t steltje U merkt het, we zitten weer helemaal in het freinetritme! Dus aan allen: een boeiend, creatief en leerrijk schooljaar toegewenst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "t steltje U merkt het, we zitten weer helemaal in het freinetritme! Dus aan allen: een boeiend, creatief en leerrijk schooljaar toegewenst"

Transcriptie

1 t steltje freinetschool dilsen-stokkem jaargang 4 nummer 1 september 2011 Twee maanden vakantie, de eerste weken deed het deugd, maar na een tijdje begon het bij het team toch weer te kriebelen en voelden we die vlinders van Freinet weer in onze buik! Met tonnen energie en met heel veel zin begonnen we aan het nieuwe schooljaar. Om dit feestelijk en gezellig in te zetten trakteerde Nele het team op een vergadering op verplaatsing. Het werd een leuke, gezellige, lekkere, en zonnige namiddag waar we klonken op het schooljaar in.. een fluisterbootje! Het ene leuke idee na het andere kwam naar boven en na dagen voorbereiding was het dan eindelijk zover, de terugkomdag en de eerste schooldag! Nu konden we echt beginnen! En dat we er ingevlogen zijn, dat zal u al zeker gemerkt hebben. In de klassen hadden de leerkrachten geen tijd om langzaam in te lopen, neen, neen het ene onderzoek na het andere kwam aan bod, de praatrondes, de klassenraden, het was duidelijk dat de kinderen vooruit wilden! En ook de ouders zaten snel weer in het ritme. Zowel de klasvergaderingen als de oudervergadering werden druk bijgewoond en deze keer zaten de ouders niet stil, ook zij werden aan het werk gezet. Allen een dikke dankjewel voor jullie aanwezigheid en jullie positieve inbreng! Het Steltje zal u vanaf dit schooljaar maandelijks op de website terugvinden. Ook nu staat het weer boordevol verhalen en ik ben er zeker van dat de komende maanden weer ontzettend boeiend, verrassend en interessant zullen zijn. U merkt het, we zitten weer helemaal in het freinetritme! Dus aan allen: een boeiend, creatief en leerrijk schooljaar toegewenst en ondertussen veel leesplezier! Nele Kums Coördinator Freinetschool op stelten

2 de klas van KAREN Hallo allemaal, wij stellen ons graag even voor! Wij zijn de jongste kapoenen en zitten bij Karen in de klas. We zijn nu nog met 12 maar er komen nog meer vriendjes bij. We hebben ook 2 super klasmama s en dat zijn dit jaar Evy, de mama van Elise en Helena en Katrien, de mama van Ella en Robbe. Dus zit je met een vraag aarzel dan niet, zij staan altijd klaar!

3 de klas van KAREN Meters en peters Vanaf dit jaar hebben onze kids elk hun meter of peter uit de 3de graad. De meters en peters zorgen voor onze kleine kapoenen, helpen bij verdriet, spelen met hun op de speelplaats, leren hun nieuwe dingen te ontdekken, spelen samen leuke spelletjes in de klas, turnen wel eens samen Kortom ze zijn er voor elkaar! De meters en peters maken het leven op school soms wat gemakkelijker voor de allerkleinsten, ze hebben iemand waar ze altijd bij terecht kunnen, een veilige haven :-) We hebben al een aantal leuke dingen samen gedaan. Zo zijn onze meters en peters ons al eens komen voorlezen, hebben ze leuke spelletjes met ons gespeeld, een super leuke klaskrant gemaakt en nog leuker was het samen kliederen en klodderen tijdens het druktechniekenatelier vorige week vrijdag! Er staat nog heel wat op onze planning, zo gaan we binnenkort samen turnen. Bij deze wil ik een dikke dikke pluim geven aan die 3de graders die hun meter en peterschap zo goed opnemen, het is echt prachtig om te zien hoe ze met de kleine kids omgaan!

4 de klas van KAREN Treinuitstap Het is jullie waarschijnlijk al wel opgevallen we zijn op onze eerste uitstap geweest. Naar aanleiding van een leuk onderzoekje over de trein zijn we naar As getrokken om daar zelf eens met de trein te rijden en te kijken hoe het er allemaal uitziet. We kwamen aan bij het station en mochten al meteen naar de minitrein gaan, die stond op ons te wachten. De machinist riep instappen en we namen plaats op de kleine bankjes. Tuut tuut en weg waren we, voor een mooie rit door het bos. Af en toe moest de machinist eens toeteren voor de fietsers in het bos, die dan even moesten wachten. Het was wel altijd verschieten hoor, die toeter van de trein :-) Daarna kwamen we weer aan bij het station. Toen mochten we nog even achter het stuur van de trein kruipen voor een fotoshoot. Daarna gingen we kijken naar de grote treinen die aan het rusten waren in de garage. Het viel ons op dat deze trein wel echt heel groot was t.o.v het minitreintje. En als laatste mochten we nog naar de slaaptrein om te kijken hoe je daar echt kunt slapen en eten in de trein. Het was een super dag! Zoveel verwondering bij de kids en zoooo genieten voor Karen :-) Wat een mooie job heb ik toch!

5 de klas van KAREN Klaskrant Onze eerste klaskrant is een feit! We hebben er hard aan gewerkt. Knippen, plakken, schrijven, tekenen Zeker de moeite om eens te lezen! We hebben dit jaar al 4 druktechnieken ontdekt. Namelijk de vouwdruk, monodruk, kleidruk en houtdruk. Er volgen er nog veel en veel meer, dus kunnen we nog veel kliederen en klodderen :-) Druktechnieken Hoera voor onze Elise, ze mocht 3 kaarsjes uitblazen! We kregen lekkere pudding en een drankje en daarna konden we nog een leuke glittertattoo laten zetten en kregen we een mooie ballon! Dankjewel voor het leuke feest! Ook onze Lena is 3 jaar geworden, zij had lekkere bloemencake mee om op te smullen. Hieperdepiep Hoeraaaaa

6 de klas van KAREN Spinnensoep We hebben onze eerste kookactiviteit achter de rug. We maakten heerlijke spinnensoep! Eerst moesten we een winkellijstje maken, dan naar de winkel gaan en alles kopen, dan balletjes maken, groenten snijden en alles laten koken Daarna was het smultijd! Al die spinnen in onze soep heerlijk! Hulp in de klas Loredana, 5de jaars stagiair kinderverzorging zal ons elke dinsdag en woensdag om de 2 weken komen helpen in onze klas. Naar de speeltuin Om te genieten van de laatste zonnestralen zijn we samen met de kids van Stella naar de speeltuin getrokken. We konden er fijn klimmen en klauteren.

7 de klas van stella Hallo allemaal, wij zijn de 20 oudste kleuters en Stella. Er zitten in ons klasje 8 oudsten, de paarse kleuters en 12 jongsten, de groene kleuters. We zijn van plan om er samen een liefdevol, leerrijk, onderzoekend en superplezant schooljaar van te maken! Een korte voorstelling! En dit zijn onze 2 klasmama s voor dit schooljaar: Nancy, de mama van Nena en Mika & Joke, de mama van Jelle!

8 de klas van stella Onze rondes Uitspraak van de maand: Jules: Bij mijn buren is een geitenboerderij, daar hebben ze melkgeiten! Stella: Iemand een idee wat melkgeiten zijn? Jelle: Ja, geiten die hun melktanden nog hebben! We beginnen elke ochtend met een ronde, op maandag, dinsdag en vrijdag een praatronde, op donderdag een actuaronde en op dinsdag een klassenraad. We leerden al heel wat uit deze rondes na 1 maand: Het verschil tussen zilver en goud! Viooltjes zijn bloemen, violen muziekinstrumenten notenkraker nodig Ook op de zee is er politie laten open staan Er zijn eurocentjes en euro briefjes Spinnen hebben 8 poten wassen want het stinkt Skateboarden hebben wielen, snowboarden niet Een kraai is een zwarte vogel, een duif een grijze Kastanjes die je mag eten hebben een staartje, de kastanjes zonder staartje zijn giftig Om hazelnoten open te doen heb je een Als iemand stop zegt moet je stoppen Eerst ben je baby, dan peuter, dan kleuter Water is heel duur en je mag kranen niet zomaar Schapenwol kan je spinnen, je moet het wel Een klein brandje moet je blussen door een handdoek nat te maken en hem op het vuurtje te gooien Er zijn zwarte en witte schapen We hebben allemaal 2 liezen witte stippen, ze zijn erg giftig Jongenspoesjes zijn katers, meisjes kattinnen Vliegenzwammen zijn rode paddenstoelen met Een lammetje is een babyschaapje Knuffels maken ze in de knuffelfabriek, als ze klaar zijn worden ze verpakt en met een vrachtwagen naar de speelgoedwinkels gebracht Een rode poes kan vrouwelijk of mannelijk zijn Een driekleurige poes is altijd een meisjespoes.

9 de klas van stella 1 september is voor alle kinderen een heel speciale dag, maar voor onze lieve Floor is hij toch nog een ietsiepietsie specialer!!! Zij werd namelijk op 1 september geboren en vierde dit jaar precies op deze dag al haar 4de verjaardag!!! Deze vierden we met muziek, dans en overheerlijke ijsjes!!! Nog een hele dikke proficiat grote meid! gelukkige 4de verjaardag Floor!!! Enkele conversaties uit ons praatrondeboek! Floor: De hond van de buren heet hond Stella en die was heel de nacht buiten. Hij blafte en wilde ons wakker maken. Mama werd er wakker van en kwam bij mij slapen, ik sliep op haar hoofd. Jules: Was Daan er ook bij? Floor: Nee, die sliep bij een olifant in bed. Jelle: Dat kan niet, een olifant is geen huisdier! Floor: Maar dat is een knuffelolifant, die kan snurken. Quinten: Dat kan niet, Knuffels kunnen niet snurken. Floor: Die van mij wel. Noa: Misschien zitten er wel batterijen in! Quinten: Toen ik nog thuis was heb ik alle centjes van mijn spaarpot geteld, ik was 100 al voorbij! Ik weet niet wat ik met al die centjes ga doen. Jelle: Je moet die verkopen! Quinten: Nee jong, centen moet je niet verkopen, dat is niet slim van jou! Jij bent raar opgevoed! Kyara: Ik ben naar plopsacoo geweest, ik kreeg daar iets voor aan een sleutel Nena: Wanneer ben je geweest? Kyara: Straks Nena: Dat kan niet, straks moet nog komen, bedoel je gisteren??? Kyara: Ja, en ik heb daar snoep gegeten! Mooi voorbeeldje van hoe de groene kleuters van de paarse leren!

10 de klas van stella Project schaapjes Naast onderzoekjes over de meest uiteenlopende thema s hebben we er ook al een eerste projectje opzitten. Twee weken lang zijn we ons gaan verdiepen in de wereld van de schaapjes en hun wol. Wat we tijdens deze leuke weken allemaal hebben gedaan kunnen jullie lezen in onze schapenkrant die er binnenkort aankomt. Hier alvast enkele leuke kiekjes:

11 de klas van stella

12 de klas van stella Elkaar en vooral Stella helpen Tijdens één van de afgelopen klassenraden gaf Stella aan dat ze het wel heel veel werk vond om al die jasjes, schoenen en fluovestjes aan en dicht te doen. Goed van hart als we zijn stelden we voor om haar te gaan helpen. Zo gezegd, zo gedaan, we zetten nu elke dag ons beste beentje voor om elkaar en dus vooral ook Stella te helpen. Het enige wat zij nog moet doen is veters binden! Contracttijd!!!! We zijn er volop ingevlogen, niet alleen onze onderzoekjes en rondes lopen als een trein, nee, ook het contractwerk verloopt goed. De paarse kleuters krijgen gemiddeld 5 werkjes per week die ze vol enthousiasme tot een goed einde proberen te brengen. De taakjes kunnen heel uiteenlopend zijn: een schilderwerk, een bouwwerk, een puzzel, een vrije tekst, een werkblaadje, De groene kleuters mogen nu nog vrij kiezen of ze ook een contractje willen of niet. Voor hun worden de contracten pas verplicht vanaf november.

13 de klas van NATHALIE De afgelopen weken zijn we heel erg druk bezig geweest. Eerst moesten we wennen aan onze nieuwe klas, nieuwe juf en natuurlijk ook nieuwe kinderen. Maar na de eerste twee dagen waren we al goed op dreef. De kinderen van het tweede zijn volop bezig met rekenen, taal, spelling en schrijven terwijl ons eerste leerjaar al verschillende woorden kan lezen EN schrijven! Ook het eerste leerjaar is volop bezig met rekenen.

14 de klas van NATHALIE Nu is er in de afgelopen weken nog iets gek gebeurd in onze klas. Plots lag er post! Een brief van 2 piraten, Pier en Aat. Gebracht door hun papegaai Robbie. Ondertussen krijgen we zelfs post via mail! Ze zijn gestrand op een onbewoond eiland, maar gelukkig hadden ze hun laptop bij. Geregeld sturen ze ons opdrachten die we dan moeten uitvoeren. Ze letten er wel mee op dat iedereen goed meedoet in de klas. Ze willen er heel zeker van zijn dat we hun kunnen helpen om hun schat te vinden. Wij doen natuurlijk heel hard ons best. Zo hebben we boten getekend die zij kunnen maken op het eiland. Deze heeft Robbie de papegaai voor ons teruggebracht. Ook hebben we onderzocht welk eten ze kunnen vinden op het eiland. Dit zijn we dan gaan kopen in de winkel en hiervan hebben we foto s naar hun teruggestuurd. Nu weten Pier en Aat wat veilig is om op te eten. Deze week willen we nog een goede vishengel en visnet maken. Dat kunnen ze vast en zeker goed gebruiken.

15 de klas van NATHALIE Wat hebben we de afgelopen weken nog gedaan: Een leuke turnles buiten waarbij we als afsluiter de leuke carwash weer hebben gedaan. Vraag maar eens aan jullie kapoenen hoe dit gaat. Ook kijken we soms wel eens naar schooltv op het digibord als hier een thema in voorkomt dat de kinderen interesseert. Zo wilde Daan heel graag weten hoe een rups nu eigenlijk een vlinder wordt. Dat wisten ze bij huisje boompje beestje heel goed uit te leggen. Kijk maar eens hoe aandachtig ze allemaal zitten te kijken. Ik mag natuurlijk ook niet vergeten te vermelden dat wij een super rustig klasdiertje hebben. Onze vis Blub genaamd. Hij kreeg een nieuw, prachtig aquarium. Als je heel goed naar hem kijkt zie je hem zijn naam zeggen

16 de klas van ANN De vijfde week van het schooljaar is alweer bijna om. Wat is dat snel gegaan. De kinderen van de 2de graad zijn er dan ook ingevlogen. Rekenen, spelling, taal, schrijven, ze zijn allemaal heel enthousiast om nieuwe dingen bij te leren. We zitten met 13 superleuke kinderen in de klas. Een gezellige bende! We hebben 2 super-mega-vet-coole klasmama s. Namelijk Nadine, de mama van Kilian en Angelique, de mama van David. Graag zouden wij ook ons klasdier aan u voorstellen. KNABBEL!

17 de klas van ANN Vrijdag 16 september hadden we jongen-meisje ronde. De jongens hadden allemaal beyblades meegenomen en gezelschapsspelletjes. En de meisjes hadden hun spulletjes van petshop, kwartet, boekjes en spelletjes meegenomen. Er werd over verteld en voor één keer mocht er dan ook gespeeld worden tijdens de ronde.

18 de klas van ANN Deze week zijn we begonnen met het project stoffen. Kenzo wou hier graag meer over weten. Eerst hebben we samen gebrainstormd. Alles wat we dachten bij het woord stoffen mochten we zeggen en deze woorden werden opgeschreven op het digibord. Daarna werden er 4 grote groepen van gemaakt. U Wat wordt van stof gemaakt? Kleding. Soorten stoffen. Welke dierenhuiden worden gebruikt? Iedereen gaat deze vragen in groepjes onderzoeken. We houden jullie op de hoogte van het verdere verloop. Naar aanleiding van ons project gaat iedereen een naaiwerkje maken. Iris heeft gekozen voor een mooie roos. We hebben dit prentje gevonden op het internet. Daarna hebben we met carbonpapier de roos op het stof getekend. Iris is al begonnen met de buitenkant te naaien. Knap gedaan Iris!

19 de klas van ANN De vrije teksten zijn ook een feit. We mochten van Anouk haar vrije tekst in het Steltje plaatsen. Vrije tekst

20 de klas van GOELE Schooljaar , een spannende start voor de derdegraders. We zijn de eerste van deze school die ons effectief derdegraders mogen noemen. Een hele eer toch! Vanaf midden vorig schooljaar begon het bij de meeste kids al wat te kriebelen binnenin. Ze wisten namelijk maar al te goed welk spannende dingen allemaal op hun af zouden komen.

21 de klas van GOELE Frans, iets totaal nieuw wat ons tegemoet zou komen. Maar om de spanning te breken, kwam Goele reeds vorig jaar met het plan om ons al een Frans liedje te leren. De titel hiervan is: Bonjour Flonflon. Het liedje gaat over een schaapje genaamd Flonflon en via Flonflon leerden we elkaar al groeten in het Frans! Speciaal voor dit liedje toverde Goele ons sierschaap van de klas om tot een echte Flonflon. Hier volgt de tekst: Bonjour Flonflon, bonjour Flonflon Bonjour petit mouton Bonjour Flonflon, bonjour Flonflon, s il vous plaît une belle chanson Un bisou, un bisou, pour la belle chanson... Un bisou, un bisou, pour la poupée Flonflon. Het is dan ook geweldig om te horen dat wanneer de eerste echte lesjes Frans starten, de kinderen nog steeds deze tekst par coeur kennen! frans Het was nog even wachten op onze werkboeken voor Frans, maar 1 september al gingen we aan de slag om onze eerste woordjes Frans te leren. We maakten kennis met Camille, Salomé en Louis. Deze 3 kinderen maken deel uit van een reeks leerlingen waarmee we kennis zullen maken. Deze leerlingen zullen ons begeleiden in ons proces om ons de Franse taal eigen te maken. De eerste woordjes, de eerste Franse uitdrukkingen EN de eerste toets Frans was weliswaar een gevolg van een start in het vijfde leerjaar. Voor sommigen bleek dit laatste zenuwslopend, maar ze hebben het er allemaal schitterend vanaf gebracht! En we zijn mama en/of papa dan ook dankbaar om ons thuis te helpen en hierrond iedere avond te oefenen. Want dit blijkt toch wel een noodzaak!

22 de klas van GOELE contractwerk Uiteraard zijn ook de overige leergebieden niet weg te denken uit ons contractwerk. We merken dan ook een groot verschil in hoeveelheid ten opzichte van de tweede graad. Maar ja, we zijn dan ook nu de hoogste graad van de school! We kunnen dat wel hebben! Ieder op zijn tijd vindt hierin zeker zijn weg. Geef toe, we hebben allemaal de moeilijke overgang naar een derde graad doorstaan en deze schitterende klas van nu gaan dit eens zo goed doen!

23 de klas van GOELE onderzoek Dymphna en Bo wanen zich lieveheersbeestjes en kruipen de struiken in om het leven van dit insect in kaart te brengen. Onze onderzoekjes lopen gesmeerd. Als echte bureaucraten werken we op maandag-, dinsdag- en vrijdagnamiddag hieraan. We maakten daarbij kennis met een aantal technische snufjes om onze onderzoekjes nog leuker voor te stellen. Zoals een filmpje downloaden om dit te kunnen tonen. In kaart brengen, dat is iets wat Amy ons gaat leren. Zij zat niet met haar neus in de boeken, maar in de atlassen. Helemaal alleen verslond ze iedere atlas en ging ze op zoek naar de kenmerken van een kaart. In haar verdere uitwerking wil ze ons laten zien waar je moet op letten wanneer je een streek,gebied,land, continent wil in kaart brengen. Nele richtte zich tot het menselijk lichaam. Zij bestudeerde namelijk het menselijk haar. Ben benieuwd welke leuke weetjes zij hierover zal ontdekken!!! Loyd reist terug in de tijd waarin pijl en boog de wapens waren. De Robin Hood van onze klas richt zich op onze technische vaardigheden. Hij is van plan om ons met simpelweg een elastiek en tandenstokers een eigen pijl en boog te laten maken. Yarne en Lars zorgen ervoor dat honger een feit is in onze klas. Met hun onderzoek over de bakker, willen zij ons laten watertanden rond alles wat te maken heeft met brood. Sonny en Jannick benoemen ons de voordelen van internet en websites. Maar daarnaast fixeren ze ons ook op de gevaren van het internet. Boodschap van algemeen belang: Zeer belangrijke raad van nonkel Sonny en nonkel Jannick: Typ NOOIT drie dollartekens wanneer je surft op internet. Dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen!!! Doordat Goele er tussenuit glipte, hebben we onze onderzoekjes even aan de kant gezet. Nele heeft iets heel anders, maar ontzettend interessant voor ons in petto. We gaan een klaskrant maken. Als Goele terug is, leren wij haar hoe dit in zijn werk gaat. Want we krijgen nu de kans om van een zeer ervaren Freinetleerkracht de kneepjes van het vak te leren! Een dikke dank je wel, Nele! Het hoe en wat hierrond laat ik u graag weten in een volgend Steltje en/of websiteverslag.

24 de klas van GOELE Uit het voorgaande leesmateriaal zullen jullie waarschijnlijk al merken dat we in de derde graad te maken hebben met zeer bekwame onderzoekers. Voor velen blijkt vooral hun honger naar een verkenning in de wetenschap groot. >>> uitstap

25 de klas van GOELE Daarom trokken we op een vrijdagnamiddag naar Neeroeteren. Hier stond op een parking een echte wetenschapstruck. Xperilab, een project om leerlingen van de lagere school warm te maken voor de wetenschap. Maar dit bleek zelfs niet meer nodig... >>>

26 de klas van GOELE De critici onder ons stelden zich namelijk meteen de volgende vraag: Moeten wij in zo n kleine truck al die proefjes gaan doen? Maar die relatief kleine truck was volledig ter beschikking voor ons klein groepje. We maakten kennis met fysica, chemie en biologie aan de hand van experimenten. We mochten letterlijk in de labojassen kruipen van bekende wetenschappers. Een experiment rond zonne-energie, de watervlo en hydrodynamica zijn een aantal ervaringen die we nooit meer zullen vergeten. Meer zelfs, deze vrijdagnamiddag was een namiddag die ons altijd zal bijblijven! Dit vraagt natuurlijk naar meer... Dus ik zou zeggen... TO BE CONTINUED!!!

27 de klas van GOELE Hechte groep Een groot gezinnetje, daarmee kun je ons nu wel vergelijken. We kennen elkaar al jaren en weten heel goed van elkaar welke onze talenten zijn. Maar zoals het in iedere familie al eens voorkomt, is er al wel eens een discussie. Keer op keer bewijzen we dan dat we ferme mannen en madammen zijn. Zoals het een echte groep beaamt, weten we dan ook maar al te goed wat onze mindere kwaliteiten zijn. Samen zoeken we een oplossing en op die manier voelt iedereen dat onze band iedere dag sterker wordt. Laat maar komen die puberteit! We can do it!!! CLB Tja, die puberteit is voor de meesten stilletjes aan in het vooruitzicht. Bepaalde gesprekken komen dan ook dagelijks aan bod. Zeker wanneer we wisten dat een bezoek aan het CLB naderde... De derdegraders zaten met verschillende vragen die een antwoord vroegen. Want die controle door een dokter die we niet kennen (en wat voor n controle dan ook nog), zorgde voor een aantal dames en heren toch wel voor wat spanningen. Niet te vergeten die vreselijke spuit! Gelukkig is dit onderzoek nu reeds achter de rug. Alweer een last minder... En... We hebben het ALLEMAAL overleefd! We willen wel heel graag Joke bedanken, die ons ter plekke bijstond met raad en daad!!! Wat kunnen jullie hier zoal van ons verwachten in de toekomst? Verslagen die we zelf schrijven om in het Steltje uit te brengen. Weetjes vanuit onze klaservaringen Interviews En nog veel meer...

28 van den bureau WKlusdag 15/10 Zaterdag 15 oktober houden we nog een klusdag. We werken van 9.00u tot 16.00u. We rekenen op veel volk zodat we de werken vanuit de kinderraad en klassen kunnen uitvoeren en zodat de speelplaats klaar is voor de winter! Meer concretere info volgt nog. Noteer de datum alvast in uw agenda. Steun Afrika We zaten dan wel nog een beetje in de vakantiestemming, toch konden we de hongersnood in Afrika niet naast ons neerleggen. De eerste schooldag werd er in alle klassen dan ook even stilgestaan bij de ellende in Afrika en zamelden we geld in om de actie 1212 te steunen. Onze school kon een bedrag van 254,58 euro overschrijven! Dankjewel daarvoor! Herfstwandeling Kriebelteam De mama s van het kriebelteam kwamen alle hoofdjes controleren en nergens werden neten of luizen gevonden. Het kriebelteam is vorig jaar, in samenwerking met het CLB, opgestart en de bedoeling is dat zij na elke vakantie alle hoofdjes nakijken. Indien er neten of luizen gevonden zijn worden de ouders van de klas verwittigd en worden de kinderen indien nodig opgevolgd. Door een vlugge signalering en eventuele behandeling kunnen deze ongewenste bezoekers dan tijdig verwijderd worden! Een dikke dankjewel alvast aan het hele kriebelteam. Vorig jaar bleek al dat dit schitterend werkt! Stagaires Dit jaar zijn er weer enkel stagaires en helpers op school. Zo komt Pieter-Paul elke dinsdag- en vrijdagvoormiddag helpen (mediatheek, fruit schillen, borstelen, ) en op dinsdag komt Daan (stagair kantoor) Nele helpen aan het secretariaat. Juf Karen heeft op elke dinsdag en woensdag (om de twee weken) hulp van een stagaire kinderverzorging. Het eerste trimester is dit Loredana. Bij de kleuterjuffen zullen er dit jaar af en toe ook twee stagaires kleuterleerkracht in de klas begeleiden. In mei lopen ze dan een hele week stage. Liesbet zal bij juf Karen ondersteunen en Linda bij juf Stella. Weet je niet meer wie wie is? Hun foto s vind je op onze website! Onze eerste, gezamenlijke activiteit zit er op: de herfstwandeling. Alle aanwezigen waren het er over eens: het was een schitterende editie! Mooi weer, leuke tocht, toffe speeltuin, leuke picknickplek, Kortom, voor herhaling vatbaar! Dankjewel dus aan de werkgroep!

29 van den bureau Geboortejaar Ze zijn nog zo klein maar toch zijn we al begonnen met het inschrijven van kinderen van het geboortejaar Er kwamen al inschrijvingen binnen. Bij het schrijven van deze tekst waren er nog 4 plaatsen vrij. Ken je geïnteresseerden? Laat ze zeker snel contact opnemen met onze school! Ook voor de geboortejaren 2006 en 2009 zijn er nog enkele plaatsen vrij. Snel zijn is de boodschap! Zwemmen Schoolfuif 22 oktober Dit jaar is hij er dan op algemeen verzoek de eerste ouderfuif! Deze zal doorgaan op zaterdag 22 oktober. Vrienden en sympathisanten zijn natuurlijk ook welkom. Je kan enkel binnen met een steunkaart. Deze ontvangt u deze week in de boekentas van uw (oudste) kind. Elk gezin krijgt 4 steunkaarten. Heb je er over, geef ze dan gewoon terug mee, heb je er te kort mail of bel even naar Nele N NN De kinderen van het lager gingen al twee keer zwemmen in Maaseik. De kleuters wachten nog steeds op een definitief moment om te gaan zwemmen. Zodra dit bekend is wordt er door de klasouders een jaarkalender opgesteld en aan alle ouders bezorgd. woensdag 12 oktober Pedagogische studiedag Woensdag 12 oktober is er onze eerste pedagogische studiedag. Het team denk er, onder begeleiding van de pedagogische begeleidingsdienst van de methodescholen, na over de zorgvisie en het zorgbeleid. De kinderen hebben dan een dagje vrijaf! Forum Vrijdag 7 oktober is het dan zover, ons eerste forum! Alle klassen tonen dan aan elkaar waar ze op dat moment mee bezig zijn. (Groot)ouders mogen dan ook komen kijken! Let wel, vanaf dit jaar starten we al om 15.00u!

30 van den bureau Leesatelier Vorige week zijn we gestart met de leesateliers. Deze werden in een nieuw kleedje gestoken en de nieuwe werking en de nieuwe boekjes werden al meteen goedbevonden! Aan alle leesmama s (leespapa s zien we tot hiertoe niet!?) die met ons mee lezen: een dikke dankjewel! Niet alleen als zeer nuttig ervaren, maar ook als zeer leuk en knus!

31 roktober dinsdag 4 van den bureau Agenda sport kleuter woendag 5 leesatelier: 9.00u- 9.30u dag van de leraar donderdag 6 zorgteam: u vrijdag 7 zwemmen lager forum: 15.00u dinsdag 11 sport lager BrAntLi: 19.45u u: freinetschool Balen: klaswerking woensdag 12 pedagogische studiedag donderdag 13 zorgteam: u zaterdag 15 klusdag: 9.00u u dinsdag 18 kinderraad: 9.30u sport kleuter donderdag 20 zorgteam: u vrijdag 21 zaterdag 22 dinsdag 25 zwemmen lager schoolfuif sport lager woensdag 26 leesatelier: 9.00u- 9.30u voorlezen kleuters: 11.45u donderdag 27 BrAntLiCo: Diest: hoe werken met portfolio? Nele zorgteam: 13.00u u vrijdag 28 schoolafsluiter 31/10-6/11 herfstvakantie

32 kinderraad van 27 den september bureau Aanwezig: Ella en Kobe (K1), Helena en Sam (K2), Umeti en Roan (1 ), Tim en Kathelijne (2 ), Amy en Nele (3 ), Nele Nele heet iedereen van de kinderraad van harte welkom en legt de werking ervan uit. Agendapunten Jongste kleuters Idee: Kan de werkman terug lijnen schilderen op het fietspad zodat we de weg terug beter zien? Nele vindt dit een goed idee. Ze zal de verf aankopen en het vragen aan Giel. Niet leuk: We vinden het niet leuk dat we bij wisseltijd uit de zandbak moeten. Nele begrijpt dit en legt uit dat dit is omdat het fietsen anders te druk zou zijn. Ze geeft aan de toezichters door dat, indien de zandbak niet te druk is, de kleuters verder mogen spelen in de zandbak. Als het te druk wordt gaan de kleuters er bij het tweede deel wel uit. Dikke duim: We vinden het leuk dat het gras snel begint te groeien! Oudste kleuters Niet leuk: We vinden het niet leuk dat er vaak water op de grond ligt aan de lavabo s. Dit is omdat kinderen hun drinkbekers komen vullen. Sommige kinderen spelen ook met water, dit is een knoeiboel en verspilling van water. Nele stelt voor dat de bekers enkel nog aan de grote lavabo gevuld mogen worden. We hangen er een tekening boven. Misschien ook een stappenplan maken hoe we de bekers vullen (en niet spelen met water!). Sam en Helena gaan dit maken en nadien voorstellen in de klassen. De kinderen van het lager vullen ook enkel aan deze kraan hun drinkbekers. Niet leuk: Sommige kinderen van de eerste graad gooien met zand, dit is niet leuk. Dit mag absoluut NIET! Kinderen die toch met zand gooien gaan uit de zandbak! Er wordt ook geen zandbakmateriaal ingegraven voor de volgende speeltijd! Bij het trommelsignaal gaat AL het zandbakmateriaal in de kist!

33 kinderraad van 27 den september bureau Ik heb een vraag: Wanneer mogen we op het veld achteraan? Zodra het gras lang genoeg is en de omheining er staat mogen we op het grasveld achteraan spelen. Misschien een leuk idee om de kinderraad het grasveld officiëel te laten openen? Een leuke naam verzinnen voor de weide achteraan? Elke klas doet enkele voorstellen voor een leuke naam, deze wordt dan bij de opening bekendgemaakt! g Eerste graad Vraag: Wanneer mogen we op het grasveld? Ook daar is het wachten totdat het gras gegroeid is! Niet leuk: We vinden het niet leuk dat de grotere kinderen zo hard rennen op de speelplaats. Nog eens duidelijk aan de tweede en derde graad vragen om rustiger te rennen en te fietsen. We proberen rekening te houden met iedereen. Tweede graad Vraag: Wordt het labyrint aan de voorkant weer dichtgemaakt? Zodra de nieuwe klaslokalen staan kunnen we bekijken of dit kan. Vraag: Krijgen we twee grote goals en een lederen bal? Neen, dit kan niet wegens plaatsgebrek. Het zou op zo n klein terrein ook niet meer spannend zijn met twee grote goals. Lederen bal mag ook niet omwille van de veiligheid. Vraag: Kan er een hoog net gespannen worden zodat de ballen niet meer op het dak gaan? Jammergenoeg is dit ook niet echt haalbaar. Enkele kinderen van de kinderraad geven aan dat dit ook weinig zin zou hebben, ze vermoeden dat enkele voetballers er dan een sport van zouden maken om de ballen over het net te krijgen. Vraag: Enkele jongens van de tweede en de derde graad rijden veel te wild op het fietspad en gooien de fietsen/steps ook tegen de grond en gebruiken ze verkeerd. Nele vindt dit jammer, niet alleen omdat het storend is, maar ook omdat het

34 kinderraad van 27 den september bureau materiaal dan snel stuk zal zijn. Iedereen houdt zich aan de afspraken. Nele geeft dit door aan alle toezichters. Jongens die zich niet aan de afspraak houden krijgen een fietsverbod voor die dag! Derde graad Vraag: Ook hier komt de vraag om de fietsen/steps niet zo maar op de grond te gooien maar op de daarvoor voorziene parking netjes te plaatsen. Deze afspraak wordt bij het voorlezen van dit verslag nog eens duidelijk aangekaart in alle klassen. De derde graad plaatst na de laatste speeltijd de fietsen in het fietsenhok. Hier kruipt veel tijd en werk in omdat sommige kinderen de fietsen voor de deur leggen. Ondertussen werden er fietsenhouders aan de muur buiten geplaatst. Afspraak is nu dat de fietsen van het lager buiten in de rekken worden gezet, de andere fietsen/ steps/driewielers worden dan door DE KINDEREN VAN DE HELE SCHOOL bij het trommelen na de laatste speeltijd tot aan de deur van de fietsenstalling gereden. De derde graad plaatst deze tijdens takentijd dan netjes in het rek. Nog eens vragen dat alle kinderen de wc s doorspoelen na elk toiletgebruik. Idee: Een zebrapad schilderen aan de tipitent. Dit is inderdaad een schitterend idee! Nu er een tipi staat en sinds dat er in de haag gespeeld kan worden, lopen enkele kinderen zomaar het fietspad op. Zebrapaden schilderen zou een veilige oplossing zijn! Nele stelt voor dat we alle verfwerken voor de speelplaats (lijn fietspad, parking, zebrapad, ) doen tijdens de klusdag binnen drie weken. Nele bespreekt dit met de werkgroep. Pluim: We geven Nele een pluim omdat ze in onze klas is geweest om Goele te vervangen toen ze ziek was. We geven een pluim aan Bo omdat ze niet alleen haar metekindje helpt op de speelplaats, maar ook alle ander kleuters!

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang t steltje freinetschool dilsen-stokkem jaargang 3 nummer 8 januari 2011 Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang vragen dat ELK KIND zijn gekregen fluovestje aandoet voor en na school aub! Elk kind moet

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

t Is Pasen, de winter is voorbij

t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, t is Pasen! Er zijn weer jonge katjes en de vogels zingen blij. De zon schijnt in mijn snoet. Het kriebelt in mijn benen en het tintelt in mijn bloed. t Is

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

belhamel decem ber 2 0 14 Blub blub blub... Waar? Daar is zwarte piet! Herfstmummie ;-) Echte fotomodellen! Beste vrienden...

belhamel decem ber 2 0 14 Blub blub blub... Waar? Daar is zwarte piet! Herfstmummie ;-) Echte fotomodellen! Beste vrienden... decem ber 2 0 14 enkele leuke kiekjes van onze leerlingen... de belhamel Blub blub blub... Waar? Daar is zwarte piet! Herfstmummie ;-) Echte fotomodellen! Beste vrienden... Lekker gezond! Lekkere frietjes!

Nadere informatie

Nieuwsbrief: september 2014!

Nieuwsbrief: september 2014! Nieuwsbrief: september 2014! www.vrijebasisschoollanden.be datum nieuwsbrief september 2014 Vrije basisschool Sint-Gertrudis + vestigingen Veiligheid aan de schoolpoorten! Denk eraan dat je steeds de veiligheidsvergrendeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gastouderbureau. De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR

Nieuwsbrief Gastouderbureau. De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR Nieuwsbrief Gastouderbureau De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR December 2014 Medewerkers van De Kinderbrug Margriet Mathilde Gerda Mieneke José Gastouderbureau De Kinderbrug Beijerinckstraat

Nadere informatie

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding? obs De Merwedonk Merwe Donk 4 6 4207 XB Gorinchem Tel: 0183 681100 Fax: 0183 681109 info@obs-de-merwedonk.nl www.obs-de-merwedonk.nl Nummer 18 24 januari 2014 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nadere informatie

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers,

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers, De jarigen deze periode zijn: 26-06-2015 tot en met 31-7-2015 Groep 1/2A 09-07 Romaisa Sahebali Groep 1/2B 07-07 Basma Lemkhannet 15-07 Amy Hilgerson Groep 1/2C 08-07 Berat Janik Groep 3 05-07 Bjorn van

Nadere informatie

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd.

Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd. "Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd." Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater (1875-1961) Ralph

Nadere informatie

Seizoensluiting. J a a r g a n g 1 8 N u m m e r 2 o k t o b e r 2 0 1 2

Seizoensluiting. J a a r g a n g 1 8 N u m m e r 2 o k t o b e r 2 0 1 2 Seizoensluiting J a a r g a n g 1 8 N u m m e r 2 o k t o b e r 2 0 1 2 Nieuws uit de groepen Groep 1-2A De afgelopen periode hebben we gewerkt over het thema eten. We hebben geleerd wat gezond en ongezond

Nadere informatie

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord Voorwoord Je hebt net een spik splinter nieuwe WP opengeslagen. Vers van de pers. Alle ouwe trouwe leden en abonnees weten inmiddels al wat het inhoud, maar voor al onze nieuwe leden een korte uitleg:

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, DERDE EDITIE 2014 Interessante informatie: Studiedag vrijdag 24 oktober J&J gesloten Schoolfotograaf 14,15 en 16 oktober Dag van de leidster 18 september Jarige medewerkers: Shirley 6 september Kubra 12

Nadere informatie

GBS-GAZET. Voorwoord. GBS Nazareth Drapstraat 78 09/ 385 48 28 GBS Eke Steenweg 132 09/ 385 59 08. In dit nummer: Interessante informatie: Voorwoord

GBS-GAZET. Voorwoord. GBS Nazareth Drapstraat 78 09/ 385 48 28 GBS Eke Steenweg 132 09/ 385 59 08. In dit nummer: Interessante informatie: Voorwoord Schoolkrant GBS Nazareth/Eke Jaargang 3 nr. 1 Verschijnt 4 keer per jaar Voorwoord Beste ouders, Hier is de nieuwste, maar tegelijkertijd ook weer de laatste GBS gazet van 2010. Een nieuw jaar staat alweer

Nadere informatie

met Elkaar Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Zomer 2014 Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met...

met Elkaar Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Zomer 2014 Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met... Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met... Rondkomen met een minimum inkomen met Elkaar Zomer 2014 VMCA Magazine zomer 2014

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel

In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel september 02-09-2011 Belangrijke data: 12-09 MR-vergadering (20:00 uur) 20-09 Prinsjesdag 22-09 Sportdag groep 1 t/m

Nadere informatie

LES 1: Ik kan helpen in de keuken

LES 1: Ik kan helpen in de keuken WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want...... Nee, want...... 2 Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat......

Nadere informatie

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ken mijn kind... Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ouders willen altijd het beste voor hun kind! Het Kinderopvangfonds hecht aan de

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker. Pannenkoekenpraat

Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker. Pannenkoekenpraat Dit is een magazine voor ouders en kinderen van de peuterspeelzaal en groep 1 en 2 van de basisschool Juni 2014 In deze uitgave onder andere: Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker Pannenkoekenpraat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen:

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen: Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10 HERINNERING OPROEP: INSCHRIJVEN NIEUWE LEERLINGEN Omdat wij graag enig zicht willen krijgen op het aantal leerlingen op onze scholen in het schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

Schooltrommel. Beste kinderen, ouders, leerkrachten en andere lezers. Het tweede trimester van ons schooljaar is voorbij gevlogen.

Schooltrommel. Beste kinderen, ouders, leerkrachten en andere lezers. Het tweede trimester van ons schooljaar is voorbij gevlogen. Schooltrommel Beste kinderen, ouders, leerkrachten en andere lezers Het tweede trimester van ons schooljaar is voorbij gevlogen. Paasvakantie April 2015 Na een zeer zonnig en geslaagd schoolfeest in maart,

Nadere informatie

S K O A L R A N T E. W.Wissesstrjitte 15 * 8401 RE Gorredijk * 0513 466 448. cursusjaar 2010/11 40 e jaargang nr 4

S K O A L R A N T E. W.Wissesstrjitte 15 * 8401 RE Gorredijk * 0513 466 448. cursusjaar 2010/11 40 e jaargang nr 4 S K O A L R A N T E W.Wissesstrjitte 15 * 8401 RE Gorredijk * 0513 466 448 cursusjaar 2010/11 40 e jaargang nr 4 De schoollijn Uitgave van de Protestants Christelijke Basisschool Inhoud 40e jaargang nr.4

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Vooruit met de groep. Handige tips over groepsmanagement. Sardes, december 2013. Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink

Vooruit met de groep. Handige tips over groepsmanagement. Sardes, december 2013. Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink Vooruit met de groep Handige tips over groepsmanagement Sardes, december 2013 Lilian van der Bolt Olga Abell Sandra Beekhoven Hester Fukkink Vooruit met de groep! Handige tips over groepsmanagement Sardes,

Nadere informatie

de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge

de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge 1 GOEDE WEEK 2013 inleiding Het gebeurt niet ieder jaar dat we de Goede Week op school kunnen beleven. Dit schooljaar echter krijgen we die

Nadere informatie

Oudermemo. mrt/apr 14. Voorwoord. Cityrun Alkmaar doe je mee?

Oudermemo. mrt/apr 14. Voorwoord. Cityrun Alkmaar doe je mee? Voorwoord De kop van 2014 is er af en we staan te springen om de lente! Natuurlijk is het ook wel jammer dat we niet hebben kunnen schaatsen en spelen in de sneeuw maar wat is het heerlijk om zo vroeg

Nadere informatie