Jaarverslag Leerlingzaken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Leerlingzaken"

Transcriptie

1 Jaarverslag Leerlingzaken

2 Inhoud Voorwoord > Waar we voor staan > Tabel: Aantal Leerlingen in Utrecht > Tabel: Verzuimcijfers > Tabel: Vrijstellingen > Tabel: Thuiszitters > Dag van de Leerplicht 2016 > Verordening Leerlingenvervoer > Tabel: Leerlingenvervoer >

3 Voorwoord Dit is het jaarverslag van team Leerlingzaken. Het richt zich op de kerncijfers van het afgelopen schooljaar. De afgelopen jaren heeft team Leerlingzaken hard gewerkt aan de aanpak om voortijdig schoolverlaten bij jongeren te voorkomen. Iedere verzuimmelding van een jongere wordt snel opgepakt en waar nodig maken we samen met onze partners een plan voor passende begeleiding. Door leerplichtambtenaren goed te laten mee kijken in de verzuimadministratie van scholen, is een stabiele administratieve basis ontstaan. Hierdoor is iedere jongere in beeld. Het aantal voortijdig schoolverlaters in de gemeente Utrecht is mede hierdoor de afgelopen jaren blijven dalen. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het voorkomen van uitval op het mbo. Door de gezamenlijk inzet van ROC s, gemeenten en andere betrokken partijen zijn hierdoor het aantal VSV ers aanzienlijk teruggedrongen. Daarentegen is er nog steeds een groep jongeren die uitvalt en uit beeld verdwijnt. Deze jongeren gaan niet naar school, hebben geen startkwalificatie en ontvangen geen inkomen uit werk of bijstand. Uit steeds meer signalen blijkt dat er juist in deze groep sprake is van stevige problematiek. Met de werkwijze van de afgelopen jaren hebben we deze doelgroep minder goed bereikt als we zouden willen. Dit vormde de aanleiding voor een nieuwe aanpak die in februari in de wijk Overvecht erg succesvol was. Waar het voorheen niet goed lukte om in contact te komen met de jongeren, lukt het met de nieuwe aanpak wel. De aanpak is laagdrempelig en outreachend en sluit aan bij de situatie van de jongere. De jongere heeft één contactpersoon richting alle betrokken partijen. Partners zoals jongerenwerk, mbo s en Werk & Inkomen sluiten hun dienstverlening aan op deze werkwijze. Hierdoor kunnen jongeren de draad weer oppakken en investeren in een opleiding of werk. Deze aanpak wordt komend jaar uitgebreid naar andere wijken zoals Kanaleneiland en Hoograven. De leerplichtambtenaar kent als geen ander de praktijk van thuiszittende kinderen. Vaak treft hij een complexe situatie aan. Dan is alle kracht, creativiteit en samenwerking met de jongere, het gezin en onze partners nodig om tot een duurzame oplossing te komen. Dat lukt ons vaak, maar soms is er meer nodig om deze ambitie waar te maken. Als team Leerlingzaken hebben wij ons daarom dit schooljaar verbonden aan het thuiszitterspact. Vanuit dit pact is een landelijke ambitie geformuleerd: vanaf 2020 zit geen enkel kind langer dan drie maanden thuis zonder passend aanbod. Een kind dat wel naar school kan, maar niet naar school gaat? Dat vinden wij onacceptabel. Dit gaan wij vanaf schooljaar nauwlettend in de gaten houden. Samen met onze kernpartners blijven wij op zoek naar verbetering en vernieuwing. Ons team heeft als doel om waar nodig het verschil te maken en de juiste school of route voor elke jongere te vinden.

4 Waar we voor staan We begeleiden alle jongeren waar nodig op hun unieke pad naar een opleiding, met als doel de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Elk kind en elke jongere telt voor ons. Alle kinderen en jongeren hebben het recht, maar ook de plicht om onderwijs te volgen. We geven steun waar nodig, maar niet vrijblijvend. Waar we voor gaan Verzuim is een belangrijk signaal voor mogelijk vroegtijdige uitval. Het aantal vroegtijdige school verlaters houden we zo laag mogelijk door in een vroeg stadium de oorzaak te achterhalen, in afstemming met partners een plan op te stellen en dit uit te voeren. Ons streven is dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie behalen of een diploma naar eigen kunnen. Aantal in Utrecht woonachtige leerlingen naar onderwijssoort (peildatum ) Voortgezet onderwijs 536 Speciaal basisonderwijs (Voortgezet) Speciaal onderwijs Middelbaar beroepsonderwijs, tot 23 jaar* Totaal Basisonderwijs * In totaal zijn er schoolgaande leerlingen op Utrechtse MBO s (cijfers van DUO)

5 Aantal behandelzaken naar onderwijssoort Relatief verzuim 1 Bemiddeling 2 Luxe verzuim 3 Absoluut verzuim 4 RMC 5 Vastgesteld* Vermoedelijk** Basisonderwijs (inclusief speciaal basisonderwijs) (Voortgezet) Speciaal onderwijs Voortgezet onderwijs Middelbaar beroepsonderwijs Nieuwe leerplichtigen/nieuwe vestigers/aflopende vrijstellingen Totaal Relatief verzuim: er is wel een schoolinschrijving, maar er is ongeoorloofd schoolverzuim gedurende een aantal of alle lesuren. 2 Bemiddeling: indien een leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld, maar er geen sprake is van verzuim. De leerplichtambtenaar bemiddelt bijvoorbeeld bij het vinden van een passende school of bij het inschakelen van de juiste begeleiding of hulpverlening. 3 Luxe verzuim: indien een leerplichtige of kwalificatieplichtige jongere buiten de schoolvakanties om op vakantie gaat en daarvoor geen toestemming heeft van de schoolleiding/leerplicht. 4 Absoluut verzuim: kind of kwalificatieplichtige jongere is (tijdelijk) niet ingeschreven op een school. * Vastgesteld absoluut verzuim: indien na onderzoek kan worden vastgeteld dat een leerplichtige/kwalificatieplichtige jongere niet staat ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling. ** Vermoedelijk absoluut verzuim: indien het vermoeden bestaat dat een leerplichtige/kwalificatieplichtige jongere niet staat ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling maar na onderzoek van de LPA blijkt er toch sprake te zijn van schoolgang. 5 RMC: Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdige schoolverlaters. Leerlingen van jaar die geen schoolinschrijving hebben.

6 Vrijstelling Soort vrijstelling Afgewezen Toegekend Totaal Artikel Artikel 3a Artikel 3b 1 1 Artikel 15: Ander onderwijs Artikel 3a: Vervangende leerplicht Artikel 3b: Vervangende leerplicht laatste schooljaar Artikel 5 onder a: Lichamelijk of psychische ongeschiktheid Artikel 5 onder b: Bedenkingen richting van het onderwijs Artikel 5 onder c: Onderwijs in het buitenland Artikel 5 onder a Artikel 5 onder b Artikel 5 onder c Totaal Thuiszitters* Laatst genoten onderwijssoort Op Nieuwe gevallen Opgelost Waarvan 18 geworden (S)BO VO (V)SO MBO Overig/onbekend Totaal * leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht en die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan 4 weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht resp. vrijstelling van geregeld schoolbezoek wegens het volgen van ander onderwijs. Het aantal kinderen dat thuiszit is een momentopname. De aanleiding voor thuiszitten van leerlingen is zeer divers. Het kan te maken hebben met een complexe ondersteuningsbehoefte waar nader onderzoek in nodig is. Er zijn soms incidenten waardoor een leerling van school moet. Soms is er verschil van mening tussen leerling, ouders en school over wat een leerling nodig heeft om naar school te gaan. Er kan sprake zijn van een mislukte overstap van VO naar MBO. Ook komen we situaties tegen waarbij het noodzakelijk is hulpverlening in te zetten voordat sprake kan zijn van het hervatten van de schoolgang.

7 Dag van de Leerplicht Elke derde donderdag van maart is de Dag van de Leerplicht. Op die dag brengen gemeenten het recht om te leren onder de aandacht bij scholieren, ouders en scholen. Er zijn namelijk nog steeds veel jongeren die zonder diploma van school gaan. Dit vermindert de kansen van de jongeren op een baan. Door jongeren hier bewust van te maken en hen te stimuleren een startkwalificatie te behalen, willen we verzuim en schooluitval in de gemeente Utrecht verder terugdringen. Deze editie had als doel om scholen, docenten en leerlingen te verbinden met ambtenaren van Maatschappelijke Ontwikkeling uit de teams van Onderwijs, Leerlingzaken, Jeugd, Gezin en Zorg en Sport en Samenleving. Door deze opzet was er direct contact tussen beleid en uitvoering. Ambtenaar voor de klas Voor één dag dompelden vijftig collega s van de afdeling MO zich in koppels onder in de wereld van het lesgeven. In ieder koppel zat een leerplichtambtenaar. Er is aan 26 schoolklassen lesgegeven in het basis- en voortgezet onderwijs en op mbo s. Op de basisscholen werd tijdens de les met leerlingen gesproken over hoe zij leerrecht ervaren en hoe leerlingen in andere delen van de wereld naar school gaan. Eén van deze lessen werd op basisschool De Kameleon gegeven door Wethouder Victor Everhardt, die het thema inkleurde vanuit de invalshoek van kinderrechten. Op het voortgezet onderwijs en het mbo werd er gewerkt met stellingen en werden veelvoorkomende vragen besproken. Zo werd er uitgelegd hoe de leerplicht, kwalificatieplicht en verzuimprocedures werken. Verder werd de dienstbare kant van de Leerplicht benadrukt. Op deze manier proberen we de drempel te verlagen om contact te zoeken. Talenten van leerlingen Het thema van de dag was Talenten van leerlingen in de breedste zin van het woord. Ook buiten schooltijd ontwikkelen leerlingen zich. Dit uit zich in passies en talenten op het gebied van sport, aandacht voor dieren of bijvoorbeeld creatief zijn met kleuren. Zes Utrechtse leerlingen van alle leeftijden waren in beeld gebracht met hun talent. Zo was er voor bezoekers van het stadskantoor een kleurrijke fototentoonstelling te zien. Kleurwedstrijd In het bijzonder was er aandacht voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Onder leerlingen die dagelijks gebruik maken van leerlingenvervoer was er door Connexxion een kleurwedstrijd uitgezet. Connexxion regelt in Utrecht het taxivervoer van leerlingen met een ondersteuningsvraag. Manager Leerlingzaken Slaus van Dam, had een plek in de jury en Wethouder Jeroen Kreijkamp had de eer de winnende tekening bekend te maken. De bekendmaking vond plaats op het stadhuis in de binnenstad. De winnende kleurplaat van de elfjarige Kelsey is op zes busjes van het leerlingenvervoer geplakt. Deze vrolijke busjes zijn nu te zien in het verkeer in en om Utrecht.

8 Verordening leerlingenvervoer Sinds 2015 werken we binnen het kader van de participatiewet. In het passend onderwijs betekent dit dat we ouders en leerlingen meer aanspreken op hun capaciteit om een bijdrage te leveren aan passend vervoer naar en van school. Daarom is er opnieuw gekeken naar de verordening van leerlingenvervoer. Door in gesprek te gaan met scholen en ouders is de verordening verbeterd. Onder de oude verordening werd de aanvraag beoordeeld door te kijken naar de situatie van de ouders. In de nieuwe verordening staat de leerling centraal. We kijken eerst naar de situatie van de leerling, daarna naar die van de ouder(s)/ verzorger(s). Het advies dat de school opstelt, heeft nu een belangrijke rol bij het aanvragen van leerlingenvervoer. De school draagt bij aan het beoordelen van het zelfstandigheidsniveau van de leerling. Leerlingenvervoer naar onderwijssoort Regulier basisonderwijs op basis van levensbeschouwelijke richting 53 Basisonderwijs Taalschool de Mozaiek 135 SBO 239 Basis- of Voortgezet onderwijs (Leerlingen met functiebeperking) 11 SO/VSO ZMLK 791 VSO 355 Totaal 1.584* * Waarvan unieke leerlingen. Leerlingenvervoer naar vervoersoort De nieuwe verordening geldt sinds 1 mei Voor het schooljaar 2015/2016 gold een overgangsregeling voor leerlingen die al recht hadden op een vergoeding voor het leerlingenvervoer. In het geval van een wijziging, zoals een verhuizing van de school of leerling, werd de aanvraag beoordeeld op grond van de nieuwe verordening. Wanneer de situatie van de leerling niet wijzigde, bleef de oude verordening van kracht. Vanaf het schooljaar geldt de nieuwe verordening en is er geen sprake meer van een overgangsregeling. Eigen vervoer 166 OV 134 OV met begeleider 188 Fiets 40 Aangepast vervoer (taxibusje) Totaal 1.584* * Waarvan unieke leerlingen.

9 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Maatschappelijke Ontwikkeling team Leerlingzaken Fotografie Hans Mast, Willem Mes en Suzanne Blanchard Opmaak Ontwerpwerk, Den Haag Datum Oktober 2016

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2014 2015 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal Leerlingen in Utrecht > Visie en uitgangspunten > Tabel: Verzuimcijfers > De Wet > Tabel: Vrijstellingen > Tabel: Controle in het mbo

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2017 2018 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal leerlingen in Utrecht > Tabel: Verzuimcijfers > Tabel: Vrijstelling > Focus > Tabel: Thuiszitters > Dag van de leerplicht > Tabel: Leerlingenvervoer

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2016 2017 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal leerlingen in Utrecht > Focus > Tabel: Verzuimcijfers > Nieuwkomers > Thuiszitters > Tabel: Vrijstelling > Tabel: Thuiszitters > Leerlingenvervoer

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2014-2015 en 2015-2016 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 2 Interventies 3 Toelichting op verzuim en interventiecijfers

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks

Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks Het samenwerkingsverband VO Weert Nederweert Cranendonck

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2015-2016 Elke jongere telt! Samenvatting Cijfers Aantal leerplichtige leerlingen 10000 9000 9261 Leerlingen op school binnen/buiten Houten 8000 1745 7000 6000 5800 5000 4000 7516

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2013 2014 Inhoud Voorwoord > Waarom dit jaarverslag > Visie en uitgangspunten > De wet > Leerplicht en RMC > Verschillende soorten verzuim > Dag van de Leerplicht > Leerlingenadministratie

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht & RMC

Jaarverslag Leerplicht & RMC Gooi en Vechtstreek Jaarverslag Leerplicht & RMC Schooljaar We sluiten aan! Het schooljaar was een bijzonder jaar voor het RBL. Een schooljaar waarin een tweetal wetten is ingevoerd die de zorg voor en

Nadere informatie

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Leerplicht: de beschercing van het recht op onderwijs Onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans hun mogelijkheden en talenten te ontdekken,

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar -6, oktober 6 Inleiding Het leerplichtjaarverslag -6 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

~"t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~1"1. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

~t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~11. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl Gemeente "t' Emmen De Raad van de gemeente Emmen Postbus 30.001 7800 RA EMMEN

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 29-10-2013 Onderwerp: Jaarverslag leerplicht schooljaar 2012-2013 Conceptbesluit: 1. Het jaarverslag Leerplicht schooljaar 2012-2013

Nadere informatie

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC verbind Ontwikkeling Leerplicht / RMC Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 000 GA Zwolle Telefoon (03) 49 20 34 Fax (03) 49 20 41 m.van.esterik@zwolle.nl www.zwolle.nl Jaarverslag 2011-2012 tabellen

Nadere informatie

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016 Presentatie PORA 6 januari 2016 Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voorstellen Doel -functie Wanneer is er sprake van (dreigend) voortijdig schoolverlaten? -een jongere die nog geen 23 is én -niet in

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 0-07 Delfzijl Loppersum Delfzijl, oktober 07 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 0-07 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl, en Loppersum.

Nadere informatie

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Jaarverslag Leerplicht RMC Stedendriehoek 2017-2018 Resultaten Leerplicht en RMC Apeldoorn Brummen Deventer Epe Lochem Olst-Wijhe Voorst Zutphen Over dit jaarverslag

Nadere informatie

Leerplichtverslag

Leerplichtverslag Leerplichtverslag 2015-2016 Leerplichtverslag 2015-2016 1 2 Leerplichtverslag 2015-2016 Inleiding Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke groei. Het biedt kinderen en jongeren de kans hun eigen mogelijkheden

Nadere informatie

JAARVERSLAG LEERPLICHT RMC 2015 / 2016 GEMEENTE WEERT GEMEENTE NEDERWEERT

JAARVERSLAG LEERPLICHT RMC 2015 / 2016 GEMEENTE WEERT GEMEENTE NEDERWEERT JAARVERSLAG LEERPLICHT RMC 2015 / 2016 GEMEENTE WEERT GEMEENTE NEDERWEERT 1. Inleiding 2 JAARVERSLAG LEERPLICHT RMC 2015-2016 1. Inleiding Het Jaarverslag Leerplicht, RMC en Leerlingenvervoer. Het behalen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

Landelijke doelstelling

Landelijke doelstelling 1 Landelijke doelstelling Op 9 augustus 2012 is per RMC-regio een convenant ondertekend. Voor RMC Oost Groningen (RMC regio1) is het convenant ondertekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Kerkplein 2 T (0343) 56 5600 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 2015 2016 verslag 2015-2016 Thema Samenleving Auteur Alies Oprel, Dick van

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar Opgave school leer- en leerlingen over het schooljaar 2017-2018 1. Algemene inleiding Elke gemeente moet jaarlijks aan de minister gegevens verstrekken over de omvang en de behandeling van het gemelde

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant gemeente WW w Oosterhout III III I III IIIIII III IIIII Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1016074484 1 0 JAN. 2017 In behandeling bij C. Kluvers tel: 140162 Onderwerp Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

Aanpak Thuiszi-ers Gemeente Almere

Aanpak Thuiszi-ers Gemeente Almere Aanpak Thuiszi-ers Gemeente Almere Thuiszi-ers Een good prac:ce van de gemeente Almere Bianca Molly November 2015 Programma Algemene info, cijfers en achtergronden gemeente Almere Leerplicht/ RMC gemeente

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0118 B&W verg. : 7-02-2012 Onderwerp:Jaarverslag leerplicht 2010-2011 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015/2016

Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015/2016 Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015/2016 Voorwoord Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015-2016 Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht gemeente Almere voor het schooljaar

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 07-08 Delfzijl Appingedam Loppersum Delfzijl, oktober 08 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 07-08 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl,

Nadere informatie

2Speciaal. Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

2Speciaal. Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 207 in een nieuw jasje. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren. Beverwijk voert de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl Onderwijs Leerplicht alkmaar.nl In Nederland is in de Leerplichtwet geregeld dat alle kinderen recht op onderwijs hebben en dat kinderen van 5 tot 18 jaar leer- of kwalificatieplichtig zijn. Hierbij zijn

Nadere informatie

Schoolverzuim in soorten

Schoolverzuim in soorten Leren Werkt! Inleiding De gemeente Enschede vindt het belangrijk dat jongeren de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen zodat ze zo zelfstandig en volwaardig mogelijk in de samenleving kunnen participeren.

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

Verslag Uitvoering Leerplichtwet en RMC besluit Team Onderwijs & Kinderopvang Gemeente Enschede

Verslag Uitvoering Leerplichtwet en RMC besluit Team Onderwijs & Kinderopvang Gemeente Enschede Verslag Uitvoering Leerplichtwet en RMC besluit 2016-2017 Team Onderwijs & Kinderopvang Gemeente Enschede Verslag Uitvoering Leerplichtwet en RMC besluit 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is Leerplicht

Nadere informatie

IMPULSKLAS HELLEVOETSLUIS SUCCES: KINDEREN VERBETEREN SAMEN MET OUDERS HUN WERKHOUDING EN GEDRAG VOOR ÉÉN DAGDEEL GEDURENDE TWAALF WEKEN

IMPULSKLAS HELLEVOETSLUIS SUCCES: KINDEREN VERBETEREN SAMEN MET OUDERS HUN WERKHOUDING EN GEDRAG VOOR ÉÉN DAGDEEL GEDURENDE TWAALF WEKEN JAARVERSLAG LEERPLICHT 2016-2017 Ieder kind heeft het recht op onderwijs en verdient een gelijke kans om in de maatschappij mee te doen. Daarom stimuleert gemeente Hellevoetsluis via de leerplicht dat

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling Inleiding Hierbij bieden wij u het jaarverslag Leerplicht 2012-2013 aan, waarin verslag wordt uitgebracht over het uitgevoerde leerplichtbeleid over genoemd schooljaar. Leerplicht is een belangrijk middel

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

Recht op onderwijs Plicht tot leren

Recht op onderwijs Plicht tot leren Recht op onderwijs Plicht tot leren Informatie over: Leerplicht Verzuim Vakantie/verlof buiten Schoolvakanties Vrijstelling van leerplicht Voortijdig schoolverlater INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Leerplicht

Nadere informatie

De Leerplichtwet. Inhoud

De Leerplichtwet. Inhoud Gemeente Hof van Twente Postbus 54 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl De Leerplichtwet Inhoud 1. Doel en inhoud van de Leerplichtwet

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer en kwalificatieplichtige leerlingen over schooljaar

Opgave schoolverzuim leer en kwalificatieplichtige leerlingen over schooljaar Voorlichtingspublicatie 05 juli 2016 Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Opgave school leer en kwalificatieplichtige leerlingen over

Nadere informatie

factsheet februari 2014

factsheet februari 2014 factsheet februari Sliedrecht De factsheet Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) geeft inzicht in het schoolverzuim van leerlingen in de totale regio Zuid-Holland Zuid en afzonderlijke gemeenten.

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: 6 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht / Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) Maastricht en Mergelland 2007-2008 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 2018. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren van de gemeente Beverwijk. Wij voeren de

Nadere informatie

Clemensnieuws. Woord vooraf. Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017

Clemensnieuws. Woord vooraf. Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017 Clemensnieuws Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017 Agenda: 31 mei: OV-vergadering 5 juni: 2 e pinksterdag vrijdag 6-9 juni: Toetsweek 1 groep 1-7 12-15 juni: Avondvierdaagse 16

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar

Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2009-2010. 1. Algemene inleiding De Leerplichtwet 1969 schrijft voor dat jaarlijks door elke gemeente een opgave wordt

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 26 695 Voortijdig school verlaten Nr. 86 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Jaarverslag leerplicht Deurne 2013-2014 Registratienummer: 00539874 Datum: 7 juli 2015 Portefeuillehouder: M.M. Schlösser Steller: M.M.C.F. Vossen-Stokbroeks Nummer: RIB-MS-1522

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Kerkplein 2 T (0343) 56 5836 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag Leerplicht Ss Schooljaar 2013-2014 verslag 2013-2014 Afdeling Afdeling Maatschappelijke Auteur Ontwikkeling

Nadere informatie

Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten

Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten Regionaal Bureau Leerplicht en RMC Oosterschelderegio 2 Inhoud Leerplicht Kwalificatieplicht Vrijstelling van inschrijvingsplicht Vrijstellingen

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar 2011-2012

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar 2011-2012 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Inhoud

Inhoud Inhoud Roan (14 jr) Tijdens een huisbezoek in februari ontmoet ik Roan. Een lange, slanke jongen van 14 jaar. Hij is autistisch en een jeugdteammedewerker heeft hem bij leerplicht gemeld. Roan zit op het

Nadere informatie

Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal.

Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal. leerplicht Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal. In deze folder vindt u alle actuele informatie over de rechten en plichten van

Nadere informatie

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen Samenwerking De leerplichtambtenaren worden veelvuldig geconsulteerd en ingezet door het onderwijs om dreigend van leerlingen preventief aan te pakken. Leerplicht schuift geregeld aan bij een multi disciplinair

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2017-2018 Voorwoord Hierbij presenteren wij u het jaarverslag leerplicht van de gemeente Veenendaal over het schooljaar 2017-2018. Het is van groot belang dat jongeren een startkwalificatie

Nadere informatie

Leerplicht en kwalificatieplicht

Leerplicht en kwalificatieplicht Leerplicht Alle kinderen moeten naar school Leerplicht en kwalificatieplicht Onderwijs is ontzettend belangrijk om in de maatschappij je plek te kunnen vinden. Met een goede opleiding en een diploma op

Nadere informatie

Factsheet leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Molenwaard 2016 (schooljaar ) Conclusies en adviezen Molenwaard

Factsheet leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Molenwaard 2016 (schooljaar ) Conclusies en adviezen Molenwaard Factsheet leerplicht en voortijdig schoolverlaten Molenwaard 2016 (schooljaar 2014-2015) Hoe gaat het met schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in Molenwaard? De factsheet geeft inzicht en handvatten

Nadere informatie

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen Jaarplan Leerplicht Schooljaar 2013-2014 Gemeente Velsen 1 2 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Nederland

Nadere informatie

Contactgegevens Gemeente Arnhem Gemeente Doesburg Gemeente Rheden lich Gemeente Rozendaal e le

Contactgegevens Gemeente Arnhem Gemeente Doesburg Gemeente Rheden lich Gemeente Rozendaal e le Contactgegevens Gemeente Arnhem Dienst MO, afd. Leerlingzaken Eusebiusbuitensingel 53, 6828 HZ Arnhem Postbus 5283, 6802 EG Arnhem tel.: (026) 377 49 76 e-mail: leerplicht@arnhem.nl Gemeente Doesburg t.a.v.

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Herziene versie na evaluatie - maart 2014 Leerlingen/studenten tot

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012

Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012 Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012 Voorwoord 2 Behandelzaken 3 Tabellen & Grafieken 4 Toelichting cijfers jaarverslag 7 Trajectbureau Opleiding & Werk 8 Voorwoord De gemeente Soest wil dat alle

Nadere informatie

Informatie over leerplicht, voortijdig schoolverlaten en leerlingenvervoer. Regionaal Bureau Leerlingzaken Zeeuws-Vlaanderen

Informatie over leerplicht, voortijdig schoolverlaten en leerlingenvervoer. Regionaal Bureau Leerlingzaken Zeeuws-Vlaanderen Informatie over leerplicht, voortijdig schoolverlaten en leerlingenvervoer Regionaal Bureau Leerlingzaken Zeeuws-Vlaanderen Inhoudsopgave Het Regionaal Bureau Leerlingenzaken Zeeuws-Vlaanderen...4 Leerplicht...5

Nadere informatie

Z/18/018391/ Jaarverslag Leerplicht en RMC

Z/18/018391/ Jaarverslag Leerplicht en RMC Z/18/018391/068764 Jaarverslag Leerplicht en RMC Schooljaar 2016-2017 1 Voorwoord Het jaarverslag Leerplicht en RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdige schoolverlaters) 2016-2017 heeft als

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2014/ 2015

Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 2014/ 2015 Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 214/ 215 Voorwoord Jaarverslag leerplicht gemeente Almere schooljaar 214/ 215 Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht gemeente Almere voor het schooljaar

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Almere. Jaarverslag Leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015/2016. Geachte raad,

Aan de raad van de gemeente Almere. Jaarverslag Leerplicht gemeente Almere schooljaar 2015/2016. Geachte raad, M.H. van Beek mhvbeek@almere.nl Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon 14 036 Fax (036) 539 99 12 Aan de raad van de gemeente Almere E-mail info@almere.nl www.almere.nl Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol Schoolverzuim Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol A. Inleiding B. Leerplicht C. Wat is leerplicht? 1. Leerlingen van 4 jaar niet leerplichtig 2. Leerplicht

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS Memo Reg.nr.: I-WL// / RIS - Aan : Gemeenteraad en Burgerparticipatieraad Van : College Datum : februari Onderwerp : Leerplicht en schooluitval - Bijlage(n) : Jaarverslag RBL BNO - (I-WL//96) Aanleiding

Nadere informatie

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Melding en registratie. 5 Bijlage 1 Stroomschema

Nadere informatie

Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten. www.lereninzeeland.nl

Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten. www.lereninzeeland.nl Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten www.lereninzeeland.nl Informatie over leerplicht en voortijdig schoolverlaten Inhoudsopgave Leerplicht...4 Kwalificatieplicht... 4 Vrijstelling van

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht gemeente T i e l 2 Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen.

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Leerlingen/studenten tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen/studenten

Nadere informatie

uil

uil gemeente Nieuwkoop afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeenteraad uil datum uw brief/kenmerk registratienummer behandeld door betreft bljlage(n) februari 7 7.36 Renske van der Peet Jaarverslag leerplicht

Nadere informatie

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1. Verzuim en sanctiemogelijkheden... 1 2. De cijfers... 2 2.1 Aantal leerplichtige leerlingen...

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2017-2018 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 2 2. Statistische gegevens blz. 2 2.1 Aantal leerplichtige- en kwalificatieplichtige jongeren blz. 2 2.2 Aantal meldingen totaal blz. 3

Nadere informatie

Leerplichtverslag Gemeente Westvoorne

Leerplichtverslag Gemeente Westvoorne Leerplichtverslag 2014-2015 Gemeente Westvoorne Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Hoofdstuk 1. Inleiding...4 Hoofdstuk 2. Leerplicht en wettelijke kader...5 2.1. Doel en inhoud van de leerplichtwet... 5

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

LEERPLICHTVERSLAG BRIELLE Schooljaar 2016/2017. Recht op onderwijs! Sector Samenleving Afdeling voorzieningen Adri Coppens leerplichtambtenaar

LEERPLICHTVERSLAG BRIELLE Schooljaar 2016/2017. Recht op onderwijs! Sector Samenleving Afdeling voorzieningen Adri Coppens leerplichtambtenaar LEERPLICHTVERSLAG BRIELLE Schooljaar / Recht op onderwijs! Sector Samenleving Afdeling voorzieningen Adri Coppens leerplichtambtenaar Jaarverslag leerplicht schooljaar / Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2006-2007

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2006-2007 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

Verzuimprotocol Casparus College

Verzuimprotocol Casparus College Verzuimprotocol Casparus College 1. Leerplicht In onze samenleving hebben alle kinderen en jongeren het recht om te leren. In Nederland (en in veel andere landen) wordt veel waarde gehecht aan dit leerrecht.

Nadere informatie

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Iedere jongere tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie wordt aangemerkt als een Voortijdige Schoolverlater.

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum maart 2015 Jaarverslag leerplicht schooljaar 2013/2014 VERZONDEN

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum maart 2015 Jaarverslag leerplicht schooljaar 2013/2014 VERZONDEN gemeentebestuur Postbus 15 1440 AA Purmerend PURMEREND Jjp telefax 0299-452124 Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1182949 10 maart 2015 onderwerp Jaarverslag leerplicht

Nadere informatie

Protocol. Inhoud. Inleiding

Protocol. Inhoud. Inleiding Protocol Schoolverzuim, Guyotschool VSO december 2015 Inhoud Protocol... 1 Inleiding... 1 Wetgeving... 2 Dagelijks... 3 Te laat komen... 3 Ziekte... 4 Wettelijk ongeoorloofd verzuim... 4 Signaalverzuim...

Nadere informatie

LEERPLICHT IN IJSSELSTEIN

LEERPLICHT IN IJSSELSTEIN LEERPLICHT IN IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2013-2014 Inhoudsopgave SAMENVATTING 1 CIJFERS EN FEITEN 2 MELDINGEN 3 AFHANDELING VAN MELDINGEN 4 VRIJSTELLINGEN 5 LEERPLICHTADMINISTRATIE 6 VOORTIJDIG SCHOOL VERLATEN

Nadere informatie

Gemeente Delft. j.m. van VERZONDEN drs. TW:Andriessen I.s. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. j.m. van VERZONDEN drs. TW:Andriessen I.s. Geachte leden van de raad, Semen!eying Stad Gemeente Delft Westlandseweg 40 2624 AD Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Internet www.delft.nt Telefoon 14015 Retouradres : Stad, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de

Nadere informatie

c. Hoeveel kinderen zaten in die onderzoeksperiode gewoon thuis, of elders, maar niet op school?

c. Hoeveel kinderen zaten in die onderzoeksperiode gewoon thuis, of elders, maar niet op school? Raadsvergadering d.d. 18 december 2012 Raadsnota nummer: BI. 0120096 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht schooljaar 2011-2012 Vragen van fractie: VVD Naam raadslid: J. de Ridder 1. a. Bladzijde 2 en 3 van

Nadere informatie

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Informatie over leerplicht en RMC 1 Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen. Met een goede opleiding en een diploma

Nadere informatie