Presentatie Masterproeven MAT 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie Masterproeven MAT 2013"

Transcriptie

1 Presentatie Masterproeven MAT 2013 Naam Master Datum Wanneer Waar Docent Biesbrouck Silke MAT De problematiek van taptolken (Nederlands-Arabisch) Alsulaiman Abied Bonten Lisse MAT Onderzoek naar hoe intercultureel bemiddelaars beter kunnen worden opgeleid en het opstellen van bruikbare rollenspellen. De Pooter An-Katrien MAT Het onderzoek zal zich toespitsen op de samenwerking tussen de schaapvaartpolitie en de gerechtstolken. Men zal enerzijds het werkveld van de scheepvaartpolitie trachten te schetsen door haar praktijkervaring met tolken te onderzoeken. Anderzijds zal men e werkwijze/professionaliteit van de gerechtstolken trachten weer te geven door hun samenwerking met de scheepvaartpolitie in kaart te brengen. Tot slot zal men de resultaten die daar uit voortkomen, koppelen aan de opleidingen van zowel politiemensen bijde scheepvaartpolitie als van de gerechtstolken. Debeerst Goedele MAT "Op de grens tussen de horende en de d/dove wereld in Vlaanderen zijn er anno 2013 twee maatschappelijke evoluties merkbaar. Enerszijds is er meer openheid naar Vlaamse Gebarentaal en VGT tolken toe en worden die ook vaker beschikbaar gesteld voor d/doven,wat onder andere naar voren komt vanuit de recente ontwikkelingen in Vlaanderen in het onderwijs en de media. Anderszijds zien we een medische evolutie die doofheid meer en meer ziet als een beperking die 'hersteld' kan worden. De groeiende aandacht voor et cochleaire implantaat levert daarvoor het bewijs. Mijn onderzoek zal belichten hoe jonge horende ouders van dove kinderen met die dualiteit omgaan, wanneer ze willen dat gebarentaal een belangrijke rol speelt in het leven van hun kind. Hun praktisch aanpak, ervaren moeilijkheden en verwachtingen op vlak van VGT en gebarentaaltolken zullen onderzocht worden. Nadien zullen die belevingen voorgelegd en geconfronteerd worden met de ervaringen van horende ouders die een doof kind grootbrachten in de jare 90. Zo worden twee leefwerelden ter vergelijking naast elkaar gezet: een tijd waarin nog geen sprake was van het C.I. en waarin de maatschappij beperktere mogelijkheden bood om VGT te leren, tegenover een tijd waarin vele dove kinderen geïmplanteerd zij/worden en waarin de toegang tot VGT gemakkelijker lijkt." Vermeerbergen Myriam Geens Karen MAT Casestudy: conversatieanalytische studie van examenproeven van tolken in opleiding Goedert Mira MAT Verschil in tolktechnieken bij rechtstreeks getolkte toespraken en toespraken die via relais zijn getolkt Alfabetisch per student 1 Niet afdrukken!

2 Henderickx Emelie MAT co- Reunbrouck Dirk Hulpverleners in een revalidatiecentrum zijn niet opgeleid om te werken met een tolk. Toch komen zij in de multiculturele samenleving van vandaag (al dan niet) vaak in contact met verschillende nationaliteiten en dus ook andere talen. In deze meesterproefzal onderzocht worden hoe die hulpverleners omgaan met tolken, bijvoorbeeld op het vlak van het naleven van de deontologische code van een tolk ed. Heyerick Isabelle MAT "Doel van het proefschrift is nagaan welke methode zich het best leent voor het onderzoeken van taalkundige strategieën toegepast door enerzijds horende tolken Vlaamse Gebarentaal en anderzijds Dove tolken Vlaamse Gebarentaal. Het proefschrift dient als en exploratief onderzoek ter voorbereiding van een vervolgonderzoek. Via een literatuurstudie zal ik de verschillende onderzoekssituaties bekijken die andere onderzoekers reeds hebben toegepast bij het onderzoeken van taalkundige tolkstrategieën (gebaserd op echte data, gebaseerd op verkregen data via een experiment, ). Op basis hiervan en eigen inzichten zal ik de eigen onderzoeksmethode waarbij vooral veel aandacht zal uitgaan naar datacollectie opstellen. Deze zal getoetst worden aan de han van een testcase en op basis van de uitkomsten bijgestuurd worden. Als eindresultaat beoog ik de best mogelijke onderzoeksmethode die de onderzoeker toelaat taalkundige strategieën van horende en Dove tolken vast te leggen (data collectie), te analysere en te beschrijven. Taal en cultuurgebied: Nederlands - Vlaamse Gebarentaal" Vermeerbergen Myriam Kinga Kristóf MAT Videoconferentie als middel voor gerechtstolken. Beschrijving van de huidige gebruiksfrequentie daarvan op de rechtbanken van België, en vergelijking met dezelfde in Nederland. Oorzaken, eventuele aanbevelingen hoe de Belgische situatie gewijzigd, verbetrd kan worden. Kulakova Ekaterina MAT Terminologiebeheer voor sociaal tolken Kockaert Hendrik Lagrillière Maxime MAT Vertaling van metaforen in een rechtszaak Gallez Emmanuelle Maes Tessy MAT Onderzoeken welke fouten er gemaakt worden tijdens het consecutief tolken en of die fouten te wijten zijn aan de notities die gemaakt worden tijdens het luisteren. De livescribepen zal gebruikt worden tijdens de experimenten. Alfabetisch per student 2 Niet afdrukken!

3 Mariën Liza MAT Hoe komen de mentaliteitsverschillen tussen twee verschillende culturen (hier tussen Belgen en Russen) naar voren tijdens het tolkproces? / -Vormen deze verschillen problemen tijdens het tolkproces? / -Hoe kan hierop best gereageerd worden? / Ronin Vladimir Mintjens Kerstin MAT De beoordeling van de pragmatische kwaliteit van de vertolking in de geestelijke gezondheidszorg bij face-to-face tolken VS telefoontolken. Morales Barrera Maite MAT "Conversatieanalytische studie van tolksessies: een kritische analyse van het leerproces van beginnende tolken. Hoe komt het leerproces tot uiting in, bijvoorbeeld, de sequentieorganisatie van de interactie OF het pauzegedrag van de tolk?" Peeters Margo MAT Videoconferencing, Remote Interpreting, Telefoontolken; Hoe verandert de kwaliteit van de tolkprestatie bij fysieke afwezigheid van de tolk. Schepers Mieke MAT Vertalen van het Europees aanhoudingsbevel (Qualetra) Kockaert Hendrik Siebert Lukas MAT Interculturele bemiddelaar ondervinden soms problemen na hun opleiding. De geoefende rollenspelen komen vaak niet overeen met de (ernstigere) situaties waarmee ze in de praktijk te maken krijgen. Wij gaan, op basis van wetenschappelijk onderzoek, nieuwe rllenspelen te bedenken die beter aansluiten bij de professionele realiteit Van de Water Emilie MAT Casestudy: conversatieanalytische studie van tolksessies. Een kritische analyse van examenproeven van tolken in opleiding. co- Reunbrouck Dirk Alfabetisch per student 3 Niet afdrukken!

4 Van Den Abeele Limm MAT Met deze masterproef wil ik onderzoeken of het tolken van emotioneel geladen gesprekken gevolgen heeft voor gerechtstolken in Vlaanderen/Nederland. Ik zou hierbij willen nagaan wat de exacte gevolgen zijn, of er voldoende aandacht aan wordt besteed en of r eventuele maatregelen hieromtrent moeten worden genomen. co- van den Bergen Sharo MAT Beschrijvend onderzoek naar het onderwijs tot gerechtstolk in België en in Nederland en wat de verschillen tussen dit onderwijs zijn. Van den Broecke Tom MAT Kunnen fouten in consecutieve tolkprestaties door middel van video-opname en analyse met de Livescribe-pen gekoppeld worden aan fouten in de notities van tolken? Deze thesis combineert een kwantitatief onderzoek (wat wordt er fout gedaan) met een kwalitatief onderzoek (waarom worden bepaalde fouten gemaakt). Van Doormalen Kim MAT Studenten consecutief tolken kunnen bij hun vertolking fouten maken en de vraag is of die fouten terug te vinden zijn in hun notities. Aan de hand van een experiment met de Livescribe pen wordt onderzocht of die fouten weldegelijk zijn terug te vinden zijn in de notities of als er misschien andere oorzaken zijn. Van Driessche Laura MAT Tolken op het notariaat: aan de hand van enquêtes en/of interviews ontdekken hoe notarissen vandaag omgaan met anderstalige cliënten. Hoe wordt de taalbarrière opgelost? Behelpt de notaris zich zo goed en zo kwaad mogelijk in de vreemde taal of worden er tolken ingeschakeld (professionele of gelegenheidstolken)? Wat vinden de notarissen zelf van de huidige situatie? co- Van Herwegen Kathlee MAT Intercultureel bemiddelaars in de gezondheidszorg ondervinden vaak problemen in de praktijk omdat de rollenspelen waarmee ze hebben geoefend tijdens de opleiding niet overeenkomen met de situaties in de realiteit. Wij gaan dit onderzoeken en suggesties doen die de rollenspelen beter zouden kunnen maken. Alfabetisch per student 4 Niet afdrukken!

5 Van Leemputte Sophie MAT Het verband tussen het zich houden aan de gebruikersrichtlijnen voor tolkendiensten en de overtuigingskracht van de spreker (gebruik retorische middelen). Reynders Anne Van Sweevelt Thomas MAT Impact van de gerechtstolk op het ethos van een beschuldigde in een assisenzaak. Hoe wordt dat ethos weergegeven in de pers en hoe heeft de tolk daar een invloed op? Hoe zit het met de verschillende transfers tussen de tolk en andere actoren in een gerechtelijke setting? co- Van Doorslaer Luc Gallez Emmanuelle Vangramberen Eline MAT De Livescribe pen Vercammen Jolien MAT Welke deontologische problemen duiken op bij het tolken van een politieverhoor na de invoering van de Wet-Salduz? Is er wel een probleem? Hoe beleven de betrokken partijen die problemen? Vergult Jorryt MAT Onderzoek naar face threatening acts en face protecting acts die tussen de participanten in een correctionele rechtszaak bestaan. Hoe gaat de tolk te werk in de vertaling van deze politeness strategies? Een kwalitatief-empirische case study. Gallez Emmanuelle Visser Charlotte MAT De mate waarin specialisten tot 'informed consent' kunnen komen zonder het gebruik van tolken. Het onderzoek baseert zich op de constatering dat er in Nederlandse ziekenhuizen weinig tot geen tolken ter plaatse komen om de communicatie tussen patiënt en hirurg te faciliteren. Via een kwalitatief onderzoek - interviews met chirurgen, patiënten en tolken - wil ik nu onderzoeken in hoeverre er 'informed consent' wordt verkregen. Vroonen Elisabeth MAT In deze masterproef zal ik een juridische vertolking aan een retorische analyse onderwerpen. Hierbij wordt specifiek nagegaan of en hoe ethosgerelateerde elementen worden getolkt en welke invloed eventuele weglatingen of aanpassingen hebben op het ethos van de advocaat en dus ook zijn deskundigheid en overtuigingskracht. Alfabetisch per student 5 Niet afdrukken!

6 Reynders Anne Alfabetisch per student 6 Niet afdrukken!

Presentatie Masterproeven MAT 2015

Presentatie Masterproeven MAT 2015 Presentatie Masterproeven MAT 2015 Naam Master Datum Wanneer Waar Docent Beukeleers Inez MAT 14.01 15.30-17.15 3.07 Vergelijkende studie van ruimtegebruik in verhalen verteld op basis van een Nederlandse

Nadere informatie

Do s & don t s van het tolken

Do s & don t s van het tolken Do s & don t s van het tolken Studiedag Pluriculturele Zorg Horen, zien, zwijgen, TOLKEN. Communicatie met anderstaligen in de gezondheidszorg, (g)een probleem?! 18 maart 2013 Kursaal Oostende 1. Wat is

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in het tolken. L. Buysse

Master in het tolken. L. Buysse Master in het tolken L. Buysse Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch (A pen) of

Nadere informatie

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet. CURRICULUM VITAE NAAM: KOITSJEVA Maja Georgieva NATIONALITEIT: Belg. ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.be

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

Lustrumviering Onderzoeksgroep Tolkwetenschap. Katalin Balogh

Lustrumviering Onderzoeksgroep Tolkwetenschap. Katalin Balogh Lustrumviering Onderzoeksgroep Tolkwetenschap Katalin Balogh CO-Minor-IN/QUEST II JUST/2015/JTRA/AG/EJTR /8678 Semigestructureerde interviews met kinderen With financial support from the Criminal Justice

Nadere informatie

Knelpunten zorg migranten en etnische minderheden

Knelpunten zorg migranten en etnische minderheden Interculturele communicatie: wat bestaat er en wat kost het Hans Verrept (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) Knelpunten zorg migranten en etnische minderheden Taal problematiek

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Docenten: R. Cassiers, G. Franssens, D. Torfs, Y. Nachtegaele, P. Vandaele, Y. Vanden Bosch, N.N.

Docenten: R. Cassiers, G. Franssens, D. Torfs, Y. Nachtegaele, P. Vandaele, Y. Vanden Bosch, N.N. Juridische vorming Deze module bestaat uit drie onderwijsleeractiviteiten: de onderwijsleeractiviteit Juridische vorming, de onderwijsleeractiviteit Deontologie en de onderwijsleeractiviteit Rechtsmethodologie

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Sprekers: Katalin Balogh & Heidi Salaets (coördinatoren)

Sprekers: Katalin Balogh & Heidi Salaets (coördinatoren) Sprekers: Katalin Balogh & Heidi Salaets (coördinatoren) I Co-Minor-IN/QUEST Co-Minor-IN/QUEST II ChiLLS 2012-2014 With financial support from the Criminal Justice Programme of the European Commission

Nadere informatie

RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL. Addendum memorandum

RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL. Addendum memorandum RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL Addendum memorandum 2014-2019 Prioritaire thema's en aanbevelingen van de adviescommissie Vlaamse Gebarentaal naar aanleiding van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

Nadere informatie

Prof. Mieke Van Herreweghe

Prof. Mieke Van Herreweghe Kansen en valkuilen in het onderwijs aan dove en slechthorende kinderen en jongeren in Vlaanderen Prof. Mieke Van Herreweghe Prof. Mieke Van Herreweghe, Vakgroep Taalkunde Situatie in Vlaanderen Orale

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid

Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid Samenvatting Samenvatting Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid In de komende jaren zullen meer echtgenoten samen oud worden en zelfstandig

Nadere informatie

Interculturele bemiddeling. & taalbijstand voor iedereen

Interculturele bemiddeling. & taalbijstand voor iedereen Interculturele bemiddeling & taalbijstand voor iedereen Onze dienst Uitgangspunt in ZNA: patiënten-recht om in duidelijke en klare taal info over de eigen medische toestand te verkrijgen Interculturele

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED)

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) #onderwijsvgt TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) Dr. Maartje De Meulder (Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal) Marieke Kusters (Doof Vlaanderen) WIE ZIJN WIJ? Dr. Maartje De Meulder, Adviescommissie Vlaamse

Nadere informatie

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 0 20 04 91 fax 0 20 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www. kuleuven.be/atthomasmore Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken

Nadere informatie

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Evolutie in het lesgeven van VGT Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Ervaring evolutie Nmg VGT April 1994 : Fevlado Vrije gebarencursus 1994 : studieweek Bristol

Nadere informatie

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING Tweejarige deeltijdse academische opleiding voor professionals centrum voor migratie en interculturele studies Universiteit Antwerpen SITUERING Eén

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Beroepscode voor tolken gebarentaal werkend in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Beroepscode voor tolken gebarentaal werkend in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Beroepscode voor tolken gebarentaal werkend in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) In samenwerking met de landelijke intervisiegroep van tolken gebarentaal in de GGZ heeft de NBTG deze beroepscode opgesteld

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Visies op Begeleiden Code: Visies op begeleiden Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 60 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 11 maart 2017 Bachelor in de toegepaste taalkunde bibliotheek Master

Nadere informatie

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau Meertalige communicatie Tolken Vertalen Antwerpen Brussel Toegepaste taalkunde op masterniveau Rijke talencombinaties o Nederlands o + Engels, Frans of Duits o + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans,

Nadere informatie

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met 14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met Onderwijs en Opvoeding Beringen en aan de huistaakbegeleiders

Nadere informatie

HUN GEVOLGEN VOOR DE LEER- (COCHLEAIRE IMPLANT EN

HUN GEVOLGEN VOOR DE LEER- (COCHLEAIRE IMPLANT EN MEDISCHE ONTWIKKELINGEN EN HUN GEVOLGEN VOOR DE LEER- EN OPVOEDINGSNODEN VAN LERENDEN (COCHLEAIRE IMPLANT EN VROEGE NEONATALE SCREENING) LEO DE RAEVE MYRIAM VERMEERBERGEN 1 VLOR-studiedag-26.10.2012 ZO

Nadere informatie

Informatiebrochure voor hulpverleners

Informatiebrochure voor hulpverleners Informatiebrochure voor hulpverleners Hoe ervaren vrouwelijke moslimpatiënten en hulpverleners de zorg in kraamafdelingen in het Vlaamse ziekenhuis? Een interviewstudie over de ethische aspecten van interculturele

Nadere informatie

CO-Minor-IN/QUEST II Final workshop Co-funded by the Justice Programme of the European Union

CO-Minor-IN/QUEST II Final workshop Co-funded by the Justice Programme of the European Union CO-Minor-IN/QUEST II Final workshop Co-funded by the Justice Programme of the European Union Final workshop Semigestructureerde interviews met kinderen Katalin Balogh (KU Leuven) Opinie kinderen De stem

Nadere informatie

Gezinsbegeleiding voor allochtone ouders van kinderen met een cochleair implantaat; een eerste verkenning voor het optimaliseren van zorg

Gezinsbegeleiding voor allochtone ouders van kinderen met een cochleair implantaat; een eerste verkenning voor het optimaliseren van zorg Gezinsbegeleiding voor allochtone ouders van kinderen met een cochleair implantaat; een eerste verkenning voor het optimaliseren van zorg Karin Wiefferink Bernadette Vermeij Heleen van der Stege Gerard

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

De rol en betekenis van familie-ervaringswerkers in mobiele teams binnen de geestelijke gezondheidszorg

De rol en betekenis van familie-ervaringswerkers in mobiele teams binnen de geestelijke gezondheidszorg De rol en betekenis van familie-ervaringswerkers in mobiele teams binnen de geestelijke gezondheidszorg Agenda Intro Deel 1: Presentatie kwalitatief onderzoek Deel 2: Toelichting door FEW s Deel 3: Bespreking

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 oktober 2013

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 oktober 2013 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 oktober 2013 Besluit GOEDGEKEURD B-punten gemeenschappelijke aankoopcentrale Samenstelling De heer Bart De Wever,

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Heidi Salaets Katalin Balogh. Gerechts tolken

Heidi Salaets Katalin Balogh. Gerechts tolken Heidi Salaets Katalin Balogh Dirk Rombouts Gerechts tolken D/2014/45/257 ISBN 978 94 014 1818 8 NUR 610, 820 Vormgeving cover: Keppie & Keppie Vormgeving binnenwerk: Jurgen Leemans De auteurs & Uitgeverij

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

1. Het aannemen van de tolkopdracht

1. Het aannemen van de tolkopdracht Ontwerp Deontologische code voor Gebarentaaltolken in onderwijs (aanvulling bij de algemene deontologische regels i.f.v. de tolkpraktijk in onderwijssituaties) Doelstelling: Een duidelijke richtlijn van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Brussel Onthaal vzw januari - juni 2012

Nieuwsbrief Brussel Onthaal vzw januari - juni 2012 V O O R W O O R D B e s t e g e b r u i k e r, D i t i s o n z e a l l e r - e e r s t e n i e u w s b r i e f n a a r g e b r u i k e r s t o e. T i j d e n s d e z o m e r m a a n d e n m a g u o n z

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Beleving en nood aan ondersteuning van oudere kankerpatiënten en hun familieleden:

Beleving en nood aan ondersteuning van oudere kankerpatiënten en hun familieleden: Beleving en nood aan ondersteuning van oudere kankerpatiënten en hun familieleden: Aanbevelingen voor de verpleegkundige praktijk Spreker: Cynthia Senden Onderzoeksteam: Tina Vandecasteele, Evy Vandenberghe,

Nadere informatie

Strategic alignments in the care sector

Strategic alignments in the care sector Strategic alignments in the care sector Een studie naar de strategische koppeling tussen organisatiestrategieën en vastgoedstrategieën Yvette Ramakers 15-01-2009 Inhoud - - De zorgsector - - in de zorgsector

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN 23 JANUARI 2020 PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN Presentatie: belang van het thema in het kader van: Het P4Pprogramma Het derde meerjarige programma

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap Het Vlaams Parlement, gelet op 1 artikel 13 van de geconsolideerde versie van het Verdrag tot oprichting van

Nadere informatie

Procedure voor de verwerking van een aanvraag tot onderzoek

Procedure voor de verwerking van een aanvraag tot onderzoek Procedure voor de verwerking van een aanvraag tot onderzoek A Doel De doelstelling van deze procedure is het waarborgen van een standaardverloop bij aanvragen tot het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Doelgroepen B Code: Doelgroepen B Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands Lector(en):

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Emmaüs Culturele diversiteit in de zorg

Emmaüs Culturele diversiteit in de zorg Emmaüs Culturele diversiteit in de zorg Mechelen 26 mei 2011 Hamida Chikhi 1 Italiaanse Turkse Marokkaanse Dienst gestart in 1992 2 1 Doelstellingen van de dienst Gelijke toegang tot de gezondheid Kwaliteit

Nadere informatie

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick 16/09/2019 13u30 tot 17u00 Les 23/09/2016 9u00 tot 16u00 Les 30/09/2019 9u00 tot 16u00 Les 07/10/2019 9u00 tot

Nadere informatie

FACTOREN VOOR IMPLEMENTATIE VAKTHERAPIE BEELDEND IN EEN HOSPICE SETTING KWALITATIEF ONDERZOEK

FACTOREN VOOR IMPLEMENTATIE VAKTHERAPIE BEELDEND IN EEN HOSPICE SETTING KWALITATIEF ONDERZOEK FACTOREN VOOR IMPLEMENTATIE VAKTHERAPIE BEELDEND IN EEN HOSPICE SETTING KWALITATIEF ONDERZOEK Dagmar Linz 1554166 Student Master of Arts Therapies Juni 2017 INLEIDING KUNSTZINNIGE THERAPIE HOSPICE ROZENHEUVEL

Nadere informatie

KU Leuven Campus Brussel Reglement masterproef Tolken (versie september 2015)

KU Leuven Campus Brussel Reglement masterproef Tolken (versie september 2015) KU Leuven Campus Brussel Reglement masterproef Tolken (versie september 2015) Definitie De masterproef is een werkstuk waarmee een masteropleiding wordt voltooid. Daardoor geeft een student blijk van een

Nadere informatie

VERTROUWELIJKHEID EN BEROEPSGEHEIM

VERTROUWELIJKHEID EN BEROEPSGEHEIM VERTROUWELIJKHEID EN BEROEPSGEHEIM Het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (CBR) is een feitelijk samenwerkingsverband tussen de Raad van de Orde der Advocaten bij de balie te Antwerpen en de

Nadere informatie

Rubric Internationale competenties feb link

Rubric Internationale competenties feb link Competenties Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Kennis Kennis van eigen cultuur Kennis van verbale en nonverbale verschillen van andere culturen en gewoontes Heeft basiskennis van eigen cultuur. Heeft basiskennis

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U. NVFO 2009 Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.Leuven V. Foulon, S. Simoens, G. Laekeman en P.

Nadere informatie

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management -

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - 2014-2015 Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen

Nadere informatie

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE Inleiding Onderzoek in Europa geeft aan dat personen met een beperking van alle leeftijden al zelf in contact zijn gekomen met technologie.

Nadere informatie

Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling Stand van zaken - toekomstperspectieven

Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling Stand van zaken - toekomstperspectieven 1 Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling Stand van zaken - toekomstperspectieven Hans Verrept Coördinatiecel Interculturele Bemiddeling 2 Stand van wetenschappelijk onderzoek Etniciteit en

Nadere informatie

Reglement van TVGent voor diensten en organisaties voor het aanvragen van een tolk of vertaling in een sociale context.

Reglement van TVGent voor diensten en organisaties voor het aanvragen van een tolk of vertaling in een sociale context. Tolk- en Vertaalservice Gent, vzw Wolterslaan 16 9000 Gent Reglement van TVGent voor diensten en organisaties voor het aanvragen van een tolk of vertaling in een sociale context. Dit reglement voor klanten

Nadere informatie

GEZONDHEIDSENQUETE 2013

GEZONDHEIDSENQUETE 2013 GEZONDHEIDSENQUETE 2013 RAPPORT 1: GEZONDHEID EN WELZIJN Johan Van Der Heyden, Rana Charafeddine (ed.) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J.

Nadere informatie

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben, en hun naasten.

Nadere informatie

Beleving en ondersteuningsnood van oudere kankerpatiënten en hun familieleden:

Beleving en ondersteuningsnood van oudere kankerpatiënten en hun familieleden: Beleving en ondersteuningsnood van oudere kankerpatiënten en hun familieleden: Aanbevelingen voor de zorgpraktijk Sprekers: Cynthia Senden & Tina Vandecasteele Onderzoeksteam: Tina Vandecasteele, Evy Vandenberghe,

Nadere informatie

wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol?

wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol? Is de Vlaams-Belgische Gebarentaal wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol? April 1998 Auteurs: Myriam Vermeerbergen Mieke Van Herreweghe Voorafgaande opmerking Deze tekst werd geschreven in de

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken in en met groepen Code: Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Marijke Dillen en de heer Joris Van Hauthem

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Marijke Dillen en de heer Joris Van Hauthem Stuk 1767 (2002-2003) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 25 juni 2003 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Marijke Dillen en de heer Joris Van Hauthem betreffende aandacht voor een mediaopleiding in

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 6 september 2017 INFOMARKT 14-17 u. doorlopend Bachelor in de toegepaste

Nadere informatie

BEHA-INFO, jaargang 12, nr. 101, p VERSCHUERE, B., (2007), De problematiek van de wachtlijsten in de zorg,

BEHA-INFO, jaargang 12, nr. 101, p VERSCHUERE, B., (2007), De problematiek van de wachtlijsten in de zorg, De verscheidenheid aan wachtlijsten bij de palliatieve eenheden in Vlaanderen Een onderzoek naar de achterliggende oorzaken van wachtlijsten bij palliatieve eenheden en hun ethische impact op de betrokken

Nadere informatie

Stages in de watersector

Stages in de watersector Infobrochure Stages in de watersector Overzicht van stagemogelijkheden binnen de opleidingen aangeboden door de buitengewone leden van TNAV: a) HOGENT (professionele bachelor Chemie) b) Karel de Grote

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die worden uitgevoerd om uit het gevonden bronnenmateriaal

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden

Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden Volwassenen Gelieve dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen en samen met de verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist terug te zenden

Nadere informatie

Interactie en communicatie met dove mensen. een kleine gids

Interactie en communicatie met dove mensen. een kleine gids Interactie en communicatie met dove mensen een kleine gids Interactie en communicatie met dove mensen een kleine gids Myriam Vermeerbergen & Heidi Salaets In samenwerking met Fevlado vzw & Het Reddend

Nadere informatie

Surf gerust naar > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal Stefaan Denekens Gent 201

Surf gerust naar   > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal Stefaan Denekens Gent 201 Sig presenteert Vormingsaanbod breed publiek voorjaar 2018 - Gehoor In het voorjaar van 2018 organiseert Sig opnieuw enkele voordrachten rond het thema gehoor. Hieronder vindt u het overzicht. Voor elke

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Master in het tolken. Master Tolken

Academiejaar Programmagids. Master in het tolken. Master Tolken Academiejaar 2009-2010 Programmagids Master in het tolken Master Tolken Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Masterproef Masterproef 18 1 + 2 / Frans Tolken Algemeen Frans 6 1 + 2 / Italiaans

Nadere informatie

Methodologie & Profielwerkstukken

Methodologie & Profielwerkstukken Methodologie & Profielwerkstukken Erik Heijmans, WUR Arjen Nawijn, STOAS Sander Poort, CLV September 2014 Christelijk Lyceum Veenendaal, 2014 1. Onderzoeksprojecten soorten en doelen Twee soorten onderzoeksprojecten:

Nadere informatie

Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law

Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law A Juridische medewerkers op de rechtbank: administratieve ondersteuners of invloedrijke adviseurs?, Universitair Docent Erasmus School of Law Presentatie vandaag Achtergronden van het onderzoek Methode

Nadere informatie

Samenvatting. Odinot_4.indd :19:06

Samenvatting. Odinot_4.indd :19:06 In veel strafzaken wordt de verdachte uitsluitend of vrijwel uitsluitend veroordeeld op grond van getuigenverklaringen. Objectieve middelen voor het toetsen van de juistheid van de getuigenverklaringen

Nadere informatie

Filip Verstraete. Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw

Filip Verstraete. Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw Filip Verstraete Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw Wat willen dove leerlingen? Toegang tot de lessen Onderwijs van een goed niveau Een diploma Vlotte sociale contacten Wat is het aanbod?

Nadere informatie

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoek binnen de opleiding CE Aandacht door de tijd heen heel verschillend Van een paar credits voor de hele

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden

Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden Aanmeldingsformulier afdeling Doven en slechthorenden Volwassenen Dit formulier kan zowel door de cliënt zelf, diens verwijzer als door de aanmeldfunctionaris de Riethorst, locatie Ede of Amsterdam (Psydon),

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Studie 2: Taken Versie informatiebrief: 3.1b INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Tweede taal acquisitie bij slechthorende jongeren N.B. Een samenvatting van deze informatiebrief is te vinden op pagina 5

Nadere informatie

Samenvatting. Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties

Samenvatting. Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties Samenvatting Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties In dit proefschrift stel ik dat fouten een bedreiging van de sociale identiteit kunnen

Nadere informatie

Factsheet: De beleving van een vroege eerste geslachtsgemeenschap

Factsheet: De beleving van een vroege eerste geslachtsgemeenschap Factsheet: De beleving van een vroege eerste geslachtsgemeenschap Katrien Symons (contact: Katrien.Symons@UGent.be) Prof. Dr. Mieke Van Houtte Dr. Hans Vermeersch ACHTERGROND Een vroege eerste geslachtsgemeenschap

Nadere informatie

Inleiding - Aanleiding

Inleiding - Aanleiding Expert : Sofie VANDONINCK, KU Leuven Verslag : Sarah TRAEN, Studente Communicatiewetenschappen UGent Inleiding - Aanleiding Sofie Vandoninck voerde tijdens haar doctoraat onderzoek naar weerbaarheidsopbouw

Nadere informatie

AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs

AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs AANBEVELING nummer 152- Oktober 2016 AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs Inhoud 1. Bevoegdheid Unia... 2 2. Bestemmelingen... 2 3. Schets problematiek... 2 4. Aanbeveling...

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Margje Kamerling DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop decentralisatie Participatiewet Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Presentatie door: Koos Postma

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de HUB staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een ander

Nadere informatie

Slotwoord Jongerenmediadag

Slotwoord Jongerenmediadag Slotwoord Jongerenmediadag Woensdag 7 november 2012 Hallo iedereen! Het is nu mijn beurt om samen met jullie deze Jongerenmediadag stilaan af te ronden. De Jongerenmediadag kadert in de uitvoering van

Nadere informatie

Antwoorden op schriftelijke vragenronde brief uitvoering motie Arib (29484, nr. 6) over medische zorg asielzoekers.

Antwoorden op schriftelijke vragenronde brief uitvoering motie Arib (29484, nr. 6) over medische zorg asielzoekers. Antwoorden op schriftelijke vragenronde brief uitvoering motie Arib (29484, nr. 6) over medische zorg asielzoekers. Vragen PvdA-fractie 1. Op welke manier wordt de toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

(Samen)Werken met de Dovengemeenschap. een kleine gids

(Samen)Werken met de Dovengemeenschap. een kleine gids (Samen)Werken met de Dovengemeenschap een kleine gids (Samen)Werken met de Dovengemeenschap een kleine gids Myriam Vermeerbergen, Carolien Doggen, Kristof De Weerdt & Haaris Sheikh Samenstelling Myriam

Nadere informatie

Plan van aanpak. Namen Studenten: Tim Smit Bhanu Sharma Ryan Pool Paulo Bruns Denzel Seca

Plan van aanpak. Namen Studenten: Tim Smit Bhanu Sharma Ryan Pool Paulo Bruns Denzel Seca Plan van aanpak Namen Studenten: Tim Smit 500630016 Bhanu Sharma 500709428 Ryan Pool 500713831 Paulo Bruns 500716331 Denzel Seca 500672845 Klas: MMT1F Team: 2 Minor: Marketing Tomorrow Vak: Online Marketing

Nadere informatie

Overzicht tabellen en figuren 19. Overzicht gebruikte afkortingen 19

Overzicht tabellen en figuren 19. Overzicht gebruikte afkortingen 19 Inhoudsopgave Overzicht tabellen en figuren 19 Overzicht gebruikte afkortingen 19 Inleiding 21 1 Situering van het onderzoek 21 1.1 Onderzoek in detentie 21 1.2 Vrouwelijke gedetineerden 22 1.3 Internering

Nadere informatie

Cover Page. Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning in childhood Issue Date:

Cover Page. Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning in childhood Issue Date: Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/47848 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning

Nadere informatie

Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen

Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen Project uitgevoerd in opdracht van de Staatssecretaris voor Gezinsbeleid door: Gezinsbond vzw

Nadere informatie