My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen"

Transcriptie

1 My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen Goof van Amelsvoort Inleiding Spanningen, tegenstellingen en paradoxen horen bij het leven. Ook bij het werkende leven. Je voelt je soms onbegrepen en soms begrijp je echt niet waar anderen het over hebben. Of je legt iets haarfijn uit terwijl iedereen je aankijkt of ze water zien branden. Mensen, teams en organisaties lijken vaak op een vat vol tegenstrijdigheden. Iedereen heeft zijn persoonlijke filters waarmee hij naar de wereld kijkt. Ik werk nu al jarenlang als manager in de gezondheidszorg. Op verschillende functies en instellingen. Het vak, nieuwe ontwikkelingen en de maatschappelijke relevantie drijven me. Ik heb altijd mijn mensen en managers ruimte gegeven om verantwoordelijkheid op te pakken en zich te ontwikkelen. Van mijn directie krijg ik nu ineens te horen dat ik niet hard genoeg ben. Dat ik niet fel genoeg er boven op zit en te weinig op resultaten stuur. Maar dat doe ik juist wel, want door mensen ruimte, vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven te geven krijg je op den duur juist een beter en blijvender resultaat. Botsende overtuigingen Deze uitspraak laat zien dat er botsende overtuigingen, wereldbeelden en mensbeelden aan het werk zijn. Als deze achterliggende wereldbeelden besproken worden kunnen ze leiden tot een dieper begrip van elkaar. My Motivation Insights maakt deze achterliggende wereldbeelden en overtuigingen zichtbaar en bespreekbaar. Een van de recente inzichten uit de toepassing van My Motivation Insights is dat als mensen hun belangrijkste drijfveren erkend weten ze constructief een dialoog kunnen voeren. Als mensen daarentegen hun belangrijkste drives miskend ervaren, komen ze zonder het te merken in een negatieve spiraal terecht, die leidt tot een destructieve opstelling in een gesprek. Iedere drijfveer heeft zijn specifieke patroon. Het patroon herkennen is de eerste stap voor het doorbreken ervan, zodat een constructieve dialoog mogelijk blijft. Toepassing My Motivation Insights is gestoeld op het werk van de Amerikaanse psycholoog Clare W. Graves. Hij stelde dat mensen van nature zo adequaat mogelijk reageren op omstandigheden om te overleven of om zich te ontwikkelen. Wereldbeelden passen zich aan de

2 omstandigheden aan en beïnvloeden vervolgens de perceptie van de wereld. Iedereen creëert zodoende zijn eigen werkelijkheid. Patroonherkenning en het ontvangen van bijbehorende feedback zijn bij uitstek geschikt om toe te passen bij aanvang van veranderprogramma s. Ook als samenwerkingsrelaties vastlopen en communicatie stroever gaat lopen is het bespreken van drijfveren en ieders negatieve spiraal de methodiek om de boel weer vlot te trekken. Een methodiek. Het gebruiken van My Motivation Insights om het herkennen, erkennen en benutten van elkaars drijfveren en kwaliteiten te versterken en uit negatieve patronen te komen kent een aantal specifieke stappen. 1. Opstellen van het persoonlijke drijfveren profiel. Het opstellen van een individueel profiel verloopt via de facilitator van het ontwikkelingsproces of teambuilding. Het profiel en de geschreven duiding, die wordt meegeleverd vormen de basis van het hele proces. Hierin staat benoemd wat iemands drijfveren zijn, van welke drijfveren hij vooral de negatieve kanten ziet en ervaart en waar hij energie van krijgt of wat energie kost. Deze inzichten kunnen worden teruggekoppeld in een persoonlijk gesprek of in een teamsessie. Bij waarderend onderzoeken en organiseren is het te verkiezen om een waarderende manier te kiezen om de duidingen van de profielen inzichtelijk te maken. Tijdens deze stap worden de persoonlijke profielen met elkaar uitgewisseld. De gesprekken gaan over een aantal thema s: Wat zijn mijn drijfveren, Voor welke drijfveren heb ik een blinde vlek, Voor welke drijfveren zie ik vooral de negatieve of doorgeschoten kant. Waar ben ik allergisch voor? Wat geeft me energie, Wat geeft me energie? 2. Geven en ontvangen van feedback. Als de deelnemers elkaars profielen besproken hebben volgt een ronde feedback geven en ontvangen. Iedereen krijgt van de deelnemers aan de sessie een kwaliteit teruggekoppeld en een eigenschap die men voor verbetering vatbaar acht. Vervolgens wordt de verkregen feedback geïnterpreteerd vanuit de drijfveren: Wat zeggen de kwaliteiten over het inzetten van de drijfveren, Wat zeggen de verbeterpunten over het inzetten van de overdreven kanten van de drijfveren? Wat zegt de feedback over hoe de deelnemers elkaar waarnemen en ervaren? 3. Benoemen van de negatieve spiraal. Na een uiteenzetting van het tot stand komen van negatieve patronen vanuit de drijfveren, stellen de deelnemers hun favoriete negatieve spiraal vast. Dit is de negatieve spiraal die men het meest herkent of die het meest hardnekkig is. Belangrijke vragen zijn vervolgens hoe deze precies werkt, wanneer deze optreedt en wat er nodig is om het patroon te doorbreken? 4. Afspraken Tot slot wordt afgesproken hoe de deelnemers elkaar gaan helpen. Eenieder die zijn negatieve spiraal uiteenzet, krijgt van de deelnemers/collega s hulp aangeboden. Hierover worden onderling afspraken gemaakt.

3 Achtergrondinformatie My Motivation Insights is gebaseerd op een model van drijfveren dat de Amerikaanse psycholoog dr. Clare W. Graves in 1971 heeft opgesteld (1). Graves toonde aan dat menselijk gedrag sterk wordt bepaald door waardesystemen, ook drijfveren of drives genoemd. De waardesystemen zijn op te vatten als een soort containers die waarden, overtuigingen, en ideeën over wat goed en wat fout is bevatten. Beck en Cowan werkten het gedachtegoed van Graves verder uit in hun boek Spiral Dynamics (2). Zij onderscheiden daarbij acht verschillende drijfveren, ieder aangeduid met een eigen kleur. Zeven daarvan zijn te meten. Elke drijfveer heeft zijn eigen unieke kenmerken, waar je als mens van nature toegang toe hebt. Iedereen heeft eigen persoonlijke voorkeuren ontwikkeld voor de verschillende drijfveren. Overzicht drives 18 Streven Motivatie Kracht Teveel Paars Emotionele binding Veiligheid Binding stimuleren Argwaan en wantrouwen Rood Zelfbehoud Domein Tempo maken Positie verdedigen Blauw Structuur Zekerheid Regelen, organiseren Star en rigide Oranje Resultaat Erkenning Uitdaging aangaan Zelfbescherming, arrogantie Groen Gelijkwaardig-heid Harmonie Betrokkenheid en communicatie Geel Complexiteit snappen Vrijheid en autonomie Doordenken en analyseren Protesteren en normeren Kritiseren en compliceren Turkoois Dieper weten Bezieling, gevoel van eenheid Verbanden zien en ervaren Vaag en zweverig 2engage.nu Schema 1. Overzicht drijfveren. Drijfveren kunnen op verschillende manier omgezet worden in gedrag. Bij erkenning van de belangrijke waarden, die een drive nastreeft, zal meer en meer constructief gedrag worden ingezet. Mensen voelen zich gezien en erkend in datgene wat zij belangrijk vinden. Als mensen zich niet erkend voelen, gaan ze in eerste instantie zichzelf overdrijven. Ze zetten hun drijfveren te hard in. Bij miskenning van de waarde structuur en betrouwbaarheid kan iemand in zijn negatieve spiraal terechtkomen en een stresspatroon laten zien. Bij voortdurende miskenning van de drive zal er een negatieve gedragspiraal gaan optreden.

4 Constructief en destructief gedrag Constructief en destructief gedrag Constructief Drive 11 Destructief Binding, veiligheid paars Kleingeestig, wantrouwen Tempo maken, beslissen Organiseren, structureren Resultaat en uitdaging Anderen betrekken, communiceren rood blauw oranje groen Ongeduld, drammen Star, rigide, normatief Zelfbescherming, eigenbelang Conflicten mijden, anderen zwartmaken Meedenken geel Compliceren, cynisch, vrijblijvend Relevante dingen doen turkoois Alles zinloos vinden, 2engage.nu Schema 2. Constructief en destructief gedrag. Paars: binding, familiegevoel Paars is de drive die er van uitgaat, dat de wereld en het leven onveilig en onbegrijpelijk zijn. Rituelen en tradities zijn belangrijk om een hechte groep te vormen. Belangrijke waarden die bij dit systeem horen zijn: tradities, geborgenheid, verbondenheid en familiegevoel. Paars kijkt naar de wereld met de vraag hoe het met de onderlinge binding is gesteld? Is het hier ieder voor zich of is er een familiegevoel? In een situatie waarbij het ieder voor zich is, voelt paars miskenning voor zijn belangrijkste waarden. Daardoor ontstaat een negatieve gedragspiraal, die uitmondt in wantrouwen en kleingeestigheid. Ook gaat paars zich groeperen en vormt een bolwerk, dat uitstraalt dat vroeger alles beter was. Rood: kracht, snelheid Rood gaat er van uit dat de wereld een jungle is. Je zou de organisaties de kost moeten geven, waarin dat ook zo is. Rood gaat er van uit dat men moet vechten om te overleven en heeft weinig vertrouwen in machtshebbers. Belangrijke waarden die bij rood horen zijn: snelheid, impulsiviteit, respect en bescherming van de familie en de familie eer. Kenmerkend voor de manier van naar de wereld kijken is het eisen van respect. De twee uitersten zijn: word ik hier als gelijke behandeld of word er op me neer gekeken? Als rood ervaart dat er wordt neergekeken schiet hij naar de negatieve kant en gaat drammen, wordt ongeduldig, ruw en vervalt in zwart-wit denken. Blauw: plicht, loyaliteit Blauw vindt de wereld een chaos, die geordend behoord te worden met trouw, inzet en plichtsbetrachting. De wet van de sterkste, zoals die bij rood schijnt te werken, moet vervangen worden door wetten en regels die we samen afspreken. Loyaliteit, betrouwbaarheid, zekerheid en plicht zijn de belangrijke waarden van blauw. Organiseren, regelen en structuur aanbrengen de voornaamste handelingen.

5 Blauw kijkt naar een situatie met de vraag: doet hier iedereen zijn plicht en wordt er gezien dat ik mijn plicht doe? Deze drive heeft behoefte aan waardering voor zijn inzet en loyaliteit. Als het gevoel gaat leven dat de inspanning niet wordt gewaardeerd, schiet blauw in de negatieve spiraal en wordt star en rigide. Hij beperkt zijn werkzaamheden tot zijn functie of taak en legt normen aan de omgeving op. Blauw heeft dan de waarheid in pacht en sluit andere waarheden uit. Oranje: succes, vooruitgang Oranje ziet overal kansen om resultaat te boeken en daarmee de eigen positie te verbeteren. Uitdagingen, status, succes en competitie spreken oranje erg aan. Centraal in het kijken naar de wereld voor oranje staat de vraag of er succes geboekt kan worden. Want bij succes kan men zien hoe goed oranje is. Echter wat vermeden moet worden is het risico te mislukken en een sukkel te zijn. Om dat te vermijden schiet oranje in vormen van zelfbescherming en gaat eigenbelang overheersen. Oranje wordt dan onbetrouwbaar en passief. Groen: gelijkwaardigheid, harmonie Groen ziet vooral gelijkwaardigheid. De wereld is een plek waar alle mensen gelijkwaardig zijn en gelijke kansen krijgen. Harmonie, sfeer, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid heeft groen hoog in het vaandel. Het delen van kennis, kunde en emoties is de belangrijkste bezigheid van groen. Erbij horen en geaccepteerd worden door anderen is de voornaamste focus. Als groen zich niet gezien voelt (en dat gebeurt nogal eens, door zijn opofferende karakter) komt hij in een negatieve spiraal en wordt conflictmijdend, besluiteloos, passief. Aanspreken van anderen als er iets dwars zit gebeurt niet. Groen neemt gemakkelijk de slachtofferrol aan en geeft anderen de schuld van zijn misère. Geel: autonomie, doordenken Geel ziet de wereld als een samenstel van complexe systemen en zet zich in om die complexiteit te snappen. Dat levert autonomie en vrijheid op. Complexe zaken echt doorgronden, autonomie, vrijheid en consistentie van ideeën zijn cruciaal voor geel. De belangrijkste waarde waarmee geel naar de wereld kijkt is die van het mogen hebben van eigen gedachten. Hij bepaalt zelf wat hij ergens van denkt. Als iets niet klopt, niet consistent is of niet past bij zijn al aanwezige kennis kan geel cynisch en afstandelijk worden. Hij maakt zaken complexer dan dat ze zijn, gaat kritiseren en stelt zich vrijblijvend op. Turkoois: holistisch, bezieling Tot slot ziet turkoois de wereld als een levend systeem en maakt zich druk om de echt belangrijke dingen. Zingeving, spiritualiteit en bezieling zijn kernwaarden. Als turkoois bezieling mist kan hij zich verloren voelen en wordt nihilistisch. Zinloosheid en zielloosheid kunnen hem overvallen. Hij wordt vervolgens vaag en zweverig. Casus In een managementteam van een innovatie afdeling van een groot internationaal opererend bedrijf worden onderling de My Motivation profielen besproken. Ze staan aan de vooravond van een belangrijk ontwikkelingsproces. Door de crisis lopen de resultaten terug en ze krijgen het verwijt dat ze te theoretisch zijn en te weinig snappen hoe hun nieuwe ideeën toegepast moeten worden. De meeste managers zijn resultaatgericht en gedreven door complexe zaken snappen en doorgronden. Het liefst bedenken ze nieuwe toepassingen. De HRM functionaris, die in het MT zit, heeft een profiel waaruit blijkt dat hij meer gericht is op sfeer in de groep en helder structuur en afspraken. Ook heeft hij een sterk negatieve associatie met spanningen en conflicten. In onderstaand

6 profiel zien we dat terug aan de groene en blauwe drive (de balkjes boven de zwarte middellijn) en de allergie voor rood (de grote balk onder de middellijn) De feedback die hij krijgt van zijn mede MT leden is dat hij teveel gericht is op details en teveel vasthoudt aan procedures. Ook wordt betrokkenheid tonen bij de groep meer van hem verwacht. In het gesprek wat volgde, werd de link gelegd naar zijn negatieve gedragspiraal. Hij had in de praktijk erg veel last van de blauwe en groene negatieve spiraal. Hij kon behoorlijk star vasthouden aan de regels en de afspraken. Ook werd hij bij toenemende spanning en stress in het team meer en meer besluiteloos en passief. Conflicten werden gemeden en hij bracht zijn onvrede niet op tafel. De trigger van dit negatieve gedrag lag hem in het miskennen van de waarden die hij erg belangrijk vond. Als men in het team negatief doet over regels en procedures, krijg ik het gevoel dat mijn inspanning niet wordt gewaardeerd. Terwijl regels en procedures best belangrijk zijn, zoals bij sollicitaties. Wat hij nodig had om constructief te communiceren in het team, was het gevoel gewaardeerd te worden, zeker als het gaat om de details en afspraken. Sterker nog, het team kwam tot de slotsom dat het letten op details en de vraag hoe precies we besluiten gaan uitvoeren, noodzakelijk zijn voor de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Ook nam hij zich voor om voortaan gewoon te vragen of zijn bijdrage werd gewaardeerd. Enige maanden na deze sessie, zien we de desbetreffende HRM functionaris opbouwend en zeer betrokken deelnemen aan gesprekken in het MT, ook als die buiten zijn vakgebied vallen. My Motivation Insights biedt talloze mogelijkheden om inzicht in drijfveren en het hoe en waarom van gedrag te vergroten en te verdiepen. Zo kanpersoonlijke groei en teamontwikkeling hand in hand gaan. My Motivation biedt de ideale handvatten om het herkennen, erkennen en benutten van kwaliteiten en verschillen mogelijk te maken. Literatuur 1. C. W. Graves, The Never Ending Quest: Dr. Clare W Graves Explores Human Nature, ECLET Publishing, D. E. Beck & C. Cowan, Spiral Dynamics: Mastering Values, Leadership and Change, Blackwell, 1996

My Motivation Insights

My Motivation Insights My Motivation Insights Vergroten van interpersoonlijk vertrouwen Goof van Amelsvoort Inleiding Spanningen, tegenstellingen en paradoxen horen bij het leven. En dus ook bij het werkende leven. Je voelt

Nadere informatie

My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen

My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen My Motivation Insights Vergroten van het interpersoonlijk vertrouwen Dit artikel is een bewerking van het hoofdstuk De waarde van waarden, uit het waarderend werkboek, appreciative inquiry in de praktijk.

Nadere informatie

Persoonlijke drijfveren Herkennen erkennen benutten

Persoonlijke drijfveren Herkennen erkennen benutten Persoonlijke drijfveren Herkennen erkennen benutten 1 G O O F VA N A M E L SVO O RT G A @ 2 E N G A G E. N U W W W. 2 E N G A G E. N U Mensen zijn verschillend. Ik dacht dat we een afspraak hadden Dat

Nadere informatie

Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie. Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel

Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie. Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel 0344-664760 info@ember.nl Wanneer toe te passen? Effectievere communicatie (klanten, medewerkers) Diversiteitsbeleid Persoonlijke

Nadere informatie

Logica en gedrag. mens. idee. doelen

Logica en gedrag. mens. idee. doelen Drijfveren In het menselijk denken en doen zijn veel aspecten te onderscheiden en te meten. Benaderingen en tests te over! De drijfveer is een boeiend aspect, omdat er veel aan te verbinden valt, en hij

Nadere informatie

Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren

Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren People manager Mensgericht Visionair Kennisgericht Ondernemer Resultaatgericht Bestuurder Gericht op zekerheid Autoriteit

Nadere informatie

Werken vanuit waarden

Werken vanuit waarden Werken vanuit waarden Drijfveren en werken vanuit waarden zijn populaire thema s. Werken vanuit kracht en inzetten van je kwaliteiten zijn de nieuwe Haarlemmer olie. Het oude leiderschapsparadigma dat

Nadere informatie

Organisatieverandering: de veelkleurige boodschap

Organisatieverandering: de veelkleurige boodschap Organisatieverandering: de veelkleurige boodschap ir. G.Q.J.P. (Goof) van Amelsvoort ga@2engage.nu www.2engage.nu Het sociale veld Eén van de spannendste vraagstukken waar een manager zich mee bezig kan

Nadere informatie

Buitendienst 21 november 2012

Buitendienst 21 november 2012 Buitendienst 21 november 2012 De Spiral Dynamics drijfverenscan is gebaseerd op het werk van de Amerikaan Graves, hoogleraar in de psychologie. Chris Cowan en Don Beck hebben zijn werk verder verdiept

Nadere informatie

Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Ik niet!

Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Ik niet! Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Ik niet! Webseminar Ritsen vanaf hier 27 oktober 2009 Janny den Bakker Organisatie & Change Consultant ING Janny den Bakker-Knottnerus Organisatie

Nadere informatie

Management Drives en. Daadkrachtig & Waarderend Leiderschap. Gebaseerd op Appreciative Inquiry.

Management Drives en. Daadkrachtig & Waarderend Leiderschap. Gebaseerd op Appreciative Inquiry. Management Drives en Daadkrachtig & Waarderend Leiderschap Gebaseerd op Appreciative Inquiry a.oostrom@managementdrives.com 06 24 52 93 19 1 Drijfveren in het onderwijs Als het goed is heeft iedereen van

Nadere informatie

Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Wij niet. De nieuwe benadering van organisaties en organisatievraagstukken

Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Wij niet. De nieuwe benadering van organisaties en organisatievraagstukken Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Wij niet. De nieuwe benadering van organisaties en organisatievraagstukken Denkt u dat mensen gedreven worden door hun managers? Wij niet. Ieder mens

Nadere informatie

Coaching 4 Engagement

Coaching 4 Engagement Coaching 4 Engagement Vergroot je veerkracht en neem de regie voor professionele groei Herken de schaduwkanten van je drijfveren Erken je kracht en kwaliteiten Benut de constructieve kant van je drijfveren

Nadere informatie

Angelsaksische en Rijnlandse logica

Angelsaksische en Rijnlandse logica Michael Baken Angelsaksische en Rijnlandse logica Bron: Stop de Amerikanen door Hans Versnel en Jan Jaap Brouwer, Terra 2011 Handelen en consequenties 3-1-2014 Angelsaksisch Mensen moeten de gevolgen van

Nadere informatie

Ledencongres Geen getob aan de top

Ledencongres Geen getob aan de top Ledencongres Geen getob aan de top Zelfinzicht voor onderwijsleiders, bestuurders en toezichthouders 29 mei 2012 Ontdek hoe u uw onderwijsinstelling versterkt door de kracht van uw mensen in te zetten!

Nadere informatie

Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie., Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel Peter Linssen, directeur

Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie., Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel Peter Linssen, directeur Sterk in ontwikkeling van mens en organisatie, Sint Agnietenstraat 17, 4001 NB Tiel 0344-664760 Peter Linssen, directeur 06 205 425 13 info@ember.nl IJsbergtheorie Kennis Vaardigheden Wat doe je? Opvattingen

Nadere informatie

Kleurrijk Netwerken. Click to edit Master text styles

Kleurrijk Netwerken. Click to edit Master text styles Kleurrijk Netwerken Click to edit Master text styles Ik wil best met je koffiedrinken, maar what s in it for me? Ik vind dat werkgevers zich veel beter aan de sollicitatiecode moeten houden! Click to edit

Nadere informatie

Ronald van Andel Je hebt kleur bekend!

Ronald van Andel Je hebt kleur bekend! DEMO Ronald van Andel Je hebt kleur bekend! V2.15 1 20-11-2013 Je hebt kleur bekend! Het profiel dat uit de My Motivation Insights Kleurentest is voortgekomen, wordt in dit eindrapport nader uitgelegd.

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschap begint bij uw drijfveren

Persoonlijk leiderschap begint bij uw drijfveren Persoonlijk leiderschap begint bij uw drijfveren Vertrouwelijk Persoonlijk leiderschap, begint met uw eigen profiel R-schaal (p36/37) De R-schaal geeft de mate aan waarin u bezig bent met reflectie en

Nadere informatie

Achtergrond Energy Drives

Achtergrond Energy Drives Achtergrond Energy Drives Energy Drives is gebaseerd op de theorie Spiral Dynamics ontwikkeld door Professor Clare W. Graves. Deze Amerikaanse hoogleraar heeft een model ontwikkeld, waarin drijfveren van

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Wat drijft uw Service? Met Ziel en Zaligheid

Wat drijft uw Service? Met Ziel en Zaligheid Wat drijft uw Service? Met Ziel en Zaligheid Vandaag - verschillende perspectieven Van Dale Wat zijn drijfveren? Oorsprong Management Drives Oorsprong Clare Graves Levels of human Existence Ontwikkelen

Nadere informatie

Uw drijfveren. Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012. Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives)

Uw drijfveren. Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012. Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives) Uw drijfveren Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012 Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives) Management Drives en Onderwijs Management Drives meet drijfveren

Nadere informatie

Brengt Organisaties in Beweging

Brengt Organisaties in Beweging Brengt Organisaties in Beweging IJsbergmodel Freud Kennis Vaardigheden Wat doe je? Opvattingen Normen/ Waarden Wat vind je? Eigenschappen Motieven / Drijfveren Wat wil je? Bewust Onbewust Stelling Als

Nadere informatie

Profile Dynamics. Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht. De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1.

Profile Dynamics. Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht. De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1. 0 Profile Dynamics Werken vanuit je unieke kwaliteiten en kracht De impact van je drijfveren op werk, samenwerking en groei Versie 1.0 1 Inhoud Pagina 0. Inhoud.1 1. De impact van drijfveren op je gedrag

Nadere informatie

Brengt organisaties in beweging

Brengt organisaties in beweging Brengt organisaties in beweging analyse met Profile Dynamics inzet, prestatie en uitstraling gedrag zichtbaar Wat doe je? normen en opvattingen eigenschappen en drijfveren onzichtbaar Wat vind je? Wat

Nadere informatie

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven.

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Waarden oefening Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Bekijk de waarden die hieronder vermeld staan.

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

Hoe bouwen goede dokters aan een excellente maatschap? Van IFMS naar GFMS. Een team van excellente maten maakt nog geen excellente maatschap

Hoe bouwen goede dokters aan een excellente maatschap? Van IFMS naar GFMS. Een team van excellente maten maakt nog geen excellente maatschap Hoe bouwen goede dokters aan een excellente maatschap? Van IFMS naar GFMS. Een team van excellente maten maakt nog geen excellente maatschap Een excellente maatschap/vakgroep: is goed georganiseerd en

Nadere informatie

De Ondernemende Commissaris Testlounge.

De Ondernemende Commissaris Testlounge. u zelf. uw team. uw bedrijf. De Ondernemende Commissaris Testlounge. Goed bestuur: het fundament onder goed ondernemerschap. GOED bestuur gaat over mensen. 1 mensen. In onze testlounge vindt u gevalideerde

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

itsmf Een Service Management vereniging in dynamische tijden itsmf nl 1

itsmf Een Service Management vereniging in dynamische tijden itsmf nl 1 itsmf Een Service Management vereniging in dynamische tijden itsmf nl 1 Wat is itsmf? itsmf staat voor IT Service Management Forum. Vereniging voor organisaties die IT-diensten afnemen en aanbieden. Een

Nadere informatie

Pianoo. Investeren in de dialoog

Pianoo. Investeren in de dialoog Investeren in de dialoog Veel gehoorde opmerkingen/ ervaringen van inkoopfunctionarissen! ik wordt niet gehoord! ze informeren mij niet, te laat of onvolledig! ze begrijpen het niet! ze houden zich niet

Nadere informatie

Welkom bij jezelf. Powered by

Welkom bij jezelf. Powered by Welkom bij jezelf. Powered by 2 Commercieel excelleren. Het is onze filosofie dat commerciële professionals alleen duurzaam succesvol kunnen zijn als ze hun biologische talenten inzetten in een rol die

Nadere informatie

Drijfveren. Bea het Voorbeeld. j.lem@meurshrm.nl. Naam: Datum: 25.11.2014. Email:

Drijfveren. Bea het Voorbeeld. j.lem@meurshrm.nl. Naam: Datum: 25.11.2014. Email: Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 25.11.2014 Email: j.lem@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 25.11.2014 / Drijfveren 2 Inleiding Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij je leiden

Nadere informatie

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Kernkwaliteiten en kernkwadranten Mirror, mirror, on the wall Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten. Het mysterieuze aan die kwaliteiten is dat je ze vaak zelf niet

Nadere informatie

Medezeggenschap met Visie, Passie en Actie. WMS-congres, Ede 11 november 2015

Medezeggenschap met Visie, Passie en Actie. WMS-congres, Ede 11 november 2015 Medezeggenschap met Visie, Passie en Actie WMS-congres, Ede 11 november 2015 10 Menschen 10 Menschen gingen in einer und derselben Richtung. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Da mußte etwas los sein. Denn

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Verbeteren van de samenwerking met de ander, maar begin bij uzelf!

Verbeteren van de samenwerking met de ander, maar begin bij uzelf! Herkennen en Erkennen van drijfveren Verbeteren van de samenwerking met de ander, maar begin bij uzelf! Drs. J. Roddeman, NEVI Drs. W.R.C. Berenschot, Management Drives 22 juni 21 Stroom A Verbeter uw

Nadere informatie

FITCH EEN NIEUWE KIJK OP WERK TALENT WERKGEVER MEDEWERKER. juiste talent selecteren. plek die écht bij je past

FITCH EEN NIEUWE KIJK OP WERK TALENT WERKGEVER MEDEWERKER. juiste talent selecteren. plek die écht bij je past F I T C H FITCH EEN NIEUWE KIJK OP WERK MEDEWERKER plek die écht bij je past concreet inzicht hoe je effectiever kunt worden in je werk TALENT WERKGEVER juiste talent selecteren bestaand talent beter leren

Nadere informatie

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER 1 2 3 Thema 3 WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER Module Werkplezier Wat is werkplezier. Factoren die werkplezier beïnvloeden. Werkplezier behouden en vergroten. Inleiding 1 Als medewerkers kunnen inspelen op

Nadere informatie

1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'?

1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'? Oefenvragen Ondernemerskunde B - Persoonlijke effectiviteit 1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'?

Nadere informatie

Janneke Hooghiemstra. People improve performance. uw Agility profiel. inleiding. Talent Match Agility juni 2016

Janneke Hooghiemstra. People improve performance. uw Agility profiel. inleiding. Talent Match Agility juni 2016 1 Janneke Hooghiemstra inleiding uw Agility profiel Talent Match Agility juni 2016 People improve performance 2 inleiding over deze rapportage inleiding 3 inleiding over deze rapportage Agility: een inleiding

Nadere informatie

Boeien en Binden, bezielende leiders doen het

Boeien en Binden, bezielende leiders doen het Boeien en Binden, bezielende leiders doen het Verslag van de Workshop tijdens de Noorderlinkdagen 2006 Door Maurits Bruel en Stef Driessen De Noorderlinkdagen zijn weer voorbij. Het was een groot succes,

Nadere informatie

code blauw beroepscode politie nederland

code blauw beroepscode politie nederland code blauw beroepscode politie nederland code blauw beroepscode politie nederland De missie van de Nederlandse politie Waakzaam en dienstbaar staat de politie voor de waarden van de rechtsstaat is vertaald

Nadere informatie

WELKOM. *Zoek een stift uit. *Zoek een flipovervel uit. *Schrijf je naam op

WELKOM. *Zoek een stift uit. *Zoek een flipovervel uit. *Schrijf je naam op Maak het leuk! WELKOM *Zoek een stift uit *Zoek een flipovervel uit *Schrijf je naam op *Teken of schrijf in 1 beeld of woord je verwachting/ hoop van deze workshop OPBOUW WORKSHOP Doel Theorie gamificatie

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5 3 en Daniel D. Ofman en 3 en de valkuil 3 en de uitdaging 4 en de allergie 5 rond 6 Het dubbelkwadrant 7 en bij stress 9 Oefeningen 10 1 2 en en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een

Nadere informatie

De identiteit van Catent

De identiteit van Catent De identiteit van Catent Onze scholen zijn educatieve instituten waar kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen én hun talenten met verbeeldingskracht, passie en enthousiasme kunnen ontwikkelen. Onze

Nadere informatie

IJzersterk handvat bij verandertrajecten

IJzersterk handvat bij verandertrajecten Spiral Dynamics IJzersterk handvat bij verandertrajecten Spiral Dynamics model Het Spiral Dynamics-model geeft ons inzicht in de huidige organisatiecultuur en is daarmee een goed vertrekpunt van een verandertraject.

Nadere informatie

Teamontwikkeling en Teambuilding

Teamontwikkeling en Teambuilding Teamontwikkeling en Teambuilding Voorstelrondje Naam Coach of trainer van welk team? 17-09- 12 Ewout Schröder - Manager opleidingen 2 Teams Fases in teamontwikkeling Hoe maak ik er een team van? Verdieping

Nadere informatie

Antreum RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep de heer Consultant

Antreum RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep de heer Consultant RAPPORT DENKSTIJLENVRAGENLIJST Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding In dit rapport treft u een beschrijving aan van uw primaire

Nadere informatie

Investeren in de dialoog. -drs. Jan Roddeman-

Investeren in de dialoog. -drs. Jan Roddeman- Investeren in de dialoog -drs. Jan Roddeman- Investeren in de dialoog: inhoud economische/maatschappelijke ontwikkelingen en de eisen die dit aan organisaties en medewerkers stelt; relatie tussen personality

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Enneagramtype 6. Loyalist, advocaat van de duivel, bewaker

Enneagramtype 6. Loyalist, advocaat van de duivel, bewaker Enneagramtype 6 Loyalist, advocaat van de duivel, bewaker Bekende zessen Richard Nixon, Prinses Diana, Osho, Peter R de Vries,Geert Wilders Ga in tweetallen de dialoog aan: Wat betekent houvast voor jou?

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Personal rapport. Welkom bij jezelf DEMO. Muijsenberg. www.mymotivationinsights.com

Personal rapport. Welkom bij jezelf DEMO. Muijsenberg. www.mymotivationinsights.com Personal rapport Welkom bij jezelf Loek Muijsenberg DEMO www.mymotivationinsights.com Welkom bij jezelf Jouw drijfveren hebben een gezicht gekregen in de vorm van een My Motivation Insights Kleurenprofiel.

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Bevolking Nederland en Vlaanderen, Mannen en Vrouwen

Bevolking Nederland en Vlaanderen, Mannen en Vrouwen Pagina 2 van 17 Naam: Maarten de Boer Afnamedatum: 16.12.2011 09:28 Normgroep: Bevolking Nederland en Vlaanderen, Mannen en Vrouwen Pagina 3 van 17 NEO-PI-R Uitgebreide interpretatie van de resultaten

Nadere informatie

Factsheet TEAM PALETTE Mirabeau

Factsheet TEAM PALETTE Mirabeau Factsheet TEAM PALETTE Mirabeau TEAM PALETTE Mirabeau Wij helpen met inzichten om je team succesvol te laten samenwerken Teamwork staat steeds meer in de belangstelling. In verschillende bedrijfstakken

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren en Cultuur Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 05.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 05.04.2016 / Drijfveren en Cultuur 2 Inleiding Wat motiveert je? Waar krijg jij

Nadere informatie

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018 Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Regionaal Support Netwerk voor Creativiteit en talentontwikkeling Arnhem - Nijmegen In ontwikkeling...

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Systems-Centered Training door Lotte Paans

Systems-Centered Training door Lotte Paans Systems-Centered Training door Lotte Paans De workshop is ervaringsgericht van opzet, opdat je aan den lijve ondervindt wat het effect van de werkwijze is. Een wezenlijk onderdeel van Systems-Centered

Nadere informatie

Waarom doe ik wat ik doe? Uitgelegd aan de hand van het ijsbergmodel van psycholoog McClelland

Waarom doe ik wat ik doe? Uitgelegd aan de hand van het ijsbergmodel van psycholoog McClelland Jan Demo beste Jan Demo Voor je ligt het rapport naar aanleiding van de vragenlijsten die je op 1 november 2016 ingevuld hebt. In dit document leggen we de resultaten uit. Het geeft jezelf en anderen inzicht

Nadere informatie

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 2 3 1 Doelen Programma Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te

Nadere informatie

Signaalkaart Student: Dhr. Jamal Verkerk School: Dijkzicht College Datum: 8 oktober Inleiding. De Signaalkaart.

Signaalkaart Student: Dhr. Jamal Verkerk School: Dijkzicht College Datum: 8 oktober Inleiding. De Signaalkaart. Datum: 8 oktober 2013 Inleiding Op 8 oktober 2013 heeft Jamal Verkerk in het kader van zijn opleiding de Signaalkaart ingevuld. De Signaalkaart brengt op een laagdrempelige wijze de persoonsgebonden en

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Arbeidsconflict en inzetbaarheid

Arbeidsconflict en inzetbaarheid VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 Arbeidsconflict en inzetbaarheid Frank Emmelot en Hanneke Schinkel Wat is een conflict? (Een conflict is) een proces dat begint wanneer een individu

Nadere informatie

Instructie bij het leggen van de eigen-waarden kaartjes

Instructie bij het leggen van de eigen-waarden kaartjes 1. Maak ruimte op een tafel 2. Knip de kaartjes uit en leg ze op een stapeltje 3. Leg aan de linkerzijde van je werkveld de 4 categoriekaartjes Op dit moment het meest belangrijk, Op dit moment ook belangrijk,

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie!

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Vergroten van (persoonlijk) leiderschap met de Management Drives app Welke drijfveren zijn aan zet in Workforce Management? 1e ronde parallelsessie:

Nadere informatie

Talent Unlimited Manus Peetstraat 29 1183 LG Amstelveen 06-21208755 www.talentunlimited.eu info@talentunlimited.eu KvK 51661438 BTW NL027580982B01

Talent Unlimited Manus Peetstraat 29 1183 LG Amstelveen 06-21208755 www.talentunlimited.eu info@talentunlimited.eu KvK 51661438 BTW NL027580982B01 Talent Unlimited Manus Peetstraat 29 1183 LG Amstelveen 06-21208755 www.talentunlimited.eu info@talentunlimited.eu KvK 51661438 BTW NL027580982B01 Bank 5992769 INHOUD STAP 1 TalentScan 1 Sterke punten

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Naam van mijn leidinggevende: VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Beste collega, Dag in dag uit werken wij samen aan een gezonde organisatie met gelukkige medewerkers. We geloven dat het ABC van een goede

Nadere informatie

Signaalkaart Jongeren

Signaalkaart Jongeren Signaalkaart Jongeren Naam: Mike de Boer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Mike... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 8 Inleiding Op 14 maart 2014 heeft Mike de Boer de Signaalkaart

Nadere informatie

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 Onderstaande diagnostische vragenlijst bestaat uit 12 items. De score geeft weer in welke mate uw organisatie reactief, responsief, pro-actief

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

Instaptoets Entreeopleiding

Instaptoets Entreeopleiding Instaptoets Entreeopleiding Naam: Femke van Hattem Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 9 Inleiding Op 10 juli 2013 heeft Femke van Hattem in het kader

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Don Boscocollege Hechtel Hieronder vind je een tekst en bijbehorende vragen waarmee de gangmakers in Hechtel een gesprek op gang willen brengen in verschillende

Nadere informatie

Business Innovation Center TOTAL IDENTITY. key participant:

Business Innovation Center TOTAL IDENTITY. key participant: Business Innovation Center TOTAL IDENTITY key participant: 02 03 Values Meaning Connection Added value pagina 4 pagina 6 pagina 8 Lifestyle Passion Interaction Inspiration Themes Business pagina 10 pagina

Nadere informatie

Rapport Sales 360. Test Kandidaat

Rapport Sales 360. Test Kandidaat Rapport Sales 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het rapport

Nadere informatie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie 1445-1615 Verschillende vormen van (chronisch) suïcidaal gedrag Suicidale Phenotypen 1. reactief,

Nadere informatie

Op dit moment ook belangrijk. Avontuur Competitie Creativiteit. Dienstbaarheid Discipline Duurzaamheid. Eenvoud Erkenning Evenwicht

Op dit moment ook belangrijk. Avontuur Competitie Creativiteit. Dienstbaarheid Discipline Duurzaamheid. Eenvoud Erkenning Evenwicht Op dit moment het meest belangrijk Op dit moment ook belangrijk Op dit moment enigszins belangrijk Op dit moment niet belangrijk Afwisseling en variatie Ambitie Avontuur Competitie Creativiteit Dienstbaarheid

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk Leiderschap Persoonlijk Leiderschap Het gevecht met anderen, tegen jezelf. Gepubliceerd in Gids voor Personeelsmanagement, december 2000. Door: Norbert Netten, bureau Ripuls Het is belangrijk, zo niet bepalend voor

Nadere informatie

Signaalkaart Werkgeluk

Signaalkaart Werkgeluk Naam: Datum: Herman Westerhof 16 februari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2. Herman Westerhof... 3. Toelichting op de uitslag... 4. Tot slot... 3 5 6 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Op 16 februari 2013 heb

Nadere informatie

Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan.

Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan. Vragenlijst carrièrefactoren Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan. Als er beslissingen genomen moeten worden ten aanzien van de loopbaan speelt wat u uiteindelijk

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

Waarden Gedreven Functioneren

Waarden Gedreven Functioneren Waarden Gedreven Functioneren Waardoor wordt U gedreven? Een waardenvolle benadering voor individuen en teams in organisaties Waarden Gedreven Functioneren Wat beweegt iemand in het werk? Waarom wordt

Nadere informatie

Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017

Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017 Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017 Van digitalisering naar professionalisering De zachte kant als een hard onderscheid Expliciete aandacht

Nadere informatie

We zullen je verlossen

We zullen je verlossen Inleiding De ja-maarvrije school Leiding geven aan een school is een complexe taak. Want (om maar wat vragen te formuleren) wat is precies het product, wat is de plek van het onderwijs in de samenleving,

Nadere informatie

Welke taal spreken je stakeholders? Inzicht in drijfveren verbetert communicatie en samenwerking

Welke taal spreken je stakeholders? Inzicht in drijfveren verbetert communicatie en samenwerking Welke taal spreken je stakeholders? Inzicht in drijfveren verbetert communicatie en samenwerking Jasper Alleman Management Consultant ING Wouter Kuperus Directeur New Monday 2 Aan het eind van deze workshop....weet

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie