De geisha - Encyclopedie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geisha - Encyclopedie"

Transcriptie

1 1 of 10 5/12/ :13 Japanese Studies Home De geisha Uit Encyclopedie Timmerman Roanne Encyclopedie van de Japanologie : individuele oefening Onderzoeksthema: De Geisha Onderzoeksvraag: Geisha: oorsprong en evolutie doorheen de geschiedenis. Inleiding Mijn interesse voor de geishawereld is begonnen toen ik de film Memories of a Geisha(1) zag en is verder gegroied tijdens mijn Japanologie studies. Ondanks deze interesse heb ik nooit de moeite genomen een boek over geisha's te lezen of me er op een andere manier in te verdiepen. Mijn kennis van geisha's beperkte zich dus tot het stereotiepe beeld van mooi geschminkte meisjes met prachtige kimono's die zingen, dansen en musiceren. Toen ik een onderwerp voor mijn bachelorpaper zocht, besloot ik uiteindelijk om het geishaonderwerp uit te diepen. Mijn bedoeling is zowel de historische evolutie als de opleiding tot en de uitvoering van het geishaberoep te behandelen. Vanuit dit perspectief zal ik de volgende onderzoeksvraag formuleren: Wat omvat de rol van een geisha en hoe is ze ontstaan? Deze vraag zou ik willen behandelen vanuit een historisch en maatschappelijk standpunt, vanaf het ontstaan tijdens de Tokugawa periode tot nu. In mijn definitieve bachelorpaper geef ik eerst een korte inleiding dat de begrip geisha uitlegt om begripsverwarring te vermijden. Het is natuurlijk heel belangrijk dat men deze term goed begrijpt voordat men verder leest. Verder ga ik concreet in op de evolutie doorheen de geschiedenis in drie perioden: van de Tokugawa Periode tot de Meiji Periode, van de Meiji Periode tot de tweede Wereldoorlog, en ten slotte van de tweede Wereldoorlog tot heden. Daarna ga ik in op het leven zelf van de geisha's, van haar intrede in de okiya tot het bereiken van de geishastatus. Uiteindelijk beëindig ik met een besluit. Wat betreft de indeling van deze paper ga ik als volgt te werk: Eerst bespreek ik het proces van de bepaling van mijn onderzoeksdomein. Vervolgens leg ik uit hoe ik mijn trefwoorden gebruik bij mijn zoektocht naar bronnen.

2 2 of 10 5/12/ :13 Vervolgens sorteer ik de gevonden bronnen volgens hun relevantie. Dan plaats ik ze in de geplande hoofdstukken van mijn bachelorpaper volgens hun inhoud en hun relevantie. Ten slotte evalueer ik mijn zoekmethode, de gevonden resultaten, en mijn oorspronkelijke visie over de vorm van mijn bachelor verhandeling, en de onderzoeksvraag in een besluit. Voetnoten 1. Memories of a geisha. (2005)Marshall, Rob. United States, Columbia Pictures Industries, Inc., Dreamwordks L.L.C., Spyglass Entertainment Group LLC, Sony Pictures Home Entertainment Inc. Zoekmethode Bepaling van het onderwerp Mijn zoektocht naar een onderwerp verliep in verschillende stappen. Eerst stelde ik een lijst op met alle domeinen en punten waarvoor ik interesse heb: tatoeage van yakuza danspassen van geisha s prostitutie in Japan Japanse seksualiteit Ainu de economische en maatschappelijke omgeving van de landbouwers de yakuza als maatschappelijk fenomeen het organisatiesysteem van de okiya Ik botste meteen tegen de harde realiteit: sommige onderwerpen waren te ruim, of te beperkt. Daarbij moest ik, met behulp van encyclopedieën, internet en boeken het bronnenpotentieel bepalen, hetgeen voor sommige onderwerpen niet evident was. Na deze twee sorteringssessies besefte ik dus dat er niet zo veel onderzoeksthema s overbleven. Na het herbekijken van de lijst kon ik twee grote gemeenschappelijke punten identificeren: geisha s en prostitutie. Mijn derde stap was de licenciaatsverhandelingen te bekijken, om te zien welke onderwerpen al behandeld waren en hoe. Ondanks het feit dat de onderwerpen geisha, prostitutie, en seksualiteit, als onderwerp al genomen werden, stelde ik vast dat ze allemaal apart behandeld waren, zonder enige link met elkaar. Ik moest dus een link tussen mijn twee algemene en brede onderzoeksthema s vinden. Dit leidde tot een idee van onderwerp: de vergelijking van Geisha en prostitutie. Maar na bespreking met Mr Vanoverbeke werd beslist zich te beperken tot het onderwerp: de geisha. Zo werd dus mijn onderwerp gekozen: Geisha: oorsprong en evolutie doorheen de geschiedenis. Trefwoorden Trefwoorden zijn belangrijk om goede informatie te vinden. Voor dit werk heb ik geen grote aantal trefwoorden gebruikt want ze omvatten meestal alles wat ik zocht. Ten eerste haalde ik inspiratie direct uit mijn onderzoeksvraag. Verder bleek ook encyclopedieën uit de Oost-Aziatische bibliotheek als The Kodansha encyclopedia of Japan, handig bij mijn zoektocht naar trefwoorden.

3 3 of 10 5/12/ :13 Geisha is veruit het belangrijkste trefwoord dat zeer snel tot veel omvattende informatie leidt. Dit verklaart de beperktheid van de onderstaande trefwoordenlijst. Engels Geisha Hōkan Yoshiwara Kabuki Gion Japans 芸者幇間吉原歌舞伎祇園 Ik begon de eigenlijke zoektocht naar bronnen in de Oost-Aziatische Bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven, waar ik ten eerste naar licentiaatsverhandelingen, boeken en tijdschriften over mijn onderwerp zocht. Daarna consulteerde ik de online databanken JSTOR, NACSIS Webcat en Worldcat, en Librisource om relevante boeken, academische artikels en overige informatie op te zoeken. Vervolgens zocht ik op internet met full-text zoekmachines als Google, index zoekmachines als Yahoo!. Verder zocht ik ook op Wikipedia, en keek voorts op een aantal nieuwssites zoals Google News. Sortering van Ik heb in mijn zoektocht heel veel bronnen gevonden, sommige min of meer uitvoerig handelend over het ganse onderwerp, anderen beperken zich tot één onderdeel van mijn geplande hoofdstukken. Daarom heb ik de werken in 2 groepen gescheiden: de primaire bronnen en de secundaire bronnen. In de primaire bronnen, de belangrijkste bronnen, kan men boeken terugvinden die exclusief over geisha's handelen. In de tweede categorie vinden we romans of boeken die hierover slechts gedeeltelijk gaan. De primaire bronnen Oost-aziatische bibliotheek Licentiaatsverhandelingen Bonnaffé, Séverine. Geisha. Een vergelijkende studie: vroeger en nu. Licentiaatverhandeling, Japanologie, Katholieke Universiteit Leuven, , Is recent, en de definitie van Geisha is er breed uitgelegd. Maar ik ga dit onderwerp niet in hetzelfde invalshoek gebruiken, aangezien ik het in zijn historische omgeving wil analyseren. Boeken Seigle, Cecilia Segawa. Yoshiwara: the glittering World of the Japanese courtesan, Honolulu(Hawaii): University of Hawaii press, Dit boek bevat één zeer relevant hoofdstuk: Rise of the Geisha: An age of glitter and tragedy, en daarnaast bespreekt het de geschiedenis van Yoshiwara, maar is wel oud. Niettemin bespreekt het bespreekt wel mijn thema, maar op een andere manier: de behandeling van de Geisha is beperkt tot het leven van de geisha's in de stad van Yoshiwara, en geeft meer aandacht aan de Edo-Periode. Daarenboven spreekt de auteur vanuit het standpunt van moderne vrouw die het systeem van deze periode op een kritische manier bespreekt. Louis, Lisa. Butterflies of the night, mama-san, geisha, strippers and the Japanese man they serve, New York: Weatherhill, 1992.

4 4 of 10 5/12/ :13 Is wel een oud werk, maar heeft als voordeel dat Louis een student was die een studentenjob in een bar genomen had. Daarenboven heeft ze persoonlijke intervieuws van hostessen en geisha gemaakt, en de basis van de behandeling ligt aan haar ervaring, wat een interressante punt is. Bevat bevoorbeeld, The geisha World, en Customers. Downer, Lesley. Women of the pleasure quarters: the secret history of the geisha, New York: Broadway books, Veel recenter, en de auteur is een goed bekend in het milieu. Ze heeft vaak reviews en artikels in boeken geschreven en besprekingen gedaan voor instellingen zoals Japan Society, Asia House, the Royal Geographic Society en voor Asia House in the British Museum [1]. Daarom kan ik zeker vertrouw hebben in dat boek. Handelt veel over geisha's, bijvoorbeeld Japan before the Geisha, The world of the Geisha, Becoming a Geisha. Kodansha Ltd. An Illustrated Encyclopedia, Tokyo: Kodansha Ltd, Referenties uit tijdschriften Monumenta Nipponica Review gevonden in Monumenta Nipponica, Vol.59, no.1(20004):pp Masuda, Sayo. Autobiography of a Geisha, Columbia: Columbia University Press, Masuda geeft hier een inzicht van martelling, verkrachting, vreedheid en suksuele verslaving, wat heel verschillend is van andere boeken die vaak over de schone kimono's, schmink, enz.bespreken. Het werd eerst gepubliceer in 1957 onder Japanse titel, Geisha: Kutō no hanshōgai. Dit werk komt eigenlijk van een verhaal dat de auteur naar het vrouwentijdschrift Shufu no tomo voor de jaarlijks wedstrijd "True stories by women" opgestuurd heeft. Zij won de 2de prijs. Daarenboven heeft G.G.Rowley voor de vertaling gezorgd en heeft er een informatieve inleiding, een bibliografie en enkele nota's toegevoegd. Men mag toch opmerken dat meer dan een helft van het boek over haar pensionering gaat. Het kan dus heel interessant zijn om te zien wat een geisha kan worden na dat ze haar beroep beëindigt. Internet Librisource [2] Iwasaki, Mineko. Brown, Rande. Geisha: A life, Washington: Washington square Press, Recente werk, van 5 jaar geleden. Iwasaki Mineko is zelf een geisha tot haar 29 jaar, en was een heel bekende geisha. [3]. Dit boek gaat over het leven van de geisha's, geïnspireerd door haar eigen leven. Andere Downer, Lesley. Geisha de verborgen geschiedenis van een wereld die aan het verdwijnen is, Amsterdam: De Bezige bij, Recent werk,geschreven door Lesley Downer, die vaak reviews en artikels in boeken geschreven heeft en

5 5 of 10 5/12/ :13 besprekingen gedaan voor instellingen zoals Japan Society, Asia House, the Royal Geographic Society en voor Asia House in the British Museum [4]. Daarom kan ik zeker vertrouw hebben in dat boek. Dit is één uitlegboek die de cultuur van de geisha's grondig uitlegt, met daarenboven een praktische verklarende woordenlijst. Dalby, Liza. Geisha, Amsterdam: Ambo, Een 9-jaar-oud werk, heel interressant want het gaat over een Amerikaanse vrouw die één jaar lang als geisha gewerkt heeft. Naast het dagelijks leven, bespreekt de auteur ook de geschiedenis, en de tecnische vaardigheden van de geisha. Downer, Lesley. Madame Sadayakko: The Geisha who seduced the west, London: Review, Recent werk,geschreven door Lesley Downer, die vaak reviews en artikels in boeken geschreven heeft en besprekingen gedaan voor instellingen zoals Japan Society, Asia House, the Royal Geographic Society en voor Asia House in the British Museum [5]. Daarom kan ik zeker vertrouw hebben in dat boek. Di boek is een biografie van één van de bekendste geisha's tijdens de 19de eeuw, uit de getuigenis van de familie en kennissen van de geisha zelf. Iwasaki, Mineko. Geisha of Gion: The memoir of Mineko Iwasaki, Sydney: Simon & Shuster, Werk van 8 jaar geleden, autobiografie van Mineko Iwasaki, die heel bekende geisha is. [6] De secundaire bronnen Oost-aziatische bibliotheek Licentiaatsverhandelingen Buekers, Ann. De vrouw in Tokugawa-Japan: Beschrijvende analyse. Licentiaatsverhandeling, Japanologie, K.U.Leuven, Wiens vierde hoofdstuk de courtisane en de Geisha in Tokugawa Japan behandelt. Maar dit werk dateert van , wat al 16 jaar geleden is, en de definitie is wel te beperkt, aangezien dat het over een algemene overzicht van de vrouw in Tokugawa-Japan gaat, en dat mijn paper exclusief de geisha's verhandelt. Thys, Katrien. De Japanse vrouw: Een onderzoek naar de positie van de vrouw in de Japansemaatschappij, gezien door de Japanse massamedia. Licentiaatsverhandeling, Japanologie, K.U.Leuven, Bevat een deel over de Geisha in het derde hoofdstuk. Maar dit werk is ook verouderd, aangezien dat het 13 jaar oud is.de invlashok van deze paper is ook veranderd, aangezien dat het over de massamedia gezien is. Het lijkt nochtans interessant om de mediabeeld van de geisha's in de moderne Japan te vermelden. Boeken Leiter, Samuel L. A kabuki reader: history and performance, East gate books Japan, Japan in the modern world, Armonk (N.Y.): Sharpe, Dit boek geeft een goede beschrijving van het begin van Kabuki, en is recent. Brandon, James R. Malm, William P. Shively, Donald H. Studies in Kabuki: its acting, music and

6 6 of 10 5/12/ :13 historical context, East-West Center. A culture learning institute monograph, Honolulu: University press of Hawaii, Dit boek is het meest relevante want het beschrijft op een gedetailleerde manier de oorsprong van Kabuki en zijn links met geisha's, met concreet, de hoofdstukken: The Social Environment of Tokugawa Kabuki, The Beginnings of Kabuki. Jammer genoeg is het heel oud, en het is daarom dat ik het bovengemelde boek samen gebruiken, om een juiste en minder verouderde analyse te maken. De becker,j.e. The nightless city or the History of the Yoshiwara Yukwaku, Tokyo: ICG-muse, Bevat één relevant deel, Hōkan en Geisha. Is 8-jaar-oud, maar bespreekt de Geisha alleen in de context van Yoshiwara, en besteedt meest belang aan de algemene prostitutie. Toch is het interessant om te vermelden dat het de hōkan bespreekt, wat niet vaak bespreekt wordt. Referenties uit tijdschriften Internet Wikipedia Deze bronnen zijn de minst betrouwbaar van allemaal, maar bevatten soms interessante referenties naar vershillende werken. Wikipedia. Geisha. 08/04/2008 < Wikipedia. Okiya. 08/04/2008 < Wikipedia. Yoshiwara. 08/04/2008 < Andere Golden, Arthur. Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, Heel beroemd boek, van 8 jaar geleden. Omdat het een roman is, beschouw ik het als een secundaire bron. Bevat toch relevante elementen uit het dagelijks leven van de geisha in de 20ste eeuw. Inoue, Yuki. Mémoires d une Geisha, Arles: Editions Philippe Picquier, Een 15-jaar-oud roman, die over het leven van één geisha van de 20ste eeuw gaat. Vande Walle, Willy, "Geschiedenis van Japan tot 1868", cursus gedoceerd in de kader van het vak 'Geshiedenis van Japan tot 1868',Katholieke Universiteit van Leuven, Leuven, Acco,2004. Van de Walle, Willy "Een geschiedenis van Japan: Van Samurai tot soft power, cursus gedoceerd in het kader van het vak, 'Geshiedenis van het moderne Japan,Katholieke Universiteit Leuven,Leuven,Acco, Deze 2 cursussen zijn recent en relevant voor mijn korte inleiding van de besproken perioden van mijn toekomstige paper. Situering van de bronnen volgens de hoofstukken De situering van bronnen volgens de hoofstukken is een belangrijke deel van dit paper want het bepaalt hoe en waarom ik mijn bovengemelde bronnen ga gebruiken.

7 7 of 10 5/12/ :13 Zoals ik al in mijn inleiding vermeld had, zal ik mijn werk als volgt onderverdelen: Inleiding: wat is een geisha? Deel 1: Geschiedenis Van Tokugawa Periode tot de Meiji Periode Van Meiji Periode tot de tweede Wereldoorlog Van De tweede Wereldoorlog tot het heden Met telkens een korte inleiding tot de genoemde perioden met behulp van Kodansha Ltd.Kodansha Ltd. An Illustrated Encyclopedia Tokyo: Kodansha Ltd Dat vind ik nuttig om het element geisha in zijn correcte historische omgeving te situeren, en om de lezer een goed overzicht te geven waarom de condities van geisha's doorheen de geschiedenis veranderd zijn. Deel 2: Het geishaleven Het beroep De opleiding De organisatie Besluit Verder citeer ik nu de gesorteerde bronnen volgens hun belang bij elk hoofdstuk. Maar omdat mijn primaire bronnen alle elementen omvatten, zal zullen ze bij het behandelen van alle hoofdstukken aan bod komen. Om het lezen van de volgende lijst te vergemakkelijken, citeer ik alleen de ssecundaire bronnen, omdat de primaire bronnen overal gebruikt worden. Inleiding: wat is een geisha? In dit eerste deel van mijn werk wens ik een definitie van de term geisha te geven en een korte inleiding tot wat de lezer zal verwachten. Dit is een belangrijke deel om een begripsverwarring te vermijden, en om de lezer voor te bereiden. De becker,j.e. The nightless city or the History of the Yoshiwara Yukwaku, Tokyo: ICG-muse, Wikipedia.Geisha.08/04/2008 < Nu dat de term geisha duidelijk gedefinieërd is, bespreek ik geisha's in hun historische context, hun oorsprong, hun ontstaan, en hun ontwikkeling doorheen de geschiedenis, om een beter inzicht te krijgen over de organisatie en het leven van een geisha. Deel 1: Geschiedenis Ik heb het eerste deel in 3 hoofdstukken verdeeld, om het inzicht over de hele ontwikkeling van de geishawereld te vergemakkelijken, met telkens een korte inleiding tot de vermelde periode. Deze indeling komt goed overheen met de grote lijnen van de evolutie van de geishageschiedenis. Van Tokugawa Periode tot de Meiji Periode

8 8 of 10 5/12/ :13 Buekers, Ann. De vrouw in Tokugawa-Japan: Beschrijvende analyse. Licentiaatsverhandeling, Japanologie, K.U.Leuven, Leiter, Samuel L. A kabuki reader: history and performance, East gate books Japan, Japan in the modern world, Armonk (N.Y.): Sharpe, Brandon, James R. Malm, William P. Shively, Donald H. Studies in Kabuki: its acting, music and historical context, East-West Center. A culture learning institute monograph, Honolulu: University press of Hawaii, Lindsey, William R. Fertility and Pleasure: Ritual and Sexual values in Tokugawa Japan, Honolulu: University of Hawaii Press, 2006 Markus, Andrew. Shogakai: Celebrity Banquets of the Late Edo Period, Harvard Journal of Asiatic Studies, Vol 53, No 1(1993), pp De becker,j.e. The nightless city or the History of the Yoshiwara Yukwaku, Tokyo: ICG-muse, Vande Walle, Willy, "Geschiedenis van Japan tot 1868", cursus gedoceerd in de kader van het vak 'Geshiedenis van Japan tot 1868',Katholieke Universiteit van Leuven, Leuven, Acco,2004. Wikipedia. Yoshiwara. 08/04/2008 < Van Meiji Periode tot de tweede Wereldoorlog Golden, Arthur.Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, 2000 Van de Walle, Willy "Een geschiedenis van Japan: Van Samurai tot soft power, cursus gedoceerd in het kader van het vak, 'Geshiedenis van het moderne Japan,Katholieke Universiteit Leuven,Leuven,Acco, Van De tweede Wereldoorlog tot het heden Robertson, Jennifer. Takarazuka: Sexual Politics and Popular Culture in Modern Japan, California: University of California Press, Thys, Katrien. De Japanse vrouw: Een onderzoek naar de positie van de vrouw in de Japanse maatschappij, gezien door de Japanse massamedia. Licentiaatsverhandeling, Japanologie, K.U.Leuven, Bennett, James G.My Father s Geisha: Delacorte Press, Golden, Arthur.Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, 2000 Yomiuri Shimbun. The New generation geisha, The Statement, 15/03/2008. Van de Walle, Willy "Een geschiedenis van Japan: Van Samurai tot soft power, cursus gedoceerd in het kader van het vak, 'Geshiedenis van het moderne Japan,Katholieke Universiteit Leuven,Leuven,Acco, 2007.

9 9 of 10 5/12/ :13 Deel 2: Het geishaleven Nu dat men een goed inzicht heeft over de historische context en ontwikkeling, ga ik dieper in op het basisthema van dit werk, namelijk het leven van de geisha, haar beroep, haar opleiding, en de organisatie, met de verschillen tussen het verleden en het heden. Men zal merken dat ik voor deze indeling niet veel secundaire bronnen heb, want het wordt heel uitgebreid uitgelegd door de primaire bronnen. Het beroep Golden, Arthur.Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, 2000 Gallagher, John. Geisha: A unique World of traditon, Elegance and Art, London: PRC Publishing Ltd., 2003 Wikipedia.Geisha.08/04/2008 < Bennett, James G.My Father s Geisha: Delacorte Press, De opleiding Inoue, Yuki. Mémoires d une Geisha, Arles: Editions Philippe Picquier, 1993 Golden, Arthur.Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, 2000 Gallagher, John. Geisha: A unique World of traditon, Elegance and Art, London: PRC Publishing Ltd., 2003 Savaresse, Nicola. Fowler, Richard. A Portrait of Hanako, Asian Theatre Journal, Vol 5, No1(1988), pp Wikipedia.Geisha.08/04/2008 < De organisatie Besluit Gallagher, John. Geisha: A unique World of traditon, Elegance and Art, London: PRC Publishing Ltd., 2003 Golden, Arthur.Memories of a Geisha, New York: Vintage Contemporaries, 2000 De becker,j.e. The nightless city or the History of the Yoshiwara Yukwaku, Tokyo: ICG-muse, Longstreet, Stefen. Longstreet, Ethel.Yoshiwara: city of the senses, New York: David McKay, 1970 Wikipedia. Okiya.08/04/2008<

10 10 of 10 5/12/ :13 Het werk wordt afgesloten met één besluit. Besluit Dit werk heeft me verplicht na te denken over de te gebruiken methodologie, en over het nut over een methodologie te beschikken. Ik heb nu een klare kijk op de deelonderwerpen, hun volgorde en de indeling van de hoofdstukken van mijn paper. Ik heb ook vastgesteld dat er voldoende bronnen beschikbaar zijn om elk deelonderwerp te documenteren. Ik ben klaar, en kijk er naar uit, dit onderwerp dat reeds geruime tijd mijn latente interesse heeft uit te diepen. Voetnoten Lesley Downer. 30/05: Wikipedia. Mineko Iwasaki.30/05/ Lesley Downer. 30/05: Lesley Downer. 30/05: Wikipedia. Mineko Iwasaki.30/05/ Ontvangen van "" Deze pagina is het laatst bewerkt op 30 mei 2008 om 13:19. De inhoud is beschikbaar onder de a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Belgium License.

Yoshiwara: het leven binnen de stadsmuren

Yoshiwara: het leven binnen de stadsmuren 1 of 7 5/12/2012 15:42 Japanese Studies Home Yoshiwara: het leven binnen de stadsmuren Uit Encyclopedie Inleiding Yoshiwara ( 吉原 ) werd in 1617 opgericht, en was één van de officiële amusementenwijken

Nadere informatie

apanse kalligrafie - Encyclopedie Inleiding Voorbereiding Zoektermen Japanese Studies Home

apanse kalligrafie - Encyclopedie Inleiding Voorbereiding Zoektermen Japanese Studies Home apanse kalligrafie - Encyclopedie 1 of 5 5/12/2012 13:52 Japanese Studies Home Japanse kalligrafie Uit Encyclopedie Kristof Van Schil Encyclopedie van de Japanologie 2007-2008: individuele oefening Onderzoeksthema:

Nadere informatie

Echtscheidingen in Japan.

Echtscheidingen in Japan. Laura Schepers Katholieke Universiteit Leuven 2 de kandidatuur Japanologie 2004-2005 Prof. D. Vanoverbeke H. Coppens Bibliografische zoektocht Encyclopedie: Echtscheidingen in Japan. mikudarihan ( 三 下

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Essay Research Methodology 9 juli Michelle Plaisier CMD2C

Essay Research Methodology 9 juli Michelle Plaisier CMD2C Essay Research Methodology 9 juli 2013 Michelle Plaisier 0848133 CMD2C Is Wikipedia een betrouwbare bron voor het doen van onderzoek? Wikipedia is de grootste en meest gebruikte online encyclopedie. Wikipedia

Nadere informatie

Het Christendom tijdens de Tokugawa-periode

Het Christendom tijdens de Tokugawa-periode et Christendom tijdens de Tokugawa-periode - Encyclopedie 1 of 7 5/12/2012 13:00 Japanese Studies Home Het Christendom tijdens de Tokugawa-periode Uit Encyclopedie Inleiding Eén van de belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

Seksualiteit in Japan: Wat zijn de verschillen in mentaliteit tussen het Westen en Japan, en hoe zijn die tot stand gekomen?

Seksualiteit in Japan: Wat zijn de verschillen in mentaliteit tussen het Westen en Japan, en hoe zijn die tot stand gekomen? Japanese Studies Home Seksualiteit in Japan Uit Encyclopedie Onderzoeksvraag Seksualiteit in Japan: Wat zijn de verschillen in mentaliteit tussen het Westen en Japan, en hoe zijn die tot stand gekomen?

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Introductie Bachelors Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen en Sociologie Website SBIB: bib.kuleuven.be/sbib 2 Wat is LIMO: limo.libis.be/ku Leuven Opgelet!

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam Datum 10-9-2015 Contactpersoon J.J.B.Turpijn@uva.nl Bijlagen Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Deshima: het economisch belang - Encyclopedie

Deshima: het economisch belang - Encyclopedie 1 of 5 5/12/2012 15:23 Japanese Studies Home Deshima: het economisch belang Uit Encyclopedie Inleiding Deshima [1], een klein kunstmatig eilandje in de Baai van Nagasaki, diende als handelspost van 1641

Nadere informatie

Hoewel dit een zeer uitgebreid onderwerp is, ben ik er vrij zeker van dat ik dankzij de overvloed aan bronnen een goede paper kan schrijven.

Hoewel dit een zeer uitgebreid onderwerp is, ben ik er vrij zeker van dat ik dankzij de overvloed aan bronnen een goede paper kan schrijven. Japanese Studies Home Robots in Japan Uit Encyclopedie Inleiding Ik heb ervoor gekozen het onderwerp robots in Japan te onderzoeken. Het is algemeen geweten dat in de huidige samenleving van het land in

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

Literatuur: zoeken en verwijzen

Literatuur: zoeken en verwijzen Literatuur: zoeken en verwijzen Steven Wepster Departement Wiskunde Universiteit Utrecht 5 maart 2019 Soorten literatuur primair: originele werken, evt in vertaling secundair: artikelen etc over originele

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden Onderwijs voor de 21 ste eeuw Kris Van den Branden Is ons onderwijs nog mee met de tijd? Met de deur in huis De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon

Nadere informatie

Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor. Hogeschool Rotterdam,

Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor. Hogeschool Rotterdam, 1 Running head: WIKIPEDIA BETROUWBAAR VOOR HET DOEN VAN ONDERZOEK? Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor Hogeschool Rotterdam, Abstract: Een kort essay over het gebruik

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Economie en de alternatieve energie

Economie en de alternatieve energie conomie en de alternatieve energie - Encyclopedie of 9 5/12/2012 12:46 Japanese Studies Home Economie en de alternatieve energie Uit Encyclopedie Inleiding De opbouw van een paper kan men vergelijken met

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage 1. Cijfers De online-enquête werd afgenomen bij 3.431 Vlamingen. Deze groep vormt een representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking.

Nadere informatie

Scopus Zoeken in Scopus

Scopus Zoeken in Scopus BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen Scopus Zoeken in Scopus Veerle Tuerlinckx september 2018 Inhoud Beschrijving... 5 1 Start (via Limo)... 6 2 Zoeken in SCOPUS... 6 2.1 Wat zijn citatie-indexen?...

Nadere informatie

NIEUWE BOEKEN September deel 4

NIEUWE BOEKEN September deel 4 Vrijdag 7 september 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN September deel 4 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de

Nadere informatie

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 E-MAILS SCHRIJVEN 1. Algemeen De basisregel luidt: Houd het bericht kort en bondig. Wees echter ook niet té bondig: je ontvanger moet voldoende informatie hebben

Nadere informatie

id 895 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor tweede studiefase

id 895 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor tweede studiefase id 895 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor tweede studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie Land (bestemming) Denemarken Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Bronnen voor genderstudies

Bronnen voor genderstudies Bronnen voor genderstudies Deel 1: Belangrijke werkinstrumenten in een wetenschappelijke bibliotheek - Catalogi 1. Algemeen 2. ALEPH Online versus CDROM Browse versus search Basket en mail Trefwoorden

Nadere informatie

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Beste student, U heeft onlangs alle onderdelen van uw bacheloropleiding Wijsbegeerte afgerond en kunt nu het BA-diploma aanvragen. Het bestuur van het Instituut voor

Nadere informatie

Brazilie In De Nederlandse Archieven/O Brasil Em Arquivos Neerlandeses ( ): Documenten In Het Koninklijk Huisarchief En In Het Archief Van

Brazilie In De Nederlandse Archieven/O Brasil Em Arquivos Neerlandeses ( ): Documenten In Het Koninklijk Huisarchief En In Het Archief Van Brazilie In De Nederlandse Archieven/O Brasil Em Arquivos Neerlandeses (1624-1654): Documenten In Het Koninklijk Huisarchief En In Het Archief Van De... (English, French And Dutch Edition) By Marianne

Nadere informatie

Japanologie Onthaal

Japanologie Onthaal Japanologie Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Japanologie Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde

Nadere informatie

Meiji architectuur - Encyclopedie

Meiji architectuur - Encyclopedie Japanese Studies Home Meiji architectuur Uit Encyclopedie Inleiding Na de openstelling van Japan na de Meije restauratie was het land sterk onderhevig aan Westerse invloed die zich op verschillende facetten

Nadere informatie

II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II. I Master scrip,e: kick off I

II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II. I Master scrip,e: kick off I II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II II I Master scrip,e: kick off I Academisering Martyn Shu,leworth - "In the broadest sense of the word, the defini;on of research includes

Nadere informatie

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie Werkstuk Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie werkstuk Vanaf schooljaar 2013-14 is de invulling van het werkstuk en je spreekbeurt veranderd. Iedereen maakt

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden.

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden. SCOPUS 1. Beschrijving Scopus is een onderzoeksdatabank van Elsevier met abstracts van artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen

Nadere informatie

PAPER ENCYCLOPEDIE JAPAN. "Homoseksualiteit in Japan door de eeuwen heen"

PAPER ENCYCLOPEDIE JAPAN. Homoseksualiteit in Japan door de eeuwen heen Sven Van Stichel Tweede kandidatuur Japanologie PAPER ENCYCLOPEDIE JAPAN "Homoseksualiteit in Japan door de eeuwen heen" Academiejaar 2004-2005 Tweede Semester Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Theoretische

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe!

Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe! Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe! Online Zoeken naar Wetenschappelijke Bronnen Dries.debeer@lessius.eu Inhoud Wat is wetenschappelijke informatie? Waar vind je wetenschappelijke

Nadere informatie

Literatuur zoeken en verwijzen

Literatuur zoeken en verwijzen Literatuur zoeken en verwijzen Steven Wepster Departement Wiskunde Universiteit Utrecht 8 maart 2016 Soorten literatuur primair: originele werken, evt in vertaling secundair: artikelen etc over originele

Nadere informatie

Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren. Katrien Struyven

Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren. Katrien Struyven Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren Katrien Struyven Ervaringen Wie heeft pogingen ondernomen of reeds een artikel geschreven? Hoe heb je dit ervaren? Wie heeft er reeds deelgenomen

Nadere informatie

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels?

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Agora 2018-2019: PTA vwo Engels Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Eén periode: T 01 Leesvaardigheid Toets / schriftelijk / tijdsduur 60 minuten / weging: 10 - Het lezen van

Nadere informatie

HET ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR. Hans Bodlaender

HET ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR. Hans Bodlaender HET ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR Hans Bodlaender Deze presentatie 2 Wat voor soort literatuur bestaat er? Hoe wordt die gemaakt? Hoe vind je relevante literatuur? Gebruik bronnen 3 Voordat je

Nadere informatie

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI Web of Science: SCI, SSCI en AHCI De Web of Science Citation index is toegankelijk via de Web of Knowledge (Wok), een portaalsite van het Institute of Scientific Information (ISI). De Web of Science Citation

Nadere informatie

NIEUWE BOEKEN September deel 5

NIEUWE BOEKEN September deel 5 Zaterdag 8 september 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN September deel 5 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Wat is de rol van een manga editor binnen het productieproces van een manga?

Onderzoeksvraag: Wat is de rol van een manga editor binnen het productieproces van een manga? Japanese Studies Home De manga redacteur Uit Encyclopedie Inleiding Bij de publicatie van een manga is niet alleen de mangaka belangrijk, maar ook de manga editor heeft hierin een cruciale rol. De mangaka

Nadere informatie

Wat is een theoretisch kader?

Wat is een theoretisch kader? AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: GESCHIEDENIS Dit is een vakfiche voor alle studierichtingen 3 de graad bso. Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks aangepast. Deze vakfiche

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Chinastudies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2012 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Koreastudies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van de Wet

Nadere informatie

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 29/11/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Curriculumevaluatie BA Filosofie

Curriculumevaluatie BA Filosofie Curriculumevaluatie BA Filosofie Beste student, U heeft onlangs het laatste onderdeel van uw bacheloropleiding Filosofie afgerond en staat op het punt het bachelorexamen aan te vragen. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 8

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 8 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 8 Agenda Onderzoeksvraag en kennisgebied Kennisgebied en bronnenonderzoek Opdracht Onderzoeksvraag en kennisgebied The Jetsons 1965 Hoe technologie in

Nadere informatie

Claude Delmas : European Union Robert Schuman McCormick, 2002: 56. Hettne, 2001: xvii.

Claude Delmas : European Union Robert Schuman McCormick, 2002: 56. Hettne, 2001: xvii. 1 Claude Delmas 1980 1980 1989: 31 2004 5 1 10 25 European Union 1980 Robert Schuman 1950 McCormick, 2002: 56 Hettne, 2001: xvii Hettne, 2003: 15 1 post-modern state Caporaso, 1996 Francois Mitterrand

Nadere informatie

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs. Auteur Jantine van der Weiden Laatst Licentiegewijzigd Webadres CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/106799 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

W a a r w o r d e n B u s i n e s s R u l e s t o e g e p a s t e n w a a r o m j u i s t d a a r?

W a a r w o r d e n B u s i n e s s R u l e s t o e g e p a s t e n w a a r o m j u i s t d a a r? W a a r w o r d e n B u s i n e s s R u l e s t o e g e p a s t e n w a a r o m j u i s t d a a r? Onderzoe ks p lan - Bache l orsc rip tie Auteur: Mark Zandstra 041342 Begeleider: Stijn Hoppenbrouwers

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Talen en culturen van Japan Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Onderwijs- en eamenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Talen en culturen van China Deze Onderwijs- en eamenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

Zoeken in WorldCat Discovery

Zoeken in WorldCat Discovery Zoeken in WorldCat Discovery In de bibliotheekcatalogus vindt u alle boeken, e-books, tijdschriften, e-journals etc. van de Theologische Universiteit Kampen, maar ook die van vele andere Nederlandse en

Nadere informatie

id 760 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Klinische- en Gezondheidspsychologie

id 760 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Klinische- en Gezondheidspsychologie id 760 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie Land

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Indian and Tibetan Studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

Scopus Zoeken in Scopus

Scopus Zoeken in Scopus BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen Scopus Zoeken in Scopus Veerle Tuerlinckx september 2015 Inhoud Beschrijving... 5 1 Start (via Limo)... 6 2 Zoeken in SCOPUS... 6 2.1 Wat zijn citatie-indexen?...

Nadere informatie

De evolutie van de Japanse moderne muziek en haar invloed op de jeugd

De evolutie van de Japanse moderne muziek en haar invloed op de jeugd Eveline Hellemans 2de Kandidatuur Japanologie 2003-2004 De evolutie van de Japanse moderne muziek en haar invloed op de jeugd INHOUDSOPGAVE 1- Inleiding 3 2- Zoeken 4 a)bibliotheek 4 b) databanken 5 BAS

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Introductie Masters Communicatiewetenschappen Website SBIB: bib.kuleuven.be/sbib 2 Wat is LIMO: limo.libis.be/kuleuven 3 Wat is LIMO: limo.libis.be/kuleuven Opgelet!

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index, Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities, Book Citation

Nadere informatie

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science behoort tot het ISI Web of Knowledge. De belangrijkste databanken

Nadere informatie

Literatuurlijst en bronvermelding

Literatuurlijst en bronvermelding Deel @ Literatuurlijst en bronvermelding Een belangrijk onderdeel van de scriptie is de literatuurlijst. Deze bestaat uit alle bronnen die je hebt gebruikt om de scriptie te schrijven. Te denken valt aan

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

Master in de Geschiedenis. Prof. Dr. Idesbald Goddeeris 7 maart 2018

Master in de Geschiedenis. Prof. Dr. Idesbald Goddeeris 7 maart 2018 Master in de Geschiedenis Prof. Dr. Idesbald Goddeeris 7 maart 2018 Master in de Geschiedenis Master of History Prof. Dr. Idesbald Goddeeris 7 maart 2018 Waarom? 3 Waarom? Blijven plakken in Leuven 4 Waarom?

Nadere informatie

Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal. Guido Wiemer

Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal. Guido Wiemer Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal Guido Wiemer Wat gaan we doen? Wat is Virtual Reality? Waarom Virtual Reality? Hardware & Software: Diverse Apps Voorbeeld m.b.v. Google Street View Zelf aan

Nadere informatie

Een voorlopige balans (Periode 1)

Een voorlopige balans (Periode 1) Een voorlopige balans (Periode 1) Omschrijving van deze periode We hebben tijdens dit schooljaar al heel wat gediscussieerd, besproken, nagedacht, Je hebt in deze gesprekken, maar ook in de logboekopdrachten

Nadere informatie

Coach Profession Profile

Coach Profession Profile Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Coach Profession Profile AUTEUR PROF. DR. HELMUT DIGEL / PROF. DR. ANSGAR THIEL VERTALING PUT K. INSTITUUT Katholieke Universiteit

Nadere informatie

HALLO WERELD WERKSTUK

HALLO WERELD WERKSTUK HALLO WERELD WERKSTUK Opdracht Maak een werkstuk over China, het onderwerp van het boek De Parel en De Draak. Beschrijf verschillende aspecten van het land en maak je werkstuk zo afwisselend mogelijk.

Nadere informatie

Beste Boeken Nederlandse Literatuur

Beste Boeken Nederlandse Literatuur Beste Boeken Nederlandse Literatuur 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Beste Boeken Nederlandse Literatuur De lijst van beste Nederlandstalige boeken (2007) is een via een internetstemming (in Nederland, niet in België)

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

Master Musicologie. Promotoren en onderwerpen masterproeven

Master Musicologie. Promotoren en onderwerpen masterproeven Master Musicologie Promotoren en onderwerpen masterproeven Academiejaar 2018-2019 De masterproef is het kroonstuk van de opleiding Musicologie. Voor het eerst schrijf je een uitgebreide en originele wetenschappelijke

Nadere informatie

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding Gebruikswijzer P- Reviews: Hoe kunnen de Reviews op een nuttige manier geïntegreerd worden in de lerarenopleiding? In deze gebruikswijzer bekijken we eerst een aantal mogelijkheden tot implementatie van

Nadere informatie

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Deze leidraad heeft tot doel om studenten uitleg te geven bij het opmaken van hun onderzoeksvoorstel voor de masterscriptie. Er wordt

Nadere informatie

De beantwoordbare vraag (PICO)

De beantwoordbare vraag (PICO) 4. Interpretatie effect (relevantie) 5. Toepassen in de praktijk De beantwoordbare vraag (PICO) Welke patiënten? P Welke interventie? Welk alternatief (comparison)? Welke uitkomst (outcome)? I C O P I

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 03 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Het forum AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Doelgroep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedoeld voor

Nadere informatie

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 12 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 12 november, 2007 Samenvatting Dit document is onderdeel van mijn

Nadere informatie

NIEUWE BOEKEN September deel 1

NIEUWE BOEKEN September deel 1 Zaterdag 1 september 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN September deel 1 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Samenvatting. De Japanners en het christendom: een complexe relatie

Samenvatting. De Japanners en het christendom: een complexe relatie 12-Summary-NLS.qxd 10/8/2013 5:27 PM Page 241 De Japanners en het christendom: een complexe relatie Het christendom is sinds het midden van de zestiende eeuw zichtbaar actief in Japan, en toch is Japan

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

Deze presentatie. Gebruik bronnen. Wat voor bronnen? ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR

Deze presentatie. Gebruik bronnen. Wat voor bronnen? ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR Deze presentatie 2 Wat voor soort literatuur bestaat er? Hoe vind je relevante literatuur? ZOEKEN VAN WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR Hans Bodlaender Onderzoeksmethoden Gebruik bronnen Wat voor bronnen? 3

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ +DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ,19(57 &DPSXVELEOLRWKHHN%LRPHGLVFKH:HWHQVFKDSSHQ 'HFHPEHU ,19(57LQGH[YDQGH1HGHUODQGVWDOLJHYHUSOHHJNXQGLJHOLWHUDWXXU Wat is invert? Eenvoudig zoeken Geavanceerd zoeken In welk

Nadere informatie

Introductie tot privacy

Introductie tot privacy Introductie tot privacy Deelnemers ontdekken hoe zij over privacy denken en welke invloed dit heeft op hun eigen leven. Deelnemers bedenken welke informatie ze graag privé willen houden en in welke context

Nadere informatie

De lessen behandelen de rij-kolom interacties van 1, 2 en 3 ontbrekende cijfers in willekeurig geordende rijen en kolommen.

De lessen behandelen de rij-kolom interacties van 1, 2 en 3 ontbrekende cijfers in willekeurig geordende rijen en kolommen. Voor u ligt de Sudoku cursus 01 SCNL Het oplossen van een Sudoku vanaf het begin. Deze cursus bevat niet voor niets de woorden vanaf het begin. De opbouw ervan is zodanig dat iemand, die geen enkele ervaring

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Griekse en Latijnse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig

Nadere informatie