiten van STOK STOK is de stedelijke organisatie van huurders bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Bewonerscommissies, actief op de wooncomplexen vormen de leden van vereniging.

Nadere informatie

VOORBEELD. Woningwaarderingsstelsel 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. over het vernieuwde Puntenstelsel. Eerste druk, oktober 2015

VOORBEELD. Woningwaarderingsstelsel 2015. Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. over het vernieuwde Puntenstelsel. Eerste druk, oktober 2015 Woningwaarderingsstelsel 2015 Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties over het vernieuwde Puntenstelsel Eerste druk, oktober 2015 WONINGWAARDERINGSSTELSEL 2015 Eerste druk, oktober 2015 2015 Nederlandse

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester November 2011 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 29-11-2011 Kort verslag ALV 10-05-2011 Kandidaat Penningmeester Verhuizen doe je niet zo maar Voorwoord van de Voorzitter Deze Nieuwsbrief

Nadere informatie

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING HUURDERSBOND EDE en OMGEVING JAARVERSLAG 2014 INHOUD 1. Algemeen en samenvatting 2 2. Evaluatie Werkplan 2014 2 3. Gezamenlijke ontwikkeling huurbeleid. 7 4. Werkgroep Warmtewet... 8 5. Overige.. 8 5.1.

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 HUURDERSNETWERK MITROS ACTIVITEITENPLAN 2017 Januari 2017 1 - Inleiding In 2016 heeft HNM zich nadrukkelijk gepresenteerd. Op diverse manieren. Dat doen we ook in 2017, maar we zetten er wel wat tandjes

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen A) WONINGWET: ALGEMEEN 1. Wat is de nieuwe Woningwet? De nieuwe Woningwet geeft nieuwe regels voor de sociale huursector. Met de herziening wil de overheid

Nadere informatie

Jaarplan 2016 concept HBV Leiden

Jaarplan 2016 concept HBV Leiden Jaarplan 2016 concept HBV Leiden CONCEPT Jaarplan HBV Leiden 2016 1 Actuele ontwikkelingen Nieuwe Woningwet De nieuwe Woningwet heeft grote impact op de corporaties. De corporatie moet zich richten op

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort HBVA-AMERSFOORT SNEEUWUIL 85 3815XS AMERSFOORT TEL:033-4653164 SECR@VERENIGINGHUURDERSBELANGEN.NL WWW.VERENIGINGHUURDERBSELANGEN.NL

Nadere informatie

Beste netwerkpartner,

Beste netwerkpartner, Beste netwerkpartner, Vorig jaar, op 17 november tijdens onze belanghoudersbijeenkomst, spraken wij met u over de koers van Woningstichting Bergh. Centraal stonden de vragen of wij de juiste dingen doen

Nadere informatie

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen.

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen. In maart 2015 vroegen wij in een enquête onze huurders, woningzoekenden, collega corporaties, gemeenten, medewerkers en via social media om mee te denken met ons beleid. In totaal hebben 3.700 deelnemers

Nadere informatie

Activiteitenplan Voorjaar 2018 Bijeenkomst

Activiteitenplan Voorjaar 2018 Bijeenkomst Huurders030 Marnixlaan 170, 3552 HH Utrecht Activiteitenplan Voorjaar 2018 Bijeenkomst Belangenbehartiging voor Utrechtse huurders Huurders030 is de belangenbehartiger (stedelijk) voor alle Utrechtse huurders.

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel,

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hoek van Holland, 3 april 2019 Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hierbij ontvangt u het advies van de huurdersvereniging Houdt Zicht betreffende de huurverhoging 2019. Het bestuur heeft zich daarbij

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS

INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS Huurdersorganisatie Vulcanus www.ho-vulcanus.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING...1 2. BEWONERSPARTICIPATIE...2 3. ROL BEWONERSCOMMISSIE...2 4. BEWONERSCOMMISSIE...3 Verkiezingsprocedure

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV November 2012 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 11-12-2012 Kort verslag ALV 15-05-2012 Stook je Rijk Bewonerscommissie Veldzicht Wisseling Woonbondadviseurs Voorwoord van de Voorzitter

Nadere informatie

Activiteitenplan HRHM 2016

Activiteitenplan HRHM 2016 Inleiding Voor u ligt het eerste Activiteitenplan van de Stichting Huurdersorganisatie Regio Hollands- Midden kortweg HRHM. Twee aspecten staan in 2016 centraal. De eerste is het samengaan van de twee

Nadere informatie

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Dit document is samengesteld om u te laten zien hoe een bewonerscommissie wordt opgericht, geïnstalleerd en ondersteund

Nadere informatie

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Overwegingen dat Rochdale erkent dat het in wederzijds belang is dat bewonerscommissies op complexniveau en Rochdale met elkaar overleg voeren over

Nadere informatie

In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig

In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig In deze editie o.a.: voorwoord voorzitter, kerstattentie bewonerscommissies, prestatieafspraken 2018, begrip huurtoeslag, foto impressie 25 jarig bestaan van appartementencomplex t Overloo Beste huurders,

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Activiteitenplan VHB 2014

Activiteitenplan VHB 2014 Activiteitenplan VHB 2014 De Vereniging HuurdersBelangen (VHB) heeft tot taak: het behartigen van de belangen van de huurder die in een woning van de Alliantie regio Amersfoort woont. Wat zijn de belangen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2 Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland 1 Overzicht bezit Woonzorg Nederland 2017 Bezit 's Hertogenbosch % Landelijk % Aantal huurwoningen (eenheden) - Huurprijs < 592,55

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Het Huurcollege 2015. Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA.

Het Huurcollege 2015. Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA. Het Ontwikkelingen in het huurbeleid Landelijke huurdersdag, 10 oktober 2015 Door: Henk Stegink, opleider WKA : inhoud 1. Hoe ging het? 2. Het sociaal huurakkoord 3. Nieuwe regelgeving 4. ParJculiere sector

Nadere informatie

Nieuwe huurdersvereniging

Nieuwe huurdersvereniging Nieuwe huurdersvereniging Woningbouwvereniging Reeuwijk 8 juni 2015 9-6-2015 1 Even voorstellen! 2 Waarom vinden we dat er een huurdersvereniging moet komen? Belangen behartiging van de huurders. Samen

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl Hier komt tekst Huurdersraad portaal 13 Hier mei2019 komt ook tekst Speerpunten Woonvisie Versnellen en (langdurig) verhogen bouwproductie; We gebruiken de groei van de stad en stimuleren onze partners

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia Werkplan Huurders Organisatie Patrizia 2016-2017 Een stichting VAN HUURDERS VOOR HUURDERS van alle complexen van Patrizia. Heden & toekomst INLEIDING Wij willen de belangen van alle huurders behartigen.

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2012 de Duinstreek

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2012 de Duinstreek Jaarverslag 2012 Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Overleg huurbeleid 3. Overleg energiebeleid 4. Serviceabonnement 5. SHD Jaarvergadering 6. De bewonerscommissies

Nadere informatie

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal:

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal: STOK WERKPLAN 2007 VOORAF De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur heeft elke maand een reguliere

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016 Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion 23 juni 2016 Reglement participatie van Bewonerscommissies Staedion Overwegingen dat de verhuurder Staedion met dit reglement nadere invulling

Nadere informatie

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Woonagenda 2014 Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Al bijna 15 jaar zetten wij ons als Huurders vereniging Amsterdam (HA) in voor de belangen van hurend Amsterdam. Inmiddels vertegenwoordigen

Nadere informatie

Werkplan Accio 2017 (2018)

Werkplan Accio 2017 (2018) Werkplan Accio 2017 (2018) Voorwoord 1. Accio: ontwikkeling van de vereniging 2. Participatie: beïnvloeden van woonbeleid 3. Bestuur en besturing: werken aan goed bestuur 4. Communicatie en relatie: contact,

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Voorwoord. Regiobijeenkomsten

Voorwoord. Regiobijeenkomsten 28 maart 2013 Jaargang 5, nummer 1 Bijzondere artikelen Algemene Vergadering 29 mei 2013 Huurverhogingen per 1 juli 2013 Informatieboekje Wat treft u in deze nieuwsbrief: Algemene vergadering 2 Huurverhoging

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Programma 1. Inleiding 2. Conclusies uit bewonersbijeenkomsten september 3. Trends huurdersparticipatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 1. Inleiding 2012 is weer een heel druk jaar voor de bestuursleden van Huurdersbond Ede e.o.. Het bestuur

Nadere informatie

Notitie. Woonbond ledenraadpleging 2015

Notitie. Woonbond ledenraadpleging 2015 Notitie Aan : Provinciale Vergaderingen Van : communicatie Betreft : Samenvatting ledenraadpleging 2015 - Meerjarenbeleidsplan Status : ter informatie Datum : 13 oktober 2015 Kenmerk : V15.0703 Woonbond

Nadere informatie

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen.

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Jaargang 8, nummer 1 Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Twee leden van het bestuur van het LHP zijn

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Programma 1. Inleiding 2. Korte terugblik op 16 oktober 3. De structuur van de huurdersorganisatie

Nadere informatie

Controlerend en krachtig in overleg

Controlerend en krachtig in overleg DE HUURDERSBELANGENVERENIGING Controlerend en krachtig in overleg Jaarverslag van HBV De Woonkoepel over 2015 De Huurdersbelangenvereniging is de wettelijke vertegenwoordiger van de huurders van SWZ. Het

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Concept advies Participatie

Concept advies Participatie John van Veen senior adviseur Woonbond Kennis- en Adviescentrum november 2011 Concept advies Participatie Inleiding Op 18 oktober 2011 is een groep van 21 huurders van Lefier van start gegaan om in een

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 8: De bewonerscommissie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 8: De bewonerscommissie Handboek huurdersorganisaties Deel 8: De bewonerscommissie Handboek huurdersorganisaties Deel 8 De bewonerscommissie Succesvolle voorbeelden uit de praktijk Handboek huurdersorganisaties Deel 8: De bewonerscommissie

Nadere informatie

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Dit document is samengesteld om u te laten zien hoe een bewonerscommissie wordt opgericht, geïnstalleerd en ondersteund

Nadere informatie

CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019

CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 CONCEPT Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

Uitslagen enquêtes onder HVB leden

Uitslagen enquêtes onder HVB leden Uitslagen enquêtes onder HVB leden Een keer per maand stuurt HVB een korte enquete uit. In 2018 houden we hiermee een proef onder 100 van onze leden. Eind 2018 evalueren we het resultaat. Hieronder vindt

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND 2019-2020 Waddinxveen, 28 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Beleidsvarianten... 3 2.1 Marktsituatie... 3 2.2 Uitgangspunten... 3 2.3 Beleidskeuzes...

Nadere informatie

Lidmaatschap voor huurdersorganisaties

Lidmaatschap voor huurdersorganisaties Lidmaatschap voor huurdersorganisaties Diensten, abonnementen en tarieven 2018 De Woonbond ondersteunt zowel huurdersorganisaties in de corporatiesector als in de commerciële sector. In de commerciële

Nadere informatie

Beleidsplan Leefbaarheid en Participatie vervolg 2016

Beleidsplan Leefbaarheid en Participatie vervolg 2016 Beleidsplan 2017-2018. Leefbaarheid en Participatie vervolg 2016 Opgemaakt door het bestuur van de Stichting Huurdersbelangen Zuid Limburg. Bestemd voor: Voorzitter Bewonerscommissies aangesloten bij SHZL.

Nadere informatie

Overlegwet en bewonerscommissies

Overlegwet en bewonerscommissies Overlegwet en bewonerscommissies Op 1 januari 2009 is de vernieuwde overlegwet ingegaan. Deze gaat gelden voor alle corporaties ongeacht het aantal woningen. Voor de particuliere verhuurders geldt dit

Nadere informatie

Informatie lidmaatschap voor organisaties. Over het lidmaatschap van de

Informatie lidmaatschap voor organisaties. Over het lidmaatschap van de Informatie lidmaatschap voor organisaties Over het lidmaatschap van de Nederlandse Woonbond in De Vereniging Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenorganisatie van en voor huurders. Ruim 1,5 miljoen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden 1 Inhoud Stichting Huurdersbelang Delden... 3 Van vereniging naar stichting... 3 Stichting Huurdersbelang Delden, een vrijwilligersorganisatie... 3 Samenwerkingsovereenkomst...

Nadere informatie

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2013 de Duinstreek

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2013 de Duinstreek Jaarverslag 2013 Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. De Rooie Buurt 3. Overleg huurbeleid 4. Woonvisie gemeente Katwijk 5. Groen en schoonmaak 6. De bewonerscommissies

Nadere informatie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 5: Het bestuur

Handboek huurdersorganisaties. Deel 5: Het bestuur Handboek huurdersorganisaties Deel 5: Het bestuur Handboek huurdersorganisaties Deel 5 Het bestuur E ectief en eªciënt besturen van een huurdersorganisatie Handboek huurdersorganisaties Deel 5: Het bestuur

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019 St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden Bouwstenen HRHM 2019-2 x uitgave magazine Huurbelang - Workshops voor BC vrijwilligers en bestuur - Werving vrijwilligers - Ontwikkeling nieuwe werkgroepen -

Nadere informatie

Sociaal Huurakkoord 2018

Sociaal Huurakkoord 2018 Sociaal Huurakkoord 2018 Dit Sociaal Huurakkoord 2018 is moeizaam tot stand gekomen. De oorzaak is een steeds grotere fiscale druk bij corporaties, die zich uiteindelijk één op één vertaalt in ófwel huren

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2015

Nieuwsbrief najaar 2015 Nieuwsbrief najaar 2015 Velen van u zullen gemerkt hebben dat de woningen aan de Purmerlaan een metamorfose hebben ondergaan. In de vorige nieuwsbrief hebben we hier bij stilgestaan. Ondertussen zijn de

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o.

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Datum: 16 maart 2017 Agenda: 1. Opening 2. Voorstelronde 3. Stand van zaken en planning 4. Sociaal Statuut; wat is dat? En wat is belangrijk

Nadere informatie

Annuleringsvoorwaarden

Annuleringsvoorwaarden Studiedagen 2015 In deze folder vindt u het cursusaanbod van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (wka) in 2015. Alle cursussen zijn gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten: Inhoudelijke kennis van

Nadere informatie

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving;

Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr..., Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving; Besluit van tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (aanpassing woningwaarderingsstelsel) Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van..., nr...., Directie

Nadere informatie

Actieplan Huurders Belangen Vereniging. Samen sterk in wonen

Actieplan Huurders Belangen Vereniging. Samen sterk in wonen Actieplan 2016-2018 Huurders Belangen Vereniging Samen sterk in wonen Inhoud: 1. Inleiding Pag. 3 2. Visie & uitdaging Pag. 4 3. Organisatie Pag. 5 4. Werkpunten 2016/2018 Pag. 6 en 7 Samen sterk in wonen,

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet)

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet) Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 14 april 2011, aanvang 19.30 uur Dick Penning (voorzitter), Arnold

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance

Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance Datum 11 mei 2011 Het middensegment Wat verstaan we onder het middensegment in de huursector? - verhuurders:

Nadere informatie

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan Groot onderhoud, renovatie of sloop? Wat gaat er gebeuren met uw

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Verenigingsplan

Verenigingsplan HUURDERSVERENIGING PATRIMONIUM VEENENDAAL Verenigingsplan 2016 2020 Samen staan we sterk 29 april 2016 1 1. Inleiding 2015 was een belangrijk jaar voor de volkshuisvesting en vooral voor huurdersorganisaties.

Nadere informatie

2011D22725 LIJST VAN VRAGEN

2011D22725 LIJST VAN VRAGEN 2011D22725 LIJST VAN VRAGEN 1 In de inleiding wordt gesteld dat de relatief lage huur het aanbod ontmoedigt. Hoe verhoudt zich dit tot de vaststelling dat verhuurders gemiddeld 72% van de maximale huur

Nadere informatie

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december STOK WERKPLAN 2013 De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur vergadert maandelijks en heeft circa

Nadere informatie

Uw advies onze uitdaging!

Uw advies onze uitdaging! Uw advies onze uitdaging! Wat deden we met uw adviezen? In november 2011 ontmoetten we onze belanghouders. Huurders, het bestuur van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers van de gemeente Kampen, politieke

Nadere informatie

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Stookjerijk2015 Apeldoorn Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Onderdelen presentatie Doel Stookjerijk Beleid SER akkoord 2013 Actuele

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia.

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia. De heer P. Beeldman Westeinde 12 2841 BV MOORDRECHT ** verzenddatum 27 mei 2014 onderwerp uw kenmerk bijlage afdeling VROM behandeld door J.D. Lindeman telefoon 0180-639976 Geachte heer Beeldman, Op 19

Nadere informatie

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid verslag van vergaderdatum 6 februari 2019 Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid 1. Opening Nathalie opent om 19.00 uur de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Ze licht ieders rol kort toe.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 HUURDERSVERENIGING "CROMSTRIJEN" Postbus 7304 3280AC Numansdorp. telefoon: 0186-655205 Internet: www.huurdersverenigingcromstrijen.nl E-mail: hvcromstrijen@kpnmail.nl Nieuwsbrief december 2017 Geachte

Nadere informatie

Concept Beleidsplan 2014-2018. Huurdersvereniging Brederode

Concept Beleidsplan 2014-2018. Huurdersvereniging Brederode Concept Beleidsplan 2014-2018 Huurdersvereniging Brederode 1 1. Voorwoord In dit beleidsplan vindt u onderwerpen waaraan de huurdersvereniging werkt en wil blijven werken. Voor een deel staan in dit plan

Nadere informatie

STOK Werkplan 2016 / Vastgesteld in ALV 8 december

STOK Werkplan 2016 / Vastgesteld in ALV 8 december STOK WERKPLAN 2016 Huurdersorganisatie STOK is een vereniging van huurders die zich allemaal vrijwillig inzetten om de belangen van huurders van Bo-Ex te behartigen. De vereniging wordt gevormd door haar

Nadere informatie