HET CONCERTGEBOUW N.V. JAARREKENING 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET CONCERTGEBOUW N.V. JAARREKENING 2012"

Transcriptie

1 HET CONCERTGEBOUW N.V. JAARREKENING 2012

2 Inhoud Jaarverslag van de directie 3 Inleiding 4 Terugblik Personeel en Organisatie 13 Risico's en verwachtingen Verslag van de Raad van Commissarissen aan de aandeelhouders van Het Concertgebouw N.V. 14 Jaarrekening Balans per 31 december 2012 (voor voorgestelde resultaatbestemming) 17 Winst- en verliesrekening over Kasstroomoverzicht over Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 20 Overige gegevens 44 Nevenfuncties directieleden Het Concertgebouw N.V. 45 Controle verklaring van de onafhankelijke accountant 46 (2)

3 JAARVERSLAG VAN DE DIRECTIE Omtrent de toestand van Het Concertgebouw N.V. en zijn handelingen in het boekjaar Uitgebracht in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 25 juni 2013 in Het Concertgebouw te Amsterdam. Raad van Commissarissen Het Concertgebouw N.V. Prof. Dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter Mr. G.V.H. Doeksen Mevr. Mr. L.Y. Gonçalves-Ho Kang You Mr. Drs. B. Habets (aangetreden per 21 juni 2012) Mevr. Drs. C.M.L. Hijmans van den Bergh Drs. Ir. J. van der Veer Dr. G.J. Wijers Bestuur Stichting Comité voor Het Concertgebouw (tot 31 december 2012) Prof. Dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter Mevr. Mr. L.Y. Gonçalves-Ho Kang You Prof. Dr. L.J. Gunning-Schepers Mr. C.P.A.J. Leenaars Mevr. Mr. M.J. Oudeman MBA Prof. Mr. J.W. Winter Directie Het Concertgebouw N.V. Mr. S.A. Reinink, voorzitter Mevr. Drs. G.A. Zantinge Directie Stichting Comité voor het Concertgebouw (tot 31 december 2012) Mr. S.A. Reinink, voorzitter Mevr. Drs. G.A. Zantinge (3)

4 Inleiding Het Concertgebouw N.V. kent een heldere missie: Mensen verrijken met muziek die optimaal profiteert van de unieke kwaliteiten van Het Concertgebouw. Statutair heeft Het Concertgebouw N.V. de volgende doelstelling: het stichten, in stand houden en exploiteren van een gebouw te Amsterdam, in hoofdzaak geschikt tot het geven van concertuitvoeringen; het organiseren van concerten en het zonodig daartoe in stand houden van een orkest; het verrichten van alle handelingen, welke in de ruimste zin met het voorafgaande verband houden en daaraan bevorderlijk kunnen zijn, zulks met inbegrip van het deelnemen in of op andere wijze financieel belang verwerven in andere vennootschappen en ondernemingen met een soortgelijk of aanverwant doel. Na de scheiding in 1952 tussen Het Concertgebouw en het, later Koninklijk, Concertgebouworkest, werd Het Concertgebouw een bedrijf dat zijn concertzalen uitsluitend verhuurde aan organisaties die (klassieke) muziek op het podium presenteerden. Voor de Kleine Zaal bestond een traditie voor een beperkt aantal eigen series, maar als verhuurorganisatie had Het Concertgebouw nauwelijks invloed op de programmering. Om de programmering te kunnen verdiepen en verbreden, werd in 1988 de Stichting Comité voor Het Concertgebouw (SCC) opgericht, die sindsdien voor een aanzienlijke uitbreiding van de programmering en het aantal concerten in Het Concertgebouw heeft zorg gedragen. In verband met een gewenste vereenvoudiging van de juridische structuur rond het Concertgebouw zijn per eind 2012 de rechten en verplichtingen van de Stichting Comité voor het Concertgebouw overgenomen door Het Concertgebouw NV. De activiteiten zullen worden voortgezet als Eigen Programmering van het Concertgebouw. Het Concertgebouw kent een groot aantal zaalhuurders, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO), Stichting KAM, de NTR ZaterdagMatinee, Riaskoff Concertmanagement, diverse Amsterdamse amateurgezelschappen en vele anderen. Zij dragen allen bij aan de programmering van Het Concertgebouw. De akoestiek van de Grote en Kleine Zaal van Het Concertgebouw is alom geroemd. Vanwege de volgens velen superieure akoestiek wordt Het Concertgebouw beschouwd als één van de drie mooist klinkende zalen ter wereld voor symfonische muziek (naast de Musikverein in Wenen en de Symphony Hall in Boston). Het gebouw raakte echter, na de formele scheiding tussen gebouw en orkest, in verval. Eind jaren 70 dreigde zelfs faillissement en sluiting. Vanaf de jaren 80 is het gebouw grondig gerenoveerd. Daarna zijn stelselmatig alle ruimtes in het gebouw hernieuwd en is einde 2012 met de renovatie van de entreehal het masterplan afgerond, waardoor vanaf 2013 in het gehele gebouw hetzelfde hoge kwaliteitsniveau is gerealiseerd. (4)

5 Terugblik 2012 De laatste jaren vindt ongeveer 50% van alle bezoeken aan klassieke concerten in Nederland bij een bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertzaal Directies aangesloten zaal, plaats in Het Concertgebouw. In 2012 heeft Het Concertgebouw bezoekers mogen verwelkomen ( in 2011). Een daling met 5% ten opzichte van 2011, die voor het grootste deel wordt verklaard door de afname van het aantal concerten in de Grote Zaal. Het totale aantal concerten, educatie- en overige activiteiten is iets gestegen en bedroeg 922 in 2012 (908 in 2011). In 2012 is een resultaat gerealiseerd voor Het Concertgebouw N.V. ten bedrage van (2011: negatief). Het eigen vermogen per ultimo 2012 bedraagt (2011: ). Jubileumemissie Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum in 2013 hebben de besturen van Het Concertgebouw N.V. en Het Concertgebouw Fonds in gezamenlijkheid een uitzonderlijk besluit genomen. Om het gebouw - een muzikaal monument van wereldklasse - door te geven aan de volgende generaties heeft Het Concertgebouw N.V. besloten een gelimiteerd aantal aandelen uit te geven, waarvan certificaten van aandeel (Jubileumaandelen) werden aangeboden aan het publiek, indien zij een gift deden van aan Het Concertgebouw Fonds. De inschrijving sloot op 11 april De Jubileumemissie van Het Concertgebouw heeft opgebracht aan bij particulieren geplaatste aandelen. De doelstelling om daarmee de basis te leggen voor een omvangrijk fonds voor een veilige toekomst van Het Concertgebouw is daarmee gerealiseerd. Door particulieren, op wie de emissie gericht was, is er ingetekend op 702 Jubileumaandelen; uiteindelijk zijn 684 certificaten afgenomen. Daarnaast heeft Het Concertgebouwfonds 100 aandelen aangeschaft uit zijn vrije bestemmingsfonds, die mogelijk nog in de komende jaren bij geïnteresseerde particulieren geplaatst kunnen worden. Dit eindresultaat overtreft het percentage aandelen dat in 1888 werd verkocht ten behoeve van de oprichting van Het Concertgebouw. Werd in % van de beschikbare aandelen geplaatst, in 2012 komt dit percentage op 68%. De jubileumaandeelhouders maken het door hun gift mogelijk een endowmentfonds te vormen binnen Het Concertgebouw Fonds, waardoor continuïteit van schenkingen ten behoeve van renovatie en educatie uit dit fonds in de toekomst gewaarborgd blijven. Het totale vermogen van het in 2009 opgerichte endowmentfonds bedraagt, inclusief de reeds toegezegde bijdrage in samenhang met de jubileumemissie, circa per ultimo Met deze gift genieten de jubileumaandeelhouders van een exclusief Muzikaal Dividend. Hierdoor konden jubileumaandeelhouders in juni een kinderconcert bijwonen. Op 3 december 2012 heeft het eerste dividendconcert plaatsgevonden in de Grote Zaal. Meer dan aandeelhouders en hun gasten woonden het concert bij. Hieraan voorafgaand hebben 800 genodigden een rondleiding door Het Concertgebouw gevolgd. (5)

6 Programmering In Het Concertgebouw is ieder jaar de wereldtop van de klassieke muziek te beluisteren; of het nu gaat om symfonische muziek of om kamermuziek. Daarnaast zijn ook andere genres zoals pop en jazz vertegenwoordigd, waarbij het uitgangspunt steeds is dat het past binnen de technische en akoestische mogelijkheden van de zalen. Eigen programmering De SCC heeft in (2011: 274) concerten georganiseerd. De rechten en verplichtingen van de SCC zijn per einde 2012 overgenomen door Het Concertgebouw. De Eigen Programmering van Het Concertgebouw bood een divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod van concerten in Richtinggevende principes bij de programmering zijn te herleiden tot de afkorting STAIR : Sterren, Traditie, Actualiteit, Inspiratie en Reliëf. Al deze elementen zijn ruimschoots terug te vinden in onderstaande terugblik. In de Grote en de Kleine Zaal waren ook dit jaar de vertrouwde series terug te vinden als Wereldberoemde Symfonie Orkesten, Grote Solisten, Strijkkwartetten, Vocale serie I en II en de Zondagochtendconcerten. In februari 2012 keerde Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe terug voor de afronding van de in 2012 ingezette Beethoven-cyclus. Met 3 concerten kwam het symfonische oeuvre van Beethoven tot voltooiing in uitvoeringen die uitblonken in vitaliteit en dynamiek. Andere internationale orkesten en grote dirigenten die van zich deden spreken in 2012 waren de New York Philharmonic o.l.v. Alan Gilbert (2 concerten) en Riccardo Chailly met zijn Gewandhausorchester Leipzig. Masaaki Suzuki liet met zijn Bach Collegium Japan horen dat de muziek van Bach geen geheimen voor hem heeft. Dit laatste gegegeven westerse klassieke muziek als universele taal - werd ook op overtuigende wijze ten toon gespreid door het Simón Bolívar Symphony Orchestra uit Venezuela onder leiding van Gustavo Dudamel. De repetitie op de ochtend voorafgaand aan het concert werd door vele Amsterdamse schoolkinderen bijgewoond. Het concert s avonds een co-productie tussen SCC en het Holland Festival - werd live gestreamd over de hele wereld en was ook op schermen te horen en te zien in het Oosterpark in Amsterdam. De serie Het Zondagochtendconcert kende een bijzondere seizoensafsluiting in juni 2012 met de uitvoering van Mahlers Klagende Lied door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van hun nieuwe chef Markus Stenz. In de Kleine Zaal werd de eerste helft van 2012 gekenmerkt door o.a. minifestivals rondom Alexei Ogrintchouk (januari) en Jonathan Biss (mei). Uiteraard waren er in de maanden juli en augustus de Robeco Zomerconcerten. Hoogtepunten dit jaar waren het openingsconcert door jazzlegende Al Jarreau met het Metropole Orkest en de uitverkochte Beethoven-cyclus van Ronald Brautigam in de Kleine Zaal. Verder bracht de violist Pekka Kuusisto drie spannende programma s in de Kleine Zaal. De seizoensopening van 2012/2013 in september 2012 was een bijzonder concert dat vooruitblikte op het jubileumjaar La Sfera Armoniosa speelde repertoire dat geklonken heeft in het Amsterdamse muziekleven vóór de opening van Het Concertgebouw. Historicus Geert Mak voorzag het concert van een historische context. Andere hoogtepunten in de Grote Zaal in het najaar waren het sensationele concert van Cecilia Bartoli in november, het opmerkelijke soloconcert van (6)

7 jazzpianist Herbie Hancock en de prachtige concertante uitvoering van Iolanta met de wereldster sopraan Anna Netrebko in de hoofdrol. In de Kleine Zaal vierde Pieter Wispelwey in september zijn vijftigste verjaardag met uitverkochte concerten. Bijzonder was verder het Beethoven-programma dat Leonidas Kavakos en Enrico Pace uitvoerden en het afscheidsconcert van het Tokyo Kwartet. De zoektocht naar nieuwe wegen voor nieuw publiek ging ook in 2012 door. Er was weer een sprankelende reeks concerten Tracks in de Kleine Zaal, een formule waarvan inmiddels bewezen is dat die werkt. In de Grote Zaal bezocht een grotendeels nieuw publiek de serie Classics. Deze concerten kenmerken zich door een toegankelijk programma met korte stukken, ingeleid door een presentator (Gregor Bak). Het publiek wordt feestelijk ontvangen met rode loper en een feestelijk glas. Ook dit concept lijkt aan te slaan en zal worden gecontinueerd in Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Riaskoff en andere huurders De vaste bespelers van de Grote Zaal, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest, zorgden weer voor veel mooie concerten die goed werden bezocht. Hetzelfde geldt voor de NTR ZaterdagMatinee met de prachtige en altijd interessant geprogrammeerde reeks concerten op zaterdagmiddag en de KAM die weer veel concerten in de Kleine Zaal organiseerde. Een andere huurder, Marco Riaskoff, vierde in 2012 een bijzonder jubileum. Al 25 jaar organiseert hij de alom geprezen serie Meesterpianisten in de Grote Zaal. Op het verrassingsconcert op 12 maart 2012 trad een ongekend aantal toppianisten op waaronder Severin von Eckardstein, Arthur en Lucas Jussen, Jean-Yves Thibaudet, Yevgeni Kissin, Alexander Gravylyuk, Nicolai Luganski en Aldo Ciccolini op. Vrijkaartenbeleid De SCC hanteert een zeer terughoudend beleid ten aanzien van vrijkaarten. Slechts voor die concerten, waar een week voorafgaand aan de concertdatum nog ruim voldoende kaarten beschikbaar zijn, wordt een beperkt contingent kaarten vrijgegeven aan medewerkers van Het Concertgebouw N.V., tegen een bijdrage voor het pauzedrankje. Muziekeducatie en -participatie Het Concertgebouw voelt zich in hoge mate verantwoordelijk voor een goede muziekeducatie van kinderen, alsmede voor een actieve participatie van zoveel mogelijk mensen m.b.t. de activiteiten in Het Concertgebouw. Daarmee bouwt Het Concertgebouw aan een breed draagvlak binnen de Nederlandse samenleving. Om dit te bereiken heeft Het Concertgebouw een uitgebreid educatieen participatieprogramma opgezet. Het Concertgebouw zet hier haar uitgebreide faciliteiten, expertise en de contacten met de uitvoerende orkesten, ensembles en musici in. (7)

8 In het kalenderjaar 2012 hebben (2011: ) leerlingen, afkomstig uit primair en voortgezet onderwijs, deelgenomen aan onze educatieprojecten. De verschillen in bezoekersaantallen voor de educatieve projecten ten opzichte van kalenderjaar 2011 worden beïnvloed door een seizoenspatroon. Het aantal kinderen dat jaarlijks Het Concertgebouw bezoekt in het kader van een educatief programma is stabiel. De educatie activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van corporate partner Deutsche Bank en Het Concertgebouw Fonds. In nauwe samenwerking met de Amsterdamse Stadsdelen realiseert Het Concertgebouw een speciaal aanbod voor binnenschoolse muziekeducatie. De zes muziekvakdocenten van Het Concertgebouw, die allen professioneel geschoold zijn en de scholen drie of meerdere dagen bezoeken, richten zich op het overbrengen van muzikale vaardigheden op de leerkrachten zodat zij zelfstandig muzieklessen kunnen geven. In 2012 werden er 107 scholen (2011: 121) en in totaal 1209 leerkrachten (2011: 1.206) gecoacht. Dit naar grote tevredenheid van de deelnemende scholen/instellingen. In 2012 is opnieuw besloten de voorziening binnenschoolse muziekeducatie met 1 jaar voort te zetten tot 1 augustus Momenteel is met de stadsdelen en collega-muziekinstellingen overleg gaande op welke wijze de voorziening zal worden gecontinueerd. Voortzetting van deze voorziening behoeft aparte financiering, buiten de Kunstenplansubsidie. Het spreekt vanzelf dat Het Concertgebouw graag nauw betrokken wil blijven bij de binnenschoolse muziekeducatie. Amateurkunst Het Concertgebouw heeft van oudsher een grote betrokkenheid bij het amateurveld. Zo heeft Het Concertgebouw in 2012 de Grote Zaal 24 keer (2011: 16 keer) verhuurd aan amateur-gezelschappen tegen een aangepast tarief. De amateurverenigingen zijn geïnformeerd dat in verband met de bezuinigingen - het amateurtarief binnen enkele jaren gelijk zal worden aan het tarief voor culturele verhuringen. Voor veel mensen maakt muziek niet automatisch deel uit van hun culturele ontwikkeling. Het Concertgebouw wil in deze leemte voorzien door activiteiten te ontwikkelen die kinderen (buitenschools) en volwassenen in staat stellen actief deel te nemen aan een muzikale activiteit. Het programma Tempel zonder Drempel richt zich op amateurmusici en op die mensen uit de samenleving waarvoor cultuurparticipatie binnen een formele setting niet automatisch onderdeel van hun leven uitmaakt. Het Concertgebouw zet de kennis en vaardigheden van professionele musici in ten behoeve van amateurmusici. Hiervoor zijn in totaal vier programma s ontwikkeld, waaronder de open dag: Het Concertgebouw Open. In de aanloop naar deze open dag volgen diverse amateurgezelschappen, op uitnodiging van Het Concertgebouw, workshops ter voorbereiding op en verdieping van de uitvoering. In 2012 vond Het Concertgebouw Open plaats op 16 juni, die bezocht werd door bezoekers. Tijdens deze open dag vond ook de talentjacht plaats, mede mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van de Van den Broek Foundation, via Het Concertgebouw Fonds. (8)

9 Helaas kunnen we, wegens onvoldoende financiële middelen, het programma Tempel zonder Drempel na 2012 niet onverkort continueren. De programma onderdelen Het Concertgebouw Open, alsook Muziek voor de Allerkleinsten zullen we niet voortzetten. We gaan wel door met de programma s Zing met ons mee en Zing & Beleef. In samenwerking met de gemeente Amsterdam werken we aan het realiseren van een participatieplatform, dat zich richt op iedereen die bezig is met actieve kunstbeoefening, zoals instellingen, bedrijven, organisaties en podia, maar ook koren, ensembles, bands en harmonieorkesten. Iedereen krijgt de gelegenheid zich te presenteren, gegevens op te vragen, agenda-items te vragen of vraag en aanbod te delen. Corporate partner Deutsche Bank In december 2010 maakten Deutsche Bank en Het Concertgebouw N.V. bekend dat zij een exclusief partnership aan zijn gegaan voor een periode van ten minste 5 jaar. Daarmee verbindt Deutsche Bank zich tevens als corporate partner aan het 125-jarig jubileum van Het Concertgebouw in Het partnership tussen Het Concertgebouw en Deutsche Bank richt zich met name op de bijzondere activiteiten die Het Concertgebouw sinds tien jaar ontwikkelt op het gebied van educatie en participatie. De Deutsche Bank Young Talent Award is in 2011 voor het eerst uitgereikt, aan Arthur en Lucas Jussen en werd in januari 2013 uitgereikt aan Noa Wildschut. De slogan van Deutsche Bank, Passion to Perform, sluit naadloos aan bij die van Het Concertgebouw: Mensen verrijken met de mooiste muziek. Het corporate partnership stelt Deutsche Bank in staat haar wens tot het uitdragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid verder vorm te geven. Het Digitale Concertgebouw Dankzij een éénmalige bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij aan Het Concertgebouw Fonds konden we in 2011 starten met de voorbereidingen om in 2012 het Digitale Concertgebouw te lanceren. Middels streamingtechnologie willen we wereldwijd zoveel mogelijk mensen bereiken en laten zien wat er in en om Het Concertgebouw gebeurt. In het najaar van 2012 zijn na de eerste zeer succesvol verlopen livestream op 24 Juni met Gustavo Dudamel en zijn Simon Bolívar Symphony Orchestra- nog 7 uiteenlopende concerten gestreamd. Met de live streaming zijn inmiddels ruim kijkers/luisteraars bereikt en is het ons gelukt om gratis, live concert registraties aan te bieden op de meest gangbare digitale platvormen, zoals smart phones en tablets. Middels Digital Signage (gebruik van schermen) willen we (toekomstige) bezoekers in en om Het Concertgebouw zo goed mogelijk informeren, met verkoopbevordering en verbetering van de service/informatieverstrekking aan het publiek als doel. In een aantal foyers, Het Concertgebouw Café en de Entreehal zijn schermen geïnstalleerd, waarop informatie aan bezoekers wordt gegeven. In oktober 2012 werd het houten gevelbord vervangen door een digitaal gevelbord, waarmee op een meer eigentijdse wijze aandacht kan worden gegeven aan de concerten. (9)

10 Service en hospitality Uit klanttevredenheidsonderzoeken kwam naar voren dat onze bezoekers niet tevreden waren over de kwaliteit van de koffie tijdens de pauzes. In het voorjaar 2012 hebben we zes partijen uitgenodigd ons een aanbod te doen dat moest leiden tot een verbeterd koffie aanbod tijdens de inloop en de pauzes, alsook in de Artiestenfoyer. We realiseerden ons dat dit ertoe zou moeten leiden dat 26 koffieapparaten vervangen moesten worden. Na een uitgebreide offerte ronde en een blinde smaaktest in Het Concertgebouw, waarbij ook frequente bezoekers alsook vertegenwoordigers van het Koninklijk Concertgebouworkest waren uitgenodigd om te proeven, is een langjarig contract met Douwe Egberts afgesloten en is met ingang van het nieuwe seizoen het assortiment aangepast en verbeterd. Alle medewerkers, die direct contact hebben met de concertbezoekers, hebben in 2012 een uitgebreide training gehad in hostmanship. Deze training heeft tot doel de service aan onze bezoekers verder te verbeteren, met name door goed gastheerschap. Vooruitlopend op het jubileum in 2013 is aan couturier Mart Visser gevraagd nieuwe bedrijfskleding te ontwerpen. Deze bedrijfskleding is vanaf 1 januari 2013 in gebruik. Renovatie en groot onderhoud In 2012 is onder leiding van het architectenbureau Merkx + Girod de Entreehal geheel gerenoveerd. Zo zijn onder meer het kassagebied gemoderniseerd, hospitalitymeubels vervangen, een nieuw lichtplan geïnstalleerd en is de toegang naar de Koorzaal verfraaid. Als blikvanger is een zogenaamde Exploded Kroonluchter opgehangen die is samengesteld uit onderdelen van de Venetiaanse kroonluchters die voor de renovatie in Het Concertgebouw hingen. In 2011 werd vochtschade geconstateerd aan de dakconstructie van de circa 25 jaar geleden gerealiseerde aanbouw aan de zuidoostzijde van Het Concertgebouw. Na onderzoek bleek dat de aantasting zo ernstig was dat voor de stabiliteit en consistentie van de marmerbeplating moest worden gevreesd. Er bleek een fundamentele aanpassing van de dakconstructie noodzakelijk. Vanaf mei 2012 tot en met november 2012 is de gehele dakconstructie van de aanbouw vervangen. Conform het Meerjarig Onderhoudsplan is in 2012 de ontruimingsinstallatie vervangen en is een plan uitgewerkt om de trekmotoren en lieren in de Grote Zaal te vervangen. Voorts is gestart met vervanging van de gloeilampen in de monnikskappen van de Grote Zaal door energievriendelijker en duurzame LED verlichting. Voornoemde renovaties en groot onderhoudsprojecten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij financiering door de Provincie Noord-Holland en Het Concertgebouw Fonds. (10)

11 Het Concertgebouw N.V. heeft sinds 1990 een voorziening groot onderhoud opgebouwd om de noodzakelijke renovatie- en onderhoudswerkzaamheden aan het monument te kunnen financieren. Uit een opnieuw opgesteld meerjarig onderhoudsplan bleek dat de voorziening was gebaseerd op inmiddels achterhaalde aannames. Dit betekent dat in de komende jaren de oormerking van de onderhoudsprojecten mogelijk zal wijzigen. Duurzaamheid Er is geen scenario denkbaar dat Het Concertgebouw in de toekomst niet zal bestaan. Het Concertgebouw heeft de ambitie om de komende jaren een belangrijke bijdrage te leveren in de CO2 reductie. Met het verduurzamen van Het Concertgebouw beogen we twee doelen te realiseren; - het realiseren van een energiebesparing van 40% binnen de komende vijf jaar; - bezoekers, musici en medewerkers te informeren en inspireren omtrent de verduurzaming van Het Concertgebouw en zo het draagvlak voor bewust omgaan met energiebronnen te verbreden. We hebben hiertoe in 2012 een plan ontwikkeld dat binnen vijf jaar gerealiseerd zou kunnen worden en is gericht op het voorkomen van onnodig gebruik van grondstoffen, gebruik van hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld plaatsing van zonnepanelen en vernieuwen van de parketvloer) alsook het efficiënt gebruiken van bronnen (bijvoorbeeld door transitie van gloeilampen naar LED-verlichting. Deze plannen vergen een investering van ongeveer Om deze investering mogelijk te maken heeft Het Concertgebouw Fonds in nauwe samenspraak met de directie van Het Concertgebouw N.V. om een structurele bijdrage van de BankGiroLoterij verzocht. Wij verwachten hierover in 2013 uitsluitsel. In 2011 is gestart met vervanging van de gloeilampen in de monnikskappen van de Grote Zaal door energievriendelijker en duurzame LED-verlichting. Het Concertgebouw is één van de Amsterdamse podia die het initiatief heeft genomen om een convenant te sluiten met een aantal andere podia en de Amsterdamse Stadsdelen en zich daarmee actief wil inzetten om de klimaatdoelstellingen van de gemeente Amsterdam te realiseren en een duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. Daarnaast zal worden samengewerkt met betrekking tot collectieve duurzame inkoop voor bijvoorbeeld energie, afval, papier en voedsel en dranken. Op basis van een nulmeting zal worden vastgesteld welke acties er nodig zijn. De ondertekenaars zullen regelmatig bijeenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen over duurzame technieken en innovaties. Er wordt nu een belangrijke innovatieslag gemaakt in de culturele sector; de actieve verduurzaming van gebouw en organisatie. Het convenant is uiteindelijk getekend in maart (11)

12 Bijdragen van derden Wij ontvingen financiële steun van de Vereniging Vrienden van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze bijdrage is aangewend voor groot onderhoud aan het orgel en vervanging van het parket op het podium in de Grote Zaal. Daarnaast ontvingen wij de jaarlijkse bijdrage ten behoeve van renovatie en educatie van onze vaste subsidiënt, de Gemeente Amsterdam. De Amsterdamse Stadsdelen hebben het programma voor binnenschoolse muziekeducatie gefinancierd. Onze corporate sponsor, de Deutsche Bank, heeft de sponsorbijdrage geschonken aan de Stichting Steun Het Concertgebouw. In 2012 heeft deze Stichting bijgedragen in de programmering. Ook hebben de giften van vele gulle schenkers, via Het Concertgebouw Fonds, in hoge mate bijgedragen aan de verwezenlijking van de grote renovatie- en investeringsprojecten, educatieprojecten en de investeringen in nieuw en jeugdig publiek. Wij noemen in dit verband opnieuw de bijdragen van de VandenEnde Foundation en de BankGiro Loterij. Cultural Governance De statuten van Het Concertgebouw schrijven de aanwezigheid van een Bestuur en Raad van Commissarissen voor. Daarbij worden de principes, genoemd in het Raad van Toezicht-model van de Code Cultural Governance, als uitgangspunt genomen. Gelieerde rechtspersonen Directie en Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw N.V. zijn in 2012 een proces gestart om te komen tot een vereenvoudiging van de juridische structuur ten aanzien van de activiteiten rond Het Concertgebouw. Gestreefd is naar het vergroten van de transparantie onder andere door het aantal bij Het Concertgebouw betrokken rechtspersonen te verkleinen. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat de activiteiten van de Stichting Comité voor Het Concertgebouw op 31 december 2012 zijn opgegaan in Het Concertgebouw N.V.. Daardoor zal de Stichting Comité per deze datum ophouden te bestaan als zelfstandige entiteit; alle rechten en verplichtingen van de Stichting Comité zijn per 31 december 2012 overgenomen door Het Concertgebouw N.V.. Het Concertgebouw N.V. is hierdoor de rechtspersoon, die door middel van een gezonde exploitatie verantwoordelijk is voor de continuïteit van Het Concertgebouw en die tevens een programmeringstaak heeft. Voorts is de Stichting Steun Het Concertgebouw met ingang van 2013 ontbonden. Het vermogen van de Stichting Steun Het Concertgebouw is ondergebracht binnen de Stichting Het Concertgebouw Fonds, dat daarmee de enige steunstichting van Het Concertgebouw is. (12)

13 Personeel en Organisatie Op 31 december 2012 waren er 346 medewerkers (2011: 337) in dienst. Deze aantallen betreffen 172 medewerkers (2011: 167) met vast overeengekomen werktijden en 174 afroepmedewerkers (2011: 170), waarvan (60%) vrouwen en (40%) mannen. Omgerekend naar Fulltime Time Equivalent (fte s) betrof het gemiddeld aantal aangesteld vast personeel 143 fte (2011: 140 fte) en afroep personeel 52 fte (2011: 54 fte). Er waren per ultimo 2012 geen vacatures. Het ziekteverzuimpercentage, exclusief zwangerschapsverlof, betrof over ,7 % (2011: 4,0%). Risico s en Verwachtingen 2013 Voor Het Concertgebouw N.V. is de verwachting dat de kosten op een vergelijkbaar niveau zullen zijn met de situatie van eind De bijdrage van de Gemeente Amsterdam zal ingevolge het Kunstenplan met 13% dalen. Mogelijk zullen het aantal activiteiten in Het Concertgebouw dalen ten gevolge van de bezuinigingen op cultuur en de veranderende marktomstandigheden (o.a. door een sterke toename van de concurrentie op het gebied van kaartverkoop, sponsoring, fondsenwerving en commerciële zaalverhuur). Het risico bestaat dan ook dat de bezoekersaantallen zullen dalen als gevolg van de economische crisis en de prijsverhogingen die wij genoodzaakt zijn door te voeren. De directie heeft een, in samenwerking met de Boston Consulting Group, opgestelde scenarioplanning gereed voor het geval de ontwikkelingen nopen tot ingrijpen in de bedrijfsvoering om daarmee de continuïteit van de exploitatie veilig te stellen. Wij verwachten geen significante veranderingen in de financieringsstructuur. Directie Het Concertgebouw N.V. Mr. S.A. Reinink, voorzitter Mevr. Drs. G.A. Zantinge (13)

14 VERSLAG VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN AAN DE AANDEELHOUDERS VAN HET CONCERTGEBOUW N.V. De Raad van Commissarissen is in het verslagjaar 2012 vier keer bijeen geweest. Onderwerpen van gesprek vormden onder andere: - de strategische heroriëntatie alsook de opstelling van een scenarioplanning, rekening houdend met de effecten van de bezuinigingen in de culturele sector en de economische recessie; - vereenvoudiging van de juridische structuur van de activiteiten van en rond Het Concertgebouw N.V.; - resultaten van de jubileumaandelenemissie; - artistiek beleid; - prijsbeleid; - plannen betreffende het jubileum in 2013; - ontwikkelingen rond het Digitaal Concertgebouw; - voortzetting van het pensioencontract voor deelnemers van Het Concertgebouw N.V.; - de plannen inzake groot onderhoud, renovatie en educatie die leiden tot aanvragen voor financiële bijdragen van Het Concertgebouw Fonds. De raad van Commissarissen wordt geadviseerd door een aantal commissies, te weten een Financiële, Sociale en Artistieke Commissie, waarin specifieke onderwerpen worden voorbereid. De volgende leden van de Raad van Commissarissen maken deel uit van voornoemde commissies: Mevrouw Drs. C.M.L. Hijmans van den Bergh, Mr. C.P.A.J. Leenaars en Dr. G.J. Wijers hebben zitting in de Financiële Commissie en mevrouw Mr. L.Y. Gonçalves-Ho Kang You heeft zitting in de Sociale Commissie en in de Artistieke Commissie. Prof. Mr. J.W. Winter heeft de Raad van Commissarissen en directie geadviseerd inzake de vereenvoudiging van de juridische structuur van de activiteiten van Het Concertgebouw. De voorzitter van de Raad van Commissarissen houdt toezicht op de remuneratie van de directieleden. De Raad van Commissarissen stelt met genoegen vast dat er ondanks het lastige financiële klimaat in 2012 opnieuw goede prestaties zijn geleverd, dankzij de inzet en motivatie van alle medewerkers. De Raad van Commissarissen heeft grote waardering voor de betrokkenheid en loyaliteit van de medewerkers, waardoor Het Concertgebouw in staat is invulling te geven aan haar missie en strategie. Overeenkomstig artikel 16 lid 2 van de statuten biedt de Raad van Commissarissen u de balans per 31 december 2012 aan, en de winst- en verliesrekening over het boekjaar 2012 benevens de toelichting als door de Wet voorgeschreven. Deze jaarrekening is opgemaakt door de Directie, en door de Raad van Commissarissen goedgekeurd. Ten bewijze daarvan is de jaarrekening ondertekend door de Directie en alle leden van de Raad van Commissarissen. (14)

15 De jaarrekening gaat vergezeld van de controleverklaring van de onafhankelijke accountant, die ingevolge artikel 16 lid 3 van de statuten door de vennootschap is aangesteld. De Raad van Commissarissen stelt voor: - de jaarrekening van Het Concertgebouw N.V. over het boekjaar 2012 vast te stellen overeenkomstig het voorstel; - de Directie en de Raad van Commissarissen decharge te verlenen voor het door hen gevoerde beleid dan wel het gehouden toezicht daarop; - geen dividend vast te stellen en uit te keren, ingevolge artikel 17 van de statuten. Amsterdam, 2 april 2013 Raad van Commissarissen Het Concertgebouw N.V. Prof. Dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter Mr. G.V.H. Doeksen Mevr. Mr. L.Y. Gonçalves-Ho Kang You Mr. Drs. B. Habets (aangetreden per 21 juni 2012) Mevr. Drs. C.M.L. Hijmans van den Bergh Drs. Ir. J. van der Veer Dr. G.J. Wijers (15)

16 JAARREKENING 2012 (16)

17 Balans per 31 december 2012 (na voorgestelde resultaatbestemming) 31 december december 2011 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Voorraden Vorderingen Liquide middelen PASSIVA Eigen Vermogen 7 Gestort en opgevraagd kapitaal Wettelijke reserves Overige reserves Onverdeelde winst (60.644) Belang van de AVRO Voorzieningen Kortlopende schulden (17)

18 Winst- en verliesrekening over 2012 Realisatie Realisatie Netto omzet Overige bedrijfsopbrengsten Subsidie Gemeente Amsterdam Som der bedrijfsopbrengsten Directe inkoopkosten Personeelskosten Regulier afschrijvingen op materiële vaste activa Afschrijvingen op gesubsidieerde materiële vaste activa Overige bedrijfskosten Som der bedrijfslasten Andere rentebaten en soortgelijke opbrengsten Resultaat uit gewone bedrijfsvoering (59.579) voor belastingen Belastingen resultaat uit gewone bedrijfsvoering 0 0 Netto resultaat (59.579) Toerekenbaar aan: 7 Eigenaren van de vennootschap (60.644) Belang van de AVRO (59.579) (18)

19 Kasstroomoverzicht over Kasstroom uit operationele activiteiten Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen en financieel resultaat en na belang AVRO (78.007) ( ) Aanpassingen voor: Afschrijvingen op immateriële en materiële vaste activa Bruto mutatie voorzieningen 8 ( ) Belang van de AVRO Verandering in werkkapitaal: Vorderingen ( ) Voorraden ( ) Kortlopende schulden ( ) Kasstroom uit bedrijfsoperaties Ontvangen rente Betaalde rente Kasstroom uit operationele activiteiten Kasstroom uit investeringsactiviteit Investering ( ) ( ) Desinvestering 0 0 ( ) ( ) Toename/ (Afname) geldmiddelen (79.222) Mutatie geldmiddelen: Geldmiddelen per 1 januari Toename/(Afname) geldmiddelen (79.222) Geldmiddelen per 31 december (19)

20 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 1 Algemeen Vestigingsplaats De statutaire vestigingsplaats van Het Concertgebouw N.V. is op het Concertgebouwplein 2-10, 1071 LN Amsterdam. In de cijfers van Het Concertgebouw N.V. is het samenwerkingsverband met de AVRO opgenomen betreffende het Zondagochtendconcert. In dit samenwerkingsverband draagt de NV voor 50% het financiële risico. De activiteiten zijn geconsolideerd in de jaarrekening op basis van een 50% belang, waarbij de exploitatie is opgenomen voor 100% en als afdracht aan derden is het 50% winstaandeel van de AVRO verantwoord. Activiteiten De activiteiten van Het Concertgebouw N.V. bestaan voornamelijk uit: het instandhouden en exploiteren van een gebouw te Amsterdam hoofdzakelijk voor het verhuren van het gebouw voor concertuitvoeringen; het organiseren en produceren van concerten/evenementen met een algemeen cultureel belang welke niet door derden in Het Concertgebouw of elders in Nederland zouden worden georganiseerd. Toelichting op het kasstroomoverzicht Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit de liquide middelen. Ontvangen en betaalde rente zijn opgenomen onder de kasstroom uit operationele activiteiten. Schattingen Bij toepassing van de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening vormt de leiding van Het Concertgebouw N.V. zich verschillende oordelen en maakt schattingen die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. (20)

21 Grondslagen voor waardering van activa en passiva Algemeen De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW en de stellige uitspraken van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving, uitgegeven door de Raad voor de Jaarverslaggeving. De jaarrekening is opgesteld in euro s. Activa en passiva worden in het algemeen gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs of de actuele waarde. Indien geen specifieke waarderingsgrondslag is vermeld, vindt waardering plaats tegen de verkrijgingsprijs. In de balans, de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht zijn referenties opgenomen, waarmee wordt verwezen naar de toelichting. Vergelijking met voorgaand jaar In de jaarrekening 2012 worden de concerten uit de programma serie Romantisch Solo opgenomen in de exploitatie. In het verleden werden deze concerten via de balans verwerkt, aangezien het risico van deze concerten met name bij de concertuitvoerder ligt. Omdat ook de NV met een variabele zaalverhuur een risico loopt en de serie opgenomen is in de eigen programmering, is met ingang van 2012 voor gekozen deze concerten als partage contracten te verwerken. De Zondagochtendconcerten, die samen met de AVRO worden georganiseerd, zijn vanaf 2012 volledig in de exploitatie opgenomen en is het 50%-aandeel van de AVRO opgenomen als afdracht aan derden. De herziene omzet in 2011 als gevolg van 100% presentatie van de omzet van de Samenwerking Zondagochtendconcerten en de opname van de Romantisch Solo - concerten bedraagt totaal Aangezien de verhoging kostenneutraal werkt zijn de bedrijfskosten overeenkomstig gemuteerd. Verwerking van de Fusie tussen Het Concertgebouw N.V. en de Stichting Comité voor Het Concertgebouw (SCC) De fusie is gebaseerd op de werkelijk waarde van de activiteiten van de SCC en is er geen sprake van opgenomen goodwill. Vreemde valuta Activa en passiva in vreemde valuta worden omgerekend in de functionele valuta tegen de koers per balansdatum. De uit de afwikkeling en omrekening voortvloeiende koersverschillen komen ten gunste of ten laste van de winst- en verliesrekening, tenzij hedge-accounting wordt toegepast. (21)

22 Immateriële vaste activa De immateriële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs onder aftrek van afschrijvingen. Er wordt rekening gehouden met bijzondere waardeverminderingen; dit is het geval als de boekwaarde van het actief (of van de kasstroom genererende eenheid waartoe het behoort) hoger is dan de realiseerbare waarde ervan. Computersoftware Gekochte softwarelicenties worden geactiveerd tegen de verkrijgingsprijs en afgeschreven over de geschatte toekomstige gebruiksduur. Uitgaven samenhangend met onderhoud van softwareprogramma s en uitgaven van onderzoek worden verantwoord in de winst- en verliesrekening. Materiële vaste activa Voor zover niet gefixeerd, worden materiële vaste activa gewaardeerd op verkrijgingsprijs, verminderd met lineair berekende afschrijvingen gebaseerd op de verwachte toekomstige gebruiksduur. Met op balansdatum verwachte duurzame waardeverminderingen wordt rekening gehouden. Vervangingsinvesteringen waar tegenover gelijke bijdragen en/of subsidies staan worden gepresenteerd als investering en worden in het zelfde jaar in zijn geheel afgeschreven. In de winsten verliesrekening is de eenmalige afschrijving opgenomen bij afschrijvingen en de bijdrage gepresenteerd onder overige bedrijfsopbrengsten. Voor de toekomstige kosten van groot onderhoud aan de bedrijfsgebouwen is een voorziening voor groot onderhoud gevormd. De toevoeging aan de voorziening wordt bepaald op basis van het geschatte bedrag van het groot onderhoud en de periode die telkens tussen de werkzaamheden van groot onderhoud verloopt. Per balansdatum wordt beoordeeld of er aanwijzingen zijn dat een actief aan een bijzondere waardevermindering onderhevig kan zijn. Indien dergelijke indicaties aanwezig zijn wordt de realiseerbare waarde van het actief vastgesteld. Van een bijzondere waardevermindering is sprake als de boekwaarde van een actief hoger is dan de realiseerbare waarde; de realiseerbare waarde is de hoogste van de opbrengstwaarde en de bedrijfswaarde. (22)

23 Voorraden De voorraden betreffen de aanwezige horeca-, educatie en cd-voorraad. De voorraden worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs onder aftrek van een eventuele voorziening voor het risico van incourantheid of, indien van toepassing, tegen lagere opbrengstwaarde. Vorderingen Vorderingen worden bij eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde van de tegenprestatie, gewoonlijk de nominale waarde. Handelsvorderingen worden na de eerste verwerking gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs. Een voorziening wordt getroffen op de vorderingen op grond van verwachte oninbaarheid. Liquide middelen Liquide middelen bestaan uit kas, banktegoeden en deposito s met een looptijd korter dan 1 jaar en staan ter vrije beschikking. Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde. Voorzieningen Algemeen Voorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan, waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de reële waarde van de uitgaven die naar verwachting noodzakelijk zijn om de verplichtingen af te wikkelen, tenzij anders vermeld. Onderhoudsvoorziening De voorziening groot onderhoud is bestemd om het grote onderhoud aan het gebouw over de jaren te egaliseren en is gebaseerd op de geprognosticeerde onderhoudskosten. Personeelsvoorzieningen Voorziening Jubilea en Langdurig zieken De voorzieningen worden opgenomen voor verwachte lasten gedurende het dienstverband. (23)

24 Overige voorzieningen De overige voorzieningen worden opgenomen tegen nominale waarde van de voor de afwikkeling van de voorziening naar verwachting noodzakelijke uitgaven. Latente belastingvorderingen en verplichtingen De belasting over het resultaat wordt berekend door toepassing van het geldende tarief op het resultaat van het boekjaar, waarbij rekening wordt gehouden met permanente verschillen tussen de winstberekening volgens de jaarrekening en volgens de fiscale winstberekening. Deze verschillen worden verwerkt in de belasting over het resultaat uit gewone bedrijfsvoering. De eventuele hieruit voortvloeiende latente belastingvorderingen wordt verwerkt afhankelijk van de waarschijnlijkheid van toekomstige fiscale winsten. Aangezien het niet de verwachting is, dat op de middellange termijn fiscale winsten worden gerealiseerd, is geen latente belastingvordering opgenomen. Leasing Operationele leasing Leasecontracten waarbij een geheel of nagenoeg geheel deel van de voor- en nadelen verbonden aan de eigendom niet bij de vennootschap ligt, worden verantwoord als operationele leasing. Verplichtingen uit hoofde van operationele leasing worden, rekening houdend met ontvangen vergoedingen van de lessor, op lineaire basis verwerkt in de winst- en verliesrekening over de looptijd van het contract. 2 Grondslagen voor bepaling van het resultaat Algemeen Het resultaat wordt bepaald als verschil tussen de opbrengstwaarde van de geleverde prestaties en de kosten en andere lasten over het jaar. De resultaten op de transacties worden verantwoord in het jaar waarin zij zijn gerealiseerd en verliezen zodra zij voorzienbaar zijn. Het resultaat bij éénmalige evenementen wordt in aanmerking genomen nadat het evenement heeft plaatsgevonden; bij een serie van evenementen worden directe kosten en opbrengsten aan de respectievelijke evenementen toegerekend en indirecte kosten pro-rata toegerekend. (24)

25 Opbrengstverantwoording Onder bedrijfsopbrengsten wordt verstaan de aan derden in rekening gebrachte bedragen voor de in het verslagjaar geleverde goederen en diensten, exclusief omzetbelasting. De diensten worden geacht geleverd te zijn nadat de betreffende muziekuitvoering heeft plaatsgevonden. Donaties en bijdragen met een bestemming worden verantwoord in het jaar waarop zij betrekking hebben; indien er sprake is van een vrije bestemming dan worden desbetreffende baten verantwoord in het jaar van ontvangst. Kosten De kosten worden bepaald op historische basis en toegerekend aan het verslagjaar waarop zij betrekking hebben. Directe inkoopkosten Onder directe inkoopkosten wordt verstaan de inkoop betreffende de buffetten en catering alsmede de honoraria van de gecontracteerde artiesten. Personeelsbeloningen Periodiek betaalbare beloningen Lonen, salarissen en sociale lasten worden op grond van de arbeidsvoorwaarden verwerkt in de winst- en verliesrekening voor zover ze verschuldigd zijn aan werknemers. Pensioenen Het Concertgebouw heeft een tweetal pensioenregelingen, waaronder een toegezegde bijdrageregeling en een bedrijfstakpensioen, zijnde het Pensioenfonds voor Horeca en Catering. Voor de toegezegde bijdrageregeling betaalt Het Concertgebouw op verplichte, contractuele of vrijwillige basis premies aan de verzekeringsmaatschappij. De salarisgrondslag is op basis van middenloon. De indexatie van 2% is in 2012 ook toegepast voor de inactieven. Behalve de betaling van premies heeft Het Concertgebouw geen verdere verplichtingen uit hoofde van deze pensioenregelingen. De premies worden verantwoord als personeelskosten als deze verschuldigd zijn. Vooruitbetaalde premies worden opgenomen als overlopende activa indien dit tot een terugstorting leidt of tot een vermindering van toekomstige betalingen. De vennootschap heeft de toegezegde pensioenregeling bij het bedrijfstakpensioenfonds in de jaarrekening verwerkt volgens de verplichtingenbenadering. (25)

26 Overheidssubsidies Exploitatiesubsidies worden als bate verantwoord in de winst- en verliesrekening in het jaar waarop de door de overheid afgegeven beschikking betrekking heeft. Subsidies met betrekking tot investeringen in materiële vaste activa worden in mindering gebracht op het desbetreffende actief en als onderdeel van de afschrijvingen verwerkt in de winst- en verliesrekening. Afschrijvingen Immateriële en materiële vaste activa worden vanaf het moment van ingebruikneming afgeschreven over de verwachte toekomstige gebruiksduur van het actief. Afschrijvingen vinden plaats volgens de lineaire methode op basis van de verwachte toekomstige gebruiksduur. Bij bepaling van de afschrijvingswaarde wordt rekening gehouden met de restwaarde. Voor zover vaste activa niet gefixeerd zijn, vinden afschrijvingen plaats op basis van de verkrijgingswaarde. Over terreinen en bedrijfsgebouwen wordt niet afgeschreven. Indien een schattingswijziging plaatsvindt van de verwachte toekomstige gebruiksduur worden de toekomstige afschrijvingen aangepast. Dit is in het onderhavige verslagjaar niet aan de orde geweest. Voor investeringen waar een directe bijdrage van derden tegenover staat wordt de betreffende investering in hetzelfde jaar in zijn geheel afgeschreven. Financiële baten en lasten Rentebaten en rentelasten Rentebaten en rentelasten worden tijdsevenredig verwerkt, rekening houdend met de effectieve rentevoet van de betreffende activa en passiva. Bij de verwerking van de rentelasten wordt rekening gehouden met de verantwoorde transactiekosten op de ontvangen leningen. Belastingen De belasting over het resultaat wordt berekend over het resultaat voor belastingen in de winst- en verliesrekening, na aftrek van het gebruik van fiscaal compensabele verliezen uit voorgaande boekjaren (voor zover niet opgenomen in de latente belastingvorderingen) en vrijgestelde winstbestanddelen en na bijtelling van niet-aftrekbare kosten. Hierbij worden de thans geldende belastingtarieven gehanteerd. (26)

27 Financiële instrumenten en risicobeheersing Balansposities Per ultimo 2012 zijn de volgende kengetallen van toepassing: 31 december december 2011 Liquiditeit Current Ratio 1,1 1,2 Quick Ratio 1,1 1,2 Netto Werkkapitaal Solvabiliteit T.V./ V.V. 1,35 1,41 De liquiditeit van de organisatie is goed te noemen. Doordat abonnementen en losse kaartverkoop van de eigen programmering voor aanvang van de concerten worden verrekend en veelal de gerelateerde kosten achteraf dienen te worden afgedragen, ontstaat een positieve liquiditeitspositie. Inzake verhuringen worden de losse kaartverkopen verrekend met de te ontvangen huur, waarmee het openstaande vorderingssaldo beperkt is. Het Netto Werkkapitaal betreft de Vlottende activa minus de Vlottende Passiva. De Solvabiliteit van de organisatie is beperkt, maar wordt ondersteund door niet uit de balans blijkende toezeggingen van Het Concertgebouw Fonds voor bepaalde toekomstige uitgaven. Kredietrisico Het Concertgebouw heeft geen significante concentraties van kredietrisico. Verhuringen vinden plaats aan afnemers die voldoen aan de kredietwaardigheidstoets van de onderneming. De krediettermijn is in principe 30 dagen. De liquide middelen staan uit bij banken die minimaal een AA-rating hebben. Liquiditeitsrisico Het Concertgebouw maakt geen gebruik van kredietfaciliteiten. Valutarisico Het Concertgebouw beschikt niet over vorderingen in schulden in vreemde valuta en loopt daarmee geen valutarisico. (27)

28 3 Immateriële en materiële vaste activa Materieel Materieel Materieel Immaterieel Bedrijfsgebouwen en terreinen Bedrijfsgebouwen Andere vaste bedrijfsmiddelen Website Totaal In Stand per 1 januari 2012 Aanschafprijs Cum. Afschrijvingen ( ) ( ) ( ) (44.793) ( ) Boekwaarde Mutaties in boekwaarde Investeringen Gesubsidieerde investeringen Desinvesteringen Afschrijvingen regulier 0 ( ) ( ) (44.792) ( ) Afschrijvingen op gesubsidieerde afschrijvingen 0 ( ) ( ) 0 ( ) 0 ( ) Stand per 31 december 2012 Aanschafprijs Cum. Afschrijvingen ( ) ( ) ( ) (89.585) ( ) Boekwaarde (28)

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde Financieel verslag 2015 Stichting De Nijensteen, Heerde Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2015 5 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Publicatiestukken van 19 november 2014 t/m 31 december 2015

Publicatiestukken van 19 november 2014 t/m 31 december 2015 Publicatiestukken van 19 november 2014 t/m 31 december 2015 Deze publicatiestukken zijn ontleend aan de jaarrekening van 19 november 2014 t/m 31 december 2015, welke is vastgesteld en goedgekeurd in de

Nadere informatie

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016 Westvest 26 3111 BW Schiedam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Financieel Verslag Bestuursverslag 6 Jaarstukken 2016 Balans per 31 december 2016 8 Staat

Nadere informatie

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Ondertekening van de accountantsrapportage 9 Jaarstukken 2008 Jaarrekening

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Luxor Theater Rotterdam. Jaarrekening 2014. (Verkort)

Luxor Theater Rotterdam. Jaarrekening 2014. (Verkort) Luxor Theater Rotterdam Jaarrekening 2014 (Verkort) 3.1 Balans per 31 december 2014 31-12-2014 31-12-2013 Activa Ref. Vaste Activa Materiële vaste activa 3.4.5 382.354 97.234 382.354 97.234 Vlottende activa

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2016 31.12.2015 MATERIËLE VASTE ACTIVA 5.184.551 4.292.292 VOORRADEN 362.102 439.375 VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA 175.528

Nadere informatie

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto Financieel Verslag 214 Stichting Mama Watoto 1 Inhoud Jaarrekening Balans per 31 december 214 5 Winst-en-verliesrekening over 214 7 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 1 Overige gegevens

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2016

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2016 STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN 24 1621 DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel Nederland, dossiernummer 41235850 Het RSIN-nummer is 801310830. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 Stichting Piloot met Missie Gouda

Jaarrekening 2016 Stichting Piloot met Missie Gouda Jaarrekening 2016 Stichting Piloot met Missie Gouda Mei 2017 (vaststelling jaarrekening) Stichting Piloot met Missie, Gouda Pagina 1 van 6 Inhoud Balans per 31 december 2016 3 Toelichting op de balans

Nadere informatie

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010 VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP Rapport inzake jaarstukken 2010 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsrapport 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 6 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010

Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010 Inmaxxa BV te Naarden Halfjaarbericht 2010 28 juli 2010 Inmaxxa BV Halfjaarbericht 2010 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 Jaarverslag van de directie 4 Halfjaarbericht over de periode 1 januari 2010 tot en met

Nadere informatie

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Rapport inzake de tussentijdse cijfers per 30 juni 2016 Inhoudsopgave Pagina Tussentijdse cijfers 1 Balans per 30 juni 2016 3 2 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA JAARREKENING 2016 BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ====================== 31-12-2016 ---------------- 31-12-2015 ---------------- activa: IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 5.375 6.875 MATERIËLE

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2011 25 augustus 2011 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2011 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG 11 3542CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Woerden, dossiernummer 24396392. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 14 augustus

Nadere informatie

Finquiddity Vermogensbeheer B.V., Hilversum Nummer kamer van koophandel: Gegenereerd op 10:40 25 mei 2016

Finquiddity Vermogensbeheer B.V., Hilversum Nummer kamer van koophandel: Gegenereerd op 10:40 25 mei 2016 31/12/2015 31/12/2014 Balans Balans voor of na resultaatbestemming Na Activa Vaste activa Materiële vaste activa 2.130 13.323 Vaste activa 2.130 13.323 Vlottende activa Vorderingen 781.596 683.707 Liquide

Nadere informatie

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: JAARRAPPORT 2015 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: (Verkort)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: JAARRAPPORT 2015 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: (Verkort) ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: JAARRAPPORT 2015 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: (Verkort) 3. JAARREKENING 2015 3.1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 31-12-2015

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Classificatie van de rechtspersoon

Nadere informatie

Stichting Schiedamse Theaters Stadserf DZ Schiedam

Stichting Schiedamse Theaters Stadserf DZ Schiedam Stadserf 1 3112 DZ INHOUDSOPGAVE Pagina Jaarverslag 1 Jaarrekening Balans per 31 december 2015 2 Staat van baten en lasten over 2015 3 Kasstroomoverzicht 2015 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2016 Balans per 30 juni 2016 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2016 31 december 2015 Vaste activa Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.670

Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.670 Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Activa 2015 Materiële vaste activa 4.670 Financiële vaste activa 33.885 Vorderingen 114.437 Overlopende

Nadere informatie

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2015

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2015 STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN 24 1621 DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2015 Handelsregister Kamer van Koophandel Nederland, dossiernummer 41235850 Het RSIN-nummer is 801310830. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam

Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam #ORG=saa#VES=rdm#PAP=vbl Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2014 / 30-6-2014 #ORG=saa#VES=rdm#PAP=vlg Vinc Vastgoed Management I B.V., Rotterdam

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Classificatie van de rechtspersoon

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29 juni 2016. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-22 mei 2017 1.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste

Nadere informatie

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2014

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2014 Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat 49 7731 WD OMMEN Publicatiebalans 2014 Vastgesteld op de bestuursvergadering d.d. 30 december 2016. Kingdom Ministries De heer A. van der Laak

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2013 1 januari 30 juni 2013

HALFJAARBERICHT 2013 1 januari 30 juni 2013 HALFJAARBERICHT 2013 1 januari 30 juni 2013 Oyens & Van Eeghen Beheer B.V. Zuidplein 124 1077 XV AMSTERDAM INHOUD 1 INLEIDING 1 1.1 Algemeen 1 1.2 Doelstelling 1 1.3 Directie 1 1.4 Wft-vergunning 1 2 HALFJAARCIJFERS

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande Jaarrekening 2013 Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg 57 2671MT Voorblad 0 Inhoud Opdracht 2 Resultaatvergelijk 3 Financiele positie 5 Grondslagen 7 Balans 9 V en W 11 Materiele activa

Nadere informatie

Financiële informatie 2016 Stichting Museum Beelden aan Zee Den Haag

Financiële informatie 2016 Stichting Museum Beelden aan Zee Den Haag Financiële informatie 2016 Stichting Museum Beelden aan Zee Den Haag Missie Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op de moderne en hedendaagse, internationale beeldhouwkunst.

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d.

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 26 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 1 juli 2010 7 juli 2010 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 1 juli 2010 2 Winst- en verliesrekening over de periode

Nadere informatie

Financieel verslag 2015

Financieel verslag 2015 Financieel verslag 2015 Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2015 3 Winst- en verliesrekening 2015 4 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 5 Overige gegevens 10 Statutaire regeling

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2014

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2014 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2014 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2015 Balans per 30 juni 2015 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2015 31 december 2014 Vaste activa Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Financieel verslag 2014

Financieel verslag 2014 Financieel verslag 2014 Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2014 3 Winst- en verliesrekening 2014 4 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 5 Overige gegevens 11 Statutaire regeling

Nadere informatie

Vereniging onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs Breda en omstreken in coöperatief verband met uitsluiting van aansprakelijkheid (U.A.

Vereniging onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs Breda en omstreken in coöperatief verband met uitsluiting van aansprakelijkheid (U.A. Financieel verslag 2012 Building Breda Vereniging onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs Breda en omstreken in coöperatief verband met uitsluiting van aansprakelijkheid (U.A.) Breda Inhoud Algemeen

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014 Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 15-07-2015. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013 R Jaarverslag 2013 inhoudsopgave Directieverslag 3 Jaarrekening 2013 4 Balans 4 Winst- en verliesrekening 5 Toelichting op de jaarrekening 2013 6 Verwijzingen jaarrekening 2013 7 Overige gegevens 10 Controleverklaring

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 2011 EV HAARLEM. Haarlem, 7 april 2015 - 1 - STICHTING DE WERELD KINDERTHEATER Gasthuisvest 47

JAARVERSLAG 2014 2011 EV HAARLEM. Haarlem, 7 april 2015 - 1 - STICHTING DE WERELD KINDERTHEATER Gasthuisvest 47 JAARVERSLAG 2014 STICHTING DE WERELD KINDERTHEATER Gasthuisvest 47 2011 EV HAARLEM Haarlem, 7 april 2015-1 - INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Resultaat 4 3 Financiële positie 5 4 Kengetallen

Nadere informatie

Stichting GIST / GIST Foundation. Jan van Goyenkade HR AMSTERDAM. Jaarrekening 2015

Stichting GIST / GIST Foundation. Jan van Goyenkade HR AMSTERDAM. Jaarrekening 2015 Stichting GIST / GIST Foundation Jan van Goyenkade 6 1075 HR AMSTERDAM Jaarrekening 2015 30 juni 2016 Stichting GIST / GIST Foundation Jan van Goyenkade 6 1075 HR AMSTERDAM Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-3 mei 2016 1.1 Balans per 31 december 2015 (Na resultaatbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken januari 2017

ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken januari 2017 ROTTERDAMS OOGHEELKUNDIG ONDERZOEK STICHTING (ROOS) TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014 29 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Akyazili Diergaardesingel AC Rotterdam. Jaarrekening 2015

Akyazili Diergaardesingel AC Rotterdam. Jaarrekening 2015 Diergaardesingel 56-58 3014 AC Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage Algemeen 5 Financieel verslag Bestuursverslag 7 Jaarstukken 2015 Balans per 31 december 2015 9 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen

Stichting Hope of the Nations M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen M.F. Lodewijk Hogeweg 16D 8278 BC Kamperveen INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Jaarstukken 2011 Jaarrekening 9 Balans per 31 december 2011 10 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage

Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage V1 Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 augustus 2016 3 1.2

Nadere informatie

VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017

VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017 VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017 Foto Peter H. Toxopeus INHOUDSOPGAVE PAGINA Verkorte jaarrekening Balans per 31 december 2016 1-2 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011 , SOEST inzake de jaarrekening 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2011 2 Winst- en verliesrekening over 2011 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

RAPPORT. Stichting Expertise en Logeercentrum Friesland te Hardegarijp. Inzake Jaarrekening 2013. Uitgebracht aan

RAPPORT. Stichting Expertise en Logeercentrum Friesland te Hardegarijp. Inzake Jaarrekening 2013. Uitgebracht aan RAPPORT Inzake Jaarrekening 2013 Uitgebracht aan Stichting Expertise en Logeercentrum Friesland te Hardegarijp 1.1 BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (na verwerking van het resultaat) ACTIVA 31 december 2013

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK JAARREKENING 2014 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (na resultaatbestemming) 31 december 2014 31 december 2013 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014 Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage Samenstellingsverklaring 4 Voorwoord 5 Resultaten 6 Ondertekening van de rapportage 7 Jaarstukken 2014 Jaarrekening

Nadere informatie

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015 Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2014 D.D. 3 MAART 2015 1 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG Jaarverslag Resultaten 3 Kengetallen 4 Jaarrekening Balans per 31 december 2014

Nadere informatie

NLNet gevestigd te Nijkerk. Jaarrekening 2016

NLNet gevestigd te Nijkerk. Jaarrekening 2016 NLNet gevestigd te Nijkerk Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2016 2 Staat van baten en lasten over 2016 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Balans per 31 december

Nadere informatie

Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.943

Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.943 Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Activa 2016 Materiële vaste activa 4.943 Financiële vaste activa 78.907 Vorderingen 153.650 Overlopende

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2017

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2017 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Halfjaarcijfers 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarcijfers 1.1 Balans per 30 juni 2017 2 1.2 Toelichting op de halfjaarcijfers 3 1.1 Balans per 30 juni 2017 (Na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Stichting Praemium Erasmianum Amsterdam. Financieel publicatieverslag 2016

Stichting Praemium Erasmianum Amsterdam. Financieel publicatieverslag 2016 Stichting Praemium Erasmianum Amsterdam Financieel publicatieverslag 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. JAARREKENING 1.1 Balans per 31 december 2016 1 1.2 Staat van baten en laten over 2016 3 1.3 Grondslagen

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland

Stichting ENUM Nederland Stichting ENUM Nederland Jaarverslaggeving over 2016 Rechtsvorm: Stichting Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem KvK Arnhem: 09163163 1 Inhoud Jaarrekening

Nadere informatie

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2014

STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2014 STICHTING MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW KRENTENTUIN 24 1621 DG HOORN PUBLICATIERAPPORT 2014 Handelsregister Kamer van Koophandel Nederland, dossiernummer 41235850 Het RSIN-nummer is 801310830. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015 CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein 20 5651 GR Eindhoven Publicatierapport 2015 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Eindhoven, dossiernummer 17175918 Vastgesteld door de Algemene Vergadering van

Nadere informatie

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 Haarlem Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 INHOUD Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring van de accountant 3 TUSSENTIJDS OVERZICHT 1 Balans

Nadere informatie

Financiële Verantwoording 2014. Stichting OOK- OC!

Financiële Verantwoording 2014. Stichting OOK- OC! Financiële Verantwoording 2014 Stichting OOK- OC! Onderzoek en Ontwikkeling voor het verbeteren van de Kwaliteit van Ondersteunde Communicatie voor mensen met beperkingen en hun omgeving 1 P agina Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa Handelsdebiteuren 1.624

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa 4 Inventaris 585.400 Transportmiddelen 4 99.600 3 Apparatuur 4 342.500 4 1.027.500 7

Vaste activa Materiële vaste activa 4 Inventaris 585.400 Transportmiddelen 4 99.600 3 Apparatuur 4 342.500 4 1.027.500 7 Balans per 31 december 2012 (na voorgestelde resultaatbestemming) Activa 31 december 2012 31 december 2011 Ref Vaste activa Materiële vaste activa 4 Inventaris 585.400 Transportmiddelen 4 99.600 3 Apparatuur

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Halfjaarcijfers 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarcijfers 1.1 Balans per 30 juni 2016 2 1.2 Toelichting op de halfjaarcijfers 3 1.1 Balans per 30 juni 2016 (Na resultaatbestemming)

Nadere informatie

JAARREKENING 2016 STICHTING REIS MET JE HART

JAARREKENING 2016 STICHTING REIS MET JE HART JAARREKENING STICHTING REIS MET JE HART 1 BALANS PER 31 DECEMBER (na verwerking van het verlies) 31 december 31 december ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa (1) 27.731 27.897 Vlottende activa 27.731

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Fiscale positie

Nadere informatie

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2015 D.D. 22 SEPTEMBER 2016

Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2015 D.D. 22 SEPTEMBER 2016 Stichting Roffa Mon Amour Rotterdam RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2015 D.D. 22 SEPTEMBER 2016 1 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG Jaarverslag Resultaten 3 Kengetallen 4 Jaarrekening Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland Arnhem

Stichting ENUM Nederland Arnhem Stichting ENUM Nederland Arnhem Jaarverslaggeving over 2013 Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem 1 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2013

Nadere informatie

Stichting Ninos del Lago het bestuur Kruisstraat BT HEERLEN. Jaarrekening 2016

Stichting Ninos del Lago het bestuur Kruisstraat BT HEERLEN. Jaarrekening 2016 het bestuur Kruisstraat 2 6411 BT HEERLEN Jaarrekening 2016 het bestuur Kruisstraat 2 6411 BT HEERLEN Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2016 3 1.2 Staat

Nadere informatie

Stichting Dierentehuis Waalwijk en Omstreken Jaarrekening 2015

Stichting Dierentehuis Waalwijk en Omstreken Jaarrekening 2015 Stichting Dierentehuis Waalwijk en Omstreken Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE A. Jaarrekening 2015 1. Balans per 31 december 2015 2 2. Exploitatierekening over 2015 3 3. Algemene toelichting 4 4. Toelichting

Nadere informatie

Rapport inzake de jaarrekening Stichting Special Arts Nederland te Amersfoort

Rapport inzake de jaarrekening Stichting Special Arts Nederland te Amersfoort Rapport inzake de jaarrekening 2016 Stichting Special Arts Nederland te JAARREKENING 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) ACTIVA 2016 2015 VASTE ACTIVA Materiële vaste activa 1 50.062

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst

Nadere informatie

Stichting Steunfonds KansPlus gevestigd te Houten

Stichting Steunfonds KansPlus gevestigd te Houten gevestigd te Houten Rapport inzake de Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Accountantsrapport 1.1 Opdracht 2 1.2 Algemeen 3 1.3 Resultaten 4 1.4 Financiële positie 5 2. Jaarrekening 2.1 Balans per

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2012

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2012 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2012 28 augustus 2012 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2012 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 215 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 215 JAARREKENING

Nadere informatie

Stichting Yourney te Amsterdam. Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013

Stichting Yourney te Amsterdam. Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013 Stichting Yourney te Amsterdam Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013 Inhoudsopgave RAPPORT Blz. Algemeen 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING Grondslagen voor de financiële verslaggeving 5 Balans per 31

Nadere informatie

PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM

PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2013 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op de balans 6 Overige informatie 6

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina VERKORTE JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Staat van baten en lasten over 2014 5 3

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2014 / 30-06-2014 voor publicatiedoeleinden van Ostrica B.V. te INHOUDSOPGAVE Pagina Tussentijdse cijfers Balans per 30 juni 2014 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden van Ostrica B.V. te INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2015 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op

Nadere informatie

Stichting Slot Zuylen te Oud Zuilen

Stichting Slot Zuylen te Oud Zuilen te Oud Zuilen Rapport inzake jaarstukken 2015 SAMENGEVATTE JAARREKENING 2015 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na verwerking van het verlies) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA VASTE ACTIVA Materiële

Nadere informatie

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Pagina 1 INHOUD 1 Balans op 31 december 2014 (na resultaatverdeling) 2 Winst- en Verliesrekening

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt

Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt Jaarverslag 2014 stichting theater het Kruispunt - 1 - BALANS PER 31-12-2014 (bedragen in euro s) ACTIEF 31 december 2014 31 december 2013 Toelichting Vaste

Nadere informatie

SynVest Beleggingsfondsen NV

SynVest Beleggingsfondsen NV Financiële berichten SynVest Beleggingsfondsen NV Jaarrekening 2015 SYNVEST. Ondernemend vermogen. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

Financieel verslag 2013

Financieel verslag 2013 Financieel verslag 2013 Ecovallei B.V. Wageningen Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2013 3 Winst- en verliesrekening over periode 25 oktober 2013 31 december 2013 4 Toelichting op de balans

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2015 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK

FINANCIEEL VERSLAG 2015 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK FINANCIEEL VERSLAG 2015 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK JAARREKENING 2015 1 BALANS PER 31 OKTOBER 2015 (na resultaatbestemming) 31 december 2014 31 oktober 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 21 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012 AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN Jaarverslag 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Algemeen 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 5 5 Directieverslag 6 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== IMMATERIËLE VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA JAARREKENING 2015 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na resultaatbestemming) ====================== 31-12-2015 ---------------- 31-12-2014 ---------------- activa: IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 6.875 8.375 MATERIËLE

Nadere informatie

Stichting Merkaz. Utrecht. Financieel verslag 2012

Stichting Merkaz. Utrecht. Financieel verslag 2012 Stichting Merkaz Utrecht Financieel verslag 2012 Inhoudsopgave Pagina Jaarverslag Financiële positie 3 Meerjarenoverzicht 4 Kengetallen 4 Jaarrekening Balans per 31 december 2012 6 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Jaarrapport 2016

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Jaarrapport 2016 Haarlem Jaarrapport 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring van de accountant 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2016 5 2 Winst-en-verliesrekening over

Nadere informatie

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG BALANS (opgemaakt voor resultaatbestemming, bedragen in euro) ACTIVA 31 december 2007 31 december 2006 VASTE ACTIVA Materiële vaste activa

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2016 / 30-06-2016 voor publicatiedoeleinden van te INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2016 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op de balans 6

Nadere informatie