voorbereiding kindercongres

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voorbereiding kindercongres"

Transcriptie

1 1/22 voorbereiding kindercongres 03 april 2014 Algemene doelstellingen vanuit de eindtermen 1) De leergebied overschrijdende eindtermen leren leren en sociale vaardigheden (o.a. zelfkennis, durf, eigen mening uiten, samenwerking, kritisch zijn, ) zijn niet gekoppeld aan een bepaalde context maar moeten verwezenlijkt worden door kinderen in zeer uiteenlopende situaties, uitdagingen te brengen. 2) De lln. kunnen op hun niveau leren met voldoende zelfvertrouwen, houding van openheid, kritische zin. 3) De lln. kunnen in omgang met anderen respect en waardering opbrengen. 4) De lln. kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren. Binnen het kader van het GOK-thema doorstroming en oriëntering Binnen GOK (gelijke onderwijskansen) gaat men nadenken op schoolniveau hoe leerlingen leren kiezen en zelfkennis opdoen: wat kan ik goed en doe ik graag? Om te kiezen moet je weten wat je zelf graag doet en moeten er voldoende keuzemogelijkheden aangeboden worden

2 2/22 VOORAF Goed om weten voor de leerkracht Elk kind heeft talenten. Het is belangrijk dat ze die talenten ontdekken en de kans krijgen om ze te ontplooien. Weten welke talenten je bezit, zorgt immers voor een positief zelfbeeld. Kinderen gaan meer initiatief nemen. Ze ontwikkelen een passie voor leren. Want pas wanneer kinderen zich goed voelen in hun vel en geloven in zichzelf kunnen ze groeien. Het is niet gemakkelijk te ontdekken waar je goed in bent. De basis daarvoor is meestal wat je graag doet, zaken waarover je complimenten krijgt, dingen waarbij je voldoening voelde wanneer je het deed. Naast het ontdekken van je talenten moet er ook ruimte zijn om die talenten te ontwikkelen. Iets doen met je talenten geeft voldoening en energie. Zoals onderwijsgoeroe Sir Ken Robinson in zijn laatste boek The Element/ Het Element stelt, voelen mensen zich echt in hun element wanneer hun passie samenvalt met hun talent. Wat je graag doet, kan je meestal goed en omgekeerd. Elk kind heeft dan ook het recht op het ontdekken en ontwikkelen van zijn of haar talent(en). Dat recht is heel breed. Het vereist een samenwerking van verschillende actoren. Het onderwijs is zeker één van deze actoren. Welk aandeel kan de school op zich nemen? In het proces van talentontdekking en -ontwikkeling is het kind een partner. Het kind moet ruimte krijgen om te zeggen wat het denkt en om te ontdekken wat het graag doet. Dat betekent dat er vanuit het schoolbeleid ruimte moet gemaakt worden voor inspraak. Niet enkel in de leerlingenraad maar ook in de klas zelf. Om talenten niet te onderdrukken moet er een sfeer van samenwerking en uitwisseling zijn. Dit lespakket wil scholen daarbij op weg helpen. Het is een handig instrument om talenten op tafel te leggen.

3 3/22 Uitzonderlijke talenten observeren bij jonge mensen Tijd: 20 à 25 min. pc met internetverbinding (+ projector) foto s en/of filmpjes van (Vlaamse) kinderen met uitzonderlijke talenten Mee te brengen door de lln. Een foto of filmpje van hun idool en antwoorden op de volgende twee vragen: Waarom kijk je naar hem of haar op? Hoe heeft jouw idool dit gerealiseerd? De lln. kunnen talenten bij idolen ontdekken a.d.h.v. filmpjes en/of foto s van mensen met uitzonderlijke talenten. De lln. weten wat de begrippen talent en passie betekenen. De lln. ontdekken dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen talenten hebben. Onderwijsleergesprek Eén voor één worden de foto s en/of filmpjes van de idolen van de lln. overlopen. Lln. met dezelfde idolen kunnen samen de vragen beantwoorden. Waarom kijk je naar hem of haar op? Hoe heeft jouw idool dit gerealiseerd? Wie droomt ervan om dit te kunnen bereiken? Nadat alle idolen aan bod zijn gekomen, worden enkele besluiten geformuleerd: Wat is er zo bijzonder aan deze mensen? uitzonderlijke gave, talent Is talent hebben voldoende om dit te realiseren? Nee. Met passie en hard werken, maar ook met hulp van anderen. BELANGRIJK: Zorg dat iedereen het woord passie begrijpt. Leg dit eventueel extra uit. Bijvoorbeeld: Een zwemkampioene die zo graag zwemt dat zij met plezier altijd gezond eet. Wanneer enkel volwassenen met talent aan bod kwamen, toont de lkr. ook enkele filmpjes en/of foto s van (Vlaamse) kinderen met uitzonderlijke talenten. Kunnen ook kinderen talenten hebben?

4 4/22 Enkele ideeën voor filmpjes van kinderen met uitzonderlijk talent: Nederlands kampioenschap skateboarden Synchroon zwemmen Een jong pianotalent Shaheen Jafargoli in Britain Got Talent: zangtalent Laura wint Junior Eurosong Justin Bieber: Zanger en tieneridool. Werd beroemd dankzij youtube. Jidske Deherdt: Vlaams kampioen Artistieke Gymnastiek Junioren Dagdagelijkse talenten observeren / mensen met passie Tijd: 10 min. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten die passioneel bezig zijn. De lln. kunnen talenten bij andere mensen ontdekken a.d.h.v. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten. De lln. ontdekken dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen talenten hebben. De lln ontdekken dat talenten niet steeds spectaculair moeten zijn. De lln. ontdekken a.d.h.v. foto s van mensen met dagdagelijkse talenten passie en enthousiasme bij mensen. De lln. stellen vast dat talent en passie heel dikwijls samenvallen. De leerkracht toont een aantal foto s van mensen met dagdagelijkse talenten die passioneel bezig zijn. Zorg dat er zeker ook enkele kinderen met dagdagelijkse talenten bij zijn.

5 5/22 Onderwijsleergesprek Wat zie je? Wat hebben deze mensen gemeen? passie voor hun bezigheid /talent BELANGRIJK: Zorg dat iedereen het woord passie begrijpt. Leg dit eventueel extra uit. Bijvoorbeeld: Een bakker die zo graag brood bakt dat hij er met plezier om 5u s nachts voor op staat. Is dit spectaculair? Moet elke passie/ elk talent spectaculair zijn? nee Wat is mijn passie? Tijd: 15 min. een klein blaadje papier voor elke leerling een doos of zak De lln. kunnen minstens 2 zaken opsommen waarin ze goed zijn. De lln. kunnen talenten van anderen herkennen. De lln. leren de talenten van hun medeleerlingen beter kennen. De lln. kunnen gerichte vragen stellen over iemands talenten. De lln. kunnen aandachtig luisteren naar talentverhalen van andere lln. Elke ll. krijgt een klein blaadje en schrijft een antwoord op de volgende vraag: Noteer minstens 2 zaken die jij ontzettend graag doet? Je passie! De leerlingen mogen hun naam niet op het blad vermelden. De blaadjes worden in een doos gestopt. De lkr. schudt met de doos, haalt de briefjes uit de doos. De lkr. laat ze één voor één voorlezen door een ll. De leerlingen moeten telkens raden van wie het briefje is. De lkr. vraagt dan dat de eigenaar van het briefje rechtstaat.

6 6/22 Twee mogelijkheden om verder te gaan: 1) De lln. mogen klassikaal nog enkele vragen stellen over zijn/haar passie. Tijd: 20 min. 2) De lln. mogen geen reacties geven nadat de eigenaar van het briefje rechtstaat. Ze moeten wachten tot iedereen aan bod is geweest. Dan vormen we met de klas 2 kringen. In de binnenste kring zitten de kinderen met hun gezicht naar buiten en met de rug naar binnen. In de buitenste kring zitten de kinderen met hun gezicht naar binnen en met de rug naar buiten. Elke ll. heeft dus voor zich een andere ll. zitten. Ze kunnen mekaar goed in de ogen kijken. Nu mogen de kinderen aan elkaar vragen stellen over mekaars talenten, passies en dromen. Na een korte tijd zegt de lkr.: Doorschuiven! De lln. van de buitenste kring schuiven allen 1 stoel door. Het gesprek start opnieuw. Elke ll. heeft nu een andere ll. voor zich. Tijd: 20 min. Werk aan je talenten! Gebruik ze met passie! Verhaal: parabel van de 10 miljoen talenten (moderne versie) Tijd: 10 min. Onderstaande parabel De lln. beseffen dat ze iets moeten doen met hun talenten. De lln. weten wat ze kunnen doen met hun talenten. De lln. weten wat het begrip IKANDA-gevoel betekent. De leerkracht vertelt het verhaal van de parabel van de 10 miljoen talenten (zie verder). Nadien een kort onderwijsleergesprek. Onderwijsleergesprek Waarom werd de oudste zoon niet gekozen als keizer? Conclusie: Doe iets met je talenten. Wanneer had jij een IKANDA gevoel? Wanneer was je trots op jezelf? Wat doen jullie of kunnen jullie doen om jullie talenten te laten groeien?

7 7/22 Parabel van de 10 miljoen talenten We zijn in het jaar Op de IKANDAplaneet woont keizer Tallentium. De beroemde keizer vertrekt voor een half jaar naar de verre planeet IKANIKSKE met zijn supersonische, zelfgebouwde turbo-injection-waterraket. Hij gaat op missie om de IKANIKSKEbevolking, die in grote armoede leefde, te helpen. Hij wil hun vooral het magische IKANDA gevoel bijbrengen. Het IKANDA gevoel krijg je wanneer je dingen doet die je graag doet. Want dingen die je graag doet, kan je meestal ook goed. Ondertussen laat hij zijn prachtige rijk over aan zijn 2 zonen. Belangrijk om te weten is dat men in IKANDA geen geld gebruikt. Van euro s is hier geen sprake. Hoe mensen dan leven? Hier leven ze van hun talenten. Voor zijn vertrek spreekt de keizer tot zijn zonen: Mijn liefste zonen, ik heb jullie elk 10 miljoen talenten gegeven. Koester ze met passie. Draag er zorg voor! De twee zonen beloven hun vader om met deze talenten zorgvuldig om te springen. Een half jaar lang verblijft de keizer op de planeet IKANIKSKE. Hij leert de mensen nadenken over wat ze graag doen. Over dingen die ze goed kunnen. Over dingen waar ze ooit al complimentjes voor kregen. Dat zijn hun passies, hun talenten! Hiermee moeten ze aan de slag! Op die manier krijg je het IKANDA gevoel. Ze veranderden daarom de naam van hun planeet in de naam IKANVEELALSIKDAWILSKE. De missie van de keizer is geslaagd en hij keert terug naar zijn 2 zonen en vraagt wat ze met de talenten hadden gedaan. De oudste zoon zegt trots: Vader, ik heb de 10 miljoen talenten heel goed bewaard. Ik ben steeds binnengebleven en heb heel goed opgelet dat ze niet zouden verdwijnen. De vader fronst zijn wenkbrauwen en zegt koeltjes: Mijn zoon, hier ben ik eigenlijk niet zo blij mee! Je hebt het niet goed begrepen! Toen liet hij zijn jongste zoon aan het woord. Vader, ik heb met veel plezier en goesting gewerkt. Ik heb mijn talenten gebruikt, ik heb geoefend en geprobeerd. En nu zijn mijn talenten ongelooflijk gegroeid. De vader is ontzettend trots en geeft zijn zoon drie dikke kussen. Drie jaar later wordt de jongste zoon, IKGAERVOOR, de nieuwe keizer van IKANDA. Aangepaste versie van een tekst van Luc Stevens

8 8/22 Je talent wordt niet altijd gezien Tijd: 5 min. pc met internetverbinding De lln. beseffen dat talent niet altijd gezien wordt. De lln. beseffen dat ze moeten blijven doen wat ze graag doen, ook al zien anderen hun talent niet. De lkr. toont de kinderen een knap fragment van de wereldberoemde vioolspeler Joshua Bell. Joshua speelde in de Verenigde Staten van Amerika voor volle zalen. Elk ticketje kostte ongeveer 100 euro. Hij deed in de metro van Washington een test: op één van de duurste violen ter wereld, een Stradivarius van 1713 en 3,5 miljoen euro waard, speelde hij gedurende 45 minuten de moeilijkste partituren die ooit werden geschreven. Meer dan 1000 mensen kwamen voorbij, slechts 7 mensen zijn even blijven staan. Wat kunnen we uit dit verhaal leren? Talent wordt niet altijd gezien. De lln. kunnen hierna zelf voorbeelden aanhalen van situaties waarin een talent niet gezien werd. Lln. die hier zelf al ervaring mee hebben, kunnen hun verhaal vertellen. Besluiten naar de kinderen toe: Verwacht niet direct dat alle mensen jouw talenten zien! Laat je vooral leiden door je passie en je enthousiasme. Geef zeker niet te vlug op. Laat jouw talent zien! Tijd: 50 min. grote vellen papier of oud behangpapier teken- en/of schildergerief, oude tijdschriften, foto s van de lln

9 9/22 De lln. beseffen dat ook hun talenten de moeite waard zijn om te tonen. De lln. zijn trots op hun talenten. De lln. leren de talenten van hun medeleerlingen beter kennen. De lln. maken elk een poster of werken met enkele lln. samen aan een grote poster. Op die posters tonen de lln. welk talent ze hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld tekenen, schilderen of een collage maken. Deze posters worden opgehangen in de klas, in de gangen van de school of aan de muren van de overdekte speelplaats. Om je talenten te ontwikkelen heb je ook hulp nodig Tijd: 15 min. geen De lln. beseffen dat niet ieder kind van thuis uit dezelfde kansen heeft om zijn of haar talent te ontwikkelen. De lln. beseffen dat ze om hun talent te ontwikkelen ook hulp van anderen nodig hebben. De lln. weten dat ze recht hebben op talentontwikkeling. De lln. weten wat het betekent om recht te hebben op talentontwikkeling. De lln. weten bij welke verschillende actoren ze terecht kunnen om hun talent te ontwikkelen. De lkr. vertelt verder over Joshua Bell: Joshua Bell is niet zomaar een wereldberoemd vioolspeler geworden. Hij heeft hier niet alleen hard voor gewerkt. Hij had ook het geluk om veel hulp te krijgen. Toen Joshua vier jaar oud was spande hij elastiekjes over de handvaten van zijn ladekast. Zo kon hij de muziek die zijn mama op de piano speelde naspelen. De mama van de kleine Joshua ontdekte toen zijn talent voor vioolspelen. Ze zorgde ervoor dat Joshua vanaf vier jaar vioolles kreeg. Op zijn vijfde verjaardag kreeg hij een opmaatgemaakte viool. Hierna kreeg Joshua vele jaren vioolles van bekende vioolspelers. Na het middelbaar studeerde hij viool aan de universiteit. In 2001 kon Joshua zich één van de duurste violen ter wereld kopen, een Stradivarius van 3,5 miljoen euro.

10 10/22 Onderwijsleergesprek Welke hulp heeft Joshua gekregen om zijn talent te laten groeien? Wie heeft voor deze hulp gezorgd? Kan ieder kind rekenen op zoveel hulp om zijn of haar talent te laten groeien? De lln. komen tot het besluit: Niet ieder kind heeft van thuis uit dezelfde kansen om zijn of haar talenten te laten groeien. De lkr. legt uit: Omdat niet iedereen dezelfde kansen heeft van thuis uit, bestaat het recht op talentontwikkeling. Dit kinderrecht zegt dat ieder kind de kans moet krijgen om zijn talenten te ontdekken en te laten groeien. Dit wil niet zeggen dat iedereen recht heeft op vioolles van bekende vioolspelers of op een Stradivarius van 3,5 miljoen euro. Wel dat bijvoorbeeld onze overheid moet zorgen dat kinderen naar een betaalbare muziekschool kunnen gaan. Via een onderwijsleergesprek wordt een voorbeeld uitgewerkt. Lkr.: Sofie heeft een talent voor basketballen. Wat helpt haar om haar talent te ontwikkelen? De lkr. schrijft de ideeën van de lln. op bord. Lkr.: Bij wie moet Sofie aankloppen om die hulp te krijgen? De lkr. schrijft de verschillende personen op. Eventueel stelt hij bijvragen wanneer de lln. personen vergeten. Bijvoorbeeld: Bij wie kan Sofie terecht voor een basketbalplein in haar buurt? Talenten ontwikkelen op school De lln. beseffen dat ook de school mee verantwoordelijk is voor het helpen ontwikkelen van hun talent(en). De lln. weten wat ze nodig hebben om hun talent te ontwikkelen. De lln. beseffen dat ze hun mening mogen uiten. De lln. beseffen dat ook met hun mening rekening moet worden gehouden. Dit kan op twee manieren aangepakt worden (Beide methodes uit de werkmap leerlingenparticipatie: Oprechte deelneming. Gratis te downloaden op

11 11/22 METHODE 1: DE PLACEMAT Tijd: 50 min. (Fiche 12 in de werkmap) 1 kopie van de uitvergrote placemat per vier leerlingen of één groot vel papier als je de lln. zelf de placemat laat tekenen een groot bord of grote vellen papier voor de bespreking De leerlingen worden in groepjes van 4 verdeeld. De lkr. stelt de volgende vraag: Wat wil jij graag veranderen op onze school zodat jij jouw talenten kan ontwikkelen? De lln. krijgen 5 à 10 minuten bedenktijd en noteren hun eigen ideeën of voorstellen in hun hoek van de placemat. Na het denkwerk verduidelijkt elk groepslid zijn ideeën voor zijn/haar groepsleden en komen ze samen tot 4 voorstellen die de groep het belangrijkst vindt. Deze noteren ze in het midden van de placemat. Alle groepjes lezen hun resultaten die in het middenvak staan voor en lichten hun keuzes toe. De lkr. noteert deze ideeën, voorstellen en problemen op het bord. Ofwel bekom je een lijst van thema s, ofwel een lijst van bedenkingen en suggesties rond één thema. In een klasgesprek onderzoekt de lkr. samen met de lln. wat haalbaar is om dit schooljaar te realiseren en op welke manier ze dit samen kunnen aanpakken. (Tips over vragen stellen, modereren, samenwerken en afspraken maken met lln. vind je in hoofdstuk 3 van de werkmap leerlingenparticipatie) METHODE 2: BABBELMARKT Tijd: 50 min. grote kaarten Het onderwerp van alle gesprekken op deze markt is: Wat kunnen we veranderen op onze school zodat we onze talenten beter kunnen ontwikkelen? Alle stoelen en banken worden aan de kant geschoven en de lln vormen groepjes van twee of drie personen. In die groepjes bespreken ze wat ze zouden willen veranderen en hoe ze dat zouden doen. Daarna maken ze een topdrie van de belangrijkste punten en gaan uiteen om een nieuw groepje van twee of drie te vormen. In dat nieuwe groepje stelt ieder zijn topdrie voor en krijgt van de andere(n) minstens 1 opmerking bij elk voorstel. Zo wordt elk idee of voorstel verbeterd. Op het einde noteren de lln. alle voorstellen op kaarten en worden deze hardop voorgelezen. In een klasgesprek onderzoekt de lkr. samen met de lln. wat haalbaar is om dit schooljaar te realiseren en op welke manier ze dit samen kunnen aanpakken. (Tips over vragen stellen, modereren, samenwerken en afspraken maken met lln. vind je in hoofdstuk 3 van de werkmap leerlingenparticipatie)

12 12/22 Wat kan er bijvoorbeeld uit deze activiteiten komen? Voorstellen voor bepaalde sportactiviteiten Voorstellen om een bepaald onderwerp aan bod te laten komen in de lessen Voorstellen voor bepaalde uitstappen Voorstellen voor nieuw turnmateriaal Vraag het aan je ouders, de directeur, de burgemeester, een minister Tijd: 20 min. papier en enveloppen De lln. weten wat ze nodig hebben om hun talent te ontwikkelen. De lln. weten wie ze moeten aanspreken om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun talent. De lln. beseffen dat ze hun mening mogen uiten. De lln. beseffen dat ook met hun mening rekening moet worden gehouden. Elke ll. neemt een blad papier. Bovenaan schrijven ze hun (grootste) talent. Daaronder schrijven de lln alles wat hen kan helpen om hun talent te ontwikkelen. De lln. omcirkelen in een kleur de hulp die ze nog niet hebben. De lkr. stelt de vraag: Wie kan ervoor zorgen dat je de nodige hulp krijgt? De lln. mogen verschillende personen opschrijven. De lln. kiezen er één persoon uit. Aan die persoon schrijven ze een brief waarin ze uitleggen wat hun talent is en hoe die persoon hen kan helpen het te ontwikkelen. Brieven aan ouders of de directeur bezorgen de lln. zelf. De andere brieven kan de lkr. versturen. Tip: Sommige leerlingen zullen suggesties hebben voor de leerkracht. Zorg voor een ideeënbus of klasbus waar leerlingen anoniem hun vragen, problemen en voorstellen een heel jaar door kunnen instoppen. Dit hoeft natuurlijk niet enkel over talentontwikkeling te gaan. Voor meer informatie over het werken met een ideeënbus: zie fiche 6 De ideeënbus, klasbus van de werkmap Oprechte Deelneming. Gratis downloaden op

13 13/22 T-shirts schilderen VOORAF Elk kind brengt van thuis een wit t-shirt mee. (zo weinig mogelijk letters of tekeningen op liefst geen) Tijd: 50 min. witte t-shirts (elke leerling brengt er één mee) materiaal om de t-shirts te versieren De lln. kunnen een wit t-shirt op een eigen,creatieve manier vorm geven. De lln. worden warm gemaakt voor het IKANDA-kindercongres. De lkr. geeft uitleg bij het t-shirt: Het kindercongres IKANDA heeft als inkomticket: een creatief t(alenten)-shirt. Dus werk aan de winkel! Er zijn verschillende manieren om dit t-shirt vorm te geven en jouw talent te visualiseren. Filmpjes bekijken op Elke klas bepaalt zelf op welke manier ze het t-shirt bewerken. Leuk spel om de les te eindigen: IKANDAVINDEN (letterspel) Tijd: zelf te bepalen namen van talentvolle personen, kunstige plaatsen of gebouwen, bekende kunstwerken, bekende films, bekende voetbalploegen Creëren van een ontspannend en grappig groepsmoment. De lln. verdelen zich in 3 groepjes. Op het bord tekent de lkr. een scorebord. Elke groep krijgt een naam. Deze mogen ze eventueel zelf kiezen.

14 14/22 1. De Passionetten 2. De talentos 3. De straffe gasten De lkr. heeft een talentvol persoon in zijn hoofd. Vb. Tom Boonen Hij tekent op zijn bord 3 vakjes en daaronder 6 vakjes : ! Groep 1 mag een letter kiezen. De lkr. duidt in deze groep een ll. aan die één letter mag geven. De anderen uit deze groep mogen wel hints geven. De aangeduide ll. krijgt slechts 5 sec. om deze letter te zeggen. De andere 2 groepen moeten zwijgen. Belangrijk! Je mag enkel medeklinkers zeggen, geen klinkers!!! Vb. ll. zegt: de letter T Lkr. zegt (kan dit eventueel al zingend doen): Gijkuntda (Gijkuntda wil zeggen dat de letter in de naam zit) De lkr. noteert de letter in het eerste blokje. Ploeg 1 krijgt 1 punt. (lkr. zet streepje bij groep 1 op scorebord) Als het juist is, mag de volgende van groep 1 een medeklinker zeggen. Vb. N Lkr. zegt: Gijkuntdagijkuntda (wil zeggen dat de letter 2 keer in de naam zit) Hij noteert de 2 letters in de juiste blokjes. Ploeg 1 krijgt 2 streepjes bij op het scorebord. Dan mag weer een andere ll. van groep 1 een letter zeggen. Hij zegt nu een verkeerde letter, bv. de letter Z. De lkr. zegt dan: Gijkuntdabeter Dan is het aan de eerste leerling van groep 2. We volgen dezelfde werkwijze!

15 15/22 Als alle medeklinkers genoteerd zijn, dan zegt de lkr. (of zingt): Wiekanda, wiekanda, wiekanda? Als iemand van de groep op een bepaald moment de ganse naam weet, dan mag hij roepen : IKANDA!! Let wel op! Het moet iemand zijn uit de groep die op dat moment aan bod is. Hij/zij moet niet wachten om het antwoord te zeggen tot al de medeklinkers gevonden zijn. Is de naam correct, dan krijgt deze ploeg 5 punten. Naarmate je naar het einde van het spel gaat, kan je eens 2 punten per juist gevonden letter geven en 10 of 20 punten per goed antwoord. Zo behoud je de spanning in het spel. Welke woorden kan je voor dit spel gebruiken: namen van talentvolle mensen kunstige plaatsen of gebouwen waar talentvolle mensen aan gewerkt hebben, vb. toren van Pisa, de Chinese muur, het paleis van Versailles, bekende werken van talentvolle kunstenaars, vb. Mona Lisa, naam van bekende films waar talentvolle acteurs in meespelen, vb. Loft naam van een bekende voetbalploeg waar talentvolle voetballers in spelen, vb. Real Madrid of FC Barcelona

16 16/22 Extra opdrachten indien tijd over Interview met onzichtbare, getalenteerde mensen! Inleven in een persoon met bepaalde talenten Tijd: zelf te bepalen (per talentvolle persoon 5 min) geen De lln. kunnen zich inleven in talentvolle personen. De lln. kunnen gerichte vragen stellen aan talentvolle personen. De lln. worden warm gemaakt voor het IKANDA-kindercongres. Een warmmaker voor het kindercongres Vooraan staat een lege stoel. De lkr. zegt dat er iemand op bezoek komt waaraan ze een vraag moeten stellen over het talent dat hij/zij heeft. De leerkracht geeft het personage wat meer invulling, vertelt een beetje over zijn beroep, passie Alle leerlingen schrijven een vraag over het onderwerp/de persoon op een blad papier. Iedereen zit klaar. De lkr. speelt dat hij iemand binnenlaat, maar er komt een onzichtbare op de stoel zitten. De lln. zullen verbaasd opkijken, maar dan zeg je pas wat de bedoeling is. Iemand mag beginnen met de vraag te stellen die hij genoteerd heeft en een andere leerling uit de klas mag dan vrij naar voor gaan en op de stoel de vraag beantwoorden vanuit het standpunt van de zogenaamde bezoeker (of enkele kinderen kunnen dezelfde vraag om de beurt vanop de stoel gaan beantwoorden ) Welke talentvolle bezoekers neem je? 1. De talentvolle gasten die naar het kindercongres komen. 2. Andere beroemdheden. 3. Fictieve personen: een imker, een verpleegster

17 17/22 Info over de bekende gastsprekers van IKANDA Het is de bedoeling is dat je maar een beetje info geeft, anders is het geen verrassing meer. Het is wel leuk dat de kinderen de gastsprekers al een beetje kennen en dat ze zich al proberen in te leven in de wereld van deze talentvolle, gepassioneerde mensen. Tom Waes Tom Waes is een man met levenservaring. In een vorig leven was hij oa professioneel duiker en portier in een nachtclub en ook voor televisie heeft hij al zowat alles gedaan wat je kan doen. Regisseren, producen, acteren, mensen op grote schaal beetnemen in Trigger Happy of van Parijs naar Bordeaux rijden Tom leeft tegen 100 km/u. Hij is vooral bekend van de programma s Tragger Hippy, Het Geslacht De Pauw, Tomtesterom en het Wauters vs Waes. Hoe overleef je zo n programma s? Tom vertelt over zijn strafste ervaringen van het voorbije jaar. Zijn hoogtepunten en zijn dieptepunten. Waar trekt Tom de grens? Kobe Kobe was in 1997 voor het eerst te zien op Ketnet in het programma Daar is de deur. Ook op VT4 wist hij het publiek in de ban te brengen van zijn magische talenten. Ondertussen is Kobe amper weg te slaan van het televisiescherm en is hij razend populair bij het jonge publiek, ook van andere programma s als Spring, De Pretroulette, Zo is er maar één De Cup, Ketnet Pop en de dansbende. Naast zijn live-optredens en zijn talrijke en succesvolle televisieavonturen sprong vooral ook zijn geslaagde TV-show AbraKodabra met gelijknamig goochelboek en dito goocheldoos in het oog. Geen enkele goochelaar of entertainer kan er omheen de spreuk Abrakodabra heeft voortaan zijn vaste plaats verworven naast klassiekers als Hocus Pocus en Sim Sala Bim! Kortom, Kobe is één en al entertainment. Samen met Sofie Van Moll neemt hij de presentatie van IKANDA voor zijn rekening!

18 18/22 Marc De Bel Jeugdschrijver Marc De Bel gaf 20 jaar lang les in de vierde klas, maar schrijft en tekent nu de hele dag. Dat vind ik al net zo leuk, zegt De Bel. Gelukkig ga ik vaak vertellen in scholen en bibliotheken. Ik babbel veel liever met kinderen dan met volwassenen. Dat komt allicht door die val uit mijn boomhut. Daardoor ben ik altijd voor een stuk elf jaar gebleven. Hopelijk groeit mijn opengebarsten fontanel, waarlangs al die spannende, grappige en vlinderfladderige avonturen mijn hoofd binnenstromen, nooit dicht! Het leverde hem alvast een hele rits cultuur- en jeugdliteratuurprijzen op. Marc De Bel maakt de laatste jaren ook de culturele centra onveilig, met muzikale projecten en theaterversies van zijn boeken. Hij schrijft ook scenario s voor de films van Blinker. Voor de rest gaat Marc voetballen met zijn kleinkinderen, in de tuin werken en de kleinkinderen leren raak schieten met zijn katapult. Fatty K Fatty_K, vroeger gekend als Ken Beatbox, werd geboren te Antwerpen onder de naam Ken Flamant, maar woont al een tijdje in Mechelen. Als opgroeiende tiener droomde hij ervan drummer of DJ te worden. Bij gebrek aan een drumstel of draaitafel, begon hij zijn favoriete ritmes te imiteren met zijn mond.

19 19/22 Sofie Dumont Sofie Dumont wordt beschouwd als een zeldzaam culinair talent. Na haar opleiding tot chef-kok, werkte ze enkele jaren voor de wereldwijd gerenomeerde Brusselse chocolatier Wittamer. In 2007 nam ze samen met haar zakenpartner Andy het gastronomische restaurant Les Eleveurs in Halle over waarna ze in 2009 gekroond werd tot Lady Chef of The Year. Met haar jonge en pittige verschijning in Goe Gebakken bewijst Sofie dat bakken van alle tijden is. Én voor iedereen... We zijn alvast benieuwd om te horen hoe zij haar talent ontdekt heeft! Herman Verbruggen Herman ontdekte reeds op jonge leeftijd dat acteren hem in het bloed zat zoals blijkt uit het volgende interview: Herman Verbruggen: Al in het begin van mijn middelbaar was het voor mij een uitgemaakte zaak dat ik acteur zou worden. Zo kreeg ik het idee om naar Studio Herman Teirlinck te gaan, de enige toneelschool die ik kende. Ik ben daar de toelatingsproef gaan doen, maar ramp o ramp, ik was niet geslaagd. Dat was voor mij een ongelooflijke koude douche. Ik begreep het niet, ik dacht echt: als hier één persoon zou moeten worden toegelaten, dan ben ik het. Na een jaartje op het Rits in Brussel heb ik uiteindelijk een privéschool gevonden, de Antwerpse Mime Studio. Daar heb ik drie jaar de lessen gevolgd, en in het weekend volgde ik een opleiding dramadocent. Met een collega-student heb ik toen een duo gevormd, en dat is uitgegroeid tot Aksident (een Antwerps theaterbedrijf), dat al meer dan twintig jaar bestaat. Ondertussen is Herman Verbruggen wereldberoemd in Vlaanderen met zijn personage van Markske uit F.C. De Kampioenen. Op IKANDA komt hij vertellen dat hij achteraf blij is dat alles zo is verlopen. Want op die manier heeft hij zijn eigen weg moeten zoeken, heeft hij er zelf wat meer voor moeten doen.

20 20/22 Sven Ornelis Sven Ornelis begon zijn radiocarrière bij Radio 2. Op 18-jarige leeftijd mocht hij daar tijdens de zomervakantie Michel Follet vervangen in zijn programma Dag en Dauw. Toen Follet de overstap maakte naar Radio Donna, volgde ook Ornelis. Hier presenteerde hij de Ultratop en de Bumpershow. Sven werd samen met Erwin Deckers bekend als het ochtenduo van Radio Donna. Na enkele maanden grepen ze de kans om de overstap te maken naar het eerste commerciële radiostation in Vlaanderen: Q-music. Hier namen ze acht jaar lang de ochtend voor hun rekening. Deckers zette er een punt achter, maar Sven ging samen door met een nieuwe kompaan: Kurt Rogiers. Naast radiowerk was Sven ook ooit Ketnet-wrapper en werkte hij mee aan tvprogramma s voor oa. VTM, VRT, AVS, KanaalTwee, Verder schrijft hij ook boeken en columns. Lieve Blancquaert Lieve Blancquaert werd geboren in Ze is een Vlaamse fotografe. Blancquaert groeide op in de stad Wetteren. Na haar middelbare studies ging ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent kunst studeren. De richting kunst hield zowel film als fotografie in. Fotografie was haar passie en keek ze op naar fotografen zoals oorlogsfotograaf Tim Page. Uiteindelijk is ze in Gent blijven wonen en daar woont ze nu samen met haar man filmmaker Nic Balthazar en hun kinderen Martha en Boris. Voor televisie werkte ze mee aan de rubriek Meisjes van Veertig in De Laatste Show, Zomer 2005 en Zomer 2006, de zomershows van Jan Leyers, de eerste reeks van De film van mijn leven en Voorbij de grens. Sinds 1985 werkt Blancquaert als freelance fotografe voor verschillende tijdschriften en kranten. Naast haar werk als freelance fotografe is ze ook bekend om haar fotoboeken die ze samen met journalisten in elkaar zet. Met journaliste Annemie Struyf, die tevens haar boezemvriendin is, maakte ze verscheidene fotoboeken, waaronder A La Limite, met verhalen en foto s over liefde en dood.

21 21/22 Sven Nys Sven Nys is een Belgisch wielrenner, veldrijder en mountainbiker. Hij begon te BMX en op 8 jarige leeftijd, hij won 8 nationale titels in de discipline eer hij zijn focus begon te leggen op het zeer populaire veldrijden. Nys won zijn eerste kampioenen trui in 1995 toen hij Belgisch kampioen veldrijden bij de junioren werd. In totaal behaalde Nys in alle categorieën (junior-belofte-prof) tot nu toe meer dan 300 zeges waarvan 55 Superprestigeveldritten, 46 Wereldbekerveldritten en 42 Gazet van Antwerpentrofee veldritten, geen enkele veldrijder deed ooit beter qua aantal overwinningen. Op IKANDA vertelt Sven Nys hoe zijn hele leven in het teken van zijn passie, het veldrijden, staat.

22 22/22 Jouw talent mag op IKANDA gezien worden! Maar ook daarna kan je ermee aan de slag. Na het congres vind je op de website van IKANDA een lesbrief om samen met je klas even te bekomen van IKANDA. Deze les helpt jou nadenken over wat jij van IKANDA vond en hoe jij jouw talent verder kan ontwikkelen en laten zien. Kom dus zeker nog eens kijken op

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Subdoelen Leerlingen vinden het normaal dat er verschillen zijn tussen mensen (verschillende

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

Think before you post!

Think before you post! 1. het lespakket - Think before you post Het lespakket Think before you post! 1 Het lespakket Think before you post! Een uitgave van: Auteur: Layout: Traductie: Child Focus, Houba - de Strooper laan 292,

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket Music for Life 2010 Laat een weeskind niet alleen Educatief pakket Beste leerkracht, Van 18 tot 24 december staat het Glazen Huis van Studio Brussel voor de eerste keer in Antwerpen. Tijdens deze jaarlijkse

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles?

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Sitz-im-Leben Begin schooljaar 2006-2007 vroeg collega Koppejan via de community levensbeschouwing aan collegae om tips en ervaringen met betrekking tot

Nadere informatie

Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren

Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren Zakelijke mededelingen en opdrachten herformuleren 1 Geef aan de leerling een uitnodiging op papier voor een infoavond over de sneeuw-, bos- of zeeklassen en bespreek die kort. Wie wordt uitgenodigd? Waarvoor?

Nadere informatie

Gefeliciteerd, u heeft goud in handen!

Gefeliciteerd, u heeft goud in handen! Gefeliciteerd, u heeft goud in handen! Met dit unieke materiaal kunt u kinderen helpen hun geloof onder woorden te brengen en toe te passen in het leven van iedere dag. Vanuit onze visie en expertise zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie

Lespakket InternetSOA

Lespakket InternetSOA Lespakket InternetSOA 8 lessen over flirten via internet, voor jongeren van 12 tot 18 jaar VOORWOORD Het afgelopen decennium hebben jongeren massaal de mogelijkheden ontdekt om te communiceren via het

Nadere informatie

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd.

Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd. "Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd." Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater (1875-1961) Ralph

Nadere informatie

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeld Geheimen Geef je het wel of geef je het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeldgeheimen, een boek samengesteld door Amanda van der Gulik Kies uit wat voor jou werkt! Zakgeld geheimen

Nadere informatie

LESBRIEF 4 - DOCENTENHANDLEIDING - WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS

LESBRIEF 4 - DOCENTENHANDLEIDING - WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS LESBRIEF 4 Docenten LESBRIEF 4 - DOCENTENHANDLEIDING - WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS Netwerken en loopbaanleren Vanaf onze geboorte behoren we tot een groep, ons sociaal netwerk. Ons netwerk bouwt

Nadere informatie

PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG

PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG Wij willen scholen die rekening houden met kinderen die in armoede leven en die onze kinderen gelijk behandelen. Wij willen goed onderwijs voor onze kinderen. Om uit

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Goed in je vel. Werken aan zelfwaardering. Help jongeren met het ontwikkelen van een beter zelfbeeld. 0402_self esteem_workshop guidenl.

Goed in je vel. Werken aan zelfwaardering. Help jongeren met het ontwikkelen van een beter zelfbeeld. 0402_self esteem_workshop guidenl. Goed in je vel Werken aan zelfwaardering LESPAKKET voor leerkrachten van meisjes en jongens tussen 11 en 14 jaar Help jongeren met het ontwikkelen van een beter zelfbeeld. 0402_self esteem_workshop guidenl.indd

Nadere informatie

mich De Sleutel Verwerking Panda 1

mich De Sleutel Verwerking Panda 1 mich De Sleutel Verwerking Panda 1 Waarom deze lesmap In deze lesmap vindt u, beste leerkracht, lessuggesties om na het zien van de voorstelling, dieper in te gaan op de problematiek van druggebruik bij

Nadere informatie

Good practice. KLETS! On Tour

Good practice. KLETS! On Tour Good practice KLETS! On Tour Inleiding Wie zijn wij? De Ambrassade versterkt de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en heeft een positieve impact op hun levenskwaliteit. Ze strijdt voor

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen!

na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen! na-apen! Educatief pakket Onderzoek de kunst van het na-apen! Colofon Dit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse overheid. Het educatief pakket

Nadere informatie

Inzicht in. ARMOEDE Vormingspakket armoede voor het secundair onderwijs Erpe- Mere

Inzicht in. ARMOEDE Vormingspakket armoede voor het secundair onderwijs Erpe- Mere Samenwerking van : Inzicht in De scholen van Erpe-Mere ARMOEDE Vormingspakket armoede voor het secundair onderwijs Erpe- Mere In teken van de campagne: Verantwoordelijke uitgever: Welzijnsschakel Ommekeer

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie