Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma

2 1 Binnenkort vindt bij u een onderzoek plaats van uw dikke darm, een zgn. coloscopie. In deze brochure kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt. Voorbereiding Welke voorbereiding nodig is voor het onderzoek, is afhankelijk van het type stoma dat u hebt en van het stuk darm dat wordt onderzocht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen: patiënten met een enkelloops of dubbelloops colostoma patiënten met een enkelloops ileostoma patiënten met een dubbelloops ileostoma i.v.m. een onderzoek van de dunne darm patiënten met een dubbelloops ileostoma i.v.m. een onderzoek van de dunne darm én de dikke darm Er is aangekruist wat voor u geldt (zie pag. 3 t/m 6). Als het onderzoek plaatsvindt wanneer u al bent opgenomen in het ziekenhuis, is bepaalde informatie over de praktische gang van zaken voor u niet van toepassing.

3 2 Een coloscopie Met een coloscopie is het mogelijk om de binnenkant van uw hele dikke darm te bekijken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Dit is een soepele slang die aan het uiteinde licht verspreidt. In de endoscoop zit een cameraatje dat in verbinding staat met een monitor. Via de monitor kan de arts uw darm van binnen goed zien. Doel van het onderzoek afwijkingen opsporen Met een coloscopie kunnen bepaalde afwijkingen aan uw dikke darm worden opgespoord zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen en poliepen. kleine ingrepen Met behulp van de endoscoop kunnen kleine ingrepen worden gedaan. Er kan bijvoorbeeld een stukje weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (een biopsie), er kunnen poliepen worden verwijderd en het is mogelijk om een bloeding te stelpen.

4 3 Voorbereiding patiënten met een enkelloops of dubbelloops colostoma Voorbereiding thuis De dag voor het onderzoek en de dag van het onderzoek is het belangrijk dat u uw eet- en drinkpatroon aanpast aan de volgende regels: 1 dag voor het onderzoek Ontbijt: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals Lunch: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: water zonder koolzuur, ranja (geen rode ranja), koffie en thee (eventueel met suiker), bouillon, melk of melkproducten zoals vla en yoghurt. de dag van het onderzoek Voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten. Voorafgaand aan het onderzoek moet u veel drinken: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, eventueel met suiker) of bouillon. Voorbereiding ziekenhuis U wordt in het ziekenhuis verwacht om 8.00 uur s morgens. U meldt zich bij de afdeling Opname en gaat vandaar naar een verpleegafdeling. Om tijdens het onderzoek alles goed te kunnen bekijken, moet uw darm zo schoon mogelijk zijn. Om uw darm schoon te maken krijgt u op de verpleegafdeling Moviprep, een laxeervloeistof. Ook wordt uw darm gespoeld. Als ook het rectum (laatste stukje van de dikke darm voor de anus) moet worden onderzocht, krijgt u bovendien één of twee klysma s om te laxeren. Als de darm schoon is brengt een verpleegkundige u naar het scopiecentrum, waar het onderzoek plaatsvindt. Na het onderzoek Na afloop gaat u terug naar de verpleegafdeling. Na een uurtje bent u meestal weer voldoende hersteld om naar huis te gaan.

5 4 Voorbereiding patiënten met een enkelloops ileostoma Voorbereiding thuis De dag voor het onderzoek en de dag van het onderzoek is het belangrijk dat u uw eet- en drinkpatroon aanpast aan de volgende regels: 1 dag voor het onderzoek Ontbijt: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals Lunch: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: water zonder koolzuur, ranja (geen rode ranja), koffie en thee (eventueel met suiker), bouillon, melk of melkproducten zoals vla en yoghurt. de dag van het onderzoek Voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten. Voorafgaand aan het onderzoek moet u veel drinken: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, eventueel met suiker) of bouillon. In het ziekenhuis Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de afdeling Opname. Vandaar gaat u naar het scopiecentrum, waar het onderzoek plaatsvindt. Na het onderzoek Na afloop blijft u nog een uurtje op het scopiecentrum. Daarna voelt u zich over het algemeen goed genoeg om weer naar huis te kunnen.

6 5 Voorbereiding patiënten met een dubbelloops ileostoma i.v.m. een onderzoek van de dunne darm Voorbereiding thuis De dag voor het onderzoek en de dag van het onderzoek is het belangrijk dat u uw eet- en drinkpatroon aanpast aan de volgende regels: 1 dag voor het onderzoek Ontbijt: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals Lunch: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: water zonder koolzuur, ranja (geen rode ranja), koffie en thee (eventueel met suiker), bouillon, melk of melkproducten zoals vla en yoghurt. de dag van het onderzoek Voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten. Voorafgaand aan het onderzoek moet u veel drinken: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, eventueel met suiker) of bouillon. In het ziekenhuis Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de afdeling Opname. Vandaar gaat u naar het scopiecentrum, waar het onderzoek plaatsvindt. Na het onderzoek Na afloop blijft u nog een uurtje op het scopiecentrum. Daarna voelt u zich over het algemeen goed genoeg om weer naar huis te kunnen.

7 6 Voorbereiding patiënten met een dubbelloops ileostoma i.v.m. een onderzoek van de dunne darm én de dikke darm Voorbereiding thuis De dag voor het onderzoek en de dag van het onderzoek is het belangrijk dat u uw eet- en drinkpatroon aanpast aan de volgende regels: 1 dag voor het onderzoek Ontbijt: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals Lunch: een boterham of een beschuit met kaas, magere vleeswaren zoals De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: water zonder koolzuur, ranja (geen rode ranja), koffie en thee (eventueel met suiker), bouillon, melk of melkproducten zoals vla en yoghurt. de dag van het onderzoek Voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten. Voorafgaand aan het onderzoek moet u veel drinken: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, eventueel met suiker) of bouillon. Voorbereiding ziekenhuis U wordt in het ziekenhuis verwacht om 8.00 uur s morgens. U meldt zich bij de afdeling Opname en gaat vandaar naar een verpleegafdeling. Om tijdens het onderzoek alles goed te kunnen bekijken, moet uw darm zo schoon mogelijk zijn. Om uw darm schoon te maken krijgt u op de verpleegafdeling Moviprep, een laxeervloeistof. Ook wordt uw darm gespoeld. Als de darm schoon is brengt een verpleegkundige u naar het scopiecentrum, waar het onderzoek plaatsvindt. Na het onderzoek Na afloop gaat u terug naar de verpleegafdeling. Na een uurtje bent u meestal weer voldoende hersteld om naar huis te gaan.

8 7 Stoppen met medicijnen bloedverdunners Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals Sintrom (acenocoumarol), moet u daar 3 dagen voor het onderzoek mee stoppen. Gebruikt u Marcoumar (fenprocoumon), dan moet u daar 7 dagen voor het onderzoek mee stoppen. Waarschijnlijk heeft uw arts dat inmiddels met u besproken. Zo niet, neemt u dan contact op met de polikliniek Interne geneeskunde. Ook als u Plavix gebruikt, kan het nodig zijn dat u daar enige tijd voor het onderzoek mee stopt. Dit moet in overleg gebeuren met de arts (meestal een cardioloog) die Plavix heeft voorgeschreven. ijzertabletten Als u ijzertabletten slikt, moet u daar 5 dagen voor het onderzoek tijdelijk mee stoppen. Door het gebruik van ijzertabletten verkleurt de dikke darm, zodat het dan moeilijker is om de darm van binnen te bekijken. insuline Gebruikt u insuline, dan kan uw arts met u afspreken dat u daar tijdelijk mee stopt. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de polikliniek Interne geneeskunde. anticonceptiepil Als u de pil gebruikt, kan als gevolg van het laxeren (diarree) de werking van de anticonceptiepil tijdelijk minder betrouwbaar zijn. Het is raadzaam om in die periode ook een andere vorm van anticonceptie toe te passen, bijvoorbeeld condooms.

9 8 Het onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd door een internist of maag-darm-leverarts samen met twee assistentes. Door middel van een infuus krijgt u een slaapmiddel en een pijnstillend middel toegediend. Van het slaapmiddel wordt u alleen een beetje suf. (Het is dus géén narcose.) Als eerder is gebleken (bijvoorbeeld bij de tandarts) dat u allergisch bent voor verdovingsmiddelen, laat dat dan vlak voor het onderzoek even weten. Via het stoma en/of de anus wordt de endoscoop voorzichtig in de darm gebracht en verder de darm in geschoven. Het inbrengen van de endoscoop kan een vervelend gevoel geven. Om alles goed te kunnen zien, beweegt de arts het uiteinde van de endoscoop heen en weer. Ook wordt er van tijd tot tijd via de endoscoop lucht naar binnen geblazen. Hierdoor gaat de darm wijder openstaan, zodat deze beter van binnen kan worden bekeken. Het is heel normaal als u door de bewegingen van de endoscoop en de extra hoeveelheid lucht winden moet laten. Niets dus om u voor te schamen. Soms wordt tijdens het onderzoek een kleine ingreep verricht, zoals het weghalen van een poliep. U voelt daar bijna niets van.

10 9 Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Een pijnlijk onderzoek? Een coloscopie wordt over het algemeen goed verdragen, maar soms ervaart men het ook als een vervelend onderzoek. Met name als de endoscoop lastige bochten moet passeren, kan dat een onaangenaam gevoel geven. Naar huis De uitslag U mag niet zelf naar huis rijden en ook de rest van de dag mag u niet aan het verkeer deelnemen! Door het slaapmiddel dat u voor het onderzoek hebt gekregen, is uw reactievermogen namelijk verminderd. Ook kunt u vanwege het slaapmiddel de dag van het onderzoek beter geen machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen. Voordat u naar huis gaat, krijgt u de voorlopige uitslag van het onderzoek te horen. De definitieve uitslag bespreekt de arts die het onderzoek heeft aangevraagd met u tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek. Dan is ook de uitslag van het weefselonderzoek bekend.

11 10 Complicaties Een coloscopie is een veilig onderzoek. Complicaties doen zich zelden voor. Wel kunt u de dagen na het onderzoek een beetje bloed bij uw ontlasting hebben, als er een stukje weefsel is weggenomen of een poliep. Dat is normaal, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Na het weghalen van een poliep kan dit zelfs na twee weken nog het geval zijn. Heel soms veroorzaakt een coloscopie een scheurtje in de darm (een darmperforatie). In dat geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Mocht u thuis erge buikpijn krijgen, een nabloeding of koorts, belt u dan naar uw huisarts (of in de avonduren met de huisartsenpost)! Uw huisarts kan dan contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. Vragen? Als u nog vragen hebt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne geneeskunde. Men is op werkdagen van 8.30 tot uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592)

12 11 Afspraak U wordt verwacht: (datum) om (tijd) op de afdeling Opname. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, wilt u dat dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de polikliniek Interne geneeskunde, telefoonnummer (0592) ? Vergeet u niet op de dag van het onderzoek uw ponskaartje en afsprakenkaartje mee te nemen. Als de gegevens op uw ponskaartje niet meer kloppen, wilt u dan bij de balie in de hal een nieuw ponskaartje laten maken? U dient daarbij een geldig identiteitsbewijs te kunnen laten zien. Als de verzekeringsgegevens op uw ponskaartje niet meer kloppen, wordt u verzocht uw nieuwe verzekeringsbewijs mee te nemen. U wordt verzocht uw eigen stomamateriaal van huis mee te nemen om na afloop van de scopie te gebruiken. Tijdens het onderzoek is het prettig om een ruimvallend (T-)shirt, pyjamajasje of nachthemd aan te hebben. Wilt u daar zelf voor zorgen?

13 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat doen aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen

14 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) inter

Coloscopie met voorbereiding Moviprep

Coloscopie met voorbereiding Moviprep Coloscopie met voorbereiding Moviprep In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek wordt ook wel coloscopie

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Als er bloed in uw ontlasting. is gevonden. Bevolkingsonderzoek

Als er bloed in uw ontlasting. is gevonden. Bevolkingsonderzoek Als er bloed in uw ontlasting 2014 is gevonden Bevolkingsonderzoek Als er bloed in uw ontlasting is gevonden U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De uitslag is dat er bloed in uw ontlasting

Nadere informatie

Als er bloed in uw ontlasting is gevonden

Als er bloed in uw ontlasting is gevonden Als er bloed in uw ontlasting is gevonden 2015 Als er bloed in uw ontlasting is gevonden U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De uitslag is dat er bloed in uw ontlasting (poep) is

Nadere informatie

Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis. Informatie voor patiënten

Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis. Informatie voor patiënten Niet langer dan 1 dag in het ziekenhuis Informatie voor patiënten 0 1 U wordt op:.(datum) om uur verwacht op het Dagcentrum, route 32 De behandelend specialist is:. Telefoon polikliniek: Één werkdag vóór

Nadere informatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie 1 Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie U

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Transurethrale resectie van een tumor (TURT) Urologie Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u tumorweefsel in uw blaas heeft. De uroloog heeft u

Nadere informatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Chirurgie Locatie Molengracht Inleiding Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op de operatie aan de dikke darm en uw herstel.

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker

Operatie bij borstkanker Operatie bij borstkanker Informatie voor patiënten MB0002-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10 na een hartoperatie 2 Inhoud Inleiding 4 1 Naar huis of naar een ander ziekenhuis 4 1.1 Cardioloog in het OLVG 4 1.2 Cardioloog in een ander ziekenhuis 5 1.3 Weer thuis 5 1.4 Bloedverdunnende middelen

Nadere informatie

Het verwijderen van de keel- en neusamandelen

Het verwijderen van de keel- en neusamandelen Het verwijderen van de keel- en neusamandelen Inleiding Bij onderzoek van uw kind is gebleken dat zowel de keel- als de neusamandelen klachten veroorzaken. De KNO-arts heeft u daarom voorgesteld om de

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen

Anesthesie bij kinderen Anesthesie bij kinderen Verdoving en pijnbestrijding tijdens en na de operatie Anesthesie 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Het spreekuur van de anesthesioloog en de 3 anesthesiemedewerker 2.1 Wanneer

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na hartoperatie

Adviezen voor thuis na hartoperatie CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE Adviezen voor thuis na hartoperatie ADVIES Inhoudsopgave Inleiding 3 Naar huis 4 Ontslaggesprek 4 Papieren bij ontslag 4 Poliklinische controle 4 Revalideren 5 De eerste

Nadere informatie

Instructies na een operatie voor overgewicht

Instructies na een operatie voor overgewicht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

CT-onderzoek van de buik

CT-onderzoek van de buik CT-onderzoek van de buik Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis. Vestiging Tilburg Vestiging Waalwijk U meldt zich bij de balie

Nadere informatie

Leefregels na een open hartoperatie

Leefregels na een open hartoperatie Leefregels na een open hartoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0730 Inleiding U heeft in een ander ziekenhuis een open hartoperatie gehad. U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

Naaldbiopsie uit een spier

Naaldbiopsie uit een spier Naaldbiopsie uit een spier 2 In overleg met uw behandelend arts (neuroloog) heeft u besloten om een naaldbiopsie uit de spier te ondergaan op de polikliniek Neurologie van het Radboudumc. In deze folder

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Een buismaagoperatie, naar huis en dan.

Een buismaagoperatie, naar huis en dan. Chirurgie Een buismaagoperatie, naar huis en dan. www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI016 / Een buismaagoperatie, naar huis en dan. / 15-07-2014

Nadere informatie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Een diagnostische laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog de buikholte en de organen die daarin liggen onderzoekt. Buikpijn of het uitblijven

Nadere informatie

Cardiologie. Het sluiten van een PFO

Cardiologie. Het sluiten van een PFO Cardiologie Het sluiten van een PFO BEHANDELING Het sluiten van een PFO Uw arts heeft vastgesteld dat u een opening hebt in het tussenschot van uw hart. Deze afwijking heet een PFO (Patent Foramen Ovale).

Nadere informatie

Spelregels second opinion

Spelregels second opinion Spelregels second opinion En/of voortzetting behandeling elders mca.nl Spelregels second opinion Als patiënt heeft u het recht de mening te vragen van een andere deskundige dan uw behandelend arts over

Nadere informatie

Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes

Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes 1 Risico op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes Tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm)

Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm) Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm) In overleg met de behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van osteosynthese materiaal

Nadere informatie

De T0T- operatie bij urineverlies. Poli Urologie

De T0T- operatie bij urineverlies. Poli Urologie 00 De T0T- operatie bij urineverlies Poli Urologie 1 Deze folder geeft informatie over de TOT-operatie. TOT is een afkorting van Trans Obturatorius Tape. Bij de TOT-operatie krijgt de urinebuis een draagband

Nadere informatie