Kwaliteitenreflectie: wie ben ik? (Een Friesland College competentie en betekent: het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteitenreflectie: wie ben ik? (Een Friesland College competentie en betekent: het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen)"

Transcriptie

1 Werkproces 1 bijlage 1. A. 1 Wie ben ik Kwaliteitenreflectie: wie ben ik? (Een Friesland College competentie en betekent: het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen) * Ik weet waar ik goed en minder goed in ben. * Ik weet welke kwaliteiten ik kan inzetten voor het beroep wat ik wil gaan doen. * Ik kan de ontwikkeling van mijn beroepscompetenties en mijn talenten in verband brengen met eerdere ervaringen in mijn leven en met beelden/inzichten over mijn toekomstige studie en arbeidsloopbaan, c.q. levensloop. Je kunt van elk bovenstaand sterretje iets uitwerken en dat gebruiken als een kapstok voor je pitch! Misschien heb je er iets aan Verder: Hoe gedraag ik me? Hoe jij je gedrag ervaart is vaak anders dan anderen dat doen. Je gedrag is afhankelijk van de normen en waarden, die jij hanteert. Mensen herkennen je aan je gedrag en hebben daar een mening over. Dit laatste is niet zo belangrijk. Van belang is hoe jij tegen jouw gedrag aankijkt en of jij je kunt vinden in dat gedrag, of dat je graag het een en ander daarin zou willen veranderen. Drie belangrijke vragen aan jezelf 1. Wie ben ik? Hoe kijk je naar jezelf? Hoe zie jij je eigen identiteit? 2. Wie zou ik willen zijn? Welke eigenschappen en kennis zou je willen hebben? Wat wil je dat anderen van je denken en plezierig aan je vinden. 3. Wat heeft mij verhinderd te worden wie ik wil zijn? Eventueel: waarom ben je niet degene die je zou willen zijn? Wat of wie houdt je tegen? Veranderen? Als je zonder nadenken aan iets nieuws begint (bv. een passende hbo-opleiding kiezen), dan heb je grote kans dat het op een fiasco uitloopt. Het is beter dat je concrete en realiseerbare doelen stelt. Je kunt zo vaststellen of je vorderingen maakt, of dat je op tijd je gedrag bijstelt.

2 Hierbij enkele kenmerken. eerst positieve gedragskenmerken. 1. Ik ben betrouwbaar. 2. Ik ben zeker van mijzelf. 3. Ik neem graag het initiatief. 4. Ik ben direct in de omgang. 5. Ik ben belangstellend. 6. Ik ben vrolijk. 7. Ik ben doelgericht.

3 8. Ik ben ambitieus. 9. Ik ben creatief. Nu enkele uitspraken over negatieve gedragskenmerken. 1. Ik leg de schuld bij een ander neer. 2. Ik voel mij snel aangesproken. 3. Ik heb over alles een mening. 4. Ik ben jaloers. 5. Ik ben afwachtend.

4 6. In dingen, die ik doe, ben ik berekenend. 7. Ik roddel. 8. Ik ga nonchalant met mensen om. 9. Ik ben somber gestemd. Wellicht heb je net iets gelezen over gedragskenmerken wat je mee wilt nemen ter voorbereiding op je pitch!

5 A. 2 Wie ben ik Elk mens is anders, elk mens KIEST anders Iedereen maakt elke dag keuzes, soms kleine keuzes, soms grote keuzes. Als je naar jezelf kijkt, dan weet je dat je ook allerlei keuzes maakt. Om er een paar te noemen: - Dat je s morgens om uur uit bed komt, is een keuze. Je kunt er ook voor kiezen om langer te blijven liggen. - Dat je een blauwe broek aantrekt en niet een zwarte broek, is een keuze. - Dat je geen brood meeneemt naar school, is een keuze. - Dat je in de weekenden gaat stappen, is een keuze. Je kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven, of te gaan sporten, of.. Hoe jij keuzes maakt is ook afhankelijk van het type keuze. In de supermarkt kiezen tussen chips of koekjes is een heel andere manier van kiezen dan het uitzoeken van de kleur verf voor je kamer, of voor het goed kiezen van een passende hbo-opleiding. Voorbeeld: Jij moet binnen twee dagen een opleiding kiezen. Wat gebeurt er, denk je? Je kunt gaan zweten van spanning, omdat je weet dat de tijd wel erg krap is. Je kunt ook rustig afwachten en de dingen laten gebeuren, of juist heel snel een keuze maken zonder er serieus bij na te denken. Elk mens heeft zo een eigen manier van keuzes maken. Dit wordt wel een keuzestijl genoemd.

6 Geert laat na zijn beslissing om verder te leren de verschillende hboopleidingen rustig op zich inwerken. Hij neemt daarvoor de tijd. Als de keuze uiteindelijk gemaakt is, dan weet hij precies wat hij wil. Geert s gevoel zegt dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Geert zijn keuzestijl wordt wel intuïtief genoemd. Kenmerken: inzicht hebben en zaken onbewust aanvoelen Rianne heeft een open houding ten opzichte van opleiding en werk. Over de opleidingsmogelijkheden denkt zij niet eerst na. Ze kiest meteen. Over de gevolgen denkt zij niet na. Ze kan wel iets heel anders kiezen als iemand haar op enkele nadelen van een keuze wijst. Rianne haar keuzestijl wordt wel spontaan/impulsief genoemd. Kenmerken: eerst doen en dan denken Mehmed is een student die bij het zoeken naar een passende hboopleiding anderen om raad vraagt. In zijn hart weet hij dat hij zichzelf niet vertrouwt. Hij zet niet gemakkelijk de eerste stap. Als de docent/coach hem een advies geeft, dan denkt Mehmed er serieus over het advies op te volgen. Mehmed zijn keuzestijl wordt wel meegaand/gehoorzaam genoemd. Kenmerken: volgzaam

7 Bahrous zet bij het kiezen van een opleiding alle voor- en nadelen op een rij. Uiteindelijk kiest hij wat het meest logisch lijkt. Een beslissing toetst Bahrous door te praten met anderen. Tijdens die gesprekken met anderen kan hij zijn gedachten prima onder woorden brengen. Hij denkt goed na! Bahrous zijn keuzestijl wordt wel rationeel/ plannend genoemd. Kenmerken: logisch, duidelijk tegen elkaar afwegend, verstandelijk Ellen gaat op haar gevoel af. Zij wil zich vooral ergens thuis voelen. Als iemand bijvoorbeeld onaardig is, dan wordt zij meteen onzeker. Als zij moet kiezen voor een andere opleiding, heeft zij sterk de neiging eerst een dag mee te willen lopen op de nieuwe opleiding om de sfeer te proeven. Ellen haar keuzestijl wordt wel gevoelsmatig genoemd. Kenmerken: gevoelig voor sfeer, meer je gevoel gebruiken dan je zelf in de gaten hebt. Niels is iemand die beslissingen gericht op opleiding en werk erg lang uitstelt. Hij stelt beslissingen niet uit omdat hij lui is, maar Niels wil altijd eerst goed nadenken voor hij een beslissing neemt. Is deze beslissing voor een opleiding eenmaal genomen, dan wil hij het liefst de gemaakte keuze terugdraaien. Beslissingen worden ook bijna altijd op het laatste moment genomen. Niels zijn keuze stijl wordt wel twijfelend genoemd. Kenmerken: uitstellen en twijfelen Wellicht heb je iets over een keuzestijl gelezen wat je mee wilt nemen, of extra wilt aanscherpen, ter voorbereiding op je pitch!

8 A. 3 Wie ben ik Iets over MENSTYPEN; hier staan 6 beschreven. 1. Het doe type 2. Het sociale type 3. Het ordelijke type 4. Het ondernemende type 5. Het denkende type 6. Het artistieke type Het DOE type. Bouchra en Pim houden ervan om actief bezig te zijn. Bouchra werkt graag met dieren en Pim houdt van sales en dan vooral auto s. Anderen vinden hen soms wat onrustig. Na schooltijd sporten ze veel. Bouchra voelt zich het lekkerst als ze bezig is met beesten, de afwas doet of huiswerk maakt. Ook maakt ze graag mooie dingen en houdt ze van tuinieren, boetseren en sporten. Allebei willen ze graag resultaat zien. Bouchra en Pim zijn, ook nu in het mbo, echte doeners. Ze doen graag dingen waar anderen iets aan hebben. Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik kan goed met mijn handen werken Ik sport veel Ik ben altijd met een klus bezig Ik timmer en sleutel Ik besteed veel tijd aan iets maken Ik plak en knutsel met kunstobjecten Ik werk in de tuin Ik maak dingen die kapot zijn weer heel

9 Het SOCIALE type. Nynke is een sociaal mens. Zij vindt het fijn om met anderen te werken en maakt het hen graag naar de zin. Zij houdt niet van ruzie. Praten, waarderen en gewaardeerd worden, helpen en geholpen worden, daar draait het om in het leven. Zij heeft er moeite mee om nee te zeggen. Relaties tussen mensen interesseren Nynke, ze neemt deel aan allerlei sociale activiteiten en wil graag iets betekenen voor anderen en geniet van de aandacht die zij daarbij krijgt. Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik praat graag met anderen Ik ga gemakkelijk met anderen om Ik houd rekening met de ander Ik kan me goed in anderen verplaatsen Ik luister aandachtig Ik help graag anderen Ik heb geduld met anderen Ik werk graag in een groep

10 Het ORDELIJKE type Maarten houdt van orde. Hij is precies en serieus, hij houdt niet van rommel. Hij houdt zich goed aan afspraken en regels. Orde en regelmaat vindt hij heel plezierig. Maarten past zich gemakkelijk aan anderen aan en vindt het prettig als de zaakjes goed geregeld zijn. Dat geeft duidelijkheid en zekerheid. Je moet zo min mogelijk aan het toeval overlaten zegt hij. Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik ruim mijn kamer (of huis) altijd netjes op Ik heb regelmaat nodig Ik vind administratieve handelingen leuk Ik kan mij goed concentreren Ik vind het leuk om met gegevens om te gaan (bijv. met cijfers en woorden) Ik ben van nature rustig Ik kan nauwgezet werken Ik kan slecht tegen onverwachte situaties Het ONDERNEMENDE type Dirk en Sjoerd zijn echte avonturiers. Ze hebben allebei de drang om te winnen en vinden het leveren van prestaties belangrijk. Ze vinden het prima om met anderen te praten, maar ze zijn wel uit op hun gelijk. Vooral Dirk is daarbij ook nog een echte regelaar. Of het nu om feestjes gaat of om het krijgen van voetbalkaartjes. Dirk regelt het. Sjoerd is een ritselaar. Dat betekent dat hij altijd iets voor elkaar krijgt wat een ander niet lukt. Of het nu om tweedehands spullen gaat of om toegang tot een concert waar hij en Dirk geen kaarten voor hebben; Sjoerd verzint de oplossing.

11 Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik kan anderen gemakkelijk opdrachten geven Ik kan anderen stimuleren om iets te doen Ik durf gemakkelijk risico s te nemen Ik organiseer gemakkelijk Ik kan goed zelfstandig werken Ik vind het fijn om nieuwe plannen te bedenken Ik ben vaak aan het woord in een groep Ik wil graag gelijk hebben Het DENKENDE type Sarim denkt veel na over de dingen om haar heen. Ze is geen dromer, ze gaat er vanuit dat alles een oorzaak en een gevolg heeft. Zij wil dan ook de achtergronden weten: wat is de betekenis van een bepaald verschijnsel? Hoe ziet de grammatica van een taal in elkaar of hoe werkt een machine? Sarim vindt dat ze de dingen van alle kanten moet bekijken. Je moet niet zomaar oordelen als je het niet goed hebt onderzocht, zegt zij. Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik lees veel Ik lees dagelijks de krant Ik leer snel Ik wil altijd weten hoe dingen in elkaar steken Ik kan snel denken

12 Ik vind het leuk problemen op te lossen Ik ben nieuwsgierig van aard Ik vind het leren van theorie leuk Het ARTISTIEKE type. Ilse is artistiek. Ze maakt veel mooie dingen. Ze beeldhouwt graag, maar ze houdt ook van muziek en dans. Daarbij gaat zij steeds uit van haar creativiteit. Wat zij maakt, hoeven anderen niet mooi te vinden, als zij er zelf maar achter kan staan. Iets namaken doet zij niet, daar houdt ze niet van. Zij wil het echt zelf maken; ze wil iets tot leven laten komen. Enkele uitspraken (zet eventueel voor jezelf achter elke activiteit een kruisje). Ja Een beetje Niet Ik maak muziek Ik schrijf gedichten, verhalen of strips Ik doe de dingen op mijn gevoel Ik heb veel fantasie Ik ontwerp nieuwe dingen Ik heb vrijheid om me heen nodig Ik vind het fijn om alleen te zijn als ik iets doe Ik knutsel of teken veel Je kunt, ter voorbereiding op je pitch, iets meenemen over wat voor menstype je bent en je mag jouw mens type uiteraard verder uitdiepen.

13 A. 4 Wie ben ik Eigenschappen, Kwaliteiten en Belemmeringen. Er is verschil tussen vaardigheden en eigenschappen. Vaardigheden leer je door oefening én in de praktijk. Iemand die zijn rijbewijs heeft gehaald wordt rijvaardig door veel auto te rijden. Een ander voorbeeld is: Vaardigheden op het gebied van bv. organisatie goed matig slecht Ik kan 1 taken verdelen over anderen de leiding ergens in nemen adviezen geven mijn eigen verjaardagsfeest organiseren omgaan met onverwachte situaties in een chaos dingen ordenen huiswerkopdrachten plannen problemen soepel oplossen Alles wat hierboven staat kun je oefenen om er beter in te worden.

14 Wat betreft eigenschappen. Eigenschappen duiden op je karakter. Dat is wie je bent, hoe je als mens in elkaar zit. Een tweede voorbeeld (naast MENSTYPEN) dat laat zien wie je bent is werken met de eigenschap-analyse. Daar gaat het om 4 typen. Wil je op een andere manier iets vertellen over wie je bent, dan mag dat ook! Het VUUR TYPE. Dan ben je een aanjager binnen een groep en kun je goed als pionier fungeren. Een nieuw project opzetten vind je doorgaans leuker dan een bestaand project voortzetten. Ben je een vuur type dan heb je voortdurend een nieuwe uitdaging nodig; dan denk je in hoofdlijnen; dan vind je details vaak geneuzel en ben je vooral ook creatief en sta je ver af van controle en beheersbaarheid. Wanneer jij jezelf als vuur type verkeerd inzet, kun je: dominant, bazig, confronterend, te ambitieus -, te gericht op competitie - en te resultaatgericht zijn. Het WATER type Water types zijn in elke groep nodig. Kenmerkend voor een water type is dat je met iedereen wel kan opschieten. Je kunt goed relaties maken en onderhouden. Kwaliteiten van een watertype: sterk inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, aanvoelen wat er bij de andere partij leeft. Wanneer jij jezelf als watertype verkeerd inzet, kun je: te aardig, te loyaal, te meelevend, te invoelend, te weinig op resultaatgericht, teveel op de ander gericht, te weinig op jezelf en conflict vermijdend zijn.

15 Het LUCHT type Als je meer een LUCHT type bent, hou je van bewegingsvrijheid en kun je een zaak goed beredeneren. ben je een gemakkelijke prater, die feiten en cijfers snel doorziet. Je denkt vaak ver vooruit en je bent uitstekend in het neerzetten van plannen. Visie, missie en strategie zijn op je lijf geschreven. Wanneer jij jezelf als luchttype verkeerd inzet, wordt het gebakken lucht. Dan poneer je wel de ideeën, maar kom je niet tot uitvoering, ben je te weinig concreet, praat je teveel, doe te weinig doen en doe je vaag. Het AARDE type Ben je meer een AARDE type, dan ben je meestal gericht op details. Je bent een prima bewaker van processen en zie je denkbeeldige gevaren niet over het hoofd; je bent gericht op controle en beheersbaarheid. Een aardetype is nauwkeurig en precies, weet van de hoed en de rand en kan beter een project uitvoeren dan bedenken. Wanneer jij jezelf als aarde type verkeerd inzet ben je negatief, te gedetailleerd, te perfectionistisch, (te) nauwkeurig tot 4 cijfers achter de komma en ben te gesloten voor veranderingen.

16 Kwaliteiten Je kunt, ter voorbereiding op je pitch, iets uit onderstaande informatie meenemen over KWALITEITEN en VALKUILEN. Je kunt kijken naar: welke kwaliteiten herken ik in mezelf en wat kan ik zeggen over mijn eigen valkuilen (ook wel genoemd: slechte kwaliteiten) en ervaringen daarin. Een kwaliteit wordt ook een valkuil als je er het woord te voorzet (behalve dan bij te vreden). Een valkuil kun je ook zien als een uitdaging om aan te werken, zodat het weer een kwaliteit kan worden. Persoonlijke eigenschappen & kwaliteiten Aanpassingsvermogen Aanwezig Accuraat Ambitieus Analytisch Assertief Avontuurlijk Bedachtzaam Behoedzaam behoudend Behulpzaam Belangstellend Bescheiden Betrouwbaar Bondig Communicatief Concurrerend Confronteren Consequent Creatief Daadkrachtig Dapper Degelijk Valkuilen (slechte eigenschappen) Wispelturig / met alle winden meewaaien Opdringerig Pietje precies Veeleisend Gevoelsarm Agressief Risicovol Aarzelend Te voorzichtig Te conservatief Opoffering Opdringerig Onzichtbaar Gewoon Ongenuanceerd / te weinig details Teveel praten / weinig ruimte laten voor anderen Overheersend Kwetsen Star Chaotisch Drammerig Overmoedig Vastgeroest

17 Diplomatiek Direct Discipline Doelgericht Doortastend Eenvoudig Eerlijk Eigenzinnig Empathie Enthousiast Ernstig Evenwichtig Flexibel Formeel Gedreven Geduldig Gehoorzaam Gereserveerd Gevoelig Gul Hartelijk Hardnekkig Helpen Hoffelijk Humor IJverig Improvisatie Impulsief Initiatief Inlevingsvermogen Inspirerend Krachtig Kritisch Lef Voorzichtig / geen eigen mening Bot / brutaal / arrogant Star Hardnekkig Bot Simpel / onbenullig Braaf Onbereikbaar Teveel inleven in de gevoelens van anderen Impulsief Onverbiddelijk / te serieus Eentonig Chaotisch Star Fanatiek Passief Slaafs Afstandelijk Sentimenteel Verkwistend Overdreven Fanatiek Opdringen Vleierig Ironie Fanatiek Chaos Ongeremd Haantje de voorste Het gevoel van de ander overnemen Overheersend Agressief Achterdochtig Onvoorzichtig

18 Leiden Loyaal Losheid Luisteren Meewerken Meelevendheid Nieuwsgierig Nauwkeurig Net Nuchter Objectief Onafhankelijk Onbaatzuchtig Ongedwongen Openhartig Optimistisch Ordelijk Overtuigend Pragmatisch Procedureel Realistisch Relaxed Ruimdenkend Rustig Scherpzinnig Sceptisch Serieus Snel Spaarzaam Spontaan Spraakzaam Standvastig Stijlvol Stil Domineren Onderdanig Chaotisch Passief zijn Jaknikker Medelijden Opdringerig Perfectionistisch Smetteloos Afstandelijk Geen mening Afstandelijk Filantropisch Lui Te open zodat er misbruik gemaakt kan worden Naïef Smetteloos Opdringend Slordig Pietje precies Onverschillig Passief Grenzeloos Verlegen Kwetsend Wantrouwend Saai Ongeduldig Krenterig Impulsief Niet luisteren Star Over elegant Onbenaderbaar / gesloten / verlegen

19 Stipt Streng Tactvol Teamspeler Temperamentvol Veeleisend Verantwoordelijk Verdraagzaam Volgzaam Voorzichtig Vriendelijk Vrijgevig Vrolijk Weloverwogen Wilskrachtig Zakelijk Zelfstandig Zelfverzekerd Zorgvuldig Zorgzaam Te punctueel Dogmatisch / kwetsend Geen stelling nemen Onopvallend Heetgebakerd Drammerig Overbelast raken / geen nee kunnen zeggen Conflict vermijdend Meelopen Ontwijkend Braaf Grenzeloos Manisch Twijfelen Koppig Afstandelijk Einzelgänger Arrogant Pietluttig Betuttelend Een andere voorbeeld om je kwaliteit in beeld te willen brengen t.b.v. je pitch is dat je vertrekpunt is: het Offman kwadrant. Iets om mee te nemen?

20 Belemmeringen Als je naar jezelf kijkt, wat zijn dan belemmeringen die jou in de weg staan. Denk aan belemmeringen als het gaat om: - Je eigenschappen - Wie je bent als mens(type) - Je kwaliteiten - Je valkuilen, allergieën en uitdagingen - Je gedrag/houding of - Jouw Kennis - De keuze: wil je werken, of doorstuderen op het hbo Tot zover enkele opties m.b.t. WIE BEN IK om te gebruiken ter voorbereiding op je pitch.

3. Wat heeft mij belemmerd te worden wie ik wil zijn? Hoe kan het dat ik niet ben, die ik zou willen zijn? Wat of wie houdt mij tegen?

3. Wat heeft mij belemmerd te worden wie ik wil zijn? Hoe kan het dat ik niet ben, die ik zou willen zijn? Wat of wie houdt mij tegen? Wie ben ik: gedrag. Hier passen 3 vragen bij, die je aan jezelf mag stellen. 1. Wie ben ik? Hoe kijk ik naar mezelf? 2. Wie zou ik willen zijn? Welke eigenschappen en welke kennis zou ik willen bezitten?

Nadere informatie

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?...

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?... Stap 6 - Eigenwaarde Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen? Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen? Pagina%K124 De eerste vorm van eigenwaarde is.................................

Nadere informatie

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site: KvK BTW B01

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site:   KvK BTW B01 Werkboek Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Thema: Inzicht(en): Dit heb ik over dit inzicht besloten:

Nadere informatie

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site:

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site: Werkboek van (Naam) Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Inhoud Thema, inzichten en doel bepalen 3 Oefeningen

Nadere informatie

Workshop Ontdek je talent

Workshop Ontdek je talent Workshop Ontdek je talent Effective talentmanagement Mariska Karcher Tel.nr. 06 18 08 01 59 20-3- 2015 Opdracht: Successen Doel Inzicht krijgen in kwaliteiten van jezelf in verschillende omstandigheden

Nadere informatie

Hallo, Leuk dat je geïnteresseerd bent in kernkwaliteiten en kernkwadranten. Voor meer informatie over hoe je kernkwaliteiten, kernkwadranten en nog veel meer interessante informatie over persoonlijke

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN OEFENING

Nadere informatie

SKILLSTIPS SKILLSTOWN

SKILLSTIPS SKILLSTOWN SKILLSTIPS SKILLSTOWN Met dank aan Wout Plevier www.innerspective.nl De grooste online opleider van Nederland www.skillstown.com 3 oefeningen om je nr. 1 talent te vinden Iedereen heeft talenten. Een talent

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten Egoïstisch Workaholic Omschrijving: Iemand die egoïstisch is, denkt meer aan de bevrediging van zijn eigen belangen dan aan die van anderen. Voorbeeld: Een kind dat zijn speelgoed niet wil delen met anderen.

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies Welkom Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing Trainers Astrid Kies Programma Wie zijn wij en wat doen wij Kwaliteiten van de Oerman en oervrouw Kwaliteiten met de vier vrouwelijke

Nadere informatie

Interessen: Wat vind ik leuk?

Interessen: Wat vind ik leuk? Interessen: Wat vind ik leuk? Opdracht 1: Zet een kruisje bij de punten die je leuk vindt om te doen. Omcirkel vervolgens drie punten die je het allerleukst vindt om te doen. Ik vind het leuk om iets van

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

360 Graden onderzoek Werkwijze

360 Graden onderzoek Werkwijze 360 Graden onderzoek Spiegel: elke dag kijken we er één of meerdere keren in. Wat (of wie) zien we dan? En hoe kunnen we de ander vertellen wat we zien? Het bijzondere is dat we onszelf soms anders zien

Nadere informatie

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Extra opdracht LOB Inhoudsopgave: Inhoud: Pagina: Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Waarden 2 Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3 Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5 Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Hoofdstuk 5: Beschrijving van

Nadere informatie

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over.

Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over. Leerstijl test Vragenlijst leerstijl Hieronder staan 80 uitspraken. Kruis aan of je het er mee eens bent of juist niet. Sla geen uitspraken over. Eens 1. Ik heb uitgesproken ideeën over recht, onrecht,

Nadere informatie

Talenten 30 januari Daan Demo

Talenten 30 januari Daan Demo Talenten 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding De wereld om ons heen, ook de arbeidsmarkt, is constant in beweging. Niemand weet exact hoe het werkveld er over 5 of 15 jaar voor staat. Daarom is het belangrijk

Nadere informatie

RAPPORT DISC SCAN. Leeftijd: 30 Opleidingsniveau:

RAPPORT DISC SCAN. Leeftijd: 30 Opleidingsniveau: RAPPORT DISC SCAN Respondent: E-mailadres: Geslacht: Jill Voorbeeld voorbeeld@testingtalents.nl vrouw Leeftijd: 30 Opleidingsniveau: Vergelijkingsgroep: hbo Geen expliciete vergelijkingsgroep Testdatum:

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

Het vaderelftal. Ik: Punten:

Het vaderelftal. Ik: Punten: Het vaderelftal Een voetbalelftal bestaat uit elf spelers. Elke speler heeft z n eigen kwaliteit. Maar als elftal vormen ze toch één team. En samen zijn ze completer dan de elf losse onderdelen. Zo werkt

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

DISC-profiel. Inspiratie Erkenning. Daadkracht Resultaat. Sociaal Zekerheid. Correct Perfectie

DISC-profiel. Inspiratie Erkenning. Daadkracht Resultaat. Sociaal Zekerheid. Correct Perfectie Taakgericht DISC-profiel Extravert hoog tempo Daadkracht Resultaat Inspiratie Erkenning Dynamisch Doener Direct Daadkrachtig Zelfvertrouwen Besluitvaardig Correct Perfectie Interactief Inspirerend Invloedrijk

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Training: (gast)psychologie

Training: (gast)psychologie Training: (gast)psychologie Training 3 Laura de la Mar Gemeente Oldenzaal Facilitair 8 januari 2015 1. Terugblik training 2 en opdracht bespreken 2. Zelfkennis 3. Wie is je klant? 4. Wat zijn je uitdagingen?

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)?

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? ACTIES Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? De vriendschapstest waar Sascha Rosa toe dwingt verloopt niet zo best. Op het

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

GEERT KLEIN BRUININK www.enneavision.nl

GEERT KLEIN BRUININK www.enneavision.nl Hoe kleurrijk ben jij? Werkcafe Berkelland 25 November GEERT KLEIN BRUININK www.enneavision.nl DOELSTELLINGEN Inzicht in jezelf. DOELSTELLINGEN Inzicht in jezelf. DOELSTELLINGEN Inzicht in anderen. Inzicht

Nadere informatie

Hoe beoordeeld u de volgende competenties van de trainee: zeer goed goed voldoende net niet onvoldoende

Hoe beoordeeld u de volgende competenties van de trainee: zeer goed goed voldoende net niet onvoldoende Bijlage 3.4 Beoordelingsformulier studenten tijdens Management Traineeship. Naam Trainee : Bedrijf Traineeship : Traineeship begeleider bedrijf : Traineeship periode : van tot en met Hoe beoordeeld u de

Nadere informatie

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO euzedossier ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO Op elf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school blijven,

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je!

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je! Wat heb jij netjes opgeruimd, tjonge wat knap! Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed op jouw beurt gewacht, je bent een kanjer! Wat ben jij goed aan het spelen, ik ben trots op je! Je hebt

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Oriënterende module 50 +

Oriënterende module 50 + + Oriënterende module 50 + Deze oriënterende module wordt gefinancierd door Stad Antwerpen i.h.k.v. het Stedenfonds 2014-2019- 1 Inhoud Enkele afspraken 3 Kennismaking 4 50+ op de arbeidsmarkt Stellingenspel

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

PIV Actualiteitencollege oktober 2018

PIV Actualiteitencollege oktober 2018 PIV Actualiteitencollege 9 + 11 oktober 2018 Insights, een kleurentaal voor beter afstemmen en verbinden. VLB, Team Service Front Office & Online door Persoonlijke YellowBox, en Eunice Teamontwikkeling

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Persoonlijkheidstest (PTA)

Persoonlijkheidstest (PTA) Persoonlijkheidstest (PTA) student 47 2013 TalentFocus 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden

Nadere informatie

Hoe goed ken ik mijn eigen handleiding?

Hoe goed ken ik mijn eigen handleiding? Hoe goed ken ik mijn eigen handleiding? INZICHT IN PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT THOMAS MORE CAMPUS GEEL 1 Korte kennismaking Rudi Timmermans Arbeids- en organisa;e psycholoog 20 jaar Philips Human Resources

Nadere informatie

PERSOONLIJK PROFIEL. Concept Rapport TheTrueTalentTeam 1

PERSOONLIJK PROFIEL. Concept Rapport TheTrueTalentTeam 1 PERSOONLIJK PROFIEL Concept Rapport TheTrueTalentTeam 1 Me. persoonlijk profiel Concept Rapport TheTrueTalentTeam 1 0.1 26-10-2016 TheTrueTalentTeam pagina 1 Natuurlijke Kracht en Natuurlijk Potentieel

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens Persoonlijkheidstest (MPT-BS) Status Voltooid Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres

Nadere informatie

In welke mate drukt iemand een stempel op de omgeving en hoe onafhankelijk stelt iemand zich op.

In welke mate drukt iemand een stempel op de omgeving en hoe onafhankelijk stelt iemand zich op. Definities van de factoren en schalen van de WPV Invloed: In welke mate drukt iemand een stempel op de omgeving en hoe onafhankelijk stelt iemand zich op. 1. Status: Gedreven zijn maatschappelijk het hoogst

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Naam: Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen. 2 Algemeen werk- en denkniveau Ver beneden - gemidde ld Ver bovengemidde ld Algemene

Nadere informatie

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl Kamer van

Nadere informatie

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010 Talentscan Referentenonderzoek Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: augustus . Gevoeligheid Angstig,5,5 Depressief,5,5 Minderwaardig,5,5 Impulsief 4 Snel boos of geïrriteerd,5,5 Snel in paniek

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Talentenwijzer. 1 ) Optimistisch Ik ben een optimistisch, enthousiast en positief ingesteld persoon.

Talentenwijzer. 1 ) Optimistisch Ik ben een optimistisch, enthousiast en positief ingesteld persoon. Talentenwijzer Hieronder vind je jouw persoonlijke uitkomst van de Talentenwijzer. Nummer 1 betekent meest op mij van toepassing, nummer 31 betekent minst op mij van toepassing. 1 ) Optimistisch Ik ben

Nadere informatie

Vragenlijst Uw persoonlijke stijl van communiceren

Vragenlijst Uw persoonlijke stijl van communiceren Vragenlijst Uw persoonlijke stijl van communiceren Geef een cijfer om aan te geven hoe jij functioneert in de omgang met mensen. Kenmerken 1 2 3 4 Kenmerken Komt zelfverzekerd over Gereserveerd Passief

Nadere informatie

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work Competentiekaartjes Een onderdeel van Learn2Work Begrijp je instructies die je krijgt? Laat je blijken dat je naar iemand luistert? Stel je vragen als je het nodig vindt? 1. Communicatieve competentie

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen 1. Doel 1. Kwaliteiten van de groepsleden op tafel leggen 2. De opdracht zo concreet mogelijk maken, door brainstorm, groepsleden

Nadere informatie

JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011)

JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011) JUNG INSIGHT PROFIEL : ( dec-2011) STIJL: Dio heeft veel energie, wil vooruit en slaat voortdurend nieuwe wegen in. Hij vertrouwt op zijn ingevingen van het moment en gaat recht op zijn doel af. Hij zal

Nadere informatie

JOUW PERSOONLIJKE TALENTENSCAN

JOUW PERSOONLIJKE TALENTENSCAN JOUW PERSOONLIJKE TALENTENSCAN Het kiezen van vrijwilligerswerk kan nog een hele klus zijn. Wat vind ik leuk? Waar kan ik het meeste bijdragen met mijn kwaliteiten? De talentenscan helpt je bij deze oriëntatie.

Nadere informatie

Gastvrijheid. Training 2

Gastvrijheid. Training 2 Gastvrijheid Training 2 1. Terugblik training 1 2. De 10 kwaliteiten van het Arcadis serviceteam 3. Omgaan met lastige klanten 4. Het kennen van je gasten en collega s Programma De basis van gastvrijheid

Nadere informatie

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Talentvent is gemaakt door Vreven Sander (sander.vreven@gmail.com) in opdracht van de KHLim, departement Lerarenopleiding. De illustraties zijn verzorgd

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

OM HET VERSCHIL TE MAKEN, MOET JE VERSCHILLEN ZIEN

OM HET VERSCHIL TE MAKEN, MOET JE VERSCHILLEN ZIEN OM HET VERSCHIL TE MAKEN, MOET JE VERSCHILLEN ZIEN Let s play cards lees je kaarten houd de kaarten die waar zijn voor jou geef anderen kaarten die op hun van toepassing zijn leg weg wat je niet herkent

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Laura Demo. 9 feedback

Laura Demo. 9 feedback Ontwikkelingsscan Zelfscore 9 Feedback scores Laura Demo 9 feedback 9 oktober 6 Inleiding Op basis van hun alledaagse ervaringen met jou hebben collega s en anderen in je omgeving een beeld van jouw kwaliteiten,

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld

Maartje Voorbeeld Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Talentrapportage De wereld om ons heen, ook de arbeidsmarkt, is constant in beweging. Niemand weet exact hoe het werkveld

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID ACCEPTATIE geaccepteerd worden zoals ik ben ACCURAATHEID precies zijn in mijn meningen en opvattingen ALLEEN ZIJN tijd en ruimte vinden om alleen te zijn AUTONOMIE zelfstandig en onafhankelijk zijn AVONTUUR

Nadere informatie

Domstad PsychologenPraktijk Drs. T. Havelaar, Gezondheidszorgpsycholoog

Domstad PsychologenPraktijk Drs. T. Havelaar, Gezondheidszorgpsycholoog Naam: Datum: Instructies: Als we van streek zijn of ongelukkig vergeten we vaak de (belangrijke) positieve dingen in ons leven en de dingen die juist goed verlopen. Onze herinneringen en gedachten hebben

Nadere informatie

Rapportage Talenten. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Talenten. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Talenten Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Rapportage Talenten 2 Inleiding De wereld om ons heen, ook de arbeidsmarkt, is

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Nurse Academy lustrumcongres 2014 Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Amersfoort, 17 november 2014 Jos de Munnink, gespreksleider moreel beraad GGNet Contact: j.demunnink@ggnet.nl

Nadere informatie

KRAAK JE KLEURENCODE Werk als leidinggevende aan een effectieve persoonlijke communicatie- en managementstijl! INHOUD

KRAAK JE KLEURENCODE Werk als leidinggevende aan een effectieve persoonlijke communicatie- en managementstijl! INHOUD KRAAK JE KLEURENCODE Werk als leidinggevende aan een effectieve persoonlijke communicatie- en managementstijl! INHOUD Diverse elementen Hoe? Perceptie 3 pijlers volgens Jung De 4 kleuren Groen Rood Blauw

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Kleurrijk Netwerken. Click to edit Master text styles

Kleurrijk Netwerken. Click to edit Master text styles Kleurrijk Netwerken Click to edit Master text styles Ik wil best met je koffiedrinken, maar what s in it for me? Ik vind dat werkgevers zich veel beter aan de sollicitatiecode moeten houden! Click to edit

Nadere informatie

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven.

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Waarden oefening Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Bekijk de waarden die hieronder vermeld staan.

Nadere informatie

Wat denk je zelf? Studiekeuze123

Wat denk je zelf? Studiekeuze123 Wat denk je zelf? Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke opleiding past goed bij jou? Een opleiding

Nadere informatie

Talenten herkennen- Talenten inzetten

Talenten herkennen- Talenten inzetten Talenten herkennen- Talenten inzetten Waarom inzetten op talent? Medewerkers inzetten in waar ze goed in zijn, creëert een hogere betrokkenheid en betere resultaten. Medewerkers die kunnen doen waar ze

Nadere informatie

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1

Test naam Teamrollen van Belbin Datum Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1 Test naam Teamrollen van Belbin Datum 2-11-2012 Team Test Context Studie Deelnames 4/4 Resultaten over Student 1 Uw resultaat Anderen over Student 1 (1/4) Student 1 over zichzelf Voorzitter 13,0 18,6%

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie