In onderstaand schema is de volgorde waarin je de zender programmeert weergegeven. Het type swashplate instellen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In onderstaand schema is de volgorde waarin je de zender programmeert weergegeven. Het type swashplate instellen."

Transcriptie

1

2 In onderstaand schema is de volgorde waarin je de zender programmeert weergegeven Het model een naam geven. Het type swashplate instellen. De juiste draairichting van de servo s instellen. Voor elektro de throttle reversen. Voor elektro de throttle hold instellen en aanzetten. Zet nu je helikopter aan Voor de zekerheid de bladen eraf halen. De stijg en draairichting van de swashplate instellen. De servo s uitlijnen De beweging van de swashplate beperken.

3 7. 8. De normale throttle curve instellen De normale pitch curve instellen De gevoeligheid van de gyro instellen De timer instellen De failsafe instellen Autorotatie instellen

4 1. Allereerst geef je de helikopter een nummer en een naam. Het nummer is de identificatie (de geheugenplaats van de helikopter in de zender) 2. Kenmerkend voor het overbrengen van stuurbewegingen op je helikopter is het type swashplate dat hij heeft. Veel van de functies van de zender steunen op het ingestelde type. Reden om dit als tweede in te stellen; 3. De volgende stap is er voor te zorgen dat de servo s de swashplate de juiste kant op laten bewegen, maar ook de staartfuncties in de juiste richting laten bewegen; 4. Bewegen de servo s de juiste kant op dan ga je ervoor zorgen dat de swashplate in zijn geheel op en neer beweegt, als je min of meer gas geeft; 5. Nu ga je de servo s uitlijnen. Met andere woorden: je gaat in principe de servo-hoorntjes parallel plaatsen aan de onderkant van de swashplate;

5 6. Daarna ga je de bewegingsruimte van de swashplate instellen. Ook dit is bijvoorbeeld nodig als je, ten gevolge van extreme stick bewegingen, tegen de mechanische grenzen van je helikopter aanloopt; 7. Nu ga je de throttle- en pitchcurven instellen. Allereerst begin je met de standaard throttle- en pitchcurven en vervolgens stel je de curven voor IDEL UP1 en 2 in; 8. Nu is het tijd de gyro globaal in te stellen 9. Het instellen van de timer helpt je te zien of je accu of tank leeg raakt 10. Het instellen van fail safe helpt je ongelukken te voorkomen als de verbinding tussen de zender en de ontvanger onverhoopt wegvalt 11. Ook stel je autorotatie in. Gebruik je hem (niet direct daarvoor) dan kun je de functie ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je motor niet gaat draaien, bijvoorbeeld als je je helikopter verplaatst.

6 Het binden van een zender aan ontvanger Alleen bij 2,4 GHz systemen moeten zender en ontvanger gebonden worden. Elke zender heeft een unieke ID code. Om de ontvanger te kunnen gebruiken moet deze gelinkt worden aan de zender. De unieke ID code wordt opgeslagen in de ontvanger. Deze handeling hoeft slechts 1 x uitgevoerd te worden, per ontvanger, tot dat de ontvanger gebruikt gaat worden in combinatie met een andere zender. Iedere (nieuwe) ontvanger moet gelinkt worden aan de betreffende zender, anders zal deze niet functioneren.

7 Link procedure 1. Zender en ontvanger op minder dan een meter bij elkaar brengen. 2. Zet de zender aan. 3. Controleer of de zender signalen uitzendt. 4. Zet de ontvanger aan. 5. De Led op de ontvanger moet nu Groen knipperen. (ik zie signaal, maar het is niet voor mij). 6. Druk het link/mode knopje meer dan 2 sec in en laat deze dan los. Het linken start nu. 7. Als het linken gereed is, zal het ledje groen gaan branden en de aangesloten servo s zullen reageren.

8 Dit proces niet uitvoeren in de nabijheid van andere actieve FASST zenders. Het link proces kan hierdoor verstoord worden. Ook kan een ontvanger gelinkt worden aan een verkeerde zender. Led indicatie ( R6008HS ) Groen Rood Status UIT AAN Geen signaal ontvangst AAN UIT Ontvangst signalen KNIPPER UIT Ontvangst signalen, maar ID is onjuist

9 Swashplate H-1 Type: "Puur Functie" of "single servo" (de meeste helikopters gebruiken dit type). Een "single servo" swashplate gebruikt èèn servo voor elke as: aileron, elevator (cyclic pitch), en collective pitch, in tegenstelling tot een CCPM helicopter die gebruikt een combinatie van servos die samen drie assen laten bewegen.

10 Swashplate H1 Type H1 Filmpje afdraaien

11 Swashplate H-3 Type: 140 graden CCPM. Het plaatje toont de positie van de Pushrods. Fundamenteel, de servo werking van een H-3 type is bijna gelijk aan die van een HR3 type. Echter, de servo regeling voor elevator werking verschilt. 140 graden CCPM biedt soepeler opereren van de gecombineerde servos en een gelijke cyclische snelheid rondom. Op een 120 graden opstelling, de links / rechts cyclisch is iets sneller dan de voor / achter cyclische.

12 Swashplate H3 Type H3

13 Swashplate HR3 Type: Het plaatje toont de positie van de Pushrods. Met Aileron input, de aileron en pitch servos tillen de swashplate links en rechts; met Elevator input, de drie servos tillen de swashplate naar voren en naar achteren; met Pitch input, alle drie de servos bewegen de swashplate op en neer. Bovendien werken verscheidene servos in harmonie met elkaar (ex: HR3, alle 3 servos te samen creeren elevator beweging) het beschikbare koppel wordt drastisch verhoogt evenals de precisie en centrering.

14 Swashplate HR3 Type HR3

15 Swashplate H4 Type H-4: Het plaatje toont de positie van de Pushrods Swash is een 4 servo ccpm, met de servos onder een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar.

16 Stick mode

17 Kanaalkeuze Kanaal 1 : Aileron Kanaal 2 : Elevator Kanaal 3 : Throttle Kanaal 4 : Rudder Kanaal 5 : Gyro Kanaal 6 : Pitch

18 Servo Reversen Waarom De functie wordt gebruikt om de richting om te draaien waarin een servo reageert op een actie van de zender ( stick of switch). Nadat u deze functie heeft gebruikt, dient u de volledige bediening van het model te controleren om er zeker van te zijn dat alles werkt in de juiste richting. Omkeren van de richting van een servo en vervolgens niet controleren of het juiste effect wordt bereikt is een van de meest voorkomende oorzaken van een crash.

19 Subtrims Wat doen ze Je verstelt er de middenstand van de servo mee. (subtrim wordt het meeste toegepast bij het rechtzetten van de swash als het mechanisch niet lukt, maar ook andere servo s kun je ermee verstellen.) Het gebruik van je subtrims doet niet meer of minder als het gebruik van de normale trims. Dus is het, als je van een servo bij 100% van je uitslag gebruikt, zeker van invloed op je servo. Het beste is om het zo min mogelijk te gebruiken, wat betekent dat je eventuele afwijkingen eerst mechanisch probeert weg te werken. De laatste afwijking kun je evt met subtrims doen. Als je dan de zender aan zet, kun je de trims op nul zetten, omdat de afwijkingen toch al met de subtrims opgevangen zijn.

20 Bladhoeken instellen Hoe De bladhoek afstellen wordt door velen als een lastig en kritisch klusje gezien. Dit komt vooral omdat zo n beetje alles beweegt, en verstellen van 1 link op diverse plaatsen invloed heeft. Alles zit immers met elkaar verbonden. Een paar keer heen en weer werken zal vaak nodig zijn. Neem hier gewoon de tijd voor. Je hebt er later veel plezier van. Daarnaast is het moeilijk een goed meetvlak te gebruiken.

21 De bladhoek moet eigenlijk gemeten worden t.o.v. een vlak, haaks op de hoofdas. Dat klinkt leuk, maar is gewoon lastig meten. In de praktijk wordt de bladhoek gemeten t.o.v. de flybar. Door de vorm van de constructie is er in feite sprake van parallellogrammen. En deze hebben de eigenschap dat zijden evenwijdig aan elkaar blijven bij vervormen. De flybar kan dus goed dienen als meetvlak. De meeste pitchmeters maken hier ook gebruik van. De enige echte onnauwkeurigheid die hiermee nog overblijft is het verschil van de middelpunten. Het middelpunt (draaipunt) van de flybar zit ca. 20 mm lager dan het draaipunt van de bladeholder. Dit bij modellen met de mainblades bovenaan de rotor.

22 Bladhoek: 2 mogelijkheden: -4 tot +10, lineair. Midstick is dan ongeveer hoover punt. -4 tot +10, met midstick het 0 graden punt. (voor als je later op z n kop wilt vliegen. Dan kan je dit uitbereiden van -10 tot + 10.

23

24 Gyro werking Hoe in te stellen. Gyro: altijd loodrecht t.o.v. de hoofd-as plaatsen. Anders werkt hij niet correct. De gyro of gyroscoop is een extra hulpmiddel om het besturen van de heli te vergemakkelijken. Het is dus een meetinstrument wat gevoelig is voor hoekverdraaiing. In dit geval bezit de gyro een in en uitgang waardoor het mogelijk wordt hem automatische aansturingen te laten verrichten. De richting waarin hij gevoelig is wordt bepaald door in welke richting hij op de heli gemonteerd wordt.

25 Hij wordt gekoppeld tussen de staartbesturings-servo en de ontvanger. De functie van de gyro is het opvangen van een plotselinge ongewilde hoekverdraaiing om de hoofdas door b.v. wind vlagen. Door de gyroscopische werking wordt de staart automatisch terug gestuurd in tegengestelde richting van de plotselinge verdraaiing. Verdraaiing door verandering van bladhoek of koppel (toerental). De maten van gevoeligheid van de gyro is instelbaar. In hoofdlijnen zijn er twee soorten wat de werking betreft:

26 Een die wel de plotselinge bewegingen van de staart door b.v. windvlagen opvangt maar niet de richting waarin de staart oorspronkelijk naar toe stond corrigeerd (normale funtie) en een die ook deze functie kent en zelf in staat is om bij behoorlijke zijwind toch de staart in de oorspronkelijke richting te houden de z.g. heading-hold of heading-lock. Als bij deze laatste de richting veranderd wordt door een stuursignaal van de zender wordt dit dan als nieuw uitgangspunt gekozen. Voor het leren vliegen (hoveren) is zeker deze laatste methode aan te bevelen. Ook is in sommige gevallen de gevoeligheid vanaf de zender in te stellen

27 Hoe stel je een gyro in Voordat we kunnen beginnen dienen we eerst wat instellingen na te lopen. We gaan er in deze setup guide vanuit dat de bedrading al correct is aangesloten zoals staat beschreven in de handleiding. Voor de zekerheid volgt hier een kort overzicht. Sluit de Rudder Input Connector aan op kanaal 4 van je ontvanger. Sluit de Sensitivity Switch Connector aan op kanaal 5 van je ontvanger. Sluit de Rudder Servo Connector aan op de Servo Connector van je (digitale) servo. Denk aan het gebruik van een step down deze dient toegepast te worden indien de bec of ontvanger accu 5.5 volt of meer levert.

28 Zet alle potmeters van de gyro op de laagste waarde en zet DS mode aan omdat we een digitale servo gebruiken. Zet de Control Delay Trimmer (DELAY) op 0. Zet de Limit Trimmer (LIMIT) op 60. Zet de DS Mode Switch (DS) op ON. Een GP780, GY611, GY701 of GY520 hebben geen potmeters. En de limits wil je het liefst tegen de 100 hebben. Dan heb je de beste resolutie bij het uitsturen van de hek servo. (grote servo uitslag). Zorg ervoor dat de juiste draairichting en stuurrichting is ingesteld, zowel in de zender als op de gyro. In de zender stel je dat in bij de functie REVERSE voor kanaal 4. Op de gyro vind je de schakelaar Gyro Operation Direction Switch (DIR). Controleer in je zender dat er geen trim of sub-trim wordt gebruikt. Zet trim voor rudder stick op 0. Zet sub-trim voor kanaal 4 op 0.

29 Het eerste waarmee je begint is het mechanisch afstellen van de gyro en servo, door middel van onderstaande volgorde... Servo Arm haaks (+/- 90 ) op servo bevestigen. Tail Pitch Slider centreren met de servo arm op +/- 90 in rudder neutral position Limit Trimmer (LIMIT) van de gyro instellen voor maximale uitslag zonder binding Om een servo arm haaks (+/- 90 ) op de servo te bevestigen dien je de servo eerst te centreren. Echter als je je stick of de heli ook maar iets beweegt (in AVCS gyro mode) dan zal de servo van positie veranderen en in die positie positie blijven staan. Stel de gyro sensitivity daarom vanuit je zender in. Ga uit van de basis waarde die in de handleiding van de betreffende gyro vermeld staat. Als je nu je stick loslaat dan zal de servo centreren. Dit noemen we de rudder neutral position. Zet je heli aan, laat de servo centreren en zet vervolgens de heli weer uit. Je kunt nu voorzichtig de servo arm monteren. Zie onderstaande voorbeeld...

30 OPMERKING: Als je een servo arm gebruikt met één arm kom je niet altijd precies uit op 90. Dat maakt niet uit, als het maar niet teveel afwijkt. BELANGRIJK: Gebruik absoluut geen trim of subtrim! TIP: Als je een servo arm met meer armen of een ronde schijf gebruikt dan staan er vaak nummertjes op, probeer telkens een ander nummertje net zolang totdat je op +/- 90 uitkomt.

31 Om de tail pitch slider te centreren en de LIMIT van de gyro in te stellen dien je de tail boom servo mount te verschuiven (of je rudder control rod van lengte te veranderen). Zet je heli aan. Zorg ervoor dat de rudder in neutral position blijft staan (+/- 90 ), Schroef de tail boom servo mount ietsjes losser en verschuif deze over de tail boom net zolang totdat de tail pitch slider precies in het midden staat. Je kunt dit controleren door de stick helemaal naar links en naar rechts te bewegen. Zorg ervoor dat je geen binding hebt aan beide uiteindes en controleer hoeveel uitslag je nog over hebt. Als je denkt dat je de de tail pitch slider gecentreerd hebt pas je de gyro LIMIT zodanig aan totdat je links en rechts de maximale uitslag hebt zonder binding. Schroef je tail boom servo mount weer vast. SAMENVATTING: Stick in het midden betekend servo gecentreerd (+/- 90 ) en de tail pitch slider ook precies in het midden. Stick helemaal naar links of helemaal naar rechts geeft evenveel en maximale uitslag op de tail pitch slider, zonder binding. Zie onderstaande voorbeeld...

32 Stel de gyro sensitivity vanuit je zender in op AVCS gyro mode. Zet de heli aan en wacht 3 seconden (De meeste gyro s dienen in AVCS mode te worden opgestart. Anders klopt het nulpunt niet). Beweeg je stick 3x snel heen en weer. De tail pitch slider centreert automatisch en de monitor LED op de gyro blijft branden. De noemen we de "rudder neutral check method". Blijft de monitor LED niet branden, controleer dan je zenderinstellingen en/-of dat je alle draden goed hebt aangesloten. Als je gebruik maakt van de combinatie Futaba GY401 + S9254/S2954 kun je in de meeste gevallen met 50% gain nu al vliegen zonder problemen. Dit is echter afhankelijk van allerlei factoren, zoals de lengte van je servo arm, de snelheid van je servo en etc. Controleer daarom altijd het volgende...

33 Ook heel belangrijk is het om je kabels van de gyro niet te strak te zetten. Daardoor kunnen er trillingen worden overgedragen aan de gyro. Dit levert een nerveuze staart op. Tail hunting: Als de staart blijft zoeken en/-of wat traag reageert, zet dan de gain wat hoger. Tail wagging: Als de staart heel nerveus beweegt, zet dan de gain wat lager. (Des te hoger het toerental, des te lager de gain). Tail bounce up and down: Dit heeft meestal niets te maken met de gyro, vaak staan dan je rotorbladen te strak. Als je de gain voor AVCS gyro mode naar wens hebt ingesteld ben je klaar met het afstellen en instellen. In principe hoef je nu niets meer te doen. Maar je kunt er nog altijd voor kiezen om de rudder neutral position te trimmen. Vergeet niet in je zender de pirouette rate te verlagen. Deze staat standaard op 100% (ATV op kanaal 4). Zo zorg je dat de heli wat rustiger reageert op stuurbewegingen met de staart.

34 Throttle hold Instellen en waarom THR-HOLD (Throttle Hold). Deze functie is bedoeld om de motor uit te schakelen (electro) of stationair te laten draaien (brandstof), maar ook om autorotatie mee uit te voeren. Deze schakelaar is direct toe te passen wanneer dat nodig is. Let wel op, want THR- HOLD is ook een flight mode en heeft dus een eigen pitch curve!

35 Gascurve Elektro en Brandstof Instellen gascurve. Als je aan de slag gaat met throttle/-pitch curves is het niet alleen belangrijk dat je heli elektronisch is afgesteld, maar ook mechanisch. Throttle/-pitch curves zijn één van de meest belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Ze bepalen immers het gedrag van je heli. Het instellen van throttle/-pitch curves lijkt ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Als je er eenmaal mee aan het experimenteren bent begin je het vaak nog leuk te vinden ook.

36 Als we praten over throttle dan hebben we het in feite over het toerental, praten we over pitch dan hebben we het over de stand van de rotorbladen. De rotorkop van een heli kun je mechanisch en/-of elektronisch zodanig afstellen dat hij maximaal een bepaald pitch bereik heeft. Hoe je dat kunt instellen is nu nog even niet van toepassing. In de volgende voorbeelden gaan we uit van een bereik van -4º ~ +10º collective pitch. In het volgende voorbeeld zie je een lineaire throttle curve en lineaire pitch curve. Een throttle/-pitch curve bestaat uit een aantal programmeerbare stappen, meestal Stick Position 1 t/m 5, dit verschilt per type zender. Stick Position 1-5 staat voor "low stick position". Stick Position 3-5 staat voor "middle stick position". Stick Position 5-5 staat voor "high stick position".

37

38 Samen vormen de waarde van elke Stick Position een bepaalde curve, in dit geval een lineaire curve. Als je een nieuw model selecteert in je zender, dan is deze standaard voorzien van lineaire throttle/-pitch curves. Throttle/-pitch curves zijn er niet alleen om afzonderlijk in te stellen, maar het is juist de bedoeling dat je ze met elkaar combineert. De grafieken geven aan bij welke stick position hoeveel throttle en pitch wordt gegeven. Als je high stick position (5-5) geeft dan geef je dus 100% throttle en +10º collective pitch (positieve). Als je low stick position (1-5) geeft dan geef je dus 0% throttle en -4º collective pitch (negatieve). Een kwestie van opstijgen en afdalen. In een zender worden nooit graden ingesteld, enkel percentages.

39 Regelaar werking Hoe in te stellen Een borstelloze motor controller of brushless ESC (Electronic Speed Control) wordt gebruikt om de snelheid van een borstelloze motor te variëren. Deze fungeren als een interface tussen de motor en de batterij. Gecontroleerd door de gashendel signaal van een RC-ontvanger, de borstelloze ESC biedt variabel vermogen aan de motor waardoor de snelheid evenredig wordt aangepast.

40 In tegenstelling tot een geborstelde motor kan, de kracht niet rechtstreeks worden toegepast op een borstelloze motor. In plaats daarvan, zal de regelaar gecontroleerd en zeer intelligent iedere fase van de borstelloze motor aansturen wat uiteindelijk resulteert in een omwenteling. Borstelloze snelheid controllers hebben drie motor draden, waardoor ze verbinding kunnen maken met standaard driefasen borstelloze motoren. Een geborstelde snelheidsregelaar (motor met twee draden) kan niet worden gebruikt voor het aandrijven van een borstelloze motor.

41 Wat is een BEC? BEC staat voor Battery Eliminator Circuit. Dit elektronisch systeem, dat zich in de regelaar bevindt, zorgt er voor dat u geen extra ontvangeraccu hoeft aan te sluiten. De ontvanger haalt zijn stroomvoorziening uit het accupakket dat ook voor het vliegen wordt gebruikt. Wanneer de vliegaccu te leeg is om nog te kunnen vliegen, blijft er toch nog genoeg "voeding" over voor de ontvanger. Daarvoor zorgt dus BEC. Een BEC is er in twee uitvoeringen te weten interne en externe. De interne BEC maakt deel uit van de regelaar. De externe BEC is een stukje elektronica dat naast de regelaar wordt aangesloten op de ontvanger. belangrijk: geen interne en externe bec tegelijk aansluiten. Dan brand er iets af.!

42 Hoe werkt een BEC? Een BEC is in de basis een gewone "step down voltage regulator". Het zal je accuspanning reduceren van e.g Volts naar ~6 Volts BEC spanning voor een veilige voedingsspanning van je ontvanger en servo's. Wat zijn de voordelen van een BEC? Als u elektrisch vliegt, is een BEC bijna in alle gevallen beter dan een batterij. Gemiddeld weegt de BEC keer minder dan een ontvanger accu! Dan heb je rekening te houden met het gedoe van het laden van de ontvanger pack Met een BEC, hoef je je alleen zorgen te maken over het opladen van uw belangrijkste vlucht pack en dan bent u gegarandeerd van een veilige vlucht.

43 ESC programmeren Throttle position / Mode LOW MIDDLE HIGH Brake Brake disabled Soft Brake Hard Brake Electronic timing Low Timing Mid Timing High Timing Battery Protection Aircraft Throttle response speed High cut off voltage protection Normal Airplane/Glider Middle cut off voltage protection Helicopter - - Helicopter soft start Governor mode Standard Medium speed Quick speed

44 Failsafe Failsafe: 2 soorten. F/S => in geval van ontvangst storing. (ontgrendeld zich zelf als de storing over is) De fail safe functie is aan te bevelen om te gebruiken in het geval van storing tussen zender en ontvanger. In dit menu kan er gekozen worden uit twee opties. De NOR (normale) instelling houdt de servo in de laatst door de zender doorgegeven positie, terwijl de F/S (Fail Safe) instelling de servo naar een voorgeproggrammeerde instelling beweegt.

45 Accu Failsafe BFS => bij te lage battery spanning. (BFS kan worden ontgrendeld door het gas dicht te trekken en weer gas te geven) Het systeem bevat een tweede failsafe functie, de accu failsafe. Wanneer tijdens de vlucht het accuvermogen onder ongeveer 3,8 Volt raakt, zal de accu failsafe functie het gas naar een vooringestelde positie brengen of snel stationair lopen, wanneer de betreffende positie niet is opgegeven. Wanneer dit gebeurd moet er onmiddelijk wordt geland.

46 Tips Hou bij het configureren van een nieuw model in je zender zoveel mogelijk dezelfde schakelaars voor dezelfde functies, dit voorkomt fouten tijdens het vliegen met verschillende modellen. Maak een copy van je model in je zender dan kan je altijd weer terug als er iets fout gaat. Controleer altijd goed de werking van je model na een wijziging in je zender. Bij twijfel vragen om assistentie. Reikwijdte test is ook aan te bevelen. Hoe zie je of je storing hebt? (led knippert rood)

Dit wordt niet in deze setup guide besproken, raadpleeg indien nodig de handleiding voor meer informatie.

Dit wordt niet in deze setup guide besproken, raadpleeg indien nodig de handleiding voor meer informatie. Voordat we kunnen beginnen dienen we eerst wat instellingen na te lopen. We gaan er in deze setup guide vanuit dat de bedrading al correct is aangesloten zoals staat beschreven in de handleiding. Voor

Nadere informatie

Waarom? 0 Minder mechanische delen. 0 Stabieler in vlucht. 0 Vliegen met schaalrotorkop.

Waarom? 0 Minder mechanische delen. 0 Stabieler in vlucht. 0 Vliegen met schaalrotorkop. Waarom? 0 Minder mechanische delen. 0 Stabieler in vlucht. 0 Vliegen met schaalrotorkop. 0 Je voelt niet wanneer de grens wordt bereikt. 0 Instelfouten moeilijker te ontdekken. 0 Meer kennis van instellen

Nadere informatie

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER Cyclic Collective Pitch Mixing, of CCPM afgekort, is een van de twee meest populaire methodes om de swash van een RC heli te bedienen. CCPM bestaat al een aantal jaren,

Nadere informatie

HELICOX TG-1 INSTRUCTIE HANDLEIDING

HELICOX TG-1 INSTRUCTIE HANDLEIDING HELICOX TG-1 INSTRUCTIE HANDLEIDING 1. INTRODUCTIE. De TG-1 is een 3-assige gyro van kleine afmetingen, laag gewicht en vooruitstrevende prestaties. Hij wordt hoofdzakelijk gebruikt in RC helicopters zonder

Nadere informatie

HELICOX G-BOX MULTIFUNCTIONEEL PROGRAMMEER APPARAAT HANDLEIDING

HELICOX G-BOX MULTIFUNCTIONEEL PROGRAMMEER APPARAAT HANDLEIDING HELICOX G-BOX MULTIFUNCTIONEEL PROGRAMMEER APPARAAT HANDLEIDING 1. INTRODUCTIE. De G-BOX is een multifunctioneel programmeer apparaat dat om alle door HELICOX vervaardigde gyro s te programmeren. Hij kan

Nadere informatie

Gyro's voor modelhelicopters

Gyro's voor modelhelicopters Gyro's voor modelhelicopters Om te kunnen vliegen met een heli is de gyro erg belangrijk. Op deze pagina een wat uitgebreider overzicht van de werking, specificaties, en onderlinge verschillen in gyro's.

Nadere informatie

HANDLEIDING VAN DE PLATINUM PRO SERIES BRUSHLESS SPEED CONTROLLER (ESC) MOTOR REGELAAR.

HANDLEIDING VAN DE PLATINUM PRO SERIES BRUSHLESS SPEED CONTROLLER (ESC) MOTOR REGELAAR. HANDLEIDING VAN DE PLATINUM PRO SERIES BRUSHLESS SPEED CONTROLLER (ESC) MOTOR REGELAAR. Dank voor de aankoop van onze Electronische Speed Controller (ESC). Groot vermogen systemen voor afstand bestuurbare

Nadere informatie

HANDLEIDING FUTABA 6EX-2,4GHz 6 kanaals FASST system voor vliegtuigen en helicopters

HANDLEIDING FUTABA 6EX-2,4GHz 6 kanaals FASST system voor vliegtuigen en helicopters HANDLEIDING FUTABA 6EX-2,4GHz 6 kanaals FASST system voor vliegtuigen en helicopters Introductie Service Voorzorgsmaatregelen Inhoud levering Overzicht Introduktie van het 6EX-2,4GHz systeem Zender besturing

Nadere informatie

Taak van de hoofdrotor

Taak van de hoofdrotor Helikopter vliegen Taak van de hoofdrotor De taak van de hoofdrotor is het generen van lift, waardoor de helikopter omhoog wordt getrokken. In principe is de rotor een stel draaiende vleugels), waarbij

Nadere informatie

ATTENTIE: LEES DEZE HANDLEIDING VOORDAT U DIT PRODUCT GAAT GEBRUIKEN!

ATTENTIE: LEES DEZE HANDLEIDING VOORDAT U DIT PRODUCT GAAT GEBRUIKEN! ATTENTIE: LEES DEZE HANDLEIDING VOORDAT U DIT PRODUCT GAAT GEBRUIKEN! Normale settings: 2. Dual Rate + exp setting: standaard 3. Servo Reverse: alles nor 4. End Point: standaard 100% 5. Sub Trim: alles

Nadere informatie

Taak van de hoofdrotor

Taak van de hoofdrotor Helikopter vliegen Taak van de hoofdrotor De taak van de hoofdrotor is het generen van lift, waardoor de helikopter omhoog wordt getrokken. In principe is de rotor een stel draaiende vleugels), waarbij

Nadere informatie

Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven

Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven ACK 2017 nr 3 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerp Auteur Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven Pieter Peereboom Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Heli Motoren afstellen. 2 naalds motor. Kleine naald afstellen. Pinch Test. WWW.Jupiter-Venlo.nl. Document titel: Helimotor afstellen

Heli Motoren afstellen. 2 naalds motor. Kleine naald afstellen. Pinch Test. WWW.Jupiter-Venlo.nl. Document titel: Helimotor afstellen Heli Motoren afstellen Het afstellen van een Heli Motor blijft enorm lastig omdat je niet echt aan de instellingen kunt draaien terwijl de rotorbladen draaien. Met dit document wil ik een paar generieke

Nadere informatie

DE site voor radiografisch bestuurbaar speelgoed; www.twr-trading.nl

DE site voor radiografisch bestuurbaar speelgoed; www.twr-trading.nl Uitleg over radiografisch bestuurbare helikopter. De helikopter die geschikt voor je is ligt met name aan je niveau. Het verschil zit het in het aantal kanalen, deze kanalen staat voor een bedieningsmogelijkheid.

Nadere informatie

FUTABA 6EX ZENDER & ONTVANGER

FUTABA 6EX ZENDER & ONTVANGER FUTABA 6EX ZENDER & ONTVANGER Deze handleiding is bedoeld voor het aansluiten van een Futaba 6EX 2.4 GHz zender en ontvanger op de Tamiya rc-tanks (1:16). De bladnummers zoals worden genoemd in deze handleiding

Nadere informatie

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 2 INLEIDING Di-Control kan gebruikt worden met diverse apparatuur om een muisaanwijzer (mode: Mouse-control) te besturen of toets-commando s (mode: Key-control)

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 15 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 15 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 15 versie 20150709 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

TORNADO. Snelheidsregelaars voor borstelloze motoren en optionele programmeermodule

TORNADO. Snelheidsregelaars voor borstelloze motoren en optionele programmeermodule TORNADO Snelheidsregelaars voor borstelloze motoren en optionele programmeermodule FS-TBL08 Tornado BL 8A 6-12 Ni-Cd/2-4 Li-xx FS-TBL18 Tornado BL 18A 6-12 Ni-Cd/2-4 Li-xx FS-TBL30HV Tornado BL 30A HV

Nadere informatie

7 Low voltage brake wire

7 Low voltage brake wire Aansluitingen en testen controllers 250/350/500Watt Connectors aan controller 250/350Watt 500Watt Connectors aan controller 250/350Watt 500Watt Motor wire (3*Φ4 Bullet holes) Yellow: Phase A Green: Phase

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Stel je RC helikopter in om de perfecte trainer te zijn

Hoofdstuk 2 Stel je RC helikopter in om de perfecte trainer te zijn Hoofdstuk 2 Stel je RC helikopter in om de perfecte trainer te zijn Het mooie van alle goede kwaliteit collective pitch RC helikopters is hoe aanpasbaar ze zijn. Dit is van toepassing op alle maten collective

Nadere informatie

RC Helicopters Handleiding 450-series

RC Helicopters Handleiding 450-series RC Helicopters Handleiding 450-series Met dank aan: Heli-Addicted.nl Samengesteld door Chopstick September 2008 Hoofdstuk: // Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Disclaimer... 4 Algemene beschrijving

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 12 versie 20171211 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

Leden vertellen. Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06

Leden vertellen. Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06 ACK 2017 nr 2 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerp Auteur Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06 Pieter

Nadere informatie

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Aantal druktoetsen: 4 stuks met de volgende functies: On/off toets voor in- en uitschakelen, toets 1 laagste vermogen, 2 midden stand, 3 max.

Nadere informatie

Handleiding: instellen en werking LCD display t.b.v. ombouwset 004 en prolithium Velvet. Gefeliciteerd met de aankoop van een R A T - Holland product!

Handleiding: instellen en werking LCD display t.b.v. ombouwset 004 en prolithium Velvet. Gefeliciteerd met de aankoop van een R A T - Holland product! Handleiding: instellen en werking LCD display t.b.v. ombouwset 004 en prolithium Velvet Beste Gebruiker, Gefeliciteerd met de aankoop van een R A T - Holland product! Neemt u a.u.b. deze handleiding zorgvuldig

Nadere informatie

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken.

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken. STORINGEN LEDSPOTS Voordat u LEDs spot monteert adviseren wij deze van tevoren even te testen. Dit is eenvoudig te doen door de input en de output aan te sluiten en stekkertjes in de verbindingsdoos te

Nadere informatie

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Deze quickstart handleiding is gemaakt voor de Syma X8HC en de X8HW. Naast deze quickstart handleiding raden wij aan om ook de Engelse handleiding te lezen voor

Nadere informatie

Handleiding Brel Radio motor Type MLE

Handleiding Brel Radio motor Type MLE BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel Radio motor Type MLE Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. Als deze instructie niet wordt gevolgd, kan dit leiden tot schade

Nadere informatie

Montagevoorschriften

Montagevoorschriften Montagevoorschriften BCU Mont_BCU1_NL.Doc 1/9 Inhoudsopgave 1. Montage van de onderdelen... 3 2. Aansluitingen van de 8 polige stekker... 3 3. Aansluitingen van de 10 polige stekker... 4 4. Opstarten...

Nadere informatie

Handleiding Brel 22 mm 8V radiomotor met trekkoord. Type MLE22-0.3

Handleiding Brel 22 mm 8V radiomotor met trekkoord. Type MLE22-0.3 BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel 22 mm 8V radiomotor met trekkoord Type MLE22 Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. Als deze instructie niet wordt gevolgd, kan

Nadere informatie

Leer hoe je een performance RC heli kan temmen tot de perfecte trainer met de juiste instellingen en procedures.

Leer hoe je een performance RC heli kan temmen tot de perfecte trainer met de juiste instellingen en procedures. Leer hoe je een performance RC heli kan temmen tot de perfecte trainer met de juiste instellingen en procedures. Leer hoe je een performance RC heli moet temmen tot de perfecte trainer met de juiste instellingen

Nadere informatie

Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 4 en/of Color Player 4 receiver.

Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 4 en/of Color Player 4 receiver. LivingLight COLOR PLAYER 4 EN COLOR PLAYER 4 RECEIVER Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 4 en/of Color Player 4 receiver. De LivingLight producten zijn speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

FOREST MULTI WANDSCHAKELAAR LED - 5201001480

FOREST MULTI WANDSCHAKELAAR LED - 5201001480 1 - FOREST MULTI WANDSCHAKELAAR LED - 5201001480 TECHNISCHE SPECIFICATIE: 12V batterij type 27A batterij levensduur < 3 jaar frequentie 433.92MHz zendvermogen max. 10mW zendbereik max. 30mtr werk temperatuur

Nadere informatie

Installeren van de FOREST SHUTTLE AC

Installeren van de FOREST SHUTTLE AC 2 Installeren van de FOREST SHUTTLE AC Bepalen van de installatie mode van de FOREST SHUTTLE AC De Shuttle AC motor kan op twee manieren aangesloten worden: 1. Remote control mode. Beide draden bruin en

Nadere informatie

LCD scherm ve LCD scherm

LCD scherm ve LCD scherm scherm. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica zelf

Nadere informatie

Draadloze Installatie Handleiding

Draadloze Installatie Handleiding Draadloze Installatie Handleiding VOOR INSTALLATEURS Alles wat u moet weten INHOUDSOPGAVE Page A Directe modus... 44 B "Draadloze bus" modus... 46 C Groepsopdracht gebruiken met de "Draadloze bus... 48

Nadere informatie

Afstandsbediening Telis 16 RTS

Afstandsbediening Telis 16 RTS Afstandsbediening Telis 16 RTS Bedieningshandleiding Telis 16 RTS Pure Art.nr. 1811020 Telis 16 RTS Silver Art.nr. 1811021 Afstandsbediening Telis 16 RTS 16 Kanaals zender met display Telis 16 RTS Pure

Nadere informatie

1 Kenmerken: 2 Installatie: MontageGIDS. inteo SOLIRIS IB

1 Kenmerken: 2 Installatie: MontageGIDS. inteo SOLIRIS IB nvsysa-mo7-0 MontageGIDS inteo 1 Kenmerken: De is een zon- en windautomaat voor het sturen van meerdere motoren via een Inteo buslijn. De windsnelheid en de lichtintensiteit worden gemeten met behulp een

Nadere informatie

Aandachtspunten Rollup batterijmotor

Aandachtspunten Rollup batterijmotor Aandachtspunten Rollup batterijmotor Het rolgordijn, met de batterijmotor RTS, is al gemonteerd. De batterij is al gemonteerd. De batterijmotor RTS en de batterij zijn op elkaar aangesloten. Roll Up WireFree

Nadere informatie

Handleiding Oxan Radio met obstakeldetectie

Handleiding Oxan Radio met obstakeldetectie Handleiding Oxan Radio met obstakeldetectie Leest a.u.b deze handleiding aandachtig door en let vooral op de veiligheidsaanwijzingen. Schade ontstaan door het niet in acht nemen van de bedienings- en onderhoudsaanwijzingen,

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 Windbeveiliging Eolis 2 VOEDING 230 V - 50 Hz Pulsschakelaar Centralis IB INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de windbeveiliging

Nadere informatie

Handleiding Brel 25mm 230V elektronische radio motor. Type MPE25 en MPE28

Handleiding Brel 25mm 230V elektronische radio motor. Type MPE25 en MPE28 BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel 25mm 230V elektronische radio motor Type MPE25 en MPE28 Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. Als deze instructie niet wordt

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display 1 Product en type naam 1.1 Intelligent LCD Display 1.2 Model: APT12LCD800S 2 Elektrische Parameters 24V/36V/48V batterij ondersteuning Rated operating

Nadere informatie

LCD scherm va LCD scherm

LCD scherm va LCD scherm scherm 1. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica

Nadere informatie

HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING:

HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING: HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS Specificaties INHOUD VERPAKKING: 1 x Helicopter 1x Remote (4x AA-batterijen niet inbegrepen) 1x 3.7V 450 mah Li-po battery 1 x Charger 1 x Gear 1 x Main Blade 1 x

Nadere informatie

FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING X460

FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING X460 FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING 520109X460 TECHNISCHE SPECIFICATIE: 12V batterij type CR2450 batterij levensduur < 3 jaar frequentie 433.92MHz zendvermogen max. 10mW zendbereik max. 30mtr werk temperatuur

Nadere informatie

2 Draads videofoon systeem. Drukknop: Gebruikshandleiding

2 Draads videofoon systeem. Drukknop: Gebruikshandleiding 2 Draads videofoon systeem Drukknop: Gebruikshandleiding 1 2 Inhoudsopgave 1. Onderdelen en fucties:... 4 2. Aansluitingen:... 4 3. Specificaties:... 5 4. Plaatsing:... 5 Monteren zonder regencover...

Nadere informatie

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015 1 MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO Maandag 7 december 2015 2 AAN DE SLAG! ONDERDELEN Je hebt de beschikking over een Arduino Starter Kit met een heleboel onderdelen. We gaan ze in de ze workshop niet allemaal

Nadere informatie

SBP /24. Gebruiksaanwijzing

SBP /24. Gebruiksaanwijzing SBP 200-12/24 Gebruiksaanwijzing De accubewakers uit de SBP serie zijn ontwikkeld om de accu te beschermen tegen te diepe ontladingen. Hierdoor kan de levensduur van de accu gewaarborgd blijven. Ook kan

Nadere informatie

Afstandsbediening Telis 4 RTS

Afstandsbediening Telis 4 RTS Afstandsbediening Telis 4 RTS Bedieningshandleiding Telis 4 RTS Pure Art.nr. 8063 Telis 4 RTS Silver Art.nr. 80638 Telis 4 RTS Patio Art.nr. 80644 Telis 4 RTS Lounge Art.nr. 8065 Afstandsbediening Telis

Nadere informatie

2010 Handleiding MS12s

2010 Handleiding MS12s 2010 Handleiding MS12s 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Technische specificaties:... 3 Overzicht encoder:... 4 Overzicht decoder:... 5 Inbouwen in zender:... 6 Inbouwen in model... 8 Voorbeelden voor aansluiten

Nadere informatie

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK 1 Lees deze instructie volledig voor U met de installatie begint. Gebruik nieuwe bougiekabels,

Nadere informatie

Handleiding en aansluitinstructie

Handleiding en aansluitinstructie Handleiding en aansluitinstructie RW45 Motorreductor 1-fase\230V\50Hz Voedingsspanning over 50 eindschakelunit Ridder Drive Systems Lorentzstraat 3-38 384 X Harderwijk P.O. ox 30 3840 J Harderwijk The

Nadere informatie

Telescopische TV liften serie John hat

Telescopische TV liften serie John hat Telescopische TV liften serie John hat Binnen deze serie zijn 4 types leverbaar, te weten: 1. John 40hat 554/668 voor schermen tot 40 2. John 65hat 716/1000 voor schermen tot 65 3. John 65hat 816/1200

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING VLEUGELHEKOPENER De Hekopenerspecialist Byzantium gebouw Stadhouderskade 20 B 1054 ES Amsterdam Telefoon: 020-489.9459 Telefax: 020-612.2581 Technische dienst: 06-46.075.244 info@hekopener.nl

Nadere informatie

Bestnr Module SMD- Servotester

Bestnr Module SMD- Servotester Bestnr. 19 01 51 Module SMD- Servotester Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by Installeren van de Forest Shuttle Installeren van de Forest Shuttle 1 Assembleer de rail 2 Installeer de steunen en monteer de rail in de steunen 3 Hang de gordijnen pas na het instellen van de eindposities.

Nadere informatie

ONDERSTEUNENDE HANDLEIDING VLEUGELPOORTOPENER SW31000 UG

ONDERSTEUNENDE HANDLEIDING VLEUGELPOORTOPENER SW31000 UG ONDERSTEUNENDE HANDLEIDING VLEUGELPOORTOPENER SW31000 UG Dank u voor uw aankoop van deze SuperJack SW31000 vleugelhekopener. Deze handleiding bestaat uit 4 onderdelen: U treft in deze handleiding een los

Nadere informatie

SOMFY SONESSE 40 RTS

SOMFY SONESSE 40 RTS SOMFY SONESSE 40 RTS 1 Toepassingen Deze motor wordt gebruikt bij de volgende producten: - Houten jaloezie - Rolgordijn XL buisdikte 50mm - Rolgordijn XXL 2 Technische info Voltage Frequentie Bedrijfstemperatuur

Nadere informatie

DEZE HANDLEIDING IS NIET VOOR HET AANMELDEN VAN EEN 2 e ZENDER!

DEZE HANDLEIDING IS NIET VOOR HET AANMELDEN VAN EEN 2 e ZENDER! Handleiding koppelen huismerk RTS motor aan afstandsbediening. Lees a.u.b. deze handleiding aandachtig door en let vooral op de veiligheidsaanwijzingen. Schade ontstaan door het niet in acht nemen van

Nadere informatie

DEZE HANDLEIDING IS NIET VOOR HET AANMELDEN VAN EEN 2 e ZENDER!

DEZE HANDLEIDING IS NIET VOOR HET AANMELDEN VAN EEN 2 e ZENDER! Handleiding koppelen Sleutelhanger afstandsbediening. Lees a.u.b. deze handleiding aandachtig door en let vooral op de veiligheidsaanwijzingen. Schade ontstaan door het niet in acht nemen van de bedienings-

Nadere informatie

Handleiding ARRAS met elektronische afstelling

Handleiding ARRAS met elektronische afstelling Handleiding ARRAS met elektronische afstelling Leest U a.u.b voor de eerste bediening deze handleiding aandachtig door en let u vooral op de veiligheidsaanwijzingen. Schade ontstaan door het niet in acht

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display 1 1 Product en type naam 1.1 Intelligent LCD Display 1.2 Model: APT12LCD800S 2 Elektrische Parameters 24V/36V/48V batterij ondersteuning 1RPLQDOH

Nadere informatie

Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV MEV MEV MEV45-40

Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV MEV MEV MEV45-40 BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV35-10 + MEV45-20 + MEV45-30 + MEV45-40 Lees de handleiding alvorens u begint

Nadere informatie

Montage handleiding CL200T:

Montage handleiding CL200T: Montage handleiding CL200T: Inhoudsopgave: A Onderdelen lijst B Assemblage -b1- Rail op lengte maken -b2- Rail assembleren -b3- Carriers monteren -b4- Muur/plafond steunen monteren -b5- Motor monteren

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing DM-16 DJ MINGLE

Gebruiksaanwijzing DM-16 DJ MINGLE Gebruiksaanwijzing DM-16 DJ MINGLE 16 Kanaals vrij te programmeren dimmer en schakel Controller DMX-512 DJ MINGLE DM-16 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 M MASTER A LEVEL SPEED AUDIO FADE TiME 6.99 Manual Midi Channel

Nadere informatie

Nederlands. Handleiding. Inhoud :

Nederlands. Handleiding. Inhoud : Nederlands Transmitter Speed 19350 Handleiding Inhoud : Kenmerken Plaatsen van de batterij HotShoe connector Gebruikshandleinding Frequenties Ontspanmodus Geïntegreerd sync contact Elinchrom RX functies

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Hardware / Joysticks instellingen

Hardware / Joysticks instellingen Hardware / Joysticks instellingen Met alleen het kopen en installeren van het programma Microsoft Flightsimulator ben je er nog niet. Na installatie van het programma kun je het vliegtuig besturen met

Nadere informatie

BIZOBIKE Display handleiding E-Motion

BIZOBIKE Display handleiding E-Motion BIZOBIKE Display handleiding E-Motion Inhoudsopgave Materiaal & kleur 1 Functies 1 Interface 1 Installatie 1 Powerknop 1 Wandel assistent 2 Achtergrond verlichting 2 Batterij capaciteit 2 Afstand & trip

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Superjack ondergrondse hekopener, met motor type UG AH

Installatiehandleiding: Superjack ondergrondse hekopener, met motor type UG AH Installatiehandleiding: Superjack ondergrondse hekopener, met motor type UG AH De Hekopenerspecialist Byzantium gebouw E-mail: info@hekopener.nl Stadhouderskade 20B 1054 ES Amsterdam Tel. 020-4899459 Technische

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Di-Control HANDLEIDING

Di-Control HANDLEIDING Di-Control HANDLEIDING 2 INLEIDING De Di-Control kan gebruikt worden met diverse apparatuur om een muisaanwijzer (Mouse-control) te besturen of toets-commando s (Key-control) te versturen. De Di-Control

Nadere informatie

F O R E S T S H U T T L E S / L

F O R E S T S H U T T L E S / L 2 Installeren van de FOREST SHUTTLE S / L Installeren van de FOREST SHUTTLE S / L 1 Assembleer de rail 2 Installeer de steunen en monteer de rail in de steunen 3 Hang de gordijnen pas na het instellen

Nadere informatie

Drukknop binnen toe te passen

Drukknop binnen toe te passen Drukknop binnen toe te passen (zie: www.hekopener.nl: BMH set) Extra handzender(s) zijn te bestellen. (meer kan ook, zie pagina 13). Of bedienen met uw (mobiele) telefoon De automatische sluitingstijd,

Nadere informatie

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions Awning Instructions Wind, Sun & Rain Sensor Instructions B C D Nederlands Wind, Zon & Regen Sensor Instructies Inhoud Garantie Voordat u de sensor aansluit raden wij u aan de instructies zorgvuldig door

Nadere informatie

Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 2 en Color Player receiver.

Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 2 en Color Player receiver. LivingLight COLOR PLAYER 2 EN COLOR PLAYER 2 RECEIVER VERSIE 1.0 Wij danken u hartelijk voor de aankoop van uw LivingLight Color Player 2 en Color Player receiver. De LivingLight producten zijn speciaal

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis

Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis Deel A: Montage Bevestig het touw aan de vis en aan de doos. Aan de achterkant van de vis vindt u een opening: hier plaatst u de tuit van de heliumcilinder

Nadere informatie

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO Duurzame energie Aan de slag met de energiemeter van LEGO LEGO, het LEGO logo, MINDSTORMS en het MINDSTORMS logo zijn handelsmerken van de LEGO Group. 2010 The LEGO Group. 1 Inhoudsopgave 1. Overzicht

Nadere informatie

PAC-LBK-KIT. Installatie beschrijving Gebruikers beschrijving Technische beschrijving

PAC-LBK-KIT. Installatie beschrijving Gebruikers beschrijving Technische beschrijving PAC-LBK-KIT Installatie beschrijving Gebruikers beschrijving Technische beschrijving 1 Index 1- Veiligheid voorschriften 2-2.1 Specificaties 2.2 Afstandbediening 3-3.1 Aansluitingen klemmen strook 3.2

Nadere informatie

Handleiding Brel Radio motor Type MLE

Handleiding Brel Radio motor Type MLE BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel Radio motor Type MLE Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. Als deze instructie niet wordt gevolgd, kan dit leiden tot schade

Nadere informatie

SPEED conditie zorgt ervoor dat de flaps en rolroeren licht omhoog staan met een lichte correctie op het hoogte-roer. De motor is uitgeschakeld.

SPEED conditie zorgt ervoor dat de flaps en rolroeren licht omhoog staan met een lichte correctie op het hoogte-roer. De motor is uitgeschakeld. PROGRAMEERHULP voor electro zwever op zender FUTABA T8FG Deze aantekeningen beschrijven het programmeren van een electro zwever met gebruikmaking van de volgende sticks : Stick J1 - Ailerons / rolroeren

Nadere informatie

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 DATA SHEET C2-20 Besturing voor elektrische actuators DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 C2-20 De C2-20 biedt geavanceerde positionering en controle van actuators door middel van eenvoudige en flexibele

Nadere informatie

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding

Stealth X1Plus. Hardware installatie handleiding Stealth X1Plus Hardware installatie handleiding RHO-DELTA Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2-2991 XV BARENDRECHT T:010-497 11 12 Stealth verkoop T:010-497 11 10

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van de vleugelhekopener, type 400

Handleiding voor de installatie van de vleugelhekopener, type 400 INTRODUCTIE 1.1 Elektrische en mechanische specificatie Spanning toevoer: Batterij: Vermogen: Spanning/vermogen verbruik van de motor Spanning/vermogen verbruik van de lamp: Spanning/vermogen verbruik

Nadere informatie

aan/uit indicatie-led

aan/uit indicatie-led 0 Zone LED FController De ATECTA LED draadloos controller Play0 is is gemaakt om of max. 0 draadloos LEDdrivers te sturen, waarbij het ook mogelijk is om elke driver individueel te sturen Functies: of

Nadere informatie

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten.

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten. Gefeliciteerd met de aankoop van deze PC- I/ O kaart. Lees vóór u de kaart gaat installeren, de instructies in deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Bewaar de gebruiksaanwijzing voor latere naslag. Controleer

Nadere informatie

Afstandsbediening Telis 1 RTS

Afstandsbediening Telis 1 RTS Afstandsbediening Telis 1 RTS Bedieningshandleiding Telis 1 RTS Pure Art.nr. 1810630 Telis 1 RTS Silver Art.nr. 1810637 Telis 1 RTS Patio Art.nr. 181064 Telis 1 RTS Lounge Art.nr. 1810649 Afstandsbediening

Nadere informatie

GECODEERDE FOTOCELLEN IR/IT 2241

GECODEERDE FOTOCELLEN IR/IT 2241 GECODEERDE FOTOCELLEN IR/IT 2241 Gecodeerde fotocellen voor aan de muur, rotatie 180 en tot 20 m bereik. De codering van het doorgestuurde signaal, in te stellen bij de installatie, beperkt de kans op

Nadere informatie

51KC-P. ELLsys. 1. Verkorte handleiding ELLsys 51KC-P. 2. Onderdelen (Standaard word de cilinder volledig geassembleerd geleverd)

51KC-P. ELLsys. 1. Verkorte handleiding ELLsys 51KC-P. 2. Onderdelen (Standaard word de cilinder volledig geassembleerd geleverd) 1. Verkorte handleiding private-knopcilinder met intelligentknop. Eenzijdige elektronische autorisatie. standaardlengte 30/30mm (Lengte vanaf 26/26 mogelijk). Eén elektronische knop en één mechanische

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene installatiehandleiding Alarmlicht met sirene INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT MET SIRENE Gefeliciteerd met de aankoop van het WoonVeilig alarmlicht met sirene. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 -

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...2 UITVOERING...2 MC55081...2 MC55082...2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...2 ALGEMENE WERKING...3 Maximale stuurtijd beveiliging...3 Omschakel beveiliging...3

Nadere informatie

WASP. Wasp e2k bouwdoos instructie.

WASP. Wasp e2k bouwdoos instructie. WASP Wasp e2k bouwdoos instructie. Het volgende is bedoeld als een gids om een Wasp model in elkaar te bouwen Een combinatie van dunne en middel dikke cyanoacrylate lijm wordt gebruikt voor de constructieve

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem

Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem 1. Algemene informatie 1.1 Introductie Het Axitour AT-900 audio communicatiesysteem is een van de meest geavanceerde rondleidingsystemen op

Nadere informatie

2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET

2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET MODULES VM130 HANDLEIDING 2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET WWW.VELLEMANPROJECTS.EU Inhoudstafel Beschrijving 3 Eigenschappen en technische gegevens 4 Instructies voor de zender 4 Instructies voor de

Nadere informatie

DATA SHEET C2-10. Besturing en bescherming van elektrische actuators. DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET C2-10. Besturing en bescherming van elektrische actuators. DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1 DATA SHEET C2-10 Besturing en bescherming van elektrische actuators DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1 C2-10 C2-10 is ontwikkeld voor aansturing van Concens actuators. C2-10 heeft meerdere stroombegrenzings

Nadere informatie

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor:

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor: Kit code: KT XTI 9580 Configuratie: 750 Kit inhoud: Aantal Code Omschrijving 1 FO8RAPID XTI Module Rapid XTI 1 FRCT06D Draadboom Rapid XTI Geschikt voor: Fabrikant Fendt Fendt LET OP!! Model 714, 716,

Nadere informatie

Handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Nederlands bij gebruik van de originele Engelse handleiding

Handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Nederlands bij gebruik van de originele Engelse handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Artikelnummer: 24207 Besturingssysteem software versie: 4.54x Interface software versie: s03 Teknatool International, 13 juli 2006 1.0 Introductie 1.1 Algemeen Deze handleiding

Nadere informatie