zonder zorgen Handige tips, nuttige links

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zonder zorgen Handige tips, nuttige links"

Transcriptie

1 Internet zonder zorgen Handige tips, nuttige links

2 Iedereen kent het woord "internet", zelfs mensen die er nog nooit gebruik van hebben gemaakt. Wie in contact wil blijven met anderen kan tegenwoordig vrijwel niet anders dan gebruik te maken van deze tool. Het internet mag dan al erg fascinerend en grensverleggend zijn, het blijft uiteindelijk toch een vrij eenvoudige informaticatoepassing. U wilt het surfen ook onder de knie krijgen? Het enige dat u nodig hebt is een computer die met het internet verbonden is en kennis van enkele basisbegrippen. Deze gids van Test-Aankoop reikt u de hand om enige vertrouwdheid met het internet te krijgen. U verkent stap voor stap de vele mogelijkheden en verschaft uzelf toegang tot een overvloed aan informatie. Gezien de razendsnelle evolutie in dit domein is het niet uitgesloten dat er tussen de publicatie van onderhavige gids en het moment dat u zich op het internet wilt wagen, alweer een en ander gewijzigd is. Maar de globale aanpak blijft toch dezelfde. Surfen op het web is wellicht gemakkelijker dan u denkt. Laat u dus meeslepen en verrassen.

3 internet_3 TEST-AANKOOP HOLLANDSTRAAT BRUSSEL Verantwoordelijke uitgever : Dominique Henneton DRUKKERIJ : WETTELIJK DEPOT : D/2011/1866/12 BASISPRINCIPES VAN HET SURFEN 4 Fundamentele begrippen om de talloze mogelijkheden van het internet te benutten. INTERNET EXPLORER 6 De meest gebruikte browser. Beschrijving van de werking van de recentste versie. ZOEKEN MET GOOGLE 8 De zoekmotor die erg precieze resultaten oplevert. Erg gebruiksvriendelijk. PROBLEMEN OPLOSSEN 10 Tips om de meest voorkomende problemen tijdens het surfen of mailen op te lossen. KOPEN OP HET INTERNET: ENKELE TIPS 12 Wat moet u weten vooraleer u via het internet een aankoop doet? BREEDBANDVERBINDINGEN 14 Welke uitrusting? Hoe een provider te kiezen? NUTTIGE INTERNETADRESSEN 15

4 BASISPRINCIPES VAN HET SURFEN Niet alleen het handje Niet alleen de muisaanwijzer die verandert in een handje wijst op een link of een actie die kan worden uitgevoerd. Er zijn ook de zogenaamde "buttons" of knoppen die men vaak aantreft op webpagina s. Wanneer men erop klikt, reageert de browser. Doorgaans hebben ze de vorm van kleine grijze vakjes die van kleur veranderen als men er met de muis over gaat. De term surfen of navigeren betekent dat men een of meerdere internetsites bezoekt. Tijdens het navigeren kan men ook andere taken uitvoeren, zoals bestanden downloaden, luisteren naar een radiostation dat via het internet uitzendt enz. In dit hoofdstuk zetten we de basisprincipes op een rij die u nodig hebt om te kunnen genieten van de talrijke mogelijkheden van het web. Browser of navigator Een browser is een programma dat gebruikt wordt om het internet te verkennen. Alle computers die werken met Windows als besturingssysteem beschikken sedert de versie 95 over een eigen browser, met name Internet Explorer, die standaard deel uitmaakt van het Windowsaanbod. Dat is meteen de reden waarom Explorer (dat momenteel toe is aan versie 8) veruit de meest gebruikte browser is. Om te starten met een surfsessie volstaat het om te klikken op Start > Alle programma s > Internet Explorer of om op het icoontje van Internet Explorer in de taakbalk te klikken. Webpagina's Het World Wide Web (of www) omvat een enorm aantal sites die op hun beurt opgebouwd zijn uit pagina s (vandaar de term "webpagina"). Deze pagina s kunnen een gevarieerde inhoud hebben: sommige bevatten alleen tekst, andere tekst en foto s (zoals een dagblad of een tijdschrift) en weer andere bevatten video s of muziek.

5 internet_5 Adressen Alle webpagina s hebben zonder uitzondering een uniek adres. De klassieke structuur van een adres is waarin www staat voor World Wide Web. Het achtervoegsel duidt het land van oorsprong aan van de site:.be betekent dat de site zich in België bevindt,.de verwijst naar Duitsland enz. Naast deze achtervoegsels die verwijzen naar een land, zijn er ook achtervoegsels die verwijzen naar het soort van site. Het bekendste is.com, dat in principe verwijst naar een commerciële site, maar in werkelijkheid in voege is voor zowat eender welke activiteit. Een.com-website kan afkomstig zijn uit België, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten enz. Terloops, de Verenigde Staten zijn het enige land dat niet over een officieel achtervoegsel beschikt. Alle sites eindigen er op.com,.gov,.org enz. Een adres van het type opent doorgaans een startpagina (of homepage) van de bewuste website. De adressen van de verschillende onderdelen van de site hebben een structuur die er ongeveer als volgt uitziet: Om een verbinding tot stand te brengen met een site moet men het adres invoeren in de adresbalk en de entertoets indrukken. Waar adressen te vinden? Er zijn talrijke bronnen. U kunt ze vinden op andere websites, ze doorgespeeld krijgen van vrienden, ze zelf uitproberen (heel wat sites van ondernemingen hebben immers een voor de hand liggend adres met als structuur www. naamvandeonderneming. com of.be. De voornaamste bronnen vindt u echter op het net zelf via zoekmotoren en de verwijzingen naar adressen, de zogenaamde links die men aantreft op websites. Links Links zijn wellicht het meest karakteristieke kenmerk van een webpagina. Doorgaans gaat het om een onderstreept woord of een onderstreepte zin waarop men moet klikken om een andere bladzijde van de site of gewoonweg een andere site op te roepen. Als men op zo n link klikt, gebeurt een van de volgende dingen : een ander onderdeel van hetzelfde document komt in beeld ; de pagina waarnaar verwezen wordt, verschijnt in beeld ; de huidige pagina blijft op het scherm, maar er verschijnt een nieuw venster in beeld die de gelinkte pagina bevat ; een actie komt op gang, bv. een bestand wordt gedownload of een video wordt op het scherm weergegeven.

6 INTERNET EXPLORER Dit is tegenwoordig veruit de meest gebruikte browser die draait onder Windows XP, Vista en Windows 7. Zoals vaker met populaire programma's, zijn er in de loop van de jaren talrijke versies ontwikkeld, met steeds meer mogelijkheden. Momenteel is men toe aan de zevende versie van het programma met als verbetering onder meer het surfen via tabbladen. De meeste recente versie van Windows Explorer kunt u steeds downloaden van de officiële website van Microsoft. Voor de Nederlandstalige versie, surft u naar belux/nl/windows/internet-explorer/. Belangrijke velden en functies in Internet Explorer zijn: Adresbalk: hier voert men het internetadres in dat men wil bezoeken. U hebt wellicht al gemerkt dat sommige adressen voorafgegaan worden door Als u in de adresbalk schrijft, mag u dat onderdeel van het adres gewoon weglaten. 2 Menubalk: hier vindt men alle functies van Internet Explorer. Andere browsers Ondanks zijn dominante positie is Internet Explorer 8 niet de enige webbrowser. Mozilla Firefox is intussen een te duchten concurrent geworden. Het programma is momenteel toe aan versie 3.6 en biedt tal van mogelijkheden tot personalisatie en veiligheidsinstellingen. De Nederlandstalige versie van de browser kan gratis gedownload worden via 3 Opdrachtbalk : hier treft u de knoppen aan met de meest courante functies. U kunt de werkbalk aan uw eigen smaak en behoeften aanpassen, d.i. u kunt er andere functies aan toevoegen en functies verwijderen die u niet regelmatig gebruikt. 4 Favoriete links: in deze zone kunt u links onderbrengen waarmee u rechtstreeks (met een eenvoudige klik) toegang hebt tot uw favoriete websites. Alleen de eerste links uit de reeks zijn zichtbaar. Om de overige te kunnen zien, moet u scrollen of klikken op het icoon met de pijl. Als u een link uit de lijst wilt verwijderen, klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de bewuste link en selecteert u uit het menu de optie verwijderen. U kunt uw favorieten eveneens rangschikken per thema: vakantie, hobby enz.

7 internet_7 3 5 Het binnenste deel van het venster dient om de webpagina die u bezoekt te tonen. Indien u twee of meer websites tegelijkertijd wilt open hebben, kunt u die via nieuwe tabbladen 6 in hetzelfde venster openen. U kunt natuurlijk ook een nieuw venster openen. Normaal zijn alle pagina s ruimer dan de zone die op het scherm zichtbaar is. Om u te verplaatsen in de rest van het document, kunt u scrollen door de schuifknop te gebruiken aan de rechterkant van het venster. Als u een muis hebt met een centraal scrolwieltje, dan kunt u dat gebruiken om u neerwaarts en opwaarts te bewegen op een pagina. De hoeveelheid tekst die zichtbaar is op het scherm en de lettergrootte hangen af van de schermresolutie. Soms ziet u in de hoofdzone van de browser niet alleen de bezochte pagina, maar ook een zijkolom met favorieten, een inhoudstafel, een historiek enz De statuskbalk: onderaan het venster vindt u een balk die nuttige informatie bevat over de webpagina die op dat moment in beeld is. Als de muisaanwijzer zich op een link bevindt (zonder dat u erop klikt), ziet u in de balk het volledige adres verschijnen dat overeenstemt met die link. 8 Als u een verbinding maakt met een website, toont de progressiebalk hoever het laden reeds gevorderd is. 9 Als u niet verbonden bent met het internet, dan verschijnt er een icoon om u daarop te wijzen. ( ). Tot slot vindt u soms in die balk ook het icoon van een hangslot ( ) om aan te geven dat u zich in een beveiligde zone van een website bevindt. Zolang het gesloten hangslot zichtbaar is, verloopt de communicatie tussen de klant en de internetsite gecodeerd. INTERNET EXPLORER PERSONALISEREN Heel wat van de hiervoor beschreven elementen zijn aanpasbaar. U kunt bv. kiezen welke balken u zichtbaar wilt laten. Sommige gebruikers verbergen liever de taakbalk om meer ruimte te hebben om de pagina s in beeld te brengen. Om dat te doen, klikt u op extra > werkbalken en ontvinkt u de statusbalk. Als u met de rechtermuisklik eender waar in de werkbalk klikt, kunt u die personaliseren door knoppen toe te voegen of te verwijderen, de presentatie te wijzigen enz.

8 ZOEKEN MET GOOGLE Om de zoekopdracht te personaliseren kunt u de optie "geavanceerd zoeken" in Google activeren. Zo kunt u onder meer zoeken op taal, land, bestandsformaat en datum. U kunt eveneens afbeeldingen opzoeken, waarbij u al dan niet een filter activeert. Google is een van de populairste zoekmotoren op het internet en het succes is terecht. Het is een van de zeldzame zoekmotoren die trouw is gebleven aan het basisidee en die niet is omgevormd tot een gigantische portaalsite die informatie slijt. Het concept is tegelijk ernstig en minimalistisch. De zoekmotor is uitermate gebruiksvriendelijk en levert bovendien precieze resultaten op door het gebruik van eenvoudige maar zeer goed ontworpen functies. Om al die redenen is Google een van de beste oplossingen geworden om u wegwijs te maken op het internet. Ga naar Introduceer in het vakje een of meerdere termen die verband houden met wat u zoekt. Klik vervolgens op Google zoeken. Een vreemde naam Google (uitgesproken als "goegel") is afgeleid van googol, de wiskundige term die het getal aanduidt. Nieuwsgierige lezers die nog vragen hebben over googol kunnen het antwoord terugvinden op ~rowlett/units/large. html. De resultaten doornemen Google stelt u eerst de meest relevante resultaten voor volgens de ingevoerde zoekcriteria. Dat betekent dat het resultaat dat bovenaan staat volgens het door de software gebruikte logicaalgoritme het best beantwoordt aan de ingevoerde zoekterm. Onder elke link staat een kort uittreksel dat u kan helpen om te achterhalen of het voorgestelde adres overeenstemt met wat u zoekt of dat u eerder naar het volgende resultaat moet uitkijken enz. De eerste regel geeft aan hoeveel documenten gevonden werden en hoe lang de opzoeking geduurd heeft. De zoekresultaten zelf vermelden: de naam van de website; een kort uittreksel of een korte omschrijving van het document om de context van het resultaat te helpen begrijpen; het volledige adres van het gevonden document. Onderaan de pagina kunt u de volgende 10 zoekresultaten op het scherm oproepen. Als u stoot op de gewenste link, dan volstaat een klik om de bewuste webpagina op te roepen. Als u dan merkt dat het toch niet is wat u zocht of als u de lijst met resultaten opnieuw wilt raadplegen, klikt u gewoon op de knop "Vorige" links bovenaan in het venster.

9 internet_9 Geavanceerd zoeken Als blijkt dat er van de eerste resultaten geen enkel beantwoordt aan wat u zoekt, is het beter dat u de zoekopdracht verfijnt in plaats van de honderden resultaten te doorworstelen. Hoe gaat u te werk? U kunt een andere zoekterm toevoegen aan het gezochte woord of een uitdrukking gebruiken. U kunt de zoektaal wijzigen of u kunt enkel de pagina s uit België opzoeken. In dat geval krijgt u enkel Belgische websites voorgeschoteld. U kunt bepaalde termen of woorden uitsluiten. Zoekt u bijvoorbeeld naar het woord "flan" en sluit u daarbij "caramel" uit, dan zult u in de resultaten alleen flanvariëteiten aantreffen waarin geen caramel verwerkt is. Zoekcriteria Google stelt u alleen de sites voor waarin alle ingevoerde termen voorkomen. Als er minstens twee woorden ingevoerd werden, treft men in de zoekresultaten als eerste doorgaans de websites aan waarin de twee termen naast elkaar voorkomen, maar dit is geen absolute regel. Als u op zoek bent naar een bepaalde uitdrukking (bv. een zin uit een liedje), plaats de woorden dan tussen aanhalingstekens in de zoekopdracht (bv. "Ik ben zo eenzaam zonder jou"). Google houdt geen rekening met hoofdletters: of u nu op zoek gaat naar flan of flan, de resultaten zijn dezelfde. Vermijd ook het gebruik van meervouden. Als u zoekt op "geuze", zult u meer en andere resultaten krijgen dan als u zoekt op "geuzes". Als u meer wilt weten over Google, kunt u de volledige documentatie vinden op de startpagina van de website onder de link Help.

10 PROBLEMEN OPLOSSEN Problemen met de verbinding Wanneer ik klik op het icoontje van Internet Explorer of Windows Live Mail, start het programma niet automatisch. Klik op Extra en check of de optie Offline werken niet aangevinkt is. Open het menu Extra > Internetopties; onder Verbindingen vinkt u de optie Altijd mijn standaardverbinding kiezen aan. Als u echter niet wilt dat Internet Explorer automatisch een verbinding maakt, vinkt u de optie Nooit een verbinding kiezen aan. Ik kan een verbinding tot stand brengen, maar na enkele minuten wordt de verbinding verbroken. Als u werkt met een traditionele modem en als er ook een ander toestel met de telefoonlijn verbonden is (bv. een fax of een antwoordapparaat), probeer dat dan eens los te koppelen om na te gaan of het probleem daarmee opgelost is. Ga naar Extra > Internetopties > Verbindingen > Instellingen > Inbelinstellingen > Geavanceerd. Controleer of de optie Verbinding verbreken indien gedurende x minuten niet actief ingesteld is op een waarde die hoger ligt dan 10 of 15 minuten. U mag deze optie ook gewoon ontvinken. Surfproblemen Sommige webpagina s worden niet correct gedownload. Om sommige sites behoorlijk te kunnen raadplegen, hebt u niet alleen een browser nodig, maar ook sommige kleine programma s, die men plug-ins noemt. Doorgaans zal uw browser u daarover automatisch informeren en aangeven welk programmaatje u moet downloaden. Als het probleem niets te maken heeft met het downloaden van een plug-in, is het mogelijk dat de beveiliging van uw browser te scherp is ingesteld. Ga dat na via het menu Extra > Internetopties > Beveiliging > Aangepast niveau. Er is een webpagina automatisch opengegaan en ik kan ze niet afsluiten omdat er zich geen rode knop met een kruis bevindt in de rechterbovenhoek. Dat is een trucje dat sommige websites toepassen om het aantal bezoeken op hun pagina s te verhogen. Haal de bewuste pagina naar de voorgrond en klik gelijktijdig op de toetsen Alt en F4 om de pagina te sluiten.

11 internet_11 problemen Ik probeer een boodschap te versturen, maar die bereikt nooit haar bestemming. Als het bericht als bijlage een bestand bevat met een groot formaat, dan wordt het bericht mogelijk geblokkeerd door de server die geen bestanden boven een bepaalde grootte toestaat. Het gebeurt dat de mailbox (brievenbus) van de geadresseerde vol is en dat zelfs een eenvoudige tekstboodschap niet meer aanvaard wordt door de server. Ga in ieder geval na of het adres van uw correspondent correct is en schenk daarbij vooral aandacht aan punten, koppeltekens (-) of onderstrepingen (_). Maak er een gewoonte van om adressen van correspondenten automatisch op te slaan. Zo hoeft u hun adressen niet telkens opnieuw in te tikken. Ik krijg voortdurend ongewenste berichten. Hoe kan ik die blokkeren? Het is mogelijk om een of meerdere ongewenste afzenders te blokkeren, maar als die op hun beurt hun adres veranderen, wat ze meestal doen, zal dat niet veel helpen. Een andere oplossing is meerdere adressen te creëren en die bijkomende adressen te gebruiken als naar uw adres gevraagd wordt in discussiegroepen of forums. Ik heb een bericht ontvangen met als bijlage een bestand dat ik niet kan openen. U beschikt wellicht niet over het programma dat nodig is om het bewuste bestand te openen. Bewaar het bestand op uw harde schijf, open het programma waarmee u denkt dat het bestand is aangemaakt en probeer dan opnieuw het bestand te openen. Mogelijk werd het bericht verstuurd vanaf een computer van een ander type dan een pc, bv. een Apple Macintosh, een computer die onder Linux draait of een pocket-pc. Sommige bijlagen zijn misschien niet compatibel met uw pc en zullen geconverteerd moeten worden. Neem contact op met de verzender om te weten met welke configuratie en met welk programma het bewuste bestand werd aangemaakt. Het juiste adres U hebt het juiste webadres ingetypt, maar komt toch niet op de website terecht. Het is mogelijk dat er dan een probleem is met de site zelf of met de opgevraagde pagina. Probeer het later nog eens opnieuw. Een andere mogelijkheid is dat de netwerkbeheerder het adres heeft geblokkeerd.

12 KOPEN OP HET INTERNET : ENKELE TIPS Controle van de kredietkaart Als u een frauduleus gebruik van uw kredietkaartnummer vermoedt, neem dan onmiddellijk telefonisch contact op met de maatschappij die de kaart uitgeeft. Normaal moet u dan een vragenlijst invullen en de gevraagde bewijsstukken toevoegen om een terugbetaling te kunnen krijgen. De maatschappij die de kaart uitgeeft, zal contact opnemen met de verkoper om te controleren of u die aankoop inderdaad niet hebt verricht. Desgevallend zal het bedrag u worden terugbetaald bij de volgende afrekening. Ga dan ook na of dit werkelijk gebeurt. Prijzen vergelijken De ervaring van Test-Aankoop leert dat er grote prijsverschillen kunnen zijn tussen verschillende winkels. Dankzij het internet is prijzen vergelijken een stuk gemakkelijker geworden: u hoeft niet langer het verkeer te trotseren om u van de ene winkel naar de andere te verplaatsen. U brengt gewoon een virtueel bezoek aan de winkels en u vergelijkt de prijzen. Twee aanbevelingen: - hou ook rekening met de verzendingskosten; - beschouw het internet niet als een wereld die losstaat van de reële wereld: vergelijk zo mogelijk ook de prijzen van de echte winkels met die van de internetshops. Boodschappen kunnen doen zonder geconfronteerd te worden met verkeer, parkeerplaatsen, files enz. De producten rechtstreeks aan huis geleverd krijgen. De keuzemogelijkheden uitbreiden door producten wereldwijd te kunnen kopen. Dit zijn maar enkele voordelen van kopen via het internet. Maar de vragen waarmee tal van potentiële kopers zitten, remmen de ontwikkeling af van elektronische handel. Hoewel de koudwatervrees soms terecht is, ligt het veelal ook aan een gebrek aan kennis. Hierna geven we u enkele raadgevingen die u moet opvolgen vóór u uw kredietkaart gebruikt op het internet. Ga na of de bewuste website niet zuiver virtueel is en of er dus wel degelijk een onderneming achter schuilgaat. Check of u de naam en het adres van de onderneming terugvindt op de site. Controleer die gegevens en vermijd winkels die u niet kunt thuisbrengen. Als u twijfelt, stuur dan vóór u een aankoop doet een mailbericht naar de firma met een vraag om informatie. Als u geen antwoord ontvangt, kies dan liever een andere website om uw aankopen te doen. Als de producten die u wilt aankopen, gecommercialiseerd worden door een website die zich buiten de Europese Unie bevindt, vergeet dan niet dat u in veel gevallen nog de btw, bijkomende taksen en eventueel douanerechten moet betalen. Wees op uw hoede voor websites voor volwassenen die uw kredietkaartnummer vragen om zogezegd na te gaan of u meerderjarig bent ; het enige waar ze op azen, zijn gegevens om aankopen te kunnen doen op uw naam.

13 internet_13 Verzakingsrecht De Europese richtlijn die de elektronische handel regelt, geeft de consument de mogelijkheid om af te zien van zijn aankoop. De consument beschikt over minstens 7 dagen na de ontvangst van een product om een bestelling op te zeggen door middel van een aangetekende brief zonder dat een reden voor de opzegging moet worden gegeven. De verkoper is verplicht om het aankoopbedrag zo snel mogelijk terug te betalen, maar uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst van de brief waarmee u de bestelling annuleert. Als u een aankoop wilt annuleren, doe het dan zo snel mogelijk. Neem contact op met de onderneming om de voorwaarden te kennen van de terugbetaling indien ze niet duidelijk vermeld zijn in het document dat de bestelling vergezelt. Hoe dan ook, lees vóór u bestelt steeds de algemene voorwaarden om problemen achteraf te vermijden. In de Verenigde Staten wordt de verkoop via het internet geregeld door gedragscodes uitgewerkt door bedrijven die dit soort handel drijven. Het verzakingsrecht is volledig erkend en de procedure is veel eenvoudiger dan in Europa (normaal gezien volstaat een met de melding dat u de bestelling wenst te annuleren). Als de onlinewinkel u geen enkele mogelijkheid biedt om producten terug te sturen of te ruilen, kunt u maar beter op zoek gaan naar een andere site; wetten die de consument moeten beschermen bij de verkoop op afstand voorzien uitdrukkelijk in de mogelijkheid om gekochte goederen te ruilen of terug te sturen. Bewaar een uitgeprinte kopie van uw bestelbon en ook het verkeer met het bedrijf of ten minste de elektronische bevestiging van uw bestelling. Als u die niet ontvangt, neem dan contact op met de verkoper om er zeker van te zijn dat de bestelling correct wordt afgehandeld. Ga na of het product dat u ontvangen hebt niet beschadigd is en overeenstemt met wat u hebt besteld. Anders is de verkoper verplicht het product te vervangen of u het betaalde bedrag terug te storten. Als er een probleem opduikt bij gebruik van het product, dan gelden dezelfde garantieregels als bij een klassieke aankoop. Sedert 2003 is de garantie voor producten die in Europa aangekocht worden, uitgebreid tot 2 jaar.

14 BREEDBANDVERBINDINGEN Momenteel verlopen de snelste internetverbindingen via een adsl-lijn of via de kabel van de teledistributie. U hebt het volgende nodig: een computer ; een adsl-modem (en een filter-splitter) of een kabelmodem ; een telefoonlijn met adsl-technologie of een kabelverbinding ; een abonnement bij een goede internetprovider. Keuze van een internetprovider Als u op zoek bent naar een internetprovider, moet u rekening houden met de volgende elementen voor u een keuze maakt. De beschikbaarheid van de dienst in uw streek. Bij sommige providers kunt u de beschikbaarheid van bepaalde diensten nagaan door uw telefoonnummer, adres of postcode in te tikken. In nagenoeg heel ons land is een adsl-verbinding mogelijk en ook het teledistributienet is goed ontwikkeld, al is het netwerk in Wallonië nog niet overal aangepast. De upload- en downloadsnelheid. De snelheid die door de leverancier opgegeven wordt is louter theoretisch. In werkelijkheid ligt die snelheid een stuk lager (in goede omstandigheden bedraagt ze zo n 85 % van de theoretische snelheid, maar het kan ook minder zijn). Het maandelijks toegestane verkeer of transfervolume dat in het abonnement inbegrepen is. Als u dat volume overschrijdt, wordt u als het ware bestraft: u moet bijbetalen of de snelheid wordt verlaagd. De prijs. De prijs van een verbinding houdt verband met de geboden snelheid. Doorgaans worden 3 categorieën aangeboden, van lightversies (400 kbps voor upload en tot 3 Mbps voor download) tot plusversies (tot 3,5 Mbps voor upload en 25 Mbps voor download). Abonnement De eenvoudigste manier om zich te abonneren is via de aankoop van een kit bij de provider. De kit bevat het nodige materiaal (modem/router, scheidingsfilter ), de installatiesoftware en een gebruiksaanwijzing. Soms is de kit gratis als u een abonnement neemt voor een bepaalde minimumduur (bv. 12 maanden). Bij de installatie moet u gebruik maken van de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u van de provider ontving. Welke uitrusting? een computer ; een modem of router (al dan niet draadloos) ; een telefoonlijn (voor adsl) of een kabelverbinding ; een abonnement bij een internetprovider.

15 NUTTIGE ADRESSEN internet_15 Zoekmotoren Altavista Google Bing Yahoo world.yahoo.com Blindsearch blindsearch.fejus.com Gratis hulpprograma's voor pc Acrobat Reader en Flash QuickTime Open Office Winzip Gratis beeldsoftware Picnik Picasa picasa.google.com Photoscape Yahoo world.yahoo.com Alternatieve browsers Firefox Opera Chrome Safari Gratis Veiligheidssoftware Ad-aware Free Antivir Personal Edition Avira free Microsoft Security AVG antivirus Avast free antivirus essentials/default. aspx?mkt=nl-nl free.avg.com/nl-nl/ startpagina Gratis mediaspelers itunes Winamp nl.winamp.com VLC Media Player DivX7 Betalende veiligheidssoftware Bitdefender Symantec Internetproviders Belgacom Skynet Scarlet Telenet Voo Mobistar Euphony Hotmail Gmail.com Eudora Mozilla Thunderbird be.msn.com org/nl/products/ thunderbird

16 TEST-AANKOOP TOT UW DIENST OP HET INTERNET

Internet. Kennismaken met de computer. Word en Windows. Word 2. Internet. Een Werkstuk maken met Word. Aad Blom

Internet. Kennismaken met de computer. Word en Windows. Word 2. Internet. Een Werkstuk maken met Word. Aad Blom Internet Aad Blom Er zijn handleidingen voor de volgende cursussen: Kennismaken met de computer Deze cursus is voor degene die weinig of niets weet van computers. De cursist wordt vertrouwd gemaakt met

Nadere informatie

Beginnen met De Computer. Deel 2: Internet

Beginnen met De Computer. Deel 2: Internet Beginnen met De Computer Deel 2: Internet Uitgeverij Tobi Vroegh 2010 Beginnen met de computer Colofon Beginnen met de computer. Deel 2: Internet Herziene uitgave, augustus 2010, Wouter Buijs Tekstadvies:

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

Office 365 de juiste keuze!

Office 365 de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 6. Abonnement afsluiten 34 Disclaimer

Nadere informatie

MICROSOFT OUTLOOK 2000 EEN INLEIDING

MICROSOFT OUTLOOK 2000 EEN INLEIDING MICROSOFT OUTLOOK 2000 EEN INLEIDING MTSO-INFO 11 DIMITRI MORTELMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

Handleiding Office 365 Small

Handleiding Office 365 Small Handleiding Office 365 Small DISCLAIMER De resultaten van de in deze gids beschreven oplossingen zijn afhankelijk van diverse aspecten, die per organisatie sterk kunnen verschillen. De uiterste zorg is

Nadere informatie

Office 365 for education de juiste keuze!

Office 365 for education de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 Disclaimer De resultaten van de in deze

Nadere informatie

Gmail. Aanmelden voor Gmail. Syllabus Google Applications - De Avondschool

Gmail. Aanmelden voor Gmail. Syllabus Google Applications - De Avondschool Net zoals Hotmail en Yahoo is oftewel Google Mail een gratis e-maildienst. Bij heb je momenteel maar liefst iets meer dan 7GB ter beschikking (...en dit aantal stijgt nog steeds). Hierdoor wordt het mogelijk

Nadere informatie

april 2011 Gids voor internetgebruikers

april 2011 Gids voor internetgebruikers april 2011 Gids voor internetgebruikers Gids voor internetgebruikers 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 B - 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348

Nadere informatie

WINDOWS LIVE TRAINING

WINDOWS LIVE TRAINING WINDOWS LIVE TRAINING INHOUDSTAFEL VOORWOORD VOORWOORD... 3 LES 1: JOUW ONLINE IDENTITEIT AANMAKEN... 4 LES 2: ZET ESSENTIËLE HULPMIDDELEN OP JOUW PC... 5 2.1. De Windows Live Essentials software downloaden...

Nadere informatie

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt.

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Vragen over hoe iets werkt kunnen worden opgevraagd via uitlegpagina's of anders via het forum. Mail naar webmaster over hoe iets werkt worden niet beantwoord. De

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

WINDOWS 7. Deze cursus is eigendom van VDAB versie: februari 2012 PS nummer: 40585 Wettelijk Depot nummer: D2012/5535/027

WINDOWS 7. Deze cursus is eigendom van VDAB versie: februari 2012 PS nummer: 40585 Wettelijk Depot nummer: D2012/5535/027 WINDOWS 7 Deze cursus is eigendom van VDAB versie: februari 2012 PS nummer: 40585 Wettelijk Depot nummer: D2012/5535/027 COPYRIGHT 2012 VDAB Niets uit deze syllabus mag worden verveelvoudigd, bewerkt,

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

FastBird Mailer Programma

FastBird Mailer Programma Handleiding FastBird Mailer Inhoud Het installeren van de Mailer... 1 Wat heeft u nodig om de Mailer te kunnen installeren en gebruiken?... 1 Een goede internetverbinding... 2 Software installeren... 2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

HANDBOEK internet voor juristen> MR. J.G.L. VAN DER WEES > ING. W.G. RENDEN > DRS. M. HERTZBERGER > RECHT.NL

HANDBOEK internet voor juristen> MR. J.G.L. VAN DER WEES > ING. W.G. RENDEN > DRS. M. HERTZBERGER > RECHT.NL HANDBOEK internet voor juristen> MR. J.G.L. VAN DER WEES > ING. W.G. RENDEN > DRS. M. HERTZBERGER > RECHT.NL DEEL 1 - ZOEKEN OP INTERNET DEEL 2 - INTERNET VOOR JURISTEN DEEL 3 - BETER INTERNETGEBRUIK 2006

Nadere informatie

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22.

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22. Startersgids. Inhoud Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3 Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8 Overal e-mail 14 Lync 2010 22 Beheer 28 Extra functionaliteiten 36 Overal werken

Nadere informatie

GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE

GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE Optie Sportmanagement Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent INLEIDING Voor veel sportfunctionarissen, beleidsmedewerkers

Nadere informatie

Sander van Vugt GOOGLE. kantoor. in de cloud

Sander van Vugt GOOGLE. kantoor. in de cloud GOOGLE Sander van Vugt kantoor in de cloud Google: kantoor in de cloud Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 ea Den Haag

Nadere informatie

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel:

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1 Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1... 1 Internet is een wereldwijd netwerk van computers... 1 Hoe is Internet opgebouwd?... 2 Hoe verplaatsen gegevens zich over Internet?... 2 Wat is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Van leren naar e-leren. Ook voor jou? Belgian Network for Open and Distance Learning

Van leren naar e-leren. Ook voor jou? Belgian Network for Open and Distance Learning Van leren naar e-leren Ook voor jou? Belgian Network for Open and Distance Learning Kleuren loodsen je door de gids. Kijk op de binnenzijde van de achterflap. Start met de wegwijzer en ga daarna naar de

Nadere informatie

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7 INTERNET & E-MAIL versie 9 Windows 7 Volkshogeschool Regio Antwerpen - Fred. De Merodestraat 36-2600 Berchem tel. 03/ 230 03 33 - fax 03/ 218 95 65 - info@vormingplusantwerpen.be - www.vormingplusantwerpen.be

Nadere informatie

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS MAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie