Kleinschalige natuur voor bijen en andere kleine dieren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kleinschalige natuur voor bijen en andere kleine dieren"

Transcriptie

1 Kleinschalige natuur voor bijen en andere kleine dieren Hoe vertalen wij grootschalige natuur naar kleine landschapselementen in de eigen leef- en woonomgeving meer informatie Ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten en meer voorbeelden van kleine natuur Planten voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers Voor informatie over wilde bijen Contact

2 Klein schalige natuur bevordert toegankelijkheid en zou daarom een integraal aspect moeten zijn in alle woonwijken en binnen een straal moeten liggen die voor iedereen toegankelijk is.

3 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Voorbeelden uit de praktijk Deel 4 Vragen en discussie

4 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur: belangrijk voor reële verwachtingen van biodiversiteit en de vertaling van grootschalige naar kleinschalige natuur - Oppervlakte: hoe groter hoe beter - Afstand van brongebieden: hoe dichterbij hoe beter - Structuur van het terrein (reliëf, bodem, vochtigheid) en beplanting hoe diverser des te meer biodiversiteit - Seizoensaspecten: variatie en continuiteit: planten en vegetatiestructuur afstemmen op de levenscyclus van soorten. (voedsel & nestplaats) - Beheerbaarheid van de te ontwerpen natuur: toegangkelijkheid, draagkracht van de bodem. (kleinschalige natuur vraagt kleinschalig materieel) - Regionale verschillen van het voorkomen van soorten en biodiversiteit. Die is in Maastricht totaal anders dan in Leeuwarden en kan aan de oostelijk kant van een stad (Apeldoorn bijvoorbeeld) totaal anders zijn dan aan de westelijke kant. Vooral de relaties tussen planten en kleine dieren zijn op veel plekken anders. Niet overal waar grote kattenstaart wordt aangeplant, zal de kattenstaartbij zich vestigen.

5 Variatiestructuur (Tinbergen, 1967): hoe gedetailleerder de vegetatiestructuur, des te meer soorten zich kunnen vestigen. Maar de gedetailleerdheid moet wel in verhouding staan met de grootte van het terrein. Kortom op een kleine oppervlakte moet je niet alles willen.

6 Bij de vorige en de volgende dia(s): hoe complexer de vegetatiestructuur des te groter de biodiversiteit. In een bos of beplanting met. alleen een boom- en moslaag komen veel minder soorten vogels voor dan in een bos met verschillende vegetatielagen. Dit geldt ook voor floristische diversiteit. Meer soorten planten betekent heel vaak meer soorten insecten. Een betegelde tuin is voor de biodiversiteit waardeloos. Een ecologisch beheerde bloemen en plantentuin zeer waardevol.

7 Samenvattend: Hoe groter het oppervlak des te meer soorten, maar een klein gebied met veel structuurvariatie (lees habitatvariatie) kan een veel hogere biodiversiteit hebben dan een groot gebied met weinig structuur variatie en minder soorten planten.

8 Een productie bos met weinig structuur variatie en een zeer arme flora

9 Structuurvariatie in een wijkpark dat rijk is aan vogels, vlinders en andere kleine dieren

10 De plantencombinatie heeft een zeer grote invloed op biodiversiteit Vrijwel alle inheemse (en de meeste uitheemse) planten zijn gastheer voor allerlei soorten ongewervelde dieren. Op veel plantensoorten kunnen in een groeiseizoen tientallen soorten insecten worden waargenomen. Voorbeelden hiervan zijn: grote brandnetel, akkerdistel en fluitenkruid. De meeste bloemplanten produceren nectar en stuifmeel: voor heel veel insecten van levensbelang. Niet alleen voor bijen en vlinders, maar ook voor zweefvliegen, kevers en andere insectenfamilies. Dus des te groter de diversiteit van de flora des te groter die van de fauna. Ook hier geldt: niet te veel soorten op een te klein oppervlak. Vrijwel altijd zijn er soorten die gaan domineren Voor bijen en vlinders zie: Voor soorten combinaties op ecologische grondslag:

11 Wilde bijen als voorbeeld voor seizoensaspecten: variatie en continuiteit: planten en vegetatiestructuur afstemmen op de levenscyclus van soorten. (voedsel & nestplaats) Bloembezoek: generalisten en specialisten - Monolectische bijen: leven van 1 soort of enkele soorten van een plantengeslacht. wilgen (voorjaar), klokjes (late voorjaar en vroege zomer), kattenstaart en grote wederik (hoogzomer) - Oligolectische bijen: leven van meer, maar een beperkt aantal plantensoorten van enkele geslachten of families. Compositen: biggenkruid, leeuwentand, havikskruid, streepzaad (late voorjaar tot nazomer) - Polylectische bijen: hebben geen of weinig voorkeur (van maart tot augustus is een verscheidenheid van plantensoorten gewenst). Meer over wilde bijen:

12 Bijen kunnen op verschillende wijzen worden in gedeeld: bijvoorbeeld in poot-, buikmondverzamelaars en generalisten en specialisten. Links de pluimvoetbij, een poot verzamelaar en een specialist op compositen (vooral op paardenbloemachtige bloemen). Rechts de tuinbladsnijder lijkt een lichte voorkeur te hebben voor composieten met buisbloemen (bloemen met een hartje zoals margriet) maar vliegt ook op veel andere planten. Deze verscheidenheid in specialisme komt ook bij andere groepen insecten voor. Onder meer het larvale stadium bij vlinders.

13 De grasbij is een voorbeeld van een generalist: vliegt van eind maart tot half augustus. In de vrije natuur zijn er geen planten die zo lang bloeien. Alleen al voor deze bij is een verscheidenheid aan stuifmeel en nectarplanten een noodzaak om zich als soort te kunnen handhaven.

14 Klokjesdikpoot is gespecialseerd in klokjes (Campanula). Zonder deze planten kan deze bij niet voorkomen.

15 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Voorbeelden uit de praktijk Deel 4 Vragen en discussie

16 Als we kleine half natuurlijke landschapselementen willen ontwerpen, aanleggen en beheren is het zeer zinvol om de bestaande natuurlijke of half natuurlijke landschapselementen als referentie kader te gebruiken. Dat hoeft niet alleen in een natuurreservaat te zijn. Het kunnen ook plekken zijn waar natuurontwikkeling succesvol is geïntroduceerd. Waar het om gaat is bodem en gedrag v.d. plant. De voornaamste bouwstenen - Hei, grasland: nat, droog - Ruigte en oevers - Bos- en struweelachtige beplantingen In tuinen en in de openbare ruimte kunnen honderden plantensoorten worden toegepast die van belang zijn voor bijen, vlinders, insecten in het algemeen en kleine gewervelde dieren. In deze presentatie wordt als voorbeeld slechts op enkele plantensoorten ingegaan. Stapsgewijs gaan we van goot- naar kleinschalig. Een uitvoerig overzicht wordt gegeven op Voor combinaties van deze planten op vegetatiekundige grondslag:

17 Wat is kleinschalig? Een voorbeeld van, voor Nederlandse begrippen, grootschalige natuur (Posbank)

18 De Stichtse rotonde in de gemeente Amersfoort (ligt tegen de bebouwde kom. Dit gebied ligt tussen groot en kleinschalig in.

19 Kleinschalige spontane natuur op een kerkhof in Garderen. Deze begroeiing met struikhei is niet aan te leggen. Het ontstaat door verschraling van de bodem. Voorwaarden scheppende aanleg en aangepast beheer zijn hier sleutelbegrippen

20 Gele lis in grootschalige natuur (Texel)

21 Kleinschaligheid in Gouda

22 Floatlands met uitgebloeide gele lis in Amsterdam

23 Een floatland op de Floriade van 2002 (Haarlemermeer). Bijna alles kan, als wordt voldaan aan de eisen die plantensoorten aan het milieu stellen.

24 Een moerastuin met echte koekoeksbloem, gele lis, gewone dotterbloem, gagel, eenarig wollegras, op de achtergrond moeraswolfmelk en ranunculus aconitifolius. Gele lis kan dus op allerlei schaalnivo s worden toegepast.

25 Een grootschalig grasland op natte tot zeer vochtige voedselrijke bodem met grote ratelaar en scherpe boterbloem als dominante soort. In de vegetatie groeit ook rietorchis (Omoord, Rotterdam)

26 Grote ratelaar in Zoetermeer (Dorp) het centrum van de stad!

27 Grote ratelaar met gewone margriet in het Holypark in Vlaardingen (ca.1990

28 Een mini grasveld met grote ratelaar van ca. 3x6 m in een achtertuin. Op vochthoudend zand

29 Dit natte grasland met Gewone dotterbloem is zelf ook relatief kleinschalig, maar als inspitatiebron ruimvoldoende (Maasland)

30 Gewone dotterbloem met gagel een leuke combinatie Dit kan al op 15 m². Kan dus ook in tuinen worden toegepast.

31 Toepassing gewone dotterbloem in een wijkpark. Groeit hier ondermeer samen met pinksterboem en rietorchis.

32 Een stukje openbaar groen tussen seniorwoningen in Amstelveen

33 Een tuin in een nieuwbouwwijk grenzend aan een vijver. Hier woonde een actief lid van IVN-afd. Veenendaal. Aan de rand van de beschoeiing groeien dotterbloemen.

34 Pinksterbloem in een vochtig hooiland (bij de Langbroeker Wetering (U)

35 Pinksterbloem in Arnhem op vochthoude grond

36 Een vegetatie met pinksterbloem van ca. 0,5 m breed (Veenendaal)

37 Een afscheidingsberm met gewoon biggenkruid. Deze plant kan ook zeer kleinschaling in tuinen worden toegepast.

38 Kleine leeuwentand op duinzand (Vlieland). Kan ook op andere niet zure zandgronden zeer kleinschalig worden toegepast.

39 Sint Janskruid in de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn ca Deze begroeiing is al op enkele m² te realiseren

40 De voornaamste bouwstenen - Hei, grasland: nat, droog - Ruigte en oevers - Bos- en struweelachtige beplantingen

41 Een overhoek in Zwolle met boerenwormkruid; kan 1x per jaar worden gemaaid. Voor de verkeersituaties wordt het vaak 2x per jaar gemaaid.

42 Zoom langs speelveld met boerenwormkruid. Spelen en natuur kunnen samen gaan (Ede, ca. 1997).

43 Bloemrijke ruigte in een grote, ecologische bedrijfstuin (ca. 3 ha) bij Breda met onder meer: koninginnekruid, grote kattenstaart en echte valeriaan.

44 Koninginnekruid wordt vaak dominant, waarbij grote kattenstaart geheel of grotendeels verdwijnt.

45 Grote kattenstaart in een woonwijk in Barneveld ( ), is daarna sterk verminderd, maar door goed beheer bleef de totale vegetatie toch van betekenis voor de biodiversiteit

46 Natte ruigte in een greppel: koninginnekruid, moerasspirea, grote wederik. Een voorbeeld om vertaald te worden naar een tuin.

47 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Voorbeelden uit de praktijk Deel 4 Vragen en discussie

48 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Voorbeelden uit de praktijk Deel 4 Vragen en discussie

49 De voornaamste bouwstenen - Hei, grasland: nat, droog - Ruigte en oevers - Bos- en struweelachtige beplantingen

50 Inheemse houtige beplantingen Houtige beplantingen die zijn samengesteld uit inheemse (autochtone )soorten zijn belangrijke elementen voor de biodiversiteit en voor bijen. De structuur in combinatie met natuurlijke kruidachtige vegetaties (kruidlaag en zoom), zijn bepalend voor de ecologische kwaliteit van de beplanting. Enkele factoren die biodiversiteit bepalen Eerst zijn de planten er en dan de bijen. Plantengroei wordt bepaald door allerlei milieufactoren. In verschillende milieus groeien vaak verschillende soorten planten die op hun beurt verschillende soorten bijen aantrekken. Dus variatie in het milieu leidt vaak tot variatie in de wilde bijenstand. Bodem: onder meer grondsoort, voedselrijkdom, zuurgraad, humusgehalte en bodemvochtigheid Herkomst van het water: regen, grondwater: kwelwater, regenwater, rivierwater (overstroming/inundatie) Klimaat/microklimaat: Hoe extremer de omstandigheden des te minder soorten. Verschillende vegetatiestructuren (houtwallen, bosjes, ruigten, hellingshoek, reliëf van de bodem gaan samen met verschillen in microklimaat. Luchtvochtigheid: is in en bos anders dan boven een grasland. Invloed van de fauna: vraat/begrazing, bemesting, verspreiding van zaden

51 Enkele inheemse houtige soorten voor wilde bijen en honingbijen Heesters Boswilg Grauwe wilg Geoorde wilg Klimheester Klimop Bosrank Wilde Kamperfoelie Spaanse aak Hondsroos Sleedoorn Meidoorn Hulst Vuilboom Gewone lijsterbes De ruimte die heesters nodig hebben wordt vaak onderschat. De meeste heesters bereiken in een paar jaar 6 m Ø en groeien door naar 8 m Ø. Dat heeft gevolgen voor beheer en onderhoud

52 Gele kornoelje in het Gijsbrecht van Aemstelpark (een tiental van deze plekken komen voor). De heesters kunnen hier vrijuit groeien.

53 Gele kornoelje bij een parkeerplaats en langs het trottoir. De heesters hebben hier een doorsnede van ca. 4 m.

54 Eenstijlige meidoorn langs een fietspad in Zutphen

55 Bosplantsoen met stinkende gouwe en look zonder look. In deze middenbos achtige beplanting kunnen verschillende inheemse heesters zich goed ontwikkelen. Voor de bloei is voldoende licht noodzakelijk.

56 Voor het voorjaarsbeeld kunnen stinzen als inspiratiebron worden gebruikt. Speenkruid kan zeer dominant worden.

57 Daslook en Longkruid in een wijkpark in Leeuwarden (1996): lichtdoorlatendheid en zijwaartse lichtinval is belangrijk. Vooral longkruid is goed voor bijen. De meidoorns bloeien hier minder dan in de volle zon. Met daslook is een zekere terughoudendheid gewenst vooral in kleinschalige situaties. Het is een soort die volledig dominant kan worden. Met gevolgen voor andere lage voorjaarssoorten.

58 Longkruid met mannetjesvaren in een wijkpark in Leeuwarden (1996): lichtdoorlatendheid is belangrijk.

59 Vingerhelmbloem is een soort die zich in tegenstelling met bosanemoon vrij snel uitbreidt. Een combinatie van deze soorten kan al op enkele m². De struiklaag ontbreekt hier en krijgt door te veel schaduw ook weinig kans.

60 Bollen in bosplantsoen zijn vooral belangrijk voor honingbijen en hommels. Krokus, goed voor honingbijen en hommels, wordt vrijwel altijd in stadsbermen en grasvelden aangeplant; waarom niet gewoon in de plantvakken?

61 Sneeuwklokjes zouden in plantsoenen veel meer aangeplant kunnen worden. Net als Krokus zeer goed toe te passen in klein schalig groen

62 Zomen Een vorm van ruigte gedomineerd door hoge (0,7 tot ca 2 m), veelal overblijvende en sterk concurrentiekrachtige kruiden. Zomen kunnen zeer bloemrijk, maar ook bloemarm zijn. Meestal groeien ze samen met grassen, riet, brandnetels en distels. Bloemrijke zomen komen in het algemeen vrij laat tot bloei. Zomen hoeven in principe een maal per jaar of 3-5 jaar te worden gemaaid. Maar de frequentie hangt vooral af van de opslag van houtige soorten en van het draagvlak bij de gebruikers van de groene ruimte. Meestal worden zomen 1 x per jaar buiten het groeiseizoen gemaaid, op arme bodems zullen ze dan wel vergrassen. Voor biodiversiteit van de entomofauna is gefaseerd en gedifferentieerd beheer strikt noodzakelijk. Als het mogelijk is ieder jaar ca. 30% van de vegetatie maaien. Als de bodem te sterk verarmt, mag het maaisel voor een gedeelte blijven liggen.

63 Randen van beplantingen worden meestal gedomineerd door een combinatie van alledaagse planten: grote brandnetel, fluitenkruid, zevenblad, grassen etc. Daar is in principe niets mis mee, maar wat meer variatie brengt de biodiversiteit wel op een hoger niveau.

64 Een zoom met fluitenkruid: goed voor de verschillende zandbijen (Zoetermeer ca. 1995)

65 Een ingezaaide zoom met boerenwormkruid en peen, pleksgewijs sterk vergrast, wordt 1 x per jaar gedeeltelijk gemaaid en houdt al (of hield) 20 jaar stand. (Vlaardingen, Holypark ca. 1993).

66 Vlaardingen Holypark ca. 1996: beemdooievaarsbek een soort die zeer dominant kan worden.

67 Zoom met groenblijvende ossentong en witte dovenetel langs een singelachtige beplanting die jaarlijks wordt gemaaid. (Veenendaal ca. 2009)

68 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Inspiratiebronnen: voor tuinen, miniparkjes en collectieve tuinen Deel 4 Vragen en discussie

69 Een historische kruidentuin die zeer goed is voor bijen en bijzonder leuk voor mensen. Hier zijn zowel inheemse als exotische planten toegepast. Een bron van inspiratie. (Utrecht, Mariaplaats)

70 Een hofje in een oude stadswijk met voornamelijk exotische planten die ook door bloembezoekende insecten worden bezocht. Er zijn hier ook mogelijkheden voor inheemse planten, zonder dat dit ten koste gaat van het cultuurhistorische karakter.

71 Zelfbeheer, bewonersparticipatie, burgerinitiatieven Burgers kunnen zelf veel doen aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving Het grootste probleem is de continuïteit van de betrokkenheid. Zelfbeheer, bewonersparticipatie moet worden begeleid. Gemeenten/woningbouwcorporaties moeten actief beleid voeren om dat te kunnen realiseren. Gemeenten/woningbouwcorporaties moeten ook de helpende hand bieden bij grote onderhoudsbeurten in het voor- en in het najaar..

72 Het begon in de periode allemaal met gevel- en tegeltuintjes.

73 Scharnegoutum, een dorp in Friesland. Zulke plekken hebben voor bloembezoekende insecten veel potenties (ca. 1995)

74 De vraag is of zulke beplantingen iets bijdragen aan de biodiversiteit. De tegenvraag is of dat altijd moet. (Haarlem. )

75 Voor de biodiversiteit ziet dit er al beter uit (Utrecht)

76 Deze border bevat voornamelijk drachtplanten, maar wordt ook door vlinders bezocht (Deventer 2000). Natuurlijk kan hier op het gebied van ontwerp en soorten combinaties veel worden verbeterd, maar het proces is op gang gekomen

77 Dit is al een beter voorbeeld: Sedum telephium trekt veel bijen en vlinders aan. Deze plant wordt hier door andere drachtplanten omringd, maar deze plek heeft meer potenties (Deventer 1996)

78 De aangrenzende bewoners hebben met goedvinden van de gemeente een stuk openbaar groen geadopteerd. Er zijn allerlei planten aangeplant en er is ook een bijenhotel geplaatst. Door deze actie is een aantrekkelijk stukje openbaar groen ontstaan dat ook door anderen wordt gewaardeerd. (Schiedam 2009)

79 Hofjes en gemeenschappelijke tuinen zijn inspiratiebronnen voor tuinen in de openbare ruimte of tuinen die publiekelijk toegankelijke zijn. Zulke tuinen dragen bij aan de biodiversiteit de sociale cohesie in de woonwijk.

80 Volkstuintjes in Amsterdam-Noord als openbaar minipark. In Amsterdam bestaan hier veel varianten van, die niet alleen bijdragen aan de lokale biodiversiteit maar ook aan de sociale cohesie. Op deze wijze kan een gedeelte van het openbare ruimte door de burgers worden beheerd.

81 Een tuintje dat ook heel goed is voor bijen en vlinders, Deze tuin is zeer gedetailleerd.

82 Amsterdam Osdorp:ruig grasland met ingezaaide planten, Rolklaver is dominant. Kan alleen als andere fucties (spelen) niet in het gedrang komen

83 Deze tuin werd de vlindertuin genoemd, vlinders kwamen hier geregeld voor, maar gelet op het grote aantal bijen was bijentuin een betere naam geweest. Door afnemende betrokkenheid van de bewoners is deze tuin sterk achteruit gegaan (Nijmegen 1998). Als zo n vegetatie 2-3 m breed zou zijn en zou aansluiten op een beplanting had ze beter tot haar recht gekomen en was daardoor veel duurzamer geweest. De begroeiing moet zodanig zijn dat ze onder controle kan worden gehouden. Ontwerpers kunnen dat sturen.

84 De Bikkershof: een van de eerste (ca. 1990) collectieve tuinen van Nederland. Aan deze kant was het ecologische gedeelte met voornamelijk wilde planten. Rondom deze binnentuin wonen ook kinderen. Er is daarom ook een mini speeltuintje geplaatst

85 Het andere gedeelte van de bikkershof was een mix van wilde planten, keukenkruiden en groente en er was ook nog ruimte voor een geit.

86 In het Spijkerkwatier in Arhem zijn in de periode rond verschillende collective binnentuinen aangelegd met behulp van bewoners. Het waren ecologische tuinen met een relatief hoge biodiversiteit. De poel werd ook gebruik het opvangen van regenwater.

87 De vrijgekomen grond werd gebruikt om verhogingen te maken waarop planten van relatief droge gronden waren aangeplant.

88 Langs de woonwijk Bottendaal in Nijmegen (bij NS station) is in samen met de bewoners en personeel van de Gemeente een collectieve tuin aangelegd. Als afscheiding van de weg werd een soort geluidswal van puin aangelegd. Is als een soort rotstuin beplant, maar er is ook rekening gehouden met sociale functies.

89 Spelen en natuur gaan vaak samen, maar de mate waarin is vaak een kwestie van ontwerp. (collectieve tuin Bottendaal 1996)

90 Deze muur langs het Griftpark, net buiten de wallen van Utrecht, is door bewoners beplant en wordt door deze bewoners ook onderhouden.

91 De muur een paar jaar later

92 Exotische planten en cultivars: wat kan je er mee, wat levert het op en wat zijn de risico s

93 Geranium rozanne, monarda, zonnekroon, erynchium agavifolium: worden allemaal door wilde bijen bezocht.

94 Natte ruigte in een achtertuin, zeer vochtige grond in de winter: moerasspirea, koninginnekruid, grote kattenstaart, grote wederik, gevleugeld hertshooi, grote pimpernel. Op de achtergrond met ligularita dentate en griekse alant.

95 Op zonneogen (geel) zijn 10 soorten wilde bijen waargenomen; Scharlei (voor de bank) trekt grote wolbij en behangersbijen aan.

96 Een prairietuin met droogte tolerante planten. Leuk om te zien en belangrijk voor bloembezoekende insecten. Hier groeien in hoofzaak exotische soorten. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn, niet zuur en relatief voedselrijk. In potentie een plek voor bijen.

97 Zonder risico s zijn exoten niet. Gewone engelwortel is dominant, met in de verte late guldenroede. (Hardenberg ca. 2010)

98 Ongeveer dezelfde plek enkele jaren later. Late guldenroede slaat toe. Dus vooral plantensoorten waarvan het vermoeden bestaat dat het invasieve soorten zijn vooral niet aanplanten of uitzaaien.

99 Thema s Deel 1 Principes en aandachtspunten bij het ontwerp van kleinschalige natuur Deel 2 Vertaling van grote naar kleine natuur Pauze Deel 3 Voorbeelden uit de praktijk Deel 4 Vragen en discussie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold

Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold Arie Koster De lezing geeft enkele suggesties voor de toepassing van drachtplanten voor een uitvoerig overzicht wordt verwezen naar

Nadere informatie

Leefomgeving voor bijen

Leefomgeving voor bijen Leefomgeving voor bijen Enkele factoren waar we in tuinen rekening mee moeten houden Als we planten optimaal willen laten functioneren moeten we rekening houden met de eisen die planten aan het milieu

Nadere informatie

Biodiversiteit in tuinen

Biodiversiteit in tuinen Biodiversiteit in tuinen Hoe maken we natuurvriendelijke tuinen Enkele aandachtspunten en voorbeelden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen

Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht maart Drachtplanten - Bijenplanten

Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht maart Drachtplanten - Bijenplanten Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht 11-12 maart 2017 Drachtplanten - Bijenplanten planten voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers Deze

Nadere informatie

Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden

Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels in Drenthe buiten de natuurgebieden Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer www.bijenhelpdesk.nl www.bijenbeheer.nl Arie

Nadere informatie

Bijen en volkstuinen

Bijen en volkstuinen Bijen en volkstuinen Hoe maken we volkstuinen bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster Voor meer informatie Voor planten voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers www.drachtplanten.nl

Nadere informatie

Tweede West-Vlaamsebijensymposium. Naar een bijenvriendelijk landschap

Tweede West-Vlaamsebijensymposium. Naar een bijenvriendelijk landschap Tweede West-Vlaamsebijensymposium Naar een bijenvriendelijk landschap Knokke 22 oktober 2011 Arie Koster Nederlandse Bijenhoudersverening http://www.bijenhouders.nl www.bijenhelpdesk.nl Inhoud presentatie

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? [Naam docent] Wat hebben bijen nodig? Een zoemende tuin biedt: Nestelgelegenheid Variatie in soorten (en dus in bloeitijden) Variatie in structuur (hoog, laag) Variatie in onderhoud (in ruimte en in tijd)

Nadere informatie

Bijen en biodiversiteit in tuinen

Bijen en biodiversiteit in tuinen Bijen en biodiversiteit in tuinen Hoe maken we natuurvriendelijke tuinen die ook geschikt zijn voor bijen Arie Koster Voor voorbeelden van bijenvriendelijke milieus, bijenhotels en een bijenkalender zie:

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Wilde bijen in de betuwe

Wilde bijen in de betuwe Wilde bijen in de betuwe Arie Koster Wellantcollege Houten Lector Bijenbeheer en bijenvriendelijke tuinen Wellantcollege laat de bijen zoemen www.denederlandsebijen.nl Arie Koster Welke factoren bepalen

Nadere informatie

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING De gemeente Leiden werkt aan de inrichting van een ringvormig stadspark

Nadere informatie

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Arie Koster Slobkousbij Wilde bijen, met uitzondering van de meest algemene hommels, zag je vroeger nauwelijks in het stedelijke groen. Het openbaar groen werd

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Wilde bijen in en rond Leiden

Wilde bijen in en rond Leiden Wilde bijen in en rond Leiden Welke bijen mogen we in onze streek verwachten? http://www.denederlandsebijen.nl/bijenperregio/leiden/index.htm Arie Koster (bijenmakelaar, stadsecoloog, specialist bijenbeheer)

Nadere informatie

Hoe gaat het met de wilde bijen?

Hoe gaat het met de wilde bijen? Hoe gaat het met de wilde bijen? Natuurgebieden het domein van natuurbeheerders Soortenrijk, maar wel achteruitgang t Het agrarische landschap het domein van de boeren Al lange tijd verdwenen Stedelijk

Nadere informatie

Bijen en biodiversiteit

Bijen en biodiversiteit Bijen en biodiversiteit Hoe maken we stad en landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten

Nadere informatie

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid Inheems zaaizaad Inleiding Gebruik van zaaizaad om een bloemrijke flora te verkrijgen en om insecten als vlinders en bijen te bevoordelen is populair en wint steeds meer terrein. Daarbij wordt de ingeschatte

Nadere informatie

Wilde bijen. Levenswijze, herkenning en beheer. Arie Koster. Voor meer informatie

Wilde bijen. Levenswijze, herkenning en beheer. Arie Koster. Voor meer informatie Wilde bijen Levenswijze, herkenning en beheer Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten www.bijenhelpdesk.nl Voor planten voor bijen www.drachtplanten.nl

Nadere informatie

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld,

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, yoga.riet@ziggo.nl Wat kan een imker doen?? Luisteren naar de argumenten en motieven van anderen. Voorlichting geven. Netwerken. Samenwerken

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Wilde planten voor wilde bijen

Wilde planten voor wilde bijen Lathyrusbijen op brede lathyrus Wilde planten voor wilde bijen Over geschikte begroeiing en andere voorwaarden in de tuin Tekst en foto s: Arie Koster Wilde bijen staan al een aantal jaren in de belangstelling

Nadere informatie

Wilde bijen in de stad

Wilde bijen in de stad Wilde bijen in de stad Nemen stadsbijen toe of af en wat hebben we te verliezen Dat! http://www.denederlandsebijen.nl/bijenperregio/maastricht/index.htm Arie Koster Arie Koster (bijenmakelaar, stadsecoloog,

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht maart 2017.

Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht maart 2017. Voorjaarsweekend Tuinplezier EEN TUIN VOL LEVEN De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht 11-12 maart 2017 Bijen in de tuin www.denederlandsebijen.nl Arie Koster Wat zijn bijen - Insecten zijn dieren

Nadere informatie

Bijen en biodiversiteit

Bijen en biodiversiteit Bijen en biodiversiteit Hoe maken we stad en landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

Plantensoorten kiezen

Plantensoorten kiezen Plantensoorten kiezen De keuze lijkt ontzettend groot Een ieder heeft zijn eigen voorkeur Een kort overzicht van de vele mogelijkheden Klein kan effectief zijn Mantel en zoom meidoorn en voorjaarszonnebloem

Nadere informatie

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel Bij-scholing voor de groenprofessional Titel presentatie subtitel Structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Initiatiefnemers Project- & campagnepartners

Nadere informatie

Vlindervriendelijk tuinieren. Jeroen Mentens 29/05/2011

Vlindervriendelijk tuinieren. Jeroen Mentens 29/05/2011 Vlindervriendelijk tuinieren Jeroen Mentens 29/05/2011 Misvattingen? Mijn tuin is te klein. Ik woon in de stad. Daar zitten geen vlinders. Een vlindervriendelijke tuin ziet er te verwilderd uit. Ik heb

Nadere informatie

Wilde bijen in de stad

Wilde bijen in de stad Wilde bijen in de stad Nemen stadsbijen toe of af Arie Koster Arie Koster (bijenmakelaar, stadsecoloog, specialist bijenbeheer) www.bijenhelpdesk.nl ariekoster@bijenhelpdesk.nl http://bijenhelpdesk.nl/flyer.pdf

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1064559, Datum: Behandeld door: 9 September 2013 P. Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon MEMO maaibeleid Met ingang van 1 januari 2016 is het maaibeleid voor grassen in de fysieke openbare njimte gewijzigd. Dit had ie maken met een verschuiving van middelen binnen het programma kwaliteit fysieke

Nadere informatie

WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE

WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE Hoe fotograferen we wilde bijen om ze later als soort te herkennen? Arie Koster www.denederlandsebijen.nl Arie Koster (bijenmakelaar, stadsecoloog, specialist bijenbeheer) www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 5 september 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Peter van den Akker (Zuid-Hollands Landschap).

Veldbezoeken Het gebied is op 5 september 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Peter van den Akker (Zuid-Hollands Landschap). Bijenvraagbaak casus 4: Leiden Oostvlietpolder Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 10 september 2014 Vraagsteller: Marcel Belt & Nanda Ruijzing (Gemeente Leiden) Gebied:

Nadere informatie

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Zorgen om insecten Anthonie Stip anthonie.stip@vlinderstichting.nl Sinusbeheer meanderend Heeze maaien voor 31 insecten augustus Heeze

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1099724 Datum: Behandeld door: 15 oktober 2013 P.Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving. (incl wilde bijen) Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer

Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving. (incl wilde bijen) Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving (incl wilde bijen) http://www.denederlandsebijen.nl/bijenperregio/flevoland/index.htm Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen 1 Wilde bijen in Noord-Brabant 283 wilde soorten (81% van NL) 89 soorten dalend (31%); 64 soorten

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

Ecologische tuin campus Wageningen UR. Ontwikkeld door Alterra en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Ecologische tuin campus Wageningen UR. Ontwikkeld door Alterra en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Ecologische tuin campus Wageningen UR Ontwikkeld door Alterra en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Campus Wageningen UR De natuurtuin >kijkrichting foto > Ontstaansgeschiedenis natuurtuin Nieuwbouw Instituut

Nadere informatie

Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam

Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam Milou van der Maarel 4e jaar student Bos- en Natuurbeheer Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp 1-9-2016 Pagina 1 van 26 Voorwoord

Nadere informatie

Sonne Copijn, Bee Foundation

Sonne Copijn, Bee Foundation Sonne Copijn, Bee Foundation Waarom deze cursus? Het doel is: 1. Te kijken door de ogen van de bijen. 2. Het vergroten van het aantal bijvriendelijke tuinen 3. Een netwerk op te bouwen om van elkaar te

Nadere informatie

Natuur en groen op de speelplaats

Natuur en groen op de speelplaats Natuur en groen op de speelplaats MENU Waarom? Successie Uitgangssituatie Groenvormen gesloten ruimte Groenvormen open ruimte Water Fauna Keuze beplanting en Functies Beheer Risico s Natuur en groen op

Nadere informatie

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel Planten en beheer Deze gids is gemaakt voor afdeling Onderhoud van Waterschap De Dommel. Maar ook voor externe organisaties

Nadere informatie

Buurttuin Zwarteweg Rheden. Meer natuur in de stad, hoe doe je dat?

Buurttuin Zwarteweg Rheden. Meer natuur in de stad, hoe doe je dat? Buurttuin Zwarteweg Rheden Van grasvlakte naar een plek om van te genieten! Giel Bongers Meer natuur in de stad, hoe doe je dat? Van Hall Larenstein Kennisdag 24 11 2016 In Rheden heeft de gemeente 1200

Nadere informatie

Bijen en hun leefomgeving. Lezing door Arie Koster d.d

Bijen en hun leefomgeving. Lezing door Arie Koster d.d Bijen en hun leefomgeving Lezing door Arie Koster d.d. 14-11-2013 Inhoud presentatie - Wat zijn bijen - Indeling bijen - Herkenning wilde bijen - Wilde bijen in stedelijk gebied - Groenbeheer voor bijen

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer B Grauwe els 40% B Zwarte els 10% K Grassen (Henna, Witbol, Raaigras) 30% K Braam 30% K Koninginnekruid 10% K Grote brandnetel 10% K Moerasspirea 4% K Gewone

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS Archimedesweg 1 W.N. van der Heeden postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 063 063 Versie / Oplage: telefax (071) 5 123 916

Nadere informatie

Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen. Iñaki Colpaert

Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen. Iñaki Colpaert Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen Iñaki Colpaert inaki.colpaert@oost-vlaanderen.be 09-10-2018 Milieucontract Samenwerking tussen Provincie & Oost-Vlaamse gemeenten Ondersteuning en advies op maat

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

VASTE PLANTEN toepassen

VASTE PLANTEN toepassen samenstelling: E.J. Stoffels (ej.stoffels@hetnet.nl) VASTE PLANTEN toepassen deel 1 inleiding begrippen Bij de syllabus: TOEPASSING VAN VASTE PLANTEN E.J. Stoffels Inhoudsopgave type het verwijzingsnummer

Nadere informatie

S-HERTOGENBOSCH ZUID MAANDVERSLAG MAART 2017 JAARGANG 8 NR. 3

S-HERTOGENBOSCH ZUID MAANDVERSLAG MAART 2017 JAARGANG 8 NR. 3 S-HERTOGENBOSCH ZUID MAANDVERSLAG MAART 2017 JAARGANG 8 NR. 3 1 maart Jaap van de Linden meldde dat in de rietkraag langs Homerus-pad een Cetti s Zanger zat te zingen. Volgens de laatste telmethode mogen

Nadere informatie

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Landschapsleeskaart Verticale samenhang = de uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie etc. Hoe wordt het

Nadere informatie

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR)

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) 3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) Bestuivende insecten Ca. 88% wilde bloemplanten door insecten bestoven Ca. 84% gewassen in Europa door insecten bestoven Relevantie insectenbestuiving

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL?

WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL? WAT WAT IS EEN HOUTWAL OF HOUTSINGEL? Houtwallen en -singels zijn lange stroken grond begroeid met struiken en bomen. De diverse benamingen duiden op een verschillende ontstaansgeschiedenis. Hout- of boswallen

Nadere informatie

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei Assumburg Beplantingsplan Herbestrating Assumburg, Sterrenburg Concept Beplanting Assumburg Mei 2018 1 Assumburg Beplantingsplan De Assumburg is onderdeel van de hoofdverkeersontsluiting van de wijk Sterrenburg.

Nadere informatie

Natuurwaarden op Groene daken Workshop KNW Stowa 4 Oktober 2016 Klaas van Nierop

Natuurwaarden op Groene daken Workshop KNW Stowa 4 Oktober 2016 Klaas van Nierop Natuurwaarden op Groene daken Workshop KNW Stowa 4 Oktober 2016 Klaas van Nierop * Stadsecoloog bij Stadsingenieurs GG * vanaf 2008 gestart met lit. studie ecol.onderzoek op groene daken * 2010-2011 ecol.

Nadere informatie

Notitie. Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl. 1. Inleiding. 2. Uitgangspunten inrichtingsplan

Notitie. Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl. 1. Inleiding. 2. Uitgangspunten inrichtingsplan Notitie Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl Datum: 10 januari 2011 Projectnr.: 09-119B Uw kenmerk: - Contactpersoon: D. (David) Sietses ecogroen advies bv Postbus 625, 8000 AP Zwolle t:038 423 64 64

Nadere informatie

HEE10-Broch-A4.indd :41:45

HEE10-Broch-A4.indd :41:45 www.heem.nl HEE10-Broch-A4.indd 1 29-04-2009 11:41:45 HEE10-Broch-A4.indd 2 29-04-2009 11:41:45 2 Heem brengt natuur dichtbij Heem betekent letterlijk besloten boeren erf, maar heeft ook de betekenis van

Nadere informatie

Waarom ecologisch beheer? Hoe krijgen fauna en flora een kans? Een berm als ecosysteem 1/6

Waarom ecologisch beheer? Hoe krijgen fauna en flora een kans? Een berm als ecosysteem 1/6 Waarom ecologisch beheer? 1 Vlaanderen heeft zoveel wegen dat de totale oppervlakte van alle wegbermen samen bijna zo groot is als de totale oppervlakte erkend natuurreservaat. Ecologisch bermbeheer kan

Nadere informatie

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Drasland in de Zouweboezem, provincie Zuid-Holland Bron: provincie Utrecht Drasland Drasland is niet bemest kruidenrijk hooiland dat maximaal 30 cm boven het oppervlaktewaterpeil

Nadere informatie

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus De Groene Long Bij-vriendelijk-er sturen op meer micromilieus Groene Long Paspoort Groene Wijk uit 1975: 35 jaar bos/groenontwikkeling Grootste aantal bewoners: 13.000 > hoogste waardering voor groen Gehele

Nadere informatie

foto inzet: Staf de Roover

foto inzet: Staf de Roover foto inzet: Staf de Roover 1 2 3 4 Het woord grasland doet veronderstellen dat grassen het grootste aandeel van de vegetatie moeten vormen. Veelal is dit zo, maar er zijn graslanden waarin andere dan grassen

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen?

Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen? Informatiemarkt biodiversiteit, Tynarlo, 21-6-2012 Nieuwe brochure Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen? Marco Hoffman Samengesteld door ; uitgegeven door PPH Bestuivers basis voor biodiversiteit

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Wilde bijen en beheer Vlinders, (wilde) bijen en Idylles Presentatie door Wankja Ferguson Eco ontwerp en advies: Vlinder er Bij

Wilde bijen en beheer Vlinders, (wilde) bijen en Idylles Presentatie door Wankja Ferguson Eco ontwerp en advies: Vlinder er Bij Wilde bijen en beheer Vlinders, (wilde) bijen en Idylles Presentatie door Wankja Ferguson Eco ontwerp en advies: Vlinder er Bij U allen welbekend is de honingbij. Er is in Nederland één soort honingbij,

Nadere informatie

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Waarom eigenlijk, en hoe doen we dat het beste? Arjen de Groot Wageningen Environmental Research 27 februari 2019, Almelo Een rijkdom aan bestuivende insecten

Nadere informatie

3augustus 2010. Nieuwsbrief Boerderijtuin. In dit nummer. Het winnende ontwerp voor de voortuin. Uitwerking van het boerderijerf. Voorlopige planning

3augustus 2010. Nieuwsbrief Boerderijtuin. In dit nummer. Het winnende ontwerp voor de voortuin. Uitwerking van het boerderijerf. Voorlopige planning Nieuwsbrief Boerderijtuin In dit nummer Het winnende ontwerp voor de voortuin Uitwerking van het boerderijerf Voorlopige planning Colofon 3augustus 2010 De nieuwe voortuin Direct voor de boerderij en aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Twaalfde jaargang, no.2 17 mei 2014 Viaanse Molen De eerste excursie van de Plantenwerkgroep voerde naar het natuurgebiedje Viaanse Molen. Een gebied waar

Nadere informatie

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 -

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 - Inrichtingsplan Verlengde Looweg 7 Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

Meer dan gras. Terreinstudie in de Bourgoyen

Meer dan gras. Terreinstudie in de Bourgoyen Meer dan gras Terreinstudie in de Bourgoyen Stad Gent - Educatieve Diensten - Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen - 2018 Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke - ( 09 226 15 01-7 bourgoyen.educatie@stad.gent

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen. Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud

Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen. Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen Detailering en uitwerking inrichting, beheer en onderhoud Landschappelijke inpassing Zonnepark Midden Groningen Detailering en uitwerking inrichting,

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie