zonder zorgen Handige tips, nuttige links

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zonder zorgen Handige tips, nuttige links"

Transcriptie

1 Internet zonder zorgen Handige tips, nuttige links

2 Iedereen kent het woord "internet", zelfs mensen die er nog nooit gebruik van hebben gemaakt. Wie in contact wil blijven met anderen kan tegenwoordig vrijwel niet anders dan gebruik te maken van deze tool. Het internet mag dan al erg fascinerend en grensverleggend zijn, het blijft uiteindelijk toch een vrij eenvoudige informaticatoepassing. U wilt het surfen ook onder de knie krijgen? Het enige dat u nodig hebt is een computer die met het internet verbonden is en kennis van enkele basisbegrippen. Deze gids van Test-Aankoop reikt u de hand om enige vertrouwdheid met het internet te krijgen. U verkent stap voor stap de vele mogelijkheden en verschaft uzelf toegang tot een overvloed aan informatie. Gezien de razendsnelle evolutie in dit domein is het niet uitgesloten dat er tussen de publicatie van onderhavige gids en het moment dat u zich op het internet wilt wagen, alweer een en ander gewijzigd is. Maar de globale aanpak blijft toch dezelfde. Surfen op het web is wellicht gemakkelijker dan u denkt. Laat u dus meeslepen en verrassen.

3 internet_3 TEST-AANKOOP HOLLANDSTRAAT BRUSSEL Verantwoordelijke uitgever : Dominique Henneton DRUKKERIJ : WETTELIJK DEPOT : D/2011/1866/12 BASISPRINCIPES VAN HET SURFEN 4 Fundamentele begrippen om de talloze mogelijkheden van het internet te benutten. INTERNET EXPLORER 6 De meest gebruikte browser. Beschrijving van de werking van de recentste versie. ZOEKEN MET GOOGLE 8 De zoekmotor die erg precieze resultaten oplevert. Erg gebruiksvriendelijk. PROBLEMEN OPLOSSEN 10 Tips om de meest voorkomende problemen tijdens het surfen of mailen op te lossen. KOPEN OP HET INTERNET: ENKELE TIPS 12 Wat moet u weten vooraleer u via het internet een aankoop doet? BREEDBANDVERBINDINGEN 14 Welke uitrusting? Hoe een provider te kiezen? NUTTIGE INTERNETADRESSEN 15

4 BASISPRINCIPES VAN HET SURFEN Niet alleen het handje Niet alleen de muisaanwijzer die verandert in een handje wijst op een link of een actie die kan worden uitgevoerd. Er zijn ook de zogenaamde "buttons" of knoppen die men vaak aantreft op webpagina s. Wanneer men erop klikt, reageert de browser. Doorgaans hebben ze de vorm van kleine grijze vakjes die van kleur veranderen als men er met de muis over gaat. De term surfen of navigeren betekent dat men een of meerdere internetsites bezoekt. Tijdens het navigeren kan men ook andere taken uitvoeren, zoals bestanden downloaden, luisteren naar een radiostation dat via het internet uitzendt enz. In dit hoofdstuk zetten we de basisprincipes op een rij die u nodig hebt om te kunnen genieten van de talrijke mogelijkheden van het web. Browser of navigator Een browser is een programma dat gebruikt wordt om het internet te verkennen. Alle computers die werken met Windows als besturingssysteem beschikken sedert de versie 95 over een eigen browser, met name Internet Explorer, die standaard deel uitmaakt van het Windowsaanbod. Dat is meteen de reden waarom Explorer (dat momenteel toe is aan versie 8) veruit de meest gebruikte browser is. Om te starten met een surfsessie volstaat het om te klikken op Start > Alle programma s > Internet Explorer of om op het icoontje van Internet Explorer in de taakbalk te klikken. Webpagina's Het World Wide Web (of www) omvat een enorm aantal sites die op hun beurt opgebouwd zijn uit pagina s (vandaar de term "webpagina"). Deze pagina s kunnen een gevarieerde inhoud hebben: sommige bevatten alleen tekst, andere tekst en foto s (zoals een dagblad of een tijdschrift) en weer andere bevatten video s of muziek.

5 internet_5 Adressen Alle webpagina s hebben zonder uitzondering een uniek adres. De klassieke structuur van een adres is waarin www staat voor World Wide Web. Het achtervoegsel duidt het land van oorsprong aan van de site:.be betekent dat de site zich in België bevindt,.de verwijst naar Duitsland enz. Naast deze achtervoegsels die verwijzen naar een land, zijn er ook achtervoegsels die verwijzen naar het soort van site. Het bekendste is.com, dat in principe verwijst naar een commerciële site, maar in werkelijkheid in voege is voor zowat eender welke activiteit. Een.com-website kan afkomstig zijn uit België, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten enz. Terloops, de Verenigde Staten zijn het enige land dat niet over een officieel achtervoegsel beschikt. Alle sites eindigen er op.com,.gov,.org enz. Een adres van het type opent doorgaans een startpagina (of homepage) van de bewuste website. De adressen van de verschillende onderdelen van de site hebben een structuur die er ongeveer als volgt uitziet: Om een verbinding tot stand te brengen met een site moet men het adres invoeren in de adresbalk en de entertoets indrukken. Waar adressen te vinden? Er zijn talrijke bronnen. U kunt ze vinden op andere websites, ze doorgespeeld krijgen van vrienden, ze zelf uitproberen (heel wat sites van ondernemingen hebben immers een voor de hand liggend adres met als structuur www. naamvandeonderneming. com of.be. De voornaamste bronnen vindt u echter op het net zelf via zoekmotoren en de verwijzingen naar adressen, de zogenaamde links die men aantreft op websites. Links Links zijn wellicht het meest karakteristieke kenmerk van een webpagina. Doorgaans gaat het om een onderstreept woord of een onderstreepte zin waarop men moet klikken om een andere bladzijde van de site of gewoonweg een andere site op te roepen. Als men op zo n link klikt, gebeurt een van de volgende dingen : een ander onderdeel van hetzelfde document komt in beeld ; de pagina waarnaar verwezen wordt, verschijnt in beeld ; de huidige pagina blijft op het scherm, maar er verschijnt een nieuw venster in beeld die de gelinkte pagina bevat ; een actie komt op gang, bv. een bestand wordt gedownload of een video wordt op het scherm weergegeven.

6 INTERNET EXPLORER Dit is tegenwoordig veruit de meest gebruikte browser die draait onder Windows XP, Vista en Windows 7. Zoals vaker met populaire programma's, zijn er in de loop van de jaren talrijke versies ontwikkeld, met steeds meer mogelijkheden. Momenteel is men toe aan de zevende versie van het programma met als verbetering onder meer het surfen via tabbladen. De meeste recente versie van Windows Explorer kunt u steeds downloaden van de officiële website van Microsoft. Voor de Nederlandstalige versie, surft u naar belux/nl/windows/internet-explorer/. Belangrijke velden en functies in Internet Explorer zijn: Adresbalk: hier voert men het internetadres in dat men wil bezoeken. U hebt wellicht al gemerkt dat sommige adressen voorafgegaan worden door Als u in de adresbalk schrijft, mag u dat onderdeel van het adres gewoon weglaten. 2 Menubalk: hier vindt men alle functies van Internet Explorer. Andere browsers Ondanks zijn dominante positie is Internet Explorer 8 niet de enige webbrowser. Mozilla Firefox is intussen een te duchten concurrent geworden. Het programma is momenteel toe aan versie 3.6 en biedt tal van mogelijkheden tot personalisatie en veiligheidsinstellingen. De Nederlandstalige versie van de browser kan gratis gedownload worden via 3 Opdrachtbalk : hier treft u de knoppen aan met de meest courante functies. U kunt de werkbalk aan uw eigen smaak en behoeften aanpassen, d.i. u kunt er andere functies aan toevoegen en functies verwijderen die u niet regelmatig gebruikt. 4 Favoriete links: in deze zone kunt u links onderbrengen waarmee u rechtstreeks (met een eenvoudige klik) toegang hebt tot uw favoriete websites. Alleen de eerste links uit de reeks zijn zichtbaar. Om de overige te kunnen zien, moet u scrollen of klikken op het icoon met de pijl. Als u een link uit de lijst wilt verwijderen, klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de bewuste link en selecteert u uit het menu de optie verwijderen. U kunt uw favorieten eveneens rangschikken per thema: vakantie, hobby enz.

7 internet_7 3 5 Het binnenste deel van het venster dient om de webpagina die u bezoekt te tonen. Indien u twee of meer websites tegelijkertijd wilt open hebben, kunt u die via nieuwe tabbladen 6 in hetzelfde venster openen. U kunt natuurlijk ook een nieuw venster openen. Normaal zijn alle pagina s ruimer dan de zone die op het scherm zichtbaar is. Om u te verplaatsen in de rest van het document, kunt u scrollen door de schuifknop te gebruiken aan de rechterkant van het venster. Als u een muis hebt met een centraal scrolwieltje, dan kunt u dat gebruiken om u neerwaarts en opwaarts te bewegen op een pagina. De hoeveelheid tekst die zichtbaar is op het scherm en de lettergrootte hangen af van de schermresolutie. Soms ziet u in de hoofdzone van de browser niet alleen de bezochte pagina, maar ook een zijkolom met favorieten, een inhoudstafel, een historiek enz De statuskbalk: onderaan het venster vindt u een balk die nuttige informatie bevat over de webpagina die op dat moment in beeld is. Als de muisaanwijzer zich op een link bevindt (zonder dat u erop klikt), ziet u in de balk het volledige adres verschijnen dat overeenstemt met die link. 8 Als u een verbinding maakt met een website, toont de progressiebalk hoever het laden reeds gevorderd is. 9 Als u niet verbonden bent met het internet, dan verschijnt er een icoon om u daarop te wijzen. ( ). Tot slot vindt u soms in die balk ook het icoon van een hangslot ( ) om aan te geven dat u zich in een beveiligde zone van een website bevindt. Zolang het gesloten hangslot zichtbaar is, verloopt de communicatie tussen de klant en de internetsite gecodeerd. INTERNET EXPLORER PERSONALISEREN Heel wat van de hiervoor beschreven elementen zijn aanpasbaar. U kunt bv. kiezen welke balken u zichtbaar wilt laten. Sommige gebruikers verbergen liever de taakbalk om meer ruimte te hebben om de pagina s in beeld te brengen. Om dat te doen, klikt u op extra > werkbalken en ontvinkt u de statusbalk. Als u met de rechtermuisklik eender waar in de werkbalk klikt, kunt u die personaliseren door knoppen toe te voegen of te verwijderen, de presentatie te wijzigen enz.

8 ZOEKEN MET GOOGLE Om de zoekopdracht te personaliseren kunt u de optie "geavanceerd zoeken" in Google activeren. Zo kunt u onder meer zoeken op taal, land, bestandsformaat en datum. U kunt eveneens afbeeldingen opzoeken, waarbij u al dan niet een filter activeert. Google is een van de populairste zoekmotoren op het internet en het succes is terecht. Het is een van de zeldzame zoekmotoren die trouw is gebleven aan het basisidee en die niet is omgevormd tot een gigantische portaalsite die informatie slijt. Het concept is tegelijk ernstig en minimalistisch. De zoekmotor is uitermate gebruiksvriendelijk en levert bovendien precieze resultaten op door het gebruik van eenvoudige maar zeer goed ontworpen functies. Om al die redenen is Google een van de beste oplossingen geworden om u wegwijs te maken op het internet. Ga naar Introduceer in het vakje een of meerdere termen die verband houden met wat u zoekt. Klik vervolgens op Google zoeken. Een vreemde naam Google (uitgesproken als "goegel") is afgeleid van googol, de wiskundige term die het getal aanduidt. Nieuwsgierige lezers die nog vragen hebben over googol kunnen het antwoord terugvinden op ~rowlett/units/large. html. De resultaten doornemen Google stelt u eerst de meest relevante resultaten voor volgens de ingevoerde zoekcriteria. Dat betekent dat het resultaat dat bovenaan staat volgens het door de software gebruikte logicaalgoritme het best beantwoordt aan de ingevoerde zoekterm. Onder elke link staat een kort uittreksel dat u kan helpen om te achterhalen of het voorgestelde adres overeenstemt met wat u zoekt of dat u eerder naar het volgende resultaat moet uitkijken enz. De eerste regel geeft aan hoeveel documenten gevonden werden en hoe lang de opzoeking geduurd heeft. De zoekresultaten zelf vermelden: de naam van de website; een kort uittreksel of een korte omschrijving van het document om de context van het resultaat te helpen begrijpen; het volledige adres van het gevonden document. Onderaan de pagina kunt u de volgende 10 zoekresultaten op het scherm oproepen. Als u stoot op de gewenste link, dan volstaat een klik om de bewuste webpagina op te roepen. Als u dan merkt dat het toch niet is wat u zocht of als u de lijst met resultaten opnieuw wilt raadplegen, klikt u gewoon op de knop "Vorige" links bovenaan in het venster.

9 internet_9 Geavanceerd zoeken Als blijkt dat er van de eerste resultaten geen enkel beantwoordt aan wat u zoekt, is het beter dat u de zoekopdracht verfijnt in plaats van de honderden resultaten te doorworstelen. Hoe gaat u te werk? U kunt een andere zoekterm toevoegen aan het gezochte woord of een uitdrukking gebruiken. U kunt de zoektaal wijzigen of u kunt enkel de pagina s uit België opzoeken. In dat geval krijgt u enkel Belgische websites voorgeschoteld. U kunt bepaalde termen of woorden uitsluiten. Zoekt u bijvoorbeeld naar het woord "flan" en sluit u daarbij "caramel" uit, dan zult u in de resultaten alleen flanvariëteiten aantreffen waarin geen caramel verwerkt is. Zoekcriteria Google stelt u alleen de sites voor waarin alle ingevoerde termen voorkomen. Als er minstens twee woorden ingevoerd werden, treft men in de zoekresultaten als eerste doorgaans de websites aan waarin de twee termen naast elkaar voorkomen, maar dit is geen absolute regel. Als u op zoek bent naar een bepaalde uitdrukking (bv. een zin uit een liedje), plaats de woorden dan tussen aanhalingstekens in de zoekopdracht (bv. "Ik ben zo eenzaam zonder jou"). Google houdt geen rekening met hoofdletters: of u nu op zoek gaat naar flan of flan, de resultaten zijn dezelfde. Vermijd ook het gebruik van meervouden. Als u zoekt op "geuze", zult u meer en andere resultaten krijgen dan als u zoekt op "geuzes". Als u meer wilt weten over Google, kunt u de volledige documentatie vinden op de startpagina van de website onder de link Help.

10 PROBLEMEN OPLOSSEN Problemen met de verbinding Wanneer ik klik op het icoontje van Internet Explorer of Windows Live Mail, start het programma niet automatisch. Klik op Extra en check of de optie Offline werken niet aangevinkt is. Open het menu Extra > Internetopties; onder Verbindingen vinkt u de optie Altijd mijn standaardverbinding kiezen aan. Als u echter niet wilt dat Internet Explorer automatisch een verbinding maakt, vinkt u de optie Nooit een verbinding kiezen aan. Ik kan een verbinding tot stand brengen, maar na enkele minuten wordt de verbinding verbroken. Als u werkt met een traditionele modem en als er ook een ander toestel met de telefoonlijn verbonden is (bv. een fax of een antwoordapparaat), probeer dat dan eens los te koppelen om na te gaan of het probleem daarmee opgelost is. Ga naar Extra > Internetopties > Verbindingen > Instellingen > Inbelinstellingen > Geavanceerd. Controleer of de optie Verbinding verbreken indien gedurende x minuten niet actief ingesteld is op een waarde die hoger ligt dan 10 of 15 minuten. U mag deze optie ook gewoon ontvinken. Surfproblemen Sommige webpagina s worden niet correct gedownload. Om sommige sites behoorlijk te kunnen raadplegen, hebt u niet alleen een browser nodig, maar ook sommige kleine programma s, die men plug-ins noemt. Doorgaans zal uw browser u daarover automatisch informeren en aangeven welk programmaatje u moet downloaden. Als het probleem niets te maken heeft met het downloaden van een plug-in, is het mogelijk dat de beveiliging van uw browser te scherp is ingesteld. Ga dat na via het menu Extra > Internetopties > Beveiliging > Aangepast niveau. Er is een webpagina automatisch opengegaan en ik kan ze niet afsluiten omdat er zich geen rode knop met een kruis bevindt in de rechterbovenhoek. Dat is een trucje dat sommige websites toepassen om het aantal bezoeken op hun pagina s te verhogen. Haal de bewuste pagina naar de voorgrond en klik gelijktijdig op de toetsen Alt en F4 om de pagina te sluiten.

11 internet_11 problemen Ik probeer een boodschap te versturen, maar die bereikt nooit haar bestemming. Als het bericht als bijlage een bestand bevat met een groot formaat, dan wordt het bericht mogelijk geblokkeerd door de server die geen bestanden boven een bepaalde grootte toestaat. Het gebeurt dat de mailbox (brievenbus) van de geadresseerde vol is en dat zelfs een eenvoudige tekstboodschap niet meer aanvaard wordt door de server. Ga in ieder geval na of het adres van uw correspondent correct is en schenk daarbij vooral aandacht aan punten, koppeltekens (-) of onderstrepingen (_). Maak er een gewoonte van om adressen van correspondenten automatisch op te slaan. Zo hoeft u hun adressen niet telkens opnieuw in te tikken. Ik krijg voortdurend ongewenste berichten. Hoe kan ik die blokkeren? Het is mogelijk om een of meerdere ongewenste afzenders te blokkeren, maar als die op hun beurt hun adres veranderen, wat ze meestal doen, zal dat niet veel helpen. Een andere oplossing is meerdere adressen te creëren en die bijkomende adressen te gebruiken als naar uw adres gevraagd wordt in discussiegroepen of forums. Ik heb een bericht ontvangen met als bijlage een bestand dat ik niet kan openen. U beschikt wellicht niet over het programma dat nodig is om het bewuste bestand te openen. Bewaar het bestand op uw harde schijf, open het programma waarmee u denkt dat het bestand is aangemaakt en probeer dan opnieuw het bestand te openen. Mogelijk werd het bericht verstuurd vanaf een computer van een ander type dan een pc, bv. een Apple Macintosh, een computer die onder Linux draait of een pocket-pc. Sommige bijlagen zijn misschien niet compatibel met uw pc en zullen geconverteerd moeten worden. Neem contact op met de verzender om te weten met welke configuratie en met welk programma het bewuste bestand werd aangemaakt. Het juiste adres U hebt het juiste webadres ingetypt, maar komt toch niet op de website terecht. Het is mogelijk dat er dan een probleem is met de site zelf of met de opgevraagde pagina. Probeer het later nog eens opnieuw. Een andere mogelijkheid is dat de netwerkbeheerder het adres heeft geblokkeerd.

12 KOPEN OP HET INTERNET : ENKELE TIPS Controle van de kredietkaart Als u een frauduleus gebruik van uw kredietkaartnummer vermoedt, neem dan onmiddellijk telefonisch contact op met de maatschappij die de kaart uitgeeft. Normaal moet u dan een vragenlijst invullen en de gevraagde bewijsstukken toevoegen om een terugbetaling te kunnen krijgen. De maatschappij die de kaart uitgeeft, zal contact opnemen met de verkoper om te controleren of u die aankoop inderdaad niet hebt verricht. Desgevallend zal het bedrag u worden terugbetaald bij de volgende afrekening. Ga dan ook na of dit werkelijk gebeurt. Prijzen vergelijken De ervaring van Test-Aankoop leert dat er grote prijsverschillen kunnen zijn tussen verschillende winkels. Dankzij het internet is prijzen vergelijken een stuk gemakkelijker geworden: u hoeft niet langer het verkeer te trotseren om u van de ene winkel naar de andere te verplaatsen. U brengt gewoon een virtueel bezoek aan de winkels en u vergelijkt de prijzen. Twee aanbevelingen: - hou ook rekening met de verzendingskosten; - beschouw het internet niet als een wereld die losstaat van de reële wereld: vergelijk zo mogelijk ook de prijzen van de echte winkels met die van de internetshops. Boodschappen kunnen doen zonder geconfronteerd te worden met verkeer, parkeerplaatsen, files enz. De producten rechtstreeks aan huis geleverd krijgen. De keuzemogelijkheden uitbreiden door producten wereldwijd te kunnen kopen. Dit zijn maar enkele voordelen van kopen via het internet. Maar de vragen waarmee tal van potentiële kopers zitten, remmen de ontwikkeling af van elektronische handel. Hoewel de koudwatervrees soms terecht is, ligt het veelal ook aan een gebrek aan kennis. Hierna geven we u enkele raadgevingen die u moet opvolgen vóór u uw kredietkaart gebruikt op het internet. Ga na of de bewuste website niet zuiver virtueel is en of er dus wel degelijk een onderneming achter schuilgaat. Check of u de naam en het adres van de onderneming terugvindt op de site. Controleer die gegevens en vermijd winkels die u niet kunt thuisbrengen. Als u twijfelt, stuur dan vóór u een aankoop doet een mailbericht naar de firma met een vraag om informatie. Als u geen antwoord ontvangt, kies dan liever een andere website om uw aankopen te doen. Als de producten die u wilt aankopen, gecommercialiseerd worden door een website die zich buiten de Europese Unie bevindt, vergeet dan niet dat u in veel gevallen nog de btw, bijkomende taksen en eventueel douanerechten moet betalen. Wees op uw hoede voor websites voor volwassenen die uw kredietkaartnummer vragen om zogezegd na te gaan of u meerderjarig bent ; het enige waar ze op azen, zijn gegevens om aankopen te kunnen doen op uw naam.

13 internet_13 Verzakingsrecht De Europese richtlijn die de elektronische handel regelt, geeft de consument de mogelijkheid om af te zien van zijn aankoop. De consument beschikt over minstens 7 dagen na de ontvangst van een product om een bestelling op te zeggen door middel van een aangetekende brief zonder dat een reden voor de opzegging moet worden gegeven. De verkoper is verplicht om het aankoopbedrag zo snel mogelijk terug te betalen, maar uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst van de brief waarmee u de bestelling annuleert. Als u een aankoop wilt annuleren, doe het dan zo snel mogelijk. Neem contact op met de onderneming om de voorwaarden te kennen van de terugbetaling indien ze niet duidelijk vermeld zijn in het document dat de bestelling vergezelt. Hoe dan ook, lees vóór u bestelt steeds de algemene voorwaarden om problemen achteraf te vermijden. In de Verenigde Staten wordt de verkoop via het internet geregeld door gedragscodes uitgewerkt door bedrijven die dit soort handel drijven. Het verzakingsrecht is volledig erkend en de procedure is veel eenvoudiger dan in Europa (normaal gezien volstaat een met de melding dat u de bestelling wenst te annuleren). Als de onlinewinkel u geen enkele mogelijkheid biedt om producten terug te sturen of te ruilen, kunt u maar beter op zoek gaan naar een andere site; wetten die de consument moeten beschermen bij de verkoop op afstand voorzien uitdrukkelijk in de mogelijkheid om gekochte goederen te ruilen of terug te sturen. Bewaar een uitgeprinte kopie van uw bestelbon en ook het verkeer met het bedrijf of ten minste de elektronische bevestiging van uw bestelling. Als u die niet ontvangt, neem dan contact op met de verkoper om er zeker van te zijn dat de bestelling correct wordt afgehandeld. Ga na of het product dat u ontvangen hebt niet beschadigd is en overeenstemt met wat u hebt besteld. Anders is de verkoper verplicht het product te vervangen of u het betaalde bedrag terug te storten. Als er een probleem opduikt bij gebruik van het product, dan gelden dezelfde garantieregels als bij een klassieke aankoop. Sedert 2003 is de garantie voor producten die in Europa aangekocht worden, uitgebreid tot 2 jaar.

14 BREEDBANDVERBINDINGEN Momenteel verlopen de snelste internetverbindingen via een adsl-lijn of via de kabel van de teledistributie. U hebt het volgende nodig: een computer ; een adsl-modem (en een filter-splitter) of een kabelmodem ; een telefoonlijn met adsl-technologie of een kabelverbinding ; een abonnement bij een goede internetprovider. Keuze van een internetprovider Als u op zoek bent naar een internetprovider, moet u rekening houden met de volgende elementen voor u een keuze maakt. De beschikbaarheid van de dienst in uw streek. Bij sommige providers kunt u de beschikbaarheid van bepaalde diensten nagaan door uw telefoonnummer, adres of postcode in te tikken. In nagenoeg heel ons land is een adsl-verbinding mogelijk en ook het teledistributienet is goed ontwikkeld, al is het netwerk in Wallonië nog niet overal aangepast. De upload- en downloadsnelheid. De snelheid die door de leverancier opgegeven wordt is louter theoretisch. In werkelijkheid ligt die snelheid een stuk lager (in goede omstandigheden bedraagt ze zo n 85 % van de theoretische snelheid, maar het kan ook minder zijn). Het maandelijks toegestane verkeer of transfervolume dat in het abonnement inbegrepen is. Als u dat volume overschrijdt, wordt u als het ware bestraft: u moet bijbetalen of de snelheid wordt verlaagd. De prijs. De prijs van een verbinding houdt verband met de geboden snelheid. Doorgaans worden 3 categorieën aangeboden, van lightversies (400 kbps voor upload en tot 3 Mbps voor download) tot plusversies (tot 3,5 Mbps voor upload en 25 Mbps voor download). Abonnement De eenvoudigste manier om zich te abonneren is via de aankoop van een kit bij de provider. De kit bevat het nodige materiaal (modem/router, scheidingsfilter ), de installatiesoftware en een gebruiksaanwijzing. Soms is de kit gratis als u een abonnement neemt voor een bepaalde minimumduur (bv. 12 maanden). Bij de installatie moet u gebruik maken van de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u van de provider ontving. Welke uitrusting? een computer ; een modem of router (al dan niet draadloos) ; een telefoonlijn (voor adsl) of een kabelverbinding ; een abonnement bij een internetprovider.

15 NUTTIGE ADRESSEN internet_15 Zoekmotoren Altavista Google Bing Yahoo world.yahoo.com Blindsearch blindsearch.fejus.com Gratis hulpprograma's voor pc Acrobat Reader en Flash QuickTime Open Office Winzip Gratis beeldsoftware Picnik Picasa picasa.google.com Photoscape Yahoo world.yahoo.com Alternatieve browsers Firefox Opera Chrome Safari Gratis Veiligheidssoftware Ad-aware Free Antivir Personal Edition Avira free Microsoft Security AVG antivirus Avast free antivirus essentials/default. aspx?mkt=nl-nl free.avg.com/nl-nl/ startpagina Gratis mediaspelers itunes Winamp nl.winamp.com VLC Media Player DivX7 Betalende veiligheidssoftware Bitdefender Symantec Internetproviders Belgacom Skynet Scarlet Telenet Voo Mobistar Euphony Hotmail Gmail.com Eudora Mozilla Thunderbird be.msn.com org/nl/products/ thunderbird

16 TEST-AANKOOP TOT UW DIENST OP HET INTERNET

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Mywebshop Email configuratie Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Deze handleiding mag gebruikt worden om met behulp van de mywebshop.net infrastructuur een webwinkel/website te bouwen.

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius?

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.1.1 Hoe nakijken welke versie van Internet Explorer u hebt?... 2 1.1.2 Hoe MyPlansByBelfius configureren

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net?

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.2 MOZILLA FIREFOX... 7 1.3 GOOGLE CHROME... 9 2 MACINTOSH PC... 12 2.1 SAFARI... 12 2.2 MOZILLA FIREFOX...

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

Configuratie ADSL-verbinding voor Windows XP (NL)

Configuratie ADSL-verbinding voor Windows XP (NL) Configuratie ADSL-verbinding voor Windows XP (NL) OPGELET INDIEN U EEN ROUTER GEBRUIKT Deze handleiding behandelt de configuratie van een niet-permanente ADSL-verbinding (waarvoor een gebruikersnaam en

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER HANDBOEK WERKEN IN DE INTERNET BROWSER Kiezen voor een browser, standaardiseren van je browser, werken in een browser INHOUD 1 Welke browser kiezen?... 3 1.1 Internet Explorer (IE)... 3 1.2 Edge... 4 1.3

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken,

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken, Internet initiatie Senioren K.U.Leuven maart 2008 ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking Wat is het internet? Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt.

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. Toelichting inloggen Persoonlijke pagina Kunt u niet inloggen? Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. U kunt ook onderstaande informatie lezen

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor

Nadere informatie

PC gebruik - Praktische weetjes

PC gebruik - Praktische weetjes PC gebruik - Praktische weetjes voor Club 3 - Bornem door Willy Hermans Dinsdag, 26 augustus 2008. Clublokaal Rusthuis Bornem. Een lijst met enkele praktische zaken waar we effectief iets aan hebben. Het

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer.

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer. :(%6,7(69(5.(11(1 Naam Nr Klas Datum :25/':,'(:(%::: Het World Wide Web is een gigantisch web van met elkaar verbonden pagina s. Een geheel van pagina s die bij elkaar horen, noemt men een website. De

Nadere informatie

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog internet Wat is internet? world wide web het wereldwijde web ontdekken wereld wijde web dag 1 inhoud van de cursus Ontstaan surfen op het internet zoeken op het internet e-mailen via hotmail tijdens de

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)?

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)? Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.1.1 Hoe nakijken welke versie van Internet Explorer u hebt?... 2 1.1.2 Hoe Belfius Direct

Nadere informatie

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen U kunt de indeling van Internet Explorer 6 eenvoudig aanpassen aan uw manier van werken U kunt veelgebruikte knoppen aan de werkbalk toevoegen, de

Nadere informatie

Handleiding Magister 5.6 voor ouders

Handleiding Magister 5.6 voor ouders Handleiding Magister 5.6 voor ouders Inleiding Het Merletcollege gebruikt voor haar leerlingen- en cijferadministratie het software pakket Magister. Hiervan is ook een webversie beschikbaar waarmee ouders

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2012 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel... 2 2 Werkwijze... 3 3 Minimale vereisten... 3 4 Inloggen op de site... 4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be... 4

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

Handleiding VZN HUB zorgverlener portaal

Handleiding VZN HUB zorgverlener portaal 1 Handleiding VZN HUB zorgverlener portaal Voorwoord Deze korte handleiding beschijft het inloggen en navigeren in het VZN zorgverlener portaal vanaf een Windows-pc. Het portaal gebruiken vanuit Apple

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express *************************************************

DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express ************************************************* DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express ************************************************* Geen zorgen 1: Al uw andere instellingen blijven behouden! Geen zorgen 2: Al uw boodschappen en de

Nadere informatie

Help, hij doet het niet

Help, hij doet het niet Help, hij doet het niet Studiewijzers en agenda-items zijn niet te plaatsen. Magister vraagt om inlognaam maar er gebeurt niets. Schoolmail van de leerlingen doet het niet. Je bent aangemeld en je komt

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers.

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers. Internet & e-mail Hoe maak je verbinding met Internet?...2 Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers....2 World wide web...3 Hoe surfen?...4 Hoe een (onbekend)

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten MijnOffice365 Beheerdershandleiding Inhoud Wat is MijnOffice365? 2 Inloggen op MijnOffice365 3 Een nieuw domein toevoegen aan uw Microsoft Office 365-account

Nadere informatie

Handleiding Plesk. Eddy De Bock

Handleiding Plesk. Eddy De Bock Handleiding Plesk Eddy De Bock 1 1 STARTPAGINA Hier krijgt u een samenvattend overzicht van de functies die Plesk u biedt. 2 GEBRUIKERS Hier kan u gebruikers aanmaken, verwijderen en beheren. Onder Gebruikersrollen

Nadere informatie

Tool Calculeren. Handleiding

Tool Calculeren. Handleiding Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten Hanzestraat 1,

Nadere informatie

Installatiehandleiding KIK-Lokaal

Installatiehandleiding KIK-Lokaal Installatiehandleiding KIK-Lokaal Vragen over KIK? KIK@KADASTER.NL (088) 183 55 00 WWW.KADASTER.NL/KIK In deze handleiding wordt beschreven aan welke systeemeisen uw PC dient te voldoen en welke handelingen

Nadere informatie

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS 1. Keuze navigatietaal van de website 2. Aanloggen 3. Wachtwoord wijzigen 4. Wachtwoord vergeten 5. Een PPA uitnodiging sturen naar een kandidaat 6. Een PPA rapport creëren

Nadere informatie

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen Handleiding FOCWA Kennisbank Kennisbank V 1.0 Remco Jansen 1 Inhoud : Login Loginnaam laten bewaren Zoeken naar FOCWA Kennisbank documenten Taal, Categorie en Subcategorieën Trefwoord Verfijnen van uw

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

Klik en er gaat iets moois gebeuren...

Klik en er gaat iets moois gebeuren... Dit document wordt stukje bij beetje voorzien van "Tips & Trucs" voor het gebruik van onze website. Hopelijk wordt hiermee voorzien in een behoefte van de bezoekers en gebruikers van onze website. Veel

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding voor GWWkosten.nl Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

Allegro INVOICE subito. Snel aan de slag

Allegro INVOICE subito. Snel aan de slag Allegro INVOICE subito Snel aan de slag 1 Inhoudstabel 1 Uw facturatie starten... 1 1.1 U verbinden... 1 1.2 Gebruikersinformatie... 2 1.3 Eigen bedrijfsgegevens... 3 1.4 Parameters Algemene standaardwaarden...

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 3... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord Handleiding myworkandme Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord 22 juli 2013 Inhoudsopgave 1. Nieuwe gebruiker? Je profiel activeren... 3 1.1 Klik op de link in de activatiemail... 3 1.2 Geef je e-mailadres

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris

Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris 8 februari 2011 Versie 4.0 Multitask ICT bv, Den Haag, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 4

Nadere informatie

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl Handleiding Portaal Altrecht https://portaal.altrecht.nl 1 Wat is het Altrecht het nieuwe portaal? 3 Eerst een Citrix client installeren 3 Aan welke eisen moet mijn computer voldoen om te kunnen telewerken:

Nadere informatie

domovea toegang vanop afstand tebis

domovea toegang vanop afstand tebis domovea toegang vanop afstand tebis INHOUD INHOUD Pagina 1. INLEIDING... 2 1.1 ONDERWERP VAN HET DOCUMENT... 2 1.2 VOORBEREIDINGEN... 2 2.... 3 2.1 VERBINDING MET DE PORTAALSITE DOMOVEA.COM... 3 2.2 EEN

Nadere informatie

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK Versie 1.1 Pagina 1 van 8 augustus 2012 Inleiding Voor iedereen die maandelijks salaris ontvangt is de salarisstrook digitaal beschikbaar. De salarisstroken staan elke

Nadere informatie

De online winkel is te bereiken via www.vbh24.nl en via een link op de site www.vbh-nl.com.

De online winkel is te bereiken via www.vbh24.nl en via een link op de site www.vbh-nl.com. Handleiding VB24 In deze handleiding staat de uitleg van alle functies van VBH24. Om deze handleiding voor u zo overzichtelijk mogelijk te maken vindt u hieronder een inhoudsopgave. Inloggen... 2 Navigatiemenu....

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 1 Inhoudsopgave: Stap 1.1: IP-adres veranderen met Windows Vista 3 Stap 1.2: IP-adres veranderen met Windows XP 6 Stap 2: De EnGenius ECB/SCB-8610S

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo voor aanbieders (Versie 26 augustus 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 4 Over de handleiding... 4 Deel I

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Door Philippe Dellaert Acco: Files exchange documentatie - 1/9 1. Inleiding ACCO maakt gebruik van een online systeem om documenten uit te wisselen tussen

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig.

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Schoolmail Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Wil je meer uitleg of hulp bij het instellen van de juiste

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding leden Amsterdamse Golfclub

Handleiding leden Amsterdamse Golfclub Handleiding leden Amsterdamse Golfclub Maart 2014 bijgewerkt mei 2014 1 Inhoudsopgave Inloggen op het beveiligde ledengedeelte van de website... 3 Mijn AGC... 3 Het ledenportaal... 3 Onthouden inloggegevens

Nadere informatie

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1.

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1. Les 19 Help In deze les leert u hoe u de helpbestanden van Excel gebruikt om snelle antwoorden te vinden op een aantal vragen die u over het programma hebt. Houd er echter rekening mee dat u online moet

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

HANDLEIDING Sms-module

HANDLEIDING Sms-module HANDLEIDING Sms-module INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 3 1. ACCOUNT AANMAKEN BIJ SKYPE (gratis)... 5 2. BELKREDIET AANKOPEN...10 3. SMS VERSTUREN...12 3.1. Een SMS naar de actieve patiënt versturen...13

Nadere informatie

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link.

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link. Belfius Direct Net Een pdf-bestand openen Windows & Mac Beste klant, Via Belfius Direct Net heeft u de mogelijkheid om allerlei documenten zoals rekeningafschriften, attesten enz naar uw computer te downloaden,

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Handleiding Online Boekhouden

Handleiding Online Boekhouden Handleiding Online Boekhouden Het online boekhoudprogramma kan gestart worden op de site van Horeca Boekhouden.nl (http://www.horecaboekhouden.nl/fin_administratie.php). Om verbinding te maken, moet op

Nadere informatie

Kennismaking met het internet. ibuurt project OCMW Merelbeke. In deze cursus ontdek je stap voor stap het internet. IT-huis 2010

Kennismaking met het internet. ibuurt project OCMW Merelbeke. In deze cursus ontdek je stap voor stap het internet. IT-huis 2010 Kennismaking met het internet ibuurt project OCMW Merelbeke In deze cursus ontdek je stap voor stap het internet IT-huis 2010 1 Colofon is een product van het IT-huis, een project van KlasCement dat ondersteuning

Nadere informatie