voorbereiding kindercongres

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voorbereiding kindercongres"

Transcriptie

1 1/22 voorbereiding kindercongres 03 april 2014 Algemene doelstellingen vanuit de eindtermen 1) De leergebied overschrijdende eindtermen leren leren en sociale vaardigheden (o.a. zelfkennis, durf, eigen mening uiten, samenwerking, kritisch zijn, ) zijn niet gekoppeld aan een bepaalde context maar moeten verwezenlijkt worden door kinderen in zeer uiteenlopende situaties, uitdagingen te brengen. 2) De lln. kunnen op hun niveau leren met voldoende zelfvertrouwen, houding van openheid, kritische zin. 3) De lln. kunnen in omgang met anderen respect en waardering opbrengen. 4) De lln. kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren. Binnen het kader van het GOK-thema doorstroming en oriëntering Binnen GOK (gelijke onderwijskansen) gaat men nadenken op schoolniveau hoe leerlingen leren kiezen en zelfkennis opdoen: wat kan ik goed en doe ik graag? Om te kiezen moet je weten wat je zelf graag doet en moeten er voldoende keuzemogelijkheden aangeboden worden

2 2/22 VOORAF Goed om weten voor de leerkracht Elk kind heeft talenten. Het is belangrijk dat ze die talenten ontdekken en de kans krijgen om ze te ontplooien. Weten welke talenten je bezit, zorgt immers voor een positief zelfbeeld. Kinderen gaan meer initiatief nemen. Ze ontwikkelen een passie voor leren. Want pas wanneer kinderen zich goed voelen in hun vel en geloven in zichzelf kunnen ze groeien. Het is niet gemakkelijk te ontdekken waar je goed in bent. De basis daarvoor is meestal wat je graag doet, zaken waarover je complimenten krijgt, dingen waarbij je voldoening voelde wanneer je het deed. Naast het ontdekken van je talenten moet er ook ruimte zijn om die talenten te ontwikkelen. Iets doen met je talenten geeft voldoening en energie. Zoals onderwijsgoeroe Sir Ken Robinson in zijn laatste boek The Element/ Het Element stelt, voelen mensen zich echt in hun element wanneer hun passie samenvalt met hun talent. Wat je graag doet, kan je meestal goed en omgekeerd. Elk kind heeft dan ook het recht op het ontdekken en ontwikkelen van zijn of haar talent(en). Dat recht is heel breed. Het vereist een samenwerking van verschillende actoren. Het onderwijs is zeker één van deze actoren. Welk aandeel kan de school op zich nemen? In het proces van talentontdekking en -ontwikkeling is het kind een partner. Het kind moet ruimte krijgen om te zeggen wat het denkt en om te ontdekken wat het graag doet. Dat betekent dat er vanuit het schoolbeleid ruimte moet gemaakt worden voor inspraak. Niet enkel in de leerlingenraad maar ook in de klas zelf. Om talenten niet te onderdrukken moet er een sfeer van samenwerking en uitwisseling zijn. Dit lespakket wil scholen daarbij op weg helpen. Het is een handig instrument om talenten op tafel te leggen.

3 3/22 Uitzonderlijke talenten observeren bij jonge mensen Tijd: 20 à 25 min. pc met internetverbinding (+ projector) foto s en/of filmpjes van (Vlaamse) kinderen met uitzonderlijke talenten Mee te brengen door de lln. Een foto of filmpje van hun idool en antwoorden op de volgende twee vragen: Waarom kijk je naar hem of haar op? Hoe heeft jouw idool dit gerealiseerd? De lln. kunnen talenten bij idolen ontdekken a.d.h.v. filmpjes en/of foto s van mensen met uitzonderlijke talenten. De lln. weten wat de begrippen talent en passie betekenen. De lln. ontdekken dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen talenten hebben. Onderwijsleergesprek Eén voor één worden de foto s en/of filmpjes van de idolen van de lln. overlopen. Lln. met dezelfde idolen kunnen samen de vragen beantwoorden. Waarom kijk je naar hem of haar op? Hoe heeft jouw idool dit gerealiseerd? Wie droomt ervan om dit te kunnen bereiken? Nadat alle idolen aan bod zijn gekomen, worden enkele besluiten geformuleerd: Wat is er zo bijzonder aan deze mensen? uitzonderlijke gave, talent Is talent hebben voldoende om dit te realiseren? Nee. Met passie en hard werken, maar ook met hulp van anderen. BELANGRIJK: Zorg dat iedereen het woord passie begrijpt. Leg dit eventueel extra uit. Bijvoorbeeld: Een zwemkampioene die zo graag zwemt dat zij met plezier altijd gezond eet. Wanneer enkel volwassenen met talent aan bod kwamen, toont de lkr. ook enkele filmpjes en/of foto s van (Vlaamse) kinderen met uitzonderlijke talenten. Kunnen ook kinderen talenten hebben?

4 4/22 Enkele ideeën voor filmpjes van kinderen met uitzonderlijk talent: Nederlands kampioenschap skateboarden Synchroon zwemmen Een jong pianotalent Shaheen Jafargoli in Britain Got Talent: zangtalent Laura wint Junior Eurosong Justin Bieber: Zanger en tieneridool. Werd beroemd dankzij youtube. Jidske Deherdt: Vlaams kampioen Artistieke Gymnastiek Junioren Dagdagelijkse talenten observeren / mensen met passie Tijd: 10 min. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten die passioneel bezig zijn. De lln. kunnen talenten bij andere mensen ontdekken a.d.h.v. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten. De lln. ontdekken dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen talenten hebben. De lln ontdekken dat talenten niet steeds spectaculair moeten zijn. De lln. ontdekken a.d.h.v. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten passie en enthousiasme bij mensen. De lln. stellen vast dat talent en passie heel dikwijls samenvallen. De leerkracht toont een aantal foto s van mensen met dagdagelijkse talenten die passioneel bezig zijn. Zorg dat er zeker ook enkele kinderen met dagdagelijkse talenten bij zijn.

5 5/22 Onderwijsleergesprek Wat zie je? Wat hebben deze mensen gemeen? passie voor hun bezigheid /talent BELANGRIJK: Zorg dat iedereen het woord passie begrijpt. Leg dit eventueel extra uit. Bijvoorbeeld: Een bakker die zo graag brood bakt dat hij er met plezier om 5u s nachts voor op staat. Is dit spectaculair? Moet elke passie/ elk talent spectaculair zijn? nee Wat is mijn passie? Tijd: 15 min. een klein blaadje papier voor elke leerling een doos of zak De lln. kunnen minstens 2 zaken opsommen waarin ze goed zijn. De lln. kunnen talenten van anderen herkennen. De lln. leren de talenten van hun medeleerlingen beter kennen. De lln. kunnen gerichte vragen stellen over iemands talenten. De lln. kunnen aandachtig luisteren naar talentverhalen van andere lln. Elke ll. krijgt een klein blaadje en schrijft een antwoord op de volgende vraag: Noteer minstens 2 zaken die jij ontzettend graag doet? Je passie! De leerlingen mogen hun naam niet op het blad vermelden. De blaadjes worden in een doos gestopt. De lkr. schudt met de doos, haalt de briefjes uit de doos. De lkr. laat ze één voor één voorlezen door een ll. De leerlingen moeten telkens raden van wie het briefje is. De lkr. vraagt dan dat de eigenaar van het briefje rechtstaat.

6 6/22 Twee mogelijkheden om verder te gaan: 1) De lln. mogen klassikaal nog enkele vragen stellen over zijn/haar passie. Tijd: 20 min. 2) De lln. mogen geen reacties geven nadat de eigenaar van het briefje rechtstaat. Ze moeten wachten tot iedereen aan bod is geweest. Dan vormen we met de klas 2 kringen. In de binnenste kring zitten de kinderen met hun gezicht naar buiten en met de rug naar binnen. In de buitenste kring zitten de kinderen met hun gezicht naar binnen en met de rug naar buiten. Elke ll. heeft dus voor zich een andere ll. zitten. Ze kunnen mekaar goed in de ogen kijken. Nu mogen de kinderen aan elkaar vragen stellen over mekaars talenten, passies en dromen. Na een korte tijd zegt de lkr.: Doorschuiven! De lln. van de buitenste kring schuiven allen 1 stoel door. Het gesprek start opnieuw. Elke ll. heeft nu een andere ll. voor zich. Tijd: 20 min. Werk aan je talenten! Gebruik ze met passie! Verhaal: parabel van de 10 miljoen talenten (moderne versie) Tijd: 10 min. Onderstaande parabel De lln. beseffen dat ze iets moeten doen met hun talenten. De lln. weten wat ze kunnen doen met hun talenten. De lln. weten wat het begrip IKANDA-gevoel betekent. De leerkracht vertelt het verhaal van de parabel van de 10 miljoen talenten (zie verder). Nadien een kort onderwijsleergesprek. Onderwijsleergesprek Waarom werd de oudste zoon niet gekozen als keizer? Conclusie: Doe iets met je talenten. Wanneer had jij een IKANDA gevoel? Wanneer was je trots op jezelf? Wat doen jullie of kunnen jullie doen om jullie talenten te laten groeien?

7 7/22 Parabel van de 10 miljoen talenten We zijn in het jaar Op de IKANDAplaneet woont keizer Tallentium. De beroemde keizer vertrekt voor een half jaar naar de verre planeet IKANIKSKE met zijn supersonische, zelfgebouwde turbo-injection-waterraket. Hij gaat op missie om de IKANIKSKEbevolking, die in grote armoede leefde, te helpen. Hij wil hun vooral het magische IKANDA gevoel bijbrengen. Het IKANDA gevoel krijg je wanneer je dingen doet die je graag doet. Want dingen die je graag doet, kan je meestal ook goed. Ondertussen laat hij zijn prachtige rijk over aan zijn 2 zonen. Belangrijk om te weten is dat men in IKANDA geen geld gebruikt. Van euro s is hier geen sprake. Hoe mensen dan leven? Hier leven ze van hun talenten. Voor zijn vertrek spreekt de keizer tot zijn zonen: Mijn liefste zonen, ik heb jullie elk 10 miljoen talenten gegeven. Koester ze met passie. Draag er zorg voor! De twee zonen beloven hun vader om met deze talenten zorgvuldig om te springen. Een half jaar lang verblijft de keizer op de planeet IKANIKSKE. Hij leert de mensen nadenken over wat ze graag doen. Over dingen die ze goed kunnen. Over dingen waar ze ooit al complimentjes voor kregen. Dat zijn hun passies, hun talenten! Hiermee moeten ze aan de slag! Op die manier krijg je het IKANDA gevoel. Ze veranderden daarom de naam van hun planeet in de naam IKANVEELALSIKDAWILSKE. De missie van de keizer is geslaagd en hij keert terug naar zijn 2 zonen en vraagt wat ze met de talenten hadden gedaan. De oudste zoon zegt trots: Vader, ik heb de 10 miljoen talenten heel goed bewaard. Ik ben steeds binnengebleven en heb heel goed opgelet dat ze niet zouden verdwijnen. De vader fronst zijn wenkbrauwen en zegt koeltjes: Mijn zoon, hier ben ik eigenlijk niet zo blij mee! Je hebt het niet goed begrepen! Toen liet hij zijn jongste zoon aan het woord. Vader, ik heb met veel plezier en goesting gewerkt. Ik heb mijn talenten gebruikt, ik heb geoefend en geprobeerd. En nu zijn mijn talenten ongelooflijk gegroeid. De vader is ontzettend trots en geeft zijn zoon drie dikke kussen. Drie jaar later wordt de jongste zoon, IKGAERVOOR, de nieuwe keizer van IKANDA. Aangepaste versie van een tekst van Luc Stevens

8 8/22 Je talent wordt niet altijd gezien Tijd: 5 min. pc met internetverbinding De lln. beseffen dat talent niet altijd gezien wordt. De lln. beseffen dat ze moeten blijven doen wat ze graag doen, ook al zien anderen hun talent niet. De lkr. toont de kinderen een knap fragment van de wereldberoemde vioolspeler Joshua Bell. Joshua speelde in de Verenigde Staten van Amerika voor volle zalen. Elk ticketje kostte ongeveer 100 euro. Hij deed in de metro van Washington een test: op één van de duurste violen ter wereld, een Stradivarius van 1713 en 3,5 miljoen euro waard, speelde hij gedurende 45 minuten de moeilijkste partituren die ooit werden geschreven. Meer dan 1000 mensen kwamen voorbij, slechts 7 mensen zijn even blijven staan. Wat kunnen we uit dit verhaal leren? Talent wordt niet altijd gezien. De lln. kunnen hierna zelf voorbeelden aanhalen van situaties waarin een talent niet gezien werd. Lln. die hier zelf al ervaring mee hebben, kunnen hun verhaal vertellen. Besluiten naar de kinderen toe: Verwacht niet direct dat alle mensen jouw talenten zien! Laat je vooral leiden door je passie en je enthousiasme. Geef zeker niet te vlug op. Laat jouw talent zien! Tijd: 50 min. grote vellen papier of oud behangpapier teken- en/of schildergerief, oude tijdschriften, foto s van de lln

9 9/22 De lln. beseffen dat ook hun talenten de moeite waard zijn om te tonen. De lln. zijn trots op hun talenten. De lln. leren de talenten van hun medeleerlingen beter kennen. De lln. maken elk een poster of werken met enkele lln. samen aan een grote poster. Op die posters tonen de lln. welk talent ze hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld tekenen, schilderen of een collage maken. Deze posters worden opgehangen in de klas, in de gangen van de school of aan de muren van de overdekte speelplaats. Om je talenten te ontwikkelen heb je ook hulp nodig Tijd: 15 min. geen De lln. beseffen dat niet ieder kind van thuis uit dezelfde kansen heeft om zijn of haar talent te ontwikkelen. De lln. beseffen dat ze om hun talent te ontwikkelen ook hulp van anderen nodig hebben. De lln. weten dat ze recht hebben op talentontwikkeling. De lln. weten wat het betekent om recht te hebben op talentontwikkeling. De lln. weten bij welke verschillende actoren ze terecht kunnen om hun talent te ontwikkelen. De lkr. vertelt verder over Joshua Bell: Joshua Bell is niet zomaar een wereldberoemd vioolspeler geworden. Hij heeft hier niet alleen hard voor gewerkt. Hij had ook het geluk om veel hulp te krijgen. Toen Joshua vier jaar oud was spande hij elastiekjes over de handvaten van zijn ladekast. Zo kon hij de muziek die zijn mama op de piano speelde naspelen. De mama van de kleine Joshua ontdekte toen zijn talent voor vioolspelen. Ze zorgde ervoor dat Joshua vanaf vier jaar vioolles kreeg. Op zijn vijfde verjaardag kreeg hij een opmaatgemaakte viool. Hierna kreeg Joshua vele jaren vioolles van bekende vioolspelers. Na het middelbaar studeerde hij viool aan de universiteit. In 2001 kon Joshua zich één van de duurste violen ter wereld kopen, een Stradivarius van 3,5 miljoen euro.

10 10/22 Onderwijsleergesprek Welke hulp heeft Joshua gekregen om zijn talent te laten groeien? Wie heeft voor deze hulp gezorgd? Kan ieder kind rekenen op zoveel hulp om zijn of haar talent te laten groeien? De lln. komen tot het besluit: Niet ieder kind heeft van thuis uit dezelfde kansen om zijn of haar talenten te laten groeien. De lkr. legt uit: Omdat niet iedereen dezelfde kansen heeft van thuis uit, bestaat het recht op talentontwikkeling. Dit kinderrecht zegt dat ieder kind de kans moet krijgen om zijn talenten te ontdekken en te laten groeien. Dit wil niet zeggen dat iedereen recht heeft op vioolles van bekende vioolspelers of op een Stradivarius van 3,5 miljoen euro. Wel dat bijvoorbeeld onze overheid moet zorgen dat kinderen naar een betaalbare muziekschool kunnen gaan. Via een onderwijsleergesprek wordt een voorbeeld uitgewerkt. Lkr.: Sofie heeft een talent voor basketballen. Wat helpt haar om haar talent te ontwikkelen? De lkr. schrijft de ideeën van de lln. op bord. Lkr.: Bij wie moet Sofie aankloppen om die hulp te krijgen? De lkr. schrijft de verschillende personen op. Eventueel stelt hij bijvragen wanneer de lln. personen vergeten. Bijvoorbeeld: Bij wie kan Sofie terecht voor een basketbalplein in haar buurt? Talenten ontwikkelen op school De lln. beseffen dat ook de school mee verantwoordelijk is voor het helpen ontwikkelen van hun talent(en). De lln. weten wat ze nodig hebben om hun talent te ontwikkelen. De lln. beseffen dat ze hun mening mogen uiten. De lln. beseffen dat ook met hun mening rekening moet worden gehouden. Dit kan op twee manieren aangepakt worden (Beide methodes uit de werkmap leerlingenparticipatie: Oprechte deelneming. Gratis te downloaden op

11 11/22 METHODE 1: DE PLACEMAT Tijd: 50 min. (Fiche 12 in de werkmap) 1 kopie van de uitvergrote placemat per vier leerlingen of één groot vel papier als je de lln. zelf de placemat laat tekenen een groot bord of grote vellen papier voor de bespreking De leerlingen worden in groepjes van 4 verdeeld. De lkr. stelt de volgende vraag: Wat wil jij graag veranderen op onze school zodat jij jouw talenten kan ontwikkelen? De lln. krijgen 5 à 10 minuten bedenktijd en noteren hun eigen ideeën of voorstellen in hun hoek van de placemat. Na het denkwerk verduidelijkt elk groepslid zijn ideeën voor zijn/haar groepsleden en komen ze samen tot 4 voorstellen die de groep het belangrijkst vindt. Deze noteren ze in het midden van de placemat. Alle groepjes lezen hun resultaten die in het middenvak staan voor en lichten hun keuzes toe. De lkr. noteert deze ideeën, voorstellen en problemen op het bord. Ofwel bekom je een lijst van thema s, ofwel een lijst van bedenkingen en suggesties rond één thema. In een klasgesprek onderzoekt de lkr. samen met de lln. wat haalbaar is om dit schooljaar te realiseren en op welke manier ze dit samen kunnen aanpakken. (Tips over vragen stellen, modereren, samenwerken en afspraken maken met lln. vind je in hoofdstuk 3 van de werkmap leerlingenparticipatie) METHODE 2: BABBELMARKT Tijd: 50 min. grote kaarten Het onderwerp van alle gesprekken op deze markt is: Wat kunnen we veranderen op onze school zodat we onze talenten beter kunnen ontwikkelen? Alle stoelen en banken worden aan de kant geschoven en de lln vormen groepjes van twee of drie personen. In die groepjes bespreken ze wat ze zouden willen veranderen en hoe ze dat zouden doen. Daarna maken ze een topdrie van de belangrijkste punten en gaan uiteen om een nieuw groepje van twee of drie te vormen. In dat nieuwe groepje stelt ieder zijn topdrie voor en krijgt van de andere(n) minstens 1 opmerking bij elk voorstel. Zo wordt elk idee of voorstel verbeterd. Op het einde noteren de lln. alle voorstellen op kaarten en worden deze hardop voorgelezen. In een klasgesprek onderzoekt de lkr. samen met de lln. wat haalbaar is om dit schooljaar te realiseren en op welke manier ze dit samen kunnen aanpakken. (Tips over vragen stellen, modereren, samenwerken en afspraken maken met lln. vind je in hoofdstuk 3 van de werkmap leerlingenparticipatie)

12 12/22 Wat kan er bijvoorbeeld uit deze activiteiten komen? Voorstellen voor bepaalde sportactiviteiten Voorstellen om een bepaald onderwerp aan bod te laten komen in de lessen Voorstellen voor bepaalde uitstappen Voorstellen voor nieuw turnmateriaal Vraag het aan je ouders, de directeur, de burgemeester, een minister Tijd: 20 min. papier en enveloppen De lln. weten wat ze nodig hebben om hun talent te ontwikkelen. De lln. weten wie ze moeten aanspreken om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun talent. De lln. beseffen dat ze hun mening mogen uiten. De lln. beseffen dat ook met hun mening rekening moet worden gehouden. Elke ll. neemt een blad papier. Bovenaan schrijven ze hun (grootste) talent. Daaronder schrijven de lln alles wat hen kan helpen om hun talent te ontwikkelen. De lln. omcirkelen in een kleur de hulp die ze nog niet hebben. De lkr. stelt de vraag: Wie kan ervoor zorgen dat je de nodige hulp krijgt? De lln. mogen verschillende personen opschrijven. De lln. kiezen er één persoon uit. Aan die persoon schrijven ze een brief waarin ze uitleggen wat hun talent is en hoe die persoon hen kan helpen het te ontwikkelen. Brieven aan ouders of de directeur bezorgen de lln. zelf. De andere brieven kan de lkr. versturen. Tip: Sommige leerlingen zullen suggesties hebben voor de leerkracht. Zorg voor een ideeënbus of klasbus waar leerlingen anoniem hun vragen, problemen en voorstellen een heel jaar door kunnen instoppen. Dit hoeft natuurlijk niet enkel over talentontwikkeling te gaan. Voor meer informatie over het werken met een ideeënbus: zie fiche 6 De ideeënbus, klasbus van de werkmap Oprechte Deelneming. Gratis downloaden op

13 13/22 T-shirts schilderen VOORAF Elk kind brengt van thuis een wit t-shirt mee. (zo weinig mogelijk letters of tekeningen op liefst geen) Tijd: 50 min. witte t-shirts (elke leerling brengt er één mee) materiaal om de t-shirts te versieren De lln. kunnen een wit t-shirt op een eigen,creatieve manier vorm geven. De lln. worden warm gemaakt voor het IKANDA-kindercongres. De lkr. geeft uitleg bij het t-shirt: Het kindercongres IKANDA heeft als inkomticket: een creatief t(alenten)-shirt. Dus werk aan de winkel! Er zijn verschillende manieren om dit t-shirt vorm te geven en jouw talent te visualiseren. Filmpjes bekijken op Elke klas bepaalt zelf op welke manier ze het t-shirt bewerken. Leuk spel om de les te eindigen: IKANDAVINDEN (letterspel) Tijd: zelf te bepalen namen van talentvolle personen, kunstige plaatsen of gebouwen, bekende kunstwerken, bekende films, bekende voetbalploegen Creëren van een ontspannend en grappig groepsmoment. De lln. verdelen zich in 3 groepjes. Op het bord tekent de lkr. een scorebord. Elke groep krijgt een naam. Deze mogen ze eventueel zelf kiezen.

14 14/22 1. De Passionetten 2. De talentos 3. De straffe gasten De lkr. heeft een talentvol persoon in zijn hoofd. Vb. Tom Boonen Hij tekent op zijn bord 3 vakjes en daaronder 6 vakjes : ! Groep 1 mag een letter kiezen. De lkr. duidt in deze groep een ll. aan die één letter mag geven. De anderen uit deze groep mogen wel hints geven. De aangeduide ll. krijgt slechts 5 sec. om deze letter te zeggen. De andere 2 groepen moeten zwijgen. Belangrijk! Je mag enkel medeklinkers zeggen, geen klinkers!!! Vb. ll. zegt: de letter T Lkr. zegt (kan dit eventueel al zingend doen): Gijkuntda (Gijkuntda wil zeggen dat de letter in de naam zit) De lkr. noteert de letter in het eerste blokje. Ploeg 1 krijgt 1 punt. (lkr. zet streepje bij groep 1 op scorebord) Als het juist is, mag de volgende van groep 1 een medeklinker zeggen. Vb. N Lkr. zegt: Gijkuntdagijkuntda (wil zeggen dat de letter 2 keer in de naam zit) Hij noteert de 2 letters in de juiste blokjes. Ploeg 1 krijgt 2 streepjes bij op het scorebord. Dan mag weer een andere ll. van groep 1 een letter zeggen. Hij zegt nu een verkeerde letter, bv. de letter Z. De lkr. zegt dan: Gijkuntdabeter Dan is het aan de eerste leerling van groep 2. We volgen dezelfde werkwijze!

15 15/22 Als alle medeklinkers genoteerd zijn, dan zegt de lkr. (of zingt): Wiekanda, wiekanda, wiekanda? Als iemand van de groep op een bepaald moment de ganse naam weet, dan mag hij roepen : IKANDA!! Let wel op! Het moet iemand zijn uit de groep die op dat moment aan bod is. Hij/zij moet niet wachten om het antwoord te zeggen tot al de medeklinkers gevonden zijn. Is de naam correct, dan krijgt deze ploeg 5 punten. Naarmate je naar het einde van het spel gaat, kan je eens 2 punten per juist gevonden letter geven en 10 of 20 punten per goed antwoord. Zo behoud je de spanning in het spel. Welke woorden kan je voor dit spel gebruiken: namen van talentvolle mensen kunstige plaatsen of gebouwen waar talentvolle mensen aan gewerkt hebben, vb. toren van Pisa, de Chinese muur, het paleis van Versailles, bekende werken van talentvolle kunstenaars, vb. Mona Lisa, naam van bekende films waar talentvolle acteurs in meespelen, vb. Loft naam van een bekende voetbalploeg waar talentvolle voetballers in spelen, vb. Real Madrid of FC Barcelona

16 16/22 Extra opdrachten indien tijd over Interview met onzichtbare, getalenteerde mensen! Inleven in een persoon met bepaalde talenten Tijd: zelf te bepalen (per talentvolle persoon 5 min) geen De lln. kunnen zich inleven in talentvolle personen. De lln. kunnen gerichte vragen stellen aan talentvolle personen. De lln. worden warm gemaakt voor het IKANDA-kindercongres. Een warmmaker voor het kindercongres Vooraan staat een lege stoel. De lkr. zegt dat er iemand op bezoek komt waaraan ze een vraag moeten stellen over het talent dat hij/zij heeft. De leerkracht geeft het personage wat meer invulling, vertelt een beetje over zijn beroep, passie Alle leerlingen schrijven een vraag over het onderwerp/de persoon op een blad papier. Iedereen zit klaar. De lkr. speelt dat hij iemand binnenlaat, maar er komt een onzichtbare op de stoel zitten. De lln. zullen verbaasd opkijken, maar dan zeg je pas wat de bedoeling is. Iemand mag beginnen met de vraag te stellen die hij genoteerd heeft en een andere leerling uit de klas mag dan vrij naar voor gaan en op de stoel de vraag beantwoorden vanuit het standpunt van de zogenaamde bezoeker (of enkele kinderen kunnen dezelfde vraag om de beurt vanop de stoel gaan beantwoorden ) Welke talentvolle bezoekers neem je? 1. De talentvolle gasten die naar het kindercongres komen. 2. Andere beroemdheden. 3. Fictieve personen: een imker, een verpleegster

17 17/22 Info over de bekende gastsprekers van IKANDA Het is de bedoeling is dat je maar een beetje info geeft, anders is het geen verrassing meer. Het is wel leuk dat de kinderen de gastsprekers al een beetje kennen en dat ze zich al proberen in te leven in de wereld van deze talentvolle, gepassioneerde mensen. Tom Waes Tom Waes is een man met levenservaring. In een vorig leven was hij oa professioneel duiker en portier in een nachtclub en ook voor televisie heeft hij al zowat alles gedaan wat je kan doen. Regisseren, producen, acteren, mensen op grote schaal beetnemen in Trigger Happy of van Parijs naar Bordeaux rijden Tom leeft tegen 100 km/u. Hij is vooral bekend van de programma s Tragger Hippy, Het Geslacht De Pauw, Tomtesterom en het Wauters vs Waes. Hoe overleef je zo n programma s? Tom vertelt over zijn strafste ervaringen van het voorbije jaar. Zijn hoogtepunten en zijn dieptepunten. Waar trekt Tom de grens? Kobe Kobe was in 1997 voor het eerst te zien op Ketnet in het programma Daar is de deur. Ook op VT4 wist hij het publiek in de ban te brengen van zijn magische talenten. Ondertussen is Kobe amper weg te slaan van het televisiescherm en is hij razend populair bij het jonge publiek, ook van andere programma s als Spring, De Pretroulette, Zo is er maar één De Cup, Ketnet Pop en de dansbende. Naast zijn live-optredens en zijn talrijke en succesvolle televisieavonturen sprong vooral ook zijn geslaagde TV-show AbraKodabra met gelijknamig goochelboek en dito goocheldoos in het oog. Geen enkele goochelaar of entertainer kan er omheen de spreuk Abrakodabra heeft voortaan zijn vaste plaats verworven naast klassiekers als Hocus Pocus en Sim Sala Bim! Kortom, Kobe is één en al entertainment. Samen met Sofie Van Moll neemt hij de presentatie van IKANDA voor zijn rekening!

18 18/22 Marc De Bel Jeugdschrijver Marc De Bel gaf 20 jaar lang les in de vierde klas, maar schrijft en tekent nu de hele dag. Dat vind ik al net zo leuk, zegt De Bel. Gelukkig ga ik vaak vertellen in scholen en bibliotheken. Ik babbel veel liever met kinderen dan met volwassenen. Dat komt allicht door die val uit mijn boomhut. Daardoor ben ik altijd voor een stuk elf jaar gebleven. Hopelijk groeit mijn opengebarsten fontanel, waarlangs al die spannende, grappige en vlinderfladderige avonturen mijn hoofd binnenstromen, nooit dicht! Het leverde hem alvast een hele rits cultuur- en jeugdliteratuurprijzen op. Marc De Bel maakt de laatste jaren ook de culturele centra onveilig, met muzikale projecten en theaterversies van zijn boeken. Hij schrijft ook scenario s voor de films van Blinker. Voor de rest gaat Marc voetballen met zijn kleinkinderen, in de tuin werken en de kleinkinderen leren raak schieten met zijn katapult. Fatty K Fatty_K, vroeger gekend als Ken Beatbox, werd geboren te Antwerpen onder de naam Ken Flamant, maar woont al een tijdje in Mechelen. Als opgroeiende tiener droomde hij ervan drummer of DJ te worden. Bij gebrek aan een drumstel of draaitafel, begon hij zijn favoriete ritmes te imiteren met zijn mond.

19 19/22 Sofie Dumont Sofie Dumont wordt beschouwd als een zeldzaam culinair talent. Na haar opleiding tot chef-kok, werkte ze enkele jaren voor de wereldwijd gerenomeerde Brusselse chocolatier Wittamer. In 2007 nam ze samen met haar zakenpartner Andy het gastronomische restaurant Les Eleveurs in Halle over waarna ze in 2009 gekroond werd tot Lady Chef of The Year. Met haar jonge en pittige verschijning in Goe Gebakken bewijst Sofie dat bakken van alle tijden is. Én voor iedereen... We zijn alvast benieuwd om te horen hoe zij haar talent ontdekt heeft! Herman Verbruggen Herman ontdekte reeds op jonge leeftijd dat acteren hem in het bloed zat zoals blijkt uit het volgende interview: Herman Verbruggen: Al in het begin van mijn middelbaar was het voor mij een uitgemaakte zaak dat ik acteur zou worden. Zo kreeg ik het idee om naar Studio Herman Teirlinck te gaan, de enige toneelschool die ik kende. Ik ben daar de toelatingsproef gaan doen, maar ramp o ramp, ik was niet geslaagd. Dat was voor mij een ongelooflijke koude douche. Ik begreep het niet, ik dacht echt: als hier één persoon zou moeten worden toegelaten, dan ben ik het. Na een jaartje op het Rits in Brussel heb ik uiteindelijk een privéschool gevonden, de Antwerpse Mime Studio. Daar heb ik drie jaar de lessen gevolgd, en in het weekend volgde ik een opleiding dramadocent. Met een collega-student heb ik toen een duo gevormd, en dat is uitgegroeid tot Aksident (een Antwerps theaterbedrijf), dat al meer dan twintig jaar bestaat. Ondertussen is Herman Verbruggen wereldberoemd in Vlaanderen met zijn personage van Markske uit F.C. De Kampioenen. Op IKANDA komt hij vertellen dat hij achteraf blij is dat alles zo is verlopen. Want op die manier heeft hij zijn eigen weg moeten zoeken, heeft hij er zelf wat meer voor moeten doen.

20 20/22 Sven Ornelis Sven Ornelis begon zijn radiocarrière bij Radio 2. Op 18-jarige leeftijd mocht hij daar tijdens de zomervakantie Michel Follet vervangen in zijn programma Dag en Dauw. Toen Follet de overstap maakte naar Radio Donna, volgde ook Ornelis. Hier presenteerde hij de Ultratop en de Bumpershow. Sven werd samen met Erwin Deckers bekend als het ochtenduo van Radio Donna. Na enkele maanden grepen ze de kans om de overstap te maken naar het eerste commerciële radiostation in Vlaanderen: Q-music. Hier namen ze acht jaar lang de ochtend voor hun rekening. Deckers zette er een punt achter, maar Sven ging samen door met een nieuwe kompaan: Kurt Rogiers. Naast radiowerk was Sven ook ooit Ketnet-wrapper en werkte hij mee aan tvprogramma s voor oa. VTM, VRT, AVS, KanaalTwee, Verder schrijft hij ook boeken en columns. Lieve Blancquaert Lieve Blancquaert werd geboren in Ze is een Vlaamse fotografe. Blancquaert groeide op in de stad Wetteren. Na haar middelbare studies ging ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent kunst studeren. De richting kunst hield zowel film als fotografie in. Fotografie was haar passie en keek ze op naar fotografen zoals oorlogsfotograaf Tim Page. Uiteindelijk is ze in Gent blijven wonen en daar woont ze nu samen met haar man filmmaker Nic Balthazar en hun kinderen Martha en Boris. Voor televisie werkte ze mee aan de rubriek Meisjes van Veertig in De Laatste Show, Zomer 2005 en Zomer 2006, de zomershows van Jan Leyers, de eerste reeks van De film van mijn leven en Voorbij de grens. Sinds 1985 werkt Blancquaert als freelance fotografe voor verschillende tijdschriften en kranten. Naast haar werk als freelance fotografe is ze ook bekend om haar fotoboeken die ze samen met journalisten in elkaar zet. Met journaliste Annemie Struyf, die tevens haar boezemvriendin is, maakte ze verscheidene fotoboeken, waaronder A La Limite, met verhalen en foto s over liefde en dood.

21 21/22 Sven Nys Sven Nys is een Belgisch wielrenner, veldrijder en mountainbiker. Hij begon te BMX en op 8 jarige leeftijd, hij won 8 nationale titels in de discipline eer hij zijn focus begon te leggen op het zeer populaire veldrijden. Nys won zijn eerste kampioenen trui in 1995 toen hij Belgisch kampioen veldrijden bij de junioren werd. In totaal behaalde Nys in alle categorieën (junior-belofte-prof) tot nu toe meer dan 300 zeges waarvan 55 Superprestigeveldritten, 46 Wereldbekerveldritten en 42 Gazet van Antwerpentrofee veldritten, geen enkele veldrijder deed ooit beter qua aantal overwinningen. Op IKANDA vertelt Sven Nys hoe zijn hele leven in het teken van zijn passie, het veldrijden, staat.

22 22/22 Jouw talent mag op IKANDA gezien worden! Maar ook daarna kan je ermee aan de slag. Na het congres vind je op de website van IKANDA een lesbrief om samen met je klas even te bekomen van IKANDA. Deze les helpt jou nadenken over wat jij van IKANDA vond en hoe jij jouw talent verder kan ontwikkelen en laten zien. Kom dus zeker nog eens kijken op

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Hoe gaat het nu? In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK Eindtermen: Wereldoriëntatie 3.1* ; 4.13 ; 4.15 ; 5.8 ; 5.9* Sociale vaardigheden 1.6 ; 3 Nederlands 2.9* ; 2.10* ; 3.4 ; 4.6 ; 4.7 Muzische vorming Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Vind je eigen geld uit

Vind je eigen geld uit Geld graad 2 Vind je eigen geld uit Lesvoorbereiding Print verhaal Meneertje Yamada en de drukbezette zakenman uit en steek hem in een envelop. Print, schrijf zelf (of laat overschrijven) brief 1 van meter

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Duurt eerlijk het langst?

Duurt eerlijk het langst? Duurt eerlijk het langst? Leeftijd: 9 tot 12 jaar Duur: 60 min. Doelen Kinderrechten Kinderrechtenwaarden Kinderrechtenvaardigheden Leermiddelen Materialen Vooraf Kinderen denken na over wat eerlijk zijn

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Geld is een bril, geluk is dat ook

Geld is een bril, geluk is dat ook Geld graad 3 Lesvoorbereiding Geld is een bril, geluk is dat ook Voeg je eigen e-mailadres in de e-mail van Jada in en pas de datum aan. Toon de mail op het smartboard. Leuk maar niet noodzakelijk: 2 verschillende

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Ik geloof dus ik ben?

Ik geloof dus ik ben? Ik geloof dus ik ben? Naar: Bord vol kinderrechten Oh my god (UNICEF België) Leeftijd: 6 tot 9 jaar Duur: 2x 50 min. Doelen De kinderen weten dat er verschillende soorten geloof in de wereld zijn De kinderen

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Voedsel onder de loep

Voedsel onder de loep Voeding graad 2 Lesvoorbereiding Voedsel onder de loep Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les Print het krantenartikel 'Voeding kan de aarde redden' 1

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3.

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. 1 OPDRACHT 1 Bekijk hetvolgende lijstje mondelinge opdrachten. Probeer elke opdracht te analyseren: welke soort opdracht

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik?

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik? : Overzicht lesverloop 25 1 De leerlingen lezen individueel een aantal eenvoudige raadsels over voorwerpen uit een boekentas om ze daarna in duo s aan elkaar voor te lezen. Ze zoeken telkens samen naar

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: Inleiding Reflecteren op de eigen ervaringen met kunst en cultuur. De leerling kan: uitleggen wat cultuur is; uitleggen wat

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Werkvormen bij Elk kind heeft recht op een gelijke behandeling (Uit: Recht in de roos) 1. De gelen en de groenen* Doel. Benodigdheden. Tijd.

Werkvormen bij Elk kind heeft recht op een gelijke behandeling (Uit: Recht in de roos) 1. De gelen en de groenen* Doel. Benodigdheden. Tijd. Werkvormen bij Elk kind heeft recht op een gelijke behandeling (Uit: Recht in de roos) 1. De gelen en de groenen* Debatteren over regels in de maatschappij. Discriminatie ervaren. Macht en machteloosheid

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Leuk je weer te zien! In deze eerste les na de

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer Auteur: Gerwin De Decker was. Dat werd gezongen door Laura. Zij behaalde de vierde Natuurlijk ken je het Junior Eurovisiesongfestival. De Europese liedjeswedstrijd voor kinderen van tien tot vijftien jaar.

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Ken jezelf en de ander

Ken jezelf en de ander Ken jezelf en de ander Codificatie Verwantschapsleutel Doel kat die zichzelf in de spiegel ziet als leeuw we zien onszelf graag anders dan we zijn Uitwisseling over wie we zijn en hoe we de ander denken

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Groep 1 Groep 2

lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Groep 1 Groep 2 1. Een brief van Tom Tijdens deze activiteit: lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Oriëntatie op

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland week 2 9 januari 2012 Handleiding Schrijven niveau A Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland Inhoud Eenmalig afdrukken: Handleiding les 1 en 2 Hardopdenk-tekst Voor de leerlingen: Leerlingblad

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie