TE GAST BIJ EEN COLOSCOPIE HOE BELANGRIJK IS VOORLICHTING BIJ DIT ONDERZOEK?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TE GAST BIJ EEN COLOSCOPIE HOE BELANGRIJK IS VOORLICHTING BIJ DIT ONDERZOEK?"

Transcriptie

1 1 TE GAST BIJ EEN COLOSCOPIE HOE BELANGRIJK IS VOORLICHTING BIJ DIT ONDERZOEK? Hilde Van den Brande, verpleegkundige Endoscopie, Imeldaziekenhuis Bonheiden Student Kader-en managmentopleiding V.B.V.K. academiejaar SAMENVATTING In een periode waarin geneeskunde niet zoveel te bieden had steunden artsen zich op excellente communicatie met hun patiënten. Maar artsen omringden zich met medische technieken en door hun fascinatie voor de moderne technologie vergaten zij te communiceren met hun patiënten. De laatste jaren rijst opnieuw een grote belangstelling voor communicatie. Patiënten verwachten van artsen en verpleegkundigen technische vaardigheden maar eveneens dat ze kunnen luisteren, de visie van de patiënt respecteren, zijn emoties erkennen, advies geven en op een niet-betuttelende wijze de patiënt betrekken in de beslissingen. Dit artikel gaat over hoe wij in het Imeldaziekenhuis informatie geven aan patiënten die een coloscopie moeten ondergaan. De evaluatie van het onderzoek toont aan dat de patiënten over het algemeen tevreden zijn over de gegeven informatie en de werking op de endoscopieafdeling. Het aanbieden van aanvullende informatie zijn dingen die in de toekomst nog kunnen verbeterd worden. INLEIDING Patiënten-en gezondheidsvoorlichting als onderdeel van health promotion is een domein binnen de gezondheidszorg waarvan het belang de laatste jaren zeer sterk is toegenomen 1. Patiënten krijgen meer dan ooit informatie langs allerlei kanalen met name tijdschriften, televisie, internet enz. maar de vraag is wat is de informatiebehoefte van de patiënt? Hoe belangrijk vindt hij al deze voorlichting? Wat zijn de rechten van de patiënt? Wordt hij gerustgesteld door al de informatie die hij krijgt? Helpt al deze voorlichting hem om zijn angst te doen verminderen wanneer hij een onderzoek moet ondergaan? Met de toenemende werkdruk en het tekort aan verpleegkundigen en medici wordt er misschien vaak te weinig aandacht besteed aan dit onderdeel van de gezondheidszorg. Voorlichting werd oorspronkelijk ook gezien als een activiteit die wij als verpleegkundigen er automatisch moesten bijdoen. Dit had dan als gevolg dat 1 De Haes, J.C.J.M., Hoos A.M.& van Everdingen, J.J.E.(Eds). (1999). Communiceren met patiënten. Maarsen : Elsevier/Bunge.

2 2 het weinig systematisch werd aangepakt en dat voorlichting teveel werd overgelaten aan het belang dat elke individuele verpleegkundige eraan hechtte. Meer dan ooit zien wij dat voorlichting een specifieke taak van de verpleegkundige is die een eigen deskundigheid en dus ook een eigen vorming veronderstelt. Voorlichting mag niet gezien worden als een afzonderlijke activiteit maar als een essentieel en gelijkwaardig deel van het hulp- en zorgverleningsproces 2. Naast de verpleegkundigen spelen ook andere hulpverleners een rol binnen de voorlichting : dokters, psychologen, sociaal assistenten, diëtisten, kinesitherapeuten enz. Voorlichting vraagt een multidisciplinaire aanpak. De patiënt staat meer dan ooit centraal. Hij moet de tijd krijgen om alles bewust mee te maken. Meer dan ooit moet er verantwoording worden afgelegd naar de patiënten. THEORETISCHE OMKADERING Patiëntenvoorlichting is een planmatig leer- en /of communicatieproces met een gericht doel, dat in samenspraak met de patiënt wordt geformuleerd om zodanige veranderingen in kennis, inzicht, vaardigheden, attitude en gedrag te bewerkstelligen, zodat een gunstige invloed op het genezingsproces en het omgaan met ziekte mag verwacht worden 3. Met deze voorlichting kan je verschillende doelen nastreven. Je kan ervoor zorgen dat men na afloop meer weet over een onderzoek of een behandeling. Zo kan men zich hierop beter voorbereiden. Je kan eveneens trachten om de houding, gevoelens of opvattingen van patiënten te veranderen. Een laatste doel is te trachten het gedrag van mensen te veranderen of om een bepaald nieuw gedrag aan te leren. Belangrijk is wel dat al deze doelen acceptabel, concreet, haalbaar en belangrijk zijn. Tegenwoordig probeert men te streven bij het verschaffen van informatie naar individueel maatwerk. Maar men is nog steeds onzeker omtrent de aard en de hoeveelheid van de informatie die de patiënt verwacht. Het is inderdaad een hele opgave om de informatiemededeling af te stemmen op wat het meest helpend is voor 2 Goleman, D. (1997). Emotionele intelligentie, emotie de sleutel tot succes. Contact. Amsterdam/Antwerpen. 3 Damoiseaux, V. (red), Van der Molen, H.T., Kok, G.J. (1995). Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Assen : Van Gorcum.

3 3 het verwerkingsproces van de patiënt. Veel hangt af van de copingstijl 4. Dit wil zeggen patiënten met een bluntingcopingstijl (de blunter) is meer gebaat met geringe voorlichting. Want hoe meer informatie hij krijgt hoe meer hij zich bedreigd voelt. De persoon met een monitorcopingstijl (de monitor) voelt zich beter als hij uitvoerige en gedetailleerde informatie krijgt. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de informatieverwerkingsfase. Meestal doorloopt men vier fasen : men moet openstaan voor het advies, men moet het advies begrijpen, daarna moet men gevolg willen geven aan het advies en als laatste punt moet men het advies concreet uitvoeren. Soms wordt de voorlichting extra bemoeilijkt door de emoties of eerdere ervaringen 5. Men kan te maken hebben met patiënten die alles accepteren. Ze knikken en stellen geen vragen. Maar er is uiteraard ook de angstige patiënt. De angst voor het onbekende en het niet vertrouwd zijn met de situatie spelen een belangrijke rol. Als laatste kennen wij de teleurgestelde en ontgoochelde patiënt. Als een onderzoek niet het gewenste resultaat opleverde zal de patiënt vaak gevoelens van teleurstelling en ontgoocheling uiten. Hier dient men dan de nodige aandacht te besteden aan de emotionele zijde van de situatie. Na reeds 18 jaar te werken op endoscopie weet ik dat mensen die een coloscopie moeten ondergaan dit vaak ervaren als beangstigend. Angst heeft dikwijls een negatieve invloed op de medewerking van een patiënt tijdens een onderzoek. In ons ziekenhuis krijgen mensen reeds schriftelijke informatie wanneer zij een coloscopie moeten ondergaan. Vinden zij dit voldoende? Krijgen opgenomen patiënten evenveel informatie als ambulante patiënten? Vinden mensen dat er meer informatie moet komen en zo ja, hoe? Wat doen wij met de voorlichting in de wachtruimte en hoe stellen wij zelf een folder of brochure samen? Een heleboel vragen die de moeite waard zijn voor zowel artsen als verpleegkundigen van het endoscopieteam om even bij stil te staan. Zijn er nog dingen die wij in de toekomst kunnen verbeteren? Wat zijn de mogelijkheden om de voorlichting nog beter te laten aansluiten bij eventuele problemen? Zitten al deze mensen echt te wachten op informatie, of maakt het hun uiteindelijk niets uit? 4 Miller, S.M. (1995). Monitoring versus blunting styles of coping with cancer influence the information patients want and need about disease. Cancer,76,2, Gerards, F.M?. (1992). Preventieve patiëntenvoorlichting : basisprincipes,knelpunten en mogelijke oplossingen. Tijdschrift voor verzorgenden (9)

4 4 ONDERZOEK Er werd een enquête gehouden om een toetsing te doen naar de voorlichting die wij nu reeds geven in ons ziekenhuis en of er nog eventuele verbeteringen kunnen gebeuren. Van half november 2003 tot einde december 2003 werd aan honderd patiënten gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze honderd deelnemers werden opgesplitst in 70 ambulante en 30 gehospitaliseerde patiënten. De selectie van de deelnemers gebeurde volledig willekeurig en op basis van bereidwillige medewerking. Patiënten die onvoldoende coöperatief waren, werden vooraf uitgesloten. Er werd een korte toelichting gegeven en er werd uiteraard vermeld dat de gegevens naamloos en zonder enige persoonlijke verwijzing zouden worden verwerkt. De vragenlijst bevatte 12 vragen. Er werd gepeild naar het feit of de patiënten wel een infoblad gekregen hadden. Zo ja, of de informatie dan duidelijk was, of ze voldoende gerust gesteld werden. Er was ook de vraag of er nog meer voorlichtingsmateriaal moet komen en zo ja, op welke manier. Er werden ook vragen gesteld in verband met het onthaal op de endoscopieafdeling en over de informatie die gegeven werd na het onderzoek. Meer specifiek dan over het resultaat van het onderzoek. Er was eveneens een bijkomende vraag in verband met de angstbeleving. Men mocht een kruisje plaatsen op een angstschaal van nul tot tien. Nul stond voor weinig of geen angst en tien stond voor veel angst. De respons was erg groot, 97,1% van de ambulante en 90% van de opgenomen patiënten vulden de enquête in. Dit responspercentage duidt er toch misschien op dat mensen voorlichting belangrijk vinden. RESULTATEN De gegevens uit dit onderzoek werden verwerkt met Excel. De onderzoeksresultaten moeten wel met de nodige voorzichtigheid behandeld worden gezien de beperkte tijdsperiode en de kleine steekproeven Uit de enquête blijkt dat 65% van de patiënten een infoblad kregen. Hierbij moet ik wel vermelden dat de verhouding tussen de ambulante en de opgenomen patiënten niet recht evenredig is. 79% van de ambulante mensen kregen een blad dit in tegenstelling tot maar 30% van de opgenomen patiënten. Maar indien ze een blad kregen was de informatie die erop vermeld stond voor 90% van deze mensen voldoende duidelijk. 92,5% van deze mensen had een gerustgesteld gevoel door het krijgen van al deze informatie. Op de vraag of er meer voorlichting moet komen hebben 51,5% bevestigend geantwoord. Zij vonden dan dat er vooral meer voorlichting zou moeten komen via de huisarts (31,5%), brochures (32,5%) en via een persoonlijk gesprek (18%).

5 5 Op welke manier moet er meer voorlichting komen? In de wachtruimte 11% via de huisarts 31,5% via brochures 32,5% via videomateriaal 7% via persoonlijk gesprek 18% Vooral de huisarts is toch wel erg belangrijk in dit onderdeel, vooral als wij dan zien dat het grootste deel van de patiënten toch gestuurd wordt door de huisarts (53%). Wat betreft de vraag naar een persoonlijk gesprek zou men de patiënten die een coloscopie moeten ondergaan kunnen groeperen om hun op die manier de nodige informatie te verschaffen. Dit houdt dan in dat men geen vijf keer na mekaar hetzelfde moet vertellen en dat men direct kan inpikken op eventuele vragen van de patiënten. Het zijn vaak kleine aandachtspunten maar die misschien wel erg belangrijk zijn voor o.a. het comfort van de patiënt. Als we nagaan hoe het onthaal in de onderzoeksruimte door het endoscopieteam (arts en verpleegkundigen) was, mogen we vaststellen dat dit erg positief scoorde. 99% van de patiënten vonden dat men er erg vriendelijk was, 95% kreeg voldoende uitleg, 96% van de mensen vonden dat ze voldoende gerustgesteld werden door de verpleegkundigen en 97% van de patiënten vonden dat ze na het onderzoek voldoende tijd kregen om uit te rusten. Over dit resultaat kunnen wij als team alleen maar zeer enthousiast zijn.

6 6 Hoe was het onthaal op de endoscopiezaal? men was er vriendelijk 99% en was er niet vriendelijk 1% ik kreeg er voldoende uitlleg 95% ik kreeg er onvoldoende uitleg 5% ik werd gerustgesteld door de verpleegkundige 96% ik werd niet gerustgesteld door de verpleegkundige 4% ik kreeg voldoende tijd om uit te rusten na het onderzoek 97% ik kreeg onvoldoende tijd om uit te rusten 3% Wat betreft de informatie na het onderzoek kunnen we vaststellen dat 91,5% van de mensen vonden dat ze voldoende en heldere informatie kregen aangaande het resultaat van het onderzoek. Hier moet eveneens weer een onderscheid gemaakt worden tussen de ambulante en de opgenomen patiënten. Wij zien dat 98,5% van de ambulante mensen hier ja op geantwoord heben, dit in tegenstelling tot maar 74% van de opgenomen patiënten. Hier ligt de verklaring waarschijnlijk in het feit dat de artsen onmiddellijk na afloop van alle procedures hun ambulante patiënten ontslaan. Zij geven de mensen dan ook alle inlichtingen en een verwijsbrief voor de huisarts. Opgenomen patiënten moeten wachten tot de zaalronde. Patiënten die op de afdeling gastro-entero liggen zullen dan de nodige informatie krijgen maar voor de patiënten die op een andere afdeling liggen zal dit enigszins anders zijn. Dit is een punt waaraan in de toekomst meer aandacht moet besteed worden. Hieronder zien wij een grafiek die het verschil aanduidt tussen de ambulante en de opgenomen patiënten. 98,% krijgt voldoende informatie betreffende het onderzoek. Bij de opgenomen patiënten is dit slechts 74%.

7 7 Krijgen ambulante patiënten betere informatie betreffende het resultaat van het onderzoek dan opgenomen patiënten? krijgen ambulante patiënten voldoende informatie betreffende het resultaat v/h onderzoek 98,5% krijgen ambulante patiënten onvoldoende informaite betreffende het resultaat v/h onderzoek 1,5% krijgen opgenomen patiënten voldoende informatie betreffende het resultaat v/h onderzoek 74% krijgen opgenomen patiënten onvoldoende informatie betreffende het resultaat v/h onderzoek 26% BESLUIT Wij mogen ervan uitgaan dat de meerderheid van de patiënten in het Imeldaziekenhuis voldoende en duidelijke informatie krijgen bij de aanvang van een coloscopie. De informatie is duidelijk en verstaanbaar. De patiënten vinden wel dat er iets meer voorlichting nog mag bijkomen. Zij verwachten dit dan vooral van de huisarts. Ook brochures en een persoonlijk gesprek vinden de mensen wel belangrijk. Na het onderzoek zijn ze ook tevreden over de uitleg die ze krijgen aangaande het resultaat van het onderzoek. Wat betreft de werking van het endoscopieteam zijn bijna alle mensen het er over eens dat dit erg goed is. Voor ons als team erg belangrijk om te blijven voortdoen zoals wij bezig zijn. Want als de patiënten tevreden zijn is iedereen tevreden.

Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie)

Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie) Appendix 2. Attitude - Vragenlijst (A-versie) Inleiding Met deze vragenlijst proberen wij na te gaan, hoe je tegen je toekomstige beroep en beroepsuitoefening aankijkt. Ook zijn wij geïnteresseerd in je

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker

De pedagogisch medewerker De pedagogisch medewerker 1 Inleiding Het kind dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt in een voor hem vreemde omgeving terecht. Voor kinderen is het ziekenhuis een onnatuurlijke situatie. Ziek zijn

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Janssen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Janssen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Janssen Op de volgende pagina s ziet u een patiënttevredenheidsonderzoek. Wij vinden het van groot belang dat wij op de hoogte zijn

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: J.E. Peerdeman-van Putten (2228-7) Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 10-4-2014

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Nguyen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Nguyen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Nguyen Datum aanmaak rapport:08-10-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 10-6-2017 tot 10-6-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Op de volgende pagina s ziet u een patiënttevredenheidsonderzoek. Wij vinden het van groot belang dat wij op de hoogte zijn

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Datum aanmaak rapport:18-04-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 27-2-2016 tot 27-2-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Datum aanmaak rapport:15-03-2018 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-10-2015

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Datum aanmaak rapport:08-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 15-4-2017 tot 15-4-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Datum aanmaak rapport:11-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-3-2014 tot 1-3-2014

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Runia

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Runia Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Runia Datum aanmaak rapport:20-03-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 29-9-2015 tot 25-2-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Datum aanmaak rapport:06-04-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 25-2-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Datum aanmaak rapport:10-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 22-4-2017 tot 29-4-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Datum aanmaak rapport:16-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 5-8-2017 tot 1-9-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P. Stamsnieder (2152-3) Datum aanmaak rapport:24-03-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 10-12-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema Datum aanmaak rapport:12-01-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-12-2016 tot 17-12-2016

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 1783, Jolink en Van der Lugt, huisartsen, Loolaan 33 APELDOORN Datum aanmaak rapport: 02-08-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Geertsen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Geertsen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Geertsen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Datum aanmaak rapport:06-10-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 8-2-2014 tot 13-6-2014

Nadere informatie

De oncocoach. Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk

De oncocoach. Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk De oncocoach Marrigje Tielens Digestieve en respiratoire oncocoach ZOL Genk Wat is een oncocoach? Nationaal kankerplan van Laurette Onckelinx: Initiatief 10: psychosociale steun aan de patiënten in het

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar. Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar)

Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar. Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar) Psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar Informatie voor jeugdigen (12-16 jaar) Psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen jonger dan 16 jaar Informatie voor

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen 2 Depressie bij ouderen komt vaak voor, maar is soms moeilijk te herkennen. Deze folder geeft informatie over de kenmerken en de behandeling van een depressie bij ouderen. Wat is

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8) Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 22-10-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017 tot 1-7-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017 tot 1-7-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Datum aanmaak rapport:20-05-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 26-3-2016 tot 16-4-2016

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Datum aanmaak rapport:20-03-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 12-10-2015 tot 7-3-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts:

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 1 2 3 4 Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 5 M.K. Kate (1107-2) 6 7 Datum aanmaak rapport:17-11-2016 8 9 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels. Datum aanmaak rapport:

Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels. Datum aanmaak rapport: Patiënten oordeel huisarts, feedback van de patiënten enquêtes: Poels Datum aanmaak rapport:28-04-2015 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Patiënten oordeel De Europep patiënten oordeel vragenlijst

Nadere informatie

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER?

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Moet ik veel weten over de behandeling? 3 03 Hoe kan ik goed voor mezelf

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medisch maatschappelijk werk. Medisch maatschappelijk werk

Patiënteninformatie. Medisch maatschappelijk werk. Medisch maatschappelijk werk Patiënteninformatie Medisch maatschappelijk werk Medisch maatschappelijk werk 1 Medisch maatschappelijk werk Medisch maatschappelijk werk, route 2.7 Tel. (050) 524 5245 Ziek zijn, een behandeling ondergaan

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 3215, Huisartspraktijk Hiddink, Vossenhol 14 BEMMEL Datum aanmaak rapport: 12-04-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht in hoe

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: HeerH

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: HeerH Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: HeerH Datum aanmaak rapport:24-03-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 10-12-2016 tot 10-12-2016

Nadere informatie

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling. van kinderen en jeugdigen

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling. van kinderen en jeugdigen Medische psychologie Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen 1 2 Inleiding Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis naar de afdeling Medische Psychologie verwezen. In deze folder kunt

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering Datum aanmaak rapport:15-03-2018 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-10-2015

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 1116, Huisartspraktijk Smits, Oude Doesburgseweg 57 ZEVENAAR Datum aanmaak rapport: 19-12-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Datum aanmaak rapport:28-08-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van:

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1) Datum aanmaak rapport:19-03-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 18-12-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Veringa

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Veringa Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Veringa Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017 tot 1-7-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hage

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hage Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hage Datum aanmaak rapport:31-01-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 13-12-2016 tot 31-1-2017

Nadere informatie

GEZONDHEIDSENQUETE 2013

GEZONDHEIDSENQUETE 2013 GEZONDHEIDSENQUETE 2013 RAPPORT 3: GEBRUIK VAN GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSDIENSTEN Sabine Drieskens, Lydia Gisle (ed.) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie -

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie - ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE - Patiëntinformatie - Inhoudsopgave Inleiding Zorgpad Multidisciplinair team Bij problemen of vragen 1 Inleiding Uw arts heeft samen met u besloten om een antitumorale

Nadere informatie

Inleiding. Sabine Drieskens

Inleiding. Sabine Drieskens Inleiding Sabine Drieskens Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 50 25 E-mail : sabine.drieskens@wiv-isp.be

Nadere informatie

Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie

Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie Infobrochure Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie Oncologisch begeleidingsteam mensen zorgen voor mensen Inleiding Vormen van misselijkheid en braken De behandeling met chemotherapie is

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens Persoonlijkheidstest (MPT-BS) Status Voltooid Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Als vrijwilliger komt u op één van de verschillende settings van het Palliatief Netwerk Noord-West- Vlaanderen terecht:

Als vrijwilliger komt u op één van de verschillende settings van het Palliatief Netwerk Noord-West- Vlaanderen terecht: Voorbereiding kennismakingsgesprek Beste, Hartelijk dank voor uw interesse voor vrijwilligerswerk bij Heidehuis vzw. Als voorbereiding op een kennismakingsgesprek, geef ik u graag kort wat informatie.

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma Afdeling revalidatie Het leefstijlprogramma Inleiding Voor u ligt de folder over het leefstijlprogramma, een onderdeel van het hartrevalidatieprogramma (leefstijl module) en uitgevoerd door de revalidatieafdeling

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS 17803 Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan uw kind pijn ervaren, als gevolg van de aandoening,

Nadere informatie

Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care

Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care Waarom nazorg na een Intensive Care behandeling? Onlangs bent u opgenomen geweest op de afdeling Intensive Care. Er is in deze periode veel met u

Nadere informatie

Cardiologie. Hartrevalidatie.

Cardiologie. Hartrevalidatie. Cardiologie Hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hartrevalidatie, voor wie?... 3 Wat kan het hartrevalidatieprogramma voor u betekenen... 3 Intakegesprek... 4 Informatiebijeenkomsten... 4

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

Visie. Wat is dementie?

Visie. Wat is dementie? Visie Opdrachthoudende vereniging VitaS staat open voor gebruikers met dementie. Binnen onze dagverzorgingscentra worden alle ouderen met dementie opvangen ongeacht hun zorgnoden. Wij streven naar een

Nadere informatie

In gesprek over chemotherapie

In gesprek over chemotherapie Catharina Kanker Instituut In gesprek over chemotherapie Bekijk de video over chemotherapie op www.catharinaziekenhuis.nl/folder-chemotherapie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Verloop voorlichtingsgesprek...

Nadere informatie

Hartfysiotherapie. Paramedische afdeling

Hartfysiotherapie. Paramedische afdeling Hartfysiotherapie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over het programma Hartfysiotherapie

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek 1. De borstverpleegkundigen: wie zijn we? De borstverpleegkundigen organiseren het verpleegkundig spreekuur in de Borstkliniek. We werken nauw samen met de artsen,

Nadere informatie

aandacht, informatieverwerking, geheugen, sturingsvaardigheden zelfvertrouwen, stemming, reacties door frustraties wisselwerking tussen emoties en factoren uit de omgeving drive hebben, nodige energie

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Transitiepolikliniek Overgang van kinderarts naar arts voor volwassenen

Transitiepolikliniek Overgang van kinderarts naar arts voor volwassenen Transitiepolikliniek Overgang van kinderarts naar arts voor volwassenen Afdeling kindergeneeskunde Vooraf Binnenkort heb jij je eerste afspraak op het transitiespreekuur. In deze folder vind je informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen

Medische psychologie. Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen Medische psychologie Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen Inleiding Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis naar de afdeling Medische Psychologie verwezen. In deze brochure kunt

Nadere informatie

Visie. Wat is dementie?

Visie. Wat is dementie? Visie Opdrachthoudende vereniging VitaS staat open voor zorgbehoevende bewoners en voor bewoners met dementie. Binnen onze woonzorgcentra worden alle ouderen met dementie opvangen ongeacht hun zorgnoden.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10 7 2 Contact Samenvatting In contact met patiënten uit specifieke doelgroepen moet de assistent zich realiseren dat hun groepskenmerken maar een deel van hun persoon zijn. Ook een open houding en interesse

Nadere informatie

studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Rwww.mariamiddelares.be Ontdek onze nieuwe website op GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Rwww.mariamiddelares.be Ontdek onze nieuwe website op GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Ontdek onze nieuwe website op Rwww.mariamiddelares.be GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je

Nadere informatie

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling?

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Hans Neefs Kennis en beleid, Vlaamse Liga tegen Kanker Vragen 1.Welke noden en

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn zorgverlener?

Wat vraag ik aan mijn zorgverlener? Patiënteninformatie Wat vraag ik aan mijn zorgverlener? Inleiding Deze brochure bevat aandachtspunten voor u ter voorbereiding op een gesprek met een medisch specialist over een wenselijke of noodzakelijke

Nadere informatie

Tevredenheids navraag

Tevredenheids navraag Tevredenheids navraag uw advies interesseert ons Uw behandeling in het Hyperbaar Centrum loopt ten einde. Maar zou u zo vriendelijk willen zijn uw ervaringen met ons te delen door deze vragenlijst nog

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD De interventie Bed op Recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis laat patiënten groeien in autonomie, zelfmanagement en vaardigheden M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD

Nadere informatie

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014 Visie op gastvrijheid binnen de SEH Hieronder vindt u een beknopte weergave van de visie op gastvrijheid voor de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Atrium MC. Gastvrijheid als kernwaarde Gastvrijheid is

Nadere informatie

Voorlichting, advies en instructie Niveau 3

Voorlichting, advies en instructie Niveau 3 Antwoorden stellingen Voorlichting, advies en instructie Niveau 3 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Preventief werken 1. Preventie is: gezondheidsproblemen voorkomen en gezond gedrag stimuleren.

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team dermato-onco voor patiënten met een huidkanker 3 03 Bereikbaarheid van de poli en de dagkliniek 4 04 Andere

Nadere informatie

Hulp voor patiënten met kanker

Hulp voor patiënten met kanker Hulp voor patiënten met kanker Inleiding Wanneer de diagnose kanker bij u is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een moeilijke tijd aan. U krijgt geestelijk en lichamelijk heel wat te verwerken. Door

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

Een bezoek van kinderen op de Intensive Care

Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Informatie voor ouders Het is altijd confronterend als een ouder of familielid

Nadere informatie

IndiRA. Reumazorg Orbis Medisch Centrum

IndiRA. Reumazorg Orbis Medisch Centrum IndiRA Reumazorg Orbis Medisch Centrum Inleiding U bent bij de reumatoloog in behandeling in verband met uw reumatoïde artritis (RA). Met deze folder informeren wij u over het behandelprogramma waarmee

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013 Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 212-21 In academiejaar 212-21 namen 5 mantelzorgers en 5 studenten 1 ste bachelor verpleegkunde (Howest, Brugge) deel aan het project Mantelluisten.

Nadere informatie

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen. Meer konden

Nadere informatie

De spiegelbijeenkomst

De spiegelbijeenkomst Algemeen De spiegelbijeenkomst www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG007 / De spiegelbijeenkomst / 07-08-2013 2 De spiegelbijeenkomst Het Catharina

Nadere informatie

Uitslag Patiënten Enquête

Uitslag Patiënten Enquête Uitslag Patiënten Enquête December 2011 Een onderzoek naar patiënttevredenheid. Dermatologisch Centrum Amstel & Vechtstreek Introductie Voor u ligt het rapport patiënttevredenheid 2011. Omdat wij als dermatologisch

Nadere informatie

Verslag. Samen beslissen: hoe doen we dat? De patiënt als partner. 12 september 2013

Verslag. Samen beslissen: hoe doen we dat? De patiënt als partner. 12 september 2013 Verslag Samen beslissen: hoe doen we dat? De patiënt als partner 12 september 2013 Samen beslissen: opening Cock Vermolen, directeur Zorgbelang Brabant, opent de bijeenkomst met een woord van welkom aan

Nadere informatie

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Beste ouders en/of verzorgers, Inmiddels ligt de opname van uw kind op de Intensive Care achter u en bent u weer thuis, op de verpleegafdeling of in

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie