De Groene Assen Zuidwest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Groene Assen Zuidwest"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Groene Assen Zuidwest ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

2 Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste waterlopen grote groengebieden GROENE ASSEN ZUIDWEST

3 2 3 Inhoud Voorwoord MELIS STOKELAAN TER HOOGTE VAN CAMPUSTERREIN Voorwoord De natuur in de Groene Assen Zuidwest Het groen in de Groene Assen Zuidwest Wat doet de gemeente? Kan er meer? U en de natuur: samen aan de slag Aan de binnenkant van het omslag vindt u een kaartje van het gebied Den Haag is een groene stad, met vele parken, bossen, landgoederen, bomenlanen en waterwegen. Een groot deel van het groene netwerk is belangrijk voor de stedelijke natuur. We noemen dit de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur. Het netwerk vormt ook de groene verbinding met het buitengebied. Kernen voor stedelijke natuur zijn de grote groengebieden. Groene verbindingswegen tussen deze gebieden zijn de ecologische verbindingszones. Planten en dieren kunnen zo van het ene gebied naar het andere komen. Dit bevordert de natuurwaarde en zorgt ervoor dat u allerlei dieren en planten in uw woonomgeving tegen kunt komen. Over de stad verspreid liggen verschillende verbindingszones, ieder met hun eigen karakteristieken. Dit boekje gaat over de Groene Assen in Zuidwest. De Groene Assen liggen in een naoorlogs deel van Den Haag, dat aangelegd is in de periode 1949 tot Kenmerkend is de ruime opzet, zowel in de bebouwing als in het groen. Op de plattegrond is goed te zien waar de groene verbindingen lopen: het Groene Assenkruis, gevormd door de groenzones rondom de sportvelden en volkstuinen langs de Melis Stokelaan en de Dedemsvaartweg en de groene randen langs Lozerlaan, Escamplaan en Meppelweg. Deze assen zorgen voor twee verbindingen: een oost-west verbinding tussen het Zuiderpark en De Uithof en een zuid-noord verbinding tussen de Erasmuszone en het Florence Nightingalepark. Veel plezier met dit informatieve boekje, dat heel goed van pas kan komen wanneer u een wandeling wilt maken. Geniet van het groen in Den Haag! Wilbert Stolte Wethouder Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport

4 4 5 OEVER BIJ SPORTZICHT BOMENRIJEN MEPPELWEG BLOEMRIJKE BERM MELIS STOKELAAN De Groene Assen bestaan uit water met waar mogelijk natuurvriendelijke oevers en aansluitend gras met veel bloemen. Karakteristiek zijn ook de bomenrijen met hier en daar bosjes of struweel. Deze inrichting past bij de omringende grote groengebieden die door de Groene Assen worden verbonden: het Zuiderpark en De Uithof. In het Zuiderpark hebben zich in de loop van de tijd veel planten- en diersoorten gevestigd. Door de lanenstructuur, afgewisseld met bosvakken, is het Zuiderpark voor vleermuizen een belangrijk gebied. Ook treffen we er kikkers, padden en salamanders aan. De Uithof is in betrekkelijk korte tijd ontwikkeld tot recreatiegebied in de stadsrand met belangrijke natuurwaarden. Het gaat om water- en moerasvegetaties, riet, bloemrijke weiden en vochtige bossen. We vinden er van nature bostypen met els, es, iep en berk. Het gebied is bijvoorbeeld van belang voor kikkers, padden, salamanders, vogels en vleermuizen. Dit boekje gaat over de betekenis van de natuur in de Groene Assen en de keuzes die gemaakt worden bij het beheer van de groene elementen in deze zone.

5 6 De natuur in de Groene Assen Zuidwest De bodem in het gebied van de Groene Assen bestaat voornamelijk uit klei. Je vindt er vooral planten van vochtige, voedselrijke plaatsen. Water speelt in het gebied een belangrijke rol. Er zijn veel glooiende, natuurlijk begroeide oevers. De filterende werking van oeverplanten verbetert de waterkwaliteit. De geleidelijke overgang van droog naar nat zorgt voor een gevarieerde begroeiing. 7 BOMENLANEN Iep Linde Gewone es BOSJES/STRUWEEL Gewone vlier Wilg Sleedoorn Look-zonder-look Dagkoekoeksbloem PLANTEN GELE PLOMP NATUURVRIENDELIJKE OEVER LOZERLAAN GELE LIS GROTE LISDODDE MEPPELWEG WATER Smalbladig fonteinkruid Kikkerbeet Gele plomp OEVERS Grote kattenstaart Grote lisdodde Gele lis Watermunt Riet BLOEMRIJKE HOOI- LANDEN/BERMEN Gele morgenster Veldzuring Scherpe boterbloem Grote vossenstaart Knoopkruid In het water vind je onder andere smalbladig fonteinkruid en drijvende planten zoals kikkerbeet en gele plomp. De zacht glooiende oevers zijn in de zomer kleurrijk door de verscheidenheid aan planten, zoals grote kattenstaart, grote lisdodde, gele lis en watermunt. Ook het aangrenzend grasland en de bermen hebben veel bloemen, bijvoorbeeld veldzuring, gele morgenster, knoopkruid en scherpe boterbloem. GROTE KATTENSTAART VELDZURING EN SCHERPE BOTERBLOEM DAGKOEKOEKSBLOEM MELIS STOKELAAN De bomenlanen zijn nu, ruim 40 jaar na aanleg van de wijk, grotendeels volgroeid. De lanen vormen een mooie, aaneengesloten structuur.

6 DIEREN Vleermuizen Egel Gewone pad Kleine watersalamander Groene kikker Fuut Blauwe reiger Waterhoen Meerkoet Winterkoning Pimpelmees Roodborst Zwartkop Vlinders Libellen 8 PAARTJE GEWONE PAD WATERHOEN MELIS STOKELAAN ZWARTKOP 9 DWERGVLEERMUIS KLEINE WATERSALAMANDER Dieren als gewone pad, kleine watersalamander, groene kikker, vlinders en libellen voelen zich hier goed thuis. GROENE KIKKER EN (ONDER) LIBEL FUUT ROODBORST WATERVLEERMUIS In en langs het water zijn algemene watervogels als blauwe reiger, fuut, meerkoet en waterhoen te zien. In het struweel zie je winterkoning, pimpelmees, roodborst en zwartkop. Ook kun je hier egels tegenkomen. Vleermuizen gebruiken de bomenlanen als routes om zich te oriënteren en voedsel te zoeken. Holenbroeders, zoals de grote bonte specht, profiteren van de dode bomen.

7 10 11 Het groen in de Groene Assen Zuidwest In de verschillende grote groengebieden in Den Haag leven veel, soms bijzondere, planten en dieren. Voor planten en dieren is het, net als voor ons mensen, belangrijk om niet aangewezen te zijn op een klein, geïsoleerd woongebied. Hoe meer verbindingen er zijn tussen de grote groengebieden, hoe beter planten en dieren zich kunnen handhaven. In de ideale situatie is daarom al het groen van de Groene Assen met elkaar verbonden. MELIS STOKELAAN De gemeente probeert het water en het groen zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Onder drukke wegen worden bijvoorbeeld ecotunnels voor dieren aangelegd. Een ononderbroken verbinding van het groen is helaas lang niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld drukke wegen, huizen en steile oevers zijn vaak onoplosbare barrières. Toch vormen de Groene Assen dan nog steeds voor veel dieren en planten net die onmisbare stapstenen, om het volgende stukje groen te kunnen bereiken. De Groene Assen zijn daarom belangrijk voor de natuur. In de Groene Assen is tussen 2001 en 2003 veel gedaan om de natuurwaarden te verhogen en de waterkwaliteit te verbeteren. Natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd, bermen zijn verbreed en beplanting vernieuwd. Verder moet je ook van het groen kunnen genieten. Je kunt er wandelen, spelen of op een andere manier recreëren en het is ook nog mooi om te zien. De houten of stenen beschoeiing is verwijderd en de oever afgegraven, zodat het licht glooiend afloopt. Het resultaat is een weelderig begroeide, natuurvriendelijke oever. Door de oever niet recht maar golvend aan te leggen ontstaan meer vochtige plekken, die voor planten en dieren zo belangrijk zijn. Het voetpad is verlegd, zodat een bredere berm is ontstaan die opnieuw is ingezaaid. Door minder maaien (2x per jaar) en het afvoeren van het maaisel komen er meer bloemen.

8 12 13 BERM MET BOMENRIJ VARIATIE IN NATUURPLEKKEN ECOTUNNEL LOOPRICHEL IN DUIKER Langs veel wegen staan mooie bomenrijen in de bermen. Sommige wegen hebben bovendien een brede middenberm, zoals de Lozerlaan. Een op natuur gericht beheer levert prachtige gevarieerde plekken op met water, oevers, grasland met veel bloemen, bomen en struiken, zoals bij Sportzicht. Voor dieren zijn veilige oversteekmogelijkheden en uitstapplaatsen gemaakt, zoals langs de Melis Stokelaan. Opstaande randen leiden dieren naar de ingang van de ecotunnel. Looprichels in waterduikers zijn er voor dieren die liever niet zwemmen, zoals egels. Uitstapplaatsen langs steile oevers zorgen dat eenden (kuikens) uit het water kunnen komen. FAUNA UITSTAPPLAATS

9 14 15 Wat doet de gemeente? De meeste bomenrijen, bloemrijke graslanden, oevers en kleine bosjes van ecologische verbindingszones worden door de gemeente op een natuurvriendelijke manier beheerd. Dat betekent minder maaien of snoeien en kiezen voor planten die hier thuishoren. Bij het maken van een keuze in de beheermaatregelen wordt ook rekening gehouden met de andere functies die het groen heeft. De invloed van wandelen is namelijk anders dan van spelen of van verkeerswegen die het groen doorsnijden. De verschillende functies van het groen kunnen zijn: Geschiktheid voor planten en dieren waarvoor de Groene Assen van belang zijn. Dat betekent bijvoorbeeld: uitheemse soorten zoveel mogelijk vervangen door soorten die hier wel thuishoren; harde oeverbeschoeiingen waar het kan vervangen door glooiende natuurlijk begroeide oevers; grasbermen waar mogelijk niet vaker dan 2x per jaar maaien, waarbij het maaisel afgevoerd wordt. Het gebruik van het groen Bij verkeerswegen mag het groen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet belemmeren, zodat op tijd gemaaid en gesnoeid moet worden. LANGS DE MELIS STOKELAAN ZIJN POPULIEREN DIE VERWIJDERD MOESTEN WORDEN OP 5 METER HOOGTE AFGEZAAGD. ZE WORDEN NU GEBRUIKT DOOR INSECTEN, GROTE BONTE SPECHT EN VLEERMUIZEN Door herinrichting van het groen is op een aantal plaatsen in de Groene Assen de natuurwaarde verhoogd. Natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd, bermen zijn verbreed en beplanting vernieuwd. Op verschillende plaatsen zijn tunnels en looprichels voor dieren gemaakt. Er zijn nog ideeën voor aanleg en verbreding van middenbermen en voor omvorming van verharde trambanen in groene trambanen. Door sloten te verbreden en te verdiepen kan er meer water in bij hevige regenval. Dan zouden er ook meer glooiende oevers kunnen worden aangelegd. Behoud van het oorspronkelijke ontwerp Bij de bouw van de wijk zijn ruime groenstroken aangelegd. Dit beeld van een ruim opgezette groene wijk wordt gehandhaafd. Het moet passen in de omgeving Elk groenelement wordt zo beheerd dat het past in zijn omgeving en mooi is om te zien. Belangrijk is vooral dat het schoon is.

10 16 17 Kan er meer? In de Groene Assen is nog veel groen met een beperkte natuurwaarde, zoals sportvelden en gazons. Deze zijn belangrijk voor de sportieve recreatie en zullen dus niet natuurlijker worden ingericht. Toch zijn deze sportcomplexen ook belangrijk voor de natuur, omdat de ecologische verbindingszones vaak juist langs de randen van deze voorzieningen lopen. Deze randen worden wel natuurlijk beheerd. SPORTPARK ESCAMP Drukke wegen als de Lozerlaan, Meppelweg, Loevesteinlaan, Melis Stokelaan en Dedemsvaartweg vormen een barrière voor veel zoogdieren, amfibieën en insecten. Alleen vogels en vleermuizen, die er overheen vliegen, hebben hier weinig hinder van. Voor een aantal van deze beperkingen is een oplossing aanwezig: onder de Loevesteinlaan, de Dedemsvaartweg en de Lozerlaan zijn ecotunnels voor amfibieën en kleine zoogdieren aangelegd. Onder de Leyweg is een looprichel in de duiker aangebracht. Uiteraard is het niet mogelijk onder elke kruising een tunnel aan te leggen. Dat betekent dat groene elementen en voorzieningen die er nu al zijn extra belangrijk zijn als stapstenen voor plant en dier. Daarom wordt via beheer en kleine aanpassingen in de inrichting geprobeerd hun verbindende functie te verbeteren. Mogelijke maatregelen zijn: bloemrijke mengsels inzaaien; aanplant van meer struiken en bomen die hier ook thuishoren; waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aanleggen; barrières overbruggen door meer ecotunnels aan te leggen. MELIS STOKELAAN/VREDERUSTLAAN: DRUKKE WEGEN ZIJN VOOR VEEL DIEREN EEN BARRIÈRE

11 18 19 U en de natuur: samen aan de slag Wat u zelf kunt doen om de natuur in uw omgeving een handje te helpen: Wanneer u in het groen in uw omgeving voor de natuur ongewenste ontwikkelingen signaleert, neem dan contact op met het Gemeentelijk ContactCentrum. U kunt kiezen voor een natuurlijke inrichting van uw tuin. U kunt de inrichting bijvoorbeeld afstemmen op een nabij gelegen verbindingszone. Ook uw volkstuintje kan als stapsteen fungeren voor de natuur, zeker als u kiest voor ecologisch tuinieren. Misschien heeft u belangstelling om te helpen om regelmatig te kijken en te tellen welke planten en dieren voorkomen in de grote groengebieden of de verbindingszones. Deze gegevens worden gebruikt om bij te houden welke natuur in de stad aanwezig is en om het beheer te toetsen. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Haags Milieucentrum of één van de natuurverenigingen. NATUUR IN DE TUIN: DAGPAUWOOG OP VLINDERSTRUIK AANSPREEKPUNTEN GEMEENTELIJK CONTACTCENTRUM (070) HAAGS MILIEUCENTRUM (070) , met aangesloten natuurverenigingen, o.a.: Haagse Vogelbescherming Stichting Egelopvang Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie MILIEU INFORMATIE CENTRUM (070) NADERE INFORMATIE De Werkgroep Kerk en Milieu zet zich onder meer in om bij kerken een bloementuin te realiseren. Deze geeft bloemen voor de eredienst, fungeert als stiltetuin of als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. U KUNT DE NATUUR OOK ZELF EEN HANDJE HELPEN

12 UITGAVE Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Postbus DP Den Haag TEKST De Groene Ruimte BV, Wageningen FOTO S Dienst Stadsbeheer, Den Haag De Groene Ruimte BV (Marjolein Schnaar) Kees Mostert, Delft Lex Kreffer, Gert van der Slikke, Den Haag Haagse Vogelbescherming VORMGEVING Weijsters & Kooij, Grave DRUK Hub. Tonnaer bv, Kelpen-Oler deze brochure is gedrukt op minder milieubelastend papier januari 2005

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur ERASMUSVELD TOMATENLAAN RIJNERWATERING/NATUURTHEATER belangrijkste verbindingszones

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste waterlopen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur ERASMUSZONE belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Colofon Titel Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Projectnummer 07776 Opdrachtgever Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen

Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen RIS092317_12-12-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst ommissie Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden Onderwerp evaluatie bloemrijke

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld

Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld Opdrachtgever: Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse veld Opdrachtnemer: dro planteam Openbare ruimte Groen en Stadsecologie augustus 2003 Doel en vraagstelling

Nadere informatie

De Uithof, Den Haag. Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015

De Uithof, Den Haag. Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015 De Uithof, Den Haag Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015 Plek 1 Jaap Edenweg De groenestrook tussen Volkstuincomplex De Uithof en het fietspad van de

Nadere informatie

Een b(l)oeiend sportpark

Een b(l)oeiend sportpark Een b(l)oeiend sportpark Naar een hogere biodiversiteit en belevingswaarde van sportparken Mascha Visser Bureau Waardenburg Ruim dertig jaar onafhankelijk onderzoek, advies en ontwerp op het gebied van

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen 3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen In dit bedrijfsnatuurplan wordt een hoofdzonering aangebracht tussen 'natuurlijk groen' en 'functioneel groen'. In het natuurlijke groen is de natuurwaarde

Nadere informatie

Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties

Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties Wageningen, 25 maart 2016 1. Opstellen van een Visie voor het Groenbeleidsplan In het Groenbeleidsplan (GBP) is in Hfst. 4 een

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Bloemrijke bermen in Leiderdorp behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Opgesteld door: I. van der Wiel Afdeling: Beleid Datum: 25 augustus 2011 Inleiding

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Streefbeelden natte ruigten Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging We maken je enthousiast voor de drie N s: Natuurstudie Natuureducatie Natuurbescherming : de natuurvereniging voor Delfland

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie Bijlage 1 Onderzoek ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Herinrichting van Eilandje langs de Damweg naar Oudewater

Herinrichting van Eilandje langs de Damweg naar Oudewater Herinrichting van Eilandje langs de Damweg naar Oudewater Nieuwe Natuur Riet ----- -----------------ijsvogelwand Amfibieënpoel---- --- houtwal Plas-dras vegetatie -- hut Composthoop ----------- ----struiken

Nadere informatie

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden GEMEENTE ASTEN Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Projectnr.122-029 / nov2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1.

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening Soortenlijst Flora faunawet Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening 25 beschermde soorten zie soortenlijst t.b.v. F&F wet pag. 2: Deze 25 herkennen tijdens het examen. pag 3 t/m 7: Één of enkele

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Module Medewerker landschapsbeheer BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Medewerker landschapsbeheer BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Medewerker landschapsbeheer BB vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.

Nadere informatie

Notitie. Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl. 1. Inleiding. 2. Uitgangspunten inrichtingsplan

Notitie. Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl. 1. Inleiding. 2. Uitgangspunten inrichtingsplan Notitie Erfbeplantingsplan Heikantseweg 4, Wehl Datum: 10 januari 2011 Projectnr.: 09-119B Uw kenmerk: - Contactpersoon: D. (David) Sietses ecogroen advies bv Postbus 625, 8000 AP Zwolle t:038 423 64 64

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

Natuurwaarden Bermen en ruigten Sloten en kanalen Beschermde flora

Natuurwaarden Bermen en ruigten Sloten en kanalen Beschermde flora Natuurwaarden In 2004 is een inventarisatie uitgevoerd naar krachtens de Flora- en Faunawet beschermde plant- en diersoorten in de Achtersluispolder en aangrenzende terreinen zoals het Vijfhoekpark, de

Nadere informatie

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuur is niet alleen te vinden 'op den buiten'. Ook in onze Gentse parken en natuurgebieden vinden we veel planten en dieren. Door het openbaar groen op een

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon MEMO maaibeleid Met ingang van 1 januari 2016 is het maaibeleid voor grassen in de fysieke openbare njimte gewijzigd. Dit had ie maken met een verschuiving van middelen binnen het programma kwaliteit fysieke

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Juni 2013 Foto s: Frode Numan, Paulien de Gaaij, Pieke Molenaar, Oda Bögels 1 INHOUD Pilot Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder... - 3

Nadere informatie

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 NATUURBELEVEN BV L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 QUIC K SCA N FLORA - EN FAUNAWE T NatuurBeleven bv. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging

Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging Wijkraadpleging over groen en natuur(beleving) in de wijk Leidsche Rijn als input voor deze themavond. Aanleidingen: gemeente Utrecht start op korte termijn

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Regel van 100... 4. Bijlagen... 5 Waarnemingsformulier... 6 Verantwoording... 7

1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Regel van 100... 4. Bijlagen... 5 Waarnemingsformulier... 6 Verantwoording... 7 NATUUR VAN DE WEEK Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

Bijenlandschap. Samen werken aan het. Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland

Bijenlandschap. Samen werken aan het. Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland Samen werken aan het Bijenlandschap Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland 6 oktober 2017 Jubileum symposium SME Natuur in de stad Sabine van Rooij thema

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid Inheems zaaizaad Inleiding Gebruik van zaaizaad om een bloemrijke flora te verkrijgen en om insecten als vlinders en bijen te bevoordelen is populair en wint steeds meer terrein. Daarbij wordt de ingeschatte

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Woningbouwplan Waluwe II. Gemeente Zaltbommel Concept

Woningbouwplan Waluwe II. Gemeente Zaltbommel Concept Woningbouwplan Waluwe II Gemeente Zaltbommel Concept Woningbouwplan Waluwe II Gemeente Zaltbommel Concept Rapportnummer: 144x00121.09139 Datum: 8 augustus 2003 Contactpersoon opdrachtgever: - Projectteam

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1

POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1 POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1 Initiatiefgroep Natuurbeheer in Delft Stichting Commissie Natuur en Milieu Delft KNNV afd. Regio Delft i Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afd. Regio

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Landschapsplan. BuroCollou Tuin-&Landschapsontwerp Looweg10Eibergen

Landschapsplan. BuroCollou Tuin-&Landschapsontwerp Looweg10Eibergen Landschapsplan De plannen van de fam. Bauwhuis bieden veel kansen voor natuur en recreatie. Door de combinatie van deze twee functies ontstaat een nieuw landschap binnen de oude contouren, gebaseerd op

Nadere informatie

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels Liever niet zo, maar zo! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid U woont in een huis met een tuin. Maar

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 15 februari 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 15 februari 2011 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot sv 2011.031 RIS 178468 Regnr. DSB/2011.58 Den Haag, 15 februari 2011 Inzake: Bijen en bestuivende insecten

Nadere informatie

Natuurontwikkelingsplan 2014

Natuurontwikkelingsplan 2014 Natuurontwikkelingsplan 2014 Bestemmingsplan Prinsenlaan 80 Groenekan - toelichting, bijlage 2 Datum: 14 maart 2014 1. Huidige situatie Aanleiding Voorliggend natuurontwikkelingsplan vormt een nadere uitwerking

Nadere informatie

Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam

Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam Handleiding Insectvriendelijk beheer toepassen in de stadsparken van Amsterdam Milou van der Maarel 4e jaar student Bos- en Natuurbeheer Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp 1-9-2016 Pagina 1 van 26 Voorwoord

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS Archimedesweg 1 W.N. van der Heeden postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 063 063 Versie / Oplage: telefax (071) 5 123 916

Nadere informatie

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ).

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ). De Duindoorn is één van de eerste struiken die zich in een duingebied vestigt. Hij wordt dan ook pionierplant genoemd, die gemakkelijk in het voedselarme zand wortelt en de grond daarmee geschikt maakt

Nadere informatie

3-6. Locatie A (dhr. J. Bout) Toetsing aanpassingen Landgoed Pluimpot aan bestemmingsplan

3-6. Locatie A (dhr. J. Bout) Toetsing aanpassingen Landgoed Pluimpot aan bestemmingsplan Toetsing aanpassingen Landgoed Pluimpot aan bestemmingsplan Aanleiding Voor dit plan (de ingediende stukken waarop deze toetsing van toepassing is zijn als bijlage bijgevoegd) is een omgevingsvergunning

Nadere informatie

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189.

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189. NatuurBeleven bv Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen HB Adviesbureau bv T.a.v.: Peter Aalders Postbus 9230 1800 GE ALKMAAR Datum: 30 oktober 2009 uw brief van 23 oktober 2009 en 27 oktober 2009 uw kenmerk

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Wijkgroenplan Leidsche Rijn

Wijkgroenplan Leidsche Rijn Wijkgroenplan Leidsche Rijn www.utrecht.nl Uitwerking Waterwinpark 8 september 2016 Wensen voor een fleuriger Waterwinpark - meer kleur en ecologische waarde - meer bomen - aanvullende wensen trapveld

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna

Quickscan flora en fauna Quickscan flora en fauna Hofjeswoningen Wijk bij Duurstede Projectnummer: 7323 Datum: 9-7-2015 Projectleider: Rob van Dijk Opgesteld: Tatiana Lodder De gemeente Wijk bij Duurstede is van plan om 29 hofwoningen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier Nieuwsbrief September 2006 Ecologische verbindingszone Valleikanaal Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier In 2005 is een begin gemaakt met de aanleg van een ecologische verbindingszone

Nadere informatie

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2 Vragenlijst Groen en Ruimte 1 Beschikt uw gemeente over een plan waarin beleid op biodiversiteit, ecologische structuur en landschap wordt uitgewerkt? 2 Is er in uw gemeente een beleidsambtenaar die zich

Nadere informatie

Busbaan langs de Kruisvaart

Busbaan langs de Kruisvaart Busbaan langs de Kruisvaart Onderzoek Flora en Fauna Opdrachtgever ITC Utrecht B.V. De heer P. van Sterkenburg Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ir. W.J. Arnold Kenmerk D83-WAR-KA-1200532 v1.0 - Versie

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Duurzame langetermijnvisie voor het gebied rond de Neherkade als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012

Duurzame langetermijnvisie voor het gebied rond de Neherkade als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012 als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012 1 In deze zeer beknopte ideeënschets is uitgegaan van een brede interpretatie van duurzaamheid. Duurzaamheid beslaat hier de thema s

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Wij hopen dat het rapport "Biodiversiteit in Zundert" en deze korte samenvatting u zullen inspireren tot het nemen van maatregelen om de biodiversiteit in Zundert

Nadere informatie

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Integrale herinrichtingen 2014 2015 2016 2017 2018 Koningshof fase 5, 6, 7, 8 50.000 50.000 50.000 50.000 35.000 Vrouwtjeslant fase 3, 4 45.000 45.000 45.000 ----

Nadere informatie

Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein

Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Stadsdeelraad Zuidoost 10.026 maart 2010 luchtfoto

Nadere informatie

Bureauonderzoek Flora en fauna

Bureauonderzoek Flora en fauna Bureauonderzoek Flora en fauna Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING De gemeente Leiden werkt aan de inrichting van een ringvormig stadspark

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, gazon, weiland, opgaande beplanting en oppervlaktewater.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, gazon, weiland, opgaande beplanting en oppervlaktewater. In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen wat

Nadere informatie

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD.

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. In onderstaande werkprotocollen geeft de tabel aan waneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de tabel wordt

Nadere informatie

overzicht typen natuurvriendelijke oever

overzicht typen natuurvriendelijke oever Groenblauw elft Zuidoost aanleg natuurvriendelijke oevers harlotte de ourbonstraat malia van Solmslaan Michiel de Ruijterweg Prins erhardlaan Schoemakerstraat project Groenblauw elft Zuidoost: aanleg natuurvriendelijke

Nadere informatie

De Ontgroening. groenverlies in TU Noord

De Ontgroening. groenverlies in TU Noord De Ontgroening groenverlies in TU Noord De entree van Delft ligt in het oosten van de stad. Van de A13 naar het centrum kwam men vroeger door een groen gebied: aan de ene kant de Delftse Hout, aan de andere

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie