DOEN Sta zelf eens één minuut doodstil terwijl iemand anders je probeert te tekenen. Lukt dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOEN Sta zelf eens één minuut doodstil terwijl iemand anders je probeert te tekenen. Lukt dat?"

Transcriptie

1

2

3 Inleiding Deze tentoonstelling gaat over schilderijen en mensen. Ze toont allemaal portretten. Een portret hoeft niet altijd een schilderij te zijn. Een tekening of foto kan ook. Vroeger werden er vooral portretten gemaakt van chique en bekende mensen. In deze tentoonstelling laten de portretten (bijna) allemaal mensen zien die we NOG niet kennen. Voor ons zijn het vreemden (strangers), maar voor de schilder die hun portret maakte zijn ze dat misschien niet. Je kan over een portret nog heel wat meer vertellen dan wie er op staat. Wat precies? Dat ontdek je met dit portrettenboekje. Vul het samen met jouw familie in en wie weet ontdek je over hen ook nog iets nieuws. DOEN Heb jij de omslag van het boekje gezien? Die staat vol met neuzen, oren, ogen en monden. Kies er een aantal uit die je mooi vindt en teken ze over op het hoofd op de achterflap. Op de pagina hiernaast zie je hoe in een gezicht de verhoudingen goed kunt tekenen. Op deze manier kun je altijd zelf een mooi portret tekenen.

4 Detail uit : Alice Neel, Annemarie & George, 1982, Foundation for Women Artists, Antwerpen Alice Neel is een Amerikaanse kunstenares die het ouderwetse portretschilderen opnieuw populair maakte. Ze schilderde vaak mensen uit haar familie. Uren moesten ze voor haar stilzitten en poseren. Wie zou ze hier geportretteerd hebben? Is het een oude vrouw en haar zoon of vormen de twee een koppel? Waaraan denk je dit te zien? DOEN Sta zelf eens één minuut doodstil terwijl iemand anders je probeert te tekenen. Lukt dat?

5 Ken jij een land waar je graag voor altijd zou willen blijven wonen? Voor Katharina is dat Marokko, in dit land woont zij ook. Op dit schilderij zie je een man zitten op een terras maar zie je ook veel van de stad. Wie of wat stelt dit schilderij voor? Is het de man of de stad? Detail uit: Katharina Wulff: Pink 2005, privécollectie Duitsland DOEN Je kunt ook een portret maken van een gebouw of een stad. Teken hier een portret van je eigen huis!

6 Nicolas Party Nicolas Party houdt ervan om buiten de lijntjes te kleuren. Als achtergrond voor zijn schilderijen schilderde hij een motief op de muur. Het lijkt wel een behang van spoken of maskers Een masker, dat is iets wat je opzet om je te vermommen. Je speelt dan even dat je iemand anders bent. Je kan ook een onzichtbaar masker dragen. Bijvoorbeeld als je jezelf vrolijker voordoet dan je bent. Kan je aan iemands gezicht zien hoe die persoon zich voelt? Detail uit: Nicolas Party, Portrait with an Owl, 2016, collectie Mario Testino DOEN EEN OPDRACHT VOOR THUIS! Teken op stevig papier een gekke bril of borstelsnor. Knip hem uit en kleef hem op een stokje. Als je het stokje voor je gezicht houdt, ben je vermomd.

7 Detail uit: Elizabeth Peyton, Flower Ben (two), 2002, Boros collectie, Berlijn Zet je potlood op het papier en sluit je ogen. Denk aan iemand die je leuk vindt en begin te tekenen. Je mag pas opnieuw kijken wanneer je klaar bent met het portret. Een schilderij, dat is iets voor altijd. Zeker als je net zoals Elizabeth Peyton schildert met olieverf. Een portret wordt nooit ouder. De persoon die erop wordt afgebeeld natuurlijk wel. Een kunstenaar heeft ooit gezegd: Alleen een mens kan een ander mens zien. Zou Bloemen Ben een vriend van de kunstenares kunnen zijn? Zij zegt dat wanneer je een portret van een vriend schildert, meer schildert wat je voelt dan wat je echt ziet. Ben heeft nooit model moeten staan voor het schilderij. Elizabeth Peyton gebruikte een foto.

8 Hier zie je een aantal figuren uit de tentoonstelling bij elkaar staan! Geef ze allemaal een eigen gezicht!

9 Een foto maken gaat veel sneller dan een portret schilderen. Daarom staan de modellen op schilderijen soms zo stijf en serieus. Maar niet op de schilderijen van Henry Taylor. Hij werkt zo snel dat het net lijkt alsof de mensen op het schilderij gewoon spontaan poseren voor een foto. Inspiratie haalt de kunstenaar van dichtbij. Hij schildert zijn vrienden en mensen uit de buurt. Teken in 30 seconden een portret. Het moet iemand zijn die samen met jou in het museum is. Kunnen andere mensen raden wie jij tekende? Detail uit: Henry Taylor, Danielle Dean, 2012, collectie Rosalie Benitez, Malibu, CA

10 Dit portret lijkt wel gemaakt door een computerprogramma. Toch is het geschilderd. De kunstenares laat eerst een foto door een 3D-tekenprogramma bewerken. Daarna schildert ze de computertekening met de hand na. Het schilderij stelt Lee Krasner voor, een bekende kunstenares die getrouwd was met een nog veel beroemdere schilder: Jackson Pollock. Lee s gezicht lijkt een beetje op een masker. Detail uit: Avery Singer, Lee Krasner, 2014, privécollectie Bonn Teken een portret van je mama of papa door alleen maar rechthoeken, driehoeken, cirkels en vierkanten te gebruiken.

11 Wat zouden al die mensen tegen elkaar zeggen? Teken enkele tekstballonnen en schrijf het erin! Detail uit: Nicole Eisenman, Biergarten, 2007, collectie Joshua Gessel-Yoel Kremin, Marina-Herzliya Nicole Eisenman vindt het boeiend om te kijken hoe mensen met elkaar omgaan. In de Biertuin zie je twee mensen klinken met hun bierglazen. Pas als je beter kijkt, zie je op de achtergrond een groepje mensen aan een tafel zitten. Ze zingen en maken plezier. Iemand is al in slaap gevallen. Helemaal vooraan staat er een mannetje. Wat zou die daar aan het doen zijn?

12 Victor Man maakte dit portret door twee verschillende foto s van hetzelfde jongetje in de computer over elkaar te leggen. Op deze manier verscheen een derde oog. Sommige mensen geloven dat iedereen een derde oog heeft. Dat zit vlak boven je neus, net iets boven je wenkbrauwen. Volgens die mensen is het derde oog het oog dat helderziend is. Detail uit: Victor Man, Grafting or Lermontov Dansant Comme Saint-Sébastien, , courtesy of the artist and Galerie Neu, Berlin Teken een portret met een derde oog. Het kan op het voorhoofd zitten maar misschien ook wel op de wang of op de kin.

13 Maak hier een tekening van één van jouw kledingstukken waarmee je een bijzondere band hebt. Bijvoorbeeld je lievelingsjurk of een ridderpak. Detail uit: Paulina Olowska, Granny, 2012, privecollectie Paulina Olowska schildert bijna alleen maar vrouwen. Voor het schilderij Granny haalde ze inspiratie bij haar grootmoeder. Het is een kleurrijk portret geworden. De jurk van grootmoeder heeft een druk patroon dat goed past bij de zetel. Doe jij wel eens speciale kleren aan om op de foto te gaan? Kleren hebben vaak een motief of patroon. Hou jij meer van stippen of van strepen? Zegt de keuze voor bepaalde kleding iets over jou?

14 S.M.A.K. Jan Hoetplein Gent S.M.A.K. is open van dinsdag tot zondag. Op weekdagen van 9:30 tot 17:30. Tijdens weekends, feestdagen & schoolvakanties van 10:00 tot 18:00. HET AANBOD VOOR KINDEREN DIT NAJAAR! DOE DIE DADA ism Jeugd & Poëzie Dada bestaat dit jaar 100 jaar en dat willen we vieren. DOE daarom allemaal DIE DADA! We gaan aan de slag met onze grenzeloze verbeelding en vermengen beeldende kunst met woord, theater en beweging zoals echte dadaïsten. herfstvakantie Woensdag 02, Donderdag 03 en Vrijdag Kerstvakantie Woensdag 04, Donderdag 05 en Vrijdag Voor kinderen van 8 tot 12 jaar! KUNSTENDAG VOOR KINDEREN Utopia Express ism de Murga Fanfare van Komen en Gaan S.M.A.K. verwelkomt op Kunstendag voor Kinderen de Murga Fanfare van Komen en Gaan. We nodigen alle kinderen uit om met schimmen, ballonnen en lichtobjecten mee te bouwen aan een Utopische omgeving. Zonder jullie verbeeldingskracht hebben we geen decor voor Utopia Express Zondag Voor kinderen vanaf 4 jaar Jouw verjaardagsfeestje in S.M.A.K. Samen met je vrienden en de museumgids ga je als een ware avonturier op pad door het museum. Volbreng uitdagende opdrachten en ontdek de geheimen van de kunstwerken die je op je pad kruist. Als souvenir van je onvergetelijke reis, ontvang je een exclusieve groepsfoto bij jouw favoriete kunstwerk! Na de wandeling met gids kan je verder vieren in ons vernieuwde S.M.A.K.- café. Het café kan, als je dat wil, samen met Julie s House voor heerlijke cupcakes zorgen. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar! Duur: 1.5u Prijs per gids: 85 euro Max. 15 kinderen per gids De gidsbeurt kan je boeken via: boekjebezoek@stad.gent Voor drankjes en/of versnaperingen reserveer je bij het café via: info@smakcafe.be S.M.A.K. organiseert veel leuke activiteiten voor kinderen: ateliers, rondleidingen en speciale evenementen zoals de Kunstendag voor Kinderen. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk op tekst Aline van Nereaux ontwerp & risoprint Topo Copy september 2016 oplage 600

15

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN

GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN INLEIDING Er was eens een heel beroemde kunstenaar uit Duitsland: Gerhard Richter. Veel mensen vinden hem dé allerbelangrijkste schilder van vandaag. Er wordt wel eens

Nadere informatie

James Welling.Metamorphosis

James Welling.Metamorphosis James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 S.M.A.K. Gent inleiding Deze tentoonstelling toont kunstwerken van de kunstenaar James Welling. Hij werkt altijd

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal,

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, verhaal, Ieder kijkt op zijn eigen manier. Zoek de kunstwerken

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

These Strangers... Painting and People

These Strangers... Painting and People These Strangers... Painting and People 01.10.2016... 08.01.2017 Educatiemap LO/SO S.M.A.K. Inhoudsopgave Inleiding 3 Over S.M.A.K. 4 Werkwijze lesmap & voorbereidende opdrachten 7 These Strangers... Painting

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT NAAM.. LEEFTIJD.. EMAILADRES. TELEFOON.. Onder alle deelnemers aan deze speurtocht verloten wij drie exemplaren van het boek: Een hele kunst. Dit boek staat in de kinderboeken

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Dit boekje is van: De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Ik heb het museum bezocht met: Een reis door de tijd Hallo! Wij zijn Caroline en Maurice en we hebben een passie voor Belgische moderne kunst.

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk.

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk. Reeds als kleine jongen kwam beeldend kunstenaar Jan Vanriet naar het museum. Het jongetje op het schilderij van Erasmus Quellinus en Jan Fijt heeft hij nog nagetekend toen hij twaalf was. Later bewonderde

Nadere informatie

THESE STRANGERS PAINTING AND PEOPLE

THESE STRANGERS PAINTING AND PEOPLE NL 1 THESE STRANGERS PAINTING AND PEOPLE 01.10.2016 08.01.2017 2 3 THESE STRANGERS PAINTING AND PEOPLE These Strangers Painting and People toont de menselijke figuur in de westerse schilderkunst van de

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE INTRODUCTIE Deze lesbrief hoort bij Blockbusters. Het Picasso Mysterie van Manon Berns. Je kunt dit boek zelf lezen of je juf of meester kan het voorlezen. In Het Picasso

Nadere informatie

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Klee en Cobra. Het begint als kind Lesbrief - voor de leerkracht Naar het museum! Herhaal voor het bezoek aan het Cobra Museum wat in deel 1 van Opnieuw

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

rooster Dit ben ik! mijn foto voornaam achternaam klas leraar In noodgevallen a.u.b. opbellen naam telefoonnummer

rooster Dit ben ik! mijn foto voornaam achternaam klas leraar In noodgevallen a.u.b. opbellen naam telefoonnummer Gratis voor basisscholen in de sponsoring-pool van Blattwerk Media Dit ben ik! mijn foto rooster tijd maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag voornaam achternaam klas leraar In noodgevallen a.u.b. opbellen

Nadere informatie

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst Menselijk haar in mode en kunst In het Centraal Museum Utrecht. In deze kijkwijzer nemen we je mee naar de tentoonstelling en vertellen over een aantal (kunst)werken of (haar)kunstenaars. Maar er is natuurlijk

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl

LIJN LAB LIJNEN - LABORATORIUM. 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJN LAB 2013 - www.denkenomeenhoekje.nl LIJNEN OP STRAAT Misschien ken je van internet Google Streetview. Daar kun je op een kaart klikken en zie je die plek op een grote foto. Het lijkt net of je daar

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Mixed Media portret.

Mailgroep photoshop. Copyright. Mixed Media portret. https://photoshopstar.com/fashion-mixed-media-portrait-in-photoshop/ Mixed Media portret Nodig : model; bloemen; abstracte vormen; sterren; cirkels; splashes Mixed Media Portret blz. 1 Stap 1 Open een

Nadere informatie

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Berenkuil Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Expositie Vrijdag ochtend komen alle groepen samen. Tijdens een overleg krijgt elke groep een taak om verschillende dingen in school te ondernemen

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven.

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven. instructie De komende vijf weken gaan we drie uur per week aan dit project werken. Binnen dit project zijn er vijf opdrachten die je moet doen. Je mag zelf weten wanneer je welke opdracht maakt, maar denk

Nadere informatie

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8

VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VAN GEZICHT TOT PORTRET LAAT ZIEN WIE JIJ BENT LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 6 T/M 8 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLES BESCHRIJVING Het thema van deze les is: identiteit. Wie ben ik? Wat hoort allemaal bij mij

Nadere informatie

JONGERENGIDS SINT-JORIS

JONGERENGIDS SINT-JORIS JONGERENGIDS SINT-JORIS EN DE DRAAK 18.10.2015 17.01.2016 DE MAN, DE DRAAK EN DE DOOD DE GLORIE VAN SINT-JORIS Ontdek met dit boekje wie Sint-Joris was. Volg de nummers van de activiteiten. Je vindt ze

Nadere informatie

Frankenstein. Mary Shelley

Frankenstein. Mary Shelley Frankenstein Frankenstein maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

Werkblaadjes bij de museumvleugel Ensor en Spilliaert. Twee grootmeesters van Oostende in Mu.ZEE te Oostende

Werkblaadjes bij de museumvleugel Ensor en Spilliaert. Twee grootmeesters van Oostende in Mu.ZEE te Oostende Werkblaadjes bij de museumvleugel Ensor en Spilliaert. Twee grootmeesters van Oostende in Mu.ZEE te Oostende - voor de tweede en derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair - Welkom in Mu.ZEE!

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Bijlage Powerpoint Presentatie Wonen in een schilderij voor de leerkracht

Bijlage Powerpoint Presentatie Wonen in een schilderij voor de leerkracht Bijlage Powerpoint Presentatie Wonen in een schilderij voor de leerkracht Jullie gaan binnenkort naar het Fries Museum voor de tentoonstelling over de kunstenaar Sir Lawrence Alma-Tadema. Ter voorbereiding

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

PERSBERICHT. These Strangers Painting and People

PERSBERICHT. These Strangers Painting and People PERSBERICHT These Strangers Painting and People 01.10.2016 08.01.2017 These Strangers Painting & People toont de menselijke figuur in de westerse schilderkunst van de afgelopen veertig jaar. De tentoonstelling

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez 1. Propia Initiativa Dit is het kunstwerk dat Inti maakte voor de tentoonstelling Utopiart27. Propia Iniciativa, Digitale print 3 foto s van performance

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!)

Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!) Hoi moeder (vaders zijn uiteraard ook welkom!) Heel veel plezier met de werkbladen! Neem lekker je tijd: je kan geen foutjes maken! Het is immers een prachtig hulpmiddel in het contact met je kind (en

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

ik ga helemaal BinnensteBuiten!

ik ga helemaal BinnensteBuiten! ik ga helemaal naam: school: groep: Knip de twee rondjes uit en doe er een lintje of touwtje doorheen. Dan kan je me om je hoofd dragen. Kleur de kroon in en knip hem uit. Zorg voor een mooi lint of touw

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten? Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan.

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan. Meesterstuk leerjaar 6 Versie A (2017-2018) Wat is het onderwerp van het meesterstuk en wanneer moet het klaar zijn? Je gaat een verslag maken waarin je ons meeneemt in jouw wereld. Het Meesterstuk moet

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten?* Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

HERFSTBLOK

HERFSTBLOK HERFSTBLOK 0-03 WAT DOEN WE IN DE HERFST? Jammer hè, dat de zomervakantie alweer voorbij is? Maar het is ook wel weer leuk om naar school te gaan en je vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. En om naar

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

beeldeiland keith haring juf Eline W a t h e b j e n o d i g? W a t g a j e d o e n? Een leeg blad Een potlood Een schaar

beeldeiland keith haring juf Eline W a t h e b j e n o d i g? W a t g a j e d o e n? Een leeg blad Een potlood Een schaar 1 beeldeiland keith haring Een leeg blad Een potlood Een schaar Een zwarte stift Kleurtjes of stiften Een gom 2 beeldeiland origami vouwblaadjes handleiding 2 Origami is een Japanse kunstvorm. Het woord

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

AGORAFOBIE EXPOSURE METHODE

AGORAFOBIE EXPOSURE METHODE AGORAFOBIE EXPOSURE METHODE DENKEN, WETEN, VOELEN & ERVAREN AGORAFOBIE IS ANGST VOOR OPENBARE PLEKKEN. PLEKKEN WAAR VEEL MENSEN ZIJN. EN DAAR HOEF JE JE HELEMAAL NIET VOOR TE SCHAMEN. SAMEN GAAN WE PROBEREN

Nadere informatie