Westzaan actief op monumentendag. Prinsenhofdienst een bijzondere ervaring. Deze maand in De Wessaner

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Westzaan actief op monumentendag. Prinsenhofdienst een bijzondere ervaring. Deze maand in De Wessaner"

Transcriptie

1 27e jaargang nr september 2011 Deze maand in De Wessaner Prinsenhofdienst een bijzondere ervaring Franck van Eeten in de Schijnwerper. Pagina 11 Grijze wolken, een zonnetje en een stevige wind waren het decor van de op 11 september gehouden Prinsenhofdienst. Rondom 11 uur waren alle bootjes en boten (Rijkswaterstaat had alle middelen ingezet om iedereen deelgenoot te laten zijn) rondom de molen verzameld. Met het thema: Als je blijft geloven, kan de zwaarste steen niet zinken werd geluisterd De Open Monumentendag in Westzaan had veel te bieden. Er was een mooie fietsroute uitgezet langs de (voormalige) kerken, die alle geopend waren. Ook de musea waren geopend en in de Grote Kerk waren een paar bijzondere tentoonstellingen te zien. Een fraaie tassencollectie en kleurrijke schilderijen van Westzaan van respectievelijk Nel en Willem Tip maakten een bezoek zeer de moeite waard. Voorafgaand aan de opening in Zaanse Stijl werden de prachtige, door Gerrit Volkers vervaardigde, schijn- of leugendeuren onthuld in bijzijn van wethouder Jeroen Olthof, wethouder van Zaanstad met Monumenten in zijn portefeuille. De oorspronkelijke deuren zijn ooit dichtgemetseld omdat de indeling van de kerk wijzigde. De oostgevel van de kerk ziet er nu weer naar mooie liederen (begeleid en gezongen door Marieke en Bauke Sleuring) en gedachten over samenleving en geloof uitgesproken door ds. Cornelis Visser. De sfeer op het water, de ervaring midden in de natuur te zijn en je realiseren dat tijdens het leven van Jezus de diensten ook zo werden gehouden, gaven de bijeenkomst een bijzonder karakter. Niet alleen de leden van de Samen op Weg-gemeente van Westzaan waren aanwezig. Ook vanuit de Koog en Westzaan actief op monumentendag Jeroen Olthof overhandigt de heer van der Steen, voorzitter Kerkenraad, een symbolische sleutel. Zaandam waren mensen afgevaren naar de bijzonder plek. De molen stond in de vredestand, iets wat normaal alleen met Pinksteren plaatsvindt. Bijzonder was de gedachte aan tien jaar terug, toen de wereld geschokt was door de aanslagen in New York. Het is mooi om dan waar te nemen dat in deze dienst mensen met eigen gedachten en achtergronden vreedzaam samen kunnen zijn. Het was een goed initiatief. uit als weleer en completeert daarmee op prachtige wijze de recent herstelde begraafplaats. Me zelle vezellef perbere der een begraipelek verhaal van te make. Oewes hew al effies glouwe kenne, zo passies bai et bakkie koffie. Et is skitterend wet Nel nou ok weer emaakt het. Loitjes die al langk in et durrep weune wete det ze destais een wunkeltje had met skitterende pussies en hoede. De dames van de baze van Appie Hain en Verkade en zuk kwamme deer ofteg een skitterend eksemplaar oitzoeke of bestelle. Bai, zoas det hiette Maison Frikke- Molenaar het ze de kneepies van et vak eleerd. En et is gien koppie om deuze kwalitait te beraike. Ok an de Rotterdamse Snaiskool in Amsterdam het ze een oplaidingk ehad, krek as an de Amsterdamse MTS veur Mode en Kledingk. Et is maar det jollie et wete. Et ontwerrepe van hoede doet ze nag Wat zomer had moeten zijn is ook dit jaar weer voor velen een teleurstelling geworden. Zo droog als het voorjaar was, zo nat was de zomer. Natuurlijk, tussen de buien door was het ook droog. Maar als je die verdiende vrije weken hebt voor de vakantie, dan wens je wat anders. Hopelijk heeft iedereen toch de mooie momenten gekend. Het schoolseizoen is weer begonnen en de activiteiten worden weer opgestart. U leest erover in dit nummer van de Wessaner. Veel leesplezier. Zo, de kindertjes weer naar school. Moeder kan zich weer op andere zaken concentreren. 1

2 Marie Klei opent, in glashelder Zaans, de monumentendag in de Grote Kerk. stees maar teugeswoordeg maakt ze ok bezondere, eksklusieve damestasse. Deervan kenne jollie vedaag getoige, ze benne in deuze expesisie oppenomen. Et is een oit eleze serie tasse, maar tois het ze nag een tult skitterende tasse van alderhand grootte, ok benne der heel speurege tusse. Ofteg geeft Nel, ok wel van et durrep of, lezings over hoen poepetoer et is om een gnappe tas te make die echt et merrek Nel Tip kraige ken. Wullem is een bietje beskouwelek as je um zo ziene. Maar je ziene allieneg et kappetores. Je kaike um wel in de kop maar niet in de krop, zammaarzegge. Maar wie um ien keer het hore speule op et orregel, zoas passies, bai et binnekomme, weet dettie een skitterend meziektalent het. Hai het den ok les ehad van de bekende Zaanse orgelist Cor Kroonenberg. Nou het-ie harples van ze skoondochter Kirsten. Murrege speult ie in de Kogerkerrek en ok alle eerste zaterdagge van de maand. Maar aigentlek hewwe me et deer niet over vedaag. Krek as zo n 10 jaar eleje hewwe me vedaag een expesisie van skulderaie van Wim. Hai het vezellef deer ok een talent veur, maar het toch van are kunstenaars bai Fluxus en de Zaanse skulderskring et ien en aar lere kenne. Jollie kenne et zellevers zien. Et ziet der allegaar Otje Pietje oit. Hai het stillevens en portrettte emaakt maar meestentais benne de historiese en monumentale kern van Wessaan deur um oiteportretteert. En niet te vergete et Zaanse lanskap. En vezellef onze aigeste mole et Prinsenhof Je kenne der zomaar stil van worre. Raik as je et schuldere en et muziektalent van je moeder over ekrege het. Deer ken een mens niet dankbaar genog veur weze. Strakkies, nei twaalef uur, zel Wullem ellek uur een stikkie op et orregel speule. Me benne den ok groos det hiermee de tentoonstelling e-opend is. De Buurthulpcentrale ook in Westzaan actief Nog niet iedereen weet dat. Dat is ook niet zo raar, je gaat de Buurthulpcentrale pas gebruiken als je haar nodig hebt en dan is het fijn dat er zo n voorziening is. De Buurthulpcentrale is er voor ouderen en mensen met een beperking. Stel, u hebt hulp nodig bij een klusje zoals iets ophangen, een lamp vervangen, het instellen van TV of andere apparatuur, een klusje in de tuin of hulp bij vervoer (armpie door) naar het ziekenhuis of het (samen) boodschappen doen in of buiten de buurt. Als u geen kinderen, vrienden of buren in de buurt hebt die u kunnen helpen dan kan de Buurthulpcentrale mogelijk een oplossing bieden. De Buurthulpcentrale heeft in iedere wijk van Zaanstad een aantal vrijwilligers die op verzoek een klus of dienst voor de Buurthulpcentrale uitvoeren. Bij iedere vraag wordt bekeken welke vrijwilliger in de buurt dit het beste kan oplossen. De diensten zijn gratis( als er geen kosten zijn) en daarom beperken we ons ook tot de lagere inkomens. De klussen mogen maximaal 2 uur duren. Hebt u een vraag en/of wilt u een klusje aanmelden dan kunt u bellen naar de Buurthulpcentrale. Telefoon van maandag t/m vrijdag tussen 9 en uur. Als wij u kunnen helpen zoeken wij een vrijwilliger. Als de centrale geen mogelijkheden heeft proberen wij altijd wel met u mee te denken hoe en wie u dan wel kan helpen. Wilt u de Buurthulpcentrale als vrijwilliger gaan ondersteunen, neem dan ook contact met ons op. De Buurthulpcentrale is een project van de stichting Welsaen. Zie ook OBM Verzekeringen, een vertrouwd adres Wetenswaardigheden van de OBM Noord Holland UA Aan de vooravond van de vakantie belde een verzekerde op met de mededeling dat het branderig rook in de ruimte waar de wasmachine en de wasdroger staan. Plotseling was er in deze ruimte rook ontstaan en de verzekerde vroeg zich af of rookschade ook onder de dekking van de polis viel. Meer voor de hand had gelegen om in deze situatie direct de brandweer te bellen. Met het belletje kon aan verzekerde duidelijk worden gemaakt dat het alarmnummer 112 tot sneller resultaat zou leiden. Aan verzekerde werd nog wel medegedeeld om nadien maar even terug te bellen over eventuele schade. Roep dus eerst de brandweer voordat u uw verzekeraar inschakelt. Tegen rookontwikkeling is het verder verstandig om ramen en deuren dicht te houden. In het geval u toch een raam openzet komt er zuurstof naar binnen en kan dit voor snelle ontwikkeling van de brand zorgen. Normaal zal de brandweer met perslucht en speciale kleding de brand benaderen en vervolgens snel onder controle hebben. Ook is het in dit verband handig om zelf een brandblusser in huis te hebben. Laat iedereen dus als het kan eerst het alarmnummer 112 bellen alvorens tot verdere actie over te gaan. Nadien werd onderzoek gedaan naar de oorzaak van de rookontwikkeling. Allereerst werd gedacht aan een verbrande motor van de wasmachine. Toen de beginnende brand was geblust en de ergste rook opgetrokken, bleek dat het de wasdroger was die vlam had gevat. De afvoerslang was helemaal verbrand en de uitmonding van de wasdroger was zwaar beschadigd. Achteraf kon worden geconstateerd dat de afvoer en de filters in de wasdroger vol zaten met pluizen van het gedroogde wasgoed. Ook bleek dat er in de afgelopen tijd nimmer was gekeken in de afvoerslang om stofpluizen te verwijderen. Door de opeenhoping van deze stofpluizen was er door de warmte brand ontstaan en die veroorzaakte de grote rookontwikkeling. Ondanks deze nalatigheid werd de brandschade door de verzekeraar wel vergoed. Tevens werd een waarschuwing afgegeven om toch regelmatig de afvoer van de wasdroger te ontpluizen. Voor uitgebreide informatie o.a. over het plaatsen van wasmachines en wasdrogers bent u welkom op ons kantoor aan de Torenstraat. Telefoon Wist u trouwens dat u bij ons ook on-line verzekeringen kunt afsluiten? Ga naar www. obmverzekeringen.nl en kies bijvoorbeeld de rechtshulpverzekering die bij uw huidige situatie past. 3

3 De Geschiedenis van Westzaan opnieuw beschreven Deel 70 door WILLEM TIP Gaarne een flink man aan het hoofd De industrialisering, de sociale strijd en de schoolstrijd brengen binnen de dorpsgemeenschap steeds duidelijk allerlei tegenstellingen aan het licht. Bij alle onderwerpen die in de gemeenteraad worden aangesneden is wel een aantal belangengroepen betrokken. De discussies zijn levendig. Na het vertrek van burgemeester Steenberg in 1913 dient weer een nieuwe eerste burger te worden aangewezen. Voor de Commissaris van de Koningin in Haarlem is dit geen geringe zorg. Hij meldt dat Westzaan als gemeente weliswaar niet tot de grootste behoort, doch waar ik gaarne een flink man aan het hoofd zag. De nieuwe burgemeester wordt in 1913 W.F.G.L. Driessen, tot dan gemeentesecretaris in Bussum. In de intredevergadering belicht wethouder Tip namens de gemeenteraad nog eens de economische groei van haar gunstige zijde. Westzaan heeft dankzij de industriële ondernemingen meldt hij, vooral in de laatste jaren een beter aanzien ( ) gekregen. Burgemeester Driessen krijgt niet de gemakkelijkste taak. Tijdens zijn bewind breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Hij blijft tot In 1919 treedt hij aan als burgemeester van Koog aan de Zaan (tot 1928). Het Westzaanse Postkantoor Een dorp met een groeiende industrie moet een eigen postkantoor hebben. Het kan niet zo zijn dat grote industriële bedrijven voor een postbus zijn aangewezen op een andere plaats. De eerste aanzet rond 1900 is de vestiging van een hulppostkantoor. Het kantoor komt op de hoek van de nieuw aangelegde Raadhuisstraat. De Westzaanse industrie verdient echter meer. Het einddoel is een echt postkantoor met volledige dienstverlening. In 1909 koopt de Post een stuk grond bij het Raadhuis. Hier moet het nieuwe postkantoor komen. Van de Westzaanse industriëlen wordt echter enig geduld gevraagd. Het duurt nog ruim drie jaar voordat de Post werkelijk een bouwaanvraag indient. Uiteindelijk begint de bouw in Het postkantoor wordt ruim bemeten. Er komen een paar loketten naast elkaar. Erachter is een flinke sorteerruimte. Elke dag haalt men de post van de trein in Koog-Zaandijk. Aanvankelijk gebeurt dit lopend per handkar. Later beschikt de post over sneller vervoer. In de sorteerruimte leggen de bestellers de binnengekomen post op lange tafels op volgorde. Er zijn twee bestellingen per dag. Ook op zondagochtend wordt nog besteld. Het bestellen is overigens in de wintermaanden niet eenvoudig. Straatverlichting is schaars. Slechts hier en daar pinkt een olielamp. De bestellers hebben daarom zelf een lantaarn bij zich. Na afloop van de dienst mag de lantaarn naar huis worden meegenomen, tenzij anders bepaald is. Tuin met vruchtboomen De grote industriële groei waarvan men in 1913 uitgaat, blijkt het volgende jaar echter al afgelopen. De Eerste Wereldoorlog zet de Zaanse handel en nijverheid vele jaren terug. Het postkantoor is te groot en blijft dat. In de bijvertrekken wordt in later jaren een politiepost gevestigd en nog later een architectenbureau. Op 14 maart 1988 wordt het gebouw, na 75 jaar dienst en een grote renovatie, heropend. Een fraai vouwblad vermeldt in dat jaar over het postkantoor en het dorp Westzaan: WESTZAAN 1913, Rijksgebouw. Ingang publiek, wachtkamer met cel, kantoorlokaal, telefoonvertrek, bestellerskamer, dienstingang, 2 beeld: Westzaanse digitale beeldbank privaten, bergplaats voor brandstoffen en karren. De woning bevat boven 4 kamers met keuken, zolder met 2 kamers. Kelder. Tuin met vruchtbomen. Waterleiding. Verlichting petroleum. Westzaan is in de lengte gebouwd met weinig wandelwegen. Het spoorwegstation Koog-Zaandijk is een goed half uur gaans. De bevolking is vooruitstrevend. Voor personen met een zwak gestel is Westzaan niet aan te raden: moerassig! Vreemdelingen krijgen hier nogal vaak koorts. Levensmiddelen zijn duur, belasting is tamelijk en onderwijs is vrij goed. Op 35 minuten loopafstand staat een R.K. kerk. Het postkantoor zal na deze feestelijke heropening niet lang meer dienst doen. De bezuinigingen bij de Post en de achteruitgang van de eigen Westzaanse industrie leiden gezamenlijk tot het stopzetten van de dienstverlening. Na de eeuwwisseling verschijnt er in een van de winkels in Westzaan-noord een servicepunt waar men onder andere postzegels kan kopen en brieven kan afgeven. De Post is na een eeuw geheel op zijn schreden teruggekeerd. Een nieuwe veldwachter Sinds 1864 is de openbare orde in handen van veldwachter Hendrik Pieters. Als deze in 1898 met pensioen gaat dient er een bekwame vervanger te worden aangewezen. Burgemeester Steenberg plaatst een advertentie. De functie blijkt aantrekkelijk. Niet minder dan tweehonderd kandidaten melden zich. Na een gedegen selectie kiest men Gerrit Bontekoe, voorheen veldwachter in het Friese Warnswerd. Zijn benoeming volgt op 1 mei Naast de openbare orde behartigt de veldwachter de belangen van de polder Westzaan. Tot 1930 int hij voor de polder de polderlasten. In 1900 krijgt de veldwachter, om snel ter plaatse te kunnen zijn, van gemeentewege een fiets. Dat besluit valt echter niet zonder meer. De Westzaanse belangentegenstellingen laten van zich horen. Pieter Rot die aan de Zuid woont, is voor. Anderen zijn tegen. Ze vinden een dienstfiets niet nodig. De veldwachter van Assendelft heeft er immers ook niet een. Uiteindelijk stemmen vier raadsleden voor en drie tegen. De fiets, kosten 115 gulden, komt er. Op 87-jarige leeftijd overlijdt Gerrit Bontekoe in Hij wordt in Westzaan begraven. Prinsessefeest Op 30 april 1909 is het feest. Een prinsesje ziet het levenslicht, Juliana. De vreugde alom is groot, ook bij veel Westzaners. Het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik is niet langer kinderloos. De dag van de geboorte is al lang verbeid en voorbereid. Wie een vlag heeft steekt hem uit. Voor de jeugd is er een chocoladetablet van Grootes met het opschrift Oranje en Volk, een oranje zakje met muisjes en een sinaasappel. Burgemeester Steenberg stuurt namens de gemeente Westzaan een felicitatietelegram. Het grote dorpsfeest ter ere van Juliana vindt een kleine maand later plaats op 22 mei Het is die dag mooi lenteweer. Opnieuw hangen de vlaggen uit. Vijfenzestig weduwen en bejaarden krijgen een pakket levensmiddelen: een krentenbrood, een pond vlees, een pond vet, een half pond koffie en een half pond suiker. Voor de driehonderd Westzaanse schoolkinderen is er limonade en kantkoek, kantkorstjes. Burgemeester Steenberg houdt in het Raadhuis een feesttoespraak waarna het Wilhelmus wordt gezongen. Om één uur s middags luidt de nieuwe klok van het Raadhuis een gekostumeerde optocht in. Vijftig fraai uitgedoste ruiters begeven zich op de fiets door het dorp. Ook schoolkinderen lopen mee met sjerpen, vlaggen en mutsen. 5

4 Johannette Zomer, sopraan en Fred Jacobs, theorbe Programma: Canto di Roma Lamentiarie en toccate van D India, Kapsberger, Mazzocchi e.a. Datum: Vrijdag 21 oktober 2011 Plaats: Zuidervermaning, Zuideinde 233, 1551 EG Westzaan Aanvangstijd : uur / Zaal open uur Toegangsprijs : 21,00; Vriendenpas Oudemuziek 18,00; CJP/ studentenkaart 7,00 (inclusief programma) Abonnement voor 6 concerten 107,10; Vriend 91,80 Informatie en reserveren : tel of per oudemuziek.nl Zie ook Tien jaar na hun succesvolle tournee Splendore di Roma keren Johannette Zomer en Fred Jacobs terug naar de Pausenstad, waar ze vele nieuwe juweeltjes hebben opgedoken. Focus is dit keer de vroegbarokke wereld van Sigismondo d India. Met de nieuwe Italiaanse liedstijl drong de menselijke emotie definitief door in de zangkunst en werd het publiek tot extase gebracht. Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een kaarslichtconcert en is na afloop gelegenheid tot napraten met een drankje en hapje. Wilt u per gewaarschuwd en op de hoogte gehouden worden van de concerten in de Zuidervermaning ga dan naar nl naar mailinglijst en geef dan uw gegevens en druk op verzend. ROEREN In september vierde onze enige voetbalclub zijn 90 jarig jubileum. Ook ik was ooit lid van onze plaatselijke trots, al spelen ze slechts vijfde klasse (van de zes). In de roemruchte tachtiger jaren, speelde ik als onnavolgbare spits in het tweede en later in het beruchte vierde elftal. Eind jaren zeventig transfereerde ik van KFC naar VVV Westzaan. Het transferbedrag was erg laag. Ik werd bij KFC namelijk weggeschopt, omdat ik, notabene met het recht als aanvoerder, aanmerkingen had op de elftalleider van de A1 of de B1, dat herinner ik mij niet meer. Wel, dat de elftalleider de vader was van een van de spelers. Kruijver heette de man. Het conflict ging over mijn opmerking dat iedereen gedurende een wedstrijd werd gewisseld, maar dat zoonlief altijd mocht blijven staan. Die kritiek pikte de man niet en ik werd geschorst, want het jeugdbestuur geloofde de man, en ik was een onruststoker. Dat klopte wel, maar ik had ook gelijk vond ik. Ik leerde twee dingen: Ook al heb je gelijk, je wint er zelden iets mee, en je hoeft niet altijd alles te kunnen zeggen. Met die wijsheid heb ik verder in mijn leven niets gedaan, VVV Westzaan want ik heb een enorme hekel aan mensen die dingen voor de lieve vrede niet zeggen. Verder leerde ik dat vaders en moeders nooit leider moeten willen worden van het team waarin zoon of dochter speelt. Dat gaat altijd fout terwijl zoon en dochter je gaan haten, want in de kleedkamer horen ze altijd de verschrikkelijkste dingen die over je vader of moeder worden gezegd. Het plaatst kinderen in een vreselijk loyaliteitsconflict. Kies je voor je vrienden of voor je ouders. De meesten kiezen, heel praktisch, voor hun vrienden. Na een jaar passief voetbal kijken op de bank, toen voetbal nog leuk en betaalbaar was, jeukte het toch weer zo hard dat ik wist dat gras het enige geneesmiddel was. Dus werd ik lid van VVV Westzaan. Dat was best moedig, als Noordeling naar de Zuid. In die tijd kreeg je namelijk nog altijd spontaan een klap op je bek als je zei dat je van de Noord kwam. RODA was makkelijker geweest, maar mandjeprik vond ik niets, behalve het gemengd douchen en de feestjes. Maar de bal met je voet in een mandje trappen valt nog niet zo mee. Daarom hebben ze bij voetbal het doel ook een stuk groter gemaakt. Ik begon heel fanatiek. Trainen bij de selectie onder leiding van de legendarische Jaap Winter. Rennen in het bos van Castricum tot over je grens en dus kotsen achter een boom. En mijn kans kwam, want ik had de conditie van Haile Gebrselassie en de techniek van Johan Cruyff. Ik mocht meedoen met een oefenwedstrijd van het eerste. Alleen gaf ik die bewuste avond een feestje en mijn ruggengraat was nog minder stevig dan die van Johnny Rep. Dus ik moest afzeggen en werd nooit meer gevraagd. Goddank, want nu kwam ik in het tweede. Dat voetbalde altijd om tien uur s morgens, waardoor ik rechtstreeks uit de kroeg naar het voetballen kon. We (ik noem geen namen) hadden aan iedereen een hekel en schopten op alles wat bewoog. Er was slechts een nadeel aan het spelen om tien uur s morgens, de bar in de kantine ging meestal pas om een uur of vier s middags open. Later speelde ik in het vierde en daar had Thijssie Hartog bedacht dat de thee wel een opkikkertje kon gebruiken in de vorm van strohrum a la 80%. Dat, samen met een zwaar shagje, deed ons altijd veel beter spelen in de tweede helft dan in de eerste. We trainden echter bloedfanatiek, twee avonden in de week. De reden? Het was gewoon berengezellig. Voor, tijdens en na het trainen. Een hechte groep mafkezen, die vonden dat we het beste voetbal uit de streek speelden en daarna als vanzelfsprekend afzakten aan de bar. Goede tijden. Een grote opkomst bij het trainen en lachen. De ergste humor is voetbalhumor. Die gaat uit van het principe raak altijd eerst de speler, daarna de bal. Voetbalhumor gaat over lijken. Ik ben ervan overtuigd dat er veel gefrustreerde mennekes rond lopen die in hun jeugd zijn afgemaakt met voetbalhumor. Afgezeken voetballertjes gaan later bij de politie of in de politiek. Deze wat minder verbale jongens stonden uren onder de douche hun haren te wassen omdat iedereen er maar shampoo op bleef spuiten. Zelf vond ik het leuker om bijvoorbeeld Gerrit Butter af te helpen van een schrijnende jeuk aan zijn kruis door m onder de douche een fles tijgerbalsem toe te werpen met het advies om dat er op te smeren. Ik heb zijn gejodel niet afgewacht en heb het onmiddellijk op een rennen richting kantine gezet. Deze anekdotes en vele andere had ik graag willen delen op de reünie van de voetbalclub maar tevergeefs heb ik dagen, maanden zitten wachten bij de brievenbus op de uitnodiging. Ik speel nu in een bluesband met Hans Groenewegen, de vermaarde keeper van VVV. Zeg maar, de Piet Schrijvers, de bolle van Westzaan. En ook hij heeft, zonder resultaat, op zijn uitnodiging gewacht. Bij het jubileum van RODA werden alle oud-leden uitgenodigd, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Wat is er gebeurd bij de voetbalclub. Is de ledenadministratie verbrand? Of was het de reünie voor alleen bestaande leden. Of liever geen leden uit de Noord? Ja, een oproep om knipsels en foto s in te sturen, meer heb ik er niet van gezien. En ik had nog wel zo een goede live band voor ze geweten. Nu rest mij slechts een vraag. Hoe gaat de club dit goed maken? 7

5 NIEUWS VAN HET DORPSCONTACT Iedere Westzaner heeft recht op een goed en gezond leefmilieu. Bij een goed en gezond leefmilieu gaat het om de kwaliteit van het milieu en de ruimte. Wonen in een mooie groene omgeving waar de lucht, water en de bodem gezond zijn, de geluid(overlast) acceptabel is en de veiligheid gegarandeerd. Zoals wij u in de juni-editie van de Wessaner al informeerden staat het thema Veilig en gezond wonen in en om Westzaan centraal tijdens de Dorpscontactvergadering op 10 oktober 2011 De industrieën in het Havengebied van Amsterdam, de onduidelijkheid over wat er gaat gebeuren op Hoog Tij, de toename van weg- en vliegverkeer beïnvloeden het goede en gezonde leefmilieu in en om Westzaan. Jaap van het Kaar hakt de knoop door Het is zover. Brandweer garage Westzaan Noord heeft een andere naam, t Spuythuys (spoithois) Op zaterdag , is op verzoek van het bestuur, t Spuythuys officieel geopend door dhr. Jaap van het Kaar. De brandweer Westzaan heeft een geschiedenis van 90 jaar. De geschiedenis van de brandweer en zijn vrijwilligers is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van ons dorp. U vindt bij ons een stuk geschiedenis over de Brandweer van Westzaan. Veel oud materiaal en foto s zijn te bekijken en ook het oude spuitje is te bezichtigen. Deze spuit wordt nog jaarlijks gebruikt bij optochten van oude brandweervoertuigen. Met dank aan Dhr. J.van het Kaar die ook materiaal uit zijn privé collectie beschikbaar heeft gesteld. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers is het pand omgetoverd tot een gezellige lokatie die voor iedereen beschikbaar is. Er is een kleine keuken en bar aanwezig. Op 10 oktober bent u van harte welkom, vanaf 20:00 uur, voor een hapje en een drankje. Welke invloed kunt u uitoefenen op ontwikkelingen in en om uw woonomgeving die het veilig en gezond wonen beïnvloeden? Wat kan er van de gemeente verwacht worden om veilig en gezond wonen te waarborgen? Wat verwacht u van de gemeente? Wilt u over Veilig en gezond wonen in en om Westzaan meepraten en uw vragen en zorgen onder de aandacht brengen kom dan op 10 oktober 2011 Feestelijke opening van de winkel Het Klaverblad Westzaan op 5 oktober a.s. Wij zijn een winkel begonnen aan het zuideinde 94 te Westzaan. Een originele sfeervolle winkel met heel veel hand-made artikelen. 18 Creatieve dames leveren de collectie voor groot en klein o.a. cadeauartikelen, woonaccessoires, keukenspullen, kleine meubelen van Brocante tot knal roze, sieraden, parfum, tassen, kinder- en dameskleding, verkleedkisten/verhuur, creatieve pakketten ook EHBO WESTZAAN naar de Dorpscontactvergadering in `t Reght Huys. Indien u uw vragen al eerder bij ons bekend wilt maken stuur dan een bericht aan het Dorpscontact via of via het postadres Secretariaat Dorpscontact Westzaan, Overtoom 132, 1551 PD Westzaan. Graag in dit bericht duidelijk vermelden welke vragen/ zorgen of onderwerp het betreft. voor kinderfeestjes en kraammanden. Uiteraard worden de cadeautjes feestelijk ingepakt! Je kunt er ook een heerlijk kopje koffie of thee komen drinken met wat lekkers erbij. Het is ook mogelijk een uitgebreide high tea te reserveren. Tevens is er ruimte voor workshops. Openingstijden: van woensdag tot en met zaterdag van8.30 tot uur Er is een ruime parkeerplaats, dus de winkel is goed te bereiken, ook voor mensen van buiten Westzaan. Er zullen ook regelmatig evenementen worden georganiseerd o.a. kerstmarkt, braderie, verschillende workshops, rommel- en creatieve markt. Actuele data zijn binnenkort op de website van te zien. ZONNEBLOEMNIEUWS Ook dit jaar biedt de Zonnebloem u in het Zaantheater weer een spetterende theatervoorstelling aan. Datum: Zondag 23 oktober 2011 Aanvang: uur. Prijs: 12,50 p.p. De nieuwste Zonnebloemvoorstelling Circus Monetti draait om een familiecircus, waarin na het overlijden van de circusdirecteur allerlei mysterieuze ontwikkelingen plaatsvinden. Dit programma is speciaal voor de Zonnebloem geschreven en het belooft weer een kleurrijke voorstelling te worden. Niet in de minste plaats dankzij de topartiesten Mariska van Kolck, Harry Slinger, Heddy Lester, Pauline du Bois en Jacqueline Aronsen. U kunt zich opgeven bij Ank Bos, Zuideinde 225, tel en bij Hilly Huisman, Weiver 132, tel Voor vervoer kan worden gezorgd. De Zonnebloem, afdeling Westzaan heeft 20 kaarten te verkopen, dus wees er snel bij!! Cursus Eerste Hulp Bij Ongevallen De cursus bestaat uit 14 lessen en wordt gegeven in dorpshuis De Kwaker te Westzaan. Kosten: 195,00 (Dit is inclusief inschrijfkosten, cursuspakket & cd-rom, verbandleerboekje en verband oefenpakket.) Aanmelding of nadere informatie via ons secretariaat; tel.nr / Bij voldoende aanmelding start de cursus in het najaar. 9

6 Franck van Eeten: Leuk om kennis te nemen van wat er speelt. In de schijnwerper Franck van Eeten (65) woont met zijn vrouw Gerie Schaafsma ( volgend jaar hebben we 30 jaar verkering ) in de voormalige pastorie van de Doopsgezinde Gemeente op Kerkbuurt 23. Sinds vorig jaar april schrijft hij in De Wessaner iedere maand een stukje over een van de adverteerders. Ben je hiervoor gevraagd? Ja, door Dick Schoolmeester, die adverteerders werft en dat contact onderhoudt. Wij reden samen naar onze bridgeclub op het Mennistenerf en toen vroeg hij of ik dat wilde doen. Ik wist dat ik dat wel kon en Truus Weertman (redactie) was enthousiast. Ondanks dat ik maar import ben vind ik het hartstikke leuk om te doen. Waar kom je vandaan en wat heb je voor werk gedaan? Ik ben geboren in Den Bosch. Ik heb gewoond in Antwerpen, Brugge, Amsterdam, weer in Den Bosch, in Zaandam, op oud-koog en sinds 18 jaar in Westzaan. Ik ben begonnen als boekhandelaar, werd toen importeur en exporteur van boeken, met name van en naar de DDR en Amerika. Van allerlei soorten boeken: romans, hobbyboeken, maakt niet uit. Ik werkte toen bij Meulenhoff/Bruna in Amsterdam. Vind je het goed als ik rook? Ik ben toen weer terug boekverkoper geworden en op mijn 28 ste ben ik naar de kweekschool gegaan. De drie boekhandels die we hebben gehad hebben we toen verkocht en ik ben onderwijzer geworden. In Brabant kwam ik als communist niet aan de bak. Ik werd wel steeds voorgedragen, maar meestal kreeg een KVP er dan de baan. Ach ja, zo ging dat toen. Op de Streekschool in de Stationsstraat van Zaandam werd een leraar detailhandel gevraagd. Dat is nu het Regiocollege. Zelf ben ik zowat achter de toonbank geboren. Ik werd meteen aangenomen. In Purmerend ben ik geëindigd als afdelingsmanager detailhandel en groothandel. Heb ik 25 jaar gedaan. Ik ben altijd een avond in de week middenstands- of marketingles blijven geven, omdat ik dat toch wel heel erg leuk vond. En nu schrijf je over bedrijven... Ik kende hier helemaal niemand, maar vind het erg leuk om kennis te nemen van dingen die hier spelen en hoe zo n bedrijf is ontstaan. Ik heb van Truus een lijst met adverteerders gekregen en ik ben begonnen met degene die nog nooit een stukkie heeft gehad. De meesten vinden het leuk om over hun ontstaansgeschiedenis te vertellen. Ik ken dat wel, want ik heb mij mijn hele leven zo n beetje met bedrijfseconomie beziggehouden. In heb zelf NIMA A, B en C gedaan. Ik weet wat het is om aan tafel te zitten, dat de bel gaat en de klant geholpen moet worden. Ik ga blind naar een bedrijf toe en zie wel wat diegene te melden heeft. En of het nou een kapster is, een bedrijf in bouwmaterialen of een wijnimporteur, ik vind het allemaal even interessant. In het verleden heb ik veel stukkies geschreven voor mijn eigen uitgeverij, bedrijfskrantjes, pamfletten en manifesten voor de CPN. Ik ben ook nog voorzitter van een vakbond voor boekhandelaren en uitgevers (NVV) geweest. Je had zelf een uitgeverij? Ja, ook nog. In werkgroepen en overleggen van het ROC leerde ik docenten kennen die dat specifieke leermateriaal zelf schreven. Kijk, die markt is maar heel klein. Als uitgever van die studieboeken heb ik veel geld verdiend. Ik zorgde alleen voor de totstandkoming van die boeken. Een andere uitgeverij liet ze drukken en leverde ze uit. De auteur en ik kregen een percentage van de omzet. Daar heb ik dit huis van gekocht. Wat doet Gerie voor werk? Ze is senior adviseur van het dagelijks bestuur van het stadsdeel centrum van Amsterdam. Een volledige baan. Hebben jullie kinderen? Samen hebben we er vier. Gerie was 29 en ik 35 toen wij met elkaar gingen. Zij had al twee meisjes en ik twee jongens. Ze waren twaalf, tien en de twee jongsten, van ons allebei een, waren vijf. Ze woonden allemaal bij ons. In de weekenden en delen van de vakanties gingen ze allemaal tegelijk naar de andere ouders. Na een half jaar konden we het goed met de exen vinden. Dat is voor je kinderen zo belangrijk! Met de man van mijn ex heb ik de eerste keer een fles jenever leeggemaakt en dat schiep een band. Voor de kinderen alleen al moet je met elkaar in overleg blijven. We hebben vier kleinkinderen en het vijfde wordt als het goed is deze week geboren. Twee wonen er in Zaandam. Die zie ik zo n twee keer per week. Twee wonen er in Ede en nummer vijf in Deventer. Twee jaar geleden zijn we met zijn allen op vakantie naar Schotland geweest en volgend jaar gaan we naar Oostenrijk. Heb je hobby s? Jaja. Tien jaar geleden kon ik opeens helemaal niks meer en kwam ik thuis te zitten. Ik moest tweeënhalf jaar wennen aan het idee dat ik nooit meer kon werken, want ik deed dat met heel veel plezier. Ik heb geleerd om tevreden te zijn met wat ik nog wel kon, in plaats van te treuren om wat ik niet meer kon. Sindsdien gaat het goed. Ik amuseer me met muziek. Ik ben een groot liefhebber van opera, Richard Wagner. Ik lees veel over geschiedenis en politiek. En s zomers ga ik graag vissen. Ik ben veel alleen. Heerlijk. Denk ik een beetje na. De vissen gooi ik terug. Ik vis meestal met twee hengels, maar als ik teveel vang leg ik er een weg. Ik bridge twee keer in de week en geef daar ook les in. En verder mijn tuin, de kleinkinderen en ik doe het huishouden. Wat vind je belangrijk in het leven? Mijn vader was aan het eind van de Eerste Wereldoorlog geboren en ik was een vredeskind vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarom ben ik politiek altijd actief geweest. Ik ben lid geweest van de PvdA, toen van de PSP, daarna van de CPN, toen een tijdje niks en nu van de SP. Vrede heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Niet alleen in de politiek, maar vooral tussen mensen onderling. Met je kinderen, je exen, je buren, op alle niveaus. Scheld je mekaar voor rot of ga je als volwassen mensen om te tafel zitten. Kijk, gezondheid is natuurlijk belangrijk. Dat hoef ik je niet te vertellen. Maar pas als er vrede is kun je praten over scholing, goede gezondheidszorg, fatsoenlijke uitkeringen etc. Als er oorlog is of onvrede tussen buren, dan kun je niets. Ik heb het goed met mijn buren. Je moet mekaar ook wat gunnen. Ik ben nooit jaloers geweest op een buurman die een dure auto heeft. Als er oorlog is heeft het geen zin om te praten over vrouwenrecht, want dan word je gewoon verkracht. Of te praten over gezondheidszorg, want dan wordt je gewoon afgeknald of in een concentratiekamp gegooid. Ja toch? Marijke van der Pol 11

7 Voor geen goud houd ik die spijker vast. Dan maar scheef erin Lekker hoor, zo n roestige zaag. Ben je een kwartier met een latje bezig. Een rijtjes woning is toch wel gezellig. De begane grond staat in ieder geval. Als het huis af is wil ik met deze knul wel een beschuitje eten Op gevoel schat ik in dat dit ongeveer 1 meter 40 is. De zwakke plek zit in die hoek daar. Dat moet wel worden aangepast. HUTTENBOUW 2011 We wilden een open haard. De schoorsteen komt dus hier. Dit zijn toch minstens vier slaapplaatsen. En misschien ook nog wel een badcel. Wat ons betreft loopt het gesmeerd. Dus een bakkie kan er wel even af. Zonnepanelen prima. Maar het moet er wel een beetje knap uitzien. Voor zo n fantastische week is een bescheiden bedankje wel op zijn plaats. Tja, als je geen veiligheidsgympen hebt, dan heb je dus zomaar een spijker in je voet. d e w e s s a 13 n e r

8 Huttenfeest Helaas is de zomervakantie alweer voorbij en zit iedereen al een aantal weken in het schoolen werkritme. Toch zit ik af en toe nog even na te genieten, hoor. Jij ook? Ik vond de vakantie weer heerlijk, ondanks de vele regenbuien. En voor mij was een van de hoogtepunten natuurlijk weer de laatste week van de schoolvakantie. Het huttenfeest bij de Kwaker. Dit jaar was de huttenbouw letterlijk een feest. In vrolijke T-shirts en hier en daar wat regenkleding, stonden we met z n allen op maandagmorgen bij de aftrap van het huttenfeest. De 120 Westzaanse kinderen hadden allemaal een zware tas met gereedschap, regenkleding en een lunchpakket bij zich. Na de toespraak van Marianne Kaatee werd het startsein gegeven. Alle kids vlogen als een speer naar het Kwakersplein om een goed plekje te bemachtigen. Daarna gingen pallets, kratten, planken, karton en spijkers het terrein in het rond. Overal was het getik van hamers te horen. Meestal kwam de hamer op een spijker terecht, maar soms ernaast, op een stuk hout of op een vingertje. Dan hoorde je even een gilletje of wat foute woorden. Meestal ging het getik daarna weer vrolijk verder. Ik had mijn gereedschap ook meegenomen, maar aangezien ik vrij onhandig ben, heb ik het niet veel gebruikt. Dat was veiliger voor iedereen. Maar met hout sjouwen en slingers ophangen waren de leuke klusjes voor mij. Onvoorstelbaar zoals die kinderen in korte tijd een heel huis kunnen bouwen. Op dinsdagavond stonden er hele gebouwen met verdiepingen, ramen en deuren. Prachtig. Op woensdag hoefden we de hutten alleen nog maar af te werken. Ze werden waterdichtgemaakt met zeil en overal mochten we versieringen en slingers ophangen. Vooral de zelfgemaakte slingers waren prachtig geworden. Het zag er werkelijk feestelijk uit. Het timmeren was leuk, maar de woensdag was pas een echte feestdag. Met z n allen mochten we broodjes bakken boven een vuurtje en ballonnen oplaten, met een kaartje voorzien van onze naam. Hopelijk worden ze teruggevonden, want diegene waarvan de ballon het verste weg komt, wint een prijs. Spannend dus. Ik ben heel benieuwd waar mijn ballon uiteindelijk terecht gekomen is. Die zal wel ergens aan een lantaarnpaal hangen, ben ik bang. Ter afsluiting kregen we lekkere pannenkoeken. Smullen! We konden daarna nog even naar huis om weer op krachten te komen voor de avond en de nacht. s Avonds was namelijk weer de jaarlijkse vrijmarkt. Er was van alles te koop. Vaders, moeders, opa s, oma s, buurtjes en andere bekenden kwamen een kijkje nemen in onze hutten. Maar toen zij weer weg waren begon het echte feest. De klussers die wilden, mochten een nachtje in hun eigen getimmerde hut slapen. Wat is er nou mooier dan dat? Er waren natuurlijk maar weinig gasten die echt een oog dichtgedaan hebben. De wallen waren de volgende morgen goed zichtbaar. Maar. het was weer een topweek. Voor herhaling vatbaar! Dikke pluim voor de organisatie en alle andere vrijwilligers. Groetjes Zuperfroggy! Over eten en koken Het wordt weer tijd voor koolsoorten. Niet de meest spannende groenten zult u denken. Maar juist aan het begin van het seizoen, als de bladeren zoet en mals zijn kun je er lekkere gerechtjes mee maken. Heerlijk met een stukje vis en gebakken aardappeltjes. Breng een grote pan water aan de kook. Snijd de kool in de lengte doormidden en iedere helft weer in 3 of 4 parten. De parten moeten vast blijven zitten aan een stukje stronk. Doe de parten voorzichtig in Spitskool met kappertjes, boter en paprikapoeder Voor 4 personen: 700 tot 1000 gram spitskool 75 gram boter 75 gram kappertjes Twee teentjes knoflook, in dunne plakjes Sap van ½ citroen 1 theelepel zoet paprikapoeder Zeezout en zwarte peper de pan met kokend water en laat zachtjes koken. De stronk mag niet meer hard zijn en de bladeren niet te zacht. Vul een grote kom met koud water en schep de kool met een schuimspaan in het koude water. Laat hem een minuutje afkoelen en vervolgens in een vergiet uitlekken. Dit lijkt een heel gedoe maar het is noodzakelijk voor een goed resultaat en u kunt het rustig een uurtje van te voren doen. Spoel de kappertjes in een zeefje goed uit. Verhit de boter in een grote koekenpan tot hij begint te schuimen. Bak de kappertjes en knoflook een minuut tot ze knapperig beginnen te worden. Doe de kool erbij en bak die een minuut of twee. Draai de stukken een of twee keer om. Breng de warme kool op smaak met zout en peper en schep het citroensap erdoor. Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met paprikapoeder. Eet smakelijk 15

9 Nieuws van de WESTZAANSE verenigingen De Bondscoach komt naar Roda op vrijdagavond 18 november! Sinds 2003 beschikt WKV Roda over een actieve Club van Honderd. De Club van Honderd heeft een eigen rechtsvorm onder de naam Stichting Vrienden van WKV Roda, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer De Club van Honderd heeft tot doel de korfbalvereniging Roda en/of de Stichting Beheer Roda Sportcomplex financieel of anderszins te ondersteunen. De Club van Honderd realiseert dat doel door acties en andere activiteiten te organiseren en natuurlijk door de jaarlijkse bijdrage. Op dit moment heeft de Club van Honderd 100 betalende leden. Ondanks het feit dat het een Club van Honderd is, zijn meer leden van harte welkom! Want hoe meer leden, hoe meer we voor Roda en Westzaan kunnen betekenen. Een paar jaar geleden hebben we bijgedragen aan de verbouwing van het clubgebouw, de bouw van de materiaalberging en de aanleg van het kunstgrasveld voor de jeugd. Recent hebben we Roda korfbalpalen en manden geschonken voor de jeugdafdeling. Wij organiseren mimimaal eenmaal per jaar een gezellige avond, met gratis consumpties en een topspreker. Wij proberen regelmatig onze leden te verrassen met gadgets voorzien van het Roda logo. Onze leden stellen dat zeer op prijs. In de eerste plaats omdat het echte `hebbedingetjes` zijn en in de tweede plaats vergroot het de clubbinding. Dit jaar hebben we op vrijdagavond 18 november a.s. onze nationale korfbalcoach Jan Sjouke van den Bos vast kunnen leggen. Plaats waar het allemaal gaat gebeuren is het Roda clubgebouw. Het begint om uur. Onderwerpen die de Bondscoach gaat bespreken zijn o.a.: terugblik op het WK, hoe kom je tot de selectie van het nationale team, wat moet je daarvoor kunnen, hoe motiveer je spelers die alles al bereikt hebben, hoe kun je als vereniging sportief de sprong voorwaarts maken, welke trainingsmethode biedt het snelst succes enz. Bent je geïnteresseerd om meer te weten te komen over de Club van Honderd van Roda of wil je lid worden voor 45 euro per jaar? Stuur dan een mail naar en we sturen je zo snel mogelijk de gevraagde informatie toe. Aarzel niet en word ook lid van de Club van Honderd en word een echte Vriend van WKV Roda! Club van Honderd/ Stichting Vrienden van WKV Roda Braderie Drumband De Reef Op zaterdag 1 oktober a.s. wordt er in het gebouw De Tromhoek van Drumband DE REEF van tot uur een BRADERIE gehouden. Aanwezig zijn o.a.: HAPPY KIDSWEAR met kinderkleding in de maten 50 t/m 128, speelgoed en nog vele andere leuke artikelen. CURBSTONE MODELS met speelgoed miniatuurauto s en collectors items. Een kraam met handgemaakte kaarten (ook kerstkaarten) en leuke envelopjes. Tevens zijn er nog enkele tafels te huur à 7,50 per stuk. Tijdens deze dag kunt u zich ook inschrijven als lid van onze Drumband of informatie verkrijgen. Gaarne tot ziens op 1 oktober a.s. Op zaterdag 8 oktober a.s. wordt er weer een Herfstbingo - Tombola - Rad van Fortuin gehouden in het gebouw van Drumband DE REEF. Adres: Clubgebouw De Tromhoek gelegen op het sportcomplex Zuideinde 150a te Westzaan. Er is voldoende parkeergelegenheid op het sportpark aanwezig. U hoeft geen lid van onze club te zijn, Iedereen is van harte welkom. Bestuurswijzigingen bij de Westzaanse Organisaties. Dagelijks bestuur Westzaanse Gemeenschap: Hr. de Gelder is uit het bestuur. Commissie Volksfeesten: Afdeling Sinterklaas: Nieuw commissielid: Hr. P. Smit, Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan. Nieuw commissielid: Mevr. J. Smit, kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan. Commissie 4 mei Herdenking: Nieuw commissielid: Mevr. P. Fleumer, Weiver 99, 1551 SG Westzaan. Commissie Zuidervermaning: Nieuwe penningmeester: Mevr. A. Holstvoogd, J.J. Allanstraat 182 a, 1551 RR Westzaan. Tennisvereniging Westzaan: Nieuwe secretaris: Mevr. S. Hoffmann, Westzanerdijk 552, 1507 AT Zaandam. Senioren Orkest Zaanstreek: Secretaris: Hr. S. van Randen, Eefsebeek 30, 1509 ER Zaandam. 2 e Secretaris: Mevr. E. van Meeteren, De Wijzend 154, 1474 EJ Oosthuizen. De Westzaanse Gemeenschap houdt een lijst bij van de besturen van de circa 50 verenigingen die lid zijn. Die lijst staat op de website en in het jaarverslag van de WG. Particulieren, verenigingen en bedrijven kunnen lid worden van de Westzaanse Gemeenschap voor respectievelijk 6,50, 10,50 en 25,00 euro per jaar. Word lid, dan steunt u het werk van de WG. Tel: of Het Welvaren 4, tel: , Starters een nog betere start geven Nu de overheid de overdrachtsbelasting voor een jaar heeft verlaagd van 6% naar 2%, de huizenprijzen zijn gedaald en de rente ook nog eens relatief laag is, is het kopen van een eerste huis ineens erg aantrekkelijk. Dit biedt volop kansen voor iedereen die een huis wil kopen. De Rabobank doet hier nog een schepje bovenop. Wanneer je nu als starter op de woningmarkt bij ons een hypotheek afsluit, betaal je de eerste vier maanden geen rente. Ook krijgt elke starter vier maanden gratis woonverzekeringen. Je betaalt in die periode geen premie voor de Interpolis Woonhuis-, Inboedel-, Aansprakelijkheids-, en Rechtsbijstandverzekering. Hoe regel ik de juiste hypotheek? Deze actie geldt voor elke hypotheekvariant. Welke variant voor jou het meest geschikt is, hangt van meerdere factoren af. Laat je vooraf goed adviseren door één van onze financieel adviseurs. Onze financieel adviseurs kijken samen met jou naar jouw wensen, voor nu en voor in de toekomst. En bepalen dan samen met jou welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. De Generatiehypotheek Heb je een huis op het oog, maar kun je het nu nog niet betalen? Dan is de Generatiehypotheek wellicht iets voor jou. Met de Generatiehypotheek van de Rabobank kan jouw familie helpen om alsnog je droomhuis te kopen. Dit kan op verschillende manieren: Ze kunnen je bijvoorbeeld geld lenen uit hun eigen vermogen, een periodieke schenking doen of jou een deel van de koopsom schenken. Ook kun je samen de financiering afsluiten. Je kiest samen met ons de financieringsvorm die bij je past. En op het moment dat je zelf de lasten kunt dragen, passen we de hypotheek aan. Voordat je definitief besluit om de woning te kopen, kun je er meestal een optie op nemen. Je hebt dan een paar dagen het eerste recht van koop. Daarmee heb je extra tijd om jouw zaken te regelen, zoals de hypotheek. De adviseur van de Rabobank vertelt je er graag meer over. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Dan kunt je contact opnemen met Rabobank Zaanstreek Online, bereikbaar op (075) of via Of stuur een naar rabobank.nl. Iedere lokale Rabobank is aangesloten bij de Autoriteit Financiële Diensten. Voor haar producten zijn bijsluiters opgesteld. Deze zijn te vinden op of kunt u opvragen bij de Rabobank. 17

10 Puzzel van Peter Stuur of breng de oplossing van de septemberpuzzel, o.v.v. uw naam en adres, voor 1 november 2011 naar een van de inleveradressen en u dingt mee naar de cadeaubon van 10,-. De winnaar krijgt automatisch bericht. Veel succes. De oplossing van de puzzel in De Wessaner van juni is: KOLOM 6. De winnaar is: Veronica Bakker- Krijgsman, Middenweg 56A, 1703 RO Heerhugowaard. Gefeliciteerd. Inleveradressen: Bloemsierkunst Albers, J.J. Allanstraat 335 Gré Jongewaard, Nauernasche Vaartdijk 4 H.J.Harrewijne, Lambert Meliszstraat 26 Jeanette Vollenga, Middel 165 A. Kuiper, Zuideinde 4 ZOEKER VAN GEHOEKTE WOORDEN In het diagram moeten de woorden weggestreept worden die onder het diagram staan. Deze woorden zijn met hoeken horizontaal en/of verticaal in het diagram verborgen. Ofwel: een letter van een woord kan alleen links/rechts of boven/onder de voorafgaande letter geplaatst zijn. Letters mogen slechts 1x weggestreept worden. Er blijven 10 letters over die van boven naar beneden in de leesrichting iets eetbaars vormen. Dit woord als oplossing inzenden. B L E P E R E N E T J P O L I E S T A F E D T I R E S R N T D W U U E R A K E E T S U E I I V R T R A T E A M N H O O E S M L A P C H R K E E U R R K S Z A R O K N E N G T E O N G E M P E L U E L S V E R L O O R E T R I S N E U E T S N G S IJ N M E T H O Z O K E L I A T L K A K I E N D L A C H T P H O E P P A G O O A I K T S R O P L A A L E N S N E G L N N Z J A R J O Z N U G O N I I I A H C V E R S T E E Z O L G Z C T G A L S P A R T R E D P T H weg te strepen woorden: ACHTERKAMERTJESPOLITIEK = ACHTLING = EIK = JAARVERSLAG = KAMERTEMPERATUUR = KLOPJACHT = KNEUS = NEUROLOOG = NEUSHOORN = NEUSLENGTE = OOGAPPEL = POLITIEHOND= REFERENTIEKADER = STAPELBED = STAPHORST = STEUNZOLEN = VERSTEKELING = ZACHTZINNIG = ZALMVISSERIJ = ZOLANG = ZOLDERTRAP Oproep Ik ben op zoek naar een grote vlag van Westzaan Is er iemand die nog zo`n vlag in zijn bezit heeft en er niks meer mee doet? Mijn telefoonnummer is of Alvast bedankt Vr Gr Kees Heinis Geld kost tijd In mijn column van juli kondigde ik aan dat ik in augustus zou melden of het mij zou lukken mijn salaris dubbel terug te verdienen. Als eerste is het mij niet gelukt de column voor augustus op tijd in te leveren. Dit was niet het gevolg van de bezuinigingen, maar van slechte planning van mijn kant. Het is mij wel gelukt mijn bruto salaris voor 2012 terug te verdienen. Van een zeer ervaren oud-penningmeester van VVV Westzaan heb ik geleerd dat er twee verdienmogelijkheden zijn. De eerste is meer inkomsten, zoals contributie, sponsorbijdragen of kantine inkomsten. De andere verdienmogelijkheid is minder uitgeven aan kantine-inkoop, salarissen, onderhoud complex en vrijwilligerswerk. Vooral dat minder uitgeven dat sprak mij wel aan. Ik heb mijn leidinggevende gevraagd een zo hoog mogelijk bedrag van de boswachterbegroting op een SBBSBB (StaatsBosBeheerSpaarBankBoekje) te zetten. Mijn baas reageerde verbaasd met de opmerking, je hoeft niet extra te bezuinigen! Ik zie sparen niet als een bezuiniging, maar meer een reservering voor slechte tijden. De motivatie voor de spaarkeuze is heel eenvoudig. Op een verantwoorde wijze geld uitgeven kost tijd. Hoe minder tijd ik besteed aan geld uitgeven, hoe meer tijd heb ik om geld te verdienen. Als ambtenaar ben je getraind in het opmaken van de begroting. Er zijn zelfs ambtenaren die op de vraag: waar ben je mee bezig antwoorden: Begroting uitputten. Als boswachter geef je geld uit om ervoor te zorgen dat de natuur voor je gasten te beleven is, zonder dat de natuur daar schade aan ondervindt. Dit doet de boswachter door te zorgen voor de aanleg en het onderhoud van de wandel en fietspaden, de routepaaltjes en borden met gebruiksregels en natuurinformatie te plaatsen, schoolklassen rond te leiden door de natuur, en nog veel meer. Veel van deze voorzieningen zijn aangelegd omdat er stimuleringssubsidies waren om het recreatieve gebruik van de natuur te versterken. Subsidie wordt veelal niet verstrekt omdat er een recreatieve vraag is, maar omdat er een bestuurlijke geurvlag geplaatst moet worden. Een geurvlag is te herkennen aan een overbodig karakter, een bombastische opening door een politicus met veel pers, gevolgd door geen onderhoud. De bestuurlijke cyclus van 4 jaar geeft de provinciale of gemeentelijke politicus de ruimte om enkele geurvlaggen te plaatsen. De juiste denkwijze is niet de subsidie, maar waar hebben de natuur en de bezoeker van de natuur behoefte aan om samen tot grote bloei te komen. Die moderne werkmethode heet van buiten naar binnen denken. Hoe dat geld oplevert leest u in oktober. Eric van Gerrevink, boswachter Staatsbosbeheer 19

11 STAPHORSIUS heeft het Charles Staphorsius senior, van beroep elektromonteur, begon in 1958 zijn klussenbedrijf in Koog aan de Zaan. De eerste winkel was in de Jan de Witstraat. Via de Raadhuisstraat ging het bedrijf in 1972 naar de Hoogstraat en in 1995 naar de Guisweg, waar de winkel nu nog zit. Vanaf 1979 is Charles junior als medeeigenaar in de zaak gekomen. Charles Sr. heeft zich in 1995 teruggetrokken en junior (inmiddels ook al weer 50 jaar) is nu de eigenaar van deze ruime en mooi ingerichte winkel. Wat een assortiment. Het eerste wat mij als klant altijd al opviel was de breedte en diepte van het assortiment. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het op het gebied van gereedschap, onderdelen voor witgoedapparatuur, elektrische en elektronische artikelen, sleutels, tuingereedschap, ijzerwaren, lampen, cartridges, batterijen, witgoed, onderhouds- en schoonmaakartikelen. Een heel schap met kabeltjes en adapters voor de I-phone en de I-pad, audio- en videotoebehoren. Wat niet in voorraad is wordt besteld en is meestal met een dag in huis. Staphorsius voert een post agentschap en heeft sinds kort ook postbussen. Voor een gekoeld blikje fris of een ijsje kun je er ook terecht. En, niet onbelangrijk, gratis parkeren voor de deur. Wij werken samen met Europart, een groothandel. Zij verzorgen de leverantie van onderdelen voor witgoedfabrikanten zoals Purple, AEG, Bosch, Miele en Siemens. De klant heeft een onderdeel nodig voor zijn koelkast, wasmachine of droger en gaat googlen. Heb je het onderdeel gevonden, bv. bij Bosch, dan wordt je verwezen naar Europart, want die fabrikanten kunnen dat zelf niet leveren aan al die particulieren. Europart levert dat dan weer uit via Staphorsius. Leuk werk en een goede boterham. Charles, maar ook zijn medewerker Marco, die de winkel runt terwijl wij dit gesprek hebben, stralen uit dat ze plezier hebben in hun werk. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, advies te geven en de klanten tevreden de deur uit te zien gaan met het onderdeel of product dat ze nodig hebben. Boven de zaak is ruimte voor een mooie woning, maar Charles wil beslist niet boven de winkel wonen. Zijn vrouw heeft ook in de winkel gestaan, maar werkt nu bij Zaanlandia Blik. Ze hebben er bewust voor gekozen om werk en privé te scheiden. Ik begin hier s morgens om kwart over zeven en als ik om zes uur naar huis ga, dan neem ik wat afstand, anders ben je alleen maar met de zaak bezig. Wat is jouw relatie met Westzaan? Ik heb op de Paradijsvogel gewoond. En al van vroeger zat mijn oom Bob in Westzaan met de lijstenmakerij, nu doet mijn neef Rob dat. Maar nu je het er over hebt, ik moet nodig de advertentie in de Wessaner aanpassen, want we doen echt wel wat meer dan sleutels. Automatisering Charles is bezig met een grote vernieuwing. Vanaf volgend jaar worden het beheer van de voorraad en de inkoop aan de kassa gekoppeld. De kassa registreert wat er verkocht wordt en tikt dat af van de aanwezige voorraad. Zodra de voorraad beneden een bepaald punt komt maakt de computer automatisch een bestelling klaar. Als de bestellingen een vastgesteld volume bereiken gaan ze online naar de leverancier. Het systeem houdt ook de omzetsnelheid op artikelniveau bij en adviseert de bestelfrequentie. Het is wel een flinke klus om de hele voorraad in het systeem in te voeren en de minimumvoorraad per artikel vast te stellen, daar hebben we nog wel een paar maanden werk aan. Tot slot leidt Charles mij rond in het bedrijf. We komen in een brandvrije ruimte met sprinklerinstallatie. Dit wordt nu gebruikt voor opslag, maar in september moet het weer leeg. Dan begint het vuurwerkseizoen. De ruimte is speciaal gebouwd om aan alle voorwaarden van de vergunning te voldoen en dat zijn er heel wat. Dat is topdrukte in december van vroeg tot laat, maar mooi om te doen en het geeft een hoop reuring. Het is de bedoeling dat Marco op termijn de zaak overneemt. De twee kunnen erg goed werken met elkaar en Marco is volledig ingevoerd in alle ins- en outs van de winkel. Met vakkundig advies, prima service en de gemoedelijke sfeer die er is, heeft Staphorsius een goede toekomst en inspirerend werk voor de eigenaar en vijf medewerk(st)ers. Franck van Eeten Nieuws van De Kwaker De huttenbouw was weer een groot succes! Maandag 5 september waren er al wat kaartjes retour van de ballonnenwedstrijd. Tot nu toe uit Apeldoorn, Voorst en Tonden, vlakbij Zutphen. We wachten nog even, misschien komen er nog meer kaartjes binnen. De winnaars worden in De Wessaner van oktober bekend gemaakt. Op 5 oktober is weer de traditionele Dag Van De Ouderen. Tal van leuke activiteiten staan op het programma. Voor deelname en verdere informatie kunt u terecht bij de Fam. Stolp, tel Bij de klaverjasclub op vrijdagmiddag, zijn nog plaatsen vrij. Ook hiervoor kunt u terecht bij de Fam. Stolp. 29 september en 27 oktober organiseert de EHBO vereniging Westzaan weer een cursus reanimatie en AED, daar red je levens mee! Van uur, kosten 30,00 aanmelden: of telefonisch nr oktober is de 1 e Bridgedrive van dit seizoen, toegang 5,00 per koppel. Aanvang uur. Bij voldoende deelname wordt er gespeeld in een A, B en mogelijk een C lijn. Deze drive is voor iedereen die (een beetje) kan bridgen toegankelijk! Aanmelding vooraf is verplicht, tel of via upcmail.nl 10 oktober starten de cursussen computerles voor beginners om uur en foto s bewerken met Picasa om uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. 11 oktober staat er bij voldoende deelname een cursus Tapas maken gepland. Nadere informatie is telefonisch op te vragen oktober is er een Ladies Day in De Kwaker. Wegens groot succes hebben we de tijden verruimd van uur, toegang gratis. Tafelhuur 12,50 Opgave via of telefonisch

12 Werkdag Spiritualiteit 8 oktober In de Kooger Vermaning Zin in een actieve dag om op zoek te gaan naar je bezieling? Je gaat op pad om je spiritualiteit te onderzoeken, te beleven en uiteindelijk te integreren in je dagelijks leven. Wat is je bron? Hoe houd je je spiritualiteit levend. Hoe maak je het concreet in je dagelijks leven. Je krijgt hulp door inspirerende opdrachten met teksten, beelden en foto s. Aan het eind van de dag heb je je eigen reisgids geschreven en in beeld gebracht. Gids onderweg is Klaasje Smit, trainer/coach en beeldend kunstenaar. Zij laat zich inspireren door de rijkdom en wijsheid van innerlijke beeldtaal. Je verbindt je aan de dag door 15 over te maken op rek nr o.v.m. Werkdag spiritualiteit. Opgave tot 26 september Deelname in volgorde van aanmelding. Maximaal aantal deelnemers 40. Thee, koffie en soep krijg je aangeboden. De lunch moet je zelf meebrengen. Interesse? Voor meer gegevens download de folder op en geef je op. Centrale huisartsenpost en apothekersdienst 2010 Medische hulp. Vanaf uur tot de volgende morgen 8.30 uur kunt u voor medische hulp de artsenpost bellen. Tel: Zaterdag, zondag en tijdens feestdagen is deze post 24 uur per etmaal bereikbaar Apothekersdienst. Apotheek Bakker, Oostzijde 18, 1502 BG, Zaandam is de enige apotheek in de Zaanstreek die altijd open is. s Avonds, s nachts, zaterdag, zondag en op feestdagen geldt dit alleen voor spoedrecepten. Spoedrecepten zijn recepten die u kort tevoren van een arts hebt gekregen voor medicijnen die meteen moeten worden gebruikt. Tel: , Fax: Spreekuren Westzaanse huisartsen. SPREEKUREN van Dr. H.B.E.Vink, Dr. B. Peeters en Dr. G.N. van Altena Zuideinde 73, Vrije spreekuur: Maandag, woensdag en vrijdag: uur Afspraakspreekuur: Dinsdag: uur Donderdag uur Torenstraat 4 Vrije spreekuur: Dinsdag uur Afspraakspreekuur: Maandag en woensdag uur Donderdag en vrijdag: uur uur: aanvragen van visites, consulten en recepten. Tel uur: via hetzelfde telefoonnummer inlichtingen over onderzoek in ziekenhuis, uitslagen onderzoek artsenlaboratorium of indien u de dokter persoonlijk wilt spreken. Alleen voor spoedgevallen kunt u in de avond en nacht of in het weekend bellen met de Centrale Huisartsenpost. Telefoon Wilt u de medicijngegevens en verzekeringspapieren bij de hand houden. NUMMER ALARMCENTRALE Melden van ongeregeldheden in en rondom het huis: POLITIE Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Zaanstreek - Waterland is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via K e r k d i e n s t e n Doopsgezinde Gemeente (alle diensten beginnen om 10 u.:) 2 okt. ds. Tjalling Kindt 9 okt. br. Arie van Ballegooijen 16 okt. ds. Tjalling Kindt 23 okt. ds. Tjalling Kindt 30 okt. ds. Tjalling Kindt Christelijk Gereformeerde Kerk De middagdiensten zijn in Beverwijk ( Koningstraat 119) 2 okt en uur ds. G. van de Groep, Heerde 9 okt en uur ds. J. van Amstel, Ede 16 okt uur leesdienst uur ds. P. van Dolderen, Almere 23 okt en uur ds. C. de Jong, Doetinchem 30 okt en uur student W.C. van Slooten, Broek op Langedijk Protestantse Kerk Nederland (alle diensten beginnen om 10 u.) 2 okt. Ds NH Kuiperi, Nieuwegein 9 okt. Ds C.Visser, Westzaan 16 okt. Ds L.Rasser, Amsterdam 23 okt. Hr R de Lange, Zaandam 30 okt. Ds C.Visser, Westzaan Gereformeerde Gemeente 2 okt. 10 uur ds. J. Driessen en uur leesdienst 9 okt. 10 en uur leesdienst 11 okt uur ds. J. van Rijswijk 16 okt. 10 en uur ds. A.J. Gunst 19 okt uur ds. J. Schipper 23 okt. 10 en uur ds. R. Boogaard 30 okt. 10 en uur leesdienst KLOOSTERBEZOEK Wie gaat er met ons mee naar het Sint Adelbertklooster in Egmond? Programma zaterdag 29 oktober 2011: 9.30 u. Eucharistieviering Koffie Rondleiding van 1,5 uur u. Middaggetijden u. Kloosterlunch (tot 14 uur) Prijs: per persoon Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het Sint Adelbertklooster U kunt zich telefonisch of per opgeven bij Carine Kok of Protestantse Gemeente Westzaan Colofon Redactie: Peter Huisman, Truus Weertman, Correctie : Tjakko Bos : Hans Weertman Fotografie : Peter Huisman, : Truus Weertman Opmaak : Peter Huisman Druk : Drukkerij Stuba Inleveren kopij: Truus Weertman, J.J. Allanstraat 293, 1551 RG Westzaan Voor advertenties Dick Schoolmeester Middel 66, 1551 SR Westzaan tel: Secretariaat bestuur: Jeannet Vollenga, Middel 165, 1551 SV Westzaan telefoon: Financiële Administratie: Jan Steijn, Watermolenstraat 102, 1551 BG Westzaan telefoon: Bankrelatie: Rekeningnummer: Postrekeningnummer: Kopij Artikelen en verenigingsnieuws voor het volgende nummer dienen uiterlijk op 1 oktober 2011 op het adres J.J. Allanstraat 293 te worden bezorgd. Bij voorkeur ontvangen wij kopij per com De volgende krant verschijnt vrijdag 28 oktober De beheerders van de publicatiekasten zijn: Noord: Ruud van Vuure, Torenstraat 28, tel Zuid: Antoon Kuiper, Zuideinde 4, tel Als je het lastig hebt met loslaten probeer dan aanvaarden Dirk Verwimp 23

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

NIEUWBOUWNIEUWS KONINGIN WILHELMINASCHOOL

NIEUWBOUWNIEUWS KONINGIN WILHELMINASCHOOL KONINGIN WILHELMINASCHOOL NIEUWBOUWNIEUWS STAND VAN ZAKEN Donderdagmiddag zijn we weer in d nieuwe school om te kijken of alles goed wordt afgeleverd. Dan zal ook de Kunstenaar, Elmo Vermijs aanwezig zijn.

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl NIEUWSBRIEF November 2014 Inhoud Algemeen Huidige stand teams Activiteiten op de planning De Hunt Zaalvoetbaltoernooi Zaaltraining Activiteiten terugblik Penaltybokaal Grote Clubactie Aandachtspunten Introductie

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 24. Een wasmachine kopen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een wasmachine wilt kopen. Zeggen hoe groot iets is. Vergelijkingen. Veel

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 28. De belastingaanslag. Wat leert u in deze les? Informatie over uw inkomsten begrijpen. Informatie over uw uitgaven begrijpen.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn

Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn Tekst en recept copyright Annemarie Lutters Dit e-book mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron vermeldt of een weblink legt naar http://www.blijaantafel.nl

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

ertoe doen Pameijer wenst jou een goed 2014! nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer uitgave 05 december 2013

ertoe doen Pameijer wenst jou een goed 2014! nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer uitgave 05 december 2013 uitgave 05 december 2013 ertoe doen nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Pameijer wenst jou een goed 2014! > Samen duurzaam. Hoe bespaar jij energie? > Het Pameijer Kompas: de gedragscode voor

Nadere informatie

Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen...

Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen... Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen... 1 Inhoud De juiste keuze maken. 3 Vast en variabel. 4 Goed om even te weten. 6 2 De juiste keuze maken. U betaalt graag de laagste rente voor uw hypotheek.

Nadere informatie

Belangrijke data. Jarigen. Algemeen. 2 oktober 2015 - nummer 3. Van 2 oktober t/m 16 oktober. Schoolfotograaf. Kinderboekenweek

Belangrijke data. Jarigen. Algemeen. 2 oktober 2015 - nummer 3. Van 2 oktober t/m 16 oktober. Schoolfotograaf. Kinderboekenweek 2 oktober 2015 - nummer 3 Belangrijke data Woensdag 7 oktober Schoolfotograaf Start Kinderboekenweek Korfbaltoernooi groep 5 en groep 6 (in de middag) Maandag 12 oktober Studiedag voor het team, alle leerlingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z.

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. NIEUWSBRIEF 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Een nieuwe start. Na de beschadigende brand van december zijn we al weer een paar weken met zijn allen aan

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Programma bouwdorp de Hazenkamp, 2012

Programma bouwdorp de Hazenkamp, 2012 Programma bouwdorp de Hazenkamp, 2012 Olympische spelen Wijzingen onder voorbehoud! Programma zondag 5 augustus; 14.00u 15.30u Olympische opening 14.00u Poort gaat open voor de deelnemers. Iedereen is

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015 Nummer 5 december 2015 Agenda Wo 2 dec Inloopochtend 8:15-8:30 uur Vrij 4 dec Sinterklaasviering, alle leerlingen om 12:00 uur vrij Do 17 dec Kinderen vrij om 12:00 uur i.v.m. kerstdiner 17:00-18:30 uur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Stap Verder. Het is lente! Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 6 - april 2014

Stap Verder. Het is lente! Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer. Uitgave 6 - april 2014 Uitgave 6 - april 2014 Stap Verder Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Het is lente! > Veranderingen in de zorg > Het netwerk van Peter > Recept voor een lentestamppotje NIEUWSBRIEF STAP VERDER

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Junior (groen, donkergroen en donkerblauw) Maandag:

Junior (groen, donkergroen en donkerblauw) Maandag: We hebben de afgelopen periodes al veel landen aangedaan. We hebben kennis gemaakt met Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Mexico. Deze periode, die van de herfstvakantie tot de kerstvakantie duurt, komen

Nadere informatie

Alle ouders zijn van harte welkom op: 3 juli om uur op de Prins Mauritsschool

Alle ouders zijn van harte welkom op: 3 juli om uur op de Prins Mauritsschool 16 juni 2014 nr. 19 Belangrijke data school Juni - juli 2014 Di. 24 juni Rapportavond Ma. 30 juni Memo mee Di. 8 juli Afscheidsavond groep 8 Vr. 11 juli Laatste schooldag Zomervakantie! Ouders bedankt!

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Het bestuur onderzoekt de opties om een nieuwe website te (laten) maken. De huidige website voldoet niet maar aan de eisen.

Het bestuur onderzoekt de opties om een nieuwe website te (laten) maken. De huidige website voldoet niet maar aan de eisen. DROPSHOT Mei 2015, Jaargang 6, Nummer 1 Teteringse Tennis Vereniging Opgericht 28 juli 1956 Paviljoen: Donkerstraat 44 4847 KJ Teteringen Tel.: 076 5812555 Bestuursmededelingen - Jaargang 11 nr. 1- Het

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Bouwdorp Sint pancras

Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint Pancras 2015 Hallo jongens en meisjes! De zomer is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Stom he?! Toch komen

Nadere informatie

TOV! Nieuwsbrief Maart. Geplande evenementen. Plein 16C 4001LJ Tiel www.toveten.nl T: 06 549 363 50 info@toveten.nl 31-3-2015

TOV! Nieuwsbrief Maart. Geplande evenementen. Plein 16C 4001LJ Tiel www.toveten.nl T: 06 549 363 50 info@toveten.nl 31-3-2015 Nieuwsbrief Maart TOV! Plein 16C 4001LJ Tiel www.toveten.nl T: 06 549 363 50 info@toveten.nl Maart is aangebroken, de lente is er en er is weer een nieuwsbrief van TOV! Er is een hoop gebeurd deze maand.

Nadere informatie

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar OPVOEDEN ZO!!! Algemeen Het opvoeden van kinderen is leuk maar kan soms ook heel zwaar zijn. Bij het opvoeden van je kind komt heel wat kijken. Jij bent tenslotte diegene, die hem het goede voorbeeld moet

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 25. Een jurk ruilen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een jurk gaat ruilen. Verleden tijd gebruiken. Vragen stellen. Veel succes! Deze

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op.

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op. Oefenzinnen module 1 1. Ik schrijf me in bij de gemeente. 2. Wat is uw nieuwe adres? 3. Naar welke woonplaats verhuis jij? 4. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. 5. Ben jij getrouwd of gescheiden? 6.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 8 Oktober/november 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open!

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Stads strand Winkelcentrum Het Rond Houten 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Heerlijk zand, mooie strandtent en te gekke events! ACTIVITEITEN OVERZICHT Stadsstrand 2015 Het is weer zover: het Stadsstrand

Nadere informatie

Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven.

Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven. Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven. Beste BarEnd(st)er, Heb je het ook gemerkt? Het was meer dan 20 graden

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief 11 Datum: 26 juni 2014

Nieuwsbrief 11 Datum: 26 juni 2014 Nieuwsbrief 11 Datum: 26 juni 2014 Geachte ouders, Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Er staan nog een paar leuke activiteiten op het programma waar u van alles over kunt lezen.

Nadere informatie

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 C.J.V.Feijenoord Rotterdam NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 VAN DE REDACTIE: Beste lezers, Tot groot verdriet ontvingen we het bericht van het overlijden van Simon van Krimpen. We hebben Simon leren kennen als

Nadere informatie

Thuis in de Hoeksche Waard

Thuis in de Hoeksche Waard 1 Thuis in de Hoeksche Waard 2 De rust en ruimte van de Hoeksche Waard is onze plek, ons thuis. Hier betekenen wij al bijna vijftig jaar met kleinschalige zorg iets groots in het persoonlijke leven van

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

- Buurtvereniging Nobis 40 jaar -

- Buurtvereniging Nobis 40 jaar - Panningen april 2007 Hallo Buurtgenoten. Dit jaar is voor onze buurt een speciaal jaar want dan vieren wij het 40 jarige bestaan van Buurtvereniging Nobis. We proberen een aantal activiteiten extra leuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Ringkantertjes. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes wenst alle peuters en ouders een gelukkig en gezond 2016 toe.

Nieuwsbrief. De Ringkantertjes. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes wenst alle peuters en ouders een gelukkig en gezond 2016 toe. Nieuwsbrief De Ringkantertjes Nieuwveen, januari 2016 Gelukkig Nieuwjaar Peuterspeelzaal De Ringkantertjes wenst alle peuters en ouders een gelukkig en gezond 2016 toe. Nieuwe kinderen: Evy van Es (ma),

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering ACGV

Algemene Ledenvergadering ACGV TurnAround DIGITAAL april 2015 Algemene Ledenvergadering ACGV Op woensdag 22 april 2015 is de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van ACGV. Alle leden en ouders van jeugdleden zijn van harte uitgenodigd

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Tot slot maakt groep 1b een muziekoptocht door de wijk en de andere groep 1 heeft een voorstelling.

Tot slot maakt groep 1b een muziekoptocht door de wijk en de andere groep 1 heeft een voorstelling. Nieuwsbrief 24 Nieuws uit de Groepen- Zomereditie Onze groepen 1 waren de afgelopen periode in een feestelijke stemming. Hoe kan het ook anders, wanneer je werkt rond het thema feest : er zijn taarten

Nadere informatie

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje.

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje. Nieuwsbrief Nummer 11 jaargang 6 ALGEMEEN Agenda Activiteiten Wat hebben we komende tijd voor de kinderen in petto: 25 april - Duinendag/Koningsspelen voor de groepen 3 t/m 8 - Sport voor kleuters 13-23

Nadere informatie

Naast de vaste activiteiten kan er ook iets speciaals aangekondigd worden! *Tromgeroffel*

Naast de vaste activiteiten kan er ook iets speciaals aangekondigd worden! *Tromgeroffel* In deze derde nieuwsbrief worden alle activiteiten voor de maanden januari, februari en maart aangekondigd. Zo lees je welke activiteiten er in deze maanden op de zaterdagavond en zondagmiddag plaatsvinden,

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Activiteitenkrant augustus 2015 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Bij Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen Kijk voor meer informatie in deze krant. ZOMERMARKT 2015 GROOT SUCCES. Mooi

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

H o n d e n s p o r t v e r e n i g i n g D e V r i j e S p r o n g

H o n d e n s p o r t v e r e n i g i n g D e V r i j e S p r o n g H o n d e n s p o r t v e r e n i g i n g D e V r i j e S p r o n g Van de voorzitter. Beste hondenliefhebber (ster) 1 ste kwartaal 2014 Het nieuwe jaar is alweer 2 maanden oud. De lessen zijn weer in

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

t Pitje nieuwsbrief Entreetoets groep 7 Vanaf 14 april start groep 7 met de entreetoets van Cito. Deze toets bestaat uit

t Pitje nieuwsbrief Entreetoets groep 7 Vanaf 14 april start groep 7 met de entreetoets van Cito. Deze toets bestaat uit www.cnsdewingerd.nl 3 april 2014 nieuwsbrief negentiende jaargang t Pitje Samen Groeien dag Op vrijdag 25 april is onze Samen Groeien dag. Het thema van die dag is: Koningskunst. We starten de dag met

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie